CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 10.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Ludovic Orban: Apelăm la moțiune de cenzură
     Ludovic Orban a anunțat, la Adevărul Live, că PNL va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose în clipa în care va avea matematic șanse să treacă. Liderul liberal susține că majoritatea PSD-ALDE mai stă doar într-un singur vot, însă UDMR și minoritățile naționale sprijină din umbră actuala Putere. De asemenea, Ludovic Orban a criticat măsurile fiscale propuse de PSD. "Părerea mea este că Guvernul a înnebunit complet. Au trecut la măsuri antiliberale împotriva celor care muncesc. Au introdus impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritatea, contul special pentru plata TVA, majorarea salariului la 2.000 de RON", a spus el.
     * Cluj, orașul in care 15% dintre români ar vrea sa se mute
     Cluj - Napoca a devenit in ultimii ani locul ideal pentru tot mai mulți români. Oamenii sunt atrași de numărul mare de slujbe bine plătite, in special din sfera IT. Evenimentele internaționale de renume organizate la Cluj sunt si ele un motiv, iar liniștea orașului, in comparație cu Bucureștiul de exemplu, e decisiva mai ales pentru familiile care au copii. 200.000 de oameni ar putea migra aici in următorii ani. Intr-un studiu al Băncii Mondiale, 15% dintre romani au declarat ca ar vrea sa locuiască la Cluj-Napoca. Clasamentul orașelor atrăgătoare continuă cu București si Timișoara.
     * Concediul la români: combinație de nervi, îmbuibare, grătar, mici și bere
     Specialiștii spun că mulți români nu cunosc "cultura fericirii", ci doar pe cea a consumului, și că de multe ori, chiar dacă nu ne dăm seama, alegem să mergem în concediu doar pentru a demonstra altora că putem să ne simțim bine. La finalul lunii iulie, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, susținea într-un interviu acordat agenției de presă News că "în România avem o mare problemă, față de orice altă țară latină: noi nu avem cultura fericirii. La noi când vin în vacanță, primele două zile se ceartă soțul și soția. Vin în vacanță supărați. Dacă e vreme frumoasă afară, e liniște. Dacă nu e frumos afară, te întreabă de ce e apa prea rece. Ei nu se gândesc că sunt în concediu și trebuie să profite de fiecare moment, să trăiască din plin. Fericirea e o cultură, să știți".
     * Care este importanța insulei americane Guam, amenințată cu un atac de către Coreea de Nord
     Ținta invocată de Phenian, nu este însă aleasă întâmplător. Insula cu climat tropical nu înseamnă numai ape cristaline, plaje cu nisip alb și temperaturi aproape perfecte pentru concedii. Guamul este deosebit de important din punct de vedere strategic, fiind un avanpost militar al Statelor Unite, notează USA Today. Aflată în regiunea Micronezia a Pacificului, insula, care are o suprafață de 550 de kilometri pătrați, și care a fost cedată Statelor Unite de către Spania în 1898 în timpul războiului hispano-american, este situată la circa 5.300 de kilometri nord de Sydney, Australia, și la aproximativ aceeași distanță de Hawaii. Față de Coreea de Nord se află la sud-est, la o distanță de aproximativ 3.400 de kilometri de Phenian.
     * Care este legătura dintre eclipse și cutremure
     Eclipsa parțială de Lună și eclipsa totală de Soare din această lună ar putea fi însoțită de cutremure devastatoare, spun cercetători. August 2017 este marcat de două eclipse, una parțială de Lună (7) și alta totală de Soare (21). În acest context, cercetători afirmă că există riscul producerii unor cutremure puternice. Riscul producerii cutremurelor este mai mare în momentele de Lună Plină și Lună Nouă, scriu în "Nature Geoscience" cercetători japonezi. Când Pâmântul, Luna și Soarele sunt aliniate, așa cum se întâmplă când are loc Luna Plină și Luna Nouă, forțele de atracție ale celor doi aștri se adaugă și efectele sunt mai puternice. Această atracție este responsabilă de maree și cutremure, se arată în studiu.
     * Câți bani toacă partidele
     Anual, un partid politic cheltuie, în medie, 12.017.455 de lei, cu variații mari între venituri și cheltuieli, arată o analiză a Institutului pentru Politici Publice (IPP) în care se precizează că cea mai bună disciplină financiară o are un partid mic, UDMR, în timp ce la coadă sunt partide mari ca PSD și PNL. "În lipsa unei instituții care să aplice cu fermitate Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, partidele politice au tendința să se eschiveze de la obligațiile legale de raportare a cheltuielilor anuale, având un comportament mai degrabă indisciplinat fiscal", arată analiza IPP în care este subliniat că mărimea partidului nu e direct proporțională cu seriozitatea respectării obligațiilor legale.
     * Firmele, obligate să angajeze persoane cu handicap
     Companiile vor fi obligate ca de la 1 septembrie să angajeze persoane cu handicap, nemaiputând opta să cumpere produse sau servicii ale acestora, pentru a compensa. Dacă nu respectă această regulă, vor trebui să plătească la buget de două ori mai mulți bani decât în prezent. În prezent, potrivit legii, o companie care are cel puțin 50 de angajați are obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Însă, dacă ea nu dorește să angajeze astfel de persoane, poate opta în primul rând pentru a plăti lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu handicap. Dacă nici această opțiune nu îi convine, poate opta pentru a achiziționa produse sau servicii realizate de persoane cu handicap, în suma echivalentă.
     * BANCHERUL
     * BNR trebuie sa fie atenta la efectele negative asupra populatiei pe care le-ar putea provoca restrictiile dure de creditare impuse IFN-urilor
     Nimeni nu e dispus sa se imprumute cu dobanzi de 50%, 100%, 500%, 1.000% sau chiar 7.000%, si totusi sunt foarte multi romani care o fac, din diverse motive: unii vor un credit mic si rapid, pe loc sau online, ceea ce bancile nu ofera, altii sunt in Biroul de Credit, lucreaza la negru sau cu salariu minim pe economie ori chiar mai mic, astfel ca nici ei nu sunt eligibili pentru un credit de la banca. Si atunci acesti oameni au alternativa Institutiilor Financiare Nebancare (IFN-uri), care acorda credite online, in magazine sau la domiciliu, prin agenti, multe dintre ele fiind firme de creditare puternice, cu vechime indelungata in domeniu si in care oamenii au incredere, pentru ca altfel ar fi nevoiti sa apeleze la alte surse de creditare incerte, precum familia, sau nesigure si chiar periculoase, cum ar fi camatarii.
     * COTIDIANUL
     * Despre guvernantul prost și necazurile sale - Cornel Nistorescu
     De ani și ani avem parte de guvernanți lipsiți de orice priză cu realitatea. De cîțiva ani, România suferă de o criză a forței de muncă. Pe granița de Vest a României nu găsești lucrători nici să tragi cu tunul. Pentru industria ușoară, sute de microbuze aduc angajații de la zeci de kilometri distanță, iar patronii se întrec în tot soiul de oferte pentru a convinge țăranii din satele Apusenilor să facă naveta la Timișoara, Arad și Oradea. Nokia și Continentalul caută 2.000 de oameni la Tmișoara. Cine caută azi un simplu meseriaș profesionist începe să dea din colț în colț. Nu găsește! Și, cu toate acestea, criza de forță de muncă n-a ajuns nici la Guvern, nici la urechile parlamentarilor, nici chiar la agenda de subiecte a televiziunilor. Sunt mai interesante vacanțele și distracțiile politicienilor, bîrfele și călătoriile, decît o criză care afectează toată economia României.
     * Îngrijorarea serioasă asecretarului general al ONU
     Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat îngrijorat de o "creștere a retoricii conflictuale" în ceea ce privește regimul de la Phenian, la doar o zi după ce președintele Trump a amenințat cu "foc și furie" Coreea de Nord, scrie Reuters. "Secretarul General rămâne extrem de îngrijorat de situația în desfășurare și de creșterea ueni retorici conflictuale", a declarat purtătorul de cuvânt de la ONU, Stephane Dujarric. Donald Trump și-a intensificat retorica împotriva regimului nord-coreean, afirmând că arsenalul nuclear american este "mai puternic și mai puternic ca niciodată", după ce Phenian a amenințat că va lovi Guam.
     * Părerea lui Tudose creșterea prețului la combustibil
     Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seara la România TV, că majorarea accizelor la combustibili nu va duce la creșterea prețului benzinei și motorinei, conform News.ro. Tudose a spus că ar putea fi modificată Legea redevențelor adăugând că nu este vorba de un șantaj la adresa companiilor din sectorul energiei. Mihai Tudose a spus că au loc discuții cu reprezentanții companiilor care vând benzină și motorină astfel încât consumatorii să nu fie afectați și a precizat că introducerea accizei era necesară pentru lucrările majore de infrastructură.
     * Felix Tătaru, strategul lui Băsescu a mințit instanța
     Strategul fostului președinte Traian Băsescu, cunoscutul om de publicitate Felix Tătaru, acuzat că a primit 50.000 de euro de la oamenii Elenei Udrea, bani negri, în afară contractului, a mințit instanța. Tătaru s-a declarat nevinovat, însă magistrații arată altceva. Tolo.ro publică un extras din motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în sentința în gala Bute care arată că declarațiile acestuia făcute în fața instanței au fost "nesincere". În 2011, Tătaru a lucrat pentru PDL, iar agenția sa a semnat cu Elena Udrea un contract de 150.000 de euro.Tătaru a primit însă mai mulți bani, potrivit mărturiilor din dosar, respectiv 50.000 de euro, bani care nu au fost înregistrați.
     * Se pregătește în culise o coaliție care poate răsturna guvernarea
     Ultima sută de metri a vacanței parlamentare se vrea cât mai liniștită. Doar că departe de ochii opiniei publice se duc tratative grele pentru formarea de noi structuri politice, precum și pentru atragerea în afara partidului a cât mai multor parlamentari PSD, nemulțumiți de politicile lui Liviu Dragnea. Nici "barca" opoziției nu navighează pe ape prea liniștite. Nesatisfăcuții din punct de vedere doctrinal din USR își negociază și ei plecarea din "partidul corporatiștilor" către PNL sau chiar ALDE. De asemenea, și câțiva senatori și deputați de-ai lui Traian Băsescu vor să se delimiteze de strategiile revanșarde ale acestuia. Astfel că, din toamnă, se anunță câteva mutări politice foarte importante în Parlament. De acestea va depinde soarta guvernării pe viitor.
     * CURENTUL
     * Șeful Statului Major din Jandarmerie a fost ridicat de DIICOT de pe Aeroportul Otopeni
     Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Daniel Preoteasa, șeful de stat major al bazei de administrare și deservire a Jandarmeriei Române. Șeful statului major al Jandarmeriei a fost ridicat de către oamenii legii de pe aeroportul Otopeni. El a fost reținut când se întorcea din concediu. Ofițerul ocupă cea de-a treia poziție în ierarhia Jandarmeriei Române. El este acuzat că este implicat într-un dosar de cămătărie și delapidare în care a mai fost arestat, acum câteva zile, comandantul Bazei Logistice a Jandarmeriei Române, colonelul Corcodel. Șeful Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, a fost și el reținut de procurorii DIICOT pentru cămătărie și șantaj în urmă cu câteva zile și arestat de judecători pentru 30 de zile
     * CURIERUL NATIONAL
     * Bani la buget pe spinarea românilor
     Majorarea prețului energiei și a taxelor pe carburanți este cel mai ușor și rapid mod de a aduce bani la buget, de pe spinarea tuturor românilor. Toate familiile plătesc facturile la utilități și alimentează cu carburanți mașinile. Prețul energiei influențează inclusiv prețul apei. Totul. Scumpirile în lanț se vor resimți în toate produsele și serviciile de pe piață, pe scurt, în toate buzunarele românilor. Ultimele propuneri de "urgență" fiscală nu au nicio legătură cu creșterea competitivității eco­nomice, nici cu creșterea puterii de cumpărare sau a calității vieții. Este trist că se propune din nou schimbarea Codului Fiscal prin OUG, fără dezbateri publice și tehnice. De ce noi modificări fiscale? Cauza este evidentă: disperarea guvernamentală de a colecta bani suplimentar la bugetul țării pentru acoperirea unor promisiuni de neacoperit.
     * Munca la distanță va fi posibilă legal și în România
     Activitatea de tele-muncă (munca la distanță) - o transpunere a conceptului de 'teleworking', prevăzut în majoritatea statelor europene - va fi reglementată și în România, stabilește un proiect de lege aprobat de guvern în ședința de astăzi. Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfășurată de către salariat și la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.
     * Alerta in capitala Franței: o mașină a intrat într-un grup de 6 militari
     Sase persoane au fost ranite miercuri dimineata dupa ce o masina a intrat intr-un grup de militari, intr-o suburbie a Parisului, a anuntat politia franceza, citata de AFP. Cei sase raniti sunt militari francezi, doi dintre ei fiind in stare grava. Incidentul a avut loc in suburbia pariziana Levallois-Perret. Primarul din Levallois-Perret, Patrick Balkany: "Nu exista indoiala ca a fost un act deliberat. Este un act de agresiune odios." Primarul a precizat ca masina care a intrat in grupul de militari este un autoturism BMW. Autoritatile au declansat o operatiune de cautare a vehiculului care a lovit grupul de militari.
     * BNS: Măsurile fiscale promovate de Guvern consolidează un nou model de distribuire a bunăstării
     Scutirea impozitului pe dividende și reducerea contribuțiilor sociale operate în favoarea mediului economic sunt recuperate prin afectarea nivelul de trai al populației, se arată într-un comunicat al Blocului Național Sindical. "Două aspecte atrag atenția în mod special, respectiv: scutirea de impozit a veniturilor din dividende și majorarea accizelor pentru 3 produse - benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină. Alegerea celor 3 produse nu este deloc întâmplătoare, veniturile din accize colectate la bugetul de stat pentru aceste produse reprezintă aproximativ 55% din accizele totale colectate într-un an.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Au descins foști agenți FBI la București să investigheze "Dosarul Popoviciu"?
     Fostul director al FBI, Louis Freeh, acum avocat al lui Puiu Popoviciu, face prima mișcare: el acuză existența în dosar a numeroase "deficiențe de ordin factual și legal", depistate în urma unei cercetări efectuate de ex-agenți FBI și procurori federali". Vestea că Puiu Popoviciu a angajat ca avocat un fost director al FBI, pe celebrul Louis Freeh, a făcut vâlvă la București. După numai câteva zile iată că Freeh a făcut și prima mișcare. Într-un comunicat de presă, cabinetul Freeh Group International Solutions afirmă că, în iulie 2016, i s-a cerut să efectueze "o analiză independentă" a condamnării lui Popoviciu de către Curtea de Apel.
     * Garry Kasparov, geniul care vrea să-i dea mat lui Vladimir Putin
     Considerat a fi cel mai infuent șahist din istoria "Sportului Minții", azerul și-a câștigat notorietatea mondială în anii '80, atunci când duelurile cu marele său rival, Anatoly Karpov, stârneau interesul pe care îl nasc marile derby-uri europene de fotbal. Cu un trecut glorios, Kasparov s-a retras în 2005 și s-a orientat către politică. Spirit rebel, temperamental, șahistul a avut curajul de-a deveni un opozant al lui Vladimir Putin. În 2007, a vrut să candideze la alegerile prezidențiale, dar a fost blocat de autorități, care au motivat că nu poate îndeplini cerințele legilor electorale.
     * După 40 de ani de la moartea lui Elvis Presley, criminalul și-a RECUNOSCUT vina
     Doctorul lui Elvis Presley, George Nichopoulos, înainte de a muri și-a recunoscut vina mărturisind că EL l-a OMORÂT. Cel puțin asta susține National Enquirer."Eu l-am ucis pe Elvis Presley!" Așa ar fi spus medicul personal al regelui Rock "n' Roll-ului, George Nichopoulos, pe patul de moarte. O sursă apropiată a făcut recent dezvăluirea-bombă pentru publicația americană "National Enquirer". Doctorul, cu conștiința încărcată, nu ar fi putut să moară până ce nu și-a recunoscut vina. Întreaga lui viață a fost chinuit de faptul că a fost cauza morții lui Presley, la numai 42 de ani.
     * Bănuiți câte BOMBE NUCLEARE există în acest moment în întreaga lume?
     Conform unor statistici, există 14.995 de bombe nucleare înregistrate. Acest raport a fost întocmit, în iulie 2017, de către Agenția de Inteligență și Apărare din Statele Unite. Potrivit Washington Post, care a obținut documentul. Potrivit sursei menționate, în prezent, cele 14.995 de focoase nucleare sunt împărțite în felul următor: Rusia deține 7.000, dintre care 1.910 sunt pregătite de utilizare, 2.390 necesită asamblare iar alte 2.700 care sunt în așteptare pentru a fi retrase. Statele Unite deține 1.800 de focoase pregătite de a fi folosite, 2.200 care necesită asamblare și 2.800 în așteptare pentru a fi retrase, însumând un total de 6.800. Franța deține un total de 300 de focoase, din care 290 sunt pregătite și alte 10 în stoc. Numărul cunoscut de bombe nucleare ale Chinei este de 270.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Înalt ofițer din cadrul Jandarmeriei Române, arestat pentru 30 de zile
     Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Daniel Preoteasa, șeful de stat major al bazei de administrare și deservire a Jandarmeriei Române. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. Seful Statului Major al Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române a fost ridicat de mascati din aeroport. Maiorul Daniel Preoteasa, ofiter in Jandarmeria Romana, a fost reținut pe Aeroportul Otopeni, în momentul în care se întorcea din concediu. Evenimentul a avut loc marți seară, în cursul zilei de miercuri Daniel Preoteasa fiind dus în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Daniel Preoteasa ar fi anchetat în dosarul în care șeful Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, este acuzat de cămătărie.
     * Fost colonel SPP, director la o companie strategică de stat cu ajutorul Ministerului Energiei
     Ministerul Energiei a inventat o funcție la Oil Terminal SA, companie la care este acționar majoritar, pentru un coleg de partid al ministrului Toma Petcu. Nicu Ștefan, vicepreședinte al ALDE Giurgiu, este de pe 1 august director de investiții și siguranța infrastructurii, chiar dacă nu are nicio pregătire în domeniu. Politicianul are în schimb o poveste de viață spectaculoasă: fost colonel SPP și șef al gărzii premierului Nicu Văcăroiu, patron de firme de pază cu milioane de euro din contracte cu statul, o mega-afacere ratată cu ONU, dosar penal pentru falsificarea unor acte, asociat cu o fostă Miss Panama și cu locotenenții lui Sorin Ovidiu Vîntu, simpatizant PSD, prieten cu și apropiat de PDL, dar înregimentat, pe rând, în UNPR, PNL, PMP, PLR și acum ALDE.
     * Cioloș: Dragnea ori și-a făcut greșit calculele ori a tras pe sfoară românii ce l-au crezut
     Fostul prim-ministru Dacian Cioloș spune că liderul PSD, Liviu Dragnea, ''ori și-a făcut greșit calculele ori a tras pe sfoară românii care l-au crezut'' și reamintește faptul că anul trecut a atras atenția asupra faptului că măsurile din programul de guvernare al social-democraților nu pot fi susținute de buget. ''Românii au aflat ieri cu surprindere că Guvernul PSD - ALDE a pregătit creșterea accizelor la carburanți. Anul trecut am atras atenția că măsurile din programul de guvernare PSD nu pot fi susținute de buget și că, mai devreme sau mai târziu, consecința firească va fi creșterea sau introducerea de noi taxe și impozite. Din păcate, populismul a câștigat lupta cu rațiunea și calculele reci", a scris miercuri Cioloș, pe pagina sa de Facebook
     * Infuzie de 4,5 milioane euro în zona Lacului Belona
     Zona Lacului Belona din Eforie Nord va fi modernizat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 4,5 milioane de euro, lucrările prevăzând, printre altele, ecologizarea lacului, consolidarea malurilor, amenajarea promenadei prin crearea de alei pietonale și piste pentru bicicliști. Primarul orașului Eforie, Robert Nicolae Șerban, a semnat ieri contractul de finanțare pentru proiectul "Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică - Lacul Belona, Orașul Eforie", potrivit unui comunicat al primăriei.
     * NATIONAL
     * Ministrul Justiției, slugă la trei stăpâni!
     Sunt voci din sistem care susțin că, sub mimica de bătrânel veșnic depășit de situație, care pare să implore mila auditoriului, Toader ar fi de fapt un jucător abil, care își urmărește propriile interese personale. Toader s-a jurat pe toate cele că nu se va abate cu nicio virgulă de la spiritul si litera pachetului legislativ privind Justiția din programul de guvernare al PSD-ului. Iată însă ca, după foarte puțin timp de la reconfirmarea sa ca ministru al Justiției, același Toader pupă intr-un dejun de lucru papucul "sultanului" Klemm. Si pentru ca tacâmul să fie complet, același Tudorel Toader tocmai ce s-a întâlnit si cu ambasadorul Franței la București, cu care a discutat despre colaborarea mai mult decât strânsă dintre structurile noastre si "surorile" mai mari din Franța.
     * Reforma Învățământului: cum dracu' scăpam de Liviu Pop?
     Declarația lui Liviu Pop, potrivit căreia Educația este gratuită in România, dar numai pentru copii, poate intra oricând in topul prostiilor. O parte din gratuitate o suporta statul, cealaltă parte - părinții. Gratis, gratis, dar pe bani, altfel spus. Nici Petre Daea nu reușea să născocească o asemenea zicere cretină, chiar daca ar fi pus toate oile să gândească. Așa că, să nu se mai mire nimeni că Ludovic Orban a răbufnit: "Daca ești prost, stai acasă, nu te duci ministru"!
     * BNR face praf "Prima Casă"
     Economistul șef al BNR a desființat practic programul "Prima Casă", despre care spune ca doar transfera bani de la buget către sectorul privat, nicidecum nu reprezintă o mănă de ajutor întinsa românilor cu venituri mici care vor sa obțină credit pentru achiziționarea unei locuințe. Valentin Lazea a șocat prin opinia prezentată după analizarea programului "Prima Casa". Programul nu reprezintă in fapt decât o formă de transfer a unor bani de la buget către sectorul privat, nu o forma de creștere a accesabilității persoanelor fizice la obținerea de credit - susține economistul șef al Băncii Naționale. Acesta a tras concluzia după ce a constatat că ponderea debitorilor care au contractat credite pentru "Prima Casă" si pot plăti un avans la credit semnificativ mai mare decât cel minim solicitat de program este in creștere.
     * PUTEREA
     * TUDOSE o spune direct: "Nu prea am SPAIME să schimb miniștri..."
     Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri, că nu are "spaime" să schimbe un ministru dacă acesta greșește. "Eu am solicitat și funcționează acea întâlnire săptămânală la Coaliție când vine Guvernul să spună ce am făcut, ce urmează să facem, de ce am făcut, de ce nu am făcut. Suntem un Guvern politic, președinții și colegii au asumat Guvernul, pe mine, colegii ne-au votat, să afle de la televizor ce urmează să se întâmple nu este o chestie chiar foarte în regulă, așa cum eu de exemplu m-aș supăra să aflu din alte surse ce face un ministru. (...) S-a statuat această comisie de evaluare. (...) Vedem de ce s-a întârziat și dacă putem remedia, dacă nu, vinovatul să plece acasă. (...) Dacă eu sunt vinovat, eu mă duc acasă", a spus Tudose într-un interviu la România TV.
     * Decizie de ULTIMĂ ORĂ în dosarul lui Sebastian GHIȚĂ
     Tribunalul Prahova a amânat, miercuri, pentru 19 septembrie, discutarea cererii de arestare preventivă formulată de procurorii DNA pe numele lui Sebastian Ghiță, pe motiv că judecătorul din Serbia desemnat să participe la audiere prin videoconferință este în concediu. "S-a acordat termen la 19 septembrie, ora 11,00, pentru audierea inculpatului. Nu s-a putut desfășura videoconferința întrucât instanța din Serbia a comunicat că judecătorul desemnat să participe la această procedură este în concediu de odihnă până la 15 septembrie", au declarat, pentru Agerpres, reprezentanți ai Tribunalului Prahova.
     * ROMANIA LIBERA
     * PSD=PCR (Pile-Cunoștințe-Relații). În șapte luni de guvernare, PSD a ridicat la rang de strategie politică numirea rudelor și apropiaților în funcții-cheie ale statului român
     Primele șapte luni cu PSD la putere se dovedesc benefice pentru clientela partidului. Social-democrații au luat cu asalt instituțiile de stat, transformând numirea rudelor și apropiaților într-o strategie politică. Ofensiva s-a desfășurat pe două paliere. Primul palier, de natură generală, a vizat modificarea legislației pentru a permite angajarea rudelor și a pilelor. Deputații majorității au diluat legea care pedepsește angajarea rudelor și au legalizat reangajarea celor cu care au lucrat mai mult de cinci ani de zile. Al doilea palier a fost punctual, pentru numirea unor rude sau apropiați în funcții de conducere. De altfel, PSD are propria definiție a conflictului de interese.
     * Greșeli în lanț la examenul de admitere la Academia de Poliție
     Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat că a avut o discuție cu rectorul Academiei de Poliție și că profesorii care au făcut subiectele sunt din sistemul de învățământ preuniversitar, dar Ministerul și școlile de la care provin acești dascăli nu au nicio implicare, informează Mediafax. În testele grilă de la proba de istorie de la admiterea la Academia de Poliție au putut fi ușor descoperite mai multe greșeli. Instituția de învățământ a comunicat în cursul serii că se va ține cont de răspunsul corect, nu de barem.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Schimbare de direcție: În premieră BNR atacă "Prima casă"
     BNR atacă "Prima casă" și afirmă că menținerea programului duce la distorsiuni în piață și nu stimulează băncile să dezvolte produse ipotecare. BNR nu doar că nu mai susține acest program, dar afirmă că rolul său în economie a fost modest. După ce în perioada de criză a susținut programul Prima casă, BNR a atacat în premieră programul guvernamental susținând că în prezent acesta nu este altceva decât o formă de transfer al unor sume de bani de la buget către sectorul privat și nu o formă de creștere a accesabilității românilor la obținerea unui credit pentru locuință.
     * Chinezii ar vrea să construiască în Bulgaria un "oraș deștept", un Las Vegas al Balcanilor
     Dacă în Vest, în țări ca Germania și Franța, la nivel de guverne se pune problema unui control mai strict al investițiilor agresive chinezești, în Europa de Est banii Chinei sunt primiți ca o mană cerească. În Bulgaria, guvernul sprijină activ un megaproiect chinezesc al unui "oraș deștept", un Las Vegas al Balcanilor. Planul este ca investițiile totale să atingă circa 750 mil. euro și să creeze 1.850 de locuri de muncă. Orașul Elin Pelin ar cuprinde facilități de divertisment, un hotel de lux cu 2.000 de camere, cazinouri, un aquapark (cel mai mare paradis acvatic închis din lume), săli de conferințe și de expoziții, un mall, birouri, spații verzi și altele.
     * Acum zece ani a început criza. Asemănări izbitoare cu ce se întâmplă astăzi
     Pe 9 august 2007 a început cu adevărat criza odată cu colapsul a trei fonduri de investiții, administrate de BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franța la vremea respectivă, care aveau în spate celebrele credite americane subprime ce nu mai puteau fi vândute. Din acest motiv, BNP a suspendat retragerile din cele trei fonduri, lucru care a dus la apariția unui cutremul pe toate bursele lumii. Guvernul Tăriceanu - PNL, PSD, UDMR, arunca cu banii, la fel cum face Guvernul PSD, ALDE (Tăriceanu). Ironic, majorarea pensiilor și salariilor era subiect de discuție și atunci, și acum. După un an a venit criza, iar de la o creștere economică de 7-8%, România s-a prăbușit la -7%. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 17:54
     Mii de manifestanți defilau astăzi după-amiaza la Roma, împotriva fascismului, la apelul stângii, în timp ce Matteo Salvini, principalul candidat al extremei drepte în alegerile legislative de la 4 martie, a adunat peste 15.000 de persoane la Milano, au constatat jurnaliști AFP.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:34
     Un bărbat a murit sâmbătă după ce s-a aruncat de la etajul 10 al Spitalului Județean de Urgență "Constantin Opriș" din Baia Mare. Bărbatul nu era internat în spital, însă nu se știe nici dacă se afla în vizită la un pacient, spune directorul unității spitalicești, Vasile Pop.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:56
     Cel puțin 38 de persoane au fost ucise în două atentate cu mașină capcană care au vizat vineri palatul prezidențial și un hotel în capitala Somaliei, Mogadiscio, au declarat sâmbătă serviciile de securitate somaleze pentru AFP.  click să citești tot articolul
Politică, 15:34
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță, astăzi, că în urmă cu două zile s-a întâlnit cu Adam Sambrook, viceambasador în cadrul Ambasadei Marii Britanii în România, căruia i-a prezentat stadiul celor trei ale justiției, precum și modificările aduse Codurilor penale.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:19
     Transgaz și BERD au semnat vineri un acord de finanțare de 60 milioane de euro privind construirea conductei BRUA pe teritoriul României.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.