CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 09.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Ce-a mai scornit PSD: sesiune extraordinară pe plajă și prezență prin telefon
     Acuzați de aleșii Opoziției că au încălcat legile pentru convocarea plenului Parlamentului, deputații PSD au venit cu o explicație inedită: ședința conducerii Camerei Deputaților a fost făcută telefonic. Aceiași parlamentari au precizat că nu au nevoie de cvorum de ședință. Prin urmare, colegii lor și-au putut vedea de vacanță, demers îmbrățișat și de Liviu Dragnea. Sesiune bifată, vacanță continuată. Convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului a fost motiv de scandal între coaliția majoritară PSD-ALDE și formațiunile din Opoziție. Lucrurile s-au inflamat odată cu începerea ședinței Biroului Permanent al Camerei Deputaților la care, din cei 13 membri, au participat doar patru. Inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea, a lipsit de la ședință, acesta fiind plecat în vacanță, într-o "destinație exotică", potrivit unor surse politice.
     * Impozit zero pentru medici, dividende și terenuri lucrate. Majorarea accizelor la carburanți
     Noile modificări la Codul Fiscal pregătite de Guvern aduc o serie de facilități fiscale, precum scutire de impozit pe venit pentru medici, eliminarea impozitului pe dividende, scutire de la plata impozitului pe terenuri pentru cei care le lucrează, fiind compensate în schimb de o măsură care îi va afecta pe toți românii, respectiv majorarea accizelor la carburanți. Carburanții vor deveni mai scumpi în România decât în Austria sau Luxemburg, dacă Guvernul pune în aplicare un proiect publicat marți de majorare a accizelor la benzină și motorină de la 1 septembrie. Această schimbare ar aduce o majorare de circa 45 de bani pe litru pentru carburanți.
     * Cum se pregătesc Statele Unite să apere Europa de Est
     După mai bine de un deceniu pe care și l-au petrecut luptând împotriva insurgenților islamiști din Irak și Afganistan, militarii Statelor Unite fac eforturi pentru a-și redobândi abilitățile specifice epocii Războiului Rece, astfel încât să poată face față potențialelor amenințări ale Rusiei în Europa de Est. Iar ajustările necesare pentru a răspunde noilor amenințări sunt foarte variate. Sute de tancuri și vehicule blindate de luptă în culori asemănătoare nisipului trebuie revopsite acum în verde închis, astfel încât să fie dificil de depistat în peisajul european. Soldații obișnuiți să acționeze din baze mari și sigure din Irak și Afganistan trebuie să se antreneze acum pentru a folosi plase de camuflaj astfel încât pozițiile lor să nu fie recunoscute, dar și să facă exerciții pentru a se putea dispersa în grupuri mici, pentru a putea evita sofisticatele drone de supraveghere.
     * Un fermier susține că a fost amendat pentru că produce pepeni prea mari
     Polițiștii locali din Vaslui i-au spus că sunt nereguli în carnetul de comercializare, însă producătorul suspectează altceva. Potrivit acestuia, adevăratul motiv ar fi faptul că "zemoșii" lui sunt foarte apreciați de vasluieni și le strică piața celorlalți pepenari. "Duminică mi-au dat 1000 de lei amendă pe motiv că nu aș avea această cultură de pepene galbene, că producție așa mare se face numai în țările din Occident. Când mi-au dat amenda, mi-au spus că e imposibil să am o cultură așa mare de pepeni și că îi aduc din altă parte. Probabil, după mintea lor, îi aduc din Olanda, cu elicopterul. I-am invitat să-mi vadă pământul unde am puși pepenii, să vadă cât de mult muncesc ca să îi obțin", a povestit Paul Comisescu, pentru ziarul local Vremea Nouă.
     * Front comun împotriva contului separat de TVA
     Intenția Guvernului de a obliga firmele să își creeze un cont în care să plătească TVA defalcat este criticată aspru de mediul de afaceri, care consideră că acestă măsură va bloca întreaga economie, deși Executivul spune că va ajuta doar la combaterea evaziunii fiscale și la îmbunătățirea colectării. Printr-un cont defalcat de TVA, companiile vor fi obligate să facă două plăți pentru fiecare factură achitată prin bancă. Prima plată se va face în contul deja existent, fără TVA-ul aferent, în timp ce prin a doua plată se va vira TVA-ul aferent în contul defalcat de TVA. Circa 300.000 de firme ar trebui să își creeze un astfel de cont până la 1 octombrie, la bănci sau la Trezorerie și vor trebui să își modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidența cât de cât automatizat.
     * Rusia a ajuns să-și vândă avioanele de luptă Suhoi pe ulei de palmier, cafea și ceai
     Indonezia și-a propus să profite de sancțiunile internaționale care afectează Rusia și intenționează să cumpere avioane de luptă rusești Suhoi cu ulei de palmier, cafea și ceai. Anunțul a fost făcut înainte de o vizită a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Jakarta. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Comerțului, Jakarta și Moscova au semnat săptămâna trecută un protocol de acord care prevede achiziționarea a 11 avioane de vânătoare rusești Suhoi în schimbul unor produse de primă necesitate. "Ideea a fost lansată anul trecut, unele persoane sugerând că Indonezia ar trebui să cumpere avioanele la schimb cu principalele noastre produse" alimentare, a declarat oficialul indonezian, citat de AFP.
     * Băsescu îi impută liderului PSD măsurile luate în afara programului de guvernare
     Președintele PMP, Traian Băsescu, a inventariat, marți, pe Facebook, măsurile luate în timpul guvernării PSD care nu sunt menționate în programul de guvernare cu care social-democrații au câștigat alegerile, întrebându-l pe Liviu Dragnea dacă aceste măsuri sunt semne ale unei crize economice sau ale faptului că "duduie economia". "Dragnea, ce zici, măi... Tăiere pensii; tăiere indemnizații pentru creșterea copilului; toate dările la stat trecute pe seama angajatului; creștere explozivă a prețurilor la energie electrică și gaze; reintroducere acciză suplimentară la combustibil", menționează Traian Băsescu. El îi reproșează liderului PSD că niciuna dintre aceste măsuri nu era menționată în programul de guvernare.
     * BANCHERUL
     * BNR impune restricții dure de creditare pentru IFN-uri
     BNR va impune din 1 octombrie, printr-un Regulament, restricții dure de creditare pentru Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) care acorda împrumuturi pe termen scurt, de valori mici, multe dintre ele exclusiv online si cu dobânzi care ajung si la 7.000% pe an, adică de 700 de ori mai mari decât pentru un credit bancar, cu o dobânda de 10%. IFN-urile care vor acorda împrumuturi cu dobânzi mai mari de 300% pe temeni de maxim 15 zile, 200% pe 3 luni sau 32,5% pe un an sau mai mult vor fi obligate să dispună de capital de 10 ori mai mare decât in prezent. BNR oferă si un exemplu privind cerința suplimentară de capital: la fiecare 100 de lei împrumutați la o rată a Dobânzii Anuale Efective (DAE) peste pragurile impuse, IFN-urile trebuie sa asigure un capital de 67 lei, adică 67% din valoarea creditului.
     * COTIDIANUL
     * Cine și de ce vrea altă majoritate? - Cornel Nistorescu
     Începe să fie suficient de clar că măsurile PSD-ului prezentate cu atîta pedanterie în campania electorală nu sunt decît niște scorneli, iar tot discursul comunicatorilor agreați de PSD (de la președinte la toți ceilalți prezenți seară de seară prin televiziuni), o fanfaronadă politică de cea mai joasă speță. A devenit cum nu se poate mai limpede că PSD-ul n-are echipe de specialiști, că faimoasele sale departamente pe domenii s-au desființat de mult și tot ce ni se flutură rezultă doar din scărpinările îndelungi pe scăfîrlia prea încălzită a liderilor. Ce ne facem? Se poartă negocieri pentru formarea unei alte majorități. E rost de putere, de funcții, de afaceri și opoziția dă semne că se agită. Ca să ce? Ca să dărîme Guvernul Tudose!? Sună spectaculos și teribil de comic. Ce să facă noua majoritate? Și cu cine? Care ar fi ideile principale pe care opoziția își construiește proiectele viitoare?
     * Bugetul se face praf
     Statul român va fi văduvit de încasări de 2,7 miliarde de lei în următorii patru ani pentru că PSD se pregătește să introducă mai multe scutiri de taxe și impozite pentru o serie de contribuabili, precum medici, agricultori, proprietari de terenuri agricole sau cei care încasează venituri din dividende. Aceste scutiri apar într-un proiect pentru modificarea și completarea Codului Fiscal aflat în prezent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe. La categoria impozitul pe profit, se propune deducerea cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora.
     * Alegeri în Germania: Pariu perdant pe tema migrației
     După un început bun de campanie electorală împotriva Angelei Merkel, candidatul social-democrat la funcția de cancelar, Martin Schulz, a început să piardă teren. Drept urmare, el a început să insiste înainte de alegerile de pe 24 septembrie pe tema imigrației, riscând să provoace reacții adverse nu numai în țară, dar și în întreaga UE, scrie cotidianul economic Handelsblatt. Chiar și pentru jurnaliștii de la Handelsblatt, extrem de critici, ­Schulz are dreptate în toate atacurile sale pe tema imigrației. El îi reproșează Angelei Merkel că a îngropat din motive tactice această temă, că a evitat să susțină împărțirea mai largă a poverii imigrației între toate statele europene și că politica germană a porților deschise nu poate fi sustenabilă pe termen mediu și lung.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Imprevizibilul Cod Fiscal
     În Programul de Guvernare 2017-2020 aprobat prin Hotărârea nr.53/2017 a Parlamentului României au fost înscrise și măsuri pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal. Orice modificare a legislației în sensul îmbunătățirii și alinierii ei la cea din Uniunea Europeană este binevenită. Să luăm, de exemplu, impozitul pe profit. Guvernul propune să se poată deduce pe cheltuială 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. Este adevărat că uneori recuperarea creanțelor este o problemă mare pentru firme. Dar de ce trebuie să le înstrăinăm pe o valoare mai mică în loc să ne ocupăm de recuperarea lor prin tribunal? Adică statul vine și face o reducere a impozitului pe profit pentru o gestionare neperformantă a activității unor societăți.
     * Ministrul Justiției: Voi avea o întâlnire cu premierul pe tema majorării salariilor angajaților din penitenciare
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că, cel târziu joi, va avea, împreună cu reprezentanții liderilor sindicali din Administrația Națională a Penitenciarelor, o întâlnire cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta despre majorările salariale cu 10 sau 15%, potrivit Agerpres, preluat de Hotnews. El a precizat că o altă problemă discutată a fost și posibilitatea valorificării produselor create de deținuți în penitenciare. Ministrul Justiției a precizat că va propune ca directorii de penitenciare să aibă mandat determinat pe patru ani.
     * Elysee despre scopul turneului președintelui Macron în Austria, România și Bulgaria
     Publicația "Challenges" anunță - citând un comunicat oficial emis de Elysee - că, în perioada 23-25 august, președintele Franței, Emmanuel Macron, va efectua un turneu în trei țări membre ale Uniunii Europene (Austria, România și Bulgaria). În centrul discuțiilor în capitalele vizitate, informează Elysee, se va afla revizuirea Directivei europene privind muncitorii detașați. Țările ai căror conducători îi va întâlni Emmanuel Macron, spun surse apropiate președintelui francez, "au fost mai degrabă ignorate" în ultimele decenii de către Franța, în timp ce Germania a investit mult în ele... Întregul turneu vizează ajungerea "la un mai intens acces în Est". Nu este inclusă în programul turneului nici o întâlnire cu lideri ai Poloniei și Ungariei.
     * Reacția bancherilor la acuzele aduse de Guvern
     Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) doresc să aducă la cunoștința opiniei publice că instituțiile de credit membre respectă legislația și reglementările aplicabile în România. În desfășurarea activității, instituțiile de credit au acționat în conformitate cu legile în vigoare și cu cerințele impuse de autoritățile de supraveghere și reglementare naționale și internaționale și de impunere. Instituțiile de credit operează într-un cadru strict reglementat, iar înregistrările contabile sunt validate de auditori independenți cu reputație, al căror profesionalism este recunoscut la nivel internațional.
     * Scumpirea carburanților este contestată de cei din transporturi
     Contactat telefonic de Curierul Național, Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, a declarat următoarele: ,,Sper să nu fie nicio modificare, sper să fie doar un subiect de vacanță". De asemenea, acesta a mai declarat că în situația de față transportatorii vor calcula și vor alimenta din afară. Astfel, costurile se vor regăsi în biletele de călătorie, iar cetățeanul va fi cel care suportă această supraaccizare. În încheiere, Ștefănescu a mai precizat că speră să se facă o analiză concretă a situației și să se vadă câștigul și pierderile. Va fi sigur un regres.
     * Taxă anuală pentru domeniile ".ro"
     Consiliul de Administrație al ICI, institutul care gestionează domeniile de internet .ro, a aprobat pe 14 iulie introducerea taxei anuale de înregistrare și mentenanță, informează HotNews, citat de B1 TV. "S-a decis introducerea unei taxe anuale de mentenanță de 6 euro fără TVA, pentru fiecare domeniu de internet .ro, începând cu 1 martie 2018. Este aceeași valoare ca în decizia ICI anulată anterior, în ianuarie 2017, și va exista aceeași perioadă de grație de cinci ani", a declarat, pentru HotNews, Decebal Popescu, fostul director general al ICI, demis săptămâna trecută de la conducerea institutului.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * De ce au fugit Popoviciu, Ghiță și Adamescu de furia DNA
     Sebastian Ghiță, Alexandre Adamescu, Puiu Popoviciu, cei mai cunoscuți fugari din ultimele luni. Toți se luptă în instanțe ca să nu se întoarcă în țară, preferând închisoare sau arestul oriunde altundeva decât în România. Toți aceștia susțin că în România, instituția care se ocupă cu lupta anti-corupție a devenit un mecanism abuziv care atunci când declanșează o urmărire împotriva ta nu ai cum să scapi, fiind parte a unui sistem care a perfecționat, în ultimii 12 ani, o rețetă de execuție publică, aproape fără cusur. Popoviciu, Ghiță și Adamescu au mai mult decât indicii rezonabile că o condamnare în România se obține pentru că trebuie, nu pentru că sunt dovezi! Iar prezumția de nevinovăție nu există decât pe hârtie!
     * Kövesi a trimis la SRI date din dosarul lui Radu Mazăre, deși Serviciul nu are atribuții în cercetarea penală
     Ies la iveală noi date despre modul cum a funcționat binomul SRI-DNA. Jurnalistul Victor Ciutacu a dezvăluit că deține date că Laura Codruța Kovesi a trimis către SRI dateonținute de DNA într-un dosar în care era cercatetat fostul primar al Constanței, Radu Mazăre. Acțiunile șefei DNA sunt cu atât mai ciudate cu cât SRI nu are atribuții în cercetarea penală. Practic ca SRI să trimită date către DNA, pentru a ajuta cu informații anumite cauze cercetate are o anumită logică, dar sensul invers naște întrebări dintre cele mai grave. De ce trebuia să știe SRI date din dosarul unui politician?
     * Petrecerea s-a terminat: Guvernul Tudose scumpește benzina
     Guvernul intenționează să scumpească litrul de benzină și motorină cu aproximativ 45 de bani de la 1 septembrie. Măsura nu-i va afecta doar pe șoferi, deoarece va provoca și scumpirea alimentelor, avertizează specialiștii. Transportatorii amenință cu proteste și prezic falimente de amploare. Ministerul de Finanțe a publicat, ieri, un proiect de Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Fiscal potrivit căruia acciza la motorina cu plumb, la motorina fără plumb și la benzină va crește de la 1 septembrie cu circa 20%, lucru care se va traduce, la pompă, într-o scumpire a unui litru de carburant cu aproximativ 45 de bani. Șoferii vor pierde astfel, la fiecare plin de rezervor, aproximativ 25-27 de lei.
     * Coldea a dat o mare lovitură la care românii se uită in fiecare zi
     Ion Cristoiu a publicat o dezvăluire senzațională pe blogul lui, unde a scris despre apariția televizată a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, la Digi 24 TV, post despre care jurnalistul susține că a fost creat de fostul prim-adjunct în SRI, generalul Florian Coldea. "Deși au trecut de la numirea sa în fruntea Externelor nu mai puțin de șase luni, Teodor Meleșcanu e la primul său interviu acordat unei televiziuni. Normal ar fi fost să meargă la o televiziune cît de cît urmărită, nu la Digi Tv, post fondat de Florian Coldea, care i-a și impus frigiditatea absolută (prezentatoarele sînt frigide, prezentatorii sînt toți tunși scurt, de parcă ar lucra la televiziunea publică din Coreea de Nord, știrile sînt apă de ploaie direct de la burlan, burtierele sînt mediocre, decorul rece), la care nu se uită nici măcar cei care lucrează la el", a scris Ion Cristoiu pe blogul său.
     * George Soros este acuzat de FRAUDĂ. O companie îi cere 10 MILIARDE de dolari
     Trei firme îl dau în judecată pe miliardarul George Soros pentru faptul că acesta ar fi încercat să distrugă afacerile, dar și reputația mai multor persoane implicate. România este dată în judecată de Gabriel Resources și cere 4,4 miliarde de dolari pentru că au fost împiedicați să facă investiția în Roșia Montană. Acum, trei firme din grupul BSG Resources îl dau în judecată pe George Soros și Fundația Societatea Deschisă pentru că a încercat să distrugă afacerile companiei și reputația câtorva persoane din grup. Pierderile pe care le declară companiile sunt de 10 miliarde de dolari, bani pe care i-i cer acum miliardarului George Soros, scrie antena3.ro.
     * JURNALUL NATIONAL
     * China decretează cel mai înalt nivel de alertă în urma cutremurului de 7 grade
     Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a înregistrat marți seară provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, potrivit China Earthquake Networks Center (CENC), citat de Xinhua.Conform institutului geologic american USGS, seismul a măsurat 6,5 grade - transmit agențiile internaționale de presă. Autoritățile chineze au decretat cel mai înalt nivel de alertă în urma cutremurului. Echipe de salvare au fost trimise în regiunea afectată pentru a demara operațiunile de urgență, potrivit unui comunicat de presă dat de autorități. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața și peste 60 au fost rănite, informează Xinhua.Potrivit analizei preliminare a autorităților chineze, aproximativ 130.000 de locuințe au fost afectate, informează AFP.
     * Angajații de la privat tremură pentru salariile lor
     Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a dat asigurări că salariile românilor nu vor scădea după măsura anunțată de mutare a contribuțiilor CAS și CASS de la angajator la angajat. Nu a explicat totuși care este pârghia legală prin care va convinge firmele private să mărească salariile brute ale angajaților. Bugetarii sunt singurii salariați care pot sta liniștiți că nu le va scădea salariul net. La privat, lucrurile nu sunt atât de clare precum le-a prezentat ministrul. Specialiștii în fiscalitate au păreri împărțite: unii spun că statul nu poate să oblige firmele să mărească salariile brute, alții spun că există totuși această posibilitate.
     * Noi percheziții la sediul firmei Tel Drum
     Noi percheziții la sediul firmei Tel Drum din Alexandria. Anchetatorii au descins zilele trecute și au ridicat mai multe documente. Procurorii DNA îi anchetează pe apropiații șefului PSD, Liviu Dragnea, pentru a afla care sunt firmele care au pus mâna pe contractele cu statul. Surse din DNA spun că vinerea trecută, procurorii au mers la sediul Tel Drum din Alexandria și au ridicat de acolo saci cu documente. În acest dosar, este începută urmărire penală in rem, dar nu este nicio persoană pusă sub acuzare. De asemenea, conform unor surse, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, le-ar fi spus unor procurori să finalizeze acest dosar până la sfârșitul lunii august. Până acum, se cunoaște că este un dosar de cercetare penală deschis în februarie 2016, iar pentru dechiderea acestui dosar, anchetatorii de la noi au colaborat cu autoritățile din Brazilia.
     * NATIONAL
     * Coarnă, tânăr pensionar la 45 de ani!
     Coarnă e-n tot si-n toate, singura grijă pe care o are pe cap liderul sindical pentru întâietatea absolută "pe sticlă" fiind "concurenta neloială" făcută de "confratele" Iulian Surugiu, băgat peste noapte de către vicepremierul Gabriel Oprea, "la apelul bocancilor", din agent in corpul ofițerilor. Numai că, in timp ce urla ca din gura de șarpe împotriva "nababilor" care se pensionează de tineri, la 40 de ani si ceva, pentru a cumula apoi si alte venituri, Dumitru Coarnă uită sa le pomenească adepților fundamentaliști de prin sindicate dacă nu cumva si el mănâncă "pâinea tarii" de nouă ani, după ce s-a pensionat la doar 45 de ani? Basca veniturile mai mult decât generoase pe linie de sindicat...
     * Hai sictir, chiulangiilor!
     Nu este pentru prima dată când se întâmplă asta. Amânări sau suspendări de ședințe in Parlament pentru lipsa de cvorum au mai fost. Dar, de data aceasta, aleșii au făcut-o lata. Mai rău ca niciodată. Ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților se putea tine si la cârciuma, la o masa cu patru locuri, caci încăpeau toți cei prezenți. Adică fix patru, niciun picior sau o mana in plus. 4 din 13, mai pe șleau. Florin Iordache si Georgian Pop de la PSD, Andrei Gerea de la ALDE si Seres Denes de la UDMR. Restul? Cine știe pe unde le luceau ochii? Cine știe ce au descoperit peste noapte ca e mai important decât ședința Biroului Permanent?
     * PUTEREA
     * Carmen Dan: "Consilierii mei au RENUNȚAT la indemnizații, vor lucra neremunerați!"
     Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marți seară, într-o emisiune la România TV, că cei cinci consilieri ai săi au anunțat că renunță la indemnizația pe care o primesc pentru că lucrează la cabinetul de demnitar. Carmen Dan a spus că ei au luat această decizie pentru că "situația lor a fost intens mediatizată și imaginea Ministerului Afacerilor Interne este afectată", informează Agerpres. Ea a precizat că toți consilierii săi sunt oameni cu experiență, care au "activitate recunoscută în spate" și care au muncit în minister peste 20 de ani.
     * Motivul INCREDIBIL pentru care Dan Diaconescu a IEȘIT din închisoare
     Celebrul Dan Diaconescu a ieșit din penitenciar. Nu a fost însă eliberat condiționat, ci a primit o permise de câteva zile, scrie Cancan.ro. Potrivit jurnaliștilor, fiind disciplinat pe parcursul detenției, fostul patron al OTV a primit permisie și a putut să se ducă cu familia pe litoral. Dan Diaconescu este încarcerat din 2015 după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare pentru șantajarea lui Ion Moț, fost primar al comunei arădene Zărand, și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea.
     * ROMANIA LIBERA
     * Cel mai bogat pensionar din România primește, într-o lună, cât 100 de pensionari sărac
     O scurtă privire asupra datelor statistice ale Ministerul Muncii arată cât de viciat și de inechitabil este sistemul public de pensii din România. Pe de o parte avem majoritatea covârșitoare a românilor aflați la vârsta senectuții, care, după o viață întreagă de muncit pe brânci, câștigă în medie 1.100 lei, iar pe partea cealaltă avem categoriile speciale, care au pensii de mii sau chiar zeci de mii de lei. Vorbim despre profesori, care după 35-40 de ani de activitate, sunt nevoiți să ceară prelungirea activității, fiindcă ajung să primească pensii de circa 1.500 de lei, mai mici decât salariul actual. În cazul medicilor, cel mai cunoscut exemplu este al neurochirurgului Leon Dănăilă, care, după o carieră cu peste 36.000 de operații pe creier, avea anul trecut o pensie de doar 2.600 lei. Mulți alți medici au însă pensii sub 2.000 de lei, după o viață petrecută printre bolnavi.
     * De ce a scăpat TelDrum, firma controlată informal de către Liviu Dragnea, de verificările Fiscului
     Compania Tel Drum are un dosar în lucru la Antifrauda Fiscală din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) încă din 2014. De atunci, dosarul zace ferecat în fișetele instituției. Firma Tel Drum este o companie cu acționari care se ascund în spatele unor acțiuni la purtător. Printre aceștia se află mai mulți prieteni și colegi ai liderului PSD, Liviu Dragnea, despre care presa a spus că ar controla firma din umbră. Tel Drum figurează pe lista marilor contribuabili administrați de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. Această direcție trebuia să verifice din punct de vedere fiscal societățile aflate în administrare. În perioada 2013-2017, această direcție a fost condusă de Ionuț Mișa. Liderul PSD l-a susținut pe Ionuț Mișa pentru a fi numit la șefia Ministerului Finanțelor Publice în iunie a.c.
     * Camelia Bogdan: Banii din Crescent au fi ajuns și la alții, care sunt protejați de stat
     Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) și care a fost exclusă din magistratură, a declarat, într-un interviu pentru Revista 22, că sunt semne de întrebare dacă sumele din offshore-ul Crescent ar fi ajuns doar în posesia afaceristului și că ar trebui să se facă o comisie rogatorie, pentru ca autoritățile să afle ce s-a întâmplat cu banii. Astfel, judecătoarea a arătat că, după pronunțarea condamnării în dosarul ICA, ar fi trebuit indisponibilizate și bunurile al căror beneficiar real este Voiculescu, precum banii de la offshore-ul din Cipru, de pe urma cărora ea crede că ar fi beneficiat și alte persoane, "care ar putea fi protejate de organe ale statului".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * 900.000 de angajați au salarii mai mari de 3.000 de lei net pe lună, de trei ori mai mulți față de acum cinci ani
     Majorările de salarii din ultimii ani au crescut puterea de cumpărare a oamenilor, iar numărul angajaților bine plătiți a crescut. Aproximativ 900.000 de salariați din România (18% din efectivul total de angajați din economie) au salarii nete mai mari de 3.000 de lei pe lună, arată datele prelucrate de ZF pe baza informațiilor de la Ministerul Muncii. Creșterile succesive ale salariului minim, majorările de salarii din mediul privat, reducerile de taxe și noile investiții au modificat astfel structura angajaților în funcție de nivelul salarial obținut. În ultimii cinci ani, salariul minim s-a dublat (de la 538 de lei net în 2012 la 1.065 de lei net în prezent), iar salariul mediu pe economie a crescut cu 53% (până la 2.380 de lei net în luna iunie). Cu un salariu mediu de 530 de euro net pe lună, angajații din România au salarii de patru-cinci ori mai mici decât media statelor Uniunii Europene,
     * Medlife preia pachetul majoritar la Spitalul Humanitas din Cluj
     Furnizorul de servicii medicale private MedLife a preluat pachetul majoritar de 55% al campaniei Valdi Medica SRL care deține Spitalul Humanitas din Cluj, deschis la sfârșitul anului 2016. Spitalul Humanitas oferă servicii medicale axate cu precădere pe tratamente chirurgicale, dar deține în portofoliu și specialități medicale acordate în regim ambulatoriu care susțin activitatea chirurgicală prin consultații multidisciplinare preoperatorii, tratamente și urmărire postoperatorie. Odată cu finalizarea acestei tranzacții, grupul MedLife va ajunge la cea de 16-a achiziție, Anima fiind ultima anunțată. Clinicile Anima sunt prima rețea de medicină privată cu un lanț propriu de medicină de familie, cu 30 de cabinete de familie, șase policlinici și un laborator, cu afaceri de 5,2 milioane de euro.
     * Economia germană are perspective bune în pofida scăderii exporturilor și a producției industriale
     Germania, cea mai mare economie europeană, va continua probabil să avan­seze într-un ritm robust în pofida unor date recente negative, spun economiștii. Încurajările vin după anunțarea scăderii exporturilor și producției industriale. Excedentul comercial al Ger­­maniei a înregistrat o creștere ușoară în iunie, deși atât importurile, cât și exporturile au scăzut. Anterior, ministerul german al economiei a raportat o diminuare cu 1,1% a producției industriale față de luna anterioară, prima evoluție negativă a indicelui din decembrie. Nu există însă motive de îngrijorare, spun observatorii. "Nu credem că economia germană a ajuns brusc în vârf. Indicatorii de încredere arată solid și sugerează continuarea redresării", apreciază Carsten Brzeski, analist la ING. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 08:00
     Curtea Constituțională (CCR) dezbate marți, de la ora 12:00 sesizările formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani, potrivit unei surse din presă.  detalii
Internaţional, 07:56
     Trei dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în depreciere.  detalii
Internaţional, 07:52
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  detalii
Revista Presei, 07:46
     * ADEVARUL
     * Tribunalul PSD a decis: Sevil și Rovana, nevinovate
     Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina și Brațul Pavel. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, ambele miniștri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că PSD și ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunității Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.