GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 10.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Cod roșu la DNA. Noi manifestații împotriva corupției
     Noi manifestații împotriva corupției au avut loc duminică în Capitală și în alte nouă orașe. Protestele s-au desfășurat sub numele Cod roșu la DNA, iar mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare. Circa o mie de oameni au manifestat pe Bulevardul Magheru, aproape de Piața Universității. Protestatarii s-au îndreptat spre Piața Unirii - sediul Ministerului Justiției din Piața Constituției - sediul DNA de pe strada Știrbei Vodă. Ajunși pe Bulevardul Magheru, la intersecția cu strada George Enescu, o parte dintre manifestanți s-au așezat pe jos, unde au stat preț de câteva minute, strigând "Rezistăm, nu cedăm", "Luptăm, luptăm și câștigăm ", "Susținem DNA", "Fără prag", "Ieșiți din casă dacă vă pasă".
     * George Friedman: Inițiativa celor Trei Mări, baraj contra expansiunii ruse
     Cele două state-fundații ale Intermarium sunt Polonia și România, care au dezvoltat legături militare strânse. Țările balticele sunt deja implicate. Singurul stat est-european care până acum a făcut figură separată de acest bloc a fost Ungaria, care a dezvoltat legături egale cu Rusia, dar și cu SUA. Există însă semnale puternice că și Ungaria este pregătită să se alăture. Guvernul de la Budapesta a anunțat recent că Ungaria va participa, pentru prima oară, la un exercițiu militar multinațional în Marea Neagră, alături de România și Bulgaria. Atunci, flancul estic al Peninsulei europene va avea un grup coeziv, susținut de o putere globală, care formează o linie de demarcație între Rusia și restul Europei susține George Friedman, fost analist principal al Stratfor.
     * Dragnea: Ancheta DNA nu are nicio legătură cu mine, eu nu am afaceri în Brazilia; totul pleacă de la George Soros
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la România TV, că ancheta DNA privind aspecte publicate în urma investigației jurnalistice a Rise Project nu îl vizează, deoarece el nu are nicio afacere în Brazilia și nu a transferat bani în această țară, totul pornind de la George Soros, care este, în opinia sa, "un personaj malefic". În ceea ce privește raportul publicat de Rise Project și care a fost atribuit Direcției Generale de Protecție Internă, liderul PSD a susținut că sunt doar niște "hârtii", în care s-au înșiruit minciuni.
     * Olguța Vasilescu: Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii pentru a vedea cum se face calculul; nu e vorba de desființare
     Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică, la România TV, că a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile și care este diferența între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează și la stat. Ministrul a ținut să precizeze că nu este vorba despre naționalizarea sau desființarea pilonului II. Ministrul a explicat că "pilonul I de pensie înseamnă pilonul la care contribuie absolut toată lumea care va primi o pensie de la Casa Națională de Pensii și care plătește aproximativ 10%, apoi este pilonul II de pensii, care banii vin tot de la beneficari, este tot al statului, dar cu administrare privată".
     * Pădurile virgine ale României au intrat în patrimoniul UNESCO. Defrișările sunt strict interzise
     Nouă păduri virgine din România au intrat în patrimoniul UNESCO, fapt care garantează că aici nu vor exista tăieri de arbori sau exploatări forestiere. Pădurile virgine care sunt de acum înainte protejate sunt cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș). Decizia includerii lor în patrimoniul UNESCO a fost luată vineri 7 iulie în cadrul reuniunii de la Cracovia. Alături de pădurile din România, în patrimoniul UNESCO au mai fost incluse și păduri situate tot în Munții Carpați în alte țări europene. UNESCO a emis deja un comunicat de presă în care anunță includerea pădurilor în patrimoniul ariilor protejate.
     * Dragnea: În fiecare luni, Mihai Tudose va prezenta coaliției raportul de activitate
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat duminică seara, la România TV, că a convenit cu premierul Mihai Tudose ca în fiecare zi de luni acesta să participe la ședința coaliției de guvernare, pentru a prezenta săptămânal raportul de activitate, în condițiile în care prim-ministrul își dorește să îl "simtă aproape" și să existe o comunicare foarte strânsă cu liderii coaliției. Liderul PSD a susținut că este firesc să existe o discuție în coaliție cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit. Liderul PSD a susținut că este firesc să existe o discuție în coaliție cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit.
     * Turiștii de pe litoral au cheltuit o mica avere in weekend-ul Neversea
     "Neversea a meritat fiecare bănuț", spun entuziaști participanții. La final de petrecere, mai toți recunosc ca au avut nevoie de cel puțin o suta de lei pe zi pentru mâncare, apa si bere. Daca punem la socoteală si cazarea, biletele de spectacol, cifra urca pana 1.500 de lei. In cazul pretențioșilor care au ales hoteluri scumpe suma se dublează. Pentru o noapte de cazare intr-un hotel din Constanta, turistii au platit intre 250 si 400 de lei. Cei care au vrut sa doarma intr-un hotel aflat chiar langa plaja ''Neversea'' au dat si 300 de euro pentru o noapte. Cel mai ieftin a fost insa la cort. Cativa tineri au gasit varianta optima pentru a fi prezenti la eveniment, dar cu cheltuieli minime. La primele doua zile de festival au participat aproape o suta de mii de oameni
     * BANCHERUL
     * Premieră: creditele noi de consum (2 miliarde lei lunar) au depășit finanțările pentru firme
     Pentru prima data in istoria statisticilor BNR de 10 ani, creditele noi de consum si refinanțările acordate de bănci populației, in luna mai, au întrecut volumul de finanțări noi pentru firme, stimulând astfel o euforie a consumului in detrimentul investițiilor, despre care economiștii au început, timid, să tragă semnale de alarmă. BNR menționează in raportul de stabilitate financiară publicat recent că exista o "tensionare a echilibrelor macroeconomice, reflectate de creșterea economică rapidă, peste potențial, bazată mai mult pe consum decât pe investiții, precum și în adâncirea deficitelor gemene (deficitul de cont curent si cel bugetar)". BNR consideră însă că exacerbarea consumului nu se bazează pe creditare, in ciuda evidentei datelor statistice, care arată, după cum se vede, ca volumul creditelor de consum este unul însemnat, peste cel al finanțărilor pentru firme.
     * CAPITAL
     * Interviu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc: «Construim o nouă centură a Capitalei»
     În următorii patru ani, se va dubla numărul de kilometri de autostradă și de drumuri expres. Cel puțin asta reiese din interviul pe care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, l-a acordat revistei Capital. În viziunea acestuia, proiectele vitale pentru România sunt Centura Capitalei, autostrăzile Sibiu-Pitești, Transilvania, Târgu Mureș - Târgu Neamț - Iași și drumurile expres Pitești-Craiova și Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău-Pașcani. După zece ani de promisiuni, Ministerul Transporturilor scoate la licitație construcția centurii de sud a Capitalei la nivel de autostradă.
     * Cele mai bine plătite joburi pentru care nu îți trebuie Bacalaureat
     Tinerii care nu au trecut examenul de bacalaureat se pot angaja în domenii precum vânzări, logistică sau producție, sau pot urma cursuri de calificare de scurtă durată și pot lucra în saloane de înfrumusețare, a declarat Raluca Peneș, coordonator de resurse umane al Smartree. "Partea de producție este o industrie care are nevoie de forță de muncă, nu neapărat calificată și nu neapărat cu bac", a adăugat reprezentanta Smartree - companie care activează pe piața de externalizare a serviciilor de salarizare și administrare de personal. Cel mai bine plătit post este cel de șofer de TIR. La curse din afară, un șofer de TIR câștigă peste 1.000 de euro, menționează Peneș. În țară meserii care se plătesc bine sunt cele web designer, somelier, stewardesă, manichiuristă/pedichiuristă.
     * COTIDIANUL
     * Dragnea, pus la "Scuipați aici"
     "Vom avea o ședință de coaliție în care vor fi invitați prim-ministrul și o serie de membri din Cabinet pe care îi va hotărî domnul Tudose și vom discuta după prima săptămână de guvernare care sunt concluziile lor", a spus Liviu Dragnea mai zilele trecute. O nebunie, nu alta! E ca și cum ar cere un set de concluzii după o plimbare pînă la Mamaia și una pînă la Făgăraș. "Ia spune tu, Mihai, ce-ai înțeles din situația României și ce crezi că ai de făcut cu guvernul tău!" Nici cu un elev tîmpit nu te porți așa! Nu are cum să-și facă temele într-o pauză. Această grabă generatoare de penibil a președintelui PSD vine din strînsoarea în care a căzut. Vrea morțiș să arate că lucrează de zor, chiar dacă de 6 luni nu-i iese nimic. Se zbate cu disperare să scape din cătarea jurnaliștilor de la Rise Project și Realitatea TV.
     * Ce face Trump cu sancțiunile impuse Rusiei
     Președintele SUA Donald Trump a dat duminică asigurări pe Twitter că sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi relaxate atât timp cât situațiile din Ucraina și Siria nu vor fi rezolvate. "Sancțiunile nu au fost discutate la întâlnirea mea cu președintele Putin. Nu se va face nimic până când problemele ucraineană și siriană nu vor fi rezolvate", a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20 de la Hamburg, unde s-a întâlnit pentru prima oară cu omologul său rus. Pe de altă parte, Trump a notat pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20, că este timpul ca Washingtonul să "meargă înainte pentru a lucra constructiv cu Rusia".
     * Inspirat de Trump, Erdogan s-a sucit: "Fără supărare"
     Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă, după summitul G20 de la Hamburg, că Turcia nu va ratifica Acordul pentru Climă de la Paris, dacă nu sunt respectate promisiunile care i-au fost făcute. "Fără supărare, dar nu îl vom trece în Parlamentul nostru până când nu sunt respectate promisiunile care ne-au fost făcute", susține președintele turc că le-a spus omologului francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german Angela Merkel. Comunicatul final al summitului G20 prevede că toți membrii, cu excepția Statelor Unite, vor respecta planul de combatere a încălzirii globale, dar iau notă de retragerea președintelui SUA din inițiativă. Însă imediat după summit, Erdogan, care a discutat cu Trump în marja evenimentului, a spus că Turcia nu mai este un actor sigur și a sugerat că și alți membri G20 au îndoieli.
     * CURENTUL
     * Gavrilescu acuzată de primitivism: în loc să trimită urșii în Austria sau Germania, a decis uciderea a 175 de exemplare
     Decizia Ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, de a aviza uciderea în anul 2017 a 175 de urși arată că România este, mai departe, o țară cu lideri politici de o gândire primitivă, consideră Partidul Verde filiala județeană Suceava. Chiar dacă țara noastră are un excedent de urși, sunt țări în Europa, cum este Austria sau Germania, unde urșii sunt animale rare, iar din acest motiv România poate exporta urși pentru a repopula acele zone, din Germania și Austria, unde nu se mai găsesc aceste animale. "Nu trebuie să uităm că din pădurile noastre au dispărut zimbrii, iar prin grija guvernului polonez țara noastră a fost repopulată cu zimbri în ultimii ani. Un asemenea gest (dar de repopulare cu urși), ar putea să facă și guvernul român în raport cu statele din Europa unde urșii sunt pe cale de dispariție", consideră Dan Acibotăriță, președinte al Partidului Verde Filiala jud. Suceava
     * CURIERUL NATIONAL
     * Se așteaptă un nou sistem de impozitare
     Mediul de afaceri autohton vine cu soluții concrete privind fiscalizarea veniturilor. Conform studiilor postate pe mediul virtual, se regăsesc teme de interes. Impozitele reprezintă principala temă de preocupare, și anume: Impozitul pe profit de 16% și dividendele de 5% sunt ne sustenabile datorită faptului că încasările la buget sunt trimestriale, semestriale și anuale și nu pot aduce o predictibilitate coerentă în vederea impozitării firmelor pentru colectarea taxelor la bugetul de stat. După cum s-a observat de-a lungul anilor, majoritatea companiilor, în mod special multinaționalele, au căutat cu preponderență să ascundă profiturile, în mod special prin companii de tip off-shore, prețuri de transfer, prin contracte de consultanță, management și servicii către firme din afara României etc. raportând în ultimii 10 ani pierderi aproape constante.
     * România - locul 1 la creșterea economică în cadrul UE pe trimestrul unu 2017
     Conform datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat România a înregistrat în primul trimestru al anului 2017 cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, respectiv de 5,7% brut și 5,6% ajustat de Eurostat pentru asigurarea comparabilității cu alte state, atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut. Alte țări membre în Uniunea Europeană au înregistrat creșteri mai mici, conform tabelului publicat de biroul european de statistică Eurostat, ca de exemplu Polonia 4,1% , Ungaria 3,7% , Bulgaria 3,4% , Cehia 2,9%, Spania 3%.
     * G20: Hamburgul a devenit o fortăreață
     Angelei Merkel i-a revenit rolul de a alege locul în care să aibă loc summitul din acest an, la Hamburg, orașul său natal. Grupul G20 include de fapt 19 membri, întrucât Uniunea Europeană este prezentă ca o singură entitate. Alături de ea participă: Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, India, Brazilia, Italia, Canada, Coreea de Sud, Australia, Mexic, Indonezia, Turcia, Arabia Saudită, Argentina și Africa de Sud. Începând de joi, Hamburgul este teatrul unor violente manifestații anti-mondializare. 10.000 de militanți predominant din extrema-stângă și-au dat întâlnire joi după-amiază în acest oraș, înaintea începerii summitului G20 pentru a participa la marea demonstrație sub sloganul "Welcome to Hell". Speriați, o parte din cetățenii orașului au plecat în alte regiuni, întreaga activitate comercială a fost întreruptă, toate magazinele au fost închise și baricadate, locuințele de asemenea baricadate.
     * EVENIMENTUL ZLEI
     * Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. O pușculiță cu 10 miliarde de euro, care ar putea dinamiza economia
     Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții este o societate care urmează a fi alimentată de veniturile din dividende ale companiilor de stat care generează profit, dar și din veniturile provenite din emisiuni de obligațiuni obținute din vânzarea de active neperformante. Estimat a fi cel mai important pilon economic al Programului de guvernare, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FDSI) ar fi trebuit să fie deja constituit. Suntem în luna iulie, iar reformele economice promise sunt de abia în stadiul de intenție de proiect, după restructurarea guvernamentală. Anunțat încă din luna ianuarie 2017, prin Programul de guvernare 2017-2020, FSDI ar trebui să aibă modelul fondurilor suverane din Norvegia, Franța, Italia sau Polonia. Valoarea acestuia este estimată a fi de 10 miliarde de euro și urmează a fi alimentat de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit.
     * Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, ACUZAT că a furat din fondurile NATO
     Generalul Florian Coldea, directorul operativ al SRI, ar fi furat din fondurile NATO și ale americanilor, este acuzația bombă făcută de un fost ofițer al serviciului, Adrian Radu, în publicația pe care o conduce, Comisarul de Prahova (n.red-nici o legătură cu siteul comisarul.ro), informații oferite în exclusivitate FLUX 24. Reacția ofițerului SRI vine după ce un lider al Partidului Mișcarea Populară, Gelu Vișan, l-a acuzat pe Florian Coldea că a intrat în conflict cu Mossadul deoarece serviciul israelian de informații aflase informații despre 20.000 de hectare intrate în posesia unui grup condus de acesta. Americanii sunt supărați rău de tot pe super înstelatul Coldea doarece din banii dați pentru SRI o parte au fost "evaporati" și s-au achiziționat de către Coldea pe numele unor interpuși -terenuri dar și alte obiective!, afirmă fostul ofițer SRI.
     * S-au adeverit previziunile lui Grindeanu în ceea ce-l privește pe noul premier Tudose
     Aproape tot ceea ce a declarat fostul premier Sorin Grindeanu imediat după ce a fost îndepărtat de la guvernare a început să se adeverească. A spus public faptul că lui Mihai Tudose îi va veni rândul să treacă prin ceea ce a trecut el, sfătuindu-l să aibă totdeauna un "plan B", deoarece Liviu Dragnea este imprevizibil. Când nu-i convine ceva, acționează. Au apărut deja primele divergențe între Tudose și Dragnea, ca dovadă, aflăm că premierul, împreună cu câțiva miniștri, sunt chemați, luni dimineață, înaintea vizitei la Bruxelles, în fața liderilor Coaliției PSD-ALDE. Se presupune că șeflul PSD are câteva probleme de rezolvat, printre care contabilizarea câtorva numiri controversate, tensiunile din relația cu mediul de afaceri, dar și un conflict aplanat între ministerul Transporturilor și primarul Capitalei. Or, de Gabriela Firea nu are voie nimeni să se atingă, deocamdată.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Olguța Vasilescu: "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând"
     Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a confirmat datele furnizate de INS conform cărora 100 000 de pensii speciale sunt echivalente cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Ministrul spune că a cerut întreaga bază de dată de la instituții pentru a putea vedea ce modificări pot fi făcute. "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică," a spus Olguța Vasilescu la România TV. Ministrul Muncii a refuzat însă să spună dacă vor fi luate măsuri în acest sens, dar admite că sunt o mulțime de inechități în pensiile românilor.
     * Cum rămâi fără casă "doar cu buletinul"
     Creditele rapide, cu buletinul, sunt din nou pe val. Un adevărat pericol, recunosc autoritățile, în speță oficialii BNR. Românii sunt sfătuiți că se informeze temeinic înainte de a apela la această variantă simplă de creditare, care, de foarte multe ori s-a dovedit a fi periculoasă. Sunt cazuri în care se poate ajunge până la executarea silită și chiar evacuarea oamenilor din propriile case. Atenție, așadar! Citiți cu atenție toate clauzele și nu ezitați să puneți întrebări. La sfârșitul lunii iunie, în România existau nu mai puțin de 147 de instituții financiare nebancare, conform Registrului General al Instituțiilor Financiare Nebancare al BNR. Iar mai nou, și firmele se împrumută de la IFN-uri. Și tot ca noutate, culmea, aceste instituții au ajuns să reclame la Biroul de Credit mai mulți clienți decât o fac băncile.
     * Statul a încasat peste 18 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, în iunie
     Statul a încasat în iunie peste 18,6 milioane de euro în urma comercializării pe platforma de licitație comună a Uniunii Europene (UE) a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Conform sursei citate, au fost comercializate 3,76 de milioane de certificate aferente instalațiilor staționare. Anul trecut, statul a încasat circa 195 de milioane de euro, aici intrând și sumele din sectorul aviației.
     * Bătălie româno-poloneză pentru Oltchim
     Procesul de analiză a ofertelor de preluare a unuia dintre cele mai mari combinate chimice din România este în plină desfășurare. Este vorba de Oltchim Râmnicu Vâlcea. Două mari companii se bat pentru Combinat: una românească - Chimcomplex Borzești și una polonezo-germană - PCC. În eventualitatea câștigului de partea română, se va înființa Compania Română de Chimie. Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013 și al cărui plan de organizare prevede acum vânzarea pentru cel puțin 307 milioane de euro. Unul dintre investitorii interesați de preluarea Oltchim a declarat că în șase luni de la o posibilă preluare, Combinatul va reintra pe o poziție de echilibru devenind bancabil și toate acestea fără reduceri salariale sau al diminuării producției.
     * NATIONAL
     * Prinsi cu "Black Card"-uri de la Soros!
     Soros simte ca-i fuge o noua tara de sub picioare, dupa ce Ungaria, Cehia sau Polonia au luat masuri severe de verificare a activitatii fundatiilor "societatii deschise" ale acestuia. Asa , dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, Soros arunca tot mai multi bani pentru a-si pastra "reduta" romaneasca , pe langa traditionalele sponsorizari a "paienjenisului" de ONG- uri recurgand acum la cumpararea cu totul a unor lideri romani . Iar multi politicieni romani ar fi acceptat un CEE TRUST BLACK , de pe care scot bani "fara numar" de la orice bancomat din lumea asta...
     * Licitatia secolului: Colectia Rockefeller
     Colectia Rockefeller va fi licitata in primavara lui 2018 la Christie's, casa de licitatie care estimeaza ca aceasta va fi "vanzarea secolului" si ca va genera venituri totale de peste 500 de milioane de dolari. Societatea Christie's va pune in vanzare una dintre cele mai prestigioase colectii din lume, cea a lui David Rockefeller, nepotul industriasului John D. Rockefeller, decedat pe 20 martie 2017. In spatele numelui lui David Rockefeller sta una dintre cele mai puternice dinastii de oameni de afaceri, dar si de mari colectionari de arta si filantropi. De acest nume sunt legate Consiliul de relatii cu strainatatea, Universitatea Harvard si Muzeul de Arta Moderna (MoMA), fondat de mama lui David Rockefeller.
     * Zuckerberg cumpara clubul Tottenham cu un miliard de lire
     Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, ar intentiona sa investeasca un miliard de lire sterline pentru preluarea clubului englez Tottenham, a informat, ieri, presa britanica. Un fond american de investitii, condus din umbra de Mark Zuckerberg, ia in calcul posibilitatea de a face o oferta de un miliard de lire sterline pentru Tottenham", scriu tabloidele britanice. Conform altor surse, Iconiq Capital, o firma cu sediul in San Francisco, ar fi de fapt "fondul american de investitii" la care se face referire. Printre oamenii din conducerea Iconiq Capital se afla si Zuckerberg. Interesul americanilor pentru Tottenham dateaza inca din 2014, insa Joe Lewis, patronul gruparii engleze, asteapta o oferta de doua miliarde de lire sterline pentru a vinde clubul.
     * Rugaciunea Tatal Nostru a fost modificata
     Din noiembrie anul acesta, la orice slujba catolica din Franta, preotii nu vor mai spune rugaciunea "Tatal Nostru" cerandu-i lui Dumnezeu "si nu ne duce pe noi in ispita", ci "si nu ne lasa sa cadem in ispita", oferind astfel o alta perspectiva asupra interpretarii textului biblic. "Toata lumea stia ca era fals sa insinuezi ca Hristos ne supune tentatiei. In fapt, rugaciunea Tatal Nostru arata libertatea de a alege intre bine si rau. Si cere lui Hristos sa nu ne lase sa cadem prada ispitei", a precizat specialistul francez la Vatican Christophe Dickès. "Tatal Nostru" este rugaciunea facuta de insusi Mantuitorul, atunci cand ucenicii i-au cerut sa le arate cum sa se roage. Mai mult, rugaciunea este comuna tuturor confesiunilor crestine. Dezbaterea asupra acestui vers a durat 17 ani.
     * PUTEREA
     * România, pe primul loc în UE la mortalitate infantilă
     România este țara membră a Uniunii Europene care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziția de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul "România în Uniunea Europeană", realizat de INS. Astfel, în 2016, România a depășit cu puțin Croația după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al națiunilor, ajungând la 59% din media UE. Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, față de 17.100 euro în cazul Croației și 13.900 euro în cazul Bulgariei, țările pe care depășește.
     * Ludovic ORBAN a făcut show la zilele comunei clujene CIURILA
     Președintele PNL, Ludovic Orban, a participat, sâmbătă seară, la Zilele comunei clujene Ciurila, unde a cântat pe scenă, alături de mai mulți soliști de muzică populară, melodia "Așa-i românul". Cântecul a fost propus și început de solistul Ovidiu Purdea Someș, iar pe parcursul melodiei, interpretul i-a dat microfonul și liderului liberal, care a cântat, alături de ceilalți soliști de pe scenă.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori
     O amenințare din business care se ascunde în spatele cifrelor macro excepționale: Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori, care au ajuns, astfel, principalii bancheri ai României ducând, însă, în spate un risc de neplată mult mai mare. Coface, numărul 1 în lume în asigurarea riscurilor comerciale, spune că implicațiile riscului creditului comercial în România au devenit foarte serioase, având în vedere că: 7 din 10 companii își plătesc mai târziu furnizorii comparativ cu durata medie de colectare a creanțelor și rotație a stocurilor; creditul furnizor s-a dublat din momentul începutului crizei; durata medie de colectare a creanțelor a crescut de la 60 de zile la 114 zile în 2015 și 118 în 2016.
     * "Crapă bugetul. Așa-zisa creștere economică este doar la suprafață"
     Niciodată nu a mai fost o așa vânzoleală la guvern și niciodată Palatul Victoria nu a semănat cu un centru de comandă al unei cetăți asediate. Șeful ANAF, Bogdan Stan, a fost chemat de două ori la guvern. Ce se întâmplă? "Crapă bugetul. Așa-zisa creștere economică este doar la suprafață", comentează plastic consultantul fiscal Adrian Bența. Problema este că, în disperare de cauză, Fiscul îi pune în dificultate și pe alții. Adrian Bența: "Încasările trebuia să scadă, pentru că a scăzut nivelul taxelor. Au fost eliminate 100 de taxe, taxa de primă înmatriculare, au fost extinse facilitățile la impozitul pe profit. ANAF se duce și face praf prin firmele bun-platnice, le impune debite suplimentare, dar acestea le contestă și câștigă". Doi sunt stâlpii financiari ai statului: colectările ANAF și împrumuturile care asigură finanțarea pentru ceea ce se cheltuiește peste încasări, de care este responsabilă Trezoreria Statului, peste care domnește Ștefan Nanu.
     * Sistemul financiar german începe să-și arate crăpăturile
     Sub ploaia de date strălucitoare despre Germania, cea mai mare economie europeană, încep să devină vizibile crăpăturile din sistemul financiar. O senzație de scufundare a devenit acută în special pentru NordLB, o bancă sprijinită de statul german cu expunere la transportul naval. Senzație de frustrare simt clienții băncilor germane ale căror depozite au început să fie taxate de acestea. Furie simt cei care realizează dimensiunile scandalului de evaziune de 32 de miliarde de euro în care sunt implicați bancheri, brokeri și avocați. Ultimele zile au adus o lovitură dublă pentru NordLB, care s-a trezit astfel împinsă din nou în pragul colapsului, după cum scrie Handelsblatt. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 18:33
KREMLINUL ANUNȚĂ:
     Pentru moment nu există în studiu vreun plan al unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump înaintea summitului NATO, a anunțat marți Kremlinul, citat de Interfax, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 18:10
     Un proiect de lege care va fi trimis astăzi în Parlamentul de la Budapesta conține o prevedere conform căreia organizațiile care îi sprijină pe imigranți vor plăti o taxă specială de 25%, a informat Ministerul ungar de Finanțe, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Sport, 17:59
CM RUSIA
     Japonia a reușit să ofere o semi-surpriză și să treacă de Columbia, o echipă bine garnisită cu staruri (Falcao, Bacca, James...) de diferite mărimi și în diverse forme...sportive.  click să citești tot articolul
Comunicate de presă, 16:15
     Cea de-a treia ediție a Festivalului RomânIA Autentică va avea loc pe 23 și 24 iunie 2018. Pe deplin conștienți de ceea ce am construit cu migală, RomânIA Autentică și-a asumat un scop și o misiune pe cât de dificilă, pe atât de importantă, aceea de a arăta fața reală a tezaurului popular și spiritual al satului românesc. Dacă îți dorești cu adevărat, găsești și azi în localități izolate, în memoria ultimilor păstrători de tradiții ori în lăzi de zestre, transmise din generație în generație, comori fragile și inefabile, pe care tăvălugul contemporan le poate sfărâma într-o clipă, dacă nu vom întinde mâna pentru a salva ce se mai poate.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 15:47
ANCOM:
     Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat astăzi că românii au experimentat anul trecut viteze medii de descărcare la nivel național de 112,1 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, cu 18% mai mari decât în anul anterior, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.