GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 17.07.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Dependența politicianului de liderul de partid. Cazul Eugen Teodorovici
     Senatorul PSD Eugen Teodorovici a văzut pe propria piele ce înseamnă dependența politicianului de liderul de partid. Liviu Dragnea i-a arătat în mai multe cazuri că în pixul și autoritatea sa pot sta o candidatură pentru Parlament, dar și propunerea sau revocarea pentru un post guvernamental, în funcție de "relația" de moment. Premierul Mihai Tudose l-a demis vineri seară pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din funcția de consilier onorofic. Demiterea a venit la o zi după ce Teodorovici a criticat alocarea a 12 milioane de euro pentru construcția unui stadion în Alexandria și a vorbit despre impozitarea Bisericii.
     * Câți bani pompează românii în sistemul de sănătate austriac
     Tot mai mulți români, în special cei din vestul țării, ajung să scoată bani grei din buzunar pentru a se trata în clinicile austriece care, spun specialiștii, au infrastructura cea mai bună și dotări de ultimă generație. 250 de milioane de euro e suma pe care pacienții români au lăsat-o, pe parcursul anului 2016, în clinicile din Austria. De la an la an, tot mai mulți români preferă să scoată bani grei din buzunar pentru a beneficia de cele mai bune tratamente sau de intervenții chirurgicale sigure. Infrastructura foarte bine pusă la punct și dotările de top sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii, în special cei din vestul țării, optează pentru Viena atunci când întâmpină diverse probleme de sănătate.
     * Emmanuel Macron o pune pe Angela Merkel într-un con de umbră
     În spatele zâmbetelor ce însoțesc redinamizarea relației franco-germane, începe să se contureze o relație de rivalitate între președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul federal german, Angela Merkel, în ceea ce privește rolul de "lider al Europei". Chiar de Ziua Națională a Franței, noul președinte francez a dat o adevărată "lovitură diplomatică" primindu-l la Paris pe liderul Casei Albe, Donald Trump, o vizită care a venit la mai puțin de două luni după cea a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, comentează France-Presse, preluată de dhnet.be. Sunt doar două exemple care arată faptul că este posibilă o redistribuire a rolurilor. "Franța s-a întors în joc", a apreciat Jean-Dominique Giuliani, președintele Fundației Schuman, specializată în chestiuni europene. "Există o reechilibrare, care era necesară, a relației cu Germania", a adăugat el.
     * Orașul din Statele Unite în care țiganii români îi șochează pe localnici
     Cetățenii localității California din Pennsylvania se plâng că aproximativ 30 de familii de țigani imigrați recent din România le fac viața un coșmar, iar nemulțumirile lor au ajuns subiect în presa de peste Oceanul Atlantic. Dawne Roberts locuiește în orașul California de peste decenii. După cum spune doamna Roberts, "ceea ce s-a scris în Pittsburgh Post Gazzette este o versiune mult îndulcită a ceea ce se întâmplă în realitate în orașul nostru. Acei imigranți ilegali nu sunt români obișnuiți, ci țigani din România. Sunt deja vreo 30 de familii de romi în oraș, iar luna viitoare vor mai veni încă 100". "Romii își fac nevoile în locurile de joacă, fură din magazinele din oraș și trimit zeci de mii de dolari în România de câteva ori pe săptămână"
     * Pe ce toacă Parlamentul banii publici. Limuzine de lux de peste 1 milion de euro, cafetiere, cuburi de gheață și hârtie roz în valoare de zeci de mii de euro
     Autoturisme de protocol de peste un milion de euro, electrocasnice, hârtie de xerox roz și covoare cu fire răsucite. Iată pe ce s-au mai dus, cu dare de mână, banii publici. desfășurare a activității legislative. De la începutul anului 2017, Senatul și Camera Deputaților au lansat mai multe serii de proceduri de achiziții publice. De la autoturisme de protocol, la echipamente de bucătărie sau hârtie pentru copiator roz și bleu, toate se regăsesc pe lista de cumpărături a Parlamentului.
     * Un român a preluat managementul transportului public din Abu Dhabi
     Un român a preluat managementul transportului public din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Orădeanul Istvan Csuzi (57 de ani), fostul director al societății de transport local din Oradea, are planuri mărețe: proiectarea și implementarea unui sistem de transport cu tramvaie suspendate sau a unui metrou, pentru care autoritățile din Abu Dhabi alocă 1,5 miliarde de euro. Orădeanul Csuzi Istvan este de profesie inginer electronist, cu doctorat în eficientizare energetică, iar experiența în managementul sistemelor de transport public a dobândit-o prin auto-perfecționare. Vorbește fluent engleza, dar se descurcă și în franceză și germană, pe lângă maghiară și română.
     * BANCHERUL
     * Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu economisește in moneda națională, ci doar in valută
     Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, nu deține depozite in lei, ci doar in euro si dolari, in ciuda faptului că dobânzile pentru economiile in moneda națională, deși au scăzut la minime istorice de doar 0,8% pe an, rămân mult mai mari decât cele pentru valută, care se ridica abia la 0,1-0,2% pe an. Guvernatorul BNR si-a pierdut interesul pentru depozitele in lei din 2012, când si-a închis depozitul in lei in valoare de 200.000 de lei deschis cu un an in urmă, in condițiile in care dobânda medie la depozitele in lei pentru populație a scăzut de la 7% pe an in 2011 la 5% pe an in 2012. Din 2012 pana in prezent, Isărescu nu si-a mai făcut depozite in lei, ci doar in valută, nemaifiind atras, probabil, de mărunțișul pe care-l incasa pentru dobânzile tot mai mici.
     * CAPITAL
     * Președintele Klaus Iohannis a participat la cel mai mare exercițiu militar multinațional
     Președintele Klaus Iohannis a fost prezent sâmbătă, la Cincu (Brașov), la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre "Getica", unde s-a desfășurat exercițiul militar multinațional Saber Guardian 2017, a anunțat Agerpres. Exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 este cea mai amplă și complexă activitate multinațională de pregătire din anul 2017. La acesta participă aproximativ 25.000 de militari și peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de țări aliate și partenere. Acesta se desfășoară pe teritoriul Bulgariei, României și Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfășurați în țara noastră.
     * Reguli complet noi pentru șoferi. Firmele de asigurare pierd puterea absolută pe piața RCA
     Pentru prima dată de la introducerea în România a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, raportul de forțe dintre asigurător și asigurați, respectiv păgubiți, se schimbă. Societățile de asigurare nu doar că pierd controlul absolut în ceea ce privește constatarea, evaluarea și reparația daunelor, dar vor fi strict reglementate și în ceea ce privește felul în care își calculează tarifele. Decontarea directă facultativă, limitarea indirectă a prețurilor și mutarea activității de eveluare și instrumentare a daunelor de la asigurători la service-uri. Aceștia sunt cei trei piloni de bază ai noilor norme RCA, așa cum au ieșit ei după primele câteva întâlniri dintre ASF și reprezentanții asigurătorilor, ai brokerilor, ai transportatorilor și ai service-urilor.
     * COTIDIANUL
     * Aiureala din PSD - Cornel Nistorescu
     PSD-ul de azi traversează o criză acută de personalități și oameni de valoare. Exact ca și adversarul său de moarte, PNL-ul. Viața politică din România este un soi de buletin de știri al ideilor trăsnite, lansate de niște oameni pe care nu-i poți angaja nici pentru slujbe mult mai modeste. Excesul de penibil politic trăit de PSD în aceste săptămîni vine numai de la criza de profesioniști și personalități. În ce sunt specialiști Olguța Vasilescu sau Dragnea? Dar Gabriela Firea și Rovana Plumb? Exact în aceleași materii ca și Ludovic Orban sau Raluca Turcan. Ce personalități științifice, culturale sau de afaceri, ce oameni de nădejde au făcut în ultima vreme un pas către acest partid? Probabil că dacă PSD-ul ar fi fost animat de idei nobile, s-ar fi găsit destui. Dar de cînd PSD-ul a fost dominat numai de combinații și de interese personale, echipa sa de lideri nu putea să arate altfel.
     * Încep primele negocieri, pe fond, pe tema Brexitului
     Negociatorii europeni speră să obțină mai multe detalii cu privire la intențiile încă neclare ale Guvernului britanic luni dimineața, la Bruxelles, la reluarea negocierilor cu privire la Brexit, relatează Reuters. Ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis și echipa sa de negociatori vor fi primiți la Berlaymont, sediul Comisiei Europene, de către negociatorul-șef al UE, francezul Michel Barnier, în vederea primei runde de negocieri pe fond, la aproape o lună după lansarea oficială a negocierilor, pe 19 iunie. Aceste negocieri urmează să stabilească, până la 29 martie 2019, termenii divorțului între Londra și UE și să traseze conturul viitoarelor lor relații.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Turismul, un pariu care poate fi câștigat
     Turismul are un rol important în Uniunea Europeană datorită potențialului ridicat din punct de vedere economic, de ocupare a forței de muncă și datorită implicațiilor sale sociale și de mediu. Statisticile privind turismul sunt utilizate pentru a monitoriza politicile UE în domeniul turismului, politica regională a UE și politica de dezvoltare durabilă. Importanța economică a turismului internațional este măsurată prin proporția veniturilor generate de călătoriile internaționale în raport cu PIB-ul; aceste date provin din statisticile privind balanța de plăți și includ atât călătoriile de afaceri, cât și de agrement.
     * 8000 de militari din Forțele Terestre Române, la SABER GUARDIAN-17
     Militarii Forțelor Terestre Române participă la cel mai mare exercițiu multinațional desfășurat în regiunea țării noastre, SABER GUARDIAN-17 (SG-17). SG-17 este condus de către Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și se desfășoară, în perioada 11-20 iulie a.c., pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. În marja SG17 sunt planificate și alte exerciții naționale sau multinaționale care au rolul de a executa o gamă largă de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.
     * China anunță un flux al investițiilor în România
     Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a anunțat vineri că investitorii chinezi intenționează să se implice în proiecte de infrastructură, energie, agricultură din România. Dragnea a spus vineri, parafrazând un vechi proverb chinez, că Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice. "Un vechi proverb chinez spune că cine nu urcă pe munte nu cunoaște înălțimea cerului. În opinia mea, Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice, care să aducă prosperitate pentru fiecare dintre țările noastre. În mod cert, China este o putere economică mondială de care trebuie să se țină seama în mod serios și care trebuie respectată".
     * Scumpirile de pe piața energiei provoacă îngrijorări
     Cel mai mare furnizor local de energie avertizează, în contextul creșterii alarmante a prețului kilowattului, că efectele scumpirilor se vor propaga în lanț în economie și sugerează ca autoritățile să intervină ca în cazul RCA, informează România liberă. Consecințele au apărut deja și sunt vizibile în facturile populației, care s-au majorat cu 8% de la 1 iulie. Asta în condițiile în care furnizorii ceruseră o majorare de circa 25%. Potrivit directorului general al companiei Electrica SA, Cătălin Stancu, scumpirea nu acoperă nici acum costurile înregistrate de Electrica cu achiziția energiei, iar consecințele se vor vedea mai ales la sfârșitul anului și începutul lui 2018.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Când a spus adevărul șefa DNA?
     Pusă în fața unor acuzații fără precedent, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a acordat un interviu Ziare.com în care încearcă să își "spele" imaginea. Ea a vorbit atât despre dosarul Tel Drum, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este vizat de către procurorii anticorupție, ca urmare a relatărilor Rise Project, cât, mai ales, despre reproșurile din sânul instituției pe care o conduce. Unele dintre afirmații contravin flagrant de cele spuse de alți magistrați, precum Doru Țuluș, Mihaela Moraru-Iorga și Marin Nicolae care s-au adresat Inspecției Judiciare după ce au fost revocați din funcții și catalogați drept "infractori și că trebuie pedepsiți".
     * Erdoğan le-a făcut o "surpriză" utilizatorilor de telefonie mobilă din Turcia
     Utilizatorii de telefoane mobile din Turcia au avut surpriza să audă un mesaj vocal de la președintele Recep Tayyip Erdoğan, la folosirea receptorului, începând cu miezul nopții. Mesajul a fost trimis cu ocazia aniversării încercării eșuate de lovitură de stat, la 15 iulie 2016. După apelarea oricărui număr, în loc să audă soneria de apel, utilizatorii au ascultat un mesaj vocal de la Erdoğan, felicitându-i pentru sărbătoarea națională a "democrației și unității", care marchează încercarea de preluare a puterii. Sunetul de apel s-a auzit numai după ce mesajul lui Erdoğan a încetat. "În calitate de președinte, vă felicit de 15 iulie, Ziua Națională a Democrației și Unității, gândindu-mă cu smerenie la martirii și la eroii noștri [care au înfrânt lovitura de stat], dorindu-le sănătate și bunăstare", a afirmat domnul Erdoğan în mesajul său.
     * Cât s-a FURAT pe zi în România
     O analiză a Poliției Române arată cât s-a furat pe zi în România. Un top al infracțiunilor economice din primele șase luni ale anului 2017 arată că cele mai multe fapte depistate de oamenii legii au fost cele de evaziune fiscală. Bilanțul oficial arată că polițiștii din întreaga țară au constatat peste 10.000 de infracțiuni economice, adică în jur de 55 de fapte penale de acest gen pe zi. Valoarea prejudiciului în cele șase luni - 1,2 milioane de lei, arată că s-a furat, practic, peste 6.600 de lei pe zi. Tot în această perioadă au fost confiscate sau indisponibilizate bunuri în valoare de peste 25.000.000 de lei.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Ninsoare în toiul verii pe Transalpina
     Din cauza schimbări bruște a temperaturii, sub 4 grade Celsius, pe DN 67C, Transalpina, între km 34-37, s-au înregistrat căderi de grindina și lapoviță. Angajații districtului Rânca au intervenit cu clorura de calciu pentru a evita formarea ghețușului pe drum. Secția Drumuri Naționale Târgu Jiu sfătuiește conducătorii auto surprinși cu autovehiculele neechipate de iarna, sa rămână opriți pe marginea părții carosabile pana când condițiile meteo permit reluarea călătoriei.
     * Kovesi vorbește într-un interviu despre dosarele Tel-Drum
     Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus duminică, într-un interviu pentru ziare.com, că a mai fost un dosar Tel-Drum închis prin clasare în 2010. De asemenea, Kovesi vorbește și despre dezvăluirile Rise Project, dar și despre investigația Dragnea-Tel Drum. "Din 2013, de când sunt procuror-șef DNA, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată și condamnat definitiv, mai este un dosar în care a fost trimis în judecată, e pe rolul ICCJ, și avem aceste dosare în lucru. Eu vă pot spune ce s-a întâmplat din 2013 până acum", a spus Kovesi.
     * Havrileț (ANRE): Deocamdată nu luăm în considerare plafonarea tarifelor la energie
     Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în considerație deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piața nu este funcțională, a declarat, pentru AGERPRES, președintele ANRE, Niculae Havrileț. El a fost întrebat dacă este nevoie, pe piața de energie, de o plafonare a prețurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii și a ofertei pe piața de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condițiile în care prețul în piață a crescut foarte mult.
     * Afacere cu lapte de măgăriță în Bihor
     La Cauaceu funcționează singura fabrică de lapte de măgăriță autorizată și singura care produce lapte de măgăriță ecologic în țară. Exploatația numără 120 de asine și 60 de mânji. Laptele produs e vândut prin farmacii și marile lanțuri de magazine în sticluțe "de sfert" pentru că, fiind plin de nutrienți, dar și dificil de obținut, un litru costă circa 120 lei. "O măgăriță bine îngrijită dă în medie o jumătate de litru de lapte pe zi și poate fi mulsă doar trei luni pe an", spune unul dintre proprietarii afacerii, Călin Nistor.
     * NATIONAL
     * Șmen șocant la vârful Sportului
     Soc total in lumea sportului, după ce in ultimele zile s-au întețit suspiciunile privind "șmenuirea" echipei care va participa la Universiada din Taiwan. Si chiar daca astfel de bănuieli au existat cu privire si la delegațiile oficiale care au reprezentat Romania la precedentele Universiade din ultimii ani. Numai ca, de aceasta data, tot mai multi oameni s-au decis sa spargă "omerta", vorbind deschis despre ceea ce se întâmplă la nivelul conducerii Federației Sportului Școlar si Universitar (FSSU). Acolo unde directoarea generala Claudia Georgescu, care a fost propusa pe funcție după ce a fost zburată din postul de secretar general al Ministerului Tineretului si Sportului.
     * Scandal monstru la Academia de Politie!
     Situație mai mult decât tensionată la ceremonia oficială de depunere a jurământului a absolvenților la Academia de Politie, care a lăsat un gust amar putinilor "inițiați" ai sistemului care știau de ce a lipsit, pentru prima oară in istorie, momentul mult așteptat al speech-ului șefului de promoție. Pentru că acesta nu există, cel puțin oficial, după ce au fost depuse contestații privind faptul ca nu s-ar fi luat in calcul toate criteriile obligatorii pentru stabilirea mediei finale.
     * PUTEREA
     * Cum răspunde Kövesi acuzațiilor grave pe care i le-a adus procuroara Mihaela IORGA
     Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat într-un interviu pentru Ziare.com că nu a cerut niciunui procuror din subordine să dea o anumită soluție într-un dosar, după ce Mihaela Moraru Iorga, fost procuror DNA, a susținut că i s-a cerut, printr-un intermediar, să o rețină pe Elena Udrea într-un dosar, deși Camera Deputaților nu-și dăduse avizul și pentru arestarea acesteia, informează News.ro.
     * TENIS. Elvețianul Roger FEDERER a câștigat pentru a OPTA oară la Wimbledon
     Tenismenul elvețian Roger Federer, cap de serie numărul 3 și locul 5 ATP, a câștigat, duminică, pentru a opta oară la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului, informează Agerpres. Federer l-a învins, în finală, cu scorul de 6-3, 6-1, 6-4, după o oră și 41 de minute, pe croatul Marin Cilici, al șaptea favorit al competiției și poziția a șasea în ierarhia mondială. Elvețianul în vârstă de 35 de ani a câștigat al 19-lea turneu de Grand Slam al anului și al optulea la Wimbledon, unde s-a mai impus în 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 și 2012. Roger Federer a devenit a cincilea jucător care câștigă la Wimbledon fără să piardă vreun set, după Donald Budge (1938), Tony Trabert (1955), Chuck McKinley (1963) și Bjorn Borg (1976).
     * ROMANIA LIBERA
     * Dragnea jr. șterge urmele care duc la TelDrum
     Veriga financiară lipsă dintre Liviu Dragnea și Tel Drum, Ștefan-Valentin Dragnea - chiar fiul șefului PSD, își ascunde conexiunile cu firma îmbogățită din contracte cu statul. Metoda aleasă este una folosită chiar de către proprietarii Tel Drum: folosirea acțiunilor la purtător. Acțiunile la purtător chiar la asta se referă: acțiunile - niște hârtii, practic - sunt ale celui care le deține fizic într-un moment sau altul. Legislația românească nu prevede obligativitatea ca cel care deține astfel de acțiuni să le declare la Registrul Comerțului. Așadar, de fapt, acționariatul unei companii cu acțiuni la purtător este secret.
     * Aniversarea Marii Uniri, pasată baronilor locali
     Guvernul condus de Mihai Tudose vrea să desființeze Departamentul Centenar, activitatea acestuia urmând să fie preluată de Ministerul Culturii. Operațiunea va amâna și mai mult termenele pentru finalizarea programului pentru 2018. Între timp, cabinetul alocă bani pentru județul Vrancea, condus de Marian Oprișan. Secretariatul General al Guvernului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care Departamentul Centenar se va desființa, iar activitatea sa ar urma să fie preluată de Ministerul Culturii (MC). Guvernanții justifică propunerea prin "capacitatea instituțională" a acestui din urmă minister, însă, în practică, lucrurile sunt mai complicate.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Marile companii, băncile și clasa de business s-au trezit încălecate de o haită din PSD
     Spre stupefacția marilor companii, a băncilor și a clasei de business, PSD - un partid care le era favorabil și de pe urma căruia au obținut multe facilități fiscale în trecut, ștergeri de datorii, ajutoare de stat, privatizări - a devenit, sub conducerea lui Liviu Dragnea, un partid care s-a întors împotriva lor. Și nimeni nu știe de ce. Dintr-o dată, multinaționalele, corporatiștii și cei care s-ar putea încadra în clasa de mijloc au devenit inamicii noii conduceri a PSD. Cineva a început să ceară socoteală multinaționalelor, spre bucuria celor din aparatul de stat, a pensionarilor sau a antreprenorilor mici și mijlocii care au pierdut în criză, care au fost scoși din piață de către companiile străine.
     * Problema surplusului comercial german
     Nemții investesc mai puțin decât economisesc sau, mai degrabă, investesc excesul în alte țări, unde banii sunt folosiți pentru cumpărarea de bunuri germane. Pe măsură ce surplusul co­mercial al Germaniei, cea mai mare economie euro­peană, doboară record după re­cord, se intensifică și ata­curile la adresa politicilor și practicilor co­merciale și financiare ale guvernului ger­man, ale firmelor și nemților de rând. Apărarea germană ripostează și ea cu înverșunare. Andreas Kluth, editorul-șef al Handelsblatt, cel mai mare ziar de business din Germania, a ieșit la rampă cu una dintre cele mai cuprinzătoare analize de presă a surplusului comercial german, în care cere ca această problemă să nu fie abordată superficial.
     * Cât de polarizată este economia României: Două treimi din businessul românesc stau în mâinile a 1% din companii
     Aproape două treimi din veniturile firmelor din România (de 275 mld. euro în total) sunt realizate de 1% din companii, semn că economia este puternic polarizată, arată o analiză a companiei de analiză și risc Coface. "Pentru companiile mari este mai ușor să supraviețuiască schimbărilor legislative, ca de exemplu taxa pe stâlp sau impozitul forfetar. Costul ridicat al forței de muncă și instabilitatea fiscală afectează în primul rând firmele mici. De altfel, IMM-urile sunt în general cele mai vulnerabile", explică analistul economic Laurian Lungu. El explică însă și faptul că o ieșire de pe piață sau o insolvență a unei companii mari precum OMV Petrom, Automobile Dacia sau Kaufland ar putea destabiliza întregul mediu de business în contextul în care OMV Petrom contribuie spre exemplu cu 5% la veniturile bugetului general consolidat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 18:33
KREMLINUL ANUNȚĂ:
     Pentru moment nu există în studiu vreun plan al unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump înaintea summitului NATO, a anunțat marți Kremlinul, citat de Interfax, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 18:10
     Un proiect de lege care va fi trimis astăzi în Parlamentul de la Budapesta conține o prevedere conform căreia organizațiile care îi sprijină pe imigranți vor plăti o taxă specială de 25%, a informat Ministerul ungar de Finanțe, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Sport, 17:59
CM RUSIA
     Japonia a reușit să ofere o semi-surpriză și să treacă de Columbia, o echipă bine garnisită cu staruri (Falcao, Bacca, James...) de diferite mărimi și în diverse forme...sportive.  click să citești tot articolul
Comunicate de presă, 16:15
     Cea de-a treia ediție a Festivalului RomânIA Autentică va avea loc pe 23 și 24 iunie 2018. Pe deplin conștienți de ceea ce am construit cu migală, RomânIA Autentică și-a asumat un scop și o misiune pe cât de dificilă, pe atât de importantă, aceea de a arăta fața reală a tezaurului popular și spiritual al satului românesc. Dacă îți dorești cu adevărat, găsești și azi în localități izolate, în memoria ultimilor păstrători de tradiții ori în lăzi de zestre, transmise din generație în generație, comori fragile și inefabile, pe care tăvălugul contemporan le poate sfărâma într-o clipă, dacă nu vom întinde mâna pentru a salva ce se mai poate.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 15:47
ANCOM:
     Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat astăzi că românii au experimentat anul trecut viteze medii de descărcare la nivel național de 112,1 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, cu 18% mai mari decât în anul anterior, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.