GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 14.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Cinismul Legii salarizării
     Opinia publică realizează abia în aceste zile cât este de cinică Legea salarizării unitare (Legea 153/2017). Dacă partidul ce a elaborat legea, cu surle și trâmbițe, cu promisiuni de majorări, ba chiar de dublări de venituri, este de un cinism absolut, nu la fel ne-am fi așteptat de la restul decidenților (partide parlamentare, președinție, organizații sindicale etc.). În primul rând, așa-zisa dublare a veniturilor se face într-un interval de 6 ani, adică între 2018 și 2022, astfel încât veniturile să crească în mod treptat până când vor atinge, în 2022, anumite trepte prevăzute în anexele legii. În al doilea rând, parlamentarii vor avea veniturile dublate încă de acum (adică de la 1 iulie 2017), nicidecum în decurs de 6 ani. De altfel,legea consfințește statutul special, adică deasupra legilor, pentru un uriaș număr de persoane - avand în vedere pensiile speciale.
     * Ce fel de țară ne pregătește Liviu Dragnea. Primele tendințe
     Luați cu treburile, omitem să observăm că de vreo jumătate de an, tiptil-tiptil și prin inițiative aparent disparate, dar care curg în același sens, se schimbă din temelii fundamentele pe care se sprijinea până acum această țară. Cum actuala majoritate a dovedit deja că nu face nimic întâmplător și că nu iese din cuvântul liderului nici când riscă ridicolul absolut, cred că putem credita cu acest demers gândirea politică a lui Liviu Dragnea. O primă observație este aceea că PSD pare să fi renunțat pe termen lung la ideea de a câștiga președinția țării. Decizia, dacă ea există, e una corectă. Practic, ultima dată când PSD a câștigat pe bune prezidențialele a fost în 1992, adică acum 25 de ani.
     * Cum le închide Dragnea gura opozanților din partid: funcții și milioane de euro de la buget
     Liderul PSD Liviu Dragnea le-a oferit funcții și bani din bugetul de stat social-democraților care au criticat Guvernul Tudose. Cele mai elocvente nume sunt Eugen Teodorovici și Marian Oprișan, dar procesul de înăbușire a opoziției din partid continuă. Potrivit unor surse din PSD, Teodorovici se aștepta să fie numit ministru, însă Dragnea s-a opus. După câteva zile în care s-a războit cu propriul partid, Teodorovici a fost numit consilier onorific al premierului Tudose. În prima săptămână de guvernare Tudose, Dragnea l-a împăcat și pe Oprișan. Executivul a alocat suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autoritățile locale din județul Vrancea, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică.
     * Noua lege RCA a intrat în vigoare
     Noua lege RCA vine cu polițe mai scumpe pentru șoferii imprudenți, despăgubiri mai rapide, dar și cu obligația ca șoferii să predea la poliție plăcuțele de înmatriculare dacă nu mai prelungesc contractul de asigurare. Noua lege RCA a intrat în vigoare în data de 12 iulie. Cetățenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru mașinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Specialiștii spun că prin această lege Autoritatea de Supraveghere a decis să protejeze cu adevărat consumatorul. Noua lege RCA îi obligă pe asigurători să îi anunțe din timp pe clienți când le expiră polița de asigurare. Atât asigurătorii, cât și intermediarii de asigurări trebuie să le dea șoferilor posibilitatea de reînnoire a contractului cu 30 de zile înainte de încetarea acestuia.
     * Siria, zonă de testare pentru noile arme rusești
     Serghei Șoighu, ministrul rus al Apărării, la începutul acestui an, venea cu un mesaj de forță în logica declarațiilor cele mai dure din perioada Războiului Rece, atunci când "cursa înarmării" era, cum a devenit și acum, primul dintre argumentele cu care URSS, ca și Rusia de azi, încerca să-și impună statutul de supraputere: "În luptele din Siria au fost testate și ameliorate 162 de tipuri de arme moderne. Aceste teste s-au dovedit foarte eficace. Printre acestea, au fost cele în care a au fost folosite avioanele Su-305M și Su-34 precum și elicopterele MI-28 n și Ka-52. A fost vorba despre prima folosire de muniții și rachete de croazieră cu ghidaj de precizie lansate de pe mare în condiții de luptă".
     * Dublu standard. Scandalul alimentelor pentru "Est", de calitate mai proastă decât cele pentru "Vest"
     După ce oficialii cehi au descoperit că doar trei dintre cele 21 de produse conțineau aceleași ingrediente ca alimentele distribuite de multinaționale în țările vest-europene, specialiștii români spun că se așteaptă ca rezultatele studiului făcut de Ministerul Agriculturii de la noi să arate că produsele comercializate în România sunt mai slabe calitativ și nutrițional. Zilele trecute cehii au descoperit că, deși cumpără aceleași mărci ca vest europenii, ingredientele din produsele vândute în țara lor diferă și sunt mai slabe din punct de vedere nutrițional și calitativ. Mai exact, aceștia au constatat că din 21 de produse testate, doar în trei cazuri au fost înregistrate aceleași ingrdiente ca în magazinele din vest.
     * BANCHERUL
     * Patria Bank vrea să devina o noua bancă de succes listată la Bursă
     Patria Bank, noua banca rezultată după preluarea Băncii Carpatica, își propune să urmeze modelul de succes al Băncii Transilvania (BT), de finanțare pe Bursă, urmând un model de afaceri inovator, in care a acumulat experiență: incluziunea financiara a zonei rurale nebancarizate, in special finanțarea micilor întreprinzători de la sate si din orașele mici, prin intermediul serviciilor bancare digitalizate mobile, au spus ieri reprezentanții băncii. Declarațiile au fost făcute la sediul Bursei de Valori București (BVB), in cadrul unei conferințe prilejuite de schimbarea simbolului bursier al Patria Bank din BCC in PBK.
     * COTIDIANUL
     * Kovesi, procuror de televizor - Cornel Nistorescu
     DNA-ul se autosesizează la articole din presă. În agitata noastră republică, s-a mai întîmplat de cîteva ori. Fie a fost folosită o anonimă, fie a fost folosit un articol de presă. Dar de fiecare dată s-a lăsat cu o condamnare. Autosesizarea DNA-ului, adică a Laurei Codruța Kovesi, miroase a operațiune orchestrată. Hop-țop, apar două-trei articole fără nici un facsimil, fără nici o înregistrare, fără nici o declarație de martor, numai cu imagini de promovare turistică a Braziliei (niște jurnaliști cam tîmpiți au amestecat imagini din Brazilia cu unele ale unui resort de pe un atol din Insulele Maldive din Oceanul Indian) și, gata, DNA-ul anunță autosesizarea în cazul lui Liviu Dragnea. Mie îmi miroase a lucrătură. În acest caz, s-ar putea să nu avem de-a face cu o operațiune românească, deși oamenii cu experiență din fosta Securitate și din SRI știu foarte bine cum se pune la cale un scandal de presă..
     * Țara care ar putea construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă
     Premierul Mihai Tudose a avut, joi, o întâlnire cu o delegație oficială din China, condusă de liderul Partidului Comunist, Liu Yunshan, unul dintre subiectele discutate fiind reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, despre care prim-ministrul a spus că există perspective de colaborare cu partenerii chinezi pentru construcția lor. De asemenea, s-a discutat în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria despre posibilitatea înființării unei curse aeriene directe București-Beijing și potențialul portului Constanța de a funcționa ca hub comercial important între Asia și Europa. Oficialul chinez a menționat că, pentru următorii 5 ani, China preconizează că va importa produse în valoare de 8.000 mld. dolari și își propune să investească peste hotare 750 mld. dolari.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Învățământul profesional, o problemă?
     Sistemul educativ românesc este reglementat de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) în conformitate cu Legea Educației Naționale nr.1/2011. Fiecare nivel educativ are propria sa formă de organizare și este subiectul legislației în vigoare. Învățământul este foarte important, pentru că el pregătește viitorul țării, sistemul de învățământ românesc fiind într-un continuu proces de reorganizare, modernizare și adaptare la noile cerințe ale societății. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul total al elevilor și studenților în anul școlar și universitar 2016 - 2017 a fost de 3.597.300, în scădere cu 45.300 comparativ cu anul 2016, iar în 2016 a fost cu 10,2% mai mic decât în anul 2015.
     * De ce folosesc românii bani "gheață" la cumpărături
     În condițiile în care tot mai multe persoane folosesc plata cu cardul, totuși, numerarul din circulație crește de la o lună la alta. Explicația specialiștilor este aceea că oamenii plătesc cu bani cash ceea ce consumă, din obișnuința de a folosi bancnotele și monedele. Inclusiv cei care primesc salariul sau pensia pe card au tendința să scoată banii în numerar și să facă plăți diverse. În condițiile în care anumite state vor să renunțe la banii sub formă de bancnote și monede, în România lichiditățile cresc de la o lună la alta și tot mai multe persoane plătesc cu bani "gheață" mărfurile și serviciile pe care le cumpără, potrivit gds.ro.
     * Germania își înăsprește controlul asupra investițiilor străine
     Berlinul a adoptat miercuri, 12 iulie, un set de măsuri mult mai stricte vizând instituirea unui control mai sever asupra achiziționării de către străini a unor concurenți germani din sectoare considerate strategice. Fără a spune direct, relevă corespondentul la Berlin al RFI, aceste dispoziții sunt de fapt un răspuns la achizițiile importante efectuate în ultima vreme de către investitorii chinezi. "Noi suntem, într-adevăr, o economie deschisă, dar nu suntem naivi", a declarat Matthias Machnig, secretar de stat în Ministerul german al Economiei, care împreună cu echipa aflată actualmente la conducerea ministerului citat a decis să reacționeze. În viitor, prevăd noile măsuri adoptate miercuri, va fi mai greu pentru un străin să cumpere o întreprindere germană considerată a avea o importanță strategică.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Tudose: Medicii rezidenți vor primi bursele și vor avea salarii de 5.700 lei
     Clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenți va fi aprobată, a anunțat premierul Mihai Tudose la începutul ședinței de joi a Guvernului. "Înțeleg că este rezolvată și vom aproba clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenți. Mulțumesc atât domnului ministru Bodog, doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, precum și Ministerului Justiției pentru soluțiile găsite", a declarat Tudose. În acest sens, pe ordinea de zi a ședinței se află un proiect de ordonanță pentru modificarea Ordonanței 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului. Luni, șeful Executivului a anunțat că i-a cerut ministrului Muncii să găsească o soluție pentru ca problema burselor pentru medicii rezidenți să fie rezolvată până joi. Tot luni, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că medicii rezidenți nu vor rămâne fără burse.
     * Mărturii despre afacerile lui Eduard Kovesi
     Fostul soț al Laurei Codruța Kovesi, a cărui firmă, Led Communications din Sibiu, se ocupă cu internet și televiziune prin cablu, a ajuns intermediarul principal în șantier pentru livrarea de pământ de umplutură, balast și piatră spartă, cu toate că nu deținea în proprietate nici balastiere, nici terenuri pentru groapa de împrumut și nici utilaje. De asemenea, respectiva firmă a lui Bebe Kovesi era intermediar al intermediarului, cu alte cuvinte factura materiale de construcții unei alte firme care la rândul ei factura mai departe către compania constructoare.
     * 14 Iulie, Ziua Națională a Franței
     Președintele Donald Trump a sosit, ieri, în Franța, la invitația omologului său, Emmanuel Macron, urmând să participe azi la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Bastiliei. Cei doi lideri urmau să discute despre probleme precum contraterorismul și războiul din Siria, dar să evite, probabil, subiecte pe care nu sunt de acord, precum schimbările climatice sau comerțul extern. Anul acesta, Ziua Bastiliei are o semnificație aparte pentru francezi, pentru că se împlinește exact un an de la atacul terorist care a făcut 86 de morți și sute de răniți, la Nisa.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Micula sfidează ministerul: nu își închid hotelurile
     Hotelurile deținute de frații Micula pe litoral nu se închid, chiar dacă Ministerul Turismului le-a declasificat. Salvarea este permisă de legislație, pentru că societățile pot contesta sancțiunile în instanță. Hotelurile de pe litoral ale fraților Micula, cărora Ministerul Turismului le-a retras certificatele de clasificare, vor funcționa până la sfârșitul sezonului estival pentru că vor contesta sancțiunea , iar o hotârăre în acest sens va fi luată abia peste câteva luni. " Până la soluționarea de către instanța de judecată, activitatea societății nu va suferi modificări", sună raportul emis în formă identică de Clăbucet Estival 2002 SA, Hotel Club Estival 2002 SA, Bâlea Estival 2002 SA, Terra Estival 2002 SA, Banat Estival 2002 SA și Romanța Estival 2002 SA.
     * Verdictul TAS: Viitorul Constanța rămâne campioana României!
     Viitorul rămâne campioana Ligii 1! Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a comunicat decizia, iar cei trei judecători au decis ca titlul să rămână în posesia echipei lui Hagi!
     * Cum am pierdut trei miliarde de euro
     România a pierdut aproximativ trei miliarde de euro fonduri structurale și de coeziune, bani puși gratis la dispoziția țării noastre de către Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2013. Mai grav este că nici banii absorbiți, circa 17 miliarde de euro, nu au ajuns în construcția de autostrăzi, spitale sau în alte investiții importante, ci în saloane de cosmetică, exploatații piscicole sau sere de roșii. Eșecul se repetă, la indigou, și în perioada 2014-2020. Din suma de 30,84 miliarde de euro, ce a fost alocată României, nu am luat aproape nimic, până acum.
     * Dragnea, premier abia din 2023
     Condamnații reabilitați vor putea ocupa funcții în Guvern, potrivit unui proiect de lege pregătit de Guvernul Mihai Tudose. Proiectul Codului Administrativ elaborat de Ministerul Dezvoltării pe vremea lui Vasile Dîncu prevede abro­garea Legii 90/2001 care le interzice persoanelor condamnate penal să devină membre ale Executivului. În acest caz, liderul PSD Liviu Dragnea ar putea să devină prim-ministru în anul 2023, după expirarea perioadei de reabilitare. Actul normativ va ajunge însă în Parlament, acolo unde ar putea suferi modificări suplimentare.
     * NATIONAL
     * PNL clocește un front anti PSD
     Nu soarta tarii este principala preocupare a liberalilor, așa după cum le place lor să pozeze. Toți critică orice decizie a social-democraților, bună sau rea, dar niciunul nu vine cu o idee constructivă care să demonstreze superioritatea lor in materie de gândire politică. Si, pentru ca oamenii să nu ii ia la bani mărunți pentru salariile suficient de nesimțite in raport cu restul populației, completate de sporuri pentru somn in timpul ședințelor sau pentru privitul pe geam, s-au gândit să-si arate acum valoarea: să facem un front anti PSD!
     * Cămara omenirii, in pericol
     Rezerva mondiala de semințe din Svalbard (Norvegia), obiectiv strategic, a suferit recent inundații. Acest accident pune încă o data accentul pe importanta cruciala a rezervelor pentru securitatea alimentara. Imensul buncăr de la Svalbard, considerat o fortăreața de nepătruns, a fost pus in pericol de efectele încălzirii climatice, una din amenințările in fata căreia a fost proiectat sa ne apere. Pentru a satisface nevoile unei populații mondiale in creștere, se estimează ca producția alimentara va trebui să crească cu 70% pana in 2050, in ciuda încălzirii globale si propagării de noi maladii legate de aceste schimbări.
     * PUTEREA
     * Gabriela FIREA nu mai vrea sa fie PRIMAR general. Vezi cui i-a delegat atribuțiile
     Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cea care promitea bucureștenilor că va fi alături de ei, a decis să nu mai semneze niciun act oficial sau să supravegheze activitatea vreunei instituții locale. Astfel, Firea a semnat o dispoziție de primar prin care a delegat majoritatea atribuțiilor cu care a fost învestită către viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD). Concret, potrivit documentului obținut de PUTEREA, pe data de 6 iulie Primarul general a semnat dispoziția numărul 856, care prevede că de la data respectivă viceprimarul Bădulescu este cel care monitorizează și supraveghează toate instituțiile publice aflate în subordinea Municipalității și de care răspunde în mod normal edilul-șef.
     * Cătălin Ivan cere CONGRES PSD pentru evaluarea lui Liviu Dragnea
     Europarlamentarul Cătălin Ivan solicită convocarea de urgență a unui Congres extraordinar al PSD, care să îl evalueze pe Liviu Dragnea. " Este ușor să conduci un partid în opoziție, Liviu Dragnea poate a fost bun în opoziție, dar acum se vede că nu poate conduce partidul la guvernare, ne încurcăm de tot felul de sincope. Am ajuns să ne luptăm cu tot felul de forțe oculte, în loc să guvernăm. Eu cred că lucrurile sunt foarte grave și nu cred că mai putem aștepta până la un Congres ordinar pe care Liviu Dragnea îl va convoca atunci când îl va convoca", a declarat Cătălin Ivan, la Antena 3. Europarlamentarul PSD recunoaște că a avut discuții cu fostul premier Sorin Grindeanu, un alt om care a cerut convocarea Congresului PSD.
     * ROMANIA LIBERA
     * Sistemul antigrindină nu a alungat grindina
     Rachetele pentru care s-au alocat peste 45 milioane de euro au fost neputincioase în fața unei ploi cu gheață care a distrus 2.600 de hectare de culturi. Centrul de comandă al unui nou sistem de rachete antigrindină a fost inaugurat cu mare fast, pe 21 aprilie a.c., în prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, și a omniprezentului baron de Vrancea Marian Oprișan. De asemenea, a fost deschisă și o stație antigrindină în comuna Bătinești, - reprezentativă din punctul de vedere al autorităților - pentru combaterea căderilor de grindină.
     * ANAF a aplicat sancțiuni de peste 8,6 milioane lei asupra firmelor care vând benzină și motorină
     Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat sancțiuni de peste 8,6 milioane lei pentru nereguli pe lanțul de comercializare a combustibililor, a anunțat, joi, un comunicat al ANAF. "Inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au verificat, în perioada martie - iulie, 533 de firme care transportă și comercializează en-gross și en-detail combustibili (benzină, motorină, GPL). S-au constatat abateri pentru sancționarea cărora inspectorii antifraudă au dispus 132 de avertismente, 296 de amenzi în cuantum de 3,32 milioane lei, confiscarea de numerar și venituri de peste 5,27 milioane lei", precizează comunicatul ANAF.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * O industrie de 4 miliarde de euro. Top 10 cele mai mai puternice creșteri din software ale antreprenorilor locali
     Centrul de cercetare al retailerului eMAG, compania Softvision din Cluj și Netopia - unul dintre pionierii plăților online cu cardul - conduc topul celor mai mari companii locale de software cu acționari români după rata de creștere a cifrei de afaceri din 2016, arată datele raportate de companii la Finanțe și Registrul Comerțului și analizate de ZF. Lista celor 10 jucători cu cea mai mare creștere reflectă peisajul divers din industria locală de software și creșterea puternică din ultimii ani a domeniului: în top este prezent și gigantul Bitdefender, controlat de familia Florin și Măriuca Talpeș - ale cărui origini se trag din Softwin, firmă înființată la începutul anilor '90, dar și studioul independent de jocuri Amber, înființat în 2013, și care deja s-a apropiat de un rulaj de 7 mil. euro și a trecut de 200 de oameni anul trecut.
     * Zece dezvoltatori din București încep peste 14.000 de locuințe în următorul an
     Zece dezvoltatori de locuințe din București au anunțat că vor construi peste 14.000 de apartamente până la finalul lui 2019, doar în câteva proiecte de mari dimensiuni. Lista dezvoltatorilor este împărțită între români și străini, care "au pus ochii" pe diferite zone din Capitală ce ar putea atrage cumpărătorii care vor fie să devină proprietarii locuințelor în care stau, fie - în proporție mai redusă - să investească în locuințe pentru a le închiria ulterior. Sectorul 6, cunoscut deja ca unul dintre cartierele dormitor ale Capitalei, continuă să se extindă prin proiectele a cel puțin patru dezvoltatori. Consultanții imobiliari spun că urmează și alte tranzacții cu terenuri pentru dezvoltări rezidențiale.
     * Sectorul construcțiilor se ajustează sever pe fondul prăbușirii investițiilor statului
     Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în primele cinci luni din an cu 8,6% (serie brută), în urma prăbușirii investițiilor statului, lucru care a afectat puternic sectorul construcțiilor inginerești (minus 29%) și sectorul de clădiri nerezidențiale (minus 12,1%). Cheltuielile totale ale statului cu investițiile sunt în 2017 cele mai mici din ultimii zece ani. Doar 4,1 miliarde de lei a cheltuit statul din buget și din fonduri UE cu investițiile, o scădere de 55% față de primele cinci luni din 2016, când la cinci luni fuseseră cheltuite 9 mi­­liarde de lei. Cele 4,1 miliarde de lei cheltuite în primele cinci luni din an înseamnă doar 10,3% din programarea pentru întreg anul de 39,5 mld. lei. În aceeași vreme, cheltuielile de capital (cheltuielile din buget) au însemnat, în perioada menționată, 2,8 mld. lei, în scădere cu 23% față de primele cinci luni din 2016. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 18:33
KREMLINUL ANUNȚĂ:
     Pentru moment nu există în studiu vreun plan al unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump înaintea summitului NATO, a anunțat marți Kremlinul, citat de Interfax, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 18:10
     Un proiect de lege care va fi trimis astăzi în Parlamentul de la Budapesta conține o prevedere conform căreia organizațiile care îi sprijină pe imigranți vor plăti o taxă specială de 25%, a informat Ministerul ungar de Finanțe, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Sport, 17:59
CM RUSIA
     Japonia a reușit să ofere o semi-surpriză și să treacă de Columbia, o echipă bine garnisită cu staruri (Falcao, Bacca, James...) de diferite mărimi și în diverse forme...sportive.  click să citești tot articolul
Comunicate de presă, 16:15
     Cea de-a treia ediție a Festivalului RomânIA Autentică va avea loc pe 23 și 24 iunie 2018. Pe deplin conștienți de ceea ce am construit cu migală, RomânIA Autentică și-a asumat un scop și o misiune pe cât de dificilă, pe atât de importantă, aceea de a arăta fața reală a tezaurului popular și spiritual al satului românesc. Dacă îți dorești cu adevărat, găsești și azi în localități izolate, în memoria ultimilor păstrători de tradiții ori în lăzi de zestre, transmise din generație în generație, comori fragile și inefabile, pe care tăvălugul contemporan le poate sfărâma într-o clipă, dacă nu vom întinde mâna pentru a salva ce se mai poate.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 15:47
ANCOM:
     Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat astăzi că românii au experimentat anul trecut viteze medii de descărcare la nivel național de 112,1 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, cu 18% mai mari decât în anul anterior, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.