CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 13.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Guvernul deschide ușa legală pentru miniștrii penali
     Politicienii condamnați definitiv pentru fapte de corupție ar putea ocupa fotolii de miniștri dacă s-au reabilitat. Prevederea apare într-un proiect de act normativ, denumit "Codul Administrativ", ce vine ca urmare a deciziei date de Curtea Constituțională, potrivit căreia interdicția ca persoanele condamnate să facă parte din Guvern ar trebui să înceteze. Ministrul Justiției: "Nu este un proiect de Ordonanță de Urgență". Detaliile apar într-un proiect de act normativ, denumit "Codul Administrativ". Potrivit proiectului de lege, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, vor putea face parte din Guvern persoanele care "nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea".
     * Liderii europeni au luat distanță de Tudose
     Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit la Bruxelles cu mai mulți lideri ai instituțiilor europene, printre care Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, pentru a le explica situația din România, însă la conferința de presă a fost lăsat singur, semn interpretat de specialiști drept o reticență a oficialilor occidentali față de noul Guvern de la București. Tudose a apărut singur, nefiind însoțit de Jean-Claude Juncker, așa cum se întâmpla în cazul lui Dacian Cioloș, fie de Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, cum era cazul lui Sorin Grindeanu, premier al PSD dat jos tot de PSD.
     * Sistemul de rachete Patriot și ce avantaje strategice aduce României
     Departamentul de Stat american a aprobat posibila vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de aproape 4 miliarde de dolari, iar pe data de 10 iulie Congresul Statelor Unite a fost notificat în legătură cu această potențială tranzacție. Anunțul a fost făcut marți seară de către Defense Security Cooperation Agency (Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate) din SUA. "România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său și pentru a descuraja amenințărilor regionale. Vânzarea propusă va spori capacitățile defensive ale forțelor armate române în fața unei agresiuni și protejarea aliaților din NATO care se antrenează adesea pe teritoriul României",
     * Ungaria aduce autostrada M4 la granița cu România
     Au demarat lucrările de construcție la tronsonul de capăt al autostrăzii M4, Berettyoujfalu -Nagykereki, tronson ce va ajunge în doi ani la granița româno-ungară și care ar urma să facă legătura cu autostrada Transilvania. La granița cu România,autostrada M4 se va opri. Autostrada Transilvaniei, ce măsoară 548 de kilometri, este realizată, în mare parte, doar pe hârtie.
     * Manevrele militare ruso-chineze din Marea Baltică "Joint Sea 2017"
     Printre noutățile, pe cât de interesante, pe atât de neliniștitoare ale acestei veri pline de multe surprize pe planul reașezărilor strategice, se numără și exercițiul comun ruso-chinez "Joint Sea 2017" în Marea Baltică de la finele acestei luni. Pe lângă elementele foarte impresionantei flote ruse din Marea Baltică, și-au început deja deplasarea spre această zonă trei nave de luptă ale marinei chineze, atenția tuturor observatorilor militari fiind reținută de distrugătorul 173 Changsho. Este pentru prima oară când acest distrugător aparținând celei mai noi generații de nave de luptă produse în China ajunge în această regiune, fiind însoțit de fregata 571 Yucheng și de petrolierul de realimentare 964 Luomahu (cu capacitate de transport de 10.700 tone de combustibil solid sau lichid), adică o structură clasică a unei unități de luptă din marina chineză: două nave de prim rang și o alta de susținere logistică
     * Un aisberg gigant s-a desprins de Antarctica
     Un aisberg gigant, care cel mai probabil va fi numit A68, s-a desprins de Antarctica și poate deveni o amenințare pentru circulația navelor, au anunțat miercuri cercetători de la Universitatea din Swansea și British Antarctic Survey (BAS). Conform cercetătorilor, aisbergul, care măsoară peste 5.800 de kilometri pătrați și cântărește o mie de miliarde de tone, s-a detașat de calota glaciară Larsen C, de pe coasta estică, între 10 și 12 iulie. Desprinderea aisbergului era iminentă de câteva luni încoace. În iunie, el era legat de restul continentului doar pe o suprafață de 13 kilometri, transmite Reuters. Potrivit cercetătorilor, desprinderea acestui aisberg a redus cu peste 12% volumul calotei glaciare Larsen C.
     * Vedetele Antena 3 au întors armele împotriva lui Dragnea
     Relațiile între liderul PSD Liviu Dragnea și televiziunea Antena 3, post la care social-democratul mergea regulat să anunțe cum e implementat programul de guvernare, s-au răcit în ultimele săptămâni, odată cu numirea lui Mihai Tudose ca premier și cu speranțele eliberării din închisoare a patronului trustului Intact Media, Dan Voiculescu, care ar fi favorabil promovării altor social-democrați, printre care și fosta sa angajată, primarul general Gabriela Firea, potrivit unor surse politice.
     * BANCHERUL
     * BNR a impus încă din 2004 dobânzi transparente in contractele de credit ale băncilor
     Documentele interne ale Raiffeisen Bank publicate de avocatul Gheorghe Piperea, implicat într-o serie de procese cu banca, arată că aceasta a impus clienților care au obținut credite in franci elvețieni (CHF) in perioada 2006-2008 o dobânda variabila netransparenta, fără o formula de calcul clară, pe care o putea modifica după bunul plac, cu scopul de a se proteja de riscuri, in ciuda faptului că încă din 2004 BNR impus băncilor să practice dobânzi transparente, cu prezentarea modalității de calcul al acestora.
     * COTIDIANUL
     * Mulțumitul și nemulțumitul Iohannis - Cornel Nistorescu
     Președintele nostru cel tăcut și gînditor este foarte mulțumit de felul în care funcționează DNA. Sunt absolut convins că președintele Iohannis, atunci cînd a rostit aceste cuvinte, era cum nu se poate mai sincer. Chiar este mulțumit de DNA. Sau, mai exact spus, de Laura Codruța Kövesi. Privind lucrurile cu oarecare detașare, chiar ar trebui să remarcăm o încîntare a președintelui României. DNA-ul merge strună, tovarăși! DNA-ul a făcut suficientă imagine în presa străină, a demolat nenumărați politicieni ai opoziției sau chiar ai partidului care îl susține. I-a ras chiar și pe cei care au muncit din greu la victoria lui Klaus Iohannis și apoi au fost arestați, trambalați prin tribunale și filmați în cătușe, ca, mai apoi, totul să se fîsîie cu discreție.
     * La un pas de o construcție faraonică
     Cotidianul a reușit, în exclusivitate, să intre în posesia proiectului de lege privind Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții al României, un "mamut" de 10 miliarde euro, prin care PSD ar vrea să adune sub o singură umbrelă tot ce mai are profitabil statul. Acesta este un proiect de lege depus în Parlament încă din 9 mai 2017 de către Mihai Tudose, ministrul de atunci al Economiei, în prezent prim-ministru. Până acum nu a fost discutat de Parlament, dar cu Mihai Tudose premier (fostul ministru al Economiei este cel care s-a ocupat de acest proiect), probabil că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp.
     * CURENTUL
     * Pătru a recunoscut la RTV că i-a denunțat pe Udrea și pe Dragnea
     Fosta șefă AEP, într-o intervenție la postul România TV, consemnată de știripesurse.ro și evz.ro a confirmat denunțurile făcute împotriva lui Dragnea și a lui Udrea dar a susținut că sunt denunțuri mincinoase și că a fost forțată să mintă. Ca scoasă din minți, Ana Maria Pătru și-a pierdut controlul în direct și a susținut că a fost șantajată la DNA Ploiești cu pizza și bomboane. Singurul subiect tabu pentru Pătru a fost acela dacă e adevărat că a vizitat-o un senator PSD când era în arest la domiciliu și dacă i-a adus o sumă importantă de bani de la Dragnea, aceasta fiind mărturisirea ei făcută unui apropiat care a și înregistrat-o și ulterior a predat înregistrarea la DNA Ploiești.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Lideri și perdanți pe piața agricolă
     România ocupă o poziție importantă în cadrul agriculturii europene, ocupând locul 6 în UE din punct de vedere al suprafeței agricole utilizate, după Franța, Spania, Marea Britanie, Germania și Polonia. Cerealele reprezintă cea mai importantă recoltă din producția agricolă totală din România. Terenul arabil cultivat este de 8,2 milioane ha (aproximativ 60% din terenul agricol utilizat), din care 5,4 milioane ha este cultivată cu cereale, predominante fiind grâul și porumbul. Restul suprafeței agricole este utilizat pentru creșterea animalelor, pășuni pentru animale, fânețe etc. În perioada anilor 2009-2013, valoarea medie anuală a producției agricole românești a fost de aproximativ 15 miliarde euro.
     * Abou Bakr al-Baghdadi, liderul grupului Statul Islamic, a fost cu siguranță ucis
     După mai multe știri contradictorii difuzate în ultimii ani referitoare la uciderea liderului grupului Statul Islamic, Abou Bakr al-Baghdadi, o confirmare, de data aceasta certă, a venit chiar din surse jihadiste, ajunsă în posesia Observatorului sirian privind drepturile omului (OSDH), imediat după alungarea jihadiștilor din Mossul. Directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, a declarat ziariștilor de la France Presse, citați de "Les Echos", că "înalți responsabili ai grupului Statul Islamic prezenți în provincia siriană Deir Ezzor au confirmat moartea lui Abou Bakr al-Baghdadi". Acesta nu mai fusese văzut în carne și oase începând din iulie 2014, la moscheea al-Nouri din Mossoul.
     * Toleranță zero pentru munca la negru
     Inspecția Muncii a desfășurat, în perioada 3-7 iulie 2017, acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 275.188 de euro, adică 1.238.350 de lei. Au fost depistate 75 de persoane care desfășurau muncă fără forme legale, din care 13 în județul Constanța, iar 10 în județul Argeș. În domeniul relațiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 856.100 de lei, din care 590.000 de lei pentru muncă fără forme legale.
     * Începe Europa SummerFest Sinaia
     Ediția de vară a festivalului EUROPAfest are loc la Sinaia, în perioada 13 - 26 iulie. EUROPAfest Summer Edition, un eveniment mult așteptat atât de localnici, cât și de turiști va avea în agenda sa concerte de muzică clasică, jazz, dar și Summer Music Academy Sinaia. Festivalul are o durată de 2 săptămâni și prezintă artiști din peste 10 țări: Marea Britanie, SUA, Italia, Portugalia, Singapore, Turcia, Africa de Sud, Islanda, Suedia, Polonia, India și România.
     * Noile birouri Renault România vor fi construite de Globalworth
     Globalworth a cumpărat un teren de 57.000 mp de la Coca-Cola HBC, lângă stația de metrou Preciziei, pentru a construi noile birouri Groupe Renault România. La terminarea construcției, în primul trimestru din 2019, Renault și-a luat angajamentul că va ocupa clădirea de 47.000 mp pe o perioadă de minimum 11 ani. Tranzacția este cea mai mare din istoria închirierilor de birouri din București. Renault Bucharest Connected este numele clădirii de birouri, fiind ales de angajații companiei franceze.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Bătaia lui Klaus Iohannis pe umăr (dreptul) de către Donald Trump ne costă 3,9 miliarde dolari - Ion Cristoiu
     Agenția Reuters a difuzat știrea potrivit căreia Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul pentru ca America să vîndă României Rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde dolari. Ambasadorul american Hans Klemm s-a grăbit să felicite România pentru această decizie a Departamentului de Stat. Omul de afaceri Donald Trump a găsit în unele țări din Europa Centrală și de Est proastele din iarmarocul planetar dispuse să cumpere pe bani grei armamentul care zace prin depozitele și silozurile americane, pentru că e scos din uz. Ce să faci cu el? Te costă de rupe să-l distrugi. Și atunci îl vinzi. Amărăților din Est care oricum mor de foame. Una dintre aceste țări cărora Donald Trump le-a vîrît pe gît armament american pe bani grei e România.
     * Iranul vrea să transforme armata irakiană în "Hezbollah" numărul 2
     Comandantul forțelor Iraniene revoluționare AL-Quds, Generalul-Maior Qasem Soleimani, a declarat că armata irakiană este pe cale de a deveni o armată ideologică, arătând că organizația Hezbollah din Liban și-a pus la dispoziție serviciile pentru a ajuta PMF. El a mai adăugat că armata irakiană este pe cale de a deveni o armată ideologică, arătând că organizația Hezbollah din Liban și-a pus la dispoziție serviciile pentru a ajuta PMF.
     * Coldea a ieșit la suprafață!
     Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost văzut în public miercuri după-amiaza, după o perioadă lungă în care a lipsit de la evenimente. Înmormântarea unuia dintre cei mai mare scriitori contemporani români, Augustin Buzura, i-a adus împreună pe Coldea, Petre Tobă (fost ministru de Interne), Vasile Dâncu, George Maior și Ioan Rus. Cei cinci, alături de alte nume cunoscute din politica și cultura românească, au venit la cimitirul Bellu pentru a depune coroane de flori la mormântul lui Buzura. Imaginile au fost difuzate la Antena 3, la emisiunea Sinteza zilei.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Filmul unei execuții ca la carte. Cum au dispărut rivalii lui Kovesi din DNA
     Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a redactat cele patru motivări prin care au dat aviz favorabil ordinului Laurei Codruța Kovesi de revocare din funcția de procurori DNA a lui Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, respectiv cele prin care au decis revocarea propriu-zisă a celor doi procurori aflați în conflict deschis cu procurorul-șef al DNA. Cu o zi înaintea deciziei de revocare, Kovesi, în calitate de acuzator, și cei doi procurori acuzați au fost audiați în plenul Secției de la CSM, pentru a-și prezenta, fiecare, punctele de vedere.
     * Cultura de aronia, plantația care vă poate îmbogăți cu 12.000 de euro anual
     Aronia este un arbust originar din America de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate și apreciate datorită proprietăților lor terapeutice minunate. Bogate în antioxidanți, vitamine, acizi organici și substanțe tanante, planta este considerată o minune a naturii, un izvor de sănătate și tinerețe. Fiind un superfruct, care ajută tămăduirea multor boli și contribuie la menținerea sănătății, aronia a stârnit interes pe scară largă. Astfel, fructele de aronia au devenit un fel de "elixir", pe care oamenii îl caută pentru a-l include în alimentația lor. Acestea sunt mici, de culoare neagră sau roșie, în funcție de specie și au un gust amărui (cele negre au un gust mai puternic decât cele roșii, care sunt puțin mai dulci). Specialiștii spun că în România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulcegi.
     * Se caută constructori pentru 43 km din Autostrada Sibiu-Pitești
     Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat ieri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțurile de participare la licitație pentru proiectarea și execuția tronsoanelor 1 și 5 ale Autostrăzii Sibiu-Pitești. Termenele de depunere a ofertelor sunt 17, respectiv 18 octombrie, iar valoarea totală a celor două contracte este de 2,595 miliarde de lei, fară TVA. Primul tronson are o lungime de 13 km și este cuprins între Sibiu și localitatea Boița. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 165 de milioane de euro, fără TVA. Termenul de proiectare este de 12 luni, iar cel de execuție de 36 de luni.
     * NATIONAL
     * Afacere de la Pașapoarte: se vând bonurile de ordine!
     Aglomerația de la birourile de eliberare a pașapoartelor din mai multe orașe a generat apariția unei noi "afaceri", in care bonurile de ordine emise de aparat pentru primirea clienților sunt vândute pe piață celor care nu vor să aștepte la coadă. Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim - aici oamenii s-au dovedit extrem de întreprinzători - a aflat ce se întâmplă si a decis acum schimbarea procedurii de programare, prelungind si programul de lucru la ghișee. Prefectul a anunțat că a dispus aceste masuri după ce a aflat ca oamenii stau la cozi pentru a prinde un bon de ordine încă din timpul nopții, se întocmesc liste de ordine, iar unii au ajuns să plătească pentru bonurile de ordine sau pentru un loc mai in fata pe lista de așteptare.
     * Balcanii, pe focul gazului rusesc
     Războiul gazifer in Balcani este silențios dar aceasta lupta de influenta, dusa de Rusia si Occident, influențează viitorul acestei regiuni fragile din sud-estul Europei, apreciază experții. dependența de gaz poate fi transformata in dependență politică. Moscova acumulează obstacole in regiune. Muntenegrul, slav si ortodox, s-a alăturat NATO. In Macedonia, noua putere social-democrata pare tentata să se îndepărteze de inclinațiile pro ruse ale guvernării precedente. Daca Europa are clar avantaje in termeni de investiții in economiile locale, Rusia dispune de alt atu: cartea energetica. Gazul reprezintă un sfert din consumul energetic al Uniunii Europene. Or, in 2016, gigantul rus Gazprom declara ca a furnizat o treime din gazul consumat in Europa.
     * PUTEREA
     * Răsturnare de situație în cazul lui «Dragnea-premier». Ce spune TUDOSE
     Premierul Mihai Tudose "nu are pe masă" și nu intenționează modificarea Legii 90/2001 pentru a permite persoanelor care au fost condamnate penal să facă parte din Guvern, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse apropiate șefului Executivului. "Pe masa premierului nu există niciun proiect de modificare a Legii 90/2001 (care interzice persoanelor care au fost condamnate penal să fie membri ai Guvernului - n.r.). Totul va fi transparent, așa cum a și promis la Bruxelles, la întâlnirea cu liderii europeni", au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate prim-ministrului Tudose. Potrivit unor articole apărute în mass-media, guvernul condus de Mihai Tudose ar pregăti un proiect de lege care să abroge Legea 90/2001.
     * Decizie bomba a procurorilor în dosarul lui Victor PONTA
     Decizie de ultimă oră în dosarul în care Victor Ponta era acuzat de evaziune fiscală. La doar 3 luni după ce dosarul a ajuns la Parchetul General, procurorii au decis clasarea lui. După ce DNA a clasat cauza privind infracțiunea de conflict de interese în ceea ce-l privește pe fostul premier Victor Ponta, o parte din aceasta a fost disjunsă și trimisă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
     * ROMANIA LIBERA
     * Obiectivul diplomației românești: "Să nu facă greșeli, cu prețul de a nu face nimic"
     "Avem o diplomație cuminte și plată, temătoare, corectă, dar irelevantă pe plan internațional", crede prof. dr. Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, care a analizat activitatea MAE, la solicitarea "României libere". Ce performanțe a avut diplomația românească în cele șase luni de când coaliția PSD-ALDE a preluat guvernarea? Cât de eficientă este activitatea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), într-un context regional și global extrem de complicat și tensionat? Reușește România să speculeze oportunitățile în relațiile internaționale și să evite capcanele apărute?
     * SUA lansează "Războiul oțelului", UE lovește în whiskey
     Uniunea Europeană crede că Statele Unite vor suprataxa importurile de oțel, prima măsură protecționistă luată de Donald Trump, pe principiul "America first!". Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunță că UE va reacționa cu contramăsuri în doar câteva zile, dacă președintele Trump acționează pentru a proteja industria americană a oțelului. Într-unul dintre cele mai serioase avertismente emise de CE, în contextul în care cresc riscurile unui război comercial cu SUA, Juncker a declarat că "UE este într-o dispoziție de luptă ridicată". Printre ținte s-ar număra exporturile americane de whiskey.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * România câștigă supremația în topul celor mai profitabile sisteme bancare din Europa
     Băncile locale au reușit să urce pe primul loc în topul celor mai profitabile din Europa, rata rentabilității capitalurilor (ROE) situându-se la 15,6% la finalul primului trimestru din acest an, de două ori peste media europeană, potrivit sta­tis­ticilor Autorității Bancare Europene (EBA). Sistemul bancar românesc se situa pe locul doi în topul european al profitabilității la finalul anului trecut, după cel maghiar. Deși a urcat pe prima poziție în top, se observă o ușoară scădere a rentabilității în primele trei luni, în condițiile în care la finalul lui 2016 nivelul ROE ajungea la 15,7%. Băncile din România sunt urmate în clasamentul rentabilității la nivel europenean de cele din Cehia cu un nivel al ROE de 15,5% și de cele din Letonia cu un nivel al ROE de 14,5%.
     * Valentin Lazea: Noi nu avem un sistem bancar cu risc sistemic pentru că dimensiunea băncilor este mică și nu avem instrumente sofisticate
     Dimensiunea mică a sistemului bancar românesc și lipsa instrumentelor sofisticate fac ca "sistemul nostru bancar să nu aibă un risc sistemic", consideră Valentin Lazea, economistul-șef al BNR. Sistemul bancar românesc avea anul trecut active de 393,6 mld. lei, ponderea în PIB fiind de numai 50%. Ponderea activelor bancare în PIB a intrat în anii de criză sub pragul de 60% pentru prima dată din 2007, ceea ce a marcat practic o întoarcere în timp a industriei bancare, ajustarea bilanțurilor băncilor împingând sectorul bancar chiar la stadiul de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, când diferența față de piețele dezvoltate era extrem de mare.
     * Bucureștenii își vor ridica din august pașapoartele din mallul Plaza
     Serviciul Public Comunitar pen­tru eliberarea și evidența pașapoartelor din București își mută se­diul, începând cu vara aceasta, în centrul comercial Plaza România din sectorul 6 al Capitalei, situat pe bulevardul Timișoara, la numărul 26. "Deschiderea este programată pentru finalul lunii august", spun reprezentanții Anchor Grup, compania care deține centrul comercial. În prezent, se lucrează la amenajarea birourilor, serviciul urmând să fie amplasat pe un culoar în apropierea zonei de food-court de la ultimul etaj al mallului. Prin această relocare, Anchor Grup mizează pe atragerea în zona de shopping a celor care vin să-și facă pașaport în mall, până la momentul în care îl pot ridica. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 08:00
     Curtea Constituțională (CCR) dezbate marți, de la ora 12:00 sesizările formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani, potrivit unei surse din presă.  detalii
Internaţional, 07:56
     Trei dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în depreciere.  detalii
Internaţional, 07:52
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  detalii
Revista Presei, 07:46
     * ADEVARUL
     * Tribunalul PSD a decis: Sevil și Rovana, nevinovate
     Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina și Brațul Pavel. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, ambele miniștri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că PSD și ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunității Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.