CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 17.08.2017

Willy Homner
 
     * ADEVARUL
     * Puiu Popoviciu, prima declarație din Londra: "Voi veni în România când se vor respecta drepturile omului"
     Milionarul Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani în dosarul "Ferma Băneasa", a declarat că va veni în țară doar atunci când se vor respecta drepturile omului. El a fost filmat de postul Antena 3 în momentul în care s-a prezentat la o secție de poliție din Londra, măsură în cadrul procedurii de cauțiune. "Nu am nimic de spus. Când e cazul să declar ceva am să vă anunț", a afirmat Puiu Popoviciu, potrivit Antena 3. Milionarul Gabriel "Puiu" Popoviciu a plătit o cauțiune de 200.000 de lire sterline, pentru a nu fi încarcerat în arestul London Motropolitan Police. Afaceristul trebuie să se prezinte de trei ori pe săptămână la o secție de poliție din Londra și a fost obligat să poarte o brățară electronică de supraveghere.
     * Cum au ajuns românii pe locul doi în lume la emigrație
     Exodul românilor din țară atinge cote alarmante. Cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată că țara noastră este a doua într-un top mondial al migrației, după Siria, țară lovită de un război civil. Specialiștii spun că în câțiva ani, România ar putea rămână fără forță de muncă. Avem peste 3,4 milioane de români plecați la muncă în străinătate sau stabiliți definitiv acolo cu tot cu familii. Experții Națiunilor Unite notează că România are cea mai accelerată creștere a numărului de migranți într-un stat care nu s-a confruntat cu războiul. La rândul lor, românii consideră că sunt forțați să plece la muncă în străinătate pentru că și-au pierdut locurile de muncă sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar șanse reale pentru un trai decent ar mai avea doar în străinătate.
     * Trei luni de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009
     Război total între ministrul Justiției și procurorul general al României. Tudorel Toader a sesizat Inspecția Judiciară, care urmează să-l ancheteze pe Augustin Lazăr, pe motiv că acesta nu a trimis în Parlament mai multe acte din ancheta clasată deja privind alegerile din 2009. Șeful Ministerului Public a explicat că această problemă, a transmiterii unor acte din dosarele penale, ar trebui reglementată de CSM. În adresă, Toader arată că refuzul lui Lazăr de a transmite documentele nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituții și cu principiul loialității față de Constituție. Lazăr nu a ezitat să explice într-un comunicat de presă că Parchetul General nu poate da curs solicitării parlamentarilor, întrucât "nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară".
     * Becali își freacă mâinile: UEFA a mărit premiile pentru calificare!
     Gigi Becali e fericit după remiza de aseară. Steaua a scăpat fără gol din "groapa cu lei" de la Lisabona, iar acum își joaca șansa pe National Arena pentru calificarea in grupele Ligii Campionilor. Becali are toate motivele de bucurie. A fost anunțat de UEFA că premiile pentru accederea in grupe au fost mărite, astfel ca patronul Stelei ar putea ajunge la încasări de chiar si 40 de milioane de euro prin simpla calificare.
     * Rușinea Germaniei, Gerhard Schröder - Iulian Chifu
     Lansarea campaniei electorale pentru alegerile generale din Germania, din 24 septembrie, a fost marcată de două evenimente majore: Discursul Cancelarului Angela Merkel, din partea creștin democraților CDU-CSU, care a anunțat ca proiect deficit zero și șomaj sub 3% pentru Germania și nominalizarea fostului Cancelar SPD, Gerhard Schröder, ca director non-executiv la gigantul petrolier de stat Rosneft, firmă aflată sub sancțiunile UE, SUA, Canada, Japonia pentru anexarea Crimeii și agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei. Rușinea și stinghereala pe care o resimt membrii SPD, ca și impactul acestei acțiuni asupra campaniei vine din faptul că fostul Cancelar a fost invitat și a fost prezent la conferința SPD în iunie, ba chiar a avut un discurs puternic anti-american. Și a fost invitat și primit, deși e considerat rușinea Germaniei.
     * Continuă scumpirile locuințelor
     După cum ne-am obișnuit deja de câțiva ani încoace, și în trimestrul ce tocmai s-a încheiat, prețurile își continuă trendul ascendent, propulsate de cererea puternică susținută de majorarea veniturilor, de șomajul scăzut și de ratele mici ale dobânzilor, arată o analiză a Imobiliare.ro. Deși majoritatea indicatorilor economici se arată a fi favorabili achizițiilor imobiliare, oferta de proprietăți disponibile spre vânzare este considerabil mai mică față de acum un an. Mai exact, datele Analize Imobiliare arată că oferta a scăzut, la nivelul marilor orașe, în medie, cu 31%. Acest procent este problematic, mai ales pentru că în aceeași perioadă a crescut cererea cu 30%. În al doilea trimestru al acestui an, locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu 3,1%
     * Nord-coreenii "nu îl mai venerează pe Kim Jong-un ca pe Dumnezeu"
     Regimul de la Phenian îi persecută pe toți cei care practică religia pe teritoriul Coreei de Nord, arată un studiu al guvernului american. Iar în unele cazuri, pedepsele includ încarcerări, tortură sau chiar execuții. Însă în ciuda acestor pericole, tot mai mulți nord-coreeni încep să descopere puterea religiei, prin intermediul bisericilor secrete. "În trecut, oamenilor li se spunea să venereze familia Kim ca pe Dumnezeu, însă tot mai mulți nord-coreeni nu îl mai respectă pe Kim Jong-un. Asta înseamnă că ei caută altceva în care să creadă. În unele locuri, acest fenomen a dus la apariția mai multor șamani, dar și biserica creștină este în plină ascensiune. Chiar dacă oamenii știu că ar putea fi condamnați la închisoare sau chiar mai rău, ei aleg să se roage în continuare", spune un dezertor nord-coreean.
     * BANCHERUL
     * Restricțiile BNR nu vor determina scăderea dobânzilor la creditele IFN-urilor
     IFN-urile care acordă credite online de valori mici, pe termene scurte, nu vor reduce dobânzile ca urmare a restricțiilor BNR, care ar putea avea, in schimb, efecte negative, precum diminuarea numărului de împrumuturi, închiderea unor IFN-uri sau practicarea unor costuri ascunse, spune Ionuț Stan, directorul general al Viva Credit si președintele Patronatului Creditului IFN, care reunește șase IFN-uri active pe piața creditelor până la salariu, cunoscute drept "payday loans". "Dobânda la creditele pe care le acordam este in prezent cea corectă, in jur de 1% pe zi, fiind determinata de costurile noastre de operare si finanțare", spune Ionuț Stan, intr-un interviu acordat Bancherul.ro.
     * COTIDIANUL
     * Lazăr și Kovesi - stat în stat - Cornel Nistorescu
     De la Ordonanța 13 și de la anchetarea guvernului Grindeanu, Augustin Lazăr și Laura Kodruța Kovesi interpretează aceeași partitură. Au aceeași poziție și răspund la fel, indiferent de cauză. Nici dacă ar fi fost colegi de grupă și ar fi luat amîndoi nota 10 la cursurile de Drept penal și la cel de Drept consituțional n-ar fi răspuns la fel. Este o distanță prea mare de ani între ei. Nu și în materie de înțelegere și interpretare. Și totuși, Laura Codruța Kovesi are o poziție care se regăsește perfect la superiorul ei, care se poartă ca un subordonat. Cei doi înfruntă Ministerul Justiției și Comisia parlamentară de anchetă într-un fel care ar trebui să ne pună serios pe gînduri. Pozițiile celor doi procurori de la Parchetul General și de la DNA trădează două instituții ale statului de drept care funcționează ca niște puteri nesupuse unui control de tip democratic.
     * Germania avertizează: Există riscul unui nou Război Rece
     Eventuala încheiere a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și a Acordului START va afecta grav securitatea Europei, avertizează ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, constatând că, pe fondul tensiunilor dintre SUA și Rusia, există riscul reizbucnirii Războiului Rece. "Posibila încheiere a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și refuzul de prelungire a Noului Tratat START (Noul Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic) sunt evenimente care vor afecta în primul rând Europa", a declarat Sigmar Gabriel după o reuniune a unei Comisii privind riscuri asociate armamentului nuclear.
     * Florian Coldea, conferențiar universitar
     Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a dat concurs pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI și a fost admis, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Remus Pricopie, membru al comisiei de concurs. Referitor la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora general Florian Coldea nu ar fi îndeplinit toate condițiile cerute de legislație pentru a ocupa acest post de conferențiar la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", Remus Pricopie a precizat că "a arunca cu noroi a devenit o practică în România".
     * CURIERUL NATIONAL
     * De ce a fost arestat miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz
     Poliția israeliană l-a interpelat luni din nou pe miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz, precum și pe alți patru oameni de afaceri. Potrivit presei austriece, citată de RFI, anchetatorii israelieni l-au interpelat și pe Tal Siberstein, unul dintre consilierii cancelarului social-democrat austriac Christian Kern. Aceste persoane sunt suspectate de participare la un sistem de spălare a banilor cu ramificații în Africa. Poliția israeliană îl suspectează pe Beny Steinmetz, precum și pe ceilalți patru oameni de afaceri, că au montat o rețea pentru false tranzacții financiare. Ei ar fi utilizat documente false pentru a transfera și spăla bani.
     * Atac la supermarket-uri
     Ministerul Agriculturii vrea să impună noi reguli pentru marile lanțuri de supermarket-uri și hipermarket-uri. Mai exact, ministerul dorește modificarea cadrului legislativ de funcționare și amplasare a supermarket-urilor și hipermarket-urilor. Astfel, acestea ar urma să fie mutate în afara marilor orașe și în zone mai puțin populate în care nu locuiesc mulți oameni, notează B1 TV. Astfel, potrivit noilor reguli, supermarketurile ar trebui amplasate la o distanță de cel puțin un kilometru față de o piață locală, iar hipermarketurile, în afara orașelor.
     * Pentru Angela Merkel, sfârșitul motoarelor diesel este inevitabil
     Viitorul sectorului producător de automobile, primul exportator al Germaniei, înseamnă totuși circa 800.000 de locuri de muncă. Deși apreciază proiectele francez și britanic de renunțare până în 2040 la diesel, dna Merkel refuză să se angajeze la un calendar precis al renunțării la producerea în Germania a vehiculelor diesel. După ce atât Parisul, cât și Londra și-au anunțat drept obiectiv prioritar renunțarea la diesel, luni, și Angela Merkel a recunoscut că trebuie să urmeze exemplul vecinilor europeni și să interzică producerea și punerea în circulație a noi vehicule diesel. Anunțul - surprinzător pentru constructorii germani de automobile - intervine în plină campanie electorală în vederea alegerilor legislative din 24 septembrie.
     * Dilema coșului minim de consum
     Din calculul efectuat de INS în ianuarie 2017 valoarea pentru coșul de consum minim de subzistență a unei familii cu 2,8 persoane este de 1.842 lei în mediul urban și de 1.600 lei în mediul rural, în timp ce în alt studiu efectuat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), valorile coșului de consum minim ajung la suma de 2.273 lei la orașe și 1.831 lei la sate. În ultimii ani, România a avut o creștere economică peste media europeană, estimările fiind promițătoare și pentru anul 2017. Creșterea PIB și a altor indicatori macroeconomici reprezintă cifre care dau o imagine asupra economiei românești, dar care nu reflectă și calitatea vieții oamenilor. Cu un venit net echivalat în medie anuală de 2.315 euro, România se situează pe ultimul loc la venituri în cadrul UE, unde media este de 16.101 euro, iar maximul este înregistrat de către Luxemburg, cu 35.270 euro.
     * Începe războiul pentru controlul pieței energiei
     Premierul Mihai Tudose și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, au lansat zilele trecute un atac fără precedent la adresa Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ambii susținând că reprezentanții acesteia trebuie să se supună unei anchete parlamentare. Cei doi încearcă să impună ideea că ANRE este vinovat de prețurile uriașe ale energiei de pe bursă, chiar dacă cele mai multe informații din piață arată că scumpirile masive s-ar fi produs în urma unor jocuri incorecte ale marilor producători de stat, CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit informațiilor HotNews.ro, PSD și ALDE profită de situația existentă ca să obțină control politic total asupra instituției, mai ales în condițiile în care mandatele actualului președinte și unuia dintre vicepreședinți expiră în octombrie.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Invazia imigranților: În România un refugiat trăiește mai bine decât un pensionar
     Aproape două milioane de români aflați la limita sărăciei - persoane cu handicap, pensionari și șomeri - primesc mai puțini bani pentru supraviețuire decât un refugiat. Un străin care cere azil în România este preluat de autorități, care îl amprentează, îl intervievează, îi asigură avocat, interpreți și traducători și îi oferă un document temporar de identitate, toate acestea pe cheltuiala statului român. Până i se răspunde dacă a obținut statutul de refugiat, străinul este plasat întrun centru special de cazare a imigranților, pentru o perioadă de maximum 12 luni, timp în care se bucură de multiple avantaje. În total, statul cheltuie cu un imigrant minimum 650 de lei/lună, pe lângă costurile inițiale de preluare a acestuia, iar dacă el nu are cazare, primește peste 1.200 de lei/lună.
     * Kövesi cere AJUTORUL CSM în lupta cu fostul șef al FBI!
     Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a trimis o solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii prin care solicită să îi fie apărată independența ca urmare a declarațiilor lui Louis Freeh, fostul șef al FBI și actualul avocat al lui Puiu Popoviciu. Cererea Laurei Codruța Kovesi a fost concepută după ce fostul șef al FBI a emis un comunicat prin care s-a arătat profund dezamăgit de hotărârea ÎCCJ de a-l condamna pe omul de afaceri român la 7 ani de închisoare, sentință care în viziunea avocatului american nu este susținută nici de fapte, nici de lege. Solicitarea DNA a fost transmisa spre analiza tuturor membrilor CSM în cursul zilei de ieri și se află în curs de soluționare.", a precizat judecătorul Ștefan Lucaciuc, purtător de cuvânt al CSM.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Arestarea lui Beny Steinmetz are legătură cu afacerile sale imobiliare din România
     Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz luni, în baza unor suspiciuni care includ frauda și spălarea de bani, are legătură cu un dosar în cazul lui în România, au indicat poliția și alte surse, scrie în ediția sa de marți cotidianul Haaretz. În cursul audierii privind arestul preventiv al lui Steinmetz ce a avut loc luni la Tribunalul Rishon Letzion, ofițerul de investigații Avshalom Ahrak a afirmat că acuzațiile împotriva lui se referă, de asemenea, la presupuse infracțiuni în România. În martie 2006, Steinmetz a fost inculpat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România pentru complicitate la spălare de bani, trafic de influență și formarea unui grup infracțional organizat, împreună cu alți 13 suspecți, inclusiv Tal Silberstein.
     * Ilan Laufer: Vom lansa luni programul de microindustrializare
     Companiile vor putea primi un grant maxim de 450.000 de lei în cadrul programului de microindustrializare ce va fi lansat lansat luni, 21 august, bugetul pentru anul acesta fiind de aproape 75 de milioane de lei, a declarat miercuri ministrul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, în cadrul unei conferințe de presă. "Pe data de 21 august, luni, vom lansa programul de microindustrializare, pentru care avem un buget de 75 de milioane de lei anul acesta, cu un grant maxim pe care îl pot primi companiile de 450.000 de lei. Contribuția proprie este de minimum 10%, iar restul, până la 450.000 de lei, este ajutor nerambursabil. Beneficiarii sunt IMM-urilr cu minimum un an vechime", a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri. Laufer susține că în cadrul acestui program se vor crea cel puțin 330 de noi locuri de muncă.
     * Jumătate din platformele industriale ale României sunt goale
     România are 74 de parcuri industriale, însă puține și-au atins obiectivele pentru care au fost înființate. Numărul lor s-ar putea reduce în viitor, având în vedere că pentru unele care au fost ridicate cu bani europeni a început numărătoarea inversă. Primăriile riscă să returneze fondurile UE pentru parcurile care nu și-au atins parametri proiectați în ceea ce privește numărul firmelor și al locurilor de muncă care ar trebui să activeze în aceste parcuri. Facilitățile oferite companiilor care lucrează pe aceste platforme nu au reușit să compenseze lipsa drumurilor de acces și a forței de muncă calificate din unele orașe și chiar zone ale țării.Există 13 județe în care nu există nici măcar un parc industrial. Sunt cele mai sărace zone ale României.
     * NATIONAL
     * In Elveția, evreii sunt trimiși la dușuri
     Aparthaus Paradies, situat in localitatea Arosa, in Alpii Elvețieni, găzduiește de mulți ani numeroși clienți evrei, in special ultra ortodocși, ce vin din Regatul Unit, SUA sau din Israel. Totuși, directoarea hotelului, in încercarea de a reaminti regulile de igiena pentru cei care folosesc piscina, a postat un afiș adresat specific "clienților evrei", urmare a unor plângeri privindu-le pe doua tinere evreice care au intrat in piscina fără sa facă dus înainte, informează The Times of Israel. Însă demersul s-a soldat cu o gafă. "In atenția clienților noștri evrei, femei , bărbați si copii. Sunteți rugați să faceți dus înainte si după ce intrați in piscină. Dacă nu respectați aceste reguli, vom fi nevoiți să vă interzicem accesul in piscină. Va mulțumim pentru înțelegere".
     * TAROM-ul se duce in cap
     Datele financiare la zi îl contrazic flagrant pe ministrul Transporturilor Răzvan Ciuc, care susținea la începutul anului ca TAROM e pe calea cea bună si își va reveni cu siguranță in 2017. Conform situației înregistrate in prima jumătate a anului, TAROM înregistrează pierderi de 104 milioane de lei - sumă de patru ori mai mare fată de aceea înregistrată de societate in perioada similara a anului 2016. Situația s-a agravat in condițiile in care TAROM a înlocuit, in aprilie, cele doua aeronave la care a fost obligată să renunțe in toamna lui 2016, dar deși a putut astfel sa reia unele dintre zborurile anulate, achiziționarea si întreținerea celor două avioane au presupus cheltuieli suplimentare, unele care au contribuit "major" la creșterea pierderilor.
     * PUTEREA
     * OFFSET. De ce MILIARDELE de euro cheltuite pe ARMAMENT nu se întorc în ECONOMIA românească
     De la o vreme, suntem bombardați cu știri despre achiziții militare, care de care mai spectaculoase și, în consecință, mai scumpe. Se pare că, în sfârșit, au venit și vremuri mai bune pentru Armata Română, mai ales după decizia fermă luată de autorități de a aloca 2% din PIB pentru apărare. E vorba, după unele calcule, de circa 40 de miliarde de euro în următorii 10 ani, dintre care probabil că jumătate vor merge către achiziția de arme și diverse alte echipamente militare. O decizie politică binevenită, dar există oare și capacitatea de o transforma într-o oportunitate economică pentru România? Vom integra și vom produce, sau vom rămâne doar un consumator captiv, bun doar atâta timp cât are cu ce și achită cash?
     * Tăriceanu a comis-o din nou: a fost apostrofat de oameni că s-a băgat în față
     Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a fost apostrofat de mai mulți vizitatori ai Muzeului Mineritului din Roșia Montană.Oamenii i-au reproșat președintelui ALDE că ar fi intrat peste rând în muzeu, scrie hotnews.ro. Un vizitator i-a spus lui Tăriceanu că "e bătaie de joc", iar președintele Senatului a răspuns: "Nu-mi reproșați mie, că nu fac eu organizarea".
     * ROMANIA LIBERA
     * Jurnalistul Sabin Orcan trage un semnal de alarmă: Rușii nu mai operează cu tancuri în România, intră în media
     Jurnalistul Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului "România liberă", a declarat, miercuri seară, la B1 Tv, că, în prezent, Rusia "nu mai operează cu tancuri în România", ci face propagandă prin presă. Sabin Orcan a atras atenția că, dacă CNA va acorda licență postului de televiziune Rusia 1, Kremlinul va face propagandă "fără perdea" în țara noastră. "Rusia 1 nu este o televiziune comercială, ci o televiziune de propagandă. De exemplu, canalul Rusia 1 a difuzat un documentar în care justifica invazia trupelor sovietice în Cehoslovacia, în 1968, prin faptul că NATO se pregătea de atac. Deocamdată, propaganda rusească este prezentă în România în mediul online, prin Sputnik și Vocea Rusiei, care fac propagandă, dar și prin platforma Critic Atac, unde scrie și parlamentarul USR Adrian Dohotaru", a atras atenția Sabin Orcan.
     * Politică în stil PSD: Trei miliarde de lei, profitul de la companiile de stat, înghițit de măririle de pensii și salarii
     Măririle de pensii și salarii au stors tot profitul de la companiile de stat. Peste trei miliarde de lei din profitul acestor companii au acoperit găurile bugetare generate de politicile de guvernare pesediste. Fostul premier Grindeanu a decis, la începutul acestui an, ca minimum 90% din profit să intre direct în bugetul statului. Anterior, doar o pondere de 50% din dividende era obligatoriu să fie virată la bugetul public, restul putând fi investit în dezvoltare. Cei mai mulți bani au fost încasați de la Hidroelectrica, societate care a contribuit la bugetul statului cu peste 829 milioane de lei. Printre societățile cărora statul le-a luat profitul se află și Rasirom, coordonată de Serviciul Român de Informații. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus de Petre Daea, a contribuit la bugetul de stat cu 22.000 lei. Banii au fost luați din profitul companiei Piscicola SA.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Gigantul american Sbarro intră din toamnă în lupta pentru o felie din piața de 8 mld. lei a restaurantelor
     Piața locală de restaurante va primi în acest an un nou nume internațional, lanțul de pizzerii și mâncare italiană Sbarro, prezent cu peste 800 de localuri în 30 de țări. Acesta este cel de-al doilea nume internațional mare care vine în România în acest an, după Taco Bell, potrivit datelor ZF. Ambele nume vor fi aduse în sistem de franciză. Piața locală de restaurante clasice este evaluată la 6 mld. lei, la care se adaugă cei circa 2 mld. lei cheltuiți în localurile de tip fast-food. Lanțul de restaurante Sbarro, lansat acum mai bine de jumătate de secol în Statele Unite ale Americii, urmează să intre în această toamnă pe piața locală cu un restaurant în centrul comercial București Mall, potrivit datelor ZF.
     * FT: De la Revoluția comunistă la criza financiară globală, marile MINCIUNI ale secolului
     Revoluția bolșevică produsă în urmă cu un secol și criza financiară mondială izbucnită acum un deceniu au multe în comun, scrie Financial Times, notând că ambele evenimente se bazează pe "minciuni". "Dacă planul cincinal din Blocul sovietic era o mare minciună, iată și minciuna capitalismului - că valoarea de piață a activelor financiare și de alte tipuri reflectă precis valoarea economică. Ceea ce s-a întâmplat acum zece ani a fost conștientizarea înspăimântătoare că activele financiare acumulate în etapa precedentă a anilor de creștere economică nu generaseră de fapt valoare, că viitorul producției economice era insuficient pentru onorarea în totalitate a valorii activelor. Pe scurt, bogăția pe care oamenii credeau că o dețineau de fapt nu exista. Când lumea a văzut că percepția asupra propriei avuții nu era adevărată, sistemul s-a prăbușit.
     * Economia României a crescut peste așteptări în T2, cu cel mai rapid ritm din UE
     Economiștii susțin că dinamica PIB-ului din primul semestru este nesustenabilă în a doua parte a anului din cauza scăderii investițiilor, în special ale statului, și a deteriorării echilibrelor macro. România a fost în trimestrul II campioana europeană la creștere economică, cu un avans peste așteptări, de 5,7% în ritm anualizat, la fel ca în trimestrul anterior. Cei mai mulți strategi estimau o creștere economică de 4,8-5,1% pentru perioada analizată, prognozele lor reflectând evoluția negativă a activității din sectorul construcțiilor în prima jumătate a acestui an. Volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 7,2% an/an în primul semestru. În serie brută, creșterea anualizată a fost și mai mare, de 5,9%, potrivit datelor Insse și Eurostat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 09:17
UPDATE/MINISTRUL JUSTIȚIEI, DUPĂ DECLARAȚIILE LUI KOVESI:
     * ACTUALIZARE 17:14 Tăriceanu: "Kovesi s-a supărat și l-a reclamat pe ministrul Justiției, sunt siderat"
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat astăzi, despre solicitarea trimisă la CSM de Laura Codruța Kovesi pentru a analiza dacă afirmațiile ministrului Tudorel Toader sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, că este "siderat" de astfel de acțiuni și consideră că acestea arată doar lipsa de cunoaștere a justiției.
     * ACTUALIZARE 13:42 Șefa DNA sesizează CSM ca urmare a declarațiilor ministrului Justiției
     -----------
     Ministerul justiției, Tudorel Toader a afirmat în această dimineață că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii și judecătorii de contencios administrativ, declarația venind în contextul anchetei DNA în dosarul Belina.  detalii
Politică, 08:00
     * ACTUALIZARE 15:31
     Curtea Constituțională (CCR) a amânat pentru 3 octombrie decizia în cazul sesizărilor formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani.  detalii
Internaţional, 17:05
     Patru dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  detalii
Companii-Afaceri, 16:53
     Comisia de buget din Senat a decis, astăzi, eliminarea majorării accizei la carburanți.  detalii
Macroeconomie, 16:07
     Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat, în urma propunerii senatorului PSD Ștefan Mihu, un amendament astfel încât plata defalcată a TVA să fie obligatorie doar pentru companiile care au contracte cu statul, pentru restul companiilor, măsura urmând să fie opțională.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0813
2,3515
3,1418
3,0091
0,1765
0,6181
0,2202
4,5990
5,2434
1,4778
3,4841
0,2194
0,4958
1,0737
0,0676
0,4821
1,1017
3,8912
0,2925
1,2319
0,5870
0,0596
0,3426
0,2169
2,8090
0,0385
0,1473
1,0594
0,6137
0,1173
163,4968
5,5077
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.