CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 06.10.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Viktor Orban îl vrea aliat pe Dragnea în războiul cu UE
     Liderul de la Budapesta a stârnit un interes subit pentru atragerea României în tabăra grupului de la Vișegrad, care se află pe poziții divergente cu statele cu greutate din UE. Potrivit unor surse din PSD, Viktor Orban este unul dintre politicienii preferați ai lui Liviu Dragnea. Singura opoziție vine din partea președintelui Klaus Iohannis. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că se poate găsi "o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România", transmite MTI.
     * Se înființează instituția Procurorului European
     Parlamentul European a aprobat, joi, înființarea instituției Procurorul European. În această instituție, care se va axa pe fraudele cu banii europeni, vor lucra și procurori desemnați de România. Înființarea instituției înseamnă, însă, și limite minime de pedepse pe care vor trebui să le preia în legislația proprie statele membre UE. Regulamentul privind înființarea Biroului Procurorului European a fost, anterior, aprobat de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), din care face parte și europarlamentarul român Monica Macovei, care a fost și raportor pe acest proiect. Regulamentul mai are nevoie de un singur vot, în Consiliu, după care va intra în vigoare în 20 de zile de la publicarea în Gazeta oficială a Uniunii Europene.
     * De câte zile a avut nevoie Tăriceanu să vadă scumpirea benzinei
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea în urmă cu o săptămână că nu se poate vorbi de scumpirea carburantului, ci doar diferențe de preț între stații. Șase zile mai târziu liderul ALDE a recunoscut faptul că s-a scumpit prețul la benzină. Într-o conferință de presă susținută la Mioveni, joi seară, el a admis faptul că a avut loc o creștere a prețului la benzină și motorină. "sigur, sunt deranjat și eu ca și fiecare român dacă crește prețul la benzina din cauza accizei, dar în același timp vreau să vă spun că în primul trimestru al anului acesta, după eliminarea accizei la combustibil, bugetul a încasat mai puțin: 800 de milioane de lei", a declarat Tăriceanu.
     * Accident la Mina Lupeni
     Tavanul unui abataj de la Mina Lupeni, aflat la 500 de metri în subteran, s-a prăbușit joi, surprinzând trei mineri care lucrau, cel mai probabil, la consolidarea acestuia. Două echipe de salvatori au intrat în subteran pentru a-i salva. Primul miner dintre cei trei blocați în Mina Lupeni după surparea tavanului unui abataj, a fost scos la suprafață, fiind preluat de o ambulanță SMURD. După aproximativ o oră și cel de-al doilea miner a fost adus la suprafață, starea lui fiind stabilă. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că echipele de salvatori au ajuns la cel de-al treilea miner prins în subteran, care "din păcate, nu prezintă semne vitale". Acesta a adăugat că echipele SMURD vor trebui să pronunțe decesul, în momentul în care trupul acestuia va fi adus la suprafață.
     * Rusia a testat armament cibernetic asupra soldaților NATO
     Rusia a testat armament cibernetic, încercând să acceseze telefoanele unor militari NATO și perturbând rețelele de telefonie mobilă din Polonia și Letonia. Moscova dispune de arme radioelectronice capabile să deterioreze echipamentele inamicului prin intermediul undelor electromagnetice de frecvență ultraînaltă. Wall Street Journal scrie că ținta au fost cei 4.000 de soldați aduși în acest an în Polonia și în țările baltice tocmai pentru a proteja flancul estic de Rusia. Unii dintre ei au observat cum au început să apară probleme cu telefoanele, și-au dat seama că le erau șterse contactele și că erau colectate date, inclusiv date de locație.
     * Alabuga, racheta capabilă să dezafecteze sistemele de comunicații pe o rază de 3,5 km
     Industria rusă de apărare a proiectat o puternică rachetă electromagnetică, Alabuga, capabilă să dezactiveze focoasele de rachete și sistemele de comunicații ale avioanelor inamice pe o rază de 3,5 km. De asemenea, racheta poate bloca mecanismele de încărcare ale tancurilor inamice, ar putea face sa explodeze munițiile de artilerie din interiorul turelei sau chiar ar ucide soldații inamici aflați la o adâncime de 100 m sub pământ pe câmpul de luptă.
     * Ce alternative au românii care nu vor să se lupte cu băncile în instanțe
     Românii care vor să evite să-și rezolve problemele cu băncile în cadrul instanțelor de judecată pot apela la o soluționare alternativă a acestora, gratuită, prin Centrul de Soluționare a litigiilor din domeniul bancar. Tot mai mulți români evită soluționarea litigiilor pe care le au cu băncile în cadrul instanțelor de judecată și aleg, în schimb să ajungă la o înțelegere amiabilă. La finalul lunii septembrie, Centrul de Soluționare a litigiilor din domeniul bancar (CSALB) avea înregistrate 267 de astfel de cereri, în creștere față de finalul anului trecut. De asemenea, tot mai mulți români cer informații despre acest tip de soluționare a litigiilor cu băncile. Iar cei mai mulți trimit cererile chiar online.
     * Moscova ataca Romania: Provoacă organizarea unui referendum pentru autonomia secuilor
     Mașina de propagandă rusă vrea să destabilizeze România și prin ea Uniunea Europeană și NATO prin susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc. Portalul de știri sputnik, în varianta în limba română, sputnik.md, a lansat două sondaje de opinie despre organizarea unui referendum pentru autonomia secuilor, în contextul referendumului din Catalonia. Este o dovadă clară că Moscova sprijină direct mișcările autonomiste și/sau secesioniste din Europa. Sub titlul "SONDAJ: Referendum pentru autonomia secuilor după modelul Cataloniei?", propaganda rusă lansează două sondaje de opinie, făcând o analogie între Catalonia și Ținutul Secuiesc.
     * Scara din aur a avionului regelui Arabiei Saudite s-a defectat în momentul în care suveranul cobora pe aeroportul din Moscova
     Vizita regelui Arabiei Saudite în Rusia a început cu un incident. Scara rulantă din aur a avionului regal cu care monarhul a sosit la Moscova s-a defectat pe când Salmane ben Abdelaziz Al Saoud se pregătea să coboare din avion. Scara din aur nu a fost pusă la dispoziție de Rusia, ci adusă de saudiți de la Riad. Toate începuturile sunt grele: regele Arabiei Saudite, Salmane ben Abdelaziz Al Saoud, în vârstă de 81 de ani, a trebuit să coboare pe propriile picioare din avion, după ce scara rulantă s-a defectat, spre disperarea staffului regal care se agita să găsească o soluție. Regele saudit a sosit miercuri la Moscova pentru o vizită oficială de trei zile, prima în istoria relațiilor diplomatice bilaterale.
     * Comisia Europeană pregătește cea mai mare reformă a sistemului de colectare a TVA
     Comisia Europeană a prezentat un plan de reformare a sistemului de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), într-un efort major de a elimina frauda. Pentru România, măsura ar putea însemna o salvare, ținând cont că și anul trecut am fost codașa Uniunii Europene la încasarea TVA. Comisia propune patru direcții de acțiune: combaterea fraudei, simplificarea plăților, plata către statul în care se găsește consumatorul final și reducerea birocrației. Noile măsuri vor aborda, astfel, fraudele prin care companiile înregistrează venituri din TVA din vânzările transfrontaliere, în loc să le plătească autorităților locale. De asemenea, această măsură va pune capăt practicii companiilor care evită plata TVA, bazându-se pe țările în care există cote reduse de TVA.
     * Reputat politolog maghiar: E o chestiune de timp până va apărea Albania mare, care va include Kosovo, o parte din Macedonia și Bosnia-Herzegovina
     Nogradi György, unul dintre cei mai renumiți politologi din Ungaria, a fost invitat la Timișoara să vorbească în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Profesor universitar și publicist, Nogradi György este membru și în conducerea UNESCO. A fost invitat să țină discururi și de către NATO. "În anii următori, eu văd trei mari conflicte în Europa. Unul este migrația. Celălalt este Albania mare. E doar o chestiune de timp până se va înființa Albania mare, care va include Kosovo, o parte din Macedonia, o parte importantă din Bosnia-Herzegovina și chiar Sandjakul din Serbia. Precizez că Albania va primi sprijin din partea Turciei sau al Arabiei Saudite. -Sunt convins că războaiele balcanice nu s-au încheiat. E clar că în Bosnia avem parte de un fel de pauză, nu pace", a spus el.
     * BANCHERUL
     * ROBOR-ul dezvăluie incultura financiara a prezentatorilor TV si chiar a profesorilor de economie
     Cazul ROBOR dezvăluie, cum era de așteptat, nu doar incultura financiara a politicienilor si presei economice, ci si a prezentatorilor TV si chiar a profesorilor de economie. Un prezentator de la televiziunea Realitatea l-a întrebat pe profesorul Cristian Păun de la Academia de Studii Economice (ASE) din București de ce a decis BNR, "in premiera post-decembrista", să efectueze injecția de lichiditate pe piața bancară, in urma cu câteva zile, pentru a opri creșterea dobânzilor ROBOR. Operațiunea efectuata de BNR, denumita repo, nu este însă o premiera ci, dimpotrivă, una dintre activitățile de baza ale băncii centrale, prin care furnizează băncilor banii de care acestea au nevoie in diverse momente când se confruntă cu un nivel redus de lichidități, care determina creșteri ale dobânzilor.
     * COTIDIANUL
     * Bombe cu Roșca și Chirieac - Cornel Nistorescu
     Sorin Roșca Stănescu este considerat un fel de părinte al presei de șantaj din România. De-aia a și rămas cu porecla de Nașul. Ei bine, acest jurnalist de investigații, devenit și politician de ocazie pe la liberalii care abia așteptau un alt profesor care să-i învețe cum să facă bani, a aflat, pe sursele sale greu de identificat, o veste-bombă legată de demisia Laurei Codruța Kovesi. Cică mama anticorupției își va depune imediat mandatul. Nu poate dura mai mult de o săptămînă! Imediat după bomba de la Sorin Roșca Stănescu a venit și grenada de la Bogdan Chirieac. Multiplul comerciant din telecomunicații, analist și piarist de politică Bogdan Chirieac, cel care a aflat din surse sigure că Donald Trump, de la summit-ul NATO de la Varșovia, va face o vizită la București, a întărit vestea.
     * Foamea de bani a guvernanților. Varujan Vosganian numără ouăle românilor
     Varujan Vosganian, deputat ALDE și fost parlamentar liberal, s-a apucat să numere ouăle românilor, cum făcea, cu ceva vreme un urmă, Adrian Năstase. Într-o postare pe Facebook, Vosganian reclamă autoconsumul românilor, fenomen ce, în opinia lui, costă în fiecare an venituri bugetare de "multe miliarde de lei", pentru că "brazdele, cotețele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite"
     * Transgaz, companie ajunsă la cheremul Firea-PSD
     Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, condusă de pesedistul Iulian Iancu, a decis eliminarea unui articol din legea energiei electrice și a gazelor naturale prin care să permită producătorului de căldură al Capitalei, Elcen, care va trece în proprietatea Primăriei Bucureștiului, prin fuziunea cu Radet, să cumpere gaze direct din conductele Transgaz, operatorul național de transport al gazelor din România, companie deținută de statul român, prin Ministerul Energiei. Prin această mișcare, Elcen, societate care va intra pe mâinile primarului Gabriela Firea, va scăpa de plata unor servicii de distribuție către operatorul privat Distrigaz Sud Rețele, dețint de compania franceză Engie, și va plăti daor tariful de transport către Transgaz. În felul acesta, scade presiunea pe Primăria Capitalei pentru plata subvenției pentru căldură și implicit pe factura la gigacalorie.
     * CURENTUL
     * Liviu Pop: greșeala este o persoană fizică, eroarea se folosește la măsurare, eu am fost olimpic la gramatică
     Până și jurnaliștii Antenei 3 au cedat nervos și au renunțat să-l mai pupe-n fund pe Liviu Pop și astăzi l-au prezentat așa cum este: un decerebrat după cum l-a caracterizat inspirat CTP. Pop le-a explicat jurnaliștilor aflați la Parlament cum e cu greșeala și eroarea: "eroarea se folosește foarte, foarte mult la măsurare, greșeala este o persoană fizică. Când greșești. D.p.d.v. matematic lucrurile acestea sunt foarte, foarte clare. Comentez dacă vă uitați ce înseamnă eroarea. Diferența clară între măsură și realitate și de aceea dacă vreți se folosește integrala care a venit să clarifice dacă vreți, integrala simplă, suprafața."
     * CURIERUL NATIONAL
     * Spectacolele aduc bani în România
     Piața de spectacole, concerte și logistică de eveniment din România crește de la an la an cu cifre spectaculoase. Pe fondul apetitului românilor pentru divertisment de calitate, afacerile firmelor din domeniu ar putea depăși nivelul de 500 de milioane de lei în 2017, performanță dublă față de anul 2009, arată un studiu realizat de KeysFin. Profitul sectorului a depășit nivelul de 88,5 milioane de lei în 2016, cifra fiind de aproape patru ori mai mare decât în 2009. Primii 10 jucători din piață au înregistrat, împreună, cea mai mare parte a cifrei de afaceri, atât pe segmentul de organizări de spectacole, cât și pe cel de logistică. Concerte, spectacole, festivaluri, petreceri mondene. Românii sunt tot mai interesați de astfel de evenimente și sunt dispuși să plătească pentru divertisment, dovadă succesul de casă de care se bucură, în aceste zile, Festivalul Enescu.
     * Independența Cataloniei, în suspensie. Președintele catalan dorește o mediere
     Șeful Executivului catalan, Carles Puigdemont, nu a confirmat explicit dacă va fi proclamată unilateral independența acestei regiuni a Spaniei. A preferat însă să lanseze un apel la dialog cu autoritățile centrale sau chiar la o mediere externă. Într-o declarație făcută miercuri seară, târziu, la sediul central al administrației catalane din Barcelona, Carles Puigdemont a folosit - spre surprinderea corespondenților de presă, un ton mult mai puțin categoric în comparație cu cel utilizat în zilele precedente. Mai mult, remarcă ziaristul de la Reuters citat de "Les Echos", domnia sa nici nu a mai pronunțat cuvântul "independență", o "sperietoare" pentru Madrid.
     * Salariile de la Camera Deputaților: Un șofer câștigă 3.700 de lei, iar un liftier, 2.300 de lei
     Camera Deputaților a publicat indemnizațiile pentru funcțiile de demnitate publică alese și pe cele ale angajaților care ocupă funcții în serviciile instituției și în birourile parlamentare, în plată la 30 septembrie. Indemnizațiile (brute) pentru funcțiile de demnitate publică alese: Președintele Camerei Deputaților - 16.675 lei; Vicepreședinți - 15.515 lei; Secretari și chestori - 15.225 lei; Liderii grupurilor parlamentare - 14.500 lei; Președinții comisiilor permanente - 14.065 lei; Deputați - 13.050 lei. Salariul de bază maxim (brut) al unora dintre angajații în serviciile instituției: Secretar general - 17.900 lei; Secretar general adjunct - 17.677 lei; Șef departament/director general - 12.400 lei; Șef serviciu - 10.285 lei; Șef birou - 9.145 lei; Expert parlamentar - 7.289 lei; Consilier parlamentar - 8.859 lei; Șofer - 3.703 lei; Bucătar (referent) - 2.936 lei; Muncitor spălător auto/liftier - 2.365 lei.
     * Venezuela vrea ca prețul petrolului să fie în ruble și în yuani
     Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a propus țărilor producătoare de petrol că ar trebui să discute crearea unui fond valutar pentru țiței și produselor rafinate comercializare pe piața petrolieră. "Dezvoltarea unui nou mecanism de control al pieței petrolului este necesar", a declarat Maduro, miercuri, la Forumul energetic din Rusia, care a avut loc la Moscova în această săptămână. Potrivit lui Maduro, tranzacționările viitoare în banii lichizi vor avea un impact negativ asupra pieței petrolului, subminând încercările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a stabiliza prețul petrolului pe piață. Introducerea unui fond alternativ valutar care să includă yuani, rubla, și alte valute va elimina apariția unui impactul negativi pe piața petrolului din pricina viitoarelor tranzacții, a mai adăugat președintele Venezuelei.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Stare de război. Zeci de rachete au fost lansate în aseară din MAREA NEAGRĂ
     Submarinele rusești din Marea Neagră, numite Veliky Novgorod și Kolpino au lansat atacuri cu zece rachete de croazieră Kalibr în apropierea orașului Mayadin, pentru a sprijini ofensiva armatei siriene asupra rețelei Statul Islamic. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, conform agenției rusești de presă, Tass. "Submarinele Velice Novgorod și Kolpino ale Flotei Mării Negre au lansat două lovituri de salve cu rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge țintele desemnate din Marea Mediterană", a spus purtătorul de cuvânt.
     * Cu investiții de un miliard de euro, portul Constanța aduce Europa pe Drumul Mătăsii
     Ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, a explicat, ieri, la summitul dedicat Drumului Mătăsii, contribuția uriașă pe care o va avea Portul Constanța în domeniul infrastructurii, transportului și schimbului de mărfuri pe această rută. De aceea, Comisia Europeană și statul român au alocat 1,1 miliarde de euro investițiilor din zona portuară, până în 2030. În cuvântul său către participanții români și străini, ministrul Transporturilor s-a arătat convins că dezbaterea de la Constanța va permite identificarea a noi oportunități de dezvoltare și de diversificare a cooperării economice și a relațiilor bilaterale dintre România și țările de pe renumitul Drum al Mătăsii și nu numai.
     * În ciuda condamnării, Gabriel Popoviciu anunță investiții de 300 mil. euro în Băneasa
     Compania Băneasa Developments, controlată indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu și asociatul său Radu Dimofte, a anunțat că are în plan extinderea platformei comerciale din Băneasa cu circa 127.000 mp suprafață utilizabilă de retail până în anul 2026, în urma unor investiții ce pot urca la 300 de milioane de euro. În urma planurilor de dezvoltare, Băneasa Developments va putea dubla în 2026 suprafața utilizabilă, spun reprezentanții companiei. În prezent, Popoviciu a dezvoltat în Băneasa o suprafață de 170.000 mp, din care 44% reprezintă locuințe, iar restul este mallul Băneasa Shopping City și galeriile comerciale din jur, plus complexul de birouri Băneasa Business&Technology Park. El a investit până acum aici circa 256 mil. euro.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Noua taxă auto va trece pe la RAR și primărie
     La nici un an de la eliminarea timbrului de mediu, românii se vor confrunta cu un nou soi de taxă suplimentară pe autovehicule. Fie că-i va spune taxă de înmatriculare, rovignetă de mediu sau în alt mod, mijloacele de transport vor fi iar taxate. Partea bună este că vom avea un mediu mai curat, partea mai puțin bună este că vom scoate de buzunare mult mai mulți bani decât în prezent dacă vrem să avem o mașină în proprietate. Doar că, de această dată, vom plăti toți această nouă taxă, nu doar cei care vor să-și cumpere o mașină. Anunțurile privind iminența unei noi taxe auto sunt tot mai dese. Guvernanții pare că nu și-au dat seama că eliminarea oricăror taxe pentru înmatricularea autovehiculelor second hand va echivala cu o inundare a pieței auto din România cu rable.
     * Șeful apicultorilor români a umblat la borcanul cu miere
     Conducerea Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA) este anchetată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), președintele asociației fiind cercetat pentru gestiune frauduloasă, delapidare și abuz în serviciu. Ioan Fetea este acuzat că ocupă ilegal funcția de președinte încă din 2009, timp în care și-a atribuit mai multe funcții bine plătite. Miza de la ACA este uriașă: România are cea mai mare structură apicolă din lume, cu sedii și magazine în toate județele țării, un institut de cercetare unic, sute de angajați și peste 20.000 de apicultori afiliați. Ion Fetea este președintele ACA din 2009, iar în martie 2017 a fost ales pentru al treilea mandat consecutiv.
     * Corupția îi ține pe români în străinătate
     Mai mult de jumătate dintre românii plecați din țară s-ar întoarce acasă , însă se tem de corupția din România. Ei ar vrea să vină să investească în turism și agricultură. Cei mai mulți sunt românii din Italia (68%), din Marea Britanie (63%) și cei mai puțini cei din Germania și Statele Unite (43%), potrivit un studiu comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research. Principalul motiv pentru care doresc să se întoarcă este regăsirea "cuibului", 68% spun că vor să fie "din nou acasă'.
     * Tarom aruncă balastul: reduce personalul și taie din costuri
     Compania Tarom va intra într-un amplu proces de restructurare care va viza și disponibilizări de personal. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, cu ocazia dezbaterii moțiunii simple depuse de opoziția parlamentară cu tema "Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie și descurajare". În prezent compania are 2.000 de angajați și doar 23 de aeronave. Angajații de la Tarom care ar putea fi disponibilizați nu vor mai primi 18 salarii compensatorii, ci în jur de opt salarii, potrivit noului Contract Colectiv de Muncă.
     * NATIONAL
     * Gata, Pahontu intra in Comisia de ancheta!
     Membrii comisiilor parlamentare care activeaza in domeniul securitatii nationale "se bat" pentru a prelua "cazul SPP - Pahontu", juristii disputandu-si "jurisdictia" pentru acest serviciu. Desigur, exista si posibilitatea ca Lucian Pahontu sa nu mai ajunga in fata parlamentarilor. Si asta pentru ca, direct vizata de nenumaratele "operatiuni sub acoperire" dezvaluite in "National", Administratia Prezidentiala face propriile verificari. Si atunci lucrurile s-ar putea simplifica mai mult, doar astfel Pahontu putand fi scapat printr-o "pensionare de onoare" de tirul "focului incrucisat" de intrebari ale senatorului Claudiu Manda si ale colegilor acestuia...
     * Sultanul Bruneiului, 50 de ani de domnie bling-bling
     Atotputrernicul sultan Hassanal Bolkiah a sarbatorit ieri o jumatate de secol de stat pe tronul acestui bogat stat petrolier din Asia de Sud-Est, defiland intr-o trasura de aur in uralele supusilor. Peste 80.000 de supusi entuziasti s-au inghesuit de-a lungul a cinci kilometri pe strazile capitalei Bandar Seri Begawan, au agitat frenetic drapelurile sultanatului si au fotografiat cortegiul sultanului Bolkiah, unul din cei mai bogati oameni ai planetei. Anii de domnie a lui Hassanal Bolkiah au fost insa marcati de controverse, in special dupa introducerea legii islamice sharia, in 2014, ceea e a provocat reactii internationale si apeluri la boicotarea hotelurilor ce-i apartin monarhului. Legislatia acestei tari majoritar musulmane prevede amputarea membrelor pentru hotie, biciuirea publica pentru consum de alcool sau avort si lapidarea in caz de adulter.
     * PUTEREA
     * Gruparea FIREA - PANDELE iese în larg
     Iulian Clișeru, soțul Speranței Clișeru - mâna dreaptă a cuplului Firea-Pandele, implicată în conducerea mai multor firme ale primăriilor din București și Voluntari-, a prins și el un post călduț, de această data pe mâna premierului Mihai Tudose. Concret, el a fost numit în funcția de vicepreședinte al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Decizia premierului de numire a lui Iulian Clișeru ca vicepreședinte al unei instituții strategice a statului român a fost publicată în Monitorul Oficial marți seara. Decizia e contrasemnată de Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc.
     * ROMANIA LIBERA
     * Dan Chitic, avocatul fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu: "Corporatocrația a acaparat democrația din România"
     Avocatul Dan Chitic, specialist în drept penal și comercial, apărătorul ales al fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru "România liberă", resorturile ascunse ale mega denunțului fostului demnitar. "Este vorba de mecanismul acesta care arată practic cum personaje care joacă într-o piesă numită democrație încep să fie supuse și dominate de către niște elemente foarte puțin vizibile, oculte aș zice, din noul sistem, care s-ar putea numi corporatocrație! În acest caz avem de a face cu mai mult decât un simplu denunț. Domnul Sandu se teme pentru viața sa", a susținut Dan Chitic.
     * Sabin Orcan: Prin conflictele din interiorul DNA, procurorii se sabotează singuri
     Directorul editorial al ziarului România Liberă, Sabin Orcan, a declarat, la postul de televiziune B1 TV, că ultimele conflicte din interiorul DNA, care sabotează imaginea instituției, ar trebui discutate la nivelul sistemului judiciar, fără amestecul instituțiilor de presă, al Bruxelles-ului sau al Serviciului Român de Informații. "Unii zic că doamna Kovesi este, însăși, justiția, alții spun că ea ar trebui îndepărtată de la DNA, iar instituția de forță ar trebui controlată. Cred că lucrurile ar trebui dezbătute la nivelul sistemului judiciar, fără amestecul Bruxelles-ului, fără amestecul SRI. Am văzut imaginile cu doamna de 90 de ani nu avea ce căuta acolo. Ba mai mult, Kovesi a spus că persoanele vârstnice vor fi audiate acasă. Cum să o chemi pe femeia aia de la 400 de kilometri?! Nu îți dai seama că o astfel de imagine distruge orice încercare de a lupta împotriva corupției".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Băneasa Developments plănuiește să construiască în nordul Capitalei un proiect imobiliar de 1,7 mld. euro
     Cele 125 de hectare din totalul de 200 ha din Băneasa controlate de compania Băneasa Developments s-ar putea transforma în următorii 10 ani în noi proiecte comerciale, rezidențiale și de birouri, afirmă compania. Băneasa Developments susține că vrea să demareze în perioada următoare un proiect imobiliar gigant de 1,7 miliarde de euro ce va transforma zona din jurul mallului Băneasa Shopping City și Ambasadei Statelor Unite ale Americii într-un oraș de sine stătător. Din total, aproape 1,1 mld. euro vor merge către dezvoltările rezidențiale, cu o suprafață totală de 1,154 mil. mp, suficient pentru 15.000 de locuințe, acesta fiind cel mai mare proiect de acest gen anunțat vreodată în România.
     * Germanii avertizează că dacă Trump va reduce taxele pentru companii, o vor face și ei
     lanul de reformă fiscală al lui Donald Trump, prin care s-ar reduce drastic impozitele plătite de companii, ca aproape orice propune președintele american trezește temeri și critici aprige în SUA: este nociv pentru ratingul țării pentru că va umfla deficitul, va face ca alte taxe să crească și nu va ajuta clasa de mijloc slăbită a Americii. Pe celălalt mal al Atlanticului se discută că propunerile lui Trump vor pune presiune pe Germania, cea mai mare economie europeană, să intre în cursa reducerii taxelor alături de alte țări dezvoltate, forțate să lupte pentru locuri de muncă și investiții, scrie Handelsblatt, principalul ziar de business din Germania. Partidul pro-business al Democraților Liberi, care va da probabil următorul ministru de finanțe, ar putea angaja Germania în această cursă.
     * Google a lansat Pixel 2 și Pixel 2 XL: Smartphone-urile vin cu cea mai bună cameră de pe piață
     Google a lansat smartphone-urile Pixel 2 și Pixel 2 XL. Modelul mai mic are diagonala ecranului de 5 inci, iar XL de 6 inci (aspect 18:9). Telefoanele dispun de carcase realizate din aluminiu și sticlă, senzori pentru amprente și difuzoare frontale stereo. Lipsesc jack-ul audio de 3,5 mm, slotul pentru card de memorie, iar niciunul dintre modele nu are sistem dual-camera. Chiar și așa, noile smartphone-uri Google vor avea cele mai bune camere de pe piață. Camera principală dispune de stabilizare optică și a primit un scor de 98 de la reputata organizație DxOMark, cel mai mare acordat până acum. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 21:14
     Commerzbank, a doua cea mai mare bancă din Germania, și-a suspendat reclamele de pe Facebook pe o perioadă nedeterminată în urma scurgerii masive de date, conform informațiilor furnizate de șeful departamentului de strategie a brandului pentru cotidianul Handelsblatt, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Internaţional, 20:40
     Președintele american Donald Trump a semnat joi un memorandum care prevede impunerea unor tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China, dar acesta va fi aplicat numai după o perioadă de consultări, eliminând astfel pericolul declanșării unui război comercial imediat, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Politică, 20:11
TURCAN:
     Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Raluca Turcan, a criticat, la Deva, modificarea legilor justiției, apreciind, în acest context, că PSD și ALDE ar dori "o spălare a dosarelor penale" în folosul "fruntașilor" celor două partide, precum și controlarea justiției din punct de vedere politic.  click să citești tot articolul
Internaţional, 19:56
POLONIA:
     Biroul procurorului general al Poloniei a declarat că legea holocaustului este parțial neconstituțională. Legea avea ca scop apărarea imaginii Poloniei la nivel internațional, dar a fost criticată de Israel, Ucraina și SUA, scrie AFP.  click să citești tot articolul
Macroeconomie, 19:32
     Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru proiecte de infrastructură energetică de interes comun, a recepționat o investiție de 8,9 milioane de lei în rețeaua de conducte de gaze naturale aferentă depozitului de gaze Depomureș, din Târgu Mureș.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
20.03.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut un început de săptămână negativ din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei terminând ședința de tranzacționare în depreciere.  click să citești tot articolul
20.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs negativ ieri, analiștii atribuind această evoluție temerilor legate de războiul comercial global.
     Titlurile producătorului britanic de software "Micro Focus...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9265
2.3857
2.9422
4.0020
0.1838
0.6264
0.2153
4.6659
5.3603
1.4970
3.5883
0.2297
0.4901
1.1052
0.0665
0.4619
0.9661
3.7891
0.3204
1.1573
0.5983
0.0582
0.3514
0.2051
2.7438
0.0394
0.1440
1.0316
0.6269
0.1211
161.9868
5.5080
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.