CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 21.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * TAROM și Compania Națională de Investiții vor fi verificate de Corpul de control al premierului
     După reproșurile făcute vineri ministrului Transporturilor, premierul Mihai Tudose a decis să trimită Corpul de control la TAROM și Compania Națională de Investiții, pentru a verifica, printre altele, ce anume ar fi putut duce la pierderile uriașe ale companiei aeriene și ce ar putea justifica activitatea slabă a CNI. TAROM a fost pe profit ultima dată în 2007. De atunci, compania merge numai pe pierdere. În 2015, pierderile au ajuns la 27,43 milioane lei (6,2 milioane euro). Anul trecut s-a încheiat cu pierduri de 46.97 milioane lei (11,1 milioane de euro). Pierderile de peste 100 milioane lei înregistrate de TAROM în primul semestru din acest an și cele ale CFR Marfă și CFR Călători au stârnit vineri replici dure din partea premierului Mihai Tudose.
     * Pericolul din toamnă. Ce legi controversate pândesc în Parlament
     Legea grațierii, legea prin care președintele e scos din circuitul de numire a șefilor DNA, DIICOT și Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și Legea lobby-ului sunt inițiative care se află pe masa deputaților și senatorilor în această sesiunea parlamentară, fiind la un pas de a fi adoptate, în sesiunea care începe în una septembrie. Proiectul legii grațierii, inițiativă care dus la ample dezbateri în Senat și în cadrul societății civile, se află în prezent la Comisia juridică de la Camera Deputaților, Adoptată tacit pe 23 mai de Senat, dezbaterile pe proiect au fost amânate până acum de deputații juriști. Inițiativa legislativă prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv și parțial persoanele care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani.
     * Revoltător. Câte zile au muncit parlamentarii în 2017
     De la preluarea mandatului, odată cu alegerile legislative din 11 decembrie 2016, și până în prezent, deputații și senatorii au muncit, în total, 59 de zile, cea mai aglomerată fiind luna mai, cu 12 zile lucrate. Asta în condițiile în care un parlamentar primește lunar, indiferent că vine la muncă sau nu, indemnizație care poate ajunge și până la 16.000 de lei, precum și bani de cazare și de benzină.
     * Evoluția fulminantă și prăbușirea rușinoasă a celui mai tânăr episcop din BOR
     Retragerea forțată din funcție a episcopului de Huși, Corneliu Bârlădeanu, pe fondul acuzațiilor că ar fi întreținut relații sexuale cu alți clerici, reprezintă un caz fără precedent pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), care a condus la schimbarea regulamentelor bisericești. Bârlădeanu a fost întronizat în fruntea Episcopiei Hușilor în 2009, pe când avea 43 de de ani, fiind cel mai tânăr episcop al României. De altfel, întreaga sa evoluție arhierească a fost una fulminantă, ajungând vicar la Episcopia Hușilor la doar jumătate de an de la tunderea la monahism.
     * Olguța Vasilescu îl invocă pe Zuckerberg ca să justifice plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului
     Într-o postare pe Facebook, Olguța Vasilescu explică de ce consideră că este bună măsura plafonării indemnizațiilor pentru creșterea copilului, invocând ca argument faptul că dacă Mark Zuckerberg ar fi fost român și ar fi aplicat pentru un concediu parental, statul român ar fi falimentat de la câți bani ar fi trebuit să îi dea cofondatorului Facebook. Pe de altă parte, experții în economie spun că argumentul ministrului este complet eronat, iar asta pentru că indemnizația de 85% nu este calculată din dividente, ci din salarii sau venituri asimilate salariilor sau din veniturile obținute din activitățile independente, după cum este prevăzut în codul fiscal.
     * Au avut idei, iar acum sunt milionari. Afaceri vândute în România pe bani mulți
     Un nou fenomen își face apariția în economia noastră: dezvoltarea afacerilor pentru vânzare. Procesul este numit în limbaj de specialitate "exit", iar pentru această ieșire din propria afacere, antreprenorii curajoși sunt plătiți regește de companiile mari. Cele mai impresionante tranzacții din acest domeniu înfloritor însumează în totalitate aproape 60 de milioane de euro. Mihai Rotaru a pariat în 2011 pe o aplicație pentru comandarea unui taxi. El și-a vândut afacerea în acest an cu peste 10 milioane de euro. A renunțat la ea pentru că noul proprietar are bani să o dezvolte, iar el este acum bogat.
     * De ce viața sexuală a femeilor era mai bună în comunism
     Un studiu sociologic comparativ făcut după Reunificarea Germaniei din 1990 constata că femeile din fostul regim socialist avuseseră de două ori mai multe orgasme decât semenele lor care trăiseră în capitalism. O bulgăroaica, Ana Durceva, care și-a trăit primii 43 de ani în comunism, a putut divorța și ani mulți și-a putut crește singură copilul, pentru că avea o slujbă și un salariu suficient. Spune că viața ei înainte de 1989 a avut mai mult romantism și satisfacție decât există în viața stresantă de care are parte acum, în economia de piață, fiica ei născută la sfârșitul anilor 70. "Nu știe decât muncă și iar muncă. Vine acasă noaptea și este prea obosită să mai stea cu soțul ei. Dar oricum nu mai contează, pentru că și el e obosit. Stau amândoi în fața televizorului ca niște zombi. Când eram de vârsta ei, mă distram mai mult", spune Durceva.
     * Saga reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: 14 ani de discuții, 25 de conservare și 32 de când s-a demarat construcția
     După aproximativ 2 ani, negocierile cu CGN pentru construcția reactoarelor 3 și 4 ar putea înceta printr-o simplă notificare, fără nicio despăgubire, dacă nu s-a ajuns la un acord asupra documentelor investiției și dacă întârzierea nu a fost cauzată de societatea care a trimis notificarea. Investiția estimată la circa 6,5 miliarde euro, care se negociază cu investitorul selectat China General Nuclear Power Corporation (CGN), ar putea fi, din nou sortită eșecului. Măsura va fi supusă votului acționarilor joi, 24 august, în cadrul ședinței AGOA.
     * Nou scandal Dieselgate: Înmatriculările noi de Porsche Cayenne, interzise în Elveția
     Biroul Federal al Drumurilor din Elveția (Swiss Federal Roads Office) a anunțat vineri că va opri înmatricularea vehiculelor sport de lux produse de filiala VW, pentru a "proteja mediul înconjurător". "Vehiculele care sunt afectate de manipulări vor fi putea fi înmatriculate în Elveția doar după ce se conformează reglementărilor", a declarat biroul în anunțul său. Interdicția preliminară nu afectează mașinile deja înmatriculate în Elveția. Modelele de 3 litri Porsche Cayenne au fost comercializate ca fiind conforme cu standardul Euro 6, cea mai scăzută clasă de emisii din UE pentru motoarele diesel. Programele ilegale de reducere a emisiilor poluante au fost găsite în modelul Porsche Cayenne Diesel 3.0 TDI.
     * Urmează foametea generalizată. Specialiștii trag semnalul de alarmă!
     Încălzirea globală a redevenit un subiect... fierbinte, după ce SUA s-au retras din Acordul de la Paris, iar noi studii au arătat că vremea a luat-o razna. Conform specialiștilor, un singur grad cu plus la temperatura medie determină modificări uriașe, iar două grade schimbă fața planetei. La 2 grade cu plus putem vorbi deja de dezastru: caniculă pe perioade foarte lungi, urmată sau combinată cu furtuni extrem de violente, compromiterea culturilor agricole și un val de foamete fără precedent în toată lumea. În plus, creșterea temperaturii medii cu 2 grade ar putea duce la dispariția unor specii de animale.
     * Fost director Asesoft, principal acționar la o firmă care va furniza SRI sistemul IT de control al banilor publici
     Andrei Cruceru, fost manager pentru vânzări către sectorul public la Asesoft International, compania fondată de Sebastian Ghiță, a devenit acționar majoritar la Nova Tech Integrated Solutions, cu 55% dintre acțiuni, după ce Răzvan-Iulian Băicoianu, unul dintre acționarii Nova Tech Integrated Solutions, i-a cesionat 15% din capital, potrivit datelor companiei. Nova Tech Integrated Solutions și Siveco, furnizează SRI sistemul IT de control al banilor în instituții publice.
     * BANCHERUL
     * In această toamnă nu vor mai fi fonduri pentru creditele prin Programul Prima Casă
     Garanțiile de stat pentru creditele prin Programul Prima Casă alocate pentru acest an au fost epuizate si nu vor mai fi suplimentate, cum s-a întâmplat in anii precedenți, spune Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care se va concentra de acum înainte pe susținerea finanțării micilor întreprinzători. Pentru acest an pentru programul Prima Casă a fost alocat un plafon de 2,5 miliarde lei, care este pe cale de a fi epuizat. In iulie, mai existau garanții de doar 600 milioane lei, din care se mai puteau acorda in jur de 7.000 de credite. In aceste condiții, cei care nu dispun de un avans de minim 15% pentru un credit ipotecar standard si vor un credit Prima Casă, cu avans de minim 5%, vor fi nevoiți să aștepte până anul viitor, când va fi distribuit plafonul de 2 miliarde lei alocat pentru 2018.
     * CAPITAL
     * Petrochimia românească, la un pas să fie reînviată
     Mai multe companii de stat și câteva instituții private de finanțare vor să repună pe picioare platforma Borzești - Onești, prin unirea, într-o singură entitate, a Rafo Onești, Carom Onești, Electrocentrale Borzești și UTON Onești. Odinioară, această platformă era cea mai mare din țară, avea zeci de mii de angajați și produse care se livrau în întreaga lume. Acum, aceste firme sunt fie în lichidare, fie în conservare. Companiile de stat Romgaz, Oil Terminal Constanța și Conpet Ploiești împreună cu Banca Transilvania și SIF Moldova au agreat un memorandum prin care să înființeze Compania de Energie, Rafinare și Petrochimie (CERP) Moldova, un concern care să reînvie petrochimia de pe platforma Borzești - Onești, din județul Bacău.
     * Asaltul BNR asupra IFN
     Banca Națională intenționează să adopte o măsură specifică economiei de comandă - să plafoneze rata dobânzii la creditele oferite de IFN. Este ca și cum guvernul ar stabili un preț minim al pâinii de 10 lei, motivând că cine nu-și va mai permite să cumpere pâine nu are decât să consume cozonac. Pentru a înțelege de ce represiunea monetară nu-și are locul în nici o economie dar mai ales într-o economie ca a noastră, să recapitulăm câteva lucruri. În România creditul acordat sectorului privat este mic, mai mic decât în toate țările ex-comuniste. Un nivel scăzut al intermedierii financiare ilustrează o piață a creditului neincluzivă.
     * Politică și marketing sau triumful ambalajului asupra conținutului
     S-a spus că secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc. În jurul nostru se vede însă că secolul XXI e mai degrabă publicitar și electoral și mai nimic în rest. Marketingul și publicitatea sunt, în sine, activități firești, legitime și utile din punct de vedere social. Economia n-ar putea funcționa fără ca furnizorii de produse și servicii să se facă cunoscuți potențialilor clienți, astfel încât cererea să se întâlnească cu oferta. Piața liberă, bazată pe concurență și diversitate de oferte, are fundamentală nevoie de așa ceva. Din păcate, însă, inflația de publicitate pe care o constatăm astăzi în jur pare să aibă și ea ca rol întreținerea iluziei că trăim în capitalism și economie de piață. Ambalajul câștigă tot mai mult teren în dauna conținutului.
     * COTIDIANUL
     * Vine criza: Stăpânul străin și vătafii interni pregătesc urgia asupra românilor - Ilie Șerbănescu
     Mai mulți "internaționaliști" de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie, ne-au spus mai deunăzi că o nouă criză economică este ca și la ușa noastră. Nu ne-au menționat tocmai exact și de ce, dar, cunoscându-le în general opiniile, putem bănui cu precizie de sută la sută: Desigur, statul s-a îngrășat din nou prea mult în dauna bietului sector privat și, din cauza măririi nesăbuite a salariilor bugetarilor, a rupt echilibrele, amenințând stabilitatea economică și financiară. Capitalul străin a preluat toate piesele, pozițiile și pârghiile strategice din economie și deci decizia. Ce să mai facă statul?! Evident, nu mai poate face vreun bine în economie, ceea ce se vede de la o poștă, dar, să fim obiectivi, el este atât de slab și puțin important în ansamblu, încât nu mai poate face vreun rău.
     * Motivele pentru care românii trimit acasă tot mai puțini bani
     De când s-a amplificat migrația pentru muncă a românilor, s-au tot numărat banii trimiși acasă de ai noștri. Curiozitatea este că, deși România nu știe oficial câți români muncesc departe de România, se știe cu certitudine câți bani trimit în țară. Euro cu euro, cent cu cent. Astfel că statisticile BNR au ajuns să arate faptul că, în primele cinci luni din acest an, investițiile străine au depășit, în premieră, sumele trimise acasă de românii plecați în străinătate. În urma crizei economice de acum câțiva ani, printre cei mai afectați prin pierderea locului de muncă sau diminuarea salariului au fost emigranții. Pierderea locului de muncă (traiul zilnic fiind susținut doar cu un ajutor de șomaj) si în alte cazuri scăderea salariului, cu toate cheltuielile lunare rămânând la fel, au dus la scăderea sumei ce se trimitea în țară celor apropiați.
     * CURENTUL
     * Cristian Ghinea dezvăluie că cei nouă miniștri tehnocrați au fost remaniați de Cioloș din cauza lipsei de performanță
     După ce premierul Tudose i-a ironizat pe miniștrii Cuc și Pop în ședința de Guvern, deputatul USR Cristian Ghinea a confirmat fără să vrea că Cioloș a schimbat nouă miniștri pentru slaba lor prestație. "Guvernarea prin TV la un alt nivel: seful guvernului beștelește live miniștrii. Pe principiul caragialian: sunteți o echipă de incompetenți, din care eu sunt cel dintâi. Am fost membru într-un guvern. Din care au fost schimbați 9 miniștri. Motivat intern, pe performanță, elegant, mulțumind omului pentru serviciu. Asta se numește leadership si spirit de echipă. Așa era când Dacian Cioloș era la acea masă. Se numește decență.", a scris Cristian Ghinea pe contul său de Facebook.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Big Brother în sistemul fiscal
     Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București trebuie să pună la dispoziția Agenției Naționale de Administrare Fiscală datele necesare pentru combaterea evaziunii. Sunt transmise datele de identificare (nume, prenume, adresă de domiciliu, CNP) ale deținătorilor drepturilor de utilizare ale domeniilor cu extensia "ro".
     * Nu există nicio justificare pentru pensii speciale
     Nu există nicio justificare pentru pensii speciale. Nicio meserie nu e mai specială ca alta. Niciuna. Principiul contributivității este cel corect. Astăzi noi plătim aceste pensii speciale din taxele și impozitele pe care le vărsăm la bugetul de stat, în loc ca aceste taxe să meargă spre drumuri, școli și spitale. Mâine, copiii noștri le vor plăti dacă nu se elimină rapid aceste privilegii aiuritoare.
     * Capitala României ocupă locul 181 în topul celor mai scumpe orașe
     În lupta cu schimbările globale, companiile multinaționale se concentrează pe fructificarea mobilității forței de muncă pentru a-și asigura competitivitatea. Studiul anual Cost of Living realizat de Mercer concluzionează faptul că orașele din Africa, Asia și Europa domină lista celor mai scumpe locații pentru expați. Raportat la orașele din țările vecine, prezente în top, București este mai ieftin decât Budapesta (176) și Kiev (163) și mai scump decât Sofia (184) și Belgrad (198). Studiul Mercer identifică orașele Hong Kong (2), Tokyo (3), Zurich (4) și Singapore (5) - ca fiind în topul celor mai scumpe destinații pentru expați. Din perspectiva costurilor cu bunurile și siguranța, Luanda (1), capitala Angolei, ocupă prima poziție în top. Alte orașe care apar în Top 10 cele mai costisitoare orașe pentru expați sunt: Seul (6), Geneva (7), Shanghai (8), New York (9) și Berna (10)
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Noul Câmp Tactic, ultima redută a Laurei Codruța Kovesi
     Procurorul General, Augustin Lazăr, șefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, și șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea, au semnat în urmă cu o lună un document prin care își iau angajamentul să continue lupta anticorupție. Practic, prin acest document, judecătorii, cei care ar trebui să asigure egalitatea în fața legii, se angajează să colaboreze cu procurorii, cei care acuză, împotriva acuzaților, adică a celor cărora primii ar trebui să le facă dreptate. Se mai poate vorbi de independența Justiției? Probabil că nu, dar se pare că procurorii au ales să arunce Justiția în aer numai pentru a o salva pe șefa DNA. De câteva luni, Laura Codruța Kovesi pare încolțită, ies la iveală tot mai multe abuzuri ale procurorilor anticorupție, din ce în ce mai multe dosare se termină cu achitare.
     * "Asul din mâneca" lui Hassan Awdi într-un nou proces împotriva României
     Omul de afaceri Hassan Awdi, condamnat în lipsă la 8 ani de închisoare pentru "afacerea CFR Mesagerie", a declarat în exclusivitate pentru EVZ că în luna octombrie va deschide un nou proces împotriva României la Curtea Internațională de Arbitraj și va cere despăgubiri de 800 de milioane de euro. "În octombrie voi intenta un nou proces împotriva României la Curtea Internațională de Arbitraj. Voi cere despăgubiri de aproximativ 800 de milioane de euro pentru 134 de proprietăți pe care 7 judecători și 13 lichidatori precum Remus Borza mi le-au furat. Mă aștept să câștig, cum am câștigat și prima oară", a declarat pentru EVZ Hassan Awdi. Libanezul a obținut în anul 2015 despăgubiri de 13 milioane de euro de la Statul Român pentru privatizarea eșuată a Rodipet, pentru care este anchetat de mai bine de 10 ani de DIICOT.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Simona Halep, demolată de Muguruza în finala de la Cincinnati
     Simona Halep a fost învinsă de Garbine Muguruza cu scorul de 1-6 0-6. Românca a ratat încă o dată șansa de a urca pe primul loc în clasamentul WTA. Halep (25 ani), numărul doi mondial, a făcut un meci slab și a pierdut după doar 56 de minute. Simona Halep a ratat a treia sa șansă de a deveni numărul unu WTA, precedentele două fiind în finala de la Roland Garros (pierdută în fața Jelenei Ostapenko) și în sferturi la Wimbledon (cu Johanna Konta). Luni, Halep va fi la doar cinci puncte de liderul clasamentului WTA, Karolina Pliskova (Cehia). Halep a jucat crispat, a fost statică, a greșit mult și a fost o victimă sigură pentru Muguruza.
     * Premierul Tudose, despre posibile schimbări de miniștri: Nu excludem nimic; nu suntem pe vecie aici
     Premierul Mihai Tudose afirmă că nu exclude să facă schimbări în echipa sa de miniștri, precizând că nici el, nici colegii săi nu se află "pe vecie" în Guvern. Întrebat într-un interviu difuzat duminică, la Antena 3, dacă are de gând să opereze schimbări în garnitura de miniștri, Tudose a răspuns: "Când va fi cazul, veți afla. (...) Nu excludem nimic. Nici eu, nici colegii mei nu suntem pe vecie aici și până una alta, eu n-am amintiri (...) cu ieșiri la pensie din Guvern. Sunt funcții temporare, unde trebuie toți să ne facem datoria cât mai bine cu putință, chit că este vorba de o zi, două, un an, doi, cât o fi. O zi dacă mai avem de stat, în ziua aia trebuie să ne facem datoria cât putem de bine".
     * MFP: Obligativitatea plății defalcate a TVA se amână cu trei luni
     Obligativitatea plății defalcate a TVA se amână cu trei luni, respectiv până la 1 ianuarie 2018, însă persoanele care optează pentru aplicarea acestui sistem în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 pot beneficia de anumite facilități, conform unor modificări aduse proiectului de ordonanță privind plata defalcată a TVA de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP). "Ca urmare a consultărilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociații profesionale, inclusiv cu cele reprezentate în cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finanțelor Publice a adus o serie de modificări proiectului de ordonanță privind plata defalcată a TVA", se arată într-un comunicat al MFP remis vineri AGERPRES.
     * NATIONAL
     * "Marele Deal" cu Trump, aruncat in aer!
     După cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate in posesia National, exista deja o mare îngrijorare la nivelul unor structuri contrainformative de elită cu privire la faptul că, odată cu începerea sesiunii parlamentare din septembrie, se va declanșa un atac paranoid la adresa "marelui deal" dintre Klaus Iohannis si Donald Trump cu privire la înarmarea Armatei Romăne, in urma alocării a doi la suta din PIB pentru MApN. Înțelegere care, nu trebuie uitat, se bucura si de girul lui Liviu Dragnea. Se așteaptă ca să fie pusă opinia publică in capul promotorilor acestui "deal" de o însemnătate covârșitoare pentru siguranța națională, urmând ca oamenii lui Ponta să ceară inclusiv organizarea unui referendum pe aceasta temă.
     * RADET joacă murdar
     RADET si toată armata sa de salariați, plus politicienii care văd in aceasta Regie doar o vacă bună de muls, depind de bucureștenii ramași abonați la sistemul centralizat. Cum scăderea numărului beneficiarilor afectează direct bunăstarea atâtor "ploșnițe" bipede, responsabilii RADET luptă cu orice mijloace pentru menținerea bucureștenilor in plasa sistemului centralizat, motiv pentru care au compus un formular de acord de debranșare nemaivăzut. Pe scurt, formularul (care conform legii trebuie semnat de toți vecinii pentru ca debranșarea să poată fi aprobată) susține că operațiunea este una riscantă si costisitoare pentru cei rămași branșați la RADET.
     * TVA defalcată, încă o capcană!
     După ce ordonanța Split TVA a fost desființata de oamenii de afaceri, considerând, pe drept cuvânt, această măsură ca o bătaie de joc, care poate să pună pe butuci economia românească (normal, unde s-a mai pomenit ca deținătorul să nu poată să aibă acces la propriul cont TVA), iată că Ministerul Finanțelor Publice o sucește, printr-o nouă modalitate de a jupui patronii, măcar pe termen scurt, in încercarea disperată a face rost de bani. Ca urmare a "consultărilor publice", obligativitatea plații defalcate a TVA se amâna cu trei luni, dar, hopa, MFP vine cu un fel de "ofertă", adică persoanele care optează pentru aplicarea acestui sistem in perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 pot beneficia de o serie de facilitați.
     * PUTEREA
     * PNL cere comisie de ANCHETĂ după pensionările din MAI
     Partidul Național Liberal va solicita, la începutul sesiunii parlamentare, înființarea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care s-au făcut pensionările și reangajările din Ministerul Afacerilor Internelor, a anunțat duminică vicepreședintele PNL Florin Roman. " Nu este normal ca oameni care pleacă din sistem cu pensii de peste 120 de milioane de lei a doua zi să fie reintegrați ca personal contractual în cadrul aceluiași minister. E un jaf pe față, e o bătaie de joc față de cei care muncesc cinstit în această țară", a declarat Florin Roman în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PNL, scrie Agerpres. Florin Roman a precizat că PNL va propune și audierea ministrului de interne, Carmen Dan, în comisiile parlamentare de specialitate, pentru a da explicații cu privire la situația de la pașapoarte.
     * Raed Arafat cere SANCȚIUNI pentru turiști și o POLIȚIE a plajelor
     Raed Arafat a declarat că la nivelul ministerului sunt discuții privind înființarea unei politii a plajelor, așa cum au cerut salvamarii, pentru sancționarea turiștilor care intră in mare fără a tine cont de avertismente. "Numai in acest an, până acum, au fost peste 900 de intervenții ale celor șase puncte de prim-ajutor implementate pe plajă, pe timpul sezonului. Au fost 26 de înecuri in care nu s-a putut face resuscitarea", a declarat Raed Arafat, într-o conferința de presa susținută duminică la Constanta. Întrebat despre o posibila politie a plajelor, așa cum au cerut salvamarii, pentru sancționarea turiștilor care intră in mare fără a tine cont de avertismente, secretarul de stat a spus că se discută despre acest lucru la nivelul ministerului si că "trebuie sa se ajungă si la sancțiuni".
     * ROMANIA LIBERA
     * Șeful asociației de vânătoare a lui Dragnea, "tun" de 23 milioane de lei!
     Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea Pandele, nu a fost în stare să facă dezinsecția și deratizarea orașului, deși a plătit 23.000.000 de lei. Și nu oricui, ci unei firme patronate de șeful asociației de vânătoare a lui Liviu Dragnea. După ce a luat banii de la primărie, "vânătorul lui Dragnea", Virgil Lucian Constantin, a spălat putina. Cum a spălat putina? A vândut firma unui teleormănean, specializat în "transferarea" firmelor cu probleme pe numele unor egipteni care nu există. Efectul asupra bucureștenilor e devastator: locuitorii Capitalei sunt terorizați de țânțari și gândaci, în timp ce șobolanii se plimbă nestingheriți pe mijlocul bulevardelor.
     * Liviu Pop, "a executat" 13 inspectori școlari, vineri seara, după ora 22.00
     La finalul săptămânii în care a admis că elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale în primele două luni de școală, ministrul Educației a mai luat o decizie lipsită de transparență și nefundamentată. Ministrul Educației, Liviu Pop, a revocat din funcție, printr-o decizie emisă vineri seară, prin fax, șefii a 13 inspectorate școlare. Decizia i-a luat prin surpindere pe inspectorii care obținuseră aceste posturi, anul trecut, în urma unui concurs. După 24 de ore, secretarul de stat din ME, Gigel Paraschiv, a explicat că: "a fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor școlari generali pe contractul de management și s-a ajuns la concluzia că din toți, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate... Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni și se pare că inspectorii școlari nu au știut de chestiunea asta... Ei nu trebuie să fie inștiințați".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Erdogan le cere turcilor să o dea jos pe Angela Merkel. Noi ar trebui să o votăm cu amândouă mâinile
     Pe 24 septembrie sunt alegeri parlamentare în Germania. Dacă Recep Erdogan, autoritarul președinte al Turciei, le-a cerut turcilor din Germania să nu voteze cu Angela Merkel din cauza disputelor pe tema democrației din Turcia, noi ar trebui "să votăm" cu amândouă mâinile pentru actualul cancelar german, care încearcă să obțină al patrulea mandat. În criză, Germania, prin companiile care au venit în România și cele care și-au extins capacitățile, a susținut cel mai mult România prin investiții, prin locuri de muncă create, prin creșterea salariilor, prin industrializarea și reindustrializarea unor sectoare (contrar percepției generale, cele mai multe angajări din ultimii ani s-au făcut în industrie, dublu față de comerț), prin școlile profesionale și pregătirea angajaților. În 2016, Germania cumpăra 19,7% din exporturile României, care au crescut la 57,3 miliarde de euro. Din ceea ce se produce în România, 11,2 miliarde de euro se duc pe piața germană.
     * Băncile din România au plătit un salariu mediu net de 3.940 de lei în martie 2017
     Din cauza crizei, pierderii de business, a necesarului de reduceri de costuri și restructurare, creșterea salariilor din bănci a fost modestă, de numai 13% în ultimul deceniu. Băncile comerciale care activează pe piața locală au plătit un salariu mediu net de 3.940 de lei (876 euro) în luna martie a acestui an, cu 418 de lei mai mult decât în septembrie 2015, potrivit raportărilor la BNR ale instituțiilor de credit. În sistemul bancar lucrau la finalul lunii martie 55.427 de persoane, ceea ce înseamnă că valoarea totală a salariilor nete plătite de bănci a ajuns la peste 218 milioane de lei (48,5 mil. euro). Față de luna martie 2016 numărul salariaților din bănci s-a restrâns cu peste 500 de persoane, în timp ce față de anul 2008, când se îngregistra vârful numărului de angajați din bănci, personalul actual este cu peste 16.000 de persoane mai mic.
     * Adobe România a devenit cel mai mare centru al firmei din Europa
     Subsidiara locală este cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare al Adobe din Europa, inginerii români lucrând la dezvoltarea unor produse software de top vândute la nivel internațional. Adobe România, subsidiara locală a gigantului producător de software american cu același nume, are în plan să-și majoreze anul acesta afacerile cu peste 8%, la 130 milioane lei, potrivit reprezentanților filialei din România. În prima jumătate a acestui an, veniturile locale ale gigantului IT american au crescut cu 12% față de aceeași perioadă din 2016, ajungând astfel la aproape 65 milioane lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 08:00
     Curtea Constituțională (CCR) dezbate marți, de la ora 12:00 sesizările formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani, potrivit unei surse din presă.  detalii
Internaţional, 07:56
     Trei dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în depreciere.  detalii
Internaţional, 07:52
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  detalii
Revista Presei, 07:46
     * ADEVARUL
     * Tribunalul PSD a decis: Sevil și Rovana, nevinovate
     Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina și Brațul Pavel. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, ambele miniștri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că PSD și ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunității Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.