BURSA 03.10.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * CCR, înfrângere usturătoare în instanță
     Curtea de Apel a umplut de rușine decizia CCR prin care Valer Dorneanu putea cenzura opiniile concurente sau separate. Curtea de Apel București (CAB) a motivat decizia preliminară pronunțată în august, prin care secția de contencios administrativ a hotărât că actul prin care președintele CCR a primit putere să cenzureze opiniile separate sau concurente ale celorlalți judecători este un act administrativ, deci poate fi atacat în instanțele comune. "CCR a încercat să suprime dreptul legal al oricărui judecător de a formula opinii concurente", arată Elenina Nicuț. Sentința dată de CAB la acțiunea ridicată de Elenina Nicuț poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile la Curtea Supremă. "Până când Înalta Curte va de decizia finală, putem spune că CCR a luat o palmă de la CAB", conchide Elenina Nicuț.
     * Hibele din mediul universitar pe care guvernanții au promis că le rezolvă și nu au făcut-o
     Aproape o jumătate de milion de studenți au intrat în noul an universitar. Sistemul studiilor superioare este însă departe de a satisface cerințele lor, susțin reprezentanții studenților și specialiștii din mediul universitar. Ei reclamă faptul că educația în mediul universitar se face într-un mod superficial și precar, factorii care perpetuează această situație fiind lipsa de investiții cât și a unei evaluări serioase a universităților. Toate problemele din zona studiilor superioare pleacă de la subfinanțarea domeniului (chestiune care de altfel este valabilă pentru întregul sistem de învățământ), explică reprezentanții studenților din cadrul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
     * Viktor Orban și-a lansat campania electorală în România
     Premierul maghiar, Viktor Orban, a promovat timp de trei zile mesaje naționaliste și a promis comunității maghiare de aici o viață mai bună dacă îl votează la alegerile din primăvara anului viitor. Voturile diasporei maghiare ar putea fi decisive pentru viitoarea majoritate de la Budapesta. Premierul Viktor Orban și-a continuat turneul în România, după ce sâmbătă a fost în Cluj-Napoca și duminică în Florești (localitate din Cluj), prin participarea sa la deschiderea anului școlar la Universitatea Partium din Oradea, instituție care are ca principal finanțator chiar Guvernul maghiar. Peste 200.000 de maghiari din Transilvania vor vota la alegerile parlamentare organizate de Budapesta anul viitor.
     * S-au înmulțit accidentele rutiere grave în Capitală
     Indisciplina, indicatoarele rutiere "ascunse", gropile și lipsa de empatie a șoferilor față de pietonul grăbit sunt doar câteva dintre motivele care duc la producerea accidentelor în București. Capitala este marcată și de agresivitatea șoferilor la volan, care ajung tot mai des să se șicaneze cu ceilalți participanți la trafic, susține Aurel Moraru, consilier în Asociația Europeană de Siguranță și Antidrog, într-un interviu acordat "Adevărul".
     * Secrete de 4 miliarde dolari, pe mâna unui director cu interdicție să citească documente clasificate
     Șeful Institutului Geologic al României trebuie să dețină un certificat ORNISS pentru a putea avea acces la documentele considerate secrete de stat. Altfel este obligat să părăsească postul. Însă Ștefan Marincea, actualul șef al institutului, nu are nici certificat, și nici vreun gând să-și dea demisia. El susține că va rămâne în funcție până când i se va transmite explicit de ce nu are dreptul să aibă acces la documentele secrete din institut. Concret, SRI sau SIE verifică dacă o persoană numită într-o funcție publică poate avea acces la informațiile secrete prin acest certificat ORNISS și, potrivit legii, dacă era "găsit în regulă" Marincea ar fi trebuit să obțină certificatul cel târziu în luna martie. Iar, datele de la Institutul Geologic pot fi decisive în procesul despăgubirilor de 4,4 miliarde de dolari cerute statului român în cazul Roșia Montana.
     * Liviu Pop recidivează: "Fiecare copil merită un viitor. Un viitor mai bun decât cel prezent!"
     Liviu Pop a făcut o nouă gafă de exprimare: "Fiecare copil merită un viitor. Un viitor mai bun decât cel prezent!", a spus ministrul Educației luni, 2 octombrie, în cadrul ceremoniei de deschidere a noului an universitar organizată la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași. Șeful de la Educație le-a mai transmis studenților să "învețe carte". Alături de ministrul Educației Naționale, la ceremonia de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași au mai participat ministrul Justiției, Tudorel Toader, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, dar și ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger.
     * Liviu Dragnea, despre scumpirile de la 1 octombrie: "Sunt niște oameni care huzuresc și tot românul suferă"
     Președintele PSD consideră că există vinovați pentru scumpirile pe care românii le vor resimți în buzunare începând cu 1 octombrie 2018. Dragnea a făcut câteva referiri la ancheta ANRE, care va investiga creșterea prețului la energie electrică. "Cum să nu existe o vină?! Asta va face comisia de anchetă ANRE, să vedem cum se întâmplă că în România cresc întruna prețurile nejustificat. De ce trebuie să crească, trebuie să vedem de ce? Cei care distribuie energie electrică au pierderi, dacă au pierderi de ce trebuie să le suportăm la factură? Comisia de anchetă va face lumină în acest caz. Da, este o vină", a spus Dragnea. Dragnea a declarat că nu exclude varianta declanșării unei anchete și în ceea ce privește creșterea prețului la carburanți.
     * Petre Roman: Cele mai active site-uri pentru promovarea separării Cataloniei de Spania au fost gestionate din Rusia
     Catalonia este victima unui proces de îndepărtare a politicii față de oameni, care are drept consecință creșterea populismului, iar România trebuie "să se apuce serios de treabă" pentru a evita un scenariu asemănător, a afirmat fostul premier Petre Roman la Adevărul Live. Potrivit fostului prim-ministru al României, separatiștii catalani nici nu și-au dorit un referendum legal, deoarece nu ar fi câștigat, iar decizia premierului spaniol Mariano Rajoy de a nu discuta cu ei a jucat în favoarea lor. Iar situația este speculată de Rusia. În cazul Spaniei, fostul premier a remarcat că site-urile cele mai active pentru promovarea separatismului erau gestionate din Rusia.
     * BANCHERUL
     * Cum au fost prinși in ofsaid steliștii de la BNR, Florin Georgescu si Valentin Lazea
     Incultura economică a senatorului Zamfir, pe care si-a recunoscut-o, de altfel, este evidentă: toate persoanele din BNR trebuie sa aibă aceleași opinii, de exemplu in privința salariului minim pe economie. Senatorul ignoră un principiu esențial al economiei de piață si al democrației: că opiniile diferite sunt cele care stau la baza calității unei analize, studiu, politici etc. Doar in economiile centralizate, cum a fost cea comunista, existau idei, principii si opinii fixe, pe care nimeni nu putea să le critice. Se știe ca Lucian Croitoru, consilierul de politica monetara al guvernatorului Isărescu, are opinii liberale, in timp ce economistul-șef Lazea este mai degrabă de stânga, adept al intervenției statului in economie (keynesianist) la fel ca Georgescu. Problema este ca unii microbiști se transforma in fani si devin extremiști, cu opinii radicale, prin care sunt disprețuite sau chiar calomniate opiniile diferite sau jucătorii altor echipe.
     * COTIDIANUL
     * Enigmele generalului Vlad - Cornel Nistorescu
     Pleacă dintre noi ca un personaj de roman. Cei care i-au fost mai aproape și l-au cunoscut au întins tricolorul peste sicriul din capelă. L-au respectat, l-au temut și l-au iubit. Nici un șef de servicii secrete n-a stîrnit asemenea sentimente. Unii au înțeles că în decembrie 1989 le-a salvat viața. Și l-au adulat. Alții l-au urît și-l urăsc fără să-l fi întîlnit vreodată. Îl consideră capul tuturor abuzurilor și ideilor diabolice ale Securității. De o parte stau ofițerii superiori care depun mărturie că n-a avut nici o înclinație spre violență și că s-a opus măsurilor draconice. România liberă de luni îl socotea un "călău adulat", în ciuda faptului că ziarul cumplitului băsism din ultimii ani a ajuns pe mîna unuia dintre acoperiții Securității, trimis în misiune peste hotare și repatriat după 1989 ca investitor străin.
     * SUA: Albania, centru al activităților de crimă organizată
     Statele Unite au îndemnat, luni, Albania, stat membru NATO, să înceapă combaterea corupției și arestarea liderilor grupurilor infracționale dacă vrea să adere la Uniunea Europeană, relatează site-ul agenției Reuters. Combaterea infracționalității organizate și a corupției reprezintă "cea mai grea provocare" pentru Albania, care a devenit în 2004 candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană și vrea să înceapă curând negocierile de aderare, a afirmat ambasadorul SUA la Tirana, Donald Lu. "Până nu vor fi prinși peștii cei mari, până nu vor fi investigați și nu vor ajunge la închisoare, canabisul va reveni, judecătorii vor putea fi corupți, oficialii guvernamentali vor fi corupți", a adăugat Donald Lu la o reuniune a magistraților albanezi.
     * Cele două fețe ale bancherului von Groningen
     "Nu le pasă de proteste. Dar ceva trebuie să se rupă, la un moment dat. Ori la noi, ori la ei". Asta a spus presei Steven von Groningen, președintele Raiffeisen Bank România, în timp ce participa la protestele din Piața Victoriei, în februarie 2017, împotriva celebrei Ordonanțe 13. "Înainte de a fi președinte de bancă sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc", a explicat atunci bancherul prezent la protestele antiguvernamentale, după ce a fost criticat de Liviu Dragnea pentru apariția sa nepotrivită. Acum, când guvernul dorește să aibă o discuție cu BNR despre creșterea dobânzilor la creditele în lei, care afectează cetățenii, inclusiv pe cei care "rezistau" alături de von Groningen în Piața Victoriei, bancherul are următoarea replică, citată de Bursa: "Nu reacționez la declarații politice, pentru că nu cred că ne sunt adresate nouă. Cred că sunt doar așa pentru imagine", a declarat și Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank".
     * CURENTUL
     * Cine e Mitică Iliescu, generalul cocalar care l-a jignit pe ambasadorul SUA: porc, nesimțit care își vâră râtul, stalinist
     Mitică Iliescu a postat în urmă cu două zile pe contul său de Facebook un mesaj în care îl jignea ca la ușa cortului pe ambasadorul Klemm. Motivul? Mitică Iliescu este urmărit penal de DNA pentru fapte de corupție comise împreună cu Viorel Hrebenciuc, fiind ridicat din trafic de procurori pentru a fi dus cu mandat la audieri. Noua vedetă a Antenei 3 a trecut cu blindatele peste baricada de la INTER. 21 decembrie 1989 ora 17.30. Primul TAB intră în mulțime. Primii demonstranți mor în fața Sălii Dalles. Uciderea demonstranților continuă pe durata a mai multor ore. Baricada de la Inter a fost in cele din urma spulberată. În acea noapte, 49 de oameni au murit, 700 au fost răniți și peste 800 au ajuns în arestul de la Jilava.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Jumătate din gospodării depind de fântâna din curte
     94, 9% din populația urbană este racordată la sistemul public de alimentare cu apă. În mediul rural, numărul persoanelor deservite de sistemul public de alimentare cu apă este de 2.812.718 persoane (30,8%). Cele mai mari cantități de apă distribuită s-au înregistrat în bazinele hidrografice Buzău-Ialomița (22,3%) și Argeș-Vedea (20,9%). În anul 2016, populația deservită de sistemul public de alimentare cu apă a crescut cu 218.691 persoane față de anul precedent. Conform Institutului Național de Statistică (INS), populația care a beneficiat de sistemul public de alimentare cu apă a fost de 12.853.110 persoane, reprezentând 65,2% din populația rezidentă a României în anul 2016. În 2015, procentajul a fost de 63,7% din populația rezidentă a României, cu 179.510 persoane mai mult decât în anul 2014 (12.634.419 persoane). Așadar, asistăm la o creștere de 1,5%.
     * Industria auto reprezintă motorul economiei românești, pe lângă retail și IT
     Conform studiului realizat de Euler Hermes, industria auto este unul dintre principalii piloni ai economiei românești, angajând în total peste 150.000 de persoane și contribuind la 47% din exporturi în 2016. De la an la an, industria autovehiculelor se bucură de o rentabilitate puternică. În 2016 a înregistrat o rată de creștere impresionantă, + 9% față de 2015, iar media globală a avansat cu 1,6%. În acest ritm, se poate vorbi despre o creștere de 6 - 7% pe an până în 2020. Până acum, sectorul a fost condus de producătorii de automobile, unde Dacia-Renault a fost pe locul 11 la nivel european, cu aproape 360.000 de unități de produse în 2016. În prezent, cea mai mare parte a creșterii provine de la producătorii de piese și componente auto.
     * Fosta Avicola Târgu Jiu a fost cumpărată
     Firma Carmistin a achiziționat halele fostului combinat de creștere a păsărilor, Avicola Târgu Jiu, care a funcționat și sub denumirea AVI Instant. Societatea a anunțat că va face investiții majore și va relansa activitatea unității de producție. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că noua societate vrea să redeschidă combinatul în luna martie a anului viitor. Investiția se ridică la peste 20 de milioane de euro și va fi folosită infrastructura existentă. Cosmin Popescu a anunțat că investitorul și-a propus să angajeze 700 de muncitori. Avicola a intrat în 2015 în lichidare și era la un moment dat unul dintre principalii exportatori din județul Gorj.
     * Barcelona: Premierul Cataloniei proclamă victoria secesioniștilor!
     Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania. Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune, precizează Reuters, citată de Agerpres. "Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică", a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniștrii săi.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * De ce a fost OCOLITĂ Italia de atacurile teroriste?
     Multă lume s-a întrebat care este secretul faptului că Italia nu a fost și nu este în vizorul membrilor ISIS, deși a fost amenințată de câteva ori. Una din variante este că datorită puterii mafiei din Italia, ISIS nu s-a putut desfășura. O altă explicație ar fi acesta: carabinierii italieni au căpătat o vastă experiență din lupta contra organizațiilor mafiote și sunt deja obișnuiți să monitorizeze îndeaproape grupuri periculoase. Tot The Economist scrie și că poliția italiană are de monitorizat un număr mult mai mic de suspecți față de Franța sau Marea Britanie.
     * Referendum pentru independența Ținutului Secuiesc
     Vizita premierului Viktor Orban a deschis noul an universitar, la Oradea, unde a declarat că "Ungaria poate fi mare doar cu maghiarii de dincolo de graniță", a ridicat multe semne de întrebare în România. În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac a zis că ne putem aștepta la un referendum privind Ținutul Secuiesc. "După exemplul din Catalonia, probabil că anul viitor, că tot se aniversează 100 de ani la Marea Unire, cred că vom avea ceva asemănător. (...) Spania a avut un sprijin internațional puternic în acest moment. România nu cred că-l va avea în sensul în care un referendum privind independența Ținutului Secuiesc nu va fi amendat de nimeni, cum a fost cel din Catalonia. Mă aștept în primăvara anului 2018 la un referendum, cel mai probabil pe 15 martie", a zis Bogdan Chirieac la Antena 3.
     * Guvernarea PSD-ALDE și-a pus în cap sindicatele EUROPENE
     Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Confederația Europeană a Sindicatelor solicită intervenția autorităților comunitare pentru a determina Guvernul României să renunțe la intenția de a plasa povara contribuțiilor sociale exclusiv asupra angajaților de la 1 ianuarie 2018. Potrivit unui comunicat al CNS Cartel Alfa, Comitetul Economic și Social European a condamnat deja acest plan spunând că planul Guvernului României este de natură să submineze progresele realizate după decenii de campanie pentru justiție socială și solidaritate și pentru drepturile și libertățile cetățenilor europeni.
     * Vaticanul a declarat război total ultimei cărți scrise de Dan Brown!
     A vândut mai mult de 200 de milioane de volume în lumea întreagă; cărțile sale au fost traduse în 56 de imbi, iar Codul lui da Vinci, thrillerul care l-a transformat într-un star internțional, este una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile. Acum, Dan Brown se pregătește de lansarea thrillerului Origini, care a stârnit pasiuni încă de la începutul anului. Odată cu succesul însă vine și un val puternic de critici din partea unor grupări religioase sau a unor comunități de cititori care îi reproșează autorului felul cum descrie creștinismul în cărțile sale. "Practic, Vaticanul a făcut apel la toate bisericile catolice, cerându-le preoților să boicoteze cartea. În felul acesta, veți răspândi cuvântul Evangheliei și îl veți acuza pe autor de minciună", a afirmat Dan Brown duminică, 1 octombrie, într-un interviu acordat CBS.
     * Au scăzut rezervele valutare cu 1,6 miliarde! Banii s-au dus pe susținerea leului și pe datorii
     BNR a cheltuit 1,6 miliarde de euro din rezervele valutare pentru a menține cursul euro-leu sub pragul de 4,6 lei și pentru a achita datorii ale statului. Rezervele valutare au scăzut spectaculos, cu 1,6 miliarde de euro într-o singură lună. La 30 septembrie 2017, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 33 320 milioane euro, față de 34 955 milioane euro la 31 august 2017. Sumele au fost folosite pentru susținerea cursului euro-leu, potrivit analiștilor. Potrivit analiștilor, BNR face eforturi cotisitoare pentru a menține euro sub pragul istoric de 4,6 lei. De asemenea, potrivit comunicatului trimis de Banca Națională, instituția a plătit în numele statului rate și dobânzi la împrumuturile luate de ministerul de Finanțe, de peste 1,38 miliarde de euro.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Noi teste confirmă existența unor standarde duble de calitate a alimentelor în Slovacia și Austria
     O nouă rundă de teste comparative a confirmat existența unor diferențe în calitatea produselor vândute sub aceeași denumire și marcă, a declarat luni ministrul slovac al Agricultorii și Dezvoltării Rurale, Gabriela Matecna, informează agenția TASR. "Cea de a doua fază a testelor a cuprins 33 de produse. Și aceste teste au confirma existența unor diferențe de calitate pentru jumătate dintre produsele testate. Principala diferență privește conținutul. Conținutul de carne era semnificativ mai mare în produsele vândute în Austria. În cazul produselor din Slovacia, s-a constatat un conținut mai mic de carne, dar unul mai mare de sare, ceea ce nu este în beneficiul consumatorilor noștri, deoarece sarea crește riscul bolilor cardiovasculare", a spus Gabriela Matecna.
     * Laufer: Legea incubatoarelor de afaceri trebuie modificată, pentru a se introduce un stimulent clar
     Legea incubatoarelor de afaceri trebuie modificată, pentru a se oferi un stimulent clar firmelor care vor să le înființeze, a declarat, luni, Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, într-o conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România). "Cred că este necesar să modificăm legea incubatoarelor. Este o lege care a fost modificată, care nu mai permite finanțare de la bugetul de stat și, totuși, trebuie să ne gândim că aceste incubatoare nu trebuie să aibă doar titlul de incubatoare, nu trebuie să fie niște zone care s-au construit ca niște incubatoare și după 3 ani ajung să fie spații de depozitare sau ajung să fie pensiuni sau alte chestii. Aceste zone de incubare au un rol extrem de important", a spus Laufer.
     * Avioanele F16, întreținute de o țară non-NATO. Politicienii vor să cedeze străinilor controlul Armatei
     Guvernul ezită să declare Aerostar Bacău centru național de mentenanță pentru avioanele F16, astfel încât aparatele de luptă intrate recent în dotarea Armatei Române ar urma să fie întreținute în Portugalia, de compania unei alte țări, care nu este nici măcar membru NATO. Mai mult, politicienii pregătesc înstrăinarea softului care controlează toate forțele armate românești, o situație fără precedent în întreaga lume. Atitudinea guvernanților este extrem de periculoasă și vulnerabilizează Armata Română, care poate ajunge să fie dirijată, de la distanță, de forțe ostile. Trei din cele opt programe de înzestrare a Armatei pot fi realizate în România, ceea ce ne poate aduce beneficii economice însemnate.
     * NATIONAL
     * După DIGI, Moscova ia si PRO TV!
     Conform unui raport contrainformativ, Moscova, prin intermediul unor posibili "investitori paravan" bănuiți a avea legătura cu finanțele temutului FSB a autorizat o complexa operațiune de "shopping" a celor mai importante televiziuni românești. După ce o bancă moscovită apropiată Kremlinului a intrat deja masiv in acționariatul DIGI, cea mai modernă, cel puțin din punct de vedere al tehnicii, televiziune de la noi, vine acum rândul chiar "simbolului libertății presei post-revoluționare" să cadă sub asaltul Moscovei. Pentru că, pur si simplu, o companie chineză cunoscută pentru relațiile mai mult decât strânse cu "noul imperiu" rusesc al lui Vladimir Putin si-a anunțat deschis intenția de a cumpăra de la Central European Media cele patru stații de televiziune deținute in Europa Centrala si de Est, inclusiv PRO TV-ul romănesc!
     * Lumea are peste 16 milioane de ...milionari
     Numărul persoanelor milionare in dolari a crescut anul trecut spectaculos cu 7,5%, până la 16,51 milioane, iar averea lor însumată a atins un record de 63.500 miliarde de dolari. Un salt de peste 8%, estimează compania de consultanta Capgemini. Pe primul loc in zonele cu cei mai mulți avuți se situează Asia, cu 5,51 milioane de persoane, cu o avere totală de 18.800 miliarde de dolari. Urmează America de Nord (5,15 milioane de milionari, avere însumată de 17.950 miliarde de dolari), iar Europa (si Rusia) se afla pe un onorabil loc trei, cu 4,5 milioane de milionari/14.700 miliarde de dolari. In ceea ce privește Rusia, tara se află pe locul 15, cu 182.000 milionari, depășind chiar Arabia Saudită, regatul are "numai" 176.000 de milionari.
     * Frații Dedeman dețin 5,56 % din sistemul energetic național
     Frații Pavăl au ajuns sa dețină 5,56% din Transelectrica, după o tranzacție prin care au cumpărat 500.000 de acțiuni TEL, prin firma Dedeman SRL din Bacău, potrivit unei raportări trimise Bursei de Valori București si datata 2 octombrie. Anterior acestei tranzacții, cei doi oameni de afaceri români dețineau 3,58 milioane de acțiuni Transelectrica, ceea ce reprezenta 4,88% din capitalul companiei. După tranzacție, valoarea pachetului deținut de frații Pavăl la Transelectrica valorează circa 117 milioane de lei. Transelectrica are o capitalizare de doua miliarde de lei. Dragoș si Adrian Pavăl au o avere estimata la 920-950 de milioane de euro si se plasează pe locul doi in Top 300 cei mai bogați români
     * ROMANIA LIBERA
     * Europa riscă o fărâmițare naționalistă, după unda de șoc produsă de Catalonia
     Carles Puigdemont, liderul catalan, consideră că cetățenii merită declarația unui stat independent, după modul exemplar în care s-au manifestat la referendum, în ciuda brutalității poliției spaniole. "Este impresionant răspunsul cetățenilor. Legitimitate și demnitate pentru ei!", a precizat acesta. Europa privește cu încordare ceea ce se întâmplă în Spania. Indiferent de rezultatul referendumului, Uniunea Europeană nu va interveni pe un subiect atât de delicat, din cauza riscului ca și alte regiuni ale blocului comunitar să vrea să-și declare independența, ducând nu la o federalizare dorită, ci la o fărâmițare pe criterii naționaliste, anti-UE.
     * Pensionar de lux la CCR: Valer Dorneanu ia 30.000 de lei pe lună de la stat
     Cinci dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale (CCR), în frunte cu președintele Valer Dorneanu, cumulează salariul cu pensia. Dorneanu are trei surse de venit care îi aduc anual în jur de 420.000 de lei. Președintele CCR Valer Dorneanu a încasat 145.836 de lei din pensii, potrivit ultimei sale declarații de avere, depusă în 2017, care se referă la veniturile din 2016. Dorneanu a mai obținut 226. 041 de lei în calitate de președinte al CCR și 49.985 de lei ca profesor la Universitatea "Nicolae Titulescu". Din veniturile sale, 371.000 de lei provin de la stat, ceea ce echivalează cu peste 30.000 de lei lunar.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * După creșterea ROBOR, toate privirile sunt ațintite asupra ședinței de politică monetară a Băncii Naționale
     BNR poate să dea mai multă lichiditate în lei băncilor prin reducerea RMO (rezervele minime) sau să îngusteze coridorul din jurul dobânzii-cheie, după cum anticipează unii analiști. Tensiunea românilor a atins în ultimele săptămâni cote alar­mante după ce a început ra­liul dobânzilor pe piața interbancară, iar cursul de schimb s-a mutat în apropierea pragului psihologic de 4,6 lei/euro. Și toate privirile sunt ațintite acum asupra Băncii Naționale în așteptarea deciziilor pe care boardul instituției urmează să le ia în ședința de politică monetară de astăzi. Dobânda-cheie va fi menținută astăzi la nivelul de 1,75% de consiliul de administrație al BNR, în opinia celor mai mulți analiști financiari.
     * Banii rusești continuă să intre în Germania în pofida sancțiunilor occidentale
     După ce a lucrat pentru compania rusă Gazprom mulți ani, Schroeder deține acum o poziție de top în cadrul altui gigant rus, Rosneft. Acționarii celei mai mari companii petroliere ruse l-au desemnat pe Schroeder în poziția de președinte al boardului. Firma este controlată de statul rus, fiind de asemenea ținta sancțiunilor impuse de UE, însă fostul politician nu pare prea preocupat de acest lucru. Și alte firme din Rusia investesc în această țară, în pofida sancțiunilor, relatează Deutsche Welle. În ianuarie acest an, Rosneft a preluat controlul asupra unei rafinării din orașul german Schwedt și a obținut participații minoritare în cadrul altor două rafinării din sudul Germaniei. Compania a deschis de asemenea o reprezentanță în Berlin în luna mai, anunșând investiții de 600 milioane de euro.
     * Casa Albă respinge orice discuție cu regimul din Coreea de Nord în privința problemei nucleare
     Casa Albă a anunțat, luni, că nu ia în calcul discuții cu regimul din Coreea de Nord în privința chestiunii nucleare, singurele comunicații cu Phenianul fiind despre eliberarea unor cetățeni americani, relatează site-ul agenției Yonhap. "Am fost foarte clari că acum nu este momentul pentru discuții. Singurele conversații care au avut loc sau care ar putea să aibă loc sunt pentru a aduce înapoi americanii care au fost reținuți acolo. Dincolo de acest lucru, la ora actuală nu vor mai exista discuții cu Coreea de Nord", a spus Sarah Sanders, purtător de cuvânt al Casei Albe. Duminică, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a precizat, prin intermediul contului de Twitter, că Rex Tillerson își pierde timpul încercând să negocieze cu "micul om rachetă" privind denuclearizarea Peninsulei Coreene. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în apreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Revista Presei
     * ADEVARUL
      * Trump, noi săgeți către Merkel: "O supervedetă, dar a fost foarte rău afectată din cauza imigrației"  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
17.07.2018
BVB
     * Volum de numai 15 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut debut slab de săptămână din punctul de vedere al valorii tranzacționate, rulajul consemnat,...  click să citești tot articolul
17.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cu pierderi importante în sectorul minier, după ce publicarea unor date privind economia Chinei a evidențiat efectele războiului comercial global.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3796
3.0232
4.0013
0.1801
0.6244
0.2239
4.6541
5.2164
1.4367
3.5431
0.2381
0.4898
1.0805
0.0635
0.4519
0.8375
4.0032
0.3006
1.0431
0.5958
0.0584
0.3534
0.2113
2.7069
0.0394
0.1521
1.0899
0.6297
0.1200
157.4017
5.6079
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.