GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 08.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * E oficial: Emmanuel Macron vine în România
     Președintele Franței, Emmanuel Macron, va veni în România pe 24 august, pentru a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis, anunță Administrația Prezidențială. Macron, va efectua, în data de 24 august a.c., o vizită în România. Discuțiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale de Parteneriat Strategic, precum și pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internațională și de securitate. La finalul întrevederii cei doi Președinți vor susține o conferință de presă comună", anunță Administrația Prezidențială.
     * "Concedii" de lux pe banii statului, pentru aleșii locali
     Suedia, Danemarica, Turcia, Grecia, Bulgaria sunt țările pe care le vor vizita, pe bani publici, aleși locali din Prahova. A devenit deja o tradiție ca, în sezonul concediilor de vară, consilieri locali și angajați ai Primăriei Câmpina să-și împartă deplasările în interes de serviciu la diferite conferințe și festivaluri organizate în stațiuni de lux la malul mării sau în capitale europene de top. În total, pentru fiecare participant, Primăria Câmpina va cheltui 17.700 de lei doar pentru cazare și masă, fără transport și diurnă, asta în condițiile în care pe lista "turiștilor" din bani publici se află 24 de persoane care vor pleca în perioada august-septembrie în Alanya, Peloponez, la Malmo sau Copenhaga
     * Val de revoltă împotriva turismului în Occident
     O simplă nemulțumire a venețienilor față de creșterea numărului turiștilor s-a transormat într-un val de revoltă antiturism în Occident, fenomenul făcând ravagii în prezent mai ales în Spania. Acțiunile de împotrivire față de turismul în masă s-au radicalizat în Spania, stârnind spaimă printre turiști și îngrijorare în rândul autorităților. Începute la Barcelona, în Catalonia, acestea s-au extins la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare, iar o manifestație de amploare antiturism urmează să aibă loc în curând în Țara Bascilor. Inițiatorii și promotorii lor sunt grupuri de stânga, anticapitaliste, care susțin că își apără astfel cartierele de "ciuma" adusă de circulația banilor.
     * Spovedania revoltătoare despre desfrâul homosexual de la Seminarul Teologic din Huși
     În toiul scandalului care-l are în centrul atenției pe Corneliu Bârlădeanu, Episcopul Hușilor, acuzat de relații homosexuale cu elevi seminariști sau clerici, o fostă angajată a Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Gură de Aur" Huși dezvăluie lucruri grave petrecute în instituția de învățământ. Este vorba despre o fostă pedagogă a seminarului unde Corneliu Bârlădeanu predă cursuri de Noul Testament încă de la înființarea școlii, în 1997. Fosta pedagogă, Didina Brănici, a trimis în ultimii ani mai multe plângeri la Mitropolia Moldovei și Bucuvinei, la Patriarhia Română sau la Sfântul Sinod, în care spune că în seminar au loc orgii sexuale între elevi și clericii care le sunt profesori, inclusiv cu Episcopul Corneliu.
     * Preot din Cluj, despre Untold: "Ați spurcat orașul nostru cu poluarea fonică și spirituală din aceste zile de post
     Un preot ortodox din Cluj-Napoca a scris pe pagina sa de Facebook că Untold e "închinat lui satan" și că s-a săturat de "festivalurile drăcești pline de alcool, tutun, droguri, sex și zgomot" . Claudiu Melean amintește că în aceste zile este post și se întreabă dacă "paguba spirituală, socială, psihică, energetică, s.a. nu e mult mai mare chiar decât câștigul financiar al celor puțini". Preotul Claudiu Melean din Cluj a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care critică mai multe aspecte legate de Festivalul Untold. Părintele subliniază că în aceste zile este post și că va trebui făcută o sfeștanie în Parcul Central "ca să ne mai putem duce copiii".
     * Roman Abramovich divorteaza de a 3-a sotie
     Miliardarul rus Roman Abramovich, 50 de ani, se desparte de sotia lui, Daria Zhukova, 36 de ani. Cei doi au anuntat aceasta decizie intr-un comunicat oficial remis presei ieri. "Dupa 10 ani impreuna, noi doi am luat aceasta decizie dificila de a ne separa, dar ramanem prieteni apropiati, parinti si parteneri in proiectele pe care le-am dezvoltat impreuna" scrie in comunicatul oficial. Abramovich a mai fost casatorit de 2 ori pana acum. Cu Daria Zhukova s-a intalnit in 2005, cei doi casatorindu-se 2 ani mai tarziu. Zhukova este fiica unui magnat petrolier din Rusia. Impreuna au doi copii.
     * Rusia și SUA, în fața unui nou război rece
     Relațiile dintre SUA și Federația Rusă sunt din ce în ce mai tensionate, atingând cel mai scăzut nivel de la căderea Zidului Berlinului, cele două state negăsind soluții comune și de lungă durată pentru crizele din Ucraina sau Siria, spre exemplu, într-un context în care Moscova caracterizează NATO ca o amenințare la adresa propriei securități naționale. Decizia Rusiei de a impune reducerea numărului de angajați ai ambasadei americane de la Moscova arată că Vladimir Putin este convins că alegerea lui Donald Trump la Casa Albă nu poate aduce, cel puțin pentru moment, schimbări în relația bilaterală.
     * Presa rusă: Rogozin trebuie să plece
     Publicația Moskovskii Komsomoleț (MK) scrie despre întrevederea dintre Dmitrii Rogozin și Igor Dodon de la Teheran, unde oficilii au participat la inaugurarea președintelui reales al Iranului, Hassan Rouhani, dar au avut și o întrevedere bilaterală în cadrul căreia liderul de la Chișinău a cerut Kremlinului să nu impună sancțiuni Republicii Moldova, ca urmare a ultimilor evenimente legate de vizita eșuată a vicepremierului rus la Tiraspol. Jurnaliștii ruși agreează ideea lui Dodon ca Moldova să nu fie sancționată și menționează că cel care trebuie supus sancțiunilor este însuși Dmitrii Rogozin.
     * Majoritatea britanicilor dezaprobă modul în care Theresa May negociază ieșirea din Uniunea Europeană
     Numărul britanicilor nemulțumiți de felul în care premierul lor, Theresa May, poartă negocierile asupra ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană crește de la o lună la alta. Potrivit ultimului sondaj pe această temă realizat de ORB International și preluat de Reuters, 61% dintre respondenți se declară împotriva cadrului de negocieri cu privire la Brexit adoptat în prezent de Theresa May. Sondajul a fost realizat pe 2 și 3 august. Luna trecută, 56% dintre britanici au dezaprobat maniera în care May conduce negocierile cu Uniunea Europeană, iar în luna iunie proporția a fost de 46%. Negocierile sunt dificile. Ieri, Guvernul britanic a anunțat că "nu recunoaște" suma de 40 de miliarde de euro evocată de Sunday Telegraph ca fiind prețul ieșirii din blocul comunitar.
     * BANCHERUL
     * Banca Transilvania este si ea in conflict cu ANAF privind optimizările fiscale
     Nu doar BCR, cea mai mare bancă din România, ci si Banca Transilvania, a doua ca mărime după valoarea activelor, este in conflict cu Agenția Națională de Administrare Fiscala (ANAF) pentru optimizări fiscale, adică neplata impozitului aferent profiturilor obținute după preluarea Volksbank. Banca Transilvania (BT) nu a plătit niciun impozit pe profit in ultimii doi ani, deși a obținut profituri brute extrem de mari: 2,3 miliarde lei in 2016 si 1,058 miliarde lei in 2015. Ba chiar a avut venituri cu impozitul pe profit: 147 milioane lei in 2016, astfel că profitul net a urcat la 2,448 miliarde lei, si 218 milioane lei in 2015, profitul net crescând la 1,277 miliarde lei.
     * COTIDIANUL
     * Sub preșul DNA, SRI și al președinției Cornel Nistorescu
     Tot vorbind despre afacerile cu drepturi litigioase, decartate pe bani de la buget, am înțeles de ce SRI-ul "n-a aflat nimic". Aceiași oameni care le știu pe toate povesteau despre sacoșele cu bani cărate unor generali din fruntea SRI. De ce n-a cercetat DNA-ul această afacere de mari proporții, construită parcă pentru devalizarea bugetului public? Începe să sune logic? Cum să dispună DNA cercetarea restituirilor făcute lui Stelian Gheorghe, cînd toată lumea se distrează cum campionul ANRP-ului a cărat la greu pentru generali? De aceea afacerea este din ce în ce mai îngropată, lăsînd la suprafață cîteva victime condamnate de ochii lumii. ANRP-ul este unul din marile tunuri date statului român, mega-afacere pe cale de a se încheia în coadă de pește. Ca și Flota, ca și Bancorex, ca și ALRO (privatizarea), ca și curentul ieftin pentru ALRO, ca și Microsoft, ca și EADS.
     * De ce a explodat prețul energiei
     În ultimele zile, prețul spot al energiei de pe bursă a atins recorduri istorice. Pe fondul caniculei și al prețurilor de asemenea foarte mari din regiune, 1 MWh a ajuns să se vândă și cu 150 euro, de peste două ori mai scump decât, spre exemplu, vara trecută. Sau acum două veri. Practic, acum, în plină vară, când prețurile sunt tradițional mai mici, energia a ajuns să se tranzacționeze la aceleași prețuri din iarnă, chiar și 150 euro (680 lei)/MWh. Spre comparație, pe piața contractelor bilaterale pe termen lung, 1 MWh se tranzacționează cu doar 45 euro, de trei ori mai puțin. Prețurile neobișnuit de mari ale energiei din prezent au mai multe cauze. În primul rând, tot acest an este unul scump. Așa a început din iarnă, când, pe fondul unor consumuri-record cauzate de valul de frig ce s-a abătut peste Europa, prețul curentului "a urcat la cer".
     * ANRE a suspendat licitația trimestrială de energie electrică
     Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat luni seara că a suspendat licitația pentru electricitatea necesară clienților beneficiari de serviciul universal, categorie care include clienții casnici și firmele mici, aferentă trimestrului al treilea al acestui an, motivând decizia prin faptul că nu ar fi îndeplinite condițiile necesare desfășurării acesteia, iar varianta alternativă, de anulare a licitației, ar fi putut genera o creștere semnificativă a facturilor. Potrivit legislației, serviciul universal este serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clienților casnici și firmelor cu mai puțin de 50 de salariați și o cifră de afaceri anuală de sub 10 milioane de euro, la un nivel de calitate și la prețuri rezonabile, transparente, ușor comparabile și nediscriminatorii.
     * CURENTUL
     * Propunerea privind "Split TVA" a profesorului de sport ajuns ministru stârnește protestele specialiștilor
     Ministrul IMM-urilor, Ilan Laufer, profesor de sport la bază l-a convins pe premierul Tudose că salvarea încasării TVA vine dintr-o invenție numită split TVA ce reprezintă introducerea obligației de a avea un cont separat pentru TVA în care se va încasa TVA-ul și din care se va plăti TVA-ul, diferența plătindu-se doar la buget. Coaliția pentru Dezvoltarea României, inițiativă care reunește marile asociații de afaceri din România, avertizează Guvernul Tudose asupra efectelor măsurii și cere consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui "studiu de impact profund". Și Partidul Uniunea Salvați România avertizează că prevederile Ordonanței Guvernului prin care se introduce obligația de plată defalcată a TVA vor duce la un blocaj total în economie.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Aberația TVA
     Colectarea TVA-ului la bugetul de stat a fost și rămâne o problemă importantă cu care se confruntă fiecare guvern în parte. În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, România deține un record negativ în ceea ce privește GAP-ul de TVA, la nivelul anului 2014 acesta fiind de 37,89%, aproximativ 7 mi­liarde euro, în creștere față de anii precedenți. La nivel european acesta este în medie de 14,03%, la polul opus situându-se două țări cu grad mare de dezvoltare, respectiv Suedia cu 1,24% și Luxemburg cu 3,8%. Gap-ul de TVA este definit ca diferența dintre valoarea TVA colectată și suma de TVA totală care ar fi trebuit colectată conform declarațiilor fiscale depuse de societăți la ANAF.
     * Noi șanse pentru industria națională de apărare
     Guvernul a emis o Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. În ceea ce privește schimbările preconizate, acestea urmăresc îmbunătățirea cadrului legislativ privind realizarea activităților de autorizare și mentenanță, se precizează în nota de fundamentare. Proiectul va fi supus dezbaterii publice, prin afișare pe pagina de Internet a Ministerului Economiei. Astfel, acesta urmează să fie dezbătut marți, 08.08.2017, la Ministerul Economiei, în cadrul ședinței de dialog social.
     * Polița RCA - o sursă de venit pentru Poliția Română
     Începând cu data de 12 iulie 2017 a intrat în vigoare Legea nr. 132 /31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Polițele de asigurare RCA se încheie în baza prevederilor prezentei legi și a reglementărilor emise de Agenția Națională de Supraveghere A.S.F. Așa cum se prevede la art. 2 pct.18, persoanele fizice și juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie, au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale.
     * ONU înăsprește sensibil sancțiunile împotriva Coreei de Nord
     Dacă rezoluția Consiliului de securitate adoptată sâmbătă, 5 august, va fi respectată, ea va priva Coreea de Nord de un miliard de dolari venit anual. Deși au fost mult înăsprite sancțiunile împotriva regimului de la Pyongyang, presa internațională remarcă faptul că rezoluția Consiliului de securitate a fost adoptată "în unanimitate". Adoptată cu titlu de ripostă la programul balistic și nuclear nord-coreean, rezoluția votată în unanimitate sâmbătă în Consiliul de Securitate reprezintă, în opinia corespondenților de presă, un "succes pentru Statele Unite, care au reușit să convingă partenerii, în primul rând pe cel chinez - principalul susținător al regimului nord-coreean - dar și pe cel rus de necesitatea intensificării presiunii internaționale împotriva unei țări acuzate că reprezintă un pericol mondial".
     * Unicredit Bank listează la Bursa de Valori București obligațiuni corporative de 610 milioane lei
     Obligațiunile corporative emise de UniCredit Bank SA, membră a Grupului UniCredit, una dintre cele mai mari bănci din România după active, au intrat la tranzacționare la Bursa de Valori București (BVB) pe data de 7 august. Emisiunea de obligațiuni corporative a avut o valoare totală de 610 milioane de lei. Peste 30 de investitori instituționali locali și internaționali au subscris în cadrul ofertei de vânzare de obligațiuni derulată în perioada 17-21 iulie.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Procurorii care au arestat ilegal sute de români în iunie 1990 au fost făcuți scăpați de colegii lor de la Parchetele Militare
     Doar 14 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, au fost trimise în judecată pentru atrocitățile din urmă cu 27 de ani. În dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990", procurorii militari, care au întocmit rechizitoriul din 12 iunie 2017 prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 14 persoane pentru infracțiuni contra umanității, au scăpat de răspundere penală două categorii de persoane implicate în săvârșirea actelor criminale de atunci. Este vorba, pe de o parte, despre procurorii care au întemnițat, pe criterii politice, oameni nevinovați, iar pe de altă parte, de reprezentantii eșaloanelor doi și trei din structura piramidei infracționale.
     * În pragul ruperii relațiilor diplomatice ruso-americane, întâlnirea ultimei șanse Tillerson-Lavrov la Manila - Iulian Chifu
     Relația SUA-Rusia, așa complexă cum este ea, a ajuns la nivelul minimal în care s-a aflat vreodată după Războiul Rece, ba mai mult, amenință să coboare și mai jos. După sancțiunile majore ale SUA la adresa Moscovei și mișcarea de retorsiune față de expulzarea a 35 de diplomați ruși, anul trecut, prin solicitarea reducerii a 755 de poziții în statele de funcțiuni ale reprezentanțelor americane în SUA, Secretarul de Stat Rex Tillerson și Ministrul de Externe Sergey Lavrov s-au întâlnit la Manila în încercarea de a identifica ceva pentru a nu prăbuși relațiile și a nu retrage reprezentarea diplomatică bilaterală.
     * "DRAGNEA A MINȚIT!" Ce informație-bombă are Ponta despre liderul PSD?
     Victor Ponta, invitat la Realitatea TV a declarat că Ordonanța despre care s-a tot vorbit în presă care viza pensiile speciale, nu are nicio legătură cu aceste pensii, ci face referire la pensiile militare de stat. Nici măcar Olguța Vasilescu habar n-are despre ce vorbește", a precizat Ponta, la Realitatea TV. "Toată lumea a vorbit de pensii speciale, însă Ordonanța nu face referire la acestea ci se referă la pensiile militare de serviciu", a declarat Ponta. "Am auzit cea mai mare minciună a lui Dragnea. Dragnea a zis că pensiile în cazul medicilor vor crește. Medicii nu au pensii speciale, dom`le. Deci nu s-a atins nimeni de pensii speciale. Uitați de ele", a declarat Ponta.
     * Dragnea e vizat prin învăluire. Dan Andronic a devoalat detalii despre atacul decisiv al DNA.
     Jurnalistul Dan Andronic a publicat luni un mesaj în care arată că războiul rece dintre șefa DNA, Laura Codruța Kövesi și liderul PSD, Liviu Dragnea, a devenit din ce în ce mai fierbinte. Astfel, Dan Andronic a dezvăluit că perchezițiile recente de la sediul Guvernului au avut de fapt și un alt scop în afară de cel declarat inițial. "Perchezițiile DNA la Tel Drum au avut loc vinerea trecută, urma să fie reținută și o persoană, numai că procurorii DNA s-au răzgândit. Au stat toată ziua acolo și au ridicat saci cu documente. Mai mult, perchezițiile de la Guvern au avut o componentă care viza TelDrum. În special documente aflate în biroul secretarului general al Guvernului. Eu cam bănuiesc despre ce este vorba. Dar Ponta știe sigur...", a scris Dan Andronic pe contul lui de Facebook.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Afacerile lui Puiu Popoviciu, controlate prin mama sa octogenară
     Separarea laturii civile a dosarului "Băneasa" din procesul penal în urma căruia omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare săptămâna trecută ridică, inevitabil, problema recuperării prejudiciului. Oficial, în acest moment Puiu Popoviciu nu mai deține, în nume propriu, nicio afacere în România, iar ultima dată când a administrat în mod direct o astfel de afacere a fost în anul 2004. Însă mai multe companii imobiliare, care posedă zeci de proprietăți importante, sunt deținute de mama lui Puiu Popoviciu, Ligia Popoviciu, o femeie în vârstă de 87 de ani. Aceasta împarte acționariatul firmelor imobiliare cu companii de tip offshore, înregistrate în Cipru, Nicosia.
     * Afacerea Daewoo - Damen. Când peștele cel mic îl înghite pe cel mare
     Preluarea șantierului coreean Daewoo din Mangalia de către olandezii de la Damen din Galați reprezintă o afacere de miliarde de euro și are inclusiv implicații militare pentru România. Tranzacția care ar urma să fie finalizată în 2018 are efecte benefice pentru toate părțile: colosul sud-coreean se mai îndepărtează cu un pas de faliment, olandezii devin cel mai mare constructor de nave din Europa, iar românii își păstrează mii de locuri de muncă și opțiunea de a dezvolta aici o industrie militară navală. Vânzarea șantierului coreeano- român din Mangalia către Damen, proprietarul șantierului naval din Galați, este, la prima vedere, una atipică. Asta și pentru faptul că Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) este de patru ori mai mare decât Șantierul Naval Damen Galați SA.
     * Destinația momentului: Dubai înregistrează record de turiști
     Ofertele turistice foarte bune în Dubai au adus creșteri spectaculoase în acest an, cu peste opt milioane de vizitatori în plus față de aceeașii perioadă a anului trecut, în primele șase luni. Turiștii care caută destinații exotice și servicii de cea mai bună calitate aleg din ce în ce mai mult această destinație. Autoritățile au făcut investiții importante pentru menținerea trendului ascendent, pe piața mondială. Creștererea este de 10,6%, față de anul trecut, conform Departamentului de Comerț și Turism din Dubai (Dubai Tourism), care susține constanța și progresul înregistrate de sectorul turistic.
     * Băncile își vând neperformantele în offshore
     Ministerul de Finanțe vrea să ia la puricat băncile care nu au realizat în ultimii cinci ani profit să vadă dacă chiar nu le merg afacerile sau dacă se folosesc de tot felul de inginerii financiare ca să iasă pe pierdere. Ionuț Mișa, ministrul Finațelor, suspectează că aceste bănci își transferă creditele neperformante către companii offshore sau intragrup, provocând pierderi statul român. Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a explicat că nu este vorba despre tot sistemul bancar, ci doar de 31 de bănci, din 46, care în ultimii cinci ani nu au plătit impozit pe profit. Băncile au vândut pe nimic creditele cu probleme profitând de faptul că legislația fiscală permite deducerea integrală a provizioanelor constituite.
     * NATIONAL
     * Tudose, penetrat de Pahonțu!
     Deși ceasul bate "tic-tac" si "brigada" care i-a fost alături timp de 12 ani se subțiază pe zi ce trece, generalul Lucian Pahonțu continuă sa se agate cu disperare de scaunul din fruntea Serviciului de Protecție si Pază, făcând ce știe el mai bine. Si anume băgând oameni la înaintare pe lângă demnitarii zilei, sperând că "bagajul informațional" astfel obținut sa-i servească la întărirea poziției. Numai că, de această dată, s-ar putea să-si fi făcut calculele greșit, pentru că după cum o demonstrează pe zi ce trece, premierul Mihai Tudose nu este genul tradițional de politician. Si de când este la Palatul Victoria a continuat sa fie același om dintr-o bucată dintotdeauna.
     * Renault semnează un mega contract cu Iranul
     Renault va produce in 2018 peste 150.000 de modele Dacia Duster si Symbol in Iran, una dintre cele mai mari tranzacții auto din istoria tării. Contractul de 660 de milioane de euro a fost semnat după zece luni de negocieri cu compania Negin Khodro si Fondul iranian de investiții Industrial Development and Renovation Organization of Iran (IDRO). Noua companie mixta va fi instalata in Saveh, la 120 km sud-vest de Teheran. Renault este deja prezent in Iran cu o capacitate existentă de producție de 200.000 de vehicule. La rândul său, grupul PSA, rivalul Renault, a semnat in iunie 2016 un acord cu cel mai mare producător auto iranian, Iran Khodro, pentru a produce anual 400.000 de vehicule Peugeot si Citroen.
     * PUTEREA
     * BISERICA intervine în polemica VACCINĂRII
     Biserica susține programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice, însă trebuie o informare precisă, detaliată și transparentă cu privire la toate activitățile din procesul de vaccinare, iar părinții copiilor să primească asigurări de la autoritățile competente și companiile farmaceutice că vaccinurile provin din surse sigure și că sunt stabilite responsabilitățile producătorilor și ale autorităților publice pentru erorile medicale și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, arată Patriarhia Română într-un comunicat de presă.
     * Băsescu, ATAC DUR împotriva lui Dragnea: "ȚEPAR ordinar de Teleorman"
     Supărat că șeful Camerei Deputaților a plecat în vacanță, deși convocase sesiune extraordinară a Parlamentului, Băsescu îl numește pe Dragnea "țepar de Teleorman". "Țeparul de Telorman, Liviu Dragnea, a convocat sesiune extraordinară a Parlamentului. Sesiunea extraordinară va prilejui guvernului Tudose ocazia unor ordonanțe de urgență care vor face pulbere tot programul de guvernare cu care Dragnea a înșelat un popor întreg în campanie. Un program pe care incompetentul Vâlcov i l-a servit, iar "păcăliciul" de Teleorman l-a înghițit fără să înțeleagă aberațiile din acest program. Dar drama mare nu este că Dragnea, în incompetența lui, a crezut într-un program fantezist. Marea problemă este că 3 milioane de români, votanți ai PSD, în propria lor naivitate, iar pentru unii sărăcie, l-au crezut", scrie Traian Băsescu, pe pagina personală de Facebook.
     * ROMANIA LIBERA
     * Primarii și șefii de consilii județene și-au dat salarii cât al președintelui Klaus Iohannis
     Președinții de CJ și edilii marilor orașe au ajuns să câștige lunar un venit similar cu cel al președintelui Klaus Iohannis. Funcționarii locali de rang înalt sunt principalii câștigători al noului sistem de salarizare. Salarizarea funcționarilor din primării și din Consiliile Județene a devenit o adevărată cursă contra cronometru pentru bunăstarea angajaților din aceste instituții. Legea salarizării unice, aprobată de Parlament în iunie, stabilește doar indemnizațiile celor care conduc administrațiile locale, lăsând la îndemâna autorităților locale stabilirea veniturilor subordonaților. Singura condiție este ca ei să nu depășească salariile vicepreședinților de consilii județene sau ale viceprimarilor.
     * Linia "expres" spre Otopeni s-a transformat în rată comunală
     Gândită inițial ca o linie "expres", care să asigure legătura rapidă între centrul Bucureștiului și Aeroportul Henri Coandă, linia 783 este folosită și de locuitorii din Otopeni, care în general nu plătesc călătoria. Lăsând la o parte faptul că Aeroportul Otopeni nu are o legătură civilizată cu Bucureștiul - metrou sau tren -, nici cele două linii de autobuz spre Henri Coandă nu mai reprezintă de mult o opțiune viabilă. . De unde la început autobuzul nu oprea deloc în Otopeni, acum are nu mai puțin de cinci stații, din care localnicii se urcă bine-mersi fără să valideze, în general. Și asta pentru că de mult timp accesul nu se mai -face exclusiv pe ușa din față, ci pe toate, iar pe șofer nu-l mai interesează cine a -plătit călătoria și cine nu.
     * Curtea de Conturi, controlată de personaje dubioase
     La 26 iunie, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care și inginerii pot fi membri ai Curții de Conturi. Inițiativa îl are în spate pe controversatul președinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, care a absolvit o facultate de inginerie și speră ca, în octombrie, să ajungă președintele Curții de Conturi. Bădălău, care ar urma să supravegheze cum sunt folosite resursele statului, a fost cercetat de către DNA pentru trafic de influență. PSD, pe vremea când partidul era condus de Victor Ponta, l-a promovat în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi pe Ilie Sârbu, deși acesta are studii de teologie și este sub ancheta DNA.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Județele din Transilvania au luat toată spuma creării de joburi din ultimii șapte ani
     Structura pe județe a noilor joburi create între 2011 și 2017 arată accelerarea divergenței economice între Transilvania și restul țării. Ilfov, Bistrița-Năsăud, Timiș, Cluj și Sibiu sunt pe primele cinci locuri la numărul de locuri de muncă nou-create în perioada 2011- 2017, cu un ritm de creștere între 24% și 37%, față de o creștere medie națională de 18%, arată datele INS. De partea cealaltă, cu creșteri doar de 4- 6%, de trei ori mai mici decât media națională, sunt județele Gorj, Brăila, Caraș-Severin, Constanța și Vâlcea. Dintre acestea, Gorj, Brăila sau Caraș-Severin oricum erau în topul cu cei mai puțini angajați din economie raportat la populația totală. În cei șapte ani de revenire după criză, locurile de muncă s-au creat în special tot în zonele care erau deja campioane la numărul de angajări.
     * UPC România a crescut în trim. 2, inclusiv în urma unor achiziții
     Compania de cablu UPC România a înregistrat creșteri în linie ale numărului de clienți și de abonamente pentru principalele servicii oferite, rezultate obținute inclusiv pe fondul unor achiziții și ale extinderii rețelei fixe către noi zone, conform datelor publicate de gigantul american Liberty Global, acționarul operatorului. Evoluția a fost determinată și de achiziții realizate de UPC în al doilea trimestru, conform raportului Liberty Global. Compania a raportat achiziția unui număr neprecizat de operatori, cu rețele care acoperă 7.000 de gospodării, și care aveau 3.500 de abonamente la cablu TV analogic șI 2.000 de abonamente la net fix.
     * Administratorii fondurilor de pensii private au încasat 327 mil. lei anul trecut din comisioanele plătite de clienți
     Profiturile nete ale administratorilor pensiilor private s-au majorat cu 51% și au ajuns la 143 milioane de lei. Cei șapte administratori de pensii private de pe piața locală au înregistrat venituri de 327 milioane de lei (73 mil. euro) din comisioanele plătite de participanți anul trecut, o sumă mai mare cu 23% față de anul precedent, arată datele agregate de ZF din bilanțurile companiilor de profil. Duminică, într-o emisiune la Antena 3, ministrul finanțelor Ionuț Mișa a acuzat fondurile de pensii private că iau comisioane de sute de milioane din pensiile românilor și a afirmat că în această perioadă poartă discuții cu reprezentanții Autorității de Supra­veghere Financiară (ASF) și cu reprezentanții managerilor de fonduri. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 18:33
KREMLINUL ANUNȚĂ:
     Pentru moment nu există în studiu vreun plan al unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump înaintea summitului NATO, a anunțat marți Kremlinul, citat de Interfax, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 18:10
     Un proiect de lege care va fi trimis astăzi în Parlamentul de la Budapesta conține o prevedere conform căreia organizațiile care îi sprijină pe imigranți vor plăti o taxă specială de 25%, a informat Ministerul ungar de Finanțe, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Sport, 17:59
CM RUSIA
     Japonia a reușit să ofere o semi-surpriză și să treacă de Columbia, o echipă bine garnisită cu staruri (Falcao, Bacca, James...) de diferite mărimi și în diverse forme...sportive.  click să citești tot articolul
Comunicate de presă, 16:15
     Cea de-a treia ediție a Festivalului RomânIA Autentică va avea loc pe 23 și 24 iunie 2018. Pe deplin conștienți de ceea ce am construit cu migală, RomânIA Autentică și-a asumat un scop și o misiune pe cât de dificilă, pe atât de importantă, aceea de a arăta fața reală a tezaurului popular și spiritual al satului românesc. Dacă îți dorești cu adevărat, găsești și azi în localități izolate, în memoria ultimilor păstrători de tradiții ori în lăzi de zestre, transmise din generație în generație, comori fragile și inefabile, pe care tăvălugul contemporan le poate sfărâma într-o clipă, dacă nu vom întinde mâna pentru a salva ce se mai poate.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 15:47
ANCOM:
     Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat astăzi că românii au experimentat anul trecut viteze medii de descărcare la nivel național de 112,1 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, cu 18% mai mari decât în anul anterior, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.