CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 11.01.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * PSD face primul pas pentru inculparea penală a tehnocraților
     Ancheta Comisiilor de buget-finanțe din Parlament privind "gaura" de 10 miliarde din buget oferă PSD posibilitatea instituțională de a trimite pe miniștrii Cabinetului Cioloș în fața procurorilor. Acuzația? Au oferit date inexacte Parlamentului, faptă incriminată prin Legea privind responsabilitatea ministerială. Conducerea Parlamentului, dominată de majoritata PSD, a decis ieri ca aleșii din Comisiile de buget-finanțe ale celor două camere să ancheteze în ce condiții s-a realizat rectificarea bugetară a Guvernului Cioloș. În replică, Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, a anunțat că nu se va prezenta la "circul" din Parlament.
     * Cât câștigă un procuror nou angajat
     Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Marius Mihai Ungureanu, a oferit un interviu ziarului "Adevărul" în care vorbește despre problemele din sistem, dosarele cu autor necunoscut și provocările activității de procuror. Un procuror nou angajat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba presupune promovarea acestuia de la un parchet de pe lângă judecătorie prin concurs, având o vechime în magistratură de minim 5 ani, iar ca nivel salarial, acesta are un salariu net, în medie, în funcție și de vechimea în muncă și de vechimea în magistratură, de cca 7.000-7.500 lei.
     * Ultima armă a Pentagonului: Roiul de drone de mici dimensiuni
     Pentagonul a testat recent cu succes un roi format din 103 drone de mici dimensiuni, făcând pași astfel spre realizarea unui nou tip de armă care promite a avea un mare viitor, relatează AFP. Progresul inteligenței artificiale face de acum posibilă constituirea de grupuri de mici roboți, care acționează colectiv sub conducerea unui om. Strategii militari prezic un mare viitor acestor roiuri de drone, mai ales că nu necesită investiții mari și au capacitatea de a pătrunde chiar și în cele mai vulnerabile puncte ale adversarului. În octombrie, armata americană a testat un roi format din 103 drone de mici dimensiuni, de circa 16 centimetri lungime, lansate de trei avioane de luptă F/A-18 Super Hornets, potrivit unui comunicat al Pentagonului, citat de AFP.
     * Serviciile de informații americane au previziuni sumbre pentru următorii cinci ani
     Riscul unor conflicte interne și interstatale va crește până la niveluri care nu au mai fost atinse din vremea Războiului Rece, anticipează Consiliul Național de Informații al Statelor Unite într-un raport. Spectaculoasele rezultate obținute în ultima perioadă în plan tehnologic conturează o lume care are toate șansele să devină nu doar mai bogată în oportunități, ci și mult mai periculoasă. Raportul "Global Trends: Paradox of Progress" ("Tendințe globale: paradoxul progresului", în trad.), publicat luni de Consiliul Național de Informații al Statelor Unite, scoate în evidență factorii ce conturează "un viitor apropiat întunecat și dificil", printre care politici mai agresive din partea Rusiei și a Chinei, conflicte regionale, terorism, adâncirea inegalității veniturilor, schimbările climatice și creșterea economică lentă.
     * Firme apropiate de PSD primesc contracte importante de deszăpezire
     Firme de casă apropiate PSD au câștigat zilele trecute contracte cifrate la câteva milioane de euro pentru deszăpezirea unor sectoare de drumuri naționale și autostrăzi. Atribuirea a avut loc prin negocieri directe. De cele mai multe ori ofertele acestor firme au fost declarate singurele acceptate. Un prim contract substanțial de deszăpezire a fost câștigat de firmele Anastamar Construct SRL - Itaro SRL. Prima firmă este deținută de familia Cușă din județul Giurgiu de unde provine și actualul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. Acesta a fost purtător de cuvânt al PSD Giurgiu, consilier al președintelui Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina.
     * Liberalii fac opoziție la ei însiși
     Perdanți detașați ai alegerilor parlamentare, facțiunile liberale au pierdut șansa de a-și împărți ministerele și au început să se lupte pentru obținerea unei funcții de conducere la Congresul din 2017. Calendarul liberalilor pentru Convenția Națională, forul care alege preșeidntele PNL, nu e stabilit, însă liderii de la centru și din teritoriu încep să regrupeze în jurul diferitor tabere. Liberalii sunt împărțiți în prezent în mai multe grupuri, acesta fiind atât din fostul PDL, cât și și din vechiul PNL. Fiecare grup consideră că e dreptul lor să dea viitorul lider, în special democrat-liberalii care au cedat copreședinția partidului după demisia lui Vasile Blaga, din 28 septembrie.
     * Guvernul Dragnea față cu bugetul
     Gaura la buget pe care Liviu Dragnea o pune, convenabil, pe seama grelei moșteniri este doar o dovadă simplă despre modul în care funcționează România dincolo de promisiunile electorale. Mai repede decât a crezut, pentru guvernarea Dragnea a venit momentul adevărului. Nu poate crește deficitul bugetar peste 3%, iar să taie de la investiții, nu mai este o opțiune. Sectorul investițiilor a furnizat cât a putut și este într-o situație dintre cele mai precare. Fără investiții, nu vin nici fonduri europene, nu sunt nici locuri de muncă, nici dezvoltare, nici creștere economică, nici venituri la buget, nici bani pentru salarii și pensii. Ce va face Dragnea?
     * Dan Voiculescu rămâne în închisoare
     Dan Voiculescu a ratat la mustață eliberarea condiționată, după ce Tribunalul București i-a respins definitiv cererea. Chiar dacă nu va părăsi penitenciarul, Voiculeascu se poate consola cu decizia judecătorilor, care au scurtat cu patru luni termenul la care fostul senator poate formula o nouă cerere. Magistrații Tribunalului București au vrut să împace și capra, și varza. Chiar dacă a respins definitiv solicitarea făcută de omul de afaceri, instanța a scurtat cu patru luni termenul la care acesta poate formula o nouă cerere. Concret, din 24 mai 2017, Dan Voiculescu poate face un nou demers de a ieși din penitenciar înainte de termen.
     * BANCHERUL
     * Șase bănci au revenit cu avansul la creditele ipotecare la nivelul anterior legii privind darea in plată
     Un număr de șase bănci au scăzut avansul la creditele pentru locuințe la nivelul dinaintea adoptării legii privind darea in plată, care a determinat toate băncile sa majoreze aportul minim impus clienților de la 15% la 35% sau chiar mai mult din valoarea locuinței. Legea nr.77/2016 privind darea in plata a fost însă declarata parțial neconstituționala de către Curtea Constituțională, care a decis, la finalul anului trecut, că legea se poate aplica doar daca o instanța de judecata constata ca s-au întrunit condițiile impreviziunii prevăzute de Codul Civil. Băncile au considerat că riscul de credit a fost astfel redus semnificativ, astfel încât au început sa scadă avansul majorat pentru creditele noi. In prezent exista un număr de șase bănci care au redus avansul la nivelul practicat înaintea legii privind darea in plata: ING, BCR, Banca Transilvania (BT), BRD, OTP Bank si Libra Bank.
     * COTIDIANUL
     * Încremenirea și tăcerea de după Ghiță - Cornel Nistorescu
     Serialul Ghiță este mai palpitant decît gaura lui Dragnea sau "House of Cards". Ba la un moment dat m-am gîndit și la posibilitatea unui tîrg. I-au zis lui Dragnea că-l scapă, dar să lanseze orice, un scandal, o bombă, o declarație nebună care să acopere dezvăluirile lui Ghiță. Sigur, exagerez. Acum sunt gata să bănuiesc orice și pe oricine. Doar n-o să-mi imaginez că agentul PH scrie basme. Poate să mai dreagă poveștile din condei, poate să-i mai evite pe prietenii săi, dar de mințit grosolan nu minte. Urmele marilor afaceri de corupție, ale marilor jocuri făcute de SRI în politică și justiție sunt arhi-cunoscute. Geaba încearcă Laura Codruța Kövesi să sară peste subiect. Tot de el se împiedică pentru că nu este vorba de un science fiction. Nici cu plagiatul, nici cu RCS&RDS, nici cu fratele ei de la Transgaz.
     * Fostul șef ANAF, Gelu Diaconu este nemulțumit de echipa lui Grindeanu
     Gelu Diaconu nu are cuvinte tocmai de laudă la adresa membrilor Cabinetului Grindeanu. Deși consideră că sunt bine intenționați, fostul șef ANAF este de părere că patru sau cinci dintre ei nu sunt potriviți pentru posturile pe care le ocupă. "Reducerile de impozite, creșterea PIB-ului și a ponderii colectării în PIB, a cheltuielilor sociale și cu salariile etc., concomitent cu încadrarea în ținta de deficit de 3% fără o atenție specială asupra consolidării capacității administrative ANAF sunt de neconceput. Am urmărit cu atenție audierile din comisiile parlamentare ale miniștrilor noului guvern. Printre noii miniștri am remarcat 4-5 persoane inadecvate, chiar dacă pline de bune intenții", a scris Diaconu, pe Facebook. Totuși, el are o părere bună despre noul Ministru al Finanțelor.
     * Se pregătește Operațiunea "Colectiv 2" pentru un nou "Guvern al Meu"?
     Știrea că miercuri sînt așteptați 130.000 de oameni pentru a protesta împotriva Avocatului Poporului, mai exact față de decizia acestuia de a sesiza CCR în legătură cu neconstituționalitatea Legii 90/2001, este îngrijorătoare. Nu pentru că ar crede cineva că vom vedea acest număr de persoane în Piața Universității, ci pentru că această campanie de pe Facebook este identică cu aceea de după "Colectiv", din noiembrie 2015, în urma căreia a căzut guvernul Ponta. Ne aducem aminte că președintele Klaus Iohannis vorbea în acea vreme din ce în ce mai des despre nevoia unui "Guvern al Meu", iar mitingul din seara de 3 noiembrie 2015 i-a oferit ocazia să instaleze guvernul Cioloș.
     * Minciuna în staniol a fondurilor europene - Ilie Șerbănescu
     Fondurile europene constituie singurul element pe care cei mai înfocați "europartizani" îl pot prezenta curent ca un activ al apartenenței României la UE. Acest unic element de activ este total ridiculizat de lista lungă și greu atârnătoare din pasiv: de la pierderea controlului național asupra economiei la transformarea țării într-o anexă de consum de tip colonial. Zise nerambursabile, fondurilor europene, potrivit proverbului "calul de dar nu se caută la dinți", nu li se cercetează nici sorgintea, nici menirea! În cadrul sistemului centru-periferie pe care îl constituie UE, fondurile europene reprezintă ban public din centru pentru susținerea expansiunii companiilor private tot din centru în periferiile sistemului. Banul public, potrivit regulilor stabilite chiar de cei din centru, nu se poate privatiza în țările de origine (vai, ajutor de stat!), dar, prin trimiterea la periferie, se poate privatiza la fața locului.
     * CURENTUL
     * Israelianul lui Radu Mazăre condamnat la 12 ani pentru evaziune fiscală
     Avraham Morgenstern, administrator al firmei Shapir Structures SRL și implicat alături de fostul primar Radu Mazăre în mai multe afaceri dubioase, a fost condamnat de Tribunalul București la 12 ani închisoare pentru evaziune fiscală și plata a 53 milioane lei către statul român, reprezentând prejudiciul din dosar. Tribunalul a mai dispus ca firma Shapir Structures SRL (aflată în insolvență) să plătească o amendă penală de 400.000 lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al firmei Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obținute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public și Privat) Constanța și Confort Urban SRL Constanța și nu a înregistrat facturile fiscale aferente veniturilor în executarea acestor contracte.
     * CURIERUL NATIONAL
     * O bursă a cerealelor ar elimina dezechilibrele
     Consiliul Concurenței recomandă înființarea unei burse a cerealelor, ca alternativă pentru licitațiile private cu strigare. Recomandarea a fost făcută în urma investigației finalizate anul trecut, care a analizat comportamentul principalilor comercianți de cereale pe fondul unor dezechilibre observate pe piață. În 2013, 10 companii erau suspectate de o posibilă înțelegere anticoncurențială pentru fixarea prețurilor la achiziția cerealelor.
     * S-a înființat Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat
     Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, a înființat, prin ordin, Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat, scopul acestei instituții fiind consolidarea parteneriatului cu mediul privat și aprobarea programelor și măsurilor de stimulare a mediului de afaceri din România. "Consider acest demers un pas important în intensificarea dialogului cu mediul de afaceri, partenerul alături de care construim agenda viitoarelor politici publice de susținere a antreprenoriatului. Scopul comitetului este acela de a întări parteneriatul public-privat, de a crește gradul de transparență a deciziilor administrației publice și de a asigura o consultare și participare activă a tuturor partenerilor", a precizat într-un comunicat ministrul Florin Jianu.
     * ASF a publicat Ghidul păgubiților LIG Insurance
     FGA poate efectua plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări ai societății LIG începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, pe site-ul său, un Ghid destinat clienților și păgubiților LIG Insurance, societate de asigurări căreia i-a fost declanșată procedura de faliment și retrasă autorizația de funcționare în luna decembrie 2016. În cazul insolvenței unei societăți de asigurare autorizate și aflate sub reglementarea și supravegherea ASF, creditorii de asigurări beneficiază de suportul FGA în vederea plății indemnizațiilor și/sau despăgubirilor datorate conform contractelor de asigurare încheiate cu societatea de asigurare.
     * Lira sterlină, la cel mai scăzut curs din octombrie până în prezent
     Anul 2017 a început prost pentru lira sterlină. Luni, cursul monedei britanice ajunsese la 1,2140 pentru 1 dolar, diminuat cu circa 1,3% față de octombrie anul trecut. Experții britanici în finanțe nu au avut nicio reținere în a recunoaște că, în ciuda afirmațiilor din ultimele zile potrivit cărora economia britanică este prosperă și că prognozele pesimiste de după referendumul din luna iunie anul trecut au fost exagerate, lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut curs din octombrie anul trecut până în prezent. Această evoluție a monedei britanice ar fi - potrivit experților în finanțe britanici și nu numai - consecința declarațiilor făcute la începutul acestui an de dna premier Theresa May, în care a lăsat a se înțelege că prioritatea cabinetului său este controlul imigrației și nicidecum piața unică europeană.
     * Creșterea salariului nu va majora și consumul
     O analiză efectuată de KeysFin pe tema consumului din 2017 și, implicit, a estimărilor privind creșterea economică arată că, în ciuda creșterilor salariale de la 1 februarie, consumul va fi temperat, nefiind exclusă o creștere a prețurilor din cauza presiunilor fiscale puse pe companii. "Economia României va continua să crească în 2017, însă mai puțin decât a făcut-o anul trecut, pe fondul temperării consumului intern și al riscurilor externe, relevă datele sondajului de opinie realizat de KeysFin în rândul unui eșantion reprezentativ de oameni de afaceri din toate sectoarele de activitate. Barometrul privind așteptările economice arată un optimism moderat pentru 2017, condiționat de provocările de ordin fiscal-bugetar și de evoluția economică mondială", consideră analiștii.
     * Petrolul rămâne la minimele ultimelor 3 săptămâni
     Piețele de acțiuni asiatice au crescut marți, iar prețurile petrolului au rămas în preajma minimelor ultimelor trei săptămâni, investitorii nefiind siguri că reducerile de producție ale unor mari exportatori vor fi suficiente pentru a compensa furnizările în creștere ale altor producători, informează Reuters. Prețul țițeiului a rămas aproape neschimbat după ce luni a căzut cu 4%, cea mai mare corecție zilnică din ultimele 6 săptămâni. Scăderea a venit în contextul temerilor că exporturile-record ale Irakului din decembrie, furnizările crescânde ale Iranului și avansul producției din SUA vor submina acordul exportatorilor (susținut în principal de Arabia Saudită și Rusia) de a reduce producția.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Presupusa întâlnire Coldea-Ghiță ar fi avut loc la o zi după depunerea denunțului Elenei Udrea și la cinci de la demisia lui George Maior
     În cel mai nou episod al dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță au apărut și câteva secvențe, înregistrate cu o cameră de supraveghere, la vila politicianului fugar din localitatea prahoveană Cheia. Ghiță susține că filmarea e cu șeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea, și ar fi fost făcută la 1 februarie 2015. Din două puncte de vedere, data întâlnirii este importantă. Pe 1 februarie 2015, presa publica un documente olograf, demisia lui George Maior de la conducerea SRI. Despre acest act se știa încă din 27 ianuarie, dar el n-a mirat pe foarte multă lume, noul președinte, Klaus Iohannis, anunțase în ianuarie că va face o evaluare a serviciilor secrete.
     * Oficiali de la Drumuri confirmă, pentru EVZ, dezvăluirile lui Sebastian Ghiță legate de autostrada spre munte
     Oficiali din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au confirmat ieri, pentru EVZ, că acest proiect rutier a fost blocat de mai multe ori și sabotat, ca să nu se poată demara construirea lui. Patru licitații au fost organizate, totuși nu s-a construit niciun kilometru de drum. Subiectul este acum redeschis de fostul deputat Sebastian Ghiță care spune că, în 2015, generalul Florian Coldea se opunea proiectului, dorind să fie construită altă autostradă, Pitești-Sibiu. Istoria eșecului Comarnic-Brașov este într- adevăr presărată de anulări suspecte de licitații și de creșteri aberante de preț. EVZ vă prezintă istoria celui mai controversat proiect de infrastructură:
     * Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, dezvăluie culisele aducerii lui în țară
     "Procurorul Marius Iacob a venit la Jakarta. Kovesi a fost în Bali". Antena 3 a difuzat un interviu cu Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, despre care Sebastian Ghiță a dezvăluit că, o firmă din Ploiești, a plătit 200.000 de euro pentru aducerea lui în România. Popa a spus că aeronava care s-a deplasat pentru el în Indonzia a venit fără ocupanți, a făcut escală în India, Dubai și că nu a coborât niciodată din avion până în țară, "când un ofițer mi-a spus că trebuie să-mi pună brățări". Pe 2 decembrie 2009, Popa a fost arestat de către autoritățile judiciare indoneziene, și adus în țară pe 21 aprilie 2011. "Pe mine nu m-a arestat Interpol Jakarta, ci o secție mică a Poliției care se ocupa de securitatea cibernetică. Interpol Indonezia a aflat abia a doua zi. Ulterior, am aflat că era implicat și un vânător de recompense", a mai spus Popa
     * JURNALUL NATIONAL
     * Dragnea, ATAC la Daniel Constantin: M-a supărat foarte tare
     Liviu Dragnea a vorbit despre declarația vicepremierului Daniel Costantin care a spus că ar trebui o impozitare diferită și să nu se păstreze 18%. Președintele PSD l-a criticat din nou public pe Daniel Constantin arătându-se "supărat". "Poate spune acest lucru doar la ALDE când au ședință de partid. În coaliție se respectă programul de guvernare pe care ni l-am asumat împreună" menționând că Daniel Constantin nu a "avut niciun fel de calitate să spună așa ceva", a declarat Liviu Dragnea în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" de la Antena 3. Întrebat de moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea dacă "este adevărat că pe cod roșu în România un vicepremier este plecat în Austria la schi", Liviu Dragnea a spus că "nu știe, a auzit doar din presă".
     * Cum a pierdut România peste 30 miliarde de euro în 10 ani
     România a pierdut peste 30 de miliarde de euro în cei zece ani de când a intrat în Uniunea Europeană ca urmare a eliminării plății TVA în vamă. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a dovedit total depășit în lupta pentru stăpânirea fenomenului firmelor fantomă prin care s-au scurs anual 3-4 miliarde de euro, bani care în loc să ajungă la buget au rămas în buzunarele unor șmecheri, inclusiv în ale unor șefi ai Fiscului. ANAF a fost prea ocupat în ultimii zece ani cu buticarii și cu proprietarii care-și închiriază locuința ca să mai aibă ochi și pentru marea evaziune fiscală. În acest timp, evazioniștii s-au organizat în rețele transfrontaliere și aduc marfă din Uniunea Europeană pe care o vând în România fără să mai achite statului român TVA-ul.
     * Micile firme nu rămân cu niciun ban
     Microîntreprinderile nu vor câștiga nimic de pe urma Ordonanței de Urgență privind modificarea Codului Fiscal, adoptată recent de Guvernul Grindeanu. Majorarea salariului minim șterge cu buretele din contabilitatea micilor firme avantajele oferite de noul Executiv, se arată într-un studiu de impact. Majorarea pragului până la care o firmă este considerată microîntreprindere, de la 100.000 de euro la 500.000 de euro, și introducerea cotei de impozitare de 1% din venituri pentru microcompaniile cu unul sau mai mulți salariați diminuează impozitele acestor companii cu 955 milioane de lei pe tot parcursul anului 2017, potrivit studiului de impact realizat de Coface.
     * NATIONAL
     * George Maior, salvatorul serviciilor!
     Informațiile National aduc in calcule varianta unificării serviciilor secrete românești, mai ales ca Maior a surprins pe toata lumea, nu cu multă vreme înainte de a-si da demisia, cu lansarea in premieră a acestei strategii. Așa că Maior poate fi varianta de compromis care să aducă "pacea", pesediștii văzând in el unul de-al lor, in timp ce reprezentanții dreptei știu că pot avea încredere ca fostul șef al SRI poate fi crezut pe cuvânt daca girează că nu va urma o "vendetta" justițiară. Si, daca Maior a insistat ca nu va veni in fruntea Guvernului, nu a pomenit însă nimic despre preluarea conducerii unei noi comunități informaționale, un prim pas in acest sens putând fi chiar șefia încă vacanta a SIE!
     * "Vinerea Neagră", jaf total!
     Probabil va mai dura ceva vreme până ce va exploda noul scandal care să zguduie societatea românească. Păna atunci însă, la vârful structurilor informative se vorbește deja despre "vinerea neagră" din 30 decembrie 2016. Adică ultima zi lucrătoare a anului trecut când, fără să-i mai pese cuiva de DNA, schimbarea Guvernului sau rivalitățile politice, a fost declanșată, pentru o singura zi, o adevărată isterie a încredințării de contracte fără licitație. Si mai îngrijorător este însă faptul că, după cum reiese din primele informații, la acest jaf generalizat s-au dedat nu doar tehnocrații din administrația centrală, care desigur ca si-au tras "partea leului", dar si pesediști si liberali deopotrivă, din administrația locală sau din regiile deconcentrate.
     * Americanii cumpără smartwatch-urile românești!
     "Suntem bucuroși să anunțăm ca echipa Vector Watch si platforma noastră software se alătura companiei Fitbit, lider pe piața de dispozitive purtabile de fitness si sănătate", a anunțat startup-ul autohton pe site-ul oficial. Vector Watch funcționează din 2015, si după numai un an, a avut vânzări in 25 de piețe, printre care, SUA, Marea Britanie, Thailanda, Singapore, Malaiezia si Filipine. Pachetul majoritar de acțiuni al companiei a fost deținut de fondul de investiții Gecad Group, controlat de omul de afaceri Radu Georgescu. Echipa tehnică Vector Watch se afla in Romania, cea de vânzare, in SUA, iar sediul financiar/retail este la Londra.
     * PUTEREA
     * Strat gros de zăpadă depus în Capitală după ninsoarea din cursul nopții
     In București, aflat sub cod galben, ninsoarea din cursul nopții s-a soldat cu un strat gros de zăpadă. Din fericire, avertizarea de cod portocaliu este valabilă "doar" până la ora 8 și ea constă în viscol puternic și polei. În schimb, avertizarea de cod galben, valabilă pentru București și alte 10 județe din sud-est și estul țării, se referă la "ninsori moderate cantitativ" și e valabilă până la ora 21. La ora continuă să ningă în sudul Capitalei, stratul de zăpadă depus fiind de peste 30 de centimetri. Fiindcă a fost foarte frig până să ningă (-12 grade) și este frig în continuare (minus 4 grade Celsius, conform ANM), toată zăpada se depune.
     * Discursul de ADIO al lui Obama: "Progresul nu e constant. La doi pași înainte, facem unul înapoi"
     Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și-a ținut, marți sera (4 dimineața, ora Bucureștiului) discursul de adio la Chicago, în fața unei mulțimi entuziaste. "Popular, dar umilit politic", punctează CNN, Obama a împletit în discursul său optimismul cu avertismentele de posibil derapaj de la "linia dreaptă", îndemnând la reconciliere națională. Obama a punctat principalele realizări ale mandatului său: revenirea din recesiunea economică, relansarea industriei auto, crearea de milioane de locuri de muncă, reconcilierea cu Havana, oprirea programului nuclear al Iranului "fără a trage un singur glonț", uciderea lui Osama bin Laden, considerat responsabil de atentatele din 11 septembrie 2001, programul de asigurări de sănătate "Obama care" de care beneficiază 20 de milioane de americani.
     * Dragnea se simte amenințat: "Am ales SĂ MOR în picioare"
     Președintele PSD, Liviu Dragnea a dezvăluit că se simte amenințat permanent și că nu mai crede în coicidențe, deși spunea zilele trecute că Klaus Iohannis a devenit plictisitor. "Simt amenintări, dar eu nu o sa fac nimic, eu am o singura grija, programul de guvernare. Programul de guvernare rămâne în picioare dacă eu rămân în picioare. Cred că există un plan ca acest program să nu fie pus în aplicare pentru că ar arăta dezastrul guvernului meu. Incep să nu mai cred în coincidențe. Imi spunea un prieten: priveste cu ochii tai, gandeste singur. Eu dacă am ales să mor, mor în picioare, sper să nu mă pună jos" a declarat Liviu Dragnea, marți seara, la Antena3. ''Nu voi răspunde și nu voi intra într-un război, în schimb voi face un lucru: eu o să fac tot ce pot ca să protejez și Guvernul și Parlamentul de aceste agresiuni. Să tragă în mine'', a spus Dragnea
     * ROMANIA LIBERA
     * Ionuț Dumitru: Guvernul PSD are nevoie de o ajustare de exact 10 miliarde lei
     Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, explică, într-un interviu pentru "România liberă", ce ar trebui să facă PSD pentru a se încadra în deficitul de 3%, convenit cu UE. Ionuț Dumitru: Cel mai important lucru pentru anul 2017 îl constituie măsurile care s-au luat recent de către Parlament și de către Guvern, de creștere a cheltuielilor. Acestea totalizează circa 1,5% din PIB. Dacă facem calculul, estimarea noastră, în acest moment, pe scenariul de bază pentru anul 2017 este că, dacă nu se mai ia nici o măsură pe venituri sau pe cheltuieli bugetare, în afară de cele luate deja, deficitul bugetar ajunge undeva între 4% și 4,5%.
     * Liviu Dragnea a dezvăluit care este salariul pe care îl primesc cei mai puternici oameni din stat
     Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a dezvăluit, marți, care sunt salariile obținute de cei mai importanți oameni din stat. Astfel, potrivit liderului social-democraților, el, șeful statului, Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și premierul Sorin Grindeanu au salarii de 21.500 lei, arătând că dorește ca acestea să revină la 6.800 lei. "Mie mi se pare exagerat, în condițiile în care discutam de salariul minim de 1450 de lei", a spus Dragnea, la Antena 3. Declarațiile sale au venit în contextul în care OUG Oprea prin care s-au majorat salariile demnitarilor este pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților din luna ianuarie.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Asociația companiilor de soft atacă guvernul Dragnea-Grindeanu pentru schimbarea peste noapte a legislației fiscale
     Decizia guvernului Grindeanu de a schimba brusc, fără o consultare prea­la­­bilă, re­gimul de plată al con­tribuțiilor pentru pensii și sănătate prin eli­mi­narea pla­fo­nului de 5 salarii medii pen­tru care sunt datorate aceste taxe are un impact negativ asupra industriei de IT. În această industrie, care a avut cea mai mare rată de creștere din 2008 încoace și a susținut toată economia, salariile reprezintă cel mai mare cost. Decizia luată peste noapte pune în pericol expansiunea în anii următori a unui sector care a crescut exploziv în ultimii ani, au declarat pentru ZF reprezentanții Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), care grupează cei mai mari jucători din domeniu. Companiile de IT, unde chiar și debutanții primesc salarii de 800 de euro, plătesc unele dintre cele mai mari salarii din economie, fiind astfel afectate puternic de schimbarea Codului fiscal.
     * Un antreprenor român de 37 de ani, milionar în euro din vânzarea francizei Yves Rocher
     Grupul francez de cosmetice Yves Rocher intră direct în retailul local după ce a testat piața în franciză. Același model l-au aplicat local și giganți precum Sephora, Zara sau Mango. Antreprenorul Alexandru Răbâncă (37 de ani), care acum cir­ca două de­ce­nii a adus în România brandul de cosmetice Yves Rocher, a vândut businessul de circa 40 de magazine către grupul francez. Tranzacția, încheiată la finalul anului trecut în decembrie, este evaluată la câteva milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. Aceasta a vizat doar rețeaua de magazine a Yves Rocher în România.
     * Ratarea la diferență de miliarde de lei a țintei de venituri bugetare, consecință a lipsei de acuratețe a prognozelor Finanțelor sau a unor jonglerii?
     Tapajul pe care noua putere îl face legat de ratarea țintei de venituri de către fostul guvern aduce în prim-plan lipsa de acuratețe a proiecțiilor folosite la fundamentarea bugetelor. În patru din ultimii zece ani, diferența dintre ținta de venituri stabilită la aprobarea bugetului și rezultatul final a depășit 9 miliarde de lei. După anul 2016, ultima dată s-a întâmplat în 2013, când guvernul Ponta a ratat ținta inițială de venituri cu 9,2 miliarde de lei (după două rectificări suma s-a redus la ultima rectificare la 3,4 mld. lei). Ratarea țintei de venituri ce către guvernul Cioloș (10 miliarde de lei față de programul inițial de venituri și 14 miliarde de lei față de ultima rectificare) va fi "anchetată" de comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 20:48
TĂRICEANU, DUPĂ AUDIEREA DIN COMISIA SRI:
     * ACTUALIZARE 21:13 Tăriceanu: "Salut schimbarea de atitudine pe care am notat-o de la preluarea conducerii SRI de către Eduard Helvig"
     Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi, la finalul audierii sale din Comisia parlamentară de control al SRI, că a existat o perioadă în care "protocoalele secrete SRI-DNA și extinderea câmpului tactic până în instanță" au fost lucruri inacceptabile.
     * ACTUALIZARE 21:00 Tăriceanu: "Am cerut DNA procesele verbale de redare a interceptărilor mele din 2014 - am primit un răspuns că nu există"  click să citești tot articolul
Internaţional, 20:35
     Patru din principalii indici bursieri europeni au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Politică, 20:14
     * ACTUALIZARE 20:18
     Sunt foarte îngrijorată de evoluția proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015, a declarat Corina Crețu după întâlnirea de astăzi cu Viorica Dăncilă.
     -----------
     Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu comisarul european pentru Politica regională, Corina Crețu, în cadrul vizitei la Bruxelles.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 19:44
     Ion Gavrilă, Directorul General al CFR s-a întâlnit astăzi cu reprezenzanții firmelor de construcții care au în derulare contracte de lucrări pentru modernizarea infrastructurii și suprastructurii feroviare, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  click să citești tot articolul
Politică, 19:26
     Vicepreședintele Camerei Deputaților Ben-Oni Ardelean a avut astăzi o întrevedere cu Iurie Leancă, viceprim-ministru pentru integrare europeană al Republicii Moldova, întâlnire care a fost marcată de sublinierea importanței consolidării relațiilor dintre România și Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.02.2018
BVB
     * BET­-FI, singurul indice în creștere
       Volumul înregistrat în prima zi de tranzacționare a săptămânii a fost de doar 25,5 milioane de lei (5,47 milioane de euro), cu mult sub nivelul înregistrat în ședința anterioară, de circa 66...  click să citești tot articolul
20.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, în contextul unui volum redus, dat fiind că au fost închise atât piețele americane, cât și unele din Asia.  click să citești tot articolul
19.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute în creștere, cea mai mare apreciere, dintre indicii bursei, de 1,19%, fiind marcată...  click să citești tot articolul
19.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au crescut vineri, încheind cea mai bună săptămână din 2016 până în prezent, pe fondul reducerii semnificative a volatilității.  click să citești tot articolul
16.02.2018
BVB
     * Volum de 66,5 milioane de lei
       Rulajul înregistrat ieri la Bursa de Valori București (BVB) a urcat la 66,55 milioane de lei (14,28 milioane de euro), cu mult peste valoarea înregistrată în ședința anterioară, de 24 de milioane...  click să citești tot articolul
16.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, după ce "Airbus" SE a raportat o situație financiară bine primită de piață.
     Titlurile constructorului de avioane "Airbus"...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9802
2.3838
2.9998
4.0408
0.1841
0.6261
0.2141
4.6623
5.2861
1.4946
3.5246
0.2249
0.4821
1.1242
0.0666
0.4678
0.9996
3.7780
0.3217
1.1680
0.5951
0.0583
0.3520
0.2031
2.7795
0.0395
0.1396
1.0285
0.6266
0.1199
162.4854
5.4830
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
.