CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 14.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Cinismul Legii salarizării
     Opinia publică realizează abia în aceste zile cât este de cinică Legea salarizării unitare (Legea 153/2017). Dacă partidul ce a elaborat legea, cu surle și trâmbițe, cu promisiuni de majorări, ba chiar de dublări de venituri, este de un cinism absolut, nu la fel ne-am fi așteptat de la restul decidenților (partide parlamentare, președinție, organizații sindicale etc.). În primul rând, așa-zisa dublare a veniturilor se face într-un interval de 6 ani, adică între 2018 și 2022, astfel încât veniturile să crească în mod treptat până când vor atinge, în 2022, anumite trepte prevăzute în anexele legii. În al doilea rând, parlamentarii vor avea veniturile dublate încă de acum (adică de la 1 iulie 2017), nicidecum în decurs de 6 ani. De altfel,legea consfințește statutul special, adică deasupra legilor, pentru un uriaș număr de persoane - avand în vedere pensiile speciale.
     * Ce fel de țară ne pregătește Liviu Dragnea. Primele tendințe
     Luați cu treburile, omitem să observăm că de vreo jumătate de an, tiptil-tiptil și prin inițiative aparent disparate, dar care curg în același sens, se schimbă din temelii fundamentele pe care se sprijinea până acum această țară. Cum actuala majoritate a dovedit deja că nu face nimic întâmplător și că nu iese din cuvântul liderului nici când riscă ridicolul absolut, cred că putem credita cu acest demers gândirea politică a lui Liviu Dragnea. O primă observație este aceea că PSD pare să fi renunțat pe termen lung la ideea de a câștiga președinția țării. Decizia, dacă ea există, e una corectă. Practic, ultima dată când PSD a câștigat pe bune prezidențialele a fost în 1992, adică acum 25 de ani.
     * Cum le închide Dragnea gura opozanților din partid: funcții și milioane de euro de la buget
     Liderul PSD Liviu Dragnea le-a oferit funcții și bani din bugetul de stat social-democraților care au criticat Guvernul Tudose. Cele mai elocvente nume sunt Eugen Teodorovici și Marian Oprișan, dar procesul de înăbușire a opoziției din partid continuă. Potrivit unor surse din PSD, Teodorovici se aștepta să fie numit ministru, însă Dragnea s-a opus. După câteva zile în care s-a războit cu propriul partid, Teodorovici a fost numit consilier onorific al premierului Tudose. În prima săptămână de guvernare Tudose, Dragnea l-a împăcat și pe Oprișan. Executivul a alocat suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autoritățile locale din județul Vrancea, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică.
     * Noua lege RCA a intrat în vigoare
     Noua lege RCA vine cu polițe mai scumpe pentru șoferii imprudenți, despăgubiri mai rapide, dar și cu obligația ca șoferii să predea la poliție plăcuțele de înmatriculare dacă nu mai prelungesc contractul de asigurare. Noua lege RCA a intrat în vigoare în data de 12 iulie. Cetățenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru mașinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Specialiștii spun că prin această lege Autoritatea de Supraveghere a decis să protejeze cu adevărat consumatorul. Noua lege RCA îi obligă pe asigurători să îi anunțe din timp pe clienți când le expiră polița de asigurare. Atât asigurătorii, cât și intermediarii de asigurări trebuie să le dea șoferilor posibilitatea de reînnoire a contractului cu 30 de zile înainte de încetarea acestuia.
     * Siria, zonă de testare pentru noile arme rusești
     Serghei Șoighu, ministrul rus al Apărării, la începutul acestui an, venea cu un mesaj de forță în logica declarațiilor cele mai dure din perioada Războiului Rece, atunci când "cursa înarmării" era, cum a devenit și acum, primul dintre argumentele cu care URSS, ca și Rusia de azi, încerca să-și impună statutul de supraputere: "În luptele din Siria au fost testate și ameliorate 162 de tipuri de arme moderne. Aceste teste s-au dovedit foarte eficace. Printre acestea, au fost cele în care a au fost folosite avioanele Su-305M și Su-34 precum și elicopterele MI-28 n și Ka-52. A fost vorba despre prima folosire de muniții și rachete de croazieră cu ghidaj de precizie lansate de pe mare în condiții de luptă".
     * Dublu standard. Scandalul alimentelor pentru "Est", de calitate mai proastă decât cele pentru "Vest"
     După ce oficialii cehi au descoperit că doar trei dintre cele 21 de produse conțineau aceleași ingrediente ca alimentele distribuite de multinaționale în țările vest-europene, specialiștii români spun că se așteaptă ca rezultatele studiului făcut de Ministerul Agriculturii de la noi să arate că produsele comercializate în România sunt mai slabe calitativ și nutrițional. Zilele trecute cehii au descoperit că, deși cumpără aceleași mărci ca vest europenii, ingredientele din produsele vândute în țara lor diferă și sunt mai slabe din punct de vedere nutrițional și calitativ. Mai exact, aceștia au constatat că din 21 de produse testate, doar în trei cazuri au fost înregistrate aceleași ingrdiente ca în magazinele din vest.
     * BANCHERUL
     * Patria Bank vrea să devina o noua bancă de succes listată la Bursă
     Patria Bank, noua banca rezultată după preluarea Băncii Carpatica, își propune să urmeze modelul de succes al Băncii Transilvania (BT), de finanțare pe Bursă, urmând un model de afaceri inovator, in care a acumulat experiență: incluziunea financiara a zonei rurale nebancarizate, in special finanțarea micilor întreprinzători de la sate si din orașele mici, prin intermediul serviciilor bancare digitalizate mobile, au spus ieri reprezentanții băncii. Declarațiile au fost făcute la sediul Bursei de Valori București (BVB), in cadrul unei conferințe prilejuite de schimbarea simbolului bursier al Patria Bank din BCC in PBK.
     * COTIDIANUL
     * Kovesi, procuror de televizor - Cornel Nistorescu
     DNA-ul se autosesizează la articole din presă. În agitata noastră republică, s-a mai întîmplat de cîteva ori. Fie a fost folosită o anonimă, fie a fost folosit un articol de presă. Dar de fiecare dată s-a lăsat cu o condamnare. Autosesizarea DNA-ului, adică a Laurei Codruța Kovesi, miroase a operațiune orchestrată. Hop-țop, apar două-trei articole fără nici un facsimil, fără nici o înregistrare, fără nici o declarație de martor, numai cu imagini de promovare turistică a Braziliei (niște jurnaliști cam tîmpiți au amestecat imagini din Brazilia cu unele ale unui resort de pe un atol din Insulele Maldive din Oceanul Indian) și, gata, DNA-ul anunță autosesizarea în cazul lui Liviu Dragnea. Mie îmi miroase a lucrătură. În acest caz, s-ar putea să nu avem de-a face cu o operațiune românească, deși oamenii cu experiență din fosta Securitate și din SRI știu foarte bine cum se pune la cale un scandal de presă..
     * Țara care ar putea construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă
     Premierul Mihai Tudose a avut, joi, o întâlnire cu o delegație oficială din China, condusă de liderul Partidului Comunist, Liu Yunshan, unul dintre subiectele discutate fiind reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, despre care prim-ministrul a spus că există perspective de colaborare cu partenerii chinezi pentru construcția lor. De asemenea, s-a discutat în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria despre posibilitatea înființării unei curse aeriene directe București-Beijing și potențialul portului Constanța de a funcționa ca hub comercial important între Asia și Europa. Oficialul chinez a menționat că, pentru următorii 5 ani, China preconizează că va importa produse în valoare de 8.000 mld. dolari și își propune să investească peste hotare 750 mld. dolari.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Învățământul profesional, o problemă?
     Sistemul educativ românesc este reglementat de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) în conformitate cu Legea Educației Naționale nr.1/2011. Fiecare nivel educativ are propria sa formă de organizare și este subiectul legislației în vigoare. Învățământul este foarte important, pentru că el pregătește viitorul țării, sistemul de învățământ românesc fiind într-un continuu proces de reorganizare, modernizare și adaptare la noile cerințe ale societății. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul total al elevilor și studenților în anul școlar și universitar 2016 - 2017 a fost de 3.597.300, în scădere cu 45.300 comparativ cu anul 2016, iar în 2016 a fost cu 10,2% mai mic decât în anul 2015.
     * De ce folosesc românii bani "gheață" la cumpărături
     În condițiile în care tot mai multe persoane folosesc plata cu cardul, totuși, numerarul din circulație crește de la o lună la alta. Explicația specialiștilor este aceea că oamenii plătesc cu bani cash ceea ce consumă, din obișnuința de a folosi bancnotele și monedele. Inclusiv cei care primesc salariul sau pensia pe card au tendința să scoată banii în numerar și să facă plăți diverse. În condițiile în care anumite state vor să renunțe la banii sub formă de bancnote și monede, în România lichiditățile cresc de la o lună la alta și tot mai multe persoane plătesc cu bani "gheață" mărfurile și serviciile pe care le cumpără, potrivit gds.ro.
     * Germania își înăsprește controlul asupra investițiilor străine
     Berlinul a adoptat miercuri, 12 iulie, un set de măsuri mult mai stricte vizând instituirea unui control mai sever asupra achiziționării de către străini a unor concurenți germani din sectoare considerate strategice. Fără a spune direct, relevă corespondentul la Berlin al RFI, aceste dispoziții sunt de fapt un răspuns la achizițiile importante efectuate în ultima vreme de către investitorii chinezi. "Noi suntem, într-adevăr, o economie deschisă, dar nu suntem naivi", a declarat Matthias Machnig, secretar de stat în Ministerul german al Economiei, care împreună cu echipa aflată actualmente la conducerea ministerului citat a decis să reacționeze. În viitor, prevăd noile măsuri adoptate miercuri, va fi mai greu pentru un străin să cumpere o întreprindere germană considerată a avea o importanță strategică.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Tudose: Medicii rezidenți vor primi bursele și vor avea salarii de 5.700 lei
     Clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenți va fi aprobată, a anunțat premierul Mihai Tudose la începutul ședinței de joi a Guvernului. "Înțeleg că este rezolvată și vom aproba clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenți. Mulțumesc atât domnului ministru Bodog, doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, precum și Ministerului Justiției pentru soluțiile găsite", a declarat Tudose. În acest sens, pe ordinea de zi a ședinței se află un proiect de ordonanță pentru modificarea Ordonanței 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului. Luni, șeful Executivului a anunțat că i-a cerut ministrului Muncii să găsească o soluție pentru ca problema burselor pentru medicii rezidenți să fie rezolvată până joi. Tot luni, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că medicii rezidenți nu vor rămâne fără burse.
     * Mărturii despre afacerile lui Eduard Kovesi
     Fostul soț al Laurei Codruța Kovesi, a cărui firmă, Led Communications din Sibiu, se ocupă cu internet și televiziune prin cablu, a ajuns intermediarul principal în șantier pentru livrarea de pământ de umplutură, balast și piatră spartă, cu toate că nu deținea în proprietate nici balastiere, nici terenuri pentru groapa de împrumut și nici utilaje. De asemenea, respectiva firmă a lui Bebe Kovesi era intermediar al intermediarului, cu alte cuvinte factura materiale de construcții unei alte firme care la rândul ei factura mai departe către compania constructoare.
     * 14 Iulie, Ziua Națională a Franței
     Președintele Donald Trump a sosit, ieri, în Franța, la invitația omologului său, Emmanuel Macron, urmând să participe azi la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Bastiliei. Cei doi lideri urmau să discute despre probleme precum contraterorismul și războiul din Siria, dar să evite, probabil, subiecte pe care nu sunt de acord, precum schimbările climatice sau comerțul extern. Anul acesta, Ziua Bastiliei are o semnificație aparte pentru francezi, pentru că se împlinește exact un an de la atacul terorist care a făcut 86 de morți și sute de răniți, la Nisa.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Micula sfidează ministerul: nu își închid hotelurile
     Hotelurile deținute de frații Micula pe litoral nu se închid, chiar dacă Ministerul Turismului le-a declasificat. Salvarea este permisă de legislație, pentru că societățile pot contesta sancțiunile în instanță. Hotelurile de pe litoral ale fraților Micula, cărora Ministerul Turismului le-a retras certificatele de clasificare, vor funcționa până la sfârșitul sezonului estival pentru că vor contesta sancțiunea , iar o hotârăre în acest sens va fi luată abia peste câteva luni. " Până la soluționarea de către instanța de judecată, activitatea societății nu va suferi modificări", sună raportul emis în formă identică de Clăbucet Estival 2002 SA, Hotel Club Estival 2002 SA, Bâlea Estival 2002 SA, Terra Estival 2002 SA, Banat Estival 2002 SA și Romanța Estival 2002 SA.
     * Verdictul TAS: Viitorul Constanța rămâne campioana României!
     Viitorul rămâne campioana Ligii 1! Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a comunicat decizia, iar cei trei judecători au decis ca titlul să rămână în posesia echipei lui Hagi!
     * Cum am pierdut trei miliarde de euro
     România a pierdut aproximativ trei miliarde de euro fonduri structurale și de coeziune, bani puși gratis la dispoziția țării noastre de către Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2013. Mai grav este că nici banii absorbiți, circa 17 miliarde de euro, nu au ajuns în construcția de autostrăzi, spitale sau în alte investiții importante, ci în saloane de cosmetică, exploatații piscicole sau sere de roșii. Eșecul se repetă, la indigou, și în perioada 2014-2020. Din suma de 30,84 miliarde de euro, ce a fost alocată României, nu am luat aproape nimic, până acum.
     * Dragnea, premier abia din 2023
     Condamnații reabilitați vor putea ocupa funcții în Guvern, potrivit unui proiect de lege pregătit de Guvernul Mihai Tudose. Proiectul Codului Administrativ elaborat de Ministerul Dezvoltării pe vremea lui Vasile Dîncu prevede abro­garea Legii 90/2001 care le interzice persoanelor condamnate penal să devină membre ale Executivului. În acest caz, liderul PSD Liviu Dragnea ar putea să devină prim-ministru în anul 2023, după expirarea perioadei de reabilitare. Actul normativ va ajunge însă în Parlament, acolo unde ar putea suferi modificări suplimentare.
     * NATIONAL
     * PNL clocește un front anti PSD
     Nu soarta tarii este principala preocupare a liberalilor, așa după cum le place lor să pozeze. Toți critică orice decizie a social-democraților, bună sau rea, dar niciunul nu vine cu o idee constructivă care să demonstreze superioritatea lor in materie de gândire politică. Si, pentru ca oamenii să nu ii ia la bani mărunți pentru salariile suficient de nesimțite in raport cu restul populației, completate de sporuri pentru somn in timpul ședințelor sau pentru privitul pe geam, s-au gândit să-si arate acum valoarea: să facem un front anti PSD!
     * Cămara omenirii, in pericol
     Rezerva mondiala de semințe din Svalbard (Norvegia), obiectiv strategic, a suferit recent inundații. Acest accident pune încă o data accentul pe importanta cruciala a rezervelor pentru securitatea alimentara. Imensul buncăr de la Svalbard, considerat o fortăreața de nepătruns, a fost pus in pericol de efectele încălzirii climatice, una din amenințările in fata căreia a fost proiectat sa ne apere. Pentru a satisface nevoile unei populații mondiale in creștere, se estimează ca producția alimentara va trebui să crească cu 70% pana in 2050, in ciuda încălzirii globale si propagării de noi maladii legate de aceste schimbări.
     * PUTEREA
     * Gabriela FIREA nu mai vrea sa fie PRIMAR general. Vezi cui i-a delegat atribuțiile
     Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cea care promitea bucureștenilor că va fi alături de ei, a decis să nu mai semneze niciun act oficial sau să supravegheze activitatea vreunei instituții locale. Astfel, Firea a semnat o dispoziție de primar prin care a delegat majoritatea atribuțiilor cu care a fost învestită către viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD). Concret, potrivit documentului obținut de PUTEREA, pe data de 6 iulie Primarul general a semnat dispoziția numărul 856, care prevede că de la data respectivă viceprimarul Bădulescu este cel care monitorizează și supraveghează toate instituțiile publice aflate în subordinea Municipalității și de care răspunde în mod normal edilul-șef.
     * Cătălin Ivan cere CONGRES PSD pentru evaluarea lui Liviu Dragnea
     Europarlamentarul Cătălin Ivan solicită convocarea de urgență a unui Congres extraordinar al PSD, care să îl evalueze pe Liviu Dragnea. " Este ușor să conduci un partid în opoziție, Liviu Dragnea poate a fost bun în opoziție, dar acum se vede că nu poate conduce partidul la guvernare, ne încurcăm de tot felul de sincope. Am ajuns să ne luptăm cu tot felul de forțe oculte, în loc să guvernăm. Eu cred că lucrurile sunt foarte grave și nu cred că mai putem aștepta până la un Congres ordinar pe care Liviu Dragnea îl va convoca atunci când îl va convoca", a declarat Cătălin Ivan, la Antena 3. Europarlamentarul PSD recunoaște că a avut discuții cu fostul premier Sorin Grindeanu, un alt om care a cerut convocarea Congresului PSD.
     * ROMANIA LIBERA
     * Sistemul antigrindină nu a alungat grindina
     Rachetele pentru care s-au alocat peste 45 milioane de euro au fost neputincioase în fața unei ploi cu gheață care a distrus 2.600 de hectare de culturi. Centrul de comandă al unui nou sistem de rachete antigrindină a fost inaugurat cu mare fast, pe 21 aprilie a.c., în prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, și a omniprezentului baron de Vrancea Marian Oprișan. De asemenea, a fost deschisă și o stație antigrindină în comuna Bătinești, - reprezentativă din punctul de vedere al autorităților - pentru combaterea căderilor de grindină.
     * ANAF a aplicat sancțiuni de peste 8,6 milioane lei asupra firmelor care vând benzină și motorină
     Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat sancțiuni de peste 8,6 milioane lei pentru nereguli pe lanțul de comercializare a combustibililor, a anunțat, joi, un comunicat al ANAF. "Inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au verificat, în perioada martie - iulie, 533 de firme care transportă și comercializează en-gross și en-detail combustibili (benzină, motorină, GPL). S-au constatat abateri pentru sancționarea cărora inspectorii antifraudă au dispus 132 de avertismente, 296 de amenzi în cuantum de 3,32 milioane lei, confiscarea de numerar și venituri de peste 5,27 milioane lei", precizează comunicatul ANAF.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * O industrie de 4 miliarde de euro. Top 10 cele mai mai puternice creșteri din software ale antreprenorilor locali
     Centrul de cercetare al retailerului eMAG, compania Softvision din Cluj și Netopia - unul dintre pionierii plăților online cu cardul - conduc topul celor mai mari companii locale de software cu acționari români după rata de creștere a cifrei de afaceri din 2016, arată datele raportate de companii la Finanțe și Registrul Comerțului și analizate de ZF. Lista celor 10 jucători cu cea mai mare creștere reflectă peisajul divers din industria locală de software și creșterea puternică din ultimii ani a domeniului: în top este prezent și gigantul Bitdefender, controlat de familia Florin și Măriuca Talpeș - ale cărui origini se trag din Softwin, firmă înființată la începutul anilor '90, dar și studioul independent de jocuri Amber, înființat în 2013, și care deja s-a apropiat de un rulaj de 7 mil. euro și a trecut de 200 de oameni anul trecut.
     * Zece dezvoltatori din București încep peste 14.000 de locuințe în următorul an
     Zece dezvoltatori de locuințe din București au anunțat că vor construi peste 14.000 de apartamente până la finalul lui 2019, doar în câteva proiecte de mari dimensiuni. Lista dezvoltatorilor este împărțită între români și străini, care "au pus ochii" pe diferite zone din Capitală ce ar putea atrage cumpărătorii care vor fie să devină proprietarii locuințelor în care stau, fie - în proporție mai redusă - să investească în locuințe pentru a le închiria ulterior. Sectorul 6, cunoscut deja ca unul dintre cartierele dormitor ale Capitalei, continuă să se extindă prin proiectele a cel puțin patru dezvoltatori. Consultanții imobiliari spun că urmează și alte tranzacții cu terenuri pentru dezvoltări rezidențiale.
     * Sectorul construcțiilor se ajustează sever pe fondul prăbușirii investițiilor statului
     Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în primele cinci luni din an cu 8,6% (serie brută), în urma prăbușirii investițiilor statului, lucru care a afectat puternic sectorul construcțiilor inginerești (minus 29%) și sectorul de clădiri nerezidențiale (minus 12,1%). Cheltuielile totale ale statului cu investițiile sunt în 2017 cele mai mici din ultimii zece ani. Doar 4,1 miliarde de lei a cheltuit statul din buget și din fonduri UE cu investițiile, o scădere de 55% față de primele cinci luni din 2016, când la cinci luni fuseseră cheltuite 9 mi­­liarde de lei. Cele 4,1 miliarde de lei cheltuite în primele cinci luni din an înseamnă doar 10,3% din programarea pentru întreg anul de 39,5 mld. lei. În aceeași vreme, cheltuielile de capital (cheltuielile din buget) au însemnat, în perioada menționată, 2,8 mld. lei, în scădere cu 23% față de primele cinci luni din 2016. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 17:54
     Mii de manifestanți defilau astăzi după-amiaza la Roma, împotriva fascismului, la apelul stângii, în timp ce Matteo Salvini, principalul candidat al extremei drepte în alegerile legislative de la 4 martie, a adunat peste 15.000 de persoane la Milano, au constatat jurnaliști AFP.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:34
     Un bărbat a murit sâmbătă după ce s-a aruncat de la etajul 10 al Spitalului Județean de Urgență "Constantin Opriș" din Baia Mare. Bărbatul nu era internat în spital, însă nu se știe nici dacă se afla în vizită la un pacient, spune directorul unității spitalicești, Vasile Pop.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:56
     Cel puțin 38 de persoane au fost ucise în două atentate cu mașină capcană care au vizat vineri palatul prezidențial și un hotel în capitala Somaliei, Mogadiscio, au declarat sâmbătă serviciile de securitate somaleze pentru AFP.  click să citești tot articolul
Politică, 15:34
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță, astăzi, că în urmă cu două zile s-a întâlnit cu Adam Sambrook, viceambasador în cadrul Ambasadei Marii Britanii în România, căruia i-a prezentat stadiul celor trei ale justiției, precum și modificările aduse Codurilor penale.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:19
     Transgaz și BERD au semnat vineri un acord de finanțare de 60 milioane de euro privind construirea conductei BRUA pe teritoriul României.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.