CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 13.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Guvernul deschide ușa legală pentru miniștrii penali
     Politicienii condamnați definitiv pentru fapte de corupție ar putea ocupa fotolii de miniștri dacă s-au reabilitat. Prevederea apare într-un proiect de act normativ, denumit "Codul Administrativ", ce vine ca urmare a deciziei date de Curtea Constituțională, potrivit căreia interdicția ca persoanele condamnate să facă parte din Guvern ar trebui să înceteze. Ministrul Justiției: "Nu este un proiect de Ordonanță de Urgență". Detaliile apar într-un proiect de act normativ, denumit "Codul Administrativ". Potrivit proiectului de lege, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, vor putea face parte din Guvern persoanele care "nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea".
     * Liderii europeni au luat distanță de Tudose
     Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit la Bruxelles cu mai mulți lideri ai instituțiilor europene, printre care Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, pentru a le explica situația din România, însă la conferința de presă a fost lăsat singur, semn interpretat de specialiști drept o reticență a oficialilor occidentali față de noul Guvern de la București. Tudose a apărut singur, nefiind însoțit de Jean-Claude Juncker, așa cum se întâmpla în cazul lui Dacian Cioloș, fie de Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, cum era cazul lui Sorin Grindeanu, premier al PSD dat jos tot de PSD.
     * Sistemul de rachete Patriot și ce avantaje strategice aduce României
     Departamentul de Stat american a aprobat posibila vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de aproape 4 miliarde de dolari, iar pe data de 10 iulie Congresul Statelor Unite a fost notificat în legătură cu această potențială tranzacție. Anunțul a fost făcut marți seară de către Defense Security Cooperation Agency (Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate) din SUA. "România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său și pentru a descuraja amenințărilor regionale. Vânzarea propusă va spori capacitățile defensive ale forțelor armate române în fața unei agresiuni și protejarea aliaților din NATO care se antrenează adesea pe teritoriul României",
     * Ungaria aduce autostrada M4 la granița cu România
     Au demarat lucrările de construcție la tronsonul de capăt al autostrăzii M4, Berettyoujfalu -Nagykereki, tronson ce va ajunge în doi ani la granița româno-ungară și care ar urma să facă legătura cu autostrada Transilvania. La granița cu România,autostrada M4 se va opri. Autostrada Transilvaniei, ce măsoară 548 de kilometri, este realizată, în mare parte, doar pe hârtie.
     * Manevrele militare ruso-chineze din Marea Baltică "Joint Sea 2017"
     Printre noutățile, pe cât de interesante, pe atât de neliniștitoare ale acestei veri pline de multe surprize pe planul reașezărilor strategice, se numără și exercițiul comun ruso-chinez "Joint Sea 2017" în Marea Baltică de la finele acestei luni. Pe lângă elementele foarte impresionantei flote ruse din Marea Baltică, și-au început deja deplasarea spre această zonă trei nave de luptă ale marinei chineze, atenția tuturor observatorilor militari fiind reținută de distrugătorul 173 Changsho. Este pentru prima oară când acest distrugător aparținând celei mai noi generații de nave de luptă produse în China ajunge în această regiune, fiind însoțit de fregata 571 Yucheng și de petrolierul de realimentare 964 Luomahu (cu capacitate de transport de 10.700 tone de combustibil solid sau lichid), adică o structură clasică a unei unități de luptă din marina chineză: două nave de prim rang și o alta de susținere logistică
     * Un aisberg gigant s-a desprins de Antarctica
     Un aisberg gigant, care cel mai probabil va fi numit A68, s-a desprins de Antarctica și poate deveni o amenințare pentru circulația navelor, au anunțat miercuri cercetători de la Universitatea din Swansea și British Antarctic Survey (BAS). Conform cercetătorilor, aisbergul, care măsoară peste 5.800 de kilometri pătrați și cântărește o mie de miliarde de tone, s-a detașat de calota glaciară Larsen C, de pe coasta estică, între 10 și 12 iulie. Desprinderea aisbergului era iminentă de câteva luni încoace. În iunie, el era legat de restul continentului doar pe o suprafață de 13 kilometri, transmite Reuters. Potrivit cercetătorilor, desprinderea acestui aisberg a redus cu peste 12% volumul calotei glaciare Larsen C.
     * Vedetele Antena 3 au întors armele împotriva lui Dragnea
     Relațiile între liderul PSD Liviu Dragnea și televiziunea Antena 3, post la care social-democratul mergea regulat să anunțe cum e implementat programul de guvernare, s-au răcit în ultimele săptămâni, odată cu numirea lui Mihai Tudose ca premier și cu speranțele eliberării din închisoare a patronului trustului Intact Media, Dan Voiculescu, care ar fi favorabil promovării altor social-democrați, printre care și fosta sa angajată, primarul general Gabriela Firea, potrivit unor surse politice.
     * BANCHERUL
     * BNR a impus încă din 2004 dobânzi transparente in contractele de credit ale băncilor
     Documentele interne ale Raiffeisen Bank publicate de avocatul Gheorghe Piperea, implicat într-o serie de procese cu banca, arată că aceasta a impus clienților care au obținut credite in franci elvețieni (CHF) in perioada 2006-2008 o dobânda variabila netransparenta, fără o formula de calcul clară, pe care o putea modifica după bunul plac, cu scopul de a se proteja de riscuri, in ciuda faptului că încă din 2004 BNR impus băncilor să practice dobânzi transparente, cu prezentarea modalității de calcul al acestora.
     * COTIDIANUL
     * Mulțumitul și nemulțumitul Iohannis - Cornel Nistorescu
     Președintele nostru cel tăcut și gînditor este foarte mulțumit de felul în care funcționează DNA. Sunt absolut convins că președintele Iohannis, atunci cînd a rostit aceste cuvinte, era cum nu se poate mai sincer. Chiar este mulțumit de DNA. Sau, mai exact spus, de Laura Codruța Kövesi. Privind lucrurile cu oarecare detașare, chiar ar trebui să remarcăm o încîntare a președintelui României. DNA-ul merge strună, tovarăși! DNA-ul a făcut suficientă imagine în presa străină, a demolat nenumărați politicieni ai opoziției sau chiar ai partidului care îl susține. I-a ras chiar și pe cei care au muncit din greu la victoria lui Klaus Iohannis și apoi au fost arestați, trambalați prin tribunale și filmați în cătușe, ca, mai apoi, totul să se fîsîie cu discreție.
     * La un pas de o construcție faraonică
     Cotidianul a reușit, în exclusivitate, să intre în posesia proiectului de lege privind Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții al României, un "mamut" de 10 miliarde euro, prin care PSD ar vrea să adune sub o singură umbrelă tot ce mai are profitabil statul. Acesta este un proiect de lege depus în Parlament încă din 9 mai 2017 de către Mihai Tudose, ministrul de atunci al Economiei, în prezent prim-ministru. Până acum nu a fost discutat de Parlament, dar cu Mihai Tudose premier (fostul ministru al Economiei este cel care s-a ocupat de acest proiect), probabil că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp.
     * CURENTUL
     * Pătru a recunoscut la RTV că i-a denunțat pe Udrea și pe Dragnea
     Fosta șefă AEP, într-o intervenție la postul România TV, consemnată de știripesurse.ro și evz.ro a confirmat denunțurile făcute împotriva lui Dragnea și a lui Udrea dar a susținut că sunt denunțuri mincinoase și că a fost forțată să mintă. Ca scoasă din minți, Ana Maria Pătru și-a pierdut controlul în direct și a susținut că a fost șantajată la DNA Ploiești cu pizza și bomboane. Singurul subiect tabu pentru Pătru a fost acela dacă e adevărat că a vizitat-o un senator PSD când era în arest la domiciliu și dacă i-a adus o sumă importantă de bani de la Dragnea, aceasta fiind mărturisirea ei făcută unui apropiat care a și înregistrat-o și ulterior a predat înregistrarea la DNA Ploiești.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Lideri și perdanți pe piața agricolă
     România ocupă o poziție importantă în cadrul agriculturii europene, ocupând locul 6 în UE din punct de vedere al suprafeței agricole utilizate, după Franța, Spania, Marea Britanie, Germania și Polonia. Cerealele reprezintă cea mai importantă recoltă din producția agricolă totală din România. Terenul arabil cultivat este de 8,2 milioane ha (aproximativ 60% din terenul agricol utilizat), din care 5,4 milioane ha este cultivată cu cereale, predominante fiind grâul și porumbul. Restul suprafeței agricole este utilizat pentru creșterea animalelor, pășuni pentru animale, fânețe etc. În perioada anilor 2009-2013, valoarea medie anuală a producției agricole românești a fost de aproximativ 15 miliarde euro.
     * Abou Bakr al-Baghdadi, liderul grupului Statul Islamic, a fost cu siguranță ucis
     După mai multe știri contradictorii difuzate în ultimii ani referitoare la uciderea liderului grupului Statul Islamic, Abou Bakr al-Baghdadi, o confirmare, de data aceasta certă, a venit chiar din surse jihadiste, ajunsă în posesia Observatorului sirian privind drepturile omului (OSDH), imediat după alungarea jihadiștilor din Mossul. Directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, a declarat ziariștilor de la France Presse, citați de "Les Echos", că "înalți responsabili ai grupului Statul Islamic prezenți în provincia siriană Deir Ezzor au confirmat moartea lui Abou Bakr al-Baghdadi". Acesta nu mai fusese văzut în carne și oase începând din iulie 2014, la moscheea al-Nouri din Mossoul.
     * Toleranță zero pentru munca la negru
     Inspecția Muncii a desfășurat, în perioada 3-7 iulie 2017, acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 275.188 de euro, adică 1.238.350 de lei. Au fost depistate 75 de persoane care desfășurau muncă fără forme legale, din care 13 în județul Constanța, iar 10 în județul Argeș. În domeniul relațiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 856.100 de lei, din care 590.000 de lei pentru muncă fără forme legale.
     * Începe Europa SummerFest Sinaia
     Ediția de vară a festivalului EUROPAfest are loc la Sinaia, în perioada 13 - 26 iulie. EUROPAfest Summer Edition, un eveniment mult așteptat atât de localnici, cât și de turiști va avea în agenda sa concerte de muzică clasică, jazz, dar și Summer Music Academy Sinaia. Festivalul are o durată de 2 săptămâni și prezintă artiști din peste 10 țări: Marea Britanie, SUA, Italia, Portugalia, Singapore, Turcia, Africa de Sud, Islanda, Suedia, Polonia, India și România.
     * Noile birouri Renault România vor fi construite de Globalworth
     Globalworth a cumpărat un teren de 57.000 mp de la Coca-Cola HBC, lângă stația de metrou Preciziei, pentru a construi noile birouri Groupe Renault România. La terminarea construcției, în primul trimestru din 2019, Renault și-a luat angajamentul că va ocupa clădirea de 47.000 mp pe o perioadă de minimum 11 ani. Tranzacția este cea mai mare din istoria închirierilor de birouri din București. Renault Bucharest Connected este numele clădirii de birouri, fiind ales de angajații companiei franceze.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Bătaia lui Klaus Iohannis pe umăr (dreptul) de către Donald Trump ne costă 3,9 miliarde dolari - Ion Cristoiu
     Agenția Reuters a difuzat știrea potrivit căreia Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul pentru ca America să vîndă României Rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde dolari. Ambasadorul american Hans Klemm s-a grăbit să felicite România pentru această decizie a Departamentului de Stat. Omul de afaceri Donald Trump a găsit în unele țări din Europa Centrală și de Est proastele din iarmarocul planetar dispuse să cumpere pe bani grei armamentul care zace prin depozitele și silozurile americane, pentru că e scos din uz. Ce să faci cu el? Te costă de rupe să-l distrugi. Și atunci îl vinzi. Amărăților din Est care oricum mor de foame. Una dintre aceste țări cărora Donald Trump le-a vîrît pe gît armament american pe bani grei e România.
     * Iranul vrea să transforme armata irakiană în "Hezbollah" numărul 2
     Comandantul forțelor Iraniene revoluționare AL-Quds, Generalul-Maior Qasem Soleimani, a declarat că armata irakiană este pe cale de a deveni o armată ideologică, arătând că organizația Hezbollah din Liban și-a pus la dispoziție serviciile pentru a ajuta PMF. El a mai adăugat că armata irakiană este pe cale de a deveni o armată ideologică, arătând că organizația Hezbollah din Liban și-a pus la dispoziție serviciile pentru a ajuta PMF.
     * Coldea a ieșit la suprafață!
     Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost văzut în public miercuri după-amiaza, după o perioadă lungă în care a lipsit de la evenimente. Înmormântarea unuia dintre cei mai mare scriitori contemporani români, Augustin Buzura, i-a adus împreună pe Coldea, Petre Tobă (fost ministru de Interne), Vasile Dâncu, George Maior și Ioan Rus. Cei cinci, alături de alte nume cunoscute din politica și cultura românească, au venit la cimitirul Bellu pentru a depune coroane de flori la mormântul lui Buzura. Imaginile au fost difuzate la Antena 3, la emisiunea Sinteza zilei.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Filmul unei execuții ca la carte. Cum au dispărut rivalii lui Kovesi din DNA
     Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a redactat cele patru motivări prin care au dat aviz favorabil ordinului Laurei Codruța Kovesi de revocare din funcția de procurori DNA a lui Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, respectiv cele prin care au decis revocarea propriu-zisă a celor doi procurori aflați în conflict deschis cu procurorul-șef al DNA. Cu o zi înaintea deciziei de revocare, Kovesi, în calitate de acuzator, și cei doi procurori acuzați au fost audiați în plenul Secției de la CSM, pentru a-și prezenta, fiecare, punctele de vedere.
     * Cultura de aronia, plantația care vă poate îmbogăți cu 12.000 de euro anual
     Aronia este un arbust originar din America de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate și apreciate datorită proprietăților lor terapeutice minunate. Bogate în antioxidanți, vitamine, acizi organici și substanțe tanante, planta este considerată o minune a naturii, un izvor de sănătate și tinerețe. Fiind un superfruct, care ajută tămăduirea multor boli și contribuie la menținerea sănătății, aronia a stârnit interes pe scară largă. Astfel, fructele de aronia au devenit un fel de "elixir", pe care oamenii îl caută pentru a-l include în alimentația lor. Acestea sunt mici, de culoare neagră sau roșie, în funcție de specie și au un gust amărui (cele negre au un gust mai puternic decât cele roșii, care sunt puțin mai dulci). Specialiștii spun că în România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulcegi.
     * Se caută constructori pentru 43 km din Autostrada Sibiu-Pitești
     Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat ieri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțurile de participare la licitație pentru proiectarea și execuția tronsoanelor 1 și 5 ale Autostrăzii Sibiu-Pitești. Termenele de depunere a ofertelor sunt 17, respectiv 18 octombrie, iar valoarea totală a celor două contracte este de 2,595 miliarde de lei, fară TVA. Primul tronson are o lungime de 13 km și este cuprins între Sibiu și localitatea Boița. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 165 de milioane de euro, fără TVA. Termenul de proiectare este de 12 luni, iar cel de execuție de 36 de luni.
     * NATIONAL
     * Afacere de la Pașapoarte: se vând bonurile de ordine!
     Aglomerația de la birourile de eliberare a pașapoartelor din mai multe orașe a generat apariția unei noi "afaceri", in care bonurile de ordine emise de aparat pentru primirea clienților sunt vândute pe piață celor care nu vor să aștepte la coadă. Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim - aici oamenii s-au dovedit extrem de întreprinzători - a aflat ce se întâmplă si a decis acum schimbarea procedurii de programare, prelungind si programul de lucru la ghișee. Prefectul a anunțat că a dispus aceste masuri după ce a aflat ca oamenii stau la cozi pentru a prinde un bon de ordine încă din timpul nopții, se întocmesc liste de ordine, iar unii au ajuns să plătească pentru bonurile de ordine sau pentru un loc mai in fata pe lista de așteptare.
     * Balcanii, pe focul gazului rusesc
     Războiul gazifer in Balcani este silențios dar aceasta lupta de influenta, dusa de Rusia si Occident, influențează viitorul acestei regiuni fragile din sud-estul Europei, apreciază experții. dependența de gaz poate fi transformata in dependență politică. Moscova acumulează obstacole in regiune. Muntenegrul, slav si ortodox, s-a alăturat NATO. In Macedonia, noua putere social-democrata pare tentata să se îndepărteze de inclinațiile pro ruse ale guvernării precedente. Daca Europa are clar avantaje in termeni de investiții in economiile locale, Rusia dispune de alt atu: cartea energetica. Gazul reprezintă un sfert din consumul energetic al Uniunii Europene. Or, in 2016, gigantul rus Gazprom declara ca a furnizat o treime din gazul consumat in Europa.
     * PUTEREA
     * Răsturnare de situație în cazul lui «Dragnea-premier». Ce spune TUDOSE
     Premierul Mihai Tudose "nu are pe masă" și nu intenționează modificarea Legii 90/2001 pentru a permite persoanelor care au fost condamnate penal să facă parte din Guvern, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse apropiate șefului Executivului. "Pe masa premierului nu există niciun proiect de modificare a Legii 90/2001 (care interzice persoanelor care au fost condamnate penal să fie membri ai Guvernului - n.r.). Totul va fi transparent, așa cum a și promis la Bruxelles, la întâlnirea cu liderii europeni", au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate prim-ministrului Tudose. Potrivit unor articole apărute în mass-media, guvernul condus de Mihai Tudose ar pregăti un proiect de lege care să abroge Legea 90/2001.
     * Decizie bomba a procurorilor în dosarul lui Victor PONTA
     Decizie de ultimă oră în dosarul în care Victor Ponta era acuzat de evaziune fiscală. La doar 3 luni după ce dosarul a ajuns la Parchetul General, procurorii au decis clasarea lui. După ce DNA a clasat cauza privind infracțiunea de conflict de interese în ceea ce-l privește pe fostul premier Victor Ponta, o parte din aceasta a fost disjunsă și trimisă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
     * ROMANIA LIBERA
     * Obiectivul diplomației românești: "Să nu facă greșeli, cu prețul de a nu face nimic"
     "Avem o diplomație cuminte și plată, temătoare, corectă, dar irelevantă pe plan internațional", crede prof. dr. Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, care a analizat activitatea MAE, la solicitarea "României libere". Ce performanțe a avut diplomația românească în cele șase luni de când coaliția PSD-ALDE a preluat guvernarea? Cât de eficientă este activitatea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), într-un context regional și global extrem de complicat și tensionat? Reușește România să speculeze oportunitățile în relațiile internaționale și să evite capcanele apărute?
     * SUA lansează "Războiul oțelului", UE lovește în whiskey
     Uniunea Europeană crede că Statele Unite vor suprataxa importurile de oțel, prima măsură protecționistă luată de Donald Trump, pe principiul "America first!". Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunță că UE va reacționa cu contramăsuri în doar câteva zile, dacă președintele Trump acționează pentru a proteja industria americană a oțelului. Într-unul dintre cele mai serioase avertismente emise de CE, în contextul în care cresc riscurile unui război comercial cu SUA, Juncker a declarat că "UE este într-o dispoziție de luptă ridicată". Printre ținte s-ar număra exporturile americane de whiskey.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * România câștigă supremația în topul celor mai profitabile sisteme bancare din Europa
     Băncile locale au reușit să urce pe primul loc în topul celor mai profitabile din Europa, rata rentabilității capitalurilor (ROE) situându-se la 15,6% la finalul primului trimestru din acest an, de două ori peste media europeană, potrivit sta­tis­ticilor Autorității Bancare Europene (EBA). Sistemul bancar românesc se situa pe locul doi în topul european al profitabilității la finalul anului trecut, după cel maghiar. Deși a urcat pe prima poziție în top, se observă o ușoară scădere a rentabilității în primele trei luni, în condițiile în care la finalul lui 2016 nivelul ROE ajungea la 15,7%. Băncile din România sunt urmate în clasamentul rentabilității la nivel europenean de cele din Cehia cu un nivel al ROE de 15,5% și de cele din Letonia cu un nivel al ROE de 14,5%.
     * Valentin Lazea: Noi nu avem un sistem bancar cu risc sistemic pentru că dimensiunea băncilor este mică și nu avem instrumente sofisticate
     Dimensiunea mică a sistemului bancar românesc și lipsa instrumentelor sofisticate fac ca "sistemul nostru bancar să nu aibă un risc sistemic", consideră Valentin Lazea, economistul-șef al BNR. Sistemul bancar românesc avea anul trecut active de 393,6 mld. lei, ponderea în PIB fiind de numai 50%. Ponderea activelor bancare în PIB a intrat în anii de criză sub pragul de 60% pentru prima dată din 2007, ceea ce a marcat practic o întoarcere în timp a industriei bancare, ajustarea bilanțurilor băncilor împingând sectorul bancar chiar la stadiul de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, când diferența față de piețele dezvoltate era extrem de mare.
     * Bucureștenii își vor ridica din august pașapoartele din mallul Plaza
     Serviciul Public Comunitar pen­tru eliberarea și evidența pașapoartelor din București își mută se­diul, începând cu vara aceasta, în centrul comercial Plaza România din sectorul 6 al Capitalei, situat pe bulevardul Timișoara, la numărul 26. "Deschiderea este programată pentru finalul lunii august", spun reprezentanții Anchor Grup, compania care deține centrul comercial. În prezent, se lucrează la amenajarea birourilor, serviciul urmând să fie amplasat pe un culoar în apropierea zonei de food-court de la ultimul etaj al mallului. Prin această relocare, Anchor Grup mizează pe atragerea în zona de shopping a celor care vin să-și facă pașaport în mall, până la momentul în care îl pot ridica. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 11:42
     S&P Global Ratings a îmbunătățit vineri ratingul Rusiei pentru prima oară din 2006, de la nivelul BB+ la BBB-, cu perspectivă stabilă, o decizie majoră care readuce cel mai mare exportator de energie din lume în categoria recomandată investițiilor după trei ani în categoria junk, transmite Bloomberg.  click să citești tot articolul
Internaţional, 11:28
     Producătorul auto chinez Geely a cumpărat o participație în valoare de 7,3 miliarde de euro la Daimler, devenind cel mai mare acționar al grupului german, transmite Bloomberg.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.