Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 13.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Guvernul deschide ușa legală pentru miniștrii penali
     Politicienii condamnați definitiv pentru fapte de corupție ar putea ocupa fotolii de miniștri dacă s-au reabilitat. Prevederea apare într-un proiect de act normativ, denumit "Codul Administrativ", ce vine ca urmare a deciziei date de Curtea Constituțională, potrivit căreia interdicția ca persoanele condamnate să facă parte din Guvern ar trebui să înceteze. Ministrul Justiției: "Nu este un proiect de Ordonanță de Urgență". Detaliile apar într-un proiect de act normativ, denumit "Codul Administrativ". Potrivit proiectului de lege, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, vor putea face parte din Guvern persoanele care "nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea".
     * Liderii europeni au luat distanță de Tudose
     Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit la Bruxelles cu mai mulți lideri ai instituțiilor europene, printre care Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, pentru a le explica situația din România, însă la conferința de presă a fost lăsat singur, semn interpretat de specialiști drept o reticență a oficialilor occidentali față de noul Guvern de la București. Tudose a apărut singur, nefiind însoțit de Jean-Claude Juncker, așa cum se întâmpla în cazul lui Dacian Cioloș, fie de Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, cum era cazul lui Sorin Grindeanu, premier al PSD dat jos tot de PSD.
     * Sistemul de rachete Patriot și ce avantaje strategice aduce României
     Departamentul de Stat american a aprobat posibila vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de aproape 4 miliarde de dolari, iar pe data de 10 iulie Congresul Statelor Unite a fost notificat în legătură cu această potențială tranzacție. Anunțul a fost făcut marți seară de către Defense Security Cooperation Agency (Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate) din SUA. "România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său și pentru a descuraja amenințărilor regionale. Vânzarea propusă va spori capacitățile defensive ale forțelor armate române în fața unei agresiuni și protejarea aliaților din NATO care se antrenează adesea pe teritoriul României",
     * Ungaria aduce autostrada M4 la granița cu România
     Au demarat lucrările de construcție la tronsonul de capăt al autostrăzii M4, Berettyoujfalu -Nagykereki, tronson ce va ajunge în doi ani la granița româno-ungară și care ar urma să facă legătura cu autostrada Transilvania. La granița cu România,autostrada M4 se va opri. Autostrada Transilvaniei, ce măsoară 548 de kilometri, este realizată, în mare parte, doar pe hârtie.
     * Manevrele militare ruso-chineze din Marea Baltică "Joint Sea 2017"
     Printre noutățile, pe cât de interesante, pe atât de neliniștitoare ale acestei veri pline de multe surprize pe planul reașezărilor strategice, se numără și exercițiul comun ruso-chinez "Joint Sea 2017" în Marea Baltică de la finele acestei luni. Pe lângă elementele foarte impresionantei flote ruse din Marea Baltică, și-au început deja deplasarea spre această zonă trei nave de luptă ale marinei chineze, atenția tuturor observatorilor militari fiind reținută de distrugătorul 173 Changsho. Este pentru prima oară când acest distrugător aparținând celei mai noi generații de nave de luptă produse în China ajunge în această regiune, fiind însoțit de fregata 571 Yucheng și de petrolierul de realimentare 964 Luomahu (cu capacitate de transport de 10.700 tone de combustibil solid sau lichid), adică o structură clasică a unei unități de luptă din marina chineză: două nave de prim rang și o alta de susținere logistică
     * Un aisberg gigant s-a desprins de Antarctica
     Un aisberg gigant, care cel mai probabil va fi numit A68, s-a desprins de Antarctica și poate deveni o amenințare pentru circulația navelor, au anunțat miercuri cercetători de la Universitatea din Swansea și British Antarctic Survey (BAS). Conform cercetătorilor, aisbergul, care măsoară peste 5.800 de kilometri pătrați și cântărește o mie de miliarde de tone, s-a detașat de calota glaciară Larsen C, de pe coasta estică, între 10 și 12 iulie. Desprinderea aisbergului era iminentă de câteva luni încoace. În iunie, el era legat de restul continentului doar pe o suprafață de 13 kilometri, transmite Reuters. Potrivit cercetătorilor, desprinderea acestui aisberg a redus cu peste 12% volumul calotei glaciare Larsen C.
     * Vedetele Antena 3 au întors armele împotriva lui Dragnea
     Relațiile între liderul PSD Liviu Dragnea și televiziunea Antena 3, post la care social-democratul mergea regulat să anunțe cum e implementat programul de guvernare, s-au răcit în ultimele săptămâni, odată cu numirea lui Mihai Tudose ca premier și cu speranțele eliberării din închisoare a patronului trustului Intact Media, Dan Voiculescu, care ar fi favorabil promovării altor social-democrați, printre care și fosta sa angajată, primarul general Gabriela Firea, potrivit unor surse politice.
     * BANCHERUL
     * BNR a impus încă din 2004 dobânzi transparente in contractele de credit ale băncilor
     Documentele interne ale Raiffeisen Bank publicate de avocatul Gheorghe Piperea, implicat într-o serie de procese cu banca, arată că aceasta a impus clienților care au obținut credite in franci elvețieni (CHF) in perioada 2006-2008 o dobânda variabila netransparenta, fără o formula de calcul clară, pe care o putea modifica după bunul plac, cu scopul de a se proteja de riscuri, in ciuda faptului că încă din 2004 BNR impus băncilor să practice dobânzi transparente, cu prezentarea modalității de calcul al acestora.
     * COTIDIANUL
     * Mulțumitul și nemulțumitul Iohannis - Cornel Nistorescu
     Președintele nostru cel tăcut și gînditor este foarte mulțumit de felul în care funcționează DNA. Sunt absolut convins că președintele Iohannis, atunci cînd a rostit aceste cuvinte, era cum nu se poate mai sincer. Chiar este mulțumit de DNA. Sau, mai exact spus, de Laura Codruța Kövesi. Privind lucrurile cu oarecare detașare, chiar ar trebui să remarcăm o încîntare a președintelui României. DNA-ul merge strună, tovarăși! DNA-ul a făcut suficientă imagine în presa străină, a demolat nenumărați politicieni ai opoziției sau chiar ai partidului care îl susține. I-a ras chiar și pe cei care au muncit din greu la victoria lui Klaus Iohannis și apoi au fost arestați, trambalați prin tribunale și filmați în cătușe, ca, mai apoi, totul să se fîsîie cu discreție.
     * La un pas de o construcție faraonică
     Cotidianul a reușit, în exclusivitate, să intre în posesia proiectului de lege privind Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții al României, un "mamut" de 10 miliarde euro, prin care PSD ar vrea să adune sub o singură umbrelă tot ce mai are profitabil statul. Acesta este un proiect de lege depus în Parlament încă din 9 mai 2017 de către Mihai Tudose, ministrul de atunci al Economiei, în prezent prim-ministru. Până acum nu a fost discutat de Parlament, dar cu Mihai Tudose premier (fostul ministru al Economiei este cel care s-a ocupat de acest proiect), probabil că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp.
     * CURENTUL
     * Pătru a recunoscut la RTV că i-a denunțat pe Udrea și pe Dragnea
     Fosta șefă AEP, într-o intervenție la postul România TV, consemnată de știripesurse.ro și evz.ro a confirmat denunțurile făcute împotriva lui Dragnea și a lui Udrea dar a susținut că sunt denunțuri mincinoase și că a fost forțată să mintă. Ca scoasă din minți, Ana Maria Pătru și-a pierdut controlul în direct și a susținut că a fost șantajată la DNA Ploiești cu pizza și bomboane. Singurul subiect tabu pentru Pătru a fost acela dacă e adevărat că a vizitat-o un senator PSD când era în arest la domiciliu și dacă i-a adus o sumă importantă de bani de la Dragnea, aceasta fiind mărturisirea ei făcută unui apropiat care a și înregistrat-o și ulterior a predat înregistrarea la DNA Ploiești.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Lideri și perdanți pe piața agricolă
     România ocupă o poziție importantă în cadrul agriculturii europene, ocupând locul 6 în UE din punct de vedere al suprafeței agricole utilizate, după Franța, Spania, Marea Britanie, Germania și Polonia. Cerealele reprezintă cea mai importantă recoltă din producția agricolă totală din România. Terenul arabil cultivat este de 8,2 milioane ha (aproximativ 60% din terenul agricol utilizat), din care 5,4 milioane ha este cultivată cu cereale, predominante fiind grâul și porumbul. Restul suprafeței agricole este utilizat pentru creșterea animalelor, pășuni pentru animale, fânețe etc. În perioada anilor 2009-2013, valoarea medie anuală a producției agricole românești a fost de aproximativ 15 miliarde euro.
     * Abou Bakr al-Baghdadi, liderul grupului Statul Islamic, a fost cu siguranță ucis
     După mai multe știri contradictorii difuzate în ultimii ani referitoare la uciderea liderului grupului Statul Islamic, Abou Bakr al-Baghdadi, o confirmare, de data aceasta certă, a venit chiar din surse jihadiste, ajunsă în posesia Observatorului sirian privind drepturile omului (OSDH), imediat după alungarea jihadiștilor din Mossul. Directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, a declarat ziariștilor de la France Presse, citați de "Les Echos", că "înalți responsabili ai grupului Statul Islamic prezenți în provincia siriană Deir Ezzor au confirmat moartea lui Abou Bakr al-Baghdadi". Acesta nu mai fusese văzut în carne și oase începând din iulie 2014, la moscheea al-Nouri din Mossoul.
     * Toleranță zero pentru munca la negru
     Inspecția Muncii a desfășurat, în perioada 3-7 iulie 2017, acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 275.188 de euro, adică 1.238.350 de lei. Au fost depistate 75 de persoane care desfășurau muncă fără forme legale, din care 13 în județul Constanța, iar 10 în județul Argeș. În domeniul relațiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 856.100 de lei, din care 590.000 de lei pentru muncă fără forme legale.
     * Începe Europa SummerFest Sinaia
     Ediția de vară a festivalului EUROPAfest are loc la Sinaia, în perioada 13 - 26 iulie. EUROPAfest Summer Edition, un eveniment mult așteptat atât de localnici, cât și de turiști va avea în agenda sa concerte de muzică clasică, jazz, dar și Summer Music Academy Sinaia. Festivalul are o durată de 2 săptămâni și prezintă artiști din peste 10 țări: Marea Britanie, SUA, Italia, Portugalia, Singapore, Turcia, Africa de Sud, Islanda, Suedia, Polonia, India și România.
     * Noile birouri Renault România vor fi construite de Globalworth
     Globalworth a cumpărat un teren de 57.000 mp de la Coca-Cola HBC, lângă stația de metrou Preciziei, pentru a construi noile birouri Groupe Renault România. La terminarea construcției, în primul trimestru din 2019, Renault și-a luat angajamentul că va ocupa clădirea de 47.000 mp pe o perioadă de minimum 11 ani. Tranzacția este cea mai mare din istoria închirierilor de birouri din București. Renault Bucharest Connected este numele clădirii de birouri, fiind ales de angajații companiei franceze.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Bătaia lui Klaus Iohannis pe umăr (dreptul) de către Donald Trump ne costă 3,9 miliarde dolari - Ion Cristoiu
     Agenția Reuters a difuzat știrea potrivit căreia Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul pentru ca America să vîndă României Rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde dolari. Ambasadorul american Hans Klemm s-a grăbit să felicite România pentru această decizie a Departamentului de Stat. Omul de afaceri Donald Trump a găsit în unele țări din Europa Centrală și de Est proastele din iarmarocul planetar dispuse să cumpere pe bani grei armamentul care zace prin depozitele și silozurile americane, pentru că e scos din uz. Ce să faci cu el? Te costă de rupe să-l distrugi. Și atunci îl vinzi. Amărăților din Est care oricum mor de foame. Una dintre aceste țări cărora Donald Trump le-a vîrît pe gît armament american pe bani grei e România.
     * Iranul vrea să transforme armata irakiană în "Hezbollah" numărul 2
     Comandantul forțelor Iraniene revoluționare AL-Quds, Generalul-Maior Qasem Soleimani, a declarat că armata irakiană este pe cale de a deveni o armată ideologică, arătând că organizația Hezbollah din Liban și-a pus la dispoziție serviciile pentru a ajuta PMF. El a mai adăugat că armata irakiană este pe cale de a deveni o armată ideologică, arătând că organizația Hezbollah din Liban și-a pus la dispoziție serviciile pentru a ajuta PMF.
     * Coldea a ieșit la suprafață!
     Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost văzut în public miercuri după-amiaza, după o perioadă lungă în care a lipsit de la evenimente. Înmormântarea unuia dintre cei mai mare scriitori contemporani români, Augustin Buzura, i-a adus împreună pe Coldea, Petre Tobă (fost ministru de Interne), Vasile Dâncu, George Maior și Ioan Rus. Cei cinci, alături de alte nume cunoscute din politica și cultura românească, au venit la cimitirul Bellu pentru a depune coroane de flori la mormântul lui Buzura. Imaginile au fost difuzate la Antena 3, la emisiunea Sinteza zilei.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Filmul unei execuții ca la carte. Cum au dispărut rivalii lui Kovesi din DNA
     Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a redactat cele patru motivări prin care au dat aviz favorabil ordinului Laurei Codruța Kovesi de revocare din funcția de procurori DNA a lui Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, respectiv cele prin care au decis revocarea propriu-zisă a celor doi procurori aflați în conflict deschis cu procurorul-șef al DNA. Cu o zi înaintea deciziei de revocare, Kovesi, în calitate de acuzator, și cei doi procurori acuzați au fost audiați în plenul Secției de la CSM, pentru a-și prezenta, fiecare, punctele de vedere.
     * Cultura de aronia, plantația care vă poate îmbogăți cu 12.000 de euro anual
     Aronia este un arbust originar din America de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate și apreciate datorită proprietăților lor terapeutice minunate. Bogate în antioxidanți, vitamine, acizi organici și substanțe tanante, planta este considerată o minune a naturii, un izvor de sănătate și tinerețe. Fiind un superfruct, care ajută tămăduirea multor boli și contribuie la menținerea sănătății, aronia a stârnit interes pe scară largă. Astfel, fructele de aronia au devenit un fel de "elixir", pe care oamenii îl caută pentru a-l include în alimentația lor. Acestea sunt mici, de culoare neagră sau roșie, în funcție de specie și au un gust amărui (cele negre au un gust mai puternic decât cele roșii, care sunt puțin mai dulci). Specialiștii spun că în România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulcegi.
     * Se caută constructori pentru 43 km din Autostrada Sibiu-Pitești
     Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat ieri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțurile de participare la licitație pentru proiectarea și execuția tronsoanelor 1 și 5 ale Autostrăzii Sibiu-Pitești. Termenele de depunere a ofertelor sunt 17, respectiv 18 octombrie, iar valoarea totală a celor două contracte este de 2,595 miliarde de lei, fară TVA. Primul tronson are o lungime de 13 km și este cuprins între Sibiu și localitatea Boița. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 165 de milioane de euro, fără TVA. Termenul de proiectare este de 12 luni, iar cel de execuție de 36 de luni.
     * NATIONAL
     * Afacere de la Pașapoarte: se vând bonurile de ordine!
     Aglomerația de la birourile de eliberare a pașapoartelor din mai multe orașe a generat apariția unei noi "afaceri", in care bonurile de ordine emise de aparat pentru primirea clienților sunt vândute pe piață celor care nu vor să aștepte la coadă. Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim - aici oamenii s-au dovedit extrem de întreprinzători - a aflat ce se întâmplă si a decis acum schimbarea procedurii de programare, prelungind si programul de lucru la ghișee. Prefectul a anunțat că a dispus aceste masuri după ce a aflat ca oamenii stau la cozi pentru a prinde un bon de ordine încă din timpul nopții, se întocmesc liste de ordine, iar unii au ajuns să plătească pentru bonurile de ordine sau pentru un loc mai in fata pe lista de așteptare.
     * Balcanii, pe focul gazului rusesc
     Războiul gazifer in Balcani este silențios dar aceasta lupta de influenta, dusa de Rusia si Occident, influențează viitorul acestei regiuni fragile din sud-estul Europei, apreciază experții. dependența de gaz poate fi transformata in dependență politică. Moscova acumulează obstacole in regiune. Muntenegrul, slav si ortodox, s-a alăturat NATO. In Macedonia, noua putere social-democrata pare tentata să se îndepărteze de inclinațiile pro ruse ale guvernării precedente. Daca Europa are clar avantaje in termeni de investiții in economiile locale, Rusia dispune de alt atu: cartea energetica. Gazul reprezintă un sfert din consumul energetic al Uniunii Europene. Or, in 2016, gigantul rus Gazprom declara ca a furnizat o treime din gazul consumat in Europa.
     * PUTEREA
     * Răsturnare de situație în cazul lui «Dragnea-premier». Ce spune TUDOSE
     Premierul Mihai Tudose "nu are pe masă" și nu intenționează modificarea Legii 90/2001 pentru a permite persoanelor care au fost condamnate penal să facă parte din Guvern, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse apropiate șefului Executivului. "Pe masa premierului nu există niciun proiect de modificare a Legii 90/2001 (care interzice persoanelor care au fost condamnate penal să fie membri ai Guvernului - n.r.). Totul va fi transparent, așa cum a și promis la Bruxelles, la întâlnirea cu liderii europeni", au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate prim-ministrului Tudose. Potrivit unor articole apărute în mass-media, guvernul condus de Mihai Tudose ar pregăti un proiect de lege care să abroge Legea 90/2001.
     * Decizie bomba a procurorilor în dosarul lui Victor PONTA
     Decizie de ultimă oră în dosarul în care Victor Ponta era acuzat de evaziune fiscală. La doar 3 luni după ce dosarul a ajuns la Parchetul General, procurorii au decis clasarea lui. După ce DNA a clasat cauza privind infracțiunea de conflict de interese în ceea ce-l privește pe fostul premier Victor Ponta, o parte din aceasta a fost disjunsă și trimisă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
     * ROMANIA LIBERA
     * Obiectivul diplomației românești: "Să nu facă greșeli, cu prețul de a nu face nimic"
     "Avem o diplomație cuminte și plată, temătoare, corectă, dar irelevantă pe plan internațional", crede prof. dr. Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, care a analizat activitatea MAE, la solicitarea "României libere". Ce performanțe a avut diplomația românească în cele șase luni de când coaliția PSD-ALDE a preluat guvernarea? Cât de eficientă este activitatea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), într-un context regional și global extrem de complicat și tensionat? Reușește România să speculeze oportunitățile în relațiile internaționale și să evite capcanele apărute?
     * SUA lansează "Războiul oțelului", UE lovește în whiskey
     Uniunea Europeană crede că Statele Unite vor suprataxa importurile de oțel, prima măsură protecționistă luată de Donald Trump, pe principiul "America first!". Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunță că UE va reacționa cu contramăsuri în doar câteva zile, dacă președintele Trump acționează pentru a proteja industria americană a oțelului. Într-unul dintre cele mai serioase avertismente emise de CE, în contextul în care cresc riscurile unui război comercial cu SUA, Juncker a declarat că "UE este într-o dispoziție de luptă ridicată". Printre ținte s-ar număra exporturile americane de whiskey.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * România câștigă supremația în topul celor mai profitabile sisteme bancare din Europa
     Băncile locale au reușit să urce pe primul loc în topul celor mai profitabile din Europa, rata rentabilității capitalurilor (ROE) situându-se la 15,6% la finalul primului trimestru din acest an, de două ori peste media europeană, potrivit sta­tis­ticilor Autorității Bancare Europene (EBA). Sistemul bancar românesc se situa pe locul doi în topul european al profitabilității la finalul anului trecut, după cel maghiar. Deși a urcat pe prima poziție în top, se observă o ușoară scădere a rentabilității în primele trei luni, în condițiile în care la finalul lui 2016 nivelul ROE ajungea la 15,7%. Băncile din România sunt urmate în clasamentul rentabilității la nivel europenean de cele din Cehia cu un nivel al ROE de 15,5% și de cele din Letonia cu un nivel al ROE de 14,5%.
     * Valentin Lazea: Noi nu avem un sistem bancar cu risc sistemic pentru că dimensiunea băncilor este mică și nu avem instrumente sofisticate
     Dimensiunea mică a sistemului bancar românesc și lipsa instrumentelor sofisticate fac ca "sistemul nostru bancar să nu aibă un risc sistemic", consideră Valentin Lazea, economistul-șef al BNR. Sistemul bancar românesc avea anul trecut active de 393,6 mld. lei, ponderea în PIB fiind de numai 50%. Ponderea activelor bancare în PIB a intrat în anii de criză sub pragul de 60% pentru prima dată din 2007, ceea ce a marcat practic o întoarcere în timp a industriei bancare, ajustarea bilanțurilor băncilor împingând sectorul bancar chiar la stadiul de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, când diferența față de piețele dezvoltate era extrem de mare.
     * Bucureștenii își vor ridica din august pașapoartele din mallul Plaza
     Serviciul Public Comunitar pen­tru eliberarea și evidența pașapoartelor din București își mută se­diul, începând cu vara aceasta, în centrul comercial Plaza România din sectorul 6 al Capitalei, situat pe bulevardul Timișoara, la numărul 26. "Deschiderea este programată pentru finalul lunii august", spun reprezentanții Anchor Grup, compania care deține centrul comercial. În prezent, se lucrează la amenajarea birourilor, serviciul urmând să fie amplasat pe un culoar în apropierea zonei de food-court de la ultimul etaj al mallului. Prin această relocare, Anchor Grup mizează pe atragerea în zona de shopping a celor care vin să-și facă pașaport în mall, până la momentul în care îl pot ridica. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 11:06
     * ACTUALIZARE 13:50
     Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi cu 279 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și o abținere proiectul de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", conform unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Politică, 13:31
CAMERA DEPUTAȚILOR:
     Camera Deputaților a decis, astăzi, înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, conform Agerpres.  detalii
Politică, 12:26
TOADER, DESPRE SCRISOAREA COMISIEI PARLAMENTARE PRIVIND REFUZUL LUI KOVESI DE A VENI LA AUDIERI:
     Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat astăzi că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se semnalează refuzul șefei DNA Codruța Kovesi de a se prezenta la audieri, precizând că va fi luată o decizie după ce documentul va fi analizat, potrivit unei surse din presă.  detalii
Companii-Afaceri, 12:14
GRAMPET GROUP:
     Grampet Group își asumă plata contribuțiilor pentru angajații săi, astfel încât salariile celor 7.100 de angajați nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, anunță azi reprezentanții holdingului feroviar privat din țara noastră, conform Agerpres.  detalii
Companii-Afaceri, 12:01
INS:
     Numărul mediu de salariați a crescut cu 1,7% în 2016 față de anul precedent iar cel mai mare număr mediu de salariați s-a înregistrat în îndustrie, reprezentând 34,8% din total, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Ediții precedente
Jurnal Bursier
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
21.11.2017
BURSELE DIN LUME
     * Piețele au depășit impactul inițial negativ generat de impasul politic din Germania
       Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în a doua parte a zilei, după ce, anterior, scăzuseră pe motiv că negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernământ în Germania erau...  detalii
20.11.2017
BVB
     * Piața, dominată de tranzacțiile cu obligațiuni, care au generat peste 80% din rulajul total
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ultima ședință de tranzacționare a săptămâ-nii a fost de 266,56 milioane lei, mult peste media anuală de 48,61 milioane de lei, în...  detalii
20.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au scăzut vineri, din cauza estimărilor dezamăgitoare lansate de unele companii.  detalii
17.11.2017
BVB
     * SIF5 a cumpărat 7,57% din "Turism Felix", printr-un "deal" de 7,5 milioane lei
     * Rulaj de 10 milioane euro, în ședința de joi
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 46,21 milioane lei (9,96 milioane euro), puțin peste rulajul de miercuri...  detalii
17.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele din Europa au urcat ieri, cele mai importante câștiguri fiind înregistrate în sectorul construcțiilor, după ce firma franceză "Bouygues" SA a raportat...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0042
2,3802
3,0995
3,9960
0,1822
0,6255
0,2249
4,6551
5,2461
1,4877
3,5249
0,2251
0,4802
1,0999
0,0667
0,4669
1,0017
3,9650
0,2813
1,2166
0,5977
0,0611
0,3643
0,2091
2,7052
0,0392
0,1498
1,0795
0,6153
0,1210
163,2575
5,5883
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
30.10.2017
     Ludwik Sobolewski handed in his resignation.
     Wow!
     Friday, the Bucharest Stock Exchange (BVB) posted on its website the text of a "Current report":
     "The Bucharest Stock Exchange is announcing that on October 27th, 2017, Mr. Ludwik Sobolewski has notified the company about his resignation from the position of CEO of the company".  details
27.10.2017
RUMORS: THE NEW CEO OF THE BSE, SOUGHT IN THE BANKING INDUSTRY
     * Two months have passed since Sobolewski's term expired
       Even though the management of the Bucharest Stock Exchange has not been officially announced, the result of the interviews for the position of CEO held on September 25th, it seems that already a new search has been launched, which focuses on the banking sector.  details
27.10.2017
     * Lucian Bode: "I have great doubts that the state will come out a winner from the FP-Electrica transaction and I don't think that this acquisition constitutes a zero priority for the company"
     * Gabriel Dumitrașcu: "I hope that by tomorrow (ed. note: today) at 10:00, the ASF will issue a statement, otherwise it means Mircea Ursache is reckless"
       The General Shareholder Meeting of Electrica set to take place today announces itself very interesting as, on the agenda, it includes the election of the members of the Board of Directors by applying the cumulative voting method, as well as approving the acquisition by Electrica of the stakes of the Proprietatea Fund (21% each) in the distribution subsidiaries of Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud and Electrica Furnizare, for a price of 752,031,841 lei, a cost higher by 60 million for the company compared to the failed negotiation of March 2016.  details
.