Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 10.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Ludovic Orban: Apelăm la moțiune de cenzură
     Ludovic Orban a anunțat, la Adevărul Live, că PNL va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose în clipa în care va avea matematic șanse să treacă. Liderul liberal susține că majoritatea PSD-ALDE mai stă doar într-un singur vot, însă UDMR și minoritățile naționale sprijină din umbră actuala Putere. De asemenea, Ludovic Orban a criticat măsurile fiscale propuse de PSD. "Părerea mea este că Guvernul a înnebunit complet. Au trecut la măsuri antiliberale împotriva celor care muncesc. Au introdus impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritatea, contul special pentru plata TVA, majorarea salariului la 2.000 de RON", a spus el.
     * Cluj, orașul in care 15% dintre români ar vrea sa se mute
     Cluj - Napoca a devenit in ultimii ani locul ideal pentru tot mai mulți români. Oamenii sunt atrași de numărul mare de slujbe bine plătite, in special din sfera IT. Evenimentele internaționale de renume organizate la Cluj sunt si ele un motiv, iar liniștea orașului, in comparație cu Bucureștiul de exemplu, e decisiva mai ales pentru familiile care au copii. 200.000 de oameni ar putea migra aici in următorii ani. Intr-un studiu al Băncii Mondiale, 15% dintre romani au declarat ca ar vrea sa locuiască la Cluj-Napoca. Clasamentul orașelor atrăgătoare continuă cu București si Timișoara.
     * Concediul la români: combinație de nervi, îmbuibare, grătar, mici și bere
     Specialiștii spun că mulți români nu cunosc "cultura fericirii", ci doar pe cea a consumului, și că de multe ori, chiar dacă nu ne dăm seama, alegem să mergem în concediu doar pentru a demonstra altora că putem să ne simțim bine. La finalul lunii iulie, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, susținea într-un interviu acordat agenției de presă News că "în România avem o mare problemă, față de orice altă țară latină: noi nu avem cultura fericirii. La noi când vin în vacanță, primele două zile se ceartă soțul și soția. Vin în vacanță supărați. Dacă e vreme frumoasă afară, e liniște. Dacă nu e frumos afară, te întreabă de ce e apa prea rece. Ei nu se gândesc că sunt în concediu și trebuie să profite de fiecare moment, să trăiască din plin. Fericirea e o cultură, să știți".
     * Care este importanța insulei americane Guam, amenințată cu un atac de către Coreea de Nord
     Ținta invocată de Phenian, nu este însă aleasă întâmplător. Insula cu climat tropical nu înseamnă numai ape cristaline, plaje cu nisip alb și temperaturi aproape perfecte pentru concedii. Guamul este deosebit de important din punct de vedere strategic, fiind un avanpost militar al Statelor Unite, notează USA Today. Aflată în regiunea Micronezia a Pacificului, insula, care are o suprafață de 550 de kilometri pătrați, și care a fost cedată Statelor Unite de către Spania în 1898 în timpul războiului hispano-american, este situată la circa 5.300 de kilometri nord de Sydney, Australia, și la aproximativ aceeași distanță de Hawaii. Față de Coreea de Nord se află la sud-est, la o distanță de aproximativ 3.400 de kilometri de Phenian.
     * Care este legătura dintre eclipse și cutremure
     Eclipsa parțială de Lună și eclipsa totală de Soare din această lună ar putea fi însoțită de cutremure devastatoare, spun cercetători. August 2017 este marcat de două eclipse, una parțială de Lună (7) și alta totală de Soare (21). În acest context, cercetători afirmă că există riscul producerii unor cutremure puternice. Riscul producerii cutremurelor este mai mare în momentele de Lună Plină și Lună Nouă, scriu în "Nature Geoscience" cercetători japonezi. Când Pâmântul, Luna și Soarele sunt aliniate, așa cum se întâmplă când are loc Luna Plină și Luna Nouă, forțele de atracție ale celor doi aștri se adaugă și efectele sunt mai puternice. Această atracție este responsabilă de maree și cutremure, se arată în studiu.
     * Câți bani toacă partidele
     Anual, un partid politic cheltuie, în medie, 12.017.455 de lei, cu variații mari între venituri și cheltuieli, arată o analiză a Institutului pentru Politici Publice (IPP) în care se precizează că cea mai bună disciplină financiară o are un partid mic, UDMR, în timp ce la coadă sunt partide mari ca PSD și PNL. "În lipsa unei instituții care să aplice cu fermitate Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, partidele politice au tendința să se eschiveze de la obligațiile legale de raportare a cheltuielilor anuale, având un comportament mai degrabă indisciplinat fiscal", arată analiza IPP în care este subliniat că mărimea partidului nu e direct proporțională cu seriozitatea respectării obligațiilor legale.
     * Firmele, obligate să angajeze persoane cu handicap
     Companiile vor fi obligate ca de la 1 septembrie să angajeze persoane cu handicap, nemaiputând opta să cumpere produse sau servicii ale acestora, pentru a compensa. Dacă nu respectă această regulă, vor trebui să plătească la buget de două ori mai mulți bani decât în prezent. În prezent, potrivit legii, o companie care are cel puțin 50 de angajați are obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Însă, dacă ea nu dorește să angajeze astfel de persoane, poate opta în primul rând pentru a plăti lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu handicap. Dacă nici această opțiune nu îi convine, poate opta pentru a achiziționa produse sau servicii realizate de persoane cu handicap, în suma echivalentă.
     * BANCHERUL
     * BNR trebuie sa fie atenta la efectele negative asupra populatiei pe care le-ar putea provoca restrictiile dure de creditare impuse IFN-urilor
     Nimeni nu e dispus sa se imprumute cu dobanzi de 50%, 100%, 500%, 1.000% sau chiar 7.000%, si totusi sunt foarte multi romani care o fac, din diverse motive: unii vor un credit mic si rapid, pe loc sau online, ceea ce bancile nu ofera, altii sunt in Biroul de Credit, lucreaza la negru sau cu salariu minim pe economie ori chiar mai mic, astfel ca nici ei nu sunt eligibili pentru un credit de la banca. Si atunci acesti oameni au alternativa Institutiilor Financiare Nebancare (IFN-uri), care acorda credite online, in magazine sau la domiciliu, prin agenti, multe dintre ele fiind firme de creditare puternice, cu vechime indelungata in domeniu si in care oamenii au incredere, pentru ca altfel ar fi nevoiti sa apeleze la alte surse de creditare incerte, precum familia, sau nesigure si chiar periculoase, cum ar fi camatarii.
     * COTIDIANUL
     * Despre guvernantul prost și necazurile sale - Cornel Nistorescu
     De ani și ani avem parte de guvernanți lipsiți de orice priză cu realitatea. De cîțiva ani, România suferă de o criză a forței de muncă. Pe granița de Vest a României nu găsești lucrători nici să tragi cu tunul. Pentru industria ușoară, sute de microbuze aduc angajații de la zeci de kilometri distanță, iar patronii se întrec în tot soiul de oferte pentru a convinge țăranii din satele Apusenilor să facă naveta la Timișoara, Arad și Oradea. Nokia și Continentalul caută 2.000 de oameni la Tmișoara. Cine caută azi un simplu meseriaș profesionist începe să dea din colț în colț. Nu găsește! Și, cu toate acestea, criza de forță de muncă n-a ajuns nici la Guvern, nici la urechile parlamentarilor, nici chiar la agenda de subiecte a televiziunilor. Sunt mai interesante vacanțele și distracțiile politicienilor, bîrfele și călătoriile, decît o criză care afectează toată economia României.
     * Îngrijorarea serioasă asecretarului general al ONU
     Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat îngrijorat de o "creștere a retoricii conflictuale" în ceea ce privește regimul de la Phenian, la doar o zi după ce președintele Trump a amenințat cu "foc și furie" Coreea de Nord, scrie Reuters. "Secretarul General rămâne extrem de îngrijorat de situația în desfășurare și de creșterea ueni retorici conflictuale", a declarat purtătorul de cuvânt de la ONU, Stephane Dujarric. Donald Trump și-a intensificat retorica împotriva regimului nord-coreean, afirmând că arsenalul nuclear american este "mai puternic și mai puternic ca niciodată", după ce Phenian a amenințat că va lovi Guam.
     * Părerea lui Tudose creșterea prețului la combustibil
     Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seara la România TV, că majorarea accizelor la combustibili nu va duce la creșterea prețului benzinei și motorinei, conform News.ro. Tudose a spus că ar putea fi modificată Legea redevențelor adăugând că nu este vorba de un șantaj la adresa companiilor din sectorul energiei. Mihai Tudose a spus că au loc discuții cu reprezentanții companiilor care vând benzină și motorină astfel încât consumatorii să nu fie afectați și a precizat că introducerea accizei era necesară pentru lucrările majore de infrastructură.
     * Felix Tătaru, strategul lui Băsescu a mințit instanța
     Strategul fostului președinte Traian Băsescu, cunoscutul om de publicitate Felix Tătaru, acuzat că a primit 50.000 de euro de la oamenii Elenei Udrea, bani negri, în afară contractului, a mințit instanța. Tătaru s-a declarat nevinovat, însă magistrații arată altceva. Tolo.ro publică un extras din motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în sentința în gala Bute care arată că declarațiile acestuia făcute în fața instanței au fost "nesincere". În 2011, Tătaru a lucrat pentru PDL, iar agenția sa a semnat cu Elena Udrea un contract de 150.000 de euro.Tătaru a primit însă mai mulți bani, potrivit mărturiilor din dosar, respectiv 50.000 de euro, bani care nu au fost înregistrați.
     * Se pregătește în culise o coaliție care poate răsturna guvernarea
     Ultima sută de metri a vacanței parlamentare se vrea cât mai liniștită. Doar că departe de ochii opiniei publice se duc tratative grele pentru formarea de noi structuri politice, precum și pentru atragerea în afara partidului a cât mai multor parlamentari PSD, nemulțumiți de politicile lui Liviu Dragnea. Nici "barca" opoziției nu navighează pe ape prea liniștite. Nesatisfăcuții din punct de vedere doctrinal din USR își negociază și ei plecarea din "partidul corporatiștilor" către PNL sau chiar ALDE. De asemenea, și câțiva senatori și deputați de-ai lui Traian Băsescu vor să se delimiteze de strategiile revanșarde ale acestuia. Astfel că, din toamnă, se anunță câteva mutări politice foarte importante în Parlament. De acestea va depinde soarta guvernării pe viitor.
     * CURENTUL
     * Șeful Statului Major din Jandarmerie a fost ridicat de DIICOT de pe Aeroportul Otopeni
     Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Daniel Preoteasa, șeful de stat major al bazei de administrare și deservire a Jandarmeriei Române. Șeful statului major al Jandarmeriei a fost ridicat de către oamenii legii de pe aeroportul Otopeni. El a fost reținut când se întorcea din concediu. Ofițerul ocupă cea de-a treia poziție în ierarhia Jandarmeriei Române. El este acuzat că este implicat într-un dosar de cămătărie și delapidare în care a mai fost arestat, acum câteva zile, comandantul Bazei Logistice a Jandarmeriei Române, colonelul Corcodel. Șeful Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, a fost și el reținut de procurorii DIICOT pentru cămătărie și șantaj în urmă cu câteva zile și arestat de judecători pentru 30 de zile
     * CURIERUL NATIONAL
     * Bani la buget pe spinarea românilor
     Majorarea prețului energiei și a taxelor pe carburanți este cel mai ușor și rapid mod de a aduce bani la buget, de pe spinarea tuturor românilor. Toate familiile plătesc facturile la utilități și alimentează cu carburanți mașinile. Prețul energiei influențează inclusiv prețul apei. Totul. Scumpirile în lanț se vor resimți în toate produsele și serviciile de pe piață, pe scurt, în toate buzunarele românilor. Ultimele propuneri de "urgență" fiscală nu au nicio legătură cu creșterea competitivității eco­nomice, nici cu creșterea puterii de cumpărare sau a calității vieții. Este trist că se propune din nou schimbarea Codului Fiscal prin OUG, fără dezbateri publice și tehnice. De ce noi modificări fiscale? Cauza este evidentă: disperarea guvernamentală de a colecta bani suplimentar la bugetul țării pentru acoperirea unor promisiuni de neacoperit.
     * Munca la distanță va fi posibilă legal și în România
     Activitatea de tele-muncă (munca la distanță) - o transpunere a conceptului de 'teleworking', prevăzut în majoritatea statelor europene - va fi reglementată și în România, stabilește un proiect de lege aprobat de guvern în ședința de astăzi. Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfășurată de către salariat și la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.
     * Alerta in capitala Franței: o mașină a intrat într-un grup de 6 militari
     Sase persoane au fost ranite miercuri dimineata dupa ce o masina a intrat intr-un grup de militari, intr-o suburbie a Parisului, a anuntat politia franceza, citata de AFP. Cei sase raniti sunt militari francezi, doi dintre ei fiind in stare grava. Incidentul a avut loc in suburbia pariziana Levallois-Perret. Primarul din Levallois-Perret, Patrick Balkany: "Nu exista indoiala ca a fost un act deliberat. Este un act de agresiune odios." Primarul a precizat ca masina care a intrat in grupul de militari este un autoturism BMW. Autoritatile au declansat o operatiune de cautare a vehiculului care a lovit grupul de militari.
     * BNS: Măsurile fiscale promovate de Guvern consolidează un nou model de distribuire a bunăstării
     Scutirea impozitului pe dividende și reducerea contribuțiilor sociale operate în favoarea mediului economic sunt recuperate prin afectarea nivelul de trai al populației, se arată într-un comunicat al Blocului Național Sindical. "Două aspecte atrag atenția în mod special, respectiv: scutirea de impozit a veniturilor din dividende și majorarea accizelor pentru 3 produse - benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină. Alegerea celor 3 produse nu este deloc întâmplătoare, veniturile din accize colectate la bugetul de stat pentru aceste produse reprezintă aproximativ 55% din accizele totale colectate într-un an.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Au descins foști agenți FBI la București să investigheze "Dosarul Popoviciu"?
     Fostul director al FBI, Louis Freeh, acum avocat al lui Puiu Popoviciu, face prima mișcare: el acuză existența în dosar a numeroase "deficiențe de ordin factual și legal", depistate în urma unei cercetări efectuate de ex-agenți FBI și procurori federali". Vestea că Puiu Popoviciu a angajat ca avocat un fost director al FBI, pe celebrul Louis Freeh, a făcut vâlvă la București. După numai câteva zile iată că Freeh a făcut și prima mișcare. Într-un comunicat de presă, cabinetul Freeh Group International Solutions afirmă că, în iulie 2016, i s-a cerut să efectueze "o analiză independentă" a condamnării lui Popoviciu de către Curtea de Apel.
     * Garry Kasparov, geniul care vrea să-i dea mat lui Vladimir Putin
     Considerat a fi cel mai infuent șahist din istoria "Sportului Minții", azerul și-a câștigat notorietatea mondială în anii '80, atunci când duelurile cu marele său rival, Anatoly Karpov, stârneau interesul pe care îl nasc marile derby-uri europene de fotbal. Cu un trecut glorios, Kasparov s-a retras în 2005 și s-a orientat către politică. Spirit rebel, temperamental, șahistul a avut curajul de-a deveni un opozant al lui Vladimir Putin. În 2007, a vrut să candideze la alegerile prezidențiale, dar a fost blocat de autorități, care au motivat că nu poate îndeplini cerințele legilor electorale.
     * După 40 de ani de la moartea lui Elvis Presley, criminalul și-a RECUNOSCUT vina
     Doctorul lui Elvis Presley, George Nichopoulos, înainte de a muri și-a recunoscut vina mărturisind că EL l-a OMORÂT. Cel puțin asta susține National Enquirer."Eu l-am ucis pe Elvis Presley!" Așa ar fi spus medicul personal al regelui Rock "n' Roll-ului, George Nichopoulos, pe patul de moarte. O sursă apropiată a făcut recent dezvăluirea-bombă pentru publicația americană "National Enquirer". Doctorul, cu conștiința încărcată, nu ar fi putut să moară până ce nu și-a recunoscut vina. Întreaga lui viață a fost chinuit de faptul că a fost cauza morții lui Presley, la numai 42 de ani.
     * Bănuiți câte BOMBE NUCLEARE există în acest moment în întreaga lume?
     Conform unor statistici, există 14.995 de bombe nucleare înregistrate. Acest raport a fost întocmit, în iulie 2017, de către Agenția de Inteligență și Apărare din Statele Unite. Potrivit Washington Post, care a obținut documentul. Potrivit sursei menționate, în prezent, cele 14.995 de focoase nucleare sunt împărțite în felul următor: Rusia deține 7.000, dintre care 1.910 sunt pregătite de utilizare, 2.390 necesită asamblare iar alte 2.700 care sunt în așteptare pentru a fi retrase. Statele Unite deține 1.800 de focoase pregătite de a fi folosite, 2.200 care necesită asamblare și 2.800 în așteptare pentru a fi retrase, însumând un total de 6.800. Franța deține un total de 300 de focoase, din care 290 sunt pregătite și alte 10 în stoc. Numărul cunoscut de bombe nucleare ale Chinei este de 270.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Înalt ofițer din cadrul Jandarmeriei Române, arestat pentru 30 de zile
     Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Daniel Preoteasa, șeful de stat major al bazei de administrare și deservire a Jandarmeriei Române. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. Seful Statului Major al Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române a fost ridicat de mascati din aeroport. Maiorul Daniel Preoteasa, ofiter in Jandarmeria Romana, a fost reținut pe Aeroportul Otopeni, în momentul în care se întorcea din concediu. Evenimentul a avut loc marți seară, în cursul zilei de miercuri Daniel Preoteasa fiind dus în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Daniel Preoteasa ar fi anchetat în dosarul în care șeful Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, este acuzat de cămătărie.
     * Fost colonel SPP, director la o companie strategică de stat cu ajutorul Ministerului Energiei
     Ministerul Energiei a inventat o funcție la Oil Terminal SA, companie la care este acționar majoritar, pentru un coleg de partid al ministrului Toma Petcu. Nicu Ștefan, vicepreședinte al ALDE Giurgiu, este de pe 1 august director de investiții și siguranța infrastructurii, chiar dacă nu are nicio pregătire în domeniu. Politicianul are în schimb o poveste de viață spectaculoasă: fost colonel SPP și șef al gărzii premierului Nicu Văcăroiu, patron de firme de pază cu milioane de euro din contracte cu statul, o mega-afacere ratată cu ONU, dosar penal pentru falsificarea unor acte, asociat cu o fostă Miss Panama și cu locotenenții lui Sorin Ovidiu Vîntu, simpatizant PSD, prieten cu și apropiat de PDL, dar înregimentat, pe rând, în UNPR, PNL, PMP, PLR și acum ALDE.
     * Cioloș: Dragnea ori și-a făcut greșit calculele ori a tras pe sfoară românii ce l-au crezut
     Fostul prim-ministru Dacian Cioloș spune că liderul PSD, Liviu Dragnea, ''ori și-a făcut greșit calculele ori a tras pe sfoară românii care l-au crezut'' și reamintește faptul că anul trecut a atras atenția asupra faptului că măsurile din programul de guvernare al social-democraților nu pot fi susținute de buget. ''Românii au aflat ieri cu surprindere că Guvernul PSD - ALDE a pregătit creșterea accizelor la carburanți. Anul trecut am atras atenția că măsurile din programul de guvernare PSD nu pot fi susținute de buget și că, mai devreme sau mai târziu, consecința firească va fi creșterea sau introducerea de noi taxe și impozite. Din păcate, populismul a câștigat lupta cu rațiunea și calculele reci", a scris miercuri Cioloș, pe pagina sa de Facebook
     * Infuzie de 4,5 milioane euro în zona Lacului Belona
     Zona Lacului Belona din Eforie Nord va fi modernizat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 4,5 milioane de euro, lucrările prevăzând, printre altele, ecologizarea lacului, consolidarea malurilor, amenajarea promenadei prin crearea de alei pietonale și piste pentru bicicliști. Primarul orașului Eforie, Robert Nicolae Șerban, a semnat ieri contractul de finanțare pentru proiectul "Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică - Lacul Belona, Orașul Eforie", potrivit unui comunicat al primăriei.
     * NATIONAL
     * Ministrul Justiției, slugă la trei stăpâni!
     Sunt voci din sistem care susțin că, sub mimica de bătrânel veșnic depășit de situație, care pare să implore mila auditoriului, Toader ar fi de fapt un jucător abil, care își urmărește propriile interese personale. Toader s-a jurat pe toate cele că nu se va abate cu nicio virgulă de la spiritul si litera pachetului legislativ privind Justiția din programul de guvernare al PSD-ului. Iată însă ca, după foarte puțin timp de la reconfirmarea sa ca ministru al Justiției, același Toader pupă intr-un dejun de lucru papucul "sultanului" Klemm. Si pentru ca tacâmul să fie complet, același Tudorel Toader tocmai ce s-a întâlnit si cu ambasadorul Franței la București, cu care a discutat despre colaborarea mai mult decât strânsă dintre structurile noastre si "surorile" mai mari din Franța.
     * Reforma Învățământului: cum dracu' scăpam de Liviu Pop?
     Declarația lui Liviu Pop, potrivit căreia Educația este gratuită in România, dar numai pentru copii, poate intra oricând in topul prostiilor. O parte din gratuitate o suporta statul, cealaltă parte - părinții. Gratis, gratis, dar pe bani, altfel spus. Nici Petre Daea nu reușea să născocească o asemenea zicere cretină, chiar daca ar fi pus toate oile să gândească. Așa că, să nu se mai mire nimeni că Ludovic Orban a răbufnit: "Daca ești prost, stai acasă, nu te duci ministru"!
     * BNR face praf "Prima Casă"
     Economistul șef al BNR a desființat practic programul "Prima Casă", despre care spune ca doar transfera bani de la buget către sectorul privat, nicidecum nu reprezintă o mănă de ajutor întinsa românilor cu venituri mici care vor sa obțină credit pentru achiziționarea unei locuințe. Valentin Lazea a șocat prin opinia prezentată după analizarea programului "Prima Casa". Programul nu reprezintă in fapt decât o formă de transfer a unor bani de la buget către sectorul privat, nu o forma de creștere a accesabilității persoanelor fizice la obținerea de credit - susține economistul șef al Băncii Naționale. Acesta a tras concluzia după ce a constatat că ponderea debitorilor care au contractat credite pentru "Prima Casă" si pot plăti un avans la credit semnificativ mai mare decât cel minim solicitat de program este in creștere.
     * PUTEREA
     * TUDOSE o spune direct: "Nu prea am SPAIME să schimb miniștri..."
     Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri, că nu are "spaime" să schimbe un ministru dacă acesta greșește. "Eu am solicitat și funcționează acea întâlnire săptămânală la Coaliție când vine Guvernul să spună ce am făcut, ce urmează să facem, de ce am făcut, de ce nu am făcut. Suntem un Guvern politic, președinții și colegii au asumat Guvernul, pe mine, colegii ne-au votat, să afle de la televizor ce urmează să se întâmple nu este o chestie chiar foarte în regulă, așa cum eu de exemplu m-aș supăra să aflu din alte surse ce face un ministru. (...) S-a statuat această comisie de evaluare. (...) Vedem de ce s-a întârziat și dacă putem remedia, dacă nu, vinovatul să plece acasă. (...) Dacă eu sunt vinovat, eu mă duc acasă", a spus Tudose într-un interviu la România TV.
     * Decizie de ULTIMĂ ORĂ în dosarul lui Sebastian GHIȚĂ
     Tribunalul Prahova a amânat, miercuri, pentru 19 septembrie, discutarea cererii de arestare preventivă formulată de procurorii DNA pe numele lui Sebastian Ghiță, pe motiv că judecătorul din Serbia desemnat să participe la audiere prin videoconferință este în concediu. "S-a acordat termen la 19 septembrie, ora 11,00, pentru audierea inculpatului. Nu s-a putut desfășura videoconferința întrucât instanța din Serbia a comunicat că judecătorul desemnat să participe la această procedură este în concediu de odihnă până la 15 septembrie", au declarat, pentru Agerpres, reprezentanți ai Tribunalului Prahova.
     * ROMANIA LIBERA
     * PSD=PCR (Pile-Cunoștințe-Relații). În șapte luni de guvernare, PSD a ridicat la rang de strategie politică numirea rudelor și apropiaților în funcții-cheie ale statului român
     Primele șapte luni cu PSD la putere se dovedesc benefice pentru clientela partidului. Social-democrații au luat cu asalt instituțiile de stat, transformând numirea rudelor și apropiaților într-o strategie politică. Ofensiva s-a desfășurat pe două paliere. Primul palier, de natură generală, a vizat modificarea legislației pentru a permite angajarea rudelor și a pilelor. Deputații majorității au diluat legea care pedepsește angajarea rudelor și au legalizat reangajarea celor cu care au lucrat mai mult de cinci ani de zile. Al doilea palier a fost punctual, pentru numirea unor rude sau apropiați în funcții de conducere. De altfel, PSD are propria definiție a conflictului de interese.
     * Greșeli în lanț la examenul de admitere la Academia de Poliție
     Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat că a avut o discuție cu rectorul Academiei de Poliție și că profesorii care au făcut subiectele sunt din sistemul de învățământ preuniversitar, dar Ministerul și școlile de la care provin acești dascăli nu au nicio implicare, informează Mediafax. În testele grilă de la proba de istorie de la admiterea la Academia de Poliție au putut fi ușor descoperite mai multe greșeli. Instituția de învățământ a comunicat în cursul serii că se va ține cont de răspunsul corect, nu de barem.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Schimbare de direcție: În premieră BNR atacă "Prima casă"
     BNR atacă "Prima casă" și afirmă că menținerea programului duce la distorsiuni în piață și nu stimulează băncile să dezvolte produse ipotecare. BNR nu doar că nu mai susține acest program, dar afirmă că rolul său în economie a fost modest. După ce în perioada de criză a susținut programul Prima casă, BNR a atacat în premieră programul guvernamental susținând că în prezent acesta nu este altceva decât o formă de transfer al unor sume de bani de la buget către sectorul privat și nu o formă de creștere a accesabilității românilor la obținerea unui credit pentru locuință.
     * Chinezii ar vrea să construiască în Bulgaria un "oraș deștept", un Las Vegas al Balcanilor
     Dacă în Vest, în țări ca Germania și Franța, la nivel de guverne se pune problema unui control mai strict al investițiilor agresive chinezești, în Europa de Est banii Chinei sunt primiți ca o mană cerească. În Bulgaria, guvernul sprijină activ un megaproiect chinezesc al unui "oraș deștept", un Las Vegas al Balcanilor. Planul este ca investițiile totale să atingă circa 750 mil. euro și să creeze 1.850 de locuri de muncă. Orașul Elin Pelin ar cuprinde facilități de divertisment, un hotel de lux cu 2.000 de camere, cazinouri, un aquapark (cel mai mare paradis acvatic închis din lume), săli de conferințe și de expoziții, un mall, birouri, spații verzi și altele.
     * Acum zece ani a început criza. Asemănări izbitoare cu ce se întâmplă astăzi
     Pe 9 august 2007 a început cu adevărat criza odată cu colapsul a trei fonduri de investiții, administrate de BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franța la vremea respectivă, care aveau în spate celebrele credite americane subprime ce nu mai puteau fi vândute. Din acest motiv, BNP a suspendat retragerile din cele trei fonduri, lucru care a dus la apariția unui cutremul pe toate bursele lumii. Guvernul Tăriceanu - PNL, PSD, UDMR, arunca cu banii, la fel cum face Guvernul PSD, ALDE (Tăriceanu). Ironic, majorarea pensiilor și salariilor era subiect de discuție și atunci, și acum. După un an a venit criza, iar de la o creștere economică de 7-8%, România s-a prăbușit la -7%. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 11:06
     * ACTUALIZARE 13:50
     Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi cu 279 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și o abținere proiectul de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", conform unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Politică, 13:31
CAMERA DEPUTAȚILOR:
     Camera Deputaților a decis, astăzi, înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, conform Agerpres.  detalii
Politică, 12:26
TOADER, DESPRE SCRISOAREA COMISIEI PARLAMENTARE PRIVIND REFUZUL LUI KOVESI DE A VENI LA AUDIERI:
     Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat astăzi că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se semnalează refuzul șefei DNA Codruța Kovesi de a se prezenta la audieri, precizând că va fi luată o decizie după ce documentul va fi analizat, potrivit unei surse din presă.  detalii
Companii-Afaceri, 12:14
GRAMPET GROUP:
     Grampet Group își asumă plata contribuțiilor pentru angajații săi, astfel încât salariile celor 7.100 de angajați nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, anunță azi reprezentanții holdingului feroviar privat din țara noastră, conform Agerpres.  detalii
Companii-Afaceri, 12:01
INS:
     Numărul mediu de salariați a crescut cu 1,7% în 2016 față de anul precedent iar cel mai mare număr mediu de salariați s-a înregistrat în îndustrie, reprezentând 34,8% din total, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Ediții precedente
Jurnal Bursier
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
21.11.2017
BURSELE DIN LUME
     * Piețele au depășit impactul inițial negativ generat de impasul politic din Germania
       Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în a doua parte a zilei, după ce, anterior, scăzuseră pe motiv că negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernământ în Germania erau...  detalii
20.11.2017
BVB
     * Piața, dominată de tranzacțiile cu obligațiuni, care au generat peste 80% din rulajul total
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ultima ședință de tranzacționare a săptămâ-nii a fost de 266,56 milioane lei, mult peste media anuală de 48,61 milioane de lei, în...  detalii
20.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au scăzut vineri, din cauza estimărilor dezamăgitoare lansate de unele companii.  detalii
17.11.2017
BVB
     * SIF5 a cumpărat 7,57% din "Turism Felix", printr-un "deal" de 7,5 milioane lei
     * Rulaj de 10 milioane euro, în ședința de joi
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 46,21 milioane lei (9,96 milioane euro), puțin peste rulajul de miercuri...  detalii
17.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele din Europa au urcat ieri, cele mai importante câștiguri fiind înregistrate în sectorul construcțiilor, după ce firma franceză "Bouygues" SA a raportat...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0042
2,3802
3,0995
3,9960
0,1822
0,6255
0,2249
4,6551
5,2461
1,4877
3,5249
0,2251
0,4802
1,0999
0,0667
0,4669
1,0017
3,9650
0,2813
1,2166
0,5977
0,0611
0,3643
0,2091
2,7052
0,0392
0,1498
1,0795
0,6153
0,1210
163,2575
5,5883
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
30.10.2017
     Ludwik Sobolewski handed in his resignation.
     Wow!
     Friday, the Bucharest Stock Exchange (BVB) posted on its website the text of a "Current report":
     "The Bucharest Stock Exchange is announcing that on October 27th, 2017, Mr. Ludwik Sobolewski has notified the company about his resignation from the position of CEO of the company".  details
27.10.2017
RUMORS: THE NEW CEO OF THE BSE, SOUGHT IN THE BANKING INDUSTRY
     * Two months have passed since Sobolewski's term expired
       Even though the management of the Bucharest Stock Exchange has not been officially announced, the result of the interviews for the position of CEO held on September 25th, it seems that already a new search has been launched, which focuses on the banking sector.  details
27.10.2017
     * Lucian Bode: "I have great doubts that the state will come out a winner from the FP-Electrica transaction and I don't think that this acquisition constitutes a zero priority for the company"
     * Gabriel Dumitrașcu: "I hope that by tomorrow (ed. note: today) at 10:00, the ASF will issue a statement, otherwise it means Mircea Ursache is reckless"
       The General Shareholder Meeting of Electrica set to take place today announces itself very interesting as, on the agenda, it includes the election of the members of the Board of Directors by applying the cumulative voting method, as well as approving the acquisition by Electrica of the stakes of the Proprietatea Fund (21% each) in the distribution subsidiaries of Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud and Electrica Furnizare, for a price of 752,031,841 lei, a cost higher by 60 million for the company compared to the failed negotiation of March 2016.  details
.