GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 18.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Atac terorist la Barcelona
     Cel puțin 13 persoane au murit și 80 au fost rănite, potrivit unui nou bilanț oficial provizoriu, după ce o furgonetă de culoare albă a intrat în pietoni pe bulevardul Las Ramblas, cea mai populară arteră comercială din Barcelona, un punct de atracție pentru majoritatea turiștilor. Este vorba de un "atac terorist confirmat", potrivit unui anunț al poliției spaniole. Conform The Guardian, Amaq, agenția de știri propagandistică a Statului Islamic a declarat că organizația este responsabilă de atacul de la Barcelona. Presa locală din Spania susține că Driss Oukabir, văzut inițial drept un principal suspect al atentatului, s-ar fi predat singur în fața polițiștilor după ce acesta a văzut cum poza sa circula în mediul online și la televizor.
     * De ce sunt populari democrații "iliberali"
     Ascensiunea "democrației iliberale" în Europa reprezintă una dintre cele mai periculoase tendințe ale acestei epoci. De obicei, regimurile politice de acest tip au în centrul lor un lider care concentrează puterea în mâinile sale, uneori chiar prin eliminarea controalelor instituționale și a echilibrului între instituții. Iar cele mai vizibile manifestări ale acestui fenomen sunt reprezentate de Rusia lui Vladimir Putin, Turcia lui Recep Tayyip Erdogan și Ungaria lui Viktor Orban. Principalul motiv al succesului acestor lideri, care se poziționează drept antioccidentali, constă într-un set de politici economice pe care o țară în curs de dezvoltare ar trebui să le urmeze pentru a se înscrie pe calea unei dezvoltări susținute. Un rol central este jucat de politicile macroeconomice prudente, menite să aducă performanțe pe termen lung, și de piețele deschise.
     * Ce îi îngrijorează pe români în 2017
     Unul din trei, adică 29% dintre respondenții români la un sondaj desfășurat de compania britanică de cercetare GfK UK., spun că sunt preocupați de posibilitatea creșterii costului de trai în următorul an și 15% sunt îngrijorați că și-ar putea pierde locul de muncă. Creșterea costului de trai în următoarea perioadă este pusă de români pe seama creșterii cheltuielilor cu utilitățile, peste media de 17% la nivel european, a costurilor cu locuința, fie că este vorba despre chirii sau despre rate la bancă pentru achiziționarea unei locuințe (15%) și a cheltuielilor cu alimentele (12%). Prin comparație, pentru respondenții din Europa, principalul motiv al creșterii costului de trai este reprezentat de cheltuielile cu chirii sau rate pentru achiziția locuinței (19%) și de cheltuielile cu alimentația (19%).
     * Riscăm să intrăm într-o nouă "bulă imobiliară"
     România riscă să între într-o nouă bulă imobiliară, la fel de primejdioasă ca cea din 2008. Prețurile caselor cresc accelerat în marile orașe. În Cluj, Timișoara sau Iași locuințele s-au scumpit în ultimii ani cu până la 40 la sută. Prețurile au ajuns astfel la nivelul celor din mai multe țări europene, unde veniturile oamenilor sunt mai mari. Trebuie să fim prevăzători, ne avertizează specialiștii imobiliari, și să NU repetăm greșelile trecutului. În Cluj-Napoca, în ultimii 6 ani, prețurile la apartamente au crescut cu peste 40%. Astăzi, metrul pătrat costă în medie 1.300 de euro, dar un sfert dintre tranzacții se fac și la 1.600 de euro. În zonele ultracentrale, prețurile ajung până la 3.000 de euro.
     * Tradiții românești de vară: "pelerinaj" cu autocarul pentru pașapoarte
     Procesul de eliberare a pașaportului este mai lung decât vacanța. Ca să rezolve criza, autoritățile tipăresc pașapoartele la foc automat și îi transportă pe solicitanții documentelor care stau la cozi cu autocarele Ministerului de Interne de la sedii mai puțin aglomerate. După ce ministrul de Interne, Carmen Dan, le-a dat un ultimatum șefilor de la Pașapoarte să rezolve, cumva, criza documentelor de călătorie, pentru a căror eliberare de la începutul verii s-au format cozi uriașe, aceștia s-au conformat. În disperare de cauză, Prefectura București a decis să pună la dispoziția cetățenilor care solicită pașaport un autocar care să îi transporte de la punctul de lucru pentru eliberarea pașapoartelor din Pipera la cel din strada Amzei, unde este mai puțin aglomerat.
     * Beny Steinmetz și Tal Silberstein vor fi eliberați vineri, dar vor rămâne sub control judiciar
     Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz și consultantul politic Tal Silberstein vor fi eliberați condiționat vineri, urmând să rămână sub supraveghere, anunță surse citate de site-ul Ynetnews.com. Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein au ajuns la un acord cu procurorii, astfel că vor fi eliberați în anumite condiții, arată Mediafax.ro Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein și alți patru oameni de afaceri au fost plasați în arest preventiv, luni seară, de justiția din Israel. Acuzațiile se referă la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere și obstrucționarea justiției.
     * Adjudecarea, la ANAF, a unor spații comerciale deținute de Dorin Cocoș bulversează piața imobiliară
     Primele licitații cu spațiile comerciale aparținând lui Dorin Cocoș, desfășurate joi la sediul Direcției Generale Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, s-au încheiat la prețuri cu peste 50% mai mari decât nivelul pieței din zona unde se află proprietățile, contrariindu-i pe investitori. Pentru un spațiu comercial de 52 mp situat pe bulevardul Ștefan cel Mare (nr. 5), prețul de pornire a fost stabilit la 340.800 de lei, echivalentul a 1.456 de euro/mp, dar a fost adjudecat la 877.000 de lei, echivalentul a 3.747 de euro/mp. Această cotație, de peste 3.700 de euro/mp, este cu cel puțin 50% mai mare decât nivelul solicitat de vânzători în anunțurile imobiliare pentru zonele centrală și ultracentrală ale Capitalei, potrivit Mediafax.
     * Procesele inițiate împotriva RCS&RDS ar putea falimenta compania
     Numeroasele litigii și investigații declanșate împotriva RCS&RDS, prin care i se cere plata unor daune sau despăgubiri de peste 150 milioane euro sau riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri ori pierderea parțială a unor investiții, ar putea afecta grav activitatea companiei. Pe lângă deja cunoscutele procese cu Antena Grup, RCS&RDS are o sumedenie de litigii în curs de soluționare cu Electrica Distribuție Transilvania Nord, Centrul National al Cinematografiei și Grupul Intact Media, termenele pentru unele dintre acestea fiind în luna septembrie, după cum se arată într-un raport al Digi Communications NV remis Bursei de Valori București.
     * BANCHERUL
     * Doar 15% dintre clientii Raiffeisen Bank cu credite in franci elvetieni (CHF) au acceptat oferta de conversie in lei
     Raiffeisen Bank si-a redus volumul de credite in franci elvetieni (CHF) in prima jumatate a acestui an cu doar 40 de milioane de euro, adica in jur de 1.000 de credite dintre cele peste 5.000, in ciuda faptului ca la 1 februarie a lansat o oferta de conversie a acestora in lei, cu un discount de 25% din valoarea datoriei, dupa modelul Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank si a OTP Bank pentru propriii clienti. La finalul anului trecut, Raiffeisen Bank avea credite in CHF in valoare de 246 milioane euro, care au scazut la 240 milioane euro in martie si 204 milioane euro la finalul lunii iunie, conform datelor prezentate de banca-mama din Austria.
     * COTIDIANUL
     * Iohannis: Condamn ferm atacul terorist din Barcelona.
     Președintele Klaus Iohannis a condamnat, pe Twitter, atacul terorist din Spania și a transmis condoleanțe famiilor victimelor. "Condamn cu fermitate atacul terorist din Barcelona. Condoleanțele mele pentru famiiliile victimelor. Solidaritate cu Spania", se arată în mesajul președintelui, postat pe Twitter. Treisprezece persoane și-au pierdut viața, iar alte 50 au fost rănite, după ce o furgonetă a intrat în mulțime, joi după-amiază, în zona turistică La Rambla din Barcelona, arată cel mai nou bilanț anunțat de către Poliție. Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn spunea că, "din nefericire, numărul morților probabil va crește".
     * Țara gîfîie, economia crește - Cornel Nistorescu
     Nu întîmplător, principala problemă a României în zilele în care se anunța creșterea spectaculoasă a economiei a reprezentat-o pașapoartele. La jumătatea lunii august, problema miilor de cetățeni români buluciți la pașapoarte nu s-a declanșat pentru cei care pleacă în vacanță, ci pentru că cei care se grăbesc să se întoarcă la muncă în străinătate pierd prea mult timp și riscă să plece fără ele. Creștere economică sau creștere de consum? Conform unor rapoarte, scad și sumele trimise de compatrioții noștri care lucrează în străinătate. De impozitele pe profit plătite de bănci, ce să mai vorbim? De descătușarea unor proiecte blocate de și de frica de răspundere a funcționarilor, ce să mai vorbim?
     * Decizia Patriarhiei în cazul episcopului Hușilor
     Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, implicat într-un scandal sexual, mai poate aduce probe în apărarea sa, în condițiile în care Imaginile din filmul apărut în presă sunt reale, în caz contrar riscând excluderea din clerul Bisericii Ortodoxe Române. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat pentru News.ro că dacă se va decide excluderea sa, care este cea mai aspră sentință pe care o poate da Consistoriul, atunci episcopul își poate păstra statutul de monah. Dacă Sinodul decide suspendarea sa totală din toate atribuțiile, va fi înlocuit temporar, cel mai probabil, cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan.
     * CURENTUL
     * Cel mai bogat african investește în Statele Unite și Europa
     Miliardarul nigerian Aliko Dangote, cel mai bogat om din Africa, vrea să investească între 20 și 50 de miliarde de dolari în SUA și Europa până în anul 2025, în industrii precum energiile regenerabile și petrochimie, informează Bloomberg. Dangote va începe investițiile în anul 2020, după ce va finaliza o serie proiecte agricole în valoare de cinci miliarde de dolari precum și o rafinărie de 11 miliarde de dolari în țara sa natală. "Începând din 2020, aproximativ 60% din investițiile noastre viitoare vor fi în afara Africii astfel încât să avem un anumit echilibru", a declarat Aliko Dangote într-un interviu acordat luna aceasta pentru Bloomberg Markets Magazine. Aliko Dangote are 60 de ani și are o avere de 11,6 miliarde de dolari, fiind în moment un magnat al cimentului și al zahărului. Bunicul său, Alhaji Alhassan Dantata era în 1955 cel mai bogat african.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Zece investitori povestesc experiența lor pe piața de capital
     Cătălin Striblea, jurnalist: O carte ca un film. E povestea unor oameni obișnuiți care la un moment dat au hotărât să schimbe ceva în viața lor. Au aflat că viața și banii îți pot da mult mai mult dacă încerci și ești îndrăzneț. Ludwik Sobolewski, CEO BVB: Avem exemple de listări de acțiuni, de emisiuni de obligațiuni, de experiențe ale investitorilor. Tot ce trebuie să facem de-acum încolo e să urmăm aceste exemple. Înainte de a fi despre bani sau timp, a fi investitor e o stare de spirit. Lucian Anghel, președinte BVB: Cei zece sunt un exemplu pentru milioane de români care pot deveni oricând investitori activi, dacă au voință.
     * Aproape nimic nou pe frontul universitar
     În ședința din 16 martie 2017, Guvernul a aprobat cifrele de școlarizare propuse pentru învățământul preuniversitar și superior de stat în anul școlar/universitar 2017-2018, defalcate pe niveluri de pregătire, forme și tipuri de învățământ. Cifra de școlarizare totală pentru învățământul preuniversitar se menține la nivelul anului școlar precedent, cu mici modificări, ca de exemplu reducerea unor cifre de școlarizare de la învățământul liceal cu frecvența la zi, frecvența seral și frecvența redusă. Doar taxele se schimbă. Mai ieftin la privat decât la stat. Una dintre cele mai căutate rămâne Facultatea de Medicină.
     * 31 august, ultima zi în care Ford mai produce B-Max la Craiova
     Ford a anunțat că va întrerupe în curând producția de B-Max în uzina din Craiova, la aproximativ cinci ani de când a intrat în fabricație inovativa mașină pentru Europa, construită fără stâlpul din mijloc și cu ușile din spate culisante. Potrivit unor surse din fabrică, ultima zi de producție a mono volumului B-Max în uzina Ford din Craiova ar fi data de 31 august, dacă planurile nu se vor mai schimba între timp. În fabrica Ford din Craiova s-au produs circa 261.000 de vehicule B-Max. Din ultima parte a lunii septembrie, pe linia de producție de la fabrică va intra noul EcoSport, o variantă supra îmbunătățită a actualului model livrat deja pe piață.
     * Trustul suedez Ericsson ar putea renunța la 25.000 de angajați
     Informația a apărut în cotidianul Svenska Dagbladet, care adaugă că nu se știe dacă vor fi afectate și operațiunile media ale grupului despre care s-a scris că sunt evaluate și ar putea fi puse la vânzare, se arată într-un material HotNews. Ericsson anunțase că vrea să-și dubleze marja de profit și să ajungă la reduceri de costuri de peste 1,2 miliarde dolari/an, în condițiile în care concurența cu companiile chineze este tot mai dură. Sursele spun că, în unele piețe, operațiunile ar putea fi reduse cu 80-90%, dar cei 14.000 de angajați din Suedia nu vor fi afectați. Compania are 109.000 de angajați în lume. În ultimele 12 luni, Ericsson a redus cu 7.000 de persoane efectivele, în special în America de Nord.
     * EVENIMENTUL ZLEI
     * Denis Alibec a devenit un nou "caz Dobrin"
     Atacantul echipei FCSB n-are loc la echipa națională, iar decizia lui Christoph Daum îi intrigă pe majoritatea suporterilor și oamenilor de fotbal. Motivația neamțului are în spate cauze disciplinare. Ieri, Jean Vlădoiu, fost internațional român, a oferit o explicație legată de hotărârea selecționerului. "Eu și Belodedici am fost la câteva antrenamente ale naționalei. L-am văzut foarte relaxat pe Alibec. Nu era implicat în antrenamente. Poate antrenorul cere mai mult. Nu cred că este exclus definitiv din lot. A trecut printr-un moment dificil cu acea accidentare. Acum a revenit și și-a reintrat în formă. Sperăm să joace bine și sigur va fi rechemat", a spus Vlădoiu, oficial FRF, la Digi Sport.
     * Alexander Adamescu: "România nu vrea să se judece, vrea să omoare adversarul"
     Alexander, stabilit la Londra de mai mult timp, a apelat la instanțele britanice pentru a nu fi extrădat în baza unui mandat european de arestare emis de la București. Nu este condamnat definitiv în vreun dosar, dar DNA cere cu insistență arestarea lui. Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost cerută în baza unei acuzații de dare de mită împreună cu tatăl său, Dan Adamescu. Mandatul european de arestare al lui Alexander Adamescu are la bază un denunț făcut de un jurist de la una dintre societățile familiei Adamescu, de la care se susține că ar fi sustras suma de 100.000 de euro.
     * SUA și China se bat pentru hegemonie economică mondială
     Strategul-șef al Casei Albe, Steve Bannon, anunță că SUA sunt în război economic cu China și promite acțiuni comerciale agresive contra Beijingului. Steve Bannon a declarat, într-un interviu, că "luptă cu alți consilieri importanți de la Președinție, în fiecare zi", pe tema războiului comercial cu China. Se referă la secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, și consilierul economic Gary Cohn, cărora le cere "zilnic" să fie mai duri cu Beijngul. Bannon susține respingerea expansiunii economice chineze, afirmând că doar o țară va deveni lider în urma "războiului economic". "Pentru mine, războiul economic cu China este totul. Și trebuie să ne concentrăm ca niște maniaci asupra lui. Dacă îl vom pierde, suntem la cinci ani distanță cred, maximum 10, înainte de a atinge un punct de inflexiune de unde nu ne vom mai reveni", a continuat el.
     * RĂZBOIUL contra STATUILOR. Monumentele Confederaților, DEMOLATE la Baltimore
     În noaptea de marți spre miercuri, primăria orașului Baltimore, Maryland, a dispus demolarea a patru monumente care comemorau armata Confederată din Războiul Civil din Statele Unite. Așa cum era de așteptat, evenimentul a stârnit aprigi dezbateri, dar primarul Catherine Pugh a evitat astfel evenimente nedorite, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută în Charlottesville, Virginia. Cele patru statui, ridicate între 1901 și 1948, au fost date jos de pe socluri și duse în locații necunoscute, pentru a fi ferite de vandali. În SUA disputa legată de monumentele confederate și a simbolurilor statelor sudiste a început în 2015, după ce un susținător al "supremației albilor", Dylann Roof, a intrat înarmat într-o biserică din Charleston și a omorât nouă persoane.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Statul Islamic revendică atentatul de la Barcelona
     Statul Islamic (SI) a revendicat atentatul de la Barcelona, soldat cu 13 morți și zeci de răniți, informează AFP. Centrul american de monitorizare a site-urilor de internet jihadiste SITE a preluat un comunicat al agenției de propagandă a SI, Amaq, care arată că "atacatorii de la Barcelona erau soldați ai Statului Islamic", iar "operațiunea a fost efectuată ca răspuns la apelurile de lovire a statelor din coaliția internațională anti-jihadistă"care acționează în Siria și Irak. Primul dintre cei doi suspecți arestați deja de poliția spaniolă după atentat, Driss Oukabir, a fost închis timp de o lună în 2012 în localitatea catalană Figueres pentru abuzuri sexuale, au afirmat surse din cadrul anchetei, citate de agenția de presă EFE. Oukabir, un tânăr de origine magrebiană din Marsilia, are reședința legală în Spania, ceea ce înseamnă că a locuit în această țară cel puțin cinci ani.
     * CE pune lupa pe practicile neloiale ale marilor retaileri agroalimentari
     Comisia Europeană a anunțat că va demara o procedură de consultare publică la nivel european privind modul în care lanțul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil, se precizează într-un comunicat al executivului comunitar. Agricultorii și, în general, cei interesați vor putea să își exprime opiniile cu privire la funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente în cadrul unei consultări online deschise până pe 17 noiembrie. Potrivit executivului comunitar, "există indicii că valoarea adaugată nu este distribuita în mod adecvat la toate nivelurile lanțului de aprovizionare cu alimente, în special din cauza diferențelor în ceea ce privește puterea de negociere dintre agricultorii și întreprinderile mici, și partenerii lor comerciali care sunt mai puternici din punct de vedere economic și foarte concentrați".
     * Majorările de salarii se duc majoritar pe importuri
     România a înregistrat cea mai mare creștere economică din toate țările UE, în primul semestru din acest an.În această perioadă economia românescă a avansat cu 5,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din păcate creșterea PIB nu se simte în nici un fel în bunăstarea românilor pentru că se bazează pe consum, mai exact pe mărfuri importate din alte țări. În timp ce industria și agricultura românescă sunt pe moarte, România se laudă cu cea mai mare creștere a PIB din Uniunea Europeană.
     * Armata IMM-urilor cotizează la stat cu mai mulți bani decât granzii economiei
     Sunt sau nu sunt companiile încadrate în categoria marilor contribuabili mai importante pentru economia națională decât firmele mici și mijlocii? Din datele ANAF rezultă că nu. Taxele și impozitele plătite de IMM-uri în ultimii ani au fost mai mari decât ale granzilor din economie pentru că mulți dintre ei apelează la tot felul de tertipuri pentru a-și diminua contribuțiile către statul român. Diferența între cele două categorii de firme ar fi trebui să o facă însă ANAF, prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), care trebuia să adune mai mulți bani de la marii contribuabili. De ani de zile însă acest lucru nu se întâmplă.
     * NATIONAL
     * Maior face lipeala Ponta - Boc
     Ponta face deocamdată orice este posibil ca sa fractureze cat poate PSD-ul matern. Însă nu doar social -democrații sunt vizați de proiectul secret al lui Ponta, cel care se pare că sub oblăduirea nasului George Maior ar fi demarat negocieri subterane si cu alți lideri politici care să-si saboteze, la rândul lor, partidele din care fac parte scriptic. Astfel, informații de ultima oră dau ca sigură implicarea masivă a "Grupului de la Cluj" in sprijinirea proiectului politic al lui Ponta, cel care pare să nu aibă vreun scrupul să-l fenteze astfel pe principalul sau aliat oficial, Daniel Constantin. Iar la indicațiile actualului ambasador român la Washington, Vasile Dancu, "combinatorul nemuritor" al grupului de la Cluj este cel care poarta vorbele pentru o "alianță contra naturii" intre Victor Ponta si Emil Boc.
     * Tsunami-ul de migranți lovește România!
     In timp ce Ministerul de Interne nu este in stare să rezolve criza pașapoartelor, din Occident vine un nou semnal de alarmă privind iminenta lovire a tării noastre de către un val fără precedent de migranți ilegali. Prestigiosul cotidian " The Times" afirmă fără echivoc că "Marea Neagra este noua rută a migranților", titrând chiar "Explozie a sosirilor de musulmani in Romania"! "The Times" publica inclusiv declarații ale unor oficiali din conducerea Politiei din Bulgaria, care confirma că migranții sunt acum transportați prin această tară până într-o Românie unde polițiștii sunt puși in schimb să păzească granița cu Serbia!
     * Fără contractele cu statul, Umbrărescu se retrage din afaceri
     In ultimul deceniu firmele lui Dorinel Umbrărescu, unul dintre cei mai bogați "regi ai asfaltului", au adus profituri uriașe, abonate la contractele cu statul. După ce companiile sale Tehostrade si Spedition UMB au primit, in perioada 2007-2013 contracte bănoase, Umbrărescu a hotărât, acum doi ani, sa abandoneze total afacerile cu statul. In prezent, afaceristul băcăuan se retrage aproape complet si din Spedition UMB, lăsând compania soției si copiilor. Cele doua firme nu mai participaseră la aproape nicio licitație, după ce, pana in 2011, luaseră grosul contractelor cu statul si acumulaseră profituri de jumătate de miliard de euro.
     * PUTEREA
     * DECIZIE la Londra: Cetățenii europenii pot intra fără VIZĂ, dar nu pentru MUNCĂ
     Cetățenii statelor membre UE vor putea intra fără viză in Marea Britanie după Brexit, dar vor putea munci doar daca vor îndeplini noile condiții care ridica restricții in fata imigranților, anunța The Guardian, citând un document guvernamental. Astfel, guvernul de la Londra ar vrea ca toți cetățenii UE să poată intra ca si pana acum in Marea Britanie pentru turism, dar fără a putea rămâne pe termen nelimitat. De asemenea, accesul pe piața muncii va fi mult îngreunat. Documentul autorităților britanice ar urma să fie făcut public la finalul acestui an. Reamintim ca Marea Britanie negociază cu Uniunea Europeana condițiile ieșirii din UE. Londra își dorește să discute in paralel si relațiile bilaterale post-Brexit, dar Bruxelles-ul a anunțat că cele doua dosare vor fi negociate pe rând.
     * INVAZIE de musculițe în București. Cât de PERICULOȘI sunt "Tigrii platanului"
     Este invazie de musculițe în Capitală. Dacă v-ați întrebat ce sunt insectele mici care au invadat orașul în ultimele zile, specialiștii le-au dat un nume: tigrul platanului. Medicii nu știu încă dacă ne pot face rău, în afara ciupiturilor pe care le provoacă. Insectele care au invadat parcurile din Capitală sunt de mici dimensiuni, albe cu dungi ca de tigru. De aici și denumirea populară: "tigrul platanului". Specialiștii care studiază fenomenul spun că tigrul platanului este din aceeași familie cu ploșnițele.
     * ROMANIA LIBERA
     * Barcelona, sub teroare, pentru prima dată din 1987
     13 oameni au murit, iar aproximativ 100 au fost răniți, într-un atac cu o furgonetă, la Barcelona. Mașina a intrat în pietonii aflați în zona turistică La Rambla, cu peste 80 de kilometri la oră. Acesta este al optulea atentat terorist din Europa, în care atacatorii folosesc o mașină și al doilea din Barcelona, din 1987, când au fost omorâți 22 de oameni, scrie publicația catalană La Vanguardia. Atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic, care a anunțat pe o rețea de socializare că soldații săi sunt responsabili de tragedia de la Barcelona. De altfel, jihadiștii au lăudat încă de la producere atacul, pe conturile islamice.
     * Umbra lui Putin. La București
     Joi, 10 august, Consiliul Național al Audiovizualului a pus în discuție cererea de intrare pe piața românească a principalei televiziuni a regimului de la Kremlin. Cererea a fost depusă de o firmă din Iași, deținută de o altă firmă din Republica Moldova, care retransmite dincolo de Prut programele postului Rusia 1. O altă știre, la fel de neînsemnată la prima vedere, ne dezvăluie că o bancă dubioasă, cu sediul la Moscova, a devenit acționar la postul Digi 24. Informație confirmată, pentru Ziarul Financiar, chiar de președintele băncii, Nikolay Kosov. Așa se explică de ce televiziunea căreia unii confrați i-au lipit mai în glumă, mai în serios eticheta UM (Unitate Militară) a început să joace de la o vreme la două capete.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Care sunt băncile care fac jocurile pe piața titlurilor de stat din România
     ING Bank, a șaptea cea mai mare instituție de credit de pe piața locală după active, a urcat în primul semestru din acest an în clasamentul dealerilor primari sărind pe primul loc, poziție care a fost ocupată în anul 2016 de Raiffeisen Bank, iar în 2015 de Banca Transilvania. În primul semestru, Ministerul Finanțelor a împrumutat prin emisiuni de titluri de stat aproximativ 25 mld. lei. BCR, cea mai mare bancă de pe piața locală după active, a avansat în prima jumătate a anului pe poziția a doua în topul dealerilor, iar podiumul din S1 2017 este completat de UniCredit Bank. Banca Transilvania, care în 2015 urcase spectaculos în clasamentul dealerilor primari, pe primul loc, iar în 2016 ocupa locul trei, a coborât în primul semestru din 2017 pe locul patru.
     * Cine deține birourile din centrul de afaceri al Bucureștiului
     Două noi proiecte au fost livrate anul acesta, unul de către NEPI, Aviatorilor 8, în Piața Victoriei, în imediata vecinătate a Guvernului, și un al doilea între Victoriei și Romană. Cele mai importante clădiri de birouri din zonă Pieței Victoriei au o suprafață închiriabilă de peste 250.000 de metri pătrați, reprezentând aproximativ 11% din stocul de birouri al orașului. Printre companiile care au ales varianta închirierii unor spații în Piața Victoriei se numără General Electric și MET Group sau Grupul Total, care au închiriat suprafețe mari în proiectele Landmark sau Aviatorilor 8. În ceea ce privește cel mai mare chiriaș din zonă, acesta rămâne ING Bank, care își are birourile în clădirea Crystal Tower.
     * Salariile din China sunt la fel sau chiar le depășesc pe cele din unele țări europene
     Muncitorii din Shanghai, Shenzhen și Beijing câștigă mai mult decât cei din România, Albania, Bulgaria, Slovacia și Muntenegru. Unii europeni ar trebui să spere că China va continua să-și majoreze salariile dacă vor venituri mai mari pentru ei, scrie Forbes. Pe de o parte, China, o economie considerată cândva fabrica lumii, a ajuns din urmă în ceea ce privește salariile din estul Uniunii Europene. Pe de cealaltă parte, salariile din cei mai noi membri ai UE sunt limitate de competiția globală pentru forța de muncă, o cursă pe care China deocamdată o câștigă. Slariile medii lunare din Shanghai (1.135 dolari), Beijing (983 dolari) și Shenzen (938 dolari), mari centre de producție ale Chinei, sunt mai mari decât cele din cel mai nou membru al UE, Croația. Aici, salariul net mediu este de 887 de dolari pe lună. Croația a intrat în UE în 2013. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 18:33
KREMLINUL ANUNȚĂ:
     Pentru moment nu există în studiu vreun plan al unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump înaintea summitului NATO, a anunțat marți Kremlinul, citat de Interfax, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 18:10
     Un proiect de lege care va fi trimis astăzi în Parlamentul de la Budapesta conține o prevedere conform căreia organizațiile care îi sprijină pe imigranți vor plăti o taxă specială de 25%, a informat Ministerul ungar de Finanțe, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Sport, 17:59
CM RUSIA
     Japonia a reușit să ofere o semi-surpriză și să treacă de Columbia, o echipă bine garnisită cu staruri (Falcao, Bacca, James...) de diferite mărimi și în diverse forme...sportive.  click să citești tot articolul
Comunicate de presă, 16:15
     Cea de-a treia ediție a Festivalului RomânIA Autentică va avea loc pe 23 și 24 iunie 2018. Pe deplin conștienți de ceea ce am construit cu migală, RomânIA Autentică și-a asumat un scop și o misiune pe cât de dificilă, pe atât de importantă, aceea de a arăta fața reală a tezaurului popular și spiritual al satului românesc. Dacă îți dorești cu adevărat, găsești și azi în localități izolate, în memoria ultimilor păstrători de tradiții ori în lăzi de zestre, transmise din generație în generație, comori fragile și inefabile, pe care tăvălugul contemporan le poate sfărâma într-o clipă, dacă nu vom întinde mâna pentru a salva ce se mai poate.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 15:47
ANCOM:
     Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat astăzi că românii au experimentat anul trecut viteze medii de descărcare la nivel național de 112,1 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, cu 18% mai mari decât în anul anterior, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.