BURSA 06.10.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Viktor Orban îl vrea aliat pe Dragnea în războiul cu UE
     Liderul de la Budapesta a stârnit un interes subit pentru atragerea României în tabăra grupului de la Vișegrad, care se află pe poziții divergente cu statele cu greutate din UE. Potrivit unor surse din PSD, Viktor Orban este unul dintre politicienii preferați ai lui Liviu Dragnea. Singura opoziție vine din partea președintelui Klaus Iohannis. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că se poate găsi "o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România", transmite MTI.
     * Se înființează instituția Procurorului European
     Parlamentul European a aprobat, joi, înființarea instituției Procurorul European. În această instituție, care se va axa pe fraudele cu banii europeni, vor lucra și procurori desemnați de România. Înființarea instituției înseamnă, însă, și limite minime de pedepse pe care vor trebui să le preia în legislația proprie statele membre UE. Regulamentul privind înființarea Biroului Procurorului European a fost, anterior, aprobat de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), din care face parte și europarlamentarul român Monica Macovei, care a fost și raportor pe acest proiect. Regulamentul mai are nevoie de un singur vot, în Consiliu, după care va intra în vigoare în 20 de zile de la publicarea în Gazeta oficială a Uniunii Europene.
     * De câte zile a avut nevoie Tăriceanu să vadă scumpirea benzinei
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea în urmă cu o săptămână că nu se poate vorbi de scumpirea carburantului, ci doar diferențe de preț între stații. Șase zile mai târziu liderul ALDE a recunoscut faptul că s-a scumpit prețul la benzină. Într-o conferință de presă susținută la Mioveni, joi seară, el a admis faptul că a avut loc o creștere a prețului la benzină și motorină. "sigur, sunt deranjat și eu ca și fiecare român dacă crește prețul la benzina din cauza accizei, dar în același timp vreau să vă spun că în primul trimestru al anului acesta, după eliminarea accizei la combustibil, bugetul a încasat mai puțin: 800 de milioane de lei", a declarat Tăriceanu.
     * Accident la Mina Lupeni
     Tavanul unui abataj de la Mina Lupeni, aflat la 500 de metri în subteran, s-a prăbușit joi, surprinzând trei mineri care lucrau, cel mai probabil, la consolidarea acestuia. Două echipe de salvatori au intrat în subteran pentru a-i salva. Primul miner dintre cei trei blocați în Mina Lupeni după surparea tavanului unui abataj, a fost scos la suprafață, fiind preluat de o ambulanță SMURD. După aproximativ o oră și cel de-al doilea miner a fost adus la suprafață, starea lui fiind stabilă. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că echipele de salvatori au ajuns la cel de-al treilea miner prins în subteran, care "din păcate, nu prezintă semne vitale". Acesta a adăugat că echipele SMURD vor trebui să pronunțe decesul, în momentul în care trupul acestuia va fi adus la suprafață.
     * Rusia a testat armament cibernetic asupra soldaților NATO
     Rusia a testat armament cibernetic, încercând să acceseze telefoanele unor militari NATO și perturbând rețelele de telefonie mobilă din Polonia și Letonia. Moscova dispune de arme radioelectronice capabile să deterioreze echipamentele inamicului prin intermediul undelor electromagnetice de frecvență ultraînaltă. Wall Street Journal scrie că ținta au fost cei 4.000 de soldați aduși în acest an în Polonia și în țările baltice tocmai pentru a proteja flancul estic de Rusia. Unii dintre ei au observat cum au început să apară probleme cu telefoanele, și-au dat seama că le erau șterse contactele și că erau colectate date, inclusiv date de locație.
     * Alabuga, racheta capabilă să dezafecteze sistemele de comunicații pe o rază de 3,5 km
     Industria rusă de apărare a proiectat o puternică rachetă electromagnetică, Alabuga, capabilă să dezactiveze focoasele de rachete și sistemele de comunicații ale avioanelor inamice pe o rază de 3,5 km. De asemenea, racheta poate bloca mecanismele de încărcare ale tancurilor inamice, ar putea face sa explodeze munițiile de artilerie din interiorul turelei sau chiar ar ucide soldații inamici aflați la o adâncime de 100 m sub pământ pe câmpul de luptă.
     * Ce alternative au românii care nu vor să se lupte cu băncile în instanțe
     Românii care vor să evite să-și rezolve problemele cu băncile în cadrul instanțelor de judecată pot apela la o soluționare alternativă a acestora, gratuită, prin Centrul de Soluționare a litigiilor din domeniul bancar. Tot mai mulți români evită soluționarea litigiilor pe care le au cu băncile în cadrul instanțelor de judecată și aleg, în schimb să ajungă la o înțelegere amiabilă. La finalul lunii septembrie, Centrul de Soluționare a litigiilor din domeniul bancar (CSALB) avea înregistrate 267 de astfel de cereri, în creștere față de finalul anului trecut. De asemenea, tot mai mulți români cer informații despre acest tip de soluționare a litigiilor cu băncile. Iar cei mai mulți trimit cererile chiar online.
     * Moscova ataca Romania: Provoacă organizarea unui referendum pentru autonomia secuilor
     Mașina de propagandă rusă vrea să destabilizeze România și prin ea Uniunea Europeană și NATO prin susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc. Portalul de știri sputnik, în varianta în limba română, sputnik.md, a lansat două sondaje de opinie despre organizarea unui referendum pentru autonomia secuilor, în contextul referendumului din Catalonia. Este o dovadă clară că Moscova sprijină direct mișcările autonomiste și/sau secesioniste din Europa. Sub titlul "SONDAJ: Referendum pentru autonomia secuilor după modelul Cataloniei?", propaganda rusă lansează două sondaje de opinie, făcând o analogie între Catalonia și Ținutul Secuiesc.
     * Scara din aur a avionului regelui Arabiei Saudite s-a defectat în momentul în care suveranul cobora pe aeroportul din Moscova
     Vizita regelui Arabiei Saudite în Rusia a început cu un incident. Scara rulantă din aur a avionului regal cu care monarhul a sosit la Moscova s-a defectat pe când Salmane ben Abdelaziz Al Saoud se pregătea să coboare din avion. Scara din aur nu a fost pusă la dispoziție de Rusia, ci adusă de saudiți de la Riad. Toate începuturile sunt grele: regele Arabiei Saudite, Salmane ben Abdelaziz Al Saoud, în vârstă de 81 de ani, a trebuit să coboare pe propriile picioare din avion, după ce scara rulantă s-a defectat, spre disperarea staffului regal care se agita să găsească o soluție. Regele saudit a sosit miercuri la Moscova pentru o vizită oficială de trei zile, prima în istoria relațiilor diplomatice bilaterale.
     * Comisia Europeană pregătește cea mai mare reformă a sistemului de colectare a TVA
     Comisia Europeană a prezentat un plan de reformare a sistemului de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), într-un efort major de a elimina frauda. Pentru România, măsura ar putea însemna o salvare, ținând cont că și anul trecut am fost codașa Uniunii Europene la încasarea TVA. Comisia propune patru direcții de acțiune: combaterea fraudei, simplificarea plăților, plata către statul în care se găsește consumatorul final și reducerea birocrației. Noile măsuri vor aborda, astfel, fraudele prin care companiile înregistrează venituri din TVA din vânzările transfrontaliere, în loc să le plătească autorităților locale. De asemenea, această măsură va pune capăt practicii companiilor care evită plata TVA, bazându-se pe țările în care există cote reduse de TVA.
     * Reputat politolog maghiar: E o chestiune de timp până va apărea Albania mare, care va include Kosovo, o parte din Macedonia și Bosnia-Herzegovina
     Nogradi György, unul dintre cei mai renumiți politologi din Ungaria, a fost invitat la Timișoara să vorbească în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Profesor universitar și publicist, Nogradi György este membru și în conducerea UNESCO. A fost invitat să țină discururi și de către NATO. "În anii următori, eu văd trei mari conflicte în Europa. Unul este migrația. Celălalt este Albania mare. E doar o chestiune de timp până se va înființa Albania mare, care va include Kosovo, o parte din Macedonia, o parte importantă din Bosnia-Herzegovina și chiar Sandjakul din Serbia. Precizez că Albania va primi sprijin din partea Turciei sau al Arabiei Saudite. -Sunt convins că războaiele balcanice nu s-au încheiat. E clar că în Bosnia avem parte de un fel de pauză, nu pace", a spus el.
     * BANCHERUL
     * ROBOR-ul dezvăluie incultura financiara a prezentatorilor TV si chiar a profesorilor de economie
     Cazul ROBOR dezvăluie, cum era de așteptat, nu doar incultura financiara a politicienilor si presei economice, ci si a prezentatorilor TV si chiar a profesorilor de economie. Un prezentator de la televiziunea Realitatea l-a întrebat pe profesorul Cristian Păun de la Academia de Studii Economice (ASE) din București de ce a decis BNR, "in premiera post-decembrista", să efectueze injecția de lichiditate pe piața bancară, in urma cu câteva zile, pentru a opri creșterea dobânzilor ROBOR. Operațiunea efectuata de BNR, denumita repo, nu este însă o premiera ci, dimpotrivă, una dintre activitățile de baza ale băncii centrale, prin care furnizează băncilor banii de care acestea au nevoie in diverse momente când se confruntă cu un nivel redus de lichidități, care determina creșteri ale dobânzilor.
     * COTIDIANUL
     * Bombe cu Roșca și Chirieac - Cornel Nistorescu
     Sorin Roșca Stănescu este considerat un fel de părinte al presei de șantaj din România. De-aia a și rămas cu porecla de Nașul. Ei bine, acest jurnalist de investigații, devenit și politician de ocazie pe la liberalii care abia așteptau un alt profesor care să-i învețe cum să facă bani, a aflat, pe sursele sale greu de identificat, o veste-bombă legată de demisia Laurei Codruța Kovesi. Cică mama anticorupției își va depune imediat mandatul. Nu poate dura mai mult de o săptămînă! Imediat după bomba de la Sorin Roșca Stănescu a venit și grenada de la Bogdan Chirieac. Multiplul comerciant din telecomunicații, analist și piarist de politică Bogdan Chirieac, cel care a aflat din surse sigure că Donald Trump, de la summit-ul NATO de la Varșovia, va face o vizită la București, a întărit vestea.
     * Foamea de bani a guvernanților. Varujan Vosganian numără ouăle românilor
     Varujan Vosganian, deputat ALDE și fost parlamentar liberal, s-a apucat să numere ouăle românilor, cum făcea, cu ceva vreme un urmă, Adrian Năstase. Într-o postare pe Facebook, Vosganian reclamă autoconsumul românilor, fenomen ce, în opinia lui, costă în fiecare an venituri bugetare de "multe miliarde de lei", pentru că "brazdele, cotețele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite"
     * Transgaz, companie ajunsă la cheremul Firea-PSD
     Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, condusă de pesedistul Iulian Iancu, a decis eliminarea unui articol din legea energiei electrice și a gazelor naturale prin care să permită producătorului de căldură al Capitalei, Elcen, care va trece în proprietatea Primăriei Bucureștiului, prin fuziunea cu Radet, să cumpere gaze direct din conductele Transgaz, operatorul național de transport al gazelor din România, companie deținută de statul român, prin Ministerul Energiei. Prin această mișcare, Elcen, societate care va intra pe mâinile primarului Gabriela Firea, va scăpa de plata unor servicii de distribuție către operatorul privat Distrigaz Sud Rețele, dețint de compania franceză Engie, și va plăti daor tariful de transport către Transgaz. În felul acesta, scade presiunea pe Primăria Capitalei pentru plata subvenției pentru căldură și implicit pe factura la gigacalorie.
     * CURENTUL
     * Liviu Pop: greșeala este o persoană fizică, eroarea se folosește la măsurare, eu am fost olimpic la gramatică
     Până și jurnaliștii Antenei 3 au cedat nervos și au renunțat să-l mai pupe-n fund pe Liviu Pop și astăzi l-au prezentat așa cum este: un decerebrat după cum l-a caracterizat inspirat CTP. Pop le-a explicat jurnaliștilor aflați la Parlament cum e cu greșeala și eroarea: "eroarea se folosește foarte, foarte mult la măsurare, greșeala este o persoană fizică. Când greșești. D.p.d.v. matematic lucrurile acestea sunt foarte, foarte clare. Comentez dacă vă uitați ce înseamnă eroarea. Diferența clară între măsură și realitate și de aceea dacă vreți se folosește integrala care a venit să clarifice dacă vreți, integrala simplă, suprafața."
     * CURIERUL NATIONAL
     * Spectacolele aduc bani în România
     Piața de spectacole, concerte și logistică de eveniment din România crește de la an la an cu cifre spectaculoase. Pe fondul apetitului românilor pentru divertisment de calitate, afacerile firmelor din domeniu ar putea depăși nivelul de 500 de milioane de lei în 2017, performanță dublă față de anul 2009, arată un studiu realizat de KeysFin. Profitul sectorului a depășit nivelul de 88,5 milioane de lei în 2016, cifra fiind de aproape patru ori mai mare decât în 2009. Primii 10 jucători din piață au înregistrat, împreună, cea mai mare parte a cifrei de afaceri, atât pe segmentul de organizări de spectacole, cât și pe cel de logistică. Concerte, spectacole, festivaluri, petreceri mondene. Românii sunt tot mai interesați de astfel de evenimente și sunt dispuși să plătească pentru divertisment, dovadă succesul de casă de care se bucură, în aceste zile, Festivalul Enescu.
     * Independența Cataloniei, în suspensie. Președintele catalan dorește o mediere
     Șeful Executivului catalan, Carles Puigdemont, nu a confirmat explicit dacă va fi proclamată unilateral independența acestei regiuni a Spaniei. A preferat însă să lanseze un apel la dialog cu autoritățile centrale sau chiar la o mediere externă. Într-o declarație făcută miercuri seară, târziu, la sediul central al administrației catalane din Barcelona, Carles Puigdemont a folosit - spre surprinderea corespondenților de presă, un ton mult mai puțin categoric în comparație cu cel utilizat în zilele precedente. Mai mult, remarcă ziaristul de la Reuters citat de "Les Echos", domnia sa nici nu a mai pronunțat cuvântul "independență", o "sperietoare" pentru Madrid.
     * Salariile de la Camera Deputaților: Un șofer câștigă 3.700 de lei, iar un liftier, 2.300 de lei
     Camera Deputaților a publicat indemnizațiile pentru funcțiile de demnitate publică alese și pe cele ale angajaților care ocupă funcții în serviciile instituției și în birourile parlamentare, în plată la 30 septembrie. Indemnizațiile (brute) pentru funcțiile de demnitate publică alese: Președintele Camerei Deputaților - 16.675 lei; Vicepreședinți - 15.515 lei; Secretari și chestori - 15.225 lei; Liderii grupurilor parlamentare - 14.500 lei; Președinții comisiilor permanente - 14.065 lei; Deputați - 13.050 lei. Salariul de bază maxim (brut) al unora dintre angajații în serviciile instituției: Secretar general - 17.900 lei; Secretar general adjunct - 17.677 lei; Șef departament/director general - 12.400 lei; Șef serviciu - 10.285 lei; Șef birou - 9.145 lei; Expert parlamentar - 7.289 lei; Consilier parlamentar - 8.859 lei; Șofer - 3.703 lei; Bucătar (referent) - 2.936 lei; Muncitor spălător auto/liftier - 2.365 lei.
     * Venezuela vrea ca prețul petrolului să fie în ruble și în yuani
     Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a propus țărilor producătoare de petrol că ar trebui să discute crearea unui fond valutar pentru țiței și produselor rafinate comercializare pe piața petrolieră. "Dezvoltarea unui nou mecanism de control al pieței petrolului este necesar", a declarat Maduro, miercuri, la Forumul energetic din Rusia, care a avut loc la Moscova în această săptămână. Potrivit lui Maduro, tranzacționările viitoare în banii lichizi vor avea un impact negativ asupra pieței petrolului, subminând încercările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a stabiliza prețul petrolului pe piață. Introducerea unui fond alternativ valutar care să includă yuani, rubla, și alte valute va elimina apariția unui impactul negativi pe piața petrolului din pricina viitoarelor tranzacții, a mai adăugat președintele Venezuelei.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Stare de război. Zeci de rachete au fost lansate în aseară din MAREA NEAGRĂ
     Submarinele rusești din Marea Neagră, numite Veliky Novgorod și Kolpino au lansat atacuri cu zece rachete de croazieră Kalibr în apropierea orașului Mayadin, pentru a sprijini ofensiva armatei siriene asupra rețelei Statul Islamic. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, conform agenției rusești de presă, Tass. "Submarinele Velice Novgorod și Kolpino ale Flotei Mării Negre au lansat două lovituri de salve cu rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge țintele desemnate din Marea Mediterană", a spus purtătorul de cuvânt.
     * Cu investiții de un miliard de euro, portul Constanța aduce Europa pe Drumul Mătăsii
     Ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, a explicat, ieri, la summitul dedicat Drumului Mătăsii, contribuția uriașă pe care o va avea Portul Constanța în domeniul infrastructurii, transportului și schimbului de mărfuri pe această rută. De aceea, Comisia Europeană și statul român au alocat 1,1 miliarde de euro investițiilor din zona portuară, până în 2030. În cuvântul său către participanții români și străini, ministrul Transporturilor s-a arătat convins că dezbaterea de la Constanța va permite identificarea a noi oportunități de dezvoltare și de diversificare a cooperării economice și a relațiilor bilaterale dintre România și țările de pe renumitul Drum al Mătăsii și nu numai.
     * În ciuda condamnării, Gabriel Popoviciu anunță investiții de 300 mil. euro în Băneasa
     Compania Băneasa Developments, controlată indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu și asociatul său Radu Dimofte, a anunțat că are în plan extinderea platformei comerciale din Băneasa cu circa 127.000 mp suprafață utilizabilă de retail până în anul 2026, în urma unor investiții ce pot urca la 300 de milioane de euro. În urma planurilor de dezvoltare, Băneasa Developments va putea dubla în 2026 suprafața utilizabilă, spun reprezentanții companiei. În prezent, Popoviciu a dezvoltat în Băneasa o suprafață de 170.000 mp, din care 44% reprezintă locuințe, iar restul este mallul Băneasa Shopping City și galeriile comerciale din jur, plus complexul de birouri Băneasa Business&Technology Park. El a investit până acum aici circa 256 mil. euro.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Noua taxă auto va trece pe la RAR și primărie
     La nici un an de la eliminarea timbrului de mediu, românii se vor confrunta cu un nou soi de taxă suplimentară pe autovehicule. Fie că-i va spune taxă de înmatriculare, rovignetă de mediu sau în alt mod, mijloacele de transport vor fi iar taxate. Partea bună este că vom avea un mediu mai curat, partea mai puțin bună este că vom scoate de buzunare mult mai mulți bani decât în prezent dacă vrem să avem o mașină în proprietate. Doar că, de această dată, vom plăti toți această nouă taxă, nu doar cei care vor să-și cumpere o mașină. Anunțurile privind iminența unei noi taxe auto sunt tot mai dese. Guvernanții pare că nu și-au dat seama că eliminarea oricăror taxe pentru înmatricularea autovehiculelor second hand va echivala cu o inundare a pieței auto din România cu rable.
     * Șeful apicultorilor români a umblat la borcanul cu miere
     Conducerea Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA) este anchetată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), președintele asociației fiind cercetat pentru gestiune frauduloasă, delapidare și abuz în serviciu. Ioan Fetea este acuzat că ocupă ilegal funcția de președinte încă din 2009, timp în care și-a atribuit mai multe funcții bine plătite. Miza de la ACA este uriașă: România are cea mai mare structură apicolă din lume, cu sedii și magazine în toate județele țării, un institut de cercetare unic, sute de angajați și peste 20.000 de apicultori afiliați. Ion Fetea este președintele ACA din 2009, iar în martie 2017 a fost ales pentru al treilea mandat consecutiv.
     * Corupția îi ține pe români în străinătate
     Mai mult de jumătate dintre românii plecați din țară s-ar întoarce acasă , însă se tem de corupția din România. Ei ar vrea să vină să investească în turism și agricultură. Cei mai mulți sunt românii din Italia (68%), din Marea Britanie (63%) și cei mai puțini cei din Germania și Statele Unite (43%), potrivit un studiu comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research. Principalul motiv pentru care doresc să se întoarcă este regăsirea "cuibului", 68% spun că vor să fie "din nou acasă'.
     * Tarom aruncă balastul: reduce personalul și taie din costuri
     Compania Tarom va intra într-un amplu proces de restructurare care va viza și disponibilizări de personal. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, cu ocazia dezbaterii moțiunii simple depuse de opoziția parlamentară cu tema "Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie și descurajare". În prezent compania are 2.000 de angajați și doar 23 de aeronave. Angajații de la Tarom care ar putea fi disponibilizați nu vor mai primi 18 salarii compensatorii, ci în jur de opt salarii, potrivit noului Contract Colectiv de Muncă.
     * NATIONAL
     * Gata, Pahontu intra in Comisia de ancheta!
     Membrii comisiilor parlamentare care activeaza in domeniul securitatii nationale "se bat" pentru a prelua "cazul SPP - Pahontu", juristii disputandu-si "jurisdictia" pentru acest serviciu. Desigur, exista si posibilitatea ca Lucian Pahontu sa nu mai ajunga in fata parlamentarilor. Si asta pentru ca, direct vizata de nenumaratele "operatiuni sub acoperire" dezvaluite in "National", Administratia Prezidentiala face propriile verificari. Si atunci lucrurile s-ar putea simplifica mai mult, doar astfel Pahontu putand fi scapat printr-o "pensionare de onoare" de tirul "focului incrucisat" de intrebari ale senatorului Claudiu Manda si ale colegilor acestuia...
     * Sultanul Bruneiului, 50 de ani de domnie bling-bling
     Atotputrernicul sultan Hassanal Bolkiah a sarbatorit ieri o jumatate de secol de stat pe tronul acestui bogat stat petrolier din Asia de Sud-Est, defiland intr-o trasura de aur in uralele supusilor. Peste 80.000 de supusi entuziasti s-au inghesuit de-a lungul a cinci kilometri pe strazile capitalei Bandar Seri Begawan, au agitat frenetic drapelurile sultanatului si au fotografiat cortegiul sultanului Bolkiah, unul din cei mai bogati oameni ai planetei. Anii de domnie a lui Hassanal Bolkiah au fost insa marcati de controverse, in special dupa introducerea legii islamice sharia, in 2014, ceea e a provocat reactii internationale si apeluri la boicotarea hotelurilor ce-i apartin monarhului. Legislatia acestei tari majoritar musulmane prevede amputarea membrelor pentru hotie, biciuirea publica pentru consum de alcool sau avort si lapidarea in caz de adulter.
     * PUTEREA
     * Gruparea FIREA - PANDELE iese în larg
     Iulian Clișeru, soțul Speranței Clișeru - mâna dreaptă a cuplului Firea-Pandele, implicată în conducerea mai multor firme ale primăriilor din București și Voluntari-, a prins și el un post călduț, de această data pe mâna premierului Mihai Tudose. Concret, el a fost numit în funcția de vicepreședinte al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Decizia premierului de numire a lui Iulian Clișeru ca vicepreședinte al unei instituții strategice a statului român a fost publicată în Monitorul Oficial marți seara. Decizia e contrasemnată de Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc.
     * ROMANIA LIBERA
     * Dan Chitic, avocatul fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu: "Corporatocrația a acaparat democrația din România"
     Avocatul Dan Chitic, specialist în drept penal și comercial, apărătorul ales al fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru "România liberă", resorturile ascunse ale mega denunțului fostului demnitar. "Este vorba de mecanismul acesta care arată practic cum personaje care joacă într-o piesă numită democrație încep să fie supuse și dominate de către niște elemente foarte puțin vizibile, oculte aș zice, din noul sistem, care s-ar putea numi corporatocrație! În acest caz avem de a face cu mai mult decât un simplu denunț. Domnul Sandu se teme pentru viața sa", a susținut Dan Chitic.
     * Sabin Orcan: Prin conflictele din interiorul DNA, procurorii se sabotează singuri
     Directorul editorial al ziarului România Liberă, Sabin Orcan, a declarat, la postul de televiziune B1 TV, că ultimele conflicte din interiorul DNA, care sabotează imaginea instituției, ar trebui discutate la nivelul sistemului judiciar, fără amestecul instituțiilor de presă, al Bruxelles-ului sau al Serviciului Român de Informații. "Unii zic că doamna Kovesi este, însăși, justiția, alții spun că ea ar trebui îndepărtată de la DNA, iar instituția de forță ar trebui controlată. Cred că lucrurile ar trebui dezbătute la nivelul sistemului judiciar, fără amestecul Bruxelles-ului, fără amestecul SRI. Am văzut imaginile cu doamna de 90 de ani nu avea ce căuta acolo. Ba mai mult, Kovesi a spus că persoanele vârstnice vor fi audiate acasă. Cum să o chemi pe femeia aia de la 400 de kilometri?! Nu îți dai seama că o astfel de imagine distruge orice încercare de a lupta împotriva corupției".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Băneasa Developments plănuiește să construiască în nordul Capitalei un proiect imobiliar de 1,7 mld. euro
     Cele 125 de hectare din totalul de 200 ha din Băneasa controlate de compania Băneasa Developments s-ar putea transforma în următorii 10 ani în noi proiecte comerciale, rezidențiale și de birouri, afirmă compania. Băneasa Developments susține că vrea să demareze în perioada următoare un proiect imobiliar gigant de 1,7 miliarde de euro ce va transforma zona din jurul mallului Băneasa Shopping City și Ambasadei Statelor Unite ale Americii într-un oraș de sine stătător. Din total, aproape 1,1 mld. euro vor merge către dezvoltările rezidențiale, cu o suprafață totală de 1,154 mil. mp, suficient pentru 15.000 de locuințe, acesta fiind cel mai mare proiect de acest gen anunțat vreodată în România.
     * Germanii avertizează că dacă Trump va reduce taxele pentru companii, o vor face și ei
     lanul de reformă fiscală al lui Donald Trump, prin care s-ar reduce drastic impozitele plătite de companii, ca aproape orice propune președintele american trezește temeri și critici aprige în SUA: este nociv pentru ratingul țării pentru că va umfla deficitul, va face ca alte taxe să crească și nu va ajuta clasa de mijloc slăbită a Americii. Pe celălalt mal al Atlanticului se discută că propunerile lui Trump vor pune presiune pe Germania, cea mai mare economie europeană, să intre în cursa reducerii taxelor alături de alte țări dezvoltate, forțate să lupte pentru locuri de muncă și investiții, scrie Handelsblatt, principalul ziar de business din Germania. Partidul pro-business al Democraților Liberi, care va da probabil următorul ministru de finanțe, ar putea angaja Germania în această cursă.
     * Google a lansat Pixel 2 și Pixel 2 XL: Smartphone-urile vin cu cea mai bună cameră de pe piață
     Google a lansat smartphone-urile Pixel 2 și Pixel 2 XL. Modelul mai mic are diagonala ecranului de 5 inci, iar XL de 6 inci (aspect 18:9). Telefoanele dispun de carcase realizate din aluminiu și sticlă, senzori pentru amprente și difuzoare frontale stereo. Lipsesc jack-ul audio de 3,5 mm, slotul pentru card de memorie, iar niciunul dintre modele nu are sistem dual-camera. Chiar și așa, noile smartphone-uri Google vor avea cele mai bune camere de pe piață. Camera principală dispune de stabilizare optică și a primit un scor de 98 de la reputata organizație DxOMark, cel mai mare acordat până acum. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 21:57
     Comisia federală a comunicațiilor (FCC), autoritatea americană de reglementare în acest sector, a pus capăt astăzi principiului "neutralității internetului", care îi obligă de furnizorii de acces la internet (FAI) să trateze toate conținuturile online în același mod, relatează AFP.  detalii
Macroeconomie, 21:45
     Unitățile din învățământul preuniversitar de stat vor primi fonduri în valoare totală de 144,502 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile și hotărârile judecătorești.  detalii
Internaţional, 21:35
     Principalii indici bursieri europeni au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  detalii
Politică, 21:15
     Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut astăzi, la sediul instituției, o întrevedere cu șeful apărării din Republica Elenă, amiralul Evangelos Apostolakis.  detalii
Piaţa de Capital, 20:59
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv ședința de tranzacționare de astătzi, lichiditatea totală fiind de 34,1 milioane de lei (7,3 milioane de euro), în scădere față de rulajul de ieri.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0007
2,3690
3,0517
4,9642
0,1804
0,6224
0,2191
4,6332
5,2671
1,4746
3,4752
0,2288
0,4753
1,0975
0,0668
0,4670
1,0209
3,9185
0,2908
1,1838
0,5929
0,0609
0,3596
0,2057
2,7403
0,0388
0,1429
1,0668
0,6140
0,1205
158,2582
5,5438
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
.