Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 01.10.2018

F.B.
 
mărește imaginea
      Adevărul
     *  Răzbunarea lui Dragnea: ce miniștri vor fi dați afară din Guvern
     Sebastian Zachman, redactor al ziarului Adevărul, scrie că Președintele PSD Liviu Dragnea va trece la "decapitări" în Guvern în cadrul remanierii de toamnă, după ce a reușit să câștige războiul din partid. În capul listei de remaniabili e vicepremierul Paul Stănescu, cel care a orchestrat "puciul" intern împotriva fostului său prieten, Dragnea. Stănescu, din postura de ministru al Dezvoltării, distribuie banii de la bugetul de stat către primarii din țară, deci are o influență foarte mare asupra baronilor locali ai PSD. Ministerul Apărarii e alt portofoliu important care va avea un nou titular. Mihai Fifor, unul dintre apropiații liderului PSD, se numără, surprinzător, printre semnatarii scrisorii anti-Dragnea, au declarat surse politice pentru "Adevărul". Fifor nu a fost prezent în CEx-ul, și chiar dacă a negat că e unul dintre semnatarii scrisorii, Dragnea vrea să-l instaleze la MAPN pe Dorel Căprar.
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar putea părăsi și el Guvernul, pe motiv că se opune ordonanței de urgență privind amnistia și grațierea. Fără semnătura lui Toader, ordonanța care l-ar salva de pușcărie pe Liviu Dragnea nu poate ajunge pe masa Guvernului. Și ministrul Culturii, George Ivașcu, "e cu bagajele la ușă". Cum Firea, cea care l-a adus, a pierdut războiul cu Dragnea, Ivașcu s-a trezit victimă colaterală. Remaniați pentru "erori de comunicare" Dănuț Andrușcă va părăsi și el Guvernul după opt luni ca ministru, însă nu din cauza jocurilor de culise, ci a propriei (in)activități. În afara faptului că s-a făcut de râs în prima zi ca ministru, când n-a fost în stare să spună ce obiective are, Andrușcă a fost invizibil. Ioana Bran este și ea cu un picior în afara Guvernului, pentru că Ministerul Sportului s-a dovedit a fi o căciulă prea mare pentru un politician cu o experiență atât de mică. La 31 de ani, Ioana Bran este cel mai tânăr ministru din Guvernul Dăncilă. Tatăl său este un important om de afaceri din Satu Mare.
     Bancherul
     *  Topul băncilor cu cele mai mici dobânzi la creditele ipotecare
     Publicația Bancherul scrie că dobânda medie la creditele ipotecare acordate de cele mai mari șapte bănci românești (Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING și CEC Bank) a crescut cu aproape un punct în acest an, de la 6,10% cât era în ianuarie, la 7,03% în prezent.
     Cele mai mici dobânzi (DAE-indicatorul pentru costul total al unui împrumut) le au în prezent, în ordine, ING - 6,28%, CEC Bank - 6,44% și Unicredit - 6,49%, urmate de BCR și Banca Transilvania, cu 6,91%, Raiffeisen Bank - 7,07% și BRD - 9,14%. BRD are o dobândă cu peste două puncte mai mare pentru că este o rată fixă pe toată perioada de creditare, comparativ cu Unicredit, unde dobânda este fixă doar cinci ani, Raiffeisen - dobânda fixă pe 7 ani și BCR - dobânda fixă pe 7 ani. La ING, CEC și Banca Transilvania, dobânzile sunt variabile. Credit Europe Bank are cea mai mică dobânda (DAE) dintre cele 15 bănci luate în calcul: 6,09%, datorită faptului că banca nu are alte comisioane în afară dobânzii (2,66% marja fixă, plus ROBOR la 3 luni). Dintre creditele cu dobânda variabilă, cea mai mare o găsim la Garanti Bank: 7,44%.
     Publicația mai arată că dobânde mai mici pentru creditele ipotecare pot fi obținute în cazul cumpărării sau construcției de locuințe ecologice sau verzi, cum mai sunt cunoscute. Motiv pentru care unele bănci au lansat și ele așa-zisele credite verzi. De exemplu, Banca Transilvania oferă o reducere de un sfert de punct (0,25%) la dobânda standard pentru creditul verde, care se acordă în cazul imobilelor construite începând cu anul 2.000, cu certificate energetice A sau B superior.
     Cotidianul
     *  "Situația din România", luată la puricat în Parlamentul European
     Publicatia Cotidianul notează că în această seară, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reunește la Strasbourg, într-o "ședință extraordinară" pe tema situației din România, înaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la protestele din 10 august și statul de drept. Aici va avea loc un "schimb de opinii" între membrii comisiei și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre "situația din România, inclusiv independența justiției".
     La dezbaterea despre România au fost incluse, ca puncte de referință, două rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE. Astfel, dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).
     Pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august și a statutului de drept în România, discuție la care cutuma europeană prevede invitarea premierului țării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.
     Curierul Național
     *  Statele Unite, Turcia și Franța, somate să părăsească "imediat Siria".
     Maria Capitaine scrie, pentru Curierul Național, că șeful diplomației siriene le-a cerut celor trei țări să părăsească Siria și a anunțat că refugiații se pot întoarce la casele lor, susținând că, în teren, situația este "mai stabilă și sigură".
     Walid al-Moualem, ministrul de Externe al regimului de la Damasc, a cerut sâmbătă, în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU, ca forțele militare ale Statelor Unite, ale Turciei și Franței să părăsească "imediat și necondiționat" teritoriul sirian. Șeful diplomației siriene a denunțat ceea ce el a denumit o "coaliție internațională nelegitimă, condusă de Statele Unite», prezentă în Siria «sub pretextul combaterii terorismului".
     "Bătălia contra terorismului este aproape terminată", a spus Walid al-Moualem, avertizând că Damascul nu se va opri decât după ce "va elibera Siria de teroriști și de prezența străină ilegală pe teritoriul ei". Din punctul de vedere al Damascului, a continuat ministrul sirian de Externe, "situația actuală în teren este mai stabilă și sigură" și "sunt reunite toate condițiile pentru a se permite reîntoarcerea voluntară a refugiaților... Ușa le este larg deschisă și toți sirienii din străinătate pot reveni". Guvernul sirian, a promis Walid al-Moualem, "va face tot ce-i stă în putere pentru a le facilita revenirea în țară". A fost deja creat un comitet special pentru a-i ajuta să revină în locurile lor natale.
     La reconstrucția țării, prioritate "vor avea prietenii noștri", a mai afirmat diplomatul sirian.
     
     Jurnalul Național
     *  Tehnocratul lui Cioloș înfulecă bani de la "Guvernul incompetent" al lui Dragnea
     Publicația Jurnalul Național consemnează faptul că că fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloș, încă așteaptă ca Tribunalul București să reia procedul prin care acesta cere acordarea personalității juridice a "partidului-fantomă" pe care l-a fondat, "Mișcarea România Împreună", formațiune care, deși nu există încă, este măsurată temeinic în cele mai recente sondaje de opinie pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. În timpul acestei așteptări, unul dintre co-fondatorii acestui partid, fostul ministru al Muncii din perioada tehnocrată, Nicolae Dragoș Pîslaru, face afaceri care atrag atenția. Cu instituții publice centrale și locale controlate de "dușmanul ideologic" PSD. Recent, compania de consultanță controlată, de facto, de Pîslaru, a primit contracte de la Ministerul Dezvoltării Regionale și de la Consiliul Județean Brăila, aflate în sfera de influență a doi dintre opozanții lui Liviu Dragnea, vicepremierul Paul Stănescu și de fostul premier Mihai Tudose.
     În plină vacanță de vară, unul dintre cei mai vizibili colaboratori politici ai lui Dacian Cioloș, fostul ministru tehnocrat al Muncii, Dragoș Pîslaru, s-a "rebranduit". Mai exact, firma de consultanță pe care a fondat-o, a administrat-o și prin intermediul căreia a derulat contracte cu statul, indiferent de culoarea politică a guvernelor care s-au perindat, în această perioadă, la Palatul Victoria, SC GEA Strategy & Consulting SA, și-a schimbat numele. Potrivit unui document intrat în posesia "Jurnalul", începâd cu 26 iulie 2018, firma în cauză a preluat numele de SC Civitta Strategy & Consulting SA. Mai mult, din documentele recente înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, rezultă că și structura acționariatului companiei lui Dragoș Pîslaru s-a modificat semnificativ. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,56 milioane lei (2,04 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Bursele asiatice închid în teritoriu pozitiv prima ședință de tranzacționare a săptămânii curente.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a scăzut cu 2,04 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,0659
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6671 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6669 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,30%, de la 3,28%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.