CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 11.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Tudose, primul raport de activitate
     Premierul Mihai Tudose a venit în fața liderilor coaliției cu raportul de activitate pentru prima săptămână, un document axat pe agenda șefului Guvernului, nu pe realizări. În schimb, premierul și liderii PSD-ALDE nu au menționat un cuvânt despre numeroasele gafe și măsuri criticate încă de la anunțarea lor, la învestirea cabinetului din 29 iunie. Raportul de 15 pagini conține în special agenda întâlnirilor lui Tudose, câteva documente adoptate și precizări privind implementarea unor acte normative în următoarele două luni. Concret, am putea bifa: acordarea a 4,2 milioane de euro CJ Vrancea pentru realizarea programului Centenarul Primului Razboi Mondial - Vrancea eroică, citirea în primă lectură a proiectului de lege pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții și deblocarea unor fonduri pentru proiectele de infrastructură la Ministerul Transporturilor. Atât.
     * Senatul dă verde la înființarea fabricilor de diplome
     Parlamentul a dat undă verde înființării de fabrici de diplome prin adoptarea unor amendamente la Legea Educației. Cel puțin așa acuză studenții, rectorii, dar și alți specialiști din cadrul învățământului superior care spun că parlamentarii au hotărât ca de acum cifra de școlarizare pentru universități să fie stabilită printr-o hotărâre de guvern, în urma unei evaluări făcută de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) după criteriul "fiecare cadru didactic să aibă maximum 35 de studenți la curs". "Calitatea procesului de învățare va fi mult diminuată și, în plus, din nou vor avea un număr semnificativ mai mare de diplome eliberate", atrag atenția specialiștii. Inițiativa legislativă a fost propusă de senatorul Ecaterina Andronescu.
     * "Rețeaua" globală care ține Phenianul în picioare
     Coreea de Nord este una dintre cele mai izolate țări din lume, însă regimul de sancțiuni impus Phenianului de peste un deceniu ca urmare a programului său nuclear nu a dus întreruperea relațiilor sale economice. Și chiar dacă datele privind modul în care funcționează economia Coreei de Nord sunt puține, o examinare a conexiunilor sale globale arată că Phenianul are legături economice și diplomatice cu numeroase națiuni, relatează foxbusiness.com. Fie că este vorba despre relații comerciale și bancare, fie că este vorba despre vânzări de arme sau despre conexiuni care permit instruirea științifică ori a îmbunătățirii infrastructurii, Coreea de Nord a reușit, pe baza acestora, să strângă banii necesari pentru a dezvolta rachete și arme nucleare.
     * De la Kiev vine anunțul care poate schimba fundamental echilibrul de securitate al regiunii noastre
     Ieri, la Kiev, a avut loc o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina care poate marca istoria. Petru Poroșenko, Președintele Ucrainei s-a întâlnit cu Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO. Ocazie cu care președintele ucrainean a declarat că: "Astăzi, am indicat în mod foarte limpede că vom începe o discuție asupra unui plan de aderare, iar propunerile noastre pentru o discuție în acest sens au fost acceptate cu plăcere". A adăugat faptul că "Ucraina și-a definit cu claritate viitorul său politic precum și viitorul său în sfera de securitate". Iar Stoltenberg a transmis și el un mesaj extrem de ferm și de clar, asigurându-și interlocutorul de solidaritatea pe care NATO o manifestă față de Ucraina în fața "acțiunilor agresive" ale Rusiei.
     * Kremlinul amenință: Aderarea Ucrainei la NATO nu va stimula stabilitatea și securitatea în Europa
     Kremlinul a avertizat luni că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO nu va stimula stabilitatea și securitatea în Europa, relatează Reuters. Ucraina și NATO au decis să înceapă discuțiile de aderare. Kievul se angajează să implementeze reformele necesare în acest sens până în 2020, potrivit unui anunț făcut de președintele ucrainean Petro Poroșenko. "Astăzi am spus clar că vrem să începem să discutăm despre un plan de acțiune în vederea aderării (la NATO), iar propunerile noastre în vederea acestei discuții au fost acceptate cu plăcere", a spus el înr-o conferință de presă comună cu secretarul general Jens Stoltenberg.
     * Priorități bugetare: mașini, mobilier și repararea unei clădiri
     Aproape un milion de lei vor da trei ministere, din bani publici, pentru achiziționarea de mașini, mobilier și reparația unui imobil, potrivit unor anunțuri publicate pe SEAP, Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene vor cheltui, în total, 935.600 de lei pe contracte ce vizează achiziția de mașini, mobilier și mentenanță pentru un imobil. Ministerul Muncii își cumpără mașini în valoare de 335.250 de lei. Ministerul a stabilit drept criteriu de atribuire al contractului cel mai bun raport calitate-preț. Data limită de depunere a ofertelor este 19 iulie, ora 15:00.
     * Daniel Craig revine în rolul lui James Bond pentru 120 de milioane de lire sterline
     Deși a declarat că ar prefera "să-și taie venele" decât să-l mai interpreteze pe celebrul agent 007, se pare că Daniel Craig a revenit la sentimente mai bune și a decis să apară și în următorul film al francizei, intitulat "Bond 25", potrivit "The Telegraph", care citează tabloidul "The Mirror". Cea care ar fi reușit să-l convingă pe starul britanic este chiar producătoarea francizei, Barbara Broccoli, care își dorește și o nouă colaborare cu Adele pentru coloana sonoră. Cântăreața britanică a interpretat tema muzicală principală din "Skyfall", pentru care a câștigat atât un premiu Grammy, cât și un Glob de Aur. Suma vehiculată pentru revenirea lui Daniel Craig este de 120 de milioane de lire sterline pentru încă două filme.
     * Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Dragnea privind legăturile cu Tel Drum
     Deputatul USR Emanuel Ungureanu a mers, luni, la sediul DIICOT, unde a depus o plângere penală împotriva liderului PSD Liviu Dragnea cu privire la presupusele sale legături cu Tel Drum, prezentate în ancheta Rise Project. "Mi se pare extrem de grav că din comunicatul DNA am aflat abia acum că această instituție cercetează legăturile pe care le are Liviu Dragnea cu Tel Drum. Este extrem de important să avem încredere în instituțiile statului și ceea ce se întâmplă acum la DNA zdruncină încrederea multor cetățeni. (...) Cred că DIICOT este în măsură să cerceteze eventualele legături ale lui Liviu Dragnea cu grupul infracțional organizat descris de către Rise Project", spune deputatul.
     * Șeful ANAF: Modernizarea informatică a Fiscului este doar pe hârtie
     Modernizarea informatică a Fiscului, prin programul finanțat de Banca Mondială demarat în 2013, este doar pe hârtie, pentru că din 2015 până acum nu s-a mai întâmplat nimic, iar termenul de realizare a Proiectului de Modernizare a Administrației Fiscale a fost amânat din 2018 până în 2021, a declarat luni președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, într-un interviu acordat postului de radio RFI România.
     * BANCHERUL
     * Dobânda la depozitele bancare ale populației scade la un nou minim istoric: 0,80% pe an
     Dobânda medie plătita de bănci pentru depozitele la termen ale populației a scăzut in luna mai la un nou minim istoric, de 0,80% pe an, pe fondul sporirii sumelor de bani economisite de românii care culeg roadele creșterii economice: majorarea salariilor si a numărului locurilor de muncă. PIB-ul României a accelerat semnificativ in primul trimestru din acest an, la 5,7% pe an, de la 4,8% in ultimul trimestru al anului trecut, peste nivelul prognozat, a evidențiat conducerea BNR in minuta ședinței de politica monetară din 3 iulie 2017. Valoarea depozitelor in lei ale populației, un total de 106 miliarde lei, este in creștere cu 10,7% fata de luna mai a anului trecut. In același timp, depozitele populației in valuta au crescut cu 1% lunar si 9,1% anual, la echivalentul a 61 miliarde lei. Creditarea in lei are însă un ritm de creștere dublu: 2,5% lunar si 21,4% anual.
     * COTIDIANUL
     * Olguța se dă în stambă - Cornel Nistorescu
     Ce înseamnă Olguța Vasilescu în poziția de ministru al Muncii? O propagandistă PSD care colindă televiziunile și care mitraliază cu vorbe. Asta îi împiedică pe unii să o întrerupă sau să depisteze enormitățile pe care le debitează cu lejeritatea unei discuții la coafor. Într-un fel, Lia Olguța Vasilescu este un soi de roșcată și atașată complet pe lîngă Liviu Dragnea, așa cum Coana Nuți s-a lipit de Traian Băsescu. Amîndouă au fost pentru mentorii lor un fel de model de inteligență și pragmatism politic. Felul în care Lia Olguța Vasilescu a gestionat Legea salarizării unitare, povestea cu voucherele de vacanță, povestea cu pensiile (abia a declanșat-o) ne confirmă și mai mult că nu avem de-a face decît cu un nou episod Elena Udrea în varianta PSD.
     * Se scurg banii din țară. Exporturile nu mai țin pasul cu importurile
     România a raportat un deficit comercial de peste 4,46 miliarde euro, în primele cinci luni din acest an, în creștere cu 18% comparativ cu perioada similară din 2016, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) a fost de 19,552 miliarde euro la expedieri și de 23, miliarde euro la introduceri, reprezentând 75,7% din total exporturi și 76% din total importuri", se spune în document. Asta înseamnă că venitul disponibil al populației, rezultat din majorările salariale sau reducerile de taxe, se duce în importuri într-o bună măsură. Mai exact, românii consumă din ceea ce alții produc.
     * Funcții publice pasate în familie
     Abia ce clanul Radu Mazăre - Nicușor Constantinescu a ieșit de pe scena politică cam pe ușa din dos, că le-au și luat locul în lumina reflectoarelor, imediat, alți politicieni până de curând din eșalonul doi. Este și cazul noului prefect al județului Constanța, Ioan Albu, o beizadea care a trecut de la PNL la PSD fără niciun fel de remușcare, doar ca să apuce o funcție bună, conform rețetei pe care a aplicat-o cu succes și tatăl său. Înainte să fie numit prefect, acesta a ajuns pe un alt post de conducere pe care l-a deținut nimeni altul decât seniorul Albu. Gheorghe Albu nu este doar unul dintre cei mai mari și mai înstăriți moșieri din sudul țării, ci a fost și secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în 2007 și continuă să cocheteze cu politica.
     * CURENTUL
     * Găselnița lui Firea pentru a nu demola turnul Cathedral Plaza, construit de nașa sa, Daiana Voicu: Primăria nu are atribuții
     În data de 17 mai 2017, primarul Gabriela Firea a anunțat la Antena3 că va face un sondaj în care să îi întrebe pe bucureșteni dacă sunt de acord să se cheltuiască câteva milioane de euro pentru dărâmarea imobilului. Ieri, Firea a anunțat printr-un comunicat că "Municipiul București nu are competențe în ceea ce privește demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Atribuțiile privind avizarea desființării imobilului revin exclusiv Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și proprietarului Cathedral Plaza."
     * CURIERUL NATIONAL
     * Peste 24.000 de hectare de păduri în patrimoniul natural UNESCO
     Peste 24.000 de hectare de păduri valoroase de fag din România au fost incluse în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, cu prilejul celei de-a 41-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care s-a desfășurat vineri la Cracovia, în Polonia. Din cele 24.679,4 hectare de păduri virgine de fag declarate sit al Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO, 24.341,3 de hectare se află în proprietatea publică a statului și administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, iar 338,1 se află în proprietate privată.
     * Dosarele grele de la DNA Craiova, preluate la București
     Trei mari dosare de corupție care stagnau la DNA Craiova în faza de urmărire penală in rem (față de faptă) au fost preluate în ultimele luni de structura centrală a Parchetului. Este vorba despre "Craiova Culturală", "PUZ Lacul Tanchiștilor" și "Emilio - Romain Rolland". Ele au fost transferate la București în contextul dezvăluirilor GdS despre conexiunile acestor dosare cu procurori ai DNA Craiova.
     * Salarizarea din România, sub lupa FMI
     Potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an. În contextul economiei globale, România va înregistra în acest an pentru a doua oară consecutiv cea mai mare creștere economică din Europa, respectiv de 5,6%, fiind depășită doar de Islanda cu 5,7%. Comitetul director al FMI subliniază faptul că proiectul Legii salarizării unice și noile reduceri de taxe reprezintă un risc la deficitul bugetar, recomandând a se evita noi reduceri de taxe, de a modera majorările de pensii și a analiza și a modifica cu atenție proiectul Legii salarizării unice în conformitate cu spațiul fiscal disponibil și obiectivele fiscale pe termen mediu.
     * Autoritățile "se leapădă" de Cathedral Plaza
     Primăria Municipiului București susține că atribuțiile privind avizarea desființării imobilului revin exclusiv Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și proprietarului Cathedral Plaza. În continuarea demersurilor legale pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătorești nr. 2520/28.06.2012 privind desființarea construcției de birouri Cathedral Plaza, situată în București, str. General Berthlot, nr. 11-15 și str. Lutherană nr. 15 și 15A, Primăria Municipiului București a formulat și trimis către Ministerul Culturii și Identității Naționale o cerere privind eliberarea avizului de desființare a imobilului.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Da, există o Conspirație împotriva lui Liviu Dragnea. E inițiată și condusă chiar de Liviu Dragnea - Ion Cristoiu
     Da, există o întreagă campanie de presă împotriva lui Liviu Dragnea. Ea, campania, are drept principală cauză nu George Soroș, nu conspirația, ci aberațiile lui Liviu Dragnea. E răsturnarea propriului Guvern pe un motiv pueril efectul unei campanii "bine finanțate"? E desemnarea drept premier a unui FSN-ist din anii '90, ținut pînă acum la conservare, în pivniță, rezultatul unei campanii concertate ? E halucinanta bîlbîiala cu noul Program de Guvernare, produsul unei Conspirații anti-Dragnea? Toate cele despre care e criticat Liviu Dragnea sunt produse nemijlocit de Liviu Dragnea. Există o conspirație împotriva lui Liviu Dragnea? Firește că da. E o conspirație inițiată și condusă chiar de Liviu Dragnea!
     * Laufer: Numărul atașaților comerciali ai României va crește de la 83 la 110
     Ministerul pentru Mediul de Afaceri și-a propus creșterea numărului de atașați comerciali ai României în străinătate de la 83 la 110 și va lansa la 1 septembrie un concurs pentru ocuparea acestor posturi, a declarat, luni, ministrul de resort, Ilan Laufer. El a amintit că suntem într-un context global nou, în care Statele Unite au o nouă politică de abordare a comerțului, Marea Britanie duce negocieri intense cu Uniunea Europeană pe diverse teme, iar România se pregătește pentru preluarea președinției UE. Ministrul a mai spus că speră să primească banii necesari la rectificarea bugetară din această vară.
     * Siegfried Mureșan: "Guvernul nu are habar de reglementările UE"
     Atac dur la adresa lui Mihai Tudose din partea eurodeputatului român Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European din partea Partidului Popular European (PPE) și membru al Partidului Mișcarea Populară (PMP). Sub titulatura: "Dilemă la Bruxelles - cum să primești șeful unui Guvern care și-a făcut un program politic din încălcarea regulilor europene...", europarlamentarul român a transmis un comunicat în care susține că primirea, de către înalții oficiali europeni, a unui șef de guvern care și-a făcut un program politic din încălcarea regulilor economice și fiscale europene nu poate decât să-i pună pe aceștia în dificultate.
     * Studiu de caz. EximBank dă bani intermediarilor și apoi îi execută pe producătorii agricoli
     Filiala băncii din Iași a acordat un credit de 40 de milioane de lei unei firme care a garantat doar cu contracte de creanțe ale celor care pun sămânța în brazdă. EximBank, banca de export-import deținută de statul român, a deschis, în mai 2011, o nouă agenție în municipiul Iași pentru clienții din județele Iași și Vaslui. Manager este un anume Gabriel Iordache. Creată inițial pentru a susține în special exportul firmelor românești, Exim- Bank și-a diversificat portofoliul și și-a creat filiale în țară. Toate bune și frumoase până când mai mulți producători agricoli ne-au sesizat că sunt înrobiți de anumiți intermediari, sprijiniți pe față de Eximbank.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Wimbledon 2017. Simona Halep s-a CALIFICAT in sferturi
     Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul doi mondial, s-a calificat, luni, în sferturile de finală ale turneului pe iarbă de la Wimbledon, al treilea de Mare Șlem al anului, după ce a învins-o pe belarusa Victoria Azarenka în două seturi, cu 7-6 (3), 6-2. Halep, a doua favorită la All England Club, este în sferturi pentru al doilea an consecutiv, cea mai bună performanță a sa rămânând semifinala din 2014. Halep (25 ani) s-a impus în fața fostului lider mondial (27 ani, 683 WTA) într-o oră și 28 de minute. Halep și-a asigurat un cec de 275.000 lire sterline și 430 de puncte WTA, iar în sferturi la Wimbledon o va înfrunta pe britanica Johanna Konta. Dacă Halep va ajunge în semifinale la Wimbledon, ea își va asigura locul unu mondial.
     * Baronii locali devin împărați: fac tot ce vor și au imunitate
     Mai multe articole introduse de Parlament în Legea administrației publice locale îi transformă pe primarii și președinții de Consilii Județene în adevărați stăpâni feudali ai banului public. Concret, actele aprobate de aceștia fără notă de fundamentare sau aviz de legalitate vor produce efecte juridice depline, iar în cazul producerii unor consecințe vătămătoare cei care vor răspunde vor fi exclusiv funcționarii din subordine. Mai mult, aleșii s-au asigurat prin lege că nicio autoritate nu va putea ancheta necesitatea și oportunitatea actelor emise. Legea a fost promulgată deja de președintele Klaus Iohannis, iar Opoziția a ignorat efectele cu desăvârșire.
     * 76 milioane euro pentru românii din diaspora care vor să-și deschidă o afacere
     Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU), din cadrul MDRAPFE, a aprobat 32 proiecte în valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up. Proiectele sunt destinate antreprenorilor români care locuiesc în străinătate sau celor care s-au întors recent în țară și doresc să-și valorifice abilitățile profesionale dobândite în afară, prin deschiderea unei afaceri în România. Astfel, cetățenii români care au domiciliul în străinătate de minim 12 luni și doresc să-și înființeze o afacere în România, pot accesa ajutorul de minimis în valoare maximă de 40.000 euro și pot urma programe de formare antreprenorială (inclusiv de tip e-learning), prin intermediul administratorului schemei de antreprenoriat.
     * Ministerul Agriculturii verifică dublul standard al produselor alimentare
     Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard, după finalizarea analizelor de laborator și emiterea buletinelor de analiză pe probele recoltate din Olanda, Germania și Belgia, a anunțat, luni, instituția. "În Germania, Olanda și Belgia au fost identificate și prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește, ciocolată), același număr de probe fiind prelevat și din România. Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, aparținând ANSVSA", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis luni AGERPRES. Potrivit sursei citate, raportul final va fi prezentat opiniei publice.
     * Educația și sănătatea, pe ultimul loc în cumpărăturile românilor
     Familiile de români au câștigat cu 281 de lei mai mult în fiecare lună din din primul trimestru al anului 2017 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din acești bani, 210 lei s-au dus pe diverse cheltuieli și taxe, din care 164 de lei au ajuns direct în consum, iar restul de 71 de lei în economii. Românii au dat în fiecare lună din acest an cu 27,31 lei în plus pe mâncare și cu 16,7 lei mai mult pe alcool și tutun. Însă cu doar 1,07 lei mai mult pe produse pentru educație și cu 3,66 de lei mai mult pe medicamente și servicii medicale. Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2017, în termeni nominali, 3.250 lei pe gospodărie și 1.233 lei pe persoană, potrivit datelor de la Institutului Național de Statistică (INS).
     * NATIONAL
     * Manda, noua șefă de la "Doi ș'un sfert"!
     Scriptic vorbind, colonelul Mihai Cristian Mărculescu tocmai ce a fost reconfirmat in fruntea Direcției Generale de Protecție Interna, reprezentând aceeași veșnică soluție de compromis, cel puțin până ce se va decide să se facă "marea mutare". Însă tot la fel de adevărat este ca la nivelul structurii centrale a Ministerului de Interne funcționează deja un "Doi ș'un sfert" paralel, care si-a asumat cu de la sine putere răspunderea de a prezenta puzderie de rapoarte informative orale direct către ministrul Carmen Dan. Astfel că, pentru inițiații sistemului cel puțin, adevărata șefă a informațiilor de pe culoarele si birourile sediului central al MAI este nimeni alta decât Maria Cristina Manda. Cea care, oficial vorbind, este subsecretar de stat la MAI, fiind numita in aceasta funcție printr-o decizie a lui Dacian Cioloș din 15 februarie anul trecut.
     * Firea nu se atinge de opera nașei
     Primărița care a făcut deja din vorbe tot Bucureștiul nu se atinge nici picată cu ceară de Cathedral Plaza. O impozanta clădire de birouri construita ilegal in opinia instanței, motiv pentru care magistrații au si decis demolarea ei - hotărâre ignorata însă de Primăria lui Firea. Deși își face reclamă de femeie bărbată si cu milă de bucureșteni, Gabriela Firea se limitează doar la gargară. Nu numai ca mișca doar in interesul ei si al amicilor, nicidecum al bucureștenilor, dar își permite si să ignore o decizie definitiva de demolare a clădirii Cathedral Plaza. Cum Justiția s-a pronunțat, Primăria Generala trebuie acum sa purceadă la treaba si sa demoleze clădirea de birouri. Gest pe care Firea nu poate să-l facă din respect pentru Daiana Voicu - nașa sa de măritiș cu actualul soț Florian Pandele si cea care s-a ocupat de construirea contestatului imobil numit Cathedral Plaza
     * Toalete publice la preț de apartament
     Primăria din Iași va pune in funcțiune, foarte curând, toalete automate in mai multe zone ale orașului. Cinci toalete au fost achiziționate in toamna anului trecut la un preț de circa 130.000 lei/bucata (fără TVA), adică echivalentul a aproape 30.000 de euro, cât prețul unui apartament. Toaletele nu sunt obișnuite, de aceea costa mult, explica Primăria Iași. Sunt prevăzute cu o mulțime de senzori- împotriva înfundării, de uscare a mâinilor, de distribuire automata a hârtiei. In plus, toalete de 30 de mii de euro își încălzesc singure apa pe timp de iarnă, au afișaj electronic si un sistem acustic cu instrucțiuni vocale in mai multe limbi.
     * PUTEREA
     * Israelul îi ține partea lui Viktor ORBAN și îl atacă dur pe SOROS
     Ministerul de Externe al Israelului a emis un comunicat în care îl denunță pe miliardarul american George Soros, o acțiune ce pare destinată să apropie Israelul de Ungaria înaintea vizitei de săptămâna viitoare la Budapesta a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, relatează luni agenția Reuters, preluată de Agerpres. Soros, un evreu născut în Ungaria care și-a cheltuit o mare parte din avere finanțând grupuri pro-democrație și pentru drepturile omului, a fost luat drept țintă în mod repetat de guvernul de dreapta al Ungariei, în special în legătură cu sprijinul său pentru o politică mai deschisă privind imigrația.
     * ROMANIA LIBERA
     * CV-ul ministrului Liviu Pop: "Sunt un om modest, din popor"
     Noul ministru al Educației a publicat, pe site-ul oficial al ministerului pe care îl conduce, povestea romanțată a vieții sale, populată cu amintiri din Vișeul natal, dragostea față de catedră și referiri la ani în care era lider sindical. La două săptămâni de la validare, ministrul Liviu Pop a publicat în loc de CV, pe www.edu.ro, la categoria "Despre ministru", o compunere (cam de nivelul clasei a V-a), de un pitoresc și o sinceritate aparte, din care răzbate mândria de a se fi născut într-o zonă încărcată de istorie. "M-am născut în Vișeul de Sus, în Maramureșul Voievodal, un loc cu oameni sinceri, deschiși și gata să sară în ajutor ori de câte ori este nevoie. Sunt mândru că am primit o educație aleasă de la părinții și bunicii mei. Am fost învățat că în viață nimic nu este mai presus de adevăr, cinste și respect", a scris Liviu Pop.
     * 11 ani de anchete în afacerea "Elnav": infracțiunile au fost săvârșite, dar s-ar fi prescris
     În dosarul "Elnav" sunt vehiculate nume grele, precum fostul procuror-șef al DIICOT Alina Bica, fostul om de afaceri Cătălin Chelu, politicieni PSD și PDL care ar fi asigurat protecția, dar și oamenii de la ASF, care au încurcat ițele și în acest caz. Gheorghe Mardare este unul dintre românii care au fost păgubiți printr-o tranzacționare ilegală cu acțiunile Elnav SA Galați, la fel ca alte câteva mii de mici acționari și foști angajați ai fabricii de elice navale. După ce societatea a fost închisă, Mardare și-a căutat dreptatea în justiție. Dacă în 2011 DNA Galați constata că infracțiunile nu există, în 2017 a dat o rezoluție prin care a constatat că în cauză au existat infracțiuni de corupție, dar dosarul a fost clasat pentru că acele infracțiuni s-ar fi prescris în 2014.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Cei mai mari emitenți de la bursă, printre care Transgaz, Banca Transilvania, MedLife, Electrica, au în spate viitorii pensionari
     Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii aveau la finele anului 2016 un portofoliu de acțiuni românești în valoare de 5,25 mld. lei, echivalentul a 6,9% din capitalizarea bursieră de la București cu excepția Erste Bank și NEPI, arată calcule Prime Transaction. "La prima vedere, deținerile fondurilor de pensii nu sunt mari raportat la capitalizarea totală a pieței. Pe de altă parte, luând separat deținerile la cei mai importanți emitenți de la BVB, este ușor de observat că unii dintre aceștia au fondurile de pensii pe lista celor mai mari acționari", explică analiștii de la Prime Transaction. Cea mai mare participație a fondurilor din Pilonul II la Bursa de Valori București este cea de la Banca Transilvania, în total de 929 milioane de lei la finele anului trecut, adică 10,7% din bancă. La prețul curent de tranzacționare, participația respectivă ar valora circa 1,2 mld. lei.
     * Rezultatele bune din industrie împing exporturile la un plus de 11%, dar creșterea economică bazată pe consum adâncește deficitul comercial
     Evoluția bună a industriei a împins exporturile, în primele cinci luni din an, la un plus de 11%, dar faptul că PIB-ul crește preponderent din consum a făcut ca deficitul comercial să avanseze cu 18%, după un plus de importuri de 12%. În primele cinci luni din an, expor­turile de bunuri au fost de 25,81 mld. euro, în creștere cu 11,1% față de pri­mele cinci luni din 2016, iar importurile au fost de 30,28 miliarde de euro, rezultând un deficit de 4,46 miliarde de euro, cu 680 de milioane de euro mai mare decât în primele cinci luni din 2016. Deficitul comercial a crescut, așadar, în primele cinci luni cu 18%, an/an, o dinamică cu mult sub cea înregistrată în primele cinci luni din 2016, când deficitul creștea cu 46%, an/an.
     * Premieră pe piața auto. Mașina pe abonament, schimbată la un an
     În era tehnologiei, automobilul devine în viziunea a tot mai mulți clienți un alt gadget sau o soluție de mobilitate, motiv pentru care companiile din domeniu lansează în oferta de finanțare "abonamente" similare celor la telefonia mobilă. "Alături de Porsche România oferim în cadrul unui program-pilot de 100 de automobile un serviciu prin care un client poate conduce acel automobil timp de un an, iar după un an poate înlocui mașina astfel încât să aibă un automobil nou tot timpul, iar aici este trecerea de la a deține un automobil la a privi mașina ca soluție de mobilitate. Serviciul este disponibil pentru clienți individuali, dar oricine îl poate contracta", a spus David Gedlicka, directorul general al Porsche Finance Group în România. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 09:17
UPDATE/MINISTRUL JUSTIȚIEI, DUPĂ DECLARAȚIILE LUI KOVESI:
     * ACTUALIZARE 17:14 Tăriceanu: "Kovesi s-a supărat și l-a reclamat pe ministrul Justiției, sunt siderat"
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat astăzi, despre solicitarea trimisă la CSM de Laura Codruța Kovesi pentru a analiza dacă afirmațiile ministrului Tudorel Toader sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, că este "siderat" de astfel de acțiuni și consideră că acestea arată doar lipsa de cunoaștere a justiției.
     * ACTUALIZARE 13:42 Șefa DNA sesizează CSM ca urmare a declarațiilor ministrului Justiției
     -----------
     Ministerul justiției, Tudorel Toader a afirmat în această dimineață că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii și judecătorii de contencios administrativ, declarația venind în contextul anchetei DNA în dosarul Belina.  detalii
Politică, 08:00
     * ACTUALIZARE 15:31
     Curtea Constituțională (CCR) a amânat pentru 3 octombrie decizia în cazul sesizărilor formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani.  detalii
Internaţional, 17:05
     Patru dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  detalii
Companii-Afaceri, 16:53
     Comisia de buget din Senat a decis, astăzi, eliminarea majorării accizei la carburanți.  detalii
Macroeconomie, 16:07
     Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat, în urma propunerii senatorului PSD Ștefan Mihu, un amendament astfel încât plata defalcată a TVA să fie obligatorie doar pentru companiile care au contracte cu statul, pentru restul companiilor, măsura urmând să fie opțională.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0813
2,3515
3,1418
3,0091
0,1765
0,6181
0,2202
4,5990
5,2434
1,4778
3,4841
0,2194
0,4958
1,0737
0,0676
0,4821
1,1017
3,8912
0,2925
1,2319
0,5870
0,0596
0,3426
0,2169
2,8090
0,0385
0,1473
1,0594
0,6137
0,1173
163,4968
5,5077
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.