Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 24.09.2018

F.B.
 
mărește imaginea
      Adevărul
     *  Războiul continuă în PSD: Dragnea și Firea se luptă prin șantaje reciproce. Cine sunt "răzgândenii" PSD care l-au salvat pe Dragnea
     Ziarul Adevărul scrie că răzvrătiții din PSD îl amenință pe Liviu Dragnea că vor bloca activitatea parlamentară, în timp ce liderul PSD o amenință pe Firea că-i dinamitează majoritatea în Consiliul General al Capitalei, susțin surse din conducerea partidului pentru "Adevărul". Unii lideri din teritoriu, care iarna trecută îl criticau dur pe Dragnea, s-au răzgândit și au pus umărul la victoria zdrobitoare a liderului PSD.
     Surse politice au declarat pentru Adevărul că Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose și Adrian Țuțuianu l-au amenințat pe liderul PSD că vor bloca toate proiectele de lege în Camera Deputaților. Cei patru, ca șefi de organizații, controlează cam 20-30 de aleși PSD, deci ar putea strica majoritatea PSD-ALDE din Parlament, cu scopul de a-l presa pe Liviu Dragnea să demisioneze. "A fost doar o bătălie scurtă câștigată. Din punctul meu de vedere, până de sărbători domnul Dragnea va pica, nu-l apucă sărbătorile de iarnă. Toți cei care sunt acolo, în CEx, sunt oameni aduși de el, puși de el, li s-au oferit funcții de prost-gust și au acceptat și s-au umilit și acum nu au curaj să ridice capul din pământ", a declarat deputatul PSD Răzvan Rotaru pentru Mediafax. Însă și Liviu Dragnea are un as în mânecă. El i-a transmis Gabrielei Firea că, dacă va continua să-l atace, ea nu va mai lua decizii în Primărie. În acest moment, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Capitalei stă într-un singur vot. Dragnea a amenințat-o pe Firea că ALDE nu va mai vota alături de PSD în Consiliul General, astfel încât proiectele inițate de ea vor pica la vot. ALDE are patru consilieri generali, deci, în condițiile în care Tăriceanu se aliază cu Dragnea împotriva Gabrielei Firea, primarul Capitalei va avea doar un rol decorativ.
     Decizia ar afecta-o puternic pe Gabriela Firea, fiindcă n-ar mai putea oferi cadouri electorale, deși e abia la jumătatea mandatului. În cei doi ani la primărie, Firea s-a întrecut în a oferi gratuități: vacanțe în Grecia pentru pensionari, vacanțe pe litoralul românesc pentru tineri, vocuhere pentru biciclete, mașini, aspriratoare și ochelari. Cine sunt "răzgândenii" din PSD? Președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, unul dintre semnatarii scrisorii anti-Dragnea, s-a răzgândit în ședința CEx. Surse din conducerea PSD au declarat pentru "Adevărul" că Bădălău nu a votat nici pentru demitere lui Dragnea, nici împotrivă. "Nici măcar nu s-a abținut. Pur și simplu n-a ridicat mâna", susțin sursele citate
     Dintre "răzgândeni", cel mai concludent exemplu este Marian Oprișan. În luna ianuarie, baronul de Vrancea a fost de partea lui Mihai Tudose și a fost printre puținii care au votat împotriva lui Dragnea în CEX. Acum, Oprișan a jucat la două capete, până în ziua votului, când s-a afișat alături de Dragnea. Un alt lider PSD care a schimbat taberele este Felix Stroe.
     Bancherul
     *  Când vor renunța la reclamele cu steluțe, adică înșelătoare?
     Publicația Bancherul scrie că banca franceza isi face reclama la creditul Expresso pentru refinantare, afisand o dobanda fixa de 8,25%, dar langa care este plasat un asterisc, pe care-l regasim aproape invizibil, sub dobanda de-o schiopa, cu urmatoarea fraza explicativa: "Refinantarea creditelor de la alte banci, printr-un credit Expresso de peste 35.000 lei. Promotie valabila 01 august - 30 septembrie 2018." Asadar, dobanda de 8,25% este valabila doar pentru refinantarile de la alte banci si doar pentru creditele cu valori de peste 35.000 de lei. Tot cu litere mici dezvaluie BRD si care este DAE pentru dobanda de 8,25%: cu peste doua puncte mai mare, respectiv 10,28%.
     BRD nu spune insa care sunt costurile creditului si in conditii normale, adica si pentru creditele refinantate de la BRD, pentru sume mai mici, in cazul neincasarii salariului la banca si daca nu ai si card de credit. Banca plaseaza doar un link cu tarife si comisioane, din care aflam urmatoarele: pentru credite mai mici, dobanda este cu 1 sau 2 puncte mai mare, adica 9,25% (credite intre 15.000 si 35.000 lei) sau 10,25% (2.000-15.000 lei).
     Pentru credite obtinute de clienti care nu-si incaseaza salariul la BRD, dobanda porneste de la 9,71% si ajunge la 12,06% pentru creditele mai mici.
     BRD nu prezinta, insa, in documentul cu tarife si comisioane, si nivelul DAE pentru dobanzile valabile in afara conditiilor prezentate in reclama, ceea ce este, evident, incorect. Din calculatorul de credite disponibil pe site aflam insa ca DAE la un credit standard, de 5.200 de lei pe 2 ani, fara conditii speciale, depaseste 20% pe an, mai exact 20,63.
     Daca ar juca corect, BRD ar trebui sa afiseze, alaturi de dobanda, si DAE, atunci cand isi face reclama. Iar daca ar vrea sa dea exemplu de cinste, atunci banca franceza ar publica si dobanzile si DAE aferente creditelor standard, nu doar celor in conditii speciale. Si daca, in sfarsit, ar fi o banca cinstita si onorabila, atunci ar publica si exemple de dobanzi si DAE pentru toate tipurile de imprumuturi, de la cea mai mica pana la cea mai mare.
      La ING nu sunt nici macar stelute
     ING Bank isi face reclama la creditul ipotecar, afisand, pe site-ul propriu, ing.ro, o "super dobanda" de 5,39%, care nu are nici macar steluta, indiciul ca ceva nu e in ordine cu respectiva cifra.
     In pagina de prezentare a creditului insa, aflam ca este vorba de o dobanda promotionala "de la 5,39%", valabila in cazul incheierii unei asigurari de viata NN Asigurari de Viata S.A.
     Este prezentat si un exemplu de calcul, in care apare o DAE de 6,36%, insa in subsolul paginii, cu litere mici, se arata ca "in ipoteza de calcul s-a considerat ca imprumutatul indeplineste criteriile pentru a i se aplica comisionul de administrare cont curent in valoare de 0 lei, daca in cont sunt incasate venituri recurente si contul este utilizat pentru plati sau transferuri", arată ziarul Bancherul.
     Cotidianul
     *  Dragnea explică amnistia: "Trebuie dată"
     Publicația Cotidianul arată că Președintele PSD, Liviu Dragnea a declarat în seara zilei de ieri că este nevoie de amnistie, sub formă de ordonanță sau lege, iar actul nu îl consideră de clemență, ci de "dreptate".
     "Poziția mea e foarte clară, și aici întru în contradicție și cu domnul Toader (ministrul Justiției-n.r.) și cu alt coleg, nu mai țin minte exact acum cine a spus că în anul centenar trebuie să... asta ar fi un act de clemență. Eu nu consider un act clemență, eu consider un act de dreptate, un act de reparație, pentru că noi discutăm de decizii, de condamnări, de cercetări, de dosare, de procese făcute la mii de oameni pe probe false, pe șantaj, pe protocoale, pe încălcarea legii. Privind rezultatele nenorocite ale acestor ani în care în Justiție s-a intrat și încă se intră de către instituții care nu legătură cu Justiția și s-au făcut dosare bazate pe probe false, ceva trebuie făcut.
     Cotidianul mai menționează cum liderul PSD a susținut că printre nemulțumiții din partid care i-au cerut demisia să sunt și persoane care au făcut presiuni "foarte mari" pentru amnistie.
     Cum o să avem noi garanția, că acei judecători, sute de judecători care au dosare la DNA, dacă nu se șterg dosare care majoritatea probabil că sunt făcături, cum o să avem noi garanția că oamenii ăia vor judecă doar pe propria conștiință, știind că au acolo un dosar? Dar odată amnistia ștergând acest trecut, care în mare parte sunt convins că este contrafăcut, atunci oamenii n-o să mai aibă niciun fel de presiuni. (...) Măcar pentru judecătorii care în continuare sunt presați și intimidați cu acele dosare care unele sunt în rem. (...)Printre acei oameni sunt oameni care, timp de un an de zile, au făcut niște presiuni foarte mari, presiuni la adresa mea, pentru amnistie", a susținut Liviu Dragnea.
     Liderul PSD a precizat că trebuie o amnistie, chiar dacă "se dă în acest an, că se dă la anul, că se dă peste doi ani", la fel și o amnistie fiscală.
     Curierul Național
     *  Reacție fermă a Beijingului la sancțiunile instituite de Washington împotriva achiziționării de armament din Rusia
     Maria Capitaine, redactor al Curierului Național, scrie că în plin război comercial, Washingtonul a decis, zilele trecute, instituirea unor sancțiuni împotriva unei unități militare chineze deoarece a achiziționat avioane de luptă și alte echipamente militare din Rusia. Reacția Beijingului, conform corespondentului RFI, a fost de-a dreptul furioasă. Șeful diplomației chineze, Zheng Zeguang, l-a convocat pe Terry Branstad, ambasadorul Statelor Unite la Beijing, căruia i-a înmânat un protest solemn.
     În opinia autorităților chineze, Washingtonul a comis o greșeală ce "dăunează serios atât relațiilor dintre China și Statele Unite, cât și relațiilor dintre armatele lor". Washingtonul a reproșat, la luarea deciziei privind noile sancțiuni, că în ultimii doi ani Beijingul a cumpărat zece avioane de luptă rusești, precum și rachete sol-aer, motiv pentru care China va fi sancționată financiar.
      Indignare la Beijing
     Ministerul chinez al Apărării a reacționat și el, precizând că Statele Unite "nu au dreptul să se amestece în relațiile dintre China și Rusia, două state suverane". Autoritățile chineze promit că dacă Washingtonul nu retrage aceste noi sancțiuni, Statele Unite "vor plăti pentru consecințe", fără a oferi în acest moment mai multe detalii. Surse din Beijing, citate de corespondentul RFI, spun că decizia Washingtonului nu va schimba nimic în cooperarea militară dintre China și Rusia, afirmată tot mai proeminent în ultimele săptămâni.
     Noile sancțiuni instituite de Statele Unite împotriva unei entități chineze vizează de fapt "orice entitate străină" care face tranzacții pentru armament de origine rusă. În acest context, Ministerul rus de Externe consideră că Washingtonul amenință stabilitatea mondială. Într-un comunicat difuzat vinerea trecută, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a acuzat Washingtonul că "se joacă cu focu" și i-a cerut să-și reamintească «de o noțiune cum este cea referitoare la stabilitatea mondială, pe care el o zdruncină într-o manieră pripită».
     Jurnalul Național
     *  Dragnea: Există un plan ca guvernul să fie dat jos până la 1 ianuarie
     Publicația Jurnalul Național consemnează că președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat ieri seara că ar exista un plan ca Guvernul să fie dat jos până la 1 ianuarie, deoarece preluarea președinției Consiliului UE de către România va zădărnici ulterior un astfel de scenariu.
     Jurnalul îl citează pe Liviu Dragnea, care a afirmat că "da, categoric da (exista un plan ca guvernul să fie dat jos până la 1 ianuarie, n.r.). El este străveziu, trebuie doar răbdare și să pui toate piesele de puzzle pe masă, cu declarații, cu acțiuni, declarații interne, declarații externe. Preluarea președinției Consiliului UE de către România înseamnă de fapt preluarea de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, pentru că - cu toate presiunile lui Iohannis, la Bruxelles - s-a decis că Guvernul sunt cei care trebuie să gestioneze aceste lucruri, nu președintele. Cu acest guvern intrat în anul 2019, nu mai poate fi dat jos, nu mai poate fi contestat, nu mai poate fi dusă la nesfârșit minciuna", a spus Dragnea, la Antena 3, întrebat dacă crede că ar exista un plan ca guvernul să fie dat jos până la 1 ianuarie.
     Conform Jurnalului Național, Dragnea a mai precizat că, în anul 2019, când vor avea loc alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis și-ar dori să aibă "niște servicii care, în continuare, să se joace prin Justiție, ca să le poată folosi să șantajeze, să preseze, să amenințe" și să îi protejeze pe cei care îl ajută.
     "Este, pe de altă parte, o cursă contracronometru - acum, și de aia tot apar și probabil o să mai apară chestiuni de genul acesta; sper să nu mai apară în partid, dar nu este imposibil - o cursă contracronometru cu acest sistem odios. De ce? Una din legile Justiției este în vigoare. Mă rog, Înalta Curte spune că nu e în vigoare - și acolo e de discutat, de ce, care sunt motivele, de ce nu aplică singura instanță din România. O altă lege dintre cele trei ale Justiției - a fost contestația respinsă la Curtea Constituțională și Iohannis trebuie să o semneze. Săptămâna viitoare, cred că ar trebui să se discute la CCR și a treia lege. Nu știu ce va face Curtea. Urmează Codurile penale să fie trimise înapoi la Parlament. Urmează să începem dezbaterile pe modificare la Legile securității naționale, un pachet de legi care îi doare foarte tare, pe serviciile secrete și pe Iohannis", a afirmat Dragnea.
     Ziarul Național
     *  Iohannis, amenințat de Pahontu
     Ziarul Național scrie că președintele Klaus Iohannis, chiar dacă n-o fi chiar un prizonier deplin al statului paralel, rămâne totuși un biet "manciurian" al serviciilor secrete. În față cărora nu mișcă în front nici măcar atunci când este nevoit să înghită umilințe greu de acceptat, bărbătește vorbind, din partea celor se agață de șefia structurilor pe care le-au condus timp de peste un deceniu.
     Lucrurile par a merge rău pentru Iohannis, după ce acesta ar fi fost amenințat pe față, în chiar biroul prezidențial, de către generalul Lucian Pahontu. După cum reiese dintr-o notă informativă incendiară a structurii de contrainformații a unui alt serviciu secret, fusese chemat de către Klaus Iohannis pentru a i se sugera să se retragă de la șefia Serviciului de Protecție și Pază, după ce "neamțul" ar fi fost convins să-și calce pe mândrie în urmă unui raport devastator a cărui veridicitate pare să fi fost girată de chiar către Constantin Dudu Ionescu, directorul Oficiului pentru Informații Integrate. Și drept urmare omul președintelui cel mai în măsură de a confirmă sau nu veridicitatea informațiilor despre generalul Pahontu, mai ales că Dudu Ionescu are posibilitatea legală de a le verifică din mai multe surse, la cel mai înalt nivel al celorlalte servicii secrete. Numai că, surpriză, generalul Pahontu este cel care a ieșit victorios și cu zâmbetul pe buze din această confruntare față în față din biroul președintelui.
     Asta deși, să nu uităm, la începutul mandatului "neamțului", în timpul vizitei oficiale de la Paris, șeful SPP se umilea în ultimul hal pentru un șef de serviciu secret, repezindu-se să ia și țînând apoi paltonul pe care noul președinte al României îl aruncase nervos pe mașînă. Dar iată că s-a schimbat ceva în ultima vreme încât Iohannis nu a îndrăznit să înfrunte "rânjetul" amenințător al generalului Pahontu, cu toate că avea toți "așii" în mânecă pentru a-l schimbă pe acesta, inclusiv acceptul mai mult sau mai puțîn tacit al restului comunității de informații. Devine foarte interesant ce anume i-o fi șoptit la ureche Pahontu lui Iohannis încât acesta a împietrit pe loc. Mai ales că se pare că "decisivă" ar fi fost dată de o aluzie nu chiar atât de discretă la niscai eventuale probleme de imagine ale primei doamna, dar nu la cele din deja celebrul dosar cu casă din Sibiu. Și chiar dacă printre inițiații sistemului există și varianta de lucru a amenințării cu căderea pe tehnică a discuțiilor private dintre șeful statului și procurori cărora li se cerea "decapari" urgențe, sigur este că "Pahontu a intrat la rupere". Iar Iohannis și-a arătat din nou limitele, rămânând același provincial timorat care nu izbutește să fie jucător tocmai atunci când trebuie. După cum bine s-a văzut atât în faptul că el colindă munții în loc să ațâțe "focul" din PSD, așa cum ar fi făcut orice politician pragmatic.
     Dar și că, înainte cu doar câteva zile de vizită la New York și-a tăiat singur craca unei eventuale întâlniri cu Donald Trump după ce a silabisit că "Germania va fi statul nostru partener"! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,56 milioane lei (2,04 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Bursele asiatice închid în teritoriu pozitiv prima ședință de tranzacționare a săptămânii curente.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a scăzut cu 2,04 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,0659
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6671 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6669 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,30%, de la 3,28%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.