Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 21.09.2018

F.B.
 
mărește imaginea
      Adevărul
     * Ziua decisivă pentru Dragnea. PSD a ajuns la un pas de ruptură: ce arme etalează cele două tabere. Cum se împart baronii
     Sebastian Zachmann, redactor al publicației Adevărul scrie că în cazul în care Liviu Dragnea va rămâne la șefia partidului și după întrunirea Comitetul Executiv de astăzi, tabăra revoltaților din PSD ar putea migra către partidul lui Victor Ponta. Și chiar dacă PSD nu se va rupe formal, majoritatea parlamentară va deveni extrem de șubredă, în condițiile în care zeci de senatori și deputați PSD susțin schimbarea. Cine a rămas de partea lui Dragnea și cine sunt baronii care joacă la două capete.
     Liderii PSD se întrunesc astăzi în ședința Comitetului Executiv (CEX) al partidului pentru a decide soarta lui Liviu Dragnea. În total, CEX-ul numără 68 de oameni: președinte, vicepreședinți, lideri de filiale, liderii grupurilor parlamentare. Surse din conducerea PSD au confirmat pentru "Adevărul" că, în ciuda valului de critici, Liviu Dragnea încă are un mic avantaj. Liderul PSD numără 30 de voturi sigure în CEX, în timp ce tabăra răzvrătiților, condusă de Paul Stănescu, Gabriela Firea și Adrian Țuțuianu, avea până ieri seară 25 de aliați. "Ar mai fi cam 13-15 filiale care încă nu s-au decis, sau care joacă la două capete. Să vedem ce se întâmplă peste noapte", a declarat unul dintre vicepreședinții PSD pentru "Adevărul". Însă Liviu Dragnea nu va demisiona nici din fruntea PSD, nici din funcția de președinte al Camerei Deputaților, susțin sursele citate, fapt ce va duce foarte probabil la ruperea PSD și la pierderea majorității parlamentare. În cazul în care Dragnea va câștiga disputa în CEX, nemulțumiții din partid ar putea merge lângă Victor Ponta la ProRomânia, deci PSD ar pierde aproape jumătate dintre filialele din țară. Și chiar dacă disidenții vor rămâne în partid, PSD, cu Liviu Drganea la conducere, va pierde Puterea. Vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu, unul dintre semnatarii scrisorii anti-Dragnea, susține că 50 de senatori și deputați susțin scrisoarea nemulțumiților din PSD, deci Dragnea n-ar mai avea majoritate parlamentară. Surse din conducerea PSD au declarat pentru "Adevărul" că Liviu Dragnea pune presiune pe Viorica Dăncilă ca să-și salveze funcția. Dacă Dăncilă își va pune demisia pe masă, Dragnea va câștiga războiul, căci nimeni din PSD nu e dispus să iasă de la guvernare, chiar dacă nu-l suportă pe Dragnea. Dacă Dăncilă va spune că e dispusă să continue ca premier, atunci Dragnea are șanse mici să rămână în fruntea partidului", au explicat surse din conducerea PSD pentru "Adevărul".
     Cum se împart baronii
     Publicația Adevărul dezvăluie că, pe lângă Paul Stănescu (Olt), Gabriela Firea (București) și Adrian Țuțuianu ( Dâmbovița), din tabăra "reformiștilor" mai fac parte nume importante ca: Mihai Tudose (Brăila), Niculae Bădălău (Giurgiu), Marian Neacșu (secretar general), Marcel Ciolacu (Buzău), Ion Mocioalcă (Caraș-Severin) și Ecaterina Andronescu, fără drept de vot în CEX, dar cu un impact major în partid. De partea cealaltă, Dragnea e susținut de filiale din Moldova ( Iași, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani, Galați), plus Transilvania. Alți lideri PSD cu greutate joacă la două capete: Marian Oprișan (Vrancea), Olguța Vasilescu (Dolj) și Dumitru Buzatu (Vaslui). Toți trei ar înclina însă către tabăra anti-Dragnea, susțin surse politice pentru "Adevărul".
     Bancherul
     *  Rata creditelor neperformante creste pentru prima in 18 luni, dupa avansul ROBOR si mai putine stimulente fiscale pentru banci
     Publicația Bancherul scrie că rata creditelor neperformante din sectorul bancar românesc a urcat ușor în iulie, la 5,77%, de la 5,71%, pentru prima dată în ultimele 18 luni, după ce ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele în lei cu dobânda variabilă a crescut cu până la 3 puncte, Guvernul a anulat unele facilități fiscale pentru bănci iar Parlamentul pregătește legi împotriva firmelor de recuperare datorii. Ultima creștere avusese loc în ianuarie 2017, de la 9,62% până la 9,77%, de atunci fiind în continuă scădere.
     Reprezentanții BNR au declarat că țintesc o scădere a NPL până la 5% la finalul acestui an, însă au avertizat că există riscul de creștere a neperformanțelor în această toamnă, în principal din cauza majorării ROBOR, indice care stă la baza modificării dobânzilor pentru creditele ipotecare Prima Casă, garantate de stat, acestea fiind accesibile și persoanelor cu venituri mai mici, datorită avansului de doar 5% și a marjei de dobânda fixă plafonată la 2% plus ROBOR la 3 luni. Ei au avertizat că procesul de reducere a creditelor neperformante va fi afectat serios dacă se adopta un proiect de lege, aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului, care prevede limitarea datoriilor pe care firmele de recuperare le pot cere datornicilor la bănci și IFN-uri la maxim de două ori peste prețul cu care au fost cumpărate, preț care este în jurul a 20% din valoarea unei datorii.
     
     Dacă legea va fi adoptată, BNR consideră că băncile vor trebui să-și recupereze singure creditele neperformante, întrucât firmele de recuperare specializate nu vor mai putea funcționa eficient.
     
     Va continuă tendința?
     
     Ușoara creștere a indicatorului NPL în iulie ar putea să nu reprezinte o schimbare de tendința, întrucât datele BNR din Centrală Riscului de Credit, aferente împrumuturilor cu valori de peste 20.000 de lei, nu indică o creștere a volumului de credite neperformante ci, dimpotrivă, o scădere a acestora de la 19,8 miliarde lei în iunie la 19,7 miliarde lei în iulie, în timp ce restanțele persoanelor fizice au stagnat la 4,2 miliarde lei.
     
     De asemenea, datele Biroului de Credit, care include și creditele mai mici și cele acordate de IFN-uri, arată că valoarea restanțelor a rămas în jurul a 6,9 miliarde lei în iulie, în creștere cu doar 27 milioane lei față de luna precedentă.
     Totuși, analiștii Băncii Transilvania spun că "ne așteptăm la inflexiunea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, după declinul din ultimii ani, pe fondul decelerării economiei, majorării costurilor nominale de finanțare și numărului ridicat de persoane cu rate bancare care depășesc 55% din venituri".
     Cotidianul
     *  Referendum 6-7 octombrie. Au fost desemnați judecătorii BEC
     Ziarul Cotidianul scrie că Înalta Curte de Casație și Justiție i-a desemnat ieri, prin tragere la sorți, pe cei șapte judecători care fac parte din Biroul Electoral Central (BEC) la referendumul din 6 - 7 octombrie pentru revizuirea Constituției.
     În urma tragerii la sorți efectuate de președintele Instanței supreme, Cristina Tarcea, au fost desemnați cei șapte judecători membri ai BEC: Lavinia Dascălu (Secția I civilă), Rodica Zaharia și Cosmin Horia Mihăianu (Secția II civilă), Marius Ionel Ionescu și Mona Magdalena Baciu (Secția de contencios), Oana Burnel și Ionuț Mihai Matei (Secția penală).
     Ionuț Matei a făcut parte din completele care i-au condamnat, printre alții, pe Adrian Năstase, Elena Udrea, Alina Bica și Adrian Severin.
     Cei șapte șapte judecători urmează să aleagă din rândul lor, prin vot secret, președintele și vicepreședintele BEC.
     Propunerea legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, a fost adoptată pe 11 septembrie de Senat.
     Demersul va avea loc în temeiul art.11 alin.(2) din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, și în aplicarea Hotărârii Guvernului României nr.743 din 18 septembrie 2018 privind aprobarea Programului calendaristic al referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018
     Ordonanța de Urgență privind organizarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție a fost adoptată marți în ședința de Guvern, costul total al organizării ridicându-se la aproape 164 de milioane de lei. Întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu "da" sau "nu" este "Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?", referendumul urmând să aibă loc pe parcursul a două zile, în 6 și 7 octombrie.
     Curierul Național
     *  BERD vrea să susțină dezvoltarea infrastructurii în România
     Curierul Național scrie că Președintele BERD Suma Chakrabarti a vizitat Bucureștiul, oraș-gazdă al summitului Inițiativei celor Trei Mări
     BERD este pregatită să crească nivelul investițiilor în România, privind proiecte de infrastructură, energie și sprijinirea interconectivității digitale în regiune, a declarat Președintele Băncii, Suma Chakrabarti, în cadrul unei vizite la București la începutul acestei săptămâni.
     Președintele a semnat două acorduri de împrumut, atât în sectorul public cât și în cel privat
     Până în prezent, BERD, unul dintre principalii investitori instituționali, a investit în România peste 8 miliarde de euro. Doar în cursul anului trecut, Banca a finanțat proiecte în valoare de 550 de milioane de euro.
     La finalul întâlnirii cu prim-ministrul și cu membri importanți ai cabinetului, Președintele Chakrabarti a declarat: "Vedem un mare potențial de creștere a investițiilor aici. România se dezvoltă în cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană (UE). Pentru a sprijini creșterea economică, țara are nevoie de investiții majore pentru extinderea, modernizarea și menținerea infrastructurii. BERD este interesată de asemenea, să ajute la privatizarea întreprinderilor de stat." În acest sens, Chakrabarti a cerut autorităților să intensifice reformele care ar duce la deblocarea dezvoltării infrastructurii.
     De asemenea, cu aceeasi ocazie, BERD a încheiat un acord de împrumut de 5 milioane de euro cu compania de servicii "car rental" și leasing Autonom, pentru a susține dezvoltarea internațională a acesteia. Autonom este, din aceasta saptamană, prima companie românească care beneficiază de serviciile de consultanță "Blue Ribbon", un program al BERD care promovează dezvoltarea celor mai inovative companii din țările în care investește Banca.
     Totodată, Președintele a promis sprijinul BERD pentru creșterea potențialului turistic al Muzeului Național de Artă al României și a susținut o prelegere la Academia de Studii Economice, care i-a acordat un doctorat onorific acum cinci ani.
     Jurnalul Național
     *  Șefi ai Jandarmeriei, chemați la Parchet pentru a fi puși sub acuzare în dosarul protestului din 10 august
     Jurnalul Național notează că șefi din Jandarmerie și un secretar de stat din Ministerul de Interne au fost citați astăzi la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoștință că au calitatea de suspect în dosarul privind protestul din 10 august, potrivit unor surse judiciare.
     Din informațiile provenite de la sursele citate, aceștia ar fi cercetați pentru mai multe infracțiuni în legătură cu intervenția violentă jandarmilor.
     Aceleași surse au menționat că primul care se va prezenta este colonelul Ionuț Cătălin Sindile, șeful Jandarmeriei Române, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.
     De asemenea, au mai fost chemați: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă; maiorul Laurențiu Cazan, director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, cercetat pentru abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals.
     La Parchet a fost citat și comisarul-șef de poliție Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relația cu prefecții din MAI, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și participație improprie la purtare abuzivă.
     Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.
     Pe 3 septembrie, Parchetul General anunța că 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secția Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenției jandarmilor la protest.
     Ziarul Național
     *  Audio șoc; Bădălău cere "omerta" de la DNA
     Ziarul Național arată că "o înregistrare pur și simplu halucinantă intrată în posesia noastră arată câtă importanță dau unii "baroni" democrației interne din partid, dar mai ales care este principalul lor criteriu atunci când fac un lobby de-a dreptul deșănțat pentru susținerea câte unui demnitar numit politic. Nu competența profesională, nici măcar activitatea din partid, ci doar să le fie loial "pe persoană fizică", să declanșeze controale unidirecționale împotriva societăților comerciale care fac concurență "firmelor de casă" și mai ales să nu "ciripească" la Direcția Națională Anticorupție sau la alte organe de cercetare penală. Nu pe ai lor, desigur, că în rest...".
     În înregistrare, Niculae Bădălău strigă "ca din gură de șarpe" cum a sprijinit-o timp de cinci ani pe Lavinia Crișu, protejată să din funcția de prefect al Giurgiului, precum și că a discutat cu ea "toate subiectele delicate , vizavi de controale, vizavi de deconcentrate", că este "save" în înțelesul că "am avut încredere în ea că(...), Doamne Ferește, dacă întreabă cineva nu va spune că m-a pus ăla sau a intervenit ăla șamd". Concluzia lui Bădălău, conform redactorilor de la Ziarul Național este că "prefectul trebuie să fie extrem de loial și de încredere ca să poți discuta și lucruri sensibile, lucruri decare să fii convins că a două zi nu sunt pe presă sau în momentul când, Doamne Ferește, așa cum se procedează azi, îl cheamă la DNA să spună că domnul președinte de Consiliu sau domnul deputat mi-a spus să fac lucrul asta, pentru că asta se numește trafic de influență, oameni buni, și se pedepsește".
     Bădălău a continuat: La un moment dat a fost o campanie pe ea, a lui Anton(n.r. - Marin Anton, liderul PNL Giurgiu), care mi se pare normală, că-i PNL, dar și a noastră, unde (...) nu le-a convenit de ea și în momentul ăla au început să facă reclamații la minister. Eu când am avut ultima întâlnire cu doamna ministru de Interne avea obiect de reclamații că a plecat în concediu nu știu când, fără să anunțe, tot felul de porcării de genul asta. Nu mă deranjează că Anton i-a făcut reclamații, mă deranjează că în interiorul grupului, în interiorul nostru s-a întâmplat lucrul asta și îl consider total, total anormal. Asta a fost și cauza pentru care am ieșit public și i-am mulțumit pentru activitate. Unii s-au bucurat că a plecat că domne a dat-o afară șamd.
     Ziarul Național conchide: "chiar dacă "finalul" este unul de "gargară politică", înregistrarea arată fără putință de tăgadă cum Niculae Bădălău cere numirea unui prefect de Giurgiu cu care să se poate discuta "subiecte sensibile" și care să nu colaboreze cu organele de anchetă în cazurile de trafic de influență". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,56 milioane lei (2,04 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Bursele asiatice închid în teritoriu pozitiv prima ședință de tranzacționare a săptămânii curente.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a scăzut cu 2,04 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,0659
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6671 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6669 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,30%, de la 3,28%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.