CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 25.09.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Germania a votat. Extrema-dreaptă devine a treia forță din Parlament
     Germania a ales. Nicio formațiune politică nu a inspirat germanilor suficientă încredere pentru a câștiga majoritatea mandatelor din Bundestag (Parlamentul Germaniei). Potrivit sondajelor de opinie la ieșirea de la urne, blocul conservator al Angelei Merkel (CDU/CSU - Uniunea Creștin Democrată/Uniunea Creștin Socială) s-a clasat însă pe primul loc, cu 33,5%. Partidul Social Democrat (SPD) condus de Martin Schulz, rivalul lui Merkel pentru funcția de cancelar, a obținut 21%. În Bundestag, care va desemna noul cancelar după ce deputații își vor prelua mandatele, au intrat și Verzii (9%), Partidul Liber Democrat - FDP (10%), stânga radicală - Die Linke (9%), dar și partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) (13%). Prezența la urne este estimată la 75%, cu peste 3% mai mare ca în 2013, când a fost de 71,5%, notează Focus.de.
     * Liviu Dragnea: Mă aștept să fiu chemat la DNA
     Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică, la Antena 3, că se așteaptă să fie chemat la DNA în dosarul Belina. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA în dosarul privind trecerea lacului Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, în 2013, când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Dragnea a precizat faptul că se așteaptă ca procurorii să vină "să-i ia și copilul". "Fosta soție, oricum a luat-o. E o luptă între abuz și democrație. Între niște metode de poliție politică și metode democratice", a mai spus Dragnea. Pe de altă parte, Dragnea a subliniat că majoritatea PSD-ALDE nu va renunța la legile pe Justiție. "Noi nu cedăm, nici măcar un pas înapoi, cu toate presiunile. Legile justiției vor fi aduse în parlament, dezbătute și aprobate cu consultare serioasă", a afirmat președintele PSD.
     * Surse: PSD le obligă pe Shhaideh și pe Plumb să rămână în guvern ca să-l salveze pe Dragnea
     De teamă să nu piardă partidul în favoarea lui Mihai Tudose, liderul PSD Liviu Dragnea va propune ca Sevil Shhaideh și Rovana Plumb să rămână în continuare în Guvern, în ciuda prejudiciilor de imagine. Surse din PSD au declarat pentru Adevărul că Rovana Plumb ar vrea să demisioneze, însă Dragnea i-a cerut să rămână, cu promisiunea că nu i va ridica imunitatea. Conducerea PSD se va reuni luni dimineață pentru a stabili strategia politică, după ce vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA în dosarul privind trecerea lacului Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, condus, direct sau prin apropiați, de Liviu Dragnea.
     * Difuzorii de presă din Capitală amenință că de luni vor intra în grevă din cauza abuzurilor Primăriei Sectorului 4
     Asociația Difuzorilor de Presă - ADPR București - anunță că membrii organizației vor intra luni în grevă generală, astfel că "nu vor mai fi ziare la chioșcurile de presă din Capitală, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție. Motivul invocat de reprezentanții asociației: Primăria Sectorului 4 a început să ridice tot mai multe puncte de presă, pe care ulterior le-a dus la groapa de gunoi. "Închidem 300 de puncte de difuzare a presei din București! Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei. Desființarea chioșcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsați fără locuri de muncă și bucureștenii privați de un drept prevăzut în Constituție: dreptul la informație", se arată într-un comunicat transmis duminică de ADPR, citat de Mediafax.
     * Comisia de la Veneția: "În niciun caz nu e vorba de un prag financiar la abuzul în serviciu"
     "Adevărul" a obținut poziția oficială a Comisiei de la Veneția asupra celei mai litigioase chestiuni politico-juridice din ultimul an: așa-numitul prag de prejudiciu care ar trebui impus în definirea infracțiunii de abuz în serviciu, prag sub care fapta ar urma să fie dezincriminată penal. "Decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu și la alte infracțiuni precum corupția, spălarea banilor sau abuz de încredere". Comisia de la Veneția este un organism în care sunt reprezentate toate țările membre ale Consiliului Europei. Din partea României, membru titlular al Comisiei este Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției, iar membru supleant este Bogdan Aurescu, actualmente consilier prezidențial.
     * Companiile de stat devin companii de partid
     Nepotismul este pe cale de a fi făcut regulă de către Guvern, care ar putea decide cui acordă funcțiile de vază în companiile de stat. Asaltul asupra companiilor de stat intră în ultima rundă în această săptămână, când plenul Camerei Deputaților urmează să hotărască dacă îi va lăsa cale liberă Guvernului să numească manageri politici la ce societate dorește. Asta pentru că, săptămâna trecută, comisia pentru industrii din Camera Deputaților a masacrat, printr-un amendament, legea privind guvernanța corporativă, care prevede ca societățile statului să numească un management profesionist. Dacă acest amendament este aprobat și trece de plenul Camerei, managementul tuturor societăților și regiilor de stat va fi numit de către Executiv, printr-o simplă Hotărâre de Guvern.
     * Șeful diplomației ruse explică de ce nu vor ataca Statele Unite Coreea de Nord
     Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu la postul NTV că Statele Unite ale Americii nu vor lansa un atac asupra Coreei de Nord, deoarece știu că nord-coreenii au arme nucleare, relatează tass.com. "Americanii nu vor lansa un atac asupra Coreei de Nord, deoarece nu doar bănuiesc, ci știu sigur că Phenianul are arme nucleare", a afirmat Lavrov. În sprijinul logicii sale, Lavrov a vorbit despre intervenția militară a SUA în Irak: "SUA au intervenit acolo doar pentru că știau sută la sută că acolo nu există arme de distrugere în masă".
     * Luni, referendumul kurd de independență: risc imediat de nou conflict deschis în Orientul Apropiat
     În ciuda presiunilor internaționale, ignorând cererile venite de la americani, de la țări mebre ale UE, din Turcia, din Iran, nesocotind decizia Curții Constituționale din Irak care a declarat referendumul ilegal, kurzii sunt deciși să iasă la vot pentru ceea ce ar putea fi decizia de a susține apariția unui stat kurd, independent și suveran care să cuprindă teritoriul actual al Kurdistanului irakian, dar și toate zonele populate de kurzi în Irak.
     * BANCHERUL
     * Dobânzile la creditele online acordate de IFN-urile din Romania sunt cele mai mari din Europa
     Creditele online acordate de unele IFN-uri din România sunt chiar si de 10 ori mai mari decât împrumuturile acordate de aceleași firme in alte țări europene. O comparație a costurilor unui credit online acordat de doua IFN-uri (Zaplo si Mozipo) in șapte țări europene arată că Dobânda Anuală Efectivă - DAE, care reflecta costul total al unui împrumut, incluzând atât dobânda cât si comisioanele, este cea mai ridicata in România si Bulgaria. In Lituania, tara de origine a firmei Mozipo, aceasta acordă credite online, pe site-ul momentcredit.lt, cu o dobândă anualâ de 88% si DAE de 135%. In România, Mozipo acorda credite cu o dobândă de 298,8% si DAE de 1.341%, așadar de 10 ori mai mare decât in Lituania.
     * CAPITAL
     * Efect de domino în economie: Firmele, șoferii și statul achită nota de plată a transferului contribuțiilor
     Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat aduce un efect de domino asupra costurilor, atât pentru stat cât și pentru populație. Amenzi rutiere mai mari, costuri în creștere pentru PFAuri și angajatori, o majorare a pensiilor și a sumelor virate la Pilonul II de pensii, sunt principalele efecte adverse ale acestei legi. Ministrul Finanțelor a declarat, săptămâna trecută, că legea privind trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va conține obligativitatea pentru toate firmele private de a majora salariul brut cu 22%. "Domnul ministru al Justiției, Tudorel Toader, ne-a asigurat că este posibil din punct de vedere legal să obligi angajatorii să crească salariul brut, însă specialiștii pe care i-am consultat ne-au spus în unanimitate că e o soluție neconstituțională", a explicat, după discuția cu oficialii guvernului, Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.
     * De ce s-a blocat licitația pentru 400 de autobuze noi de la București
     Licitația de 100 de milioane de euro de la Primăria București pentru cumpărarea a 400 de autobuze a fost supendată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, ca urmare a plângerii depuse de competitorul Solaris, din Polonia, dar și de către firma românească Euro Bus, care ar fi vrut să participe , dar nu putea, din pricina modului în care a fost realizat caietul de sarcini. Aceste firme au acuzat condiții discriminatorii pentru participanți. Data la care se va relua încă nu este știută, mai întâi CNSC urmând a se pronunța asupra legalității cerințelor PMB din caietul de sarcini.
     * Compania Antibiotice din Iași, recunoscută la nivel mondial. Acționar majoritar este statul
     Recent, United States Pharmacopeia (USP) a acordat companiei Antibiotice din Iași titulatura de standard de referință la nivel internațional, pentru substanța activă Nistatină. În vara anului 2015 United States Pharmacopeia - USP (organism american care elaborează anual un compendiu de standarde de calitate pentru testarea substanțelor active și a produselor finite) a solicitat companiei Antibiotice o cantitate specifică din substanța activă Nistatină, pentru evaluare. Evaluarea lotului de Nistatină trimis s-a făcut comparativ cu lotul valabil la acel moment iar în urma testărilor comparative s-a certificat faptul că Nistatina produsă de Antibiotice Iași respectă cele mai înalte rigori privind calitatea, devenind astfel noul standard de referință la nivel mondial.
     * COTIDIANUL
     * PSD-ul cel mort după TV și contra culturii și presei
     PSD-ul disprețuiește presa pentru că nu-i obișnuit să dea socoteală și să răspundă la întrebări. El conduce, el face, el se descurcă, el stăpînește. În rest, mucles. Și tot el diprețuiește cultura, pentru că n-o înțelege. Ce să priceapă Dragnea dintr-o expoziție sau dintr-un roman? Cam cît înțelegeau Traian Băsescu și Victor Ponta! Dacă nu-i cu aventuri și cu pescuit, adio, că îi doare capul! Scandalul chioșcurilor din București are deja o istorie. I-ați auzit pe sus-numiții preocupați de soarta difuzării presei? Proletarii ăștia spilcuiți și îmbogățiți înțeleg din drama presei cît înțeleg dintr-un concert de la Festivalul George Enescu. Sau din Rinocerii lui Eugen Ionescu, în care nu se regăsesc nici morți.
     * Alegerile parlamentare din Germania. Extrema-dreaptă intră în Parlament, socialiștii - în opoziție
     Partidul Angelei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), și filiala bavareză a acesteia, Uniunea Creștin-Socială (CSU), se clasează pe primul loc în urma alegerilor parlamentare, fiind creditate cu 32,5%, potrivit unui sondaj efectuat la ieșirea de la urne de Institutul Infratest Dimap la comanda postului ARD. Pe locul doi se situează Partidul Social-Democrat (SPD), condus de Martin Schulz, cu 20,0% din voturi. Formațiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) a obținut, potrivit sondajului, 13,5% din voturi. Dacă estimările se confirmă, este prima dată după al doilea război mondial când o formațiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania.
     * CURENTUL
     * Singurul producător român de autobuze: am pierdut o licitație pentru că prețul nostru a fost prea mic
     În toate țările unde administrațiile centrale și locale sunt conduse de patrioți nici nu se concepe ca producătorii locali să fie în vreun fel dezavantajați. Singurul producător român de autobuze, cu sediul în Ciorogârla care asamblează autobuzul Euro Bus Diamond de 12 metri nu poate participa la licitația de la București pentru că oamenii lui Firea au făcut un caiet de sarcini restrictiv, să poată participa doar Mercedes. Primăria cere 320 autobuze de 12 m cu podea joasă complet, 50 autobuze de capacitate medie din gama de 10 m și 30 autobuze din gama de 18m. Însă, Primăria Capitalei a trecut în caietul de sarcini că toate cele trei modele să fie produse de aceeași firmă, românii producând doar modelul de 12 metri, din păcate.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Peste 200 de români părăsesc țara în fiecare zi
     6 milioane de români locuiesc pe teritorii ale țărilor din întreaga lume. 14.000 de medici români lucrează în afara țării. Spania și Italia găzduiesc cei mai mulți români. În 2016, România se afla pe locul al patrulea în topul țărilor europene în ceea ce privește locuitorii cu reședința în alte țări, cu peste 3,4 milioane de oameni, media lor de vârstă fiind între 30 și 45 de ani. Înaintea noastră erau poziționate Marea Britanie, Polonia și Germania cu 4,9 milioane, 4,4 milioane și respectiv 4 milioane. Conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, cel puțin o persoană din jumătate din familiile românești locuiește în afara țării. Procentele arată că 49% dintre aceștia au părăsit țara cu tot cu familiile lor, iar 23% și-au lasat copiii acasă în grija rudelor apropiate.
     * PwC: 72% dintre companii au nevoie de cel puțin 6 luni pentru implementarea plății defalcate a TVA
     Aproape trei sferturi dintre companiile participante la un sondaj derulat de PwC România au declarat că estimează că au nevoie de un termen de cel puțin șase luni pentru implementarea plății defalcate a TVA și mai puțin de 2% consideră că vor reuși să o facă până la 1 ianuarie 2018. "Având în vedere nevoia companiilor private pentru un timp mai îndelungat de adaptare și un eventual risc de infringement al legislației comunitare în materie de TVA, întrucât autoritățile nu s-au consultat în prealabil și cu Comisia Europeană, considerăm că ar fi oportun ca Guvernul să ia în calcul extinderea perioadei în care plata defalcată de TVA poate fi adoptată în mod opțional de companii și renunțarea la impunerea obligatorie a acestui sistem", a declarat Daniel Anghel, lider impozite și taxe indirecte PwC ECE.
     * Franța: Ample proteste ale sindicatelor față de noul cod al muncii propus de guvern și de președintele Emmanuel Macron
     132.000 de francezi (potrivit Ministerului de Interne) au manifestat joi la Paris și în alte orașe ale Franței împotriva reformării vechiului cod al muncii, considerând că noua legislație protejează mai degrabă patronatul și diminuează drepturile angajaților. De reamintit că o primă acțiune de protest, organizată la apelul sindicatului CGT, a avut loc la 12 septembrie, când participarea a fost cu mult mai mare (223.000 de manifestanți). Numai la Paris, numărul manifestanților de joi a fost, potrivit sindicatelor organizatoare, de peste 55.000 (16.000, conform poliției).
     * INACO propune crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului (GLEV)
     INACO propune crearea GRUPULUI DE LUCRU PENTRU ECONOMIA VIITORULUI (GLEV) pentru a revizui strategiile economice și sociale ale României, în urma analizei atente a noilor provocări cu care ne confruntăm. GLEV ar trebui prezidat de către Președintele sau Premierul României. Rezultatele GLEV ar trebui publicate în anul 2018 într-un raport sintetic care să includă recomandările și planul de acțiuni pentru a pregăti România pentru economia viitorului. Un moment-cheie de reconstrucție prilejuit de aniversarea Centenarului.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Planul premeditat prin care CJ Teleorman a pus mâna pe insula Belina
     Tabară de vară pentru elevi, un complex sportiv și unul turistic, piste de biciclete și un aquaparc. Așa era descris proiectul pentru care insula Belina a fost scoasă din proprietatea statului, transferată la Consiliul Județean Teleorman și, mai apoi, dată în exploatarea unei firme private. Ministrul Mediului de la acea vreme, Rovana Plumb, a motivat în hotărârea de guvern dată în care scotea reglementa documentele cadastrale ale Insulei Belina că această procedură se realizează pentru că au existat multe erori. Această hotărâre de guvern a fost primul pas, într-un proces complex și premeditat de a da insula Belina pe mâna Teldrum. Practic,ministerul Mediului a aranjat documentele cadastrale în așa fel încât să poată trece în administrarea Consiliului Local Teleorman.
     * Lucian Anghel, BCR BpL: Renovarea locuințelor vechi din România costă 15 miliarde de euro
     În România sunt 7,5 milioane de gospodării, potrivit statisticilor. Când vine vorba de spațiul locativ, această cifră este una îngrijorătoare, în condițiile în care 8 din 10 români au declarat că au probleme cu locuința, spune Lucian Anghel, președintele BCR, BpL. DIn cele 7,5 milioane de locuințe, 16% au probleme serioase cu iluminatul, 32% (2,5 milioane de case) nu au baie în casă, iar 40% din gospodării, respectiv 3milioane de clădiri au nevoie de reparații,dintre care jumătate sunt urgente. "Numai dacă luăm în calcul o sumă de 5.000 de euro pentru renovarea unui apartamente vechi, am ajunge la un necesar de finanțare de 15 miliarde de euro", a explicat Lucian Anghel, președintele BCR BpL în cadrul unei întâlniri cu presa.
     * CONCEDIERI în MASĂ! Mii de persoane rămân fără job
     Concedierea care s-ar pregăti la Hewlett Packard Enterprise, ar putea fi urmată de altele, deoarece, în trei ani, până în 2020, compania vrea să reducă cheltuielile cu 1,5 miliarde de dolari pentru a rămane cu mai mulți bani la cercetare și dezvoltare, informează Digi24. Potrivit Bloomberg, Hewlett Packard Enterprise va disponibiliza 5.000 de angajați. Compania e una din "bucățile" în care s-a spart vechiul HP - Hewlett Packard, tot pentru eficientizare. La momentul respective, HP Enterprise a preluat operațiunile de cloud și partea de software, iar în timp a renunțat la zeci de mii de oameni, pentur eficientizare. HP Inc., cealaltă jumătate a fostului colos IT, a preluat partea de hardware. În 2016 a decis să disponibilizeze între 3.000 și 4.000 de angajați.
     * Decizie cu final așteptat în cazul lui Shhaideh? Orlando Teodorovici a vorbit despre strategia Biroului Permanent Național
     Un senator cu greutate în PSD a declarat că dosarul "Insula Belina", anchetat de DNA, este "un subiect sensibil". De asemenea, el a precizat că partidul va lua decizia corectă în cazul lui Sevil Shhaideh și Rovanei Plumb. Orlando Teodorovici a criticat "lipsa de acțiune a conducerii partidului", referindu-se la modificarea legilor Justiției. Orlando Teodorovici consideră că nu este corect ca un parlamentar să plece din funcție în momentul anchetării, ci doar când se pronunță o decizie definitivă a instanței.
     * Ce salarii au politicienii germani
     Sistemul de remunerare a politicienilor din Germania nu este tocmai pe înțelesul tuturor. Oficial, pentru munca depusă, parlamentarii nu primesc salarii, ci "indemnizații" - cărora germanii le mai spun și "diete". Însă "dietele" deputaților germani sunt mult mai consistente decât ceea ce sugerează binecunoscutul termen folosit în definirea unui regim alimentar sărac în anumiți nutrienți. Astfel, "dieta" unui parlamentar german este de 9542 de euro lunar plus o sumă paușală de 4318 euro neimpozabilă destinată cheltuielilor aferente mandatului politic: o locuință în apropierea Bundestag-ului, deplasări, hrană, etc. Cancelara Merkel este recompensată lunar cu suma de 17.732 de euro plus aproape 1.000 de euro sporuri specifice funcției sale în sectorul public.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Tăriceanu: Se încearcă o lovitură de stat, se vrea dărâmarea Guvernului
     Președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus duminică, la Antena 3, că, în opinia sa, se încearcă o lovitură de stat și dărâmarea Guvernului Tudose. "Se încearcă o lovitură de stat, și nu spun lucrurile acestea cu ușurință. Se încearcă destrămarea coaliției de la guvernare PSD-ALDE, a PSD, pentru că DNA a ajuns să fie un instrument care face poliție politică în România", a spus copreședintele coaliției PSD-ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, duminică, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.
     * SRI investește 4,6 mil. euro în "ploconul" primit de la Guvernul Ponta
     Peste 20,4 milioane de lei este suma pe care Serviciul Român de Informații, prin Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației București, a atribu­it-o, zilele trecute, pentru achiziția unor lucrări de reamenajare a unei baze turis­tice pe care servicul o deține pe litoral, în stațiunea Olimp. Locația, care poartă astăzi denumirea de "Pavilion Hrănire Complex Olimp", a fost preluată, în anul 2015, de SRI, prin hotărâre a Guvernului condus de Victor Ponta, după ce complexul s-a aflat în administrarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Până la jumătatea anului viitor, SRI estimează ca aceste lucrări de reamenajare să fie finalizate și, ulterior, locația să fie exploatată, ca și bază de agrement și turism, cu circuit închis, de către ofițerii Serviciului Român de Informații.
     * Contracte de finanțare de 1 miliard lei pentru locuri de munca si reducerea saraciei
     Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, a semnat contracte de finanțare ce vor fi implementate în actuala perioadă de programare, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, în valoare de peste 1 miliard lei. Cele peste 100 proiecte semnate până în prezent vizează: reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate; sprijin pregătitor pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate din orașele cu peste 20.000 locuitori; creșterea ocupării, prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană (apelul Diaspora Start-up), respectiv dezvoltarea întreprinderilor de economie socială.
     * NATIONAL
     * Băsescu, marele profitor de război!
     Deși doar cu jumătate de glas, Traian Băsescu aproape că s-a recunoscut învins de "sistemul ticăloșit"... Numai că omul care nu se sfia să se laude peste tot ca el este "jupânul" sistemului pe care l-ar fi si inventat de altfel a simțit apoi pe propria piele parte din influenta deja covârșitoare dobândită de "statul paralel". Dar, fostul președinte a transmis clar că, dacă se atinge cineva de Elena, feblețea sa de necontestat, atunci va detona "nucleara" cu orice preț. Si uite ca "blatul" tacit a stat in picioare atâta vreme, Elena Băsescu fiind ferită de malaxorul Justiției, in ciuda declarațiilor date de foști lideri pedeliști cu privire la "susținerea benevolă" a campaniei acesteia ca independent la alegerile europarlamentare.
     * Alertă alimentară: Mezelurile sunt false!
     Asociația Infocons a trimis Autorității Naționale Sanitare Veterinare, Ministerului Agriculturii, ANPC si premierului o informare potrivit căreia 40% dintre produsele semipreparate din carne puse in vânzare pe piața din România sunt false. Si pline de sare. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, asociație de protecție a consumatorului, spune ca analizele din laboratoarele Larex si ANSVSA arata ca 40% dintre produsele testate prezintă diferențe intre ce scrie pe eticheta si conținutul propriu-zis. InfoCons a alertat ANSVSA de trei săptămâni si încă așteaptă un punct de vedere al Agenției, răspuns care nu se prea vede la orizont.
     * Coreea de Nord va ataca SUA, "inevitabil"
     In fata Adunării Generale a ONU, ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, a avertizat apăsat că atacarea cu rachete a teritoriului Statelor Unite este inevitabilă. "Tocmai l-am auzit pe ministrul de Externe al Coreei de Nord vorbind la ONU. Daca acestea sunt ecouri ale gândurilor Micului Om-Racheta, atunci nu vor mai fi in preajma pentru mult timp!", a fost reacția lui Trump pe Twitter. Președintele american si liderul comunist coreean au asigurat o săptămână de circ politic mondial: Trump l-a făcut pe Kim "omul-racheta" ("Rocket-Man") si "nebun", după ce acesta l-a numit "senil american nebun".
     * PUTEREA
     * Dragnea RUPE TĂCEREA: "Dosarul e o FICȚIUNE. Este un atac la PSD"
     Liviu Dragnea oferă primele reacții după punerea sub acuzare a miniștrilor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb în cazul Teldrum, balta Belina. Șeful PSD că totul e o ficțiune și un atac violent la adresa Guvernului și a PSD. "Dosarul ăsta este o ficțiune. Miza nu mai sunt eu, miza este PSD. Tot ce a apărut in ultima perioada-declarații, dezvăluiri, stenograme, discuția despre raportul Inspecției Judiciare, provoacă agitație si teamă si genul asta de reacție. Aceasta intenție de a distruge PSD si de a preveni un raport rău. Eu nu am mai văzut alte acțiuni in ultima perioadă. Am primit tot felul de informații ca nu vor să se limiteze la mine, vor să-mi ia si copilul, fosta soție oricum au luat-o. E o lupta intre abuz si democrație, intre metode de politie politică si democratice" a declarat Liviu Dragnea, duminică seara, la Antena 3.
     * ROMANIA LIBERA
     * Secretul longevității politice a cancelarului Angela Merkel
     După 12 ani în care a condus Germania, Angela Merkel, considerată "cea mai puternică femeie din Europa", se pregătește pentru preluarea celui de-al patrulea mandat. Presa locală atrage atenția asupra echipei din spatele Angelei Merkel, un grup de femei de dreapta care s-ar afla în centrul Guvernului lui Merkel. Cea mai cunoscută femeie din "tabăra" lui Merkel este Beate Baumann, cel mai de încredere consilier al șefei Executivului german. În 1992, cele două au pus bazele celui mai puternic parteneriat feminin din istoria modernă a Germaniei. În 1995, Baumann a devenit purtătorul de cuvânt al lui Merkel, iar de mai bine de 22 de ani, Baumann este considerată "umbra lui Merkel".
     * Provocările cărora va trebui să le facă față Angela Merkel
     În noul Bundestag vor intra șapte partide în loc de cinci, scrie Deutsche Welle. Concurența politică a devenit mult mai puternică. Prin scorul înregistrat, formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD) devine cea de-a treia putere în Bundestag. Succesul populiștilor din AfD era de așteptat, înfrângerea social-democraților - de asemenea. Prin revenirea liberalilor în Bundestag, cancelarei Angela Merkel nu-i rămân decât două opțiuni în vederea formării unei coaliții. Cu siguranță, partidul lui Martin Schulz nu va mai primi rolul de partener-junior, acesta anunțând că va face opoziție lui Merkel, dezamăgit de rezultatele obținute în alegeri. Ca variantă de guvernare rămâne o alianță formată din Uniunea conservatoare (negru), liberali (galben) și ecologiști (verde).
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Pregătiți-vă să plătiți mai mult pentru rata la bancă
     Cea mai bună perioadă pentru dobânzi scăzute la lei la credite apune. De mai bine de o lună, fără să atragă prea mult atenția, dobânzile la lei de pe piața interbancară, pe baza cărora se calculează indicele ROBOR, folosit ca reper în contractele de împrumut pentru apartamente, credite de consum, carduri de credite sau credite pentru companii, au început să crească. Creșterea ROBOR-ului la 3 luni de la 0,6%/an la 1%/an înseamnă 100 de lei în plus pe lună la creditul Prima Casă(dobânda este ROBOR la 3 luni plus 2 puncte procentuale; deci acum este 3%, s-a luat în considerare un credit de 60.000 de euro, echivalent în lei la un curs de 4,6 lei). Într-un an, plătiți în plus 1.104 lei.
     * O soluție la criza de personal: companiile au aproape 40.000 de angajați cu vârsta sub 18 ani
     În fiecare restaurant din țară lucrează cel puțin un angajat elev. Angajatorii români au în prezent aproape 40.000 de contracte de muncă încheiate cu minori, cele mai multe în domenii precum restaurante, comerț sau industria hotelieră, arată datele Inspecției Muncii aferente lunii august. Deficitul de personal de pe piața muncii, dar și moda angajării timpurii importată după modelul occidental au determinat tot mai mulți angajatori să înceapă colaborări formale cu tinerii care au vârsta sub 18 ani, scrie revista Business Magazin. Una dintre companiile cu cei mai mulți angajați cu vârsta sub 18 ani este McDonald's, lanțul de restaurante care are 5.000 de angajați în România, dintre care aproximativ 730 sunt minori.
     * Semnal de alarmă. Deși economia zburdă, bursa de la București scade la minimul ultimelor șase luni
     Indicele BET, referința Bursei de Valori de la București, a scăzut pe parcursul săptămânii trecute cu 2,06%, cel mai abrupt declin din rândul burselor din regiune, și a ajuns la minimul ultimelor șase luni, în contextul unui climat intern dificil marcat de incertitudinile cu privire la viitorul format al Pilonului II de pensii. Spre comparație, bursa de la Varșovia, cea mai mare din Europa Centrală și de Est, a scăzut săptămâna trecută cu 0,7% într-un context extern cu potențiali factori volatili dinspre SUA, cât și ca reacție la tensiunile generate de Coreea de Nord. Indicele reprezentativ BET a scăzut la 7.848 de puncte și a marcat astfel a șaptea ședință consecutivă de scădere, cea mai îndelungată perioadă de scădere din 2017, după o săptămână slabă pentru majoritatea emitenților mari. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Revista Presei, 07:03
     * ADEVĂRUL
     * Vine sezonul atentatelor în Europa! Avertisment Europol în privința tipurilor de atacuri teroriste de așteptat din partea islamiștilor radicalizați
     Sute, poate mii de jihadiști se pregătesc să atace metropolele europene la întoarcerea din Irak și Siria, avertizează directorul Europol. Serviciile de informații cred că se vor folosi metode clasice ca mașinile "berbec" sau armele albe, dar și unele novatoare ca dronele încărcate cu material exploziv.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
20.03.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut un început de săptămână negativ din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei terminând ședința de tranzacționare în depreciere.  click să citești tot articolul
20.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs negativ ieri, analiștii atribuind această evoluție temerilor legate de războiul comercial global.
     Titlurile producătorului britanic de software "Micro Focus...  click să citești tot articolul
19.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut vineri, în baza datelor oficiale care arată o evoluție lentă a inflației în regiune. În zona euro, rata anuală a inflației a atins 1,1% în februarie, față de 1,3% în...  click să citești tot articolul
19.03.2018
     * BET urcă cu 1,49%
       Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 117,15 milioane de lei (25,11 milioane de euro), aproape dublul valorii medii zilnice din acest an, de circa 59...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     21.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea se va menține deosebit de rece. Cerul, mai mult noros ziua, se va degaja treptat noaptea în jumătatea de nord a țării. Vor fi precipitații, mai ales în prima parte a intervalului, predominant sub formă de ninsoare în Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, local în Crișana și izolat în Maramureș și mixte în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde pe spații mici se va forma polei. În jumătatea de sud a teritoriului, izolat, cantitățile de apă vor depăși 10...15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în nord-vestul țării și pe arii restrânse în celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 4 grade, mai ridicate pe litoral până spre 6 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -11 și -1 grad, cu cele mai scăzute valori în Maramureș. Izolat, dimineața și noaptea, va fi ceață.
     Prognoza pentru București
     Vremea se va menține deosebit de rece. Cerul va fi mai mult noros și mai ales după-amiaza și seara temporar vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare și condiții de polei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 1 grad, iar cea minimă va fi de -3...-2 grade.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9210
2.3854
2.8995
3.9781
0.1834
0.6264
0.2152
4.6655
5.3165
1.4988
3.5608
0.2303
0.4911
1.1029
0.0655
0.4629
0.9597
3.7891
0.3154
1.1532
0.5987
0.0581
0.3541
0.2020
2.7350
0.0394
0.1435
1.0316
0.6270
0.1215
159.9577
5.5012
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
.