BURSA 27.09.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Iohannis reacționează dur: Shhaideh și Plumb ar fi trebuit să demisioneze
     Președintele Klaus Iohannis susține că Sevil Shahideh și Rovana Plumb ar trebui să demisioneze sau să fie demise din Guvernul Tudose după ce procurorii au început cercetarea în dosarul Belina. Șeful statului l-a criticat și pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta a spus că procurorii DNA și-au depășit atribuțiile când au decis să ancheteze hotărârile de guvern prin care lacul Belina a fost trecut la CJ Teleroman. Domnul ministru Toader a confundat poziția de acum cu poziția de rector pe care a avut-o înainte. Din postura de minsitru al Jsutiției, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act care să corecteze codul de procedură civilă. Mi se pare inadecvată abordarea domnului ministru. Sunt mulțumit de activitatea DNA.
     * Surse: "Split TVA" a fost omorât după ce ministrul Finanțelor a fost "urecheat" de parlamentarii PSD
     Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a fost pus la zid, luni seară, de către deputații PSD, care i-au reproșat măsura "TVA split". A doua zi, senatorii social-democrați au omorât măsura Guvernului în Comisia de buget-finanțe. Potrivit unor surse din PSD, cei mai vocali parlamentari PSD au fost Cătălin Rădulescu și Adrian Solomon, recunoscuți pentru temperamentul coleric. Cei doi i-au reproșat lui Ionțu Mișa "atitudinea arogantă" și faptul că nu reușește să explice rațiunea unei astfel de măsuri. Drept urmare, ieri, în Comisia de buget-finanțe a Senatului, PSD a depus un amendament-surpriză la ordonanța de "split TVA". Plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opțional din 2018 și obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcțional.
     * A venit decontul: dezmățul bugetar ne apropie de perioada crizei economice
     Statul a ajuns să cheltuie 65% din veniturile pe care le încasează pe salariile bugetarilor și pe pensii. Acesta este cel mai înalt nivel din perioada 2009 - 2010 încoace, când țara noastră a împrumutat bani de la Fondul Monetar Internațional pentru a-și susține cheltuielile curente. Execuția bugetară pe primele opt luni arată că statul a avut venituri bugetare de 160,4 miliarde de lei, însă a cheltuit cu mult peste posibilități, respectiv 166,9 miliarde de lei. Astfel, statul a cheltuit cu 6,5 miliarde de lei mai mult decât a încasat, ceea ce ne duce la un deficit bugetar din ianuarie până în august de 0,78% din PIB. Ceea ce este, însă, îngrijorător, este modul în care cheltuie Guvernul banii. Potrivit cifrelor publicate de Finanțe, din cele 160 de miliarde de lei încasate în primele opt luni ale acestui an, 44,9 de miliarde de lei s-au dus pe cheltuieli de personal, adică pe salariile bugetarilor.
     * Revine taxa de mediu. Impozitul mixt pe care îl pregătește statul pentru șoferii români
     Sute de mii de români care abia și-au cumpărat o mașină la mâna a doua încurajați fix de autorități primesc o lovitură năucitoare. Revine taxa de mediu. O spune chiar șeful Administrației Fondului de Mediu care vorbește despre un impozit mixt. Cei vizați vor plăti o parte la înmatricularea mașinii și o parte sub forma unei taxe anuale, în funcție de emisiile de poluare. Cu alte cuvinte, cei care au mașini vechi vor da atât de mult încât vor renunța la ele. Potrivit unor estimări, în acest an, românii vor înmatricula peste o jumătate de milion de mașini la mâna a doua aduse din vestul Europei. Dacă anul trecut, o mașină care circulă pe drumurile publice avea în medie 13 ani, în acest an vârsta medie a unei mașini este de 14 ani.
     * Se scumpește energia electrică de la 1 octombrie. Soarta gazelor se decide joi
     Prețul energiei electrice va crește pentru populație, de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pe lună la un consum de 100 kWh, a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În ceea ce privește scumpirea gazelor, instituția a amânat decizia pentru joi, deși marți vicepreședintele ANRE Emil Calotă a anunțat o majorare de 6%. Prețul energiei electrice va crește pentru populație, de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pe lună la un consum de 100 kWh, a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În ceea ce privește scumpirea gazelor, instituția a amânat decizia pentru joi, deși marți vicepreședintele ANRE Emil Calotă a anunțat o majorare de 6%.
     * Dosarul Microsoft III: DNA a pus sechestru asigurator pe bunurile lui Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Călin Tatomir și Gabriel Sandu
     Oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost aduși la Direcția Națională Anticorupție și li s-a pus sechestru pe avere, pentru recuperarea prejudiciului de 51 de milioane de euro din dosarul "Microsoft III". Procurorii au mai pus astăzi sechestrul asigurator și pe bunuri ale fostului șef Microsoft România, Călin Tatomir și ale fostului ministru Gabriel Sandu. Potrivit unui comunicat DNA, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani aflate în conturi bancare, asupra unor bunuri și părți sociale, deținute de Claudiu Florică și Dinu Pescariu, reprezentanți în fapt/drept ai D.Con-Net AG, Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale .
     * Are Coreea de Nord cu adevărat capacitatea de a doborî bombardierele americane?
     Coreea de Nord consideră unul dintre recentele comentarii ale președintelui Trump pe Twitter a fi, în fapt, o declarație de război. În acest caz, Phenianul a afirmat că va răspunde, cel mai probabil încercând să lovească bombardierele armatei americane. În weekendul trecut, Pentagonul și-a etalat puterea militară, trimițând câteva bombardiere strategice B-1B Lancer deasupra apelor internaționale din estul Coreei de Nord. Acum există probabilitatea ca regimul lui Kim Jong-un să încerce, în mod serios, să doboare bombardierele americane. Pe de altă parte, Phenianul are mijloace limitate la dispoziție pentru a reuși acest lucru. Aviația militară a Coreei de Nord are în dotare doar câteva avioane de vânătoare, relativ moderne, incluzând aici versiuni vechi ale MiG-29 Fulcrum și MiG-23 Flogger ce ar putea amenința avioanele militare americane.
     * BANCHERUL
     * Regulamentul BNR nr. 20/2009 privind restricțiile de creditare impuse IFN-urilor
     In Monitorul Oficial al României nr. 760 din 25 septembrie 2017 a apărut Regulamentul BNR pentru modificarea si completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr.20/2009 privind Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), care se va aplica de la 1 octombrie, emis cu scopul de a restricționa creditele cu dobânzi mari acordate de IFN-uri, mai cu seama de cele care activează online, care urmează a fi supravegheate prudențial de BNR. Piața creditelor online, pe care activează in jur de 17 IFN-uri, este estimata la peste un milion de contracte anual, in valoare de aproximativ 300 milioane lei, valoarea medie a unui împrumut fiind de 300 de lei, rambursat de regula in 30 de zile.
     * COTIDIANUL
     * Culisele arestărilor și demolărilor politice - Cornel Nistorescu
     Cine își imaginează că atacurile disperate ale lui Victor Ponta la adresa unui fost coleg de partid, dar mai ales de înțelegeri și aranjamente politice, vin numai din subconștientul său turbionar se înșală. Victor Ponta se poartă de parcă și el ar fi o voce a serviciilor secrete, măcar românești, și că a fost implicat, direct sau mai subtil, în campania anti-Dragnea. Circulă zvonul că aceleași forțe bine orchestrate se pregătesc să dea asaltul și asupra CCR (Curții Constituționale a României). Dosarele judecătorilor care nu răspund la comenzile Binomului umplu sertarele de la DNA și se anunță ca priorități ale perioadei următoare. Tandemul săsesc al puterii din România, adică Iohannis-Hellvig, n-a făcut decît să își instaleze în posturi-cheie oamenii de încredere și, feriți de lumina reflectoarelor, să-și creeze o nouă unitate în SRI, centrată pe curățarea clasei politice.
     * Macron rupe UE: "aroganță" franceză sau necesitate?
     "Europa are deja mai multe viteze, deci să nu ne fie frică să o spunem! Să mergem către această diferențiere. Niciun stat nu trebuie să le împiedice pe celelalte să meargă mai repede și mai departe. Ideea că cei care vor mai puțin îi pot bloca pe ceilalți este o erezie", a spus președintele Emmanuel Macron la Universitatea Sorbona, în prezentarea planului său pentru reformarea UE, pe care îl va detalia la Summitul UE de la Tallinn, la finalul săptămânii. Mesajul către țările estice este unul edulcorat de "ideea că cei care vor mai puțin nu îi pot bloca pe ceilalți", o exprimare care lasă o portiță deschisă către țările estice care vor mai multa integrare. În realitate, noua Europă a lui Macron este una în care Franța și Germania vor intra în viteza a cincea, scrie L'Express.
     * CURENTUL
     * Firea amenință singurul producător român de autobuze cu tribunalul
     După ce singurul producător român de autobuze s-a plâns guvernului că nu poate participa la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru achiziționarea a 400 de autobuze fiindcă oamenii lui Firea au imaginat condiții mult prea restrictive, primăria a postat pe site-ul pmb.ro câteva precizări, evidențiind prin îngroșarea amenințătoare a literelor că "Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor afirmații defăimătoare". De altfel Firea cel mai bine știe să amenințe după cum a constatat definitiv și irevocabil și Înalta Curte care i-a menținut amenda aplicată de procurori pentru amenințarea unui membru CNA.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Continuă scandalul autobuzelor din București
     "Documentația de atribuire întocmită de Municipiul București pentru achiziția a 400 de autobuze urbane pentru transportul public de călători respectă întru totul dispozițiile legale în materia achizițiilor sectoriale, fiind validată și publicată de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP)", se arată într-un comunicat al Primăriei. Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor afirmații defăimătoare. Cerința de a achiziționa toate aceste tipuri de autobuze sub aceeași marcă, a unui singur producător, este fundamentată din punct de vedere tehnic și economic, susține Primăria.
     * "Trăiri plastice", tușe de culoare și expresivitate
     La Sala de expoziții de artă "Constantin Brâncuși", de la Palatul Parlamentului, iubitorii picturii mai pot admira, până sâmbătă, 30 septembrie, expoziția colectivă (cu vânzare) intitulată "Trăiri plastice", unde expun zeci de artiști, membri ai Asociației Artiștilor Plastici. Expoziția este deschisă zilnic între orele 10-17, iar intrarea este liberă. Iubitorii picturii (și ai artelor, în general) pot astfel să evadeze din cotidian și din banal pentru un timp (timp considerabil, având în vedere că este o expoziție destul de amplă) și, de ce nu, pot achiziționa lucrările favorite, susținând astfel artiștii care le-au creat și adăugând în colecțiile lor noi exponate.
     * La o zi după ce a provocat un seism în viața politică a Germaniei, în AfD încep lupte interne între diferite orientări strategice
     Luni, la doar 15 ore de la scrutinul legislativ de duminică, o conferință de presă a Partidului populist Alternativa pentru Germania, organizată pentru a sărbători rezultatele surprinzător de bune obținute de candidații AfD, s-a transformat într-un conflict direct între reprezentanții diverselor opțiuni strategice în acțiunea viitoare a partidului și a deputaților săi în Bundestag. Spre surprinderea tuturor, Frauke Petry, copreședintă AfD, a anunțat că se distanțează de restul partidului, căruia îi reproșează o "derivă spre Dreapta". "Eu nu voi face parte dintr-un grup parlamentar al AfD", a anunțat scurt dna Petry înainte de a părăsi sala de conferințe. Surse din interiorul partidului cred că decizia dnei Petry ar putea antrena scindarea partidului între partea de Est și partea de Vest.
     * Am pierdut 6,5 miliarde lei
     Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat, pe 25 septembrie, execuția bugetului general consolidat aferentă primelor opt luni ale anului. Execuția bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei, respectiv 0,78% din PIB, față de deficitul de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,41% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016. Conform informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,4 miliarde lei, reprezentând 19,2% din PIB, au fost cu 8,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Dosarul tatălui lui Kövesi, rămas în sertarul șefului ANI, până în ziua CLASĂRII
     Dosarul procurorului Ioan Lascu, tatăl șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, a rămas nelucrat mai mulți ani, până a fost clasat. Fostului șef ANI, Horia Georgescu, ar fi fost cel care a înlesnit acest lucru. Acesta a fost arestat de Kövesi. Ioan Lascu, tatăl lui Kövesi, fost procuror-șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș, a fost anchetat în 2009, după ce și-a depus declarația de interese, dar nu și cea de avere. Însă dosarul deschis pe numele tatălui lui Kövesi a rămas în sertarul lui Horia Georgescu, șeful ANI de la acea vreme până în 2015, când a venit ziua prescrierii, pentru că faptele s-au clasat, informează Antena 3. La două săptămâni distanță, Laura Codruța Kövesi îl arestează pe Horia Georgescu.
     * O nouă ZI LIBERĂ pentru elevi și profesori în luna octombrie
     Ziua Educației se va sărbători pe 5 octombrie, astfel cadrele didactice împreună cu elevii lor vor avea prilej de relaxare pentru că nu se vor ține cursuri. Fiecare școală va decide ce se va face în acea zi. Anul trecut, cele mai multe școli din București și din țară au fost închise pe 5 octombrie, dar au fost și școli unde au fost organizate diferite activități. Românii vor mai avea parte de alte patru zile libere, de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, sărbătoare legală, va pica în acest an joia, fiind urmată de o altă zi liberă, de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Cele două sărbători legale sunt urmate de weekend, astfel că angajații vor avea parte de o altă minivacanță de 4 zile.
     * Băsescu reacționează la declarațiile lui Iohannis: "Face aceeași GREȘEALĂ pe care am făcut-o eu 10 ani"
     Traian Băsescu a reacționat la ultimele declarații pe care Klaus Iohannis le-a dat la Cotroceni cu privire scandalurile din justiție din ultima vreme. Fostul președinte al României consideră că ieșirea de la Cotroceni a lui Iohannis este total greșită. "Face aceeași greșeală pe care am făcut-o eu 10 ani! Să apăr, fără rezerve, justiția, în ansamblul ei, și DNA, în mod deosebit. În justiție nu e doar un "Portocală" (n.r. porecla procurorului Mircea Negulescu, fost la DNA Ploiești), ci livezi de "Portocală".", a spus Traian Băsescu la TVR 1.
     * Ce salariu primește lunar șefa ANM
     ANM (Agenția Națională de Meteorologie) s-a bucurat de foarte multă atenție în ultima vreme, grație prăpădului de la Timișoara și furtuna care a speriat pe toată lumea. Dar puțini sunt cei care știu că la conducerea acestei instituții de stat se află o doamnă care câștigă lunar o sumă la care mulți români doar visează. Conform declarației de avere, în anul precedent, Elena Mateescu a primit din salariul aferent funcției de director general suma de 107.225 lei, adică aproape 9.000 lei pe luna. Ea și-a rotunjit veniturile cu peste 24.000 lei din indemnizația de membru corespondent al ASAS (Academia de Științe Agricole și Silvice) și cu 2.433 lei din cea de cadru didactic la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Toamna vine cu scumpiri pe bandă rulantă: vom plăti cu 6% mai mult la gaze
     Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului, a declarat, marți, Emil Calotă, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților. "În acest moment, Comitetul de reglementare de la care am plecat pentru a fi aici ia în calcul elementele apărute în piața de gaze naturale și impactul pe care costurile cu care operatorii de distribuție și furnizare au venit către noi", a spus Calotă. Potrivit acestuia, ANRE va recunoaște doar cel mai bun cost de pe bursă pentru furnizori.
     * Sebastian Ghiță. audiat prin videoconferință de Tribunalul Prahova
     Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost audiat prin videoconferință, marți, la Tribunalul Prahova în dosarul în care DNA Ploiești a cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia în speța în care este cercetat alături de cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herțanu. Surse judiciare au declarat că Ghiță a fost prezent la audierea prin videoconferință și și-a menținut declarațiile date în cursul urmăririi penale efectuate în acest dosar. Instanța a rămas în pronunțare asupra cererii DNA privind emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele omului de afaceri.
     * Românii preferă depozitele, nu investițiile
     Populația continuă să ducă banii la bancă, în ciuda dobânzilor negative. Fenomenul se manifestă și la firme, care preferă să țină banii la bancă, în loc să-i investească. Depozitele românilor, firme și persoane fizice, au crescut în luna august 2017 cu 1,6% față de luna iulie 2017, până la nivelul de 284,962 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au scăzut cu 0,2%, până la 107,535 miliarde de lei, iar cele ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au crescut cu 4,4%, până la 86,272 miliarde de lei. Conform BNR, depozitele în valută ale românilor, exprimate în lei, au crescut cu 1,2%, până la nivelul de 91,154 miliarde de lei, exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,6%, până la 19,856 miliarde de euro.
     * NATIONAL
     * Mitinguri "#rezist" doar pana in iulie 2018!
     Manipulare sau pură informare, cert este ca structurile specializate se pregătesc pentru un nou val de proteste, anumite mișcări politice extrem de bine calculate urmând a scoate din nou oamenii in stradă. De aceasta dată, protestele "tinerilor frumoși si liberi" ar urma sa fie concentrate in București si Timișoara. Iar principalul actor politic care nu doar ca nu va mai încuraja astfel de ample mișcări de strada ce pot fi lesne deturnate, dar probabil va spune "stop game" este chiar șeful statului. Care, începând cu luna iulie a anului viitor, va reprezenta România in "Troică" unde, alături de Austria si Finlanda, va asigura buna funcționare a Uniunii Europene.
     * Statul face bani grei din scumpirea carburanților
     Daca in momentul anunțării intenției creșterii accizei, premierul Mihai Tudose vorbea de masuri împotriva companiilor care majorează preturile, mai nou, ministrul de finanțe, Ionuț Misa, a lăsat-o mai moale. Normal, creșterea de preț se regăsește într-o creștere a profitului companiilor si, implicit, in impozitul pe profit plătit. Care ajunge la bugețel...Bref, din majorarea prețului carburanților, singurul care are de câștigat este doar statul . Iar de pierdut au doar consumatorii, care ar fi cei care plătesc integral nota de plată impusă de Guvern prin majorarea accizelor.
     * PUTEREA
     * Document oficial: Kövesi, Coldea și Maior au fost acasă la Oprea în seara alegerilor!
     Antena 3 a prezentat un document oficial care vine în sprijinul mărturiilor lui Dan Andronic că Laura Kovesi, alături de Maior, Coldea, Iordănescu au fost în sufrageria lui Gabriel Oprea în seara alegerilor din 2009. "Probele testimonial administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuința martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kövesi, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu au participat la un eveniment de natură privată, la invitația acestuia, nefiind inițiată nicio operațiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidențiale", se arată în documentul semnat de Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație șu Justiție.
     * Băsescu face lumina în scandalul Belina: "Ținta nu e Dragnea, e robinetul"
     Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că miza cea mai importantă a recentului scandal din PSD, cel al Lacului Belina nu este președintele Liviu Dragnea, ci rețeaua, robinetul de bani pe care acesta i-ar furniza pentru oamenii săi din teritoriu. "Nu avea ce căuta in penal cu dosarul Belina, ci in contencios-administrativ, nu a respectat o lege organică, e trafic de influentă, procurorii scapă cu acest abuz in serviciu. Voi toți aveți fixul ăsta că ținta e Dragnea. Aici avem închiderea robinetului pentru baronii locali ai lui Dragnea, iar Sevil dă bani in teritoriu, dacă Dragnea nu mai are omul lui la minister, ar fi foarte greu să-si servească oamenii. Miza nu este să-l aresteze pe Dragnea, ci să-i ia robinetul", a declarat Traian Băsescu la TVR1.
     * ROMANIA LIBERA
     * Lefuri de bancher în firmele lui Firea
     Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat peste 81 de milioane de euro de la Consiliul General al Municipiului București pentru majorarea capitalului social a opt firme din subordinea muncipalității. Cele opt companii solicită și împrumuturi de peste 15 milioane de euro pentru a plăti salariile a 4.000 de persoane nou-angajate. Fiecare șef de companie va primi un salariu lunar de peste 12.000 lei pe lună, adică în jur de 2.500 euro. De exemplu, Speranța Cliseru (fostă angajată loială a primarului Pandele de la Voluntari) primește din banii bucureștenilor trei salarii, după ce a fost angajată de primarul Firea ca președinte al Consiliului de Administrație (CA) al RATB, administrator la Compania de Dezvoltare Durabilă și președinte al CA de la Compania de Pază a Municipiului București.
     * Comisia de buget din Senat a decis eliminrea supraaccizei la carburanți
     Comisia de buget a Senatului a decis, marți, eliminarea majorării accizei la carburanți, potrivit News.ro. Articolul privind majorarea a fost eliminat, la propunerea PNL. Guvernul a aprobat, în ședința din 30 august, majorarea accizelor la carburanți în două etape - de la 15 septembrie și 1 octombrie, iar ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanți - benzină cu plumb, fără plumb și motorină. El susținea că această majorare se produce în etape "pentru a nu crea un șoc la nivelul consumului care poate genera creșteri de preț, automat scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Chinezii cumpără un procesator de carne din Transilvania cu afaceri de 95 milioane de euro
     Companiile chinezești încep să cumpere masiv active în Europa de Est, iar România a intrat pe radarul investițiilor. Grupul chinez WH Group, cu afaceri de 21 mld. euro și activ în domeniul procesării cărnii, cumpără prin filiala Smithfield Foods companiile active în piața mezelurilor Elit și Vericom 2001 din județul Alba, de la antreprenorul român Dorin Mateiu. Cele două companii aveau anul trecut cu­mulat afaceri de 95 de milioane de euro și aproape 1.400 de angajați. Smithfield are pe piața locală atât ferme de creștere a porcilor, cât și activități de pro­cesa­re a cărnii, compa­niile deținute de companie în România având afaceri cumulate de peste 350 de milioane de euro, conform estimărilor ZF. Tranzacția este prima în care un grup chinez cumpără o afacere românească și dă încă un semnal că investitorii chinezi sunt interesați de piața est-europeană.
     * Veniturile din TVA au crescut spectaculos în august, cu 20%.
     Veniturile din TVA din august (care reflectă vânzările din iulie) au făcut un salt de 19,2%, comparativ cu august 2016, peste creșterea înregistrată la veniturile din contribuțiile de asigurări (plus 18,4%) și la impozitul pe salarii și venit (plus 7,8%). Însă veniturile totale rămân încă la un nivel foarte slab, spun economiștii. În primele opt luni din an veniturile din TVA au fost în scădere cu 1,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea s-a mai atenuat însă față de primele șapte luni, când a fost de 4,6%, și asta pentru că în august încasările nete din TVA (pe vânzările din iulie) au crescut cu 19,2% față de august 2016. În august încasările din TVA au fost de 5 mld. de lei, cu 800 de mil. lei peste încasările din august 2016.
     * Dobânzile continuă ascensiunile! Robor la 3 luni a urcat la maximul din ultimii doi ani și crește accelerat
     Indicele Robor cu scadență la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut ieri la 1,14%, maximul din ultimii doi ani. Un nivel mai ridicat al Robor la trei luni s-a înregistrat pe 6 noiembrie 2015. Pe 25 august, în urmă cu o lună, indicele Robor la 3 luni era de 0,90%, în timp ce luni era de 1,11%. Și indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 1,25%, de la 1,09 pe 25 august. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0149
2,3697
3,0804
4,9729
0,1804
0,6226
0,2199
4,6346
5,2711
1,4767
3,5016
0,2275
0,4742
1,0989
0,0667
0,4662
1,0163
3,9285
0,2943
1,1755
0,5945
0,0613
0,3603
0,2053
2,7598
0,0389
0,1420
1,0696
0,6141
0,1208
158,8245
5,5552
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  details
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
.