BURSA 11.01.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * PSD face primul pas pentru inculparea penală a tehnocraților
     Ancheta Comisiilor de buget-finanțe din Parlament privind "gaura" de 10 miliarde din buget oferă PSD posibilitatea instituțională de a trimite pe miniștrii Cabinetului Cioloș în fața procurorilor. Acuzația? Au oferit date inexacte Parlamentului, faptă incriminată prin Legea privind responsabilitatea ministerială. Conducerea Parlamentului, dominată de majoritata PSD, a decis ieri ca aleșii din Comisiile de buget-finanțe ale celor două camere să ancheteze în ce condiții s-a realizat rectificarea bugetară a Guvernului Cioloș. În replică, Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, a anunțat că nu se va prezenta la "circul" din Parlament.
     * Cât câștigă un procuror nou angajat
     Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Marius Mihai Ungureanu, a oferit un interviu ziarului "Adevărul" în care vorbește despre problemele din sistem, dosarele cu autor necunoscut și provocările activității de procuror. Un procuror nou angajat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba presupune promovarea acestuia de la un parchet de pe lângă judecătorie prin concurs, având o vechime în magistratură de minim 5 ani, iar ca nivel salarial, acesta are un salariu net, în medie, în funcție și de vechimea în muncă și de vechimea în magistratură, de cca 7.000-7.500 lei.
     * Ultima armă a Pentagonului: Roiul de drone de mici dimensiuni
     Pentagonul a testat recent cu succes un roi format din 103 drone de mici dimensiuni, făcând pași astfel spre realizarea unui nou tip de armă care promite a avea un mare viitor, relatează AFP. Progresul inteligenței artificiale face de acum posibilă constituirea de grupuri de mici roboți, care acționează colectiv sub conducerea unui om. Strategii militari prezic un mare viitor acestor roiuri de drone, mai ales că nu necesită investiții mari și au capacitatea de a pătrunde chiar și în cele mai vulnerabile puncte ale adversarului. În octombrie, armata americană a testat un roi format din 103 drone de mici dimensiuni, de circa 16 centimetri lungime, lansate de trei avioane de luptă F/A-18 Super Hornets, potrivit unui comunicat al Pentagonului, citat de AFP.
     * Serviciile de informații americane au previziuni sumbre pentru următorii cinci ani
     Riscul unor conflicte interne și interstatale va crește până la niveluri care nu au mai fost atinse din vremea Războiului Rece, anticipează Consiliul Național de Informații al Statelor Unite într-un raport. Spectaculoasele rezultate obținute în ultima perioadă în plan tehnologic conturează o lume care are toate șansele să devină nu doar mai bogată în oportunități, ci și mult mai periculoasă. Raportul "Global Trends: Paradox of Progress" ("Tendințe globale: paradoxul progresului", în trad.), publicat luni de Consiliul Național de Informații al Statelor Unite, scoate în evidență factorii ce conturează "un viitor apropiat întunecat și dificil", printre care politici mai agresive din partea Rusiei și a Chinei, conflicte regionale, terorism, adâncirea inegalității veniturilor, schimbările climatice și creșterea economică lentă.
     * Firme apropiate de PSD primesc contracte importante de deszăpezire
     Firme de casă apropiate PSD au câștigat zilele trecute contracte cifrate la câteva milioane de euro pentru deszăpezirea unor sectoare de drumuri naționale și autostrăzi. Atribuirea a avut loc prin negocieri directe. De cele mai multe ori ofertele acestor firme au fost declarate singurele acceptate. Un prim contract substanțial de deszăpezire a fost câștigat de firmele Anastamar Construct SRL - Itaro SRL. Prima firmă este deținută de familia Cușă din județul Giurgiu de unde provine și actualul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. Acesta a fost purtător de cuvânt al PSD Giurgiu, consilier al președintelui Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina.
     * Liberalii fac opoziție la ei însiși
     Perdanți detașați ai alegerilor parlamentare, facțiunile liberale au pierdut șansa de a-și împărți ministerele și au început să se lupte pentru obținerea unei funcții de conducere la Congresul din 2017. Calendarul liberalilor pentru Convenția Națională, forul care alege preșeidntele PNL, nu e stabilit, însă liderii de la centru și din teritoriu încep să regrupeze în jurul diferitor tabere. Liberalii sunt împărțiți în prezent în mai multe grupuri, acesta fiind atât din fostul PDL, cât și și din vechiul PNL. Fiecare grup consideră că e dreptul lor să dea viitorul lider, în special democrat-liberalii care au cedat copreședinția partidului după demisia lui Vasile Blaga, din 28 septembrie.
     * Guvernul Dragnea față cu bugetul
     Gaura la buget pe care Liviu Dragnea o pune, convenabil, pe seama grelei moșteniri este doar o dovadă simplă despre modul în care funcționează România dincolo de promisiunile electorale. Mai repede decât a crezut, pentru guvernarea Dragnea a venit momentul adevărului. Nu poate crește deficitul bugetar peste 3%, iar să taie de la investiții, nu mai este o opțiune. Sectorul investițiilor a furnizat cât a putut și este într-o situație dintre cele mai precare. Fără investiții, nu vin nici fonduri europene, nu sunt nici locuri de muncă, nici dezvoltare, nici creștere economică, nici venituri la buget, nici bani pentru salarii și pensii. Ce va face Dragnea?
     * Dan Voiculescu rămâne în închisoare
     Dan Voiculescu a ratat la mustață eliberarea condiționată, după ce Tribunalul București i-a respins definitiv cererea. Chiar dacă nu va părăsi penitenciarul, Voiculeascu se poate consola cu decizia judecătorilor, care au scurtat cu patru luni termenul la care fostul senator poate formula o nouă cerere. Magistrații Tribunalului București au vrut să împace și capra, și varza. Chiar dacă a respins definitiv solicitarea făcută de omul de afaceri, instanța a scurtat cu patru luni termenul la care acesta poate formula o nouă cerere. Concret, din 24 mai 2017, Dan Voiculescu poate face un nou demers de a ieși din penitenciar înainte de termen.
     * BANCHERUL
     * Șase bănci au revenit cu avansul la creditele ipotecare la nivelul anterior legii privind darea in plată
     Un număr de șase bănci au scăzut avansul la creditele pentru locuințe la nivelul dinaintea adoptării legii privind darea in plată, care a determinat toate băncile sa majoreze aportul minim impus clienților de la 15% la 35% sau chiar mai mult din valoarea locuinței. Legea nr.77/2016 privind darea in plata a fost însă declarata parțial neconstituționala de către Curtea Constituțională, care a decis, la finalul anului trecut, că legea se poate aplica doar daca o instanța de judecata constata ca s-au întrunit condițiile impreviziunii prevăzute de Codul Civil. Băncile au considerat că riscul de credit a fost astfel redus semnificativ, astfel încât au început sa scadă avansul majorat pentru creditele noi. In prezent exista un număr de șase bănci care au redus avansul la nivelul practicat înaintea legii privind darea in plata: ING, BCR, Banca Transilvania (BT), BRD, OTP Bank si Libra Bank.
     * COTIDIANUL
     * Încremenirea și tăcerea de după Ghiță - Cornel Nistorescu
     Serialul Ghiță este mai palpitant decît gaura lui Dragnea sau "House of Cards". Ba la un moment dat m-am gîndit și la posibilitatea unui tîrg. I-au zis lui Dragnea că-l scapă, dar să lanseze orice, un scandal, o bombă, o declarație nebună care să acopere dezvăluirile lui Ghiță. Sigur, exagerez. Acum sunt gata să bănuiesc orice și pe oricine. Doar n-o să-mi imaginez că agentul PH scrie basme. Poate să mai dreagă poveștile din condei, poate să-i mai evite pe prietenii săi, dar de mințit grosolan nu minte. Urmele marilor afaceri de corupție, ale marilor jocuri făcute de SRI în politică și justiție sunt arhi-cunoscute. Geaba încearcă Laura Codruța Kövesi să sară peste subiect. Tot de el se împiedică pentru că nu este vorba de un science fiction. Nici cu plagiatul, nici cu RCS&RDS, nici cu fratele ei de la Transgaz.
     * Fostul șef ANAF, Gelu Diaconu este nemulțumit de echipa lui Grindeanu
     Gelu Diaconu nu are cuvinte tocmai de laudă la adresa membrilor Cabinetului Grindeanu. Deși consideră că sunt bine intenționați, fostul șef ANAF este de părere că patru sau cinci dintre ei nu sunt potriviți pentru posturile pe care le ocupă. "Reducerile de impozite, creșterea PIB-ului și a ponderii colectării în PIB, a cheltuielilor sociale și cu salariile etc., concomitent cu încadrarea în ținta de deficit de 3% fără o atenție specială asupra consolidării capacității administrative ANAF sunt de neconceput. Am urmărit cu atenție audierile din comisiile parlamentare ale miniștrilor noului guvern. Printre noii miniștri am remarcat 4-5 persoane inadecvate, chiar dacă pline de bune intenții", a scris Diaconu, pe Facebook. Totuși, el are o părere bună despre noul Ministru al Finanțelor.
     * Se pregătește Operațiunea "Colectiv 2" pentru un nou "Guvern al Meu"?
     Știrea că miercuri sînt așteptați 130.000 de oameni pentru a protesta împotriva Avocatului Poporului, mai exact față de decizia acestuia de a sesiza CCR în legătură cu neconstituționalitatea Legii 90/2001, este îngrijorătoare. Nu pentru că ar crede cineva că vom vedea acest număr de persoane în Piața Universității, ci pentru că această campanie de pe Facebook este identică cu aceea de după "Colectiv", din noiembrie 2015, în urma căreia a căzut guvernul Ponta. Ne aducem aminte că președintele Klaus Iohannis vorbea în acea vreme din ce în ce mai des despre nevoia unui "Guvern al Meu", iar mitingul din seara de 3 noiembrie 2015 i-a oferit ocazia să instaleze guvernul Cioloș.
     * Minciuna în staniol a fondurilor europene - Ilie Șerbănescu
     Fondurile europene constituie singurul element pe care cei mai înfocați "europartizani" îl pot prezenta curent ca un activ al apartenenței României la UE. Acest unic element de activ este total ridiculizat de lista lungă și greu atârnătoare din pasiv: de la pierderea controlului național asupra economiei la transformarea țării într-o anexă de consum de tip colonial. Zise nerambursabile, fondurilor europene, potrivit proverbului "calul de dar nu se caută la dinți", nu li se cercetează nici sorgintea, nici menirea! În cadrul sistemului centru-periferie pe care îl constituie UE, fondurile europene reprezintă ban public din centru pentru susținerea expansiunii companiilor private tot din centru în periferiile sistemului. Banul public, potrivit regulilor stabilite chiar de cei din centru, nu se poate privatiza în țările de origine (vai, ajutor de stat!), dar, prin trimiterea la periferie, se poate privatiza la fața locului.
     * CURENTUL
     * Israelianul lui Radu Mazăre condamnat la 12 ani pentru evaziune fiscală
     Avraham Morgenstern, administrator al firmei Shapir Structures SRL și implicat alături de fostul primar Radu Mazăre în mai multe afaceri dubioase, a fost condamnat de Tribunalul București la 12 ani închisoare pentru evaziune fiscală și plata a 53 milioane lei către statul român, reprezentând prejudiciul din dosar. Tribunalul a mai dispus ca firma Shapir Structures SRL (aflată în insolvență) să plătească o amendă penală de 400.000 lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al firmei Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obținute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public și Privat) Constanța și Confort Urban SRL Constanța și nu a înregistrat facturile fiscale aferente veniturilor în executarea acestor contracte.
     * CURIERUL NATIONAL
     * O bursă a cerealelor ar elimina dezechilibrele
     Consiliul Concurenței recomandă înființarea unei burse a cerealelor, ca alternativă pentru licitațiile private cu strigare. Recomandarea a fost făcută în urma investigației finalizate anul trecut, care a analizat comportamentul principalilor comercianți de cereale pe fondul unor dezechilibre observate pe piață. În 2013, 10 companii erau suspectate de o posibilă înțelegere anticoncurențială pentru fixarea prețurilor la achiziția cerealelor.
     * S-a înființat Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat
     Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, a înființat, prin ordin, Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat, scopul acestei instituții fiind consolidarea parteneriatului cu mediul privat și aprobarea programelor și măsurilor de stimulare a mediului de afaceri din România. "Consider acest demers un pas important în intensificarea dialogului cu mediul de afaceri, partenerul alături de care construim agenda viitoarelor politici publice de susținere a antreprenoriatului. Scopul comitetului este acela de a întări parteneriatul public-privat, de a crește gradul de transparență a deciziilor administrației publice și de a asigura o consultare și participare activă a tuturor partenerilor", a precizat într-un comunicat ministrul Florin Jianu.
     * ASF a publicat Ghidul păgubiților LIG Insurance
     FGA poate efectua plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări ai societății LIG începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, pe site-ul său, un Ghid destinat clienților și păgubiților LIG Insurance, societate de asigurări căreia i-a fost declanșată procedura de faliment și retrasă autorizația de funcționare în luna decembrie 2016. În cazul insolvenței unei societăți de asigurare autorizate și aflate sub reglementarea și supravegherea ASF, creditorii de asigurări beneficiază de suportul FGA în vederea plății indemnizațiilor și/sau despăgubirilor datorate conform contractelor de asigurare încheiate cu societatea de asigurare.
     * Lira sterlină, la cel mai scăzut curs din octombrie până în prezent
     Anul 2017 a început prost pentru lira sterlină. Luni, cursul monedei britanice ajunsese la 1,2140 pentru 1 dolar, diminuat cu circa 1,3% față de octombrie anul trecut. Experții britanici în finanțe nu au avut nicio reținere în a recunoaște că, în ciuda afirmațiilor din ultimele zile potrivit cărora economia britanică este prosperă și că prognozele pesimiste de după referendumul din luna iunie anul trecut au fost exagerate, lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut curs din octombrie anul trecut până în prezent. Această evoluție a monedei britanice ar fi - potrivit experților în finanțe britanici și nu numai - consecința declarațiilor făcute la începutul acestui an de dna premier Theresa May, în care a lăsat a se înțelege că prioritatea cabinetului său este controlul imigrației și nicidecum piața unică europeană.
     * Creșterea salariului nu va majora și consumul
     O analiză efectuată de KeysFin pe tema consumului din 2017 și, implicit, a estimărilor privind creșterea economică arată că, în ciuda creșterilor salariale de la 1 februarie, consumul va fi temperat, nefiind exclusă o creștere a prețurilor din cauza presiunilor fiscale puse pe companii. "Economia României va continua să crească în 2017, însă mai puțin decât a făcut-o anul trecut, pe fondul temperării consumului intern și al riscurilor externe, relevă datele sondajului de opinie realizat de KeysFin în rândul unui eșantion reprezentativ de oameni de afaceri din toate sectoarele de activitate. Barometrul privind așteptările economice arată un optimism moderat pentru 2017, condiționat de provocările de ordin fiscal-bugetar și de evoluția economică mondială", consideră analiștii.
     * Petrolul rămâne la minimele ultimelor 3 săptămâni
     Piețele de acțiuni asiatice au crescut marți, iar prețurile petrolului au rămas în preajma minimelor ultimelor trei săptămâni, investitorii nefiind siguri că reducerile de producție ale unor mari exportatori vor fi suficiente pentru a compensa furnizările în creștere ale altor producători, informează Reuters. Prețul țițeiului a rămas aproape neschimbat după ce luni a căzut cu 4%, cea mai mare corecție zilnică din ultimele 6 săptămâni. Scăderea a venit în contextul temerilor că exporturile-record ale Irakului din decembrie, furnizările crescânde ale Iranului și avansul producției din SUA vor submina acordul exportatorilor (susținut în principal de Arabia Saudită și Rusia) de a reduce producția.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Presupusa întâlnire Coldea-Ghiță ar fi avut loc la o zi după depunerea denunțului Elenei Udrea și la cinci de la demisia lui George Maior
     În cel mai nou episod al dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță au apărut și câteva secvențe, înregistrate cu o cameră de supraveghere, la vila politicianului fugar din localitatea prahoveană Cheia. Ghiță susține că filmarea e cu șeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea, și ar fi fost făcută la 1 februarie 2015. Din două puncte de vedere, data întâlnirii este importantă. Pe 1 februarie 2015, presa publica un documente olograf, demisia lui George Maior de la conducerea SRI. Despre acest act se știa încă din 27 ianuarie, dar el n-a mirat pe foarte multă lume, noul președinte, Klaus Iohannis, anunțase în ianuarie că va face o evaluare a serviciilor secrete.
     * Oficiali de la Drumuri confirmă, pentru EVZ, dezvăluirile lui Sebastian Ghiță legate de autostrada spre munte
     Oficiali din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au confirmat ieri, pentru EVZ, că acest proiect rutier a fost blocat de mai multe ori și sabotat, ca să nu se poată demara construirea lui. Patru licitații au fost organizate, totuși nu s-a construit niciun kilometru de drum. Subiectul este acum redeschis de fostul deputat Sebastian Ghiță care spune că, în 2015, generalul Florian Coldea se opunea proiectului, dorind să fie construită altă autostradă, Pitești-Sibiu. Istoria eșecului Comarnic-Brașov este într- adevăr presărată de anulări suspecte de licitații și de creșteri aberante de preț. EVZ vă prezintă istoria celui mai controversat proiect de infrastructură:
     * Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, dezvăluie culisele aducerii lui în țară
     "Procurorul Marius Iacob a venit la Jakarta. Kovesi a fost în Bali". Antena 3 a difuzat un interviu cu Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, despre care Sebastian Ghiță a dezvăluit că, o firmă din Ploiești, a plătit 200.000 de euro pentru aducerea lui în România. Popa a spus că aeronava care s-a deplasat pentru el în Indonzia a venit fără ocupanți, a făcut escală în India, Dubai și că nu a coborât niciodată din avion până în țară, "când un ofițer mi-a spus că trebuie să-mi pună brățări". Pe 2 decembrie 2009, Popa a fost arestat de către autoritățile judiciare indoneziene, și adus în țară pe 21 aprilie 2011. "Pe mine nu m-a arestat Interpol Jakarta, ci o secție mică a Poliției care se ocupa de securitatea cibernetică. Interpol Indonezia a aflat abia a doua zi. Ulterior, am aflat că era implicat și un vânător de recompense", a mai spus Popa
     * JURNALUL NATIONAL
     * Dragnea, ATAC la Daniel Constantin: M-a supărat foarte tare
     Liviu Dragnea a vorbit despre declarația vicepremierului Daniel Costantin care a spus că ar trebui o impozitare diferită și să nu se păstreze 18%. Președintele PSD l-a criticat din nou public pe Daniel Constantin arătându-se "supărat". "Poate spune acest lucru doar la ALDE când au ședință de partid. În coaliție se respectă programul de guvernare pe care ni l-am asumat împreună" menționând că Daniel Constantin nu a "avut niciun fel de calitate să spună așa ceva", a declarat Liviu Dragnea în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" de la Antena 3. Întrebat de moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea dacă "este adevărat că pe cod roșu în România un vicepremier este plecat în Austria la schi", Liviu Dragnea a spus că "nu știe, a auzit doar din presă".
     * Cum a pierdut România peste 30 miliarde de euro în 10 ani
     România a pierdut peste 30 de miliarde de euro în cei zece ani de când a intrat în Uniunea Europeană ca urmare a eliminării plății TVA în vamă. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a dovedit total depășit în lupta pentru stăpânirea fenomenului firmelor fantomă prin care s-au scurs anual 3-4 miliarde de euro, bani care în loc să ajungă la buget au rămas în buzunarele unor șmecheri, inclusiv în ale unor șefi ai Fiscului. ANAF a fost prea ocupat în ultimii zece ani cu buticarii și cu proprietarii care-și închiriază locuința ca să mai aibă ochi și pentru marea evaziune fiscală. În acest timp, evazioniștii s-au organizat în rețele transfrontaliere și aduc marfă din Uniunea Europeană pe care o vând în România fără să mai achite statului român TVA-ul.
     * Micile firme nu rămân cu niciun ban
     Microîntreprinderile nu vor câștiga nimic de pe urma Ordonanței de Urgență privind modificarea Codului Fiscal, adoptată recent de Guvernul Grindeanu. Majorarea salariului minim șterge cu buretele din contabilitatea micilor firme avantajele oferite de noul Executiv, se arată într-un studiu de impact. Majorarea pragului până la care o firmă este considerată microîntreprindere, de la 100.000 de euro la 500.000 de euro, și introducerea cotei de impozitare de 1% din venituri pentru microcompaniile cu unul sau mai mulți salariați diminuează impozitele acestor companii cu 955 milioane de lei pe tot parcursul anului 2017, potrivit studiului de impact realizat de Coface.
     * NATIONAL
     * George Maior, salvatorul serviciilor!
     Informațiile National aduc in calcule varianta unificării serviciilor secrete românești, mai ales ca Maior a surprins pe toata lumea, nu cu multă vreme înainte de a-si da demisia, cu lansarea in premieră a acestei strategii. Așa că Maior poate fi varianta de compromis care să aducă "pacea", pesediștii văzând in el unul de-al lor, in timp ce reprezentanții dreptei știu că pot avea încredere ca fostul șef al SRI poate fi crezut pe cuvânt daca girează că nu va urma o "vendetta" justițiară. Si, daca Maior a insistat ca nu va veni in fruntea Guvernului, nu a pomenit însă nimic despre preluarea conducerii unei noi comunități informaționale, un prim pas in acest sens putând fi chiar șefia încă vacanta a SIE!
     * "Vinerea Neagră", jaf total!
     Probabil va mai dura ceva vreme până ce va exploda noul scandal care să zguduie societatea românească. Păna atunci însă, la vârful structurilor informative se vorbește deja despre "vinerea neagră" din 30 decembrie 2016. Adică ultima zi lucrătoare a anului trecut când, fără să-i mai pese cuiva de DNA, schimbarea Guvernului sau rivalitățile politice, a fost declanșată, pentru o singura zi, o adevărată isterie a încredințării de contracte fără licitație. Si mai îngrijorător este însă faptul că, după cum reiese din primele informații, la acest jaf generalizat s-au dedat nu doar tehnocrații din administrația centrală, care desigur ca si-au tras "partea leului", dar si pesediști si liberali deopotrivă, din administrația locală sau din regiile deconcentrate.
     * Americanii cumpără smartwatch-urile românești!
     "Suntem bucuroși să anunțăm ca echipa Vector Watch si platforma noastră software se alătura companiei Fitbit, lider pe piața de dispozitive purtabile de fitness si sănătate", a anunțat startup-ul autohton pe site-ul oficial. Vector Watch funcționează din 2015, si după numai un an, a avut vânzări in 25 de piețe, printre care, SUA, Marea Britanie, Thailanda, Singapore, Malaiezia si Filipine. Pachetul majoritar de acțiuni al companiei a fost deținut de fondul de investiții Gecad Group, controlat de omul de afaceri Radu Georgescu. Echipa tehnică Vector Watch se afla in Romania, cea de vânzare, in SUA, iar sediul financiar/retail este la Londra.
     * PUTEREA
     * Strat gros de zăpadă depus în Capitală după ninsoarea din cursul nopții
     In București, aflat sub cod galben, ninsoarea din cursul nopții s-a soldat cu un strat gros de zăpadă. Din fericire, avertizarea de cod portocaliu este valabilă "doar" până la ora 8 și ea constă în viscol puternic și polei. În schimb, avertizarea de cod galben, valabilă pentru București și alte 10 județe din sud-est și estul țării, se referă la "ninsori moderate cantitativ" și e valabilă până la ora 21. La ora continuă să ningă în sudul Capitalei, stratul de zăpadă depus fiind de peste 30 de centimetri. Fiindcă a fost foarte frig până să ningă (-12 grade) și este frig în continuare (minus 4 grade Celsius, conform ANM), toată zăpada se depune.
     * Discursul de ADIO al lui Obama: "Progresul nu e constant. La doi pași înainte, facem unul înapoi"
     Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și-a ținut, marți sera (4 dimineața, ora Bucureștiului) discursul de adio la Chicago, în fața unei mulțimi entuziaste. "Popular, dar umilit politic", punctează CNN, Obama a împletit în discursul său optimismul cu avertismentele de posibil derapaj de la "linia dreaptă", îndemnând la reconciliere națională. Obama a punctat principalele realizări ale mandatului său: revenirea din recesiunea economică, relansarea industriei auto, crearea de milioane de locuri de muncă, reconcilierea cu Havana, oprirea programului nuclear al Iranului "fără a trage un singur glonț", uciderea lui Osama bin Laden, considerat responsabil de atentatele din 11 septembrie 2001, programul de asigurări de sănătate "Obama care" de care beneficiază 20 de milioane de americani.
     * Dragnea se simte amenințat: "Am ales SĂ MOR în picioare"
     Președintele PSD, Liviu Dragnea a dezvăluit că se simte amenințat permanent și că nu mai crede în coicidențe, deși spunea zilele trecute că Klaus Iohannis a devenit plictisitor. "Simt amenintări, dar eu nu o sa fac nimic, eu am o singura grija, programul de guvernare. Programul de guvernare rămâne în picioare dacă eu rămân în picioare. Cred că există un plan ca acest program să nu fie pus în aplicare pentru că ar arăta dezastrul guvernului meu. Incep să nu mai cred în coincidențe. Imi spunea un prieten: priveste cu ochii tai, gandeste singur. Eu dacă am ales să mor, mor în picioare, sper să nu mă pună jos" a declarat Liviu Dragnea, marți seara, la Antena3. ''Nu voi răspunde și nu voi intra într-un război, în schimb voi face un lucru: eu o să fac tot ce pot ca să protejez și Guvernul și Parlamentul de aceste agresiuni. Să tragă în mine'', a spus Dragnea
     * ROMANIA LIBERA
     * Ionuț Dumitru: Guvernul PSD are nevoie de o ajustare de exact 10 miliarde lei
     Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, explică, într-un interviu pentru "România liberă", ce ar trebui să facă PSD pentru a se încadra în deficitul de 3%, convenit cu UE. Ionuț Dumitru: Cel mai important lucru pentru anul 2017 îl constituie măsurile care s-au luat recent de către Parlament și de către Guvern, de creștere a cheltuielilor. Acestea totalizează circa 1,5% din PIB. Dacă facem calculul, estimarea noastră, în acest moment, pe scenariul de bază pentru anul 2017 este că, dacă nu se mai ia nici o măsură pe venituri sau pe cheltuieli bugetare, în afară de cele luate deja, deficitul bugetar ajunge undeva între 4% și 4,5%.
     * Liviu Dragnea a dezvăluit care este salariul pe care îl primesc cei mai puternici oameni din stat
     Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a dezvăluit, marți, care sunt salariile obținute de cei mai importanți oameni din stat. Astfel, potrivit liderului social-democraților, el, șeful statului, Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și premierul Sorin Grindeanu au salarii de 21.500 lei, arătând că dorește ca acestea să revină la 6.800 lei. "Mie mi se pare exagerat, în condițiile în care discutam de salariul minim de 1450 de lei", a spus Dragnea, la Antena 3. Declarațiile sale au venit în contextul în care OUG Oprea prin care s-au majorat salariile demnitarilor este pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților din luna ianuarie.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Asociația companiilor de soft atacă guvernul Dragnea-Grindeanu pentru schimbarea peste noapte a legislației fiscale
     Decizia guvernului Grindeanu de a schimba brusc, fără o consultare prea­la­­bilă, re­gimul de plată al con­tribuțiilor pentru pensii și sănătate prin eli­mi­narea pla­fo­nului de 5 salarii medii pen­tru care sunt datorate aceste taxe are un impact negativ asupra industriei de IT. În această industrie, care a avut cea mai mare rată de creștere din 2008 încoace și a susținut toată economia, salariile reprezintă cel mai mare cost. Decizia luată peste noapte pune în pericol expansiunea în anii următori a unui sector care a crescut exploziv în ultimii ani, au declarat pentru ZF reprezentanții Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), care grupează cei mai mari jucători din domeniu. Companiile de IT, unde chiar și debutanții primesc salarii de 800 de euro, plătesc unele dintre cele mai mari salarii din economie, fiind astfel afectate puternic de schimbarea Codului fiscal.
     * Un antreprenor român de 37 de ani, milionar în euro din vânzarea francizei Yves Rocher
     Grupul francez de cosmetice Yves Rocher intră direct în retailul local după ce a testat piața în franciză. Același model l-au aplicat local și giganți precum Sephora, Zara sau Mango. Antreprenorul Alexandru Răbâncă (37 de ani), care acum cir­ca două de­ce­nii a adus în România brandul de cosmetice Yves Rocher, a vândut businessul de circa 40 de magazine către grupul francez. Tranzacția, încheiată la finalul anului trecut în decembrie, este evaluată la câteva milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. Aceasta a vizat doar rețeaua de magazine a Yves Rocher în România.
     * Ratarea la diferență de miliarde de lei a țintei de venituri bugetare, consecință a lipsei de acuratețe a prognozelor Finanțelor sau a unor jonglerii?
     Tapajul pe care noua putere îl face legat de ratarea țintei de venituri de către fostul guvern aduce în prim-plan lipsa de acuratețe a proiecțiilor folosite la fundamentarea bugetelor. În patru din ultimii zece ani, diferența dintre ținta de venituri stabilită la aprobarea bugetului și rezultatul final a depășit 9 miliarde de lei. După anul 2016, ultima dată s-a întâmplat în 2013, când guvernul Ponta a ratat ținta inițială de venituri cu 9,2 miliarde de lei (după două rectificări suma s-a redus la ultima rectificare la 3,4 mld. lei). Ratarea țintei de venituri ce către guvernul Cioloș (10 miliarde de lei față de programul inițial de venituri și 14 miliarde de lei față de ultima rectificare) va fi "anchetată" de comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 14:27
     * Dolarul a câștigat 0,94 bani în fața monedei naționale
     * Francul a crescut la 3,9746 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6362 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0,30 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,6332 lei.  detalii
Companii-Afaceri, 15:20
     Distribuitorul de energie E-Distribuție Muntenia a investit aproximativ 14,5 milioane de lei pentru primele etape de modernizare a stației de transformare Cotroceni, proiect început în anul 2016, cu o durată estimată de trei ani și o valoare totală de peste 18 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Internaţional, 14:59
     Cinci indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  detalii
Politică, 14:33
     Comitetul liderilor a decis astăzi să introducă pe ordinea de zi a plenului camerei Deputaților de mâine celelalte două legi ale Justiției - 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind funcționarea CSM - pentru dezbatere și vot final. Anterior dezbaterii celor două acte normative, va fi supus votului plenului modificarea propusă de Florin Iordache la regulamentul Camerei Deputaților, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri.  detalii
Companii-Afaceri, 14:23
     RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate, a deschis o nouă franciză în Oradea, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
11.12.2017
BVB
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost dominată de un transfer realizat pe piața "deal" cu acțiuni "Banca Transilvania" (TLV), în valoare de aproape 31,28 milioane de...  detalii
11.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, în majoritate, după acordul istoric încheiat, la Bruxelles, între Comisia Europeană și Marea Britanie privind termenii ieșirii acestei...  detalii
08.12.2017
BVB
     Penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost marcată de revenirea tuturor indicilor pe plus, aprecierea acestora fiind ușoară, între 0,02%, pentru BET și BET-Plus, și 0,24%, pentru BET-FI.  detalii
08.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind optimiști cu privire la faptul că Marea Britanie va reuși să ajungă la un acord cu UE, care va deschide calea lansării negocierilor pe comerț...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 12 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2,9787
2,3705
3,0676
4,9746
0,1810
0,6229
0,2210
4,6362
5,2449
1,4750
3,4698
0,2273
0,4725
1,1024
0,0669
0,4678
1,0286
3,9368
0,2896
1,1910
0,5948
0,0611
0,3614
0,2064
2,7346
0,0388
0,1448
1,0718
0,6148
0,1207
157,4320
5,5551
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
.