Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 14.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Cinismul Legii salarizării
     Opinia publică realizează abia în aceste zile cât este de cinică Legea salarizării unitare (Legea 153/2017). Dacă partidul ce a elaborat legea, cu surle și trâmbițe, cu promisiuni de majorări, ba chiar de dublări de venituri, este de un cinism absolut, nu la fel ne-am fi așteptat de la restul decidenților (partide parlamentare, președinție, organizații sindicale etc.). În primul rând, așa-zisa dublare a veniturilor se face într-un interval de 6 ani, adică între 2018 și 2022, astfel încât veniturile să crească în mod treptat până când vor atinge, în 2022, anumite trepte prevăzute în anexele legii. În al doilea rând, parlamentarii vor avea veniturile dublate încă de acum (adică de la 1 iulie 2017), nicidecum în decurs de 6 ani. De altfel,legea consfințește statutul special, adică deasupra legilor, pentru un uriaș număr de persoane - avand în vedere pensiile speciale.
     * Ce fel de țară ne pregătește Liviu Dragnea. Primele tendințe
     Luați cu treburile, omitem să observăm că de vreo jumătate de an, tiptil-tiptil și prin inițiative aparent disparate, dar care curg în același sens, se schimbă din temelii fundamentele pe care se sprijinea până acum această țară. Cum actuala majoritate a dovedit deja că nu face nimic întâmplător și că nu iese din cuvântul liderului nici când riscă ridicolul absolut, cred că putem credita cu acest demers gândirea politică a lui Liviu Dragnea. O primă observație este aceea că PSD pare să fi renunțat pe termen lung la ideea de a câștiga președinția țării. Decizia, dacă ea există, e una corectă. Practic, ultima dată când PSD a câștigat pe bune prezidențialele a fost în 1992, adică acum 25 de ani.
     * Cum le închide Dragnea gura opozanților din partid: funcții și milioane de euro de la buget
     Liderul PSD Liviu Dragnea le-a oferit funcții și bani din bugetul de stat social-democraților care au criticat Guvernul Tudose. Cele mai elocvente nume sunt Eugen Teodorovici și Marian Oprișan, dar procesul de înăbușire a opoziției din partid continuă. Potrivit unor surse din PSD, Teodorovici se aștepta să fie numit ministru, însă Dragnea s-a opus. După câteva zile în care s-a războit cu propriul partid, Teodorovici a fost numit consilier onorific al premierului Tudose. În prima săptămână de guvernare Tudose, Dragnea l-a împăcat și pe Oprișan. Executivul a alocat suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autoritățile locale din județul Vrancea, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică.
     * Noua lege RCA a intrat în vigoare
     Noua lege RCA vine cu polițe mai scumpe pentru șoferii imprudenți, despăgubiri mai rapide, dar și cu obligația ca șoferii să predea la poliție plăcuțele de înmatriculare dacă nu mai prelungesc contractul de asigurare. Noua lege RCA a intrat în vigoare în data de 12 iulie. Cetățenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru mașinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Specialiștii spun că prin această lege Autoritatea de Supraveghere a decis să protejeze cu adevărat consumatorul. Noua lege RCA îi obligă pe asigurători să îi anunțe din timp pe clienți când le expiră polița de asigurare. Atât asigurătorii, cât și intermediarii de asigurări trebuie să le dea șoferilor posibilitatea de reînnoire a contractului cu 30 de zile înainte de încetarea acestuia.
     * Siria, zonă de testare pentru noile arme rusești
     Serghei Șoighu, ministrul rus al Apărării, la începutul acestui an, venea cu un mesaj de forță în logica declarațiilor cele mai dure din perioada Războiului Rece, atunci când "cursa înarmării" era, cum a devenit și acum, primul dintre argumentele cu care URSS, ca și Rusia de azi, încerca să-și impună statutul de supraputere: "În luptele din Siria au fost testate și ameliorate 162 de tipuri de arme moderne. Aceste teste s-au dovedit foarte eficace. Printre acestea, au fost cele în care a au fost folosite avioanele Su-305M și Su-34 precum și elicopterele MI-28 n și Ka-52. A fost vorba despre prima folosire de muniții și rachete de croazieră cu ghidaj de precizie lansate de pe mare în condiții de luptă".
     * Dublu standard. Scandalul alimentelor pentru "Est", de calitate mai proastă decât cele pentru "Vest"
     După ce oficialii cehi au descoperit că doar trei dintre cele 21 de produse conțineau aceleași ingrediente ca alimentele distribuite de multinaționale în țările vest-europene, specialiștii români spun că se așteaptă ca rezultatele studiului făcut de Ministerul Agriculturii de la noi să arate că produsele comercializate în România sunt mai slabe calitativ și nutrițional. Zilele trecute cehii au descoperit că, deși cumpără aceleași mărci ca vest europenii, ingredientele din produsele vândute în țara lor diferă și sunt mai slabe din punct de vedere nutrițional și calitativ. Mai exact, aceștia au constatat că din 21 de produse testate, doar în trei cazuri au fost înregistrate aceleași ingrdiente ca în magazinele din vest.
     * BANCHERUL
     * Patria Bank vrea să devina o noua bancă de succes listată la Bursă
     Patria Bank, noua banca rezultată după preluarea Băncii Carpatica, își propune să urmeze modelul de succes al Băncii Transilvania (BT), de finanțare pe Bursă, urmând un model de afaceri inovator, in care a acumulat experiență: incluziunea financiara a zonei rurale nebancarizate, in special finanțarea micilor întreprinzători de la sate si din orașele mici, prin intermediul serviciilor bancare digitalizate mobile, au spus ieri reprezentanții băncii. Declarațiile au fost făcute la sediul Bursei de Valori București (BVB), in cadrul unei conferințe prilejuite de schimbarea simbolului bursier al Patria Bank din BCC in PBK.
     * COTIDIANUL
     * Kovesi, procuror de televizor - Cornel Nistorescu
     DNA-ul se autosesizează la articole din presă. În agitata noastră republică, s-a mai întîmplat de cîteva ori. Fie a fost folosită o anonimă, fie a fost folosit un articol de presă. Dar de fiecare dată s-a lăsat cu o condamnare. Autosesizarea DNA-ului, adică a Laurei Codruța Kovesi, miroase a operațiune orchestrată. Hop-țop, apar două-trei articole fără nici un facsimil, fără nici o înregistrare, fără nici o declarație de martor, numai cu imagini de promovare turistică a Braziliei (niște jurnaliști cam tîmpiți au amestecat imagini din Brazilia cu unele ale unui resort de pe un atol din Insulele Maldive din Oceanul Indian) și, gata, DNA-ul anunță autosesizarea în cazul lui Liviu Dragnea. Mie îmi miroase a lucrătură. În acest caz, s-ar putea să nu avem de-a face cu o operațiune românească, deși oamenii cu experiență din fosta Securitate și din SRI știu foarte bine cum se pune la cale un scandal de presă..
     * Țara care ar putea construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă
     Premierul Mihai Tudose a avut, joi, o întâlnire cu o delegație oficială din China, condusă de liderul Partidului Comunist, Liu Yunshan, unul dintre subiectele discutate fiind reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, despre care prim-ministrul a spus că există perspective de colaborare cu partenerii chinezi pentru construcția lor. De asemenea, s-a discutat în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria despre posibilitatea înființării unei curse aeriene directe București-Beijing și potențialul portului Constanța de a funcționa ca hub comercial important între Asia și Europa. Oficialul chinez a menționat că, pentru următorii 5 ani, China preconizează că va importa produse în valoare de 8.000 mld. dolari și își propune să investească peste hotare 750 mld. dolari.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Învățământul profesional, o problemă?
     Sistemul educativ românesc este reglementat de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) în conformitate cu Legea Educației Naționale nr.1/2011. Fiecare nivel educativ are propria sa formă de organizare și este subiectul legislației în vigoare. Învățământul este foarte important, pentru că el pregătește viitorul țării, sistemul de învățământ românesc fiind într-un continuu proces de reorganizare, modernizare și adaptare la noile cerințe ale societății. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul total al elevilor și studenților în anul școlar și universitar 2016 - 2017 a fost de 3.597.300, în scădere cu 45.300 comparativ cu anul 2016, iar în 2016 a fost cu 10,2% mai mic decât în anul 2015.
     * De ce folosesc românii bani "gheață" la cumpărături
     În condițiile în care tot mai multe persoane folosesc plata cu cardul, totuși, numerarul din circulație crește de la o lună la alta. Explicația specialiștilor este aceea că oamenii plătesc cu bani cash ceea ce consumă, din obișnuința de a folosi bancnotele și monedele. Inclusiv cei care primesc salariul sau pensia pe card au tendința să scoată banii în numerar și să facă plăți diverse. În condițiile în care anumite state vor să renunțe la banii sub formă de bancnote și monede, în România lichiditățile cresc de la o lună la alta și tot mai multe persoane plătesc cu bani "gheață" mărfurile și serviciile pe care le cumpără, potrivit gds.ro.
     * Germania își înăsprește controlul asupra investițiilor străine
     Berlinul a adoptat miercuri, 12 iulie, un set de măsuri mult mai stricte vizând instituirea unui control mai sever asupra achiziționării de către străini a unor concurenți germani din sectoare considerate strategice. Fără a spune direct, relevă corespondentul la Berlin al RFI, aceste dispoziții sunt de fapt un răspuns la achizițiile importante efectuate în ultima vreme de către investitorii chinezi. "Noi suntem, într-adevăr, o economie deschisă, dar nu suntem naivi", a declarat Matthias Machnig, secretar de stat în Ministerul german al Economiei, care împreună cu echipa aflată actualmente la conducerea ministerului citat a decis să reacționeze. În viitor, prevăd noile măsuri adoptate miercuri, va fi mai greu pentru un străin să cumpere o întreprindere germană considerată a avea o importanță strategică.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Tudose: Medicii rezidenți vor primi bursele și vor avea salarii de 5.700 lei
     Clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenți va fi aprobată, a anunțat premierul Mihai Tudose la începutul ședinței de joi a Guvernului. "Înțeleg că este rezolvată și vom aproba clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenți. Mulțumesc atât domnului ministru Bodog, doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, precum și Ministerului Justiției pentru soluțiile găsite", a declarat Tudose. În acest sens, pe ordinea de zi a ședinței se află un proiect de ordonanță pentru modificarea Ordonanței 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului. Luni, șeful Executivului a anunțat că i-a cerut ministrului Muncii să găsească o soluție pentru ca problema burselor pentru medicii rezidenți să fie rezolvată până joi. Tot luni, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că medicii rezidenți nu vor rămâne fără burse.
     * Mărturii despre afacerile lui Eduard Kovesi
     Fostul soț al Laurei Codruța Kovesi, a cărui firmă, Led Communications din Sibiu, se ocupă cu internet și televiziune prin cablu, a ajuns intermediarul principal în șantier pentru livrarea de pământ de umplutură, balast și piatră spartă, cu toate că nu deținea în proprietate nici balastiere, nici terenuri pentru groapa de împrumut și nici utilaje. De asemenea, respectiva firmă a lui Bebe Kovesi era intermediar al intermediarului, cu alte cuvinte factura materiale de construcții unei alte firme care la rândul ei factura mai departe către compania constructoare.
     * 14 Iulie, Ziua Națională a Franței
     Președintele Donald Trump a sosit, ieri, în Franța, la invitația omologului său, Emmanuel Macron, urmând să participe azi la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Bastiliei. Cei doi lideri urmau să discute despre probleme precum contraterorismul și războiul din Siria, dar să evite, probabil, subiecte pe care nu sunt de acord, precum schimbările climatice sau comerțul extern. Anul acesta, Ziua Bastiliei are o semnificație aparte pentru francezi, pentru că se împlinește exact un an de la atacul terorist care a făcut 86 de morți și sute de răniți, la Nisa.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Micula sfidează ministerul: nu își închid hotelurile
     Hotelurile deținute de frații Micula pe litoral nu se închid, chiar dacă Ministerul Turismului le-a declasificat. Salvarea este permisă de legislație, pentru că societățile pot contesta sancțiunile în instanță. Hotelurile de pe litoral ale fraților Micula, cărora Ministerul Turismului le-a retras certificatele de clasificare, vor funcționa până la sfârșitul sezonului estival pentru că vor contesta sancțiunea , iar o hotârăre în acest sens va fi luată abia peste câteva luni. " Până la soluționarea de către instanța de judecată, activitatea societății nu va suferi modificări", sună raportul emis în formă identică de Clăbucet Estival 2002 SA, Hotel Club Estival 2002 SA, Bâlea Estival 2002 SA, Terra Estival 2002 SA, Banat Estival 2002 SA și Romanța Estival 2002 SA.
     * Verdictul TAS: Viitorul Constanța rămâne campioana României!
     Viitorul rămâne campioana Ligii 1! Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a comunicat decizia, iar cei trei judecători au decis ca titlul să rămână în posesia echipei lui Hagi!
     * Cum am pierdut trei miliarde de euro
     România a pierdut aproximativ trei miliarde de euro fonduri structurale și de coeziune, bani puși gratis la dispoziția țării noastre de către Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2013. Mai grav este că nici banii absorbiți, circa 17 miliarde de euro, nu au ajuns în construcția de autostrăzi, spitale sau în alte investiții importante, ci în saloane de cosmetică, exploatații piscicole sau sere de roșii. Eșecul se repetă, la indigou, și în perioada 2014-2020. Din suma de 30,84 miliarde de euro, ce a fost alocată României, nu am luat aproape nimic, până acum.
     * Dragnea, premier abia din 2023
     Condamnații reabilitați vor putea ocupa funcții în Guvern, potrivit unui proiect de lege pregătit de Guvernul Mihai Tudose. Proiectul Codului Administrativ elaborat de Ministerul Dezvoltării pe vremea lui Vasile Dîncu prevede abro­garea Legii 90/2001 care le interzice persoanelor condamnate penal să devină membre ale Executivului. În acest caz, liderul PSD Liviu Dragnea ar putea să devină prim-ministru în anul 2023, după expirarea perioadei de reabilitare. Actul normativ va ajunge însă în Parlament, acolo unde ar putea suferi modificări suplimentare.
     * NATIONAL
     * PNL clocește un front anti PSD
     Nu soarta tarii este principala preocupare a liberalilor, așa după cum le place lor să pozeze. Toți critică orice decizie a social-democraților, bună sau rea, dar niciunul nu vine cu o idee constructivă care să demonstreze superioritatea lor in materie de gândire politică. Si, pentru ca oamenii să nu ii ia la bani mărunți pentru salariile suficient de nesimțite in raport cu restul populației, completate de sporuri pentru somn in timpul ședințelor sau pentru privitul pe geam, s-au gândit să-si arate acum valoarea: să facem un front anti PSD!
     * Cămara omenirii, in pericol
     Rezerva mondiala de semințe din Svalbard (Norvegia), obiectiv strategic, a suferit recent inundații. Acest accident pune încă o data accentul pe importanta cruciala a rezervelor pentru securitatea alimentara. Imensul buncăr de la Svalbard, considerat o fortăreața de nepătruns, a fost pus in pericol de efectele încălzirii climatice, una din amenințările in fata căreia a fost proiectat sa ne apere. Pentru a satisface nevoile unei populații mondiale in creștere, se estimează ca producția alimentara va trebui să crească cu 70% pana in 2050, in ciuda încălzirii globale si propagării de noi maladii legate de aceste schimbări.
     * PUTEREA
     * Gabriela FIREA nu mai vrea sa fie PRIMAR general. Vezi cui i-a delegat atribuțiile
     Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cea care promitea bucureștenilor că va fi alături de ei, a decis să nu mai semneze niciun act oficial sau să supravegheze activitatea vreunei instituții locale. Astfel, Firea a semnat o dispoziție de primar prin care a delegat majoritatea atribuțiilor cu care a fost învestită către viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD). Concret, potrivit documentului obținut de PUTEREA, pe data de 6 iulie Primarul general a semnat dispoziția numărul 856, care prevede că de la data respectivă viceprimarul Bădulescu este cel care monitorizează și supraveghează toate instituțiile publice aflate în subordinea Municipalității și de care răspunde în mod normal edilul-șef.
     * Cătălin Ivan cere CONGRES PSD pentru evaluarea lui Liviu Dragnea
     Europarlamentarul Cătălin Ivan solicită convocarea de urgență a unui Congres extraordinar al PSD, care să îl evalueze pe Liviu Dragnea. " Este ușor să conduci un partid în opoziție, Liviu Dragnea poate a fost bun în opoziție, dar acum se vede că nu poate conduce partidul la guvernare, ne încurcăm de tot felul de sincope. Am ajuns să ne luptăm cu tot felul de forțe oculte, în loc să guvernăm. Eu cred că lucrurile sunt foarte grave și nu cred că mai putem aștepta până la un Congres ordinar pe care Liviu Dragnea îl va convoca atunci când îl va convoca", a declarat Cătălin Ivan, la Antena 3. Europarlamentarul PSD recunoaște că a avut discuții cu fostul premier Sorin Grindeanu, un alt om care a cerut convocarea Congresului PSD.
     * ROMANIA LIBERA
     * Sistemul antigrindină nu a alungat grindina
     Rachetele pentru care s-au alocat peste 45 milioane de euro au fost neputincioase în fața unei ploi cu gheață care a distrus 2.600 de hectare de culturi. Centrul de comandă al unui nou sistem de rachete antigrindină a fost inaugurat cu mare fast, pe 21 aprilie a.c., în prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, și a omniprezentului baron de Vrancea Marian Oprișan. De asemenea, a fost deschisă și o stație antigrindină în comuna Bătinești, - reprezentativă din punctul de vedere al autorităților - pentru combaterea căderilor de grindină.
     * ANAF a aplicat sancțiuni de peste 8,6 milioane lei asupra firmelor care vând benzină și motorină
     Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat sancțiuni de peste 8,6 milioane lei pentru nereguli pe lanțul de comercializare a combustibililor, a anunțat, joi, un comunicat al ANAF. "Inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au verificat, în perioada martie - iulie, 533 de firme care transportă și comercializează en-gross și en-detail combustibili (benzină, motorină, GPL). S-au constatat abateri pentru sancționarea cărora inspectorii antifraudă au dispus 132 de avertismente, 296 de amenzi în cuantum de 3,32 milioane lei, confiscarea de numerar și venituri de peste 5,27 milioane lei", precizează comunicatul ANAF.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * O industrie de 4 miliarde de euro. Top 10 cele mai mai puternice creșteri din software ale antreprenorilor locali
     Centrul de cercetare al retailerului eMAG, compania Softvision din Cluj și Netopia - unul dintre pionierii plăților online cu cardul - conduc topul celor mai mari companii locale de software cu acționari români după rata de creștere a cifrei de afaceri din 2016, arată datele raportate de companii la Finanțe și Registrul Comerțului și analizate de ZF. Lista celor 10 jucători cu cea mai mare creștere reflectă peisajul divers din industria locală de software și creșterea puternică din ultimii ani a domeniului: în top este prezent și gigantul Bitdefender, controlat de familia Florin și Măriuca Talpeș - ale cărui origini se trag din Softwin, firmă înființată la începutul anilor '90, dar și studioul independent de jocuri Amber, înființat în 2013, și care deja s-a apropiat de un rulaj de 7 mil. euro și a trecut de 200 de oameni anul trecut.
     * Zece dezvoltatori din București încep peste 14.000 de locuințe în următorul an
     Zece dezvoltatori de locuințe din București au anunțat că vor construi peste 14.000 de apartamente până la finalul lui 2019, doar în câteva proiecte de mari dimensiuni. Lista dezvoltatorilor este împărțită între români și străini, care "au pus ochii" pe diferite zone din Capitală ce ar putea atrage cumpărătorii care vor fie să devină proprietarii locuințelor în care stau, fie - în proporție mai redusă - să investească în locuințe pentru a le închiria ulterior. Sectorul 6, cunoscut deja ca unul dintre cartierele dormitor ale Capitalei, continuă să se extindă prin proiectele a cel puțin patru dezvoltatori. Consultanții imobiliari spun că urmează și alte tranzacții cu terenuri pentru dezvoltări rezidențiale.
     * Sectorul construcțiilor se ajustează sever pe fondul prăbușirii investițiilor statului
     Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în primele cinci luni din an cu 8,6% (serie brută), în urma prăbușirii investițiilor statului, lucru care a afectat puternic sectorul construcțiilor inginerești (minus 29%) și sectorul de clădiri nerezidențiale (minus 12,1%). Cheltuielile totale ale statului cu investițiile sunt în 2017 cele mai mici din ultimii zece ani. Doar 4,1 miliarde de lei a cheltuit statul din buget și din fonduri UE cu investițiile, o scădere de 55% față de primele cinci luni din 2016, când la cinci luni fuseseră cheltuite 9 mi­­liarde de lei. Cele 4,1 miliarde de lei cheltuite în primele cinci luni din an înseamnă doar 10,3% din programarea pentru întreg anul de 39,5 mld. lei. În aceeași vreme, cheltuielile de capital (cheltuielile din buget) au însemnat, în perioada menționată, 2,8 mld. lei, în scădere cu 23% față de primele cinci luni din 2016. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 11:06
     * ACTUALIZARE 13:50
     Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi cu 279 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și o abținere proiectul de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", conform unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Politică, 13:31
CAMERA DEPUTAȚILOR:
     Camera Deputaților a decis, astăzi, înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, conform Agerpres.  detalii
Politică, 12:26
TOADER, DESPRE SCRISOAREA COMISIEI PARLAMENTARE PRIVIND REFUZUL LUI KOVESI DE A VENI LA AUDIERI:
     Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat astăzi că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se semnalează refuzul șefei DNA Codruța Kovesi de a se prezenta la audieri, precizând că va fi luată o decizie după ce documentul va fi analizat, potrivit unei surse din presă.  detalii
Companii-Afaceri, 12:14
GRAMPET GROUP:
     Grampet Group își asumă plata contribuțiilor pentru angajații săi, astfel încât salariile celor 7.100 de angajați nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, anunță azi reprezentanții holdingului feroviar privat din țara noastră, conform Agerpres.  detalii
Companii-Afaceri, 12:01
INS:
     Numărul mediu de salariați a crescut cu 1,7% în 2016 față de anul precedent iar cel mai mare număr mediu de salariați s-a înregistrat în îndustrie, reprezentând 34,8% din total, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Ediții precedente
Jurnal Bursier
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
21.11.2017
BURSELE DIN LUME
     * Piețele au depășit impactul inițial negativ generat de impasul politic din Germania
       Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în a doua parte a zilei, după ce, anterior, scăzuseră pe motiv că negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernământ în Germania erau...  detalii
20.11.2017
BVB
     * Piața, dominată de tranzacțiile cu obligațiuni, care au generat peste 80% din rulajul total
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ultima ședință de tranzacționare a săptămâ-nii a fost de 266,56 milioane lei, mult peste media anuală de 48,61 milioane de lei, în...  detalii
20.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au scăzut vineri, din cauza estimărilor dezamăgitoare lansate de unele companii.  detalii
17.11.2017
BVB
     * SIF5 a cumpărat 7,57% din "Turism Felix", printr-un "deal" de 7,5 milioane lei
     * Rulaj de 10 milioane euro, în ședința de joi
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 46,21 milioane lei (9,96 milioane euro), puțin peste rulajul de miercuri...  detalii
17.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele din Europa au urcat ieri, cele mai importante câștiguri fiind înregistrate în sectorul construcțiilor, după ce firma franceză "Bouygues" SA a raportat...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0042
2,3802
3,0995
3,9960
0,1822
0,6255
0,2249
4,6551
5,2461
1,4877
3,5249
0,2251
0,4802
1,0999
0,0667
0,4669
1,0017
3,9650
0,2813
1,2166
0,5977
0,0611
0,3643
0,2091
2,7052
0,0392
0,1498
1,0795
0,6153
0,1210
163,2575
5,5883
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
30.10.2017
     Ludwik Sobolewski handed in his resignation.
     Wow!
     Friday, the Bucharest Stock Exchange (BVB) posted on its website the text of a "Current report":
     "The Bucharest Stock Exchange is announcing that on October 27th, 2017, Mr. Ludwik Sobolewski has notified the company about his resignation from the position of CEO of the company".  details
27.10.2017
RUMORS: THE NEW CEO OF THE BSE, SOUGHT IN THE BANKING INDUSTRY
     * Two months have passed since Sobolewski's term expired
       Even though the management of the Bucharest Stock Exchange has not been officially announced, the result of the interviews for the position of CEO held on September 25th, it seems that already a new search has been launched, which focuses on the banking sector.  details
27.10.2017
     * Lucian Bode: "I have great doubts that the state will come out a winner from the FP-Electrica transaction and I don't think that this acquisition constitutes a zero priority for the company"
     * Gabriel Dumitrașcu: "I hope that by tomorrow (ed. note: today) at 10:00, the ASF will issue a statement, otherwise it means Mircea Ursache is reckless"
       The General Shareholder Meeting of Electrica set to take place today announces itself very interesting as, on the agenda, it includes the election of the members of the Board of Directors by applying the cumulative voting method, as well as approving the acquisition by Electrica of the stakes of the Proprietatea Fund (21% each) in the distribution subsidiaries of Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud and Electrica Furnizare, for a price of 752,031,841 lei, a cost higher by 60 million for the company compared to the failed negotiation of March 2016.  details
.