CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 18.09.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * O tornadă a răscolit vestul țării: 8 morți și peste 60 de răniți
     O furtună foarte puternică a răscolit vestul țării duminică după-amiază. Totul a început cu un vânt răvășitor, care chiar a smuls copaci din rădăcini. Opt oameni și-au pierdut viața în Timiș, Arad și Bistrița-Năsăud. Potrivit IGSU, furtuna care s-a abătut peste partea de vest a țării a produs numeroase victime. "Pana la acest moment sunt înregistrate opt decese (5 persoane in județul Timis, patru în Timișoara și una la Buziaș, o persoana la Arad și doua persoane la Bistrița-Năsăud)", anunță IGSU. De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vânt (49 in județul Timis, 12 persoane in județul Arad și 6 persoane la Alba).
     * BNR vrea să limiteze gradul de îndatorare al românilor
     Împrumuturile date persoanelor fizice cresc accelerat, iar Banca Națională a României (BNR) ar putea trece la măsuri de limitare a creditelor date populației, până la circa 35% din venituri, față de 70% cât se mai practică în prezent, au sugerat recent oficiali ai Băncii. Măsura ar fi necesară pentru ca populația să fie ferită de riscurile viitoare, în condițiile în care sunt așteptate creșteri ale dobânzilor, dar și BNR se pregătește să majoreze la rândul său dobânda-cheie. Florian Neagu, directorul Direcției Stabilitate Financiară din BNR, susține că finanțarea acordată populației a depășit de câteva luni nivelul de semnal. Potrivit lui, băncile acordă credite cu un grad de îndatorare până la 60-65, chiar 70% la sută, astfel că nivelul creditului pentru populație se apropie de pragul maxim de la care BNR consideră că expunerea este periculoasă.
     * Poarta enormă care s-a prăbușit și a omorât un om în timpul furtunii din Timișoara, reabilitată în urmă cu doar doi ani
     Poarta de bun venit poziționată la intrarea în Timișoara, pe Calea Lugojului, s-a prăbușit duminică, în timpul furtunii care a lovit vestul țării. Semnul metalic enorm a prins sub el o mașină, iar șoferul, un tânăr de 24 de ani, și-a pierdut viața. Conform Pressalert, Poliția Timiș a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz. Poarta de deasupra șoselei a fost însă reabilitată în urmă cu doi ani, în 2015, arată aceeași sursă, iar lucrarea a fost dată prin încredințare directă firmei Stareto SRL. Vechea poartă, în legătură cu care timișorenii se plângeau că se desprind bucăți din ea, a fost în bună parte demontată, iar la acea vreme presa relata că s-au făcut intervenții de consolidare a structurii. Pentru reabilitare s-a plătit suma de 56.000 de euro.
     * Autobuze noi, fabricate în România, pe străzile din Chișinău
     Pe străzile din Chișinău au început să circule autobuze fabricate în România! Potrivit fotografiilor publicate de portalul moldovenesc Unimedia, pe vehiculele albe scrie "Produs în România", în culorile tricolorului. Potrivit portalului de peste Prut, autobuzele circulă pe un traseu care trece prin centrul capitalei moldovene. Autobuzele sunt modelul City Bus Diamond, un produs al companiei Euro Bus Diamond. Este o companie nouă, care a început să producă în 2014, și are sediul în județul Ilfov, în comuna Ciorogârla. Potrivit descrierii de pe site-ul companiei, autobuzul City Bus Diamond este proiectat și dezvoltat în cooperare cu Universitatea Politehnică din București.
     * Contra a ajuns la un acord FRF și este noul selecționer al României
     Cosmin Contra este noul selecționer al României și o va părăsi pe Dinamo. "Guriță", 41 de ani, a mai antrenat la Poli Timișoara, Alcorcon, Petrolul, Fuenlabrada, Getafe, Guangzhou R&F. Pe Dinamo a preluat-o în iarnă, după plecarea lui Ioan Andone. Are în palmares Cupa României, cu Petrolul, și Cupa Ligii, cu Dinamo. Contra s-a înțeles cu Federația pentru un contract până în 2020. Practic, el va sta la națională toată campania de calificare la EURO 2020, adică până în toamna lui 2019, contractul putând fi prelungit, în cazul unei calificări la EURO, și pentru turneul continental. Pe banca lui Dinamo, până la stabilirea unui nou antrenor, va sta Jerry Gane, actualul antrenor secund.
     * NATO, îngrijorată de transparența Rusiei în privința Zapad 2017: "O pregătire serioasă în vederea unui mare război"
     Generalul ceh Petr Pavel, șeful Comitetului Militar al NATO, consideră că există motive de îngrijorare față de manevrele militare la scară largă Zapad-2017 pe care le desfășoară în prezent Rusia și Belarusul, care pot fi considerate "o pregătire serioasă în vederea unui mare război", relatează The Associated Press. NATO încearcă să-și restabilească comunicațiile la nivel militar cu Moscova, cu scopul de a evita orice "consecințe neintenționate ale unor eventuale incidente în timpul exercițiului", a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru AP generalul Petr Pavel. Generalul NATO estimează că la aceste exerciții iau de fapt parte 70.000 până la 100.000 de militari, și nu doar aproximativ 12.700, cum a anunțat Rusia. "Ceea ce vedem cu toții este o pregătire serioasă în vederea unui mare război", a declarat Pavel pentru The Associated Press.
     * Supra-acciza la carburanți aduce un val de scumpiri până-n Crăciun
     Transporturile, industria alimentară și patronatele sunt de acord că introducerea supraaccizei la carburanți nu se va resimți aproape deloc în perioada imediat următoare, scumpiri ale prețurilor putându-se înregistra doar în mod speculativ, la comercianții care nu fac niciun fel de calculație de preț. Impactul major va avea loc însă spre sfârșitul anului, când toate cheltuielile suplimentare se vor reflecta în prețuri.
     * Evenimentul "Biblioteca pentru Pop", în Piața Victoriei: participanții vor cere demisia ministrului Educației
     Bucureștenii sunt așteptați, marți, la evenimentul "Biblioteca pentru Pop" în Piața Victoriei, să aducă o carte și să solicite demisia lui Liviu Pop din funcția de ministru al Educației. Organizatorii își motivează acțiunea invocând scandalul manualelor școlare și "gravele probleme de background profesional" ale ministrului, solicitând sindicatelor din Educație și asociațiilor de părinți să li se alăture. Evenimentul se va desfășura pe tot parcursul zilei, începând de la ora 9.00, iar cărțile strânse vor fi donate "unor școli, pe care subfinanțarea le-a adus în situația de a nu avea o bibliotecă".
     * Klaus Iohannis pleacă în SUA. Cu cine se va întâlni
     Președintele Klaus Iohannis se va afla în SUA începând de luni, pentru a participa la Adunarea Generală ONU. Șeful statului va participa la recepția organizată de către președintele SUA Donald Trump, va avea întrevederi bilaterale cu secretarul general ONU și cu omologi din alte state. De asemenea, Iohannis se va întâlni cu cu reprezentanții comunității românești din zona Philadelphia.
     * BANCHERUL
     * Prima toamnă fără credite Prima Casa după opt ani: ce alternative de credite ipotecare au băncile?
     Fondurile pentru garanțiile aferente Programului Prima Casa s-au epuizat iar Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) spune ca nu vor mai fi suplimentate in acest an, cum s-a întâmplat in anii precedenți, urmând ca reluarea creditării prin acest program să se reia de la începutul lui 2018, an pentru care au fost stabilite garanții de 2 miliarde lei, fata de 2,5 miliarde lei in acest an, conform strategiei adoptate de fostul guvern Cioloș, care prevede diminuarea graduală a garanțiilor statului pentru împrumuturile imobiliare. Unele bănci au lansat recent noi credite imobiliare ca alternative la Prima Casa, in timp ce ING a majorat la 10% avansul la creditele Prima Casa, pentru a-si încuraja clienții să apeleze la creditul standard, cu avans de 15% si o dobândă comparativă, o măsură neurmată însă de nicio alta bancă până in prezent.
     * CAPITAL
     * Capcanele rectificării bugetare
     Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prima rectificare bugetară. Prin tăieri masive de cheltuieli la investiții și prin presiunea șefilor de companii de stat pentru a mai plăti dividendele nedistribuite, statul a reușit să păstreze deficitul bugetar sub control, deocamdată. Consecințele acestor decizii vor avea efecte negative la finalul anului. Cei aproape 2,3 miliarde de lei, cât a încasat statul în total, în 2017, din repartizarea de dividende din rezervele societăților publice, nu pot fi înregistrați ca venituri în buget, pe metodologia de calcul ESA a deficitului bugetar, cea recunoscută de Comisia Europeană. Asta înseamnă că toate sumele încasate din dividendele excepționale se vor vedea în totalitate în deficit, care va depăși astfel, 3% din PIB.
     * Județele în care numărul navetiștilor s-a triplat în ultimul deceniu
     Numărul de navetiști din județele Teleorman, Ialomița, Giurgiu sau Călărași spre București aproape s-a triplat în ultimii 10 ani, potrivit unui studiu realizat recent de Banca Mondială. Locuitorii acestor județe au devenit dependenți de locurile de muncă din capitală. De altfel, Bucureștiul este orașul care atrage cel mai mare număr de navetiști din țară (peste 252.000 de lucrători numai în oraș și 331.000 dacă se ia în considerare și zona sa urbană funcțională). În afară de faptul că numai orașul generează aproximativ 25% din PIB-ul național și peste 1,1 milioane de locuri de muncă, acesta este nucleul zonei cu cea mai mare densitate de populație și de întreprinderi.
     * România a învins Germania la tenis de masă și a câștigat aurul la Campionatul European
     Echipa feminină de tenis de masă a României a cucerit duminică medaliile de aur la Campionatele Europene de la Luxemburg după ce a învins, într-o finală dramatică, echipa Germaniei, cu 3-2. Daniela Dodean Monteiro a adus punctul de aur al tricolorelor prin victoria obținută în fața jucătoarei Ying Han, cu scorul de 3-1 (11-4, 11-8, 4-11, 12-10). Dodean a avut o revenire remarcabilă în finalul setului 4, de la 8-10 la 12-10. Primele puncte ale echipei României fuseseră aduse de Elizabeta Samara și Bernadette Szocs. Samara a învins-o pe Han cu 3-2 (9-11, 12-10, 9-11, 11-9, 11-7), iar Szocs, la rândul ei, a câștigat cu 3-1 disputa cu Nina Mittelham (11-5, 11-5, 6-11, 11-6). Este cel de-al patrulea titlu european pe echipe la feminin pentru România, după cele din 1992 (Stuttgart), 2002 (Zagreb) și 2005 (Aarhus).
     * România importă tot mai mult petrol. Rezervele ne mai ajung doar câțiva ani
     România are rezerve dovedite de petrol pentru mai puțin de două decenii. Descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste, astfel că rezervele de țiței sunt limitate. Capital arată în primăvara acestui an că importăm tot mai mult petrol pentru a acoperi consumul mare de carburanți. În primele șapte luni, producția națonală de țiței a fost de 2,01 milioane tep (tone echivalent petrol), fiind cu aproape 5% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut. Conform datelor INS, România a importat, în primele șapte luni ale acestui an, o cantitate de țiței de 4,168 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 118.500 tep mai mică față de cea importată în aceeași perioadă din 2016.
     * COTIDIANUL
     * Se schimbă SRI sau se machiază? - Cornel Nistorescu
     Felul în care Iohannis a închis scandalul Coldea - Ghiță - DNA, felul în care a fost abordat scandalul Mircea Negulescu de la DNA Prahova, precum și comportamentul celor doi procurori (Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi), atît de apreciați de președintele României, ne obligă să ne întărim supoziția că sistemul s-a conservat în întregime. În funcționarea Justiției, la toate nivelele, în Executiv, în Parlamentul României și în partidele politice. Cosmetizarea, operată mai mult prin intermediul aprecierilor formulate de diverși binevoitori (B. Chirieac, M. Pieleanu, C. Gușă, Rareș Bogdan etc.), ține loc de curățenie la DNA, la Parchetul General, la CSM și chiar la SPP. Acest lucru ne trimite cu gîndul la o preluare cordială și la continuarea acelorași mecanisme și practici.
     * Dragomir: Coldea are și azi telefon operativ
     Colonelul Daniel Dragomir a dezvăluit în exclusivitatea la Sinteza Zilei despre ce ar face în cazul în care i s-ar ridica interdicția secretului de către Parlament. "Nu pot deconspira ofițeri acoperiți, pot spune în Parlament, în fața unei comisii de control SRI când mi se ridică interdicțiile, sunt variante legale. Aș spune tot ce știu, aș prezenta toate materialele pe care le dețin, aș explica mecanismele, unde să caute și ce să ancheteze. Acești oameni au greșit mult în ultima vreme. S-au crezut puternici, nu vi se pare sfidător că generalul Coldea are și azi telefonul operativ, mașină și șofer, după toți anii ăștia de abuzuri", a declarat Dragomir la Antena 3. Dragomir a oferit trei nume de jurnaliști care erau folosite drept unelte de Florian Coldea: Dan Turturică, Dan Tăpălagă și Sorina Matei.
     * Altă înșelătorie guvernamentală: Biruri noi pe cifre false
     Guvernul emite acte normative ca să "dea bine" la Comisia Europeană și să poată înșela agenții economici pentru a plăti noi biruri. În luna august 2017, a apărut Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 60, prin care se majorează indemnizațiile persoanelor cu dizabilități și îi obligă pe angajatori să încadreze în muncă 4% din totalul salariaților persoane cu dizabilități. Autoritățile vorbesc despre circa 250.000 de oameni care ar trebui angajați anul viitor. În fapt, doar 55.000 de persoane cu handicap ar putea să fie încadrate în muncă. Trebuie avut în vedere că până acum angajatorii plăteau 50% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare persoană cu handicap pe care nu au angajat-o. Pentru 2017, angajatorii sunt obligați să plătească de acum înainte echivalentul unui salariu minim brut pe economie.
     * CURENTUL
     * Olguța și-a pus amantul-atlet șef la Comisia SRI, finul-inginer la cea de Cultură și pe fostul soț la ASF cu 13800 EURO pe lună
     Președinția Comisiei de Cultură din Senat a fost încredințată recent inginerului mecanic Radu-Cosmin Preda, finul Olguței Vasilescu. Iubitul Olguței, atletul român, Claudiu Manda a fost uns șef al Comisiei de control al SRI iar pe fostul soț, Olguța l-a plasat la conducerea ASF cu un salariu de 13.800 Euro pe lună, omul neavând vreo legătură cu domeniul după cum s-a văzut la audierea din Parlament. PSD livrează cea mai mare restaurație a mediocrității din ultimii 27 ani. România se sufocă sub asaltul incompetenței oamenilor cu carnet de partid. Ideea de cinste, competență, minima preocupare pentru o guvernare în interesul cetățenilor, pur și simplu nu există.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Supraacciza la carburanți revoltă transportatorii
     Transportatorii sunt îngrijorați și spun că prețurile la pompă vor sări de 5 lei. Majorarea are loc pentru toate cele trei tipuri de carburanți: benzina cu plumb, fără plumb și motorină. Potrivit ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, măsura urmează să fie aplicată în două etape. Începând de vineri, accizele la carburanți s-au mărit cu 0,16 lei pe litru de combustibil. La pompă, carburanții s-au scumpit deja. Mai multe companii distribuitoare de carburanți au efectuat mai multe majorări de prețuri, înainte de acest moment.
     * Amenzi usturătoare pentru firmele care nu se supun autorizării de mediu
     Firmele care nu se supun autorizării de mediu, conform Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor, și nu s-au înscris încă în "Registrul operatorilor economici care nu se supun autorizării de mediu conform prevederilor Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor" sunt pasibile să plătească amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, avertizează experții de mediu de la Green Environment Support. Firmele menționate au avut ca termen-limită data de 18 iunie 2017 pentru a se înscrie în Registrul național, adică la 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 739/11 mai 2017, care reglementează procedura de înregistrare a operatorilor economici care nu se supun autorizării de mediu.
     * Portul Constanța, obiectiv strategic al României
     Portul Constanța are un rol important în cadrul rețelei europene de transport maritim, fiind localizat la intersecția rutelor comerciale care leagă piețele țărilor fără ieșire la mare din Europa Centrală și de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrală și Extremul Orient. Acest lucru se datorează poziționării geografice avantajoase, fiind situat pe rutele a 3 coridoare de transport pan-european, respectiv Coridorul IV, Coridorul IX și Coridorul VII (Dunărea), care leagă Marea Nordului de Marea Neagră prin culoarul Rin-Main-Dunăre. Din complexul portuar maritim românesc mai fac parte cele două porturi-satelit Midia și Mangalia, toate aflate sub coordonarea Administrației Porturilor Maritime SA Constanța.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Culoarul presei, arma SECRETĂ a lui Coldea
     Daniel Dragomir, fostul colonel SRI, multă vreme omul de legătură cu toate serviciile de informații ale partenerilor noștri strategici, a explicat în detaliu cum funcționează ceea ce el a numit "culoarul presei". Dragomir a explicat că termenul de "culoar" vine de la obiceiul cazon de a forma două rânduri de "veterani", prin care apoi nou-veniții sunt nevoiți să treacă, fiind loviți din toate părțile în timp ce străbat tunelul. Metafora vizează obiceiul de scurgere a informațiilor din dosarele celor aflați sub investigația DNA exact în timpul în care aceștia se aflau încă la audieri. Dragomir a explicat că, folosind jurnaliștii "de casă", SRI și DNA reușeau, prin publicarea de informații din dosar, să creeze și acrediteze în opinia publică imaginea de infractor a celui anchetat.
     * Băsescu, anunț CAPITAL pentru VIITORUL unei instituții CONTROVERSATE
     Gabriel Oprea este în corzi după ce a fost deposedat de putere. Anunțul făcut de Traian Băsescu reprezintă o lovitură dură primită de fostul ministru al Apărării. Traian Băsescu a anunțat duminică, la B1, că luni urnmează să depună un proiect de lege la Parlament pentru desființarea Academiei de Științe ale Securității a lui Gabriel Oprea, instituție care nu a adus niciun plus societății. "Mâine depun la Parlament acest proiect de lege, pentru că chiar s-a vrut a fi un soi de sectă. Ea a fost în faza inițială o școală de studii, dar apoi, prin OUG, Ponta a făcut-o Academie a Știinșelor Securității Naționale, care este un grup de interese.", a spus Băsescu, la B1.
     * Decizie la nivel European. Firmele de IT ar putea fi impozitate pe cifra de afaceri
     Companiile din domeniul tehnologiilor digitale (IT), ar putea fi impozitate pe cifra de afaceri și nu pe profit, cum este în acest moment. Ministrul Ionuț Misa, a semnat alături de miniștrii de finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei documentul care solicită Comisiei Europene. prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative.
     * Ce se întâmplă cu grâul românesc exportat în Egipt
     Cele două nave cu grâu din România și Franța, respinse de Autoritatea pentru carantină din Egipt pe motiv că ar conține semințe de mac, sunt încă în custodia procuraturii și nu au fost eliberate, au anunțat sâmbătă oficialii de la Cairo, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Săptămâna aceasta, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că a ajuns la concluzia că semințele de mac prezente în grâul provenit din România și din Franța nu sunt dăunătoare, adăugând că grâul va fi cernut.
     * NATIONAL
     * "Noul Țuțuianu" din Guvern, identificat!
     Ca să prindă un loc si in noul Cabinet Tudose, Rovana Plumb nu a avut prea multe grețuri in a se dezice de Victor Ponta. Si cu toate ca nimeni nu a fost chiar atât de naiv încât să creadă că tocmai cea care pe vremuri se visa drept "doamna de fier" a PSD-ului chiar s-a lepădat pe bune de Ponta, Rovana Plumb a fost catadicsită cu portofoliul Fondurilor Europene. Însă acum a fost identificată că, alături de Adrian Țuțuianu va fi unul dintre numele grele din PSD care ar putea face pasul spre platforma gândită din umbra de către George Maior pentru a-i susține acestuia campania personala pentru prezidențialele din 2019!
     * Creator celebru de modă, lucrat de "Doi s' un sfert"!
     Ion Pintilie, un interlop din comuna gălățeană Matca, cunoscut drept "Gym Țăranu" a fost săltat in aceasta vara de mascați , in urma mandatelor europene de arestare emise la data de 20 mai 2017 de Tribunalul din Brescia. "Gym Țăranu" a fost acuzat de către autoritățile italiene ca ar fi spart atelierul celebrului creator de moda Gianni Seggatta, de unde a furat toata colecția de poșete pe care acesta o pregătea pentru lansarea anuală, prejudiciul fiind unul imens. Culmea este ca același "Gym Țăranu" care i-a dat lovitura designerului italian este personaj principal al unei anchete din România care a zguduit bună parte din sistemul judiciar, in ițele dosarului declanșat de denunțul lui Roset găsindu-se șefi ai unor structuri de Parchet, polițiști cu funcții influente si chiar șeful structurii contrainformative a DGPI la acea oră...
     * PUTEREA
     * S-a publicat lista completă a BĂNCILOR care au raportat PIERDERI!
     A fost publicată lista băncilor care au raportat pierderi nete în fiecare an din perioada 2008-2016, conform statisticilor transmise de Registrul Comerțului din datele primite pe bază de protocol de la Ministerul Finanțelor cu privire la situațiile financiare anuale depuse. Jurnaliștii de la ZF au publicat această listă în contextul în care "optimizarea fiscală" de care sunt acuzate unele instituții de credit care activează pe piața locală este în continuare motiv de dispută între Ministerul Finanțelor/Guvern și bănci. Cele mai recente acuzații ale oficialilor guvernamentali au ajuns până la invocarea unei posibile probleme de siguranță națională.
     * Polițiștii GERMANI ne taie avântul: Fără România în Schengen
     Sindicatul polițiștilor din Germania se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Reacția polițiștilor germani vine după ce, săptămâna aceasta, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut în discursul asupra stării UE că România și Bulgaria ar trebui primite imediat în Schengen. După ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în plenul Parlamentului European, că România și Bulgaria ar trebui primite imediat în Schengen, șeful sindicatului polițiștilor din Germania a reacționat: "nu ar fi un gest responsabil ca românii și bulgarii să fie lăsați să intre în spațiul de liberă circulație. Aceste două țări nu sunt încă în măsură să asigure buna funcționare a Schengen", afirmă sindicalistul german, potrivit RTL.
     * ROMANIA LIBERA
     * Cum și-au păstrat fotoliile de parlamentar cinci aleși care au pierdut procesele cu ANI
     Cinci parlamentari care au pierdut procesele cu ANI au rămas în Legislativ. Pentru a-i salva, PSD a ocolit o decizie a Curții Constituționale privind interdicția de a ocupa funcții timp de trei ani de zile. Steluța Cătăniciu (ALDE), Ion Sorin Roman (PSD), Matei Suciu (PSD), Sorin Marciu (PSD) și Cornel Resmeriță (PSD) sunt parlamentarii pentru care Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut, fără succes, încetarea mandatelor în urma unor decizii definitive privind incompatibilitatea sau conflictul de interese. "Pentru fapte comise în altă viață, nu există nimic în Regulament", este justificarea lui Eugen Nicolicea (PSD), președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, for care i-a salvat pe trei dintre incompatibili.
     * România, total nepregătită în fața valului de migranți ilegali: În două luni, au venit refugiați cât în patru ani
     Timp de doi ani, în 2015 și 2016, nu a existat niciun caz de migrație ilegală la Marea Neagră. Problemele din Turcia au dus la redeschiderea unei rute care mai funcționase sporadic în anii 2013 și 2014. Aproape 500 de migranți ilegali au ajuns, numai în acest an, în România, pe Marea Neagră. Un număr- record. Ne place sau nu, România este una dintre rutele prin care locuitori din țări devastate de conflicte interne sau de sărăcie, din Orientul Mijlociu vin spre Europa de Vest, în principal spre Germania, Mecca libertății și prosperității pentru aceștia.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * România este strivită între IT-iști și ingineri, la o extremă, și paznici și videochat, la cealaltă extremă
     IT-ul aspiră toată crema care iese de pe băncile facultăților. La o medie salarială de 6.000 - 7.000 de lei net, cât poate să ia un programator doar cu câțiva ani vechime, multinaționalele și companiile din IT, cu birouri state of art, în mijlocul orașului și lângă malluri, sunt în topul preferințelor pentru cei care caută de lucru. Nici sectorul bancar nu mai poate face față IT-ului, ca ofertă salarială. Acum sensul este invers, din bănci în IT. România este cotropită de paznici și bodyguarzi, ori foarte tineri, rași în cap și umflați de mușchi, ori foarte seniori, slabi și epuizați de ultimii 27 de ani în care nu și-au găsit locul. În orice magazin, supermarket, companie, locație intri și dai de un paznic sau un bodyguard, plătit cu salariul minim pe economie (1.450 de lei brut).
     * Cele mai puternice bănci centrale ale Vestului se îndreaptă împreună spre finalul erei banilor ieftini
     Cu Banca Angliei semna­lizând că este pregătită să ma­joreze dobânzile pen­tru a ține în frâu inflația, trei din­tre cele mai importante bănci centrale ale lumii merg pentru prima dată în ultimii ani împreună spre finalul erei post-criză a banilor ieftini. În timp ce Rezerva Federală americană (Fed) deschide drumul, BCE pășește nehotărât. Economia crește, la fel și salariile din zona euro, ceea ce ar putea stimula inflația, și totuși sunt câteva lucruri care ar ține-o pe loc. Unul dintre acestea este un euro prea puternic, toxic pentru exportatori. Vineri, Sabine Lautenschlaeger, membru în boardul BCE, a facut cel mai explicit îndemn de până acum din partea unui oficial al BCE pentru retragerea programului de achiziții de active de 2.300 de miliarde euro al BCE. Schema a fost lansată în 2015. De aceeași părere este si Jens Weidmann, șeful Bundesbank.
     * BNR îi cheamă înapoi în țară pe românii care lucrează în instituțiile financiare din străinătate
     Mugur Tolici, director HR: l Avem nevoie de oameni care au înțelegerea sistemului financiar-bancar din afară l Le oferim posibilitatea să lucreze pe posturi de execuție l Prima de instalare este de două ori salariul lunar net. Banca Națională a României lansează un program prin care vrea să îi aducă înapoi în țară pe specialiștii români care lucrează în prezent în instituțiile financiare din străinătate, după ce o parte dintre economiștii români stabiliți în alte țări au dat semnale că ar vrea să revină acasă. Salariul mediu în cadrul BNR a fost de circa 7.000 de lei (1.521 euro) net pe lună în 2016, triplu față de salariul mediu la nivelul întregii economii, potrivit calculelor ZF. Un director din BNR poate câștiga între 7.821 de lei și 28.643 lei net (6.226 euro) pe lună. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 07:10
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, după publicarea unor date din care rezultă că activitățile de business din zona euro înregistrează cel mai lent ritm de creștere din ultimul...  click să citești tot articolul
23.03.2018
BVB
     * Deal de 12,4% cu titlurile Carbochim
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de o ședință negativă din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei încheind ziua de tranzacționare în scădere.
     Rulajul...  click să citești tot articolul
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9265
2.3857
2.9422
4.0020
0.1838
0.6264
0.2153
4.6659
5.3603
1.4970
3.5883
0.2297
0.4901
1.1052
0.0665
0.4619
0.9661
3.7891
0.3204
1.1573
0.5983
0.0582
0.3514
0.2051
2.7438
0.0394
0.1440
1.0316
0.6269
0.1211
161.9868
5.5080
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.