Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 07.09.2018

F.B.
 
mărește imaginea
     Adevărul:
     *  Proteste în fața penitenciarelor, începând de astăzi
     Proteste în fața penitenciarelor ar urma să aibă loc începând de vineri, conform Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), care cere rezolvarea urgentă a revendicărilor ce țin de îmbunătățirea condițiilor de lucru și de respectarea drepturilor salariaților, dar și demiterea ministrului Justiției, Tudorel Toader, acuzat de incompetență. Pentru 3 octombrie este anunțat, de la ora 12.00, un miting în fața sediului Ministerului Justiției.
     De asemenea, angajații din penitenciare cer reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. "Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal imputernicit de 3 luni", afirmă sindicaliștii.
     Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor mai arată: "în paralel, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor continuă acțiunile în justiție împotriva ministrului Tudorel Toader, și a directorului general al ANP, Marian Dobrică, pentru abuz în serviciu în legătură cu semnarea unor ordine și decizii ilegale. Dacă în urma acestor acțiuni de protest în stradă autoritățile nu vor reacționa, luăm în calcul blocarea activității penitenciarelor ca urmare a refuzului angajaților de a lucra în condițiile oferite de angajator în materie de siguranță personală și respectare a standardelor de personal în raport cu misiunile de îndeplinit".
     Bancherul:
     *  ING Bank își face reclamă incorectă la credite
     ING Bank își face reclamă incorectă la creditul de consum "pe repede'nainte", prezentând o dobândă mai mică decât cea reală, reflectată prin Dobânda Anuală Efectivă (DAE), această din urmă fiind ascunsă, cu litere mici, invizibile, în subsolul imaginii.
     Asfel, în reclamele ING, creditul este prezentat ca având o "dobândă de la 7,98% pe an", însă costul real al creditului, DAE, care include nu doar dobânda, ci și comisioanele, este 8,46%, cifra ascunsă undeva la subsolul clipurilor video, cu litere foarte mici, care nu se pot citi.
     ING sfidează astfel legea (OUG 50/2010), care spune că în orice formă de publicitate, dobânda unui credit, DAE, valoarea totală plătibilă și orice alte costuri, precum asigurarea, trebuie scrise "în mod clar, concis, vizibil și ușor de citit, în același câmp vizual și cu caractere de aceeași mărime."
     Pe de altă parte, DAE din clipurile video prezentate la TV, de 8,46%, este mult mai mică decât DAE prezentată pe site-ul ING.ro, de 9,55%, pentru același exemplu de calcul: credit de 50.000 de lei pe cinci ani, cu o dobânda de 7,98%, valabilă la încasarea salariului într-un cont ING și cu încheierea unei asigurări, conform condițiilor băncii.
     Exemplul de calcul prezentat de ING este cel mai favorabil băncii, din care să rezulte o DAE cât mai mică. Astfel, banca prezintă DAE calculat pentru un credit pe perioada maximă, de 5 ani, de 9,55%, pe când în cazul unui credit pe perioada minimă, de 1 an, DAE crește la 10,19%.
     ING Bank își face reclamă incorectă la credite
     Cotidianul:
     *  Realitatea TV, bună de plată
     Realitatea TV a fost sancționat de CNA cu două amenzi în cuantum de 30.000 de lei și, respectiv, 10.000 de lei, pentru abateri de la prevederile legislației audiovizualului, scrie Alexandru Vișan.
     Conform unui comunicat al CNA, amenda de 30.000 de lei a fost dată pentru că la difuzarea emisiunii "Jocuri de putere", edițiile din 31 ianuarie, 22 și 28 februarie, 10 și 13 martie și 13 mai nu s-a respectat prevederi potrivit cărora moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență; orice persoană are dreptul la propria imagine.
     La stabilirea sancțiunii s-a avut în vedere și nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea ediției din 13 martie, care prevede că "în cazul în care acuzațiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiții nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiași program în cadrul căruia s-au făcut acuzațiile. În situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt", precizează CNA.
     În comunicatul citat se mai arată că "raportul de monitorizare a cuprins știrea având ca titluri "Sinecură pentru Constantinescu'; "Constantinescu, liber la angajări', precum și emisiunea de dezbatere "Ediție specială' transmise în data de 15.04.2018".
     
     Curierul Național:
     *  Pare iminentă o baie de sânge în provincia siriană Idlib
     Regimul de la Damasc și armata rusă sunt pe punctul de a lansa un atac decisiv împotriva acestui punct întărit al rebelilor anti-Assad.
     Turcia, Iranul și Rusia, spun surse informate din capitala siriană, se concertează asupra viitorului ultimului bastion important al rebelilor anti-Assad. Nu este exclusă o nouă baie de sânge soldată cu mari pierderi de vieți omenești, plus considerabile pagube materiale.
     Asaltul asupra provinciei Idleb pare a fi iminent. Cu riscul unei noi băi de sânge de genul celei din regiunea Ghouta. De câteva zile, transmit corespondenți ai agențiilor de presă, Damascul aduce întăriri în jurul provinciei Idleb, situată în nord-vestul Siriei, cu o populație de circa 3 milioane de persoane. Aici se află de fapt ultimul punct întărit al forțelor rebele anti-Assad dar, spun martori locali, și grupuri de islamiști. Artileria guvernamentală, sprijinită de aviația rusă, a bombardat deja, în ultimele câteva zile, pozițiile rebelilor din localitatea Hayat Tahrir al-Cham. Lupta se anunță crâncenă, având în vedere că rebelii dispun, și ei, de circa 30.000 de combatanți foarte bine echipați.
     Jurnalul Național:
     *  Statele Unite sancționează entitățile care fac comerț cu Siria
     Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat joi sancțiuni împotriva a patru persoane și cinci entități despre care susține că au facilitat livrări de petrol din Siria și finanțarea guvernului de la Damasc, transmite Reuters. Toate proprietățile acestora din SUA sunt blocate, iar cetățenilor americani le este interzis să facă afaceri cu firmele și persoanele respective.
     
     Unul din cei sancționați, Muhammad al-Qatirji, și compania sa de transport au contribuit la comerțul cu carburanți între guvernul sirian și Statul Islamic. Potrivit Trezoreriei americane, al-Qatirji are relații apropiate cu președintele Siriei, Bashar al-Assad și a colaborat direct cu jihadiștii. Rețeaua sa de achiziții acționează în Siria, Liban și Emiratele Arabe Unite, iar firma sa a livrat în Siria și arme din Irak.
     Pe lista de sancțiuni figurează și Abar Petroleum Service SAL, parte a unei rețele internaționale care a intermediat anul trecut livrări de produse petroliere către Siria în valoare de peste 30 de milioane de dolari. Din rețeaua respectivă mai fac parte Adnan Al-Ali, Sonex Investments din Emiratele Arabe Unite, Nasco Polymers & Chemicals din Liban și Fadi Nasser, președintele consiliului de administrație al Nasco, care a primit milioane de dolari pentru a organiza livrarea a mii de tone de carburanți către Siria.
     Ziarul Național:
     *  Dragnea o dă și pleacă!
     Cătălin Tache scrie: "Șoc la vârful Partidului Social Democrat chiar printre apropiații lui Liviu Dragnea, care au aflat cu stupoare că există și varianta de lucru prin care, într-adevăr, acesta ar urma să se retragă de la conducere, scrie Cătălin Tache". Dar numai după ce legea amnistiei va fi trecută, cu orice risc! Și nu pentru că i-a cerut-o Gabriela Firea, opoziția din interiorul celui mai mare partid al țării fiind încă jalnică, cel puțîn atâta vreme cât nu există "punctul de sprijin" în jurul căruia să se coaguleze taberele nemulțumite de nucleul dur din jurul lui Dragnea. Și chiar dacă tot mai mulți lideri strâmbă din nas la nouă strategie de conducere "pe persoană fizică" a partidului, niciunul dintre liderii marcanți din teritoriu nu va risca să facă vreo mișcare bruscă, "prea ca la țară", în partid. Pentru că, totuși, oricât de nemulțumite ar fi de unele personaje de președintele pesedist sunt însă pe deplin conștienți că războiul cu statul paralel este încă departe de a fi câștigat.
     Autorul mai crede că, pur și simplu, dacă Liviu Dragnea nu va mai fi "paratrasnetul" de la vârful partidului, praful și pulberea s-ar putea alege de PSD până la viitoarele alegeri! Iar "reconquista" binomului din Justiție le-ar da din nou fiori și are reveni la obiceiul de a-și pune ceasurile să sune la ora șase dimineață, că să stea cu ochii holbați pe geamuri că să nu-i ia mascații în chiloți din case. Așa că atâta timp cât Liviu Dragnea, cu bune și cu rele își asumă rolul ingrat de vârf de lance al partidului, totul pare sub control. Iar dacă același Dragnea va fi scos "pe scut" din următoarea confruntare din Justiție, atunci când se încearcă "înghesuirea" acestuia pe unul dintre ultimele culoare tactice păstrate la Curtea Supremă, niciun lider pesedist nu și-ar mai face iluzii că vor putea păstra guvernarea până la următoarele alegeri parlamentare. Sau că, din acel moment, Călin Popescu Tăriceanu nu va pleca altfel urechea la cântecul de sirenă al lui Klaus Iohannis, postul de premier rămânând vacant și Ludovic Orban neavând chiar nicio șansă să aspire la el. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8774
2.3815
3.0579
4.1276
0.1817
0.6244
0.2210
4.6578
5.1941
1.4395
3.5127
0.2353
0.4872
1.0821
0.0600
0.4516
0.6364
3.9575
0.2774
0.9771
0.5771
0.0545
0.3541
0.2100
2.6380
0.0394
0.1409
1.0774
0.6272
0.1220
152.4712
5.5582
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.