CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 21.09.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Cum vor influența alegerile din Germania viitorul UE?
     Scrutinul din 24 septembrie este cel de-al optulea de la reunificarea Republicii Federale încoace. Se știe deja cine va câștiga. Creștin-democrații (CDU/CSU) au un avans considerabil - peste 15% - în fața social-democraților (SPD). În chestiunile europene, diferențele din campanie au fost minime: ambii candidați au promis, de pildă, stoparea negocierilor cu Ankara. În schimb, atitudinea față de Washington îi separă pe Merkel și Schulz, al doilea fiind anti-american. Cât privește Rusia, cancelara a declarat că nu ar face vreodată ce a făcut fostul cancelar social-democrat Schröder, un apropiat al lui Putin, cooptat recent în board-ul Rosneft. Schulz a criticat, în schimb, politica față de migranți a Angelei Merkel, susținând că fondurile de solidaritate cu ceilalți europeni trebuie condiționate de asumarea unei cote de străini.
     * Fenomene meteo extreme: uraganele devastează Caraibele, iar meteorologii anunță o perioadă glaciară pentru Europa
     Cele cinci uragane care s-au format pe rând în bazinul Atlanticului și au măturat Caraibele până în Statele Unite au intensificat dezbaterea legată de fenomenele meteo extreme. Oamenii de știință încearcă să afle dacă această raritate ar putea deveni ceva obișnuit pe fondul încălzirii globale. Între timp, meteorologii anunță o nouă perioadă glaciară pentru Europa. După cum explică specialistul Alex Sosnowski de la AccuWeather, "temperaturile de la suprafață a oceanelor le pot afecta semnificativ pe cele ale zonelor riverane". Clima din Europa, în special din Londra, Amsterdam, Paris și Lisabona, se poate răci cu câteva grade.
     * Furtuna din București a ucis un om
     Furtuna care s-a abătut miercuri asupra Capitalei a făcut o victimă. Un bărbat a murit după ce un copac s-a prăbușit peste el pe Șoseaua Viilor. În țară, doi oameni au murit în județul Vaslui după ce au fost loviți de fulger. Ciclonul mediteranean care trece pe deasupra României a produs pagube materiale în mai multe localități, unde au fost inundate străzile, copaci au fost doborâți iar unele clădiri au rămas fără acoperiș. Furtuna a lăsat mii de gospodării din Vrancea și Dâmvovița fără curent electric. Potrivit purtătorului de cuvant al ISU Vrancea, Cristina Duță, în șase localități au fost semnalate avarii la rețeaua de curent electric.
     * Republica Băluță. Primarul Sectorului 4 taie și spânzură
     Urmașul lui Piedone la șefia Primăriei Sectorului 4 se transformă, pe zi ce trece, într-un mic dictator. Ridicarea abuzivă a chioșcurilor de ziare se alătură altor gafe marca "Daniel Băluță" precum eliminarea servciilor de pază din școli și tăierea burselor pentru elevi. Proprietarii de chioșcuri spun că, până să ocupe Daniel Băluță scaunul la conducerea Primăriei Sectorului 4, nu au avut niciodată probleme cu autoritățile locale. Acum, însă aceștia reclamă că urmașul lui Piedone le ridică abuziv chioșcurile.
     * Iohannis, în discursul de la ONU: Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o amenințare serioasă
     Președintele Klaus Iohannis a declarat, în discursul susținut în cadrul Adunării Generale a ONU, că, în continuare, conflictele din regiunea Mării Negre rămân "o amenințare serioasă" pentru România și țările din jur, subliniind în același timp că societatea contemporană se confruntă mai multe probleme, cum sunt terorismul sau migrația. Liderul de la Palatul Cotroceni a punctat și faptul că România susține în continuarea înființarea unei Curți Internaționale pentru combaterea terorismului. Nu în ultimul rând, șeful statului a pledat pentru susținerea cât mai largă a României pentru ocuparea unui loc în Consiliul de Securitate al ONU în mandatul 2020-2021.
     * Mica hoțomănie, încurajată prin lege: secretizarea achizițiilor publice de valoare limitată
     Achiziții publice de valoare mai mică vor fi ținute departe de ochii publicului și fără filtrul sistemului electronic. Cel puțin așa prevede un proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor, și de mai mulți parlamentari PSD. Lor li s-au adăugat și parlamentari ALDE, dar și trei parlamentari PNL: Ben-Oni Ardelean, Gavrilă Ghilea și Corneliu Olar. Concret, inițiatorii propun eliminarea obligativității introducerii în sistemul electronic privind achizițiile publice (SEAP) a achizițiilor directe (respectiv cele mai mici de 13.519 lei pentru produse și servicii și mai mici de 441.730 lei în caazul lucrărilor), care nu necesită procedura completă a achizițiilor publice, sub valoarea de 10.000 de lei.
     * De ce sunt atât de nervoși pesediștii?
     La o primă vedere, lucrurile merg foarte bine pentru PSD și nu ar trebui să existe motive de nervozitate. De fapt, din punct de vedere politic, partidul domnului Dragnea se află în cea mai bună situație, din câte ar fi putut să spere în ultimii ani. Și atunci de ce sunt membrii și simpatizanții partidului din ce în ce mai irascibili și mai agresivi? De ce atât de mulți pesediști au aclamat agresiunea fizică și și-au exprimat convingerea că și alții merită un tratament similar? De ce crește dicursul urii, al distrugerii adversarilor politici și a celor care au alte păreri? Aflat pe culmile puterii, PSD ajunge să deconteze incompetența personajelor pe care le-a pus la butoane. Oricât de mult ar funcționa propaganda, lipsa de profesionalism, măsurile pompieristice, desele schimbări și răzgândiri, încep să se vadă din ce în ce mai clar pentru toată lumea. Și asta enervează.
     * Guvernul Tudose joacă alba-neagra cu salariile românilor
     Salariile românilor sunt în pericol să scadă, din cauza faptului că Guvernul vrea să mute contribuțiile sociale datorate de angajator în sarcina angajatului. Singurul mod în care salariații nu vor suferi dacă Guvernul va transfera contribuțiile plătite de angajator către angajați, începând cu 1 ianuarie 2018, este dacă vor fi îndeplinite simultan trei condiții: Guvernul scade nivelul contribuțiilor de la 39,33% la 35%, odată cu mutarea lor, Executivul micșorează impozitul pe venit de la 16% la 10%, iar angajatorii sunt de acord să crească salariul brut cu valoarea contribuțiilor transferate către angajați.
     * Lista lui Dragomir: 11 jurnaliști, 15 politiceni și 13 oameni de afaceri sunt "deconspirați" ca ofițeri SRI
     Președintele Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda, a declarat miercuri că a primit de la fostul ofițer Daniel Dragomir lista cu cele 65 de persoane pe care el le-a indicat pentru a fi audiate, pe aceasta regăsindu-se 11 persoane din presă, 15 din politică, 11 ofițeri și foști ofițeri SRI și 13 oameni de afaceri. Președintele Comisiei parlamentare de control asupra activității SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat marți că fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a prezentat la audieri probe în ceea ce privește mandatele de ascultare pe presupuse fapte de terorism sau conexe și cum erau prelungite acestea.
     * Păgubiții FNI execută silit ASF
     Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că nu poate fi executată silit de către creditorii FNI doar pentru că a preluat drepturile și obligațiile CNVM și că își va apăra drepturile și interesele, ce pot fi lezate de decizia Judecătoriei Sector 5 București, care a admis cererea Asociației Naționale pentru Protecția Investitorilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a infirmat iformațiile potrivit cărora ar putea ffi executată silit de creditorii FNI, susținând doar că va iniția o acțiune în instanță împotriva acestei decizii, pentru că "nu există temei legal, în prezent, pentru executarea silită a ASF în calitate de succesoare în drepturi și obligații ale CNVM"
     * BANCHERUL
     * Curtea Europeană de Justiție a decis că împrumuturile in CHF sau alte valute trebuie rambursate in moneda in care au fost acordate, la cursul zilei, nu la cursul istoric, cum cer avocații, dar cu o condiție: ca băncile sa-si fi informat adecvat clienții
     Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că împrumuturile in valuta (franci elvețieni - CHF, euro sau alte monede străine) acordate de băncile românești trebuie rambursate in moneda in care au fost acordate, la cursul zilei, nu la cel istoric, din momentul in care au fost acordate, înainte de criza din 2008, după cum cer in instanțe unii avocați, printre care Gheorghe Piperea. Cu toate acestea, au subliniat judecătorii europeni, băncile trebuie sa-si informeze adecvat clienții cu privire consecințele unui credit in valută, respectiv majorarea semnificativă a ratei lunare in cazul deprecierii monedei in care-si încasează veniturile. Instanțele de judecată, in cazul in care constată ca informarea clienților nu a fost suficientă, pot declara clauza de rambursare a creditului la cursul zilei ca fiind abuzivă si in consecință să impună plata ratelor la cursul istoric.
     * COTIDIANUL
     * De ce urăște PSD-ul ziarele? - Cornel Nistorescu
     De cînd Gabriela Firea a devenit primar, difuzarea a devenit o țintă. Supărată că alții încearcă să supraviețuiască, Gabriela Firea (cea care a îngropat două publicații - Săptămîna Financiară și Financiarul) a lansat și campania de modernizare a difuzării. Adică a distrugerii ei, ca și a modernizării traficului, ca și cea a preluării activității pe cele zece companii ale primăriei. Adevărul este că socialiștii români, de cînd au apărut ei în 1990, sub toate numele pe care le-au avut, au boicotat sau chiar au urît de moarte presa din România. Nu stătea drepți și nu trecea pe lîngă aiurelile sau abuzurile PSD. PSD-ul este cinic. Acceptă cîteva modalități de finanțare. Se face partener cu tot felul de posturi de televiziune și ziare și cu ocazia evenimentelor organizate în comun strecoară furtunul alimentării cu benzină către rezervoarele respectivului grup. Ceilalți n-au decît să crape!
     * Cu un ochi la România, Ungaria zâmbește Cataloniei
     Ungaria "va respecta voința poporului" dacă regiunea Catalonia va organiza referendumul pentru independență programat pe 1 octombrie, a anunțat luni guvernul de la Budapesta. "Voința populară este cea care contează întotdeauna, aceasta este poziția", a spus purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs. "Este o problemă internă pentru popoarele spaniol și catalan și ar trebui să fie decizia lor, respectăm decizia populară, asta este democrația", a spus Kovacs. Poziția Ungariei, singulară acum printre statele membre UE și total opusă poziției instituțiilor UE, a fost adoptată cu un ochi la teritoriile locuite de maghiari în România, Slovacia, Ucraina sau Serbia și altul la mișcările separatiste tot mai ample din Europa și din lume.
     * Trump la ONU: un discurs bun sau "o nebunie periculoasă"?
     "Distrugerea totală" a Coreei de Nord, "misiune sinucigașă", "regimuri depravate", "dictaturi corupte", un acord nuclear cu Iranul care este "o rușine" pentru SUA, sunt printre termenii folosiți de președintele SUA la tribuna ONU, care au pus comunitatea internațională pe jar și au stârnit reacții dintre cele mai diverse. "Oare Trump chiar crede că, dacă mai adresează câteva amenințări belicoase Coreei de Nord, Phenianul va renunța la armele nucleare? Ar fi firesc ca Kim Jong-un să considere că armele nucleare sunt cele care îl apără de un război inițiat de SUA", scrie The Washington Times, o idee subliniată deseori și de Vladimir Putin.
     * Pinalti, scăpat de pușcărie
     Fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, condamnat la închisoare în dosarul Microsoft, a fost eliberat condiționat. Pinalti a părăsit, miercuri după-amiază, Penitenciarul de Maximă Siguranță Ploiești, după ce a fost eliberat condiționat, fără să facă vreo declarație. A fost așteptat de o mașină, cu șofer, în care a urcat și a plecat. Tribunalul Prahova a respins, miercuri, contestația procurorilor DNA la decizia Judecătoriei Ploiești, care admisese deja cererea de eliberare condiționată a fostului primar. Decizia Tribunalului este definitivă, astfel că fostul primar a fost eliberat condiționat.
     * CURIERUL NATIONAL
     * CFR, aproape aruncat la groapa de gunoi a istoriei
     Politica Uniunii Europene este orientată clar spre promovarea transportului feroviar specificând foarte clar că investițiile în rețelele de transport trebuie direcționate în proporție de minimum 55% către proiectele feroviare și nu mai mult de 25% către transportul rutier. România, însă, se situează la polul opus al acestei orientări, investițiile în infrastructura rutieră fiind de 5-8 ori mai mari decât în cea feroviară. Se creează astfel o discriminare inadmisibilă, promovată de statul român impotriva propriei rețele de cale ferată, cu un impact dezastruos asupra operatorilor de transport feroviar de marfă și de călători care înregistrează o diminuare continuă a cererii de servicii în favoarea celorlalte moduri de transport.
     * Emmanuel Macron își pierde - sondaj după sondaj - popularitatea în rândul francezilor
     56% dintre francezii chestionați consideră că Emmanuel Macron "nu este un bun președinte". Acest rezultat aparține ultimului sondaj de opinie Oxoda, realizat pentru "L'Express", "France Inter" și presa regională. Același sondaj mai arată că 64% dintre francezi nu doresc, de asemenea, ca în urma apropiatelor alegeri pentru reînnoirea a jumătate din membrii Senatului, partidul "En Marche" al lui Macron să dețină majoritatea și în această cameră a Parlamentului Franței.
     * Studiu KeysFin. Afacerile transportatorilor români depășesc nivelul istoric de 10 miliarde de euro
     Creșterea economică și investițiile semnificative în parcul national auto de marfă au dus piața transporturilor la un nivel istoric, depășind anul trecut granița de 10 miliarde de euro. Peste 34.000 de firme, cu 156.000 de angajați, asigură, înprezent, transportul de marfă în țară și în străinătate. România a devenit, înultimii ani, unul dintre jucătorii cei mai activi la nivel european. StudiulKeysFin, care ia în calcul datele comunicate de firme la Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului, face o radiografie detaliată a evoluției sectorului transporturilor în ultimii șase ani. Pe fondul creșterii economice și, implicit, a volumului de marfă, afacerile firmelor din acest sector au avansat semnificativ, depășind anul trecut nivelul de 47 de miliarde de lei, cu 14 miliarde de lei peste rezultatul din 2012.
     * Petre Daea: România este Italia, Spania și Austria la un loc
     Ministrul Petre Daea este de părere că România este cu mult peste Italia, Spania sau Austria, în ceea ce privește biodiversitatea. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale spune că ursul și capra neagră reprezintă "o laudă a țării" și "un peisaj mirific", făcând din țara noastră un exemplu pentru alte state. "Ursul și capra neagră, o laudă a țării, un peisaj mirific, o zonă de respect față de natură a omului, dar uneori ea înțeapă interesul existențial al fermierilor. (...) Avem multe de făcut, pentru că, altminteri, omul nu se lasă înfrânt nici de mistreț, nici de urs și caută soluții să supraviețuiască", a spus Daea, potrivit Agerpres.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Prăpăd în toată țara! Gheața a căzut din cer. DN 1 este blocat
     Natura a făcut pagube în toată țara, furtunile, grindina și vântul puternic afectând mai multe localități și orașe. București, dar și alte mari orașe au fost paralizate timp de mai multe ore din cauza avertizărilor emise și a avertismentelor oferite de autorități. Autoritățile au acționat, miercuri seară, în București, pentru îndepărtarea a opt copaci căzuți pe carosabil, autoturisme sau linii electrice, iar în județul Ilfov - pentru extragerea apei din patru subsoluri și îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil, informează ISU București - Ilfov.
     * Ministru arestat. Percheziții la sediile Guvernului regional din Barcelona
     Poliția spaniolă l-a arestat pe ministrul adjunct al Economiei, în urma unor raiduri în această dimineață, în contextul referendumului pentru independență, anunțat pentru 1 octombrie, dar interzis de autoritățile spaniole. Garda civilă a reținut membrii echipei responsabile cu organizarea referendumului, făcând 14 arestări, conform El Pais. Câteva sute de persoane chemate la fața locului au protestat față de operațiunea guvernului de la Madrid, despre care premierul Mariano Rajoy a spus că a fost declanșată prin decizia judecătorului și respectă legile în vigoare. Josep Maria Jove, secretarul general al afacerilor economice, consilier al vicepreședintelui catalan, s-a aflat printre cei reținuți, se pare pentru că are legătură cu lansarea unor pagini web legate de referendum.
     * Kurzii, cu steaguri israeliene în timpul mitingurilor pentru independența Kurdistanului
     În ultimele săptămâni, s-au putut observa frecvent steaguri israeliene în marea de stegulețe kurde aduse la mitingurile pro-independență din Europa și din regiunea Kurdistan, aflată din nordul Irakului. În Köln, la sfârșitul lunii august, apoi în Geneva și Oslo, steagurile Israelului au fost fluturate cu mândrie de participanți. Pe 16 septembrie, steagul israelian a apărut la mitinguri în Bruxelles, Hamburg și Stockholm. Asistăm la o adoptare fără precedent a steagului israelian, deoarece statul evreu a venit în sprijinul drepturilor kurzilor, existând legăturile istorice între cele două națiuni.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Primii 10 "valutiști" ai țării au strâns 38 de miliarde de euro
     Anul trecut, exportatorii au fost principalii furnizori de valută ai țării, în condițiile în care fondurile europene atrase nu au depășit șapte miliarde de euro, iar investițiile străine directe au totalizat patru miliarde de euro. Capitala și alte nouă județe au reușit să asigure circa 67% din cele 57,38 de miliarde de euro cât au totalizat exporturile la nivel național. Deși anul trecut a fost a marcat un record al exporturilor, balanța comercială a continuat să se deterioreze, deficitul ajungând la 9,9 miliarde de euro. Tendința s-a accentuat în primele patru luni ale acestui an, atingându-se un deficit de 11,5 miliarde de euro, iar până la sfârșitul anului se estimează că va ajunge la 12,5 miliarde de euro.
     * Un cutremur puternic a zguduit Mexicul
     Cel puțin 224 de persoane și-au pierdut viața în violentul seism care s-a produs marți în centrul Mexicului, printre victime aflându-se și 21 de copii după prăbușirea unei școli din capitală, potrivit informațiilor guvernamentale, preluate de AFP. ''Aproximativ 117 persoane și-au pierdut viața în Ciudad de Mexico, 39 în Puebla, 55 în Morelos, 12 în Mexico și una în Guerrero, a declarat pentru postul de televiziune Televisa secretarul de stat în Ministerul de Interne, Miguel Angel Osorio. Noul seism s-a produs la doar câteva zile după un seism cu magnitudinea de 8,2 în sudul țării, care a făcut aproximativ 100 de victime la începutul lunii septembrie.
     * Judecătoarea Dascălu: pentru unii mumă, pentru alții ciumă
     Judecătoarea Ana Maria Dascălu, a cărei cerere de pensi­onare a provocat reluarea judecării în procesele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, a judecat, ieri, ultimul termen din dosarele de corupție în care sunt implicați foștii parlamentari PSD Dan Șova și Sebastian Ghiță. Magistratul s-a retras, însă, din completul care îl judeca pe fostul vice­premier Gabriel Oprea în dosarul "Limuzina". Judecata fostului lider UNPR va fi reluată de la zero.
     * NATIONAL
     * Maior sparge "pușculița" Guvernului!
     George Maior are propriul "om fără chip", care se află in mijlocul cam tuturor combinațiilor in care este implicat actualul ambasador al României la Washington. Este vorba despre misteriosul ofițer SRI, Remus Ștefureac, cel care are un rol mai mult decât influent asupra lui Maior. Si nu neapărat pentru ca i-ar fi scris acestuia cam toate cărțile publicate pe bandă rulantă. Iar cum Maior este acum preocupat de implementarea strategiei de pregătire intensa a candidaturii sale la prezidențialele din 2019, una bazata pe "ruperea" PSD-ului si a actualei coaliții de guvernământ, deja naște suspiciuni "implantarea" lui Felix Rache, cel care, după ce a făcut sondaje de opinie cu sereistul Ștefureac si a făcut pe "pamfletarul", in coasta premierului Mihai Tudose.
     * Războiul Ținutului Secuiesc din... Spania
     Desigur, a asemui Catalonia cu Ținutul Secuiesc este una foarte forțata, dar, in esență, vorbim despre avantajele si dezavantajele autonomiei locale. Ce se petrece acum in Spania ne spune că, in final, nu e de bine, oricâtă toleranță si democrație ai vrea să dovedești că ai. Spania are mai multe "comunități autonome". Printre acestea, Catalonia (ca si Tara Bascilor) a militat întotdeauna pentru independentă. Pe parcursul sau istoric, "poporul catalan" a obținut, pe rând, cam ce a vrut: o zi națională, un imn, un steag si recunoașterea limbii catalane (deși 51 la suta din populația acestei regiuni autonome vorbește spaniola) si chiar guvern local, asta nu a fost niciodată de ajuns. Catalanii vor o tara numai al lor.
     * ANUNT SOC: China va domina total comerțul european
     Expansiunea economică a Chinei, mai ales cea spre Europa, este in floare. O componenta esențială a acesteia, noul "Drum de fier al mătăsii", dă lovituri grele transportului de mărfuri pe calea aerului si a apei. După cum se știe, rutele terestre istorice ce alcătuiau așa-zisul "Drum al mătăsii" au fost esențiale pentru dezvoltarea schimburilor comerciale dintre Europa, China si India. Acestea au căzut in derizoriu atunci când vapoarele europene au început să navigheze pe lângă Capul Bunei Speranțe, amintește The Economist. Acum, la inițiativa economia a Chinei, acest lucru este pe cale să se schimbe. Pentru China proiectul noului "Drum de fier al mătăsii" este o miza uriașa, scrie The Economist. Întâi de toate, aduce mărfurile chinezești mai repede, deci mai ieftin pe piața europeană.
     * PUTEREA
     * Școlile dintr-un întreg JUDEȚ se închid joi
     Toate școlile din județul Prahova, aflat sub cod portocaliu de furtună, rămân închise joi dimineață, au anunțat autoritățile județene, la finalul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Autoritățile din județul Prahova au decis, miercuri, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ca toate unitățile de învățământ din județ să-și suspende cursurile pentru ziua de joi. "S-a luat decizia, prin hotărâre a CJSU, de suspendare a cursurilor începând cu ora 15.30 miercuri și a celor de joi dimineață. În cazul în care se va prelungi codul portocaliu, bineînțeles că și hotărârea de suspendare a cursurilor va fi prelungită", a afirmat prefectul Mădălina Lupea.
     * Băsescu SARE la atac: "Jos LABELE de pe ANM"
     Fostul președinte, Traian Băsescu, lansează un atac la adresa clasei politice după furtuna care a făcut prăpăd în București. "PSD și Dragnea. ne apără de vânt !Implicarea lichelelor din politică în interpretarea datelor meteo și introducerea spaimelor către populație din cauza faptului că în România, toamna, "bate vântul" este un risc major de bulversare a activității școlilor, a societăților comerciale sau a instituțiilor publice.Dacă au căzut copaci în București la un vânt de 30-40 km/oră este pentru că primăria bișnițărește plantațiile de panseluțe în loc să verifice starea pomilor/copacilor bătrâni care cad peste oameni și mașini și fără să bată vântul. Lichele politice patentate, jos labele de pe ANM. Urmează sloganul "PSD și Dragnea ne apără de vânt" scrie Băsescu pe Facebook.
     * ROMANIA LIBERA
     * Cum a ajuns Comisia SRI "bâta" lui Liviu Dragnea
     Comisia de control a SRI a devenit unul din instrumentele cu care președintele PSD se răfuiește cu adversarii din politică sau din justiție. Dragnea s-a folosit de această structură a Legislativului încă de la începutul anului 2017, când companiile multinaționale au fost acuzate că sprijină protestele antiguvernamentale. Acum, comisia s-a îndreptat împotriva unor personaje precum George Maior, Victor Ponta, Valeriu Zgonea sau a unor ziariști. În urmă cu circa o săptămână, liderul PSD l-a schimbat pe Adrian Țuțuianu de la conducerea comisiei - acesta fiind suspect că ar visa să-l răstoarne pe Dragnea - și l-a înlocuit cu Claudiu Manda, partenerul Olguței Vasilescu.
     * Sabin Orcan: Sistemele de alarmă, pentru situații grave, care de altfel nu funcționează, au fost furnizate de Sebastian Ghiță
     Directorul editorial al ziarului România Liberă, Sabin Orcan, a declarat, la postul de televiziune B1 TV, că alarmele instalate pe blocurile turn din București, pentru situații grave, care, de altfel, nu funcționează, au fost furnizate de fostul deputat fugar Sebastian Ghiță. "Știu că s-au cheltuit, la un moment dat, milioane și milioane de euro cu alarmele de pe blocurile turn din București. Au fost schimbate și au fost furnizate de Tiberiu Urdăreanu și de Sebi Ghiță. Nu evoluăm deloc. La fiecare tragedie descoperim că se cheltuie milioane, dar nu știm să rezolvăm probleme minore. Cine răspunde de aceste situații?! De ani de zile ne învârtim în jurul cozii. Noi nu avem instituții care să se ocupe de prevenție. Bâjbâim în întuneric și nu știm să ne adaptăm la gravitatea problemelor".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Comisia de Prognoză vede o creștere economică de peste 5% anual până în 2021
     Mai mult, dacă PIB-ul potențial ar urma să crească anul acesta cu 4,6% (la o creștere a PIB real de 5,6%), în următorii patru ani și acesta va fi peste 5% - susține sursa citată - fapt pus sub semnul întrebării de economiști care remarcă: Produsul Intern Brut a crescut puternic în ultimii doi ani ca urmare a stimulentelor fiscale acordate de guvern, stimulente care nu mai pot fi acordate în anii ce vin; tot ce poate spera economia în următorii ani este o creștere de maximum 4%; mai mult, în lipsa investițiilor, PIB-ul potențial va trece cu greu de 3%. Potrivit CNP, dacă anul acesta dinamica consumului va fi peste cea a investițiilor (un plus de 7,3% la consumul final și 4% la investiții), trendul ar urma să se schimbe din 2018: avansul consumului va cădea la sub 6% anual, în vreme ce creșterea investițiilor ar urma să se situeze la o medie de peste 8% în următorii patru ani.
     * Un specialist din România câștigă cu 30% mai puțin decât unul din Brazilia
     Un angajat pe o poziție de specialist dintr-o companie privată din România câștigă, în medie, un salariu de bază lunar de 1.340 de dolari brut pe lună, la care se adaugă bonusuri și beneficii în valoare echivalentă a 183 de dolari pe lună, arată rezultatele studiului salarial realizat de firma de consultanță în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies. Astfel, dacă în România pachetul salarial total este de 1.522 de dolari brut pe lună (salariul de bază + bonusuri), în Brazilia este de 2.252 de dolari pe lună (cu 32% mai mare ca în România), în timp ce Africa de Sud valoarea pachetului salarial primit de un specialist este de 3.327 de dolari pe lună, dublu față de nivelul din România.
     * Sergiu Oprescu, șeful bancherilor: Creșterea dobânzilor la lei, aflate până acum la minime istorice, va fi o provocare pentru bănci
     Evoluția dobânzilor, aflate până acum la minime istorice, este o provocare pentru bănci în perspectivă, alături de pregătirea pentru implementarea noilor standarde financiare internaționale IFRS9 din 2018 și testul de evaluare a calității activelor (AQR) care s-ar putea desfășura anul viitor. Și, în continuare, perspectivele sunt legate de încredere, ca atribut principal al pieței financiare, susține Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor și CEO al Alpha Bank România. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  FNI
    (mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2017, ora 16:06)  
 DACĂ ERA- ȘI ESTE JUSTIȚIE - ÎN ROMÂNIA: FNI+ASF ȚEPUIAU RO. !


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut vineri, în baza datelor oficiale care arată o evoluție lentă a inflației în regiune. În zona euro, rata anuală a inflației a atins 1,1% în februarie, față de 1,3% în...  click să citești tot articolul
19.03.2018
     * BET urcă cu 1,49%
       Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 117,15 milioane de lei (25,11 milioane de euro), aproape dublul valorii medii zilnice din acest an, de circa 59...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BVB
     * Banca Transilvania, în topul creșterilor și al rulajului
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința bursieră de ieri, toți indicii încheind ziua în creștere, BET a urcat...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul revenirii apetitului la risc.  click să citești tot articolul
15.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
       Volumul Pieței Principale a bursei locale a urcat, în ședința de ieri, la 45,83 milioane de lei, peste cel din ședința anterioară, de 36,3 milioane de lei, dar sub cel mediu înregistrat în acest...  click să citești tot articolul
15.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     19.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice, iar în Moldova și în estul Transilvaniei, dimineața și noaptea, pe arii restrânse va fi ger. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 grade în nordul Moldovei și 8...9 grade în Transilvania, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -9 și 1 grad. Cerul va fi mai mult noros. Temporar vor fi precipitații în toate regiunile, în extindere treptată dinspre sud-vest, iar în jumătatea de sud a țării și la munte vor fi în general moderate cantitativ. Acestea vor fi mixte ziua și mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare seara și noaptea. Se va semnala polei sau ghețuș, în special în sudul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile sudice, dar mai ales în Banat.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi deosebit de rece, astfel temperatura maximă se va situa în jurul valorii de -1 grad, iar cea minima va fi de -4...-3 grade. În cursul zilei, trecător se vor semnala precipitații slabe, mai ales sub formă de lapoviță, favorizând producerea poleiului. Noaptea, precipitațiile vor deveni moderate cantitativ și treptat vor predomina ninsorile, astfel până în dimineața zilei de marți se poate depune strat de zăpadă. Vântul va sulfa în general moderat, cu unele intensificări în cursul nopții, de până la 45 km/h.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9445
2.3850
2.8943
3.9860
0.1835
0.6263
0.2148
4.6646
5.2815
1.4996
3.5796
0.2284
0.4907
1.1066
0.0657
0.4622
0.9670
3.7833
0.3162
1.1515
0.5981
0.0582
0.3545
0.2021
2.7418
0.0394
0.1437
1.0300
0.6274
0.1214
160.6617
5.4961
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
.