Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 26.09.2018

F.B.
 
mărește imaginea
     CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI
     Ecouri în presă
     
     KANAL D
     https://www.kanald.ro/politicieni-oameni-afaceri-diverse-domenii-s-au-intalnit-discute-economia-romaniei-cadrul-celei-patra-editii-conferintei-strategia-dezvoltare-romaniei-organizata-grupul-presa-bursa-iata-solutii-s-au-18467187
     Politicieni și oameni de afaceri din diverse domenii s-au întâlnit să discute despre economia României, în cadrul celei de-a patra ediții a Conferinței despre Strategia de Dezvoltare a României, organizată de Grupul de Presă BURSA! Iată ce soluții s-au găsit!
     Conferința despre Strategia de Dezvoltare a României a ajuns la cea de-a patra ediție și a fost organizată la Camera de Comerț și Industrie a României.
     Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Șef al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului suține că are în vedere de multă vreme conceptul de "dezvoltare durabilă" care ar trebui să beneficieze de o atenție mai mare la nivelul întregii societăți, mai ales că avem o țară frumoasă, cu oameni muncitori, însă se pare că nu este suficient.
     Printre cei care au dezbătut problemele cu care se confruntă economia țării, s-a aflat și George Rotariu, românul care a instalat primul bancomat de Bitcoin din România.
     Conferința despre Strategia de Dezvoltare a României a ajuns la cea de-a patra ediție și a fost organizată la Camera de Comerț și Industrie a României.
     
     AGERPRES
     https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/09/25/ursache-romania-gestioneaza-foarte-prost-banii-la-o-inflatie-de-5-pe-an-populatia-romaniei-pierde-7-miliarde-de-lei--181747
     România gestionează foarte prost banii; la o inflație de 5% pe an populația României pierde 7 miliarde de lei
     România gestionează foarte prost banii, iar la o inflație de 5% pe an populația României pierde 7 miliarde de lei, a declarat marți vicepreședintele Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, la conferința "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României.
     "Știm să folosim banii? România gestionează foarte prost banii. Hai să luăm retailul, să luăm populația. Stăm pe 150 de milioane în conturi curente, cu dobândă practic zero. La o inflație de 5% pe an populația României pierde 7 miliarde de lei. Să luăm companiile. În continuare se finanțează prin sistemul bancar. Lipsa de apetit de care spun eu, de listări, și care nu e a lor, e a managerilor companiilor de stat, practic din 2014 nu am mai avut niciun IPO a unei companii românești de stat, care să se capitalizeze, care să se finanțeze prin sistemul pieței de capital, este un semnal rău și am să vă spun și de ce. Ieri a fost o zi tristă pentru dezvoltarea noastră. Organismele internaționale au clasificat Polonia la piață dezvoltată. 561 de companii sunt listate în Polonia, din care 23 de bănci. Peste 50% capitalizare din PIB e din piața de capital. În România, dacă avem 85 de companii, și acesta datorită faptului că în ultimii ani am reușit ca mediu privat să înceapă să facă emisiuni de obligațiuni, IPO-uri și așa mai departe. Acesta este un semnal de gestiune proastă a managerilor din companiilor de stat", a spus Mircea Ursache.
     De asemenea, Mircea Ursache a făcut referire la componenta europeană a strategiei de dezvoltare a României și a precizat că România nu se poate dezvolta în afara Spațiului Unic European.
     https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/09/25/rotariu-bitcoin-romania-bitcoin-ul-si-monedele-fiduciare-nu-sunt-rivale-tehnologia-blockchain-poate-aduce-imbunatatiri-sistemelor-financiare--181715
     Rotariu (Bitcoin Romania) Bitcoin-ul si monedele fiduciare nu sunt rivale; tehnologia blockchain poate aduce imbunatatiri sistemelor financiare
     Bitcoin-ul și monedele fiduciare nu sunt rivale, iar tehnologia blockchain, care se află în spatele bitcoin, poate aduce îmbunătățiri sistemelor financiare actuale, a declarat marți George Rotariu, CEO Bitcoin România, la conferința "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României.
     "Din punctul meu de vedere, bitcoin-ul și monedele fiduciare nu sunt rivale, nu rivalizează. Din contră, părerea mea este că se complementează. Eu nu cred că bitcoin-ul sau blockchain, tehnologia din spatele bitcoin-ului, vin să înlocuiască sistemele bancare. Dimpotrivă, părerea mea este că această tehnologie poate aduce foarte multe îmbunătățiri sistemelor financiare actuale", a spus George Rotariu.
     Acesta a precizat că băncile pot integra tehnologia blockchain iar în acest fel tranzacțiile pot fi mai sigure, mai rapide și nu este necesară prezența unei a treia entități.
     La rândul său, Radu Grațian Ghețea, președintele Consiliului de Administrație al CEC Bank, a afirmat că nu poate să își dea seama în acest moment dacă criptomonedele vor avea un viitor "extraordinar" și vor cuprinde întreg sistemul financiar-bancar.
     "Noi când avem de a face cu o monedă care evoluează de această manieră spunem că este vorba de o monedă exotică. De ce? Pentru că variația fiind atât de puternică poate crea clienților sau utilizatorilor unele stări de fericire sau unele stări de nefericire care pot fi, Doamne ferește, fatale. Deci nu pot să spun în acest moment, nu am o părere clară dacă acesta este viitorul sau dacă la un moment dat piața va confirma sau nu necesitatea unor astfel de tehnologii", a declarat Radu Grațian Ghețea.
     De asemenea, CEO Bitcoin România, George Rotariu, a menționat că în prezent societatea deține 15 ATM amplasate în majoritatea orașelor mari și vrea să ajungă să dețină ATM-uri în peste 50 de orașe, dar nu a dori să ofere cifre cu privire la volumul retragerilor de la bancomate.
     Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a arătat, luni, că monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate, altfel ne putem trezi cu un fel de Caritas sau FNI
     https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/09/25/strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-romaniei-finalizata-pana-la-data-de-1-octombrie--181604
     Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, finalizată până la 1 octombrie
     Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie, a declarat marți consilierul de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, la conferința "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României.
     "Noi am avut o problemă, am conceput multe lucruri între 1996 și 2000 dar au rămas la nivelul hârtiilor de multe ori pentru că nu s-a ținut cont ce priorități avem, care sunt. Toate sunt priorități, dar dacă le iei pe toate fără să decelezi care sunt mai importante și nu ai o strategie importantă nu poți să pui în practică. Ei, acum avem șansa aceasta prin Strategie pentru că vreau să vă anunț că în data de 1 octombrie finalizăm cu toate aprobările noua Strategie de Dezvoltare Durabilă a României. E pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă pe care cu onoare o conduc din mai anul trecut. Deci e un Departament de Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu 9 oameni foarte sufletiști și entuziaști, cu care am finalizat revizuirea Strategiei de Dezvoltare a României", a spus Laszlo Borbely.
     Potrivit acestuia, Suedia este prima într-o listă de 157 de țări și are 83 de indicatori. România nu trebuie să aibă 200, ci este nevoie de 60-70 de indicatori și îi putem urmări, dar important este cum o facem.
     Laszlo Borbely a precizat că indicatorii sunt foarte importanți pentru că fără aceștia nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. La nivel ONU există un set de 241 de indicatorii și un set propus de Eurostat de circa 100 de indicatori. România la Institutul Național de Statistică are 103 indicatori din care pot fi urmăriți la zi circa 23-25.
     
     FISCALITATEA.RO
     https://www.fiscalitatea.ro/strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-romaniei-va-fi-finalizata-in-urmatoarele-zile-18817/
     Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată în urmatoarele zile
     Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie, a anunțat, marti, 25 septembrie, consilierul de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, la conferința "Strategia de dezvoltare a României".
     "Noi am avut o problemă, am conceput multe lucruri între 1996 și 2000 dar au rămas la nivelul hârtiilor de multe ori pentru că nu s-a ținut cont care sunt prioritățile. Toate sunt priorități, dar dacă le iei pe toate făra să decelezi care sunt mai importante și nu ai o strategie importantă, nu poți să pui în practică. Ei, acum avem șansa aceasta prin Strategie pentru că vreau să vă anunț că in data de 1 octombrie finalizam cu toate aprobarile noua Strategie de Dezvoltare Durabila a României. E pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă pe care cu onoare o conduc din mai anul trecut. Deci e un Departament de Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu 9 oameni foarte sufletiști și entuziaști, cu care am finalizat revizuirea Strategiei de Dezvoltare a României", declară Laszlo Borbely, la conferința organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României..
     Acesta a subliniat că deși Suedia este prima într-o listă de 157 de țări, nu are decât 83 de indicatori. Așadar, spune el, România nu trebuie să aibă 200, ci este nevoie de 60-70 de indicatori și îi putem urmări, dar important este cum o facem.
     Laszlo Borbely a arătat și de ce sunt acești indicatori atât de importanți, precizând că fără aceștia nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. La nivel ONU există un set de 241 de indicatorii și un set propus de Eurostat de circa 100 de indicatori. România la Institutul Național de Statistică are 103 indicatori din care pot fi urmăriți la zi circa 23-25, arată sursa citată.
     
     ECONOMICA.NET
     http://www.economica.net/strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-romaniei-finalizata-pana-la-data-de-1-octombrie_158883.html
     Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, finalizată până la data de 1 octombrie
     Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie, a declarat marți consilierul de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, la conferința "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României.
     "Noi am avut o problemă, am conceput multe lucruri între 1996 și 2000 dar au rămas la nivelul hârtiilor de multe ori pentru că nu s-a ținut cont ce priorități avem, care sunt. Toate sunt priorități, dar dacă le iei pe toate fără să decelezi care sunt mai importante și nu ai o strategie importantă nu poți să pui în practică. Ei, acum avem șansa aceasta prin Strategie pentru că vreau să vă anunț că în data de 1 octombrie finalizăm cu toate aprobările noua Strategie de Dezvoltare Durabilă a României. E pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă pe care cu onoare o conduc din mai anul trecut. Deci e un Departament de Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu 9 oameni foarte sufletiști și entuziaști, cu care am finalizat revizuirea Strategiei de Dezvoltare a României", a spus Laszlo Borbely.
     Potrivit acestuia, Suedia este prima într-o listă de 157 de țări și are 83 de indicatori. România nu trebuie să aibă 200, ci este nevoie de 60-70 de indicatori și îi putem urmări, dar important este cum o facem.
     Laszlo Borbely a precizat că indicatorii sunt foarte importanți pentru că fără aceștia nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. La nivel ONU există un set de 241 de indicatorii și un set propus de Eurostat de circa 100 de indicatori. România la Institutul Național de Statistică are 103 indicatori din care pot fi urmăriți la zi circa 23-25.
     
     PUTEREA.RO
     http://www.puterea.ro/economie/strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-romaniei-finalizata-la-1-octombrie-172064.html
     STRATEGIA NAȚIONALĂ pentru Dezvoltarea Durabilă a României, finalizată la 1 OCTOMBRIE
     Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie, a declarant, marți, consilierul de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, la conferința "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, informează Agerpres.
     "Noi am avut o problemă, am conceput multe lucruri între 1996 și 2000 dar au rămas la nivelul hârtiilor de multe ori pentru că nu s-a ținut cont ce priorități avem, care sunt. Toate sunt priorități, dar dacă le iei pe toate fără să decelezi care sunt mai importante și nu ai o strategie importantă nu poți să pui în practică. Ei, acum avem șansa aceasta prin Strategie pentru că vreau să vă anunț că, în data de 1 octombrie, finalizăm cu toate aprobările noua Strategie de Dezvoltare Durabilă a României. E pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă pe care cu onoare o conduc din mai anul trecut. Deci e un Departament de Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu 9 oameni foarte sufletiști și entuziaști, cu care am finalizat revizuirea Strategiei de Dezvoltare a României", a spus Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, Suedia este prima într-o listă de 157 de țări și are 83 de indicatori. România nu trebuie să aibă 200, ci este nevoie de 60-70 de indicatori și îi putem urmări, dar important este cum o facem. Laszlo Borbely a precizat că indicatorii sunt foarte importanți pentru că fără aceștia nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. La nivel ONU există un set de 241 de indicatorii și un set propus de Eurostat de circa 100 de indicatori. România la Institutul Național de Statistică are 103 indicatori din care pot fi urmăriți la zi circa 23-25.
     
     BITCOIN ROMANIA
     http://bitcoinromania.ro/blog/bitcoin/george-rotariu-conferinta-bursa/
     George Rotariu: "Ceea ce internetul a facut pentru comunicare, Bitcoin poate face pentru sistemele financiare"
     CEO-ul Bitcoin Romania, George Rotariu, a participat astăzi, 25 septembrie, în calitate de speaker la conferința "Strategia de Dezvoltare a României", ediția a IV-a, organizată de grupul de presă Bursa, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României.
     La evenimentul moderat de Valentin Ionescu au participat nume importante, precum Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București, Radu Grațian Ghetea, Președintele CEC Bank, Florin Danescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor și mulți alții.
     Tema abordată a fost una de actualitate "Criptomonedele - trambulina spre viitor sau pericol?" Subiectul este unul de interes pe fondul fluctuațiilor de preț înregistrate de la începutul anului pe piața crypto, atât pentru traderii cu vechime, cât și pentru investitorii interesați să achiziționeze cryptomonede, aflați încă în faza de prospectare a pieței.
     "Dacă la începutul anului prețul mediu al Bitcoin era de 13.000 dolari americani, acum valoarea sa se poziționează în jurul sumei de 6500 $. Da, anul 2018 a înregistrat un trend descendent, dar acest lucru nu este unul ieșit din comun. Pentru veteranii crypto nu este primul eveniment de genul acesta. Să luăm ca exemplu începutul anului 2015. Acesta a fost marcat de un trend asemănător, iar până în luna decembrie, Bitcoin aproape și-a dublat valoarea. Aceste mișcări tip "roaler coaster" sunt perfect normale pentru o piață aflată în plină dezvoltare", a declarat CEO-ul.
     George Rotariu a vorbit nu numai despre trendurile ce marchează piața de capitalizare crypto, istoricul fluctuațiilor de preț, trendurile bearish și bullish, dar și despre planurile de viitor ale companiei pe care o conduce. Extinderea rețelei de atm-uri, tranzacționarea a peste 100 de monede digitale prin intermediul celor două platforme de tranzacționare reprezintă pași importanți din strategia companiei, ce are ca scop poziționarea Bitcoin România drept un jucător important pe piața crypto globală. CEO-ul consideră că "ceea ce a reprezentat internetul pentru comunicare, va reprezenta Bitcoin pentru sistemele financiare actuale".
     "Bitcoin este primul Blockchain, este cel mai mare Blockchain care există astăzi. Este primul sistem cu deschidere globală, ce permite inovația. Bitcoin este ecosistemul unde se întâlnesc tehnologia, economia și comunitatea."
     La conferința organizată de grupul de presă Bursa au participat peste 150 de persoane, reprezentând companii mari și IMM-uri din toate domeniile de activitate (agricultură, infrastructură, energie, IT&C, construcții, resurse umane, auto, turism, mediu, transport, telecomunicații, dezvoltarea capacității administrative), bănci, fonduri de garantare/contragarantare, fonduri de pensii, societăți de avocatură, societăți de asigurare, societăți de brokeraj, fonduri de investiții, autorități publice centrale și locale, mass media (tv, radio, presa).
     
     BUSINESS24.RO
     http://www.business24.ro/banci/banci-romania/seful-bitcoin-romania-bitcoin-ul-si-monezile-fiduciare-nu-sunt-rivale-1597867?utm_source=business24.ro-Cross&utm_medium=Seful+Bitcoin+Romania+sustine+ca+moneda+virtuala+si+monezile+fiduciare+nu+sunt+rivale&utm
     Șeful Bitcoin România susține că moneda virtuală și monezile fiduciare nu sunt rivale
     Bitcoin-ul și monezile fiduciare nu sunt rivale, iar tehnologia blockchain, care se află în spatele bitcoin, poate aduce îmbunătățiri sistemelor financiare actuale, a declarat marți George Rotariu, CEO Bitcoin România, la conferința "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României.
     "Din punctul meu de vedere, bitcoin-ul și monezile fiduciare nu sunt rivale, nu rivalizează. Din contră, părerea mea este că se complementează. Eu nu cred că bitcoin-ul sau blockchain, tehnologia din spatele bitcoin-ului, vin să înlocuiască sistemele bancare. Dimpotrivă, părerea mea este că această tehnologie poate aduce foarte multe îmbunătățiri sistemelor financiare actuale", a spus George Rotariu.
     Acesta a precizat că băncile pot integra tehnologia blockchain iar în acest fel tranzacțiile pot fi mai sigure, mai rapide și nu este necesară prezența unei a treia entități.
     La rândul său, Radu Grațian Ghetea, președintele Consiliului de Administrație al CEC Bank, a afirmat că nu poate să iși dea seama în acest moment dacă criptomonedele vor avea un viitor "extraordinar" și vor cuprinde întreg sistemul financiar-bancar.
     "Noi când avem de a face cu o monedă care evoluează de această manieră spunem că este vorba de o moneda exotica. De ce? Pentru că variația fiind atât de puternică poate crea clienților sau utilizatorilor unele stări de fericire sau unele stări de nefericire care pot fi, Doamne ferește, fatale. Deci nu pot să spun în acest moment, nu am o părere clară dacă acesta este viitorul său dacă la un moment dat piața va confirma sau nu necesitatea unor astfel de tehnologii", a declarat Radu Gratian Ghețea.
     De asemenea, CEO Bitcoin România, George Rotariu, a menționat că în prezent societatea deține 15 ATM amplasate în majoritatea orașelor mari și vrea să ajungă să dețină ATM-uri în peste 50 de orașe, dar nu a dori să ofere cifre cu privire la volumul retragerilor de la bancomate.
     Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a arătat, luni, că monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate, altfel ne putem trezi cu un fel de Caritas sau FNI.
     
     Radio România Actualități
     Guvernul României promite să pună în dezbatere publică o nouă strategie de dezvoltare durabilă a țării.
     RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (25 septembrie, ora 22:51) - Emisiunea "Agenda globală"
     Realizator: Pavel Ionescu - Guvernul României promite să pună, de luna viitoare, în dezbatere publică o nouă startegie de dezvoltare durabilă a țării, care să fie axată pe 60, până la 70 de indicatori. Experții din mediul privat semnalează că măsurile trebuie să facă parte dintr-un proces predictibil și că autoritățile trebuie să stimuleze activitatea Bursei de Valori. Ideile au fost lansate la un seminar organizat, astăzi, la București, unde a fost prezent și Iulian Olescu. Reporter: Până la sfârșitul acestei luni se vor obține toate aprobările și va fi finalizată noua strategie de dezvoltare durabilă a României, care va intra apoi în dezbatere publică - a declarat astăzi consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă, prezent la conferința de profil organizată de grupul de presă Bursa, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. El a adăugat că indicatorii care măsoară evoluția pe calea dezvoltării durabile, dar și prioritizarea acestora sunt elemente foarte importante pentru o implementare cu succes a strategiei.
      Laszlo Borbely: Fără indicatori nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. Avem un set de 241 de indicatori la nivel ONU și un set propus de Eurostat de circa 150 de indicatori. Noi, România, la Institutul Național de Statistică avem 103 indicatori, din care pot fi urmăriți la zi circa 23-25, din varii motive. Trebuie să ne stabilim prioritățile din cele 169 de ținte, pentru că nu s-a ținut cont ce priorități avem.
     Reporter: Laszlo Borbely a declarat cã Suedia, consideratã cea mai avansatã țară în privința implementării obiectivelor dezvoltării durabile, urmărește evoluția a 83 de indicatori principali, ceea ce înseamnă că România s-ar putea axa pe un pachet de 60-70 de indicatori.
     Președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea, a punctat necesitatea unei continuități la nivel guvernamental atunci când vorbim de obiective strategice și a avansat chiar ideea cã poziționarea României pe ultimele locuri în privința multor indicatori ar putea fi rezultatul lipsei de coordonare între entitățile raportoare.
     Radu Grațian Ghețea: Trebuie să existe o continuitate în gestionarea unor probleme, inclusiv, dacă vreți, a indicatorilor, pentru că atunci când ne uităm pe graficele reprezentând pozițiile diverselor țări față de medianã, în foarte multe cazuri, suntem total excentrici și eu cred cã aici realitatea nu este cea pe care o spune graficul respectiv și care de multe ori este demobilizatoare. Domnule, dacă tot face de toate și tot ultimii suntem, ce se întâmplã? Cred cã aici, apropo de continuitate, ar trebui mai multă grijă.
     Reporter: Dezvoltarea unei țări și implementarea unei strategii de dezvoltare se fac cu bani, iar în România banii nu sunt gestionați cum ar trebui, a subliniat și vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache. El spune și cã piața de capital este insuficient folosită de firme ca modalitate de capitalizare, mai ales dacă vorbim de companiile cu capital de stat.
     Mircea Ursache: România gestionează foarte prost banii! Hai să luăm retailul, să luăm populația. Stăm pe 150 de milioane în conturi curente, cu dobândă practic zero. La o inflație de 5% pe an populația României pierde 7 miliarde de lei. Să luăm companiile. În continuare, se finanțează prin sistemul bancar. Lipsa de apetit, de care spun eu, de listări, și care nu e a lor, e a managerilor companiilor de stat, este un semnal rău. În România, dacă avem 85 de companii, și asta datorită faptului că în ultimii ani am reușit ca mediul privat să înceapã să facă emisiuni de obligațiuni, să facă ip-uri și așa mai departe, acesta este un semnal de gestiune proastă a managerilor din companiile de stat.
     Reporter: Mircea Ursache a mai precizat că o strategie de dezvoltare a României nu poate fi concepută în afara spațiului economic european, deoarece fără piețele financiare europene țara nu se poate dezvolta. Vicepreședintele ASF a mai adăugat că avantajul este acela că Uniunea Europeană va crea o piață unică de capital, tocmai pentru a gestiona corect transferul și circulația liberă a capitalurilor în spațiul european.
     
     ----
      Adevărul
     *  PSD și PNL fac politică în biserică. Referendumul pentru familia tradițională, promovat în fața altarului
     Publicația Adevătul scrie că politicieni din mai multe partide s-au întâlnit la o ședință ținută în biserica din Bănești pentru a discuta despre referendumul pentru modificarea Constituției.Liderii politici s-au pus la masă, cu spatele la altar, și le-au ținut discursuri celor din încăpere.
     "O întâlnire atipică a avut loc astăzi la Biserica «Adormirea Maicii Domnului» din Bănești, acolo unde s-au întâlnit parlamentari de Prahova, primari din mai multe localități, reprezentanți ai clerului și cetățeni, tema discuțiilor fiind referendumul pentru modificarea Constituției în vederea redefinirii familiei. Au participat politicieni de la aproape toate partidele parlamentare (fără USR) și toți s-au declarat în favoarea inițiativei legislative de revizuire a Constituției". După cum se poate observa în fotografie, între participanți sunt vicepremierul Grațiela Gavrilescu (ALDE), prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu, Bogdan Toader (președinte PSD Prahova și președinte al Consiliului Județean) și senatorul PSD Emanoil Savin. "Întâlnirea de astăzi a avut scop de informare și îndemn cu privire la referendumul pentru revizuirea Constituției. Cu mare bucurie am participat la acest demers al Coaliției pentru Familie, la Bănești, acolo unde au venit oameni care vor să facă un mare bine acestei țări. Au fost membri ai clerului, credincioși și oameni politici din tot spectrul politic, spre bucuria noastră, cu toții fiind de acord cu definirea clară a familiei în Constituția României», ne-a declarat părintele protoiereu Grigore Melnic".
     Bancherul
     *  A fost vara creditelor pentru locuințe
     Ziarul Bancherul notează despre Iunile iulie și august că băncile și-au majorat stocul de credite pentru locuințe acordate populației într-un ritm mai mare decât în cazul creditelor de consum și al finanțărilor pentru firme, o tendința specifică, de altfel, pentru prima parte a acestui an, arată statisticile Băncii Naționale a României (BNR). Astfel, soldul creditelor imobiliare și ipotecare a crescut în luna august cu 661 milioane lei, comparativ cu un avans de 490 milioane lei al creditelor de consum și doar 300 milioane lei în cazul finanțărilor pentru firme.
     Creditele pentru locuințe sunt stimulate în continuare de stat prin Programul Prima Casă, în cadrul căruia împrumuturile au condiții mai avantajoase decât cele standard: avansul e de doar 5%, față de minim 15% la creditele standard, iar dobânda este plafonată la 2% plus ROBOR la 3 luni. În același timp, creditele de consum sunt susținute de politica fiscală prociclică, prin care s-au majorat veniturile populației, precum și de reclamele băncilor.
     În schimb, finanțările pentru firme nu mai beneficiază nici de stimulente din partea statului, în condițiile scăderii implicării Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), și nici de promovare sau de programe majore, deși merită amintit Programul Start-up Național, prin care statul susține creditarea firmelor noi, iar băncile și-au dat concursul. Ar fi nevoie însă de un program național pentru finanțarea firmelor, mai ales a celor noi și a celor mici, din domeniul rural, de o amploare mult mai mare decât în prezent, ceea ce ar putea fi benefic nu doar pentru sistemul bancar, cât mai ales pentru economie, concluzionează redactorii ziarului Bancherul.
     Cotidianul
     *  Schimbare legislativă respinsă de CCR. "Corupția trebuie sancționată..."
     Legea prin care ar fi scăpat de închisoare cei care obțineau foloase necuvenite pentru terți a fost declarată neconstituțională, miercuri, în unanimitate de Curtea Constituțională. Mai exact, CCR a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, inițiate de mai mulți parlamentari PSD, printre care deputații Cătălin Rădulescu și Andreea Cosma. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.
     "În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile articolului unic pct.1 din Legea pentru modificarea și completarea art.12 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, precum și legea în ansamblul său, sunt neconstituționale", încălcând statul de drept, se arată într-un comunicat al CCR.În argumentarea soluției adoptate, Curtea a reținut că "o exigență a statului de drept o reprezintă combaterea fenomenului corupției".
     De asemenea, având în vedere obligațiile internaționale asumate de România, prin ratificarea Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției și a Convenției penale cu privire la corupție, Curtea a reținut că modalitatea de incriminare a infracțiunilor de corupție trebuie să respecte cerințele expres stabilite prin aceste acte internaționale. Curtea a constatat că textul criticat nu respectă aceste standarde, încălcând, astfel, și art.11 alin.(1) din Constituție, raportat la art.15 lit.b) din Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției și art.3 din Convenția penală cu privire la corupție.
     Curierul Național
     *  De la tribuna ONU, Donald Trump a "îngropat multilateralismul"
     Curierul Național descrie modul cum toată presa scrisă și audiovizuală mondială a așteptat cu nerăbdare intervenția de anul acesta la sesiunea Adunării Generale a Națiunilor Unite a lui Donald Trump. Un interes deosebit, justificat de poziția sa de la instalarea la Casa Albă într-o serie de evenimente, probleme complexe mondiale - existente deja sau provocate și agravate în ultimul timp de domnia sa personal. Donald Trump, au relevat corespondenți de presă aflați în aceste zile la New York, a reafirmat, fără complexe, în discursul său de ieri, cunoscuta-i "doctrină izolaționistă".
     O remarcă specială în toată presa internațională, determinată de maniera în care a conceput Donald Trump să se adreseze reprezentanților lumii: unele discursuri, scrie corespondenta la New York a cotidianului Les Echos, sunt primite cu aplauze, altele cu zâmbete ironice. Marți dimineață, însă, președintele Trump a provocat pur și simplu hohote de râs în marea sală a Adunării generale a Națiunilor Unite când și-a început discursul printr-o prezentare plină de elogii la adresa rezultatelor președinției sale. În doi ani, a pretins el, noi am realizat mult mai multe lucruri decât oricare altă administrație a acestei țări. Murmurele amuzate ale audienței l-au făcut să zâmbească, adăugând: Nu asta era reacția pe care o așteptam, dar nu-i nimic grav. Și a continuat. Ambianța, relatează corespondenta mai sus citată, s-a transformat rapid într-o tăcere gravă în fața remarcilor extrem de dure, cu tentă izolaționistă ale președintelui american.
     Merită menționate și celelalte luări de poziții ale lui Trump față de problematicile ce interesează Statele Unite: Kim Jong-un a fost lăudat de Trump pentru oprirea testelor nucleare, în vreme ce, dimpotrivă, față de Iran Donald Trump a afirmat agresiv că "nu-și respectă vecinii și nici frontierele" și că regimul acestui stat "utilizează resursele proprii pentru a se îmbogăți", acuză care a fost prompt apostrofată prin ironie de către omologul său iranian, Hassan Rouhani, mai arată Curierul Național.
     
     Jurnalul Național
     *  Ministrul Muncii anunță o nouă creștere a salariului minim
     Jurnalul Național consemnează o declarație dată de Lia Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii: "Lucrăm la o hotărâre de Guvern pentru majorarea salariului minim începând de la data de 1 ianuarie 2019 și va fi 2.050 de lei. Deja am discutat despre asta săptămâna trecută când ne-am întâlnit cu patronatele și sindicatele. Ne-au spus că ar vrea să știe că va fi un mecanism foarte clar ca să știe la ce să se aștepte. Le-am spus că din punctul nostru de vedere, programul nosrru de guvernare este foarte clar, îl aplicăm ad literam și ar fi trebuit să știe că din ianuarie va fi din nou o majorare a salariului minim", a declarat Lia Olguța Vasilescu.
     În același timp, ministrul Muncii a anunțat că, după acest ciclu de guvernare, România trece la moneda euro. "Am pornit în decembrie 2016 cu un salariu minim de 205 euro și am ajuns la 251", a completat ministrul.
     Ziarul Național
     *  U.M. 0163I, filaj la Comisia SPP!
     Ziarul Național arată faptul că, prin întrunirea în ședința oficială a Comisiei parlamentare de control a Serviciului de Protecție și Pază deja se poate vorbi de "începutul sfârșitului" pentru generalul Lucian Pahontu și regimul construit și impus de acesta în serviciul secret pe care îl conduce de nu mai puțîn de 13 ani, încă din 2005! Iar în ciuda tuturor eforturilor "logistice" făcute până acum pentru împiedicarea constituirii și funcționarii acestei comisii, parlamentarii și senatorii vor lucra în forță, inclusiv în câte două ședințe săptămânale, urmând a avea loc audieri de-a dreptul "incendiare", scrie Cătălin Tache, redactor al publicației amintite mai sus.
     Pahontu riscă acum chiar libertatea ofițerilor săi de informații prin misiunea "acoperită" de "instrumentare" a unora dintre membrii paralamentari. Astfel că, după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în Ziarului Național, însuși președintele Comisiei, senatorul Ionel Daniel Butunoi, ca și deputații Laura Moagher și Apjok Norbert ar fi fost deja luați în primire informativ de către structurile teritoriale din Galați, Prahova și Maramureș ale U.M. 0163 I din SDI-ul condus de colonelul Alin Chirilă.
     Iar cum sepepistii din Secțiunea de Informații își au în mod cu totul surprinzător birourile chiar în sediile Prefecturilor Județene, acolo s-au instalat de urgență adevărate celule de criză și centre de comandă care monitorizează orice mișcare a parlamentarilor care fac parte din comisia de control a SPP, asta în timp ce ofițerii și subofițerii din structura centrală continuă să fie încolonați "că vitele" și băgați la detectorul de minciuni pentru a fi întrebați doar dacă "au vorbit cu Tache"... 

 < u > < /u >
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,56 milioane lei (2,04 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Bursele asiatice închid în teritoriu pozitiv prima ședință de tranzacționare a săptămânii curente.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a scăzut cu 2,04 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,0659
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6671 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6669 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,30%, de la 3,28%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.