Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 18.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Atac terorist la Barcelona
     Cel puțin 13 persoane au murit și 80 au fost rănite, potrivit unui nou bilanț oficial provizoriu, după ce o furgonetă de culoare albă a intrat în pietoni pe bulevardul Las Ramblas, cea mai populară arteră comercială din Barcelona, un punct de atracție pentru majoritatea turiștilor. Este vorba de un "atac terorist confirmat", potrivit unui anunț al poliției spaniole. Conform The Guardian, Amaq, agenția de știri propagandistică a Statului Islamic a declarat că organizația este responsabilă de atacul de la Barcelona. Presa locală din Spania susține că Driss Oukabir, văzut inițial drept un principal suspect al atentatului, s-ar fi predat singur în fața polițiștilor după ce acesta a văzut cum poza sa circula în mediul online și la televizor.
     * De ce sunt populari democrații "iliberali"
     Ascensiunea "democrației iliberale" în Europa reprezintă una dintre cele mai periculoase tendințe ale acestei epoci. De obicei, regimurile politice de acest tip au în centrul lor un lider care concentrează puterea în mâinile sale, uneori chiar prin eliminarea controalelor instituționale și a echilibrului între instituții. Iar cele mai vizibile manifestări ale acestui fenomen sunt reprezentate de Rusia lui Vladimir Putin, Turcia lui Recep Tayyip Erdogan și Ungaria lui Viktor Orban. Principalul motiv al succesului acestor lideri, care se poziționează drept antioccidentali, constă într-un set de politici economice pe care o țară în curs de dezvoltare ar trebui să le urmeze pentru a se înscrie pe calea unei dezvoltări susținute. Un rol central este jucat de politicile macroeconomice prudente, menite să aducă performanțe pe termen lung, și de piețele deschise.
     * Ce îi îngrijorează pe români în 2017
     Unul din trei, adică 29% dintre respondenții români la un sondaj desfășurat de compania britanică de cercetare GfK UK., spun că sunt preocupați de posibilitatea creșterii costului de trai în următorul an și 15% sunt îngrijorați că și-ar putea pierde locul de muncă. Creșterea costului de trai în următoarea perioadă este pusă de români pe seama creșterii cheltuielilor cu utilitățile, peste media de 17% la nivel european, a costurilor cu locuința, fie că este vorba despre chirii sau despre rate la bancă pentru achiziționarea unei locuințe (15%) și a cheltuielilor cu alimentele (12%). Prin comparație, pentru respondenții din Europa, principalul motiv al creșterii costului de trai este reprezentat de cheltuielile cu chirii sau rate pentru achiziția locuinței (19%) și de cheltuielile cu alimentația (19%).
     * Riscăm să intrăm într-o nouă "bulă imobiliară"
     România riscă să între într-o nouă bulă imobiliară, la fel de primejdioasă ca cea din 2008. Prețurile caselor cresc accelerat în marile orașe. În Cluj, Timișoara sau Iași locuințele s-au scumpit în ultimii ani cu până la 40 la sută. Prețurile au ajuns astfel la nivelul celor din mai multe țări europene, unde veniturile oamenilor sunt mai mari. Trebuie să fim prevăzători, ne avertizează specialiștii imobiliari, și să NU repetăm greșelile trecutului. În Cluj-Napoca, în ultimii 6 ani, prețurile la apartamente au crescut cu peste 40%. Astăzi, metrul pătrat costă în medie 1.300 de euro, dar un sfert dintre tranzacții se fac și la 1.600 de euro. În zonele ultracentrale, prețurile ajung până la 3.000 de euro.
     * Tradiții românești de vară: "pelerinaj" cu autocarul pentru pașapoarte
     Procesul de eliberare a pașaportului este mai lung decât vacanța. Ca să rezolve criza, autoritățile tipăresc pașapoartele la foc automat și îi transportă pe solicitanții documentelor care stau la cozi cu autocarele Ministerului de Interne de la sedii mai puțin aglomerate. După ce ministrul de Interne, Carmen Dan, le-a dat un ultimatum șefilor de la Pașapoarte să rezolve, cumva, criza documentelor de călătorie, pentru a căror eliberare de la începutul verii s-au format cozi uriașe, aceștia s-au conformat. În disperare de cauză, Prefectura București a decis să pună la dispoziția cetățenilor care solicită pașaport un autocar care să îi transporte de la punctul de lucru pentru eliberarea pașapoartelor din Pipera la cel din strada Amzei, unde este mai puțin aglomerat.
     * Beny Steinmetz și Tal Silberstein vor fi eliberați vineri, dar vor rămâne sub control judiciar
     Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz și consultantul politic Tal Silberstein vor fi eliberați condiționat vineri, urmând să rămână sub supraveghere, anunță surse citate de site-ul Ynetnews.com. Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein au ajuns la un acord cu procurorii, astfel că vor fi eliberați în anumite condiții, arată Mediafax.ro Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein și alți patru oameni de afaceri au fost plasați în arest preventiv, luni seară, de justiția din Israel. Acuzațiile se referă la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere și obstrucționarea justiției.
     * Adjudecarea, la ANAF, a unor spații comerciale deținute de Dorin Cocoș bulversează piața imobiliară
     Primele licitații cu spațiile comerciale aparținând lui Dorin Cocoș, desfășurate joi la sediul Direcției Generale Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, s-au încheiat la prețuri cu peste 50% mai mari decât nivelul pieței din zona unde se află proprietățile, contrariindu-i pe investitori. Pentru un spațiu comercial de 52 mp situat pe bulevardul Ștefan cel Mare (nr. 5), prețul de pornire a fost stabilit la 340.800 de lei, echivalentul a 1.456 de euro/mp, dar a fost adjudecat la 877.000 de lei, echivalentul a 3.747 de euro/mp. Această cotație, de peste 3.700 de euro/mp, este cu cel puțin 50% mai mare decât nivelul solicitat de vânzători în anunțurile imobiliare pentru zonele centrală și ultracentrală ale Capitalei, potrivit Mediafax.
     * Procesele inițiate împotriva RCS&RDS ar putea falimenta compania
     Numeroasele litigii și investigații declanșate împotriva RCS&RDS, prin care i se cere plata unor daune sau despăgubiri de peste 150 milioane euro sau riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri ori pierderea parțială a unor investiții, ar putea afecta grav activitatea companiei. Pe lângă deja cunoscutele procese cu Antena Grup, RCS&RDS are o sumedenie de litigii în curs de soluționare cu Electrica Distribuție Transilvania Nord, Centrul National al Cinematografiei și Grupul Intact Media, termenele pentru unele dintre acestea fiind în luna septembrie, după cum se arată într-un raport al Digi Communications NV remis Bursei de Valori București.
     * BANCHERUL
     * Doar 15% dintre clientii Raiffeisen Bank cu credite in franci elvetieni (CHF) au acceptat oferta de conversie in lei
     Raiffeisen Bank si-a redus volumul de credite in franci elvetieni (CHF) in prima jumatate a acestui an cu doar 40 de milioane de euro, adica in jur de 1.000 de credite dintre cele peste 5.000, in ciuda faptului ca la 1 februarie a lansat o oferta de conversie a acestora in lei, cu un discount de 25% din valoarea datoriei, dupa modelul Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank si a OTP Bank pentru propriii clienti. La finalul anului trecut, Raiffeisen Bank avea credite in CHF in valoare de 246 milioane euro, care au scazut la 240 milioane euro in martie si 204 milioane euro la finalul lunii iunie, conform datelor prezentate de banca-mama din Austria.
     * COTIDIANUL
     * Iohannis: Condamn ferm atacul terorist din Barcelona.
     Președintele Klaus Iohannis a condamnat, pe Twitter, atacul terorist din Spania și a transmis condoleanțe famiilor victimelor. "Condamn cu fermitate atacul terorist din Barcelona. Condoleanțele mele pentru famiiliile victimelor. Solidaritate cu Spania", se arată în mesajul președintelui, postat pe Twitter. Treisprezece persoane și-au pierdut viața, iar alte 50 au fost rănite, după ce o furgonetă a intrat în mulțime, joi după-amiază, în zona turistică La Rambla din Barcelona, arată cel mai nou bilanț anunțat de către Poliție. Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn spunea că, "din nefericire, numărul morților probabil va crește".
     * Țara gîfîie, economia crește - Cornel Nistorescu
     Nu întîmplător, principala problemă a României în zilele în care se anunța creșterea spectaculoasă a economiei a reprezentat-o pașapoartele. La jumătatea lunii august, problema miilor de cetățeni români buluciți la pașapoarte nu s-a declanșat pentru cei care pleacă în vacanță, ci pentru că cei care se grăbesc să se întoarcă la muncă în străinătate pierd prea mult timp și riscă să plece fără ele. Creștere economică sau creștere de consum? Conform unor rapoarte, scad și sumele trimise de compatrioții noștri care lucrează în străinătate. De impozitele pe profit plătite de bănci, ce să mai vorbim? De descătușarea unor proiecte blocate de și de frica de răspundere a funcționarilor, ce să mai vorbim?
     * Decizia Patriarhiei în cazul episcopului Hușilor
     Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, implicat într-un scandal sexual, mai poate aduce probe în apărarea sa, în condițiile în care Imaginile din filmul apărut în presă sunt reale, în caz contrar riscând excluderea din clerul Bisericii Ortodoxe Române. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat pentru News.ro că dacă se va decide excluderea sa, care este cea mai aspră sentință pe care o poate da Consistoriul, atunci episcopul își poate păstra statutul de monah. Dacă Sinodul decide suspendarea sa totală din toate atribuțiile, va fi înlocuit temporar, cel mai probabil, cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan.
     * CURENTUL
     * Cel mai bogat african investește în Statele Unite și Europa
     Miliardarul nigerian Aliko Dangote, cel mai bogat om din Africa, vrea să investească între 20 și 50 de miliarde de dolari în SUA și Europa până în anul 2025, în industrii precum energiile regenerabile și petrochimie, informează Bloomberg. Dangote va începe investițiile în anul 2020, după ce va finaliza o serie proiecte agricole în valoare de cinci miliarde de dolari precum și o rafinărie de 11 miliarde de dolari în țara sa natală. "Începând din 2020, aproximativ 60% din investițiile noastre viitoare vor fi în afara Africii astfel încât să avem un anumit echilibru", a declarat Aliko Dangote într-un interviu acordat luna aceasta pentru Bloomberg Markets Magazine. Aliko Dangote are 60 de ani și are o avere de 11,6 miliarde de dolari, fiind în moment un magnat al cimentului și al zahărului. Bunicul său, Alhaji Alhassan Dantata era în 1955 cel mai bogat african.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Zece investitori povestesc experiența lor pe piața de capital
     Cătălin Striblea, jurnalist: O carte ca un film. E povestea unor oameni obișnuiți care la un moment dat au hotărât să schimbe ceva în viața lor. Au aflat că viața și banii îți pot da mult mai mult dacă încerci și ești îndrăzneț. Ludwik Sobolewski, CEO BVB: Avem exemple de listări de acțiuni, de emisiuni de obligațiuni, de experiențe ale investitorilor. Tot ce trebuie să facem de-acum încolo e să urmăm aceste exemple. Înainte de a fi despre bani sau timp, a fi investitor e o stare de spirit. Lucian Anghel, președinte BVB: Cei zece sunt un exemplu pentru milioane de români care pot deveni oricând investitori activi, dacă au voință.
     * Aproape nimic nou pe frontul universitar
     În ședința din 16 martie 2017, Guvernul a aprobat cifrele de școlarizare propuse pentru învățământul preuniversitar și superior de stat în anul școlar/universitar 2017-2018, defalcate pe niveluri de pregătire, forme și tipuri de învățământ. Cifra de școlarizare totală pentru învățământul preuniversitar se menține la nivelul anului școlar precedent, cu mici modificări, ca de exemplu reducerea unor cifre de școlarizare de la învățământul liceal cu frecvența la zi, frecvența seral și frecvența redusă. Doar taxele se schimbă. Mai ieftin la privat decât la stat. Una dintre cele mai căutate rămâne Facultatea de Medicină.
     * 31 august, ultima zi în care Ford mai produce B-Max la Craiova
     Ford a anunțat că va întrerupe în curând producția de B-Max în uzina din Craiova, la aproximativ cinci ani de când a intrat în fabricație inovativa mașină pentru Europa, construită fără stâlpul din mijloc și cu ușile din spate culisante. Potrivit unor surse din fabrică, ultima zi de producție a mono volumului B-Max în uzina Ford din Craiova ar fi data de 31 august, dacă planurile nu se vor mai schimba între timp. În fabrica Ford din Craiova s-au produs circa 261.000 de vehicule B-Max. Din ultima parte a lunii septembrie, pe linia de producție de la fabrică va intra noul EcoSport, o variantă supra îmbunătățită a actualului model livrat deja pe piață.
     * Trustul suedez Ericsson ar putea renunța la 25.000 de angajați
     Informația a apărut în cotidianul Svenska Dagbladet, care adaugă că nu se știe dacă vor fi afectate și operațiunile media ale grupului despre care s-a scris că sunt evaluate și ar putea fi puse la vânzare, se arată într-un material HotNews. Ericsson anunțase că vrea să-și dubleze marja de profit și să ajungă la reduceri de costuri de peste 1,2 miliarde dolari/an, în condițiile în care concurența cu companiile chineze este tot mai dură. Sursele spun că, în unele piețe, operațiunile ar putea fi reduse cu 80-90%, dar cei 14.000 de angajați din Suedia nu vor fi afectați. Compania are 109.000 de angajați în lume. În ultimele 12 luni, Ericsson a redus cu 7.000 de persoane efectivele, în special în America de Nord.
     * EVENIMENTUL ZLEI
     * Denis Alibec a devenit un nou "caz Dobrin"
     Atacantul echipei FCSB n-are loc la echipa națională, iar decizia lui Christoph Daum îi intrigă pe majoritatea suporterilor și oamenilor de fotbal. Motivația neamțului are în spate cauze disciplinare. Ieri, Jean Vlădoiu, fost internațional român, a oferit o explicație legată de hotărârea selecționerului. "Eu și Belodedici am fost la câteva antrenamente ale naționalei. L-am văzut foarte relaxat pe Alibec. Nu era implicat în antrenamente. Poate antrenorul cere mai mult. Nu cred că este exclus definitiv din lot. A trecut printr-un moment dificil cu acea accidentare. Acum a revenit și și-a reintrat în formă. Sperăm să joace bine și sigur va fi rechemat", a spus Vlădoiu, oficial FRF, la Digi Sport.
     * Alexander Adamescu: "România nu vrea să se judece, vrea să omoare adversarul"
     Alexander, stabilit la Londra de mai mult timp, a apelat la instanțele britanice pentru a nu fi extrădat în baza unui mandat european de arestare emis de la București. Nu este condamnat definitiv în vreun dosar, dar DNA cere cu insistență arestarea lui. Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost cerută în baza unei acuzații de dare de mită împreună cu tatăl său, Dan Adamescu. Mandatul european de arestare al lui Alexander Adamescu are la bază un denunț făcut de un jurist de la una dintre societățile familiei Adamescu, de la care se susține că ar fi sustras suma de 100.000 de euro.
     * SUA și China se bat pentru hegemonie economică mondială
     Strategul-șef al Casei Albe, Steve Bannon, anunță că SUA sunt în război economic cu China și promite acțiuni comerciale agresive contra Beijingului. Steve Bannon a declarat, într-un interviu, că "luptă cu alți consilieri importanți de la Președinție, în fiecare zi", pe tema războiului comercial cu China. Se referă la secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, și consilierul economic Gary Cohn, cărora le cere "zilnic" să fie mai duri cu Beijngul. Bannon susține respingerea expansiunii economice chineze, afirmând că doar o țară va deveni lider în urma "războiului economic". "Pentru mine, războiul economic cu China este totul. Și trebuie să ne concentrăm ca niște maniaci asupra lui. Dacă îl vom pierde, suntem la cinci ani distanță cred, maximum 10, înainte de a atinge un punct de inflexiune de unde nu ne vom mai reveni", a continuat el.
     * RĂZBOIUL contra STATUILOR. Monumentele Confederaților, DEMOLATE la Baltimore
     În noaptea de marți spre miercuri, primăria orașului Baltimore, Maryland, a dispus demolarea a patru monumente care comemorau armata Confederată din Războiul Civil din Statele Unite. Așa cum era de așteptat, evenimentul a stârnit aprigi dezbateri, dar primarul Catherine Pugh a evitat astfel evenimente nedorite, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută în Charlottesville, Virginia. Cele patru statui, ridicate între 1901 și 1948, au fost date jos de pe socluri și duse în locații necunoscute, pentru a fi ferite de vandali. În SUA disputa legată de monumentele confederate și a simbolurilor statelor sudiste a început în 2015, după ce un susținător al "supremației albilor", Dylann Roof, a intrat înarmat într-o biserică din Charleston și a omorât nouă persoane.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Statul Islamic revendică atentatul de la Barcelona
     Statul Islamic (SI) a revendicat atentatul de la Barcelona, soldat cu 13 morți și zeci de răniți, informează AFP. Centrul american de monitorizare a site-urilor de internet jihadiste SITE a preluat un comunicat al agenției de propagandă a SI, Amaq, care arată că "atacatorii de la Barcelona erau soldați ai Statului Islamic", iar "operațiunea a fost efectuată ca răspuns la apelurile de lovire a statelor din coaliția internațională anti-jihadistă"care acționează în Siria și Irak. Primul dintre cei doi suspecți arestați deja de poliția spaniolă după atentat, Driss Oukabir, a fost închis timp de o lună în 2012 în localitatea catalană Figueres pentru abuzuri sexuale, au afirmat surse din cadrul anchetei, citate de agenția de presă EFE. Oukabir, un tânăr de origine magrebiană din Marsilia, are reședința legală în Spania, ceea ce înseamnă că a locuit în această țară cel puțin cinci ani.
     * CE pune lupa pe practicile neloiale ale marilor retaileri agroalimentari
     Comisia Europeană a anunțat că va demara o procedură de consultare publică la nivel european privind modul în care lanțul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil, se precizează într-un comunicat al executivului comunitar. Agricultorii și, în general, cei interesați vor putea să își exprime opiniile cu privire la funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente în cadrul unei consultări online deschise până pe 17 noiembrie. Potrivit executivului comunitar, "există indicii că valoarea adaugată nu este distribuita în mod adecvat la toate nivelurile lanțului de aprovizionare cu alimente, în special din cauza diferențelor în ceea ce privește puterea de negociere dintre agricultorii și întreprinderile mici, și partenerii lor comerciali care sunt mai puternici din punct de vedere economic și foarte concentrați".
     * Majorările de salarii se duc majoritar pe importuri
     România a înregistrat cea mai mare creștere economică din toate țările UE, în primul semestru din acest an.În această perioadă economia românescă a avansat cu 5,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din păcate creșterea PIB nu se simte în nici un fel în bunăstarea românilor pentru că se bazează pe consum, mai exact pe mărfuri importate din alte țări. În timp ce industria și agricultura românescă sunt pe moarte, România se laudă cu cea mai mare creștere a PIB din Uniunea Europeană.
     * Armata IMM-urilor cotizează la stat cu mai mulți bani decât granzii economiei
     Sunt sau nu sunt companiile încadrate în categoria marilor contribuabili mai importante pentru economia națională decât firmele mici și mijlocii? Din datele ANAF rezultă că nu. Taxele și impozitele plătite de IMM-uri în ultimii ani au fost mai mari decât ale granzilor din economie pentru că mulți dintre ei apelează la tot felul de tertipuri pentru a-și diminua contribuțiile către statul român. Diferența între cele două categorii de firme ar fi trebui să o facă însă ANAF, prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), care trebuia să adune mai mulți bani de la marii contribuabili. De ani de zile însă acest lucru nu se întâmplă.
     * NATIONAL
     * Maior face lipeala Ponta - Boc
     Ponta face deocamdată orice este posibil ca sa fractureze cat poate PSD-ul matern. Însă nu doar social -democrații sunt vizați de proiectul secret al lui Ponta, cel care se pare că sub oblăduirea nasului George Maior ar fi demarat negocieri subterane si cu alți lideri politici care să-si saboteze, la rândul lor, partidele din care fac parte scriptic. Astfel, informații de ultima oră dau ca sigură implicarea masivă a "Grupului de la Cluj" in sprijinirea proiectului politic al lui Ponta, cel care pare să nu aibă vreun scrupul să-l fenteze astfel pe principalul sau aliat oficial, Daniel Constantin. Iar la indicațiile actualului ambasador român la Washington, Vasile Dancu, "combinatorul nemuritor" al grupului de la Cluj este cel care poarta vorbele pentru o "alianță contra naturii" intre Victor Ponta si Emil Boc.
     * Tsunami-ul de migranți lovește România!
     In timp ce Ministerul de Interne nu este in stare să rezolve criza pașapoartelor, din Occident vine un nou semnal de alarmă privind iminenta lovire a tării noastre de către un val fără precedent de migranți ilegali. Prestigiosul cotidian " The Times" afirmă fără echivoc că "Marea Neagra este noua rută a migranților", titrând chiar "Explozie a sosirilor de musulmani in Romania"! "The Times" publica inclusiv declarații ale unor oficiali din conducerea Politiei din Bulgaria, care confirma că migranții sunt acum transportați prin această tară până într-o Românie unde polițiștii sunt puși in schimb să păzească granița cu Serbia!
     * Fără contractele cu statul, Umbrărescu se retrage din afaceri
     In ultimul deceniu firmele lui Dorinel Umbrărescu, unul dintre cei mai bogați "regi ai asfaltului", au adus profituri uriașe, abonate la contractele cu statul. După ce companiile sale Tehostrade si Spedition UMB au primit, in perioada 2007-2013 contracte bănoase, Umbrărescu a hotărât, acum doi ani, sa abandoneze total afacerile cu statul. In prezent, afaceristul băcăuan se retrage aproape complet si din Spedition UMB, lăsând compania soției si copiilor. Cele doua firme nu mai participaseră la aproape nicio licitație, după ce, pana in 2011, luaseră grosul contractelor cu statul si acumulaseră profituri de jumătate de miliard de euro.
     * PUTEREA
     * DECIZIE la Londra: Cetățenii europenii pot intra fără VIZĂ, dar nu pentru MUNCĂ
     Cetățenii statelor membre UE vor putea intra fără viză in Marea Britanie după Brexit, dar vor putea munci doar daca vor îndeplini noile condiții care ridica restricții in fata imigranților, anunța The Guardian, citând un document guvernamental. Astfel, guvernul de la Londra ar vrea ca toți cetățenii UE să poată intra ca si pana acum in Marea Britanie pentru turism, dar fără a putea rămâne pe termen nelimitat. De asemenea, accesul pe piața muncii va fi mult îngreunat. Documentul autorităților britanice ar urma să fie făcut public la finalul acestui an. Reamintim ca Marea Britanie negociază cu Uniunea Europeana condițiile ieșirii din UE. Londra își dorește să discute in paralel si relațiile bilaterale post-Brexit, dar Bruxelles-ul a anunțat că cele doua dosare vor fi negociate pe rând.
     * INVAZIE de musculițe în București. Cât de PERICULOȘI sunt "Tigrii platanului"
     Este invazie de musculițe în Capitală. Dacă v-ați întrebat ce sunt insectele mici care au invadat orașul în ultimele zile, specialiștii le-au dat un nume: tigrul platanului. Medicii nu știu încă dacă ne pot face rău, în afara ciupiturilor pe care le provoacă. Insectele care au invadat parcurile din Capitală sunt de mici dimensiuni, albe cu dungi ca de tigru. De aici și denumirea populară: "tigrul platanului". Specialiștii care studiază fenomenul spun că tigrul platanului este din aceeași familie cu ploșnițele.
     * ROMANIA LIBERA
     * Barcelona, sub teroare, pentru prima dată din 1987
     13 oameni au murit, iar aproximativ 100 au fost răniți, într-un atac cu o furgonetă, la Barcelona. Mașina a intrat în pietonii aflați în zona turistică La Rambla, cu peste 80 de kilometri la oră. Acesta este al optulea atentat terorist din Europa, în care atacatorii folosesc o mașină și al doilea din Barcelona, din 1987, când au fost omorâți 22 de oameni, scrie publicația catalană La Vanguardia. Atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic, care a anunțat pe o rețea de socializare că soldații săi sunt responsabili de tragedia de la Barcelona. De altfel, jihadiștii au lăudat încă de la producere atacul, pe conturile islamice.
     * Umbra lui Putin. La București
     Joi, 10 august, Consiliul Național al Audiovizualului a pus în discuție cererea de intrare pe piața românească a principalei televiziuni a regimului de la Kremlin. Cererea a fost depusă de o firmă din Iași, deținută de o altă firmă din Republica Moldova, care retransmite dincolo de Prut programele postului Rusia 1. O altă știre, la fel de neînsemnată la prima vedere, ne dezvăluie că o bancă dubioasă, cu sediul la Moscova, a devenit acționar la postul Digi 24. Informație confirmată, pentru Ziarul Financiar, chiar de președintele băncii, Nikolay Kosov. Așa se explică de ce televiziunea căreia unii confrați i-au lipit mai în glumă, mai în serios eticheta UM (Unitate Militară) a început să joace de la o vreme la două capete.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Care sunt băncile care fac jocurile pe piața titlurilor de stat din România
     ING Bank, a șaptea cea mai mare instituție de credit de pe piața locală după active, a urcat în primul semestru din acest an în clasamentul dealerilor primari sărind pe primul loc, poziție care a fost ocupată în anul 2016 de Raiffeisen Bank, iar în 2015 de Banca Transilvania. În primul semestru, Ministerul Finanțelor a împrumutat prin emisiuni de titluri de stat aproximativ 25 mld. lei. BCR, cea mai mare bancă de pe piața locală după active, a avansat în prima jumătate a anului pe poziția a doua în topul dealerilor, iar podiumul din S1 2017 este completat de UniCredit Bank. Banca Transilvania, care în 2015 urcase spectaculos în clasamentul dealerilor primari, pe primul loc, iar în 2016 ocupa locul trei, a coborât în primul semestru din 2017 pe locul patru.
     * Cine deține birourile din centrul de afaceri al Bucureștiului
     Două noi proiecte au fost livrate anul acesta, unul de către NEPI, Aviatorilor 8, în Piața Victoriei, în imediata vecinătate a Guvernului, și un al doilea între Victoriei și Romană. Cele mai importante clădiri de birouri din zonă Pieței Victoriei au o suprafață închiriabilă de peste 250.000 de metri pătrați, reprezentând aproximativ 11% din stocul de birouri al orașului. Printre companiile care au ales varianta închirierii unor spații în Piața Victoriei se numără General Electric și MET Group sau Grupul Total, care au închiriat suprafețe mari în proiectele Landmark sau Aviatorilor 8. În ceea ce privește cel mai mare chiriaș din zonă, acesta rămâne ING Bank, care își are birourile în clădirea Crystal Tower.
     * Salariile din China sunt la fel sau chiar le depășesc pe cele din unele țări europene
     Muncitorii din Shanghai, Shenzhen și Beijing câștigă mai mult decât cei din România, Albania, Bulgaria, Slovacia și Muntenegru. Unii europeni ar trebui să spere că China va continua să-și majoreze salariile dacă vor venituri mai mari pentru ei, scrie Forbes. Pe de o parte, China, o economie considerată cândva fabrica lumii, a ajuns din urmă în ceea ce privește salariile din estul Uniunii Europene. Pe de cealaltă parte, salariile din cei mai noi membri ai UE sunt limitate de competiția globală pentru forța de muncă, o cursă pe care China deocamdată o câștigă. Slariile medii lunare din Shanghai (1.135 dolari), Beijing (983 dolari) și Shenzen (938 dolari), mari centre de producție ale Chinei, sunt mai mari decât cele din cel mai nou membru al UE, Croația. Aici, salariul net mediu este de 887 de dolari pe lună. Croația a intrat în UE în 2013. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 11:06
     * ACTUALIZARE 13:50
     Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi cu 279 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și o abținere proiectul de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", conform unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Politică, 13:31
CAMERA DEPUTAȚILOR:
     Camera Deputaților a decis, astăzi, înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, conform Agerpres.  detalii
Politică, 12:26
TOADER, DESPRE SCRISOAREA COMISIEI PARLAMENTARE PRIVIND REFUZUL LUI KOVESI DE A VENI LA AUDIERI:
     Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat astăzi că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se semnalează refuzul șefei DNA Codruța Kovesi de a se prezenta la audieri, precizând că va fi luată o decizie după ce documentul va fi analizat, potrivit unei surse din presă.  detalii
Companii-Afaceri, 12:14
GRAMPET GROUP:
     Grampet Group își asumă plata contribuțiilor pentru angajații săi, astfel încât salariile celor 7.100 de angajați nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, anunță azi reprezentanții holdingului feroviar privat din țara noastră, conform Agerpres.  detalii
Companii-Afaceri, 12:01
INS:
     Numărul mediu de salariați a crescut cu 1,7% în 2016 față de anul precedent iar cel mai mare număr mediu de salariați s-a înregistrat în îndustrie, reprezentând 34,8% din total, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Ediții precedente
Jurnal Bursier
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
21.11.2017
BURSELE DIN LUME
     * Piețele au depășit impactul inițial negativ generat de impasul politic din Germania
       Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în a doua parte a zilei, după ce, anterior, scăzuseră pe motiv că negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernământ în Germania erau...  detalii
20.11.2017
BVB
     * Piața, dominată de tranzacțiile cu obligațiuni, care au generat peste 80% din rulajul total
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ultima ședință de tranzacționare a săptămâ-nii a fost de 266,56 milioane lei, mult peste media anuală de 48,61 milioane de lei, în...  detalii
20.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au scăzut vineri, din cauza estimărilor dezamăgitoare lansate de unele companii.  detalii
17.11.2017
BVB
     * SIF5 a cumpărat 7,57% din "Turism Felix", printr-un "deal" de 7,5 milioane lei
     * Rulaj de 10 milioane euro, în ședința de joi
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 46,21 milioane lei (9,96 milioane euro), puțin peste rulajul de miercuri...  detalii
17.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele din Europa au urcat ieri, cele mai importante câștiguri fiind înregistrate în sectorul construcțiilor, după ce firma franceză "Bouygues" SA a raportat...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0042
2,3802
3,0995
3,9960
0,1822
0,6255
0,2249
4,6551
5,2461
1,4877
3,5249
0,2251
0,4802
1,0999
0,0667
0,4669
1,0017
3,9650
0,2813
1,2166
0,5977
0,0611
0,3643
0,2091
2,7052
0,0392
0,1498
1,0795
0,6153
0,1210
163,2575
5,5883
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
30.10.2017
     Ludwik Sobolewski handed in his resignation.
     Wow!
     Friday, the Bucharest Stock Exchange (BVB) posted on its website the text of a "Current report":
     "The Bucharest Stock Exchange is announcing that on October 27th, 2017, Mr. Ludwik Sobolewski has notified the company about his resignation from the position of CEO of the company".  details
27.10.2017
RUMORS: THE NEW CEO OF THE BSE, SOUGHT IN THE BANKING INDUSTRY
     * Two months have passed since Sobolewski's term expired
       Even though the management of the Bucharest Stock Exchange has not been officially announced, the result of the interviews for the position of CEO held on September 25th, it seems that already a new search has been launched, which focuses on the banking sector.  details
27.10.2017
     * Lucian Bode: "I have great doubts that the state will come out a winner from the FP-Electrica transaction and I don't think that this acquisition constitutes a zero priority for the company"
     * Gabriel Dumitrașcu: "I hope that by tomorrow (ed. note: today) at 10:00, the ASF will issue a statement, otherwise it means Mircea Ursache is reckless"
       The General Shareholder Meeting of Electrica set to take place today announces itself very interesting as, on the agenda, it includes the election of the members of the Board of Directors by applying the cumulative voting method, as well as approving the acquisition by Electrica of the stakes of the Proprietatea Fund (21% each) in the distribution subsidiaries of Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud and Electrica Furnizare, for a price of 752,031,841 lei, a cost higher by 60 million for the company compared to the failed negotiation of March 2016.  details
.