Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 02.08.2018

V.D.
 
mărește imaginea
     Adevărul
     *  Șirul bâlbelor și ilegalităților comise de Poliție ca să "aresteze" plăcuțele anti-PSD
     Publicația Adevărul despre scandalul plăcuțelor anti-PSD: "Legal da, dar nu și moral. Este părerea șefului Poliției Române despre numerele de înmatriculare anti-PSD, care i-au adus proprietarului un dosar penal gratuit. Ca să mai dreagă busuiocul, Poliția a încercat să-și cosmetizeze imaginea pe Facebook, primind însă peste 30.000 de recenzii negative în doar câteva ore".
     Conform publicației Adevărul: " Numerele anti-PSD cu care a circulat prin România un cetățen român care și-a înmatriculat mașina în Suedia sunt legale, dar imorale. Așa a pretins, miercuri, chestorul Ioan Buda, șeful Poliției Române care astfel și-a contrazis subalternii care au anunțat că au deschis un dosar penal pe numele lui Răzvan Ștefănescu pentru plăcuțele "M* IEPSD" montate pe un autoturism AUDI. Întrebat de ce fost totuși sancționat Răzvan Ștefănescu, Ioan Buda a spus că Poliția a acționat în urma unor sesizări primite de la cetățeni. Buda a completat că bărbatul nu a fost sancționat pentru că numerele sale de înmatriculare nu conțineau nicio cifră - Convenția de la Viena din 1968 permițând acest lucru, ci din cu totul alte motive, fără însă să precizeze care sunt acestea. Convenția de la Viena a intrat în vigoare și în România, a mărturisit Ioan Buda, așadar pe teritoriul țării noastre pot circula mașini care au număr de înmatriculare format doar din litere. Recunoașterea acestui fapt vine la trei zile de la momentul în care presa anunța acest lucru".
     Șefului Poliției Române explică: "El s-a prezentat la intrarea în țară. La intrarea în țară a intrat legal, din punct de vedere al plăcuțelor de înmatriculare. Din punctul meu de vedere ilegal, imoral, pentru că avea acea sintagmă pe plăcuțele de înmatriculare, vulgară. Poseda documente de călătorie, poseda documentele pentru mijlocul de transport și a intrat în țară legal".
     Bancherul
     *  Bancile din Romania acorda mai multe credite de consum decat cele din Austria si de 10 ori mai putine finantari pentru firme decat in Polonia
     Conform publicației Bancheurul: "Valoarea lunara a creditelor noi de consum acordate de bancile romanesti este mai ridicata decat cele din Austria si Cehia. In schimb, creditele ipotecare si mai ales finantarile pentru firme sunt substantial mai reduse comparativ cu cele doua tari.
     Astfel, statisticile Bancii Centrale Europene (BCE) arata ca in luna mai valoarea creditelor de consum noi acordate de bancile romanesti s-a ridicat la 2,2 miliarde lei, fata de echivalentul a 1,9 miliarde lei in Cehia si 1,8 miliarde lei in Austria. Doar bancile din Polonia au acordat mai multe credite de consum, echivalentul a 7 miliarde lei".
     Pe de altă parte, publicația scrie că: "La creditele ipotecare, insa, situatia se schimba radical. In ciuda popularitatii Programului Prima Casa, prin care se acorda cele mai multe astfel de credite, valoarea imprumuturilor pentru cumpararea locuintelor din Romania s-a ridicat la 1,2 miliarde lei, de 10 ori mai putine decat in Austria, de 5 ori mai reduse decat in Cehia si de opt ori mai scazute decat in Polonia. Insa discrepanta majora aparare la finantarile pentru firme: 2,3 miliarde lei in Romania, de 30 de ori mai putine decat in Austria, de 25 de ori mai mici decat in Cehia si de 10 ori mai reduse decat in Polonia".
     Cotidianul
     *  Surse: Guvernul vrea să amâne scăderea TVA
     Cotidianul anunță că: "Scăderea cotei TVA de la 19% la 18% s-ar putea face din 2020 și nu din 2019, după cum prevede programul de guvernare. Surse guvernamentale au declarat Mediafax că Executivul ia în calcul să amâne scăderea cotei TVA de la 19% la 18%, mai târziu cu un an decât se anunțase inițial. Potrivit surselor citate, o decizie finală privind reducerea cotei TVA de la 1 ianuarie 2019 sau amânarea măsurii pentru 1 ianuarie 2020 va fi luată în Guvern cât mai aproape de sfârșitul acestui an. Executivul vrea să se asigure că nu există riscul ieșirii din ținta de deficit bugetar de 3% din PIB, au adăugat sursele guvernamentale".
     De asemenea, publicația scrie că: "Cota standard de TVA s-a micșorat de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 a scăzut din nou de la 20% la 19%. Pe 24 iulie, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că la minister are loc o analiză comparativă pe Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală în vederea aplicării unui nou cadru fiscal de la începutul anului viitor".
     Curierul National
     *  Incendiile din Grecia: guvernul elen promite distrugerea a 3.000 de construcții ilegale din regiunea Atenei
     Curierul Național relatează că: "După drama care a provocat până acum moartea a 93 de persoane și dispariția a mai bine de 1.000 de case, premierul Alexis Tsipras trece la ofensivă. În fața realităților, a criticilor aspre venite din rândul opiniei publice, dar și a presiunilor exercitate de principalul partid de opoziție Nea Demokratia, care cere demisia responsabililor de la nivel ministerial cu problemele operaționale contra incendiilor, guvernul elen a trecut miercuri la ofensivă. A promis accelerarea demolării a peste 3.000 de construcții ilegale din regiunea capitalei, reorganizarea Protecției civile și adoptarea de măsuri pentru o mai bună prevenire a incendiilor. În localitatea turistică Mati, situată la circa 40 km. de Atena, imensele distrugeri umane și materiale au fost imputate de autorități și de către experți nu doar violenței vântului, condițiilor de climă, ci și urbanismului anarhic din zona respectivă".
     Jurnalul National
     *  Tudorel Toader: "Mulți dintre procurorii DNA trebuie trimiși înapoi la structurile de unde au fost aduși"
     Publicația informează că: "Tudorel Toader n-a acceptat niciunul dintre cei 4 concurenți la șefia DNA! Au fost 3 femei și un bărbat, dar ministrul Toader caută altceva. Vrea un șef special pentru Direcția care trebuie reformată".
     De asemenea, Ministrul Justiției a declarat: "Nu am pe cineva în minte care să fie șef la DNA, dar sigur există. Va avea misiunea să reformeze, să aducă la normalitate această structură. Această abatere funcțională a DNA de la parametrii legali, constituționali, nu s-a realizat de azi pe mâine, nu într-un an sau doi, ci în timp. Nu pot să vin eu sau altul să punem lucrurile pe făgașul normal de azi pe mâine. Ea se va face în timp".
     Ministrul a anunțat că la DNA vor începe epurări masive. Procurorii care au fost aduși fără respectarea legii vor fi trimiși înapoi la structurile de care aparțin.
     "Mulți dintre procurorii DNA trebuie trimiși înapoi la structurile de unde au fost aduși, pentru că ei nu au îndeplinit cerințele legii. Nu poți să iei procurori de la o judecătorie și să îl duci la DNA. Nu au experiență profesională, nu au experiență de viață. Dacă legea ne cere o anumită vechime, nu au decât să se ducă înapoi și să selectăm pe alții.", a spus Tudorel Toader la Antena 3.
     National
     *  Canibalism in servicii!
     Conform publicației National: "Pana si cei mai fanatici adepti ai statului paralel stiu deja foarte bine ca barca lor se va scufunda definitiv, cel mai probabil in luna octombrie. Asa ca, in timp ce continua sa se bata cu pumnii in piept in fata sefilor ca vor muri pe baricade, multi dintre ei si-au calculat deja proiectiile de pensie sau chiar au incercat fara nicio jena sa schimbe tabara in ultima clipa. Numai ca s-au lovit de un refuz transant din partea celor care, dupa ce au luptat atat "in ilegalitate", doar n-or fi acum de-a dreptul "cretini congenitali" sa nu se mai aseze la masa Puterii si sa-i lase sa se infrupte din bucatele influentei politice tocmai pe cei carora pana acum nu le scapa nici macar vreo frimitura pe jos".
     De asemenea, National mai scrie că: "Insa daca oamenii politici mai pot fi indoiti, cu totul altfel stau lucrurile cu ofiterii de informatii de cariera care au rezistat cantecelor de sirena ale privilegiilor din "epoca de aur" a statului paralel si acum nici macar nu vor sa auda de vreo coabitare negociata pe ultima suta de metri. Dar care insa, normal, pentru ca doar asta le este meseria, nu pot sa priveasca satisfacuti cum deja a inceput "canibalismul" intre cei care nu stiu cum sa se mai faca unul pe altul, indiferent de gradele si functiile avute, doar-doar o mai prinde vreunul din ultimele locuri in barca salvatoare, dupa venirea "marelui sef" din octombrie". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  S-au încâlcit în conotații
    (mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2018, ora 14:47)  
 La ,, PUDIBÓNDERIȘTI" așa sună ...


 
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri mixt.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.