CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 11.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Administratorul Fermei Salcia, Ilie Liviu Dragne, și alte opt persoane, reținute pentru 24 de ore
     Percheziții, joi dimineață, la Ferma Salcia din Teleorman, la care a fost acționar fiul liderului PSD, Valentin Dragnea. Ferma ar fi vizată în dosarul de evaziune fiscală, iar administratorul fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost dus la audieri la Poliția Sectorului 1 București, iar în cursul după-amiezii a fost reținut pentru 24 de ore. Nouă persoane au fost reținute pentru 24 de ore în dosarul în care este implicată și firma fiului liderului PSD Liviu Dragnea, acestea urmând să fie prezentate vineri instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Printre cele nouă persoane reținute se află și administratorul fermei de porci Salcia, din județul Teleorman, deținută de Valentin Ștefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, Ilie Dragne, care a fost audiat la Poliția Sectorului 1 București.
     * Cea mai gravă tragedie cu care se confruntă România
     Ne ocupăm de tot și de toate, dar cel mai puțin de supraviețuirea acestui popor al nostru care, dacă lucrurile vor merge mai departe pe linia amorsată acum, riscă să fie amenințat, la propriu, cu o lentă, dar certă dispariție. Cu cei 3,4 milioane de români care sunt acum în afara granițelor țării, suntem a doua țară europeană (după Polonia) ca sursă de populație muncitoare înregistrată la muncă în alte țări europene. . În ultimii zece ani, țări ca Letonia, Lituania, Ponia, Romania și Slovacia au înregistrat plecarea a 6-9% din grupul social al tinerilor profesioniști, iar cea mai mare parte nu s-au întors niciodată acasă - afirmă un raport al CE publicat anul trecut. Iar dacă punem asta în contextul curbei demografice descendente din România și a nivelului mare de mortalitate infantilă, plus recrudescența unor "boli ale sărăciei" specifice țărilor subdezvoltate, chiar avem de ce să ne îngrijorăm.
     * Iordache: Dragnea avea bilete de odihnă. Trebuia să plece în concediu
     Vicepreședintele Parlamentului, Florin Iordache, a declarat, joi, că președintele PSD, Liviu Dragnea, a trebuit să plece în concediu, deoarece avea "bilete de odihnă". În plus, un lider politic nu ar trebui să-și programeze vacanțele în funcție de ordonanțele date de un guvern. Social-democratul a precizat că nu se prefigurează ca în perioada următoare să mai existe o ședință a plenului Camerei Deputaților.
     * Tudose: Românii să înțeleagă că, dacă lucrează cu o bancă anume, ăia ne fură
     Există posibilitatea de a face publice date despre anumite bănci care își externalizează profiturile astfel încât "să înțeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură", a declarat miercuri, la Antena 3, premierul Mihai Tudose. "Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară funcționează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădirea scrie că e bancă, nu Crucea Roșie sau o instituție de caritate. Sediile arată binișor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginație debordantă în a-și externaliza profiturile. Nu mai merge", a spus Tudose, potrivit News.ro.
     * Peninsula Coreeană, între diplomație și "Fire and Fury" (Foc și furie)
     Coreea de Nord a efectuat un nou test cu rachete balistice. China și-a consolidat apărarea de-a lungul frontierei cu Coreea de Nord și a redesenat structura de forțe militare în regiunile din vecinătate ei. Generalul Joseph Dunford, președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore, a declarat că Phenianul este capabil de un atac limitat cu rachete balistice (ICBM). Războiul declarațiilor continuă. Exercițiile militare sunt în plină desfășurare de ambele părți ale Zonei de Demarcație. Ne aflăm în faza premergătoare a unei confruntări militare. Când va fi declanșată? Nu știm. Ceea ce știm este faptul că toate condițiile sunt îndeplinite.
     * Singurul profiler al Poliție Române: "Oricine poate să omoare, nu toată lumea poate viola"
     În februarie 2015, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) se înființează Serviciul de Analiză Comportamentală (SAC), un proiect inițiat de chestorul Vasile Viorel, la acea vreme adjunct al comandantului Poliției Române, în prezent pensionar. Era pentru prima dată în istoria recentă când nevoia expertizei unui psiholog sau sociolog într-o anchetă polițienească era recunoscută oficial. Singurul profiler din România, Dorin Dumitran, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul.
     * Cum și-a clădit Putin un imperiu personal în cei 18 ani de când conduce Rusia
     La 9 august 1999, Vladimir Putin era numit premier de către primul președinte al Federației Ruse, Boris Elîțn. De atunci conduce, fără întrerupere, cu o mână de fier Federația Rusă. Bilanțul său în fruntea "moștenitoarei URSS" este criticat de unii, lăudat de alții, dar cert este că a reușit să-și mențină și chiar să-și crească cota de popularitate în rândul rușilor. Este de așteptat să se prezinte în martie anul viitor pentru un al patrulea mandat de președinte. La momentul actual nu are nici un contracandidat și are toate șansele să rămână în fruntea statului rus până în 2024. Cu excepția lui Iosif Stalin, nici un lider rus nu îl bate la longevitate.
     * BANCHERUL
     * Raiffeisen Bank ascunde că a anulat provizioanele pentru darea in plată si si-a majorat astfel profitul cu 46%
     Raiffeisen Bank si-a anulat aproape toate provizioanele pentru darea in plată constituite anul trecut, astfel că si-a majorat substanțial profitul, cu 46% in primul semestru din acest an, însă banca nu menționează acest lucru in comunicatul de presă privind rezultatele financiare, in care se spune că "profitul net a înregistrat o ușoară creștere, de 2%, excluzând evenimentele nerecurente". Dar dacă luam in calcul si "evenimentele nerecurente", aflăm ca Raiffeisen Bank a anulat provizioane pentru riscul de credit aferent legii privind darea in plată in valoare de 22 milioane euro, din totalul de 27 milioane euro cate au fost constituite anul trecut, astfel că banca si-a majorat profitul brut cu 44% in prima jumătate din acest an, la 65 de milioane euro.
     * COTIDIANUL
     * Afacerea studiilor de fezabilitate. Rețeaua milionarilor din vorbe goale
     Politicieni și oameni de afaceri caută împreună surse de finanțare. Din bani publici pentru buzunarele proprii. Studiile de fezabilitate se fac de mulți ani, constant, și pe sume mari. Rămân apoi uitate și pline de praf prin subsolurile ministerelor. Între timp, contractele au fost onorate, milioanele plătite, sertarele încuiate. CNADNR a plătit de-a lungul timpului circa 60 milioane euro pentru studii de fezabilitate și prefezabilitate pentru construcția de drumuri și autostrăzi care s-au lăsat așteptate. Mai mult, studiile de fezabilitate au un termen de valabilitate de doi ani. Multe au fost realizate în perioada 2003-2010, ceea ce înseamnă că atunci când se va pune problema construirii drumurilor, vor trebui contractate altele.
     * Ministrul justiției, acuzat că "a tras sfori" pentru fiul său
     Ministrul justiției, Tudorel Toader, se află în centrul unui scandal după ce fiul său a câștigat un post la Facultatea de Drept Iași. Cu o lună înainte de concurs, metodologia a fost schimbată, astfel ca Alexandru Toader să poată participa la concurs, potrivit 7est.ro. Prevederea viza ca funcția de asistent universitar să poată fi ocupată și de un candidat care are titlul de doctor în Drept Penal, nu doar în Drept Civil. "Eu am îndeplinit toate condițiile. Regulamentele pot fi modificate", se apără acuzatul.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Cum ne aducem românii acasă
     100 de administrații locale vor prezenta lista de locuri disponibile pentru diaspora. Până în prezent, 4 milioane de români sunt plecați din țară. Repatrierea trebuie să reprezinte o prioritate pentru statul român. Liderii ,,RePatriot", proiect de repatriere prin antreprenoriat adresat românilor din diaspora, s-au întâlnit ieri, 10 august, cu presa din România. Prin acțiunile pe care le derulează, RePatriot dorește să dezvolte o platformă de consiliere și asistență pentru românii din afara țării. Mai exact, proiectul își propune să-i determine pe românii din diaspora să revină în țară și să investească aici într-o posibilă afacere.
     * Delta Dunării - singura deltă din lume declarată rezervație mondială a biosferei
     Delta Dunării este un paradis natural, se întinde de la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde fluviul își încheie lunga călătorie de 2.860 km de la izvorul său din Munții Pădurea Neagră din Germania și este singura deltă din lume declarată rezervație a biosferei. Ea are o suprafață de 580.000 ha reprezentând aproximativ 2,5% din suprafața totală a României și se află pe locul 3 în Europa, după Volga și Kuban și pe locul 22 între deltele lumii. Delta Dunării este una dintre zonele umede cele mai mari din lume în ceea ce privește habitatul păsărilor de apă, aici fiind întâlnite numeroase specii de păsări, unele unice pe glob, ceea ce constituie o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. Delta este și cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri de pe planetă și cu 30 de tipuri de ecosisteme.
     * Stadionul din Craiova, probleme cu structura metalică
     Pentru prima dată de la declanșarea scandalului legat de posibile lucrări greșite la stadionul de 55 de milioane de euro din Craiova, o instituție a statului recunoaște că sunt probleme. Și nu e vorba despre orice instituție, ci de singura din țară care poate da un astfel de verdict: Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). În timp ce oficialii de la București și antreprenorul lucrărilor de la stadion au spus că nu sunt probleme la structura metalică, în urma publicării în presă a imaginilor cu scheletul metalic care nu se îmbina la final, ISC spune că acolo au fost probleme care trebuie remediate și nu exclude ca structura de rezistență a clădirii să fi fost afectată.
     * Numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București a crescut cu 25% în ultimii doi ani
     Numărul de angajați din clădirile de birouri clasa A și B din București a fost de aproximativ 240.000 la finalul S1 2017. În prima jumătate a anului, numărul angajaților care lucrează în spații de birouri moderne a crescut cu 6.100, se arată într-un studiu C&W Echinox. Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu - Floreasca și zona de Vest rămân în continuare locațiile care au înregistrat cele mai mari creșteri, ocupând în continuare primele trei poziții din punct de vedere al numărului de angajați din clădirile de birouri moderne.
     * Brexit: din ce în ce mai mulți britanici solicită schimbarea cetățeniei, în favoarea uneia din UE
     Numărul britanicilor care cer cetățenia franceză este în considerabilă creștere în ultimul an. Potrivit Ministerului francez de Interne, în 2016, numărul cetățenilor britanici care au cerut naturalizarea în Franța a înregistrat o creștere de 254%. Efectul votului în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană este vizibil pe toate planurile. Încă de la referendumul ce a decis divorțul de Europa, mulți britanici și-au anunțat intenția să ceară altă cetățenie europeană, inclusiv pe cea franceză, chiar dacă procesul naturalizării în Franța durează 18 luni de la depunerea dosarului. În 2016, o astfel de solicitare a fost formulată de 1. 363 cetățeni britanici, cu 254% mai mulți decât în 2015.
     * Piața rezidențială dă semne de revenire
     Indicele Proprietăților Rezidențiale a înregistrat creșteri în al doilea trimestru al anului 2017, atât în ceea ce privește evoluția de la an la an, de 8,3%, cât și în cea trimestrială, de 1,0%, potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS). Variația anuală pozitivă a indicelui național vine coroborată cu o creștere medie a prețurilor de 1,5% pe an în ultimii cinci ani, dar și cu trendurile ascendente înregistrate la nivel regional, fapt care evidențiază revenirea pieței. Astfel, indicele prețurilor din București a prezentat o creștere de aproape 0,7% în trimestrul al doilea din 2017, în timp ce pentru zona București-Centru creșterea trimestrială a fost de 1%.
     * 12 state sud-americane condamna Venezuela lui Maduro
     Venezuela a primit un avertisment din partea ONU care reproseaza "folosirea excesiva a fortei"in timpul manifestatiilor ostile presedintelui Nicolas Maduro, iar un grup de 12 state americane condamna "ruptura ordinii democratice". Reunite la Lima, statele respective - Argentina, Brazilia, Canada, Chile,,Columbia, Costa Rica, Guatemala,Honduras, Mexic, Panama, Paraguay si Peru - si-au anuntat decizia de a nu recunoaste Adunarea Constituanta creata la initiativa lui Nicolas Maduro si nici deciziile pe care aceasta le va lua. Documentul adoptat la reuniunea respectiva exprima sprijinul fata de Parlamentul venezuelean - dominat de opozitie - condamna "absenta algerilor libere, violenta, represiunile si persecutiile politice , existenta unui mare numar de detinuti politici".
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Sacrificarea lui Dragnea, ferma de porci, TelDrum și ofensiva Codruței. Mizele lunii august - Dan Andronic
     Este evident că zilele acestea asistăm la o bătălie dură împotriva liderului PSD Liviu Dragnea. Nu-mi este simpatic deloc. Îl consider alături de Victor Ponta, unul din cei care au pus umărul la edificarea Operațiunii "Noi suntem Statul!", sperând că prin prietenia, tenisul și șprițurile cu George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea, Laura Codruța Kovesi va beneficia de protecție. Și lucrurile au stat o lungă perioadă așa, 2010-2014. În timpul lui Traian Băsescu. Chiar și după alegerile prezidențiale din 2014, părea că mecanismul funcționează. Până de curând. Trecerea în rezervă a generalului cu trei stele Florian Coldea a lipsit-o pe Laura Codruța Kovesi de cel mai important aliat.
     * Una dintre cele mai mari rețele de magazine intră în FALIMENT!
     Instanța a dispus, pe 16 iunie, intrarea în faliment a ACC Accesorii Trading, prin procedură simplificată a debitorului. Cabinetul individual de insolvență Ghercu Marin & Insolv Legal TN IPURL a fost desemnat lichidator judiciar provizoriu, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Tribunalului București. Pe 2 octombrie este programat următorul termen de judecată în dosarul privind falimentul companiei. În 2015, compania avea datorii de 4,57 milioane de lei și raporta o pierdere de 1,3 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe. În 2016, compania a înregistrat pierderi de 851.654 de lei și o datorie, în creștere, de 5,82 milioane de lei. Numărul mediu de salariați a fost de 34.
     * În cel mai mare secret! Iohannis, Ponta, Cioloș și Tudose ne-au pregătit Invazia Refugiaților
     România este gata să primească imigranți, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă internă, au decis prin acte oficiale ultimele trei Guverne și CSAT-ul condus de președintele Klaus Iohannis. Este aceeași teorie periculoasă care a adus Europa în pragul colapsului. Regimul de la București, care păstrează o tăcere suspectă în legătură cu acest subiect incendiar, are obligația să dea explicații clare.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Cuscra-bodigard a lui Vasile Blaga, specializată în blocarea licitațiilor pierdute
     Noua firmă de pază a familiei Blaga-Rudeanu, care a intrat în afacerile cu statul după ce ginerele lui Vasile Blaga a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, contestă toate licitațiile scoase la bătaie de instituțiile publi­ce pentru contractarea serviciilor de pază. Continuatoare a SC Axis Corpo­rate Security SRL, controlată de Ioan Andrei Rudeanu, SC Axis Security SRL este deținută de Aurora Mariana Rudeanu, cuscra lui Vasile Blaga, încercând, numai anul acesta, să se "lipească" de câteva contracte ale Companiei Naționale de Drumuri, ale Primăriei Municipiului Hunedoara și ale Academiei Române, însă fără succes. Două dintre aceste licitații sunt blocate, în prezent, în instanțele de judecată, după ce Axis Security a cerut anularea procedurilor de atribuire.
     * O tonă de gălbenuș de ouă lichid din Germania CONTAMINAT CU INSECTICID a fost descoperită la Timișoara
     Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat miercuri, în urma acțiunilor specifice de control, o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, acțiune realizată conform alertei din Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje - SRAAF. Potrivit unui comunicat, lotul respectiv a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare. Toate structurile teritoriale județene sunt în alertă pentru a acționa în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil, precizează reprezentanții Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
     * Banca centrală și-a amintit că poate reglementa IFN
     După ani buni în care IFN-urile (Instituții Finnaciare Nebancare) au practicat dobânzi chiar și de 2.000% jegmănind românii aflați în dificultate finnaciară, BNR s-a hotărât să facă ordine. De a revenit banca centrală la intenții mai bune? Ponderea creditării IFN în total creditare a depășit 10% în 2016 și este pe un trend ascendent. BNR a elaborat un proiect de modificare a regulamentului de funcționare a IFN-urilor care impune cerințe de capital suplimentare, de 10 ori mai mari decât cerințele maxime actuale. Astfel, pentru creditele în lei luate pentru cel mult 15 zile se acceptă un DAE de 200%, pentru cele cu scadență între 16 - 90 zile un DAE de 100%, iar pentru cele luate pentru mai mult de 90 de zile se acaceptă un DAE egal cu de 10 ori rata lombard a BNR.
     * NATIONAL
     * Politia se clatină, DIICOT e pe val!
     Lucrurile nu merg deloc bine in Politia Română, in ciuda eforturilor consistente depuse de către unii dintre șefii de structuri subordonate IGPR de a tine steagul sus. Numai că, după ce de prea multa vreme deja se vorbește numai de "milogeala" liderilor sindicali ai polițiștilor, reacția din stradă nu a încetat să apară, astfel că tot mai mulți interlopi sau simpli scandalagii nu mai au nicio jenă de a o da "parte in parte" cu oamenii in uniformă. Și astfel s-a ajuns deja la situații de-a dreptul halucinante, in care "mascații" de la SIAS sunt fugăriți de o mănă de tigăi prinși la furat, in timp ce "Pirandele" si puradeii hoților de lemne sparg cu pietre geamurile dubelor unor "luptători" parcă prea timorați. In schimb, cu fiecare zi in care Politia este "măcinată" de câte un scandal, cei de la DIICOT dau lovitură după lovitură.
     * Dragne, reținut! Ce se afla in spatele anchetei de la ferma de porci
     Mai multe ferme, printre care si aceea deținută de fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Stefan Dragnea, au fost percheziționate ieri de procurori. Printre societățile in cauză s-a numărat si ferma de porci pe care o deține fiul liderului PSD Liviu Dragnea in comuna Salcia, județul Teleorman, perchezițiile efectuate acolo soldându-se cu ducerea administratorului firmei, Ilie Dragne, la audieri. Ulterior, acesta a fost reținut, decizie considerată a fi "cu cântec" de sursele avizate. Mai exact, sursele in cauză susțin ca reținerea lui Ilie Dragne, bazată se pare pe angajarea "ilegală" a soției lui Liviu Dragnea, are in realitate un substrat mult mai adânc, unul legat de iminenta suspendare din funcția de șefă a DNA a Laurei Codruța Kövesi. Si mai exact, se vorbește despre o încercare a acesteia de a deforma suspendarea ei din funcție cu ajutorul aruncării vinei asupra liderului PSD.
     * ROMANIA LIBERA
     * PSD atacă și băncile, după multinaționale
     Premierul Mihai Tudose a anunțat, într-un interviu pentru postul Antena 3, că este decis să publice, "la un moment dat", unele informații sensibile despre băncile care activează în România. "Perioada romantică a trecut. Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară, poate să înregistreze pierderi în ani consecutivi. Pe ușa lor scrie Bancă, nu Crucea Roșie. Clădirile lor arată totuși binișor. Salariile sunt foarte bune. Domniile lor au dovedit și o imaginație foarte debordantă de a-și externaliza profiturile. Nu mai merge. Domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, eu am spus și public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înțelege răbdători la nivel de săptămână. Să își regândească strategia lor în România. Poate e cazul să le explicăm și celor care au impresia că statul român e un partener naiv că nu e așa", a precizat șeful Guvernului.
     * Președintele Maduro anunță că vrea să aibă o conversație cu Donald Trump
     Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a spus joi că dorește "o conversație" cu omologul său american, Donald Trump, care a impus sancțiuni împotriva țării sale, afirmând totuși că păstrează "arma în mână" contra oricărei eventuale agresiuni, transmite AFP citată de Agerpres. "Dacă el este atât de interesat de Venezuela, eu sunt aici, eu sunt șeful la ceea ce-l interesează", a subliniat Maduro, într-un discurs în fața noii și foarte criticatei adunări constituante. Nerecunoscută de opoziție și de țările occidentale, această adunare l-a confirmat în unanimitate în funcția de "președinte constituțional al republicii bolivariene a Venezuelei". Președintele socialist dorește ca această discuție să aibă loc prin telefon sau la New York, cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite, pe 20 septembrie.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Treziți-vă, carnavalul a luat sfârșit. Nu mai avem bani de benzină
     "Avem bani! Avem bani! Profesorilor, cât vreți pe lună? 7.000 de lei? Doctorilor, voi cât vreți, 10.000 de lei? Facem șapte spitale regionale! Ba nu, facem și un spital republican! Să fie și cu un campus. Și neapărat un hotel pentru vizitatori". Prin creșterea accizei la benzină, guvernul Tudose acceptă practic înfrângerea după doar șase luni de la instalare. A aruncat prosopul. Toate avertismentele că bugetul pe 2017 este ne sustenabil s-au adeverit. Creșterile de salarii și de pensii nu pot fi susținute din actuala structură de taxe și impozite. Bugetul nu se închide sub un deficit de 3% din PIB, așa că cea mai simplă măsură de a aduce bani în plus a fost luată: revenirea la nivelul accizelor din 2016. Aceasta va asigura un miliard de lei în plus la buget pentru 2017 și 3 miliarde de lei în plus în 2018.
     * Donald Trump îi mulțumește lui Vladimir Putin pentru reducerea personalului diplomatic din Rusia
     Donald Trump, președintele Statelor Unite, i-a mulțumit, joi, președintelui rus Vladimir Putin pentru decizia de a reduce numărul personalului diplomatic american din Rusia, argumentând că Washingtonul va avea de plătit mai puțin, potrivit site-ului agenției de presă Reuters. Într-o conferință de presă susținută la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, președintele SUA s-a declarat foarte mulțumit de faptul că numărul personalului diplomatic american de pe teritoriul Rusiei va fi redus. "Vreau să-i mulțumesc (n.red- lui Putin) pentru că încercăm să reducem cheltuielile, iar în ceea ce mă privește, sunt foarte recunoscător că a redus un număr mare de personal. Nu există nici un motiv real pentru ca ei să se întoarcă", a declarat președintele american.
     * De ce există o criză a forței de muncă, dacă, statistic, România are o rezervă de 4 milioane de oameni apți de muncă, dar care nu sunt salariați?
     Doar 4,8 milioane de persoane dintr-un total de 8,8 milioane de oameni care formează "populația activă" au statut de salariat, rata de angajare raportată la populația aptă de muncă fiind astfel de 55% la nivel național, potrivit datelor de la INS. În ciuda faptului că managerii și antreprenorii se plâng din ce în ce mai frecvent de faptul că nu găsesc suficient de mulți candidați pe piața muncii, datele arată că România are o rezervă de 4 mil. angajați care ar putea să lucreze, dar care nu sunt prinși în categoria salariaților. "Nu se poate să existe atâtea persoane care să nu lucreze în România, e o eroare undeva. Poate că există maximum 1 milion de oameni din România care sunt șomeri înregistrați și neînregistrați sau sunt persoane care nu vor să lucreze, dar cu siguranță nu sunt 4 milioane", a spus Horia Bugarin, director firmă de recrutare. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 08:00
     Curtea Constituțională (CCR) dezbate marți, de la ora 12:00 sesizările formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani, potrivit unei surse din presă.  detalii
Internaţional, 07:56
     Trei dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în depreciere.  detalii
Internaţional, 07:52
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  detalii
Revista Presei, 07:46
     * ADEVARUL
     * Tribunalul PSD a decis: Sevil și Rovana, nevinovate
     Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina și Brațul Pavel. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, ambele miniștri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că PSD și ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunității Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.