CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 04.10.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Ce este ROBOR, cum se calculează și de ce a explodat
     ROBOR este un indicator de referință pentru dobânzile la creditele în lei. O bancă folosește ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru a vă calcula dobânzile la ratele pe care le plătiți în fiecare lună, adăugând o marjă pe care o stabilește în funcție de riscul pe care consideră că și-l asumă când vă acordă creditul. Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidități), iar altele au nevoie de bani. Așadar, băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcție de nevoi, iar la aceste împrumuturi aplică dobânzi. Cu cât banii din piață sunt mai puțini, cu atât ei devin mai valoroși, astfel că dobânzile la ei vor crește. Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Națională.
     * PSD și ALDE fac, din nou, scut în fața Justiției
     Ministrul Viorel Ilie a rămas cu imunitate, după ce 77 de senatori au votat "împotriva" solicitării DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale într-un dosar privind organizarea unui concurs pentru angajarea de funcționari publici, în care demnitarul e acuzat de procurori de abuz în serviciu. Pe de altă parte, doar 37 de senatori au votat "pentru" solicitarea DNA. În primăvară, tot majoritatea PSD-ALDE a respins ridicarea imunității deputatului social-democrat Eugen Bejinariu
     * Nicolae Limbășan a obținut executarea silită a Primăriei Iași în baza unei obligațiuni din 1906
     O executare silită de aproape 100 de milioane de euro, încuviințată împotriva Primăriei Iași în vara acestui an, a fost anulată de Judecătoria Iași. Judecătorii din Iași s-au pronunțat cu privire la o executare silită ce ar fi putut conduce Primăria Iași într-un blocaj financiar. Respectiva executare, dispusă în luna iunie în cameră de consiliu, fără citarea părților, confirma ca executoriu un document datat în 1906, în timpul Regelui Carol I, despre care proprietarul ei susține că este o obligație de plată nerăscumpărată, emisă acum un secol de Orașul Iași. Nicolae Limbășan ar fi cumpărat presupusa obligațiune de pe Internet, au susținut reprezentanții Primăriei Iași, care s-au văzut nevoiși să conteste executarea silită pentru a nu plăti suma cerută.
     * Scandal la ICCJ. Dragnea a plecat din sediul instituției escortat
     Liderul PSD, Liviu Dragnea, a plecat de la Curtea Supremă după aproape patru ore de audieri, acesta fiind însoțit de mai mulți indivizi masivi, despre care Codrin Ștefănescu, secretar general-adjunct, a afirmat că ar fi colegi de partid. Anterior, mai mulți oameni au venit la ÎCCJ să-l critice pe președintele PSD. Reprezentanți din Poliția Capitalei au precizat faptul că persoanele în cauză au fost conduse de către jandarmi la Secția 1 Politie în vederea identificării, cadrele Jandarmeriei București urmând să dispună măsuri în funcție de situația constatată în teren.
     * CCR: Kovesi trebuia să vină la Comisie sau să răspundă întrebărilor parlamentarilor
     Curtea Constituțională a admis parțial, marți, sesizarea formulată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce privește obligația șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta în fața comisiei parlamentare de anchetă privind prezidențialele din 2009. CCR a constatat că nu a existat un conflict juridic între Parlament și Parchetul General, generat de refuzul procurorului general de a trimite un dosar de anchetă. Ministerul Public afirmă că a luat act de decizia CCR care stabilește că instituția nu este obligată să transmită Comisiei parlamentare de anchetă dosarul privind alegerile prezidențiale din 2009 spunând că aceasta confirmă punctul de vedere al MP.
     * Poruncă de la UE: adio Facebook pentru copiii sub 16 ani, fără acordul părinților
     De anul viitor, copiii sub 16 ani nu vor mai putea accesa rețelele sociale fără acordul părinților. Este una dintre prevederile noului regulament european privind protecția datelor personale, care se va aplica inclusiv în România. Specialiștii anticipează o adevărată revoltă în rândul tinerilor. Protecția datelor personale, reglementată mai dur de Uniunea Europeană, dă o lovitură grea adolescenților obișnuiți să socializeze pe telefoane sau tablete. Din mai 2018, când va fi transpus în legislația statelor comunitare, inclusiv în România, noul Regulament privind Protecția Generală a Datelor va interzice tinerilor sub 16 ani să acceseze, fără consimțământul părinților sau tutorilor, serviciile societății informaționale - ceea ce înseamnă social media și multe alte website-uri.
     * Florin Iordache, autorul OUG 13, ales președinte al Comisiei speciale pentru legislația din domeniul Justiției
     Social-democratul Florin Iordache a fost ales, marți, președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției. Membrii comisiei și-au votat conducerea, din aceasta urmând să facă parte, pe lângă președinte, și Marton Arpad (UDMR), Ioan Cupșa (PNL) - vicepreședinți și Steluța Cătăniciu (ALDE) - secretar. USR urmează să-și desemneze un vicepreședinte al acestui for. Forin Iordache a fost între 4 ianuarie și 9 februarie 2017 ministru al justiției. El a emisionat după protestele împotriva ordonanțe de guvern 13/2017 promovate de el și care decriminaliza unele fapte de corupție. La 4 aprilie 2017, Florin Iordache a fost ales în funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.
     * Catalonia, bătălia în care orice învingător va ieși înfrânt. Scenariul unei destabilizări profesioniste
     Cel care concepe o asemenea operațiune, spun manualele, crează un scenariu al cărui scop este ca părțile să ajungă, cât mai rapid posibil, în situația "opțiunilor imposibile", adică în acel punct în care oponenții nu mai au altă cale de ales decât să meargă pe drumul escaladării conflictului. Iar cheia scenariului constă în estimarea corectă a momentului în care urmează să fie folosită violența, elementul central de referință care schimbă total percepția, sentimentele și capacitatea de angajare ulterioară. Nu neapărat în cazul "participanților motivați" ci mai ales pentru posibilitatea schimbării opțiunilor "majorității tăcute". Într-un asemenea scenariu, violențele nu trebuie nicidecum să fie un sfârșit de scenariu, ci doar începutul celui real.
     * BANCHERUL
     * Mugur Isărescu reacționează diplomatic la asaltul politicienilor asupra BNR in afacerea ROBOR
     Mugur Isărescu răspunde diplomatic la asalturile asupra băncii centrale din partea politicienilor, dar si a presei financiare, care au învinovățit-o pentru creșterea dobânzilor ROBOR, cerându-i să intervină pentru scăderea acestora, ignorând faptul că avem o piața financiară liberă, guvernatorul BNR susținând ca nu a simțit o presiune din partea acestora. Isărescu a subliniat că independența unei bănci centrale nu înseamnă o izolare a acesteia, ci o colaborare cu celelalte instituții ale statului, pentru rezolvarea diverselor probleme: "independența unei bănci centrale stă in capacitatea de a negocia, de a-si spune punctul de vedere si de a-si rezolva problemele comune", a spus guvernatorul BNR, in cadrul unui briefing de presa la sediul băncii centrale. El însă a menționat ca legea de funcționare Băncii Naționale va trebui modificată, in sensul întăririi independenței acesteia, conform normelor europene.
     * COTIDIANUL
     * Fezabilitatea și licitațiile de pe Dîmbovița - Cornel Nistorescu
     Studiile de fezabilitate sunt ultima tehnică românească în materie de furat bani publici și de sprijinit tot felul de clienți politici. Șmecheria asta ține din 1992-1993. Adică de îndată ce golanii s-au dezmeticit. Nimic nu se poate face fără studiu de fezabilitate. Adică fără o simulare, fără o estimare, fără un proiect prealabil ce poate să fie și abandonat, și modificat, și amînat, și ingorat. Studiul de fezabilitate a devenit ceva în genul iarba fiarelor. Sparge toate lacătele, vindecă tot, scoate bani și nu lasă urme. O inginerie legală de subtilizat bani publici. Inginerul Nicolae Noica a ținut marți o comunicare despre acestea, descoperind că unele studii de fezabilitate sunt copiate după lucrări de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.
     * Deciziile BNR după ședința de politică monetară
     Consiliul de administrație al BNR a decis în ședința de marți, 3 octombrie, să mențină dobânda de politică monetară la 1,75%/an, să crească la 0,5% rata dobânzii pentru facilitatea de depozit și să scadă la 3% dobânda pentru facilitatea de creditare. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută. Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a participat la ședința BNR de politică monetară, unde s-a discutat și despre ROBOR. Mișa a precizat, printre altele, că intervenția sa a fost una strict tehnică, pentru a vedea cum să împletească cel mai bine politicile fiscale cu cele monetare, astfel încât să avem o situație cât mai stabilă în piață.
     * O perdea de fum pentru corupție
     Dincolo de istoria naționalismului catalan, mișcarea pentru independență este în egală măsură un vehicul și o perdea de fum pentru politicienii zilei, atât de la Barcelona, cât și de la Madrid. Analiștii spanioli arată că naționalismul catalan nu s-a manifestat radical, precum cel din Țara Bascilor, iar în perioada democratică ce a început în 1978, aceasta a permis dezvoltarea Cataloniei. În spatele acestei prosperități a început să acționeze "părintele" naționalismului catalan actual, Jordi Puyol, un politician despre care s-a descoperit că a comis evaziune fiscală. Au urmat multe cazuri de corupție privind Partidul Democrat Catalan (actualul Partid Catalan European Democratic), care l-a dat pe fostul președinte regional, Artur Mas. La Madrid, Partidul Popular al lui Mariano Rajoy a fost în centrul celui mai mare scandal de corupție din perioada democratică, lăsat cu arestări și condamnări notorii, lucru care a făcut ca Rajoy să conducă acum un guvern minoritar greu încropit.
     * Vine potopul! - Stelian Tănase
     Guvernul este la ananghie, e clar pentru oricine urmărește ce se întâmplă. Dă din colț în colț fără soluții. A deschis prea multe fronturi. Mihai Tudose nu mai știe deja de unde să facă rost de parale. Scenariul Greciei se vede la orizont fără binoclu. Și tot pe o guvernare de stânga, ca acolo. Regula e că un asemenea guvern socialist/social-democrat face favoruri în stânga și în dreapta, face risipă, vinde pielea ursului din pădure. Ia măsuri antieconomice. De ce? Ca să fie popular, chiar dacă are buzunarele goale. Mai ales atunci! După noi potopul, dragi tovarăși! Ce va face în 2020? Zdrobiți în alegeri, vor trece în opoziție, făcând pe democrații. Îi vor lăsa pe fraierii de liberali să se descurce cu vistieria goală și cu lumea în stradă. Ceva asemănător s-a petrecut în 1996, când partidul lui Ion Iliescu s-a retras bucuros de la putere în opoziție și CDR a preluat un dezastru.
     * CURENTUL
     * Primăria a decis să-i plătească lui Codrin Ștefănescu pentru un teren cu 2,5 milioane EURO mai mult decât prețul pieței
     Putred de bogat, hahalera Codrin Ștefănescu e zilnic la televizor unde plânge de mila românilor săraci și înfierează candidații altor partide, absolvenți de Harvard, Cambridge, Oxford, LSE, UCL etc. și care se întorc în țară pentru a aplica ceea ce au învățat la marile universități. Desigur că Ștefănescu are și el fanii lui cărora acesta li se pare, probabil, inteligent și cult, preocupat de soarta lor. În anul 2013, o anchetă a evz.ro dezvăluia că pe un teren care pe piața liberă avea un preț de 28 de euro metrul pătrat, negociabil, Primăria Capitalei condusă de Sorin Oprescu, a decis să plătească 161 de euro, în urma unei exproprieri, pentru a realiza "Penetrația Bulevardul Timișoara", o prelungire a unei străzi, adică o sumă de 3.074.536 euro pentru un teren cumpărat cu 688.000 euro.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Turismul în creștere, străinii stau puțin
     În august 2017, comparativ cu luna corespunzătoare din 2016, atât sosirile cât și înnoptările în structurile de primire turistică au înregistrat creșteri de 7,8%, respectiv 3,8%. S-au înregistrat 1.693.900 de sosiri în august 2017. Comparativ cu luna august 2016, în august 2017, la punctele de frontieră s-au înregistrat creșteri, atât la sosirile vizitatorilor străini, cu 19,6%, cât și la plecările în străinătate ale vizitatorilor români, cu 34,4%.
     * Se pregătește o nouă lege a minelor
     Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică proiectul Legii minelor, care urmează să înlocuiască Legea minelor nr. 85/2003. Proiectul a fost elaborat de către o comisie interministerială, coordonată de Ministerul Economiei. Comisia Interministerială care a conceput noua lege a minelor a fost compusă din reprezentanți ai Ministerelor Economiei (coordonator), ai Energiei, ai Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Culturii și Identității Naționale, ai Transporturilor, ai Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, precum și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. La elaborare au participat și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, patronate, sindicate, ai operatorilor economici din domeniul minier, precum și reprezentanți ai mediului academic.
     * Emiratele Arabe Unite au pus ochii pe agricultura românească
     Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, l-a primit luni, 2 octombrie 2017, pe ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, E.S. Sheikh Ahmed Ali Hamas Almualla. La întâlnire au participat, de asemenea, Monica Gheorghiță, secretar de stat, și Radu Gabriel Safta, director general al Departamentului de Afaceri Globale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În cadrul vizitei, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite și-a exprimat interesul pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare între cele două state, considerând oportună prezența mai multor firme din România la târgurile și expozițiile din domeniul agricol care se organizează în Emirate. Totodată, E.S. Sheikh Ahmed Ali Hamas Almualla a dorit să afle care ar fi oportunitățile de investiții în sectorul agricol în țara noastră.
     * Statele Unite expulzează 15 diplomați cubanezi, după ce a acuzat Havana ca a folosit arme sonice asupra diplomaților americani
     Administrația Trump expulzează 15 diplomați cubanezi, acuzând ca guvernul de la Havana ca nu a reușit sa protejeze personalul american de atacurile misterioase care le-au afectat auzul, relatează Reuters. Diplomații cubanezi au la dispoziție 7 zile pentru a pleca. "Ne menținem relațiile diplomatice", a spus secretarul american de stat Rex Tillerson intr-un comunicat de presa, dar "expulzările", au fost hotărâte din cauza "incapacității Cubei de a lua masuri pentru a-i proteja pe diplomații noștri", a adăugat acesta potrivit AFP. 22 de diplomați americani au fost afectați de atacurile misterioase, in urma cărora ar fi semnalat probleme de auz.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Partida ROBOR, pierdută de Isărescu. Guvernul a "convins" BNR să intervină în criza dobânzilor
     Triplarea indicelui ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în mai puțin de o săptămână, a provocat ieri două premiere în piața bancară din România: participarea unui ministru de Finanțe la o ședință a conducerii BNR și faptul că Mugur Isărescu a recunoscut că a făcut o infuzie de bani în sistem pentru a calma creșterea dobânzilor. Intervenția Băncii Naționale a venit după cinci zile de creștere constantă a ROBOR, de la 0,69% la 1,8%, și după ce instituția a fost acuzată de premierul Mihai Tudose de o lipsă de implicare pentru a stopa creșterea dobânzilor la creditele în lei.
     * Românii au parte de o nouă minivacanță. Elevii și profesorii au liber și în octombrie
     Anul 2017 a fost unul foarte avantajos pentru români, care au avut parte de mai multe mini-vacanțe. Atunci când sărbătorile oficiale au picat în preajma weekend-ului, Guvernul a decis să le lege pentru a oferi mai multe zile libere românilor. Ziua Educației se va sărbători pe 5 octombrie, astfel cadrele didactice împreună cu elevii lor vor avea prilej de relaxare pentru că nu se vor ține cursuri. Patru zile de vacanță vom avea și spre finalul anului, când sărbătorim Sfantul Andrei și Ziua Națională, 1 decembrie. Prima și a doua zi de Crăciun pică luni și marți, astfel că și la finalul anului vom avea 4 zile libere legate.
     * ȘOC în presa din România! România Liberă a rămas fără angajați
     Cutremur în redacția unuia dintre cele mai importante ziare din țară! Mai mulți jurnaliști de la România Liberă au anunțat ieri, în redacție, plecarea de la România liberă, cotidian deținut de Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu. Conform informațiilor Paginademedia.ro, este vorba despre Răzvan Chiruță (redactor-șef) și senior editorii Mihai Duță, Mircea Marian, Silviu Sergiu, Cătălin Prisăcariu, Petre Bădică sunt printre cei care și-au anunțat demisiile. Jurnaliștii s-au alăturat lui Sabin Orcan, căruia i s-a cerut de către patronat să părăsească ziarul, pe fondul problemelor financiare. Contact de Paginademedia.ro, Sabin Orcan a confirmat doar plecarea sa, nu și a colegilor: "Mă despart în mod amiabil de ziar, cu acordul părților. Urmează să mă dedic altor proiect".
     * Lovitură DURĂ pentru Kim Jong-un! Decizia luată de China, care sperie Coreea de Nord
     China ia poziții, după cel de-al șaselea test nuclear efectuat luna trecută de Coreea de Nord. Președintele Xi Jinping a decis să oblige lucrătorii nord-coreeni din China să se întoarcă în țara natală. China a ordonat stoparea prelungirii vizelor și impunerea unui proces mai strict de repartizare a permiselor de ședere. Decizia se referă strict la muncitorii din Coreea de Nord care lucrează în China. De asemenea, Beijingul a ordonat ca pe 28 septembrie ca firmele din Coreea de Nord să-și închidă activitatea în termen de 120 de zile. Imagini apărute în spațiul virtual arată faptul că nord-coreenii se conformează cu ordinul președintelui chinez și se retrag.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Fonduri europene: din 30 miliarde , am cerut 5 si am incasat 0,4
     România a reușit să aducă în țară numai 400 de milioane de euro, din cele aproape 33 de miliarde de euro care ne-au fost alocate de către Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020. Astfel, la jumătatea celui de-al doilea exercițiu financiar prin care România poate primi fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, rata de absorbție efectivă este de numai 1,1%. În același timp, Bulgaria a atras 850 milioane de euro, Cehia 1,38 miliarde de euro, Ungaria 2,14 miliarde de euro, iar Polonia 6,8 miliarde de euro. Banii atrași de țările vecine pe proiecte concrete au ajuns în economie, au creat locuri de muncă și au generat PIB.
     * Cum ar cheltui românii fondurile de la UE
     Un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții arată că majoritatea românilor ar vrea ca fondurile europene accesate de România să fie cheltuite pentru construirea de șosele și căi ferate și dezvoltarea rurală. Sprijinirea grupurilor vulnerabile și îmbunătățirea instituțiilor publice, cele mai nepopulare domenii. Potrivit studiului, 52,6% dintre români ar fi de acord ca fondurile europene accesate de statul român să fie utilizate, în primul rând, pentru lucrări de infrastructură în domeniul transporturilor - căi ferate și șosele, în timp ce dezvoltarea rurală ocupă locul doi pe lista de priorități a respondenților, cu 40% preferințe. De asemenea, pregătirea forței de muncă bine calificată este indicată ca prioritară de 39,8% dintre respondenți.
     * Industria auto controlează 47% din exporturile românești
     Industria auto a devenit în ultimii ani unul dintre principalii piloni ai economiei românești, angajând în total peste 150.000 de persoane și asigurând 47% din exporturi în 2016. Cifra de afaceri a sectorului auto a depășit 20 de miliarde de euro, determinată de exporturi deoarece piața locală este relativ mică și se concentrează pe vehiculele second-hand. Anul trecut sectorul a înregistrat o rată de creștere de 9% față de 2015, iar media globală a avansat cu 1,6%. În acest ritm, se poate vorbi despre o creștere de 6 -7 % pe an până în 2020, se arată într-o analiză de profil. Până acum sectorul a fost condus de producătorii de automobile, unde Dacia-Renault a fost pe locul 11 la nivel european, cu aproape 360.000 de unități de produse în 2016. În prezent cea mai mare parte a creșterii provine de la producătorii de piese și componente auto.
     * NATIONAL
     * DNA, gata sa-l salte pe Băsescu!
     După cum reiese din informațiile de ultima ora intrate in posesia National, DNA-ul este gata să ceară reținerea si arestarea lui Traian Băsescu. Asta după ce, după cum se șușotește la vârful sistemului, s-ar fi luat si OK-ul , fie el si tacit, necesar declanșării unei acțiuni care, cu siguranță, va zgudui clasa politică si întreg sistemul așa cum nu a mai fost niciodată până acum. Pentru ca Traian Băsescu nu este doar un fost președinte al României, ci si creatorul a ceea ce, acum, chiar el numește drept "sistemul ticăloșit". Pentru DNA iminenta inculpare a lui Traian Băsescu ar reprezenta o gură de oxigen uriașă, care ar putea declanșa astfel o mai ampla operațiune de recredibilizare.
     * Dosarul Băneasa, "Cronica unei sentințe anunțate" !
     Daca s-ar paria si pe viitoarele sentințe pronunțate de către judecători, ceea ce, la ce bulibășeală generalizată este in sistemul nostru judiciar, aproape că nu ar mai impresiona pe nimeni, cu siguranța "latura civilă" disjunsa de către judecătorul Ion Bogdan Tudoran din "dosarul Băneasa" ar trebui exclusa din start, întrucât nu trebuie sa fii "Mama Omida" ca sa "ghicești" deznodământul de la Curtea de Apel București. Fie si pentru simplul fapt ca, după ce i-a dat omului de afaceri Puiu Popoviciu o condamnare penala de șapte ani de închisoare, la care a adăugat "pro bono" si un spor de doi ani, judecătorul Ion Bogdan Tudoran judecă tot el, "in civil", stabilirea prejudiciului pe care de-abia acum trebuie sa-l scoată din burta pentru a-si justifica sentința din dosarul penal!
     Metroul se extinde pe banii UE
     Pare o veste bună: 251,8 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite in extinderea liniei 5 de metrou din capitala României. "Datorita Uniunii Europene, Bucureștiul va dispune de o rețea de metrou modernă. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra calității aerului din oraș, companiilor locale, turismului si, bineînțeles, asupra locuitorilor din cartierele ce vor fi astfel deservite", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Crețu. Odată lucrările terminate, noua secțiune va lega vestul orașului de centru, de la Raul Doamnei la stația Eroilor, unde se face conexiunea cu liniile 1 si 3. Linia M5 va deservi locuitorii cartierelor Drumul Taberei si Piața Iancului.
     * PUTEREA
     * SINDICATELE reîncep PROTESTELE!
     Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunțat că, miercuri, de la ora 11.00, sindicaliștii vor picheta sediul Guvernului, nemulțumiți de măsurile anunțate de Executiv. Protestului se alătură Sindicatul Național al Polițiștilor. Cea mai mare problemă este transferul contribuțiilor de la angajator către angajat, ceea ce va detemina ca majorarea salarială anunțată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete. Potrivit acestuia, România va avea "încă o bilă neagră", fiind "țara care încearcă să distrugă modelul european" al asigurărilor sociale. La rândul său, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a precizat că angajații din sistem se vor alătura celor de la Cartel Alfa în mișcarea de protest.
     * ROMANIA LIBERA
     * Serviciile secrete nu mai au bani pentru contractori
     Mira Telecom SRL, o firmă aflată în anturajul serviciilor secrete românești a intrat în insolvență cu datorii de peste 39.000.000 lei. Asociații firmei sunt parteneri de afaceri cu fiica generalului (r) Dumitru Zamfir, fost director adjunct la SRI. Generalul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în 2011, pentru că a luat o casă de la RA-APPS la un preț subevaluat. Compania Mira Telecom este una dintre societățile abonate la contractele cu statul care implementează proiecte IT în domeniul securității naționale. În ultimii zece ani, a beneficiat de peste 200 de contracte publice. Valoarea cumulată a acestora se învârte în jurul sumei de 60 milioane de euro. Printre clienții fideli ai firmei se află Administrația Prezidențială, SRI, DNA, SIE, STS, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și Poliția de Frontieră.
     * Regele Spaniei Felipe al VI-lea, despre organizatorii referendumului independenței Cataluniei: Sunt "în afara legii și democrației"
     Regele Spaniei Felipe al VI-lea i-a condamnat marți seara, într-un discurs televizat, pe organizatorii referendumului de duminică pe tema independenței în Catalonia, pe care i-a avertizat că s-au plasat "în afara legii și democrației". Suveranul spaniol a subliniat că este necesar ca statul să asigure ordinea constituțională și statul de drept în Catalonia, relatează The Associated Press, citat de News.ro. În acest discurs către națiune, Felipe a subliniat că situația din Spania este "extrem de gravă" și a îndemnat la unitate. Sute de mii de persoane protestează, în Catalonia, față de violențele poliției în referendumul de duminică, în care au fost rănite aproape 900 de persoane. Guvernul de la Madrid a catalogat referendumul drept ilegal.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Zi complicată la BNR: Pentru prima dată ministrul de finanțe solicită participarea la o ședință a CA al băncii centrale
     La nivelul Guvernului și al partidului de la putere există o nemulțumire crescândă la adresa băncii centrale în contextul în care s-au acumulat teme în care pozițiile au fost divergente. Astfel, Ministerul Finanțelor afirmă că nu este în regulă ca întreg sistemul bancar, cu active de 80 mld. euro, să plătească impozit pe profit foarte puțin. Conform unor date obținute anterior de Ziarul Financiar de la Ministerul de Finanțe, sistemul bancar a plătit impozit pe profit aferent anului 2015 în valoare de 306,4 mil. lei (80 mil. euro). Veniturile la bugetul consolidat al statului sunt de 55 mld. euro pe an. Sentimentul din Finanțe și din Guvern este că BNR nu trage la aceeași barcă și că sunt puși la punct. Deschiderea unui "front" în relația BNR - Guvern nu folosește de fapt nimănui și poate atrage România într-o spirală a neîncrederii pe plan internațional.
     * O minune: Israelienii de la Plaza Centers vor să reia proiectul de la Casa Radio, o investiție de 1,5 miliarde de euro
     Plaza Centers, parte a companiei Elbit Imaging, care deține hotelul Radissson din Capitală, are în plan reluarea proiectului Dâmbovița Centre Multifunctional Complex ce va fi construit pornind de la Casa Radio, acesta fiind "în faza plan și de obținere a autorizațiilor" potrivit unui raport de pe bursa de la Londra. Investiția totală în acest proiect este estimată la circa 1,5 miliarde de euro. În proiectul de la Casa Radio Plaza Centers deține 75% dintr-un joint venture cu statul român, aceasta fiind cea mai mare dezvoltare imobiliară din zona centrală a Bucureștiului. Întreg proiectul ar urma să aibă o suprafață de 467.000 mp din care un centru comercial de 90.000 mp, centre de relaxare, birouri, hotel și săli de conferințe. Potrivit raportului, compania a obținut un PUD - Plan Urbanistic de Detaliu și PUZ - Plan Urbanistic Zonal pentru proiect.
     * Acțiunile Digi scad la Bursă
     Serghei Bulgac, directorul general al Digi Communications (DIGI), spune că va plăti dividende în 2-3 ani, adică după ce compania va finaliza principalele proiecte de investiții, respectiv dezvoltarea rețelelor de telefonie mobilă din România și din Ungaria și integrarea Invitel, operatorul de cablu din Ungaria cumpărat de Digi în iulie pentru 140 mil. euro. RCS&RDS, ultimul venit pe piața de telefonie mobilă din România și din Ungaria, trebuie să investească masiv în propriile rețele de telefonie mobilă pentru a reduce decalajele față de liderii pieței care operează chiar și din 1997, cum este ca­zul Orange România. Telefonia mobilă a devenit principalul obiectiv de dezvoltare al Digi, iar compania a crescut pe acest segment întrucât clienții încep să prefere să achiziționeze pachete complete de servicii fixe și mobile de la același furnizor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.03.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut un început de săptămână negativ din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei terminând ședința de tranzacționare în depreciere.  click să citești tot articolul
20.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs negativ ieri, analiștii atribuind această evoluție temerilor legate de războiul comercial global.
     Titlurile producătorului britanic de software "Micro Focus...  click să citești tot articolul
19.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut vineri, în baza datelor oficiale care arată o evoluție lentă a inflației în regiune. În zona euro, rata anuală a inflației a atins 1,1% în februarie, față de 1,3% în...  click să citești tot articolul
19.03.2018
     * BET urcă cu 1,49%
       Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 117,15 milioane de lei (25,11 milioane de euro), aproape dublul valorii medii zilnice din acest an, de circa 59...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BVB
     * Banca Transilvania, în topul creșterilor și al rulajului
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința bursieră de ieri, toți indicii încheind ziua în creștere, BET a urcat...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul revenirii apetitului la risc.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     20.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea se va menține deosebit de rece. Cerul va fi mai mult noros și se vor semnala precipitații - ziua, în nordul, centrul, estul și sud-estul țării și izolat în rest, iar noaptea local în regiunile sud-vestice. Acestea vor fi sub formă de ninsoare în zona montană și în Moldova; ploaie și lapoviță în Dobrogea și pe arii restrânse în Muntenia și mixte în rest. Local, în sud-est și izolat în restul teritoriului, se va forma polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în centru și în sud-est, cu viteze în general de 50...55 km/h, dar și la munte, cu rafale de peste 70...80 km/h, în special pe creste. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -5 și 5 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -9 și 1 grad.
     Prognoza pentru București
     Vremea se va menține deosebit de rece; temperatura maximă va fi de 0...1 grad, iar cea minimă de -7...-5 grade, mai coborâtă la periferia orașului. Ziua, cerul va fi mai mult noros și va continua să ningă până în orele amiezii, astfel că se va depune strat nou de zăpadă, ce va totaliza în jur de 7...12 cm, izolat posibil 15 cm. În partea a doua a intervalului cerul va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat.
     
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9252
2.3852
2.8999
3.9829
0.1835
0.6263
0.2154
4.6650
5.3223
1.5002
3.5744
0.2290
0.4904
1.1070
0.0658
0.4628
0.9635
3.7930
0.3153
1.1569
0.5990
0.0583
0.3544
0.2021
2.7405
0.0395
0.1434
1.0326
0.6277
0.1216
160.0373
5.5057
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
.