BURSA 27.09.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Iohannis reacționează dur: Shhaideh și Plumb ar fi trebuit să demisioneze
     Președintele Klaus Iohannis susține că Sevil Shahideh și Rovana Plumb ar trebui să demisioneze sau să fie demise din Guvernul Tudose după ce procurorii au început cercetarea în dosarul Belina. Șeful statului l-a criticat și pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta a spus că procurorii DNA și-au depășit atribuțiile când au decis să ancheteze hotărârile de guvern prin care lacul Belina a fost trecut la CJ Teleroman. Domnul ministru Toader a confundat poziția de acum cu poziția de rector pe care a avut-o înainte. Din postura de minsitru al Jsutiției, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act care să corecteze codul de procedură civilă. Mi se pare inadecvată abordarea domnului ministru. Sunt mulțumit de activitatea DNA.
     * Surse: "Split TVA" a fost omorât după ce ministrul Finanțelor a fost "urecheat" de parlamentarii PSD
     Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a fost pus la zid, luni seară, de către deputații PSD, care i-au reproșat măsura "TVA split". A doua zi, senatorii social-democrați au omorât măsura Guvernului în Comisia de buget-finanțe. Potrivit unor surse din PSD, cei mai vocali parlamentari PSD au fost Cătălin Rădulescu și Adrian Solomon, recunoscuți pentru temperamentul coleric. Cei doi i-au reproșat lui Ionțu Mișa "atitudinea arogantă" și faptul că nu reușește să explice rațiunea unei astfel de măsuri. Drept urmare, ieri, în Comisia de buget-finanțe a Senatului, PSD a depus un amendament-surpriză la ordonanța de "split TVA". Plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opțional din 2018 și obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcțional.
     * A venit decontul: dezmățul bugetar ne apropie de perioada crizei economice
     Statul a ajuns să cheltuie 65% din veniturile pe care le încasează pe salariile bugetarilor și pe pensii. Acesta este cel mai înalt nivel din perioada 2009 - 2010 încoace, când țara noastră a împrumutat bani de la Fondul Monetar Internațional pentru a-și susține cheltuielile curente. Execuția bugetară pe primele opt luni arată că statul a avut venituri bugetare de 160,4 miliarde de lei, însă a cheltuit cu mult peste posibilități, respectiv 166,9 miliarde de lei. Astfel, statul a cheltuit cu 6,5 miliarde de lei mai mult decât a încasat, ceea ce ne duce la un deficit bugetar din ianuarie până în august de 0,78% din PIB. Ceea ce este, însă, îngrijorător, este modul în care cheltuie Guvernul banii. Potrivit cifrelor publicate de Finanțe, din cele 160 de miliarde de lei încasate în primele opt luni ale acestui an, 44,9 de miliarde de lei s-au dus pe cheltuieli de personal, adică pe salariile bugetarilor.
     * Revine taxa de mediu. Impozitul mixt pe care îl pregătește statul pentru șoferii români
     Sute de mii de români care abia și-au cumpărat o mașină la mâna a doua încurajați fix de autorități primesc o lovitură năucitoare. Revine taxa de mediu. O spune chiar șeful Administrației Fondului de Mediu care vorbește despre un impozit mixt. Cei vizați vor plăti o parte la înmatricularea mașinii și o parte sub forma unei taxe anuale, în funcție de emisiile de poluare. Cu alte cuvinte, cei care au mașini vechi vor da atât de mult încât vor renunța la ele. Potrivit unor estimări, în acest an, românii vor înmatricula peste o jumătate de milion de mașini la mâna a doua aduse din vestul Europei. Dacă anul trecut, o mașină care circulă pe drumurile publice avea în medie 13 ani, în acest an vârsta medie a unei mașini este de 14 ani.
     * Se scumpește energia electrică de la 1 octombrie. Soarta gazelor se decide joi
     Prețul energiei electrice va crește pentru populație, de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pe lună la un consum de 100 kWh, a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În ceea ce privește scumpirea gazelor, instituția a amânat decizia pentru joi, deși marți vicepreședintele ANRE Emil Calotă a anunțat o majorare de 6%. Prețul energiei electrice va crește pentru populație, de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pe lună la un consum de 100 kWh, a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În ceea ce privește scumpirea gazelor, instituția a amânat decizia pentru joi, deși marți vicepreședintele ANRE Emil Calotă a anunțat o majorare de 6%.
     * Dosarul Microsoft III: DNA a pus sechestru asigurator pe bunurile lui Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Călin Tatomir și Gabriel Sandu
     Oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost aduși la Direcția Națională Anticorupție și li s-a pus sechestru pe avere, pentru recuperarea prejudiciului de 51 de milioane de euro din dosarul "Microsoft III". Procurorii au mai pus astăzi sechestrul asigurator și pe bunuri ale fostului șef Microsoft România, Călin Tatomir și ale fostului ministru Gabriel Sandu. Potrivit unui comunicat DNA, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani aflate în conturi bancare, asupra unor bunuri și părți sociale, deținute de Claudiu Florică și Dinu Pescariu, reprezentanți în fapt/drept ai D.Con-Net AG, Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale .
     * Are Coreea de Nord cu adevărat capacitatea de a doborî bombardierele americane?
     Coreea de Nord consideră unul dintre recentele comentarii ale președintelui Trump pe Twitter a fi, în fapt, o declarație de război. În acest caz, Phenianul a afirmat că va răspunde, cel mai probabil încercând să lovească bombardierele armatei americane. În weekendul trecut, Pentagonul și-a etalat puterea militară, trimițând câteva bombardiere strategice B-1B Lancer deasupra apelor internaționale din estul Coreei de Nord. Acum există probabilitatea ca regimul lui Kim Jong-un să încerce, în mod serios, să doboare bombardierele americane. Pe de altă parte, Phenianul are mijloace limitate la dispoziție pentru a reuși acest lucru. Aviația militară a Coreei de Nord are în dotare doar câteva avioane de vânătoare, relativ moderne, incluzând aici versiuni vechi ale MiG-29 Fulcrum și MiG-23 Flogger ce ar putea amenința avioanele militare americane.
     * BANCHERUL
     * Regulamentul BNR nr. 20/2009 privind restricțiile de creditare impuse IFN-urilor
     In Monitorul Oficial al României nr. 760 din 25 septembrie 2017 a apărut Regulamentul BNR pentru modificarea si completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr.20/2009 privind Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), care se va aplica de la 1 octombrie, emis cu scopul de a restricționa creditele cu dobânzi mari acordate de IFN-uri, mai cu seama de cele care activează online, care urmează a fi supravegheate prudențial de BNR. Piața creditelor online, pe care activează in jur de 17 IFN-uri, este estimata la peste un milion de contracte anual, in valoare de aproximativ 300 milioane lei, valoarea medie a unui împrumut fiind de 300 de lei, rambursat de regula in 30 de zile.
     * COTIDIANUL
     * Culisele arestărilor și demolărilor politice - Cornel Nistorescu
     Cine își imaginează că atacurile disperate ale lui Victor Ponta la adresa unui fost coleg de partid, dar mai ales de înțelegeri și aranjamente politice, vin numai din subconștientul său turbionar se înșală. Victor Ponta se poartă de parcă și el ar fi o voce a serviciilor secrete, măcar românești, și că a fost implicat, direct sau mai subtil, în campania anti-Dragnea. Circulă zvonul că aceleași forțe bine orchestrate se pregătesc să dea asaltul și asupra CCR (Curții Constituționale a României). Dosarele judecătorilor care nu răspund la comenzile Binomului umplu sertarele de la DNA și se anunță ca priorități ale perioadei următoare. Tandemul săsesc al puterii din România, adică Iohannis-Hellvig, n-a făcut decît să își instaleze în posturi-cheie oamenii de încredere și, feriți de lumina reflectoarelor, să-și creeze o nouă unitate în SRI, centrată pe curățarea clasei politice.
     * Macron rupe UE: "aroganță" franceză sau necesitate?
     "Europa are deja mai multe viteze, deci să nu ne fie frică să o spunem! Să mergem către această diferențiere. Niciun stat nu trebuie să le împiedice pe celelalte să meargă mai repede și mai departe. Ideea că cei care vor mai puțin îi pot bloca pe ceilalți este o erezie", a spus președintele Emmanuel Macron la Universitatea Sorbona, în prezentarea planului său pentru reformarea UE, pe care îl va detalia la Summitul UE de la Tallinn, la finalul săptămânii. Mesajul către țările estice este unul edulcorat de "ideea că cei care vor mai puțin nu îi pot bloca pe ceilalți", o exprimare care lasă o portiță deschisă către țările estice care vor mai multa integrare. În realitate, noua Europă a lui Macron este una în care Franța și Germania vor intra în viteza a cincea, scrie L'Express.
     * CURENTUL
     * Firea amenință singurul producător român de autobuze cu tribunalul
     După ce singurul producător român de autobuze s-a plâns guvernului că nu poate participa la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru achiziționarea a 400 de autobuze fiindcă oamenii lui Firea au imaginat condiții mult prea restrictive, primăria a postat pe site-ul pmb.ro câteva precizări, evidențiind prin îngroșarea amenințătoare a literelor că "Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor afirmații defăimătoare". De altfel Firea cel mai bine știe să amenințe după cum a constatat definitiv și irevocabil și Înalta Curte care i-a menținut amenda aplicată de procurori pentru amenințarea unui membru CNA.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Continuă scandalul autobuzelor din București
     "Documentația de atribuire întocmită de Municipiul București pentru achiziția a 400 de autobuze urbane pentru transportul public de călători respectă întru totul dispozițiile legale în materia achizițiilor sectoriale, fiind validată și publicată de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP)", se arată într-un comunicat al Primăriei. Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor afirmații defăimătoare. Cerința de a achiziționa toate aceste tipuri de autobuze sub aceeași marcă, a unui singur producător, este fundamentată din punct de vedere tehnic și economic, susține Primăria.
     * "Trăiri plastice", tușe de culoare și expresivitate
     La Sala de expoziții de artă "Constantin Brâncuși", de la Palatul Parlamentului, iubitorii picturii mai pot admira, până sâmbătă, 30 septembrie, expoziția colectivă (cu vânzare) intitulată "Trăiri plastice", unde expun zeci de artiști, membri ai Asociației Artiștilor Plastici. Expoziția este deschisă zilnic între orele 10-17, iar intrarea este liberă. Iubitorii picturii (și ai artelor, în general) pot astfel să evadeze din cotidian și din banal pentru un timp (timp considerabil, având în vedere că este o expoziție destul de amplă) și, de ce nu, pot achiziționa lucrările favorite, susținând astfel artiștii care le-au creat și adăugând în colecțiile lor noi exponate.
     * La o zi după ce a provocat un seism în viața politică a Germaniei, în AfD încep lupte interne între diferite orientări strategice
     Luni, la doar 15 ore de la scrutinul legislativ de duminică, o conferință de presă a Partidului populist Alternativa pentru Germania, organizată pentru a sărbători rezultatele surprinzător de bune obținute de candidații AfD, s-a transformat într-un conflict direct între reprezentanții diverselor opțiuni strategice în acțiunea viitoare a partidului și a deputaților săi în Bundestag. Spre surprinderea tuturor, Frauke Petry, copreședintă AfD, a anunțat că se distanțează de restul partidului, căruia îi reproșează o "derivă spre Dreapta". "Eu nu voi face parte dintr-un grup parlamentar al AfD", a anunțat scurt dna Petry înainte de a părăsi sala de conferințe. Surse din interiorul partidului cred că decizia dnei Petry ar putea antrena scindarea partidului între partea de Est și partea de Vest.
     * Am pierdut 6,5 miliarde lei
     Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat, pe 25 septembrie, execuția bugetului general consolidat aferentă primelor opt luni ale anului. Execuția bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei, respectiv 0,78% din PIB, față de deficitul de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,41% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016. Conform informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,4 miliarde lei, reprezentând 19,2% din PIB, au fost cu 8,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Dosarul tatălui lui Kövesi, rămas în sertarul șefului ANI, până în ziua CLASĂRII
     Dosarul procurorului Ioan Lascu, tatăl șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, a rămas nelucrat mai mulți ani, până a fost clasat. Fostului șef ANI, Horia Georgescu, ar fi fost cel care a înlesnit acest lucru. Acesta a fost arestat de Kövesi. Ioan Lascu, tatăl lui Kövesi, fost procuror-șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș, a fost anchetat în 2009, după ce și-a depus declarația de interese, dar nu și cea de avere. Însă dosarul deschis pe numele tatălui lui Kövesi a rămas în sertarul lui Horia Georgescu, șeful ANI de la acea vreme până în 2015, când a venit ziua prescrierii, pentru că faptele s-au clasat, informează Antena 3. La două săptămâni distanță, Laura Codruța Kövesi îl arestează pe Horia Georgescu.
     * O nouă ZI LIBERĂ pentru elevi și profesori în luna octombrie
     Ziua Educației se va sărbători pe 5 octombrie, astfel cadrele didactice împreună cu elevii lor vor avea prilej de relaxare pentru că nu se vor ține cursuri. Fiecare școală va decide ce se va face în acea zi. Anul trecut, cele mai multe școli din București și din țară au fost închise pe 5 octombrie, dar au fost și școli unde au fost organizate diferite activități. Românii vor mai avea parte de alte patru zile libere, de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, sărbătoare legală, va pica în acest an joia, fiind urmată de o altă zi liberă, de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Cele două sărbători legale sunt urmate de weekend, astfel că angajații vor avea parte de o altă minivacanță de 4 zile.
     * Băsescu reacționează la declarațiile lui Iohannis: "Face aceeași GREȘEALĂ pe care am făcut-o eu 10 ani"
     Traian Băsescu a reacționat la ultimele declarații pe care Klaus Iohannis le-a dat la Cotroceni cu privire scandalurile din justiție din ultima vreme. Fostul președinte al României consideră că ieșirea de la Cotroceni a lui Iohannis este total greșită. "Face aceeași greșeală pe care am făcut-o eu 10 ani! Să apăr, fără rezerve, justiția, în ansamblul ei, și DNA, în mod deosebit. În justiție nu e doar un "Portocală" (n.r. porecla procurorului Mircea Negulescu, fost la DNA Ploiești), ci livezi de "Portocală".", a spus Traian Băsescu la TVR 1.
     * Ce salariu primește lunar șefa ANM
     ANM (Agenția Națională de Meteorologie) s-a bucurat de foarte multă atenție în ultima vreme, grație prăpădului de la Timișoara și furtuna care a speriat pe toată lumea. Dar puțini sunt cei care știu că la conducerea acestei instituții de stat se află o doamnă care câștigă lunar o sumă la care mulți români doar visează. Conform declarației de avere, în anul precedent, Elena Mateescu a primit din salariul aferent funcției de director general suma de 107.225 lei, adică aproape 9.000 lei pe luna. Ea și-a rotunjit veniturile cu peste 24.000 lei din indemnizația de membru corespondent al ASAS (Academia de Științe Agricole și Silvice) și cu 2.433 lei din cea de cadru didactic la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Toamna vine cu scumpiri pe bandă rulantă: vom plăti cu 6% mai mult la gaze
     Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului, a declarat, marți, Emil Calotă, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților. "În acest moment, Comitetul de reglementare de la care am plecat pentru a fi aici ia în calcul elementele apărute în piața de gaze naturale și impactul pe care costurile cu care operatorii de distribuție și furnizare au venit către noi", a spus Calotă. Potrivit acestuia, ANRE va recunoaște doar cel mai bun cost de pe bursă pentru furnizori.
     * Sebastian Ghiță. audiat prin videoconferință de Tribunalul Prahova
     Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost audiat prin videoconferință, marți, la Tribunalul Prahova în dosarul în care DNA Ploiești a cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia în speța în care este cercetat alături de cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herțanu. Surse judiciare au declarat că Ghiță a fost prezent la audierea prin videoconferință și și-a menținut declarațiile date în cursul urmăririi penale efectuate în acest dosar. Instanța a rămas în pronunțare asupra cererii DNA privind emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele omului de afaceri.
     * Românii preferă depozitele, nu investițiile
     Populația continuă să ducă banii la bancă, în ciuda dobânzilor negative. Fenomenul se manifestă și la firme, care preferă să țină banii la bancă, în loc să-i investească. Depozitele românilor, firme și persoane fizice, au crescut în luna august 2017 cu 1,6% față de luna iulie 2017, până la nivelul de 284,962 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au scăzut cu 0,2%, până la 107,535 miliarde de lei, iar cele ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au crescut cu 4,4%, până la 86,272 miliarde de lei. Conform BNR, depozitele în valută ale românilor, exprimate în lei, au crescut cu 1,2%, până la nivelul de 91,154 miliarde de lei, exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,6%, până la 19,856 miliarde de euro.
     * NATIONAL
     * Mitinguri "#rezist" doar pana in iulie 2018!
     Manipulare sau pură informare, cert este ca structurile specializate se pregătesc pentru un nou val de proteste, anumite mișcări politice extrem de bine calculate urmând a scoate din nou oamenii in stradă. De aceasta dată, protestele "tinerilor frumoși si liberi" ar urma sa fie concentrate in București si Timișoara. Iar principalul actor politic care nu doar ca nu va mai încuraja astfel de ample mișcări de strada ce pot fi lesne deturnate, dar probabil va spune "stop game" este chiar șeful statului. Care, începând cu luna iulie a anului viitor, va reprezenta România in "Troică" unde, alături de Austria si Finlanda, va asigura buna funcționare a Uniunii Europene.
     * Statul face bani grei din scumpirea carburanților
     Daca in momentul anunțării intenției creșterii accizei, premierul Mihai Tudose vorbea de masuri împotriva companiilor care majorează preturile, mai nou, ministrul de finanțe, Ionuț Misa, a lăsat-o mai moale. Normal, creșterea de preț se regăsește într-o creștere a profitului companiilor si, implicit, in impozitul pe profit plătit. Care ajunge la bugețel...Bref, din majorarea prețului carburanților, singurul care are de câștigat este doar statul . Iar de pierdut au doar consumatorii, care ar fi cei care plătesc integral nota de plată impusă de Guvern prin majorarea accizelor.
     * PUTEREA
     * Document oficial: Kövesi, Coldea și Maior au fost acasă la Oprea în seara alegerilor!
     Antena 3 a prezentat un document oficial care vine în sprijinul mărturiilor lui Dan Andronic că Laura Kovesi, alături de Maior, Coldea, Iordănescu au fost în sufrageria lui Gabriel Oprea în seara alegerilor din 2009. "Probele testimonial administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuința martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kövesi, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu au participat la un eveniment de natură privată, la invitația acestuia, nefiind inițiată nicio operațiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidențiale", se arată în documentul semnat de Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație șu Justiție.
     * Băsescu face lumina în scandalul Belina: "Ținta nu e Dragnea, e robinetul"
     Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că miza cea mai importantă a recentului scandal din PSD, cel al Lacului Belina nu este președintele Liviu Dragnea, ci rețeaua, robinetul de bani pe care acesta i-ar furniza pentru oamenii săi din teritoriu. "Nu avea ce căuta in penal cu dosarul Belina, ci in contencios-administrativ, nu a respectat o lege organică, e trafic de influentă, procurorii scapă cu acest abuz in serviciu. Voi toți aveți fixul ăsta că ținta e Dragnea. Aici avem închiderea robinetului pentru baronii locali ai lui Dragnea, iar Sevil dă bani in teritoriu, dacă Dragnea nu mai are omul lui la minister, ar fi foarte greu să-si servească oamenii. Miza nu este să-l aresteze pe Dragnea, ci să-i ia robinetul", a declarat Traian Băsescu la TVR1.
     * ROMANIA LIBERA
     * Lefuri de bancher în firmele lui Firea
     Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat peste 81 de milioane de euro de la Consiliul General al Municipiului București pentru majorarea capitalului social a opt firme din subordinea muncipalității. Cele opt companii solicită și împrumuturi de peste 15 milioane de euro pentru a plăti salariile a 4.000 de persoane nou-angajate. Fiecare șef de companie va primi un salariu lunar de peste 12.000 lei pe lună, adică în jur de 2.500 euro. De exemplu, Speranța Cliseru (fostă angajată loială a primarului Pandele de la Voluntari) primește din banii bucureștenilor trei salarii, după ce a fost angajată de primarul Firea ca președinte al Consiliului de Administrație (CA) al RATB, administrator la Compania de Dezvoltare Durabilă și președinte al CA de la Compania de Pază a Municipiului București.
     * Comisia de buget din Senat a decis eliminrea supraaccizei la carburanți
     Comisia de buget a Senatului a decis, marți, eliminarea majorării accizei la carburanți, potrivit News.ro. Articolul privind majorarea a fost eliminat, la propunerea PNL. Guvernul a aprobat, în ședința din 30 august, majorarea accizelor la carburanți în două etape - de la 15 septembrie și 1 octombrie, iar ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanți - benzină cu plumb, fără plumb și motorină. El susținea că această majorare se produce în etape "pentru a nu crea un șoc la nivelul consumului care poate genera creșteri de preț, automat scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Chinezii cumpără un procesator de carne din Transilvania cu afaceri de 95 milioane de euro
     Companiile chinezești încep să cumpere masiv active în Europa de Est, iar România a intrat pe radarul investițiilor. Grupul chinez WH Group, cu afaceri de 21 mld. euro și activ în domeniul procesării cărnii, cumpără prin filiala Smithfield Foods companiile active în piața mezelurilor Elit și Vericom 2001 din județul Alba, de la antreprenorul român Dorin Mateiu. Cele două companii aveau anul trecut cu­mulat afaceri de 95 de milioane de euro și aproape 1.400 de angajați. Smithfield are pe piața locală atât ferme de creștere a porcilor, cât și activități de pro­cesa­re a cărnii, compa­niile deținute de companie în România având afaceri cumulate de peste 350 de milioane de euro, conform estimărilor ZF. Tranzacția este prima în care un grup chinez cumpără o afacere românească și dă încă un semnal că investitorii chinezi sunt interesați de piața est-europeană.
     * Veniturile din TVA au crescut spectaculos în august, cu 20%.
     Veniturile din TVA din august (care reflectă vânzările din iulie) au făcut un salt de 19,2%, comparativ cu august 2016, peste creșterea înregistrată la veniturile din contribuțiile de asigurări (plus 18,4%) și la impozitul pe salarii și venit (plus 7,8%). Însă veniturile totale rămân încă la un nivel foarte slab, spun economiștii. În primele opt luni din an veniturile din TVA au fost în scădere cu 1,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea s-a mai atenuat însă față de primele șapte luni, când a fost de 4,6%, și asta pentru că în august încasările nete din TVA (pe vânzările din iulie) au crescut cu 19,2% față de august 2016. În august încasările din TVA au fost de 5 mld. de lei, cu 800 de mil. lei peste încasările din august 2016.
     * Dobânzile continuă ascensiunile! Robor la 3 luni a urcat la maximul din ultimii doi ani și crește accelerat
     Indicele Robor cu scadență la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut ieri la 1,14%, maximul din ultimii doi ani. Un nivel mai ridicat al Robor la trei luni s-a înregistrat pe 6 noiembrie 2015. Pe 25 august, în urmă cu o lună, indicele Robor la 3 luni era de 0,90%, în timp ce luni era de 1,11%. Și indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 1,25%, de la 1,09 pe 25 august. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Sport, 20:35
CM RUSIA
     Franța este noua campioană mondială! Președinți, soții de președenți și alți înalți oficiali au luat cu asalt tribunele stadionului Lujniki să vadă de la fața locului cine este noua regină a fotbalului mondial. Dincolo de fotbal, o poză cu tricoul/fularul echipei naționale îți poate aduce uneori un nou mandat. De această dată a profitat francezul Emmanuel Macron, deși, având în vedere surpriza de până în ultimul act, nici doamna Kolinda Kitarovic nu se poate plânge că nu a avut parte de ceva campanie...fotbalistică.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:55
THERESA MAY:
     Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat ieri pentru BBC că președintele american Donald Trump i-a spus că ar trebui să dea în judecată Uniunea Europeană în loc să negocieze. Președintele american a declarat la conferința comună de presă susțină vineri la Londra că i-a făcut o sugestie Theresei May, pe care ea a găsit-o prea "brutală", relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 14:55
     Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, solicită demisia ministrului Culturii, George Ivașcu, pe motiv că "majoritatea toxică PSD-ALDE a îngropat definitiv și irevocabil Centenarul". Acesta se arată deranjat de faptul că evenimentele legate de Centenar sunt lipsite de transparență, iar criteriile de selecția a acestora nu au fost niciodată făcute publice, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 13:28
ONU:
     
     Numărul civililor uciși în războiul din Afganistan a atins un record în prima jumătate a anului 2018, a transmis Organizația Națiunilor Unite. Au fost înregistrate 1.692 de decese, iar principalele cauze au fost atacurile militanților și cele sinucigașe cu bombă, informează BBC.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 12:02
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE:
     Ministerul Afacerilor Interne a atribuit Renault Commercial Roumanie acorduri cadru de furnizare de autovehicule în valoare de 28,93 milioane lei (6,21 milioane euro), fără TVA, potrivit unui anunț publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
12.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut semnificativ ieri, pe fondul escaladării războiului comercial dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
12.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un volum de tranzacționare de 64,27 milioane de lei, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, peste cel din ședința...  click să citești tot articolul
11.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, pentru a șasea zi la rând, traderii punând în plan secund temerile legate de războiul comercial global, în condițiile în care începe sezonul...  click să citești tot articolul
10.07.2018
BVB
     * Transfer cu 7,46% din Carbochim
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut un debut pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, singurul coș de acțiuni care a încheiat prima...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 13 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9568
2.3821
3.0381
3.9900
0.1797
0.6249
0.2239
4.6589
5.2601
1.4350
3.5602
0.2397
0.4912
1.0764
0.0643
0.4492
0.8249
4.0064
0.2999
1.0319
0.5979
0.0585
0.3539
0.2103
2.6998
0.0395
0.1528
1.0907
0.6298
0.1202
159.9299
5.6195
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
.