CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 11.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Administratorul Fermei Salcia, Ilie Liviu Dragne, și alte opt persoane, reținute pentru 24 de ore
     Percheziții, joi dimineață, la Ferma Salcia din Teleorman, la care a fost acționar fiul liderului PSD, Valentin Dragnea. Ferma ar fi vizată în dosarul de evaziune fiscală, iar administratorul fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost dus la audieri la Poliția Sectorului 1 București, iar în cursul după-amiezii a fost reținut pentru 24 de ore. Nouă persoane au fost reținute pentru 24 de ore în dosarul în care este implicată și firma fiului liderului PSD Liviu Dragnea, acestea urmând să fie prezentate vineri instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Printre cele nouă persoane reținute se află și administratorul fermei de porci Salcia, din județul Teleorman, deținută de Valentin Ștefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, Ilie Dragne, care a fost audiat la Poliția Sectorului 1 București.
     * Cea mai gravă tragedie cu care se confruntă România
     Ne ocupăm de tot și de toate, dar cel mai puțin de supraviețuirea acestui popor al nostru care, dacă lucrurile vor merge mai departe pe linia amorsată acum, riscă să fie amenințat, la propriu, cu o lentă, dar certă dispariție. Cu cei 3,4 milioane de români care sunt acum în afara granițelor țării, suntem a doua țară europeană (după Polonia) ca sursă de populație muncitoare înregistrată la muncă în alte țări europene. . În ultimii zece ani, țări ca Letonia, Lituania, Ponia, Romania și Slovacia au înregistrat plecarea a 6-9% din grupul social al tinerilor profesioniști, iar cea mai mare parte nu s-au întors niciodată acasă - afirmă un raport al CE publicat anul trecut. Iar dacă punem asta în contextul curbei demografice descendente din România și a nivelului mare de mortalitate infantilă, plus recrudescența unor "boli ale sărăciei" specifice țărilor subdezvoltate, chiar avem de ce să ne îngrijorăm.
     * Iordache: Dragnea avea bilete de odihnă. Trebuia să plece în concediu
     Vicepreședintele Parlamentului, Florin Iordache, a declarat, joi, că președintele PSD, Liviu Dragnea, a trebuit să plece în concediu, deoarece avea "bilete de odihnă". În plus, un lider politic nu ar trebui să-și programeze vacanțele în funcție de ordonanțele date de un guvern. Social-democratul a precizat că nu se prefigurează ca în perioada următoare să mai existe o ședință a plenului Camerei Deputaților.
     * Tudose: Românii să înțeleagă că, dacă lucrează cu o bancă anume, ăia ne fură
     Există posibilitatea de a face publice date despre anumite bănci care își externalizează profiturile astfel încât "să înțeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură", a declarat miercuri, la Antena 3, premierul Mihai Tudose. "Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară funcționează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădirea scrie că e bancă, nu Crucea Roșie sau o instituție de caritate. Sediile arată binișor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginație debordantă în a-și externaliza profiturile. Nu mai merge", a spus Tudose, potrivit News.ro.
     * Peninsula Coreeană, între diplomație și "Fire and Fury" (Foc și furie)
     Coreea de Nord a efectuat un nou test cu rachete balistice. China și-a consolidat apărarea de-a lungul frontierei cu Coreea de Nord și a redesenat structura de forțe militare în regiunile din vecinătate ei. Generalul Joseph Dunford, președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore, a declarat că Phenianul este capabil de un atac limitat cu rachete balistice (ICBM). Războiul declarațiilor continuă. Exercițiile militare sunt în plină desfășurare de ambele părți ale Zonei de Demarcație. Ne aflăm în faza premergătoare a unei confruntări militare. Când va fi declanșată? Nu știm. Ceea ce știm este faptul că toate condițiile sunt îndeplinite.
     * Singurul profiler al Poliție Române: "Oricine poate să omoare, nu toată lumea poate viola"
     În februarie 2015, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) se înființează Serviciul de Analiză Comportamentală (SAC), un proiect inițiat de chestorul Vasile Viorel, la acea vreme adjunct al comandantului Poliției Române, în prezent pensionar. Era pentru prima dată în istoria recentă când nevoia expertizei unui psiholog sau sociolog într-o anchetă polițienească era recunoscută oficial. Singurul profiler din România, Dorin Dumitran, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul.
     * Cum și-a clădit Putin un imperiu personal în cei 18 ani de când conduce Rusia
     La 9 august 1999, Vladimir Putin era numit premier de către primul președinte al Federației Ruse, Boris Elîțn. De atunci conduce, fără întrerupere, cu o mână de fier Federația Rusă. Bilanțul său în fruntea "moștenitoarei URSS" este criticat de unii, lăudat de alții, dar cert este că a reușit să-și mențină și chiar să-și crească cota de popularitate în rândul rușilor. Este de așteptat să se prezinte în martie anul viitor pentru un al patrulea mandat de președinte. La momentul actual nu are nici un contracandidat și are toate șansele să rămână în fruntea statului rus până în 2024. Cu excepția lui Iosif Stalin, nici un lider rus nu îl bate la longevitate.
     * BANCHERUL
     * Raiffeisen Bank ascunde că a anulat provizioanele pentru darea in plată si si-a majorat astfel profitul cu 46%
     Raiffeisen Bank si-a anulat aproape toate provizioanele pentru darea in plată constituite anul trecut, astfel că si-a majorat substanțial profitul, cu 46% in primul semestru din acest an, însă banca nu menționează acest lucru in comunicatul de presă privind rezultatele financiare, in care se spune că "profitul net a înregistrat o ușoară creștere, de 2%, excluzând evenimentele nerecurente". Dar dacă luam in calcul si "evenimentele nerecurente", aflăm ca Raiffeisen Bank a anulat provizioane pentru riscul de credit aferent legii privind darea in plată in valoare de 22 milioane euro, din totalul de 27 milioane euro cate au fost constituite anul trecut, astfel că banca si-a majorat profitul brut cu 44% in prima jumătate din acest an, la 65 de milioane euro.
     * COTIDIANUL
     * Afacerea studiilor de fezabilitate. Rețeaua milionarilor din vorbe goale
     Politicieni și oameni de afaceri caută împreună surse de finanțare. Din bani publici pentru buzunarele proprii. Studiile de fezabilitate se fac de mulți ani, constant, și pe sume mari. Rămân apoi uitate și pline de praf prin subsolurile ministerelor. Între timp, contractele au fost onorate, milioanele plătite, sertarele încuiate. CNADNR a plătit de-a lungul timpului circa 60 milioane euro pentru studii de fezabilitate și prefezabilitate pentru construcția de drumuri și autostrăzi care s-au lăsat așteptate. Mai mult, studiile de fezabilitate au un termen de valabilitate de doi ani. Multe au fost realizate în perioada 2003-2010, ceea ce înseamnă că atunci când se va pune problema construirii drumurilor, vor trebui contractate altele.
     * Ministrul justiției, acuzat că "a tras sfori" pentru fiul său
     Ministrul justiției, Tudorel Toader, se află în centrul unui scandal după ce fiul său a câștigat un post la Facultatea de Drept Iași. Cu o lună înainte de concurs, metodologia a fost schimbată, astfel ca Alexandru Toader să poată participa la concurs, potrivit 7est.ro. Prevederea viza ca funcția de asistent universitar să poată fi ocupată și de un candidat care are titlul de doctor în Drept Penal, nu doar în Drept Civil. "Eu am îndeplinit toate condițiile. Regulamentele pot fi modificate", se apără acuzatul.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Cum ne aducem românii acasă
     100 de administrații locale vor prezenta lista de locuri disponibile pentru diaspora. Până în prezent, 4 milioane de români sunt plecați din țară. Repatrierea trebuie să reprezinte o prioritate pentru statul român. Liderii ,,RePatriot", proiect de repatriere prin antreprenoriat adresat românilor din diaspora, s-au întâlnit ieri, 10 august, cu presa din România. Prin acțiunile pe care le derulează, RePatriot dorește să dezvolte o platformă de consiliere și asistență pentru românii din afara țării. Mai exact, proiectul își propune să-i determine pe românii din diaspora să revină în țară și să investească aici într-o posibilă afacere.
     * Delta Dunării - singura deltă din lume declarată rezervație mondială a biosferei
     Delta Dunării este un paradis natural, se întinde de la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde fluviul își încheie lunga călătorie de 2.860 km de la izvorul său din Munții Pădurea Neagră din Germania și este singura deltă din lume declarată rezervație a biosferei. Ea are o suprafață de 580.000 ha reprezentând aproximativ 2,5% din suprafața totală a României și se află pe locul 3 în Europa, după Volga și Kuban și pe locul 22 între deltele lumii. Delta Dunării este una dintre zonele umede cele mai mari din lume în ceea ce privește habitatul păsărilor de apă, aici fiind întâlnite numeroase specii de păsări, unele unice pe glob, ceea ce constituie o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. Delta este și cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri de pe planetă și cu 30 de tipuri de ecosisteme.
     * Stadionul din Craiova, probleme cu structura metalică
     Pentru prima dată de la declanșarea scandalului legat de posibile lucrări greșite la stadionul de 55 de milioane de euro din Craiova, o instituție a statului recunoaște că sunt probleme. Și nu e vorba despre orice instituție, ci de singura din țară care poate da un astfel de verdict: Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). În timp ce oficialii de la București și antreprenorul lucrărilor de la stadion au spus că nu sunt probleme la structura metalică, în urma publicării în presă a imaginilor cu scheletul metalic care nu se îmbina la final, ISC spune că acolo au fost probleme care trebuie remediate și nu exclude ca structura de rezistență a clădirii să fi fost afectată.
     * Numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București a crescut cu 25% în ultimii doi ani
     Numărul de angajați din clădirile de birouri clasa A și B din București a fost de aproximativ 240.000 la finalul S1 2017. În prima jumătate a anului, numărul angajaților care lucrează în spații de birouri moderne a crescut cu 6.100, se arată într-un studiu C&W Echinox. Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu - Floreasca și zona de Vest rămân în continuare locațiile care au înregistrat cele mai mari creșteri, ocupând în continuare primele trei poziții din punct de vedere al numărului de angajați din clădirile de birouri moderne.
     * Brexit: din ce în ce mai mulți britanici solicită schimbarea cetățeniei, în favoarea uneia din UE
     Numărul britanicilor care cer cetățenia franceză este în considerabilă creștere în ultimul an. Potrivit Ministerului francez de Interne, în 2016, numărul cetățenilor britanici care au cerut naturalizarea în Franța a înregistrat o creștere de 254%. Efectul votului în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană este vizibil pe toate planurile. Încă de la referendumul ce a decis divorțul de Europa, mulți britanici și-au anunțat intenția să ceară altă cetățenie europeană, inclusiv pe cea franceză, chiar dacă procesul naturalizării în Franța durează 18 luni de la depunerea dosarului. În 2016, o astfel de solicitare a fost formulată de 1. 363 cetățeni britanici, cu 254% mai mulți decât în 2015.
     * Piața rezidențială dă semne de revenire
     Indicele Proprietăților Rezidențiale a înregistrat creșteri în al doilea trimestru al anului 2017, atât în ceea ce privește evoluția de la an la an, de 8,3%, cât și în cea trimestrială, de 1,0%, potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS). Variația anuală pozitivă a indicelui național vine coroborată cu o creștere medie a prețurilor de 1,5% pe an în ultimii cinci ani, dar și cu trendurile ascendente înregistrate la nivel regional, fapt care evidențiază revenirea pieței. Astfel, indicele prețurilor din București a prezentat o creștere de aproape 0,7% în trimestrul al doilea din 2017, în timp ce pentru zona București-Centru creșterea trimestrială a fost de 1%.
     * 12 state sud-americane condamna Venezuela lui Maduro
     Venezuela a primit un avertisment din partea ONU care reproseaza "folosirea excesiva a fortei"in timpul manifestatiilor ostile presedintelui Nicolas Maduro, iar un grup de 12 state americane condamna "ruptura ordinii democratice". Reunite la Lima, statele respective - Argentina, Brazilia, Canada, Chile,,Columbia, Costa Rica, Guatemala,Honduras, Mexic, Panama, Paraguay si Peru - si-au anuntat decizia de a nu recunoaste Adunarea Constituanta creata la initiativa lui Nicolas Maduro si nici deciziile pe care aceasta le va lua. Documentul adoptat la reuniunea respectiva exprima sprijinul fata de Parlamentul venezuelean - dominat de opozitie - condamna "absenta algerilor libere, violenta, represiunile si persecutiile politice , existenta unui mare numar de detinuti politici".
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Sacrificarea lui Dragnea, ferma de porci, TelDrum și ofensiva Codruței. Mizele lunii august - Dan Andronic
     Este evident că zilele acestea asistăm la o bătălie dură împotriva liderului PSD Liviu Dragnea. Nu-mi este simpatic deloc. Îl consider alături de Victor Ponta, unul din cei care au pus umărul la edificarea Operațiunii "Noi suntem Statul!", sperând că prin prietenia, tenisul și șprițurile cu George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea, Laura Codruța Kovesi va beneficia de protecție. Și lucrurile au stat o lungă perioadă așa, 2010-2014. În timpul lui Traian Băsescu. Chiar și după alegerile prezidențiale din 2014, părea că mecanismul funcționează. Până de curând. Trecerea în rezervă a generalului cu trei stele Florian Coldea a lipsit-o pe Laura Codruța Kovesi de cel mai important aliat.
     * Una dintre cele mai mari rețele de magazine intră în FALIMENT!
     Instanța a dispus, pe 16 iunie, intrarea în faliment a ACC Accesorii Trading, prin procedură simplificată a debitorului. Cabinetul individual de insolvență Ghercu Marin & Insolv Legal TN IPURL a fost desemnat lichidator judiciar provizoriu, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Tribunalului București. Pe 2 octombrie este programat următorul termen de judecată în dosarul privind falimentul companiei. În 2015, compania avea datorii de 4,57 milioane de lei și raporta o pierdere de 1,3 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe. În 2016, compania a înregistrat pierderi de 851.654 de lei și o datorie, în creștere, de 5,82 milioane de lei. Numărul mediu de salariați a fost de 34.
     * În cel mai mare secret! Iohannis, Ponta, Cioloș și Tudose ne-au pregătit Invazia Refugiaților
     România este gata să primească imigranți, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă internă, au decis prin acte oficiale ultimele trei Guverne și CSAT-ul condus de președintele Klaus Iohannis. Este aceeași teorie periculoasă care a adus Europa în pragul colapsului. Regimul de la București, care păstrează o tăcere suspectă în legătură cu acest subiect incendiar, are obligația să dea explicații clare.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Cuscra-bodigard a lui Vasile Blaga, specializată în blocarea licitațiilor pierdute
     Noua firmă de pază a familiei Blaga-Rudeanu, care a intrat în afacerile cu statul după ce ginerele lui Vasile Blaga a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, contestă toate licitațiile scoase la bătaie de instituțiile publi­ce pentru contractarea serviciilor de pază. Continuatoare a SC Axis Corpo­rate Security SRL, controlată de Ioan Andrei Rudeanu, SC Axis Security SRL este deținută de Aurora Mariana Rudeanu, cuscra lui Vasile Blaga, încercând, numai anul acesta, să se "lipească" de câteva contracte ale Companiei Naționale de Drumuri, ale Primăriei Municipiului Hunedoara și ale Academiei Române, însă fără succes. Două dintre aceste licitații sunt blocate, în prezent, în instanțele de judecată, după ce Axis Security a cerut anularea procedurilor de atribuire.
     * O tonă de gălbenuș de ouă lichid din Germania CONTAMINAT CU INSECTICID a fost descoperită la Timișoara
     Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat miercuri, în urma acțiunilor specifice de control, o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, acțiune realizată conform alertei din Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje - SRAAF. Potrivit unui comunicat, lotul respectiv a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare. Toate structurile teritoriale județene sunt în alertă pentru a acționa în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil, precizează reprezentanții Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
     * Banca centrală și-a amintit că poate reglementa IFN
     După ani buni în care IFN-urile (Instituții Finnaciare Nebancare) au practicat dobânzi chiar și de 2.000% jegmănind românii aflați în dificultate finnaciară, BNR s-a hotărât să facă ordine. De a revenit banca centrală la intenții mai bune? Ponderea creditării IFN în total creditare a depășit 10% în 2016 și este pe un trend ascendent. BNR a elaborat un proiect de modificare a regulamentului de funcționare a IFN-urilor care impune cerințe de capital suplimentare, de 10 ori mai mari decât cerințele maxime actuale. Astfel, pentru creditele în lei luate pentru cel mult 15 zile se acceptă un DAE de 200%, pentru cele cu scadență între 16 - 90 zile un DAE de 100%, iar pentru cele luate pentru mai mult de 90 de zile se acaceptă un DAE egal cu de 10 ori rata lombard a BNR.
     * NATIONAL
     * Politia se clatină, DIICOT e pe val!
     Lucrurile nu merg deloc bine in Politia Română, in ciuda eforturilor consistente depuse de către unii dintre șefii de structuri subordonate IGPR de a tine steagul sus. Numai că, după ce de prea multa vreme deja se vorbește numai de "milogeala" liderilor sindicali ai polițiștilor, reacția din stradă nu a încetat să apară, astfel că tot mai mulți interlopi sau simpli scandalagii nu mai au nicio jenă de a o da "parte in parte" cu oamenii in uniformă. Și astfel s-a ajuns deja la situații de-a dreptul halucinante, in care "mascații" de la SIAS sunt fugăriți de o mănă de tigăi prinși la furat, in timp ce "Pirandele" si puradeii hoților de lemne sparg cu pietre geamurile dubelor unor "luptători" parcă prea timorați. In schimb, cu fiecare zi in care Politia este "măcinată" de câte un scandal, cei de la DIICOT dau lovitură după lovitură.
     * Dragne, reținut! Ce se afla in spatele anchetei de la ferma de porci
     Mai multe ferme, printre care si aceea deținută de fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Stefan Dragnea, au fost percheziționate ieri de procurori. Printre societățile in cauză s-a numărat si ferma de porci pe care o deține fiul liderului PSD Liviu Dragnea in comuna Salcia, județul Teleorman, perchezițiile efectuate acolo soldându-se cu ducerea administratorului firmei, Ilie Dragne, la audieri. Ulterior, acesta a fost reținut, decizie considerată a fi "cu cântec" de sursele avizate. Mai exact, sursele in cauză susțin ca reținerea lui Ilie Dragne, bazată se pare pe angajarea "ilegală" a soției lui Liviu Dragnea, are in realitate un substrat mult mai adânc, unul legat de iminenta suspendare din funcția de șefă a DNA a Laurei Codruța Kövesi. Si mai exact, se vorbește despre o încercare a acesteia de a deforma suspendarea ei din funcție cu ajutorul aruncării vinei asupra liderului PSD.
     * ROMANIA LIBERA
     * PSD atacă și băncile, după multinaționale
     Premierul Mihai Tudose a anunțat, într-un interviu pentru postul Antena 3, că este decis să publice, "la un moment dat", unele informații sensibile despre băncile care activează în România. "Perioada romantică a trecut. Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară, poate să înregistreze pierderi în ani consecutivi. Pe ușa lor scrie Bancă, nu Crucea Roșie. Clădirile lor arată totuși binișor. Salariile sunt foarte bune. Domniile lor au dovedit și o imaginație foarte debordantă de a-și externaliza profiturile. Nu mai merge. Domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, eu am spus și public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înțelege răbdători la nivel de săptămână. Să își regândească strategia lor în România. Poate e cazul să le explicăm și celor care au impresia că statul român e un partener naiv că nu e așa", a precizat șeful Guvernului.
     * Președintele Maduro anunță că vrea să aibă o conversație cu Donald Trump
     Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a spus joi că dorește "o conversație" cu omologul său american, Donald Trump, care a impus sancțiuni împotriva țării sale, afirmând totuși că păstrează "arma în mână" contra oricărei eventuale agresiuni, transmite AFP citată de Agerpres. "Dacă el este atât de interesat de Venezuela, eu sunt aici, eu sunt șeful la ceea ce-l interesează", a subliniat Maduro, într-un discurs în fața noii și foarte criticatei adunări constituante. Nerecunoscută de opoziție și de țările occidentale, această adunare l-a confirmat în unanimitate în funcția de "președinte constituțional al republicii bolivariene a Venezuelei". Președintele socialist dorește ca această discuție să aibă loc prin telefon sau la New York, cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite, pe 20 septembrie.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Treziți-vă, carnavalul a luat sfârșit. Nu mai avem bani de benzină
     "Avem bani! Avem bani! Profesorilor, cât vreți pe lună? 7.000 de lei? Doctorilor, voi cât vreți, 10.000 de lei? Facem șapte spitale regionale! Ba nu, facem și un spital republican! Să fie și cu un campus. Și neapărat un hotel pentru vizitatori". Prin creșterea accizei la benzină, guvernul Tudose acceptă practic înfrângerea după doar șase luni de la instalare. A aruncat prosopul. Toate avertismentele că bugetul pe 2017 este ne sustenabil s-au adeverit. Creșterile de salarii și de pensii nu pot fi susținute din actuala structură de taxe și impozite. Bugetul nu se închide sub un deficit de 3% din PIB, așa că cea mai simplă măsură de a aduce bani în plus a fost luată: revenirea la nivelul accizelor din 2016. Aceasta va asigura un miliard de lei în plus la buget pentru 2017 și 3 miliarde de lei în plus în 2018.
     * Donald Trump îi mulțumește lui Vladimir Putin pentru reducerea personalului diplomatic din Rusia
     Donald Trump, președintele Statelor Unite, i-a mulțumit, joi, președintelui rus Vladimir Putin pentru decizia de a reduce numărul personalului diplomatic american din Rusia, argumentând că Washingtonul va avea de plătit mai puțin, potrivit site-ului agenției de presă Reuters. Într-o conferință de presă susținută la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, președintele SUA s-a declarat foarte mulțumit de faptul că numărul personalului diplomatic american de pe teritoriul Rusiei va fi redus. "Vreau să-i mulțumesc (n.red- lui Putin) pentru că încercăm să reducem cheltuielile, iar în ceea ce mă privește, sunt foarte recunoscător că a redus un număr mare de personal. Nu există nici un motiv real pentru ca ei să se întoarcă", a declarat președintele american.
     * De ce există o criză a forței de muncă, dacă, statistic, România are o rezervă de 4 milioane de oameni apți de muncă, dar care nu sunt salariați?
     Doar 4,8 milioane de persoane dintr-un total de 8,8 milioane de oameni care formează "populația activă" au statut de salariat, rata de angajare raportată la populația aptă de muncă fiind astfel de 55% la nivel național, potrivit datelor de la INS. În ciuda faptului că managerii și antreprenorii se plâng din ce în ce mai frecvent de faptul că nu găsesc suficient de mulți candidați pe piața muncii, datele arată că România are o rezervă de 4 mil. angajați care ar putea să lucreze, dar care nu sunt prinși în categoria salariaților. "Nu se poate să existe atâtea persoane care să nu lucreze în România, e o eroare undeva. Poate că există maximum 1 milion de oameni din România care sunt șomeri înregistrați și neînregistrați sau sunt persoane care nu vor să lucreze, dar cu siguranță nu sunt 4 milioane", a spus Horia Bugarin, director firmă de recrutare. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 17:54
     Mii de manifestanți defilau astăzi după-amiaza la Roma, împotriva fascismului, la apelul stângii, în timp ce Matteo Salvini, principalul candidat al extremei drepte în alegerile legislative de la 4 martie, a adunat peste 15.000 de persoane la Milano, au constatat jurnaliști AFP.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:34
     Un bărbat a murit sâmbătă după ce s-a aruncat de la etajul 10 al Spitalului Județean de Urgență "Constantin Opriș" din Baia Mare. Bărbatul nu era internat în spital, însă nu se știe nici dacă se afla în vizită la un pacient, spune directorul unității spitalicești, Vasile Pop.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:56
     Cel puțin 38 de persoane au fost ucise în două atentate cu mașină capcană care au vizat vineri palatul prezidențial și un hotel în capitala Somaliei, Mogadiscio, au declarat sâmbătă serviciile de securitate somaleze pentru AFP.  click să citești tot articolul
Politică, 15:34
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță, astăzi, că în urmă cu două zile s-a întâlnit cu Adam Sambrook, viceambasador în cadrul Ambasadei Marii Britanii în România, căruia i-a prezentat stadiul celor trei ale justiției, precum și modificările aduse Codurilor penale.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:19
     Transgaz și BERD au semnat vineri un acord de finanțare de 60 milioane de euro privind construirea conductei BRUA pe teritoriul României.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.