Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 21.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * TAROM și Compania Națională de Investiții vor fi verificate de Corpul de control al premierului
     După reproșurile făcute vineri ministrului Transporturilor, premierul Mihai Tudose a decis să trimită Corpul de control la TAROM și Compania Națională de Investiții, pentru a verifica, printre altele, ce anume ar fi putut duce la pierderile uriașe ale companiei aeriene și ce ar putea justifica activitatea slabă a CNI. TAROM a fost pe profit ultima dată în 2007. De atunci, compania merge numai pe pierdere. În 2015, pierderile au ajuns la 27,43 milioane lei (6,2 milioane euro). Anul trecut s-a încheiat cu pierduri de 46.97 milioane lei (11,1 milioane de euro). Pierderile de peste 100 milioane lei înregistrate de TAROM în primul semestru din acest an și cele ale CFR Marfă și CFR Călători au stârnit vineri replici dure din partea premierului Mihai Tudose.
     * Pericolul din toamnă. Ce legi controversate pândesc în Parlament
     Legea grațierii, legea prin care președintele e scos din circuitul de numire a șefilor DNA, DIICOT și Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și Legea lobby-ului sunt inițiative care se află pe masa deputaților și senatorilor în această sesiunea parlamentară, fiind la un pas de a fi adoptate, în sesiunea care începe în una septembrie. Proiectul legii grațierii, inițiativă care dus la ample dezbateri în Senat și în cadrul societății civile, se află în prezent la Comisia juridică de la Camera Deputaților, Adoptată tacit pe 23 mai de Senat, dezbaterile pe proiect au fost amânate până acum de deputații juriști. Inițiativa legislativă prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv și parțial persoanele care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani.
     * Revoltător. Câte zile au muncit parlamentarii în 2017
     De la preluarea mandatului, odată cu alegerile legislative din 11 decembrie 2016, și până în prezent, deputații și senatorii au muncit, în total, 59 de zile, cea mai aglomerată fiind luna mai, cu 12 zile lucrate. Asta în condițiile în care un parlamentar primește lunar, indiferent că vine la muncă sau nu, indemnizație care poate ajunge și până la 16.000 de lei, precum și bani de cazare și de benzină.
     * Evoluția fulminantă și prăbușirea rușinoasă a celui mai tânăr episcop din BOR
     Retragerea forțată din funcție a episcopului de Huși, Corneliu Bârlădeanu, pe fondul acuzațiilor că ar fi întreținut relații sexuale cu alți clerici, reprezintă un caz fără precedent pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), care a condus la schimbarea regulamentelor bisericești. Bârlădeanu a fost întronizat în fruntea Episcopiei Hușilor în 2009, pe când avea 43 de de ani, fiind cel mai tânăr episcop al României. De altfel, întreaga sa evoluție arhierească a fost una fulminantă, ajungând vicar la Episcopia Hușilor la doar jumătate de an de la tunderea la monahism.
     * Olguța Vasilescu îl invocă pe Zuckerberg ca să justifice plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului
     Într-o postare pe Facebook, Olguța Vasilescu explică de ce consideră că este bună măsura plafonării indemnizațiilor pentru creșterea copilului, invocând ca argument faptul că dacă Mark Zuckerberg ar fi fost român și ar fi aplicat pentru un concediu parental, statul român ar fi falimentat de la câți bani ar fi trebuit să îi dea cofondatorului Facebook. Pe de altă parte, experții în economie spun că argumentul ministrului este complet eronat, iar asta pentru că indemnizația de 85% nu este calculată din dividente, ci din salarii sau venituri asimilate salariilor sau din veniturile obținute din activitățile independente, după cum este prevăzut în codul fiscal.
     * Au avut idei, iar acum sunt milionari. Afaceri vândute în România pe bani mulți
     Un nou fenomen își face apariția în economia noastră: dezvoltarea afacerilor pentru vânzare. Procesul este numit în limbaj de specialitate "exit", iar pentru această ieșire din propria afacere, antreprenorii curajoși sunt plătiți regește de companiile mari. Cele mai impresionante tranzacții din acest domeniu înfloritor însumează în totalitate aproape 60 de milioane de euro. Mihai Rotaru a pariat în 2011 pe o aplicație pentru comandarea unui taxi. El și-a vândut afacerea în acest an cu peste 10 milioane de euro. A renunțat la ea pentru că noul proprietar are bani să o dezvolte, iar el este acum bogat.
     * De ce viața sexuală a femeilor era mai bună în comunism
     Un studiu sociologic comparativ făcut după Reunificarea Germaniei din 1990 constata că femeile din fostul regim socialist avuseseră de două ori mai multe orgasme decât semenele lor care trăiseră în capitalism. O bulgăroaica, Ana Durceva, care și-a trăit primii 43 de ani în comunism, a putut divorța și ani mulți și-a putut crește singură copilul, pentru că avea o slujbă și un salariu suficient. Spune că viața ei înainte de 1989 a avut mai mult romantism și satisfacție decât există în viața stresantă de care are parte acum, în economia de piață, fiica ei născută la sfârșitul anilor 70. "Nu știe decât muncă și iar muncă. Vine acasă noaptea și este prea obosită să mai stea cu soțul ei. Dar oricum nu mai contează, pentru că și el e obosit. Stau amândoi în fața televizorului ca niște zombi. Când eram de vârsta ei, mă distram mai mult", spune Durceva.
     * Saga reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: 14 ani de discuții, 25 de conservare și 32 de când s-a demarat construcția
     După aproximativ 2 ani, negocierile cu CGN pentru construcția reactoarelor 3 și 4 ar putea înceta printr-o simplă notificare, fără nicio despăgubire, dacă nu s-a ajuns la un acord asupra documentelor investiției și dacă întârzierea nu a fost cauzată de societatea care a trimis notificarea. Investiția estimată la circa 6,5 miliarde euro, care se negociază cu investitorul selectat China General Nuclear Power Corporation (CGN), ar putea fi, din nou sortită eșecului. Măsura va fi supusă votului acționarilor joi, 24 august, în cadrul ședinței AGOA.
     * Nou scandal Dieselgate: Înmatriculările noi de Porsche Cayenne, interzise în Elveția
     Biroul Federal al Drumurilor din Elveția (Swiss Federal Roads Office) a anunțat vineri că va opri înmatricularea vehiculelor sport de lux produse de filiala VW, pentru a "proteja mediul înconjurător". "Vehiculele care sunt afectate de manipulări vor fi putea fi înmatriculate în Elveția doar după ce se conformează reglementărilor", a declarat biroul în anunțul său. Interdicția preliminară nu afectează mașinile deja înmatriculate în Elveția. Modelele de 3 litri Porsche Cayenne au fost comercializate ca fiind conforme cu standardul Euro 6, cea mai scăzută clasă de emisii din UE pentru motoarele diesel. Programele ilegale de reducere a emisiilor poluante au fost găsite în modelul Porsche Cayenne Diesel 3.0 TDI.
     * Urmează foametea generalizată. Specialiștii trag semnalul de alarmă!
     Încălzirea globală a redevenit un subiect... fierbinte, după ce SUA s-au retras din Acordul de la Paris, iar noi studii au arătat că vremea a luat-o razna. Conform specialiștilor, un singur grad cu plus la temperatura medie determină modificări uriașe, iar două grade schimbă fața planetei. La 2 grade cu plus putem vorbi deja de dezastru: caniculă pe perioade foarte lungi, urmată sau combinată cu furtuni extrem de violente, compromiterea culturilor agricole și un val de foamete fără precedent în toată lumea. În plus, creșterea temperaturii medii cu 2 grade ar putea duce la dispariția unor specii de animale.
     * Fost director Asesoft, principal acționar la o firmă care va furniza SRI sistemul IT de control al banilor publici
     Andrei Cruceru, fost manager pentru vânzări către sectorul public la Asesoft International, compania fondată de Sebastian Ghiță, a devenit acționar majoritar la Nova Tech Integrated Solutions, cu 55% dintre acțiuni, după ce Răzvan-Iulian Băicoianu, unul dintre acționarii Nova Tech Integrated Solutions, i-a cesionat 15% din capital, potrivit datelor companiei. Nova Tech Integrated Solutions și Siveco, furnizează SRI sistemul IT de control al banilor în instituții publice.
     * BANCHERUL
     * In această toamnă nu vor mai fi fonduri pentru creditele prin Programul Prima Casă
     Garanțiile de stat pentru creditele prin Programul Prima Casă alocate pentru acest an au fost epuizate si nu vor mai fi suplimentate, cum s-a întâmplat in anii precedenți, spune Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care se va concentra de acum înainte pe susținerea finanțării micilor întreprinzători. Pentru acest an pentru programul Prima Casă a fost alocat un plafon de 2,5 miliarde lei, care este pe cale de a fi epuizat. In iulie, mai existau garanții de doar 600 milioane lei, din care se mai puteau acorda in jur de 7.000 de credite. In aceste condiții, cei care nu dispun de un avans de minim 15% pentru un credit ipotecar standard si vor un credit Prima Casă, cu avans de minim 5%, vor fi nevoiți să aștepte până anul viitor, când va fi distribuit plafonul de 2 miliarde lei alocat pentru 2018.
     * CAPITAL
     * Petrochimia românească, la un pas să fie reînviată
     Mai multe companii de stat și câteva instituții private de finanțare vor să repună pe picioare platforma Borzești - Onești, prin unirea, într-o singură entitate, a Rafo Onești, Carom Onești, Electrocentrale Borzești și UTON Onești. Odinioară, această platformă era cea mai mare din țară, avea zeci de mii de angajați și produse care se livrau în întreaga lume. Acum, aceste firme sunt fie în lichidare, fie în conservare. Companiile de stat Romgaz, Oil Terminal Constanța și Conpet Ploiești împreună cu Banca Transilvania și SIF Moldova au agreat un memorandum prin care să înființeze Compania de Energie, Rafinare și Petrochimie (CERP) Moldova, un concern care să reînvie petrochimia de pe platforma Borzești - Onești, din județul Bacău.
     * Asaltul BNR asupra IFN
     Banca Națională intenționează să adopte o măsură specifică economiei de comandă - să plafoneze rata dobânzii la creditele oferite de IFN. Este ca și cum guvernul ar stabili un preț minim al pâinii de 10 lei, motivând că cine nu-și va mai permite să cumpere pâine nu are decât să consume cozonac. Pentru a înțelege de ce represiunea monetară nu-și are locul în nici o economie dar mai ales într-o economie ca a noastră, să recapitulăm câteva lucruri. În România creditul acordat sectorului privat este mic, mai mic decât în toate țările ex-comuniste. Un nivel scăzut al intermedierii financiare ilustrează o piață a creditului neincluzivă.
     * Politică și marketing sau triumful ambalajului asupra conținutului
     S-a spus că secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc. În jurul nostru se vede însă că secolul XXI e mai degrabă publicitar și electoral și mai nimic în rest. Marketingul și publicitatea sunt, în sine, activități firești, legitime și utile din punct de vedere social. Economia n-ar putea funcționa fără ca furnizorii de produse și servicii să se facă cunoscuți potențialilor clienți, astfel încât cererea să se întâlnească cu oferta. Piața liberă, bazată pe concurență și diversitate de oferte, are fundamentală nevoie de așa ceva. Din păcate, însă, inflația de publicitate pe care o constatăm astăzi în jur pare să aibă și ea ca rol întreținerea iluziei că trăim în capitalism și economie de piață. Ambalajul câștigă tot mai mult teren în dauna conținutului.
     * COTIDIANUL
     * Vine criza: Stăpânul străin și vătafii interni pregătesc urgia asupra românilor - Ilie Șerbănescu
     Mai mulți "internaționaliști" de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie, ne-au spus mai deunăzi că o nouă criză economică este ca și la ușa noastră. Nu ne-au menționat tocmai exact și de ce, dar, cunoscându-le în general opiniile, putem bănui cu precizie de sută la sută: Desigur, statul s-a îngrășat din nou prea mult în dauna bietului sector privat și, din cauza măririi nesăbuite a salariilor bugetarilor, a rupt echilibrele, amenințând stabilitatea economică și financiară. Capitalul străin a preluat toate piesele, pozițiile și pârghiile strategice din economie și deci decizia. Ce să mai facă statul?! Evident, nu mai poate face vreun bine în economie, ceea ce se vede de la o poștă, dar, să fim obiectivi, el este atât de slab și puțin important în ansamblu, încât nu mai poate face vreun rău.
     * Motivele pentru care românii trimit acasă tot mai puțini bani
     De când s-a amplificat migrația pentru muncă a românilor, s-au tot numărat banii trimiși acasă de ai noștri. Curiozitatea este că, deși România nu știe oficial câți români muncesc departe de România, se știe cu certitudine câți bani trimit în țară. Euro cu euro, cent cu cent. Astfel că statisticile BNR au ajuns să arate faptul că, în primele cinci luni din acest an, investițiile străine au depășit, în premieră, sumele trimise acasă de românii plecați în străinătate. În urma crizei economice de acum câțiva ani, printre cei mai afectați prin pierderea locului de muncă sau diminuarea salariului au fost emigranții. Pierderea locului de muncă (traiul zilnic fiind susținut doar cu un ajutor de șomaj) si în alte cazuri scăderea salariului, cu toate cheltuielile lunare rămânând la fel, au dus la scăderea sumei ce se trimitea în țară celor apropiați.
     * CURENTUL
     * Cristian Ghinea dezvăluie că cei nouă miniștri tehnocrați au fost remaniați de Cioloș din cauza lipsei de performanță
     După ce premierul Tudose i-a ironizat pe miniștrii Cuc și Pop în ședința de Guvern, deputatul USR Cristian Ghinea a confirmat fără să vrea că Cioloș a schimbat nouă miniștri pentru slaba lor prestație. "Guvernarea prin TV la un alt nivel: seful guvernului beștelește live miniștrii. Pe principiul caragialian: sunteți o echipă de incompetenți, din care eu sunt cel dintâi. Am fost membru într-un guvern. Din care au fost schimbați 9 miniștri. Motivat intern, pe performanță, elegant, mulțumind omului pentru serviciu. Asta se numește leadership si spirit de echipă. Așa era când Dacian Cioloș era la acea masă. Se numește decență.", a scris Cristian Ghinea pe contul său de Facebook.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Big Brother în sistemul fiscal
     Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București trebuie să pună la dispoziția Agenției Naționale de Administrare Fiscală datele necesare pentru combaterea evaziunii. Sunt transmise datele de identificare (nume, prenume, adresă de domiciliu, CNP) ale deținătorilor drepturilor de utilizare ale domeniilor cu extensia "ro".
     * Nu există nicio justificare pentru pensii speciale
     Nu există nicio justificare pentru pensii speciale. Nicio meserie nu e mai specială ca alta. Niciuna. Principiul contributivității este cel corect. Astăzi noi plătim aceste pensii speciale din taxele și impozitele pe care le vărsăm la bugetul de stat, în loc ca aceste taxe să meargă spre drumuri, școli și spitale. Mâine, copiii noștri le vor plăti dacă nu se elimină rapid aceste privilegii aiuritoare.
     * Capitala României ocupă locul 181 în topul celor mai scumpe orașe
     În lupta cu schimbările globale, companiile multinaționale se concentrează pe fructificarea mobilității forței de muncă pentru a-și asigura competitivitatea. Studiul anual Cost of Living realizat de Mercer concluzionează faptul că orașele din Africa, Asia și Europa domină lista celor mai scumpe locații pentru expați. Raportat la orașele din țările vecine, prezente în top, București este mai ieftin decât Budapesta (176) și Kiev (163) și mai scump decât Sofia (184) și Belgrad (198). Studiul Mercer identifică orașele Hong Kong (2), Tokyo (3), Zurich (4) și Singapore (5) - ca fiind în topul celor mai scumpe destinații pentru expați. Din perspectiva costurilor cu bunurile și siguranța, Luanda (1), capitala Angolei, ocupă prima poziție în top. Alte orașe care apar în Top 10 cele mai costisitoare orașe pentru expați sunt: Seul (6), Geneva (7), Shanghai (8), New York (9) și Berna (10)
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Noul Câmp Tactic, ultima redută a Laurei Codruța Kovesi
     Procurorul General, Augustin Lazăr, șefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, și șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea, au semnat în urmă cu o lună un document prin care își iau angajamentul să continue lupta anticorupție. Practic, prin acest document, judecătorii, cei care ar trebui să asigure egalitatea în fața legii, se angajează să colaboreze cu procurorii, cei care acuză, împotriva acuzaților, adică a celor cărora primii ar trebui să le facă dreptate. Se mai poate vorbi de independența Justiției? Probabil că nu, dar se pare că procurorii au ales să arunce Justiția în aer numai pentru a o salva pe șefa DNA. De câteva luni, Laura Codruța Kovesi pare încolțită, ies la iveală tot mai multe abuzuri ale procurorilor anticorupție, din ce în ce mai multe dosare se termină cu achitare.
     * "Asul din mâneca" lui Hassan Awdi într-un nou proces împotriva României
     Omul de afaceri Hassan Awdi, condamnat în lipsă la 8 ani de închisoare pentru "afacerea CFR Mesagerie", a declarat în exclusivitate pentru EVZ că în luna octombrie va deschide un nou proces împotriva României la Curtea Internațională de Arbitraj și va cere despăgubiri de 800 de milioane de euro. "În octombrie voi intenta un nou proces împotriva României la Curtea Internațională de Arbitraj. Voi cere despăgubiri de aproximativ 800 de milioane de euro pentru 134 de proprietăți pe care 7 judecători și 13 lichidatori precum Remus Borza mi le-au furat. Mă aștept să câștig, cum am câștigat și prima oară", a declarat pentru EVZ Hassan Awdi. Libanezul a obținut în anul 2015 despăgubiri de 13 milioane de euro de la Statul Român pentru privatizarea eșuată a Rodipet, pentru care este anchetat de mai bine de 10 ani de DIICOT.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Simona Halep, demolată de Muguruza în finala de la Cincinnati
     Simona Halep a fost învinsă de Garbine Muguruza cu scorul de 1-6 0-6. Românca a ratat încă o dată șansa de a urca pe primul loc în clasamentul WTA. Halep (25 ani), numărul doi mondial, a făcut un meci slab și a pierdut după doar 56 de minute. Simona Halep a ratat a treia sa șansă de a deveni numărul unu WTA, precedentele două fiind în finala de la Roland Garros (pierdută în fața Jelenei Ostapenko) și în sferturi la Wimbledon (cu Johanna Konta). Luni, Halep va fi la doar cinci puncte de liderul clasamentului WTA, Karolina Pliskova (Cehia). Halep a jucat crispat, a fost statică, a greșit mult și a fost o victimă sigură pentru Muguruza.
     * Premierul Tudose, despre posibile schimbări de miniștri: Nu excludem nimic; nu suntem pe vecie aici
     Premierul Mihai Tudose afirmă că nu exclude să facă schimbări în echipa sa de miniștri, precizând că nici el, nici colegii săi nu se află "pe vecie" în Guvern. Întrebat într-un interviu difuzat duminică, la Antena 3, dacă are de gând să opereze schimbări în garnitura de miniștri, Tudose a răspuns: "Când va fi cazul, veți afla. (...) Nu excludem nimic. Nici eu, nici colegii mei nu suntem pe vecie aici și până una alta, eu n-am amintiri (...) cu ieșiri la pensie din Guvern. Sunt funcții temporare, unde trebuie toți să ne facem datoria cât mai bine cu putință, chit că este vorba de o zi, două, un an, doi, cât o fi. O zi dacă mai avem de stat, în ziua aia trebuie să ne facem datoria cât putem de bine".
     * MFP: Obligativitatea plății defalcate a TVA se amână cu trei luni
     Obligativitatea plății defalcate a TVA se amână cu trei luni, respectiv până la 1 ianuarie 2018, însă persoanele care optează pentru aplicarea acestui sistem în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 pot beneficia de anumite facilități, conform unor modificări aduse proiectului de ordonanță privind plata defalcată a TVA de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP). "Ca urmare a consultărilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociații profesionale, inclusiv cu cele reprezentate în cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finanțelor Publice a adus o serie de modificări proiectului de ordonanță privind plata defalcată a TVA", se arată într-un comunicat al MFP remis vineri AGERPRES.
     * NATIONAL
     * "Marele Deal" cu Trump, aruncat in aer!
     După cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate in posesia National, exista deja o mare îngrijorare la nivelul unor structuri contrainformative de elită cu privire la faptul că, odată cu începerea sesiunii parlamentare din septembrie, se va declanșa un atac paranoid la adresa "marelui deal" dintre Klaus Iohannis si Donald Trump cu privire la înarmarea Armatei Romăne, in urma alocării a doi la suta din PIB pentru MApN. Înțelegere care, nu trebuie uitat, se bucura si de girul lui Liviu Dragnea. Se așteaptă ca să fie pusă opinia publică in capul promotorilor acestui "deal" de o însemnătate covârșitoare pentru siguranța națională, urmând ca oamenii lui Ponta să ceară inclusiv organizarea unui referendum pe aceasta temă.
     * RADET joacă murdar
     RADET si toată armata sa de salariați, plus politicienii care văd in aceasta Regie doar o vacă bună de muls, depind de bucureștenii ramași abonați la sistemul centralizat. Cum scăderea numărului beneficiarilor afectează direct bunăstarea atâtor "ploșnițe" bipede, responsabilii RADET luptă cu orice mijloace pentru menținerea bucureștenilor in plasa sistemului centralizat, motiv pentru care au compus un formular de acord de debranșare nemaivăzut. Pe scurt, formularul (care conform legii trebuie semnat de toți vecinii pentru ca debranșarea să poată fi aprobată) susține că operațiunea este una riscantă si costisitoare pentru cei rămași branșați la RADET.
     * TVA defalcată, încă o capcană!
     După ce ordonanța Split TVA a fost desființata de oamenii de afaceri, considerând, pe drept cuvânt, această măsură ca o bătaie de joc, care poate să pună pe butuci economia românească (normal, unde s-a mai pomenit ca deținătorul să nu poată să aibă acces la propriul cont TVA), iată că Ministerul Finanțelor Publice o sucește, printr-o nouă modalitate de a jupui patronii, măcar pe termen scurt, in încercarea disperată a face rost de bani. Ca urmare a "consultărilor publice", obligativitatea plații defalcate a TVA se amâna cu trei luni, dar, hopa, MFP vine cu un fel de "ofertă", adică persoanele care optează pentru aplicarea acestui sistem in perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 pot beneficia de o serie de facilitați.
     * PUTEREA
     * PNL cere comisie de ANCHETĂ după pensionările din MAI
     Partidul Național Liberal va solicita, la începutul sesiunii parlamentare, înființarea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care s-au făcut pensionările și reangajările din Ministerul Afacerilor Internelor, a anunțat duminică vicepreședintele PNL Florin Roman. " Nu este normal ca oameni care pleacă din sistem cu pensii de peste 120 de milioane de lei a doua zi să fie reintegrați ca personal contractual în cadrul aceluiași minister. E un jaf pe față, e o bătaie de joc față de cei care muncesc cinstit în această țară", a declarat Florin Roman în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PNL, scrie Agerpres. Florin Roman a precizat că PNL va propune și audierea ministrului de interne, Carmen Dan, în comisiile parlamentare de specialitate, pentru a da explicații cu privire la situația de la pașapoarte.
     * Raed Arafat cere SANCȚIUNI pentru turiști și o POLIȚIE a plajelor
     Raed Arafat a declarat că la nivelul ministerului sunt discuții privind înființarea unei politii a plajelor, așa cum au cerut salvamarii, pentru sancționarea turiștilor care intră in mare fără a tine cont de avertismente. "Numai in acest an, până acum, au fost peste 900 de intervenții ale celor șase puncte de prim-ajutor implementate pe plajă, pe timpul sezonului. Au fost 26 de înecuri in care nu s-a putut face resuscitarea", a declarat Raed Arafat, într-o conferința de presa susținută duminică la Constanta. Întrebat despre o posibila politie a plajelor, așa cum au cerut salvamarii, pentru sancționarea turiștilor care intră in mare fără a tine cont de avertismente, secretarul de stat a spus că se discută despre acest lucru la nivelul ministerului si că "trebuie sa se ajungă si la sancțiuni".
     * ROMANIA LIBERA
     * Șeful asociației de vânătoare a lui Dragnea, "tun" de 23 milioane de lei!
     Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea Pandele, nu a fost în stare să facă dezinsecția și deratizarea orașului, deși a plătit 23.000.000 de lei. Și nu oricui, ci unei firme patronate de șeful asociației de vânătoare a lui Liviu Dragnea. După ce a luat banii de la primărie, "vânătorul lui Dragnea", Virgil Lucian Constantin, a spălat putina. Cum a spălat putina? A vândut firma unui teleormănean, specializat în "transferarea" firmelor cu probleme pe numele unor egipteni care nu există. Efectul asupra bucureștenilor e devastator: locuitorii Capitalei sunt terorizați de țânțari și gândaci, în timp ce șobolanii se plimbă nestingheriți pe mijlocul bulevardelor.
     * Liviu Pop, "a executat" 13 inspectori școlari, vineri seara, după ora 22.00
     La finalul săptămânii în care a admis că elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale în primele două luni de școală, ministrul Educației a mai luat o decizie lipsită de transparență și nefundamentată. Ministrul Educației, Liviu Pop, a revocat din funcție, printr-o decizie emisă vineri seară, prin fax, șefii a 13 inspectorate școlare. Decizia i-a luat prin surpindere pe inspectorii care obținuseră aceste posturi, anul trecut, în urma unui concurs. După 24 de ore, secretarul de stat din ME, Gigel Paraschiv, a explicat că: "a fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor școlari generali pe contractul de management și s-a ajuns la concluzia că din toți, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate... Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni și se pare că inspectorii școlari nu au știut de chestiunea asta... Ei nu trebuie să fie inștiințați".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Erdogan le cere turcilor să o dea jos pe Angela Merkel. Noi ar trebui să o votăm cu amândouă mâinile
     Pe 24 septembrie sunt alegeri parlamentare în Germania. Dacă Recep Erdogan, autoritarul președinte al Turciei, le-a cerut turcilor din Germania să nu voteze cu Angela Merkel din cauza disputelor pe tema democrației din Turcia, noi ar trebui "să votăm" cu amândouă mâinile pentru actualul cancelar german, care încearcă să obțină al patrulea mandat. În criză, Germania, prin companiile care au venit în România și cele care și-au extins capacitățile, a susținut cel mai mult România prin investiții, prin locuri de muncă create, prin creșterea salariilor, prin industrializarea și reindustrializarea unor sectoare (contrar percepției generale, cele mai multe angajări din ultimii ani s-au făcut în industrie, dublu față de comerț), prin școlile profesionale și pregătirea angajaților. În 2016, Germania cumpăra 19,7% din exporturile României, care au crescut la 57,3 miliarde de euro. Din ceea ce se produce în România, 11,2 miliarde de euro se duc pe piața germană.
     * Băncile din România au plătit un salariu mediu net de 3.940 de lei în martie 2017
     Din cauza crizei, pierderii de business, a necesarului de reduceri de costuri și restructurare, creșterea salariilor din bănci a fost modestă, de numai 13% în ultimul deceniu. Băncile comerciale care activează pe piața locală au plătit un salariu mediu net de 3.940 de lei (876 euro) în luna martie a acestui an, cu 418 de lei mai mult decât în septembrie 2015, potrivit raportărilor la BNR ale instituțiilor de credit. În sistemul bancar lucrau la finalul lunii martie 55.427 de persoane, ceea ce înseamnă că valoarea totală a salariilor nete plătite de bănci a ajuns la peste 218 milioane de lei (48,5 mil. euro). Față de luna martie 2016 numărul salariaților din bănci s-a restrâns cu peste 500 de persoane, în timp ce față de anul 2008, când se îngregistra vârful numărului de angajați din bănci, personalul actual este cu peste 16.000 de persoane mai mic.
     * Adobe România a devenit cel mai mare centru al firmei din Europa
     Subsidiara locală este cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare al Adobe din Europa, inginerii români lucrând la dezvoltarea unor produse software de top vândute la nivel internațional. Adobe România, subsidiara locală a gigantului producător de software american cu același nume, are în plan să-și majoreze anul acesta afacerile cu peste 8%, la 130 milioane lei, potrivit reprezentanților filialei din România. În prima jumătate a acestui an, veniturile locale ale gigantului IT american au crescut cu 12% față de aceeași perioadă din 2016, ajungând astfel la aproape 65 milioane lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 11:06
     * ACTUALIZARE 13:50
     Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi cu 279 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și o abținere proiectul de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", conform unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Politică, 13:31
CAMERA DEPUTAȚILOR:
     Camera Deputaților a decis, astăzi, înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, conform Agerpres.  detalii
Politică, 12:26
TOADER, DESPRE SCRISOAREA COMISIEI PARLAMENTARE PRIVIND REFUZUL LUI KOVESI DE A VENI LA AUDIERI:
     Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat astăzi că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se semnalează refuzul șefei DNA Codruța Kovesi de a se prezenta la audieri, precizând că va fi luată o decizie după ce documentul va fi analizat, potrivit unei surse din presă.  detalii
Companii-Afaceri, 12:14
GRAMPET GROUP:
     Grampet Group își asumă plata contribuțiilor pentru angajații săi, astfel încât salariile celor 7.100 de angajați nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, anunță azi reprezentanții holdingului feroviar privat din țara noastră, conform Agerpres.  detalii
Companii-Afaceri, 12:01
INS:
     Numărul mediu de salariați a crescut cu 1,7% în 2016 față de anul precedent iar cel mai mare număr mediu de salariați s-a înregistrat în îndustrie, reprezentând 34,8% din total, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Ediții precedente
Jurnal Bursier
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
21.11.2017
BURSELE DIN LUME
     * Piețele au depășit impactul inițial negativ generat de impasul politic din Germania
       Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în a doua parte a zilei, după ce, anterior, scăzuseră pe motiv că negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernământ în Germania erau...  detalii
20.11.2017
BVB
     * Piața, dominată de tranzacțiile cu obligațiuni, care au generat peste 80% din rulajul total
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ultima ședință de tranzacționare a săptămâ-nii a fost de 266,56 milioane lei, mult peste media anuală de 48,61 milioane de lei, în...  detalii
20.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au scăzut vineri, din cauza estimărilor dezamăgitoare lansate de unele companii.  detalii
17.11.2017
BVB
     * SIF5 a cumpărat 7,57% din "Turism Felix", printr-un "deal" de 7,5 milioane lei
     * Rulaj de 10 milioane euro, în ședința de joi
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 46,21 milioane lei (9,96 milioane euro), puțin peste rulajul de miercuri...  detalii
17.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele din Europa au urcat ieri, cele mai importante câștiguri fiind înregistrate în sectorul construcțiilor, după ce firma franceză "Bouygues" SA a raportat...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0042
2,3802
3,0995
3,9960
0,1822
0,6255
0,2249
4,6551
5,2461
1,4877
3,5249
0,2251
0,4802
1,0999
0,0667
0,4669
1,0017
3,9650
0,2813
1,2166
0,5977
0,0611
0,3643
0,2091
2,7052
0,0392
0,1498
1,0795
0,6153
0,1210
163,2575
5,5883
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
30.10.2017
     Ludwik Sobolewski handed in his resignation.
     Wow!
     Friday, the Bucharest Stock Exchange (BVB) posted on its website the text of a "Current report":
     "The Bucharest Stock Exchange is announcing that on October 27th, 2017, Mr. Ludwik Sobolewski has notified the company about his resignation from the position of CEO of the company".  details
27.10.2017
RUMORS: THE NEW CEO OF THE BSE, SOUGHT IN THE BANKING INDUSTRY
     * Two months have passed since Sobolewski's term expired
       Even though the management of the Bucharest Stock Exchange has not been officially announced, the result of the interviews for the position of CEO held on September 25th, it seems that already a new search has been launched, which focuses on the banking sector.  details
27.10.2017
     * Lucian Bode: "I have great doubts that the state will come out a winner from the FP-Electrica transaction and I don't think that this acquisition constitutes a zero priority for the company"
     * Gabriel Dumitrașcu: "I hope that by tomorrow (ed. note: today) at 10:00, the ASF will issue a statement, otherwise it means Mircea Ursache is reckless"
       The General Shareholder Meeting of Electrica set to take place today announces itself very interesting as, on the agenda, it includes the election of the members of the Board of Directors by applying the cumulative voting method, as well as approving the acquisition by Electrica of the stakes of the Proprietatea Fund (21% each) in the distribution subsidiaries of Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud and Electrica Furnizare, for a price of 752,031,841 lei, a cost higher by 60 million for the company compared to the failed negotiation of March 2016.  details
.