GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 09.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Ce-a mai scornit PSD: sesiune extraordinară pe plajă și prezență prin telefon
     Acuzați de aleșii Opoziției că au încălcat legile pentru convocarea plenului Parlamentului, deputații PSD au venit cu o explicație inedită: ședința conducerii Camerei Deputaților a fost făcută telefonic. Aceiași parlamentari au precizat că nu au nevoie de cvorum de ședință. Prin urmare, colegii lor și-au putut vedea de vacanță, demers îmbrățișat și de Liviu Dragnea. Sesiune bifată, vacanță continuată. Convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului a fost motiv de scandal între coaliția majoritară PSD-ALDE și formațiunile din Opoziție. Lucrurile s-au inflamat odată cu începerea ședinței Biroului Permanent al Camerei Deputaților la care, din cei 13 membri, au participat doar patru. Inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea, a lipsit de la ședință, acesta fiind plecat în vacanță, într-o "destinație exotică", potrivit unor surse politice.
     * Impozit zero pentru medici, dividende și terenuri lucrate. Majorarea accizelor la carburanți
     Noile modificări la Codul Fiscal pregătite de Guvern aduc o serie de facilități fiscale, precum scutire de impozit pe venit pentru medici, eliminarea impozitului pe dividende, scutire de la plata impozitului pe terenuri pentru cei care le lucrează, fiind compensate în schimb de o măsură care îi va afecta pe toți românii, respectiv majorarea accizelor la carburanți. Carburanții vor deveni mai scumpi în România decât în Austria sau Luxemburg, dacă Guvernul pune în aplicare un proiect publicat marți de majorare a accizelor la benzină și motorină de la 1 septembrie. Această schimbare ar aduce o majorare de circa 45 de bani pe litru pentru carburanți.
     * Cum se pregătesc Statele Unite să apere Europa de Est
     După mai bine de un deceniu pe care și l-au petrecut luptând împotriva insurgenților islamiști din Irak și Afganistan, militarii Statelor Unite fac eforturi pentru a-și redobândi abilitățile specifice epocii Războiului Rece, astfel încât să poată face față potențialelor amenințări ale Rusiei în Europa de Est. Iar ajustările necesare pentru a răspunde noilor amenințări sunt foarte variate. Sute de tancuri și vehicule blindate de luptă în culori asemănătoare nisipului trebuie revopsite acum în verde închis, astfel încât să fie dificil de depistat în peisajul european. Soldații obișnuiți să acționeze din baze mari și sigure din Irak și Afganistan trebuie să se antreneze acum pentru a folosi plase de camuflaj astfel încât pozițiile lor să nu fie recunoscute, dar și să facă exerciții pentru a se putea dispersa în grupuri mici, pentru a putea evita sofisticatele drone de supraveghere.
     * Un fermier susține că a fost amendat pentru că produce pepeni prea mari
     Polițiștii locali din Vaslui i-au spus că sunt nereguli în carnetul de comercializare, însă producătorul suspectează altceva. Potrivit acestuia, adevăratul motiv ar fi faptul că "zemoșii" lui sunt foarte apreciați de vasluieni și le strică piața celorlalți pepenari. "Duminică mi-au dat 1000 de lei amendă pe motiv că nu aș avea această cultură de pepene galbene, că producție așa mare se face numai în țările din Occident. Când mi-au dat amenda, mi-au spus că e imposibil să am o cultură așa mare de pepeni și că îi aduc din altă parte. Probabil, după mintea lor, îi aduc din Olanda, cu elicopterul. I-am invitat să-mi vadă pământul unde am puși pepenii, să vadă cât de mult muncesc ca să îi obțin", a povestit Paul Comisescu, pentru ziarul local Vremea Nouă.
     * Front comun împotriva contului separat de TVA
     Intenția Guvernului de a obliga firmele să își creeze un cont în care să plătească TVA defalcat este criticată aspru de mediul de afaceri, care consideră că acestă măsură va bloca întreaga economie, deși Executivul spune că va ajuta doar la combaterea evaziunii fiscale și la îmbunătățirea colectării. Printr-un cont defalcat de TVA, companiile vor fi obligate să facă două plăți pentru fiecare factură achitată prin bancă. Prima plată se va face în contul deja existent, fără TVA-ul aferent, în timp ce prin a doua plată se va vira TVA-ul aferent în contul defalcat de TVA. Circa 300.000 de firme ar trebui să își creeze un astfel de cont până la 1 octombrie, la bănci sau la Trezorerie și vor trebui să își modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidența cât de cât automatizat.
     * Rusia a ajuns să-și vândă avioanele de luptă Suhoi pe ulei de palmier, cafea și ceai
     Indonezia și-a propus să profite de sancțiunile internaționale care afectează Rusia și intenționează să cumpere avioane de luptă rusești Suhoi cu ulei de palmier, cafea și ceai. Anunțul a fost făcut înainte de o vizită a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Jakarta. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Comerțului, Jakarta și Moscova au semnat săptămâna trecută un protocol de acord care prevede achiziționarea a 11 avioane de vânătoare rusești Suhoi în schimbul unor produse de primă necesitate. "Ideea a fost lansată anul trecut, unele persoane sugerând că Indonezia ar trebui să cumpere avioanele la schimb cu principalele noastre produse" alimentare, a declarat oficialul indonezian, citat de AFP.
     * Băsescu îi impută liderului PSD măsurile luate în afara programului de guvernare
     Președintele PMP, Traian Băsescu, a inventariat, marți, pe Facebook, măsurile luate în timpul guvernării PSD care nu sunt menționate în programul de guvernare cu care social-democrații au câștigat alegerile, întrebându-l pe Liviu Dragnea dacă aceste măsuri sunt semne ale unei crize economice sau ale faptului că "duduie economia". "Dragnea, ce zici, măi... Tăiere pensii; tăiere indemnizații pentru creșterea copilului; toate dările la stat trecute pe seama angajatului; creștere explozivă a prețurilor la energie electrică și gaze; reintroducere acciză suplimentară la combustibil", menționează Traian Băsescu. El îi reproșează liderului PSD că niciuna dintre aceste măsuri nu era menționată în programul de guvernare.
     * BANCHERUL
     * BNR impune restricții dure de creditare pentru IFN-uri
     BNR va impune din 1 octombrie, printr-un Regulament, restricții dure de creditare pentru Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) care acorda împrumuturi pe termen scurt, de valori mici, multe dintre ele exclusiv online si cu dobânzi care ajung si la 7.000% pe an, adică de 700 de ori mai mari decât pentru un credit bancar, cu o dobânda de 10%. IFN-urile care vor acorda împrumuturi cu dobânzi mai mari de 300% pe temeni de maxim 15 zile, 200% pe 3 luni sau 32,5% pe un an sau mai mult vor fi obligate să dispună de capital de 10 ori mai mare decât in prezent. BNR oferă si un exemplu privind cerința suplimentară de capital: la fiecare 100 de lei împrumutați la o rată a Dobânzii Anuale Efective (DAE) peste pragurile impuse, IFN-urile trebuie sa asigure un capital de 67 lei, adică 67% din valoarea creditului.
     * COTIDIANUL
     * Cine și de ce vrea altă majoritate? - Cornel Nistorescu
     Începe să fie suficient de clar că măsurile PSD-ului prezentate cu atîta pedanterie în campania electorală nu sunt decît niște scorneli, iar tot discursul comunicatorilor agreați de PSD (de la președinte la toți ceilalți prezenți seară de seară prin televiziuni), o fanfaronadă politică de cea mai joasă speță. A devenit cum nu se poate mai limpede că PSD-ul n-are echipe de specialiști, că faimoasele sale departamente pe domenii s-au desființat de mult și tot ce ni se flutură rezultă doar din scărpinările îndelungi pe scăfîrlia prea încălzită a liderilor. Ce ne facem? Se poartă negocieri pentru formarea unei alte majorități. E rost de putere, de funcții, de afaceri și opoziția dă semne că se agită. Ca să ce? Ca să dărîme Guvernul Tudose!? Sună spectaculos și teribil de comic. Ce să facă noua majoritate? Și cu cine? Care ar fi ideile principale pe care opoziția își construiește proiectele viitoare?
     * Bugetul se face praf
     Statul român va fi văduvit de încasări de 2,7 miliarde de lei în următorii patru ani pentru că PSD se pregătește să introducă mai multe scutiri de taxe și impozite pentru o serie de contribuabili, precum medici, agricultori, proprietari de terenuri agricole sau cei care încasează venituri din dividende. Aceste scutiri apar într-un proiect pentru modificarea și completarea Codului Fiscal aflat în prezent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe. La categoria impozitul pe profit, se propune deducerea cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora.
     * Alegeri în Germania: Pariu perdant pe tema migrației
     După un început bun de campanie electorală împotriva Angelei Merkel, candidatul social-democrat la funcția de cancelar, Martin Schulz, a început să piardă teren. Drept urmare, el a început să insiste înainte de alegerile de pe 24 septembrie pe tema imigrației, riscând să provoace reacții adverse nu numai în țară, dar și în întreaga UE, scrie cotidianul economic Handelsblatt. Chiar și pentru jurnaliștii de la Handelsblatt, extrem de critici, ­Schulz are dreptate în toate atacurile sale pe tema imigrației. El îi reproșează Angelei Merkel că a îngropat din motive tactice această temă, că a evitat să susțină împărțirea mai largă a poverii imigrației între toate statele europene și că politica germană a porților deschise nu poate fi sustenabilă pe termen mediu și lung.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Imprevizibilul Cod Fiscal
     În Programul de Guvernare 2017-2020 aprobat prin Hotărârea nr.53/2017 a Parlamentului României au fost înscrise și măsuri pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal. Orice modificare a legislației în sensul îmbunătățirii și alinierii ei la cea din Uniunea Europeană este binevenită. Să luăm, de exemplu, impozitul pe profit. Guvernul propune să se poată deduce pe cheltuială 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. Este adevărat că uneori recuperarea creanțelor este o problemă mare pentru firme. Dar de ce trebuie să le înstrăinăm pe o valoare mai mică în loc să ne ocupăm de recuperarea lor prin tribunal? Adică statul vine și face o reducere a impozitului pe profit pentru o gestionare neperformantă a activității unor societăți.
     * Ministrul Justiției: Voi avea o întâlnire cu premierul pe tema majorării salariilor angajaților din penitenciare
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că, cel târziu joi, va avea, împreună cu reprezentanții liderilor sindicali din Administrația Națională a Penitenciarelor, o întâlnire cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta despre majorările salariale cu 10 sau 15%, potrivit Agerpres, preluat de Hotnews. El a precizat că o altă problemă discutată a fost și posibilitatea valorificării produselor create de deținuți în penitenciare. Ministrul Justiției a precizat că va propune ca directorii de penitenciare să aibă mandat determinat pe patru ani.
     * Elysee despre scopul turneului președintelui Macron în Austria, România și Bulgaria
     Publicația "Challenges" anunță - citând un comunicat oficial emis de Elysee - că, în perioada 23-25 august, președintele Franței, Emmanuel Macron, va efectua un turneu în trei țări membre ale Uniunii Europene (Austria, România și Bulgaria). În centrul discuțiilor în capitalele vizitate, informează Elysee, se va afla revizuirea Directivei europene privind muncitorii detașați. Țările ai căror conducători îi va întâlni Emmanuel Macron, spun surse apropiate președintelui francez, "au fost mai degrabă ignorate" în ultimele decenii de către Franța, în timp ce Germania a investit mult în ele... Întregul turneu vizează ajungerea "la un mai intens acces în Est". Nu este inclusă în programul turneului nici o întâlnire cu lideri ai Poloniei și Ungariei.
     * Reacția bancherilor la acuzele aduse de Guvern
     Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) doresc să aducă la cunoștința opiniei publice că instituțiile de credit membre respectă legislația și reglementările aplicabile în România. În desfășurarea activității, instituțiile de credit au acționat în conformitate cu legile în vigoare și cu cerințele impuse de autoritățile de supraveghere și reglementare naționale și internaționale și de impunere. Instituțiile de credit operează într-un cadru strict reglementat, iar înregistrările contabile sunt validate de auditori independenți cu reputație, al căror profesionalism este recunoscut la nivel internațional.
     * Scumpirea carburanților este contestată de cei din transporturi
     Contactat telefonic de Curierul Național, Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, a declarat următoarele: ,,Sper să nu fie nicio modificare, sper să fie doar un subiect de vacanță". De asemenea, acesta a mai declarat că în situația de față transportatorii vor calcula și vor alimenta din afară. Astfel, costurile se vor regăsi în biletele de călătorie, iar cetățeanul va fi cel care suportă această supraaccizare. În încheiere, Ștefănescu a mai precizat că speră să se facă o analiză concretă a situației și să se vadă câștigul și pierderile. Va fi sigur un regres.
     * Taxă anuală pentru domeniile ".ro"
     Consiliul de Administrație al ICI, institutul care gestionează domeniile de internet .ro, a aprobat pe 14 iulie introducerea taxei anuale de înregistrare și mentenanță, informează HotNews, citat de B1 TV. "S-a decis introducerea unei taxe anuale de mentenanță de 6 euro fără TVA, pentru fiecare domeniu de internet .ro, începând cu 1 martie 2018. Este aceeași valoare ca în decizia ICI anulată anterior, în ianuarie 2017, și va exista aceeași perioadă de grație de cinci ani", a declarat, pentru HotNews, Decebal Popescu, fostul director general al ICI, demis săptămâna trecută de la conducerea institutului.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * De ce au fugit Popoviciu, Ghiță și Adamescu de furia DNA
     Sebastian Ghiță, Alexandre Adamescu, Puiu Popoviciu, cei mai cunoscuți fugari din ultimele luni. Toți se luptă în instanțe ca să nu se întoarcă în țară, preferând închisoare sau arestul oriunde altundeva decât în România. Toți aceștia susțin că în România, instituția care se ocupă cu lupta anti-corupție a devenit un mecanism abuziv care atunci când declanșează o urmărire împotriva ta nu ai cum să scapi, fiind parte a unui sistem care a perfecționat, în ultimii 12 ani, o rețetă de execuție publică, aproape fără cusur. Popoviciu, Ghiță și Adamescu au mai mult decât indicii rezonabile că o condamnare în România se obține pentru că trebuie, nu pentru că sunt dovezi! Iar prezumția de nevinovăție nu există decât pe hârtie!
     * Kövesi a trimis la SRI date din dosarul lui Radu Mazăre, deși Serviciul nu are atribuții în cercetarea penală
     Ies la iveală noi date despre modul cum a funcționat binomul SRI-DNA. Jurnalistul Victor Ciutacu a dezvăluit că deține date că Laura Codruța Kovesi a trimis către SRI dateonținute de DNA într-un dosar în care era cercatetat fostul primar al Constanței, Radu Mazăre. Acțiunile șefei DNA sunt cu atât mai ciudate cu cât SRI nu are atribuții în cercetarea penală. Practic ca SRI să trimită date către DNA, pentru a ajuta cu informații anumite cauze cercetate are o anumită logică, dar sensul invers naște întrebări dintre cele mai grave. De ce trebuia să știe SRI date din dosarul unui politician?
     * Petrecerea s-a terminat: Guvernul Tudose scumpește benzina
     Guvernul intenționează să scumpească litrul de benzină și motorină cu aproximativ 45 de bani de la 1 septembrie. Măsura nu-i va afecta doar pe șoferi, deoarece va provoca și scumpirea alimentelor, avertizează specialiștii. Transportatorii amenință cu proteste și prezic falimente de amploare. Ministerul de Finanțe a publicat, ieri, un proiect de Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Fiscal potrivit căruia acciza la motorina cu plumb, la motorina fără plumb și la benzină va crește de la 1 septembrie cu circa 20%, lucru care se va traduce, la pompă, într-o scumpire a unui litru de carburant cu aproximativ 45 de bani. Șoferii vor pierde astfel, la fiecare plin de rezervor, aproximativ 25-27 de lei.
     * Coldea a dat o mare lovitură la care românii se uită in fiecare zi
     Ion Cristoiu a publicat o dezvăluire senzațională pe blogul lui, unde a scris despre apariția televizată a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, la Digi 24 TV, post despre care jurnalistul susține că a fost creat de fostul prim-adjunct în SRI, generalul Florian Coldea. "Deși au trecut de la numirea sa în fruntea Externelor nu mai puțin de șase luni, Teodor Meleșcanu e la primul său interviu acordat unei televiziuni. Normal ar fi fost să meargă la o televiziune cît de cît urmărită, nu la Digi Tv, post fondat de Florian Coldea, care i-a și impus frigiditatea absolută (prezentatoarele sînt frigide, prezentatorii sînt toți tunși scurt, de parcă ar lucra la televiziunea publică din Coreea de Nord, știrile sînt apă de ploaie direct de la burlan, burtierele sînt mediocre, decorul rece), la care nu se uită nici măcar cei care lucrează la el", a scris Ion Cristoiu pe blogul său.
     * George Soros este acuzat de FRAUDĂ. O companie îi cere 10 MILIARDE de dolari
     Trei firme îl dau în judecată pe miliardarul George Soros pentru faptul că acesta ar fi încercat să distrugă afacerile, dar și reputația mai multor persoane implicate. România este dată în judecată de Gabriel Resources și cere 4,4 miliarde de dolari pentru că au fost împiedicați să facă investiția în Roșia Montană. Acum, trei firme din grupul BSG Resources îl dau în judecată pe George Soros și Fundația Societatea Deschisă pentru că a încercat să distrugă afacerile companiei și reputația câtorva persoane din grup. Pierderile pe care le declară companiile sunt de 10 miliarde de dolari, bani pe care i-i cer acum miliardarului George Soros, scrie antena3.ro.
     * JURNALUL NATIONAL
     * China decretează cel mai înalt nivel de alertă în urma cutremurului de 7 grade
     Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a înregistrat marți seară provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, potrivit China Earthquake Networks Center (CENC), citat de Xinhua.Conform institutului geologic american USGS, seismul a măsurat 6,5 grade - transmit agențiile internaționale de presă. Autoritățile chineze au decretat cel mai înalt nivel de alertă în urma cutremurului. Echipe de salvare au fost trimise în regiunea afectată pentru a demara operațiunile de urgență, potrivit unui comunicat de presă dat de autorități. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața și peste 60 au fost rănite, informează Xinhua.Potrivit analizei preliminare a autorităților chineze, aproximativ 130.000 de locuințe au fost afectate, informează AFP.
     * Angajații de la privat tremură pentru salariile lor
     Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a dat asigurări că salariile românilor nu vor scădea după măsura anunțată de mutare a contribuțiilor CAS și CASS de la angajator la angajat. Nu a explicat totuși care este pârghia legală prin care va convinge firmele private să mărească salariile brute ale angajaților. Bugetarii sunt singurii salariați care pot sta liniștiți că nu le va scădea salariul net. La privat, lucrurile nu sunt atât de clare precum le-a prezentat ministrul. Specialiștii în fiscalitate au păreri împărțite: unii spun că statul nu poate să oblige firmele să mărească salariile brute, alții spun că există totuși această posibilitate.
     * Noi percheziții la sediul firmei Tel Drum
     Noi percheziții la sediul firmei Tel Drum din Alexandria. Anchetatorii au descins zilele trecute și au ridicat mai multe documente. Procurorii DNA îi anchetează pe apropiații șefului PSD, Liviu Dragnea, pentru a afla care sunt firmele care au pus mâna pe contractele cu statul. Surse din DNA spun că vinerea trecută, procurorii au mers la sediul Tel Drum din Alexandria și au ridicat de acolo saci cu documente. În acest dosar, este începută urmărire penală in rem, dar nu este nicio persoană pusă sub acuzare. De asemenea, conform unor surse, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, le-ar fi spus unor procurori să finalizeze acest dosar până la sfârșitul lunii august. Până acum, se cunoaște că este un dosar de cercetare penală deschis în februarie 2016, iar pentru dechiderea acestui dosar, anchetatorii de la noi au colaborat cu autoritățile din Brazilia.
     * NATIONAL
     * Coarnă, tânăr pensionar la 45 de ani!
     Coarnă e-n tot si-n toate, singura grijă pe care o are pe cap liderul sindical pentru întâietatea absolută "pe sticlă" fiind "concurenta neloială" făcută de "confratele" Iulian Surugiu, băgat peste noapte de către vicepremierul Gabriel Oprea, "la apelul bocancilor", din agent in corpul ofițerilor. Numai că, in timp ce urla ca din gura de șarpe împotriva "nababilor" care se pensionează de tineri, la 40 de ani si ceva, pentru a cumula apoi si alte venituri, Dumitru Coarnă uită sa le pomenească adepților fundamentaliști de prin sindicate dacă nu cumva si el mănâncă "pâinea tarii" de nouă ani, după ce s-a pensionat la doar 45 de ani? Basca veniturile mai mult decât generoase pe linie de sindicat...
     * Hai sictir, chiulangiilor!
     Nu este pentru prima dată când se întâmplă asta. Amânări sau suspendări de ședințe in Parlament pentru lipsa de cvorum au mai fost. Dar, de data aceasta, aleșii au făcut-o lata. Mai rău ca niciodată. Ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților se putea tine si la cârciuma, la o masa cu patru locuri, caci încăpeau toți cei prezenți. Adică fix patru, niciun picior sau o mana in plus. 4 din 13, mai pe șleau. Florin Iordache si Georgian Pop de la PSD, Andrei Gerea de la ALDE si Seres Denes de la UDMR. Restul? Cine știe pe unde le luceau ochii? Cine știe ce au descoperit peste noapte ca e mai important decât ședința Biroului Permanent?
     * PUTEREA
     * Carmen Dan: "Consilierii mei au RENUNȚAT la indemnizații, vor lucra neremunerați!"
     Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marți seară, într-o emisiune la România TV, că cei cinci consilieri ai săi au anunțat că renunță la indemnizația pe care o primesc pentru că lucrează la cabinetul de demnitar. Carmen Dan a spus că ei au luat această decizie pentru că "situația lor a fost intens mediatizată și imaginea Ministerului Afacerilor Interne este afectată", informează Agerpres. Ea a precizat că toți consilierii săi sunt oameni cu experiență, care au "activitate recunoscută în spate" și care au muncit în minister peste 20 de ani.
     * Motivul INCREDIBIL pentru care Dan Diaconescu a IEȘIT din închisoare
     Celebrul Dan Diaconescu a ieșit din penitenciar. Nu a fost însă eliberat condiționat, ci a primit o permise de câteva zile, scrie Cancan.ro. Potrivit jurnaliștilor, fiind disciplinat pe parcursul detenției, fostul patron al OTV a primit permisie și a putut să se ducă cu familia pe litoral. Dan Diaconescu este încarcerat din 2015 după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare pentru șantajarea lui Ion Moț, fost primar al comunei arădene Zărand, și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea.
     * ROMANIA LIBERA
     * Cel mai bogat pensionar din România primește, într-o lună, cât 100 de pensionari sărac
     O scurtă privire asupra datelor statistice ale Ministerul Muncii arată cât de viciat și de inechitabil este sistemul public de pensii din România. Pe de o parte avem majoritatea covârșitoare a românilor aflați la vârsta senectuții, care, după o viață întreagă de muncit pe brânci, câștigă în medie 1.100 lei, iar pe partea cealaltă avem categoriile speciale, care au pensii de mii sau chiar zeci de mii de lei. Vorbim despre profesori, care după 35-40 de ani de activitate, sunt nevoiți să ceară prelungirea activității, fiindcă ajung să primească pensii de circa 1.500 de lei, mai mici decât salariul actual. În cazul medicilor, cel mai cunoscut exemplu este al neurochirurgului Leon Dănăilă, care, după o carieră cu peste 36.000 de operații pe creier, avea anul trecut o pensie de doar 2.600 lei. Mulți alți medici au însă pensii sub 2.000 de lei, după o viață petrecută printre bolnavi.
     * De ce a scăpat TelDrum, firma controlată informal de către Liviu Dragnea, de verificările Fiscului
     Compania Tel Drum are un dosar în lucru la Antifrauda Fiscală din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) încă din 2014. De atunci, dosarul zace ferecat în fișetele instituției. Firma Tel Drum este o companie cu acționari care se ascund în spatele unor acțiuni la purtător. Printre aceștia se află mai mulți prieteni și colegi ai liderului PSD, Liviu Dragnea, despre care presa a spus că ar controla firma din umbră. Tel Drum figurează pe lista marilor contribuabili administrați de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. Această direcție trebuia să verifice din punct de vedere fiscal societățile aflate în administrare. În perioada 2013-2017, această direcție a fost condusă de Ionuț Mișa. Liderul PSD l-a susținut pe Ionuț Mișa pentru a fi numit la șefia Ministerului Finanțelor Publice în iunie a.c.
     * Camelia Bogdan: Banii din Crescent au fi ajuns și la alții, care sunt protejați de stat
     Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) și care a fost exclusă din magistratură, a declarat, într-un interviu pentru Revista 22, că sunt semne de întrebare dacă sumele din offshore-ul Crescent ar fi ajuns doar în posesia afaceristului și că ar trebui să se facă o comisie rogatorie, pentru ca autoritățile să afle ce s-a întâmplat cu banii. Astfel, judecătoarea a arătat că, după pronunțarea condamnării în dosarul ICA, ar fi trebuit indisponibilizate și bunurile al căror beneficiar real este Voiculescu, precum banii de la offshore-ul din Cipru, de pe urma cărora ea crede că ar fi beneficiat și alte persoane, "care ar putea fi protejate de organe ale statului".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * 900.000 de angajați au salarii mai mari de 3.000 de lei net pe lună, de trei ori mai mulți față de acum cinci ani
     Majorările de salarii din ultimii ani au crescut puterea de cumpărare a oamenilor, iar numărul angajaților bine plătiți a crescut. Aproximativ 900.000 de salariați din România (18% din efectivul total de angajați din economie) au salarii nete mai mari de 3.000 de lei pe lună, arată datele prelucrate de ZF pe baza informațiilor de la Ministerul Muncii. Creșterile succesive ale salariului minim, majorările de salarii din mediul privat, reducerile de taxe și noile investiții au modificat astfel structura angajaților în funcție de nivelul salarial obținut. În ultimii cinci ani, salariul minim s-a dublat (de la 538 de lei net în 2012 la 1.065 de lei net în prezent), iar salariul mediu pe economie a crescut cu 53% (până la 2.380 de lei net în luna iunie). Cu un salariu mediu de 530 de euro net pe lună, angajații din România au salarii de patru-cinci ori mai mici decât media statelor Uniunii Europene,
     * Medlife preia pachetul majoritar la Spitalul Humanitas din Cluj
     Furnizorul de servicii medicale private MedLife a preluat pachetul majoritar de 55% al campaniei Valdi Medica SRL care deține Spitalul Humanitas din Cluj, deschis la sfârșitul anului 2016. Spitalul Humanitas oferă servicii medicale axate cu precădere pe tratamente chirurgicale, dar deține în portofoliu și specialități medicale acordate în regim ambulatoriu care susțin activitatea chirurgicală prin consultații multidisciplinare preoperatorii, tratamente și urmărire postoperatorie. Odată cu finalizarea acestei tranzacții, grupul MedLife va ajunge la cea de 16-a achiziție, Anima fiind ultima anunțată. Clinicile Anima sunt prima rețea de medicină privată cu un lanț propriu de medicină de familie, cu 30 de cabinete de familie, șase policlinici și un laborator, cu afaceri de 5,2 milioane de euro.
     * Economia germană are perspective bune în pofida scăderii exporturilor și a producției industriale
     Germania, cea mai mare economie europeană, va continua probabil să avan­seze într-un ritm robust în pofida unor date recente negative, spun economiștii. Încurajările vin după anunțarea scăderii exporturilor și producției industriale. Excedentul comercial al Ger­­maniei a înregistrat o creștere ușoară în iunie, deși atât importurile, cât și exporturile au scăzut. Anterior, ministerul german al economiei a raportat o diminuare cu 1,1% a producției industriale față de luna anterioară, prima evoluție negativă a indicelui din decembrie. Nu există însă motive de îngrijorare, spun observatorii. "Nu credem că economia germană a ajuns brusc în vârf. Indicatorii de încredere arată solid și sugerează continuarea redresării", apreciază Carsten Brzeski, analist la ING. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 18:33
KREMLINUL ANUNȚĂ:
     Pentru moment nu există în studiu vreun plan al unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump înaintea summitului NATO, a anunțat marți Kremlinul, citat de Interfax, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 18:10
     Un proiect de lege care va fi trimis astăzi în Parlamentul de la Budapesta conține o prevedere conform căreia organizațiile care îi sprijină pe imigranți vor plăti o taxă specială de 25%, a informat Ministerul ungar de Finanțe, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Sport, 17:59
CM RUSIA
     Japonia a reușit să ofere o semi-surpriză și să treacă de Columbia, o echipă bine garnisită cu staruri (Falcao, Bacca, James...) de diferite mărimi și în diverse forme...sportive.  click să citești tot articolul
Comunicate de presă, 16:15
     Cea de-a treia ediție a Festivalului RomânIA Autentică va avea loc pe 23 și 24 iunie 2018. Pe deplin conștienți de ceea ce am construit cu migală, RomânIA Autentică și-a asumat un scop și o misiune pe cât de dificilă, pe atât de importantă, aceea de a arăta fața reală a tezaurului popular și spiritual al satului românesc. Dacă îți dorești cu adevărat, găsești și azi în localități izolate, în memoria ultimilor păstrători de tradiții ori în lăzi de zestre, transmise din generație în generație, comori fragile și inefabile, pe care tăvălugul contemporan le poate sfărâma într-o clipă, dacă nu vom întinde mâna pentru a salva ce se mai poate.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 15:47
ANCOM:
     Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat astăzi că românii au experimentat anul trecut viteze medii de descărcare la nivel național de 112,1 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, cu 18% mai mari decât în anul anterior, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.