CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 14.09.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Se naște Super-Europa. România, rol important în planurile lui Juncker pentru viitorul Uniunii Europene
     Jean Claude Juncker a prezentat miercuri, 13 septembrie, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, viziunea sa despre noua Europă care, după plecarea Marii Britanii, va fi mai integrată, mai democratică și mai puternică având caracteristicile unui stat federal. În acest context, României îi va reveni un rol cu totul special, având președinția europeană începând cu ianuarie 2019. Va fi un președinte al Europei, ales direct, după cum a sugerat Junker. Acest președinte va întruni prerogativele președintelui Consiliului, funcție deținută în prezent de Donald Tusk, și pe cele ale președintelui Comisiei, post ocupat în prezent de Jean-Claude Junker. Va exista o armată europeană până în 2025. Europa va respira cu cei doi plămâni, Vestul și Estul. România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen.
     * Europa la ceasul coliziunilor și dezbinărilor
     România a fost evocată pozitiv la Strasbourg. Peședintele Comisiei Europene menționa Sibiul ca gazdă, în 2019, a unei reuniuni comunitare post-Brexit, menite să deseneze harta viitorului Uniunii. În al cărei spațiu Schengen România și Bulgaria ar urma să intre grabnic. Ce frumos. În genere, în cuvântarea sa despre starea Comunității, Jean Claude Juncker i-a zugrăvit Uniunii o imagine de viitor idilică. Una orientată, dacă dăm crezare viziunii demnitarului luxemburghez francofon și germanofon, către o fereastră deschisă spre noi zări, speranțe de binefaceri și de unitate, datorate conducerii ei franco-germane. Ar fi sublim portretul acestei Comunități fericite care-și dă mâna de la est la vest. Și invers. Ar fi, dacă cei 27 ar rămâne împreună cu adevărat, nu doar formal, spre a se certa mai abitir. Și dacă realitatea n-ar contrazice superba imagine.
     * Mihai Goțiu a fost lovit de Mirel Palada la B1 TV, în pauza publicitară
     Senatorul USR Mihai Goțiu a fost agresat fizic de Mirel Palada, sociolog și fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, în timpul unei pauze publicitare de la B1 TV. Goțiu a declarat ulterior că va depune plângere la Poliție, după ce a fost lovit cu pumnii și cu picioarele. În emisiunea "Talk B1", moderată de Nadia Ciurlin, Mihai Goțiu și Mirel Palada s-au contrat puternic, iar în pauza publicitară sociologul l-a bătut pe senatorul USR, lovindu-l cu pumnul în zona feței și spărgându-i nasul, potrivit site-ului B1 TV.
     * Un român convertit la Islam a fost reținut de procurorii DIICOT pentru acte de terorism
     Procurorii DIICOT l-au reținut pentru 24 de ore pe Cristian Bîrzu, român convertit la Islam și identificat cu indicatori de radicalizare, pentru săvârșirea infracțiunilor de acte de terorism, inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și trafic de migranți. Potrivit DIICOT, Cristian Bîrzu, domiciliat în Roman, județul Neamț, cetățean român convertit la islam și identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în Romania, "și-a exprimat intenția de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne.
     * Oracle își aduce în România majoritatea activităților de suport hardware din Europa
     Compania americană Oracle, cel mai mare producător mondial de aplicații software, va transfera majoritatea activităților europene de suport hardware către România, pentru a reduce costurile actuale, procesul de lichidare a unor operațiuni fiind deja lansat, au declarat surse citate de publicația britanică The Register. Subsidiara din România a Oracle este principalul jucător de pe piața românească de software, cu peste 3.630 de angajați anul trecut, fiind a doua filială a companiei ca mărime din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, după cea din Marea Britanie. Anul trecut, Oracle a avut în România afaceri de 908 milioane lei și un profit net de 23,7 milioane lei. Pe plan global, Oracle are birouri în 145 de țări și peste 130.000 de angajați, înregistrând anul afaceri de peste 40 miliarde dolari.
     * Dacia Duster - a doua generație
     Dacia începe să devină o marcă pe care restul lumii o privește cu un cocktail de admirație, teamă și invidie. Are o rețetă care până în acest moment nu a putut fi copiată de nimeni, și ce este cel mai important... VINDE, iar a doua generație Dacia Duster va face lucrurile și mai interesante. Un model care văzut și pipăit la Frankfurt lasă o impresie pozitivă. Dacă până acum Duster, un SUV de buget își câștiga clienții cu factorul rațional, de acum adaugă și emoția la opțiunea de cumpărare. Prețurile noii generații vor fi similare, ne putem aștepta la un plus de 5%.
     * Mineri în kaki. De ce? O întrebare pentru Roman și Iliescu
     Documentul publicat marți de Pressone.ro, privind implicarea Armatei în mineriada din 13-15 iunie 1990, reprezintă o piesă extrem de importantă în deslușirea evenimentelor de acum mai bine de 27 de ani. Și nu atât în ceea ce privește contribuția minerilor în zdrobirea protestatarilor, cât în ceea ce privește rolul ce le fusese rezervat după. Documentul, datat 19 iunie 1990 și desecretizat în această vară la cererea Parchetului, este o notă a unui serviciu logistic al Armatei, prin care generalul-maior Ioniță Botoș (unchiul celui care avea să devină procuror general al României, Ilie Botoș) cerea adjunctului ministrului Apărării să i se scadă din inventar hrană și echipamente în valoare de 866.009,30 de lei, care fuseseră distribuite, la cererea Guvernului Roman, unor "forțe civile care au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării". Adică minerilor.
     * Supernava produsă în România pentru o firmă din Anglia
     Șantierul naval de la Galați a contribuit major la darea în exploatare a unei noi nave de excepție, unicat la nivel mondial. Lansată la apă la Galați în primăvara acestui an, nava a ajuns în Olanda, unde s-a făcut armarea, iar pe 6 septembrie a primit botezul oficial, în portul Rotterdam, urmând să poarte numele de Bibby WaveMaster 1. Nava amintită, care a costat circa 250 de milioane euro a fost comandată de concernul britanic Bibby Marines (o firmă cu 210 ani vechime) care o va folosi la întreținerea și reparația instalațiilor eoliene din Marea Nordului. Bibby WaveMaster1 este o adevărată bijuterile navală, căci dispune de dotări impresionante, cum nu mai înglobează nicio altă ambarcațiune.
     * Catalonia, o bombă cu ceas
     Tensiunile cresc între puterea centrală de la Madrid și autoritatea separatistă de la Barcelona, care nu cedează și se încăpățânează să-i aducă pe catalani la urne pe 1 octombrie pentru a-și declara independența față de Spania. Președintele separatist al regiunii Catalonia, Carles Puigdemont, și șeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, sunt în conflict deschis, iar confruntarea pare iminentă între cei doi. Primul ține cu tot dinadinsul să-și îndeplinească promisiunea de separare a regiunii pe care o conduce de Spania și intenționează astfel să-i cheme pe catalani la vot pentru a se exprima în acest sens, în timp ce al doilea exclude destrămarea țării și amenință cu punerea în aplicare a deciziei justiției, care a declarat "ilegal" referendumul din Catalonia, prevăzut să aibă loc la 1 octombrie.
     * Israel, prima țară din lume care sprijină crearea unui stat kurd
     Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat miercuri că țara sa sprijină "eforturile legitime" ale kurzilor pentru crearea unui stat al lor, înaintea unui referendum de independență programat pe 25 septembrie în Kurdistanul irakian, relatează ABC News. Într-un comunicat, Netanyahu afirmă că Israelul respinge Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și îl consideră drept organizație teroristă. Cu toate acestea, premierul israelian dă asigurări că "sprijină eforturile legitime ale poporului kurd de a avea un stat al său". Kurzii din Irak intenționează să organizeze un referendum pe 25 septembrie pentru crearea unui stat al lor. Parlamentul irakian s-a opus acestui plebiscit. Deși trăiesc pe un teritoriu compact cuprins între părți din Irak, Iran, Siria și Turcia, kurzii, estimați la 40 de milioane, nu au avut niciodată un stat al lor.
     * BANCHERUL
     * La ce bancă e mai bine să ai cont de TVA
     Noul sistem de plata defalcata a TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată), care se va aplica opțional de la 1 octombrie si obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, deși a fost criticat de firme, întrucât le va aduce costuri suplimentare, va creste birocrația si le va diminua lichiditățile, obligă companiile să facă două plăti la achitarea unei facturi, in loc de una, ca in prezent. Ceea ce înseamnă că băncile își vor dubla câștigurile din comisioanele pentru încasări si plăti, daca o firma optează pentru deschiderea unui cont de TVA la o bancă si nu la Trezorerie, unde contul de TVA este gratis.
     * COTIDIANUL
     * Traian și povestea care a luat foc la Orăștie - Cornel Nistorescu
     Marți după-amiază, televiziunile s-au întrecut în relatări despre incendiul de la fabrica de vopseluri din Orăștie. Prostii din goana calului și a microfonului. Acolo nu s-a produs niciodată un litru de vopsea. Poate din greșeală. "La Lanolină", cum i se spunea fabricii de produse chimice Terpena, nu se mai produce nici lanolină. Fabrica a pornit de la marea descoperire a lui Ion Cocrean, pe vremea cînd era un simplu inginer la mult mai faimoasa fabrică de cojoace din Orăștie. El a aflat că de pe lîna pieilor de oaie spălate înainte de tăbăcit se poate scoate lanolină, o substanță la mare preț în industria cosmetică. Comuniștii au făcut stația-pilot, dar fabrica de lanolină n-a mai prins producția. A venit așa-zisa revoluție și a dat faliment. Peste cîțiva ani, stația-pilot, zisă și Lanolina, a fost cumpărată de Traian, rivalul lui Ion, cel care a inventat-o.
     * Dorin Cioabă a fost reținut
     Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, a fost reținut pentru 24 de ore la Drobeta Turnu Severin, dar nu și soția sa, au declarat, pentru Agerpres, surse polițienești din Mehedinți. Reținerea a fost decisă în urma perchezițiilor efectuate, miercuri, de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor de pe raza județelor Mehedinți, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj și în municipiul București. Cioabă a declarat miercuri că el și soția sunt nevinovați, dar că trebuie să meargă la poliție pentru declarații.
     * Macron față cu "leneșii" și "cinicii" Franței
     Funcționari, muncitori și studenți participă în Franța la prima mare acțiune de protest împotriva modificării Codului muncii de către regimul Macron. Marți au fost anunțate 180 de manifestații și circa 4.000 de apeluri la grevă, o acțiune care va continua și miercuri. În plus, Confederația Generală a Muncii (al doilea cel mai mare sindicat din țară și principalul din mediul public) a anunțat proteste și pentru 21 septembrie, iar două zile mai târziu vor veni protestele organizate de Franța Nesupusă, partidul de stânga condus de Jean-Luc Melenchon. Este primul "test al străzii" pentru reformele președintelui Emmanuel Macron: reducerea drastică a salariilor compensatorii în caz de concediere, excluderea sindicatelor din negocierea contractelor de muncă pentru IMM-uri, drepturi mult mai largi pentru companii la angajare și concediere.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Continuă tensiunile pe piața taximetriei
     Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) a solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să verifice modul în care cei care fac transport de persoane neautorizat, nelicențiat, în spatele aplicației UBER încasează bani de la clienți. Pe de altă parte, UBER reacționează și consideră că ,,amenințarea celor de la COTAR este absurdă". Absolut toți șoferii parteneri UBER sunt înregistrați ca PFA sau SRL și plătesc anual milioane lei taxe la bugetul statului pentru veniturile generate prin intermediul platformei UBER, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă, fără excepție. La rândul său, compania UBER are o subsidiară înregistrată în România, și plătește, de asemenea, taxe și impozite la buget, conform legislației în vigoare", a declarat Alexandra Corolea, purtător de cuvânt UBER.
     * Alegerile legislative din Norvegia: Dreapta a obținut o victorie la limită
     Conservatoarea Erna Solberg își păstrează funcția de premier în țara "cea mai fericită din lume", chiar dacă viitorul său guvern va fi fragil deoarece echilibrul între Dreapta și Stânga "s-a strâns considerabil". După deschiderea, luni seară, a 92,3% din sufragii, cele patru partide ale coaliției de dreapta ce s-au aflat anterior la guvernare - conservatorii, Partidul populist al Progresului (antimigrație), liberalii și creștin-democrații - au fost creditate cu o foarte redusă majoritate, de doar 89 mandate din cele 169 cât are Parlamentul. De subliniat însă faptul că este pentru prima oară, în ultimii 30 de ani, când Dreapta, în totalitatea ei, câștigă alegerile din Norvegia după ce anterior s-a aflat la putere.
     * A venit rândul Nuclearelectrica să fie curățată de bani pentru a acoperi gaura din buget
     Nuclearectrica a anuntat miercuri ca Ministerul Energiei i-a solicitat sa distribuie 110 milioane de lei, sub forma de dividende, catre actionarii societatii. Plata dividendelor ar urma sa fie facuta pe 3 noiembrie. Solicitarea va fi discutata in sedinta actionarilor din 28 septembrie, transmite HotNews.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, prelungită cu 60 de zile
     Deputații și senatorii au decis, în ședința de ieri, să prelungească activitatea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea pentru alegerile prezidențiale din 2009 cu 60 de zile. Grupurile parlamentare PNL, USR și PMP au votat împotriva acestei măsuri. Parlamentul a decis înființarea comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic. Acesta a susținut că în noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, George Maior și Vasile Dîncu se aflau acasă la Gabriel Oprea și discutau în aceeași încăpere despre rezultatul alegerilor.
     * Țuțuianu: "Am plecat cu lacrimi în ochi"
     Ministrul demisionar al Apărării, Adrian Țuțuianu, a confirmat la Antena3 că cel care i-a cerut demisia a fost președintele partidului, Liviu Dragnea. El a mai explicat că a trimis la Guvern comunicatul de la care i s-a tras demisia. În plus, fostul ministru al Apărării, l-a acuzat pe șeful său de partid că a promis militarilor creșterea unor venituri, fapt care a dus la situația despre care se vorbea în comunicatul buclucaș. "Am avut mai multe discuții cu ministerul de finante. Nu era vorba că nu sunt bani, banii erau în trimestrul 4, dar problema a fost că nu puteam sa-i aduc în trimestrul 3. Dragnea a avut o întâlnire cu soldații, unde s-a constatat că există anumite probleme și s-a acordat o creștere bugetară. S-a ajuns în situatia în care aveam nevoie de sume mari pentru a acoperi cheltuielile", a mai spus Adrian Țuțuianu.
     * Guvernul TUDOSE ne-a PRĂBUȘIT. A anunțat BNR
     Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 3,631 miliarde euro, în primele șapte luni din acest an, în creștere cu 63,11%, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), date miercuri publicității. În perioada ianuarie - iulie 2017, datoria externă totală a crescut cu 2,055 miliarde de euro.
     * Jocurile MURDARE ale UE în Catalonia și Scoția
     Interelese diferite determină Bruxelles-ul să adopte un dublu standard cras față de cererile de independență ale celor două regiuni europene. Uriașul miting pentru independența Cataloniei, de luni, nu a trecut neobservat la Bruxelles. Catalonia a convocat un referendum privind ruperea de Spania, deși Curtea Constituțională a Spaniei și guvernul de la Madrid au declarat că votul este ilegal. Scoția este și ea o regiune, unde se încearcă organizarea unui referendum (al doilea!) pentru independență, pe fondul negocierilor pentru Brexit. Ca și Catalonia, Scoția dorește și ea să rămână în UE.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Profitul Pilonului II, "mâncat" de comisioane
     Fondurile de pensii private obligatorii au început să aibă randamente tot mai mici în ultimii ani. Dacă în august 2010, rata medie de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private din România, calculată pe ultimii doi ani, era de peste 15,6%, în august 2012 a ajuns la 6,29%, iar în august 2017, la 5,34%. Reducerea dobânzilor bancare și, implicit, la titlurile de stat a afectat rentabilitatea Pilonului II, în condițiile în care legea de înființare limitează investirea banilor numai în plasamente foarte sigure. În plus, și comisioanele ridicate practicate de societățile de administrare mănâncă o bună parte din acest mic randament.
     * Prima rectificare bugetară pe 2017, aprobată de Guvern
     Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului pe 2017, în ședința de Guvern de miercuri, fiind menținut deficitul bugetar de 2,95% din PIB, se arată într-un comunicat de presă al Executivului, remis AGERPRES."Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobată astăzi de Guvern în condițiile înregistrării unei creșteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o creștere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menține la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash", se arată în document.
     * Fabrica Zahărul Oradea, pusă pe butuci de strategiile nemțești
     De la 1 octombrie, cotele de zahăr impuse de Uniunea Europeană dispar și, odată cu ele, se vor anula și prețurile minime impuse pentru achiziția sfeclei de zahăr de la producători. Deși, teoretic, această măsură ar putea deschide noi oportunități producătorilor de zahăr și cultivatorilor de sfeclă de zahăr, în realitate măsura ar putea avea efect de bumerang în unele țări. În 1990, România avea 33 de fabrici de zahăr, dar astăzi mai există doar șase. Numărul lor ar putea scădea la cinci după ce nemții de la Pfeifer&Langen au anunțat că vor închide fabrica pe care o dețin la Oradea, în cazul în care nu reușesc să o vândă.
     * NATIONAL
     * Cina de taina George Maior - Hillary Clinton!
     Aproape toate întâlnirile oficiale ale ambasadorului nostru sunt doar cu "foști" ai "regimului democrat" care a pierdut Puterea in fata "Marelui Blond". Însă aceasta este doar "agenda oficială" a lui George Maior, cel care, in paralel, are întâlniri cu mult mai spectaculoase. Numai că fostul șef al SRI nu are nicio intenție de a devoala aceste întâlniri cu iz conspirativ, care se pare că sunt mai mult in interes propriu decât in cel al reprezentării oficiale a statului român. In cursul zilei de luni George Maior a avut o întâlnire mai mult decât discreta, intr-un restaurant intim din Pittsburg, Washington D.C., cu nimeni alta decât Hillary Clinton, cea pe care aproape toata lumea o dădea ca sigură drept noul președinte al SUA.
     * Bitcoin este o mare frauda
     Mult râvnita moneda virtuala va produce o criza de proporții in viată reală, este de părere Jamie Dimon, șeful celei mai mari bănci americane. El a comparat ascensiunea rapidă a bitcoin cu criza lalelelor din Olanda si a prezis ca investitorii care pariază pe aprecierea continua a monedei virtuale vor avea o soarta similara comercianților de bulbi din secolul XVII. La fel ca mania lalelelor, bula speculativa creata de bitcoin se va sparge, iar lucrurile "nu se vor sfârși cu bine", avertizează acesta. El a făcut astfel referire la faptul ca, in 1637, preturile la lalele in Olanda au scăzut subit, iar cei care investiseră masiv in comerțul cu aceste flori au avut de suportat șocul unei colaps asemănător cu cele mai dure crize economice ale vremurilor moderne.
     * PUTEREA
     * Ministerul Educației îi amenință cu dosar penal pe profesorii care folosesc manuale auxiliare neaprobate de Minister.
     Ministerul Educației Naționale (MEN) a transmis o notă inspectoratelor școlare județene și al municipiului București prin care anunță că este interzisă utilizarea de auxiliare școlare neaprobate de minister, iar în cazul în care nu este respectată această obligație atunci MEN "își rezervă dreptul de a sesiza organele de stat abilitate". În documentul respectiv se precizează că articolul 69 alineatul 1 din Legea Educației Naționale cu numărul 1/2011 stipulează că în cadrul unităților de învățământ preuniversitar se folosesc numai manuale școlare și auxiliare care sunt aprobate de către Ministerul Educației Naționale.
     * S-au ÎNȚELES! Cine va fi noul ANTRENOR al Naționalei României!
     Naționala României va avea un nou antrenor, de această dată unul de origine română. Cosmin Contra (41 de ani) a ajuns la un acord cu Federația Română de Fotbal și va prelua naționala "tricoloră" din mâinile germanului Christoph Daum. "Guriță" era a doua variantă a forului prezidat de Răzvan Burleanu, după Dan Petrescu, acesta din urmă refuzând propunerea celor de la "Casa Fotbalului". Contra are de gând să-și ia adio de la Dinamo înaintea meciului de sâmbătă, cu CS "U" Craiova, tocmai pentru a parafa contractul cu FRF. Tehnicianul și gruparea din "Ștefan cel Mare" își vor încheia socotelile pe care amiabilă, deoarece în contractul lui Contra cu "roș-albii" există o clauză care să-i permită acest lucru.
     * ROMANIA LIBERA
     * În regimul Dragnea, crește accelerat numărul asistaților social
     Potrivit statisticilor oficiale ale ministerului Muncii, din 2012 în 2017 numărul beneficiarilor indemnizației lunare pentru persoane cu handicap a crescut cu circa 15%. În aceeași măsură au crescut și beneficiarii "bugetului complementar lunar pentru persoane cu handicap". În 2012, ministerul Munci oferea ajutoare sociale pentru 542.156 persoane cu handicap. În mai 2017, erau 629.881. În medie, numărul lor a crescut cu circa 15.000 pe an, dar în cinci luni de guvernare Dragnea, în 2017, saltul a fost de peste 12.000 de persoane. Sunt două posibile explicații pentru această evoluție: fie existau numeroase persoane care au așteptat regimul PSD ca să-și depună dosarele, fie a crescut substanțial numărul fraudelor.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Ce se întâmplă pe piața pharma?
     Accesul pacienților la medicamente ar putea să fie îmbunătățit dacă statul ar aduce medicamente generice care să înlocuiască produsele retrase de pe piață, dacă ar avea o situație clară a stocurilor de medicamente și producătorii ar furniza direct spitalelor, așa cum se întâmplă în Spania și Franța - sunt câteva soluții propuse de jucătorii din industria farma la summitul ZF Health & Pharma, organizat de ZF în parteneriat cu MedLife, ADEM, Pfizer, Antibiotice, Roche, Terapia, Bondoc și Asociații, Janssen, ADRF, Respiro, Affidea și RASCI. Summitul a reunit cei mai importanți jucători din industria farma.
     * România plătește mai bine: Ponderea plasamentelor investitorilor străini în titluri de stat românești au urcat în S1 2017 la 18,2%
     Intrările de investiții străine de portofoliu pe piața titlurilor de stat însumau la sfârșitul primului semestru din acest an aproape 25 mld. lei, iar ponderea deținerilor nerezidenților în totalul portofoliului de datorie publică internă a urcat la 18,2%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanțelor. Plasamentele investitorilor străini în titluri de stat românești depășesc atât nivelul de la sfârșitul anului trecut, cât și ponderea de la finele primului semestru din 2016. În iunie 2016, ponderea deținerilor nerezidenților era de 17,2%. Analizând structura deținerilor străinilor, se observă că portofoliul de titluri de stat în lei aparținând nerezidenților era la finele lunii iunie 2017 de circa 23,7 mld. lei, iar deținerile străinilor de titluri denominate în euro emise pe piața internă au urcat până la 287,3 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.
     * Cel mai mare fond suveran al lumii trece de 1.000 miliarde $ pentru prima dată
     Valoarea fondului suveran norvegian, cel mai mare din lume, a atins o valoare echivalentă cu 1.000 miliarde de dolari pentru prima dată în istorie, relatează The Independent. Potrivit specialiștilor, valoarea fondului a fost puternic sporită de creșterea burselor de acțiuni la nivel mondial și a performanței solide a monedei unice europene. Fondul norvegian deține aproximativ 1,3% din toate acțiunile listate la nivel mondial și aproximativ 2,3% din toate cele listate în Europa. Creat în 1998, valoarea acestuia este în prezent peste dublul PIB-ului țării. Inițial, valoarea fondului era așteptată să atingă un vârf de 1,3 ori PIB-ul în anii 2020. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 11:48
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 2,08%, de la 2,07%, valoare înregistrată anterior, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 10:18
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional, 09:35
     Fostul director al ONG-ului britanic Oxfam în Haiti a recunoscut că a adus prostituate la domiciliu înainte să renunțe la funcția din organizație, în 2011, relevă concluziile unei anchete interne de la acea vreme, făcute publice luni, informează Le Figaro, citat de news.ro.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 09:26
     În trimestrul IV al anului 2017, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,13%, în scădere cu 0,09 puncte procentuale față de trimestrul precedent, se arată într-un raport al Institutului Național de Statistică, dat astăzi publicității.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 09:01
     Săptămâna trecută a avut loc ședința de inaugurare și operaționalizare a Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (U.N.C.S.V.), se arată într-un comunicat remis Redacției.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute în creștere, cea mai mare apreciere, dintre indicii bursei, de 1,19%, fiind marcată...  click să citești tot articolul
19.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au crescut vineri, încheind cea mai bună săptămână din 2016 până în prezent, pe fondul reducerii semnificative a volatilității.  click să citești tot articolul
16.02.2018
BVB
     * Volum de 66,5 milioane de lei
       Rulajul înregistrat ieri la Bursa de Valori București (BVB) a urcat la 66,55 milioane de lei (14,28 milioane de euro), cu mult peste valoarea înregistrată în ședința anterioară, de 24 de milioane...  click să citești tot articolul
16.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, după ce "Airbus" SE a raportat o situație financiară bine primită de piață.
     Titlurile constructorului de avioane "Airbus"...  click să citești tot articolul
15.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul pozitiv, majoritatea cotațiilor emitenților listați înregistrând creșteri.  click să citești tot articolul
15.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut un curs mixt ieri, în condițiile în care SUA au anunțat o creștere peste așteptări a prețurilor de consum în ianuarie, generând temeri privind...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9702
2.3824
2.9904
4.0452
0.1838
0.6256
0.2114
4.6595
5.2498
1.4962
3.5186
0.2229
0.4807
1.1207
0.0662
0.4698
0.9946
3.7306
0.3209
1.1557
0.5877
0.0581
0.3503
0.2016
2.7663
0.0394
0.1381
1.0157
0.6264
0.1193
162.9856
5.4429
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
.