Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 12.09.2018

F.B.
 
mărește imaginea
      Adevărul
     *  Culise. Dragnea vrea să-l tragă pe linie moartă pe Maior. Care e planul
     Radu Eremia, jurnalist al ziarului Adevărul, scrie că Parlamentul, dominat de majoritatea PSD-ALDE, va propune Ministerului de Externe să demareze procedura de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior, au declarat surse politice. Motivul? Dragnea și Tăriceanu suspectează că Maior și Ponta uneltesc pentru a desface majoritatea parlamentară. Decizia finală îi va aparține președintelui Iohannis.
     Publicația mai arată arată că astăzi, Comisia de politică externă a Senatului îl va audia pe ambasadorul României în SUA, George Maior. Iar aceasta, oficial, "pentru a da o serie de explicații cu privire la activitatea sa de ambasador, cu declarațiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme, care au stârnit, nu vă ascund, o serie de întrebări și, probabil, mai mult de atât, anumite îngrijorări și nemulțumiri. Ele pot să afecteze în mod serios relația în Parteneriatul Strategic", a anunțat președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, dar și membru în Comisia de politică externă. Potrivit unor surse politice, deciza audierii lui Maior a fost strict o înțelegere între Dragnea și Tăriceanu. Acest lucru este indicat de faptul că alți membri ai Comisiei de politică externă nu știu care sunt motivele audierii. "Eu nu am fost informat de motivele chemării. Totuși, nu văd audierea unui oficial fie din administrație sau diplomație ca pe o sancțiune. E rolul Parlamentului să-i cheme" a declarat senatorul PSD Mihnea Costoiu. Senatorul PNL Alina Gorghiu, vicepreședinte al Comisiei de politică externă, a completat: "Nu este niciun motiv special scris în cererea pentru Maior".
     După ce Rudolph Giuliani, unul dintre avocații lui Trump, i-a trimis o scrisoare președintelui Iohannis în care a criticat activitatea DNA, George Maior a catalogat textul drept "lobby" făcut pentru persoane din România cu "probleme penale". Ulterior, însuși Giuliani a recunoscut că a primit bani pentru scrisoarea critică la adresa procurorilor.
     Bancherul
     *  BCR pierde clienți fideli de zeci de ani, după ce le-a blocat conturile fără să-i anunțe
     Publicația Bancherul arată cum mai mulți clienți ai BCR spun că vor schimba banca, invocând problemele recente privind actualizarea datelor personale, când banca le-a blocat conturile fără să-i anunțe în prealabil, dar și din cauza birocrației excesive, a modului greoi de comunicare și a comisioanelor mari în comparație cu alte bănci.
     "Mi-a fost blocat cardul și nu am mai putut face plăți. Am aflat asta la benzinărie, după ce am făcut plinul. Nu mi se pare corect ca BCR să procedeze astfel, motiv pentru care voi trece la altă bancă. Oricum, din câte am văzut, sunt bănci cu comisioane mult mai mici decât la BCR", ni s-a plâns recent un client al BCR de peste 20 de ani, la Reclamațiibanci.ro.
     "Băncile abuzează în continuare. Deși sunt un prestator de servicii, în loc să servească, au acel comportament teribil de non-business, forcing, tipic unui serviciu IMPUS și nu cu adevărat concurențial", comentează un cititor pe site-ul Bancherul.ro.
     Conform ziarului Bancherul, Răspunsul BCR a fost următorul: "Toți clienții noștri au fost informați atât letric, cât și prin SMS, cu privire la procesul de actualizare a datelor. Aceasta este o inițiativă legală ce se aplică la nivel național în domeniul bancar și trebuie să respectăm reglementările în vigoare. Mulțumim pentru înțelegere!"
     Însă clientul a răspuns că nu a fost deloc informat și nici nu a primit vreun telefon de avertisment înainte de blocarea conturilor, după cum a pățit și clientul BCR menționat mai sus: "Nu am primit niciun SMS și nicio scrisoare. Verificați dacă au fost trimise".
     Plângerile din partea clienților au fost numeroase, existând și multe izbucniri de furie. Dureros pentru bancă și clienți depotrivă este faptul că această decizie surprinzătoare de blocare a conturilor a fost luată împotriva unor clienți cu o vechime de zeci de ani în relația cu banca!
     În concluzie, numeroase dintre comentariile de nemulțumire ale clienților au fost însoțite de afirmăția că vor recurge la "divorț" de BCR, o situație deloc favorabilă băncii.
     Cotidianul
     *  Taica protocoalelor: patru minciuni gogonate ale "sfântului" Lazăr
     Valer Marian, redactor al ziarului Cotidianul, scrie despre Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), că "a fost prins recent cu cel puțin patru minciuni gogonate referitor la cele două protocoale încheiate de Parchetul General cu SRI în decembrie 2016 ". Se pare că prima dintre aceste minciuni a fost spusă în ianuarie 2017, la prima ședință a noului CSM, când Augustin Lazăr a comunicat că nu ar fi comunicat niciun protocol cu SRI. Cotidianul însă arată clar că "la data respectivă nici nu se uscase bine cerneala de pe cele două protocoale încheiate de PICCJ cu SRI cu doar o lună înainte, protocoale semnate de procurorul general Augustin Lazăr și de directorul Eduard Helwig". O a doua minciună ar fi venit în luna aprilie a acestui an, când a când a transmis Ministerului Justiției o listă cu opt protocoale de colaborare instituțională încheiate de PICCJ începând din anul 2005, în care a fost menționat doar un singur protocol încheiat în decembrie 2016, deși atunci au fost încheiate două protocoale, cu numere de înregistrare diferite și cu conținut diferit, unul clasificat și unul neclasificat.
     A treia minciună spusă de Augustin Lazăr "a constat în afirmația că protocolul secret încheiat în 2016 a fost denunțat și nu se mai aplică din martie 2017, care a fost contrazisă de el însuși în adresa oficială transmisă Ministerului Justiției în aprilie 2018, în care s-a consemnat că protocolul clasificat încheiat în decembrie 2016 este în vigoare".
     Minciuna cu numărul patru ar fi aceea în care Lazăr a afirmat că "încheierea protocoalelor din decembrie 2016 a fost o obligație impusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.6/14.03.2016, adoptată de Guvernul Cioloș, la propunerea ministrului de justiție Raluca Prună. Ori, dacă a fost o obligație impusă, cum se explică că Parchetul General a funcționat nouă luni fără protocoale și că acestea au fost abrogate la scurt timp după ce au fost semnate, deși OUG nr.6/2016 nu a fost abrogată? În realitate, protocoalele în discuție au fost încheiate de Lazăr și Helwig cu trei zile înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, când era previzibilă victoria categorică a PSD, cei doi semnatari urmărind să se asigure astfel pentru eventualitatea în care un guvern constituit și condus de PSD ar fi abrogat ordonanța susmenționată", mai arată Valeri Marian pentru Cotidianul.
     Dincolo de vina morală pentru aceste chestiuni, Cotidianul scrie că este gravă ascunderea față de Ministrul Justiției a încheierii celor două protocoale cu SRI din decembrie 2016, fiind motiv suficient pentru revocarea din funcție.
     Curierul Național
     *  Camera de Comerț și Industrie București a primit o delegație de oameni de afaceri turci
     Curierul Național informează că Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), a primit la sediul Camerei bucureștene o delegație de oameni de afaceri turci, alcătuită din 11 firme din domeniul industriei chimice și cosmetice, condusă de dl. Ilker Duran, director al firmei ILKOM, membru al Consiliului de Conducere al Camerei de Comerț din Bursa (BTSO).
     Președintele Camerei bucureștene a exprimat interesul privind dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele șase acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizații similare din această țară, dar și buna colaborare cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România. În acest context, Președintele Dimitriu, a subliniat deschiderea pentru semnarea unor astfel de documente cu BTSO, precum și pentru organizarea unei misiuni economice în Turcia, acesta fiind un bun prilej pentru a cunoaște noi posibili parteneri.
     Totodată, potrivit lui Ilker Duran, există interes pentru colaborarea cu parteneri români, în acest domeniu și nu numai. În acest context, oaspetele turc a adresat conducerii CCIB invitația de a vizita, cu o misiune economică, orașul Bursa. Relațiile economice dintre cele două state sunt la un nivel bun. După volumul schimburilor comerciale, Turcia ocupă locul 6 (după Germania, Italia, Franța, Ungaria si Polonia) fiind principalul partener al României din afara UE. Tendința de majorare a schimburilor comerciale româno-turce s-a menținut și în prima jumătate a anului 2018, în care volumul total s-a majorat, comparativ cu perioada similară din 2017, cu 27,6%, din care exportul cu 19,3% ajungând la 1.375 milioane USD, iar importul cu 33,8% (2.084,5 milioane USD).
     Jurnalul Național
     *  Nu mai promiteți proiecte noi. Vă faceți de râs! Terminați-le măcar pe cele vechi!
     Radu Tudor, redactor al publicației Jurnalul Național, scrie despre guvernul PSD-ALDE că este "corigent la capitolul investiții, mai ales în zona de infrastructură", și că încearcă să compenseze acest "handicap grav" în ochii opiniei publice.
     Astfel, redactorul arată că recent au fost anunțate proiectele de PPP (parteneriat public-privat). Adică mari investiții făcute de firme private, care mai apoi din taxe își recuperează investiția. Totul bun și frumos, pe model occidental. Problema este "că multe dintre proiectele anunțate sunt de ani de zile menționate, promise, nerealizate. Deși avem absolut tot ce ne trebuie ca țară să le realizăm". Ne lipsesc însă persoane competente.
     Pe lângă halucinații de genul "o nouă stațiune turistică în Munții Făgăraș", lista PPP include și următoarea promisiune - construirea aeroportului București Sud: "Supraaglomerarea Aeroportului Henri Coandă - Otopeni impune construirea unui nou aeroport, în zona de sud a Bucureștiului, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri. Aeroportul din zona de sud a Bucureștiului va putea deveni un punct de tranzit în deplasările pasagerilor către regiunile Asia - Pacific, cât și Europa - America. Dimensiunea Aeroportului București Sud va trebui proiectată pentru un trafic de aproximativ 30 de milioane de pasageri, pe o suprafață desfășurată de maximum 600 ha și să fie dotat cu cel puțin două terminale. În măsura în care se vor identifica asemenea suprafețe la autoritățile locale, acestea pot participa la constituirea societății de proiect. Accesul la acest aeroport se va face și pe noua autostradă București-Alexandria-Craiova și pe centura Bucureștiului, care este prevăzută să treacă în apropiere, cât și pe noua magistrală de metrou Bragadiru-Piața Unirii". Ar fi de râs, dar în realitate e de plâns, scrie Jurnalul Național.
     Ziarul Național
     *  Crin Antonescu: "Hâjoana" Ponta-Dragnea, "o penibilă răfuială de mahala"
     Ziarul Național scrie că după o lungă perioadă în care nu a mai fost zărit sau auzit pe scenă politică autohtonă, de pe care s-a retras, fostul lider PNL - care a condus, alături de Victor Ponta, Uniunea Social Liberală - a catalogat în termeni categorici săgețile pe care și le aruncă actualul și fostul lider PSD.
     Întrebat dacă știe ce înseamnă "statul paralel" invocat de Dragnea de ceva vreme, fostul lider PNL a admis că e o tema serioasă de discuție, spre deosebire de contrele dintre actualul șef PSD și fostul premier. "Asta este o discuție serioasă -fără poze - cu alte argumente (...) e o discuție interesantă, importantă, e una din problemele mari ale societății românești și ale politicii românești în ultimii ani (...) este o tema serioasă (...) iar hârjoană dintre dl Ponta și dl Dragnea este doar o penibilă răfuială de mahala, care nu poate să lumineze, să ne facem să înțelegem sau să rezolvăm problema statului paralel sau cum l-om numi", a declarat Crin Antonescu la Digi24.
     Totodată, fostul lider liberal a susținut, cu referire la manifestarea din 10 august și pe fondul solicitării PSD-ului vizând investigarea ipotezei privind eventuale finanțări externe ale protestului, următorul aspect: "cert este că în toată această istorie, această zi prezintă niște ciudățenii, dar nu pot eu să dezvolt acum". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  # SUS/JOS PROTOCOLUL
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2018, ora 10:04)  
 Cum/necum ȚARA s-a ,, evaporat " și jandarmeria n-a tras cu H²0 ...


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.