CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 10.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Cod roșu la DNA. Noi manifestații împotriva corupției
     Noi manifestații împotriva corupției au avut loc duminică în Capitală și în alte nouă orașe. Protestele s-au desfășurat sub numele Cod roșu la DNA, iar mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare. Circa o mie de oameni au manifestat pe Bulevardul Magheru, aproape de Piața Universității. Protestatarii s-au îndreptat spre Piața Unirii - sediul Ministerului Justiției din Piața Constituției - sediul DNA de pe strada Știrbei Vodă. Ajunși pe Bulevardul Magheru, la intersecția cu strada George Enescu, o parte dintre manifestanți s-au așezat pe jos, unde au stat preț de câteva minute, strigând "Rezistăm, nu cedăm", "Luptăm, luptăm și câștigăm ", "Susținem DNA", "Fără prag", "Ieșiți din casă dacă vă pasă".
     * George Friedman: Inițiativa celor Trei Mări, baraj contra expansiunii ruse
     Cele două state-fundații ale Intermarium sunt Polonia și România, care au dezvoltat legături militare strânse. Țările balticele sunt deja implicate. Singurul stat est-european care până acum a făcut figură separată de acest bloc a fost Ungaria, care a dezvoltat legături egale cu Rusia, dar și cu SUA. Există însă semnale puternice că și Ungaria este pregătită să se alăture. Guvernul de la Budapesta a anunțat recent că Ungaria va participa, pentru prima oară, la un exercițiu militar multinațional în Marea Neagră, alături de România și Bulgaria. Atunci, flancul estic al Peninsulei europene va avea un grup coeziv, susținut de o putere globală, care formează o linie de demarcație între Rusia și restul Europei susține George Friedman, fost analist principal al Stratfor.
     * Dragnea: Ancheta DNA nu are nicio legătură cu mine, eu nu am afaceri în Brazilia; totul pleacă de la George Soros
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la România TV, că ancheta DNA privind aspecte publicate în urma investigației jurnalistice a Rise Project nu îl vizează, deoarece el nu are nicio afacere în Brazilia și nu a transferat bani în această țară, totul pornind de la George Soros, care este, în opinia sa, "un personaj malefic". În ceea ce privește raportul publicat de Rise Project și care a fost atribuit Direcției Generale de Protecție Internă, liderul PSD a susținut că sunt doar niște "hârtii", în care s-au înșiruit minciuni.
     * Olguța Vasilescu: Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii pentru a vedea cum se face calculul; nu e vorba de desființare
     Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică, la România TV, că a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile și care este diferența între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează și la stat. Ministrul a ținut să precizeze că nu este vorba despre naționalizarea sau desființarea pilonului II. Ministrul a explicat că "pilonul I de pensie înseamnă pilonul la care contribuie absolut toată lumea care va primi o pensie de la Casa Națională de Pensii și care plătește aproximativ 10%, apoi este pilonul II de pensii, care banii vin tot de la beneficari, este tot al statului, dar cu administrare privată".
     * Pădurile virgine ale României au intrat în patrimoniul UNESCO. Defrișările sunt strict interzise
     Nouă păduri virgine din România au intrat în patrimoniul UNESCO, fapt care garantează că aici nu vor exista tăieri de arbori sau exploatări forestiere. Pădurile virgine care sunt de acum înainte protejate sunt cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș). Decizia includerii lor în patrimoniul UNESCO a fost luată vineri 7 iulie în cadrul reuniunii de la Cracovia. Alături de pădurile din România, în patrimoniul UNESCO au mai fost incluse și păduri situate tot în Munții Carpați în alte țări europene. UNESCO a emis deja un comunicat de presă în care anunță includerea pădurilor în patrimoniul ariilor protejate.
     * Dragnea: În fiecare luni, Mihai Tudose va prezenta coaliției raportul de activitate
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat duminică seara, la România TV, că a convenit cu premierul Mihai Tudose ca în fiecare zi de luni acesta să participe la ședința coaliției de guvernare, pentru a prezenta săptămânal raportul de activitate, în condițiile în care prim-ministrul își dorește să îl "simtă aproape" și să existe o comunicare foarte strânsă cu liderii coaliției. Liderul PSD a susținut că este firesc să existe o discuție în coaliție cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit. Liderul PSD a susținut că este firesc să existe o discuție în coaliție cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit.
     * Turiștii de pe litoral au cheltuit o mica avere in weekend-ul Neversea
     "Neversea a meritat fiecare bănuț", spun entuziaști participanții. La final de petrecere, mai toți recunosc ca au avut nevoie de cel puțin o suta de lei pe zi pentru mâncare, apa si bere. Daca punem la socoteală si cazarea, biletele de spectacol, cifra urca pana 1.500 de lei. In cazul pretențioșilor care au ales hoteluri scumpe suma se dublează. Pentru o noapte de cazare intr-un hotel din Constanta, turistii au platit intre 250 si 400 de lei. Cei care au vrut sa doarma intr-un hotel aflat chiar langa plaja ''Neversea'' au dat si 300 de euro pentru o noapte. Cel mai ieftin a fost insa la cort. Cativa tineri au gasit varianta optima pentru a fi prezenti la eveniment, dar cu cheltuieli minime. La primele doua zile de festival au participat aproape o suta de mii de oameni
     * BANCHERUL
     * Premieră: creditele noi de consum (2 miliarde lei lunar) au depășit finanțările pentru firme
     Pentru prima data in istoria statisticilor BNR de 10 ani, creditele noi de consum si refinanțările acordate de bănci populației, in luna mai, au întrecut volumul de finanțări noi pentru firme, stimulând astfel o euforie a consumului in detrimentul investițiilor, despre care economiștii au început, timid, să tragă semnale de alarmă. BNR menționează in raportul de stabilitate financiară publicat recent că exista o "tensionare a echilibrelor macroeconomice, reflectate de creșterea economică rapidă, peste potențial, bazată mai mult pe consum decât pe investiții, precum și în adâncirea deficitelor gemene (deficitul de cont curent si cel bugetar)". BNR consideră însă că exacerbarea consumului nu se bazează pe creditare, in ciuda evidentei datelor statistice, care arată, după cum se vede, ca volumul creditelor de consum este unul însemnat, peste cel al finanțărilor pentru firme.
     * CAPITAL
     * Interviu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc: «Construim o nouă centură a Capitalei»
     În următorii patru ani, se va dubla numărul de kilometri de autostradă și de drumuri expres. Cel puțin asta reiese din interviul pe care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, l-a acordat revistei Capital. În viziunea acestuia, proiectele vitale pentru România sunt Centura Capitalei, autostrăzile Sibiu-Pitești, Transilvania, Târgu Mureș - Târgu Neamț - Iași și drumurile expres Pitești-Craiova și Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău-Pașcani. După zece ani de promisiuni, Ministerul Transporturilor scoate la licitație construcția centurii de sud a Capitalei la nivel de autostradă.
     * Cele mai bine plătite joburi pentru care nu îți trebuie Bacalaureat
     Tinerii care nu au trecut examenul de bacalaureat se pot angaja în domenii precum vânzări, logistică sau producție, sau pot urma cursuri de calificare de scurtă durată și pot lucra în saloane de înfrumusețare, a declarat Raluca Peneș, coordonator de resurse umane al Smartree. "Partea de producție este o industrie care are nevoie de forță de muncă, nu neapărat calificată și nu neapărat cu bac", a adăugat reprezentanta Smartree - companie care activează pe piața de externalizare a serviciilor de salarizare și administrare de personal. Cel mai bine plătit post este cel de șofer de TIR. La curse din afară, un șofer de TIR câștigă peste 1.000 de euro, menționează Peneș. În țară meserii care se plătesc bine sunt cele web designer, somelier, stewardesă, manichiuristă/pedichiuristă.
     * COTIDIANUL
     * Dragnea, pus la "Scuipați aici"
     "Vom avea o ședință de coaliție în care vor fi invitați prim-ministrul și o serie de membri din Cabinet pe care îi va hotărî domnul Tudose și vom discuta după prima săptămână de guvernare care sunt concluziile lor", a spus Liviu Dragnea mai zilele trecute. O nebunie, nu alta! E ca și cum ar cere un set de concluzii după o plimbare pînă la Mamaia și una pînă la Făgăraș. "Ia spune tu, Mihai, ce-ai înțeles din situația României și ce crezi că ai de făcut cu guvernul tău!" Nici cu un elev tîmpit nu te porți așa! Nu are cum să-și facă temele într-o pauză. Această grabă generatoare de penibil a președintelui PSD vine din strînsoarea în care a căzut. Vrea morțiș să arate că lucrează de zor, chiar dacă de 6 luni nu-i iese nimic. Se zbate cu disperare să scape din cătarea jurnaliștilor de la Rise Project și Realitatea TV.
     * Ce face Trump cu sancțiunile impuse Rusiei
     Președintele SUA Donald Trump a dat duminică asigurări pe Twitter că sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi relaxate atât timp cât situațiile din Ucraina și Siria nu vor fi rezolvate. "Sancțiunile nu au fost discutate la întâlnirea mea cu președintele Putin. Nu se va face nimic până când problemele ucraineană și siriană nu vor fi rezolvate", a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20 de la Hamburg, unde s-a întâlnit pentru prima oară cu omologul său rus. Pe de altă parte, Trump a notat pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20, că este timpul ca Washingtonul să "meargă înainte pentru a lucra constructiv cu Rusia".
     * Inspirat de Trump, Erdogan s-a sucit: "Fără supărare"
     Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă, după summitul G20 de la Hamburg, că Turcia nu va ratifica Acordul pentru Climă de la Paris, dacă nu sunt respectate promisiunile care i-au fost făcute. "Fără supărare, dar nu îl vom trece în Parlamentul nostru până când nu sunt respectate promisiunile care ne-au fost făcute", susține președintele turc că le-a spus omologului francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german Angela Merkel. Comunicatul final al summitului G20 prevede că toți membrii, cu excepția Statelor Unite, vor respecta planul de combatere a încălzirii globale, dar iau notă de retragerea președintelui SUA din inițiativă. Însă imediat după summit, Erdogan, care a discutat cu Trump în marja evenimentului, a spus că Turcia nu mai este un actor sigur și a sugerat că și alți membri G20 au îndoieli.
     * CURENTUL
     * Gavrilescu acuzată de primitivism: în loc să trimită urșii în Austria sau Germania, a decis uciderea a 175 de exemplare
     Decizia Ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, de a aviza uciderea în anul 2017 a 175 de urși arată că România este, mai departe, o țară cu lideri politici de o gândire primitivă, consideră Partidul Verde filiala județeană Suceava. Chiar dacă țara noastră are un excedent de urși, sunt țări în Europa, cum este Austria sau Germania, unde urșii sunt animale rare, iar din acest motiv România poate exporta urși pentru a repopula acele zone, din Germania și Austria, unde nu se mai găsesc aceste animale. "Nu trebuie să uităm că din pădurile noastre au dispărut zimbrii, iar prin grija guvernului polonez țara noastră a fost repopulată cu zimbri în ultimii ani. Un asemenea gest (dar de repopulare cu urși), ar putea să facă și guvernul român în raport cu statele din Europa unde urșii sunt pe cale de dispariție", consideră Dan Acibotăriță, președinte al Partidului Verde Filiala jud. Suceava
     * CURIERUL NATIONAL
     * Se așteaptă un nou sistem de impozitare
     Mediul de afaceri autohton vine cu soluții concrete privind fiscalizarea veniturilor. Conform studiilor postate pe mediul virtual, se regăsesc teme de interes. Impozitele reprezintă principala temă de preocupare, și anume: Impozitul pe profit de 16% și dividendele de 5% sunt ne sustenabile datorită faptului că încasările la buget sunt trimestriale, semestriale și anuale și nu pot aduce o predictibilitate coerentă în vederea impozitării firmelor pentru colectarea taxelor la bugetul de stat. După cum s-a observat de-a lungul anilor, majoritatea companiilor, în mod special multinaționalele, au căutat cu preponderență să ascundă profiturile, în mod special prin companii de tip off-shore, prețuri de transfer, prin contracte de consultanță, management și servicii către firme din afara României etc. raportând în ultimii 10 ani pierderi aproape constante.
     * România - locul 1 la creșterea economică în cadrul UE pe trimestrul unu 2017
     Conform datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat România a înregistrat în primul trimestru al anului 2017 cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, respectiv de 5,7% brut și 5,6% ajustat de Eurostat pentru asigurarea comparabilității cu alte state, atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut. Alte țări membre în Uniunea Europeană au înregistrat creșteri mai mici, conform tabelului publicat de biroul european de statistică Eurostat, ca de exemplu Polonia 4,1% , Ungaria 3,7% , Bulgaria 3,4% , Cehia 2,9%, Spania 3%.
     * G20: Hamburgul a devenit o fortăreață
     Angelei Merkel i-a revenit rolul de a alege locul în care să aibă loc summitul din acest an, la Hamburg, orașul său natal. Grupul G20 include de fapt 19 membri, întrucât Uniunea Europeană este prezentă ca o singură entitate. Alături de ea participă: Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, India, Brazilia, Italia, Canada, Coreea de Sud, Australia, Mexic, Indonezia, Turcia, Arabia Saudită, Argentina și Africa de Sud. Începând de joi, Hamburgul este teatrul unor violente manifestații anti-mondializare. 10.000 de militanți predominant din extrema-stângă și-au dat întâlnire joi după-amiază în acest oraș, înaintea începerii summitului G20 pentru a participa la marea demonstrație sub sloganul "Welcome to Hell". Speriați, o parte din cetățenii orașului au plecat în alte regiuni, întreaga activitate comercială a fost întreruptă, toate magazinele au fost închise și baricadate, locuințele de asemenea baricadate.
     * EVENIMENTUL ZLEI
     * Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. O pușculiță cu 10 miliarde de euro, care ar putea dinamiza economia
     Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții este o societate care urmează a fi alimentată de veniturile din dividende ale companiilor de stat care generează profit, dar și din veniturile provenite din emisiuni de obligațiuni obținute din vânzarea de active neperformante. Estimat a fi cel mai important pilon economic al Programului de guvernare, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FDSI) ar fi trebuit să fie deja constituit. Suntem în luna iulie, iar reformele economice promise sunt de abia în stadiul de intenție de proiect, după restructurarea guvernamentală. Anunțat încă din luna ianuarie 2017, prin Programul de guvernare 2017-2020, FSDI ar trebui să aibă modelul fondurilor suverane din Norvegia, Franța, Italia sau Polonia. Valoarea acestuia este estimată a fi de 10 miliarde de euro și urmează a fi alimentat de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit.
     * Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, ACUZAT că a furat din fondurile NATO
     Generalul Florian Coldea, directorul operativ al SRI, ar fi furat din fondurile NATO și ale americanilor, este acuzația bombă făcută de un fost ofițer al serviciului, Adrian Radu, în publicația pe care o conduce, Comisarul de Prahova (n.red-nici o legătură cu siteul comisarul.ro), informații oferite în exclusivitate FLUX 24. Reacția ofițerului SRI vine după ce un lider al Partidului Mișcarea Populară, Gelu Vișan, l-a acuzat pe Florian Coldea că a intrat în conflict cu Mossadul deoarece serviciul israelian de informații aflase informații despre 20.000 de hectare intrate în posesia unui grup condus de acesta. Americanii sunt supărați rău de tot pe super înstelatul Coldea doarece din banii dați pentru SRI o parte au fost "evaporati" și s-au achiziționat de către Coldea pe numele unor interpuși -terenuri dar și alte obiective!, afirmă fostul ofițer SRI.
     * S-au adeverit previziunile lui Grindeanu în ceea ce-l privește pe noul premier Tudose
     Aproape tot ceea ce a declarat fostul premier Sorin Grindeanu imediat după ce a fost îndepărtat de la guvernare a început să se adeverească. A spus public faptul că lui Mihai Tudose îi va veni rândul să treacă prin ceea ce a trecut el, sfătuindu-l să aibă totdeauna un "plan B", deoarece Liviu Dragnea este imprevizibil. Când nu-i convine ceva, acționează. Au apărut deja primele divergențe între Tudose și Dragnea, ca dovadă, aflăm că premierul, împreună cu câțiva miniștri, sunt chemați, luni dimineață, înaintea vizitei la Bruxelles, în fața liderilor Coaliției PSD-ALDE. Se presupune că șeflul PSD are câteva probleme de rezolvat, printre care contabilizarea câtorva numiri controversate, tensiunile din relația cu mediul de afaceri, dar și un conflict aplanat între ministerul Transporturilor și primarul Capitalei. Or, de Gabriela Firea nu are voie nimeni să se atingă, deocamdată.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Olguța Vasilescu: "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând"
     Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a confirmat datele furnizate de INS conform cărora 100 000 de pensii speciale sunt echivalente cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Ministrul spune că a cerut întreaga bază de dată de la instituții pentru a putea vedea ce modificări pot fi făcute. "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică," a spus Olguța Vasilescu la România TV. Ministrul Muncii a refuzat însă să spună dacă vor fi luate măsuri în acest sens, dar admite că sunt o mulțime de inechități în pensiile românilor.
     * Cum rămâi fără casă "doar cu buletinul"
     Creditele rapide, cu buletinul, sunt din nou pe val. Un adevărat pericol, recunosc autoritățile, în speță oficialii BNR. Românii sunt sfătuiți că se informeze temeinic înainte de a apela la această variantă simplă de creditare, care, de foarte multe ori s-a dovedit a fi periculoasă. Sunt cazuri în care se poate ajunge până la executarea silită și chiar evacuarea oamenilor din propriile case. Atenție, așadar! Citiți cu atenție toate clauzele și nu ezitați să puneți întrebări. La sfârșitul lunii iunie, în România existau nu mai puțin de 147 de instituții financiare nebancare, conform Registrului General al Instituțiilor Financiare Nebancare al BNR. Iar mai nou, și firmele se împrumută de la IFN-uri. Și tot ca noutate, culmea, aceste instituții au ajuns să reclame la Biroul de Credit mai mulți clienți decât o fac băncile.
     * Statul a încasat peste 18 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, în iunie
     Statul a încasat în iunie peste 18,6 milioane de euro în urma comercializării pe platforma de licitație comună a Uniunii Europene (UE) a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Conform sursei citate, au fost comercializate 3,76 de milioane de certificate aferente instalațiilor staționare. Anul trecut, statul a încasat circa 195 de milioane de euro, aici intrând și sumele din sectorul aviației.
     * Bătălie româno-poloneză pentru Oltchim
     Procesul de analiză a ofertelor de preluare a unuia dintre cele mai mari combinate chimice din România este în plină desfășurare. Este vorba de Oltchim Râmnicu Vâlcea. Două mari companii se bat pentru Combinat: una românească - Chimcomplex Borzești și una polonezo-germană - PCC. În eventualitatea câștigului de partea română, se va înființa Compania Română de Chimie. Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013 și al cărui plan de organizare prevede acum vânzarea pentru cel puțin 307 milioane de euro. Unul dintre investitorii interesați de preluarea Oltchim a declarat că în șase luni de la o posibilă preluare, Combinatul va reintra pe o poziție de echilibru devenind bancabil și toate acestea fără reduceri salariale sau al diminuării producției.
     * NATIONAL
     * Prinsi cu "Black Card"-uri de la Soros!
     Soros simte ca-i fuge o noua tara de sub picioare, dupa ce Ungaria, Cehia sau Polonia au luat masuri severe de verificare a activitatii fundatiilor "societatii deschise" ale acestuia. Asa , dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, Soros arunca tot mai multi bani pentru a-si pastra "reduta" romaneasca , pe langa traditionalele sponsorizari a "paienjenisului" de ONG- uri recurgand acum la cumpararea cu totul a unor lideri romani . Iar multi politicieni romani ar fi acceptat un CEE TRUST BLACK , de pe care scot bani "fara numar" de la orice bancomat din lumea asta...
     * Licitatia secolului: Colectia Rockefeller
     Colectia Rockefeller va fi licitata in primavara lui 2018 la Christie's, casa de licitatie care estimeaza ca aceasta va fi "vanzarea secolului" si ca va genera venituri totale de peste 500 de milioane de dolari. Societatea Christie's va pune in vanzare una dintre cele mai prestigioase colectii din lume, cea a lui David Rockefeller, nepotul industriasului John D. Rockefeller, decedat pe 20 martie 2017. In spatele numelui lui David Rockefeller sta una dintre cele mai puternice dinastii de oameni de afaceri, dar si de mari colectionari de arta si filantropi. De acest nume sunt legate Consiliul de relatii cu strainatatea, Universitatea Harvard si Muzeul de Arta Moderna (MoMA), fondat de mama lui David Rockefeller.
     * Zuckerberg cumpara clubul Tottenham cu un miliard de lire
     Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, ar intentiona sa investeasca un miliard de lire sterline pentru preluarea clubului englez Tottenham, a informat, ieri, presa britanica. Un fond american de investitii, condus din umbra de Mark Zuckerberg, ia in calcul posibilitatea de a face o oferta de un miliard de lire sterline pentru Tottenham", scriu tabloidele britanice. Conform altor surse, Iconiq Capital, o firma cu sediul in San Francisco, ar fi de fapt "fondul american de investitii" la care se face referire. Printre oamenii din conducerea Iconiq Capital se afla si Zuckerberg. Interesul americanilor pentru Tottenham dateaza inca din 2014, insa Joe Lewis, patronul gruparii engleze, asteapta o oferta de doua miliarde de lire sterline pentru a vinde clubul.
     * Rugaciunea Tatal Nostru a fost modificata
     Din noiembrie anul acesta, la orice slujba catolica din Franta, preotii nu vor mai spune rugaciunea "Tatal Nostru" cerandu-i lui Dumnezeu "si nu ne duce pe noi in ispita", ci "si nu ne lasa sa cadem in ispita", oferind astfel o alta perspectiva asupra interpretarii textului biblic. "Toata lumea stia ca era fals sa insinuezi ca Hristos ne supune tentatiei. In fapt, rugaciunea Tatal Nostru arata libertatea de a alege intre bine si rau. Si cere lui Hristos sa nu ne lase sa cadem prada ispitei", a precizat specialistul francez la Vatican Christophe Dickès. "Tatal Nostru" este rugaciunea facuta de insusi Mantuitorul, atunci cand ucenicii i-au cerut sa le arate cum sa se roage. Mai mult, rugaciunea este comuna tuturor confesiunilor crestine. Dezbaterea asupra acestui vers a durat 17 ani.
     * PUTEREA
     * România, pe primul loc în UE la mortalitate infantilă
     România este țara membră a Uniunii Europene care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziția de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul "România în Uniunea Europeană", realizat de INS. Astfel, în 2016, România a depășit cu puțin Croația după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al națiunilor, ajungând la 59% din media UE. Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, față de 17.100 euro în cazul Croației și 13.900 euro în cazul Bulgariei, țările pe care depășește.
     * Ludovic ORBAN a făcut show la zilele comunei clujene CIURILA
     Președintele PNL, Ludovic Orban, a participat, sâmbătă seară, la Zilele comunei clujene Ciurila, unde a cântat pe scenă, alături de mai mulți soliști de muzică populară, melodia "Așa-i românul". Cântecul a fost propus și început de solistul Ovidiu Purdea Someș, iar pe parcursul melodiei, interpretul i-a dat microfonul și liderului liberal, care a cântat, alături de ceilalți soliști de pe scenă.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori
     O amenințare din business care se ascunde în spatele cifrelor macro excepționale: Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori, care au ajuns, astfel, principalii bancheri ai României ducând, însă, în spate un risc de neplată mult mai mare. Coface, numărul 1 în lume în asigurarea riscurilor comerciale, spune că implicațiile riscului creditului comercial în România au devenit foarte serioase, având în vedere că: 7 din 10 companii își plătesc mai târziu furnizorii comparativ cu durata medie de colectare a creanțelor și rotație a stocurilor; creditul furnizor s-a dublat din momentul începutului crizei; durata medie de colectare a creanțelor a crescut de la 60 de zile la 114 zile în 2015 și 118 în 2016.
     * "Crapă bugetul. Așa-zisa creștere economică este doar la suprafață"
     Niciodată nu a mai fost o așa vânzoleală la guvern și niciodată Palatul Victoria nu a semănat cu un centru de comandă al unei cetăți asediate. Șeful ANAF, Bogdan Stan, a fost chemat de două ori la guvern. Ce se întâmplă? "Crapă bugetul. Așa-zisa creștere economică este doar la suprafață", comentează plastic consultantul fiscal Adrian Bența. Problema este că, în disperare de cauză, Fiscul îi pune în dificultate și pe alții. Adrian Bența: "Încasările trebuia să scadă, pentru că a scăzut nivelul taxelor. Au fost eliminate 100 de taxe, taxa de primă înmatriculare, au fost extinse facilitățile la impozitul pe profit. ANAF se duce și face praf prin firmele bun-platnice, le impune debite suplimentare, dar acestea le contestă și câștigă". Doi sunt stâlpii financiari ai statului: colectările ANAF și împrumuturile care asigură finanțarea pentru ceea ce se cheltuiește peste încasări, de care este responsabilă Trezoreria Statului, peste care domnește Ștefan Nanu.
     * Sistemul financiar german începe să-și arate crăpăturile
     Sub ploaia de date strălucitoare despre Germania, cea mai mare economie europeană, încep să devină vizibile crăpăturile din sistemul financiar. O senzație de scufundare a devenit acută în special pentru NordLB, o bancă sprijinită de statul german cu expunere la transportul naval. Senzație de frustrare simt clienții băncilor germane ale căror depozite au început să fie taxate de acestea. Furie simt cei care realizează dimensiunile scandalului de evaziune de 32 de miliarde de euro în care sunt implicați bancheri, brokeri și avocați. Ultimele zile au adus o lovitură dublă pentru NordLB, care s-a trezit astfel împinsă din nou în pragul colapsului, după cum scrie Handelsblatt. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 17:54
     Mii de manifestanți defilau astăzi după-amiaza la Roma, împotriva fascismului, la apelul stângii, în timp ce Matteo Salvini, principalul candidat al extremei drepte în alegerile legislative de la 4 martie, a adunat peste 15.000 de persoane la Milano, au constatat jurnaliști AFP.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:34
     Un bărbat a murit sâmbătă după ce s-a aruncat de la etajul 10 al Spitalului Județean de Urgență "Constantin Opriș" din Baia Mare. Bărbatul nu era internat în spital, însă nu se știe nici dacă se afla în vizită la un pacient, spune directorul unității spitalicești, Vasile Pop.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:56
     Cel puțin 38 de persoane au fost ucise în două atentate cu mașină capcană care au vizat vineri palatul prezidențial și un hotel în capitala Somaliei, Mogadiscio, au declarat sâmbătă serviciile de securitate somaleze pentru AFP.  click să citești tot articolul
Politică, 15:34
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță, astăzi, că în urmă cu două zile s-a întâlnit cu Adam Sambrook, viceambasador în cadrul Ambasadei Marii Britanii în România, căruia i-a prezentat stadiul celor trei ale justiției, precum și modificările aduse Codurilor penale.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:19
     Transgaz și BERD au semnat vineri un acord de finanțare de 60 milioane de euro privind construirea conductei BRUA pe teritoriul României.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.