CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 14.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Cinismul Legii salarizării
     Opinia publică realizează abia în aceste zile cât este de cinică Legea salarizării unitare (Legea 153/2017). Dacă partidul ce a elaborat legea, cu surle și trâmbițe, cu promisiuni de majorări, ba chiar de dublări de venituri, este de un cinism absolut, nu la fel ne-am fi așteptat de la restul decidenților (partide parlamentare, președinție, organizații sindicale etc.). În primul rând, așa-zisa dublare a veniturilor se face într-un interval de 6 ani, adică între 2018 și 2022, astfel încât veniturile să crească în mod treptat până când vor atinge, în 2022, anumite trepte prevăzute în anexele legii. În al doilea rând, parlamentarii vor avea veniturile dublate încă de acum (adică de la 1 iulie 2017), nicidecum în decurs de 6 ani. De altfel,legea consfințește statutul special, adică deasupra legilor, pentru un uriaș număr de persoane - avand în vedere pensiile speciale.
     * Ce fel de țară ne pregătește Liviu Dragnea. Primele tendințe
     Luați cu treburile, omitem să observăm că de vreo jumătate de an, tiptil-tiptil și prin inițiative aparent disparate, dar care curg în același sens, se schimbă din temelii fundamentele pe care se sprijinea până acum această țară. Cum actuala majoritate a dovedit deja că nu face nimic întâmplător și că nu iese din cuvântul liderului nici când riscă ridicolul absolut, cred că putem credita cu acest demers gândirea politică a lui Liviu Dragnea. O primă observație este aceea că PSD pare să fi renunțat pe termen lung la ideea de a câștiga președinția țării. Decizia, dacă ea există, e una corectă. Practic, ultima dată când PSD a câștigat pe bune prezidențialele a fost în 1992, adică acum 25 de ani.
     * Cum le închide Dragnea gura opozanților din partid: funcții și milioane de euro de la buget
     Liderul PSD Liviu Dragnea le-a oferit funcții și bani din bugetul de stat social-democraților care au criticat Guvernul Tudose. Cele mai elocvente nume sunt Eugen Teodorovici și Marian Oprișan, dar procesul de înăbușire a opoziției din partid continuă. Potrivit unor surse din PSD, Teodorovici se aștepta să fie numit ministru, însă Dragnea s-a opus. După câteva zile în care s-a războit cu propriul partid, Teodorovici a fost numit consilier onorific al premierului Tudose. În prima săptămână de guvernare Tudose, Dragnea l-a împăcat și pe Oprișan. Executivul a alocat suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autoritățile locale din județul Vrancea, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică.
     * Noua lege RCA a intrat în vigoare
     Noua lege RCA vine cu polițe mai scumpe pentru șoferii imprudenți, despăgubiri mai rapide, dar și cu obligația ca șoferii să predea la poliție plăcuțele de înmatriculare dacă nu mai prelungesc contractul de asigurare. Noua lege RCA a intrat în vigoare în data de 12 iulie. Cetățenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru mașinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Specialiștii spun că prin această lege Autoritatea de Supraveghere a decis să protejeze cu adevărat consumatorul. Noua lege RCA îi obligă pe asigurători să îi anunțe din timp pe clienți când le expiră polița de asigurare. Atât asigurătorii, cât și intermediarii de asigurări trebuie să le dea șoferilor posibilitatea de reînnoire a contractului cu 30 de zile înainte de încetarea acestuia.
     * Siria, zonă de testare pentru noile arme rusești
     Serghei Șoighu, ministrul rus al Apărării, la începutul acestui an, venea cu un mesaj de forță în logica declarațiilor cele mai dure din perioada Războiului Rece, atunci când "cursa înarmării" era, cum a devenit și acum, primul dintre argumentele cu care URSS, ca și Rusia de azi, încerca să-și impună statutul de supraputere: "În luptele din Siria au fost testate și ameliorate 162 de tipuri de arme moderne. Aceste teste s-au dovedit foarte eficace. Printre acestea, au fost cele în care a au fost folosite avioanele Su-305M și Su-34 precum și elicopterele MI-28 n și Ka-52. A fost vorba despre prima folosire de muniții și rachete de croazieră cu ghidaj de precizie lansate de pe mare în condiții de luptă".
     * Dublu standard. Scandalul alimentelor pentru "Est", de calitate mai proastă decât cele pentru "Vest"
     După ce oficialii cehi au descoperit că doar trei dintre cele 21 de produse conțineau aceleași ingrediente ca alimentele distribuite de multinaționale în țările vest-europene, specialiștii români spun că se așteaptă ca rezultatele studiului făcut de Ministerul Agriculturii de la noi să arate că produsele comercializate în România sunt mai slabe calitativ și nutrițional. Zilele trecute cehii au descoperit că, deși cumpără aceleași mărci ca vest europenii, ingredientele din produsele vândute în țara lor diferă și sunt mai slabe din punct de vedere nutrițional și calitativ. Mai exact, aceștia au constatat că din 21 de produse testate, doar în trei cazuri au fost înregistrate aceleași ingrdiente ca în magazinele din vest.
     * BANCHERUL
     * Patria Bank vrea să devina o noua bancă de succes listată la Bursă
     Patria Bank, noua banca rezultată după preluarea Băncii Carpatica, își propune să urmeze modelul de succes al Băncii Transilvania (BT), de finanțare pe Bursă, urmând un model de afaceri inovator, in care a acumulat experiență: incluziunea financiara a zonei rurale nebancarizate, in special finanțarea micilor întreprinzători de la sate si din orașele mici, prin intermediul serviciilor bancare digitalizate mobile, au spus ieri reprezentanții băncii. Declarațiile au fost făcute la sediul Bursei de Valori București (BVB), in cadrul unei conferințe prilejuite de schimbarea simbolului bursier al Patria Bank din BCC in PBK.
     * COTIDIANUL
     * Kovesi, procuror de televizor - Cornel Nistorescu
     DNA-ul se autosesizează la articole din presă. În agitata noastră republică, s-a mai întîmplat de cîteva ori. Fie a fost folosită o anonimă, fie a fost folosit un articol de presă. Dar de fiecare dată s-a lăsat cu o condamnare. Autosesizarea DNA-ului, adică a Laurei Codruța Kovesi, miroase a operațiune orchestrată. Hop-țop, apar două-trei articole fără nici un facsimil, fără nici o înregistrare, fără nici o declarație de martor, numai cu imagini de promovare turistică a Braziliei (niște jurnaliști cam tîmpiți au amestecat imagini din Brazilia cu unele ale unui resort de pe un atol din Insulele Maldive din Oceanul Indian) și, gata, DNA-ul anunță autosesizarea în cazul lui Liviu Dragnea. Mie îmi miroase a lucrătură. În acest caz, s-ar putea să nu avem de-a face cu o operațiune românească, deși oamenii cu experiență din fosta Securitate și din SRI știu foarte bine cum se pune la cale un scandal de presă..
     * Țara care ar putea construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă
     Premierul Mihai Tudose a avut, joi, o întâlnire cu o delegație oficială din China, condusă de liderul Partidului Comunist, Liu Yunshan, unul dintre subiectele discutate fiind reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, despre care prim-ministrul a spus că există perspective de colaborare cu partenerii chinezi pentru construcția lor. De asemenea, s-a discutat în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria despre posibilitatea înființării unei curse aeriene directe București-Beijing și potențialul portului Constanța de a funcționa ca hub comercial important între Asia și Europa. Oficialul chinez a menționat că, pentru următorii 5 ani, China preconizează că va importa produse în valoare de 8.000 mld. dolari și își propune să investească peste hotare 750 mld. dolari.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Învățământul profesional, o problemă?
     Sistemul educativ românesc este reglementat de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) în conformitate cu Legea Educației Naționale nr.1/2011. Fiecare nivel educativ are propria sa formă de organizare și este subiectul legislației în vigoare. Învățământul este foarte important, pentru că el pregătește viitorul țării, sistemul de învățământ românesc fiind într-un continuu proces de reorganizare, modernizare și adaptare la noile cerințe ale societății. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul total al elevilor și studenților în anul școlar și universitar 2016 - 2017 a fost de 3.597.300, în scădere cu 45.300 comparativ cu anul 2016, iar în 2016 a fost cu 10,2% mai mic decât în anul 2015.
     * De ce folosesc românii bani "gheață" la cumpărături
     În condițiile în care tot mai multe persoane folosesc plata cu cardul, totuși, numerarul din circulație crește de la o lună la alta. Explicația specialiștilor este aceea că oamenii plătesc cu bani cash ceea ce consumă, din obișnuința de a folosi bancnotele și monedele. Inclusiv cei care primesc salariul sau pensia pe card au tendința să scoată banii în numerar și să facă plăți diverse. În condițiile în care anumite state vor să renunțe la banii sub formă de bancnote și monede, în România lichiditățile cresc de la o lună la alta și tot mai multe persoane plătesc cu bani "gheață" mărfurile și serviciile pe care le cumpără, potrivit gds.ro.
     * Germania își înăsprește controlul asupra investițiilor străine
     Berlinul a adoptat miercuri, 12 iulie, un set de măsuri mult mai stricte vizând instituirea unui control mai sever asupra achiziționării de către străini a unor concurenți germani din sectoare considerate strategice. Fără a spune direct, relevă corespondentul la Berlin al RFI, aceste dispoziții sunt de fapt un răspuns la achizițiile importante efectuate în ultima vreme de către investitorii chinezi. "Noi suntem, într-adevăr, o economie deschisă, dar nu suntem naivi", a declarat Matthias Machnig, secretar de stat în Ministerul german al Economiei, care împreună cu echipa aflată actualmente la conducerea ministerului citat a decis să reacționeze. În viitor, prevăd noile măsuri adoptate miercuri, va fi mai greu pentru un străin să cumpere o întreprindere germană considerată a avea o importanță strategică.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Tudose: Medicii rezidenți vor primi bursele și vor avea salarii de 5.700 lei
     Clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenți va fi aprobată, a anunțat premierul Mihai Tudose la începutul ședinței de joi a Guvernului. "Înțeleg că este rezolvată și vom aproba clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenți. Mulțumesc atât domnului ministru Bodog, doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, precum și Ministerului Justiției pentru soluțiile găsite", a declarat Tudose. În acest sens, pe ordinea de zi a ședinței se află un proiect de ordonanță pentru modificarea Ordonanței 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului. Luni, șeful Executivului a anunțat că i-a cerut ministrului Muncii să găsească o soluție pentru ca problema burselor pentru medicii rezidenți să fie rezolvată până joi. Tot luni, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că medicii rezidenți nu vor rămâne fără burse.
     * Mărturii despre afacerile lui Eduard Kovesi
     Fostul soț al Laurei Codruța Kovesi, a cărui firmă, Led Communications din Sibiu, se ocupă cu internet și televiziune prin cablu, a ajuns intermediarul principal în șantier pentru livrarea de pământ de umplutură, balast și piatră spartă, cu toate că nu deținea în proprietate nici balastiere, nici terenuri pentru groapa de împrumut și nici utilaje. De asemenea, respectiva firmă a lui Bebe Kovesi era intermediar al intermediarului, cu alte cuvinte factura materiale de construcții unei alte firme care la rândul ei factura mai departe către compania constructoare.
     * 14 Iulie, Ziua Națională a Franței
     Președintele Donald Trump a sosit, ieri, în Franța, la invitația omologului său, Emmanuel Macron, urmând să participe azi la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Bastiliei. Cei doi lideri urmau să discute despre probleme precum contraterorismul și războiul din Siria, dar să evite, probabil, subiecte pe care nu sunt de acord, precum schimbările climatice sau comerțul extern. Anul acesta, Ziua Bastiliei are o semnificație aparte pentru francezi, pentru că se împlinește exact un an de la atacul terorist care a făcut 86 de morți și sute de răniți, la Nisa.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Micula sfidează ministerul: nu își închid hotelurile
     Hotelurile deținute de frații Micula pe litoral nu se închid, chiar dacă Ministerul Turismului le-a declasificat. Salvarea este permisă de legislație, pentru că societățile pot contesta sancțiunile în instanță. Hotelurile de pe litoral ale fraților Micula, cărora Ministerul Turismului le-a retras certificatele de clasificare, vor funcționa până la sfârșitul sezonului estival pentru că vor contesta sancțiunea , iar o hotârăre în acest sens va fi luată abia peste câteva luni. " Până la soluționarea de către instanța de judecată, activitatea societății nu va suferi modificări", sună raportul emis în formă identică de Clăbucet Estival 2002 SA, Hotel Club Estival 2002 SA, Bâlea Estival 2002 SA, Terra Estival 2002 SA, Banat Estival 2002 SA și Romanța Estival 2002 SA.
     * Verdictul TAS: Viitorul Constanța rămâne campioana României!
     Viitorul rămâne campioana Ligii 1! Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a comunicat decizia, iar cei trei judecători au decis ca titlul să rămână în posesia echipei lui Hagi!
     * Cum am pierdut trei miliarde de euro
     România a pierdut aproximativ trei miliarde de euro fonduri structurale și de coeziune, bani puși gratis la dispoziția țării noastre de către Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2013. Mai grav este că nici banii absorbiți, circa 17 miliarde de euro, nu au ajuns în construcția de autostrăzi, spitale sau în alte investiții importante, ci în saloane de cosmetică, exploatații piscicole sau sere de roșii. Eșecul se repetă, la indigou, și în perioada 2014-2020. Din suma de 30,84 miliarde de euro, ce a fost alocată României, nu am luat aproape nimic, până acum.
     * Dragnea, premier abia din 2023
     Condamnații reabilitați vor putea ocupa funcții în Guvern, potrivit unui proiect de lege pregătit de Guvernul Mihai Tudose. Proiectul Codului Administrativ elaborat de Ministerul Dezvoltării pe vremea lui Vasile Dîncu prevede abro­garea Legii 90/2001 care le interzice persoanelor condamnate penal să devină membre ale Executivului. În acest caz, liderul PSD Liviu Dragnea ar putea să devină prim-ministru în anul 2023, după expirarea perioadei de reabilitare. Actul normativ va ajunge însă în Parlament, acolo unde ar putea suferi modificări suplimentare.
     * NATIONAL
     * PNL clocește un front anti PSD
     Nu soarta tarii este principala preocupare a liberalilor, așa după cum le place lor să pozeze. Toți critică orice decizie a social-democraților, bună sau rea, dar niciunul nu vine cu o idee constructivă care să demonstreze superioritatea lor in materie de gândire politică. Si, pentru ca oamenii să nu ii ia la bani mărunți pentru salariile suficient de nesimțite in raport cu restul populației, completate de sporuri pentru somn in timpul ședințelor sau pentru privitul pe geam, s-au gândit să-si arate acum valoarea: să facem un front anti PSD!
     * Cămara omenirii, in pericol
     Rezerva mondiala de semințe din Svalbard (Norvegia), obiectiv strategic, a suferit recent inundații. Acest accident pune încă o data accentul pe importanta cruciala a rezervelor pentru securitatea alimentara. Imensul buncăr de la Svalbard, considerat o fortăreața de nepătruns, a fost pus in pericol de efectele încălzirii climatice, una din amenințările in fata căreia a fost proiectat sa ne apere. Pentru a satisface nevoile unei populații mondiale in creștere, se estimează ca producția alimentara va trebui să crească cu 70% pana in 2050, in ciuda încălzirii globale si propagării de noi maladii legate de aceste schimbări.
     * PUTEREA
     * Gabriela FIREA nu mai vrea sa fie PRIMAR general. Vezi cui i-a delegat atribuțiile
     Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cea care promitea bucureștenilor că va fi alături de ei, a decis să nu mai semneze niciun act oficial sau să supravegheze activitatea vreunei instituții locale. Astfel, Firea a semnat o dispoziție de primar prin care a delegat majoritatea atribuțiilor cu care a fost învestită către viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD). Concret, potrivit documentului obținut de PUTEREA, pe data de 6 iulie Primarul general a semnat dispoziția numărul 856, care prevede că de la data respectivă viceprimarul Bădulescu este cel care monitorizează și supraveghează toate instituțiile publice aflate în subordinea Municipalității și de care răspunde în mod normal edilul-șef.
     * Cătălin Ivan cere CONGRES PSD pentru evaluarea lui Liviu Dragnea
     Europarlamentarul Cătălin Ivan solicită convocarea de urgență a unui Congres extraordinar al PSD, care să îl evalueze pe Liviu Dragnea. " Este ușor să conduci un partid în opoziție, Liviu Dragnea poate a fost bun în opoziție, dar acum se vede că nu poate conduce partidul la guvernare, ne încurcăm de tot felul de sincope. Am ajuns să ne luptăm cu tot felul de forțe oculte, în loc să guvernăm. Eu cred că lucrurile sunt foarte grave și nu cred că mai putem aștepta până la un Congres ordinar pe care Liviu Dragnea îl va convoca atunci când îl va convoca", a declarat Cătălin Ivan, la Antena 3. Europarlamentarul PSD recunoaște că a avut discuții cu fostul premier Sorin Grindeanu, un alt om care a cerut convocarea Congresului PSD.
     * ROMANIA LIBERA
     * Sistemul antigrindină nu a alungat grindina
     Rachetele pentru care s-au alocat peste 45 milioane de euro au fost neputincioase în fața unei ploi cu gheață care a distrus 2.600 de hectare de culturi. Centrul de comandă al unui nou sistem de rachete antigrindină a fost inaugurat cu mare fast, pe 21 aprilie a.c., în prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, și a omniprezentului baron de Vrancea Marian Oprișan. De asemenea, a fost deschisă și o stație antigrindină în comuna Bătinești, - reprezentativă din punctul de vedere al autorităților - pentru combaterea căderilor de grindină.
     * ANAF a aplicat sancțiuni de peste 8,6 milioane lei asupra firmelor care vând benzină și motorină
     Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat sancțiuni de peste 8,6 milioane lei pentru nereguli pe lanțul de comercializare a combustibililor, a anunțat, joi, un comunicat al ANAF. "Inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au verificat, în perioada martie - iulie, 533 de firme care transportă și comercializează en-gross și en-detail combustibili (benzină, motorină, GPL). S-au constatat abateri pentru sancționarea cărora inspectorii antifraudă au dispus 132 de avertismente, 296 de amenzi în cuantum de 3,32 milioane lei, confiscarea de numerar și venituri de peste 5,27 milioane lei", precizează comunicatul ANAF.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * O industrie de 4 miliarde de euro. Top 10 cele mai mai puternice creșteri din software ale antreprenorilor locali
     Centrul de cercetare al retailerului eMAG, compania Softvision din Cluj și Netopia - unul dintre pionierii plăților online cu cardul - conduc topul celor mai mari companii locale de software cu acționari români după rata de creștere a cifrei de afaceri din 2016, arată datele raportate de companii la Finanțe și Registrul Comerțului și analizate de ZF. Lista celor 10 jucători cu cea mai mare creștere reflectă peisajul divers din industria locală de software și creșterea puternică din ultimii ani a domeniului: în top este prezent și gigantul Bitdefender, controlat de familia Florin și Măriuca Talpeș - ale cărui origini se trag din Softwin, firmă înființată la începutul anilor '90, dar și studioul independent de jocuri Amber, înființat în 2013, și care deja s-a apropiat de un rulaj de 7 mil. euro și a trecut de 200 de oameni anul trecut.
     * Zece dezvoltatori din București încep peste 14.000 de locuințe în următorul an
     Zece dezvoltatori de locuințe din București au anunțat că vor construi peste 14.000 de apartamente până la finalul lui 2019, doar în câteva proiecte de mari dimensiuni. Lista dezvoltatorilor este împărțită între români și străini, care "au pus ochii" pe diferite zone din Capitală ce ar putea atrage cumpărătorii care vor fie să devină proprietarii locuințelor în care stau, fie - în proporție mai redusă - să investească în locuințe pentru a le închiria ulterior. Sectorul 6, cunoscut deja ca unul dintre cartierele dormitor ale Capitalei, continuă să se extindă prin proiectele a cel puțin patru dezvoltatori. Consultanții imobiliari spun că urmează și alte tranzacții cu terenuri pentru dezvoltări rezidențiale.
     * Sectorul construcțiilor se ajustează sever pe fondul prăbușirii investițiilor statului
     Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în primele cinci luni din an cu 8,6% (serie brută), în urma prăbușirii investițiilor statului, lucru care a afectat puternic sectorul construcțiilor inginerești (minus 29%) și sectorul de clădiri nerezidențiale (minus 12,1%). Cheltuielile totale ale statului cu investițiile sunt în 2017 cele mai mici din ultimii zece ani. Doar 4,1 miliarde de lei a cheltuit statul din buget și din fonduri UE cu investițiile, o scădere de 55% față de primele cinci luni din 2016, când la cinci luni fuseseră cheltuite 9 mi­­liarde de lei. Cele 4,1 miliarde de lei cheltuite în primele cinci luni din an înseamnă doar 10,3% din programarea pentru întreg anul de 39,5 mld. lei. În aceeași vreme, cheltuielile de capital (cheltuielile din buget) au însemnat, în perioada menționată, 2,8 mld. lei, în scădere cu 23% față de primele cinci luni din 2016. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 08:00
     Curtea Constituțională (CCR) dezbate marți, de la ora 12:00 sesizările formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani, potrivit unei surse din presă.  detalii
Internaţional, 07:56
     Trei dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în depreciere.  detalii
Internaţional, 07:52
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  detalii
Revista Presei, 07:46
     * ADEVARUL
     * Tribunalul PSD a decis: Sevil și Rovana, nevinovate
     Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina și Brațul Pavel. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, ambele miniștri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că PSD și ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunității Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.