BURSA 08.02.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * PSD l-a huiduit pe Iohannis
     Răfuiala din Parlament dintre Klaus Iohannis și PSD prezintă imaginea micro a fracturii sociale: o Românie care condamnă penalii, asumată de șeful statului, și, pe de altă parte, o Românie a votului popular, revendicată de PSD. La mijloc sunt ironiile și huiduielile. Parlamentarii Opoziției au acuzat PSD ca n-a chemat ambasadori la discursul președintelui, dar a adus oameni de la partid să huiduie.
     * Referendumul devine crucial. Cum ar trebui să sune întrebarea președintelui
     Președintele Klaus Iohannis a jucat foarte bine în criza ordonanțelor. Dar adversarii săi l-au ajutat să joace cu adevărat magistral. Acum, e un jucător de poker care știe cărțile celorlalți și știe că ține în mână o Quintă Royală. Iar Quinta Royală este chiar referendumul pe care urmează să îl convoace. Președintele a făcut primul pas în declanșarea referendumului pe 24 ianuarie, când a trimis Parlamentului adresa prin care își anunța intenția. Se întâmpla așadar după ce președintele a blocat în ședința de Guvern emiterea ordonanțelor, pe 18 ianuarie. Tema referendumului era evocată destul de vag: continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.
     * A opta zi de proteste. Românii vor să vadă negru pe alb că Ordonanța 13 nu își produce efectele
     Românii au continuat, marți, protestele în Capitală și în principalele orașe din țară, în a opta zi consecutivă, după ce Guvernul a adoptat pe 31 ianuarie Ordonanța care dezincriminează abuzul în serviciu. Deși a fost abrogată, manifestanții continuă să fie nemulțumiți de atitudinea nedemocratică a Guvernului. Cei circa 5.000 de manifestanți din Piata Victoriei au aprins lanternele telefoanelor la ora 21.00. Numărul protestatarilor este mult mai mic față de zilele anterioare. În mulțime a fost desfășurat un banner cu mesajul "Respectăm votul dat. Vrem guvern competent și curat". Demonstranții au cântat imnul, la ora 22.00 și au început să plece. La ora 23.00 manifestația din Piața Victoriei din Capitală se apropia de final.
     * "Romanul s-a născut poet". Povestea din spatele celor mai creative mesaje de pe pancartele folosite la protest
     Proiecții luminoase pe clădiri, scandări, pancarte cu mesaje pe cat de inteligente, pe atât de amuzante, dansuri, vuvuzele si mii de distribuiri pe Facebook. Este noua metodă de comunicare, extrem de creativă a celor care de 7 zile luptă pentru o idee. Aceste elemente care au apărut spontan au transformat manifestațiile intr-un spectacol modern. ''Avem mai mulți copywriteri pe strada decât in publicitate'', spun si agențiile de comunicare, care vor sa le ofere premii demonstranților. Mai mult un critic de arta ar vrea sa organizeze o expoziție, cu toate pancartele afișate zilele acestea, iar o editură, sa lanseze un album de fotografii. Acest moment magic a uimit întreaga planetă. Protestul luminii din Piața Victoriei dar si din celelalte orașe ale României a fost apogeul unei săptămâni in care românii s-au dovedit inclusiv campioni ai creativității.
     * Neconstituționalitatea conversiei la curs istoric a creditelor în franci elvețieni ar putea crește numărul dărilor în plată
     Conversia creditelor în franci elvețieni la curs istoric a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României. Această decizie va încuraja împrumutații să își dea casa în plată, susține avocatul Gheorghe Piperea. Guvernul Cioloș a sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea legii în data de 24 octombrie 2016. Curtea a admis excepția și a stabilit așadar că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul, potrivit președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, este că legea încalcă grav principiul bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială.
     * Câți români și-au dat casa în plată
     Dintre cei aproximativ 300.000 de debitori eligibili pentru darea în plată, doar 6.400 au ales să notifice băncile comerciale că renunță la imobilul ipotecat pentru a scăpa de toate obligațiile de plată. Mai exact, până la sfârșitul anului trecut, românii au depus aproximativ 6.400 de notificări de dare în plată, cu o valoare cumulată a creditelor de 1,8-1,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă însă numai 2% din totalul celor 300.000 de debitori eligibili, cu un volum al împrumuturilor de 42-42 de miliarde de lei, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).
     * Cine îl contestă pe Papa Francisc?
     Liderul Bisericii Catolice este contestat tot mai tare la Sfântul Scaun. Criticile la adresa sa s-au întețit după prezentarea demisiei de către Marele Maestru al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta, iar acuzațiile care i se aduc în public sunt grave. Mai exact, primul papă iezuit din istorie este criticat pentru ipocrizie și acuzat de instaurarea unei conduceri autoritare. Un mesaj în acest sens a împânzit Roma, fapt nemaiîntâlnit de la dispariția Statelor Papale, în 1870. "Ah, Francisc, ai intervenit în congregații, ai înlăturat preoți, ai decapitat Ordinul de Malta și Franciscanii Neprihănitei, ai ignorant cardinalii... Dar unde e milostivirea ta?", a fost acuzat și întrebat deopotrivă cel de-al 266-lea șef al Bisericii Catolice pe sute de postere scrise în dialect roman și lipite de către anonimi în noaptea de vineri spre sâmbătă în capitala Italiei.
     * Economistul Robert Kuttner, în "The Huffington Post": Destituirea lui Donald Trump, o chestiune de timp
     Donald Trump și-a început mandatul de președinte al Statelor Unite guvernând impulsiv, fără discernământ, mânat de animozități și interese personale, prin decrete, ca și cum ar fi un dictator. Totul are, însă, o limită, iar punerile la zid au apărut deja. Pe zi ce trece, tot mai mulți republicani se distanțează de el, iar apelurile la destituirea sa se înmulțesc, întrucât acesta este singurul mijloc de a-l opri pe acest bărbat incapabil să asigure legalitatea lucrurilor sale înainte de a le face și care dovedește că nu are calificarea necesară pentru a conduce o țară, scrie economistul și scriitorul Robert Kuttner în "The Huffington Post".
     * BANCHERUL
     * Legea conversiei creditelor in CHF a fost declarată ilegală si nu se va aplica
     Curtea Constituțională a publicat comunicatul privind declararea ilegală a legii conversiei in lei a creditelor in CHF la cursul istoric, din data acordării. In comunicat se reiterează declarațiile președintelui Curții, Valer Dorneanu, potrivit căruia legea încalcă principiul bicameralismului, fiind schimbata radical la Camera Deputaților, fată de prima formă a Senatului, in care se stipula conversia la cursul zilei. In plus, se arată că "aceste modificări sunt semnificative, de substanță, și privesc lipsa acordului de voință în ceea ce privește operațiunile de conversie a contractelor de credit și realizarea conversiei la cursul de schimb franc elvețian/leu valabil la data încheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei."
     * COTIDIANUL
     * Iohannis vrea război - Cornel Nistorescu
     Cine a avut timp și nervi să-l urmărească pe Iohannis în Parlament a înțeles rapid, încă de la primele propoziții, că nu vin vremuri de pace politică. Președintele a început cu un soi de ironie la limita aroganței, cu un zîmbet care părea mai degrabă un rînjet de lup care atacă, cu un anume soi de dispreț față de adversari. Ce mai, pregătit de război, gata să se aleagă cu ouă în cap, cu huiduieli și fluierături, cu pachete de țigări și înjurături. Era pregătit de orice și s-a trezit cu un PSD cuminte, cu o ALDE aproape la fel. În Parlament, Klaus Iohannis a fost actorul dezinvolt al propriului său discurs care nu invita la pace, la conciliere. Probabil că în Occident o asemenea partitură ar fi fost ultima sau penultima! La porțile Orientului, unde toată lumea se ia de curea cu oricine are chef, se bate pe umăr, ba se mai și scuipă sau își trage pumni, merge. Luat la refec, PSD a găsit de cuviință să se retragă din sală.
     * Anunț de ultimă oră al MApN: Sute de militari americani cu tancuri, în drum spre România
     Militari din Forțele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din județul Constanța, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității flancului estic al NATO, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, anunță Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat. Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 "Vulturii luptători" ("Fighting Eagles") și au în dotare tancuri M1 Abrams, vehicule de luptă M2 Bradley și mortiere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin. Aceștia vor efectua exerciții de tragere întrunite cu muniție de luptă la nivel de pluton și companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan.
     * BNR despre atenuarea riscurilor: Cum arată economia românească acum
     Rata anuală a inflației a crescut în luna decembrie 2016 până la -0,54 la sută, de la -0,67 la sută în luna anterioară, nivel inferior celui previzionat, se arată într-o informare a BNR, după ședința Consiliului de administrație al Băncii Centrale. Această evoluție s-a datorat integral revenirii în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a prețurilor combustibililor, al cărei impact a fost atenuat de cel al scăderii ratei anuale CORE2 ajustat (Rata inflației de bază CORE 2 ajustată este calculată prin eliminarea din indicele prețurilor de consum a prețurilor administrate, a celor volatile și a prețurilor tutunului și băuturilor alcoolice).
     * CURENTUL
     * Decizie neinspirată a judecătorilor privind custodia fetiței lui Dan Condrea
     Judecătorii Tribunalului București au decis cui încredințează custodia fetei lui Dan Condrea, fostul patron al Hexy Pharma decedat într-un accident rutier. Și mama naturală și soția lui Dan Condrea, femeia cu care fetița a crescut au făcut cerere de custodie. În mod cu totul neinspirat, judecătorii au decis ca micuța să fie luată de lângă mamă și să fie plasată într-un centru pentru protecția copilului. De asemenea, bunurile fetiței vor fi administrate de stat. Averea lăsată în urmă de Dan Condrea depășește 10 milioane de euro, iar o parte din acești bani vor ajunge la fetiță, la majorat. Orice ar spune Protecția copilului, cea mai bună variantă pentru fetiță nu poate fi orfelinatul. Poate doar pentru cei care vor administra banii. Iată cum instanța i-a dat fata și bunurile acesteia Directorului General al DGASPC Sectorul 1. Decizia este executorie deci fata va fi dusă la orfelinatul Sf. Iosif.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Finanțele scad comisionul pentru "Prima casă"
     Pentru garanțiile care se acordă în semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, în scădere de la 0,49% cât a fost anul trecut, aplicat la soldul garanției acordate de FNGCIMM în numele și în contul statului. Din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat în 2016 programului "Prima casă" au rămas neutilizați 175.507.153,88 lei, disponibili pentru emiterea de garanții în anul 2017. În baza acestor garanții, băncile pot acorda credite de peste 351 milioane lei.
     * Amnesty International acuză Siria de spânzurări în masă
     Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a dat, marți, publicității un raport în care acuză guvernul Siriei de executarea prin spânzurare a mii de deținuți și de torturi sistematice într-o închisoare de lângă Damasc, transmite Reuters, citată de Agerpres. Potrivit Amnesty, execuțiile de la penitenciarul militar Sednaya constituie crime de război și crime împotriva umanității. Ele au avut loc între 2011 și 2015 și s-ar putea să continue și în prezent. Între 20 și 50 de deținuți ar fi fost spânzurați zilnic acolo, iar totalul ar fi între 5.000 și 13.000, în primii patru ani după izbucnirea insurecției împotriva regimului condus de președintele Bashar Al-Assad. Majoritatea victimelor sunt civili suspectați că se opun guvernului, se arată în raportul Amnesty.
     * De ziua lor, îndrăgostiții iau cu asalt Roma și Parisul
     Cuplurile care doresc să petreacă Ziua Îndrăgostiților în afara țării aleg, cu preponderență, city break-uri în capitalele sau marile orașe europene. Potrivit Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România, bugetul mediu alocat de către îndrăgostiți pentru un weekend romantic în Europa se ridică la 300 de euro de persoană. Turiștii români care aleg să petreacă mini-vacanța de Ziua Îndrăgostiților în afara țării au la dispoziție o paletă largă de destinații romantice, avantajoase ca preț. Potrivit datelor Paravion, cele mai vândute destinații de Valentine's Day în acest an rămân, în continuare, capitalele europene Paris și Roma.
     * Politicile lui Trump pot pune în pericol colaborarea între spionii aliați
     Politica externă imprevizibilă a lui Donald Trump ar putea pune în pericol parteneriatele serviciilor de informații americane cu instituțiile similare ale aliaților. Concret, procesul de schimb de informații ar putea fi diminuat sau chiar blocat din cauza politicilor lui Trump și mai ales a declaratelor intenții ale președintelui, care vrea relații mai strânse cu Rusia lui Putin. Spionii cu experiență spun că relațiile dintre serviciile secrete aliate sunt construite pentru a rezista furtunilor între liderii politici și chiar și în situații complicate agențiile continuă schimbul de informații pentru a contracara amenințările. Totuși există niște limite. Fostul șef al spionajului francez Louis Caprioli a declarat că serviciile din țările europene ar putea bloca informații referitoare la situația din Ucraina, având în vedere incertitudinea tipului de relație dintre Trump și Putin.
     * ANAF declanșează "Operatiunea Scut 2017"
     ANAF a declansat "Operatiunea Scut 2017", pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E. Începând cu data de 05 februarie 2017 s-au intensificat controalele la frontierã, controalele în trafic, piete, târguri si oboare, în vederea eliminãrii tigaretelor provenite din trafic ilicit. Principalele pârghii de control, pe lângã intensificarea controlului la frontierã, vor fi controalele cu echipe canine si controalele efectuate de echipele mobile ale Directiei Generale a Vãmilor din cadrul ANAF, reactivate în luna ianuarie 2017. În cadrul acestei operatiuni, Directia Generalã a Vãmilor va beneficia si de sprijinul Directiei Generale Antifraudã Fiscalã si al Inspectoratului General al Politiei de Frontierã.
     * Concurența a avizat preluarea a 19 acorduri petroliere ale OMV Petrom de către Mazarine Energy România
     Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția care prevede preluarea de către Mazarine Energy România SRL a tuturor drepturilor și obligațiilor care decurg din 19 acorduri petroliere de concesiune deținute de OMV Petrom SA, împreună cu bunurile, drepturile reale și angajații implicați în exploatarea câmpurilor petrolifere. Mazarine Energy România SRL este o subsidiară a Mazarine Energy BV, societate controlată de fonduri administrate de companii afiliate Carlyle Group L.P. Grupul Carlyle este un administrator de active alternative la nivel mondial, fondurile pe care le gestionează investind în patru domenii: a) capital privat al întreprinderilor; b) active reale; c) strategii pentru piața mondială; d) soluții de investiții. În România, grupul Carlyle controlează circa 36 de companii active în diverse sectoare economice.
     * EVENIMENTUL ZLEI
     * TĂRICEANU CONTRAATACĂ. Reacția DURĂ a președintelui Senatului
     După ce publicația Sputnik News. considerată de Occident una dintre cele mai importante arme de propaganda a Moscovei, a scris că președintele Senatului României salută Brexit-ul și face aluzie la o posibilă ieșire a României din Uniunea Europeană - un Romexit, Călin Popescu Tăriceanu a transmis că respinge "manipulările care au apărut în anumite publicații ". Liderul ALDE a precizat că declarațiile pe care le-a acordat în cadrul unor emisiuni televizate au fost răstălmăcite și utilizate "într-o propagandă care nu are alt scop decât acela de a crea instabilitate și tensiune".
     * CSM îl pune la punct pe președintele Senatului
     Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a lăsat să se înțeleagă printr-o declarație făcută postului britanic BBC News că sistemul judiciar din România nu este independent. Consiliul Superior al Magistraturii îi răspunde lui Tăriceanu: "aceste afirmații sunt de o gravitate extremă la adresa justiției din România". În plus, CSM mai spune că "astfel de afirmații pot afecta nu numai independența, imaginea, credibilitatea și prestigiul magistraților și sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă și luptă împotriva corupției odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european și internațional, dar și imaginea, prestigiul și credibilitatea României în plan extern", este specificat în comunicat.
     * Bunge a ruinat cea mai populară fabrica din Iași, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă
     După ce a pus la pământ una dintre cele mai cunoscute fabrici din Iași, cel mai mare producător internațional de uleiuri vegetale a devenit compania cu cea mai mare cifra de afaceri pe plan local. Deși este lider pe piața de profil si a apărut la Iași ca un colac de salvare pentru fabrica de uleiuri Unirea SA, americanii de la Bunge Romania SRL Iași au pus in scurt timp uzina pe butuci si au transferat întreaga producție la Buzău, acolo unde exista o infrastructură mai potrivită pentru activitatea lor. Clădirile si halele de producție care au aparținut fabricii din Iași au fost demolate in condiții ilegale la finalul anului trecut si, cel mai probabil, terenul va fi folosit in afaceri imobiliare, așa cum s-a întâmplat si in cazul altor uzine ale statului cumpărate de Bunge Limited
     * JURNALUL NATIONAL
     * România, condamnată la CEDO din cauza unui bătăuș SRI
     Românii vor plăti din buzunarul lor daune morale unor tineri, după ce aceștia au fost bătuți crunt de un ofițer SRI, iar instituțiile statului au mușamalizat dosarul. Decizia aparține Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Suma nu este foarte mare, dar atitudinea sfidătoare a SRI, care a refuzat să colaboreze cu Poliția și să-și lase angajatul să răspundă în fața legii, este revoltătoare. Curtea Europeană a consemnat faptul că statul român, prin clasarea dosarului, a devenit complicele atacatorilor și acceptă tacit violența motivată de ură.
     * Păcatele slujitorilor Domnului. Legile Bisericii-pentru unii mumă, pentru alții ciumă
     Un preot provoacă un accident de circulație pentru că s-a urcat beat la volan. Poliția îl găsește vinovat. Un alt preot este filmat cum întreține relații sexuale cu o enoriașă care îl chemase la o sfințire. Ambii preoți slujesc și astăzi. Două exemple care deschid o discuție usturătoare: cât de oarbă e cu adevărat justiția bisericească?
     * Trimiși în judecată în dosarul Carpatica Asig
     DNA a trimis în judecată patru inculpați din dosarul Carpatica Asig, trei dintre ei sub control judiciar și unul în libertate. Anterior, alți doi inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Dosarul a fost trimis la Tribunalul București. DNA i-a trimis în judecată sub control judiciar pe Dan Hosu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență, dare de mită, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, pe Cătălin Marian Cataramă, acuzat de luare de mită, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, ambii șefi în IGPR, precum și pe Ion Sorin Tatu, pentru trafic de influență. Angela Toncescu, reținută anul trecut în dosarul Carpatica Asig, a fost șef al Consiliului pentru Supravegherea Asigurărilor.
     * "Patrimoniul UGSR" ajunge pe masa procurorului general al României
     Conducerea Confederației Generale a Muncii (CGM)-UGSR va transmite săptămâna aceasta procurorului general al României dosarul privind fraudarea patrimoniului UGSR după 1990. Acesta s-a aflat în ultimii ani și în atenția DNA, care a emis mai multe rezoluții în care confirmă că s-au săvârșit infracțiuni de înșelăciune. Până la recuperarea patrimoniului, CGM-UGSR s-a trezit executată pentru un "comision de succes" de 50 de milioane de euro. Bătălia se duce în jurul unui patrimoniu imens pe care liderii noii mișcări sindicale l-au subtilizat în primii ani de după 1990. Vorbim de zeci de hoteluri și vile, sute de baze sportive, sute de apartamente, zeci de cluburi, mașini, autobuze și multe altele.
     * NATIONAL
     * Iohannis, executat in instanță!
     Soc in sistem, după ce in ultimele ore a explodat "bomba", cel mai probabil pe surse SIE, că si Klaus Iohannis își "va rupe gâtul", cel mai târziu până la sfârșitul acestui an! Iar vestea poate părea cu atât mai surprinzătoare cu căt "neamțul" părea pe cai mari după ce a plecat in marș de la Universitate si s-a cocoțat pe manifestațiile de protest din Piața Victoriei. Iată însă că, de afara vin cu totul alte semnale. Si cum prea putini analiști mai mizează pe o victorie a protectoarei Angela Merkel la alegerile care bat la ușa Germaniei, șeful statului va primi lovitura decisiva, tocmai de acolo de unde se aștepta mai puțin. Din partea Justiției pentru care se zbate atât. Ce-i drept însă, "cuțitul" nu-i va fi implantat in spate de către "procurorii mei", ci de judecătorii care se vor pronunța definitiv pe "Dosarul Casa".
     * Soros, justiție paralela in Romania!
     Lovitura de proporții in Statele Unite ale Americii, după ce a ieșit la iveală că manifestările violente împotriva președintelui Donald Trump si a susținătorilor acestuia ar fi fost in legătura directa cu "suveica" de ONG-uri ale miliardarului George Soros. Iar dintre toate, cea mai extremistă a fost izbucnirea violentă de la Universitatea Berkeley, unde "studenții" au făcut prăpăd pentru a-l împiedica pe un cunoscut editorialist american să tina o prelegere despre planurile noii administrații. "National" dezvăluia cu ceva vreme in urma ca serviciile secrete romanești au identificat nu mai puțin de 22.000 de bursieri sorosisti in tara noastră. "Baza" rețelei sorosiste din România este formata din ONG-urile care "monitorizează" actul de Justiție din România si care, intens finanțate de fundațiile miliardarului american au ajuns inclusiv sa organizeze "team building"-uri la care sunt "procesați" magistrați romăni.
     * Scandal in UE: Microciparea angajaților
     Opt salariați ai firmei New Fusion, cu sediul in Malines (regiunea Flandra) specializată in tehnologie si marketing digital, au acceptat implantarea in mănă a unui cip (de mărimea unui bob de orez) care costa 100 euro. In afară de a deschide ușile fără o legitimație sau card de acces, "aceasta tehnologie oferă numeroase posibilități", afirma purtătorul de cuvânt al New Fusion, Vincent Nys, citat de Belga. "Cipul este dotat cu memorie care permite inserarea cărților de vizita. Daca plasați un spartphone in fata lui, va puteți trimite datele de contact imediat", a adăugat el, precizând ca ideea a venit după ce un colaborator al firmei își uita frecvent legitimația de acces si ca nimeni nu a fost obligat sa participe la acest experiment.
     * PUTEREA
     * Plângere PENALĂ împotriva Ralucăi PRUNĂ, fostul ministru al JUSTIȚIEI
     Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, spune că PSD a făcut o plângere penală împotriva sa, pentru adoptarea OUG 18/2016, și califică acest fapt drept o strategie 'ridicolă', subliniind că își va face 'apărările' în fața autorităților judiciare competente. ''PSD a făcut plângere penală împotriva mea. Pentru adoptarea OUG 18/2016. Ridicolă strategie. Mai ales că m-au ajutat desecretizând stenograma ședinței de guvern din 18 mai 2016. Nemaivorbind de 'complicii' pe care i-am avut: tot plenul CSM care a dat aviz pe 12 mai 2016. Spre deosebire de PSD, nu îmi voi face apărările în public, ci în fața autorităților judiciare competente'', a scris fostul ministru al Justiției, marți, pe pagina sa de Facebook.
     * Sebi Ghiță REVINE
     Fostul deputat Sebastian Ghiță dezvăluie la România TV scenariul din spatele dosarului Realitatea, în urma căruia fostul mogul SOV a ajuns în spatele gratiilor. Omul de afaceri a susținut că dosarul Realitatea Media a fost "măsluit" și că Laura Codruța Kovesi l-a contactat "pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem". El a mai susținut că actualul procuror-șef al DNA ar fi făcut presiuni asupra sa pentru a veni cu "denunțuri și date pe care să le interpreteze, dorind să facă un dosar mare care să o împingă spre vârful Ministerului Public".
     * ROMANIA LIBERA
     * Iohannis s-a adresat Parlamentului. Cum a sabotat PSD discursul președintelui
     Încălcarea cutumelor privind invitațiile, părăsirea sălii de plÎncălcarea cutumelor privind invitațiile, părăsirea sălii de plen și îmbrânceli pe hol - așa a înțeles PSD să răspundă criticilor președintelui Klaus Iohannis legate de ordonanța 13. Camera Deputaților și Senatul nu au transmis nicio invitație instituțiilor importante ale statului sau ambasadelor pentru participarea la ședința comună de ieri în care președintele Klaus Iohannis a adresat un mesaj Parlamentului. De regulă, acest act de protocol era îndeplinit de către Camera Deputaților. Este fără precedent ca aceste invitații să nu fie transmise. Printre cei care nu au participat, ca efect al lipsei invitațiilor, s-a numărat inclusiv premierul Sorin Grindeanu.
     * Vom mai avea nevoie de încă 20 de ani pentru a deprinde democrația participativă
     Blestemul lui Brucan pare a se fi spart, în sfârșit, cu acei aproape jumătate de milion de oameni care au protestat duminică. Brucan, cel care se autodescria drept "osul de pește din gâtul lui Ceaușescu", cu multele lui păcate, a spus totuși ceva memorabil: "Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani". Până la urmă a fost nevoie de mai mult de 20 de ani; suntem în al 27-lea an în care încercăm să deprindem democrația de bază. Democrația e opusul aristocrației, al domniei elitelor, democrația nu presupune doar alegeri libere (e doar prima condiție), presupune participarea activă și, atenție!, continuă a cetățenilor în administrarea treburilor cetății, protecția drepturilor cetățenești și un sistem de legi și reguli care se aplică la fel tuturor cetățenilor.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Viorel Opaiț, JLL România: O companie mare hi-tech discută un proiect de investiții în producție de câteva sute de milioane de euro în România
     România se "luptă" cu Bulgaria pentru a atrage o com­panie din domeniul producției în zona high-tech, o investiție estimată la sute de milioane de euro, a spus Viorel Opaiț, business development manager al JLL România, companie de consultanță imobiliară, invitat la ZF Live. "Este un proces început acum șapte luni, iar răspunsul îl vom avea în luna mai anul acesta. (...) Momentan se face o ana­liză pentru a se identifica potențiale terenuri, utilități, pentru că vorbim despre niște capacități imense și se lucrează foarte mult la zona aceasta." Tensiunile politice din România nu l-au deranjat pe investitor, care era la curent cu pro­testele de pe plan local. Dim­potrivă, acesta este mulțumit de rezultatul protestelor și de faptul că oamenii își susțin părerile. După ce compania va decide unde își va plasa investiția, va apela și la autoritățile locale, care sunt deschise la astfel de investiții.
     * Dacă ar fi să credem că istoria se repetă, direcțiile aurului și obligațiunilor prevestesc un nou crah
     Dacă randamentele obligațiunilor și prețul aurului cresc în tandem, piața s-ar putea îndrepta în direcția opusă. Cel puțin așa sugerează istoria, scrie CNBC. Creșterea prețurilor aurului dublată de un avans al yieldurilor obligațiunilor reprezintă o tendință care semnalează o viitoare volatilitate a pieței, potrivit unui nou raport al Bank of America Merrill Lynch. Atât crahul pieței de acțiuni din 1974-1974, cât și Lunea Neagră din octombrie 1987 au fost precedate de trei trimestre de creștere a randamentelor obligațiunilor și prețurilor aurului, relevă un raport al strategului Michael Hartnett și al colegilor săi. Ideea este că o creștere în același timp a dobânzilor și aurului semnalează o inflație în accelerare, ceea ce determină Fed, banca centrală a SUA să-și majoreze țintele pentru dobânzile pe termen scurt. Creșterile de dobânzi tind să constituie o veste proastă pentru economie și acțiuni în special.
     * Negocierea cu banca sau impreviziunea, singurele soluții pentru cei 51.000 de clienți cu credite în franci
     Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric a fost declarată neconstituțională de judecătorii Curții Constituționale, astfel că singura soluție pentru debitorii în franci pentru reducerea poverii creditului rămâne negocierea directă cu banca sau invocarea în instanță a prinicipiului impreviziunii. Decizia de neconstituționalitate a fost votată în unanimitate și a fost motivată de faptul că legea adoptată de Camera Deputaților este substanțial diferită de forma votată în Senat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 18:25
     Asociația Română a Cărnii își exprimă satisfacția cu privire la decizia luată în cadrul Adunării Generale a Organizației Internaționale pentru Sănatate Animală (OIE), care se desfășoară în această săptămână la Paris, de a include România pe lista oficială a statelor libere de pestă porcină clasică, precizează un comunicat de presă al asociației.  detalii
Bănci-Asigurări, 18:15
     Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă companiei Expert Petroleum un împrumut de 5 milioane de dolari pentru finanțarea îmbunătățirii exploatării zăcămintelor mature de țiței și gaze naturale din România, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Politică, 18:01
ÎN SEMN DE PROTEST FAȚĂ DE LEGEA SALARIZĂRII UNITARE,
     Aproximativ 650 de primării sau consilii județene din întreaga țară și-au întrerupt activitatea, miercuri, între orele 8.00 și 13.00, în semn de nemulțumire față de Legea salarizării unitare,a declarat pentru News.ro președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu.  detalii
Politică, 17:47
     Cu ocazia Adunării Generale a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, reprezentanții structurilor asociative ale județelor, municipiilor, orașelor și comunelor și-au exprimat susținerea proiectului legii salarizării unitare promovat și supus dezbaterii de către inițiator, în forma adoptată de către Senat, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Orașelor din România.  detalii
Macroeconomie, 17:36
COALIȚIA PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI:
     Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) semnalează că, în absența unui studiu de impact, proiectul de modificare a Codului Fiscal privind introducerea impunerii globale a gospodăriilor poate conduce la consecințe grave pentru economie, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.05.2017
SIBEX
     După jumătate din ședința de marți, piața futures de la Sibiu se situa într-o poziție inferioară față de ședința anterioară, la aceeași oră.  detalii
24.05.2017
BVB
     * Titlurile "OMV Petrom", cele mai lichide
     * Indicii, în creștere, pe un rulaj de 10,4 milioane euro
       Opt dintre indicii Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ședința de tranzacționare de ieri în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacționare de 47,4 milioane...  detalii
23.05.2017
SIBEX
     La Sibex, debutul săptămâni nu a fost unul foarte încurajator, interesul pentru derivate continuând să fie unul modest.  detalii
23.05.2017
BVB
     * Titlurile "Fondul Proprietatea", cele mai lichide
       Șapte dintre indicii Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ședința de tranzacționare de ieri în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacționare de 36,5 milioane...  detalii
22.05.2017
SIBEX
     După două săptămâni în care, de fiecare dată, Sibex nu a reușit să treacă pragul de 100 de contracte, a treia săptămână din luna mai a adus, cu chiu cu vai, depășirea acestui prag.  detalii
22.05.2017
BVB
     * Indicii au crescut, pe un rulaj de aproape 15 milioane euro
       Piața principală a "Bursei de Valori București" (BVB) a fost dominată, în ședința de tranzacționare de vineri, de cinci transferuri de tip "deal", realizate cu acțiuni "Fondul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
XAU
XDR
3,0380
2,3306
3,0039
4,1729
0,1720
0,6123
0,2241
4,5583
5,2615
1,4770
3,6433
0,2213
0,4862
1,0857
0,0716
0,4674
1,1342
4,0489
0,3057
1,2393
0,5877
0,0625
0,3603
0,2171
2,8492
0,0371
0,1539
1,1024
0,6132
164,1881
5,6051
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.05.2017
     * Three foreign players - Abu Dhabi Investment Council, VARDE and a Canadian investment fund - are rumored to be interested in Bancpost
      * The bank is also attractive to some lenders operating in Romania
       Aside from the banks in Romania interested in acquiring Bancpost, there are also apparently some foreign entities that have set their sights on Bancpost, according to some market sources. They are...  details
19.05.2017
FOLLOWING THE ARTICLE PUBLISHED YESTERDAY IN BURSA
     BCR yesterday apologized to one of its customers, after BURSA reported that their performing loan with no arrears is registered with the Cadastre Office as having been assigned to a company...  details
18.05.2017
THE EUROPEAN COMMISSION CRITICIZING THE MONOPOLY IN THE TRADING OF NATIONAL GAS
     * BRM accuses the intention to nationalize the trading of natural gas
     * The commission for industries and services: "The European model: one exchange for the transparent, competitive and non-discriminatory trading of natural gas"
     * Sources: The European Commission and the PEGAS pan-European platform for the trading of natural gas warns that the amendments are not compatible with the competition regulations
     * Virgil Popescu, PNL: "We will be asking for the draft law to be sent back to the commission"
       The European Commission reacted on Tuesday, after the deputies of the Commission for Industries and Services have passed a series of amendments to the Natural Gas Law, according to which the gas...  details
17.05.2017
     * Transactions of 62.82 million lei in the first trading day
     * "The EBRD has participated in the offer and it has been allocated the biggest block of shares", the DIGI CEO said
     * Bulgac: "We have considered the listing in Amsterdam or Warsaw as well"
       Shares of DIGI Communications (DIGI) have been listed yesterday, on the Bucharest Stock Exchange, closing the session at 41.2 lei/share, up 3% over the price in the IPO, after closing at 41.7...  details
16.05.2017
     * The ASF has recorded the DIGI shares
       * UPDATE 10:12 DIGI stock opened at 41.7 lei/share
     Digi Comunications (DIGI) opened today's trading session on the BSE, above the closing price in the IPO, at 41.7...  details
15.05.2017
     SIF2 Moldova wants to conduct public buyback offer for its own shares and has already submitted the prospectus for that offer with the Financial Oversight Authority (ASF), according to an...  details
15.05.2017
COPY-PASTE ANSWERS
     * The draft law concerning the approval of the Memorandum of Understanding concluded between the Romanian state and The Rompetrol Group NV got a negative opinion from the Constitutional Commission in the Senate
       * The draft law concerning the approval of the Memorandum of Understanding concluded between the Romanian state and The Rompetrol Group NV got a negative opinion from the Constitutional Commission...  details
12.05.2017
THE DIGI OFFER HAS ENDED AT A PRICE OF 40 LEI/SHARE, AND THE LISTING IS SCHEDULED FOR MAY 16
     * The lawyer says that the ASF must observe ex officio the market manipulation, in the case of the use of bank guarantee letters
     * Piperea: "The law punishes even manipulation attempts, and the fine can go as high as 275,000 lei per day"
     * Raiffeisen secretively replaced an announcement concerning the reallocation between tiers, posted on the BSE website
       The Financial Oversight Authority (ASF) needs to urgently refer the matter to itself concerning a potential market manipulation, in the case of the use of bank guarantee letters in the Digi...  details
11.05.2017
UNPRECEDENTED SITUATION
     * RCS&RDS has been prosecuted just as the IPO was ongoing
     * Some investors forced to withdraw
     * Before the subscription, the EBRD had made a commitment to subscribe, but it had asked the company to make commitments to fight bribery and corruption
       Whether it meant to or not, the National Anti-Corruption Department was a major player in the offer for the listing of Digi Communications, the parent company of RCS&RDS.  details
10.05.2017
SUBSCRIPTION RATE OF 2783%, ON THE UNGUARANTEED RETAIL TIER UNTIL YESTERDAY
     * Some brokers claim that the granting of loan in order to buy stocks skews the demand
     * The ASF shirks any responsibility concerning this offer
     * On May 8th, 2017, RCS&RDS was officially notified by the DNA that it is a suspect in the ongoing investigation
     * Investors can withdraw their subscriptions until 17:00
       Few of the investors in the Digi Communications offer got scared off by the prosecution of two of the RCS&RDS executives and withdrawn their subscriptions, after the amendment of the prospectus...  details
09.05.2017
ANDREEA LAMBRU, THE PRESIDENT OF HIDROELECTRICA:
     * The Ministry of Energy is preparing the change of the privatization method, according to Mrs. Lambru
       Andreea Lambru, the new chairman of the supervisory Board of Hidroelectrica, doesn't expect the company to get listed this year, hinting that time is needed for the Ministry of Energy to change...  details
05.05.2017
     * (Interview with Mr. Dorel Goia, majority shareholder in Teraplast)
     * Goia: "The insolvency of Romcab is a loss both for the economy of the county of Mureș, as well as for the national economy "
       For the economy to grow, we need as many privatizations on the stock exchange as possible, listings of great companies and a sustained education at the national level, so that the investment in the...  details
04.05.2017
FINANCIAL EDUCATION FOR BANKERS
     Valentin Lazea, the chief-economist of the NBR, is making progress, setting foot into cultural territory.
     In a speech at the Cristian Popișteanu symposium of April 26th, 2017, Valentin Lazea noted...  details
03.05.2017
AN EXPLANATION ON BITCOIN AND THE FUTURE OF BLOCKCHAIN TECHNOOGIES
     The blockchain technology is part of a recent technological revolution, started in 2008 with the alternative currency bitcoin. In the aftermath of the appearance of p2p programs (such as...  details
28.04.2017
ILAN LAUFER, MMACA:
     * The Start Up Nation program is set to be approved in the Parliament
       Taxes that can't be paid online will not be paid at all, Ilan Laufer, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA), who mentioned that by...  details
.