Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 03.10.2018

F.B.
 
mărește imaginea
      Adevărul
     *  ROEXIT. Cum face PSD primul pas pentru scoaterea României din UE
     Adevărul notează că liderii PSD au lansat discursuri anti-UE, spunând că România e suverană să decidă orice vrea și nu e la cheremul nimănui. Reacția a venit după ce prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, tot socialist, a criticat guvernarea PSD.
     Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a mustrat ieri pe cei din coaliția PSD-ALDE pentru modul cum în ultimii doi ani au lucrat pentru mutilarea legilor Justiției și a Codurilor Penale, oficialul de la Bruxelles arătând că România face pași înapoi în ceea ce privește lupta împotriva corupției și apărarea libertății presei. "Facem apel la Guvernul României să dea curs recomandărilor din raportul MCV din 2017, recomandărilor Comisiei de la Veneția și recomandărilor GRECO".
     Dragnea: România a fost amenințată brutal Președintele PSD, Liviu Dragnea, a reacționat printr-o replică dură la adresa lui Timmermans, spunând că România a fost amenințată "brutal". "Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o țară intrată în Uniunea Europeană va fi amenințată în felul acesta, atât de brutal. Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziții stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele".
     Bancherul
     *  OTP Bank își face reclamă înșelătoare la credite
     Publicația Bancherul dezvăluie faptul că OTP Bank isi face reclama inselatoare la credite, prin prezentarea unei dobanzi mici, dar care nu este cea standard, fiind valabila doar in anumite conditii, precum incasarea salariului intr-un cont al bancii si contractarea de produse suplimentare, respectiv un pachet de cont si o asigurare.
     Astfel, OTP Bank isi prezinta pe site-ul propriu creditul ipotecar "cu dobanda de la 5,25%", dupa care urmeaza un semn al exclamarii (substitutul stelutei, care este indiciul reclamelor inselatoare) care afiseaza, daca faci click pe el, urmatorul text: "In functie de profilul clientului si istoricul de creditare. Orice solicitare de credit pentru aceasta oferta va fi analizata conform politicii interne a bancii si reglementarilor legale in vigoare, in baza documentatiei prezentate si a nivelului de dobanda aplicabil profilului de client. Asupra nivelului de dobanda aplicabil profilului de client analizat pot interveni modificari in urma analizei solicitarii de credit, atat in sens descrescator cat si crescator."
     Asadar, pana la urma dobanda de 5,25% poate fi si mai mica, nu doar mai mare, ceea ce contrazice textul "cu dobanda de la 5,25%". Astfel, arată redactorii ai publicației Cotidianul, reprezentantii OTP Bank au fost întrebați: pana la cat poate sa ajunga doabnda "de la 5,25%"?
     Raspunsul a fost: "pana la 7.45%". Cu toate acestea, se pare că "OTP Bank" nu este oaia neagra a bancilor in privinta reclamelor inselatoare: am vazut aici ca si BRD si ING isi promoveaza incorect creditele.
     Cotidianul
     *  Cinci minute pentru Dăncilă în Parlamentul European
     Cotidianul scrie că plenul Parlamentului European dezbate astăzi situația statului de drept din România, aici fiind prezentă și Viorica Dăncilă. Ieri seară, premierul Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au avut o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
     Tudorel Toader a declarat că o concluzie a discuțiilor a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE și că referirea la chemarea Guvernului în instanță viza infringementul pentru neaplicarea directivei privind spălarea banilor. În discuția cu Timmermans, Viorica Dăncilă și-a exprimat dorința ca dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului European să fie argumentată și constructivă.
     Dezbaterea din plenul PE va începe la ora 9.00, ora Strasbourgului, și va dura o oră, din care Viorica Dăncilă va avea cinci minute la dispoziție pentru a prezenta poziția Guvernului de la București. Opinia Comisiei Europene va fi prezentată de către comisarul european pe Justiție, Vera Jourova. În urma acestei dezbateri, în luna noiembrie este așteptată și adoptarea unei rezoluții în Parlamentul European. Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției Tudorel Toader se află de ieri la Strasbourg, unde au avut discuții punctuale cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor justiției.
     Jurnalul Național
     *  Iancu, despre modificările la legea offshore: Statul român iese câștigător din această bătălie
     Jurnalul Național consemnează că Președintele Comisiei pentru industrii, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat ieri că prin modificările aduse legii offshore "statul român iese câștigător din această bătălie pe ambele planuri și din punct de vedere al veniturilor și al interesului investitorilor".
     "Dezbaterile de astăzi au avut în vedere reanalizarea tuturor calculelor în așa fel încât statul român să-și maximizeze veniturile, dar să se mențină acel echilibru absolut necesar pentru menținerea interesului din partea investitorilor", a afirmat Iancu, după adoptarea în comisiile de specialitate a raportului la legea offshore.
     "Noutățile sunt legate de interzicerea unei eventuale duble deduceri. A doua importantă modificare este că am convenit în text să nu existe niciun risc în ceea ce privește șansa guvernelor de după acest Guvern să-și modifice politica fiscală. (...) Dacă piața internațională va fi extrem de atractivă și veniturile pe care operatorii le-ar putea încasa să fie foarte mari, atunci guvernul de la momentul respectiv să-și poată reanaliza repartizarea eventualelor venituri suplimentare. De asemenea, am stabilit ca ceea ce înseamnă investiții să fie deduse de la momentul zero în care investitorul a încheiat acordul și a început lucrările până la momentul finalizării în totalitate, însă nu am permis să fie supuse unui program de amortizare și, pe de altă parte, supuse unei scheme de deducere. Prin aceste modificări la care adăugăm schimbarea nivelului de percepere a cotelor de impozit, respectiv majorarea veniturilor statului român în condițiile de creștere a prețurilor, le-am considerat necesare văzând evoluția prețurilor în piața de gaze. Descurajăm creșterea prețurilor", a explicat Iancu, mai arată Curierul Național.
     
     Curierul Național
     *  Eugen Teodorovici: ,,Am convenit cu domnul comisar Moscovici ca România să aibă sprijinul Comisiei Europene pentru combaterea fraudei de TVA"
     Publicația Curierul Național arată că Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit ieri la Luxembourg cu Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi.
     În cadrul întâlnirii, ministrul Teodorovici a prezentat principalele elemente ale politicii fiscal-bugetare pentru 2018 și 2019, inclusiv măsurile luate și avute în vedere pentru respectarea țintei de deficit bugetar, conform Pactului de Stabilitate și Creștere. Pe agenda discuțiilor s-a aflat și situația fraudei de TVA în România având în vedere studiul publicat recent de Comisia Europeană conform căruia nivelul gap-ului de TVA este de 35,88% (date din 2016). În context, cei doi oficiali au convenit ca, în domeniul combaterii fraudei de TVA, Comisia Europeană să sprijine România în perioada imediat următoare.
     Întâlnirea cu Pierre Moscovici, organizată în marja reuniunii Consiliului ECOFIN, a fost și o oportunitate pentru partea română de a prezenta principalele elemente din domeniul economic și financiar de pe agenda viitoarei Președinții a României la Consiliul UE. Agenda cuprinde dezvoltări în Uniunea Economică Monetară, Uniunea Bancară, ale Cadrului Financiar Multianual al UE, inițiative precum Programul de Sprijin pentru Reforme sau InvestEU.
     Tot în cadrul întâlnirii de astăzi, Comisarul Moscovici a acceptat invitația ministrului Teodorovici de a vizita România în noiembrie anul acesta, pentru a discuta ultimele detalii despre organizarea Președinției României la Consiliul ECOFIN, începând cu ianuarie 2019. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,56 milioane lei (2,04 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Bursele asiatice închid în teritoriu pozitiv prima ședință de tranzacționare a săptămânii curente.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a scăzut cu 2,04 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,0659
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6671 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6669 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,30%, de la 3,28%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.