BURSA 16.01.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Dragnea: Ultimele zvonuri venite către mine îmi arată că și-au programat să mă bage în pușcărie în aprilie-mai
     Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, într-un interviu la Antena 3, că a aflat că va fi băgat în pușcărie în perioada aprilie-mai anul acesta. Liderul PSD este și în prezent condamnat la doi ani cu suspendare, însă e trimis în judecată și într-un alt dosar. "Ultimele zvonuri venite către mine îmi arată că și-au programat să mă bage în pușcărie în aprilie-mai anul acesta", a declarat Liviu Dragnea, aflat în studioul Antenei 3. Ulterior, Dragnea a lăsat de înțeles că decizia condamnării sale s-ar lua la cel mai înalt nivel. In acest moment el este implicat într-un alt proces, fiind trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.
     * Ghiță - Coldea, o amiciție periculoasă
     "A dovedit o lipsă totală de respect față de autoritatea judiciară și față de dispozițiile date de aceasta", arată Curtea Supremă în motivarea mandatului de arestare emis în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță. În urma dezvăluirilor făcute de acesta, adjunctul șefului SRI a fost suspendat din funcție. El este acuzat în acest dosar de dare de mită, cumpărare de influență, șantaj, spălare de bani, folosirea de informații nepublice și pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
     * Tăriceanu: România a ajuns stat mafiot
     Mai mulți politicieni sau foști oficiali ai statului au făcut declarații în weekend pe marginea suspendării lui Florian Coldea. De exemplu, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că ancheta SRI în cazul lui Florian Coldea are obiective "extrem de vagi", iar "excursiile" adjunctului Serviciului "apar ca subiecte minore" față de altele care ar trebui anchetate, precum modul în care România a ajuns un "stat mafiot" prin pasivitatea SRI. "Eu vreau să merg la pușcărie cu Kövesi și Coldea sau să stau în funcție cu Kövesi și Coldea", a declarat la rândul ei fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, judecată în mai multe dosare de corupție. Bica, acuzată la rândul ei de săvârșirea mai multor fapte de corupție, a arătat că Florian Coldea ar fi trebuit să demisioneze din fruntea SRI încă din 2015, când ea și amica sa, Elena Udrea, au făcut denunțuri împotriva generalului.
     Udrea: "Codlea conduce România prin teroarea cătușelor"
     Elena Udrea nu a ratat momentul de a comenta ancheta internă de la SRI. Aceasta și-a exprimat speranța într-o postare pe Facebook, că de acum va urma repararea abuzurilor comise de sistemul represiv construit de Coldea și de apropiați. "Acum fix doi ani, pe 30 ianuarie 2015, am spus în fatidicul interviu de la Hotnews, pentru prima dată, că există un general SRI, Coldea, care conduce România, prin teroarea cătușelor din mâna lui Kövesi. Că cei doi acționează mafiot, că sunt beneficiari de bunuri și avantaje în mod ilegal, că au relații nepermise chiar ilegale cu oameni de afaceri și politicieni, că intervin în afaceri, politică, decid cine conduce instituțiile, cine candidează, cine câștigă alegerile, cine e liber cine nu etc., a scris Elena Udrea.
     * Școala profesională, revoluționată la sat
     Un liceu de la sat, înființat acum 16 ani, reușește să ofere forță de muncă calificată pentru firmele din întreaga zonă. Acest lucru a fost posibil printr-o colaborare permanentă cu agenții economici, care preiau absolvenții, dar și printr-o serie de dotări, care i-au atras pe tinerii absolvenți de clasa a VIII-a. Liceul Tehnologic "Ion Căian Românul" este printre puținele din Bistrița-Năsăud, situate în mediul rural, care nu duce lipsă de elevi. În 16 ani de la înființare, sub conducerea aceluiași director, liceul a crescut constant, iar de câțiva ani și-a menținut numărul de elevi din ciclul liceal, deși populația este în scădere în regiune.
     * Viscolul "a cauzat" în Dobrogea producții uriașe de energie electrică
     Condițiile meteo extreme înregistrate în ultima perioadă, cu precădere în sud-estul țării, sunt motiv de bucurie pentru investitorii în parcurile eoliene din Dobrogea, care au raportat producții-record de energie electrică. În același timp, culturile agricultorilor din Constanța și Tulcea sunt protejate de stratul gros de zăpadă, care va asigura și apa necesară solului. Turbinele din Dobrogea au o caracteristică aparte, fiind dotate cu un sistem de degivrare-dezghețare a palelor. Zilele în care a viscolit au adus producții totale de energie eoliană de 2.000 MW, cu până la 60% mai mult decât într-o perioadă obișnuită.
     * Surse: Cine sunt parlamentarii care vor controla serviciile secrete
     Plenul comun al Parlamentului votează, luni, componența comisiilor pentru controlul SRI și SIE. Șefia Comisiei de control a activității a SRI va fi a Puterii, în timp ce Opoziția va primi șefia celeilalte structuri, potrivit unor surse politice. Totodată, PMP e singurul partid care nu va primi niciun loc. Liderii PSD au păstrat secrete numele celor care îi vor reprezenta în cele două comisii. Social-democrații vor da președintele Comisiei de control a activității SRI, însă nu se știe cine va fi acesta, Liviu Dragnea fiind cel care are ultimul cuvânt. Potrivit unor surse politice, doi posibili membri ai acestei comisii sunt Adrian Gâdea, deputat de Teleorman, și Alexandru-Ioan Andrei, deputat de Giurgiu. Pe de altă parte, președinția Comisiei de control a activității SIE va avea șefia asigurată de un reprezentant al Opoziției, deputatul Cezar Preda.
     * BANCHERUL
     * Curtea Constituțională explică cum trebuie aplicat principiul impreviziunii
     Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei referitoare la Legea nr.77/2016 privind darea in plata, in care a stabilit ca legea se poate aplica doar daca instanțele de judecată constata existenta principiului impreviziunii din Codul Civil in contractele de credite ipotecare, adică apariția unei situații excepționale, precum criza financiara, care sa-l fi determinat pe deținătorul unui credit sa nu-si mai poată plăti creditul. Legea darii in plata, redactata de avocatul Gheorghe Piperea si promovata in Parlament de Daniel Zamfir, fost deputat, in prezent senator din partea PNL, prevede ca deținătorul unui credit imobiliar poate sa dea băncii locuința si astfel sa scape de credit, chiar daca valoarea acestuia este mai mare decât valoarea locuinței, așadar poate scăpa de toate datoriile.
     * De ce a fost declarata parțial neconstituțională legea dării in plată
     "Art.11 teza întâi din Legea nr.77/2016 prevede că dispozițiile legii se aplică tuturor contractelor în curs de derulare, fără a lua în considerare situația debitorilor, precum și specificul contractelor de credit încheiate și fără a face o diferențiere între debitorii de bună-credință și cei de rea-credință, între cei care nu mai pot să plătească și cei care nu mai vor să plătească. Cu alte cuvinte, deși în expunerea de motive se face referire la persoanele fizice care nu dispun de mijloacele necesare achitării creditului către instituția de credit, legea se aplică fără distincție celor două categorii de debitori menționați", se arata in motivarea Curții Constituționale.
     * CAPITAL
     * Cum primește mediul de afaceri promisiunile guvernului PSD
     Cei mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri apreciază măsurile de relaxare fiscală, dar taxează dur creșterile nejustificate ale salariilor și pensiilor și lipsa de predictibilitate a legislației. Guvernul PSD a început în forță. Lucrurile promise pentru începutul lui 2017 în programul de guvernare au fost deja implementate, iar noi măsuri care ar putea face bine economiei sunt anunțate. Normal, principala problemă este dacă ceea ce propune Guvernul Grindeanu va afecta stabilitatea economică a României. Iar dacă măsurile de relaxare fiscală vor putea, măcar teoretic, să aducă bani la bugetul de stat, creșterile de pensii și salarii pun în dificultate noul guvern. Cu toate acestea, echilibrul bugetar poate fi atins dacă vom avea o creștere economică solidă.
     * Tulburările politice din UE ar putea genera o nouă criză politică și financiară în Europa
     De la speculațiile intense legate de felul în care se va concretiza noua politică a SUA, până la întrebările existențiale pe care și le pune Uniunea Europeană într-un calendar aglomerat de alegeri prin Europa, traderii de valute au o listă extrem de încărcată de întrebări pentru anul abia început, se arată în analiza lui John J. Hardy, Șef Strategie FX, Saxo Bank. "Dobânzile reale din SUA riscă să devină negative, deoarece creșterea nominală o va depăși pe cea reală.""Incertitudinea privind viitorul politic și chiar existențial se va întoarce în forță în 2017."
     * Lucian Croitoru: Deprecierea leului va stimula exporturile, dar adaugă și presiuni inflaționiste
     Aprecierea dolarului în raport cu leul va stimula exporturile, ceea ce va influența pozitiv creșterea economică a României, dar o depreciere a monedei naționale ar putea crea probleme în legătură cu lichiditatea din piață și ar adăuga și presiuni inflaționiste, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
     * Tudor Chirilă a dezvăluit CÂT CÂȘTIGĂ din meseria de ACTOR
     Cântăreț, actor, vedetă de televiziune, Tudor Chirilă este cunoscut de public pentru multe activități în care este implicat în lumea artistică. Recent, acesta a dezvăluit că din meseria de actor obține câștiguri modeste. "Mama, ca actor, era excelent plătită, nu se poate compara cu ce se întâmplă azi. Noi, astăzi, dacă ieșim în stradă să cerem o mărire salarială - eu, spre exemplu, câștig 1.800 de lei pe lună - cred că ne trezim cu lături în cap. Actorii nu mai sunt priviți ca repere valorice, ci doar ca niște saltimbanci a căror meserie e un moft, ceva ușor de reprodus de ceilalți, dar na, 'ceilalți' se ocupă de 'treburi serioase'", a declarat Tudor Chirilă.
     * COTIDIANUL
     * De ce tace Klaus Iohannis. Președintele știe cum au contribuit SRI și Florian Coldea la alegerea sa
     Cum s-a schimbat atît de spectaculos Klaus Iohannis? În iulie 2013 spunea că "președintele și premierul și toată lumea trebuie să se înțeleagă, că de-asta i-am ales", și "Crin Antonescu va fi președintele României, cu sau fără USL" (20 februarie 2014). El nu visa decît la un post de viceprim-ministru și ministru de Interne. Crin Antonescu, naiv de-a binelea, ca să nu scriu aerian, zicea și el că "nimeni nu-l poate împiedica pe Klaus Iohannis să fie vicepremier". Oarecum pe neașteptate, Crin Antonescu și Klaus Iohannis anunțau că vor candida în tandem. Antonescu - președinte, Iohannis - premier.
     * De ce au uns-o pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert la Ministerul Justiției?
     Încă o dată, Sistemul dovedește că are grijă de oamenii săi loiali. Cazul Oanei Schmidt-Hăineală este cel mai bun exemplu, ea fiind promovată la Ministerul Justiției, unde, potrivit presei, va încasa un salariu de 18.000 lei! După cum veți vedea, detașarea aceasta este cu cîntec, fiind făcută în ultima ședință a vechiului CSM, la cererea noului ministru al Justiției, dar dispoziția urma să fie dată de noul CSM! Punerea în ordine a evenimentelor lămurește pe deplin situația fostei membre CSM Oana Schmidt-Hăineală și statutul său de protejată a "Sistemului".
     * Scandalul Ghiță - Coldea. Dragnea anunță audierea lui Hellvig
     Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică seara la Antena 3, referindu-se la scandalul Ghiță - Coldea, că directorul SRI Eduard Hellvig va fi chemat în viitoarea Comisie parlamentară de control a Serviciului, descriind astfel audierea acestuia: "civilizată", "fără patimă". "Trebuie să-l cheme pe Hellvig și el cred că își dorește, orice neanchetare duce la amplificare acestui mister, o audiere făcută profesionist în beneficiul tuturor. Cred că în Comisia SRI, Hellvig va avea posibilitatea să răspundă la întrebări și să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite", a declarat Liviu Dragnea.
     * Băsescu: Ghiță mai era cu un ziarist când m-a înregistrat
     Traian Băsescu a declarat duminică seara la B1 TV, referindu-se la înregistrarea cu el în care vorbește despre dosarul lui Dan Voiculescu, că este aproape sigur că Sebastian Ghiță l-a înregistrat. "Eu sunt furios pe Ghiță pentru că și-a permis să mă înregistreze stând cu mine la masă. Da (confirmă înregistrarea - n.r.). E editată imprimarea, le-a lipit puțin și a dat schimbări de sens consistente. Nu vreau să discut pentru că o să merg la Parchet probabil, Parchetul a declanșat o anchetă. Însă faptul că stă la masă cu mine și mă înregistrează...", a spus fostul președinte.
     * CURENTUL
     * La botezul copilului lui Gorghiu darul mediu a depășit 1.300 de Euro de familie. Peste o lună s-au depus listele de candidați
     Pe 17 Septembrie anul trecut, Alina Gorghiu și Lucian Isar și-au botezat băiatul, Noah. Alina e la prima căsătorie și primul copil dar Lucian mai are o fetiță cu prima sa soție, Krisztina Kormoczi, vicepreședintă a unei bănci londoneze. Alina Gorghiu a reușit să spargă și căsnicia lui Lucian Isar. Revista Ciao scria în 2015 că Alina Gorghiu și soția lui Isar erau gravide în același timp, cu Isar, bineînțeles, dar că Gorghiu ar fi făcut un avort ca să nu-i dăuneze la politică. Gorghiu s-a supărat și a anunțat pe facebook că aceea a fost o sarcină dorită (nu precizează dacă și de ISAR) și pierdută și că îi dă în judecată pe jurnaliști pentru calomnie. Ajunsă senatoare, Alina Gorghiu a anunțat, prin declarația sa de avere că a încasat la botezul fiului 140.000 RON și 102.000 EURO, adică peste 130.000 de Euro.
     * Ion Iliescu a cerut procurorilor amânarea audierii sale în dosarul Mineriadei. Îi e frică de reținere?
     Prezenți în studioul România TV, avocatul Lucian Bolcaș și fostul șef al Poliției Române Pavel Abraham au anunțat pentru zilele următoare o lovitură năucitoare a procurorilor. Mai precis Pavel Abraham a spus că în zilele următoare, procurorii vor face o mișcare spectaculoasă pentru a îngropa scandalul Ghiță, fiind completat de Bolcaș care a specificat că ar fi vorba de dosarul Mineriadei. Desigur că singura posibilă mișcare spectaculoasă ar fi reținerea lui Ion Iliescu, Petre Roman și a lui Virgil Măgureanu, acuzați că în perioada 11 - 15 iunie 1990, "au decis, organizat și coordonat "un atac generalizat și sistematic", lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Timbrul de mediu, recuperat tot în instanță
     Deși taxa a fost eliminată odată cu alte 101 dări, cei care au plătit timbrul de mediu trebuie să se adreseze tot instanței, pentru că legislativul nu a avut în vedere introducerea unei proceduri administrative de restituire a taxelor de mediu plătite de către contribuabili. Avocat: În primul rând veți respecta procedura prealabilă a plângerii administrative, la care cei de la ANAF vă vor răspunde negativ. Ulterior, prin intermediul unui specialist veți formula, depune și proba cererea la tribunalul din circumscripția locului unde domiciliați, astfel încât instanța să pronunțe o hotărâre de restituire a timbrului de mediu.
     * Directorul CIA il avertizeaza pe Trump "sa aiba grija" ce declaratii va face ca presedinte si "sa fie atent" la Rusia
     Directorul CIA, John Brennan, l-a avertizat, duminica, pe presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, sa "aiba grija ce declara" ca presedinte si "sa fie atent in privinta Rusiei". Reactia vine dupa recentele afirmatii ale lui Trump ca sanctiunile impuse Rusiei vor fi mentinute "cel putin pentru o perioada de timp", dar, in cazul in care Rusia va ajuta Statele Unite in domenii esentiale, precum lupta impotriva extremistilor jihadisti, atunci sanctiunile ar putea fi ridicate. "Spontaneitatea nu protejeaza interesele de securitate nationala", este mesajul transmis lui Trump de directorul CIA, scrie Reuters.
     * Aproape 190 mil. euro, ajutoare de stat în domeniul zootehnic
     Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat un proiect de act normativ prin care aprobă plafonul pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, pentru cererile depuse în anul 2016, în limita sumei de 189.609.057 euro, respectiv 844.462.000 lei. Potrivit actului normativ, schema se distribuie astfel: a) 25.933.399 euro, respectiv 115.500.000 lei pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine; b) 108.985.582 euro, respectiv 485.389.000 lei pentru schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine; c) 54.690.076 euro, respectiv 243.573.000 lei pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.
     * Merkel intră în competiția pentru un nou mandat cu un bilanț economic excelent
     PIB-ul Germaniei a progresat în 2016 cu 1,9%. După o "lejeră" încetinire a creșterii economice în trimestrul al treilea, "mașina" germană a pornit din nou în forță spre sfârșitul anului trecut, grație unei creșteri a comenzilor industriale. Continuă, însă, să lipsească investițiile. Un lucru este cert pentru analiștii politici și comentatorii berlinezi: dacă Angela Merkel este conștientă de faptul că, de data aceasta, se angajează într-o campanie electorală dificilă în vederea obținerii unui nou mandat de cancelar, acest lucru nu are drept cauză bilanțul economic al țării. La 11 ani de la instalarea sa în funcție, economia Germaniei este viguroasă, cu care nicio altă țară europeană vecină nu se poate lăuda.
     * Militarii americani au ajuns în Polonia. O parte pleacă spre România
     O bună parte din militarii americani din Brigada a 3-a de blindate abia sosiți în Polonia se pregătesc să plece spre România. Brigada 3 a terminat aproape mutarea în Polonia a aproximativ 3.500 de militari care sunt dotați cu tancuri și artilerie - mai mult de 2.500 de vehicule militare, dintre care unele vor fi operate și în Europa de Est. În acest moment ei se regrupează în Baza militară poloneză Zagan, loc în care a avut o conferință de presă colonelul Christopher Norrie la scurt timp după sosirea din Germania. El a declarat că unitatea sa, renumită pentru "letalitatea ei", are în Europa o misiune defensivă. "Nu am nicio îndoială, vom descuraja în mod credibil orice amenințare în zonă", a spus el, dar nu a menționat nici măcar o singură dată Rusia.
     * ANAF se laudă cu noile performanțe: În 2016 a colectat cu 2,6 mld. lei mai mult decât în 2015
     ANAF a anunțat că anul trecut a colectat venituri bugetare cumulate în cuantum de 199,40 miliarde de lei, cu 2,60 de miliarde de lei mai mult decât în 2015 și cu 3,52 miliarde de lei (1,8%) mai mult decât programul prevăzut în ianuarie 2016 de legile bugetare, în timp ce programul revizuit la rectificarea din noiembrie 2016 a fost îndeplinit în proporție de 99,8%. Cu toate acestea, TVA colectată a fost de 51,66 miliarde de lei, cu 0,7% (353 milioane de lei) mai puțin față de programul inițial și cu 2% (1,06 miliarde de lei) mai puțin decât programul revizuit.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Oficial: Orice român poate primi până la 40.000 de lei ca să își izoleze termic locuința!
     Persoanele fizice care vor să-și izoleze termic locuința vor putea cere de la stat o sumă nerambursabilă de până la 40.000 de lei, în cadrul programului "Casa verde Plus", se arată într-un act normativ al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Totuși, pentru a putea beneficia efectiv de bani, cetățenii trebuie să aștepte stabilirea sesiunii de înscriere. Regulile pentru participarea în programul denumit, pe scurt, "Casa verde Plus" sunt incluse în Ordinul MMAP nr. 2.425/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice, beneficiari persoane fizice.
     * SRI dă un mesaj care poate însemna că generalul Florian Coldea nu se mai întoarce pe funcție
     Site-ul sri.ro merge foarte greu de joi seara, după ce s-a făcut anunțul că generalul Florian Coldea a fost suspendat și că el este cercetat acum de o "comisie specială de verificare". O explicație a accesării dificile este și că pe el au fost operate câteva modificări, principala dintre acestea fiind la secțiunea "Conducerea". Până joi seara, imediat după directorul serviciului, Eduard Hellvig, apărea prim-adjunctul Coldea, șeful operativ al SRI și apoi ceilalți adjuncți. Așa cum se vede din printscreen-ul noii pagini, acum Hellvig este urmat direct de ceilalți trei adjuncți. E important mesajul îndepărtării de pe site a lui Coldea, dat fiind că, oficial, el nu este demis din funcție, ci doar suspendat și pus la dispoziția directorului. Asta înseamnă că aproape oficial putem spune că funcția de șef operativ va fi eliberată curând și putem vorbi de eventualul înlocuitor.
     * Victor Ponta despre scandalul SRI - Ghiță: O să spun tot ce știu într-o comisie parlamentară de anchetă
     Fostul premier Victor Ponta și-a asigurat fanii de pe Facebook că va spune "tot ce știe" despre acuzațiile aduse SRI-ului de către fostul deputat PSD Sebastian Ghiță dacă s-ar înființa o comisie parlamentară de anchetă. "Eu (ca fost Prim Ministru) nu pot sa povestesc asemenea lucruri la TV, sau pe Facebook/ daca se va face o Comisie Parlamentara cu siguranta acolo este locul in care TOTI sa spunem ceea ce stim despre acest Sistem!", i-a răspuns Victor Ponta, pe Facebook, unui cititor care i-a atras atenția că are obligația să spună tot ce știe despre acuzațiile la adresa adjunctului SRI, Florian Coldea.. Într-o postare anterioară, Ponta le-a mai spus cititorilor săi: "Bineinteles ca voi spune tot ce stiu - dar nu s-a constituit inca respectiva Comisie Parlamentara de Ancheta!".
     * JURNALUL NATIONAL
     * Liberte, Egalite, Fraternite!
     Ziua Franței 14 IULIE 2014 București. LA RECEPȚIA DE LA AMBASADA FRANTEI, Codruța Kövesi ,umăr la umăr cu Florian Coldea. O imagine greu de repetat după debarcarea generalului de la conducerea operativă a SRI. Invitați de onoare la toate ceremoniile oficiale, cei doi stâlpi ai statului de drept și siguranței naționale,, dădeau bine" împreună. Tineri, plini de energie în combaterea corupției , decorați și luați ca model în țările partenere pentru posibile exemple de urmat, Kövesi și Coldea au fost în ultimii ani cel mai de temut cuplu instituțional din România. Președintele Băsescu era paralizat în acțiune și anihilat ca influență spre sfârșit de mandat; instanța supremă devenise partenerul binomului și prin extensie neconstituțională asigurată de Stanciu și camarila din ICCJ, putea să asigure sentințele comandate.
     * Ministrul de Interne: Ne confruntăm cu o lipsă de personal și o dotare destul de deficitară
     Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă, în Prahova, că la nivelul MAI există probleme legate de lipsa de personal și de dotarea "destul de deficitară", găsirea de soluții pentru aceste două situații fiind prioritară pentru mandatul său. "În fruntea acestui minister este o femeie care, în afară de faptul că și-a propus să muncească foarte mult și să identifice problemele, să găsească soluții - știți bine, ne confruntăm cu o lipsă de personal, ne confruntăm cu o infrastructură în ceea ce privește dotarea destul de deficitară și astea sunt priorități pentru mine - dar în fruntea ministerului este în primul rând un om, un om cu suflet pentru cei care sunt în stradă, pentru cei care sunt lângă oameni efectiv", a afirmat Carmen Dan, după o vizită la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova.
     * Enel vrea să-și extindă afacerile în Arabia Saudită
     Grupul italian de utilități Enel are ca obiectiv dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (UAE) deoarece aceste state bogate în petrol profită de scăderea costului energiei solare pentru a-și diversifica livrările de energie, a afirmat directorul general al Enel, Francesco Starace, într-un interviu acordat Bloomberg. Vom aștepta primele licitații din Arabia Saudită. De asemenea, Dubai, al doilea mare emirat din UAE, a început un program de dezvoltarea a energiei regenerabile, a declarat Francesco Starace într-un interviu acordat la Abu Dhabi. Enel își restructurează operațiunile din America Latină și se concentrează mai mult pe de energia regenerabilă decât pe cea obținută din combustibili fosili.
     * Vești proaste pentru cei care stau în apartamente ANL. Chiria se triplează
     Chiria apartamentelor ANL se triplează, deoarece metoda de calcul se schimbă și ia în considerare veniturile, vârsta locatarului și suprafața locuinței. Spre exemplu, cine locuiește într-un apartament cu două camere la Cluj-Napoca, plătește 218 lei în loc de 50, scrie Libertatea. În Cluj-Napoca au fost construite trei blocuri ANL, iar în cele 174 de garsoniere și apartamente locuiesc peste 300 de persoane. De la 1 ianuarie, chiriile plătite de locatari s-au dublat sau chiar s-au triplat. Cea mai mare chirie achitată la Cluj-Napoca, pentru un apartament ANL cu două camere, e aproximativ 500 de lei.
     * NATIONAL
     * Grupul de la Monaco" i-a spart țeava șefului SPP!
     După ce Florian Coldea a fost deja înghesuit in corzile anchetelor interne si ale procurorilor Parchetului General, uite ca si Marcel Opriș de la STS se tot frământa ce explicații sa dea despre înregistrările din biroul lui Băsescu. Culmea este că năpasta a dat in aceste zile si peste "ultimul mohican" Lucian Pahonțu. Bazinul de înot din noul sediu al SPP a devenit impracticabil. Iar cu toate că la prima vedere ar putea fi invocat drept un simplu "ghinion" faptul ca țevile de alimentare cu apă au înghețat si au pocnit una după alta, lucrurile stau cu totul altfel pentru că la mijloc sunt nu mai puțin de 43 milioane de euro, cat a decontat SPP, in urma mai multor acte adiționale, către constructorul Bog' Art, firma lui Raul Doicescu, "nasul" lui Băsescu, după ce le-a pus pirostriile lui EBA si Sida. Dar si omul de încredere al lui Adriean Videanu si membru marcant al "grupului de la Monaco".
     * "Puciul de la Dolj" lovește MAI-ul!
     La cat de ambițioasă s-a dovedit Lia Olguța Vasilescu, prestația acesteia in cabinetul Grindeanu se numără printre cele mai interesante de urmărit. Totuși, până sa performeze in fruntea Ministerului Muncii si Justiției Sociale, numele fostului primar al Craiovei este tras, probabil fără știința demnitarului, in tot felul de războaie fratricide care se poartă in "cloaca" Ministerului de Interne. Aproape că nu mai este sindrofie la care să nu se vorbească de "puciul de la Dolj", in urma căruia Constantin Nicolescu ar urma să preia conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane iar Constantin Florea șefia Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Si, stranie coincidentă, in prezent cei doi conduc inspectoratele județene Dolj ale Politiei si Jandarmeriei Romane.
     * Ti-ai găsit serviciu in provincie? Foarte bine, Guvernul îți plătește chiria
     Ministrul Muncii, Lia Vasilescu, a precizat că guvernul va adopta in ședința viitoare Ordonanța privind ajutorul de chirie pentru persoanele care își schimba locul de munca in altă localitate. "Da. Lucram la ordonanță. Săptămâna viitoare o aprobăm in ședința de Guvern", a precizat ministrul Muncii pe pagina personală de Facebook, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la acordarea ajutorului de chirie pentru cei care își schimbă locul de muncă in altă localitate - dacă se mai acordă si de când. Lia Olguța Vasilescu a mai făcut diferite precizări referitoare la cei care beneficiază de majorări de venituri, dar si la facilitățile pentru tineri.
     * PUTEREA
     * DRAGNEA: Eu îi voi riposta o dată și bine lui Iohannis!
     Liviu Dragnea a vorbit despre posibilitatea de a deveni premierul României si a afirmat ca premierul Sorin Grindeanu "prestează bine". Intrebat daca a vorbit cu Iohannis de la investirea Guvernului Grindeanu, Dragnea a raspuns ca nu a fost cautat de presedinte, insa acest lucru nu-l deranjeaza foarte rau. In plus, liderul PSD a declarat ca trateaza cu calm atitudinea lui Iohannis, insa atunci cand va riposta o va face "o data si bine". Liviu Dragnea a declarat că este posibil ca actualul premier, Sorin Grindeanu, să-și ducă mandatul la capăt. Liviu Dragnea a mai spus că nu a mai discutat cu șeful statului Klaus Iohannis de la investirea Guvernului Grindeanu.
     * Nicușor DAN se așteaptă la PROTESTE de stradă
     Liderul USR, Nicușor Dan, a declarat, duminică, la Sibiu, că speră că vor exista "proteste de stradă dacă apare Legea amnistiei", întrucât există "în societate un instinct puternic pentru statul de drept". Liderii USR sunt convinși că "în câteva săptămâni" va apărea în spațiul public această lege, deoarece există "o puternică presiune din interiorul PSD și ALDE pentru amnistie penală", transmite News.ro. Nicușor Dan a fost întrebat, duminică, într-o conferință de presă, la Sibiu, dacă este de părere că PSD va promova o lege a amnistiei, el răspunzând că îi este teamă că acest lucru se va întâmpla.
     * MAGAZINELE dau startul LICHIDĂRILOR DE STOC!
     Între datele de 15 ianuarie și 15 aprilie din fiecare an, comercianții care au notificat autoritățile pot să-și lichideze stocurile cu articole specifice sezonului rece, astfel că practică reduceri substanțiale numite generic "soldări de iarnă". Pe lângă promoțiile și reducerile practicate în general în această perioadă, comercianții mai au la dispoziție, începând din 15 ianuarie, o nouă metodă de accelerare a vânzărilor: soldarea. Aceasta este o metodă de lichidare a stocurilor cu articole de iarnă (în special mănuși, fulare, căciuli, paltoane, încălțăminte, dar și echipament sportiv), clienții magazinelor cu astfel de produse fiind așteptați cu reduceri masive de prețuri, informează Mediafax.
     * ROMANIA LIBERA
     * Generalul Florian Coldea și-a făcut vilă pe bloc
     Un banal apartament de la ultimul etaj al unui bloc din București a fost transformat de Florian Coldea într-un soi de penthouse. Cu încadrarea în declarația de avere a fost mai greu: o vreme, anexa a fost un apartament nou, apoi s-a transformat în "alipire". Apartamentul "de bază" al penthouse-ului "artizanal" a fost cumpărat de Florian Coldea la sfârșitul anului 2006 prin credit ipotecar și avea o suprafață de 72,47 de metri pătrați. Acum, apartamentul s-a umflat până la 128,76 de metri pătrați. Apartamentul situat la etajul al șaptelea al unui bloc din Capitală ocupa numai parțial suprafața ultimului nivel al clădirii.
     * Scutiri de impozit pentru vânzări de case și terenuri, din februarie
     De la 1 februarie 2017, se schimbă modul în care se impozitează veniturile obținute din vânzarea caselor și a terenurilor. Această schimbare este deja prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial. De la 1 februarie 2017 orice tranzacție care nu va depăși 450.000 lei va fi scutită de la impozitul datorat statului. Această schimbare a fost stabilită de către Guvern cu scopul de a încuraja vânzarea caselor și a terenurilor, dar și pentru a stimula construcția de noi locuințe.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Așa cum vede Dragnea România, nu avem nevoie de angajați cu salarii mari și nici de industrii de elită
     Ca să aibă de unde să majoreze salariile din administrația locală (plus 20%), salariile artiștilor (cu 50%), pensiile, salariile din învățământ și sănătate etc., promise în campania electorală, guvernul Dragnea/Grindeanu a luat de la cei 34.000-40.000 care câștigă peste 10.000 de lei net pe lună peste 2.200 de euro net pe lună (14.230 brut), prin eliminarea plafonului de maximum 5 salarii medii brute pentru plata CAS (1.400 de lei). În loc să producă acești bani prin mintea și activitatea lui, noul guvern ia 1,9 mld. lei de la cei care "au", de la bogații care trăiesc bine și nu-i ajută și pe ceilalți să trăiască la fel.
     * Marja băncilor continuă să fie destul de aproape de maximul înregistrat în 2009
     Băncile locale înregistrau în noiembrie o marjă de câștig (diferența dintre dobânda la credite și cea la depozite) pe seg­mentul creditelor de retail în lei de 5,98 puncte procentuale, cu 0,4 puncte procentuale mai puțin decât luna anterioară, diminuarea marjei fiind determinată de scăderea mai mare a dobânzilor la credite, față de cea a bonificațiilor plătite la depozite, potrivit unor date publicate de BNR. Cu toate acestea, bancherii locali operează la unul dintre cel mai mari niveluri ale marjei de câștig, maximul de 7,5 puncte procentuale înregistrat în octombrie 2009 nefiind atât de departe. Marja de câștig a crescut constant în ultimii trei ani, iar față de noiembrie 2015 câștigul este mai mare cu circa un punct procentual. În termeni procentuali, câștigul bancherilor a urcat cu circa 19%.
     * Moment tensionat pentru industria bancară miercuri
     Miercuri, 18 ianuarie, are loc ședința de plen a Curții Constituționale privind obiecția de neconstituționalitate a legii conversiei creditelor în franci, ceea ce a determinat ca acțiunile Băncii Transilvania să scadă pe parcursul săptămânii trecute la 2,265 lei, minimul ultimelor cinci luni. "Aspectul din lege îngrijorător pentru investitori este posibilitatea aplicării legii și asupra băncilor care au făcut deja conversii în urma negocierilor cu clienții, așa cum este cazul Băncii Transilvania", scrie analistul Ronnie Khreis în raportul Puls Capital, al Intercapital. Banca Transilvania (TLV) a achiziționat Volksbank, instituție de credit în top 5 cu cele mai mari portofolii de credite în franci din România. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:13
ALERT
     * Dolarul a câștigat 4,96 bani în fața monedei naționale
     * Francul a urcat la 3,9533 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6599 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 3,43 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,6256 lei.  click să citești tot articolul
Politică, 09:19
UPDATE
     * ACTUALIZARE 11:58 Premierul Japoniei nu mai merge la Palatul Victoria
     Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, nu mai merge astăzi, la Palatul Victoria, așa cum era stabilit inițial în programul înaltului oficial nipon, la Guvern urmând să fie prezentă o delegație oficială și economică japoneză.
     ---------
     Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a sosit astăzi la București, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis. Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei.  click să citești tot articolul
Politică, 13:29
ORBAN:
     Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că a convocat Biroul Executiv al PNL pentru a stabili mandatul la discuțiile de la Cotroceni pe tema nominalizării premierului, potrivit News.ro.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 12:46
     Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a confirmat astăzi primirea rapoartelor de încetare a funcțiilor deținute în Poliția Capitalei de chestorii Nicu Dragoș și Marius Voicu, se arată într-un comunicat remis astăzi Redacției.  click să citești tot articolul
Macroeconomie, 12:21
     Agentția Fitch Ratings a confirmat la data de 12 ianuarie 2018, ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale Municipiului București la ''BBB-'', ambele cu perspectivă Stabilă, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei remis astăzi Redacției.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.01.2018
     Fondurile de pensii administrate de NN au ajuns să aibă o participație de 6,42% din acțiunile MedLife, în urma unui schimb, pe piața secundară a Bursei de Valori București, se arată într-un raport...  click să citești tot articolul
16.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care firma britanică de construcții "Carillion" Plc, cu 43.000 de angajați, a intrat în procedură de...  click să citești tot articolul
15.01.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Valoarea tranzacțiilor a urcat la aproape 60 millioane lei, în ultima zi de tranzacționare a săptămânii, peste cea înregistrată în ședința anterioară de circa 55 de milioane de lei, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv vineri, investitorii reacționând la rezultatele financiare anunțate de companii, dar și la rezultatele preliminare pozitive...  click să citești tot articolul
12.01.2018
BVB
     * Cotația Fondul Proprietatea urcă cu 2,24%, la prețul de 0,912 lei/unitate
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) și-a continuat creșterea din acest an, toate coșurile de acțiuni încheind ședința de tranzacționare în teritoriul pozitiv.  click să citești tot articolul
12.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, din cauza unor rezultate financiare dezamăgitoare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0333
2.3826
3.0695
3.9533
0.1826
0.6256
0.2151
4.6599
5.2494
1.5080
3.4491
0.2233
0.4838
1.1147
0.0676
0.4744
0.9993
3.8182
0.3110
1.1869
0.5926
0.0596
0.3581
0.2025
2.7747
0.0394
0.1333
1.0395
0.6272
0.1194
163.5981
5.4907
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  click here to read the entire article
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  click here to read the entire article
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  click here to read the entire article
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  click here to read the entire article
.