BURSA 16.01.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Dragnea: Ultimele zvonuri venite către mine îmi arată că și-au programat să mă bage în pușcărie în aprilie-mai
     Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, într-un interviu la Antena 3, că a aflat că va fi băgat în pușcărie în perioada aprilie-mai anul acesta. Liderul PSD este și în prezent condamnat la doi ani cu suspendare, însă e trimis în judecată și într-un alt dosar. "Ultimele zvonuri venite către mine îmi arată că și-au programat să mă bage în pușcărie în aprilie-mai anul acesta", a declarat Liviu Dragnea, aflat în studioul Antenei 3. Ulterior, Dragnea a lăsat de înțeles că decizia condamnării sale s-ar lua la cel mai înalt nivel. In acest moment el este implicat într-un alt proces, fiind trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.
     * Ghiță - Coldea, o amiciție periculoasă
     "A dovedit o lipsă totală de respect față de autoritatea judiciară și față de dispozițiile date de aceasta", arată Curtea Supremă în motivarea mandatului de arestare emis în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță. În urma dezvăluirilor făcute de acesta, adjunctul șefului SRI a fost suspendat din funcție. El este acuzat în acest dosar de dare de mită, cumpărare de influență, șantaj, spălare de bani, folosirea de informații nepublice și pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
     * Tăriceanu: România a ajuns stat mafiot
     Mai mulți politicieni sau foști oficiali ai statului au făcut declarații în weekend pe marginea suspendării lui Florian Coldea. De exemplu, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că ancheta SRI în cazul lui Florian Coldea are obiective "extrem de vagi", iar "excursiile" adjunctului Serviciului "apar ca subiecte minore" față de altele care ar trebui anchetate, precum modul în care România a ajuns un "stat mafiot" prin pasivitatea SRI. "Eu vreau să merg la pușcărie cu Kövesi și Coldea sau să stau în funcție cu Kövesi și Coldea", a declarat la rândul ei fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, judecată în mai multe dosare de corupție. Bica, acuzată la rândul ei de săvârșirea mai multor fapte de corupție, a arătat că Florian Coldea ar fi trebuit să demisioneze din fruntea SRI încă din 2015, când ea și amica sa, Elena Udrea, au făcut denunțuri împotriva generalului.
     Udrea: "Codlea conduce România prin teroarea cătușelor"
     Elena Udrea nu a ratat momentul de a comenta ancheta internă de la SRI. Aceasta și-a exprimat speranța într-o postare pe Facebook, că de acum va urma repararea abuzurilor comise de sistemul represiv construit de Coldea și de apropiați. "Acum fix doi ani, pe 30 ianuarie 2015, am spus în fatidicul interviu de la Hotnews, pentru prima dată, că există un general SRI, Coldea, care conduce România, prin teroarea cătușelor din mâna lui Kövesi. Că cei doi acționează mafiot, că sunt beneficiari de bunuri și avantaje în mod ilegal, că au relații nepermise chiar ilegale cu oameni de afaceri și politicieni, că intervin în afaceri, politică, decid cine conduce instituțiile, cine candidează, cine câștigă alegerile, cine e liber cine nu etc., a scris Elena Udrea.
     * Școala profesională, revoluționată la sat
     Un liceu de la sat, înființat acum 16 ani, reușește să ofere forță de muncă calificată pentru firmele din întreaga zonă. Acest lucru a fost posibil printr-o colaborare permanentă cu agenții economici, care preiau absolvenții, dar și printr-o serie de dotări, care i-au atras pe tinerii absolvenți de clasa a VIII-a. Liceul Tehnologic "Ion Căian Românul" este printre puținele din Bistrița-Năsăud, situate în mediul rural, care nu duce lipsă de elevi. În 16 ani de la înființare, sub conducerea aceluiași director, liceul a crescut constant, iar de câțiva ani și-a menținut numărul de elevi din ciclul liceal, deși populația este în scădere în regiune.
     * Viscolul "a cauzat" în Dobrogea producții uriașe de energie electrică
     Condițiile meteo extreme înregistrate în ultima perioadă, cu precădere în sud-estul țării, sunt motiv de bucurie pentru investitorii în parcurile eoliene din Dobrogea, care au raportat producții-record de energie electrică. În același timp, culturile agricultorilor din Constanța și Tulcea sunt protejate de stratul gros de zăpadă, care va asigura și apa necesară solului. Turbinele din Dobrogea au o caracteristică aparte, fiind dotate cu un sistem de degivrare-dezghețare a palelor. Zilele în care a viscolit au adus producții totale de energie eoliană de 2.000 MW, cu până la 60% mai mult decât într-o perioadă obișnuită.
     * Surse: Cine sunt parlamentarii care vor controla serviciile secrete
     Plenul comun al Parlamentului votează, luni, componența comisiilor pentru controlul SRI și SIE. Șefia Comisiei de control a activității a SRI va fi a Puterii, în timp ce Opoziția va primi șefia celeilalte structuri, potrivit unor surse politice. Totodată, PMP e singurul partid care nu va primi niciun loc. Liderii PSD au păstrat secrete numele celor care îi vor reprezenta în cele două comisii. Social-democrații vor da președintele Comisiei de control a activității SRI, însă nu se știe cine va fi acesta, Liviu Dragnea fiind cel care are ultimul cuvânt. Potrivit unor surse politice, doi posibili membri ai acestei comisii sunt Adrian Gâdea, deputat de Teleorman, și Alexandru-Ioan Andrei, deputat de Giurgiu. Pe de altă parte, președinția Comisiei de control a activității SIE va avea șefia asigurată de un reprezentant al Opoziției, deputatul Cezar Preda.
     * BANCHERUL
     * Curtea Constituțională explică cum trebuie aplicat principiul impreviziunii
     Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei referitoare la Legea nr.77/2016 privind darea in plata, in care a stabilit ca legea se poate aplica doar daca instanțele de judecată constata existenta principiului impreviziunii din Codul Civil in contractele de credite ipotecare, adică apariția unei situații excepționale, precum criza financiara, care sa-l fi determinat pe deținătorul unui credit sa nu-si mai poată plăti creditul. Legea darii in plata, redactata de avocatul Gheorghe Piperea si promovata in Parlament de Daniel Zamfir, fost deputat, in prezent senator din partea PNL, prevede ca deținătorul unui credit imobiliar poate sa dea băncii locuința si astfel sa scape de credit, chiar daca valoarea acestuia este mai mare decât valoarea locuinței, așadar poate scăpa de toate datoriile.
     * De ce a fost declarata parțial neconstituțională legea dării in plată
     "Art.11 teza întâi din Legea nr.77/2016 prevede că dispozițiile legii se aplică tuturor contractelor în curs de derulare, fără a lua în considerare situația debitorilor, precum și specificul contractelor de credit încheiate și fără a face o diferențiere între debitorii de bună-credință și cei de rea-credință, între cei care nu mai pot să plătească și cei care nu mai vor să plătească. Cu alte cuvinte, deși în expunerea de motive se face referire la persoanele fizice care nu dispun de mijloacele necesare achitării creditului către instituția de credit, legea se aplică fără distincție celor două categorii de debitori menționați", se arata in motivarea Curții Constituționale.
     * CAPITAL
     * Cum primește mediul de afaceri promisiunile guvernului PSD
     Cei mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri apreciază măsurile de relaxare fiscală, dar taxează dur creșterile nejustificate ale salariilor și pensiilor și lipsa de predictibilitate a legislației. Guvernul PSD a început în forță. Lucrurile promise pentru începutul lui 2017 în programul de guvernare au fost deja implementate, iar noi măsuri care ar putea face bine economiei sunt anunțate. Normal, principala problemă este dacă ceea ce propune Guvernul Grindeanu va afecta stabilitatea economică a României. Iar dacă măsurile de relaxare fiscală vor putea, măcar teoretic, să aducă bani la bugetul de stat, creșterile de pensii și salarii pun în dificultate noul guvern. Cu toate acestea, echilibrul bugetar poate fi atins dacă vom avea o creștere economică solidă.
     * Tulburările politice din UE ar putea genera o nouă criză politică și financiară în Europa
     De la speculațiile intense legate de felul în care se va concretiza noua politică a SUA, până la întrebările existențiale pe care și le pune Uniunea Europeană într-un calendar aglomerat de alegeri prin Europa, traderii de valute au o listă extrem de încărcată de întrebări pentru anul abia început, se arată în analiza lui John J. Hardy, Șef Strategie FX, Saxo Bank. "Dobânzile reale din SUA riscă să devină negative, deoarece creșterea nominală o va depăși pe cea reală.""Incertitudinea privind viitorul politic și chiar existențial se va întoarce în forță în 2017."
     * Lucian Croitoru: Deprecierea leului va stimula exporturile, dar adaugă și presiuni inflaționiste
     Aprecierea dolarului în raport cu leul va stimula exporturile, ceea ce va influența pozitiv creșterea economică a României, dar o depreciere a monedei naționale ar putea crea probleme în legătură cu lichiditatea din piață și ar adăuga și presiuni inflaționiste, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
     * Tudor Chirilă a dezvăluit CÂT CÂȘTIGĂ din meseria de ACTOR
     Cântăreț, actor, vedetă de televiziune, Tudor Chirilă este cunoscut de public pentru multe activități în care este implicat în lumea artistică. Recent, acesta a dezvăluit că din meseria de actor obține câștiguri modeste. "Mama, ca actor, era excelent plătită, nu se poate compara cu ce se întâmplă azi. Noi, astăzi, dacă ieșim în stradă să cerem o mărire salarială - eu, spre exemplu, câștig 1.800 de lei pe lună - cred că ne trezim cu lături în cap. Actorii nu mai sunt priviți ca repere valorice, ci doar ca niște saltimbanci a căror meserie e un moft, ceva ușor de reprodus de ceilalți, dar na, 'ceilalți' se ocupă de 'treburi serioase'", a declarat Tudor Chirilă.
     * COTIDIANUL
     * De ce tace Klaus Iohannis. Președintele știe cum au contribuit SRI și Florian Coldea la alegerea sa
     Cum s-a schimbat atît de spectaculos Klaus Iohannis? În iulie 2013 spunea că "președintele și premierul și toată lumea trebuie să se înțeleagă, că de-asta i-am ales", și "Crin Antonescu va fi președintele României, cu sau fără USL" (20 februarie 2014). El nu visa decît la un post de viceprim-ministru și ministru de Interne. Crin Antonescu, naiv de-a binelea, ca să nu scriu aerian, zicea și el că "nimeni nu-l poate împiedica pe Klaus Iohannis să fie vicepremier". Oarecum pe neașteptate, Crin Antonescu și Klaus Iohannis anunțau că vor candida în tandem. Antonescu - președinte, Iohannis - premier.
     * De ce au uns-o pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert la Ministerul Justiției?
     Încă o dată, Sistemul dovedește că are grijă de oamenii săi loiali. Cazul Oanei Schmidt-Hăineală este cel mai bun exemplu, ea fiind promovată la Ministerul Justiției, unde, potrivit presei, va încasa un salariu de 18.000 lei! După cum veți vedea, detașarea aceasta este cu cîntec, fiind făcută în ultima ședință a vechiului CSM, la cererea noului ministru al Justiției, dar dispoziția urma să fie dată de noul CSM! Punerea în ordine a evenimentelor lămurește pe deplin situația fostei membre CSM Oana Schmidt-Hăineală și statutul său de protejată a "Sistemului".
     * Scandalul Ghiță - Coldea. Dragnea anunță audierea lui Hellvig
     Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică seara la Antena 3, referindu-se la scandalul Ghiță - Coldea, că directorul SRI Eduard Hellvig va fi chemat în viitoarea Comisie parlamentară de control a Serviciului, descriind astfel audierea acestuia: "civilizată", "fără patimă". "Trebuie să-l cheme pe Hellvig și el cred că își dorește, orice neanchetare duce la amplificare acestui mister, o audiere făcută profesionist în beneficiul tuturor. Cred că în Comisia SRI, Hellvig va avea posibilitatea să răspundă la întrebări și să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite", a declarat Liviu Dragnea.
     * Băsescu: Ghiță mai era cu un ziarist când m-a înregistrat
     Traian Băsescu a declarat duminică seara la B1 TV, referindu-se la înregistrarea cu el în care vorbește despre dosarul lui Dan Voiculescu, că este aproape sigur că Sebastian Ghiță l-a înregistrat. "Eu sunt furios pe Ghiță pentru că și-a permis să mă înregistreze stând cu mine la masă. Da (confirmă înregistrarea - n.r.). E editată imprimarea, le-a lipit puțin și a dat schimbări de sens consistente. Nu vreau să discut pentru că o să merg la Parchet probabil, Parchetul a declanșat o anchetă. Însă faptul că stă la masă cu mine și mă înregistrează...", a spus fostul președinte.
     * CURENTUL
     * La botezul copilului lui Gorghiu darul mediu a depășit 1.300 de Euro de familie. Peste o lună s-au depus listele de candidați
     Pe 17 Septembrie anul trecut, Alina Gorghiu și Lucian Isar și-au botezat băiatul, Noah. Alina e la prima căsătorie și primul copil dar Lucian mai are o fetiță cu prima sa soție, Krisztina Kormoczi, vicepreședintă a unei bănci londoneze. Alina Gorghiu a reușit să spargă și căsnicia lui Lucian Isar. Revista Ciao scria în 2015 că Alina Gorghiu și soția lui Isar erau gravide în același timp, cu Isar, bineînțeles, dar că Gorghiu ar fi făcut un avort ca să nu-i dăuneze la politică. Gorghiu s-a supărat și a anunțat pe facebook că aceea a fost o sarcină dorită (nu precizează dacă și de ISAR) și pierdută și că îi dă în judecată pe jurnaliști pentru calomnie. Ajunsă senatoare, Alina Gorghiu a anunțat, prin declarația sa de avere că a încasat la botezul fiului 140.000 RON și 102.000 EURO, adică peste 130.000 de Euro.
     * Ion Iliescu a cerut procurorilor amânarea audierii sale în dosarul Mineriadei. Îi e frică de reținere?
     Prezenți în studioul România TV, avocatul Lucian Bolcaș și fostul șef al Poliției Române Pavel Abraham au anunțat pentru zilele următoare o lovitură năucitoare a procurorilor. Mai precis Pavel Abraham a spus că în zilele următoare, procurorii vor face o mișcare spectaculoasă pentru a îngropa scandalul Ghiță, fiind completat de Bolcaș care a specificat că ar fi vorba de dosarul Mineriadei. Desigur că singura posibilă mișcare spectaculoasă ar fi reținerea lui Ion Iliescu, Petre Roman și a lui Virgil Măgureanu, acuzați că în perioada 11 - 15 iunie 1990, "au decis, organizat și coordonat "un atac generalizat și sistematic", lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Timbrul de mediu, recuperat tot în instanță
     Deși taxa a fost eliminată odată cu alte 101 dări, cei care au plătit timbrul de mediu trebuie să se adreseze tot instanței, pentru că legislativul nu a avut în vedere introducerea unei proceduri administrative de restituire a taxelor de mediu plătite de către contribuabili. Avocat: În primul rând veți respecta procedura prealabilă a plângerii administrative, la care cei de la ANAF vă vor răspunde negativ. Ulterior, prin intermediul unui specialist veți formula, depune și proba cererea la tribunalul din circumscripția locului unde domiciliați, astfel încât instanța să pronunțe o hotărâre de restituire a timbrului de mediu.
     * Directorul CIA il avertizeaza pe Trump "sa aiba grija" ce declaratii va face ca presedinte si "sa fie atent" la Rusia
     Directorul CIA, John Brennan, l-a avertizat, duminica, pe presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, sa "aiba grija ce declara" ca presedinte si "sa fie atent in privinta Rusiei". Reactia vine dupa recentele afirmatii ale lui Trump ca sanctiunile impuse Rusiei vor fi mentinute "cel putin pentru o perioada de timp", dar, in cazul in care Rusia va ajuta Statele Unite in domenii esentiale, precum lupta impotriva extremistilor jihadisti, atunci sanctiunile ar putea fi ridicate. "Spontaneitatea nu protejeaza interesele de securitate nationala", este mesajul transmis lui Trump de directorul CIA, scrie Reuters.
     * Aproape 190 mil. euro, ajutoare de stat în domeniul zootehnic
     Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat un proiect de act normativ prin care aprobă plafonul pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, pentru cererile depuse în anul 2016, în limita sumei de 189.609.057 euro, respectiv 844.462.000 lei. Potrivit actului normativ, schema se distribuie astfel: a) 25.933.399 euro, respectiv 115.500.000 lei pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine; b) 108.985.582 euro, respectiv 485.389.000 lei pentru schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine; c) 54.690.076 euro, respectiv 243.573.000 lei pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.
     * Merkel intră în competiția pentru un nou mandat cu un bilanț economic excelent
     PIB-ul Germaniei a progresat în 2016 cu 1,9%. După o "lejeră" încetinire a creșterii economice în trimestrul al treilea, "mașina" germană a pornit din nou în forță spre sfârșitul anului trecut, grație unei creșteri a comenzilor industriale. Continuă, însă, să lipsească investițiile. Un lucru este cert pentru analiștii politici și comentatorii berlinezi: dacă Angela Merkel este conștientă de faptul că, de data aceasta, se angajează într-o campanie electorală dificilă în vederea obținerii unui nou mandat de cancelar, acest lucru nu are drept cauză bilanțul economic al țării. La 11 ani de la instalarea sa în funcție, economia Germaniei este viguroasă, cu care nicio altă țară europeană vecină nu se poate lăuda.
     * Militarii americani au ajuns în Polonia. O parte pleacă spre România
     O bună parte din militarii americani din Brigada a 3-a de blindate abia sosiți în Polonia se pregătesc să plece spre România. Brigada 3 a terminat aproape mutarea în Polonia a aproximativ 3.500 de militari care sunt dotați cu tancuri și artilerie - mai mult de 2.500 de vehicule militare, dintre care unele vor fi operate și în Europa de Est. În acest moment ei se regrupează în Baza militară poloneză Zagan, loc în care a avut o conferință de presă colonelul Christopher Norrie la scurt timp după sosirea din Germania. El a declarat că unitatea sa, renumită pentru "letalitatea ei", are în Europa o misiune defensivă. "Nu am nicio îndoială, vom descuraja în mod credibil orice amenințare în zonă", a spus el, dar nu a menționat nici măcar o singură dată Rusia.
     * ANAF se laudă cu noile performanțe: În 2016 a colectat cu 2,6 mld. lei mai mult decât în 2015
     ANAF a anunțat că anul trecut a colectat venituri bugetare cumulate în cuantum de 199,40 miliarde de lei, cu 2,60 de miliarde de lei mai mult decât în 2015 și cu 3,52 miliarde de lei (1,8%) mai mult decât programul prevăzut în ianuarie 2016 de legile bugetare, în timp ce programul revizuit la rectificarea din noiembrie 2016 a fost îndeplinit în proporție de 99,8%. Cu toate acestea, TVA colectată a fost de 51,66 miliarde de lei, cu 0,7% (353 milioane de lei) mai puțin față de programul inițial și cu 2% (1,06 miliarde de lei) mai puțin decât programul revizuit.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Oficial: Orice român poate primi până la 40.000 de lei ca să își izoleze termic locuința!
     Persoanele fizice care vor să-și izoleze termic locuința vor putea cere de la stat o sumă nerambursabilă de până la 40.000 de lei, în cadrul programului "Casa verde Plus", se arată într-un act normativ al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Totuși, pentru a putea beneficia efectiv de bani, cetățenii trebuie să aștepte stabilirea sesiunii de înscriere. Regulile pentru participarea în programul denumit, pe scurt, "Casa verde Plus" sunt incluse în Ordinul MMAP nr. 2.425/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice, beneficiari persoane fizice.
     * SRI dă un mesaj care poate însemna că generalul Florian Coldea nu se mai întoarce pe funcție
     Site-ul sri.ro merge foarte greu de joi seara, după ce s-a făcut anunțul că generalul Florian Coldea a fost suspendat și că el este cercetat acum de o "comisie specială de verificare". O explicație a accesării dificile este și că pe el au fost operate câteva modificări, principala dintre acestea fiind la secțiunea "Conducerea". Până joi seara, imediat după directorul serviciului, Eduard Hellvig, apărea prim-adjunctul Coldea, șeful operativ al SRI și apoi ceilalți adjuncți. Așa cum se vede din printscreen-ul noii pagini, acum Hellvig este urmat direct de ceilalți trei adjuncți. E important mesajul îndepărtării de pe site a lui Coldea, dat fiind că, oficial, el nu este demis din funcție, ci doar suspendat și pus la dispoziția directorului. Asta înseamnă că aproape oficial putem spune că funcția de șef operativ va fi eliberată curând și putem vorbi de eventualul înlocuitor.
     * Victor Ponta despre scandalul SRI - Ghiță: O să spun tot ce știu într-o comisie parlamentară de anchetă
     Fostul premier Victor Ponta și-a asigurat fanii de pe Facebook că va spune "tot ce știe" despre acuzațiile aduse SRI-ului de către fostul deputat PSD Sebastian Ghiță dacă s-ar înființa o comisie parlamentară de anchetă. "Eu (ca fost Prim Ministru) nu pot sa povestesc asemenea lucruri la TV, sau pe Facebook/ daca se va face o Comisie Parlamentara cu siguranta acolo este locul in care TOTI sa spunem ceea ce stim despre acest Sistem!", i-a răspuns Victor Ponta, pe Facebook, unui cititor care i-a atras atenția că are obligația să spună tot ce știe despre acuzațiile la adresa adjunctului SRI, Florian Coldea.. Într-o postare anterioară, Ponta le-a mai spus cititorilor săi: "Bineinteles ca voi spune tot ce stiu - dar nu s-a constituit inca respectiva Comisie Parlamentara de Ancheta!".
     * JURNALUL NATIONAL
     * Liberte, Egalite, Fraternite!
     Ziua Franței 14 IULIE 2014 București. LA RECEPȚIA DE LA AMBASADA FRANTEI, Codruța Kövesi ,umăr la umăr cu Florian Coldea. O imagine greu de repetat după debarcarea generalului de la conducerea operativă a SRI. Invitați de onoare la toate ceremoniile oficiale, cei doi stâlpi ai statului de drept și siguranței naționale,, dădeau bine" împreună. Tineri, plini de energie în combaterea corupției , decorați și luați ca model în țările partenere pentru posibile exemple de urmat, Kövesi și Coldea au fost în ultimii ani cel mai de temut cuplu instituțional din România. Președintele Băsescu era paralizat în acțiune și anihilat ca influență spre sfârșit de mandat; instanța supremă devenise partenerul binomului și prin extensie neconstituțională asigurată de Stanciu și camarila din ICCJ, putea să asigure sentințele comandate.
     * Ministrul de Interne: Ne confruntăm cu o lipsă de personal și o dotare destul de deficitară
     Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă, în Prahova, că la nivelul MAI există probleme legate de lipsa de personal și de dotarea "destul de deficitară", găsirea de soluții pentru aceste două situații fiind prioritară pentru mandatul său. "În fruntea acestui minister este o femeie care, în afară de faptul că și-a propus să muncească foarte mult și să identifice problemele, să găsească soluții - știți bine, ne confruntăm cu o lipsă de personal, ne confruntăm cu o infrastructură în ceea ce privește dotarea destul de deficitară și astea sunt priorități pentru mine - dar în fruntea ministerului este în primul rând un om, un om cu suflet pentru cei care sunt în stradă, pentru cei care sunt lângă oameni efectiv", a afirmat Carmen Dan, după o vizită la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova.
     * Enel vrea să-și extindă afacerile în Arabia Saudită
     Grupul italian de utilități Enel are ca obiectiv dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (UAE) deoarece aceste state bogate în petrol profită de scăderea costului energiei solare pentru a-și diversifica livrările de energie, a afirmat directorul general al Enel, Francesco Starace, într-un interviu acordat Bloomberg. Vom aștepta primele licitații din Arabia Saudită. De asemenea, Dubai, al doilea mare emirat din UAE, a început un program de dezvoltarea a energiei regenerabile, a declarat Francesco Starace într-un interviu acordat la Abu Dhabi. Enel își restructurează operațiunile din America Latină și se concentrează mai mult pe de energia regenerabilă decât pe cea obținută din combustibili fosili.
     * Vești proaste pentru cei care stau în apartamente ANL. Chiria se triplează
     Chiria apartamentelor ANL se triplează, deoarece metoda de calcul se schimbă și ia în considerare veniturile, vârsta locatarului și suprafața locuinței. Spre exemplu, cine locuiește într-un apartament cu două camere la Cluj-Napoca, plătește 218 lei în loc de 50, scrie Libertatea. În Cluj-Napoca au fost construite trei blocuri ANL, iar în cele 174 de garsoniere și apartamente locuiesc peste 300 de persoane. De la 1 ianuarie, chiriile plătite de locatari s-au dublat sau chiar s-au triplat. Cea mai mare chirie achitată la Cluj-Napoca, pentru un apartament ANL cu două camere, e aproximativ 500 de lei.
     * NATIONAL
     * Grupul de la Monaco" i-a spart țeava șefului SPP!
     După ce Florian Coldea a fost deja înghesuit in corzile anchetelor interne si ale procurorilor Parchetului General, uite ca si Marcel Opriș de la STS se tot frământa ce explicații sa dea despre înregistrările din biroul lui Băsescu. Culmea este că năpasta a dat in aceste zile si peste "ultimul mohican" Lucian Pahonțu. Bazinul de înot din noul sediu al SPP a devenit impracticabil. Iar cu toate că la prima vedere ar putea fi invocat drept un simplu "ghinion" faptul ca țevile de alimentare cu apă au înghețat si au pocnit una după alta, lucrurile stau cu totul altfel pentru că la mijloc sunt nu mai puțin de 43 milioane de euro, cat a decontat SPP, in urma mai multor acte adiționale, către constructorul Bog' Art, firma lui Raul Doicescu, "nasul" lui Băsescu, după ce le-a pus pirostriile lui EBA si Sida. Dar si omul de încredere al lui Adriean Videanu si membru marcant al "grupului de la Monaco".
     * "Puciul de la Dolj" lovește MAI-ul!
     La cat de ambițioasă s-a dovedit Lia Olguța Vasilescu, prestația acesteia in cabinetul Grindeanu se numără printre cele mai interesante de urmărit. Totuși, până sa performeze in fruntea Ministerului Muncii si Justiției Sociale, numele fostului primar al Craiovei este tras, probabil fără știința demnitarului, in tot felul de războaie fratricide care se poartă in "cloaca" Ministerului de Interne. Aproape că nu mai este sindrofie la care să nu se vorbească de "puciul de la Dolj", in urma căruia Constantin Nicolescu ar urma să preia conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane iar Constantin Florea șefia Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Si, stranie coincidentă, in prezent cei doi conduc inspectoratele județene Dolj ale Politiei si Jandarmeriei Romane.
     * Ti-ai găsit serviciu in provincie? Foarte bine, Guvernul îți plătește chiria
     Ministrul Muncii, Lia Vasilescu, a precizat că guvernul va adopta in ședința viitoare Ordonanța privind ajutorul de chirie pentru persoanele care își schimba locul de munca in altă localitate. "Da. Lucram la ordonanță. Săptămâna viitoare o aprobăm in ședința de Guvern", a precizat ministrul Muncii pe pagina personală de Facebook, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la acordarea ajutorului de chirie pentru cei care își schimbă locul de muncă in altă localitate - dacă se mai acordă si de când. Lia Olguța Vasilescu a mai făcut diferite precizări referitoare la cei care beneficiază de majorări de venituri, dar si la facilitățile pentru tineri.
     * PUTEREA
     * DRAGNEA: Eu îi voi riposta o dată și bine lui Iohannis!
     Liviu Dragnea a vorbit despre posibilitatea de a deveni premierul României si a afirmat ca premierul Sorin Grindeanu "prestează bine". Intrebat daca a vorbit cu Iohannis de la investirea Guvernului Grindeanu, Dragnea a raspuns ca nu a fost cautat de presedinte, insa acest lucru nu-l deranjeaza foarte rau. In plus, liderul PSD a declarat ca trateaza cu calm atitudinea lui Iohannis, insa atunci cand va riposta o va face "o data si bine". Liviu Dragnea a declarat că este posibil ca actualul premier, Sorin Grindeanu, să-și ducă mandatul la capăt. Liviu Dragnea a mai spus că nu a mai discutat cu șeful statului Klaus Iohannis de la investirea Guvernului Grindeanu.
     * Nicușor DAN se așteaptă la PROTESTE de stradă
     Liderul USR, Nicușor Dan, a declarat, duminică, la Sibiu, că speră că vor exista "proteste de stradă dacă apare Legea amnistiei", întrucât există "în societate un instinct puternic pentru statul de drept". Liderii USR sunt convinși că "în câteva săptămâni" va apărea în spațiul public această lege, deoarece există "o puternică presiune din interiorul PSD și ALDE pentru amnistie penală", transmite News.ro. Nicușor Dan a fost întrebat, duminică, într-o conferință de presă, la Sibiu, dacă este de părere că PSD va promova o lege a amnistiei, el răspunzând că îi este teamă că acest lucru se va întâmpla.
     * MAGAZINELE dau startul LICHIDĂRILOR DE STOC!
     Între datele de 15 ianuarie și 15 aprilie din fiecare an, comercianții care au notificat autoritățile pot să-și lichideze stocurile cu articole specifice sezonului rece, astfel că practică reduceri substanțiale numite generic "soldări de iarnă". Pe lângă promoțiile și reducerile practicate în general în această perioadă, comercianții mai au la dispoziție, începând din 15 ianuarie, o nouă metodă de accelerare a vânzărilor: soldarea. Aceasta este o metodă de lichidare a stocurilor cu articole de iarnă (în special mănuși, fulare, căciuli, paltoane, încălțăminte, dar și echipament sportiv), clienții magazinelor cu astfel de produse fiind așteptați cu reduceri masive de prețuri, informează Mediafax.
     * ROMANIA LIBERA
     * Generalul Florian Coldea și-a făcut vilă pe bloc
     Un banal apartament de la ultimul etaj al unui bloc din București a fost transformat de Florian Coldea într-un soi de penthouse. Cu încadrarea în declarația de avere a fost mai greu: o vreme, anexa a fost un apartament nou, apoi s-a transformat în "alipire". Apartamentul "de bază" al penthouse-ului "artizanal" a fost cumpărat de Florian Coldea la sfârșitul anului 2006 prin credit ipotecar și avea o suprafață de 72,47 de metri pătrați. Acum, apartamentul s-a umflat până la 128,76 de metri pătrați. Apartamentul situat la etajul al șaptelea al unui bloc din Capitală ocupa numai parțial suprafața ultimului nivel al clădirii.
     * Scutiri de impozit pentru vânzări de case și terenuri, din februarie
     De la 1 februarie 2017, se schimbă modul în care se impozitează veniturile obținute din vânzarea caselor și a terenurilor. Această schimbare este deja prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial. De la 1 februarie 2017 orice tranzacție care nu va depăși 450.000 lei va fi scutită de la impozitul datorat statului. Această schimbare a fost stabilită de către Guvern cu scopul de a încuraja vânzarea caselor și a terenurilor, dar și pentru a stimula construcția de noi locuințe.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Așa cum vede Dragnea România, nu avem nevoie de angajați cu salarii mari și nici de industrii de elită
     Ca să aibă de unde să majoreze salariile din administrația locală (plus 20%), salariile artiștilor (cu 50%), pensiile, salariile din învățământ și sănătate etc., promise în campania electorală, guvernul Dragnea/Grindeanu a luat de la cei 34.000-40.000 care câștigă peste 10.000 de lei net pe lună peste 2.200 de euro net pe lună (14.230 brut), prin eliminarea plafonului de maximum 5 salarii medii brute pentru plata CAS (1.400 de lei). În loc să producă acești bani prin mintea și activitatea lui, noul guvern ia 1,9 mld. lei de la cei care "au", de la bogații care trăiesc bine și nu-i ajută și pe ceilalți să trăiască la fel.
     * Marja băncilor continuă să fie destul de aproape de maximul înregistrat în 2009
     Băncile locale înregistrau în noiembrie o marjă de câștig (diferența dintre dobânda la credite și cea la depozite) pe seg­mentul creditelor de retail în lei de 5,98 puncte procentuale, cu 0,4 puncte procentuale mai puțin decât luna anterioară, diminuarea marjei fiind determinată de scăderea mai mare a dobânzilor la credite, față de cea a bonificațiilor plătite la depozite, potrivit unor date publicate de BNR. Cu toate acestea, bancherii locali operează la unul dintre cel mai mari niveluri ale marjei de câștig, maximul de 7,5 puncte procentuale înregistrat în octombrie 2009 nefiind atât de departe. Marja de câștig a crescut constant în ultimii trei ani, iar față de noiembrie 2015 câștigul este mai mare cu circa un punct procentual. În termeni procentuali, câștigul bancherilor a urcat cu circa 19%.
     * Moment tensionat pentru industria bancară miercuri
     Miercuri, 18 ianuarie, are loc ședința de plen a Curții Constituționale privind obiecția de neconstituționalitate a legii conversiei creditelor în franci, ceea ce a determinat ca acțiunile Băncii Transilvania să scadă pe parcursul săptămânii trecute la 2,265 lei, minimul ultimelor cinci luni. "Aspectul din lege îngrijorător pentru investitori este posibilitatea aplicării legii și asupra băncilor care au făcut deja conversii în urma negocierilor cu clienții, așa cum este cazul Băncii Transilvania", scrie analistul Ronnie Khreis în raportul Puls Capital, al Intercapital. Banca Transilvania (TLV) a achiziționat Volksbank, instituție de credit în top 5 cu cele mai mari portofolii de credite în franci din România. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 17:49
TEODOR MELEȘCANU DESPRE AMBASADA DE LA IERUSALIM:
     Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat astăzi, la Palatul Parlamentului, că în maximum o lună va fi finalizată analiza privind oportunitatea relocării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, amintind că, din punct de vedere al securității, există unele riscuri.  click să citești tot articolul
Politică, 17:31
TĂRICEANU:
     "Coaliția funcționează foarte bine și la nivel guvernamental, și la nivel politic și, de asemenea, relația pe care conducerea noastră o are cu conducerea PSD funcționează foarte bine", a declarat Tăriceanu, la Parlament.  click să citești tot articolul
Politică, 17:03
TĂRICEANU, DESPRE PLÂNGEREA PENALĂ:
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat, referitor la plângerea penală făcută de liberalul Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, că ar trebui ca șeful statului, Klaus Iohannis, să aibă "o atitudine edificatoare", prin care să arate că este în afara oricăror suspiciuni legate de un posibil aranjament "de răsturnare nedemocratică a unui guvern legitim".  click să citești tot articolul
Miscellanea, 16:11
     Simona Halep, locul I WTA, a pierdut, astăzi, a doua finală la rând la turneul de categorie Premier 5 de la Roma, fiind învinsă de ucraineanca Elina Svitolina, locul 4 WTA, cu scorul de 6-0, 6-4. Simona Halep a acuzat dureri la spate în setul secund și a mers la vestiare cu fizioterapeutul, revenind pe teren după aproape cinci minute.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:30
NUNTA REGALĂ:
     Nunta prințului Harry cu Meghan Markle a fost urmărită, ieri, de aproximativ 18 milioane de telespectatori britanici, potrivit The Guardian.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
18.05.2018
BVB
     * Rulaj peste valoarea medie a anului
     
     Cotațiile celor mai mulți emitenți ai Bursei de Valori București (BVB) s-au depreciat, în ședința de tranzacționare de ieri, toți indicii încheind ziua...  click să citești tot articolul
18.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, după ce prețul petrolului Brent a trecut de 80 de dolari barilul.
     Acțiunile grupului petrolier anglo-olandez "Royal Dutch Shell" Plc s-au apreciat cu...  click să citești tot articolul
17.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a fost caracterizată, în ședința de tranzacționare de ieri, de o evoluție preponderent negativă a cotațiilor, pe fondul unui volum de numai 26,34...  click să citești tot articolul
17.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ieri, pe fondul deprecierii euro.  click să citești tot articolul
16.05.2018
BVB
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 27,44 milioane de lei, peste cel consemnat în ședința anterioară, de 13,8 milioane de lei, dar sub valoarea medie a acestui an, de...  click să citești tot articolul
16.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii analizând unele date economice și știri corporate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9505
2.3675
3.0647
3.9298
0.1809
0.6217
0.2207
4.6303
5.2996
1.4578
3.5428
0.2362
0.4828
1.0779
0.0631
0.4491
0.8768
3.9308
0.3097
1.0634
0.6163
0.0578
0.3636
0.1987
2.7120
0.0392
0.1499
1.0701
0.6272
0.1221
162.5961
5.5845
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.