BURSA 25.09.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Germania a votat. Extrema-dreaptă devine a treia forță din Parlament
     Germania a ales. Nicio formațiune politică nu a inspirat germanilor suficientă încredere pentru a câștiga majoritatea mandatelor din Bundestag (Parlamentul Germaniei). Potrivit sondajelor de opinie la ieșirea de la urne, blocul conservator al Angelei Merkel (CDU/CSU - Uniunea Creștin Democrată/Uniunea Creștin Socială) s-a clasat însă pe primul loc, cu 33,5%. Partidul Social Democrat (SPD) condus de Martin Schulz, rivalul lui Merkel pentru funcția de cancelar, a obținut 21%. În Bundestag, care va desemna noul cancelar după ce deputații își vor prelua mandatele, au intrat și Verzii (9%), Partidul Liber Democrat - FDP (10%), stânga radicală - Die Linke (9%), dar și partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) (13%). Prezența la urne este estimată la 75%, cu peste 3% mai mare ca în 2013, când a fost de 71,5%, notează Focus.de.
     * Liviu Dragnea: Mă aștept să fiu chemat la DNA
     Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică, la Antena 3, că se așteaptă să fie chemat la DNA în dosarul Belina. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA în dosarul privind trecerea lacului Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, în 2013, când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Dragnea a precizat faptul că se așteaptă ca procurorii să vină "să-i ia și copilul". "Fosta soție, oricum a luat-o. E o luptă între abuz și democrație. Între niște metode de poliție politică și metode democratice", a mai spus Dragnea. Pe de altă parte, Dragnea a subliniat că majoritatea PSD-ALDE nu va renunța la legile pe Justiție. "Noi nu cedăm, nici măcar un pas înapoi, cu toate presiunile. Legile justiției vor fi aduse în parlament, dezbătute și aprobate cu consultare serioasă", a afirmat președintele PSD.
     * Surse: PSD le obligă pe Shhaideh și pe Plumb să rămână în guvern ca să-l salveze pe Dragnea
     De teamă să nu piardă partidul în favoarea lui Mihai Tudose, liderul PSD Liviu Dragnea va propune ca Sevil Shhaideh și Rovana Plumb să rămână în continuare în Guvern, în ciuda prejudiciilor de imagine. Surse din PSD au declarat pentru Adevărul că Rovana Plumb ar vrea să demisioneze, însă Dragnea i-a cerut să rămână, cu promisiunea că nu i va ridica imunitatea. Conducerea PSD se va reuni luni dimineață pentru a stabili strategia politică, după ce vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA în dosarul privind trecerea lacului Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, condus, direct sau prin apropiați, de Liviu Dragnea.
     * Difuzorii de presă din Capitală amenință că de luni vor intra în grevă din cauza abuzurilor Primăriei Sectorului 4
     Asociația Difuzorilor de Presă - ADPR București - anunță că membrii organizației vor intra luni în grevă generală, astfel că "nu vor mai fi ziare la chioșcurile de presă din Capitală, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție. Motivul invocat de reprezentanții asociației: Primăria Sectorului 4 a început să ridice tot mai multe puncte de presă, pe care ulterior le-a dus la groapa de gunoi. "Închidem 300 de puncte de difuzare a presei din București! Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei. Desființarea chioșcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsați fără locuri de muncă și bucureștenii privați de un drept prevăzut în Constituție: dreptul la informație", se arată într-un comunicat transmis duminică de ADPR, citat de Mediafax.
     * Comisia de la Veneția: "În niciun caz nu e vorba de un prag financiar la abuzul în serviciu"
     "Adevărul" a obținut poziția oficială a Comisiei de la Veneția asupra celei mai litigioase chestiuni politico-juridice din ultimul an: așa-numitul prag de prejudiciu care ar trebui impus în definirea infracțiunii de abuz în serviciu, prag sub care fapta ar urma să fie dezincriminată penal. "Decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu și la alte infracțiuni precum corupția, spălarea banilor sau abuz de încredere". Comisia de la Veneția este un organism în care sunt reprezentate toate țările membre ale Consiliului Europei. Din partea României, membru titlular al Comisiei este Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției, iar membru supleant este Bogdan Aurescu, actualmente consilier prezidențial.
     * Companiile de stat devin companii de partid
     Nepotismul este pe cale de a fi făcut regulă de către Guvern, care ar putea decide cui acordă funcțiile de vază în companiile de stat. Asaltul asupra companiilor de stat intră în ultima rundă în această săptămână, când plenul Camerei Deputaților urmează să hotărască dacă îi va lăsa cale liberă Guvernului să numească manageri politici la ce societate dorește. Asta pentru că, săptămâna trecută, comisia pentru industrii din Camera Deputaților a masacrat, printr-un amendament, legea privind guvernanța corporativă, care prevede ca societățile statului să numească un management profesionist. Dacă acest amendament este aprobat și trece de plenul Camerei, managementul tuturor societăților și regiilor de stat va fi numit de către Executiv, printr-o simplă Hotărâre de Guvern.
     * Șeful diplomației ruse explică de ce nu vor ataca Statele Unite Coreea de Nord
     Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu la postul NTV că Statele Unite ale Americii nu vor lansa un atac asupra Coreei de Nord, deoarece știu că nord-coreenii au arme nucleare, relatează tass.com. "Americanii nu vor lansa un atac asupra Coreei de Nord, deoarece nu doar bănuiesc, ci știu sigur că Phenianul are arme nucleare", a afirmat Lavrov. În sprijinul logicii sale, Lavrov a vorbit despre intervenția militară a SUA în Irak: "SUA au intervenit acolo doar pentru că știau sută la sută că acolo nu există arme de distrugere în masă".
     * Luni, referendumul kurd de independență: risc imediat de nou conflict deschis în Orientul Apropiat
     În ciuda presiunilor internaționale, ignorând cererile venite de la americani, de la țări mebre ale UE, din Turcia, din Iran, nesocotind decizia Curții Constituționale din Irak care a declarat referendumul ilegal, kurzii sunt deciși să iasă la vot pentru ceea ce ar putea fi decizia de a susține apariția unui stat kurd, independent și suveran care să cuprindă teritoriul actual al Kurdistanului irakian, dar și toate zonele populate de kurzi în Irak.
     * BANCHERUL
     * Dobânzile la creditele online acordate de IFN-urile din Romania sunt cele mai mari din Europa
     Creditele online acordate de unele IFN-uri din România sunt chiar si de 10 ori mai mari decât împrumuturile acordate de aceleași firme in alte țări europene. O comparație a costurilor unui credit online acordat de doua IFN-uri (Zaplo si Mozipo) in șapte țări europene arată că Dobânda Anuală Efectivă - DAE, care reflecta costul total al unui împrumut, incluzând atât dobânda cât si comisioanele, este cea mai ridicata in România si Bulgaria. In Lituania, tara de origine a firmei Mozipo, aceasta acordă credite online, pe site-ul momentcredit.lt, cu o dobândă anualâ de 88% si DAE de 135%. In România, Mozipo acorda credite cu o dobândă de 298,8% si DAE de 1.341%, așadar de 10 ori mai mare decât in Lituania.
     * CAPITAL
     * Efect de domino în economie: Firmele, șoferii și statul achită nota de plată a transferului contribuțiilor
     Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat aduce un efect de domino asupra costurilor, atât pentru stat cât și pentru populație. Amenzi rutiere mai mari, costuri în creștere pentru PFAuri și angajatori, o majorare a pensiilor și a sumelor virate la Pilonul II de pensii, sunt principalele efecte adverse ale acestei legi. Ministrul Finanțelor a declarat, săptămâna trecută, că legea privind trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va conține obligativitatea pentru toate firmele private de a majora salariul brut cu 22%. "Domnul ministru al Justiției, Tudorel Toader, ne-a asigurat că este posibil din punct de vedere legal să obligi angajatorii să crească salariul brut, însă specialiștii pe care i-am consultat ne-au spus în unanimitate că e o soluție neconstituțională", a explicat, după discuția cu oficialii guvernului, Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.
     * De ce s-a blocat licitația pentru 400 de autobuze noi de la București
     Licitația de 100 de milioane de euro de la Primăria București pentru cumpărarea a 400 de autobuze a fost supendată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, ca urmare a plângerii depuse de competitorul Solaris, din Polonia, dar și de către firma românească Euro Bus, care ar fi vrut să participe , dar nu putea, din pricina modului în care a fost realizat caietul de sarcini. Aceste firme au acuzat condiții discriminatorii pentru participanți. Data la care se va relua încă nu este știută, mai întâi CNSC urmând a se pronunța asupra legalității cerințelor PMB din caietul de sarcini.
     * Compania Antibiotice din Iași, recunoscută la nivel mondial. Acționar majoritar este statul
     Recent, United States Pharmacopeia (USP) a acordat companiei Antibiotice din Iași titulatura de standard de referință la nivel internațional, pentru substanța activă Nistatină. În vara anului 2015 United States Pharmacopeia - USP (organism american care elaborează anual un compendiu de standarde de calitate pentru testarea substanțelor active și a produselor finite) a solicitat companiei Antibiotice o cantitate specifică din substanța activă Nistatină, pentru evaluare. Evaluarea lotului de Nistatină trimis s-a făcut comparativ cu lotul valabil la acel moment iar în urma testărilor comparative s-a certificat faptul că Nistatina produsă de Antibiotice Iași respectă cele mai înalte rigori privind calitatea, devenind astfel noul standard de referință la nivel mondial.
     * COTIDIANUL
     * PSD-ul cel mort după TV și contra culturii și presei
     PSD-ul disprețuiește presa pentru că nu-i obișnuit să dea socoteală și să răspundă la întrebări. El conduce, el face, el se descurcă, el stăpînește. În rest, mucles. Și tot el diprețuiește cultura, pentru că n-o înțelege. Ce să priceapă Dragnea dintr-o expoziție sau dintr-un roman? Cam cît înțelegeau Traian Băsescu și Victor Ponta! Dacă nu-i cu aventuri și cu pescuit, adio, că îi doare capul! Scandalul chioșcurilor din București are deja o istorie. I-ați auzit pe sus-numiții preocupați de soarta difuzării presei? Proletarii ăștia spilcuiți și îmbogățiți înțeleg din drama presei cît înțeleg dintr-un concert de la Festivalul George Enescu. Sau din Rinocerii lui Eugen Ionescu, în care nu se regăsesc nici morți.
     * Alegerile parlamentare din Germania. Extrema-dreaptă intră în Parlament, socialiștii - în opoziție
     Partidul Angelei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), și filiala bavareză a acesteia, Uniunea Creștin-Socială (CSU), se clasează pe primul loc în urma alegerilor parlamentare, fiind creditate cu 32,5%, potrivit unui sondaj efectuat la ieșirea de la urne de Institutul Infratest Dimap la comanda postului ARD. Pe locul doi se situează Partidul Social-Democrat (SPD), condus de Martin Schulz, cu 20,0% din voturi. Formațiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) a obținut, potrivit sondajului, 13,5% din voturi. Dacă estimările se confirmă, este prima dată după al doilea război mondial când o formațiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania.
     * CURENTUL
     * Singurul producător român de autobuze: am pierdut o licitație pentru că prețul nostru a fost prea mic
     În toate țările unde administrațiile centrale și locale sunt conduse de patrioți nici nu se concepe ca producătorii locali să fie în vreun fel dezavantajați. Singurul producător român de autobuze, cu sediul în Ciorogârla care asamblează autobuzul Euro Bus Diamond de 12 metri nu poate participa la licitația de la București pentru că oamenii lui Firea au făcut un caiet de sarcini restrictiv, să poată participa doar Mercedes. Primăria cere 320 autobuze de 12 m cu podea joasă complet, 50 autobuze de capacitate medie din gama de 10 m și 30 autobuze din gama de 18m. Însă, Primăria Capitalei a trecut în caietul de sarcini că toate cele trei modele să fie produse de aceeași firmă, românii producând doar modelul de 12 metri, din păcate.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Peste 200 de români părăsesc țara în fiecare zi
     6 milioane de români locuiesc pe teritorii ale țărilor din întreaga lume. 14.000 de medici români lucrează în afara țării. Spania și Italia găzduiesc cei mai mulți români. În 2016, România se afla pe locul al patrulea în topul țărilor europene în ceea ce privește locuitorii cu reședința în alte țări, cu peste 3,4 milioane de oameni, media lor de vârstă fiind între 30 și 45 de ani. Înaintea noastră erau poziționate Marea Britanie, Polonia și Germania cu 4,9 milioane, 4,4 milioane și respectiv 4 milioane. Conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, cel puțin o persoană din jumătate din familiile românești locuiește în afara țării. Procentele arată că 49% dintre aceștia au părăsit țara cu tot cu familiile lor, iar 23% și-au lasat copiii acasă în grija rudelor apropiate.
     * PwC: 72% dintre companii au nevoie de cel puțin 6 luni pentru implementarea plății defalcate a TVA
     Aproape trei sferturi dintre companiile participante la un sondaj derulat de PwC România au declarat că estimează că au nevoie de un termen de cel puțin șase luni pentru implementarea plății defalcate a TVA și mai puțin de 2% consideră că vor reuși să o facă până la 1 ianuarie 2018. "Având în vedere nevoia companiilor private pentru un timp mai îndelungat de adaptare și un eventual risc de infringement al legislației comunitare în materie de TVA, întrucât autoritățile nu s-au consultat în prealabil și cu Comisia Europeană, considerăm că ar fi oportun ca Guvernul să ia în calcul extinderea perioadei în care plata defalcată de TVA poate fi adoptată în mod opțional de companii și renunțarea la impunerea obligatorie a acestui sistem", a declarat Daniel Anghel, lider impozite și taxe indirecte PwC ECE.
     * Franța: Ample proteste ale sindicatelor față de noul cod al muncii propus de guvern și de președintele Emmanuel Macron
     132.000 de francezi (potrivit Ministerului de Interne) au manifestat joi la Paris și în alte orașe ale Franței împotriva reformării vechiului cod al muncii, considerând că noua legislație protejează mai degrabă patronatul și diminuează drepturile angajaților. De reamintit că o primă acțiune de protest, organizată la apelul sindicatului CGT, a avut loc la 12 septembrie, când participarea a fost cu mult mai mare (223.000 de manifestanți). Numai la Paris, numărul manifestanților de joi a fost, potrivit sindicatelor organizatoare, de peste 55.000 (16.000, conform poliției).
     * INACO propune crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului (GLEV)
     INACO propune crearea GRUPULUI DE LUCRU PENTRU ECONOMIA VIITORULUI (GLEV) pentru a revizui strategiile economice și sociale ale României, în urma analizei atente a noilor provocări cu care ne confruntăm. GLEV ar trebui prezidat de către Președintele sau Premierul României. Rezultatele GLEV ar trebui publicate în anul 2018 într-un raport sintetic care să includă recomandările și planul de acțiuni pentru a pregăti România pentru economia viitorului. Un moment-cheie de reconstrucție prilejuit de aniversarea Centenarului.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Planul premeditat prin care CJ Teleorman a pus mâna pe insula Belina
     Tabară de vară pentru elevi, un complex sportiv și unul turistic, piste de biciclete și un aquaparc. Așa era descris proiectul pentru care insula Belina a fost scoasă din proprietatea statului, transferată la Consiliul Județean Teleorman și, mai apoi, dată în exploatarea unei firme private. Ministrul Mediului de la acea vreme, Rovana Plumb, a motivat în hotărârea de guvern dată în care scotea reglementa documentele cadastrale ale Insulei Belina că această procedură se realizează pentru că au existat multe erori. Această hotărâre de guvern a fost primul pas, într-un proces complex și premeditat de a da insula Belina pe mâna Teldrum. Practic,ministerul Mediului a aranjat documentele cadastrale în așa fel încât să poată trece în administrarea Consiliului Local Teleorman.
     * Lucian Anghel, BCR BpL: Renovarea locuințelor vechi din România costă 15 miliarde de euro
     În România sunt 7,5 milioane de gospodării, potrivit statisticilor. Când vine vorba de spațiul locativ, această cifră este una îngrijorătoare, în condițiile în care 8 din 10 români au declarat că au probleme cu locuința, spune Lucian Anghel, președintele BCR, BpL. DIn cele 7,5 milioane de locuințe, 16% au probleme serioase cu iluminatul, 32% (2,5 milioane de case) nu au baie în casă, iar 40% din gospodării, respectiv 3milioane de clădiri au nevoie de reparații,dintre care jumătate sunt urgente. "Numai dacă luăm în calcul o sumă de 5.000 de euro pentru renovarea unui apartamente vechi, am ajunge la un necesar de finanțare de 15 miliarde de euro", a explicat Lucian Anghel, președintele BCR BpL în cadrul unei întâlniri cu presa.
     * CONCEDIERI în MASĂ! Mii de persoane rămân fără job
     Concedierea care s-ar pregăti la Hewlett Packard Enterprise, ar putea fi urmată de altele, deoarece, în trei ani, până în 2020, compania vrea să reducă cheltuielile cu 1,5 miliarde de dolari pentru a rămane cu mai mulți bani la cercetare și dezvoltare, informează Digi24. Potrivit Bloomberg, Hewlett Packard Enterprise va disponibiliza 5.000 de angajați. Compania e una din "bucățile" în care s-a spart vechiul HP - Hewlett Packard, tot pentru eficientizare. La momentul respective, HP Enterprise a preluat operațiunile de cloud și partea de software, iar în timp a renunțat la zeci de mii de oameni, pentur eficientizare. HP Inc., cealaltă jumătate a fostului colos IT, a preluat partea de hardware. În 2016 a decis să disponibilizeze între 3.000 și 4.000 de angajați.
     * Decizie cu final așteptat în cazul lui Shhaideh? Orlando Teodorovici a vorbit despre strategia Biroului Permanent Național
     Un senator cu greutate în PSD a declarat că dosarul "Insula Belina", anchetat de DNA, este "un subiect sensibil". De asemenea, el a precizat că partidul va lua decizia corectă în cazul lui Sevil Shhaideh și Rovanei Plumb. Orlando Teodorovici a criticat "lipsa de acțiune a conducerii partidului", referindu-se la modificarea legilor Justiției. Orlando Teodorovici consideră că nu este corect ca un parlamentar să plece din funcție în momentul anchetării, ci doar când se pronunță o decizie definitivă a instanței.
     * Ce salarii au politicienii germani
     Sistemul de remunerare a politicienilor din Germania nu este tocmai pe înțelesul tuturor. Oficial, pentru munca depusă, parlamentarii nu primesc salarii, ci "indemnizații" - cărora germanii le mai spun și "diete". Însă "dietele" deputaților germani sunt mult mai consistente decât ceea ce sugerează binecunoscutul termen folosit în definirea unui regim alimentar sărac în anumiți nutrienți. Astfel, "dieta" unui parlamentar german este de 9542 de euro lunar plus o sumă paușală de 4318 euro neimpozabilă destinată cheltuielilor aferente mandatului politic: o locuință în apropierea Bundestag-ului, deplasări, hrană, etc. Cancelara Merkel este recompensată lunar cu suma de 17.732 de euro plus aproape 1.000 de euro sporuri specifice funcției sale în sectorul public.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Tăriceanu: Se încearcă o lovitură de stat, se vrea dărâmarea Guvernului
     Președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus duminică, la Antena 3, că, în opinia sa, se încearcă o lovitură de stat și dărâmarea Guvernului Tudose. "Se încearcă o lovitură de stat, și nu spun lucrurile acestea cu ușurință. Se încearcă destrămarea coaliției de la guvernare PSD-ALDE, a PSD, pentru că DNA a ajuns să fie un instrument care face poliție politică în România", a spus copreședintele coaliției PSD-ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, duminică, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.
     * SRI investește 4,6 mil. euro în "ploconul" primit de la Guvernul Ponta
     Peste 20,4 milioane de lei este suma pe care Serviciul Român de Informații, prin Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației București, a atribu­it-o, zilele trecute, pentru achiziția unor lucrări de reamenajare a unei baze turis­tice pe care servicul o deține pe litoral, în stațiunea Olimp. Locația, care poartă astăzi denumirea de "Pavilion Hrănire Complex Olimp", a fost preluată, în anul 2015, de SRI, prin hotărâre a Guvernului condus de Victor Ponta, după ce complexul s-a aflat în administrarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Până la jumătatea anului viitor, SRI estimează ca aceste lucrări de reamenajare să fie finalizate și, ulterior, locația să fie exploatată, ca și bază de agrement și turism, cu circuit închis, de către ofițerii Serviciului Român de Informații.
     * Contracte de finanțare de 1 miliard lei pentru locuri de munca si reducerea saraciei
     Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, a semnat contracte de finanțare ce vor fi implementate în actuala perioadă de programare, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, în valoare de peste 1 miliard lei. Cele peste 100 proiecte semnate până în prezent vizează: reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate; sprijin pregătitor pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate din orașele cu peste 20.000 locuitori; creșterea ocupării, prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană (apelul Diaspora Start-up), respectiv dezvoltarea întreprinderilor de economie socială.
     * NATIONAL
     * Băsescu, marele profitor de război!
     Deși doar cu jumătate de glas, Traian Băsescu aproape că s-a recunoscut învins de "sistemul ticăloșit"... Numai că omul care nu se sfia să se laude peste tot ca el este "jupânul" sistemului pe care l-ar fi si inventat de altfel a simțit apoi pe propria piele parte din influenta deja covârșitoare dobândită de "statul paralel". Dar, fostul președinte a transmis clar că, dacă se atinge cineva de Elena, feblețea sa de necontestat, atunci va detona "nucleara" cu orice preț. Si uite ca "blatul" tacit a stat in picioare atâta vreme, Elena Băsescu fiind ferită de malaxorul Justiției, in ciuda declarațiilor date de foști lideri pedeliști cu privire la "susținerea benevolă" a campaniei acesteia ca independent la alegerile europarlamentare.
     * Alertă alimentară: Mezelurile sunt false!
     Asociația Infocons a trimis Autorității Naționale Sanitare Veterinare, Ministerului Agriculturii, ANPC si premierului o informare potrivit căreia 40% dintre produsele semipreparate din carne puse in vânzare pe piața din România sunt false. Si pline de sare. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, asociație de protecție a consumatorului, spune ca analizele din laboratoarele Larex si ANSVSA arata ca 40% dintre produsele testate prezintă diferențe intre ce scrie pe eticheta si conținutul propriu-zis. InfoCons a alertat ANSVSA de trei săptămâni si încă așteaptă un punct de vedere al Agenției, răspuns care nu se prea vede la orizont.
     * Coreea de Nord va ataca SUA, "inevitabil"
     In fata Adunării Generale a ONU, ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, a avertizat apăsat că atacarea cu rachete a teritoriului Statelor Unite este inevitabilă. "Tocmai l-am auzit pe ministrul de Externe al Coreei de Nord vorbind la ONU. Daca acestea sunt ecouri ale gândurilor Micului Om-Racheta, atunci nu vor mai fi in preajma pentru mult timp!", a fost reacția lui Trump pe Twitter. Președintele american si liderul comunist coreean au asigurat o săptămână de circ politic mondial: Trump l-a făcut pe Kim "omul-racheta" ("Rocket-Man") si "nebun", după ce acesta l-a numit "senil american nebun".
     * PUTEREA
     * Dragnea RUPE TĂCEREA: "Dosarul e o FICȚIUNE. Este un atac la PSD"
     Liviu Dragnea oferă primele reacții după punerea sub acuzare a miniștrilor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb în cazul Teldrum, balta Belina. Șeful PSD că totul e o ficțiune și un atac violent la adresa Guvernului și a PSD. "Dosarul ăsta este o ficțiune. Miza nu mai sunt eu, miza este PSD. Tot ce a apărut in ultima perioada-declarații, dezvăluiri, stenograme, discuția despre raportul Inspecției Judiciare, provoacă agitație si teamă si genul asta de reacție. Aceasta intenție de a distruge PSD si de a preveni un raport rău. Eu nu am mai văzut alte acțiuni in ultima perioadă. Am primit tot felul de informații ca nu vor să se limiteze la mine, vor să-mi ia si copilul, fosta soție oricum au luat-o. E o lupta intre abuz si democrație, intre metode de politie politică si democratice" a declarat Liviu Dragnea, duminică seara, la Antena 3.
     * ROMANIA LIBERA
     * Secretul longevității politice a cancelarului Angela Merkel
     După 12 ani în care a condus Germania, Angela Merkel, considerată "cea mai puternică femeie din Europa", se pregătește pentru preluarea celui de-al patrulea mandat. Presa locală atrage atenția asupra echipei din spatele Angelei Merkel, un grup de femei de dreapta care s-ar afla în centrul Guvernului lui Merkel. Cea mai cunoscută femeie din "tabăra" lui Merkel este Beate Baumann, cel mai de încredere consilier al șefei Executivului german. În 1992, cele două au pus bazele celui mai puternic parteneriat feminin din istoria modernă a Germaniei. În 1995, Baumann a devenit purtătorul de cuvânt al lui Merkel, iar de mai bine de 22 de ani, Baumann este considerată "umbra lui Merkel".
     * Provocările cărora va trebui să le facă față Angela Merkel
     În noul Bundestag vor intra șapte partide în loc de cinci, scrie Deutsche Welle. Concurența politică a devenit mult mai puternică. Prin scorul înregistrat, formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD) devine cea de-a treia putere în Bundestag. Succesul populiștilor din AfD era de așteptat, înfrângerea social-democraților - de asemenea. Prin revenirea liberalilor în Bundestag, cancelarei Angela Merkel nu-i rămân decât două opțiuni în vederea formării unei coaliții. Cu siguranță, partidul lui Martin Schulz nu va mai primi rolul de partener-junior, acesta anunțând că va face opoziție lui Merkel, dezamăgit de rezultatele obținute în alegeri. Ca variantă de guvernare rămâne o alianță formată din Uniunea conservatoare (negru), liberali (galben) și ecologiști (verde).
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Pregătiți-vă să plătiți mai mult pentru rata la bancă
     Cea mai bună perioadă pentru dobânzi scăzute la lei la credite apune. De mai bine de o lună, fără să atragă prea mult atenția, dobânzile la lei de pe piața interbancară, pe baza cărora se calculează indicele ROBOR, folosit ca reper în contractele de împrumut pentru apartamente, credite de consum, carduri de credite sau credite pentru companii, au început să crească. Creșterea ROBOR-ului la 3 luni de la 0,6%/an la 1%/an înseamnă 100 de lei în plus pe lună la creditul Prima Casă(dobânda este ROBOR la 3 luni plus 2 puncte procentuale; deci acum este 3%, s-a luat în considerare un credit de 60.000 de euro, echivalent în lei la un curs de 4,6 lei). Într-un an, plătiți în plus 1.104 lei.
     * O soluție la criza de personal: companiile au aproape 40.000 de angajați cu vârsta sub 18 ani
     În fiecare restaurant din țară lucrează cel puțin un angajat elev. Angajatorii români au în prezent aproape 40.000 de contracte de muncă încheiate cu minori, cele mai multe în domenii precum restaurante, comerț sau industria hotelieră, arată datele Inspecției Muncii aferente lunii august. Deficitul de personal de pe piața muncii, dar și moda angajării timpurii importată după modelul occidental au determinat tot mai mulți angajatori să înceapă colaborări formale cu tinerii care au vârsta sub 18 ani, scrie revista Business Magazin. Una dintre companiile cu cei mai mulți angajați cu vârsta sub 18 ani este McDonald's, lanțul de restaurante care are 5.000 de angajați în România, dintre care aproximativ 730 sunt minori.
     * Semnal de alarmă. Deși economia zburdă, bursa de la București scade la minimul ultimelor șase luni
     Indicele BET, referința Bursei de Valori de la București, a scăzut pe parcursul săptămânii trecute cu 2,06%, cel mai abrupt declin din rândul burselor din regiune, și a ajuns la minimul ultimelor șase luni, în contextul unui climat intern dificil marcat de incertitudinile cu privire la viitorul format al Pilonului II de pensii. Spre comparație, bursa de la Varșovia, cea mai mare din Europa Centrală și de Est, a scăzut săptămâna trecută cu 0,7% într-un context extern cu potențiali factori volatili dinspre SUA, cât și ca reacție la tensiunile generate de Coreea de Nord. Indicele reprezentativ BET a scăzut la 7.848 de puncte și a marcat astfel a șaptea ședință consecutivă de scădere, cea mai îndelungată perioadă de scădere din 2017, după o săptămână slabă pentru majoritatea emitenților mari. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Sport, 20:35
CM RUSIA
     Franța este noua campioană mondială! Președinți, soții de președenți și alți înalți oficiali au luat cu asalt tribunele stadionului Lujniki să vadă de la fața locului cine este noua regină a fotbalului mondial. Dincolo de fotbal, o poză cu tricoul/fularul echipei naționale îți poate aduce uneori un nou mandat. De această dată a profitat francezul Emmanuel Macron, deși, având în vedere surpriza de până în ultimul act, nici doamna Kolinda Kitarovic nu se poate plânge că nu a avut parte de ceva campanie...fotbalistică.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:55
THERESA MAY:
     Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat ieri pentru BBC că președintele american Donald Trump i-a spus că ar trebui să dea în judecată Uniunea Europeană în loc să negocieze. Președintele american a declarat la conferința comună de presă susțină vineri la Londra că i-a făcut o sugestie Theresei May, pe care ea a găsit-o prea "brutală", relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 14:55
     Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, solicită demisia ministrului Culturii, George Ivașcu, pe motiv că "majoritatea toxică PSD-ALDE a îngropat definitiv și irevocabil Centenarul". Acesta se arată deranjat de faptul că evenimentele legate de Centenar sunt lipsite de transparență, iar criteriile de selecția a acestora nu au fost niciodată făcute publice, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 13:28
ONU:
     
     Numărul civililor uciși în războiul din Afganistan a atins un record în prima jumătate a anului 2018, a transmis Organizația Națiunilor Unite. Au fost înregistrate 1.692 de decese, iar principalele cauze au fost atacurile militanților și cele sinucigașe cu bombă, informează BBC.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 12:02
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE:
     Ministerul Afacerilor Interne a atribuit Renault Commercial Roumanie acorduri cadru de furnizare de autovehicule în valoare de 28,93 milioane lei (6,21 milioane euro), fără TVA, potrivit unui anunț publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
12.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut semnificativ ieri, pe fondul escaladării războiului comercial dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
12.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un volum de tranzacționare de 64,27 milioane de lei, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, peste cel din ședința...  click să citești tot articolul
11.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, pentru a șasea zi la rând, traderii punând în plan secund temerile legate de războiul comercial global, în condițiile în care începe sezonul...  click să citești tot articolul
10.07.2018
BVB
     * Transfer cu 7,46% din Carbochim
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut un debut pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, singurul coș de acțiuni care a încheiat prima...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 13 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9568
2.3821
3.0381
3.9900
0.1797
0.6249
0.2239
4.6589
5.2601
1.4350
3.5602
0.2397
0.4912
1.0764
0.0643
0.4492
0.8249
4.0064
0.2999
1.0319
0.5979
0.0585
0.3539
0.2103
2.6998
0.0395
0.1528
1.0907
0.6298
0.1202
159.9299
5.6195
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
.