CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 10.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Cod roșu la DNA. Noi manifestații împotriva corupției
     Noi manifestații împotriva corupției au avut loc duminică în Capitală și în alte nouă orașe. Protestele s-au desfășurat sub numele Cod roșu la DNA, iar mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare. Circa o mie de oameni au manifestat pe Bulevardul Magheru, aproape de Piața Universității. Protestatarii s-au îndreptat spre Piața Unirii - sediul Ministerului Justiției din Piața Constituției - sediul DNA de pe strada Știrbei Vodă. Ajunși pe Bulevardul Magheru, la intersecția cu strada George Enescu, o parte dintre manifestanți s-au așezat pe jos, unde au stat preț de câteva minute, strigând "Rezistăm, nu cedăm", "Luptăm, luptăm și câștigăm ", "Susținem DNA", "Fără prag", "Ieșiți din casă dacă vă pasă".
     * George Friedman: Inițiativa celor Trei Mări, baraj contra expansiunii ruse
     Cele două state-fundații ale Intermarium sunt Polonia și România, care au dezvoltat legături militare strânse. Țările balticele sunt deja implicate. Singurul stat est-european care până acum a făcut figură separată de acest bloc a fost Ungaria, care a dezvoltat legături egale cu Rusia, dar și cu SUA. Există însă semnale puternice că și Ungaria este pregătită să se alăture. Guvernul de la Budapesta a anunțat recent că Ungaria va participa, pentru prima oară, la un exercițiu militar multinațional în Marea Neagră, alături de România și Bulgaria. Atunci, flancul estic al Peninsulei europene va avea un grup coeziv, susținut de o putere globală, care formează o linie de demarcație între Rusia și restul Europei susține George Friedman, fost analist principal al Stratfor.
     * Dragnea: Ancheta DNA nu are nicio legătură cu mine, eu nu am afaceri în Brazilia; totul pleacă de la George Soros
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la România TV, că ancheta DNA privind aspecte publicate în urma investigației jurnalistice a Rise Project nu îl vizează, deoarece el nu are nicio afacere în Brazilia și nu a transferat bani în această țară, totul pornind de la George Soros, care este, în opinia sa, "un personaj malefic". În ceea ce privește raportul publicat de Rise Project și care a fost atribuit Direcției Generale de Protecție Internă, liderul PSD a susținut că sunt doar niște "hârtii", în care s-au înșiruit minciuni.
     * Olguța Vasilescu: Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii pentru a vedea cum se face calculul; nu e vorba de desființare
     Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică, la România TV, că a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile și care este diferența între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează și la stat. Ministrul a ținut să precizeze că nu este vorba despre naționalizarea sau desființarea pilonului II. Ministrul a explicat că "pilonul I de pensie înseamnă pilonul la care contribuie absolut toată lumea care va primi o pensie de la Casa Națională de Pensii și care plătește aproximativ 10%, apoi este pilonul II de pensii, care banii vin tot de la beneficari, este tot al statului, dar cu administrare privată".
     * Pădurile virgine ale României au intrat în patrimoniul UNESCO. Defrișările sunt strict interzise
     Nouă păduri virgine din România au intrat în patrimoniul UNESCO, fapt care garantează că aici nu vor exista tăieri de arbori sau exploatări forestiere. Pădurile virgine care sunt de acum înainte protejate sunt cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș). Decizia includerii lor în patrimoniul UNESCO a fost luată vineri 7 iulie în cadrul reuniunii de la Cracovia. Alături de pădurile din România, în patrimoniul UNESCO au mai fost incluse și păduri situate tot în Munții Carpați în alte țări europene. UNESCO a emis deja un comunicat de presă în care anunță includerea pădurilor în patrimoniul ariilor protejate.
     * Dragnea: În fiecare luni, Mihai Tudose va prezenta coaliției raportul de activitate
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat duminică seara, la România TV, că a convenit cu premierul Mihai Tudose ca în fiecare zi de luni acesta să participe la ședința coaliției de guvernare, pentru a prezenta săptămânal raportul de activitate, în condițiile în care prim-ministrul își dorește să îl "simtă aproape" și să existe o comunicare foarte strânsă cu liderii coaliției. Liderul PSD a susținut că este firesc să existe o discuție în coaliție cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit. Liderul PSD a susținut că este firesc să existe o discuție în coaliție cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit.
     * Turiștii de pe litoral au cheltuit o mica avere in weekend-ul Neversea
     "Neversea a meritat fiecare bănuț", spun entuziaști participanții. La final de petrecere, mai toți recunosc ca au avut nevoie de cel puțin o suta de lei pe zi pentru mâncare, apa si bere. Daca punem la socoteală si cazarea, biletele de spectacol, cifra urca pana 1.500 de lei. In cazul pretențioșilor care au ales hoteluri scumpe suma se dublează. Pentru o noapte de cazare intr-un hotel din Constanta, turistii au platit intre 250 si 400 de lei. Cei care au vrut sa doarma intr-un hotel aflat chiar langa plaja ''Neversea'' au dat si 300 de euro pentru o noapte. Cel mai ieftin a fost insa la cort. Cativa tineri au gasit varianta optima pentru a fi prezenti la eveniment, dar cu cheltuieli minime. La primele doua zile de festival au participat aproape o suta de mii de oameni
     * BANCHERUL
     * Premieră: creditele noi de consum (2 miliarde lei lunar) au depășit finanțările pentru firme
     Pentru prima data in istoria statisticilor BNR de 10 ani, creditele noi de consum si refinanțările acordate de bănci populației, in luna mai, au întrecut volumul de finanțări noi pentru firme, stimulând astfel o euforie a consumului in detrimentul investițiilor, despre care economiștii au început, timid, să tragă semnale de alarmă. BNR menționează in raportul de stabilitate financiară publicat recent că exista o "tensionare a echilibrelor macroeconomice, reflectate de creșterea economică rapidă, peste potențial, bazată mai mult pe consum decât pe investiții, precum și în adâncirea deficitelor gemene (deficitul de cont curent si cel bugetar)". BNR consideră însă că exacerbarea consumului nu se bazează pe creditare, in ciuda evidentei datelor statistice, care arată, după cum se vede, ca volumul creditelor de consum este unul însemnat, peste cel al finanțărilor pentru firme.
     * CAPITAL
     * Interviu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc: «Construim o nouă centură a Capitalei»
     În următorii patru ani, se va dubla numărul de kilometri de autostradă și de drumuri expres. Cel puțin asta reiese din interviul pe care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, l-a acordat revistei Capital. În viziunea acestuia, proiectele vitale pentru România sunt Centura Capitalei, autostrăzile Sibiu-Pitești, Transilvania, Târgu Mureș - Târgu Neamț - Iași și drumurile expres Pitești-Craiova și Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău-Pașcani. După zece ani de promisiuni, Ministerul Transporturilor scoate la licitație construcția centurii de sud a Capitalei la nivel de autostradă.
     * Cele mai bine plătite joburi pentru care nu îți trebuie Bacalaureat
     Tinerii care nu au trecut examenul de bacalaureat se pot angaja în domenii precum vânzări, logistică sau producție, sau pot urma cursuri de calificare de scurtă durată și pot lucra în saloane de înfrumusețare, a declarat Raluca Peneș, coordonator de resurse umane al Smartree. "Partea de producție este o industrie care are nevoie de forță de muncă, nu neapărat calificată și nu neapărat cu bac", a adăugat reprezentanta Smartree - companie care activează pe piața de externalizare a serviciilor de salarizare și administrare de personal. Cel mai bine plătit post este cel de șofer de TIR. La curse din afară, un șofer de TIR câștigă peste 1.000 de euro, menționează Peneș. În țară meserii care se plătesc bine sunt cele web designer, somelier, stewardesă, manichiuristă/pedichiuristă.
     * COTIDIANUL
     * Dragnea, pus la "Scuipați aici"
     "Vom avea o ședință de coaliție în care vor fi invitați prim-ministrul și o serie de membri din Cabinet pe care îi va hotărî domnul Tudose și vom discuta după prima săptămână de guvernare care sunt concluziile lor", a spus Liviu Dragnea mai zilele trecute. O nebunie, nu alta! E ca și cum ar cere un set de concluzii după o plimbare pînă la Mamaia și una pînă la Făgăraș. "Ia spune tu, Mihai, ce-ai înțeles din situația României și ce crezi că ai de făcut cu guvernul tău!" Nici cu un elev tîmpit nu te porți așa! Nu are cum să-și facă temele într-o pauză. Această grabă generatoare de penibil a președintelui PSD vine din strînsoarea în care a căzut. Vrea morțiș să arate că lucrează de zor, chiar dacă de 6 luni nu-i iese nimic. Se zbate cu disperare să scape din cătarea jurnaliștilor de la Rise Project și Realitatea TV.
     * Ce face Trump cu sancțiunile impuse Rusiei
     Președintele SUA Donald Trump a dat duminică asigurări pe Twitter că sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi relaxate atât timp cât situațiile din Ucraina și Siria nu vor fi rezolvate. "Sancțiunile nu au fost discutate la întâlnirea mea cu președintele Putin. Nu se va face nimic până când problemele ucraineană și siriană nu vor fi rezolvate", a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20 de la Hamburg, unde s-a întâlnit pentru prima oară cu omologul său rus. Pe de altă parte, Trump a notat pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20, că este timpul ca Washingtonul să "meargă înainte pentru a lucra constructiv cu Rusia".
     * Inspirat de Trump, Erdogan s-a sucit: "Fără supărare"
     Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă, după summitul G20 de la Hamburg, că Turcia nu va ratifica Acordul pentru Climă de la Paris, dacă nu sunt respectate promisiunile care i-au fost făcute. "Fără supărare, dar nu îl vom trece în Parlamentul nostru până când nu sunt respectate promisiunile care ne-au fost făcute", susține președintele turc că le-a spus omologului francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german Angela Merkel. Comunicatul final al summitului G20 prevede că toți membrii, cu excepția Statelor Unite, vor respecta planul de combatere a încălzirii globale, dar iau notă de retragerea președintelui SUA din inițiativă. Însă imediat după summit, Erdogan, care a discutat cu Trump în marja evenimentului, a spus că Turcia nu mai este un actor sigur și a sugerat că și alți membri G20 au îndoieli.
     * CURENTUL
     * Gavrilescu acuzată de primitivism: în loc să trimită urșii în Austria sau Germania, a decis uciderea a 175 de exemplare
     Decizia Ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, de a aviza uciderea în anul 2017 a 175 de urși arată că România este, mai departe, o țară cu lideri politici de o gândire primitivă, consideră Partidul Verde filiala județeană Suceava. Chiar dacă țara noastră are un excedent de urși, sunt țări în Europa, cum este Austria sau Germania, unde urșii sunt animale rare, iar din acest motiv România poate exporta urși pentru a repopula acele zone, din Germania și Austria, unde nu se mai găsesc aceste animale. "Nu trebuie să uităm că din pădurile noastre au dispărut zimbrii, iar prin grija guvernului polonez țara noastră a fost repopulată cu zimbri în ultimii ani. Un asemenea gest (dar de repopulare cu urși), ar putea să facă și guvernul român în raport cu statele din Europa unde urșii sunt pe cale de dispariție", consideră Dan Acibotăriță, președinte al Partidului Verde Filiala jud. Suceava
     * CURIERUL NATIONAL
     * Se așteaptă un nou sistem de impozitare
     Mediul de afaceri autohton vine cu soluții concrete privind fiscalizarea veniturilor. Conform studiilor postate pe mediul virtual, se regăsesc teme de interes. Impozitele reprezintă principala temă de preocupare, și anume: Impozitul pe profit de 16% și dividendele de 5% sunt ne sustenabile datorită faptului că încasările la buget sunt trimestriale, semestriale și anuale și nu pot aduce o predictibilitate coerentă în vederea impozitării firmelor pentru colectarea taxelor la bugetul de stat. După cum s-a observat de-a lungul anilor, majoritatea companiilor, în mod special multinaționalele, au căutat cu preponderență să ascundă profiturile, în mod special prin companii de tip off-shore, prețuri de transfer, prin contracte de consultanță, management și servicii către firme din afara României etc. raportând în ultimii 10 ani pierderi aproape constante.
     * România - locul 1 la creșterea economică în cadrul UE pe trimestrul unu 2017
     Conform datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat România a înregistrat în primul trimestru al anului 2017 cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, respectiv de 5,7% brut și 5,6% ajustat de Eurostat pentru asigurarea comparabilității cu alte state, atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut. Alte țări membre în Uniunea Europeană au înregistrat creșteri mai mici, conform tabelului publicat de biroul european de statistică Eurostat, ca de exemplu Polonia 4,1% , Ungaria 3,7% , Bulgaria 3,4% , Cehia 2,9%, Spania 3%.
     * G20: Hamburgul a devenit o fortăreață
     Angelei Merkel i-a revenit rolul de a alege locul în care să aibă loc summitul din acest an, la Hamburg, orașul său natal. Grupul G20 include de fapt 19 membri, întrucât Uniunea Europeană este prezentă ca o singură entitate. Alături de ea participă: Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, India, Brazilia, Italia, Canada, Coreea de Sud, Australia, Mexic, Indonezia, Turcia, Arabia Saudită, Argentina și Africa de Sud. Începând de joi, Hamburgul este teatrul unor violente manifestații anti-mondializare. 10.000 de militanți predominant din extrema-stângă și-au dat întâlnire joi după-amiază în acest oraș, înaintea începerii summitului G20 pentru a participa la marea demonstrație sub sloganul "Welcome to Hell". Speriați, o parte din cetățenii orașului au plecat în alte regiuni, întreaga activitate comercială a fost întreruptă, toate magazinele au fost închise și baricadate, locuințele de asemenea baricadate.
     * EVENIMENTUL ZLEI
     * Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. O pușculiță cu 10 miliarde de euro, care ar putea dinamiza economia
     Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții este o societate care urmează a fi alimentată de veniturile din dividende ale companiilor de stat care generează profit, dar și din veniturile provenite din emisiuni de obligațiuni obținute din vânzarea de active neperformante. Estimat a fi cel mai important pilon economic al Programului de guvernare, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FDSI) ar fi trebuit să fie deja constituit. Suntem în luna iulie, iar reformele economice promise sunt de abia în stadiul de intenție de proiect, după restructurarea guvernamentală. Anunțat încă din luna ianuarie 2017, prin Programul de guvernare 2017-2020, FSDI ar trebui să aibă modelul fondurilor suverane din Norvegia, Franța, Italia sau Polonia. Valoarea acestuia este estimată a fi de 10 miliarde de euro și urmează a fi alimentat de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit.
     * Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, ACUZAT că a furat din fondurile NATO
     Generalul Florian Coldea, directorul operativ al SRI, ar fi furat din fondurile NATO și ale americanilor, este acuzația bombă făcută de un fost ofițer al serviciului, Adrian Radu, în publicația pe care o conduce, Comisarul de Prahova (n.red-nici o legătură cu siteul comisarul.ro), informații oferite în exclusivitate FLUX 24. Reacția ofițerului SRI vine după ce un lider al Partidului Mișcarea Populară, Gelu Vișan, l-a acuzat pe Florian Coldea că a intrat în conflict cu Mossadul deoarece serviciul israelian de informații aflase informații despre 20.000 de hectare intrate în posesia unui grup condus de acesta. Americanii sunt supărați rău de tot pe super înstelatul Coldea doarece din banii dați pentru SRI o parte au fost "evaporati" și s-au achiziționat de către Coldea pe numele unor interpuși -terenuri dar și alte obiective!, afirmă fostul ofițer SRI.
     * S-au adeverit previziunile lui Grindeanu în ceea ce-l privește pe noul premier Tudose
     Aproape tot ceea ce a declarat fostul premier Sorin Grindeanu imediat după ce a fost îndepărtat de la guvernare a început să se adeverească. A spus public faptul că lui Mihai Tudose îi va veni rândul să treacă prin ceea ce a trecut el, sfătuindu-l să aibă totdeauna un "plan B", deoarece Liviu Dragnea este imprevizibil. Când nu-i convine ceva, acționează. Au apărut deja primele divergențe între Tudose și Dragnea, ca dovadă, aflăm că premierul, împreună cu câțiva miniștri, sunt chemați, luni dimineață, înaintea vizitei la Bruxelles, în fața liderilor Coaliției PSD-ALDE. Se presupune că șeflul PSD are câteva probleme de rezolvat, printre care contabilizarea câtorva numiri controversate, tensiunile din relația cu mediul de afaceri, dar și un conflict aplanat între ministerul Transporturilor și primarul Capitalei. Or, de Gabriela Firea nu are voie nimeni să se atingă, deocamdată.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Olguța Vasilescu: "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând"
     Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a confirmat datele furnizate de INS conform cărora 100 000 de pensii speciale sunt echivalente cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Ministrul spune că a cerut întreaga bază de dată de la instituții pentru a putea vedea ce modificări pot fi făcute. "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică," a spus Olguța Vasilescu la România TV. Ministrul Muncii a refuzat însă să spună dacă vor fi luate măsuri în acest sens, dar admite că sunt o mulțime de inechități în pensiile românilor.
     * Cum rămâi fără casă "doar cu buletinul"
     Creditele rapide, cu buletinul, sunt din nou pe val. Un adevărat pericol, recunosc autoritățile, în speță oficialii BNR. Românii sunt sfătuiți că se informeze temeinic înainte de a apela la această variantă simplă de creditare, care, de foarte multe ori s-a dovedit a fi periculoasă. Sunt cazuri în care se poate ajunge până la executarea silită și chiar evacuarea oamenilor din propriile case. Atenție, așadar! Citiți cu atenție toate clauzele și nu ezitați să puneți întrebări. La sfârșitul lunii iunie, în România existau nu mai puțin de 147 de instituții financiare nebancare, conform Registrului General al Instituțiilor Financiare Nebancare al BNR. Iar mai nou, și firmele se împrumută de la IFN-uri. Și tot ca noutate, culmea, aceste instituții au ajuns să reclame la Biroul de Credit mai mulți clienți decât o fac băncile.
     * Statul a încasat peste 18 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, în iunie
     Statul a încasat în iunie peste 18,6 milioane de euro în urma comercializării pe platforma de licitație comună a Uniunii Europene (UE) a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Conform sursei citate, au fost comercializate 3,76 de milioane de certificate aferente instalațiilor staționare. Anul trecut, statul a încasat circa 195 de milioane de euro, aici intrând și sumele din sectorul aviației.
     * Bătălie româno-poloneză pentru Oltchim
     Procesul de analiză a ofertelor de preluare a unuia dintre cele mai mari combinate chimice din România este în plină desfășurare. Este vorba de Oltchim Râmnicu Vâlcea. Două mari companii se bat pentru Combinat: una românească - Chimcomplex Borzești și una polonezo-germană - PCC. În eventualitatea câștigului de partea română, se va înființa Compania Română de Chimie. Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013 și al cărui plan de organizare prevede acum vânzarea pentru cel puțin 307 milioane de euro. Unul dintre investitorii interesați de preluarea Oltchim a declarat că în șase luni de la o posibilă preluare, Combinatul va reintra pe o poziție de echilibru devenind bancabil și toate acestea fără reduceri salariale sau al diminuării producției.
     * NATIONAL
     * Prinsi cu "Black Card"-uri de la Soros!
     Soros simte ca-i fuge o noua tara de sub picioare, dupa ce Ungaria, Cehia sau Polonia au luat masuri severe de verificare a activitatii fundatiilor "societatii deschise" ale acestuia. Asa , dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, Soros arunca tot mai multi bani pentru a-si pastra "reduta" romaneasca , pe langa traditionalele sponsorizari a "paienjenisului" de ONG- uri recurgand acum la cumpararea cu totul a unor lideri romani . Iar multi politicieni romani ar fi acceptat un CEE TRUST BLACK , de pe care scot bani "fara numar" de la orice bancomat din lumea asta...
     * Licitatia secolului: Colectia Rockefeller
     Colectia Rockefeller va fi licitata in primavara lui 2018 la Christie's, casa de licitatie care estimeaza ca aceasta va fi "vanzarea secolului" si ca va genera venituri totale de peste 500 de milioane de dolari. Societatea Christie's va pune in vanzare una dintre cele mai prestigioase colectii din lume, cea a lui David Rockefeller, nepotul industriasului John D. Rockefeller, decedat pe 20 martie 2017. In spatele numelui lui David Rockefeller sta una dintre cele mai puternice dinastii de oameni de afaceri, dar si de mari colectionari de arta si filantropi. De acest nume sunt legate Consiliul de relatii cu strainatatea, Universitatea Harvard si Muzeul de Arta Moderna (MoMA), fondat de mama lui David Rockefeller.
     * Zuckerberg cumpara clubul Tottenham cu un miliard de lire
     Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, ar intentiona sa investeasca un miliard de lire sterline pentru preluarea clubului englez Tottenham, a informat, ieri, presa britanica. Un fond american de investitii, condus din umbra de Mark Zuckerberg, ia in calcul posibilitatea de a face o oferta de un miliard de lire sterline pentru Tottenham", scriu tabloidele britanice. Conform altor surse, Iconiq Capital, o firma cu sediul in San Francisco, ar fi de fapt "fondul american de investitii" la care se face referire. Printre oamenii din conducerea Iconiq Capital se afla si Zuckerberg. Interesul americanilor pentru Tottenham dateaza inca din 2014, insa Joe Lewis, patronul gruparii engleze, asteapta o oferta de doua miliarde de lire sterline pentru a vinde clubul.
     * Rugaciunea Tatal Nostru a fost modificata
     Din noiembrie anul acesta, la orice slujba catolica din Franta, preotii nu vor mai spune rugaciunea "Tatal Nostru" cerandu-i lui Dumnezeu "si nu ne duce pe noi in ispita", ci "si nu ne lasa sa cadem in ispita", oferind astfel o alta perspectiva asupra interpretarii textului biblic. "Toata lumea stia ca era fals sa insinuezi ca Hristos ne supune tentatiei. In fapt, rugaciunea Tatal Nostru arata libertatea de a alege intre bine si rau. Si cere lui Hristos sa nu ne lase sa cadem prada ispitei", a precizat specialistul francez la Vatican Christophe Dickès. "Tatal Nostru" este rugaciunea facuta de insusi Mantuitorul, atunci cand ucenicii i-au cerut sa le arate cum sa se roage. Mai mult, rugaciunea este comuna tuturor confesiunilor crestine. Dezbaterea asupra acestui vers a durat 17 ani.
     * PUTEREA
     * România, pe primul loc în UE la mortalitate infantilă
     România este țara membră a Uniunii Europene care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziția de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul "România în Uniunea Europeană", realizat de INS. Astfel, în 2016, România a depășit cu puțin Croația după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al națiunilor, ajungând la 59% din media UE. Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, față de 17.100 euro în cazul Croației și 13.900 euro în cazul Bulgariei, țările pe care depășește.
     * Ludovic ORBAN a făcut show la zilele comunei clujene CIURILA
     Președintele PNL, Ludovic Orban, a participat, sâmbătă seară, la Zilele comunei clujene Ciurila, unde a cântat pe scenă, alături de mai mulți soliști de muzică populară, melodia "Așa-i românul". Cântecul a fost propus și început de solistul Ovidiu Purdea Someș, iar pe parcursul melodiei, interpretul i-a dat microfonul și liderului liberal, care a cântat, alături de ceilalți soliști de pe scenă.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori
     O amenințare din business care se ascunde în spatele cifrelor macro excepționale: Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori, care au ajuns, astfel, principalii bancheri ai României ducând, însă, în spate un risc de neplată mult mai mare. Coface, numărul 1 în lume în asigurarea riscurilor comerciale, spune că implicațiile riscului creditului comercial în România au devenit foarte serioase, având în vedere că: 7 din 10 companii își plătesc mai târziu furnizorii comparativ cu durata medie de colectare a creanțelor și rotație a stocurilor; creditul furnizor s-a dublat din momentul începutului crizei; durata medie de colectare a creanțelor a crescut de la 60 de zile la 114 zile în 2015 și 118 în 2016.
     * "Crapă bugetul. Așa-zisa creștere economică este doar la suprafață"
     Niciodată nu a mai fost o așa vânzoleală la guvern și niciodată Palatul Victoria nu a semănat cu un centru de comandă al unei cetăți asediate. Șeful ANAF, Bogdan Stan, a fost chemat de două ori la guvern. Ce se întâmplă? "Crapă bugetul. Așa-zisa creștere economică este doar la suprafață", comentează plastic consultantul fiscal Adrian Bența. Problema este că, în disperare de cauză, Fiscul îi pune în dificultate și pe alții. Adrian Bența: "Încasările trebuia să scadă, pentru că a scăzut nivelul taxelor. Au fost eliminate 100 de taxe, taxa de primă înmatriculare, au fost extinse facilitățile la impozitul pe profit. ANAF se duce și face praf prin firmele bun-platnice, le impune debite suplimentare, dar acestea le contestă și câștigă". Doi sunt stâlpii financiari ai statului: colectările ANAF și împrumuturile care asigură finanțarea pentru ceea ce se cheltuiește peste încasări, de care este responsabilă Trezoreria Statului, peste care domnește Ștefan Nanu.
     * Sistemul financiar german începe să-și arate crăpăturile
     Sub ploaia de date strălucitoare despre Germania, cea mai mare economie europeană, încep să devină vizibile crăpăturile din sistemul financiar. O senzație de scufundare a devenit acută în special pentru NordLB, o bancă sprijinită de statul german cu expunere la transportul naval. Senzație de frustrare simt clienții băncilor germane ale căror depozite au început să fie taxate de acestea. Furie simt cei care realizează dimensiunile scandalului de evaziune de 32 de miliarde de euro în care sunt implicați bancheri, brokeri și avocați. Ultimele zile au adus o lovitură dublă pentru NordLB, care s-a trezit astfel împinsă din nou în pragul colapsului, după cum scrie Handelsblatt. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 08:00
     Curtea Constituțională (CCR) dezbate marți, de la ora 12:00 sesizările formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani, potrivit unei surse din presă.  detalii
Internaţional, 07:56
     Trei dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în depreciere.  detalii
Internaţional, 07:52
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  detalii
Revista Presei, 07:46
     * ADEVARUL
     * Tribunalul PSD a decis: Sevil și Rovana, nevinovate
     Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina și Brațul Pavel. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, ambele miniștri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că PSD și ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunității Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.