Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 13.09.2018

F.B.
 
mărește imaginea
      Adevărul
     *  Cum înscenează PSDragnea o lovitură de stat
     Publicația Adevărul scrie: "Încolțiți de procurorii militari, care îi acuză de abuz de forță în cazul mitingului diasporei, jandarmii care au în spate Guvernul joacă tare". Pentru a justifica violența împotriva manifestanților, Jandarmeria a reclamat la DIICOT o presupusă tentativă de lovitură de stat. La numai două zile de la momentul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, anunța că are informații că evenimentele din 10 august au fost finanțate din exterior, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) sunt chemați să cerceteze posibile infracțiuni împotriva ordinii constituționale. O plângere în acest sens a fost depusă ieri la DIICOT de Jandarmeria Română. Acțiunile împotriva ordinii constituționale sunt cuprinse în articolul 397 din Codul Penal, mai exact: "(1) Acțiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepsește cu închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Întreprinderea de acțiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi".
     Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, pentru "Adevărul", că această sesizare a Jandarmeriei nu are nicio logică. Ancheta a îmceput la cererea lui Dragnea. PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român. Precizările PSD vin după ce site-ul Luju.ro, care constant a criticat lupta împotriva corupției, a prezentat informații potrivit cărora protestatarii ar fi fost finanțați din străinătate cu sute de mii de euro și că manifestația ar fi urmărit o "lovitură de stat".
     Bancherul
     *  BNR a înăbușit dezvoltarea pieței IFN-urilor pentru credite online rapide, de valori mici
     Publicația Bancherul arată că niciun IFN (Instituție Financiară Nebancară) nu a mai apărut în acest an pe piața creditelor online de valori mici, pe perioade scurte, dar cu dobânzi foarte mari, care ajung și la 7.000% pe an, după ce Banca Națională a României (BNR) a impus restricții dure pentru această activitate, la finalul anului trecut. Ba chiar unele se desființează, cum este cazul Mindi.ro, care a fost radiată de BNR din registrul IFN-urilor active
     Ziarul precizează că este bine că BNR a curmat cu norme dure dezvoltarea creditării online, o piață nouă de care avem nevoie, rău este că Banca Națională și mai ales Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), nu au reușit să impună norme și conduite de creditare corecte și prudente, pentru evitarea supraindatorarii populației.
     În ultimii trei ani au apărut peste 20 de IFN-uri care acordă împrumuturi online de valori mici, pe perioade scurte, dar cu cu dobânzi foarte mari, care ating și 7.000% pe an, de 700 de ori mai mari decât dobânda pentru un credit bancar, de 10% pe an, determinând supraindatorarea multor persoane, în special a celor cu venituri mici. Mai ales că aceste IFN-uri își promovează creditele de o manieră agresivă și înșelătoare, promotându-le celor interesați împrumuturi cu 0% dobândă, pentru ca ulterior să-i împovăreze cu dobânzi și penalități usturătoare iar apoi să-i raporteze la Biroul de Credit, reducându-le astfel șansele de a obține noi credite de refinanțare sau pentru cumpărarea unei locuințe.
     Responsabilă pentru dezvoltarea acestei afaceri în stil prădător este ANPC, care permite IFN-urilor să-și promoveze creditele cu 0% dobânda, în ciuda faptului că a recunoscut că este o practică incorectă.
     Cotidianul
     *  Vine o nouă revoluție. Fiscală
     Ziarul Cotidianul scrie că Ministrul finanțelor, Eugen Tedorovici, a anunțat în seara de ieri că, până la finalul acestui an, Codul fiscal și Codul de procedură fiscală vor fi "consolidate" într-un singur text, întrucât în ultimii doi ani au fost făcute foarte multe modificări asupra celor două texte..
     "Sunt multe propuneri foarte bune (n.red. - din partea mediului de afaceri, față de consolidarea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală). Nu este niciuna care să deranjeze, într-un fel sau altul, pe cineva în piață. (...) Nu veți vedea din mediul economic sau din partea oricui altcineva din piață vreo părere contra vreunei prevederi din această propunere. Și doamna prim-ministru a spus foarte clar: nu adăugăm niciun fel de taxă nouă sau cât să creștem cuantumul celor existente", a afirmat Teodorovici, la Digi24.
     "Pe lângă aceasta, noi am avut o discuție cu tot mediul de afaceri. Au trimis foarte multe propuneri de modificare a tot Codului fiscal și Codului de procedură fiscală, vizavi de simplificare, poate unele măsuri, la fel, cu impact foarte bun în economie. Acum, în luna septembrie, vom afișa, pe site-ul Ministerului de Finanțe tot ce a venit din mediul de afaceri către Ministerul de Finanțe. Ceea ce a agreat Ministerul de Finanțe ca măsuri vor fi, posibil, până la final de an, adoptate, iar cele două acte normative trebuie să fie trecute prin Parlament, până la final de an, ca proiecte de legi, ca să intre de la 1 ianuarie. Piața nu se va supăra că vii și degrevezi", a spus Tedorovici.
     "Este și o chestiune care să fie agreată la nivel politic. Repet. Îmi doresc foarte mult o clasă politică, care, atunci când spune un lucru și, chiar dacă nu este legiferat, el să se respecte", a apreciat Teodorovici.
     Curierul Național
     *  Tăriceanu, atac dur la adresa lui George Maior: Ce îi reproșează ambasadorului român la Washington
     Ziarul Curierul Național noteatză că Călin Popescu Tăriceanu s-a lansat ieri într-o serie de critici dure la adresa ambasadorului român în Statele Unite, George Maior, la doar câteva ore după audierea diplomatului în comisia de politică externă a Senatului. Tăriceanu s-a arătat foarte contrariat de nevoia de a-l chema la audieri pe ambasadorul român, declarând că "niciodată nu a mai fost chemat un ambasador să dea explicații", fiind deci o situație excepțională, a căror cauze senatorul a afirmat că sunt comentariile făcute în public de Maior, comentarii ce ar putea reprezenta o "gafă diplomatică".
     Tăriceanu i-a reproșat lui George Maior fapt că s-a poziționat laudativ după scrisoare senatorului american John McCain, dar a atacat public scrisoarea menată de Rudolph Giuliani în care acesta acuza excese ale DNA și condamna protocoalele secrete încheiate de SRI în Justiție.
     Președintele Senatului a declarat că "la ceva timp a apărut scrisoarea lui Rudolph Giuliani în care spune foarte clar că este îngrijorat de ceea ce s-a întâmplat în România, că este îngrijorat de abuzurile DNA, la care domnul Maior a fost arhitect, în calitate de șef al SRI. Surpriză, domnul Maior, care era menționat în această scrisoare, a simțit nevoia să sară și să-l atace pe domnul Giuliani. El nu s-a legat de fondul problemei, el a început să-l ironizeze pe Giuliani. Domnia sa nu înțelege că intrând în această dispută între John Mcain, un contestatar al lui Trump și Giuliani, un susținător al lui Trump".
     Tăriceanu conchide că Maior "a intrat ca un elefant pe masa cu porțelanuri (...). Ce nu înțelege domnul Maior este faptul că prin mesajele sale implică Guvernul României în disputele politice extrem de sensibile din SUA".
     Jurnalul Național
     *  Evaluatul Augustin Lazăr încearcă să-l bage în penal pe evaluatorul Tudorel Toader
     Redactorul Ion Alexandru scrie că Parchetul General, condus de Augustin Lazăr, evaluat, în aceste momente, de către Ministrul Justiției Tudorel Toader și care riscă inclusiv revocarea din funcție, a anunțat că a început urmărirea penală "in rem", în urma unui denunț referitor la modul în care Tudorel Toader a dobândit, recent, calitatea de notar public, în timp ce era suspendat pentru incompatibilitate. Acțiunea procurorilor lui Lazăr vine chiar în timp ce procesul de evaluare a actualului procuror-general este în toi și după ce Tudorel Toader a făcut o nominalizare deloc pe placul sistemului pentru preluarea conducerii DNA. Modul de acțiune în această speță seamănă izbitor de mult cu demararea, de către Procuratură, a altor două dosare cu miză politică: cel al OUG 13/2017 și cel al HG-ului prin care Insula Belina și Brațul Pavel au trecut de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman.
     Conform Jurnalului Național, Toader a replicat, pe contul său de socializare, că "după încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen - art. 69 aln 4) din Legea nr. 168/ 2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 47/ 1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 595, din 12 iulie 2018. Nu intenționez să demisionez de la Ministerul Justiției", în condițiile în care punerea sub acuzare poate duce la suspendarea din funcția guvernamentală. Ministrul Justiției a precizat însă: "În baza legii am făcut solicitarea, Legea CCR, care spune că la încheierea mandatului pentru care a fost numit judecătorul se poate face notar fără examen. Solicitarea am făcut-o în baza Legii 168, art 60. Am solicitat, în același timp, dobândirea calității de notar public și suspendarea din funcție pentru că altfel aș fi intrat în incompatibilitate", a spus Tudorel Toader, la Antena3.
     Ziarul Național
     *  Maior a venit la audieri cu tupeul in geantă
     Ziarul Național scrie că încă de la început, ambasadorul George Maior a încercat să-și impună punctul de vedere și strategia dialogului în cadrul audierilor desfășurate la Comisia de politică externă a Senatului. "Mare greșeală, căci în fața lui se află Călin Popescu Tăriceanu, vulpoi bătrân în politică, nu vreun instructor de la Palatul Pionierilor".
     Acuzațiile aduse de Tăriceanu au făcut referire, în primul rând, la partizanatul politic practicat de George Maior și la o prestație foarte slabă în calitate de ambasador.
     Maior a încercat să fure startul și să împingă discuțiile pe culoarul pe care și-l pregătise inițial. Declara că el chiar e bucuros că a fost invitat și că a pregătit un raport de activitate detaliat, cu accent pe parteneriatul strategic al României cu SUA. A fost un "spectacol deplorabi", fără nicio legătură cu abilitatea unui diplomat de a ieși din strânsoarea unui dialog punctual. Maior a ajuns chiar în situația de a ridică tonul în discuțe, determinândul pe interlocutorul său să ceară președintelui comisiei să-i pună în vedere că este necuviincios. El, George Maior, nu s-a implicat în politică internă a Statelor Unite. A făcut doar o afirmtie despre o persoană privată care a emis o opinie, fiind vorba de scrisoarea lui Rudolf Giuliani. Adică, mai concret, și-a făcut datoria în interesul național românesc. "Vorbe răsuflate" din partea lui Maior, scrie Ziarul Național.
     În ceea ce privește parteneriatul strategic dintre România și SUA, subiect la care încerca să se raporteze mereu, a prezentat lucrurile la modul în care, fără el, parteneriatul nu ar fi existat. Nici aranjamentele lui Maior nu au fost iertate. "Atunci când, prin declarațiile sale, un ambasador promovează publicului din România propriile părți pris-uri având abordări străine misiunii sale de ambasador, el abandonează de facto misiunea cu care a fost investit, devenind - ceea ce ați făcut dumneavoastră - un agent politic partizan. Această postura este una inacceptabilă", a marcat Tăriceanu. Frumos zis, bine lovit, dar nu e cazul că cineva să credă că George Maior a venit la comisie pentru a spune "da, aveți dreptate". Conform Ziarului Național, Maior "a rămas fidel propriilor strategii absurde, potrivit cărora el și numai el are dreptate. Zero realizări la capitolul ridicării vizelor pentru români, același zero la dialogul politic la nivel guvernamental, parlamentar. Nici măcar în momentul în care Tăriceanu a declarat că se va redacta o scrisoare pentru MAE, solicitându-se retragerea lui Maior din funcția de ambasador, acesta părea să nu fi înțeles despre ce este vorba". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  LOVITURĂ DE STAT ???
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2018, ora 11:04)  
 Cum ??? ; se ,,beligerează " : PSD cu psd,victime nonbeligeranții ...


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2018, ora 13:22)  
 Ce lepadatura, motocicleanu si clica sa, de la guzganianul ce a dat iama prin economie si a ramas "nestarpit" pana la golanashul ala de "doctor" de la Iasi... Asemenea hahalere (citeste lichele) dau lectii de liberalism si famiglie neluati de nimeni de gulere si azvarliti in tomberonul istoriei !


 
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,56 milioane lei (2,04 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Bursele asiatice închid în teritoriu pozitiv prima ședință de tranzacționare a săptămânii curente.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a scăzut cu 2,04 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,0659
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6671 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6669 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,30%, de la 3,28%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.