GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 16.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz, legată de ancheta procurorilor DNA
     Arestarea miliardarului Beny Steinmetz și a consultantului Tal Silberstein în Israel are legătură cu un dosar instrumentat în România, relatează publicația Haaretz. Potrivit acesteia, poliția confirmă legăturile cu ancheta DNA din România. Beny Steinmetz este anchetat în legătură cu un dosar de retrocedări ilegale în România. Miliardarul israelian ar fi fost liderul rețelei de retrocedări ilegale și cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoința funcționarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate, arată Digi24.ro.
     * Milionarii urmăriți de Justiție, greu de adus în România
     Puiu Popoviciu ar putea sta liniștit luni bune la Londra, până când judecătorii britanici vor decide dacă îl trimit sau nu în România. Nu este singurul multimilionar dat în urmărire și capturat, dar care nu a fost extrădat pentru a-și execută pedeapsa sau pentru a fi anchetat. Fiul lui Dan Adamescu, Sebastian Ghiță sau Elan Schwartzenberg sunt doar câțiva dintre bogații aflați pe lista neagră a Justiției, care nu au fost aduși în țară. Puiu Popoviciu este lăsat în libertate, la Londra, însă este urmărit cu ajutorul brățării electronice. Faptul că s-a prezentat în fața polițiștilor britanici ca să anunțe că este căutat de români și că vrea să coopereze a cântărit greu.
     * Chinezii vor să construiască în următorii trei ani un Mega-oraș comercial în apropiere de România
     Proiectul "Sfânta Sofia", un imens complex comercial ultratehnologizat, finanțat din banii Chinei, ar putea fi construit în apropierea capitalei Bulgariei în următorii trei ani, relatează Balkan Insight. Practic, este vorba despre un complex de dimensiunile unui oraș. Anunțat în 2014, "Sfânta Sofia" a primit abia recent statutul de proiect prioritar de investiții și va beneficia și o serie de stimulente financiare garantate de stat pe o perioadă de trei ani, au declarat publicației citate surse din interiorul agenției guvernamentale bulgare de investiții. Pe 2 august, Guvernul de coaliție de la Sofia, condus de Boiko Borisov, a adoptat un pachet de măsuri destinat implementării proiectului derulat de compania chineză "Bulgarian Development Holdings Limited" (BDHL).
     * Coreea de Nord a obținut motoare de rachete fabricate, probabil, în Ucraina
     Coreea de Nord a înregistrat progrese spectaculoase în materie de rachete după ce a obținut motoare de rachete, cel mai probabil de pe piața neagră, de la o companie din Ucraina, potrivit unui studiu publicat luni de International Institute for Strategic Studies (IISS), relatează "Le Figaro". Astfel, Coreea de Nord a reușit în doi ani să obțină un nou tip de rachetă cu rază medie, Hwasong-12, precum și Hwasong-14, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), testată cu succes de două ori în ultimele săptămâni. Dispozitivele ar fi putut fi obținute de pe piața neagră fără știrea guvernului, prin legăturile stabilite cu mult timp în urmă de nord-coreeni în fosta Uniune Sovietică.
     * Merkel anunță că zilele mașinilor diesel sunt numărate în Germania
     Germania va urma exemplul altor state din Europa în interzicerea mașinilor diesel, a declarat cancelarul Angela Merkel, care a admis pentru prima dată că zilele diesel-ului sunt numărate, în lumina scandalului emisiilor poluante, scrie Reuters. Ea a refuzat însă să precizeze anul în care va avea loc o interzicere completă. "Nu vreau să dau un an exact", a spus ea, precizând însă că planurile Marii Britanii și ale Franței de a renunța la autovehiculele cu combustie internă până în 2040 "au fost abordarea corectă". Soarta sectorului auto, cel mai mare exportator din Germania și furnizor de aproximativ 800 000 de locuri de muncă, a devenit o temă serioasă pentru alegerile din 24 septembrie.
     * Adio, hipermarket în oraș!
     Ministerul Agriculturii a comunicat parlamentarilor care doresc să inițieze noi legi privind amplasarea supermarketurilor, hipermarketurilor și centrelor comerciale că susține modificarea legislației astfel încât amplasarea acestora să fie în zone predilect comerciale, în afara centrului orașelor și în zone cu densitate redusă a populației. Astfel de proiecte în pregătire stabilesc pentru supermarket-uri o distanță de cel puțin 1 kilometru față de o piață, iar pentru hipermarket-uri scoaterea în afara orașelor mari. Pentru hipermarketuri, propunerea este să poată fi amplasate în zonele cu densitate comercială redusă, după criterii geografice specifice.
     * La ce vârstă și pe ce bani ies la pensie militarii statelor membre NATO
     Rezerviștii români fac parte din categoria celor mai slab plătiți militari pensionari din țările membre ale Alianței nord-atlantice, rezultă dintr-o statistică întocmită de reprezentanții cadrelor militare din țara noastră. Generalii de armată din Belgia, spre exemplu, se pensionează și la vârsta de 58 de ani, dacă au servit minim 25 de ani și cu o pensie echivalentă a 80 de procente din ultimul salariu, rezultă dintr-o statistică întocmită de conducerea Sindicatului cadrelor militare disponibilitate (SCMD). Spre deosebire de toți membrii NATO, în Romania pensia nu este de 80%, ci de 65% baza de calcul (pe vremea lui Ceaușescu era 66%) și nu din ultimul salariu brut, ci din câteva elemente ale acestuia, calculat pe media a șase luni din ultimii cinci ani. In SUA pensia medie este de peste 4.500 de dolari.
     * Cum a ajuns Zelea Codreanu în mijlocul protestelor extremist-rasiale din SUA
     Charlottesville, oraș universitar din Virginia, considerat o enclavă progresistă într-un spațiu conservator, cu un primar evreu și un șef de poliție de culoare, a fost teatrul unor incidente violente între extremiști de dreapta reuniți în jurul statuii generalului Robert E. Lee (1807-1870), care urmează să fie dărâmată de municipalitate, și contestatari ai acestora, în mare parte membri ai mișcării antirasiste Black Lives Matter. Un militant al extremei drepte a intrat cu mașina în contramanifestanți, ucigând o femeie și rănind alte 19 persoane. Ucigașul este James Alex Fields Jr., un tânăr de 20 de ani fascinat de Adolf Hitler, iar unul dintre cei care l-au susținut imediat în fața tribunalului este Matthew Heimbach, un bărbat care spune că a găsit inspirație în ideile și faptele lui Corneliu Zelea Codreanu.
     * Halep e în topul celor mai bine plătite sportive
     Simona Halep (2 WTA) e de peste trei ani în elita sportului mondial, ceea ce se reflectă și în veniturile ei din tenis și din sponsorizări. Potrivit Forbes, Simona Halep ocupă locul 10 în clasamentul celor mai bine plătite sportive din lume în 2017. Această ierarhie e dominată de jucătoarele de tenis, doar Danica Patrick (automobilism) și Ronda Rousey (MMA) venind din alte sporturi. În ceea ce o privește pe Halep, ea a încasat 4,7 milioane de dolari din tenis și 1,5 milioane de dolari din sponsorizări și contracte de publicitate. Ceea ce arată că, deși e o sportivă de top de câțiva ani, Halep nu "vinde", totuși, la fel de bine precum alte jucătoare din circuitul WTA, precum Serena Williams - 27 de milioane de dolari sau Eugenie Bouchard, abia pe locul 70 mondial, însă cu încasări de 6,5 milioane de dolari din sponsorizări!
     * Sfaturi despre bursă ale unor investitori
     Zece oameni interconectați de pasiunea pentru bursă își spun poveștile în cartea "Prima mea investiție", care va fi lansată de Bursa de Valori București, în data de 17 august. Cartea a fost realizată în concordanță cu ideile inerente proiectului "Ziua Națională a Investițiilor" din 15 mai. Cartea spune povestea unor investitori care și-au descoperit pasiunea pentru bursă devreme, încă din liceu, sau mai târziu, după împlinirea vârstei de 50 de ani. Sunt persoane cu vieți diferite, cu experiențe diverse, împrăștiați în toată România sau peste mări și țări.
     * BANCHERUL
     * Banca Transilvania ascunde că a vândut credite neperformante de 1 miliard de lei
     Banca Transilvania (BT) a vândut (cesionat) luna trecută un pachet de credite neperformante in valoare de aproximativ 1 miliard de lei, însă banca păstrează tăcerea cu privire la aceasta tranzacție: nu a anunțat-o public si nu a răspuns la întrebările Bancherul.ro cu privire la acest subiect. Singura informație pe care BT a publicat-o, in situațiile financiare pentru primul semestru, se referă la prețul încasat pentru pachetul de credite neperformante: 95,9 milioane lei. Cum prețul mediu încasat de bănci pentru creditele neperformante este de 10% din valoarea nominala a portofoliilor, după cum rezultă dintr-o analiză a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, rezultă că valoarea nominala a pachetului vândut de BT este in jur de un miliard de lei.
     * COTIDIANUL
     * Nicușor Dan: Îmi doresc să candidez la Primăria Capitalei
     Deputatul Nicușor Dan a declarat, marți, că își dorește să candideze la Primăria Capitalei în 2020. "E o poziție pentru care eu m-am pregătit foarte mult și da, îmi doresc să candidez. Acum depinde care va fi contextul (...) care va fi contextul, dacă voi fi într-un partid, ce vor dori colegii din acel partid, sunt multe, dar eu îmi doresc să candidez (...) lupta asta pentru București continuă cu forțele pe care le am", a spus Nicușor Dan la Realitatea TV. Întrebat dacă face din nou USB, el a răspuns că un partid nu se face ca să fie trecut pe cartea de vizită, ci pentru a răspunde unei necesități. "Dacă va exista această necesitate și va exista un grup de oameni care va zice 'Noi vrem să răspundem acestei necesități' o să facem un partid", a declarat deputatul.
     * Salariile, ca un bulgăre nebun - Cornel Nistorescu
     Strategia PSD-ului de a majora salariile bugetarilor începe să-și arate primele efecte. Nimeni nu știe ce va urma după. Un lucru este clar. Că schimbările sunt rapide, că presiunile asupra firmelor private sunt și ele puternice, dacă nu chiar violente. În contextul în care România a intrat într-o criză de forță de muncă, cel puțin în zona profesiilor din tehnologie și din servicii, ne putem aștepta la orice. La deschiderea granițelor pentru o forță de muncă mai ieftină, la scăderea exporturilor, la o creștere a prețurilor, la prăbușirea întreprinderilor mici și mijlocii care nu pot face față competiției salariale etc. Nimeni știe și nu are o proiecție a consecințelor. Seamănă cu un soi de măsură economică încropită, din registrul de gîndire a lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea.
     * CURENTUL
     * Jurnaliști din SRR: Georgica Severin minte!
     Angajații nemulțumiți din Radio România fac o nouă dezvăluire despre politicianul PSD care conduce instituția: "Directorul Interimar al Radio Romania, domnul Georgica Severin a învățat să răspundă la toate întrebările, indiferent de subiect că "alegerile au fost libere si corecte" si acesta e motivul pentru care e "pârât" la presă. Domnul Severin nu ne spune cum, pentru PRIMA DATA in istoria celor 100 de ediții de Gaudeamus, un om politic este Președintele de onoare al târgului Gaudeamus! Același domn Severin nu știe că o "Lansare de carte" se face in prezenta autorului si e urmată de o sesiune de autografe! Concluzia este că la ediția 100 a târgului Gaudeamus nu au loc lansări!
     * Femeile de serviciu, ospătarii, șoferii și instalatorii de la Parlament au pensii speciale mai mari decât ale medicilor și profesorilor
     Parlamentarii români, de-a lungul anilor, au votat legi care au făcut ca femeile de serviciu de la Parlament (care trebuie să aibă minim 8 clase) să beneficieze de pensii speciale. Și nu numai ele, ci întreg "personalul din structurile Parlamentului care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire, pentru care încadrarea în muncă se face prin contract individual de muncă, potrivit Codului muncii." Adică toți angajații din Casa Poporului beneficiază de condiții de pensionare similare celor primite de magistrați: o pensie reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate adică salariul brut, inclusiv sporurile, indemnizația de conducere, salariul de merit etc.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Bugetarii români, campioni la zile libere
     Record de zile libere pentru bugetarii români în acest an. Pe lângă cele oficiale, Guvernul s-a obișnuit să acorde și alte libere, care întregesc weekendurile și le transformă în mici vacanțe. Sunt 14 zile libere de la stat, din care 11 au picat în timpul săptămânii, plus încă trei ca să lipim de weekend. Așa-numitele zile "punte". În total, 17 zile libere pentru bugetari. Adică mai bine de trei săptămâni, arată stirileprotv.ro.
     * Cei mai importanți traderi de cereale din România sunt străini
     În condițiile în care agricultura este unul dintre puținele sectoare ale economiei care pun România în fruntea topurilor europene, Ziarul Financiar informează că primii cinci traderi de cereale din țara noastră sunt străini. Liderul absolut este ADM Trading, o corporație agricolă americană. Cu doar 77 de salariați, a vândut cereale de peste 3,3 mld. lei (748 mil. euro) anul trecut, raportând o pierdere de 32 mil. lei (7,1 mil. euro).
     * Fondul american Varde vrea să intre pe piața bancară românească
     Fondul american Varde vrea să intre pe piața bancară românească și licitează extrem de agresiv pentru achiziția Bancpost. Săptămâna trecută trebuiau depuse ofertele financiare către Bancpost. De acest proces se ocupă bancherii de investiții de la Mediobanca - Milano și HSBC - Londra, informează ZF. În pole-position pentru achiziția Bancpost era Banca Transilvania, mulți analiști considerând această tranzacție ideală pentru piața bancară românească. Fondul american Varde are în spate 12 miliarde de dolari, mai precizează ZF.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * PNL pregătește racolarea lui Chițoiu pentru răsturnarea Guvernului
     "Evenimentul zilei" a aflat în exclusivitate că PNL vrea să distrugă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, și odată cu el actuala guvernare din jurul PSD, prin racolarea "eminenței cenușii" a ALDE, Daniel Chițoiu. Influentul organizator al ALDE acuză "dezinformări și manipulări" și a spus EVZ că nu negociază cu PNL. Liberalii vor depune la toamnă, în Parlament, o moțiune de cenzură care să răstoarne Guvernul PSD-ALDE dar nu are încă suficiente voturi pentru demiterea cabinetului Mihai Tudose. PNL are nevoie să convingă o parte dintre parlamentarii PSD și ALDE să voteze împotriva propriului Guvern.
     * Cele 100 de zile ale lui Emmanuel Macron
     S-au împlinit 100 de zile de la învestirea lui Emmanuel Macron ca președinte al Republicii Franceze. Este momentul în care cutuma vrea să facem primele evaluări. Ales împotriva tuturor așteptărilor și în urma unor defecțiuni din partea contracandidaților, cel mai tânăr (39 de ani) președinte democrat din lume și din istoria Franței (pe Napoleon, care a fost împărat, nu îl punem la socoteală) - reușește performanța de a bate un alt record. Emmanuel Macron a devenit, după 100 de zile de mandat, cel mai impopular președinte din acest mileniu. La capătul celor 100 de zile, popularitatea lui Macron întrunește 36% opinii favorabile, cu 10 procente sub François Hollande în aceeași perioadă (46%).
     * Invazia imigranților: Musulmanii iau cu asalt frontierele României
     "Evenimentul zilei" continuă serialul dedicat refugiaților care ajung în România cu prezentarea unui fenomen îngrijorător care se înregistrează la frontiere. Numărul străinilor care au încercat să intre ilegal în România s-a triplat în prima parte a anului, majoritatea acestora fi ind musulmani. Autoritățile de frontieră recunosc că lucrează cu tehnică depășită. Pe fondul invaziei imigranților în Europa, polițiștii români de frontieră au prins în primele șase luni ale acestui an 2.474 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 1.437 pe sensul de intrare în țară și 1.037 străini pe sensul de ieșire din țară, potrivit datelor consultate de EVZ de la Poliția de Frontieră.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Sporting - FCSB 0-0. Echipa lui Dică speră la grupele Ligii Campionilor
     Sporting Lisabona și FCSB au terminat la egalitate, 0-0, marți seara, pe stadionul ''Jose Alvalade'' din Lisabona, în prima manșă a play-off-ului Ligii Campionilor la fotbal. Vicecampioana României a reușit un rezultat promițător în fața unei formații puternice, care a dominat clar jocul. Fiecare formație a ratat câte o ocazie mare de gol, însă soarta calificării se va decide la București. FCSB nu a putut conta pe jucători importanți, precum Constantin Budescu, Mihai Bălașa (accidentați), Romario Benzar, Dragoș Nedelcu (ambii fără drept de joc). ''Roș-albaștrii'' nu vor putea conta în retur pe Mihai Pintilii, eliminat la Lisabona.
     * Statul, tot mai dator: achită dobânzi de 1,2 milioane lei/oră
     Statul român se afundă tot mai mult în datorii. Ministerul de Finanțe trebuie să împrumute în acest an 74 de miliarde de lei, din care 50 de miliarde de lei sunt necesari numai pentru rostogolirea datoriilor ajunse la scadență. Adică pentru a achita ratele, dobânzile și comisioanele aferente împrumuturilor interne și externe pe care statul le-a făcut până acum. Nota de plată pentru dezmățul public pe banii altora este împovărătoare. Din cele 50 de miliarde de lei, 10,4 miliarde de lei sunt numai dobânzi și comisioane. Adică, statul aruncă în fiecare zi peste 28,7 milioane de lei, circa 6,4 milioane de euro, numai pe dobânzile aferente datoriei acumulate până acum. Cu acești bani am fi putut face în fiecare zi câte un kilometru de autostradă.
     * Scandalul ouălor contaminate, un dezastru pentru Olanda
     Scandalul privind ouăle contaminate cu o substanță toxică denumită fipronil, descoperite în 17 state europene, va afecta schimburile comerciale ale Olandei, principalul exportator de ouă din Europa, și ar putea determina alte state să-și crească producția internă, susține Chris Elliott, directorul Institutului global pentru siguranța alimentară, transmite Bloomberg. Îngrijorările legate de gălbenușul de ou contaminat cu insecticid au determinat mai multe lanțuri de supermarketuri din Germania, Marea Britanie și Elveția să scoată de pe rafturi milioane de ouă, ca măsură de precauție, iar autoritățile din mai multe state au demarat anchete în acest dosar.
     * NATIONAL
     * Politia de Frontiera face "partie" pentru migranti!
     Valuri succesive de migranti lovesc necontenit Romania, sute dintre acestia ajungand sa fie debarcati chiar aproape de Centrul Capitalei. Mai mult, turistii de pe Litoral au putut privi socati zecile de barbati, femei si copii adapostiti si triati in chiar cochetul Port Turistic din Mangalia. Iar nebunia pare sa fi fost declansata dupa cum, asa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, Ministerul de Interne, la initiativa Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a luat o decizie cel putin halucinanta. Este vorba despre reducerea nivelului de alerta la granitele tarii de la 2 la 1. Totul din ratiuni strict financiare.
     * Bill Gates, donatie de 4,6 miliarde de dolari!
     Suma reprezinta cele 64 de milioane de actiuni Microsoft, cea mai mare donatie dupa anul 2000 a celui mai bogat om din lume. Actiunile donate inseamna 5% din averea lui Gates si 38% din detinerea sa la Microsoft, dar chiar si asa cofondatorul companiei ramane in continuare cel mai avut om de pe planeta, cu 86,1 miliarde de dolari. Desi beneficiarul nu a fost dezvaluit, majoritatea donatiilor lui Bill Gates se duc catre Bill&Melinda Gates Foundation. In varsta de 61 de ani, miliardarul a mai renuntat la actiuni Microsoft de 16 miliarde de dolari in 1999 si de 5,1 miliarde de dolari, cu un an mai tarziu. Din 1994 Bill si Melinda Gates au donat actiuni si bani in valoare de 35 de miliarde de dolari.
     * PUTEREA
     * Speranța CLIȘERU, fosta șefă de cabinet a lui FIREA, s-a întors la butoane în PMB
     La sfârșitul lunii ianuarie procurorii anticorupție au intrat în Primăria Capitalei (PMB) anchetând infracțiuni precum "abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave" și "constituire de grup infracțional organizat", comise ce e drept înaintea mandatului Gabrielei Firea. Surpriza a fost însă că, după acest incident a plecat din funcție doar Speranța Clișeru, omul de încredere al lui Firea, directorul ei de cabinet și fostă mână dreaptă a lui Pandele, adusă direct din Primăria Voluntari. Speranța Clișeru nu a plecat la nici o altă instituție și, după o retragere strategică din prim-plan, care nu a durat decât până prin luna martie, a revenit de-a dreapta lui Firea de unde, chiar dacă nu mai are o funcție de autoritate, trage în continuare toate sforile în PMB.
     * STUPOARE la Londra: Marea Britanie vrea un nou ACORD cu UE
     Marea Britanie vrea o uniune vamală cu Uniunea Europeană, după ce Regatul Unit va părăsi blocul comunitar. Cel puțin pentru o perioadă, pentru a evita un dezechilibru brusc în economie. Un astfel de acord ar permite firmelor britanice să exporte mărfuri în spațiul comunitar fără plata unor taxe, așa cum se întâmplă cu produse din afara zonei economice europene. De partea lor, oficialii de la Bruxelles rămân prudenți. Comisia Europeană nu exclude posibilitatea unei uniuni vamale temporare cu Londra, dar momentan vrea ca cele două părți să se concentreze pe negocierile privind divorțul dintre britanici și restul europenilor. Este vorba în primul rând de drepturile europenilor care vor rămâne în regat după Brexit dar și ale britanicilor stabiliți în celelalte 27 de țări din uniune.
     * ROMANIA LIBERA
     * Lingăul lui Gabriel Oprea, milițianul Nelu Pop, trăiește din pensia de lux și din salariul de bugetar: Ia 4.000 euro pe lună ca general de Poliție în rezervă și 25.000 lei de la Transgaz
     Chestor principal la Interne, Nelu Pop are o pensie de fost general de poliție cu două stele pe care o cumulează cu salariul de consilier la compania de stat. Nelu Pop s-a remarcat acum câțiva ani, după ce i-a ridicat osanale fostului vicepremier în revista Inspectoratului General pentru Imigrări, pe care îl conducea. Fost milițian pe vremea regimului comunist, Nelu Pop a fost avansat la gradul de chestor de poliție, grad echivalent cu cel de general cu o stea, în anul 2002. Cea de-a doua stea a primit-o în anul 2006. Zece ani mai târziu, s-a pensionat, pentru a lucra pe poziția de consilier la cabinetul directorului general al companiei Transgaz, Petru Văduva. Ulterior, acesta din urmă și-a dat demisia, dar a rămas membru în Consiliul de Administrație al societății. Nelu Pop a rămas și el consilier la cabinetul directorului general.
     * America alocă 5,6 milioane de dolari pentru infrastructura militară din România
     Statele Unite au aprobat suplimentarea cu 5,6 milioane de dolari a fondurilor destinate modernizării infrastructurii militare din România. Astfel, în anul 2018 sunt planificate investiții de 3,4 milioane de dolari la Baza Aeriană Câmpia Turzii și de 2,2 milioane de dolari la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Discuții pe acest subiect s-au purtat luni, la sediul Ministerului Apărării Naționale, între secretarul de stat Mircea Dușa, fost ministru al Apărării, și președintele Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanților a SUA, Edward Randall Royce.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * România va avea nevoie de finanțare internă și externă, mai ales când va veni criza
     Nici actualul premier, nici ministrul finanțelor nu trebuie să uite că România va avea nevoie de finanțare internă și externă, mai ales când va veni criza. Iar banii sunt la băncile străine și la investitorii lor. În 2018 România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, în 2019 Erste va aniversa 200 de ani. În ciuda a ceea ce ne place să credem, capitalul național era și pe vremea lui Ceaușescu, este și acum, prea slab pentru a susține economia României. La finalul anilor 90, mai precis în 1998, în toiul crizei din Rusia, care a dus la retragerea finanțărilor de pe piețe emergente, inclusiv din România, am ajuns din nou în situația în care datoria externă era mai mare decât capacitatea internă de rambursare.
     * Vantage Driller Roco, cu zero angajați, a avut pierderi de 1,5 miliarde de lei
     Topul celor mai mari pierderi din economie pe 2016 la nivelul companiilor scoate la iveală numele unei firme cu acționari din Cipru care se situează pe primul loc, fără să aibă vreun angajat. Numele companiei Vantage Driller Roco apare într-un top preliminar al pierderilor pe 2016 pe primul loc, înaintea Complexului Energetic Hunedoara (care a raportat pierderi de 858 mil. lei anul trecut), al Daewoo Man­galia Heavy Industries (484 mil. lei) sau al ArcelorMittal Galați (271 mil. lei). Vantage Driller Roco a avut pierderi de 1,5 miliarde de lei (circa 333 de milioane de euro).In 2014 Vantage Driller Roco a fost "autoarea" celei mai mari majorări de capital, în valoare de 890 de milioane de dolari. În plus, și luna trecută compania a marcat o nouă infuzie de capital, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, de 361 de milioane de dolari.
     * Germania continuă să fie locomotiva economiei europene
     Consumul robust al gospodăriilor, creșterea cheltuielilor de stat pentru refugiați și investițiile mai mari ale companiilor au alimentat avansul econonomiei Germaniei în cel de-al doilea trimestru și au consolidat rolul acestei țări de motor principal al economiei europene. Avansul, cel mai rapid din ultimii trei ani dacă este raportat la aceeași perioadă a anului trecut, alături de creșterile salariale din ultimu al an și șomajul ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie, sunt atuuri în mâna cancelarului Angela Merkel, care a pornit în cursa electorală pentru alegerile din septembrie. Datele vin după ce la începutul lunii Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a aruncat un avertisment: economia riscă să se supraîncălzească, indicatori înșelători ascunzând tendințe îngrijorătoare. În cele din urmă, economia se va opri. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 18:33
KREMLINUL ANUNȚĂ:
     Pentru moment nu există în studiu vreun plan al unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump înaintea summitului NATO, a anunțat marți Kremlinul, citat de Interfax, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 18:10
     Un proiect de lege care va fi trimis astăzi în Parlamentul de la Budapesta conține o prevedere conform căreia organizațiile care îi sprijină pe imigranți vor plăti o taxă specială de 25%, a informat Ministerul ungar de Finanțe, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Sport, 17:59
CM RUSIA
     Japonia a reușit să ofere o semi-surpriză și să treacă de Columbia, o echipă bine garnisită cu staruri (Falcao, Bacca, James...) de diferite mărimi și în diverse forme...sportive.  click să citești tot articolul
Comunicate de presă, 16:15
     Cea de-a treia ediție a Festivalului RomânIA Autentică va avea loc pe 23 și 24 iunie 2018. Pe deplin conștienți de ceea ce am construit cu migală, RomânIA Autentică și-a asumat un scop și o misiune pe cât de dificilă, pe atât de importantă, aceea de a arăta fața reală a tezaurului popular și spiritual al satului românesc. Dacă îți dorești cu adevărat, găsești și azi în localități izolate, în memoria ultimilor păstrători de tradiții ori în lăzi de zestre, transmise din generație în generație, comori fragile și inefabile, pe care tăvălugul contemporan le poate sfărâma într-o clipă, dacă nu vom întinde mâna pentru a salva ce se mai poate.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 15:47
ANCOM:
     Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat astăzi că românii au experimentat anul trecut viteze medii de descărcare la nivel național de 112,1 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, cu 18% mai mari decât în anul anterior, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.