Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 17.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Dependența politicianului de liderul de partid. Cazul Eugen Teodorovici
     Senatorul PSD Eugen Teodorovici a văzut pe propria piele ce înseamnă dependența politicianului de liderul de partid. Liviu Dragnea i-a arătat în mai multe cazuri că în pixul și autoritatea sa pot sta o candidatură pentru Parlament, dar și propunerea sau revocarea pentru un post guvernamental, în funcție de "relația" de moment. Premierul Mihai Tudose l-a demis vineri seară pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din funcția de consilier onorofic. Demiterea a venit la o zi după ce Teodorovici a criticat alocarea a 12 milioane de euro pentru construcția unui stadion în Alexandria și a vorbit despre impozitarea Bisericii.
     * Câți bani pompează românii în sistemul de sănătate austriac
     Tot mai mulți români, în special cei din vestul țării, ajung să scoată bani grei din buzunar pentru a se trata în clinicile austriece care, spun specialiștii, au infrastructura cea mai bună și dotări de ultimă generație. 250 de milioane de euro e suma pe care pacienții români au lăsat-o, pe parcursul anului 2016, în clinicile din Austria. De la an la an, tot mai mulți români preferă să scoată bani grei din buzunar pentru a beneficia de cele mai bune tratamente sau de intervenții chirurgicale sigure. Infrastructura foarte bine pusă la punct și dotările de top sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii, în special cei din vestul țării, optează pentru Viena atunci când întâmpină diverse probleme de sănătate.
     * Emmanuel Macron o pune pe Angela Merkel într-un con de umbră
     În spatele zâmbetelor ce însoțesc redinamizarea relației franco-germane, începe să se contureze o relație de rivalitate între președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul federal german, Angela Merkel, în ceea ce privește rolul de "lider al Europei". Chiar de Ziua Națională a Franței, noul președinte francez a dat o adevărată "lovitură diplomatică" primindu-l la Paris pe liderul Casei Albe, Donald Trump, o vizită care a venit la mai puțin de două luni după cea a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, comentează France-Presse, preluată de dhnet.be. Sunt doar două exemple care arată faptul că este posibilă o redistribuire a rolurilor. "Franța s-a întors în joc", a apreciat Jean-Dominique Giuliani, președintele Fundației Schuman, specializată în chestiuni europene. "Există o reechilibrare, care era necesară, a relației cu Germania", a adăugat el.
     * Orașul din Statele Unite în care țiganii români îi șochează pe localnici
     Cetățenii localității California din Pennsylvania se plâng că aproximativ 30 de familii de țigani imigrați recent din România le fac viața un coșmar, iar nemulțumirile lor au ajuns subiect în presa de peste Oceanul Atlantic. Dawne Roberts locuiește în orașul California de peste decenii. După cum spune doamna Roberts, "ceea ce s-a scris în Pittsburgh Post Gazzette este o versiune mult îndulcită a ceea ce se întâmplă în realitate în orașul nostru. Acei imigranți ilegali nu sunt români obișnuiți, ci țigani din România. Sunt deja vreo 30 de familii de romi în oraș, iar luna viitoare vor mai veni încă 100". "Romii își fac nevoile în locurile de joacă, fură din magazinele din oraș și trimit zeci de mii de dolari în România de câteva ori pe săptămână"
     * Pe ce toacă Parlamentul banii publici. Limuzine de lux de peste 1 milion de euro, cafetiere, cuburi de gheață și hârtie roz în valoare de zeci de mii de euro
     Autoturisme de protocol de peste un milion de euro, electrocasnice, hârtie de xerox roz și covoare cu fire răsucite. Iată pe ce s-au mai dus, cu dare de mână, banii publici. desfășurare a activității legislative. De la începutul anului 2017, Senatul și Camera Deputaților au lansat mai multe serii de proceduri de achiziții publice. De la autoturisme de protocol, la echipamente de bucătărie sau hârtie pentru copiator roz și bleu, toate se regăsesc pe lista de cumpărături a Parlamentului.
     * Un român a preluat managementul transportului public din Abu Dhabi
     Un român a preluat managementul transportului public din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Orădeanul Istvan Csuzi (57 de ani), fostul director al societății de transport local din Oradea, are planuri mărețe: proiectarea și implementarea unui sistem de transport cu tramvaie suspendate sau a unui metrou, pentru care autoritățile din Abu Dhabi alocă 1,5 miliarde de euro. Orădeanul Csuzi Istvan este de profesie inginer electronist, cu doctorat în eficientizare energetică, iar experiența în managementul sistemelor de transport public a dobândit-o prin auto-perfecționare. Vorbește fluent engleza, dar se descurcă și în franceză și germană, pe lângă maghiară și română.
     * BANCHERUL
     * Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu economisește in moneda națională, ci doar in valută
     Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, nu deține depozite in lei, ci doar in euro si dolari, in ciuda faptului că dobânzile pentru economiile in moneda națională, deși au scăzut la minime istorice de doar 0,8% pe an, rămân mult mai mari decât cele pentru valută, care se ridica abia la 0,1-0,2% pe an. Guvernatorul BNR si-a pierdut interesul pentru depozitele in lei din 2012, când si-a închis depozitul in lei in valoare de 200.000 de lei deschis cu un an in urmă, in condițiile in care dobânda medie la depozitele in lei pentru populație a scăzut de la 7% pe an in 2011 la 5% pe an in 2012. Din 2012 pana in prezent, Isărescu nu si-a mai făcut depozite in lei, ci doar in valută, nemaifiind atras, probabil, de mărunțișul pe care-l incasa pentru dobânzile tot mai mici.
     * CAPITAL
     * Președintele Klaus Iohannis a participat la cel mai mare exercițiu militar multinațional
     Președintele Klaus Iohannis a fost prezent sâmbătă, la Cincu (Brașov), la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre "Getica", unde s-a desfășurat exercițiul militar multinațional Saber Guardian 2017, a anunțat Agerpres. Exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 este cea mai amplă și complexă activitate multinațională de pregătire din anul 2017. La acesta participă aproximativ 25.000 de militari și peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de țări aliate și partenere. Acesta se desfășoară pe teritoriul Bulgariei, României și Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfășurați în țara noastră.
     * Reguli complet noi pentru șoferi. Firmele de asigurare pierd puterea absolută pe piața RCA
     Pentru prima dată de la introducerea în România a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, raportul de forțe dintre asigurător și asigurați, respectiv păgubiți, se schimbă. Societățile de asigurare nu doar că pierd controlul absolut în ceea ce privește constatarea, evaluarea și reparația daunelor, dar vor fi strict reglementate și în ceea ce privește felul în care își calculează tarifele. Decontarea directă facultativă, limitarea indirectă a prețurilor și mutarea activității de eveluare și instrumentare a daunelor de la asigurători la service-uri. Aceștia sunt cei trei piloni de bază ai noilor norme RCA, așa cum au ieșit ei după primele câteva întâlniri dintre ASF și reprezentanții asigurătorilor, ai brokerilor, ai transportatorilor și ai service-urilor.
     * COTIDIANUL
     * Aiureala din PSD - Cornel Nistorescu
     PSD-ul de azi traversează o criză acută de personalități și oameni de valoare. Exact ca și adversarul său de moarte, PNL-ul. Viața politică din România este un soi de buletin de știri al ideilor trăsnite, lansate de niște oameni pe care nu-i poți angaja nici pentru slujbe mult mai modeste. Excesul de penibil politic trăit de PSD în aceste săptămîni vine numai de la criza de profesioniști și personalități. În ce sunt specialiști Olguța Vasilescu sau Dragnea? Dar Gabriela Firea și Rovana Plumb? Exact în aceleași materii ca și Ludovic Orban sau Raluca Turcan. Ce personalități științifice, culturale sau de afaceri, ce oameni de nădejde au făcut în ultima vreme un pas către acest partid? Probabil că dacă PSD-ul ar fi fost animat de idei nobile, s-ar fi găsit destui. Dar de cînd PSD-ul a fost dominat numai de combinații și de interese personale, echipa sa de lideri nu putea să arate altfel.
     * Încep primele negocieri, pe fond, pe tema Brexitului
     Negociatorii europeni speră să obțină mai multe detalii cu privire la intențiile încă neclare ale Guvernului britanic luni dimineața, la Bruxelles, la reluarea negocierilor cu privire la Brexit, relatează Reuters. Ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis și echipa sa de negociatori vor fi primiți la Berlaymont, sediul Comisiei Europene, de către negociatorul-șef al UE, francezul Michel Barnier, în vederea primei runde de negocieri pe fond, la aproape o lună după lansarea oficială a negocierilor, pe 19 iunie. Aceste negocieri urmează să stabilească, până la 29 martie 2019, termenii divorțului între Londra și UE și să traseze conturul viitoarelor lor relații.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Turismul, un pariu care poate fi câștigat
     Turismul are un rol important în Uniunea Europeană datorită potențialului ridicat din punct de vedere economic, de ocupare a forței de muncă și datorită implicațiilor sale sociale și de mediu. Statisticile privind turismul sunt utilizate pentru a monitoriza politicile UE în domeniul turismului, politica regională a UE și politica de dezvoltare durabilă. Importanța economică a turismului internațional este măsurată prin proporția veniturilor generate de călătoriile internaționale în raport cu PIB-ul; aceste date provin din statisticile privind balanța de plăți și includ atât călătoriile de afaceri, cât și de agrement.
     * 8000 de militari din Forțele Terestre Române, la SABER GUARDIAN-17
     Militarii Forțelor Terestre Române participă la cel mai mare exercițiu multinațional desfășurat în regiunea țării noastre, SABER GUARDIAN-17 (SG-17). SG-17 este condus de către Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și se desfășoară, în perioada 11-20 iulie a.c., pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. În marja SG17 sunt planificate și alte exerciții naționale sau multinaționale care au rolul de a executa o gamă largă de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.
     * China anunță un flux al investițiilor în România
     Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a anunțat vineri că investitorii chinezi intenționează să se implice în proiecte de infrastructură, energie, agricultură din România. Dragnea a spus vineri, parafrazând un vechi proverb chinez, că Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice. "Un vechi proverb chinez spune că cine nu urcă pe munte nu cunoaște înălțimea cerului. În opinia mea, Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice, care să aducă prosperitate pentru fiecare dintre țările noastre. În mod cert, China este o putere economică mondială de care trebuie să se țină seama în mod serios și care trebuie respectată".
     * Scumpirile de pe piața energiei provoacă îngrijorări
     Cel mai mare furnizor local de energie avertizează, în contextul creșterii alarmante a prețului kilowattului, că efectele scumpirilor se vor propaga în lanț în economie și sugerează ca autoritățile să intervină ca în cazul RCA, informează România liberă. Consecințele au apărut deja și sunt vizibile în facturile populației, care s-au majorat cu 8% de la 1 iulie. Asta în condițiile în care furnizorii ceruseră o majorare de circa 25%. Potrivit directorului general al companiei Electrica SA, Cătălin Stancu, scumpirea nu acoperă nici acum costurile înregistrate de Electrica cu achiziția energiei, iar consecințele se vor vedea mai ales la sfârșitul anului și începutul lui 2018.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Când a spus adevărul șefa DNA?
     Pusă în fața unor acuzații fără precedent, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a acordat un interviu Ziare.com în care încearcă să își "spele" imaginea. Ea a vorbit atât despre dosarul Tel Drum, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este vizat de către procurorii anticorupție, ca urmare a relatărilor Rise Project, cât, mai ales, despre reproșurile din sânul instituției pe care o conduce. Unele dintre afirmații contravin flagrant de cele spuse de alți magistrați, precum Doru Țuluș, Mihaela Moraru-Iorga și Marin Nicolae care s-au adresat Inspecției Judiciare după ce au fost revocați din funcții și catalogați drept "infractori și că trebuie pedepsiți".
     * Erdoğan le-a făcut o "surpriză" utilizatorilor de telefonie mobilă din Turcia
     Utilizatorii de telefoane mobile din Turcia au avut surpriza să audă un mesaj vocal de la președintele Recep Tayyip Erdoğan, la folosirea receptorului, începând cu miezul nopții. Mesajul a fost trimis cu ocazia aniversării încercării eșuate de lovitură de stat, la 15 iulie 2016. După apelarea oricărui număr, în loc să audă soneria de apel, utilizatorii au ascultat un mesaj vocal de la Erdoğan, felicitându-i pentru sărbătoarea națională a "democrației și unității", care marchează încercarea de preluare a puterii. Sunetul de apel s-a auzit numai după ce mesajul lui Erdoğan a încetat. "În calitate de președinte, vă felicit de 15 iulie, Ziua Națională a Democrației și Unității, gândindu-mă cu smerenie la martirii și la eroii noștri [care au înfrânt lovitura de stat], dorindu-le sănătate și bunăstare", a afirmat domnul Erdoğan în mesajul său.
     * Cât s-a FURAT pe zi în România
     O analiză a Poliției Române arată cât s-a furat pe zi în România. Un top al infracțiunilor economice din primele șase luni ale anului 2017 arată că cele mai multe fapte depistate de oamenii legii au fost cele de evaziune fiscală. Bilanțul oficial arată că polițiștii din întreaga țară au constatat peste 10.000 de infracțiuni economice, adică în jur de 55 de fapte penale de acest gen pe zi. Valoarea prejudiciului în cele șase luni - 1,2 milioane de lei, arată că s-a furat, practic, peste 6.600 de lei pe zi. Tot în această perioadă au fost confiscate sau indisponibilizate bunuri în valoare de peste 25.000.000 de lei.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Ninsoare în toiul verii pe Transalpina
     Din cauza schimbări bruște a temperaturii, sub 4 grade Celsius, pe DN 67C, Transalpina, între km 34-37, s-au înregistrat căderi de grindina și lapoviță. Angajații districtului Rânca au intervenit cu clorura de calciu pentru a evita formarea ghețușului pe drum. Secția Drumuri Naționale Târgu Jiu sfătuiește conducătorii auto surprinși cu autovehiculele neechipate de iarna, sa rămână opriți pe marginea părții carosabile pana când condițiile meteo permit reluarea călătoriei.
     * Kovesi vorbește într-un interviu despre dosarele Tel-Drum
     Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus duminică, într-un interviu pentru ziare.com, că a mai fost un dosar Tel-Drum închis prin clasare în 2010. De asemenea, Kovesi vorbește și despre dezvăluirile Rise Project, dar și despre investigația Dragnea-Tel Drum. "Din 2013, de când sunt procuror-șef DNA, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată și condamnat definitiv, mai este un dosar în care a fost trimis în judecată, e pe rolul ICCJ, și avem aceste dosare în lucru. Eu vă pot spune ce s-a întâmplat din 2013 până acum", a spus Kovesi.
     * Havrileț (ANRE): Deocamdată nu luăm în considerare plafonarea tarifelor la energie
     Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în considerație deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piața nu este funcțională, a declarat, pentru AGERPRES, președintele ANRE, Niculae Havrileț. El a fost întrebat dacă este nevoie, pe piața de energie, de o plafonare a prețurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii și a ofertei pe piața de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condițiile în care prețul în piață a crescut foarte mult.
     * Afacere cu lapte de măgăriță în Bihor
     La Cauaceu funcționează singura fabrică de lapte de măgăriță autorizată și singura care produce lapte de măgăriță ecologic în țară. Exploatația numără 120 de asine și 60 de mânji. Laptele produs e vândut prin farmacii și marile lanțuri de magazine în sticluțe "de sfert" pentru că, fiind plin de nutrienți, dar și dificil de obținut, un litru costă circa 120 lei. "O măgăriță bine îngrijită dă în medie o jumătate de litru de lapte pe zi și poate fi mulsă doar trei luni pe an", spune unul dintre proprietarii afacerii, Călin Nistor.
     * NATIONAL
     * Șmen șocant la vârful Sportului
     Soc total in lumea sportului, după ce in ultimele zile s-au întețit suspiciunile privind "șmenuirea" echipei care va participa la Universiada din Taiwan. Si chiar daca astfel de bănuieli au existat cu privire si la delegațiile oficiale care au reprezentat Romania la precedentele Universiade din ultimii ani. Numai ca, de aceasta data, tot mai multi oameni s-au decis sa spargă "omerta", vorbind deschis despre ceea ce se întâmplă la nivelul conducerii Federației Sportului Școlar si Universitar (FSSU). Acolo unde directoarea generala Claudia Georgescu, care a fost propusa pe funcție după ce a fost zburată din postul de secretar general al Ministerului Tineretului si Sportului.
     * Scandal monstru la Academia de Politie!
     Situație mai mult decât tensionată la ceremonia oficială de depunere a jurământului a absolvenților la Academia de Politie, care a lăsat un gust amar putinilor "inițiați" ai sistemului care știau de ce a lipsit, pentru prima oară in istorie, momentul mult așteptat al speech-ului șefului de promoție. Pentru că acesta nu există, cel puțin oficial, după ce au fost depuse contestații privind faptul ca nu s-ar fi luat in calcul toate criteriile obligatorii pentru stabilirea mediei finale.
     * PUTEREA
     * Cum răspunde Kövesi acuzațiilor grave pe care i le-a adus procuroara Mihaela IORGA
     Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat într-un interviu pentru Ziare.com că nu a cerut niciunui procuror din subordine să dea o anumită soluție într-un dosar, după ce Mihaela Moraru Iorga, fost procuror DNA, a susținut că i s-a cerut, printr-un intermediar, să o rețină pe Elena Udrea într-un dosar, deși Camera Deputaților nu-și dăduse avizul și pentru arestarea acesteia, informează News.ro.
     * TENIS. Elvețianul Roger FEDERER a câștigat pentru a OPTA oară la Wimbledon
     Tenismenul elvețian Roger Federer, cap de serie numărul 3 și locul 5 ATP, a câștigat, duminică, pentru a opta oară la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului, informează Agerpres. Federer l-a învins, în finală, cu scorul de 6-3, 6-1, 6-4, după o oră și 41 de minute, pe croatul Marin Cilici, al șaptea favorit al competiției și poziția a șasea în ierarhia mondială. Elvețianul în vârstă de 35 de ani a câștigat al 19-lea turneu de Grand Slam al anului și al optulea la Wimbledon, unde s-a mai impus în 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 și 2012. Roger Federer a devenit a cincilea jucător care câștigă la Wimbledon fără să piardă vreun set, după Donald Budge (1938), Tony Trabert (1955), Chuck McKinley (1963) și Bjorn Borg (1976).
     * ROMANIA LIBERA
     * Dragnea jr. șterge urmele care duc la TelDrum
     Veriga financiară lipsă dintre Liviu Dragnea și Tel Drum, Ștefan-Valentin Dragnea - chiar fiul șefului PSD, își ascunde conexiunile cu firma îmbogățită din contracte cu statul. Metoda aleasă este una folosită chiar de către proprietarii Tel Drum: folosirea acțiunilor la purtător. Acțiunile la purtător chiar la asta se referă: acțiunile - niște hârtii, practic - sunt ale celui care le deține fizic într-un moment sau altul. Legislația românească nu prevede obligativitatea ca cel care deține astfel de acțiuni să le declare la Registrul Comerțului. Așadar, de fapt, acționariatul unei companii cu acțiuni la purtător este secret.
     * Aniversarea Marii Uniri, pasată baronilor locali
     Guvernul condus de Mihai Tudose vrea să desființeze Departamentul Centenar, activitatea acestuia urmând să fie preluată de Ministerul Culturii. Operațiunea va amâna și mai mult termenele pentru finalizarea programului pentru 2018. Între timp, cabinetul alocă bani pentru județul Vrancea, condus de Marian Oprișan. Secretariatul General al Guvernului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care Departamentul Centenar se va desființa, iar activitatea sa ar urma să fie preluată de Ministerul Culturii (MC). Guvernanții justifică propunerea prin "capacitatea instituțională" a acestui din urmă minister, însă, în practică, lucrurile sunt mai complicate.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Marile companii, băncile și clasa de business s-au trezit încălecate de o haită din PSD
     Spre stupefacția marilor companii, a băncilor și a clasei de business, PSD - un partid care le era favorabil și de pe urma căruia au obținut multe facilități fiscale în trecut, ștergeri de datorii, ajutoare de stat, privatizări - a devenit, sub conducerea lui Liviu Dragnea, un partid care s-a întors împotriva lor. Și nimeni nu știe de ce. Dintr-o dată, multinaționalele, corporatiștii și cei care s-ar putea încadra în clasa de mijloc au devenit inamicii noii conduceri a PSD. Cineva a început să ceară socoteală multinaționalelor, spre bucuria celor din aparatul de stat, a pensionarilor sau a antreprenorilor mici și mijlocii care au pierdut în criză, care au fost scoși din piață de către companiile străine.
     * Problema surplusului comercial german
     Nemții investesc mai puțin decât economisesc sau, mai degrabă, investesc excesul în alte țări, unde banii sunt folosiți pentru cumpărarea de bunuri germane. Pe măsură ce surplusul co­mercial al Germaniei, cea mai mare economie euro­peană, doboară record după re­cord, se intensifică și ata­curile la adresa politicilor și practicilor co­merciale și financiare ale guvernului ger­man, ale firmelor și nemților de rând. Apărarea germană ripostează și ea cu înverșunare. Andreas Kluth, editorul-șef al Handelsblatt, cel mai mare ziar de business din Germania, a ieșit la rampă cu una dintre cele mai cuprinzătoare analize de presă a surplusului comercial german, în care cere ca această problemă să nu fie abordată superficial.
     * Cât de polarizată este economia României: Două treimi din businessul românesc stau în mâinile a 1% din companii
     Aproape două treimi din veniturile firmelor din România (de 275 mld. euro în total) sunt realizate de 1% din companii, semn că economia este puternic polarizată, arată o analiză a companiei de analiză și risc Coface. "Pentru companiile mari este mai ușor să supraviețuiască schimbărilor legislative, ca de exemplu taxa pe stâlp sau impozitul forfetar. Costul ridicat al forței de muncă și instabilitatea fiscală afectează în primul rând firmele mici. De altfel, IMM-urile sunt în general cele mai vulnerabile", explică analistul economic Laurian Lungu. El explică însă și faptul că o ieșire de pe piață sau o insolvență a unei companii mari precum OMV Petrom, Automobile Dacia sau Kaufland ar putea destabiliza întregul mediu de business în contextul în care OMV Petrom contribuie spre exemplu cu 5% la veniturile bugetului general consolidat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 11:06
     * ACTUALIZARE 13:50
     Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi cu 279 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și o abținere proiectul de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", conform unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Politică, 13:31
CAMERA DEPUTAȚILOR:
     Camera Deputaților a decis, astăzi, înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, conform Agerpres.  detalii
Politică, 12:26
TOADER, DESPRE SCRISOAREA COMISIEI PARLAMENTARE PRIVIND REFUZUL LUI KOVESI DE A VENI LA AUDIERI:
     Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat astăzi că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se semnalează refuzul șefei DNA Codruța Kovesi de a se prezenta la audieri, precizând că va fi luată o decizie după ce documentul va fi analizat, potrivit unei surse din presă.  detalii
Companii-Afaceri, 12:14
GRAMPET GROUP:
     Grampet Group își asumă plata contribuțiilor pentru angajații săi, astfel încât salariile celor 7.100 de angajați nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, anunță azi reprezentanții holdingului feroviar privat din țara noastră, conform Agerpres.  detalii
Companii-Afaceri, 12:01
INS:
     Numărul mediu de salariați a crescut cu 1,7% în 2016 față de anul precedent iar cel mai mare număr mediu de salariați s-a înregistrat în îndustrie, reprezentând 34,8% din total, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Ediții precedente
Jurnal Bursier
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
21.11.2017
BURSELE DIN LUME
     * Piețele au depășit impactul inițial negativ generat de impasul politic din Germania
       Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în a doua parte a zilei, după ce, anterior, scăzuseră pe motiv că negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernământ în Germania erau...  detalii
20.11.2017
BVB
     * Piața, dominată de tranzacțiile cu obligațiuni, care au generat peste 80% din rulajul total
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ultima ședință de tranzacționare a săptămâ-nii a fost de 266,56 milioane lei, mult peste media anuală de 48,61 milioane de lei, în...  detalii
20.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au scăzut vineri, din cauza estimărilor dezamăgitoare lansate de unele companii.  detalii
17.11.2017
BVB
     * SIF5 a cumpărat 7,57% din "Turism Felix", printr-un "deal" de 7,5 milioane lei
     * Rulaj de 10 milioane euro, în ședința de joi
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 46,21 milioane lei (9,96 milioane euro), puțin peste rulajul de miercuri...  detalii
17.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele din Europa au urcat ieri, cele mai importante câștiguri fiind înregistrate în sectorul construcțiilor, după ce firma franceză "Bouygues" SA a raportat...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0042
2,3802
3,0995
3,9960
0,1822
0,6255
0,2249
4,6551
5,2461
1,4877
3,5249
0,2251
0,4802
1,0999
0,0667
0,4669
1,0017
3,9650
0,2813
1,2166
0,5977
0,0611
0,3643
0,2091
2,7052
0,0392
0,1498
1,0795
0,6153
0,1210
163,2575
5,5883
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
30.10.2017
     Ludwik Sobolewski handed in his resignation.
     Wow!
     Friday, the Bucharest Stock Exchange (BVB) posted on its website the text of a "Current report":
     "The Bucharest Stock Exchange is announcing that on October 27th, 2017, Mr. Ludwik Sobolewski has notified the company about his resignation from the position of CEO of the company".  details
27.10.2017
RUMORS: THE NEW CEO OF THE BSE, SOUGHT IN THE BANKING INDUSTRY
     * Two months have passed since Sobolewski's term expired
       Even though the management of the Bucharest Stock Exchange has not been officially announced, the result of the interviews for the position of CEO held on September 25th, it seems that already a new search has been launched, which focuses on the banking sector.  details
27.10.2017
     * Lucian Bode: "I have great doubts that the state will come out a winner from the FP-Electrica transaction and I don't think that this acquisition constitutes a zero priority for the company"
     * Gabriel Dumitrașcu: "I hope that by tomorrow (ed. note: today) at 10:00, the ASF will issue a statement, otherwise it means Mircea Ursache is reckless"
       The General Shareholder Meeting of Electrica set to take place today announces itself very interesting as, on the agenda, it includes the election of the members of the Board of Directors by applying the cumulative voting method, as well as approving the acquisition by Electrica of the stakes of the Proprietatea Fund (21% each) in the distribution subsidiaries of Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud and Electrica Furnizare, for a price of 752,031,841 lei, a cost higher by 60 million for the company compared to the failed negotiation of March 2016.  details
.