CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 17.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Dependența politicianului de liderul de partid. Cazul Eugen Teodorovici
     Senatorul PSD Eugen Teodorovici a văzut pe propria piele ce înseamnă dependența politicianului de liderul de partid. Liviu Dragnea i-a arătat în mai multe cazuri că în pixul și autoritatea sa pot sta o candidatură pentru Parlament, dar și propunerea sau revocarea pentru un post guvernamental, în funcție de "relația" de moment. Premierul Mihai Tudose l-a demis vineri seară pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din funcția de consilier onorofic. Demiterea a venit la o zi după ce Teodorovici a criticat alocarea a 12 milioane de euro pentru construcția unui stadion în Alexandria și a vorbit despre impozitarea Bisericii.
     * Câți bani pompează românii în sistemul de sănătate austriac
     Tot mai mulți români, în special cei din vestul țării, ajung să scoată bani grei din buzunar pentru a se trata în clinicile austriece care, spun specialiștii, au infrastructura cea mai bună și dotări de ultimă generație. 250 de milioane de euro e suma pe care pacienții români au lăsat-o, pe parcursul anului 2016, în clinicile din Austria. De la an la an, tot mai mulți români preferă să scoată bani grei din buzunar pentru a beneficia de cele mai bune tratamente sau de intervenții chirurgicale sigure. Infrastructura foarte bine pusă la punct și dotările de top sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii, în special cei din vestul țării, optează pentru Viena atunci când întâmpină diverse probleme de sănătate.
     * Emmanuel Macron o pune pe Angela Merkel într-un con de umbră
     În spatele zâmbetelor ce însoțesc redinamizarea relației franco-germane, începe să se contureze o relație de rivalitate între președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul federal german, Angela Merkel, în ceea ce privește rolul de "lider al Europei". Chiar de Ziua Națională a Franței, noul președinte francez a dat o adevărată "lovitură diplomatică" primindu-l la Paris pe liderul Casei Albe, Donald Trump, o vizită care a venit la mai puțin de două luni după cea a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, comentează France-Presse, preluată de dhnet.be. Sunt doar două exemple care arată faptul că este posibilă o redistribuire a rolurilor. "Franța s-a întors în joc", a apreciat Jean-Dominique Giuliani, președintele Fundației Schuman, specializată în chestiuni europene. "Există o reechilibrare, care era necesară, a relației cu Germania", a adăugat el.
     * Orașul din Statele Unite în care țiganii români îi șochează pe localnici
     Cetățenii localității California din Pennsylvania se plâng că aproximativ 30 de familii de țigani imigrați recent din România le fac viața un coșmar, iar nemulțumirile lor au ajuns subiect în presa de peste Oceanul Atlantic. Dawne Roberts locuiește în orașul California de peste decenii. După cum spune doamna Roberts, "ceea ce s-a scris în Pittsburgh Post Gazzette este o versiune mult îndulcită a ceea ce se întâmplă în realitate în orașul nostru. Acei imigranți ilegali nu sunt români obișnuiți, ci țigani din România. Sunt deja vreo 30 de familii de romi în oraș, iar luna viitoare vor mai veni încă 100". "Romii își fac nevoile în locurile de joacă, fură din magazinele din oraș și trimit zeci de mii de dolari în România de câteva ori pe săptămână"
     * Pe ce toacă Parlamentul banii publici. Limuzine de lux de peste 1 milion de euro, cafetiere, cuburi de gheață și hârtie roz în valoare de zeci de mii de euro
     Autoturisme de protocol de peste un milion de euro, electrocasnice, hârtie de xerox roz și covoare cu fire răsucite. Iată pe ce s-au mai dus, cu dare de mână, banii publici. desfășurare a activității legislative. De la începutul anului 2017, Senatul și Camera Deputaților au lansat mai multe serii de proceduri de achiziții publice. De la autoturisme de protocol, la echipamente de bucătărie sau hârtie pentru copiator roz și bleu, toate se regăsesc pe lista de cumpărături a Parlamentului.
     * Un român a preluat managementul transportului public din Abu Dhabi
     Un român a preluat managementul transportului public din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Orădeanul Istvan Csuzi (57 de ani), fostul director al societății de transport local din Oradea, are planuri mărețe: proiectarea și implementarea unui sistem de transport cu tramvaie suspendate sau a unui metrou, pentru care autoritățile din Abu Dhabi alocă 1,5 miliarde de euro. Orădeanul Csuzi Istvan este de profesie inginer electronist, cu doctorat în eficientizare energetică, iar experiența în managementul sistemelor de transport public a dobândit-o prin auto-perfecționare. Vorbește fluent engleza, dar se descurcă și în franceză și germană, pe lângă maghiară și română.
     * BANCHERUL
     * Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu economisește in moneda națională, ci doar in valută
     Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, nu deține depozite in lei, ci doar in euro si dolari, in ciuda faptului că dobânzile pentru economiile in moneda națională, deși au scăzut la minime istorice de doar 0,8% pe an, rămân mult mai mari decât cele pentru valută, care se ridica abia la 0,1-0,2% pe an. Guvernatorul BNR si-a pierdut interesul pentru depozitele in lei din 2012, când si-a închis depozitul in lei in valoare de 200.000 de lei deschis cu un an in urmă, in condițiile in care dobânda medie la depozitele in lei pentru populație a scăzut de la 7% pe an in 2011 la 5% pe an in 2012. Din 2012 pana in prezent, Isărescu nu si-a mai făcut depozite in lei, ci doar in valută, nemaifiind atras, probabil, de mărunțișul pe care-l incasa pentru dobânzile tot mai mici.
     * CAPITAL
     * Președintele Klaus Iohannis a participat la cel mai mare exercițiu militar multinațional
     Președintele Klaus Iohannis a fost prezent sâmbătă, la Cincu (Brașov), la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre "Getica", unde s-a desfășurat exercițiul militar multinațional Saber Guardian 2017, a anunțat Agerpres. Exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 este cea mai amplă și complexă activitate multinațională de pregătire din anul 2017. La acesta participă aproximativ 25.000 de militari și peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de țări aliate și partenere. Acesta se desfășoară pe teritoriul Bulgariei, României și Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfășurați în țara noastră.
     * Reguli complet noi pentru șoferi. Firmele de asigurare pierd puterea absolută pe piața RCA
     Pentru prima dată de la introducerea în România a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, raportul de forțe dintre asigurător și asigurați, respectiv păgubiți, se schimbă. Societățile de asigurare nu doar că pierd controlul absolut în ceea ce privește constatarea, evaluarea și reparația daunelor, dar vor fi strict reglementate și în ceea ce privește felul în care își calculează tarifele. Decontarea directă facultativă, limitarea indirectă a prețurilor și mutarea activității de eveluare și instrumentare a daunelor de la asigurători la service-uri. Aceștia sunt cei trei piloni de bază ai noilor norme RCA, așa cum au ieșit ei după primele câteva întâlniri dintre ASF și reprezentanții asigurătorilor, ai brokerilor, ai transportatorilor și ai service-urilor.
     * COTIDIANUL
     * Aiureala din PSD - Cornel Nistorescu
     PSD-ul de azi traversează o criză acută de personalități și oameni de valoare. Exact ca și adversarul său de moarte, PNL-ul. Viața politică din România este un soi de buletin de știri al ideilor trăsnite, lansate de niște oameni pe care nu-i poți angaja nici pentru slujbe mult mai modeste. Excesul de penibil politic trăit de PSD în aceste săptămîni vine numai de la criza de profesioniști și personalități. În ce sunt specialiști Olguța Vasilescu sau Dragnea? Dar Gabriela Firea și Rovana Plumb? Exact în aceleași materii ca și Ludovic Orban sau Raluca Turcan. Ce personalități științifice, culturale sau de afaceri, ce oameni de nădejde au făcut în ultima vreme un pas către acest partid? Probabil că dacă PSD-ul ar fi fost animat de idei nobile, s-ar fi găsit destui. Dar de cînd PSD-ul a fost dominat numai de combinații și de interese personale, echipa sa de lideri nu putea să arate altfel.
     * Încep primele negocieri, pe fond, pe tema Brexitului
     Negociatorii europeni speră să obțină mai multe detalii cu privire la intențiile încă neclare ale Guvernului britanic luni dimineața, la Bruxelles, la reluarea negocierilor cu privire la Brexit, relatează Reuters. Ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis și echipa sa de negociatori vor fi primiți la Berlaymont, sediul Comisiei Europene, de către negociatorul-șef al UE, francezul Michel Barnier, în vederea primei runde de negocieri pe fond, la aproape o lună după lansarea oficială a negocierilor, pe 19 iunie. Aceste negocieri urmează să stabilească, până la 29 martie 2019, termenii divorțului între Londra și UE și să traseze conturul viitoarelor lor relații.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Turismul, un pariu care poate fi câștigat
     Turismul are un rol important în Uniunea Europeană datorită potențialului ridicat din punct de vedere economic, de ocupare a forței de muncă și datorită implicațiilor sale sociale și de mediu. Statisticile privind turismul sunt utilizate pentru a monitoriza politicile UE în domeniul turismului, politica regională a UE și politica de dezvoltare durabilă. Importanța economică a turismului internațional este măsurată prin proporția veniturilor generate de călătoriile internaționale în raport cu PIB-ul; aceste date provin din statisticile privind balanța de plăți și includ atât călătoriile de afaceri, cât și de agrement.
     * 8000 de militari din Forțele Terestre Române, la SABER GUARDIAN-17
     Militarii Forțelor Terestre Române participă la cel mai mare exercițiu multinațional desfășurat în regiunea țării noastre, SABER GUARDIAN-17 (SG-17). SG-17 este condus de către Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și se desfășoară, în perioada 11-20 iulie a.c., pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. În marja SG17 sunt planificate și alte exerciții naționale sau multinaționale care au rolul de a executa o gamă largă de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.
     * China anunță un flux al investițiilor în România
     Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a anunțat vineri că investitorii chinezi intenționează să se implice în proiecte de infrastructură, energie, agricultură din România. Dragnea a spus vineri, parafrazând un vechi proverb chinez, că Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice. "Un vechi proverb chinez spune că cine nu urcă pe munte nu cunoaște înălțimea cerului. În opinia mea, Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice, care să aducă prosperitate pentru fiecare dintre țările noastre. În mod cert, China este o putere economică mondială de care trebuie să se țină seama în mod serios și care trebuie respectată".
     * Scumpirile de pe piața energiei provoacă îngrijorări
     Cel mai mare furnizor local de energie avertizează, în contextul creșterii alarmante a prețului kilowattului, că efectele scumpirilor se vor propaga în lanț în economie și sugerează ca autoritățile să intervină ca în cazul RCA, informează România liberă. Consecințele au apărut deja și sunt vizibile în facturile populației, care s-au majorat cu 8% de la 1 iulie. Asta în condițiile în care furnizorii ceruseră o majorare de circa 25%. Potrivit directorului general al companiei Electrica SA, Cătălin Stancu, scumpirea nu acoperă nici acum costurile înregistrate de Electrica cu achiziția energiei, iar consecințele se vor vedea mai ales la sfârșitul anului și începutul lui 2018.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Când a spus adevărul șefa DNA?
     Pusă în fața unor acuzații fără precedent, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a acordat un interviu Ziare.com în care încearcă să își "spele" imaginea. Ea a vorbit atât despre dosarul Tel Drum, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este vizat de către procurorii anticorupție, ca urmare a relatărilor Rise Project, cât, mai ales, despre reproșurile din sânul instituției pe care o conduce. Unele dintre afirmații contravin flagrant de cele spuse de alți magistrați, precum Doru Țuluș, Mihaela Moraru-Iorga și Marin Nicolae care s-au adresat Inspecției Judiciare după ce au fost revocați din funcții și catalogați drept "infractori și că trebuie pedepsiți".
     * Erdoğan le-a făcut o "surpriză" utilizatorilor de telefonie mobilă din Turcia
     Utilizatorii de telefoane mobile din Turcia au avut surpriza să audă un mesaj vocal de la președintele Recep Tayyip Erdoğan, la folosirea receptorului, începând cu miezul nopții. Mesajul a fost trimis cu ocazia aniversării încercării eșuate de lovitură de stat, la 15 iulie 2016. După apelarea oricărui număr, în loc să audă soneria de apel, utilizatorii au ascultat un mesaj vocal de la Erdoğan, felicitându-i pentru sărbătoarea națională a "democrației și unității", care marchează încercarea de preluare a puterii. Sunetul de apel s-a auzit numai după ce mesajul lui Erdoğan a încetat. "În calitate de președinte, vă felicit de 15 iulie, Ziua Națională a Democrației și Unității, gândindu-mă cu smerenie la martirii și la eroii noștri [care au înfrânt lovitura de stat], dorindu-le sănătate și bunăstare", a afirmat domnul Erdoğan în mesajul său.
     * Cât s-a FURAT pe zi în România
     O analiză a Poliției Române arată cât s-a furat pe zi în România. Un top al infracțiunilor economice din primele șase luni ale anului 2017 arată că cele mai multe fapte depistate de oamenii legii au fost cele de evaziune fiscală. Bilanțul oficial arată că polițiștii din întreaga țară au constatat peste 10.000 de infracțiuni economice, adică în jur de 55 de fapte penale de acest gen pe zi. Valoarea prejudiciului în cele șase luni - 1,2 milioane de lei, arată că s-a furat, practic, peste 6.600 de lei pe zi. Tot în această perioadă au fost confiscate sau indisponibilizate bunuri în valoare de peste 25.000.000 de lei.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Ninsoare în toiul verii pe Transalpina
     Din cauza schimbări bruște a temperaturii, sub 4 grade Celsius, pe DN 67C, Transalpina, între km 34-37, s-au înregistrat căderi de grindina și lapoviță. Angajații districtului Rânca au intervenit cu clorura de calciu pentru a evita formarea ghețușului pe drum. Secția Drumuri Naționale Târgu Jiu sfătuiește conducătorii auto surprinși cu autovehiculele neechipate de iarna, sa rămână opriți pe marginea părții carosabile pana când condițiile meteo permit reluarea călătoriei.
     * Kovesi vorbește într-un interviu despre dosarele Tel-Drum
     Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus duminică, într-un interviu pentru ziare.com, că a mai fost un dosar Tel-Drum închis prin clasare în 2010. De asemenea, Kovesi vorbește și despre dezvăluirile Rise Project, dar și despre investigația Dragnea-Tel Drum. "Din 2013, de când sunt procuror-șef DNA, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată și condamnat definitiv, mai este un dosar în care a fost trimis în judecată, e pe rolul ICCJ, și avem aceste dosare în lucru. Eu vă pot spune ce s-a întâmplat din 2013 până acum", a spus Kovesi.
     * Havrileț (ANRE): Deocamdată nu luăm în considerare plafonarea tarifelor la energie
     Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în considerație deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piața nu este funcțională, a declarat, pentru AGERPRES, președintele ANRE, Niculae Havrileț. El a fost întrebat dacă este nevoie, pe piața de energie, de o plafonare a prețurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii și a ofertei pe piața de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condițiile în care prețul în piață a crescut foarte mult.
     * Afacere cu lapte de măgăriță în Bihor
     La Cauaceu funcționează singura fabrică de lapte de măgăriță autorizată și singura care produce lapte de măgăriță ecologic în țară. Exploatația numără 120 de asine și 60 de mânji. Laptele produs e vândut prin farmacii și marile lanțuri de magazine în sticluțe "de sfert" pentru că, fiind plin de nutrienți, dar și dificil de obținut, un litru costă circa 120 lei. "O măgăriță bine îngrijită dă în medie o jumătate de litru de lapte pe zi și poate fi mulsă doar trei luni pe an", spune unul dintre proprietarii afacerii, Călin Nistor.
     * NATIONAL
     * Șmen șocant la vârful Sportului
     Soc total in lumea sportului, după ce in ultimele zile s-au întețit suspiciunile privind "șmenuirea" echipei care va participa la Universiada din Taiwan. Si chiar daca astfel de bănuieli au existat cu privire si la delegațiile oficiale care au reprezentat Romania la precedentele Universiade din ultimii ani. Numai ca, de aceasta data, tot mai multi oameni s-au decis sa spargă "omerta", vorbind deschis despre ceea ce se întâmplă la nivelul conducerii Federației Sportului Școlar si Universitar (FSSU). Acolo unde directoarea generala Claudia Georgescu, care a fost propusa pe funcție după ce a fost zburată din postul de secretar general al Ministerului Tineretului si Sportului.
     * Scandal monstru la Academia de Politie!
     Situație mai mult decât tensionată la ceremonia oficială de depunere a jurământului a absolvenților la Academia de Politie, care a lăsat un gust amar putinilor "inițiați" ai sistemului care știau de ce a lipsit, pentru prima oară in istorie, momentul mult așteptat al speech-ului șefului de promoție. Pentru că acesta nu există, cel puțin oficial, după ce au fost depuse contestații privind faptul ca nu s-ar fi luat in calcul toate criteriile obligatorii pentru stabilirea mediei finale.
     * PUTEREA
     * Cum răspunde Kövesi acuzațiilor grave pe care i le-a adus procuroara Mihaela IORGA
     Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat într-un interviu pentru Ziare.com că nu a cerut niciunui procuror din subordine să dea o anumită soluție într-un dosar, după ce Mihaela Moraru Iorga, fost procuror DNA, a susținut că i s-a cerut, printr-un intermediar, să o rețină pe Elena Udrea într-un dosar, deși Camera Deputaților nu-și dăduse avizul și pentru arestarea acesteia, informează News.ro.
     * TENIS. Elvețianul Roger FEDERER a câștigat pentru a OPTA oară la Wimbledon
     Tenismenul elvețian Roger Federer, cap de serie numărul 3 și locul 5 ATP, a câștigat, duminică, pentru a opta oară la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului, informează Agerpres. Federer l-a învins, în finală, cu scorul de 6-3, 6-1, 6-4, după o oră și 41 de minute, pe croatul Marin Cilici, al șaptea favorit al competiției și poziția a șasea în ierarhia mondială. Elvețianul în vârstă de 35 de ani a câștigat al 19-lea turneu de Grand Slam al anului și al optulea la Wimbledon, unde s-a mai impus în 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 și 2012. Roger Federer a devenit a cincilea jucător care câștigă la Wimbledon fără să piardă vreun set, după Donald Budge (1938), Tony Trabert (1955), Chuck McKinley (1963) și Bjorn Borg (1976).
     * ROMANIA LIBERA
     * Dragnea jr. șterge urmele care duc la TelDrum
     Veriga financiară lipsă dintre Liviu Dragnea și Tel Drum, Ștefan-Valentin Dragnea - chiar fiul șefului PSD, își ascunde conexiunile cu firma îmbogățită din contracte cu statul. Metoda aleasă este una folosită chiar de către proprietarii Tel Drum: folosirea acțiunilor la purtător. Acțiunile la purtător chiar la asta se referă: acțiunile - niște hârtii, practic - sunt ale celui care le deține fizic într-un moment sau altul. Legislația românească nu prevede obligativitatea ca cel care deține astfel de acțiuni să le declare la Registrul Comerțului. Așadar, de fapt, acționariatul unei companii cu acțiuni la purtător este secret.
     * Aniversarea Marii Uniri, pasată baronilor locali
     Guvernul condus de Mihai Tudose vrea să desființeze Departamentul Centenar, activitatea acestuia urmând să fie preluată de Ministerul Culturii. Operațiunea va amâna și mai mult termenele pentru finalizarea programului pentru 2018. Între timp, cabinetul alocă bani pentru județul Vrancea, condus de Marian Oprișan. Secretariatul General al Guvernului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care Departamentul Centenar se va desființa, iar activitatea sa ar urma să fie preluată de Ministerul Culturii (MC). Guvernanții justifică propunerea prin "capacitatea instituțională" a acestui din urmă minister, însă, în practică, lucrurile sunt mai complicate.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Marile companii, băncile și clasa de business s-au trezit încălecate de o haită din PSD
     Spre stupefacția marilor companii, a băncilor și a clasei de business, PSD - un partid care le era favorabil și de pe urma căruia au obținut multe facilități fiscale în trecut, ștergeri de datorii, ajutoare de stat, privatizări - a devenit, sub conducerea lui Liviu Dragnea, un partid care s-a întors împotriva lor. Și nimeni nu știe de ce. Dintr-o dată, multinaționalele, corporatiștii și cei care s-ar putea încadra în clasa de mijloc au devenit inamicii noii conduceri a PSD. Cineva a început să ceară socoteală multinaționalelor, spre bucuria celor din aparatul de stat, a pensionarilor sau a antreprenorilor mici și mijlocii care au pierdut în criză, care au fost scoși din piață de către companiile străine.
     * Problema surplusului comercial german
     Nemții investesc mai puțin decât economisesc sau, mai degrabă, investesc excesul în alte țări, unde banii sunt folosiți pentru cumpărarea de bunuri germane. Pe măsură ce surplusul co­mercial al Germaniei, cea mai mare economie euro­peană, doboară record după re­cord, se intensifică și ata­curile la adresa politicilor și practicilor co­merciale și financiare ale guvernului ger­man, ale firmelor și nemților de rând. Apărarea germană ripostează și ea cu înverșunare. Andreas Kluth, editorul-șef al Handelsblatt, cel mai mare ziar de business din Germania, a ieșit la rampă cu una dintre cele mai cuprinzătoare analize de presă a surplusului comercial german, în care cere ca această problemă să nu fie abordată superficial.
     * Cât de polarizată este economia României: Două treimi din businessul românesc stau în mâinile a 1% din companii
     Aproape două treimi din veniturile firmelor din România (de 275 mld. euro în total) sunt realizate de 1% din companii, semn că economia este puternic polarizată, arată o analiză a companiei de analiză și risc Coface. "Pentru companiile mari este mai ușor să supraviețuiască schimbărilor legislative, ca de exemplu taxa pe stâlp sau impozitul forfetar. Costul ridicat al forței de muncă și instabilitatea fiscală afectează în primul rând firmele mici. De altfel, IMM-urile sunt în general cele mai vulnerabile", explică analistul economic Laurian Lungu. El explică însă și faptul că o ieșire de pe piață sau o insolvență a unei companii mari precum OMV Petrom, Automobile Dacia sau Kaufland ar putea destabiliza întregul mediu de business în contextul în care OMV Petrom contribuie spre exemplu cu 5% la veniturile bugetului general consolidat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 17:54
     Mii de manifestanți defilau astăzi după-amiaza la Roma, împotriva fascismului, la apelul stângii, în timp ce Matteo Salvini, principalul candidat al extremei drepte în alegerile legislative de la 4 martie, a adunat peste 15.000 de persoane la Milano, au constatat jurnaliști AFP.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:34
     Un bărbat a murit sâmbătă după ce s-a aruncat de la etajul 10 al Spitalului Județean de Urgență "Constantin Opriș" din Baia Mare. Bărbatul nu era internat în spital, însă nu se știe nici dacă se afla în vizită la un pacient, spune directorul unității spitalicești, Vasile Pop.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:56
     Cel puțin 38 de persoane au fost ucise în două atentate cu mașină capcană care au vizat vineri palatul prezidențial și un hotel în capitala Somaliei, Mogadiscio, au declarat sâmbătă serviciile de securitate somaleze pentru AFP.  click să citești tot articolul
Politică, 15:34
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță, astăzi, că în urmă cu două zile s-a întâlnit cu Adam Sambrook, viceambasador în cadrul Ambasadei Marii Britanii în România, căruia i-a prezentat stadiul celor trei ale justiției, precum și modificările aduse Codurilor penale.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:19
     Transgaz și BERD au semnat vineri un acord de finanțare de 60 milioane de euro privind construirea conductei BRUA pe teritoriul României.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.