CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 04.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * UE i-a indicat lui Tudorel Toader care este pragul pentru abuzul în serviciu: 10.000 de euro
     Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat o directivă care prevede pedepse extrem de dure pentru fraudarea banilor europeni. Directiva 1371/2017 privind "combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal" prevede pedepse de cel puțin 4 ani de închisoare dacă prejudiciul este mai mare de 100.000 de euro. Directiva stabilește și pragul minim al prejudiciului din bani europeni sub care un stat poate renunța la sancțiunea penala: 10.000 de euro. Practic, dacă într-un dosar penal prejudiciul din banii UE este mai mic de 10.000 de euro, aproximativ 45.000 de lei, statul care derulează ancheta va avea dreptul de a renunța la sancțiunile penale.
     * Marii eroi ai României, umiliți la pensii de ofițerii de carton
     În vreme ce un general care și-a câștigat gradele pe timp de pace se poate pensiona în România anului 2017 cu un venit lunar de 20.000 de lei, eroii adevărați ai țării, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, își trăiesc bătrânețea cu pensii mult mai mici. Generalul de aviație Ion Dobran (98 de ani), din București a participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice și a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comuniști, fiind dat afară din casă și obligat să muncească din greu în fabrică. "Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizații de la veterani și de la decorație. Așa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia", spune el.
     * Puiu Popoviciu, milionarul discret care fuge de pușcărie
     Milionarul Puiu Popoviciu este cel mai recent nume de afacerist care încearcă să fenteze închisoarea. Justiția l-a condamnat definitive pe acesta la 7 ani de închisoare. Popoviciu este unul dintre cei mai discreți, dar și influenți, investitori imobiliari din România. Publicațiile cu profil economic îl consideră drept cel mai mare proprietar de spații comerciale din București. Cu o avere de 340-360 milioane de euro, el ocupă locul 8 în Top 300 Capital, ediția 2016. Poza și datele lui Popoviciu au fost publicate pe site-ul Poliției Române la rubrica "Persoane urmărite". Surse judiciare au explicat că milionarul ar fi părăsit țara la începutul lunii iunie, când ar fi plecat la Londra.
     * Banii nu i-au adus fericirea românului cu cea mai mare pensie
     Toată lumea îl invidiază pe argeșeanul Gheorghe Bălășoiu. El este pensionarul care primește lunar cea mai mare sumă din țară: 34.700 lei "în mână". Reporterii Click! l-au vizitat pe fostul procuror șef și au aflat că în cazul lui banii nu au adus fericirea. În loc de falnicul bărbat din fotografiile mai vechi, am găsit un bătrânel firav, bolnav și trist. Mormanul de bani nu i-a adus prea multe bucurii lui Gheorghe Bălășoiu. Fiul său, Mircea, a fost găsit mort în casă în octombrie anul trecut.
     * Cifrele COLOSALE ale celui mai scump transfer din istorie: 500 de milioane de euro!
     Cel mai scump transfer al istoriei a ajuns la final! Conform jurnaliștilor de la Sky Sports, Neymar s-a înțeles cu PSG pentru un contract pe 5 ani si va ajunge in Paris vineri pentru a semna înțelegerea fabuloasă. Toata afacerea pentru a-l aduce pe atacant de la Barcelona ajunge la 500 de milioane de euro, suma ce include salariul acestuia, bonusuri si clauza de reziliere in valoare de 222 de milioane de euro. Neymar va avea un salariu net de 35 de milioane de euro pe an. Salariul lui Neymar la PSG: pe an: 35 de milioane de euro; pe luna: 2.6 milioane de euro; pe săptămână: 666.000 de euro; pe zi: 95.000 de euro; pe oră: 4.000 de euro.
     * "Idioții utili ai lui Putin" care fac jocurile murdare ale liderului de la Kremlin în apropierea României
     Președintele rus recurge la diverși lideri politici, numiți de analiști "idioți utili", după o expresie atribuită lui Lenin, pentru a-i promova agenda în statele ex-sovietice care încearcă să se apropie de Occident. Cei mai zeloși și mai periculoși sunt președintele Moldovei, Igor Dodon, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și liderul separatist din Donețk, Aleksandr Zaharcenko. Aceștia au agitat apele, recent, în apropierea României.
     * Sancțiunile americane vizează "coridoare strategice" ale Rusiei și Chinei
     Dincolo de dimensiunea lor evidentă economică și politică, noul pachet de sancțiuni americane are și o valență geostrategică și de securitate extrem de importantă. Este vorba despre așa-numitele "coridoare strategice" pe care Rusia și China au încercat să le constituie și să le consolideze pentru a-și asigura o intrare, controlul și eventuala capacitate de "interzicere a accesului" în țări de la "mările calde". Astfel, miza majoră a prezenței ruse și a angajamentului extrem de amplu în conflictul din Siria viza consolidarea eventual "coridor mediteranean" ale cărui premize fuseseră instalate în teren de mai mulți ani, atât prin acțiuni strict economice, cât și prin noile legături diplomatice cu țările din Orientul Apropiat sau prin întărirea prezenței militare și a vânzării de armament.
     * Șoferii vitezomani, identificați de acum înainte de camerele fixe din țară
     A fost semnat un protocol cu reprezentanții Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere și astfel agenții îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor pentru roviniete. Sistemele inteligente se pot folosi și pe post de radare. Direcția rutieră a Poliției Române nu are astăzi niciun radar fix, iar numărul radarelor mobile a scăzut: de la 600 în 2015 la aproape 500 în 2016. Că să-i prindă pe vitezomani, poliția a semnat un protocol cu CNAIR și va folosi camerele pentru rovinieta pe post de radar fix. Sistemul funcționează în baza unor senzori din asfalt. Dacă ați depășit limita maximă de viteză, 130 de kilometri pe oră, veți primi amendă acasă, în plic.
     * România cumpără elicoptere de atac de la compania americană Bell Helicopters, care vor fi fabricate în România
     Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții ai companiei americane Bell Helicopter, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, semnând o scrisoare de intenție prin care guvernul român anunță Statele Unite asupra disponibilității de achiziționare a unor elicoptere de atac. Ministerul Economiei și compania Bell ar urma să înființeze o firmă mixtă prin care elicopoterele să fie produse în România.
     * Emmanuel Macron vine la București
     Președintele Franței, Emmanuel Macron, va veni într-o vizită oficială în România la finalul lunii august, în urma unei invitații a președintele Klaus Iohannis, au declarat joi, pentru Mediafax, surse oficiale. La finalul lunii iunie, Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la Bruxelles, iar întrevederea dintre cei doi șefi de stat a durat aproximativ 30 de minute, precedând lucrările Consiliului European. Președintele Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, în România, iar acesta a acceptat, a afirmat, la finalul lunii iunie, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu.
     * BANCHERUL
     * Ministrul Finanțelor acuză băncile de evaziune fiscală in masă, iar BNR si ARB tac si încasează o puternica lovitura de imagine si încredere
     Ionuț Misa, ministrul Finanțelor, a făcut declarații fulminante si extrem de grave, acuzând băncile românești de evaziune fiscala in masa, afirmând că 70% dintre acestea nu au plătit impozit pe profit in ultimii cinci ani, fără o reacție din partea Băncii Naționale a României (BNR), Asociației Romane a Băncilor (ARB) sau Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR), care nu au răspuns la întrebările trimise de Bancherul.ro, ca de altfel nici Ministerul Finanțelor. Declarațiile lui Misa sunt destul de neclare si inexacte, ceea ce aruncă un semn de îndoială cu privire la veridicitatea lor. Datele BNR arata ca la 31 decembrie 2016 nu existau 46 de bănci, ci doar 36, plus cooperativa de credit Creditcoop, așadar cu 10 bănci mai puțin.
     * COTIDIANUL
     * Puiu Popoviciu se află la Londra. Afaceristul caută să execute pedeapsa în Anglia
     Puiu Popoviciu se află la Londra, conform unor surse. El este împreună cu familia, iar soția sa abia a adus pe lume un copil în urmă cu trei săptămâni. În prezent, el caută soluții să-și execute condamnarea dată de judecătorii din România la Londra. Potrivit legislației, mandatul european de arestare ("MEA") constituie o procedură judiciară simplificată de predare transfrontalieră - în scopul urmăririi penale sau executării unei pedepse sau măsuri de siguranță privative de libertate. Mandatul de arestare emis de autoritatea judiciară a unei țări este valabil pe întregul teritoriu al UE.
     * Cum vrea Tudose să modifice pensiile de serviciu
     Ședința de Guvern de ieri, în care ar fi trebuit să fie discutată, printre altele, și Ordonanța de Urgență prin care să se modifice modul de calcul al pensiilor speciale, a fost amânată. Motivul amânării este lipsa tuturor avizelor de specialitate necesare discutării acestei OUG și faptul că instituțiile care trebuiau să trimită aceste avize nu sunt de acord. Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăși valoarea salariilor. Sunt eliminate și sporurile primite în cazul indexărilor.
     * Judecătorii au decis în privința firmelor lui Sebastian Ghiță
     Tribunalul Prahova a prelungit, joi, cu încă 60 de zile măsura interdicției inițierii procedurii de dizolvare sau lichidare impusă la solicitarea DNA societăților Asesoft International și Teamnet International, urmărite penal în unul dintre dosarele în care fostul deputat Sebastian Ghiță este cercetat pentru fapte de corupție. Potrivit soluției publicate pe portalul instanțelor de judecată, măsura este valabilă pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 5 august 2017 până la data de 3 octombrie 2017 inclusiv. Decizia nu este însă definitivă și poate fi contestată în termen de 24 de ore de la comunicare.
     * CURENTUL
     * Premierul anunță creșterea vârstei de pensionare pentru români; nu și pentru polițiști, militari, magistrați și aviatori
     Premierul Mihai Tudose a acordat un interviu Agerpres în care a anunțat că: "Fiecare țară își dimensionează fenomenul în funcția de vârsta, speranța medie de viață din țara respectivă. Când vom ajunge și noi cu speranța de viață la peste 80 de ani, stăm și noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil începând cu peste un an, peste doi ani", a spus Mihai Tudose. Acum în România, bărbații ies la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63. În urmă cu o săptămână, Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii nega categoric după o întâlnire cu sindicatele, orice discuție în acest sens.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Viitură de pensionari în structurile de forță ale țării
     Valul de pensionări ale angajaților din MAI sau apărare merge înainte. Până în prezent, au fost depuse zeci de cereri de pensionare. Potrivit ministrului Carmen Dan, "de vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de polițiști. De la începutul anului au solicitat ieșirea la pensie peste 3.200 de angajați ai MAI. Printre cei care au solicitat ieșirea la pensie sunt și 16 chestori. Media de vârstă la pensionare la chestori este de 55 de ani. Pentru alți 11 chestori sunt demersuri în curs la Administrația Prezidențială. Pensia medie în luna august, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se cifrează la 3.123 de lei, cea mai mare pensie în plată este de 22.023 de lei și este o pensie pentru un fost secretar de stat", notează agerpres.ro.
     * ,,Trebuie proclamată starea de urgență în domeniul securității naționale"
     Fostul șef al Statului Major, generalul Constantin Degeratu, a declarat, în cadrul emisiunii "Dosar de politician", că ,,ar trebui proclamată starea de urgență în domeniul securității naționale" , având în vedere haosul și gravitatea situației în ceea ce privește pensionările anticipate din armată, notează B1tv. ,, E o stare de urgență, nu mai e o stare de normalitate. Pentru că pericolul acțiunii militare străine e aici. Este și în interior - deja inamicul e în interior și trebuia descoperit până acum. Trebuie proclamată starea de urgență și făcut ceea ce trebuie într-o stare de urgență: care este situația Marilor Comandamente la ora actuală? 30-40-50 la sută fără personal de înaltă calificare - generali, colonei și locotenenți-colonei", a declarat Constantin Degeratu.
     * Mobilizare în Germania pentru salvarea automobilelor diesel
     Patronii din industria germană de automobile și înalți responsabili ai guvernului s-au reunit miercuri la Berlin pentru a lua în discuție probleme privind poluarea mediului și găsirea unor soluții pentru a reduce emisiile poluante ale motoarelor diesel. Compromisul la care s-a ajuns, extrem de costisitor, prevede angajamentul constructorilor germani de automobile de a revizui aproape 5 milioane de motoare aflate în circulație, pentru a le face mai puțin poluante. În viața publică din Germania a circulat intens în ultimele săptămâni ideea interzicerii automobilelor diesel în marile orașe ale țării.
     * Rusia a introdus restricții temporare pentru porcii vii și pentru produsele de porc din România
     Reprezentanții Serviciului Federal Veterinar și de Supraveghere Fitosanitară (Rosselkhoznasor) au introdus miercuri noaptea o serie de restricții temporare pentru livrarea de porci vii, precum și pentru importarea de produse bazate pe carne din România, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană la Satu Mare, transmite TASS, preluată de hotnews.ro. Aceste restricții temporare se aplică pentru toate produsele pe bază de porc, cu excepția suplimentelor alimentare, a organismelor modificate genetic, a furajelor care au trecut prin tratamentul căldurii și a echipamentului utilizate pentru găzduirea și sacrificarea porcilor din România. De asemenea, produsele care încalcă aceste restricții vor fi întoarse de către autoritățile veterinare din Rusia.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Efectul Trump: România va fabrica elicoptere americane de atac Bell AH-1Z Viper
     În competiție s-au mai aflat modelul H215M de la Airbus și celebrul model Black Hawk de la Sikorsky. România va deveni prima țară producătoare de astfel de elicoptere din afara Statelor Unite. Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a semnat ieri în prezența premierului Mihai Tudose și a reprezentanților companiei americane Bell Helicopter, "scrisoarea de intenție, de preț și disponibilitate" privind achiziționare unor elicoptere de atac pentru dotarea armatei române. Potrivit unui comunicat al guvernului, în perioada următoare, "vor avea loc discuții aprofundate între reprezentanții Ministerului Economiei și cei ai Bell Helicopter privind înființarea unei societăți mixte, dar și a transferului tehnologic și de know-how care să permită producția elicopterelor pe teritoriul României".
     * Minciuna criminală de la care a pornit isteria anti vaccinare și cum a fost demontată ea
     În 28 februarie 1998, revista medicală britanică The Lancet a declanșat o alertă globală publicând o cercetare care susținea că ar exista o legătură între vaccinul anti rujeolă, oreion și rubeolă și apariția autismului. Cercetător-șef era dr. Andrew Wakefield, care cerea "suspendarea" vaccinării. Dar o investigație care durat 7 ani, realizată de jurnalistul Bian Deer, publicată în Jurnalul Medical Britanic, a demonstrat că "studiul" a fost, de fapt, "o fraudă elaborată". 10 din cei 13 autori și-au retras semnăturile. În urma investigației, Colegiul Medicilor din Marea Britanie a făcut propria anchetă și i-a interzis lui Wakefield, în 2010, să mai practice medicina în Anglia.
     * Cum i-a trimis Danileț în penal pe amicii săi, Macovei și Tăpălagă
     A apărut încă o confirmare că Evenimentul Zilei a avut dreptate în ceea privește dezvăluirile despre arhiva SIPA. Este, practic, cea mai importantă confirmare: din arhivă s-au copiat 3.000 de pagini. Afirmația nu o face oricine, ci chiar ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ba mai mult, acesta spune că a trimis datele la DIICOT pentru a le folosi în dosarul pe care îl instrumentează în legătură cu arhiva SIPA. Prin această dezvăluire, ministrul distruge cea mai importantă negație a echipei Monicăi Macovei: din arhivă nu s-au copiat dosare.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Tăriceanu: Taxa de solidaritate nu a dus, în general, la rezultate
     Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat joi că taxa de solidaritate nu a dus, în general, la rezultate, iar el nu are interesul, în prezent, ca acelor români care au reușit să facă "o anumită avere" și care au reinvestit în economie să li se ia banii. "România este o țară care în 1990 a pornit pe drumul economiei de piață cu zero întreprinzători și zero capital. Rezultatul a fost că am pus covoarele roșii pentru firmele străine care au venit să cumpere și să privatizeze. România este astăzi în situația în care are o mână mică de întreprinzători privați care au reușit, sigur, să facă într-un anumit sens o anumită avere. Dar care ce au făcut toți? Au reinvestit bani în economie", a spus Tăriceanu pentru Antena 3.
     * Casa Poporului a devenit Casa de Ajutor Reciproc
     Peste zece milioane de euro sunt banii pe care senatorii i-au dat cu împrumut fie prietenilor sau familiei, fie diver­selor firme și societăți. Bani grei au împrumutat și deputa­ții. Declarațiile de avere ale parlamentarilor arată că cei mai mari creditori politici provin din partidele tradiționale, PSD și PNL, campion absolut fiind un lider UDMR aflat în Parlament din 1990. Cel mai darnic parlamentar este senatorul UDMR Verestoy Attila. Acesta are bani împru­mutați către 11 firme și asociații, unele dintre acestea fiind locali­zate în Ungaria. Acolo are plasați doar 74.500 de euro, o sumă relativ mică, dacă o raportăm la împrumuturile totale. Cu totul, Verestoy are de primit uriașa sumă de 11.500.000 de lei și aproape 2.700.000 de euro.
     * INS:Numărul de turiști străini în România a crescut în primele șase luni ale acestui an cu 10,2%
     Numărul de turiști străini în România a crescut în primele șase luni ale acestui an cu 10,2% față de aceeași perioadă din 2016, până la 1,2 milioane, dintre care 30,4% au venit din Germania, Israel și Italia, în timp ce numărul turiștilor români care au preferat să își petreacă zilele libere sau concediile în țară a urcat cu 13,3%, la 3,85 milioane, arată datele publicate luni de INS. În luna iunie au fost înregistrați 917.300 turiști români, cu 17,9% mai mulți față de iunie 2016, și 290.400 de turiști străini, număr în creștere cu 17,6% comparativ cu a șasea lună a anului trecut. Din străinătate, cei mai mulți turiști străini - 215.300 - au venit în luna iunie din Europa, în principal din celelalte 27 de state ale Uniunii Europene (188.000).
     * Transparența fiscală ajunge la grupurile economice
     Autoritățile fiscale române vor avea acces la informațiile financiare și fiscale ale tuturor entităților din cadrul unui grup pe care le raportează societățile mamă în jurisdicțiile de rezidență, inclusiv despre filialele sau sediile lor permanente din România, în urma Base Erosion and Profit Shifting - BEPS, la care statul a devenit membru în luna iunie, se arată într-un studiu Deloitte. Mutarea artificială a profiturilor dintr-un stat în alt stat, este un fenomen care preocupăm tot mai mult statele UE
     * NATIONAL
     * Capitala are doar 3 tramvaie cu aer condiționat!
     Bucureștiul are pretenția de oraș european, Gabriela Firea, de edil, iar RATB de instituție in serviciul cetățenilor, dar iată ca ultimii doi pur si simplu nu sunt in stare să asigure transportul in comun cu niște banale aparate de aer condiționat, deși arșița topește asfaltul. Conform unui comunicat RATB, in Capitala exista doar trei(!) tramvaie dotate cu aer condiționat, in plin cod portocaliu de canicula, din 486 de "conserve-saună" care se târâie pe sine. Cat despre cele 297 de troleibuze(la fel de jegoase) ei bine nici unul n-a avut si nici nu are așa ceva. Mai departe, din 1000 de autobuze, doar 512 sunt dotate cu instalații de aer condiționat.
     * Untold, festivalul profitului pentru toata lumea
     Festivalul Untold, singurul festival care se petrece in Romania, dar despre care știe cel puțin toată Europa, a început, ieri, la Cluj-Napoca. In cele patru zile, la eveniment vor participa cel puțin 320.000 de persoane. Dar, Untold a devenit si o mare afacere. Si nu numai pentru Cluj. Dincolo despre ce înseamnă cumpărăturile uzuale pentru 300.000 de oameni (papa bun, apa, hârtie igienica, ca să nu mai vorbim despre băuturile alcoolice si sucurile obligatorii, prezervative, suveniruri etc), transport sau cârciumi si terase bine umplute, aceste patru zile saltă puternic si piața imobiliară locală. Pentru ca toata lumea închiriază cate ceva: de la curți pentru instalarea de corturi la apartamente ultra luxoase.
     * Criza la Saint Tropez. Au dispărut iahturile miliardarilor!
     După necazurile avute cu incendiile de vegetație, autoritățile din Saint-Tropez se confruntă cu o altă problemă. Așa numitul "port al miliardarilor" este tot mai gol, iar zeci de mii de locuri de munca depind de industria de iahting. Fenomenul survine ca urmare a faptului că proprietarii ambarcațiunilor de lux refuză să-si mai ancoreze bărcile pe cheiurile strălucitoarei stațiuni de pe Riviera franceza, din pricina costurilor prohibitive. Si nu doar la Saint Tropez se întâmplă asta, ci in majoritatea stațiunilor de pe Coasta de Azur. In locul renumitelor porturi ale "miliardarilor", proprietarii de iahturi optează pentru destinații mai puțin costisitoare, din Italia sau Spania, acolo unde taxele de acostare, prețul combustibilului si costurile de echipaj sunt infinit mai scăzute.
     * PUTEREA
     * Locul în care s-ar putea ascunde miliardarul Puiu Popoviciu
     La unul dintre termenele anterioare ale procesului, avocații lui Puiu Popoviciu au depus la instanță un document în care susțin că miliardarul s-ar afla într-o casă din New Jersey. Puiu Popoviciu ar putea fi dat joi în urmărire internațională, după ce miercuri a fost introdus pe lista urmăriților la nivel național, potrivit stiripesurse.ro. Au trecut deja 18 ore de când polițiștii au pornit pe urmele lui, însă fără succes. Condamnat la șapte ani de închisoare, după un proces care a durat mai bine de 8 opt ani, omul de afaceri s-a făcut nevăzut înainte de decizia judecătorilor.
     * Cele mai mari PENSII din MApN. Cine încasează 100.000 de euro pe an
     Pensia medie în Ministerul Apărării este în jur de 3.000 de lei, însă unii magistrați din armată au pensii mai mari ca salariul președintelui României, dezvăluie Adrian Țuțuianu. Ministrul Apărării a declarat la TVR că unii dintre magistrații pensionari din Armată ajung să încaseze și 100.000 de euro pe an. "Vreau să vă dau exemple. Nu cred că este normal ca cineva să aibă o pensie, inclusiv în sistemul de apărare națională - cu precizarea că e vorba de magistrați și nu de militarii care lucrează în forțele terestre, în forțele aeriene sau în marină - deci e vorba de magistrați - de 35.000 de lei pe lună sau 33.000 de lei pe lună sau 30.000 de lei pe lună. Faceți o socoteală, într-un an de zile sunt peste 100.000 de euro", a declarat Țuțuianu.
     * Ce MESAJ are Liviu Dragnea pentru generalii care vor să se pensioneze
     Liviu Dragnea a transmis un mesaj cu privire la pensiile speciale și la generalii care doresc să se pensioneze. " Eu am un mesaj de respect pentru ce care au lucrat și lucrează în Sistemul de Apărare și Ordine Publică și de Securitate Națională. E bine ca ei să rămână în sistem. Pensiile în plată nu vor fi tăiate. Ei trebuie să nu uite că cei care rămân în sistem vor prinde majorările salariale și implicit pensiile mai mari în anii următori. E posibil ca unii care ies acum să piardă", a declarat Liviu Dragnea în exclusivitate pentru Antena 3.
     * ROMANIA LIBERA
     * Castă a privilegiaților, născută din populismele PSD
     PSD s-a trezit băgat în corzi de una dintre castele privilegiaților. Cea a tinerilor și super-plătiților pensionari din sistemul de securitate și apărare. O castă pe care chiar acest partid a creat-o, din excesele populiste de care nu se lecuiește. Problema este că afectat nu e doar PSD. Intenția Guvernului de a reconfigura sistemul actual de calcul al pensiilor militare, prin ordonanță de urgență, nu doar că a generat un val consistent de pensionări din sistemul de securitate și de apărare al țării, dar a adus în lumină anomalii legislative extrem de costisitoare și, mai grav, greu de corijat. Pentru că sistemul nu le vrea schimbate, având beneficii imense de pe urma lor. Iar în momentul în care se încearcă îndreptarea lor, revenirea la normalitate amenință să producă efecte adverse greu calculabile.
     * Tsunami în piața de energie: Prețul electricității crește alarmant pe bursă
     Prețul mediu de închidere a energiei electrice tranzacționate pe piața spot a crescut și ieri cu un nivel inexplicabil, ajungând la 445,47 lei/MWh, cu 12% mai mult față de ziua precedentă, când a fost înregistrat de asemenea un nivel istoric pentru această perioadă. Comparativ, pe 4 august 20016, tranzacțiile pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) s-au închis la un preț mediu de 163,36 lei/MWh, deci într-un singur an prețul electricității aproape s-a triplat. Situația este extrem de îngrijorătoare, fiindcă pe PZU se tranzacționează aproape jumătate din consum, iar aceste prețuri se vor reflecta în facturile consumatorilor și vor avea reacții în lanț pentru toată economia. Lucrurile nu s-au calmat de la începutul anului, când în România am avut zile cu cel mai ridicat preț al electricității din Europa.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * România a ajuns să creeze 20.000 de noi locuri de muncă pe lună. Dacă ajungem la 6 milioane de salariați în 5 ani, suntem salvați
     Parametrii în care evoluează astăzi economia românească sunt la un nivel excepțional: în luna mai 2017 a fost atins numărul maxim de salariați în ultimii 20 de ani, de 4,84 de milioane, salariul mediu net crește de trei ani cu peste 10% pe an, iar profiturile companiilor locale au atins în 2016 cel mai înalt nivel istoric, de 93 de miliarde de lei, cu 50% mai mult decât în 2015. Nu se poate spune că măsurile de relaxare fiscală, începând cu scăderea CAS din octombrie 2014, scăderea TVA la alimente din iunie 2015 de la 24% la 9% și scăderile TVA din ianuarie 2016 și ianuarie 2017, de la 24% la 19%, nu și-au atins scopul: cererea din economie a crescut, firmele și-au multiplicat vânzările, nu mai găsesc angajați și sunt nevoite să mărească salariile.
     * Cu lecția dezastrului elvețian învățată, Cehia a reușit să își apere coroana și economia
     Economia cehă, trecută prin comunism și inclusă acum în rândul celor dezvoltate, crește pe bazele cererii interne și externe. Acest lucru a împins rata șomajului la minimul ultimilor nouă ani și salariile în sus. De asemenea, prețurile locuințelor urcă puternic, cu cel mai accelerat ritm din UE în două trimestre. Un motiv pentru care banca centrală a dat startul înăspririi politicii monetare ar putea fi dorința de a preveni o bulă ipotecară. Banca Națională a Cehiei a majorat ieri dobânda de politică monetară pentru prima dată în ultimii nouă ani, de la 0,05% la 0,25%. Diferite sondaje de opinie arată că analiștii vedeau o probabilitate de majorare în această săptămână de 50%, potrivit Bloomberg și Reuters.
     * Topul celor mai mari firme de audit și consultanță fiscală
     EY, Deloitte, KPMG și PwC, companiile care verifică și oferă consultanță celor mai mari jucători din economia românească, au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 730 mil. lei (162 mil. euro), în creștere cu 11% față de anul anterior. Supranumite la nivel global Big Four și recunoscute pentru faptul că se ocupă de auditul a trei sferturi din companiile publice și private din toată lumea, cele patru firme se uită în fiecare an în conturile marilor companii din economie, ajută antreprenorii și managerii să își restructureze, eficientizeze sau extindă activitatea și, uneori, descoperă fraudele. Dacă la începutul anilor "90, când au intrat în România pentru a ajuta primele companii multinaționale să își deschidă activitatea pe plan local, companiile din Big Four erau conduse de expați, în prezent toate au directori români. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 09:17
UPDATE/MINISTRUL JUSTIȚIEI, DUPĂ DECLARAȚIILE LUI KOVESI:
     * ACTUALIZARE 17:14 Tăriceanu: "Kovesi s-a supărat și l-a reclamat pe ministrul Justiției, sunt siderat"
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat astăzi, despre solicitarea trimisă la CSM de Laura Codruța Kovesi pentru a analiza dacă afirmațiile ministrului Tudorel Toader sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, că este "siderat" de astfel de acțiuni și consideră că acestea arată doar lipsa de cunoaștere a justiției.
     * ACTUALIZARE 13:42 Șefa DNA sesizează CSM ca urmare a declarațiilor ministrului Justiției
     -----------
     Ministerul justiției, Tudorel Toader a afirmat în această dimineață că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii și judecătorii de contencios administrativ, declarația venind în contextul anchetei DNA în dosarul Belina.  detalii
Politică, 08:00
     * ACTUALIZARE 15:31
     Curtea Constituțională (CCR) a amânat pentru 3 octombrie decizia în cazul sesizărilor formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani.  detalii
Internaţional, 17:05
     Patru dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  detalii
Companii-Afaceri, 16:53
     Comisia de buget din Senat a decis, astăzi, eliminarea majorării accizei la carburanți.  detalii
Macroeconomie, 16:07
     Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat, în urma propunerii senatorului PSD Ștefan Mihu, un amendament astfel încât plata defalcată a TVA să fie obligatorie doar pentru companiile care au contracte cu statul, pentru restul companiilor, măsura urmând să fie opțională.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0813
2,3515
3,1418
3,0091
0,1765
0,6181
0,2202
4,5990
5,2434
1,4778
3,4841
0,2194
0,4958
1,0737
0,0676
0,4821
1,1017
3,8912
0,2925
1,2319
0,5870
0,0596
0,3426
0,2169
2,8090
0,0385
0,1473
1,0594
0,6137
0,1173
163,4968
5,5077
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.