Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 10.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Cod roșu la DNA. Noi manifestații împotriva corupției
     Noi manifestații împotriva corupției au avut loc duminică în Capitală și în alte nouă orașe. Protestele s-au desfășurat sub numele Cod roșu la DNA, iar mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare. Circa o mie de oameni au manifestat pe Bulevardul Magheru, aproape de Piața Universității. Protestatarii s-au îndreptat spre Piața Unirii - sediul Ministerului Justiției din Piața Constituției - sediul DNA de pe strada Știrbei Vodă. Ajunși pe Bulevardul Magheru, la intersecția cu strada George Enescu, o parte dintre manifestanți s-au așezat pe jos, unde au stat preț de câteva minute, strigând "Rezistăm, nu cedăm", "Luptăm, luptăm și câștigăm ", "Susținem DNA", "Fără prag", "Ieșiți din casă dacă vă pasă".
     * George Friedman: Inițiativa celor Trei Mări, baraj contra expansiunii ruse
     Cele două state-fundații ale Intermarium sunt Polonia și România, care au dezvoltat legături militare strânse. Țările balticele sunt deja implicate. Singurul stat est-european care până acum a făcut figură separată de acest bloc a fost Ungaria, care a dezvoltat legături egale cu Rusia, dar și cu SUA. Există însă semnale puternice că și Ungaria este pregătită să se alăture. Guvernul de la Budapesta a anunțat recent că Ungaria va participa, pentru prima oară, la un exercițiu militar multinațional în Marea Neagră, alături de România și Bulgaria. Atunci, flancul estic al Peninsulei europene va avea un grup coeziv, susținut de o putere globală, care formează o linie de demarcație între Rusia și restul Europei susține George Friedman, fost analist principal al Stratfor.
     * Dragnea: Ancheta DNA nu are nicio legătură cu mine, eu nu am afaceri în Brazilia; totul pleacă de la George Soros
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la România TV, că ancheta DNA privind aspecte publicate în urma investigației jurnalistice a Rise Project nu îl vizează, deoarece el nu are nicio afacere în Brazilia și nu a transferat bani în această țară, totul pornind de la George Soros, care este, în opinia sa, "un personaj malefic". În ceea ce privește raportul publicat de Rise Project și care a fost atribuit Direcției Generale de Protecție Internă, liderul PSD a susținut că sunt doar niște "hârtii", în care s-au înșiruit minciuni.
     * Olguța Vasilescu: Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii pentru a vedea cum se face calculul; nu e vorba de desființare
     Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică, la România TV, că a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile și care este diferența între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează și la stat. Ministrul a ținut să precizeze că nu este vorba despre naționalizarea sau desființarea pilonului II. Ministrul a explicat că "pilonul I de pensie înseamnă pilonul la care contribuie absolut toată lumea care va primi o pensie de la Casa Națională de Pensii și care plătește aproximativ 10%, apoi este pilonul II de pensii, care banii vin tot de la beneficari, este tot al statului, dar cu administrare privată".
     * Pădurile virgine ale României au intrat în patrimoniul UNESCO. Defrișările sunt strict interzise
     Nouă păduri virgine din România au intrat în patrimoniul UNESCO, fapt care garantează că aici nu vor exista tăieri de arbori sau exploatări forestiere. Pădurile virgine care sunt de acum înainte protejate sunt cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș). Decizia includerii lor în patrimoniul UNESCO a fost luată vineri 7 iulie în cadrul reuniunii de la Cracovia. Alături de pădurile din România, în patrimoniul UNESCO au mai fost incluse și păduri situate tot în Munții Carpați în alte țări europene. UNESCO a emis deja un comunicat de presă în care anunță includerea pădurilor în patrimoniul ariilor protejate.
     * Dragnea: În fiecare luni, Mihai Tudose va prezenta coaliției raportul de activitate
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat duminică seara, la România TV, că a convenit cu premierul Mihai Tudose ca în fiecare zi de luni acesta să participe la ședința coaliției de guvernare, pentru a prezenta săptămânal raportul de activitate, în condițiile în care prim-ministrul își dorește să îl "simtă aproape" și să existe o comunicare foarte strânsă cu liderii coaliției. Liderul PSD a susținut că este firesc să existe o discuție în coaliție cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit. Liderul PSD a susținut că este firesc să existe o discuție în coaliție cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit.
     * Turiștii de pe litoral au cheltuit o mica avere in weekend-ul Neversea
     "Neversea a meritat fiecare bănuț", spun entuziaști participanții. La final de petrecere, mai toți recunosc ca au avut nevoie de cel puțin o suta de lei pe zi pentru mâncare, apa si bere. Daca punem la socoteală si cazarea, biletele de spectacol, cifra urca pana 1.500 de lei. In cazul pretențioșilor care au ales hoteluri scumpe suma se dublează. Pentru o noapte de cazare intr-un hotel din Constanta, turistii au platit intre 250 si 400 de lei. Cei care au vrut sa doarma intr-un hotel aflat chiar langa plaja ''Neversea'' au dat si 300 de euro pentru o noapte. Cel mai ieftin a fost insa la cort. Cativa tineri au gasit varianta optima pentru a fi prezenti la eveniment, dar cu cheltuieli minime. La primele doua zile de festival au participat aproape o suta de mii de oameni
     * BANCHERUL
     * Premieră: creditele noi de consum (2 miliarde lei lunar) au depășit finanțările pentru firme
     Pentru prima data in istoria statisticilor BNR de 10 ani, creditele noi de consum si refinanțările acordate de bănci populației, in luna mai, au întrecut volumul de finanțări noi pentru firme, stimulând astfel o euforie a consumului in detrimentul investițiilor, despre care economiștii au început, timid, să tragă semnale de alarmă. BNR menționează in raportul de stabilitate financiară publicat recent că exista o "tensionare a echilibrelor macroeconomice, reflectate de creșterea economică rapidă, peste potențial, bazată mai mult pe consum decât pe investiții, precum și în adâncirea deficitelor gemene (deficitul de cont curent si cel bugetar)". BNR consideră însă că exacerbarea consumului nu se bazează pe creditare, in ciuda evidentei datelor statistice, care arată, după cum se vede, ca volumul creditelor de consum este unul însemnat, peste cel al finanțărilor pentru firme.
     * CAPITAL
     * Interviu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc: «Construim o nouă centură a Capitalei»
     În următorii patru ani, se va dubla numărul de kilometri de autostradă și de drumuri expres. Cel puțin asta reiese din interviul pe care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, l-a acordat revistei Capital. În viziunea acestuia, proiectele vitale pentru România sunt Centura Capitalei, autostrăzile Sibiu-Pitești, Transilvania, Târgu Mureș - Târgu Neamț - Iași și drumurile expres Pitești-Craiova și Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău-Pașcani. După zece ani de promisiuni, Ministerul Transporturilor scoate la licitație construcția centurii de sud a Capitalei la nivel de autostradă.
     * Cele mai bine plătite joburi pentru care nu îți trebuie Bacalaureat
     Tinerii care nu au trecut examenul de bacalaureat se pot angaja în domenii precum vânzări, logistică sau producție, sau pot urma cursuri de calificare de scurtă durată și pot lucra în saloane de înfrumusețare, a declarat Raluca Peneș, coordonator de resurse umane al Smartree. "Partea de producție este o industrie care are nevoie de forță de muncă, nu neapărat calificată și nu neapărat cu bac", a adăugat reprezentanta Smartree - companie care activează pe piața de externalizare a serviciilor de salarizare și administrare de personal. Cel mai bine plătit post este cel de șofer de TIR. La curse din afară, un șofer de TIR câștigă peste 1.000 de euro, menționează Peneș. În țară meserii care se plătesc bine sunt cele web designer, somelier, stewardesă, manichiuristă/pedichiuristă.
     * COTIDIANUL
     * Dragnea, pus la "Scuipați aici"
     "Vom avea o ședință de coaliție în care vor fi invitați prim-ministrul și o serie de membri din Cabinet pe care îi va hotărî domnul Tudose și vom discuta după prima săptămână de guvernare care sunt concluziile lor", a spus Liviu Dragnea mai zilele trecute. O nebunie, nu alta! E ca și cum ar cere un set de concluzii după o plimbare pînă la Mamaia și una pînă la Făgăraș. "Ia spune tu, Mihai, ce-ai înțeles din situația României și ce crezi că ai de făcut cu guvernul tău!" Nici cu un elev tîmpit nu te porți așa! Nu are cum să-și facă temele într-o pauză. Această grabă generatoare de penibil a președintelui PSD vine din strînsoarea în care a căzut. Vrea morțiș să arate că lucrează de zor, chiar dacă de 6 luni nu-i iese nimic. Se zbate cu disperare să scape din cătarea jurnaliștilor de la Rise Project și Realitatea TV.
     * Ce face Trump cu sancțiunile impuse Rusiei
     Președintele SUA Donald Trump a dat duminică asigurări pe Twitter că sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi relaxate atât timp cât situațiile din Ucraina și Siria nu vor fi rezolvate. "Sancțiunile nu au fost discutate la întâlnirea mea cu președintele Putin. Nu se va face nimic până când problemele ucraineană și siriană nu vor fi rezolvate", a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20 de la Hamburg, unde s-a întâlnit pentru prima oară cu omologul său rus. Pe de altă parte, Trump a notat pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20, că este timpul ca Washingtonul să "meargă înainte pentru a lucra constructiv cu Rusia".
     * Inspirat de Trump, Erdogan s-a sucit: "Fără supărare"
     Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă, după summitul G20 de la Hamburg, că Turcia nu va ratifica Acordul pentru Climă de la Paris, dacă nu sunt respectate promisiunile care i-au fost făcute. "Fără supărare, dar nu îl vom trece în Parlamentul nostru până când nu sunt respectate promisiunile care ne-au fost făcute", susține președintele turc că le-a spus omologului francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german Angela Merkel. Comunicatul final al summitului G20 prevede că toți membrii, cu excepția Statelor Unite, vor respecta planul de combatere a încălzirii globale, dar iau notă de retragerea președintelui SUA din inițiativă. Însă imediat după summit, Erdogan, care a discutat cu Trump în marja evenimentului, a spus că Turcia nu mai este un actor sigur și a sugerat că și alți membri G20 au îndoieli.
     * CURENTUL
     * Gavrilescu acuzată de primitivism: în loc să trimită urșii în Austria sau Germania, a decis uciderea a 175 de exemplare
     Decizia Ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, de a aviza uciderea în anul 2017 a 175 de urși arată că România este, mai departe, o țară cu lideri politici de o gândire primitivă, consideră Partidul Verde filiala județeană Suceava. Chiar dacă țara noastră are un excedent de urși, sunt țări în Europa, cum este Austria sau Germania, unde urșii sunt animale rare, iar din acest motiv România poate exporta urși pentru a repopula acele zone, din Germania și Austria, unde nu se mai găsesc aceste animale. "Nu trebuie să uităm că din pădurile noastre au dispărut zimbrii, iar prin grija guvernului polonez țara noastră a fost repopulată cu zimbri în ultimii ani. Un asemenea gest (dar de repopulare cu urși), ar putea să facă și guvernul român în raport cu statele din Europa unde urșii sunt pe cale de dispariție", consideră Dan Acibotăriță, președinte al Partidului Verde Filiala jud. Suceava
     * CURIERUL NATIONAL
     * Se așteaptă un nou sistem de impozitare
     Mediul de afaceri autohton vine cu soluții concrete privind fiscalizarea veniturilor. Conform studiilor postate pe mediul virtual, se regăsesc teme de interes. Impozitele reprezintă principala temă de preocupare, și anume: Impozitul pe profit de 16% și dividendele de 5% sunt ne sustenabile datorită faptului că încasările la buget sunt trimestriale, semestriale și anuale și nu pot aduce o predictibilitate coerentă în vederea impozitării firmelor pentru colectarea taxelor la bugetul de stat. După cum s-a observat de-a lungul anilor, majoritatea companiilor, în mod special multinaționalele, au căutat cu preponderență să ascundă profiturile, în mod special prin companii de tip off-shore, prețuri de transfer, prin contracte de consultanță, management și servicii către firme din afara României etc. raportând în ultimii 10 ani pierderi aproape constante.
     * România - locul 1 la creșterea economică în cadrul UE pe trimestrul unu 2017
     Conform datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat România a înregistrat în primul trimestru al anului 2017 cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, respectiv de 5,7% brut și 5,6% ajustat de Eurostat pentru asigurarea comparabilității cu alte state, atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut. Alte țări membre în Uniunea Europeană au înregistrat creșteri mai mici, conform tabelului publicat de biroul european de statistică Eurostat, ca de exemplu Polonia 4,1% , Ungaria 3,7% , Bulgaria 3,4% , Cehia 2,9%, Spania 3%.
     * G20: Hamburgul a devenit o fortăreață
     Angelei Merkel i-a revenit rolul de a alege locul în care să aibă loc summitul din acest an, la Hamburg, orașul său natal. Grupul G20 include de fapt 19 membri, întrucât Uniunea Europeană este prezentă ca o singură entitate. Alături de ea participă: Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, India, Brazilia, Italia, Canada, Coreea de Sud, Australia, Mexic, Indonezia, Turcia, Arabia Saudită, Argentina și Africa de Sud. Începând de joi, Hamburgul este teatrul unor violente manifestații anti-mondializare. 10.000 de militanți predominant din extrema-stângă și-au dat întâlnire joi după-amiază în acest oraș, înaintea începerii summitului G20 pentru a participa la marea demonstrație sub sloganul "Welcome to Hell". Speriați, o parte din cetățenii orașului au plecat în alte regiuni, întreaga activitate comercială a fost întreruptă, toate magazinele au fost închise și baricadate, locuințele de asemenea baricadate.
     * EVENIMENTUL ZLEI
     * Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. O pușculiță cu 10 miliarde de euro, care ar putea dinamiza economia
     Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții este o societate care urmează a fi alimentată de veniturile din dividende ale companiilor de stat care generează profit, dar și din veniturile provenite din emisiuni de obligațiuni obținute din vânzarea de active neperformante. Estimat a fi cel mai important pilon economic al Programului de guvernare, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FDSI) ar fi trebuit să fie deja constituit. Suntem în luna iulie, iar reformele economice promise sunt de abia în stadiul de intenție de proiect, după restructurarea guvernamentală. Anunțat încă din luna ianuarie 2017, prin Programul de guvernare 2017-2020, FSDI ar trebui să aibă modelul fondurilor suverane din Norvegia, Franța, Italia sau Polonia. Valoarea acestuia este estimată a fi de 10 miliarde de euro și urmează a fi alimentat de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit.
     * Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, ACUZAT că a furat din fondurile NATO
     Generalul Florian Coldea, directorul operativ al SRI, ar fi furat din fondurile NATO și ale americanilor, este acuzația bombă făcută de un fost ofițer al serviciului, Adrian Radu, în publicația pe care o conduce, Comisarul de Prahova (n.red-nici o legătură cu siteul comisarul.ro), informații oferite în exclusivitate FLUX 24. Reacția ofițerului SRI vine după ce un lider al Partidului Mișcarea Populară, Gelu Vișan, l-a acuzat pe Florian Coldea că a intrat în conflict cu Mossadul deoarece serviciul israelian de informații aflase informații despre 20.000 de hectare intrate în posesia unui grup condus de acesta. Americanii sunt supărați rău de tot pe super înstelatul Coldea doarece din banii dați pentru SRI o parte au fost "evaporati" și s-au achiziționat de către Coldea pe numele unor interpuși -terenuri dar și alte obiective!, afirmă fostul ofițer SRI.
     * S-au adeverit previziunile lui Grindeanu în ceea ce-l privește pe noul premier Tudose
     Aproape tot ceea ce a declarat fostul premier Sorin Grindeanu imediat după ce a fost îndepărtat de la guvernare a început să se adeverească. A spus public faptul că lui Mihai Tudose îi va veni rândul să treacă prin ceea ce a trecut el, sfătuindu-l să aibă totdeauna un "plan B", deoarece Liviu Dragnea este imprevizibil. Când nu-i convine ceva, acționează. Au apărut deja primele divergențe între Tudose și Dragnea, ca dovadă, aflăm că premierul, împreună cu câțiva miniștri, sunt chemați, luni dimineață, înaintea vizitei la Bruxelles, în fața liderilor Coaliției PSD-ALDE. Se presupune că șeflul PSD are câteva probleme de rezolvat, printre care contabilizarea câtorva numiri controversate, tensiunile din relația cu mediul de afaceri, dar și un conflict aplanat între ministerul Transporturilor și primarul Capitalei. Or, de Gabriela Firea nu are voie nimeni să se atingă, deocamdată.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Olguța Vasilescu: "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând"
     Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a confirmat datele furnizate de INS conform cărora 100 000 de pensii speciale sunt echivalente cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Ministrul spune că a cerut întreaga bază de dată de la instituții pentru a putea vedea ce modificări pot fi făcute. "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică," a spus Olguța Vasilescu la România TV. Ministrul Muncii a refuzat însă să spună dacă vor fi luate măsuri în acest sens, dar admite că sunt o mulțime de inechități în pensiile românilor.
     * Cum rămâi fără casă "doar cu buletinul"
     Creditele rapide, cu buletinul, sunt din nou pe val. Un adevărat pericol, recunosc autoritățile, în speță oficialii BNR. Românii sunt sfătuiți că se informeze temeinic înainte de a apela la această variantă simplă de creditare, care, de foarte multe ori s-a dovedit a fi periculoasă. Sunt cazuri în care se poate ajunge până la executarea silită și chiar evacuarea oamenilor din propriile case. Atenție, așadar! Citiți cu atenție toate clauzele și nu ezitați să puneți întrebări. La sfârșitul lunii iunie, în România existau nu mai puțin de 147 de instituții financiare nebancare, conform Registrului General al Instituțiilor Financiare Nebancare al BNR. Iar mai nou, și firmele se împrumută de la IFN-uri. Și tot ca noutate, culmea, aceste instituții au ajuns să reclame la Biroul de Credit mai mulți clienți decât o fac băncile.
     * Statul a încasat peste 18 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, în iunie
     Statul a încasat în iunie peste 18,6 milioane de euro în urma comercializării pe platforma de licitație comună a Uniunii Europene (UE) a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Conform sursei citate, au fost comercializate 3,76 de milioane de certificate aferente instalațiilor staționare. Anul trecut, statul a încasat circa 195 de milioane de euro, aici intrând și sumele din sectorul aviației.
     * Bătălie româno-poloneză pentru Oltchim
     Procesul de analiză a ofertelor de preluare a unuia dintre cele mai mari combinate chimice din România este în plină desfășurare. Este vorba de Oltchim Râmnicu Vâlcea. Două mari companii se bat pentru Combinat: una românească - Chimcomplex Borzești și una polonezo-germană - PCC. În eventualitatea câștigului de partea română, se va înființa Compania Română de Chimie. Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013 și al cărui plan de organizare prevede acum vânzarea pentru cel puțin 307 milioane de euro. Unul dintre investitorii interesați de preluarea Oltchim a declarat că în șase luni de la o posibilă preluare, Combinatul va reintra pe o poziție de echilibru devenind bancabil și toate acestea fără reduceri salariale sau al diminuării producției.
     * NATIONAL
     * Prinsi cu "Black Card"-uri de la Soros!
     Soros simte ca-i fuge o noua tara de sub picioare, dupa ce Ungaria, Cehia sau Polonia au luat masuri severe de verificare a activitatii fundatiilor "societatii deschise" ale acestuia. Asa , dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, Soros arunca tot mai multi bani pentru a-si pastra "reduta" romaneasca , pe langa traditionalele sponsorizari a "paienjenisului" de ONG- uri recurgand acum la cumpararea cu totul a unor lideri romani . Iar multi politicieni romani ar fi acceptat un CEE TRUST BLACK , de pe care scot bani "fara numar" de la orice bancomat din lumea asta...
     * Licitatia secolului: Colectia Rockefeller
     Colectia Rockefeller va fi licitata in primavara lui 2018 la Christie's, casa de licitatie care estimeaza ca aceasta va fi "vanzarea secolului" si ca va genera venituri totale de peste 500 de milioane de dolari. Societatea Christie's va pune in vanzare una dintre cele mai prestigioase colectii din lume, cea a lui David Rockefeller, nepotul industriasului John D. Rockefeller, decedat pe 20 martie 2017. In spatele numelui lui David Rockefeller sta una dintre cele mai puternice dinastii de oameni de afaceri, dar si de mari colectionari de arta si filantropi. De acest nume sunt legate Consiliul de relatii cu strainatatea, Universitatea Harvard si Muzeul de Arta Moderna (MoMA), fondat de mama lui David Rockefeller.
     * Zuckerberg cumpara clubul Tottenham cu un miliard de lire
     Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, ar intentiona sa investeasca un miliard de lire sterline pentru preluarea clubului englez Tottenham, a informat, ieri, presa britanica. Un fond american de investitii, condus din umbra de Mark Zuckerberg, ia in calcul posibilitatea de a face o oferta de un miliard de lire sterline pentru Tottenham", scriu tabloidele britanice. Conform altor surse, Iconiq Capital, o firma cu sediul in San Francisco, ar fi de fapt "fondul american de investitii" la care se face referire. Printre oamenii din conducerea Iconiq Capital se afla si Zuckerberg. Interesul americanilor pentru Tottenham dateaza inca din 2014, insa Joe Lewis, patronul gruparii engleze, asteapta o oferta de doua miliarde de lire sterline pentru a vinde clubul.
     * Rugaciunea Tatal Nostru a fost modificata
     Din noiembrie anul acesta, la orice slujba catolica din Franta, preotii nu vor mai spune rugaciunea "Tatal Nostru" cerandu-i lui Dumnezeu "si nu ne duce pe noi in ispita", ci "si nu ne lasa sa cadem in ispita", oferind astfel o alta perspectiva asupra interpretarii textului biblic. "Toata lumea stia ca era fals sa insinuezi ca Hristos ne supune tentatiei. In fapt, rugaciunea Tatal Nostru arata libertatea de a alege intre bine si rau. Si cere lui Hristos sa nu ne lase sa cadem prada ispitei", a precizat specialistul francez la Vatican Christophe Dickès. "Tatal Nostru" este rugaciunea facuta de insusi Mantuitorul, atunci cand ucenicii i-au cerut sa le arate cum sa se roage. Mai mult, rugaciunea este comuna tuturor confesiunilor crestine. Dezbaterea asupra acestui vers a durat 17 ani.
     * PUTEREA
     * România, pe primul loc în UE la mortalitate infantilă
     România este țara membră a Uniunii Europene care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziția de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul "România în Uniunea Europeană", realizat de INS. Astfel, în 2016, România a depășit cu puțin Croația după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al națiunilor, ajungând la 59% din media UE. Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, față de 17.100 euro în cazul Croației și 13.900 euro în cazul Bulgariei, țările pe care depășește.
     * Ludovic ORBAN a făcut show la zilele comunei clujene CIURILA
     Președintele PNL, Ludovic Orban, a participat, sâmbătă seară, la Zilele comunei clujene Ciurila, unde a cântat pe scenă, alături de mai mulți soliști de muzică populară, melodia "Așa-i românul". Cântecul a fost propus și început de solistul Ovidiu Purdea Someș, iar pe parcursul melodiei, interpretul i-a dat microfonul și liderului liberal, care a cântat, alături de ceilalți soliști de pe scenă.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori
     O amenințare din business care se ascunde în spatele cifrelor macro excepționale: Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori, care au ajuns, astfel, principalii bancheri ai României ducând, însă, în spate un risc de neplată mult mai mare. Coface, numărul 1 în lume în asigurarea riscurilor comerciale, spune că implicațiile riscului creditului comercial în România au devenit foarte serioase, având în vedere că: 7 din 10 companii își plătesc mai târziu furnizorii comparativ cu durata medie de colectare a creanțelor și rotație a stocurilor; creditul furnizor s-a dublat din momentul începutului crizei; durata medie de colectare a creanțelor a crescut de la 60 de zile la 114 zile în 2015 și 118 în 2016.
     * "Crapă bugetul. Așa-zisa creștere economică este doar la suprafață"
     Niciodată nu a mai fost o așa vânzoleală la guvern și niciodată Palatul Victoria nu a semănat cu un centru de comandă al unei cetăți asediate. Șeful ANAF, Bogdan Stan, a fost chemat de două ori la guvern. Ce se întâmplă? "Crapă bugetul. Așa-zisa creștere economică este doar la suprafață", comentează plastic consultantul fiscal Adrian Bența. Problema este că, în disperare de cauză, Fiscul îi pune în dificultate și pe alții. Adrian Bența: "Încasările trebuia să scadă, pentru că a scăzut nivelul taxelor. Au fost eliminate 100 de taxe, taxa de primă înmatriculare, au fost extinse facilitățile la impozitul pe profit. ANAF se duce și face praf prin firmele bun-platnice, le impune debite suplimentare, dar acestea le contestă și câștigă". Doi sunt stâlpii financiari ai statului: colectările ANAF și împrumuturile care asigură finanțarea pentru ceea ce se cheltuiește peste încasări, de care este responsabilă Trezoreria Statului, peste care domnește Ștefan Nanu.
     * Sistemul financiar german începe să-și arate crăpăturile
     Sub ploaia de date strălucitoare despre Germania, cea mai mare economie europeană, încep să devină vizibile crăpăturile din sistemul financiar. O senzație de scufundare a devenit acută în special pentru NordLB, o bancă sprijinită de statul german cu expunere la transportul naval. Senzație de frustrare simt clienții băncilor germane ale căror depozite au început să fie taxate de acestea. Furie simt cei care realizează dimensiunile scandalului de evaziune de 32 de miliarde de euro în care sunt implicați bancheri, brokeri și avocați. Ultimele zile au adus o lovitură dublă pentru NordLB, care s-a trezit astfel împinsă din nou în pragul colapsului, după cum scrie Handelsblatt. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 11:06
     * ACTUALIZARE 13:50
     Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi cu 279 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și o abținere proiectul de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", conform unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Politică, 13:31
CAMERA DEPUTAȚILOR:
     Camera Deputaților a decis, astăzi, înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, conform Agerpres.  detalii
Politică, 12:26
TOADER, DESPRE SCRISOAREA COMISIEI PARLAMENTARE PRIVIND REFUZUL LUI KOVESI DE A VENI LA AUDIERI:
     Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat astăzi că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se semnalează refuzul șefei DNA Codruța Kovesi de a se prezenta la audieri, precizând că va fi luată o decizie după ce documentul va fi analizat, potrivit unei surse din presă.  detalii
Companii-Afaceri, 12:14
GRAMPET GROUP:
     Grampet Group își asumă plata contribuțiilor pentru angajații săi, astfel încât salariile celor 7.100 de angajați nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, anunță azi reprezentanții holdingului feroviar privat din țara noastră, conform Agerpres.  detalii
Companii-Afaceri, 12:01
INS:
     Numărul mediu de salariați a crescut cu 1,7% în 2016 față de anul precedent iar cel mai mare număr mediu de salariați s-a înregistrat în îndustrie, reprezentând 34,8% din total, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Ediții precedente
Jurnal Bursier
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
21.11.2017
BURSELE DIN LUME
     * Piețele au depășit impactul inițial negativ generat de impasul politic din Germania
       Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în a doua parte a zilei, după ce, anterior, scăzuseră pe motiv că negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernământ în Germania erau...  detalii
20.11.2017
BVB
     * Piața, dominată de tranzacțiile cu obligațiuni, care au generat peste 80% din rulajul total
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ultima ședință de tranzacționare a săptămâ-nii a fost de 266,56 milioane lei, mult peste media anuală de 48,61 milioane de lei, în...  detalii
20.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au scăzut vineri, din cauza estimărilor dezamăgitoare lansate de unele companii.  detalii
17.11.2017
BVB
     * SIF5 a cumpărat 7,57% din "Turism Felix", printr-un "deal" de 7,5 milioane lei
     * Rulaj de 10 milioane euro, în ședința de joi
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 46,21 milioane lei (9,96 milioane euro), puțin peste rulajul de miercuri...  detalii
17.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele din Europa au urcat ieri, cele mai importante câștiguri fiind înregistrate în sectorul construcțiilor, după ce firma franceză "Bouygues" SA a raportat...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0042
2,3802
3,0995
3,9960
0,1822
0,6255
0,2249
4,6551
5,2461
1,4877
3,5249
0,2251
0,4802
1,0999
0,0667
0,4669
1,0017
3,9650
0,2813
1,2166
0,5977
0,0611
0,3643
0,2091
2,7052
0,0392
0,1498
1,0795
0,6153
0,1210
163,2575
5,5883
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
30.10.2017
     Ludwik Sobolewski handed in his resignation.
     Wow!
     Friday, the Bucharest Stock Exchange (BVB) posted on its website the text of a "Current report":
     "The Bucharest Stock Exchange is announcing that on October 27th, 2017, Mr. Ludwik Sobolewski has notified the company about his resignation from the position of CEO of the company".  details
27.10.2017
RUMORS: THE NEW CEO OF THE BSE, SOUGHT IN THE BANKING INDUSTRY
     * Two months have passed since Sobolewski's term expired
       Even though the management of the Bucharest Stock Exchange has not been officially announced, the result of the interviews for the position of CEO held on September 25th, it seems that already a new search has been launched, which focuses on the banking sector.  details
27.10.2017
     * Lucian Bode: "I have great doubts that the state will come out a winner from the FP-Electrica transaction and I don't think that this acquisition constitutes a zero priority for the company"
     * Gabriel Dumitrașcu: "I hope that by tomorrow (ed. note: today) at 10:00, the ASF will issue a statement, otherwise it means Mircea Ursache is reckless"
       The General Shareholder Meeting of Electrica set to take place today announces itself very interesting as, on the agenda, it includes the election of the members of the Board of Directors by applying the cumulative voting method, as well as approving the acquisition by Electrica of the stakes of the Proprietatea Fund (21% each) in the distribution subsidiaries of Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud and Electrica Furnizare, for a price of 752,031,841 lei, a cost higher by 60 million for the company compared to the failed negotiation of March 2016.  details
.