Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 14.08.2018

A.B.
 
mărește imaginea
     Adevărul
     * Bărbatul care ar fi furat pistolul jandarmeriței a fost reținut
     Publicația Adevărul relatează:"Bărbatul care este suspectat că a furat arma de foc a femeii jandarm, în timpul evenimentelor violente de la protestul de vineri seara, din Piața Victoriei, a fost prins. Arma de foc încă nu a fost găsită.
     Poliția a transmis că suspectul are 32 de ani, este din Ilfov și a fost identificat cu ajutorul fotografiilor și imaginilor transmise prin intermediul mass-media și în baza unei informații transmisă de un cetățean polițiștilor din Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov. Suspectul a fost audiat și reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi va fi dus în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Bărbatul este acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și tulburarea ordinii și liniștii publice".
     
     Bancherul
      * BNR explica de ce a decis in unanimitate ceea ce a surprins majoritatea analistilor: mentinerea dobanzii la 2,5%
     Publicația Bancherul despre cazul BNR:"Mirarea guvernatorului BNR este justificata de minuta sedintei de politica monetara publicata astazi, din care aflam ca decizia de mentinere a dobanzii a fost luata cu majoritatea membrilor conducerii BNR.
     In acelasi timp, minuta releva ca nu a fost deloc o decizie grea de luat, ba chiar una usoara, dat fiind ca majoritatea elementelor luate in calcul au indicat solutia adoptata de BNR.
     Isarescu a explicat in cadrul conferintei de presa ca principalul motiv din spatele neschimbarii dobanzii este scaderea inflatiei spre 3,5% la finalul anului, pe baza unor informatii ale specialistilor BNR, ceea ce probabil ca analistii nu au anticipat.
     Conform minutei BNR, "după vârful atins în mai-iunie 2018, rata anuală a inflației este așteptată să scadă și să se mențină în trimestrul III ușor sub valoarea de 5 la sută, iar apoi să coboare mai pronunțat și să revină în decembrie 2018 la limita de sus a intervalului țintei, respectiv la 3,5 la sută, nivel ușor inferior celui previzionat anterior. În 2019, după o nouă corecție descrescătoare suferită în debutul anului, rata anuală a inflației va tinde probabil să se apropie treptat de punctul central al țintei, pentru ca în ultimul trimestru să reintre pe un trend lent crescător, situat totuși sub valorile din prognoza precedentă, ajungând la finele orizontului de prognoză - iunie 2020 - la 2,8 la sută, față de nivelul de 3,0 la sută anticipat anterior."
     "S-a concluzionat că viitoarele ajustări descendente ale ratei anuale a inflației, precum și probabila coborâre temporară a acesteia în proximitatea punctului central al țintei sunt atribuibile acțiunii factorilor ofertei, mai cu seamă efectelor de bază dezinflaționiste asociate creșterilor mari înregistrate începând cu semestrul II 2017 de toate componentele exogene ale IPC, dar și de prețurile unor produse alimentare procesate. Au fost evocate majorările simultane sau succesive consemnate în trimestrele anterioare de tarifele la energia electrică și la gaze naturale, de prețurile combustibililor și de cele ale produselor din tutun, precum și de prețurile LFO. Au fost notate și noile influențe dezinflaționiste ce decurg din scăderea în luna iulie 2018 a tarifelor la energia electrică, precum și din anunțata reducere la 1 ianuarie 2019 a cotei TVA pentru subcomponenta canalizare și pentru energia termică, doar parțial contrabalansate pe termen scurt de efectele majorării prețului gazelor naturale în luna august a anului curent. Unii membri ai Consiliului au reliefat în acest context incertitudinile asociate configurației viitoare a sistemului de impozite indirecte, precum și perspectivei prețurilor administrate și a prețurilor produselor alimentare - volatile și procesate -, dar și evoluției probabile a cotației petrolului, de natură să inducă riscuri la adresa actualei perspective a inflației, inclusiv pe calea posibilei afectări a anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, în ipoteza prelungirii deviației ratei anuale a inflației de la limita superioară a intervalului de variație", se mai arata în minuta BNR."
     
     Cotidianul
      * Atac la un sediu al PSD
     Cotidianul despre atac:"Un bărbat a încercat să incendieze sediul PSD din Focșani în noaptea de luni spre marți, cu ajutorul unei sticle plină cu benzină, apoi a fugit de la locul faptei.
     Atacatorul a fost prins la scurt timp de doi cetățeni și, ulterior, a fost predat polițiștilor, transmite Mediafax.
     Sediul partidului de guvernământ nu a fost avariat, iar bărbatul este anchetat la sediul Poliției.
     Potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, bărbatul a aruncat cocktailul molotov în curtea sediului PSD și apoi a fugit. El a fost văzut de câteva persoane aflate la o terasă din apropiere care au fugit după el și l-au imobilizat.
     Se pare că atacatorul era în stare avansată de ebrietate și că nu a putut justifica gestul său. Martorii susțin că bărbatul a spus că nu este membru de partid și că lucrează la o societate edilitară din Focșani. Atacatorul a fost predat polițiștilor vrânceni care l-au reținut pentru audieri.
     El a fost identificat de polițiști, are 47 de ani și este din comuna Golești, județul Vrancea.
     Potrivit unor surse citate de presa locală, bărbatul ar fi angajat al unei societăți din subordinea Primăriei Focșani."
     
     Curierul National
      * Cine gestionează și răspunde pentru pesta porcină
     Curierul Național informează că:"Pesta porcină africană nu afectează omul și nu se transmite la oameni. Vremurile în care România era un mare producător de carne de porc au apus demult.
     În ultimii 15 ani, România a ajuns să importe aproximativ 50% din consumul de carne de porc, volumul acestora fiind anul trecut de aproximativ 210.000 de tone, în principal din Germania, Ungaria, Olanda, Spania și Polonia. Asta în condițiile în care cumpărătorii preferă marfa autohtonă.
     Conform Ministerului Agriculturii, s-a ajuns în această situație și din cauza faptului că fermierii români nu s-au asociat astfel încât să reușească să se impună în hipermarketurile care cumpără doar cantități mari.
     Potrivit asociațiilor din domeniu, în România consumul anual de carne este de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor, structurat astfel:
     Carne de porc 30-32 de kilograme, sub media europeană de 40-45 de kilograme;
     Carne de pasăre 15-20 de kilograme pe an, de asemenea sub media europeană de 23-24 kilograme.
     Carnea de vită reprezintă doar 10% din consumul total de carne la români, față de 40% în Uniunea Europeană.
     
     Jurnalul National
      * Klaus Iohannis:" Cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți, pentru violențele din timpul protestelor"
     Publicația relatează că:"Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că violența și reprimarea brutală a manifestațiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă, punctând că cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți.
     "Violența și reprimarea brutală a manifestațiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. (...) Cei vinovați trebuie identificați trebuie rapid și pedepsiți", a spus Iohannis.
     "Atitudinea civică a fost asupru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă și lovituri aplicate cu exces de zel. E impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretutindeni. Mulți oameni reveniți acasă au partificipat la aceste manifestări. Au venit din proprie inițiativă, arătând un puternic simț civic, revoltați de felul în care PSD guvernează. Aceste demonstrații au fost pașnice, cu excepția unor instigatori, care nu pot fi asociați cu marea majoritate a manifestanților, așa cum s-a încercat".
     "Românii știu să fie civilizați și corecți. Toți cei care ies în stradă au o voce legitimă care trebuie ascultată. Atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor e de neconceput pentru un stat european. Cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți, indiferent de cine sunt și de unde sunt. Soluția aleasă, de a dispersa manifestația, în loc de neutralizarea huliganilor violenți.. Condamn la fel de ferm acțiunile violente a celor care au instigat jandarmii în încercarea de a opri un protest pașnic. Explicațiile ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicațiile Jandarmeriei".
     
      National
     * Legea-i lege, gazu-i gaz pentru politia americana
     Conform publicației National:"Incidente violente au avut loc duminica, in fata Casei Albe, in timpul unor confruntari intre un grup de neonazisti si sute de contramanifestanti. Politia a recurs la forta, chiar acasa la mama democratiei, si nu a mai sarit nimeni in sus.
     Nazistii au primit autorizatie pentru un grup de 400 de manifestanti dar abia 20 de persoane s-au strans in piata Lafayette, dupa un mars prin centrul Washington-ului. Printre ei, Jason Kessler, organizatorul evenimentului si cel aflat la originea manifestatiei similare de anul trecut din Charlottesville. Manifestantii au fost primiti de 300 de militanti antirasisti cu "Rusine sa va fie" si "Plecati din orasul nostru". Pentru a se impiedica orice contact intre nazisti si contramanifestanti un important dispozitiv politienesc a fost desfasurat la fata locului si pe mai multe artere circulatia a fost inchisa. Politistii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa o parte din militantii "Antifa", care apartin miscarii "Black Lives Matter" (miscare de lupta impotriva violentei indreptate impotriva negrilor). Acestia agitau pancarte pe care se putea citi "Nu nazistilor, nu Ku Klux Klanului", "Nu unei Americi fasciste". Unii contramanifestanti estimau ca "suprematistii albi" trebuie ignorati in timp ce altii spuneau ca ar fi o "enorma greseala" ca "fascistii sa fie lasati sa marsaluiasca in capitala tarii fara opozitie". Dar multi denuntau faptul ca Statele Unite au "devenit mai rasiste odata cu alegerea lui Donald Trump", "la fel ca Germania nazista".
     Armele de foc au fost interzise la locul manifestatiei, chiar si in cazul persoanelor care aveau permis. Jason Kessler ceruse aprobare si pentru o manifestatie la Charlottesville, dar municipalitatea l-a refuzat, dupa evenimentele din 12 august 2017 din acest oras din Virginia. Atunci, dupa o manifestatie de protest contra proiectului municipalitatii de inlaturare a stastuii generalului confederat Robert E. Lee, violente au izbucnit intre "suprematistii" albi si contramanifestanti. Un simpatizant neonazist a intrat cu masina intr-un grup de manifestanti antirasisti omorand o femeie si ranind alte 19 persoane. Fiica lui Donald Trump, Ivanka, a scris pe contul sau Twitter ca "nu exista loc pentru suprematia alba, rasism si neonazism in tara noastra". Dar numerosi observatori ii reproseaza presedintelui SUA ca a favorizat, in timpul campaniei dar si dupa victoria sa electorala, emergenta unui discurs extremist alb". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  PESTA ???
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2018, ora 13:19)  
 ,,Porcu' - de Cräciun - l - 0 tăiat de pe LISTĂ pe DAEA ...


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.