CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 03.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Puiu Popoviciu, condamnat la șapte ani de închisoare, a fost dat în urmărire națională
     Poliția Română a publicat, miercuri seară, la rubrica "Persoane urmărite", fotografia și datele omului de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa" și dat în urmărire națională, în condițiile în care nu a fost găsit la adresa din București la care a fost căutat de polițiști. Pe site-ul Poliției Române sunt publicate datele de identitate ale omului de afaceri, în vârstă de 58 de ani, precizându-se că acesta nu are domiciliul în România. Poliția Română menționează că Puiu Popoviciu se sustrage de la executarea pedepsei de 7 ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
     * Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor: "Băncile care evită impozitul pe profit trebuie să-nțeleagă că nu suntem o țară de mâna a treia"
     Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat miercuri că 27 de bănci au evitat plata impozitului pe profit în ultimii cinci ani și le-a transmis acestor bănci că Fiscul "cunoaște aceste operațiuni și nu le mai tolerează" pentru că "România nu este o țară de mâna a treia". "Băncile, în proporție de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unități bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit și am inclus aici și băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei", a spus Ionuț Mișa, într-o emisiune la Antena 3.
     * Parlamentarii români, "prieteni" buni ai băncilor
     Din ultimele declarații de avere depuse de senatori și deputați rezultă o listă lungă de datornici la bănci, unii având credite multiple, a căror valoare totală se ridică la sume impresionante. Fruntașii sunt doi social-democrați, Eugen Teodorovici și Rovana Plumb, ambii cu credite de 800.000 de euro. Cei mai datornici liberali sunt Florin Cîțu, senator, și deputatul Ovidiu Raețchi. Cîțu are de restituit băncilor 303.000 de euro, iar Raețchi trebuie să înapoieze băncilor peste 455.000 de dolari. La nivelul ALDE, pe primul loc se află chiar liderul partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, care are de restituit datorii restante din campania electorală în valoare de 247.907 de euro.
     * Scenarii pentru trecerea taxării de la angajator la angajat
     Mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat a devenit un subiect de dispută. După ce premierul Mihai Tudose a insistat câteva zile la rând că nu va avea loc nicio schimbare, Finanțele l-au contrazis, precizând că începând cu 1 ianuarie CAS și CASS datorate de angajator se mută la angajat și vor fi reduse la 35%. Calculele arată, însă, că această măsură va duce, în cele mai multe scenarii, la scăderea salariului net al unui angajat. Plasarea contribuțiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin 22,75% pentru a menține valoarea salariului net, o decizie probabil mai ușor de pus în practică în sectorul bugetar, dar este discutabil dacă și în ce manieră poate fi obligatorie pentru mediul privat, consideră Raluca Bontaș, Deloitte România.
     * Liviu Pop vrea ca telefoanele mobile să nu mai fie permise în incinta școlilor
     Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat, miercuri, la Buzău, că își dorește interzicerea telefoanelor mobile în școli, acestea urmând a fi lăsate într-un loc special amenajat, securizat, de unde să fie ridicate la terminarea orelor. Ministrul Educației a deschis, miercuri, lucrările Adunării Generale a Consiliului Național al Elevilor, eveniment la care a participat și senatorul Ecaterina Andronescu, fost Ministru al Educației. Oficialități de rang înalt au fost prezente, miercuri dimineață, la Buzău, pentru a participa la Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor, ediția a 23-a, eveniment organizat pentru a doua oară consecutiv în Buzău.
     * Viitorul motorului diesel, discutat la Berlin
     La Berlin s-au reunit, miercuri, marii producători auto din Germania la summitul Diesel. Invitația a fost lansată de ministrul federal al Transporturilor, Alexander Dobrindt și de ministrul Mediului, Barbara Hendricks. Scopul reuniunii a fost adoptarea de măsuri menite să reducă emisiile nocive ale automobilelor cu motor Diesel. La discuții participă și reprezentanți ai altor ministere și oficii de resort din landurile federale, nu însă și cancelarul Angela Merkel. Producătorii de automobile sunt supuși criticilor de aproximativ doi ani din cauza folosirii unor sisteme de manipulare a emisiilor poluante la motoare diesel, iar clasa politică e interesată de rezolvarea problemei. Industria auto oferă aproape 800.000 de locuri de muncă în Germania și acoperă o cincime din întregul volum de export.
     * Scenariile probabile pentru un război împotriva Coreei de Nord
     Tensiunile sunt extreme. Amenințările repetate și extrem de credibile venite de la Phenian, susținute de o intensificare fără precedent a testelor cu rachete nucleare, au trecut demult de ceea ce fusese considerat, în mod greșit, doar o retorică paranoică a unui lider politic, ultimul din generația dictatorilor absoluți produși de universul comunist. În consecință, se evocă, acum la modul deschis, scenarii de război care cuprind serii de lovituri asupra Coreei de Nord, instalațiilor nucleare sau de producție a armamentului chimic, rampelor de lansare, principalelor baze sau locații temporare identificate prin satelit pentru armament convențional sau împotriva buncărelor unde se află centrele de control și comandă, atât cele militare cât și cele politice.
     * Putin, mai bogat decât Bill Gates și Jeff Bezos la un loc
     Săptămâna trecută, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, l-a întrecut în clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii pe Bill Gates, creatorul Microsoft. Averile celor doi sunt foarte apropiate, fiind estimate la 76 de miliarde de euro. Conform Newsweek, cel mai bogat om al lumii nu apare în clasamentul Forbes. Acesta ar fi președintele rus Vladimir Putin, care ar avea o avere de 170 de miliarde de euro. Sursa Newsweek este Bill Browder, directorul general al fondului de investiții Hermitage Capital Management. În anii '90, compania lui Browder era unul dintre cei mai mari investitori din Rusia. Potrivit lui Browder, Putin și-a folosit puterea politică pentru a face avere, iar cazul Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om al Rusiei, este notabil în acest sens.
     * Ciocoii din Ministerul de Interne. Pensionați la 40 de ani și reangajați în sistem
     Scandalul pensiilor militare ia amploare. Guvernul vrea să taie din pensiile militarilor și a polițiștilor care vor trece în rezervă după data de 15 septembrie pentru a face economii la buget. Cu toate acestea, aceeași guvernanți au permis unor înalți funcționari din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) să pună mâna pe pensii grase și, în același timp, să rămână în continuare pe posturi, fiind remunerați cu salarii la fel de grase. Este vorba de 30 de ofițeri superiori în rezervă, susțin sindicatele din Poliție.
     * BANCHERUL
     * Băncile continua sa închidă agențiile stradale, pe măsură ce tot mai mulți clienți folosesc aplicațiile de mobile banking
     BRD a închis 28 de agenții pe parcursul ultimului an, rețeaua teritoriala a băncii ajungând in prezent la 790 de unități, pe măsură ce numărul utilizatorilor de internet si mobile banking continua sa crească vertiginos. Băncile romanești au închis in total 164 de unități in perioada martie 2016-martie 2017, conform indicatorilor sistemului bancar de la BNR. Tendința de digitalizare a serviciilor bancare in paralel cu închiderea sucursalelor stradale devine tot mai evidenta, cu unele bănci mari, precum BCR, pregătindu-se sa ofere credite pe telefonul mobil, in prezent oferind deja posibilitatea deschiderii de conturi exclusiv online.
     * COTIDIANUL
     * PSD-ul se omoară-n pensii - Cornel Nistorescu
     Scandalul pensiilor în care se scufundă PSD-ul este mai adînc cu fiecare zi ce trece. Iese Dragnea și spune că pensiile nu se reduc, iese Olguța Vasilescu și vorbește despre pensiile speciale mai mari decît salariile acelorași și iese Păpușa Dan și zice că generalii și adjuncții ei se pensionează și se reangajează și fac cu zecile de mii de lei pe lună. Ce înțelege cetățeanul român? Că în Poliție unii au inventat o morișcă (șmecherie) pentru a-și umfla veniturile și că ministresa de la Interne știe de afacere, dar este neputincioasă pentru că i se pare legală. Parcă PSD-ul ar fi pus la cale o descalificare de proporții în fața propriilor alegători. Și o umilire a acestora. Ce speranțe să mai ai de la un partid al celor năpăstuiți care a săltat peste noapte veniturile tuturor celor care formează piramida de putere din România?
     * Donald Trump a luat o decizie severă privind Rusia
     Președintele american Donald Trump a promulgat miercuri, în pofida rezervelor sale, noi sancțiuni economice impuse Rusiei, adoptate de Congres cu scopul de a pedepsi Moscova din cauza amestecului în alegerile prezidențiale americane, a anunțat Casa Albă, relatează AFP. Aceste sancțiuni - care sunt impuse în urma anexării Crimeei și amestecului rus în Ucraina - vizează sectorul energetic rus. În afara unei riposte imediate a autorităților ruse, ele au antrenat critici în Uniunea Europeană (UE), care se teme în privința aprovizionării sale cu gaze naturale și denunță o acțiune unilaterală.
     * CURENTUL
     * 24 de companii de IT din România se află în insolvență, faliment sau sunt anchetate penal
     Piața de IT din România a fost zguduită în ultimii ani de scandal după scandal și 24 de companii din domeniu, având împreună o cotă importantă de piață sunt acum în insolvență, faliment sau au probleme penale. Puține firme reușesc să iasă din insolvență și să nu ajungă în faliment și chiar și mai puține supraviețuiesc unui dosar penal. Cele 24 de firme altă dată erau mândria IT-ului românesc și păreau să cunoască rețeta reușitei. Să vedem ce multinaționale vor înlocui firmele românești pe măsură ce acestea vor dispărea.
     * Avertisment MAE: nu călătoriți în Venezuela!
     Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Venezuela că, urmare a manifestațiilor din capitala Caracas și multe alte localități din această țară, există factori de risc confirmați și se recomandă evitarea deplasărilor, până la calmarea situației, caracterizată de elemente de violență (soldate cu morți și răniți), precum și a existenței unor bande înarmate care atacă și jefuiesc magazine, instituții și persoane fizice.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Românii din diaspora acuză discriminarea
     Se adâncește scandalul privind discriminarea românilor din străinătate. După ce în presă au apărut mai multe cazuri de exploatare a românilor care lucrează în străinătate, "Federația asociațiilor de români din Europa" (FADERE) reacționează și solicită premierului Mihai Tudose să intervină pentru apărarea drepturilor acestora. FADERE a cerut transformarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni "dintr-un minister care se ocupă doar de acordarea de subvenții pentru proiecte culturale în diaspora într-unul care să aibă ca prim obiectiv protejarea românilor din diaspora".
     * Tudorel Toader spune că are un acord de la Bruxelles pe legea grațierii
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri că a discutat săptămâna trecută, la Bruxelles, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre pachetul de legi din justiție și s-a declarat convins în privința unei acceptări a soluțiilor pe care le-a propus.
     * După Brexit, cel puțin 40.000 de bancheri ar putea părăsi Londra
     Reputatul Cabinet de consultanță Oliver Wyman, cu sediul la New York, dar cu reprezentanțe în 26 țări ale lumii, prognozează dispariția nu doar a 40.000, ci a aproape 70.000 de posturi în sectorul financiar britanic în cazul pierderii "pașaportului european", iar pierderile în rețeta fiscală britanică ar putea ajunge la 10 miliarde de lire sterline. La Londra este permanent auzită întrebarea: ce va deveni orașul după Brexit? În condițiile în care ieșirea din Uniunea Europeană a demarat, rămâne a se stabili în ce condiții, precum și dacă Regatul Unit va pierde accesul privilegiat pe piața europeană.
     * Libera circulație a cetățenilor între Londra și UE încetează la sfârșitul lunii martie 2019
     Toată săptămâna trecută, scena politică britanică a fost dominată de luări de poziție diferite, chiar contradictorii, exprimate de membri ai guvernului britanic - în absența primului-ministru, Theresa May, aflată în vacanță - referitor la diverse scenarii ale derulării procesului de plecare din Uniunea Europeană. De comun acord au fost însă cu toții asupra ideii potrivit căreia libera circulație a persoanelor între Londra și Uniunea Europeană trebuie să înceteze la finele lunii martie 2019, fără o perioadă de tranziție.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Informații-bombă despre Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare
     Dorothy Constantin, iubita lui Puiu Popoviciu a postat un anunț pe Instagram, de la un spital din SUA, în care anunța că a născut o fetiță. Iubita omului de afaceri, condamnat ieri la șapte ani de închisoare cu executare, a născut într-un spital din Portland, după cum precizează Dorothy în postarea de pe Instagram. Astfel, Puiu Popoviciu s-ar fi aflat în acel spital, pentru a sărbători nașterea fetiței sale, a dezvăluit Mihai Gâdea, în emisiunea "Sinteza Zilei". În plus, într-o postare pe Facebook, Robert Turcescu confirmă că afaceristul Puiu Popoviciu s-ar afla în SUA. "Popoviciu e in SUA. Americanii nu-l vor trimite la Bucuresti. Case closed. P.S: Popoviciu are si cetatenie americana" a scris Robert Turcescu pe Facebook.
     * Scandalul detectoarelor de gaze
     Foarte mulți români s-au revoltat după ce au citit, în "Evenimentul zilei" din 26 iulie, că nu sunt obligați să își monteze detectoare de gaze, decât în anumite condiții. ANRE a transmis că montarea dispozitivelor de detectare a scurgerilor de gaze se poate face, în blocurile construite înainte de anul 2009, doar după ce firmele care le pun fac o revizie tehnică. De asemenea, furnizorul de gaze nu are dreptul să impună montarea aparatelor, iar oamenii pot cumpăra detectoarele de unde vor, la prețul cel mai mic. Oficialii Autorității ne-au spus că oamenii pot depune sesizări iar orice încălcare a legii va fi sancționată.
     * Prăpădul care ar putea să se răsfrângă și asupra României!
     Unde duce dezvoltarea fără precedent a comerțului online? Cât de mult forțăm lucrurile atunci când, din lipsă de timp, înlocuim magazinele clasice cu cele online? "Vânzările on-line merg bine. Atât de bine încât magazinele și hiper-magazinele clasice, acelea unde te duci pentru a pipăi marfa și, eventual, pentru a o achiziționa după ce ai vazut un film și ai jucat bowling o oră, dau faliment. Amazon a atins săptămâna trecută o capitalizare de 500 mld. dolari, făcând din Jeff Bezos cel mai bogat om din lume. Nici Alibaba, rivalul chinez al Amazon, nu o duce rău. E pe la jumătate și cu capitalizarea și cu averea proprietarului", a scris avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.
     * JURNALUL NATIONAL
     * FCSB s-a calificat în play-off-ul Ligii Campionilor, după 4-1 cu Viktoria Plzen în deplasare
     Echipa de fotbal FCSB s-a calificat în play-off-ul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins formația cehă Viktoria Plzen cu scorul de 4-1 (1-0), miercuri seara, pe Doosan Arena din Plzen, în manșa secundă a turului al treilea preliminar al competiției. Vicecampioana României a reușit un joc excelent la Plzen, reușind să întoarcă soarta calificării, după un 2-2 la București. Mihai Bălașa (27), Filipe Teixeira (71), Florin Tănase (76) și Denis Alibec (79 - penalty) au marcat golurile echipei antrenate de Nicolae Dică, în timp ce pentru vicecampioana Cehiei a punctat Michael Krmencik (64).
     * Șmecheri de lux ai țării. Magistrații și aviatorii umflă 10 pensii medii/lună
     Pensiile medii ale militarilor și polițiștilor sunt de trei, trei ori și jumătate mai mari decât cele din sistemul public. Însă nu sunt cele mai mari. Peste 8.600 de pensionari civili beneficiază de pensii de serviciu cu mult mai mari decât cele ale militarilor. Sunt foști procurori, judecători, parlamentari, diplomați, aviatori sau angajați ai Curții de Conturi. Aceștia iau în mână între 3 și 10 pensii medii din sistemul public. Tabloul pensiilor din România arată șocant. Calculul pensiilor în România este incorect și total scăpat de sub control, existând legi speciale pentru anumite categorii favorizate și reguli draconice pentru simplii salariați. Principiul contribuității și al solidarității sociale despre care se spune că guvernează sistemul de pensii din România este călcat în picioare cu bună știință.
     * Planul lui Victor Ponta: vrea să cloneze PSD
     Exclus din rândurile social-democraților după ce l-a susținut pe Sorin Grindeanu, fostul premier Victor Ponta are în plan înființarea unui partid "nou și curat" care să devină o alternativă pentru electoratul de stânga dezamăgit de PSD-ul lui Liviu Dragnea. Alături de Ponta s-au grupat toți "proscrișii" din PSD, în frunte cu europarlamentarul Cătălin Ivan, alt opozant de marcă al regimului Dragnea.
     * Falimentul suflă peste aproape jumătate din economie
     Aproximativ 45% din firmele din România au capitaluri negative și, în mod normal, nu au cum să supraviețuiască, dar reușesc să reziste pe piață finanțându-se, în principal, prin întârzierea plăților către furnizori sau stat. Concluzia se desprinde dintr-un studiu de impact realizat de Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector al Institutului Bancar Român (IBR). Conform studiului, tratamentul aplicat acestor companii ar trebui cântărit cu mare atenție, fiind vorba de capitaluri proprii negative în valoare cumulată de aproximativ 153 miliarde de lei și aproape 711.000 de salariați care lucrează la aceste companii și plătesc contribuții sociale, respectiv 18% din totalul angajaților din mediul de afaceri.
     * Tranzacțiile bizare sau sabotaj la Oil Terminal?
     Sebastian Valentin Dumitrescu, bărbatul de 94 de ani care a bulversat Bursa de Valori București (BVB) prin tranzacțiile sale cu acțiuni Oil Terminal SA, continuă să șocheze piața de capital. Misteriosul investitor are un comportament bizar, cumpărând pachete mari de acțiuni pe care le revinde imediat la prețuri mai mici. Dincolo de pierderile de milioane de lei pe care le înregistrează bărbatul, care a ajuns la un moment dat să dețină aproape 20% din societatea constănțeană, apare și un semn de întrebare legitim: încearcă cineva să saboteze Oil Terminal, companie petrolieră de stat strategică?
     * NATIONAL
     * Val de migranti la poarta lui Iohannis!
     Inițiativa halucinanta a Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, îmbrățișata cu larghețe si stranie celeritate la nivelul conducerii centrale a Ministerului de Interne, de scădere a stării de alertă la granițele României de la nivelul 2 la nivelul 1! Si asta tocmai într-o perioadă de veritabila criza, când rapoartele informative ale tuturor structurilor si serviciilor secrete arată că, odată cu blocarea "rutei balcanice", valul de refugiați sirieni si irakieni s-a reorientat spre România. Iar aceleași rapoarte, aflate inclusiv pe masa de lucru a celor din staff-ul CSAT trag semnale tot mai puternice de alarma privind penetrările in creștere la frontiera de sud si cea de vest. Plus ca a demarat si procesul de relocare controlata a refugiaților din Italia si Grecia tot către tara noastră.
     * Tun imobiliar cu Spitalul Parhon!
     După cum reiese din informațiile de ultima ora intrate in posesia National, toți ochii sunt ațintiți pe situația Cinstitului National de Endocrinologie "C.I. Parhon", care are o poziție de vis pentru orice dezvoltator imobiliar, in chiar "buricul" Capitalei. Cu sprijinul unor "cai troieni" din chiar interiorul sistemului sanitar s-ar pregăti pentru preluarea spitalului, fie ea si una mascată, cel mai probabil sub propunerea unui parteneriat public-privat privind modernizarea unității. După care ar urma ca tot pe spațiul unde in prezent metrul pătrat ajunge si la 3.000 de euro sa fie construit si un viitor spital particular, cu regim hotelier.
     * Europa se topește!
     Autorități din mai multe tari europene au decretat cod roșu de caniculă si sfătuiesc cetățenii să evite sa iasă din case. Căldura sufocanta pune stăpânire pe toata Europa Centrala, de la Marea Baltica la Marea Adriatica. Si Polonia, Cehia, Austria, dar si statele din Balcanii de Vest sunt sub cod portocaliu de căldura, cu temperaturi care vor ajunge la 38 de grade Celsius.
     * PUTEREA
     * Ce spune Mărmureau despre următorul mare cutremur care va lovi România
     Directorul onorific al Institutului Național de Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a declarat, miercuri, că, din analizele și cercetările sale, următorul mare cutremur care se va produce în România va fi în anul 2040 sau în perioada 2077 - 2078, informează News.ro. În schimb, directorul INFP, Constantin Ionescu, susține că nu se pot face astfel de estimări, dar afirmă că seismele înregistrate în ultimele zile sunt normale pentru zona Vrancea. Potrivit directorului onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, seismele produse în zona Vrancea în ultimele zile nu trebuie să îngrijoreze populația pentru că nu vor fi urmate de un seism mare, care s-ar putea produce, în opinia sa abia, peste câteva zeci de ani.
     * Guvernul pregătește măsuri RADICALE pentru pensiile militarilor
     Specialiștii Ministerului Apărării Naționale și cei ai Ministerului Afacerilor Interne lucrează la draft-ul Ordonanței de Urgență care reglementează unele măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, informează MApN, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES. Guvernul va discuta joi ordonanța de urgență dedicată pensiilor speciale. Potrivit sursei citate, în acest moment specialiștii MApN și cei ai MAI continuă consultările și pregătesc draft-ul actului normativ care va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-inițiatoare."Informațiile potrivit cărora ministrul Apărării Naționale nu ar semna proiectul ordonanței de urgență sunt lipsite de fundament", se mai arată în comunicat.
     * ROMANIA LIBERA
     * Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională
     Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională, care se confruntă cu o criză severă de personal. În ultimul an și jumătate, peste 20.000 de angajați din serviciile secrete, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au ieșit la pensie în baza Legii 223/2015, inițiată de fostul premier Victor Ponta. În aprilie 2015, fostul premier Victor Ponta a inițiat legea pensiilor militare, un act normativ susținut și votat de toate partidele parlamentare. Printre susținători s-au aflat Gabriel Oprea, atunci șeful UNPR, Mircea Dușa și Ion Mocioalcă, de la PSD, Iulian Radu Surugiu, de la PNL. Conform acestei legi, pensia ajunge să fie mai mare ca salariul. Cea mai mare pensie a ajuns astfel la 31.700 lei pe lună și acești bani îi primește un magistrat militar.
     * Putin îl transformă în erou pe sângerosul dictator Stalin, vinovat de moartea a milioane de oameni
     Filmul "Să-l vezi pe Stalin" este ultima acțiune a Kremlinului de a-l "primeni" pe fostul dictator rus, vinovat de uciderea a milioane de oameni. Filmul, sponsorizat de stat, are menirea să schimbe în primul rând mentalitatea rușilor în privința acestui "mare om de stat", cum îl consideră Putin. Creșterea popularității lui Stalin nu trebuie să surprindă pe nimeni. Putin este un fan declarat al liderilor sovietici, indiferent cât au fost de sângeroși, iar ca urmare "firească" este susținerea de către Moscova a dictaturilor lui Bashar al-Assad în Siria, Kim Jong-un în Coreea de Nord și Nicolas Maduro în Venezuela.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Deficitul fondului de pensii va atinge în acest an cel puțin 22 de miliarde de lei
     Anul acesta, deficitul fondului public de pensii va avansa puternic, ca urmare a mai multor decizii luate de guvern: majorarea cu 5% a pensiilor (efort bugetar de 3 mld. lei); majorarea pensiei minime la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,5 mld. lei, după calculele Consiliul Fiscal); eliminarea impozitului pentru pensiile între 1.050 de lei și 2.000 de lei, cu un impact bugetar de 1,3 mld. lei. În total, cheltuieli în plus de a­proximativ 8 mld. lei, iar aici nu sunt adăugate pensiile speciale ca­re cresc în funcție de majorările salariale decise în sistem. În primele șase luni din an, deficitul fondului de pensii a fost de 6,6 mld. lei, dar acest deficit nu cu­prinde toate majorările decise (de pildă majorarea punctului de pensie, cu un efort bugetar de 2,5 mld. lei pentru a doua parte a anului).
     * Cum au reușit VW, Daimler și BMW să mintă și să înșele de ani buni fără ca guvernul să reacționeze
     Cancelarul german Angela Merkel a ales să-și continue vacanța în Tirolul de Sud în loc să participe la summitul de ieri de urgență de la Berlin în care miniștrii, guvernatori, executivii a șapte producători auto și reprezentanți ai uniunii sindicale IG Metall au încercat să găsească o cale de scăpare pentru industria auto germană din cel mai mare scandal cu care aceasta s-a confruntat vreodată. Merkel a ales să stea departe, pentru că orice decizie sau vorbă pripită îi poate compromite cursa electorală sau poate vătăma o industrie care asigură în mod direct 800.000 de locuri de muncă și indirect alte 500.000 în Germania. Însă un fost coleg de-al său de cabinet, Matthias Wissmann, s-a dus la summit, dar ca reprezentant al VDA, puternica asociație națională a producătorilor auto din Germania.
     * Doar 15 bănci din 46 au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani
     Ministrul finanțelor Ionuț Mișa acuză "optimizarea fiscală" efectuată de bănci, care a determinat ca, în ultimii cinci ani, doar 15 din cele 46 de bănci prezente pe piața locală să plătească impozit pe profit, în condițiile în care peste 80% din sistemul bancar românesc este deținut de capitalul străin. "Este vorba de tot felul de operațiuni așa-numite de optimizare fiscală. Băncile se împrumută la banca-mamă, la dobânzi de 19%, de exemplu. În intervalul acestor 5 ani s-au împrumutat la banca-mamă și, ulterior, au plasat credite pe piața românească la o dobândă mult mai mică. Este evident că, astfel, ieși în pierdere", a declarat ieri ministrul finanțelor. Dobânzile în piață, la euro sunt între 3 și 6%. BNR practică o dobândă de politică monetară de 1,75% la lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 08:00
     Curtea Constituțională (CCR) dezbate marți, de la ora 12:00 sesizările formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani, potrivit unei surse din presă.  detalii
Internaţional, 07:56
     Trei dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în depreciere.  detalii
Internaţional, 07:52
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  detalii
Revista Presei, 07:46
     * ADEVARUL
     * Tribunalul PSD a decis: Sevil și Rovana, nevinovate
     Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina și Brațul Pavel. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, ambele miniștri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că PSD și ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunității Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.