CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 16.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz, legată de ancheta procurorilor DNA
     Arestarea miliardarului Beny Steinmetz și a consultantului Tal Silberstein în Israel are legătură cu un dosar instrumentat în România, relatează publicația Haaretz. Potrivit acesteia, poliția confirmă legăturile cu ancheta DNA din România. Beny Steinmetz este anchetat în legătură cu un dosar de retrocedări ilegale în România. Miliardarul israelian ar fi fost liderul rețelei de retrocedări ilegale și cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoința funcționarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate, arată Digi24.ro.
     * Milionarii urmăriți de Justiție, greu de adus în România
     Puiu Popoviciu ar putea sta liniștit luni bune la Londra, până când judecătorii britanici vor decide dacă îl trimit sau nu în România. Nu este singurul multimilionar dat în urmărire și capturat, dar care nu a fost extrădat pentru a-și execută pedeapsa sau pentru a fi anchetat. Fiul lui Dan Adamescu, Sebastian Ghiță sau Elan Schwartzenberg sunt doar câțiva dintre bogații aflați pe lista neagră a Justiției, care nu au fost aduși în țară. Puiu Popoviciu este lăsat în libertate, la Londra, însă este urmărit cu ajutorul brățării electronice. Faptul că s-a prezentat în fața polițiștilor britanici ca să anunțe că este căutat de români și că vrea să coopereze a cântărit greu.
     * Chinezii vor să construiască în următorii trei ani un Mega-oraș comercial în apropiere de România
     Proiectul "Sfânta Sofia", un imens complex comercial ultratehnologizat, finanțat din banii Chinei, ar putea fi construit în apropierea capitalei Bulgariei în următorii trei ani, relatează Balkan Insight. Practic, este vorba despre un complex de dimensiunile unui oraș. Anunțat în 2014, "Sfânta Sofia" a primit abia recent statutul de proiect prioritar de investiții și va beneficia și o serie de stimulente financiare garantate de stat pe o perioadă de trei ani, au declarat publicației citate surse din interiorul agenției guvernamentale bulgare de investiții. Pe 2 august, Guvernul de coaliție de la Sofia, condus de Boiko Borisov, a adoptat un pachet de măsuri destinat implementării proiectului derulat de compania chineză "Bulgarian Development Holdings Limited" (BDHL).
     * Coreea de Nord a obținut motoare de rachete fabricate, probabil, în Ucraina
     Coreea de Nord a înregistrat progrese spectaculoase în materie de rachete după ce a obținut motoare de rachete, cel mai probabil de pe piața neagră, de la o companie din Ucraina, potrivit unui studiu publicat luni de International Institute for Strategic Studies (IISS), relatează "Le Figaro". Astfel, Coreea de Nord a reușit în doi ani să obțină un nou tip de rachetă cu rază medie, Hwasong-12, precum și Hwasong-14, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), testată cu succes de două ori în ultimele săptămâni. Dispozitivele ar fi putut fi obținute de pe piața neagră fără știrea guvernului, prin legăturile stabilite cu mult timp în urmă de nord-coreeni în fosta Uniune Sovietică.
     * Merkel anunță că zilele mașinilor diesel sunt numărate în Germania
     Germania va urma exemplul altor state din Europa în interzicerea mașinilor diesel, a declarat cancelarul Angela Merkel, care a admis pentru prima dată că zilele diesel-ului sunt numărate, în lumina scandalului emisiilor poluante, scrie Reuters. Ea a refuzat însă să precizeze anul în care va avea loc o interzicere completă. "Nu vreau să dau un an exact", a spus ea, precizând însă că planurile Marii Britanii și ale Franței de a renunța la autovehiculele cu combustie internă până în 2040 "au fost abordarea corectă". Soarta sectorului auto, cel mai mare exportator din Germania și furnizor de aproximativ 800 000 de locuri de muncă, a devenit o temă serioasă pentru alegerile din 24 septembrie.
     * Adio, hipermarket în oraș!
     Ministerul Agriculturii a comunicat parlamentarilor care doresc să inițieze noi legi privind amplasarea supermarketurilor, hipermarketurilor și centrelor comerciale că susține modificarea legislației astfel încât amplasarea acestora să fie în zone predilect comerciale, în afara centrului orașelor și în zone cu densitate redusă a populației. Astfel de proiecte în pregătire stabilesc pentru supermarket-uri o distanță de cel puțin 1 kilometru față de o piață, iar pentru hipermarket-uri scoaterea în afara orașelor mari. Pentru hipermarketuri, propunerea este să poată fi amplasate în zonele cu densitate comercială redusă, după criterii geografice specifice.
     * La ce vârstă și pe ce bani ies la pensie militarii statelor membre NATO
     Rezerviștii români fac parte din categoria celor mai slab plătiți militari pensionari din țările membre ale Alianței nord-atlantice, rezultă dintr-o statistică întocmită de reprezentanții cadrelor militare din țara noastră. Generalii de armată din Belgia, spre exemplu, se pensionează și la vârsta de 58 de ani, dacă au servit minim 25 de ani și cu o pensie echivalentă a 80 de procente din ultimul salariu, rezultă dintr-o statistică întocmită de conducerea Sindicatului cadrelor militare disponibilitate (SCMD). Spre deosebire de toți membrii NATO, în Romania pensia nu este de 80%, ci de 65% baza de calcul (pe vremea lui Ceaușescu era 66%) și nu din ultimul salariu brut, ci din câteva elemente ale acestuia, calculat pe media a șase luni din ultimii cinci ani. In SUA pensia medie este de peste 4.500 de dolari.
     * Cum a ajuns Zelea Codreanu în mijlocul protestelor extremist-rasiale din SUA
     Charlottesville, oraș universitar din Virginia, considerat o enclavă progresistă într-un spațiu conservator, cu un primar evreu și un șef de poliție de culoare, a fost teatrul unor incidente violente între extremiști de dreapta reuniți în jurul statuii generalului Robert E. Lee (1807-1870), care urmează să fie dărâmată de municipalitate, și contestatari ai acestora, în mare parte membri ai mișcării antirasiste Black Lives Matter. Un militant al extremei drepte a intrat cu mașina în contramanifestanți, ucigând o femeie și rănind alte 19 persoane. Ucigașul este James Alex Fields Jr., un tânăr de 20 de ani fascinat de Adolf Hitler, iar unul dintre cei care l-au susținut imediat în fața tribunalului este Matthew Heimbach, un bărbat care spune că a găsit inspirație în ideile și faptele lui Corneliu Zelea Codreanu.
     * Halep e în topul celor mai bine plătite sportive
     Simona Halep (2 WTA) e de peste trei ani în elita sportului mondial, ceea ce se reflectă și în veniturile ei din tenis și din sponsorizări. Potrivit Forbes, Simona Halep ocupă locul 10 în clasamentul celor mai bine plătite sportive din lume în 2017. Această ierarhie e dominată de jucătoarele de tenis, doar Danica Patrick (automobilism) și Ronda Rousey (MMA) venind din alte sporturi. În ceea ce o privește pe Halep, ea a încasat 4,7 milioane de dolari din tenis și 1,5 milioane de dolari din sponsorizări și contracte de publicitate. Ceea ce arată că, deși e o sportivă de top de câțiva ani, Halep nu "vinde", totuși, la fel de bine precum alte jucătoare din circuitul WTA, precum Serena Williams - 27 de milioane de dolari sau Eugenie Bouchard, abia pe locul 70 mondial, însă cu încasări de 6,5 milioane de dolari din sponsorizări!
     * Sfaturi despre bursă ale unor investitori
     Zece oameni interconectați de pasiunea pentru bursă își spun poveștile în cartea "Prima mea investiție", care va fi lansată de Bursa de Valori București, în data de 17 august. Cartea a fost realizată în concordanță cu ideile inerente proiectului "Ziua Națională a Investițiilor" din 15 mai. Cartea spune povestea unor investitori care și-au descoperit pasiunea pentru bursă devreme, încă din liceu, sau mai târziu, după împlinirea vârstei de 50 de ani. Sunt persoane cu vieți diferite, cu experiențe diverse, împrăștiați în toată România sau peste mări și țări.
     * BANCHERUL
     * Banca Transilvania ascunde că a vândut credite neperformante de 1 miliard de lei
     Banca Transilvania (BT) a vândut (cesionat) luna trecută un pachet de credite neperformante in valoare de aproximativ 1 miliard de lei, însă banca păstrează tăcerea cu privire la aceasta tranzacție: nu a anunțat-o public si nu a răspuns la întrebările Bancherul.ro cu privire la acest subiect. Singura informație pe care BT a publicat-o, in situațiile financiare pentru primul semestru, se referă la prețul încasat pentru pachetul de credite neperformante: 95,9 milioane lei. Cum prețul mediu încasat de bănci pentru creditele neperformante este de 10% din valoarea nominala a portofoliilor, după cum rezultă dintr-o analiză a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, rezultă că valoarea nominala a pachetului vândut de BT este in jur de un miliard de lei.
     * COTIDIANUL
     * Nicușor Dan: Îmi doresc să candidez la Primăria Capitalei
     Deputatul Nicușor Dan a declarat, marți, că își dorește să candideze la Primăria Capitalei în 2020. "E o poziție pentru care eu m-am pregătit foarte mult și da, îmi doresc să candidez. Acum depinde care va fi contextul (...) care va fi contextul, dacă voi fi într-un partid, ce vor dori colegii din acel partid, sunt multe, dar eu îmi doresc să candidez (...) lupta asta pentru București continuă cu forțele pe care le am", a spus Nicușor Dan la Realitatea TV. Întrebat dacă face din nou USB, el a răspuns că un partid nu se face ca să fie trecut pe cartea de vizită, ci pentru a răspunde unei necesități. "Dacă va exista această necesitate și va exista un grup de oameni care va zice 'Noi vrem să răspundem acestei necesități' o să facem un partid", a declarat deputatul.
     * Salariile, ca un bulgăre nebun - Cornel Nistorescu
     Strategia PSD-ului de a majora salariile bugetarilor începe să-și arate primele efecte. Nimeni nu știe ce va urma după. Un lucru este clar. Că schimbările sunt rapide, că presiunile asupra firmelor private sunt și ele puternice, dacă nu chiar violente. În contextul în care România a intrat într-o criză de forță de muncă, cel puțin în zona profesiilor din tehnologie și din servicii, ne putem aștepta la orice. La deschiderea granițelor pentru o forță de muncă mai ieftină, la scăderea exporturilor, la o creștere a prețurilor, la prăbușirea întreprinderilor mici și mijlocii care nu pot face față competiției salariale etc. Nimeni știe și nu are o proiecție a consecințelor. Seamănă cu un soi de măsură economică încropită, din registrul de gîndire a lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea.
     * CURENTUL
     * Jurnaliști din SRR: Georgica Severin minte!
     Angajații nemulțumiți din Radio România fac o nouă dezvăluire despre politicianul PSD care conduce instituția: "Directorul Interimar al Radio Romania, domnul Georgica Severin a învățat să răspundă la toate întrebările, indiferent de subiect că "alegerile au fost libere si corecte" si acesta e motivul pentru care e "pârât" la presă. Domnul Severin nu ne spune cum, pentru PRIMA DATA in istoria celor 100 de ediții de Gaudeamus, un om politic este Președintele de onoare al târgului Gaudeamus! Același domn Severin nu știe că o "Lansare de carte" se face in prezenta autorului si e urmată de o sesiune de autografe! Concluzia este că la ediția 100 a târgului Gaudeamus nu au loc lansări!
     * Femeile de serviciu, ospătarii, șoferii și instalatorii de la Parlament au pensii speciale mai mari decât ale medicilor și profesorilor
     Parlamentarii români, de-a lungul anilor, au votat legi care au făcut ca femeile de serviciu de la Parlament (care trebuie să aibă minim 8 clase) să beneficieze de pensii speciale. Și nu numai ele, ci întreg "personalul din structurile Parlamentului care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire, pentru care încadrarea în muncă se face prin contract individual de muncă, potrivit Codului muncii." Adică toți angajații din Casa Poporului beneficiază de condiții de pensionare similare celor primite de magistrați: o pensie reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate adică salariul brut, inclusiv sporurile, indemnizația de conducere, salariul de merit etc.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Bugetarii români, campioni la zile libere
     Record de zile libere pentru bugetarii români în acest an. Pe lângă cele oficiale, Guvernul s-a obișnuit să acorde și alte libere, care întregesc weekendurile și le transformă în mici vacanțe. Sunt 14 zile libere de la stat, din care 11 au picat în timpul săptămânii, plus încă trei ca să lipim de weekend. Așa-numitele zile "punte". În total, 17 zile libere pentru bugetari. Adică mai bine de trei săptămâni, arată stirileprotv.ro.
     * Cei mai importanți traderi de cereale din România sunt străini
     În condițiile în care agricultura este unul dintre puținele sectoare ale economiei care pun România în fruntea topurilor europene, Ziarul Financiar informează că primii cinci traderi de cereale din țara noastră sunt străini. Liderul absolut este ADM Trading, o corporație agricolă americană. Cu doar 77 de salariați, a vândut cereale de peste 3,3 mld. lei (748 mil. euro) anul trecut, raportând o pierdere de 32 mil. lei (7,1 mil. euro).
     * Fondul american Varde vrea să intre pe piața bancară românească
     Fondul american Varde vrea să intre pe piața bancară românească și licitează extrem de agresiv pentru achiziția Bancpost. Săptămâna trecută trebuiau depuse ofertele financiare către Bancpost. De acest proces se ocupă bancherii de investiții de la Mediobanca - Milano și HSBC - Londra, informează ZF. În pole-position pentru achiziția Bancpost era Banca Transilvania, mulți analiști considerând această tranzacție ideală pentru piața bancară românească. Fondul american Varde are în spate 12 miliarde de dolari, mai precizează ZF.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * PNL pregătește racolarea lui Chițoiu pentru răsturnarea Guvernului
     "Evenimentul zilei" a aflat în exclusivitate că PNL vrea să distrugă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, și odată cu el actuala guvernare din jurul PSD, prin racolarea "eminenței cenușii" a ALDE, Daniel Chițoiu. Influentul organizator al ALDE acuză "dezinformări și manipulări" și a spus EVZ că nu negociază cu PNL. Liberalii vor depune la toamnă, în Parlament, o moțiune de cenzură care să răstoarne Guvernul PSD-ALDE dar nu are încă suficiente voturi pentru demiterea cabinetului Mihai Tudose. PNL are nevoie să convingă o parte dintre parlamentarii PSD și ALDE să voteze împotriva propriului Guvern.
     * Cele 100 de zile ale lui Emmanuel Macron
     S-au împlinit 100 de zile de la învestirea lui Emmanuel Macron ca președinte al Republicii Franceze. Este momentul în care cutuma vrea să facem primele evaluări. Ales împotriva tuturor așteptărilor și în urma unor defecțiuni din partea contracandidaților, cel mai tânăr (39 de ani) președinte democrat din lume și din istoria Franței (pe Napoleon, care a fost împărat, nu îl punem la socoteală) - reușește performanța de a bate un alt record. Emmanuel Macron a devenit, după 100 de zile de mandat, cel mai impopular președinte din acest mileniu. La capătul celor 100 de zile, popularitatea lui Macron întrunește 36% opinii favorabile, cu 10 procente sub François Hollande în aceeași perioadă (46%).
     * Invazia imigranților: Musulmanii iau cu asalt frontierele României
     "Evenimentul zilei" continuă serialul dedicat refugiaților care ajung în România cu prezentarea unui fenomen îngrijorător care se înregistrează la frontiere. Numărul străinilor care au încercat să intre ilegal în România s-a triplat în prima parte a anului, majoritatea acestora fi ind musulmani. Autoritățile de frontieră recunosc că lucrează cu tehnică depășită. Pe fondul invaziei imigranților în Europa, polițiștii români de frontieră au prins în primele șase luni ale acestui an 2.474 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 1.437 pe sensul de intrare în țară și 1.037 străini pe sensul de ieșire din țară, potrivit datelor consultate de EVZ de la Poliția de Frontieră.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Sporting - FCSB 0-0. Echipa lui Dică speră la grupele Ligii Campionilor
     Sporting Lisabona și FCSB au terminat la egalitate, 0-0, marți seara, pe stadionul ''Jose Alvalade'' din Lisabona, în prima manșă a play-off-ului Ligii Campionilor la fotbal. Vicecampioana României a reușit un rezultat promițător în fața unei formații puternice, care a dominat clar jocul. Fiecare formație a ratat câte o ocazie mare de gol, însă soarta calificării se va decide la București. FCSB nu a putut conta pe jucători importanți, precum Constantin Budescu, Mihai Bălașa (accidentați), Romario Benzar, Dragoș Nedelcu (ambii fără drept de joc). ''Roș-albaștrii'' nu vor putea conta în retur pe Mihai Pintilii, eliminat la Lisabona.
     * Statul, tot mai dator: achită dobânzi de 1,2 milioane lei/oră
     Statul român se afundă tot mai mult în datorii. Ministerul de Finanțe trebuie să împrumute în acest an 74 de miliarde de lei, din care 50 de miliarde de lei sunt necesari numai pentru rostogolirea datoriilor ajunse la scadență. Adică pentru a achita ratele, dobânzile și comisioanele aferente împrumuturilor interne și externe pe care statul le-a făcut până acum. Nota de plată pentru dezmățul public pe banii altora este împovărătoare. Din cele 50 de miliarde de lei, 10,4 miliarde de lei sunt numai dobânzi și comisioane. Adică, statul aruncă în fiecare zi peste 28,7 milioane de lei, circa 6,4 milioane de euro, numai pe dobânzile aferente datoriei acumulate până acum. Cu acești bani am fi putut face în fiecare zi câte un kilometru de autostradă.
     * Scandalul ouălor contaminate, un dezastru pentru Olanda
     Scandalul privind ouăle contaminate cu o substanță toxică denumită fipronil, descoperite în 17 state europene, va afecta schimburile comerciale ale Olandei, principalul exportator de ouă din Europa, și ar putea determina alte state să-și crească producția internă, susține Chris Elliott, directorul Institutului global pentru siguranța alimentară, transmite Bloomberg. Îngrijorările legate de gălbenușul de ou contaminat cu insecticid au determinat mai multe lanțuri de supermarketuri din Germania, Marea Britanie și Elveția să scoată de pe rafturi milioane de ouă, ca măsură de precauție, iar autoritățile din mai multe state au demarat anchete în acest dosar.
     * NATIONAL
     * Politia de Frontiera face "partie" pentru migranti!
     Valuri succesive de migranti lovesc necontenit Romania, sute dintre acestia ajungand sa fie debarcati chiar aproape de Centrul Capitalei. Mai mult, turistii de pe Litoral au putut privi socati zecile de barbati, femei si copii adapostiti si triati in chiar cochetul Port Turistic din Mangalia. Iar nebunia pare sa fi fost declansata dupa cum, asa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, Ministerul de Interne, la initiativa Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a luat o decizie cel putin halucinanta. Este vorba despre reducerea nivelului de alerta la granitele tarii de la 2 la 1. Totul din ratiuni strict financiare.
     * Bill Gates, donatie de 4,6 miliarde de dolari!
     Suma reprezinta cele 64 de milioane de actiuni Microsoft, cea mai mare donatie dupa anul 2000 a celui mai bogat om din lume. Actiunile donate inseamna 5% din averea lui Gates si 38% din detinerea sa la Microsoft, dar chiar si asa cofondatorul companiei ramane in continuare cel mai avut om de pe planeta, cu 86,1 miliarde de dolari. Desi beneficiarul nu a fost dezvaluit, majoritatea donatiilor lui Bill Gates se duc catre Bill&Melinda Gates Foundation. In varsta de 61 de ani, miliardarul a mai renuntat la actiuni Microsoft de 16 miliarde de dolari in 1999 si de 5,1 miliarde de dolari, cu un an mai tarziu. Din 1994 Bill si Melinda Gates au donat actiuni si bani in valoare de 35 de miliarde de dolari.
     * PUTEREA
     * Speranța CLIȘERU, fosta șefă de cabinet a lui FIREA, s-a întors la butoane în PMB
     La sfârșitul lunii ianuarie procurorii anticorupție au intrat în Primăria Capitalei (PMB) anchetând infracțiuni precum "abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave" și "constituire de grup infracțional organizat", comise ce e drept înaintea mandatului Gabrielei Firea. Surpriza a fost însă că, după acest incident a plecat din funcție doar Speranța Clișeru, omul de încredere al lui Firea, directorul ei de cabinet și fostă mână dreaptă a lui Pandele, adusă direct din Primăria Voluntari. Speranța Clișeru nu a plecat la nici o altă instituție și, după o retragere strategică din prim-plan, care nu a durat decât până prin luna martie, a revenit de-a dreapta lui Firea de unde, chiar dacă nu mai are o funcție de autoritate, trage în continuare toate sforile în PMB.
     * STUPOARE la Londra: Marea Britanie vrea un nou ACORD cu UE
     Marea Britanie vrea o uniune vamală cu Uniunea Europeană, după ce Regatul Unit va părăsi blocul comunitar. Cel puțin pentru o perioadă, pentru a evita un dezechilibru brusc în economie. Un astfel de acord ar permite firmelor britanice să exporte mărfuri în spațiul comunitar fără plata unor taxe, așa cum se întâmplă cu produse din afara zonei economice europene. De partea lor, oficialii de la Bruxelles rămân prudenți. Comisia Europeană nu exclude posibilitatea unei uniuni vamale temporare cu Londra, dar momentan vrea ca cele două părți să se concentreze pe negocierile privind divorțul dintre britanici și restul europenilor. Este vorba în primul rând de drepturile europenilor care vor rămâne în regat după Brexit dar și ale britanicilor stabiliți în celelalte 27 de țări din uniune.
     * ROMANIA LIBERA
     * Lingăul lui Gabriel Oprea, milițianul Nelu Pop, trăiește din pensia de lux și din salariul de bugetar: Ia 4.000 euro pe lună ca general de Poliție în rezervă și 25.000 lei de la Transgaz
     Chestor principal la Interne, Nelu Pop are o pensie de fost general de poliție cu două stele pe care o cumulează cu salariul de consilier la compania de stat. Nelu Pop s-a remarcat acum câțiva ani, după ce i-a ridicat osanale fostului vicepremier în revista Inspectoratului General pentru Imigrări, pe care îl conducea. Fost milițian pe vremea regimului comunist, Nelu Pop a fost avansat la gradul de chestor de poliție, grad echivalent cu cel de general cu o stea, în anul 2002. Cea de-a doua stea a primit-o în anul 2006. Zece ani mai târziu, s-a pensionat, pentru a lucra pe poziția de consilier la cabinetul directorului general al companiei Transgaz, Petru Văduva. Ulterior, acesta din urmă și-a dat demisia, dar a rămas membru în Consiliul de Administrație al societății. Nelu Pop a rămas și el consilier la cabinetul directorului general.
     * America alocă 5,6 milioane de dolari pentru infrastructura militară din România
     Statele Unite au aprobat suplimentarea cu 5,6 milioane de dolari a fondurilor destinate modernizării infrastructurii militare din România. Astfel, în anul 2018 sunt planificate investiții de 3,4 milioane de dolari la Baza Aeriană Câmpia Turzii și de 2,2 milioane de dolari la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Discuții pe acest subiect s-au purtat luni, la sediul Ministerului Apărării Naționale, între secretarul de stat Mircea Dușa, fost ministru al Apărării, și președintele Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanților a SUA, Edward Randall Royce.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * România va avea nevoie de finanțare internă și externă, mai ales când va veni criza
     Nici actualul premier, nici ministrul finanțelor nu trebuie să uite că România va avea nevoie de finanțare internă și externă, mai ales când va veni criza. Iar banii sunt la băncile străine și la investitorii lor. În 2018 România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, în 2019 Erste va aniversa 200 de ani. În ciuda a ceea ce ne place să credem, capitalul național era și pe vremea lui Ceaușescu, este și acum, prea slab pentru a susține economia României. La finalul anilor 90, mai precis în 1998, în toiul crizei din Rusia, care a dus la retragerea finanțărilor de pe piețe emergente, inclusiv din România, am ajuns din nou în situația în care datoria externă era mai mare decât capacitatea internă de rambursare.
     * Vantage Driller Roco, cu zero angajați, a avut pierderi de 1,5 miliarde de lei
     Topul celor mai mari pierderi din economie pe 2016 la nivelul companiilor scoate la iveală numele unei firme cu acționari din Cipru care se situează pe primul loc, fără să aibă vreun angajat. Numele companiei Vantage Driller Roco apare într-un top preliminar al pierderilor pe 2016 pe primul loc, înaintea Complexului Energetic Hunedoara (care a raportat pierderi de 858 mil. lei anul trecut), al Daewoo Man­galia Heavy Industries (484 mil. lei) sau al ArcelorMittal Galați (271 mil. lei). Vantage Driller Roco a avut pierderi de 1,5 miliarde de lei (circa 333 de milioane de euro).In 2014 Vantage Driller Roco a fost "autoarea" celei mai mari majorări de capital, în valoare de 890 de milioane de dolari. În plus, și luna trecută compania a marcat o nouă infuzie de capital, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, de 361 de milioane de dolari.
     * Germania continuă să fie locomotiva economiei europene
     Consumul robust al gospodăriilor, creșterea cheltuielilor de stat pentru refugiați și investițiile mai mari ale companiilor au alimentat avansul econonomiei Germaniei în cel de-al doilea trimestru și au consolidat rolul acestei țări de motor principal al economiei europene. Avansul, cel mai rapid din ultimii trei ani dacă este raportat la aceeași perioadă a anului trecut, alături de creșterile salariale din ultimu al an și șomajul ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie, sunt atuuri în mâna cancelarului Angela Merkel, care a pornit în cursa electorală pentru alegerile din septembrie. Datele vin după ce la începutul lunii Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a aruncat un avertisment: economia riscă să se supraîncălzească, indicatori înșelători ascunzând tendințe îngrijorătoare. În cele din urmă, economia se va opri. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 17:54
     Mii de manifestanți defilau astăzi după-amiaza la Roma, împotriva fascismului, la apelul stângii, în timp ce Matteo Salvini, principalul candidat al extremei drepte în alegerile legislative de la 4 martie, a adunat peste 15.000 de persoane la Milano, au constatat jurnaliști AFP.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:34
     Un bărbat a murit sâmbătă după ce s-a aruncat de la etajul 10 al Spitalului Județean de Urgență "Constantin Opriș" din Baia Mare. Bărbatul nu era internat în spital, însă nu se știe nici dacă se afla în vizită la un pacient, spune directorul unității spitalicești, Vasile Pop.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:56
     Cel puțin 38 de persoane au fost ucise în două atentate cu mașină capcană care au vizat vineri palatul prezidențial și un hotel în capitala Somaliei, Mogadiscio, au declarat sâmbătă serviciile de securitate somaleze pentru AFP.  click să citești tot articolul
Politică, 15:34
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță, astăzi, că în urmă cu două zile s-a întâlnit cu Adam Sambrook, viceambasador în cadrul Ambasadei Marii Britanii în România, căruia i-a prezentat stadiul celor trei ale justiției, precum și modificările aduse Codurilor penale.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:19
     Transgaz și BERD au semnat vineri un acord de finanțare de 60 milioane de euro privind construirea conductei BRUA pe teritoriul României.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.