Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 25.07.2018

V.D.
 
mărește imaginea
     *  ADEVARUL
     *  Biserica Ortodoxă Română, desființată într-un important cotidian european: "Și în fascism, dar și în comunism, a fost mereu în slujba puterii"
     Cotidianul elvețian de limbă germană "Neue Zurcher Zeitung" a publicat un articol în care este analizat extrem de critic parcursul istoric al Bisericii Ortodoxe Române.
     Analiza publicată în "Neue Zurcher Zeitung", unul dintre cele mai respectate cotidiene de limba germană din Europa, este intitulată "Și în fascism, dar și în comunism, Biserica Ortodoxă a României a fost mereu în slujba puterii" și este semnată de Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena. Redăm, în traducere, articolul publicat în "Neue Zurcher Zeitung": "«Dați Cezarului ce-i al Cezarului», a spus Iisus. Și a mai zis: «Împărăția mea nu este din această lume». Biserica Ortodoxă Română nu a luat niciodată aceste cuvinte în sens literal. Apropierea sa de putere și înclinația spre corupție i-au adus bogății fără precedent. Orice dezbatere în privința trecutului este străină de ea. În 1989, când dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere, Biserica Ortodoxă Română (BOR) n-a fost de partea demonstranților. Spre deosebire de Bisericile Catolică și Protestantă, a rămas loială regimului. Patriarhul de atunci, Teoctist, a trebuit să se retragă din spațiul public după ce făcuse o declarație de loialitate în ultimele zile ale regimului dictatorial. Dar după 112 zile, a revenit în viața publică și a colaborat cu cei care au ajuns la putere după comunism. Episodul e simptomatic pentru țara cu cea mai mare majoritate ortodoxă din UE. BOR caută să rămână aproape de puterea de stat și o legitimizează în schimbul unui suport financiar masiv. Ca și în alte țări ortodoxe, BOR a umplut golul de identitate lăsat în urmă de comunism.
     *  BANCHERUL
     *  Vanzarea de titluri de stat pentru populatie nu a afectat depozitele bancare, care, dimpotriva, au crescut semnificativ, cu 3,1 miliarde lei, confirmand spusele lui Mugur Isarescu: tara are bani! Problema e: ce facem cu ei?
     Titlurile de stat Centenar in valoare de aproape 800 de milioane de lei vandute de stat populatiei in a doua jumatate a lunii iunie nu au afectat depozitele bancare. Dimpotriva, efectul a fost invers: romanii si-au sporit in aceeasi luna economiile din banci (in conturi curente si depozite la termen) cu o valoare importanta, de 3,1 miliarde lei, de trei ori mai mult decat au investit in titluri de stat.
     Cresterea economiilor in iunie a fost cu mult peste nivelul din mai, cand avansul a fost de doar 0,9 miliarde lei, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
     Si firmele si-au sporit economiile in iunie cu 1,2 miliarde lei, o valoare aproapiata de cea din luna precedenta, asfel ca in total conturile populatiei si firmelor din banci s-au majorat cu 4,3 miliarde lei, la 295 miliarde lei in total.
     In primele sase luni ale anului, populatia si-a sporit economiile in banci cu nu mai putin de 9,1 miliarde lei, in timp ce conturile firmelor au crescut cu numai 1 miliard de lei.
     In total, asadar, conturile si depozitele bancare s-au majorat cu 10 miliarde lei in primul semestru din 2018.
     Tara are bani, bancile au bani, dar nu dau suficiente credite
     Aceste statistici confirma ultima declaratie, din 4 iulie, a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu: "tara are acum bani, sa o spun pe intelesul tuturor!"
     "Bancile au bani, dar din motive pe care le vom discuta, vom vedea de ce creditul creste dar nu suficient de rapid, de ce tara a ajuns la 27% intermediere bancara, una dintre cele mai scazute din Europa", a adaugat Isarescu.
     *  COTIDIANUL
     *  Operațiune de recuperare a DNA de către oamenii lui Kovesi și Coldea
     În ultima zi a termenului stabilit pentru depunerea candidaturilor pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), la Ministerul Justiției și-au depus dosarele patru procurori: Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu și Cristian Lazăr. Iacob, Mirică și Grecu dețin funcții de conducere în DNA și sunt cunoscuți drept apropiați ai fostului procuror-șef Laura Codruța Kovesi.
     Ultimele dovezi în acest sens sunt faptul că au semnat scrisoarea DNA împotriva hotărârii Curții Constituționale privind revocarea fostei șefe a DNA și faptul că au fost prezenți, în primele rânduri, la ultima conferință de presă a lui Kovesi, organizată imediat după revocarea sa din funcție de către președintele Klaus Iohannis. Lazăr deține o funcție de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și a fost cunoscut drept un apropiat al generalului Florian Coldea, în perioada în care acesta deținea funcția de prim-adjunct al directorului SRI.
     Marius Iacob, complice la prigonirea Marianei Rarinca
     Marius Iacob deține actualmente funcția de adjunct al procurorului-șef al DNA. Cariera sa profesională a fost indisolubil legată mai bine de un deceniu de cariera Laurei Codruța Kovesi. După ce a devenit procuror general al PÎCCJ în octombrie 2006, Kovesi l-a promovat pe Iacob procuror-șef al Secției de urmărire penală și criminalistică din PÎCCJ (în martie 2007) și apoi prim-adjunct al procurorului general al României (iunie 2011). În iunie 2013, la două luni de la numirea sa în funcția de procuror-șef al DNA, Kovesi l-a adus la DNA, unde a fost numit adjunct al său. Iacob s-a specializat ca procuror criminalist, activând pe un astfel de post la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 și la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. A devenit cunoscut ca procuror de caz în dosarul "Elodia", pe care nu a reușit însă să-l finalizeze. Nu este specializat în infracțiuni de corupție și nu a soluționat niciun dosar notabil de acest gen.
     *  CURIERUL NATIONAL
     *  Klaus Iohannis: "Se discută despre posibilitatea unui hard Brexit, dar nimeni nu-și dorește așa ceva"
     Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți, 24 iulie, la Palatul Cotroceni cu prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, aflat într-o vizită oficială în România. Pe agenda de discuții a celor doi politicieni s-au aflat subiecte legate de relațiile bilaterale, dar și aspecte legate de principalele teme aflate pe agenda europeană, respectiv viitorul Uniunii Europene, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, viitorul buget al UE și gestionarea migrației, relatează Administrația Prezidențială. De asemenea, în cadrul discuției a fost abordat și subiectul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, o temă de maxim interes pentru ambele părți.
     Klaus Iohannis a evidențiat viziunea României cu privire la viitorul Uniunii Europene, accentuând ideea de adâncire a integrării în cadrul acesteia și de menținere a unității statelor membre ale Uniunii. Șeful statului a subliniat că se discută posibilitatea unui hard Brexit.
     "Se discută despre posibililitatea unui hard Brexit, dar nimeni nu-și dorește așa ceva. Probabilitatea unui hard Brexit e foarte mică, pentru că ar însemna că aceste discuții devin mai complicate.
     *  JURNALUL NATIONAL
     *  Acatiste pe bani? Arhiepiscopia: "E greșeala credinciosului"
     Întreținerea unui apartament cu două camere costă la Pitești circa 80 de lei pe o lună, pentru două persoane. Atât costă și un pomelnic la Mânăstirea Sfânta Treime din Trivale. După ce iau hârtia, călugării trec data pe ea, cu roșu, suma dată și perioada până la care trebuie citită. Efortul unui preot de a rosti un nume timp de 40 de zile costă 52 de lei. Tariful este fix și spus de cei de la magazinul din curtea lăcașului de cult. Cu sticla de vin care întregește obiceiul, dar și lumânările, tariful ajunge la 78 de lei. Ca să fie cu sufletul împăcat, credincioșii dau pomelnice pentru cei dragi pe care nu îi mai au lângă ei. Pe o hârtie albă, fiecare trece numele celui pe care îl plânge, iar ca să fie așezat în loc luminat, tradiția creștină spune că e bine să fie pomenit timp de 40 de zile. Nu doar la o biserică, ci și la o mânăstire. Sfânta Treime din Pitești sau Schitul din Trivale, așa cum îl cunosc localnicii, este un monument istoric îngrijit de călugări. Vinerea, la Maslu, dar și duminica, micul lăcaș se umple de oameni veniți din tot județul, iar cei care nu mai prind un loc rămân afară.
     Așezată pe un deal în Pădurea Trivale, mânăstirea pare a fi un loc numai bun să îți încarci sufletul și să te rogi pentru cei dragi. În interiorul curții este și un magazin de unde credincioșii cumpără lumânări, brățări, icoane sau cărți de rugăciuni și unde se lasă acatiste și pomelnice de mulți oameni atunci când nu găsesc un preot în lăcașul de cult. Îmbrăcat în straie negre, un novice în ale călugăriei îi îndrumă pe cei care îi cer sfatul, și așa am aflat că pomelnicul nu se dă oricum, ci contracost.
     *  NATIONAL
     *  Pahontu preda MAI juma' de SPP!
     Iata ca nu doar Serviciul Roman de Informatii cauta solutii pragmatice pentru a-si adapta nevoile operative la realitatile viitorului buget ce le va fi acordat dupa rectificare, dar si alte structuri cauta metode de a ramane in cartile sistemului. Insa parca niciunde nu este foame mai mare de bani ca la Serviciul de Protectie si Paza, structura pe care incapatanarea unui singur om de a nu se da dus de pe scaunul pe care il ocupa inca din anul 2005 risca deja sa afecteze insasi buna functionare a institutiei. Pentru ca, pus la curent prin canalele liberale care il alimenteaza inca informativ despre preconizata reduce a bugetului alocat SPP-ului cu aproximativ o treime dupa ce multe cadre nu mai au obiectul muncii in urma boicotului generalizat al actualei Puteri politice, directorul Lucian Pahontu tot cauta, in ultimele zile, in disperare de cauza, solutii de a face fata noii provocari financiare.
     Numai ca micuta garda pretoriana ramasa in jurul lui Pahontu nu a reusit decat sa puna presiune pe bietul Usurelu sa faca reduceri peste tot si daca poate sa stinga inclusiv lumina mai devreme prin sedii, doar-doar or putea astfel prosti "talpa" ca uite ce economii fac si ei sefii, din solidaritate cu bietii subofiteri si ofiteri care risca sa nu-si mai poata plati ratele la banci! Mai mult decat atat, tot urmasul "paraditorului CAR" a fost insarcinat sa declanseze o adevarata "vanatoare de vrajitoare", acelasi Usurelu aflandu-se acum, alaturi de seseistii lui Voroneanu in plina campanie de a identifica musai niste "acari Paun" pe care sa-i scoata vinovati de cheltuieli nejustificate. Bineinteles, niste gainarii mizere, fara a se atinge insa in schimb in vreun fel de deturnarea fondurilor operative fara de numar aflate la dispozitia maharilor de la varful SPP. Desigur, in niciun caz cei care au pupat "ghiulul" lui Pahontu nu se pote atinge acum de cei care administreaza aceste fonduri sau de cei care, de ani de zile isi ponteaza fictiv ore suplimentare si misiuni speciale sambata si duminica, fiind platiti cu 175 la suta, desi masinile de serviciu zac in parcari. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de MIHAI în data de 25.07.2018, ora 17:01)  
 Sunt niste tampiti. Biserica nu face politica.N-A FACUT NICI PE VREMEA LUI CEAUSESCU EU ATUNCI MA DUCEAM MAI DES LA BISERICA DECAT O FAC AZI.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Om , in data de 25.07.2018, ora 18:11)
 
 Pe ce lume traiesti?


 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 22,68 milioane lei (4,86 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul s-a apreciat cu 0,38 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0997 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoare înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.