CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 17.08.2017

Willy Homner
 
     * ADEVARUL
     * Puiu Popoviciu, prima declarație din Londra: "Voi veni în România când se vor respecta drepturile omului"
     Milionarul Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani în dosarul "Ferma Băneasa", a declarat că va veni în țară doar atunci când se vor respecta drepturile omului. El a fost filmat de postul Antena 3 în momentul în care s-a prezentat la o secție de poliție din Londra, măsură în cadrul procedurii de cauțiune. "Nu am nimic de spus. Când e cazul să declar ceva am să vă anunț", a afirmat Puiu Popoviciu, potrivit Antena 3. Milionarul Gabriel "Puiu" Popoviciu a plătit o cauțiune de 200.000 de lire sterline, pentru a nu fi încarcerat în arestul London Motropolitan Police. Afaceristul trebuie să se prezinte de trei ori pe săptămână la o secție de poliție din Londra și a fost obligat să poarte o brățară electronică de supraveghere.
     * Cum au ajuns românii pe locul doi în lume la emigrație
     Exodul românilor din țară atinge cote alarmante. Cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată că țara noastră este a doua într-un top mondial al migrației, după Siria, țară lovită de un război civil. Specialiștii spun că în câțiva ani, România ar putea rămână fără forță de muncă. Avem peste 3,4 milioane de români plecați la muncă în străinătate sau stabiliți definitiv acolo cu tot cu familii. Experții Națiunilor Unite notează că România are cea mai accelerată creștere a numărului de migranți într-un stat care nu s-a confruntat cu războiul. La rândul lor, românii consideră că sunt forțați să plece la muncă în străinătate pentru că și-au pierdut locurile de muncă sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar șanse reale pentru un trai decent ar mai avea doar în străinătate.
     * Trei luni de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009
     Război total între ministrul Justiției și procurorul general al României. Tudorel Toader a sesizat Inspecția Judiciară, care urmează să-l ancheteze pe Augustin Lazăr, pe motiv că acesta nu a trimis în Parlament mai multe acte din ancheta clasată deja privind alegerile din 2009. Șeful Ministerului Public a explicat că această problemă, a transmiterii unor acte din dosarele penale, ar trebui reglementată de CSM. În adresă, Toader arată că refuzul lui Lazăr de a transmite documentele nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituții și cu principiul loialității față de Constituție. Lazăr nu a ezitat să explice într-un comunicat de presă că Parchetul General nu poate da curs solicitării parlamentarilor, întrucât "nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară".
     * Becali își freacă mâinile: UEFA a mărit premiile pentru calificare!
     Gigi Becali e fericit după remiza de aseară. Steaua a scăpat fără gol din "groapa cu lei" de la Lisabona, iar acum își joaca șansa pe National Arena pentru calificarea in grupele Ligii Campionilor. Becali are toate motivele de bucurie. A fost anunțat de UEFA că premiile pentru accederea in grupe au fost mărite, astfel ca patronul Stelei ar putea ajunge la încasări de chiar si 40 de milioane de euro prin simpla calificare.
     * Rușinea Germaniei, Gerhard Schröder - Iulian Chifu
     Lansarea campaniei electorale pentru alegerile generale din Germania, din 24 septembrie, a fost marcată de două evenimente majore: Discursul Cancelarului Angela Merkel, din partea creștin democraților CDU-CSU, care a anunțat ca proiect deficit zero și șomaj sub 3% pentru Germania și nominalizarea fostului Cancelar SPD, Gerhard Schröder, ca director non-executiv la gigantul petrolier de stat Rosneft, firmă aflată sub sancțiunile UE, SUA, Canada, Japonia pentru anexarea Crimeii și agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei. Rușinea și stinghereala pe care o resimt membrii SPD, ca și impactul acestei acțiuni asupra campaniei vine din faptul că fostul Cancelar a fost invitat și a fost prezent la conferința SPD în iunie, ba chiar a avut un discurs puternic anti-american. Și a fost invitat și primit, deși e considerat rușinea Germaniei.
     * Continuă scumpirile locuințelor
     După cum ne-am obișnuit deja de câțiva ani încoace, și în trimestrul ce tocmai s-a încheiat, prețurile își continuă trendul ascendent, propulsate de cererea puternică susținută de majorarea veniturilor, de șomajul scăzut și de ratele mici ale dobânzilor, arată o analiză a Imobiliare.ro. Deși majoritatea indicatorilor economici se arată a fi favorabili achizițiilor imobiliare, oferta de proprietăți disponibile spre vânzare este considerabil mai mică față de acum un an. Mai exact, datele Analize Imobiliare arată că oferta a scăzut, la nivelul marilor orașe, în medie, cu 31%. Acest procent este problematic, mai ales pentru că în aceeași perioadă a crescut cererea cu 30%. În al doilea trimestru al acestui an, locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu 3,1%
     * Nord-coreenii "nu îl mai venerează pe Kim Jong-un ca pe Dumnezeu"
     Regimul de la Phenian îi persecută pe toți cei care practică religia pe teritoriul Coreei de Nord, arată un studiu al guvernului american. Iar în unele cazuri, pedepsele includ încarcerări, tortură sau chiar execuții. Însă în ciuda acestor pericole, tot mai mulți nord-coreeni încep să descopere puterea religiei, prin intermediul bisericilor secrete. "În trecut, oamenilor li se spunea să venereze familia Kim ca pe Dumnezeu, însă tot mai mulți nord-coreeni nu îl mai respectă pe Kim Jong-un. Asta înseamnă că ei caută altceva în care să creadă. În unele locuri, acest fenomen a dus la apariția mai multor șamani, dar și biserica creștină este în plină ascensiune. Chiar dacă oamenii știu că ar putea fi condamnați la închisoare sau chiar mai rău, ei aleg să se roage în continuare", spune un dezertor nord-coreean.
     * BANCHERUL
     * Restricțiile BNR nu vor determina scăderea dobânzilor la creditele IFN-urilor
     IFN-urile care acordă credite online de valori mici, pe termene scurte, nu vor reduce dobânzile ca urmare a restricțiilor BNR, care ar putea avea, in schimb, efecte negative, precum diminuarea numărului de împrumuturi, închiderea unor IFN-uri sau practicarea unor costuri ascunse, spune Ionuț Stan, directorul general al Viva Credit si președintele Patronatului Creditului IFN, care reunește șase IFN-uri active pe piața creditelor până la salariu, cunoscute drept "payday loans". "Dobânda la creditele pe care le acordam este in prezent cea corectă, in jur de 1% pe zi, fiind determinata de costurile noastre de operare si finanțare", spune Ionuț Stan, intr-un interviu acordat Bancherul.ro.
     * COTIDIANUL
     * Lazăr și Kovesi - stat în stat - Cornel Nistorescu
     De la Ordonanța 13 și de la anchetarea guvernului Grindeanu, Augustin Lazăr și Laura Kodruța Kovesi interpretează aceeași partitură. Au aceeași poziție și răspund la fel, indiferent de cauză. Nici dacă ar fi fost colegi de grupă și ar fi luat amîndoi nota 10 la cursurile de Drept penal și la cel de Drept consituțional n-ar fi răspuns la fel. Este o distanță prea mare de ani între ei. Nu și în materie de înțelegere și interpretare. Și totuși, Laura Codruța Kovesi are o poziție care se regăsește perfect la superiorul ei, care se poartă ca un subordonat. Cei doi înfruntă Ministerul Justiției și Comisia parlamentară de anchetă într-un fel care ar trebui să ne pună serios pe gînduri. Pozițiile celor doi procurori de la Parchetul General și de la DNA trădează două instituții ale statului de drept care funcționează ca niște puteri nesupuse unui control de tip democratic.
     * Germania avertizează: Există riscul unui nou Război Rece
     Eventuala încheiere a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și a Acordului START va afecta grav securitatea Europei, avertizează ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, constatând că, pe fondul tensiunilor dintre SUA și Rusia, există riscul reizbucnirii Războiului Rece. "Posibila încheiere a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și refuzul de prelungire a Noului Tratat START (Noul Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic) sunt evenimente care vor afecta în primul rând Europa", a declarat Sigmar Gabriel după o reuniune a unei Comisii privind riscuri asociate armamentului nuclear.
     * Florian Coldea, conferențiar universitar
     Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a dat concurs pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI și a fost admis, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Remus Pricopie, membru al comisiei de concurs. Referitor la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora general Florian Coldea nu ar fi îndeplinit toate condițiile cerute de legislație pentru a ocupa acest post de conferențiar la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", Remus Pricopie a precizat că "a arunca cu noroi a devenit o practică în România".
     * CURIERUL NATIONAL
     * De ce a fost arestat miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz
     Poliția israeliană l-a interpelat luni din nou pe miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz, precum și pe alți patru oameni de afaceri. Potrivit presei austriece, citată de RFI, anchetatorii israelieni l-au interpelat și pe Tal Siberstein, unul dintre consilierii cancelarului social-democrat austriac Christian Kern. Aceste persoane sunt suspectate de participare la un sistem de spălare a banilor cu ramificații în Africa. Poliția israeliană îl suspectează pe Beny Steinmetz, precum și pe ceilalți patru oameni de afaceri, că au montat o rețea pentru false tranzacții financiare. Ei ar fi utilizat documente false pentru a transfera și spăla bani.
     * Atac la supermarket-uri
     Ministerul Agriculturii vrea să impună noi reguli pentru marile lanțuri de supermarket-uri și hipermarket-uri. Mai exact, ministerul dorește modificarea cadrului legislativ de funcționare și amplasare a supermarket-urilor și hipermarket-urilor. Astfel, acestea ar urma să fie mutate în afara marilor orașe și în zone mai puțin populate în care nu locuiesc mulți oameni, notează B1 TV. Astfel, potrivit noilor reguli, supermarketurile ar trebui amplasate la o distanță de cel puțin un kilometru față de o piață locală, iar hipermarketurile, în afara orașelor.
     * Pentru Angela Merkel, sfârșitul motoarelor diesel este inevitabil
     Viitorul sectorului producător de automobile, primul exportator al Germaniei, înseamnă totuși circa 800.000 de locuri de muncă. Deși apreciază proiectele francez și britanic de renunțare până în 2040 la diesel, dna Merkel refuză să se angajeze la un calendar precis al renunțării la producerea în Germania a vehiculelor diesel. După ce atât Parisul, cât și Londra și-au anunțat drept obiectiv prioritar renunțarea la diesel, luni, și Angela Merkel a recunoscut că trebuie să urmeze exemplul vecinilor europeni și să interzică producerea și punerea în circulație a noi vehicule diesel. Anunțul - surprinzător pentru constructorii germani de automobile - intervine în plină campanie electorală în vederea alegerilor legislative din 24 septembrie.
     * Dilema coșului minim de consum
     Din calculul efectuat de INS în ianuarie 2017 valoarea pentru coșul de consum minim de subzistență a unei familii cu 2,8 persoane este de 1.842 lei în mediul urban și de 1.600 lei în mediul rural, în timp ce în alt studiu efectuat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), valorile coșului de consum minim ajung la suma de 2.273 lei la orașe și 1.831 lei la sate. În ultimii ani, România a avut o creștere economică peste media europeană, estimările fiind promițătoare și pentru anul 2017. Creșterea PIB și a altor indicatori macroeconomici reprezintă cifre care dau o imagine asupra economiei românești, dar care nu reflectă și calitatea vieții oamenilor. Cu un venit net echivalat în medie anuală de 2.315 euro, România se situează pe ultimul loc la venituri în cadrul UE, unde media este de 16.101 euro, iar maximul este înregistrat de către Luxemburg, cu 35.270 euro.
     * Începe războiul pentru controlul pieței energiei
     Premierul Mihai Tudose și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, au lansat zilele trecute un atac fără precedent la adresa Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ambii susținând că reprezentanții acesteia trebuie să se supună unei anchete parlamentare. Cei doi încearcă să impună ideea că ANRE este vinovat de prețurile uriașe ale energiei de pe bursă, chiar dacă cele mai multe informații din piață arată că scumpirile masive s-ar fi produs în urma unor jocuri incorecte ale marilor producători de stat, CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit informațiilor HotNews.ro, PSD și ALDE profită de situația existentă ca să obțină control politic total asupra instituției, mai ales în condițiile în care mandatele actualului președinte și unuia dintre vicepreședinți expiră în octombrie.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Invazia imigranților: În România un refugiat trăiește mai bine decât un pensionar
     Aproape două milioane de români aflați la limita sărăciei - persoane cu handicap, pensionari și șomeri - primesc mai puțini bani pentru supraviețuire decât un refugiat. Un străin care cere azil în România este preluat de autorități, care îl amprentează, îl intervievează, îi asigură avocat, interpreți și traducători și îi oferă un document temporar de identitate, toate acestea pe cheltuiala statului român. Până i se răspunde dacă a obținut statutul de refugiat, străinul este plasat întrun centru special de cazare a imigranților, pentru o perioadă de maximum 12 luni, timp în care se bucură de multiple avantaje. În total, statul cheltuie cu un imigrant minimum 650 de lei/lună, pe lângă costurile inițiale de preluare a acestuia, iar dacă el nu are cazare, primește peste 1.200 de lei/lună.
     * Kövesi cere AJUTORUL CSM în lupta cu fostul șef al FBI!
     Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a trimis o solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii prin care solicită să îi fie apărată independența ca urmare a declarațiilor lui Louis Freeh, fostul șef al FBI și actualul avocat al lui Puiu Popoviciu. Cererea Laurei Codruța Kovesi a fost concepută după ce fostul șef al FBI a emis un comunicat prin care s-a arătat profund dezamăgit de hotărârea ÎCCJ de a-l condamna pe omul de afaceri român la 7 ani de închisoare, sentință care în viziunea avocatului american nu este susținută nici de fapte, nici de lege. Solicitarea DNA a fost transmisa spre analiza tuturor membrilor CSM în cursul zilei de ieri și se află în curs de soluționare.", a precizat judecătorul Ștefan Lucaciuc, purtător de cuvânt al CSM.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Arestarea lui Beny Steinmetz are legătură cu afacerile sale imobiliare din România
     Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz luni, în baza unor suspiciuni care includ frauda și spălarea de bani, are legătură cu un dosar în cazul lui în România, au indicat poliția și alte surse, scrie în ediția sa de marți cotidianul Haaretz. În cursul audierii privind arestul preventiv al lui Steinmetz ce a avut loc luni la Tribunalul Rishon Letzion, ofițerul de investigații Avshalom Ahrak a afirmat că acuzațiile împotriva lui se referă, de asemenea, la presupuse infracțiuni în România. În martie 2006, Steinmetz a fost inculpat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România pentru complicitate la spălare de bani, trafic de influență și formarea unui grup infracțional organizat, împreună cu alți 13 suspecți, inclusiv Tal Silberstein.
     * Ilan Laufer: Vom lansa luni programul de microindustrializare
     Companiile vor putea primi un grant maxim de 450.000 de lei în cadrul programului de microindustrializare ce va fi lansat lansat luni, 21 august, bugetul pentru anul acesta fiind de aproape 75 de milioane de lei, a declarat miercuri ministrul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, în cadrul unei conferințe de presă. "Pe data de 21 august, luni, vom lansa programul de microindustrializare, pentru care avem un buget de 75 de milioane de lei anul acesta, cu un grant maxim pe care îl pot primi companiile de 450.000 de lei. Contribuția proprie este de minimum 10%, iar restul, până la 450.000 de lei, este ajutor nerambursabil. Beneficiarii sunt IMM-urilr cu minimum un an vechime", a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri. Laufer susține că în cadrul acestui program se vor crea cel puțin 330 de noi locuri de muncă.
     * Jumătate din platformele industriale ale României sunt goale
     România are 74 de parcuri industriale, însă puține și-au atins obiectivele pentru care au fost înființate. Numărul lor s-ar putea reduce în viitor, având în vedere că pentru unele care au fost ridicate cu bani europeni a început numărătoarea inversă. Primăriile riscă să returneze fondurile UE pentru parcurile care nu și-au atins parametri proiectați în ceea ce privește numărul firmelor și al locurilor de muncă care ar trebui să activeze în aceste parcuri. Facilitățile oferite companiilor care lucrează pe aceste platforme nu au reușit să compenseze lipsa drumurilor de acces și a forței de muncă calificate din unele orașe și chiar zone ale țării.Există 13 județe în care nu există nici măcar un parc industrial. Sunt cele mai sărace zone ale României.
     * NATIONAL
     * In Elveția, evreii sunt trimiși la dușuri
     Aparthaus Paradies, situat in localitatea Arosa, in Alpii Elvețieni, găzduiește de mulți ani numeroși clienți evrei, in special ultra ortodocși, ce vin din Regatul Unit, SUA sau din Israel. Totuși, directoarea hotelului, in încercarea de a reaminti regulile de igiena pentru cei care folosesc piscina, a postat un afiș adresat specific "clienților evrei", urmare a unor plângeri privindu-le pe doua tinere evreice care au intrat in piscina fără sa facă dus înainte, informează The Times of Israel. Însă demersul s-a soldat cu o gafă. "In atenția clienților noștri evrei, femei , bărbați si copii. Sunteți rugați să faceți dus înainte si după ce intrați in piscină. Dacă nu respectați aceste reguli, vom fi nevoiți să vă interzicem accesul in piscină. Va mulțumim pentru înțelegere".
     * TAROM-ul se duce in cap
     Datele financiare la zi îl contrazic flagrant pe ministrul Transporturilor Răzvan Ciuc, care susținea la începutul anului ca TAROM e pe calea cea bună si își va reveni cu siguranță in 2017. Conform situației înregistrate in prima jumătate a anului, TAROM înregistrează pierderi de 104 milioane de lei - sumă de patru ori mai mare fată de aceea înregistrată de societate in perioada similara a anului 2016. Situația s-a agravat in condițiile in care TAROM a înlocuit, in aprilie, cele doua aeronave la care a fost obligată să renunțe in toamna lui 2016, dar deși a putut astfel sa reia unele dintre zborurile anulate, achiziționarea si întreținerea celor două avioane au presupus cheltuieli suplimentare, unele care au contribuit "major" la creșterea pierderilor.
     * PUTEREA
     * OFFSET. De ce MILIARDELE de euro cheltuite pe ARMAMENT nu se întorc în ECONOMIA românească
     De la o vreme, suntem bombardați cu știri despre achiziții militare, care de care mai spectaculoase și, în consecință, mai scumpe. Se pare că, în sfârșit, au venit și vremuri mai bune pentru Armata Română, mai ales după decizia fermă luată de autorități de a aloca 2% din PIB pentru apărare. E vorba, după unele calcule, de circa 40 de miliarde de euro în următorii 10 ani, dintre care probabil că jumătate vor merge către achiziția de arme și diverse alte echipamente militare. O decizie politică binevenită, dar există oare și capacitatea de o transforma într-o oportunitate economică pentru România? Vom integra și vom produce, sau vom rămâne doar un consumator captiv, bun doar atâta timp cât are cu ce și achită cash?
     * Tăriceanu a comis-o din nou: a fost apostrofat de oameni că s-a băgat în față
     Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a fost apostrofat de mai mulți vizitatori ai Muzeului Mineritului din Roșia Montană.Oamenii i-au reproșat președintelui ALDE că ar fi intrat peste rând în muzeu, scrie hotnews.ro. Un vizitator i-a spus lui Tăriceanu că "e bătaie de joc", iar președintele Senatului a răspuns: "Nu-mi reproșați mie, că nu fac eu organizarea".
     * ROMANIA LIBERA
     * Jurnalistul Sabin Orcan trage un semnal de alarmă: Rușii nu mai operează cu tancuri în România, intră în media
     Jurnalistul Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului "România liberă", a declarat, miercuri seară, la B1 Tv, că, în prezent, Rusia "nu mai operează cu tancuri în România", ci face propagandă prin presă. Sabin Orcan a atras atenția că, dacă CNA va acorda licență postului de televiziune Rusia 1, Kremlinul va face propagandă "fără perdea" în țara noastră. "Rusia 1 nu este o televiziune comercială, ci o televiziune de propagandă. De exemplu, canalul Rusia 1 a difuzat un documentar în care justifica invazia trupelor sovietice în Cehoslovacia, în 1968, prin faptul că NATO se pregătea de atac. Deocamdată, propaganda rusească este prezentă în România în mediul online, prin Sputnik și Vocea Rusiei, care fac propagandă, dar și prin platforma Critic Atac, unde scrie și parlamentarul USR Adrian Dohotaru", a atras atenția Sabin Orcan.
     * Politică în stil PSD: Trei miliarde de lei, profitul de la companiile de stat, înghițit de măririle de pensii și salarii
     Măririle de pensii și salarii au stors tot profitul de la companiile de stat. Peste trei miliarde de lei din profitul acestor companii au acoperit găurile bugetare generate de politicile de guvernare pesediste. Fostul premier Grindeanu a decis, la începutul acestui an, ca minimum 90% din profit să intre direct în bugetul statului. Anterior, doar o pondere de 50% din dividende era obligatoriu să fie virată la bugetul public, restul putând fi investit în dezvoltare. Cei mai mulți bani au fost încasați de la Hidroelectrica, societate care a contribuit la bugetul statului cu peste 829 milioane de lei. Printre societățile cărora statul le-a luat profitul se află și Rasirom, coordonată de Serviciul Român de Informații. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus de Petre Daea, a contribuit la bugetul de stat cu 22.000 lei. Banii au fost luați din profitul companiei Piscicola SA.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Gigantul american Sbarro intră din toamnă în lupta pentru o felie din piața de 8 mld. lei a restaurantelor
     Piața locală de restaurante va primi în acest an un nou nume internațional, lanțul de pizzerii și mâncare italiană Sbarro, prezent cu peste 800 de localuri în 30 de țări. Acesta este cel de-al doilea nume internațional mare care vine în România în acest an, după Taco Bell, potrivit datelor ZF. Ambele nume vor fi aduse în sistem de franciză. Piața locală de restaurante clasice este evaluată la 6 mld. lei, la care se adaugă cei circa 2 mld. lei cheltuiți în localurile de tip fast-food. Lanțul de restaurante Sbarro, lansat acum mai bine de jumătate de secol în Statele Unite ale Americii, urmează să intre în această toamnă pe piața locală cu un restaurant în centrul comercial București Mall, potrivit datelor ZF.
     * FT: De la Revoluția comunistă la criza financiară globală, marile MINCIUNI ale secolului
     Revoluția bolșevică produsă în urmă cu un secol și criza financiară mondială izbucnită acum un deceniu au multe în comun, scrie Financial Times, notând că ambele evenimente se bazează pe "minciuni". "Dacă planul cincinal din Blocul sovietic era o mare minciună, iată și minciuna capitalismului - că valoarea de piață a activelor financiare și de alte tipuri reflectă precis valoarea economică. Ceea ce s-a întâmplat acum zece ani a fost conștientizarea înspăimântătoare că activele financiare acumulate în etapa precedentă a anilor de creștere economică nu generaseră de fapt valoare, că viitorul producției economice era insuficient pentru onorarea în totalitate a valorii activelor. Pe scurt, bogăția pe care oamenii credeau că o dețineau de fapt nu exista. Când lumea a văzut că percepția asupra propriei avuții nu era adevărată, sistemul s-a prăbușit.
     * Economia României a crescut peste așteptări în T2, cu cel mai rapid ritm din UE
     Economiștii susțin că dinamica PIB-ului din primul semestru este nesustenabilă în a doua parte a anului din cauza scăderii investițiilor, în special ale statului, și a deteriorării echilibrelor macro. România a fost în trimestrul II campioana europeană la creștere economică, cu un avans peste așteptări, de 5,7% în ritm anualizat, la fel ca în trimestrul anterior. Cei mai mulți strategi estimau o creștere economică de 4,8-5,1% pentru perioada analizată, prognozele lor reflectând evoluția negativă a activității din sectorul construcțiilor în prima jumătate a acestui an. Volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 7,2% an/an în primul semestru. În serie brută, creșterea anualizată a fost și mai mare, de 5,9%, potrivit datelor Insse și Eurostat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 19:41
     Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, i-a solicitat astăzi constructorului lotului 3 al autostrăzii Lugoj-Deva să decidă în cel mult o săptămână dacă poate continua lucrările pe acest tronson, în condițiile în care acestea înaintează greu de un an de zile, potrivit paginii de Facebook a Ministerului Transporturilor.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 18:49
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, lichiditatea totală fiind de 16,8 milioane de lei (3,6 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional, 17:48
ATAC ARMAT LA ZURICH
     Două persoane au fost împușcate și ucise, în această după-amiază, în fața unei unități bancare din orașul elvețian Zurich, conform poliției, informează BBC.  click să citești tot articolul
Politică, 17:04
     Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit, astăzi, la sediul SMAp, cu generalul-locotenent Christopher Cavoli, Comandantul Forțelor Terestre Americane în Europa (USAREUR), se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (M.Ap.N), remis Redacției.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:57
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.