CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 27.09.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Iohannis reacționează dur: Shhaideh și Plumb ar fi trebuit să demisioneze
     Președintele Klaus Iohannis susține că Sevil Shahideh și Rovana Plumb ar trebui să demisioneze sau să fie demise din Guvernul Tudose după ce procurorii au început cercetarea în dosarul Belina. Șeful statului l-a criticat și pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta a spus că procurorii DNA și-au depășit atribuțiile când au decis să ancheteze hotărârile de guvern prin care lacul Belina a fost trecut la CJ Teleroman. Domnul ministru Toader a confundat poziția de acum cu poziția de rector pe care a avut-o înainte. Din postura de minsitru al Jsutiției, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act care să corecteze codul de procedură civilă. Mi se pare inadecvată abordarea domnului ministru. Sunt mulțumit de activitatea DNA.
     * Surse: "Split TVA" a fost omorât după ce ministrul Finanțelor a fost "urecheat" de parlamentarii PSD
     Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a fost pus la zid, luni seară, de către deputații PSD, care i-au reproșat măsura "TVA split". A doua zi, senatorii social-democrați au omorât măsura Guvernului în Comisia de buget-finanțe. Potrivit unor surse din PSD, cei mai vocali parlamentari PSD au fost Cătălin Rădulescu și Adrian Solomon, recunoscuți pentru temperamentul coleric. Cei doi i-au reproșat lui Ionțu Mișa "atitudinea arogantă" și faptul că nu reușește să explice rațiunea unei astfel de măsuri. Drept urmare, ieri, în Comisia de buget-finanțe a Senatului, PSD a depus un amendament-surpriză la ordonanța de "split TVA". Plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opțional din 2018 și obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcțional.
     * A venit decontul: dezmățul bugetar ne apropie de perioada crizei economice
     Statul a ajuns să cheltuie 65% din veniturile pe care le încasează pe salariile bugetarilor și pe pensii. Acesta este cel mai înalt nivel din perioada 2009 - 2010 încoace, când țara noastră a împrumutat bani de la Fondul Monetar Internațional pentru a-și susține cheltuielile curente. Execuția bugetară pe primele opt luni arată că statul a avut venituri bugetare de 160,4 miliarde de lei, însă a cheltuit cu mult peste posibilități, respectiv 166,9 miliarde de lei. Astfel, statul a cheltuit cu 6,5 miliarde de lei mai mult decât a încasat, ceea ce ne duce la un deficit bugetar din ianuarie până în august de 0,78% din PIB. Ceea ce este, însă, îngrijorător, este modul în care cheltuie Guvernul banii. Potrivit cifrelor publicate de Finanțe, din cele 160 de miliarde de lei încasate în primele opt luni ale acestui an, 44,9 de miliarde de lei s-au dus pe cheltuieli de personal, adică pe salariile bugetarilor.
     * Revine taxa de mediu. Impozitul mixt pe care îl pregătește statul pentru șoferii români
     Sute de mii de români care abia și-au cumpărat o mașină la mâna a doua încurajați fix de autorități primesc o lovitură năucitoare. Revine taxa de mediu. O spune chiar șeful Administrației Fondului de Mediu care vorbește despre un impozit mixt. Cei vizați vor plăti o parte la înmatricularea mașinii și o parte sub forma unei taxe anuale, în funcție de emisiile de poluare. Cu alte cuvinte, cei care au mașini vechi vor da atât de mult încât vor renunța la ele. Potrivit unor estimări, în acest an, românii vor înmatricula peste o jumătate de milion de mașini la mâna a doua aduse din vestul Europei. Dacă anul trecut, o mașină care circulă pe drumurile publice avea în medie 13 ani, în acest an vârsta medie a unei mașini este de 14 ani.
     * Se scumpește energia electrică de la 1 octombrie. Soarta gazelor se decide joi
     Prețul energiei electrice va crește pentru populație, de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pe lună la un consum de 100 kWh, a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În ceea ce privește scumpirea gazelor, instituția a amânat decizia pentru joi, deși marți vicepreședintele ANRE Emil Calotă a anunțat o majorare de 6%. Prețul energiei electrice va crește pentru populație, de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pe lună la un consum de 100 kWh, a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În ceea ce privește scumpirea gazelor, instituția a amânat decizia pentru joi, deși marți vicepreședintele ANRE Emil Calotă a anunțat o majorare de 6%.
     * Dosarul Microsoft III: DNA a pus sechestru asigurator pe bunurile lui Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Călin Tatomir și Gabriel Sandu
     Oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost aduși la Direcția Națională Anticorupție și li s-a pus sechestru pe avere, pentru recuperarea prejudiciului de 51 de milioane de euro din dosarul "Microsoft III". Procurorii au mai pus astăzi sechestrul asigurator și pe bunuri ale fostului șef Microsoft România, Călin Tatomir și ale fostului ministru Gabriel Sandu. Potrivit unui comunicat DNA, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani aflate în conturi bancare, asupra unor bunuri și părți sociale, deținute de Claudiu Florică și Dinu Pescariu, reprezentanți în fapt/drept ai D.Con-Net AG, Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale .
     * Are Coreea de Nord cu adevărat capacitatea de a doborî bombardierele americane?
     Coreea de Nord consideră unul dintre recentele comentarii ale președintelui Trump pe Twitter a fi, în fapt, o declarație de război. În acest caz, Phenianul a afirmat că va răspunde, cel mai probabil încercând să lovească bombardierele armatei americane. În weekendul trecut, Pentagonul și-a etalat puterea militară, trimițând câteva bombardiere strategice B-1B Lancer deasupra apelor internaționale din estul Coreei de Nord. Acum există probabilitatea ca regimul lui Kim Jong-un să încerce, în mod serios, să doboare bombardierele americane. Pe de altă parte, Phenianul are mijloace limitate la dispoziție pentru a reuși acest lucru. Aviația militară a Coreei de Nord are în dotare doar câteva avioane de vânătoare, relativ moderne, incluzând aici versiuni vechi ale MiG-29 Fulcrum și MiG-23 Flogger ce ar putea amenința avioanele militare americane.
     * BANCHERUL
     * Regulamentul BNR nr. 20/2009 privind restricțiile de creditare impuse IFN-urilor
     In Monitorul Oficial al României nr. 760 din 25 septembrie 2017 a apărut Regulamentul BNR pentru modificarea si completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr.20/2009 privind Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), care se va aplica de la 1 octombrie, emis cu scopul de a restricționa creditele cu dobânzi mari acordate de IFN-uri, mai cu seama de cele care activează online, care urmează a fi supravegheate prudențial de BNR. Piața creditelor online, pe care activează in jur de 17 IFN-uri, este estimata la peste un milion de contracte anual, in valoare de aproximativ 300 milioane lei, valoarea medie a unui împrumut fiind de 300 de lei, rambursat de regula in 30 de zile.
     * COTIDIANUL
     * Culisele arestărilor și demolărilor politice - Cornel Nistorescu
     Cine își imaginează că atacurile disperate ale lui Victor Ponta la adresa unui fost coleg de partid, dar mai ales de înțelegeri și aranjamente politice, vin numai din subconștientul său turbionar se înșală. Victor Ponta se poartă de parcă și el ar fi o voce a serviciilor secrete, măcar românești, și că a fost implicat, direct sau mai subtil, în campania anti-Dragnea. Circulă zvonul că aceleași forțe bine orchestrate se pregătesc să dea asaltul și asupra CCR (Curții Constituționale a României). Dosarele judecătorilor care nu răspund la comenzile Binomului umplu sertarele de la DNA și se anunță ca priorități ale perioadei următoare. Tandemul săsesc al puterii din România, adică Iohannis-Hellvig, n-a făcut decît să își instaleze în posturi-cheie oamenii de încredere și, feriți de lumina reflectoarelor, să-și creeze o nouă unitate în SRI, centrată pe curățarea clasei politice.
     * Macron rupe UE: "aroganță" franceză sau necesitate?
     "Europa are deja mai multe viteze, deci să nu ne fie frică să o spunem! Să mergem către această diferențiere. Niciun stat nu trebuie să le împiedice pe celelalte să meargă mai repede și mai departe. Ideea că cei care vor mai puțin îi pot bloca pe ceilalți este o erezie", a spus președintele Emmanuel Macron la Universitatea Sorbona, în prezentarea planului său pentru reformarea UE, pe care îl va detalia la Summitul UE de la Tallinn, la finalul săptămânii. Mesajul către țările estice este unul edulcorat de "ideea că cei care vor mai puțin nu îi pot bloca pe ceilalți", o exprimare care lasă o portiță deschisă către țările estice care vor mai multa integrare. În realitate, noua Europă a lui Macron este una în care Franța și Germania vor intra în viteza a cincea, scrie L'Express.
     * CURENTUL
     * Firea amenință singurul producător român de autobuze cu tribunalul
     După ce singurul producător român de autobuze s-a plâns guvernului că nu poate participa la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru achiziționarea a 400 de autobuze fiindcă oamenii lui Firea au imaginat condiții mult prea restrictive, primăria a postat pe site-ul pmb.ro câteva precizări, evidențiind prin îngroșarea amenințătoare a literelor că "Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor afirmații defăimătoare". De altfel Firea cel mai bine știe să amenințe după cum a constatat definitiv și irevocabil și Înalta Curte care i-a menținut amenda aplicată de procurori pentru amenințarea unui membru CNA.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Continuă scandalul autobuzelor din București
     "Documentația de atribuire întocmită de Municipiul București pentru achiziția a 400 de autobuze urbane pentru transportul public de călători respectă întru totul dispozițiile legale în materia achizițiilor sectoriale, fiind validată și publicată de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP)", se arată într-un comunicat al Primăriei. Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor afirmații defăimătoare. Cerința de a achiziționa toate aceste tipuri de autobuze sub aceeași marcă, a unui singur producător, este fundamentată din punct de vedere tehnic și economic, susține Primăria.
     * "Trăiri plastice", tușe de culoare și expresivitate
     La Sala de expoziții de artă "Constantin Brâncuși", de la Palatul Parlamentului, iubitorii picturii mai pot admira, până sâmbătă, 30 septembrie, expoziția colectivă (cu vânzare) intitulată "Trăiri plastice", unde expun zeci de artiști, membri ai Asociației Artiștilor Plastici. Expoziția este deschisă zilnic între orele 10-17, iar intrarea este liberă. Iubitorii picturii (și ai artelor, în general) pot astfel să evadeze din cotidian și din banal pentru un timp (timp considerabil, având în vedere că este o expoziție destul de amplă) și, de ce nu, pot achiziționa lucrările favorite, susținând astfel artiștii care le-au creat și adăugând în colecțiile lor noi exponate.
     * La o zi după ce a provocat un seism în viața politică a Germaniei, în AfD încep lupte interne între diferite orientări strategice
     Luni, la doar 15 ore de la scrutinul legislativ de duminică, o conferință de presă a Partidului populist Alternativa pentru Germania, organizată pentru a sărbători rezultatele surprinzător de bune obținute de candidații AfD, s-a transformat într-un conflict direct între reprezentanții diverselor opțiuni strategice în acțiunea viitoare a partidului și a deputaților săi în Bundestag. Spre surprinderea tuturor, Frauke Petry, copreședintă AfD, a anunțat că se distanțează de restul partidului, căruia îi reproșează o "derivă spre Dreapta". "Eu nu voi face parte dintr-un grup parlamentar al AfD", a anunțat scurt dna Petry înainte de a părăsi sala de conferințe. Surse din interiorul partidului cred că decizia dnei Petry ar putea antrena scindarea partidului între partea de Est și partea de Vest.
     * Am pierdut 6,5 miliarde lei
     Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat, pe 25 septembrie, execuția bugetului general consolidat aferentă primelor opt luni ale anului. Execuția bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei, respectiv 0,78% din PIB, față de deficitul de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,41% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016. Conform informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,4 miliarde lei, reprezentând 19,2% din PIB, au fost cu 8,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Dosarul tatălui lui Kövesi, rămas în sertarul șefului ANI, până în ziua CLASĂRII
     Dosarul procurorului Ioan Lascu, tatăl șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, a rămas nelucrat mai mulți ani, până a fost clasat. Fostului șef ANI, Horia Georgescu, ar fi fost cel care a înlesnit acest lucru. Acesta a fost arestat de Kövesi. Ioan Lascu, tatăl lui Kövesi, fost procuror-șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș, a fost anchetat în 2009, după ce și-a depus declarația de interese, dar nu și cea de avere. Însă dosarul deschis pe numele tatălui lui Kövesi a rămas în sertarul lui Horia Georgescu, șeful ANI de la acea vreme până în 2015, când a venit ziua prescrierii, pentru că faptele s-au clasat, informează Antena 3. La două săptămâni distanță, Laura Codruța Kövesi îl arestează pe Horia Georgescu.
     * O nouă ZI LIBERĂ pentru elevi și profesori în luna octombrie
     Ziua Educației se va sărbători pe 5 octombrie, astfel cadrele didactice împreună cu elevii lor vor avea prilej de relaxare pentru că nu se vor ține cursuri. Fiecare școală va decide ce se va face în acea zi. Anul trecut, cele mai multe școli din București și din țară au fost închise pe 5 octombrie, dar au fost și școli unde au fost organizate diferite activități. Românii vor mai avea parte de alte patru zile libere, de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, sărbătoare legală, va pica în acest an joia, fiind urmată de o altă zi liberă, de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Cele două sărbători legale sunt urmate de weekend, astfel că angajații vor avea parte de o altă minivacanță de 4 zile.
     * Băsescu reacționează la declarațiile lui Iohannis: "Face aceeași GREȘEALĂ pe care am făcut-o eu 10 ani"
     Traian Băsescu a reacționat la ultimele declarații pe care Klaus Iohannis le-a dat la Cotroceni cu privire scandalurile din justiție din ultima vreme. Fostul președinte al României consideră că ieșirea de la Cotroceni a lui Iohannis este total greșită. "Face aceeași greșeală pe care am făcut-o eu 10 ani! Să apăr, fără rezerve, justiția, în ansamblul ei, și DNA, în mod deosebit. În justiție nu e doar un "Portocală" (n.r. porecla procurorului Mircea Negulescu, fost la DNA Ploiești), ci livezi de "Portocală".", a spus Traian Băsescu la TVR 1.
     * Ce salariu primește lunar șefa ANM
     ANM (Agenția Națională de Meteorologie) s-a bucurat de foarte multă atenție în ultima vreme, grație prăpădului de la Timișoara și furtuna care a speriat pe toată lumea. Dar puțini sunt cei care știu că la conducerea acestei instituții de stat se află o doamnă care câștigă lunar o sumă la care mulți români doar visează. Conform declarației de avere, în anul precedent, Elena Mateescu a primit din salariul aferent funcției de director general suma de 107.225 lei, adică aproape 9.000 lei pe luna. Ea și-a rotunjit veniturile cu peste 24.000 lei din indemnizația de membru corespondent al ASAS (Academia de Științe Agricole și Silvice) și cu 2.433 lei din cea de cadru didactic la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Toamna vine cu scumpiri pe bandă rulantă: vom plăti cu 6% mai mult la gaze
     Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului, a declarat, marți, Emil Calotă, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților. "În acest moment, Comitetul de reglementare de la care am plecat pentru a fi aici ia în calcul elementele apărute în piața de gaze naturale și impactul pe care costurile cu care operatorii de distribuție și furnizare au venit către noi", a spus Calotă. Potrivit acestuia, ANRE va recunoaște doar cel mai bun cost de pe bursă pentru furnizori.
     * Sebastian Ghiță. audiat prin videoconferință de Tribunalul Prahova
     Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost audiat prin videoconferință, marți, la Tribunalul Prahova în dosarul în care DNA Ploiești a cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia în speța în care este cercetat alături de cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herțanu. Surse judiciare au declarat că Ghiță a fost prezent la audierea prin videoconferință și și-a menținut declarațiile date în cursul urmăririi penale efectuate în acest dosar. Instanța a rămas în pronunțare asupra cererii DNA privind emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele omului de afaceri.
     * Românii preferă depozitele, nu investițiile
     Populația continuă să ducă banii la bancă, în ciuda dobânzilor negative. Fenomenul se manifestă și la firme, care preferă să țină banii la bancă, în loc să-i investească. Depozitele românilor, firme și persoane fizice, au crescut în luna august 2017 cu 1,6% față de luna iulie 2017, până la nivelul de 284,962 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au scăzut cu 0,2%, până la 107,535 miliarde de lei, iar cele ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au crescut cu 4,4%, până la 86,272 miliarde de lei. Conform BNR, depozitele în valută ale românilor, exprimate în lei, au crescut cu 1,2%, până la nivelul de 91,154 miliarde de lei, exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,6%, până la 19,856 miliarde de euro.
     * NATIONAL
     * Mitinguri "#rezist" doar pana in iulie 2018!
     Manipulare sau pură informare, cert este ca structurile specializate se pregătesc pentru un nou val de proteste, anumite mișcări politice extrem de bine calculate urmând a scoate din nou oamenii in stradă. De aceasta dată, protestele "tinerilor frumoși si liberi" ar urma sa fie concentrate in București si Timișoara. Iar principalul actor politic care nu doar ca nu va mai încuraja astfel de ample mișcări de strada ce pot fi lesne deturnate, dar probabil va spune "stop game" este chiar șeful statului. Care, începând cu luna iulie a anului viitor, va reprezenta România in "Troică" unde, alături de Austria si Finlanda, va asigura buna funcționare a Uniunii Europene.
     * Statul face bani grei din scumpirea carburanților
     Daca in momentul anunțării intenției creșterii accizei, premierul Mihai Tudose vorbea de masuri împotriva companiilor care majorează preturile, mai nou, ministrul de finanțe, Ionuț Misa, a lăsat-o mai moale. Normal, creșterea de preț se regăsește într-o creștere a profitului companiilor si, implicit, in impozitul pe profit plătit. Care ajunge la bugețel...Bref, din majorarea prețului carburanților, singurul care are de câștigat este doar statul . Iar de pierdut au doar consumatorii, care ar fi cei care plătesc integral nota de plată impusă de Guvern prin majorarea accizelor.
     * PUTEREA
     * Document oficial: Kövesi, Coldea și Maior au fost acasă la Oprea în seara alegerilor!
     Antena 3 a prezentat un document oficial care vine în sprijinul mărturiilor lui Dan Andronic că Laura Kovesi, alături de Maior, Coldea, Iordănescu au fost în sufrageria lui Gabriel Oprea în seara alegerilor din 2009. "Probele testimonial administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuința martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kövesi, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu au participat la un eveniment de natură privată, la invitația acestuia, nefiind inițiată nicio operațiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidențiale", se arată în documentul semnat de Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație șu Justiție.
     * Băsescu face lumina în scandalul Belina: "Ținta nu e Dragnea, e robinetul"
     Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că miza cea mai importantă a recentului scandal din PSD, cel al Lacului Belina nu este președintele Liviu Dragnea, ci rețeaua, robinetul de bani pe care acesta i-ar furniza pentru oamenii săi din teritoriu. "Nu avea ce căuta in penal cu dosarul Belina, ci in contencios-administrativ, nu a respectat o lege organică, e trafic de influentă, procurorii scapă cu acest abuz in serviciu. Voi toți aveți fixul ăsta că ținta e Dragnea. Aici avem închiderea robinetului pentru baronii locali ai lui Dragnea, iar Sevil dă bani in teritoriu, dacă Dragnea nu mai are omul lui la minister, ar fi foarte greu să-si servească oamenii. Miza nu este să-l aresteze pe Dragnea, ci să-i ia robinetul", a declarat Traian Băsescu la TVR1.
     * ROMANIA LIBERA
     * Lefuri de bancher în firmele lui Firea
     Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat peste 81 de milioane de euro de la Consiliul General al Municipiului București pentru majorarea capitalului social a opt firme din subordinea muncipalității. Cele opt companii solicită și împrumuturi de peste 15 milioane de euro pentru a plăti salariile a 4.000 de persoane nou-angajate. Fiecare șef de companie va primi un salariu lunar de peste 12.000 lei pe lună, adică în jur de 2.500 euro. De exemplu, Speranța Cliseru (fostă angajată loială a primarului Pandele de la Voluntari) primește din banii bucureștenilor trei salarii, după ce a fost angajată de primarul Firea ca președinte al Consiliului de Administrație (CA) al RATB, administrator la Compania de Dezvoltare Durabilă și președinte al CA de la Compania de Pază a Municipiului București.
     * Comisia de buget din Senat a decis eliminrea supraaccizei la carburanți
     Comisia de buget a Senatului a decis, marți, eliminarea majorării accizei la carburanți, potrivit News.ro. Articolul privind majorarea a fost eliminat, la propunerea PNL. Guvernul a aprobat, în ședința din 30 august, majorarea accizelor la carburanți în două etape - de la 15 septembrie și 1 octombrie, iar ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanți - benzină cu plumb, fără plumb și motorină. El susținea că această majorare se produce în etape "pentru a nu crea un șoc la nivelul consumului care poate genera creșteri de preț, automat scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat".
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Chinezii cumpără un procesator de carne din Transilvania cu afaceri de 95 milioane de euro
     Companiile chinezești încep să cumpere masiv active în Europa de Est, iar România a intrat pe radarul investițiilor. Grupul chinez WH Group, cu afaceri de 21 mld. euro și activ în domeniul procesării cărnii, cumpără prin filiala Smithfield Foods companiile active în piața mezelurilor Elit și Vericom 2001 din județul Alba, de la antreprenorul român Dorin Mateiu. Cele două companii aveau anul trecut cu­mulat afaceri de 95 de milioane de euro și aproape 1.400 de angajați. Smithfield are pe piața locală atât ferme de creștere a porcilor, cât și activități de pro­cesa­re a cărnii, compa­niile deținute de companie în România având afaceri cumulate de peste 350 de milioane de euro, conform estimărilor ZF. Tranzacția este prima în care un grup chinez cumpără o afacere românească și dă încă un semnal că investitorii chinezi sunt interesați de piața est-europeană.
     * Veniturile din TVA au crescut spectaculos în august, cu 20%.
     Veniturile din TVA din august (care reflectă vânzările din iulie) au făcut un salt de 19,2%, comparativ cu august 2016, peste creșterea înregistrată la veniturile din contribuțiile de asigurări (plus 18,4%) și la impozitul pe salarii și venit (plus 7,8%). Însă veniturile totale rămân încă la un nivel foarte slab, spun economiștii. În primele opt luni din an veniturile din TVA au fost în scădere cu 1,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea s-a mai atenuat însă față de primele șapte luni, când a fost de 4,6%, și asta pentru că în august încasările nete din TVA (pe vânzările din iulie) au crescut cu 19,2% față de august 2016. În august încasările din TVA au fost de 5 mld. de lei, cu 800 de mil. lei peste încasările din august 2016.
     * Dobânzile continuă ascensiunile! Robor la 3 luni a urcat la maximul din ultimii doi ani și crește accelerat
     Indicele Robor cu scadență la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut ieri la 1,14%, maximul din ultimii doi ani. Un nivel mai ridicat al Robor la trei luni s-a înregistrat pe 6 noiembrie 2015. Pe 25 august, în urmă cu o lună, indicele Robor la 3 luni era de 0,90%, în timp ce luni era de 1,11%. Și indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 1,25%, de la 1,09 pe 25 august. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
20.03.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut un început de săptămână negativ din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei terminând ședința de tranzacționare în depreciere.  click să citești tot articolul
20.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs negativ ieri, analiștii atribuind această evoluție temerilor legate de războiul comercial global.
     Titlurile producătorului britanic de software "Micro Focus...  click să citești tot articolul
19.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut vineri, în baza datelor oficiale care arată o evoluție lentă a inflației în regiune. În zona euro, rata anuală a inflației a atins 1,1% în februarie, față de 1,3% în...  click să citești tot articolul
19.03.2018
     * BET urcă cu 1,49%
       Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 117,15 milioane de lei (25,11 milioane de euro), aproape dublul valorii medii zilnice din acest an, de circa 59...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     21.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea se va menține deosebit de rece. Cerul, mai mult noros ziua, se va degaja treptat noaptea în jumătatea de nord a țării. Vor fi precipitații, mai ales în prima parte a intervalului, predominant sub formă de ninsoare în Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, local în Crișana și izolat în Maramureș și mixte în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde pe spații mici se va forma polei. În jumătatea de sud a teritoriului, izolat, cantitățile de apă vor depăși 10...15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în nord-vestul țării și pe arii restrânse în celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 4 grade, mai ridicate pe litoral până spre 6 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -11 și -1 grad, cu cele mai scăzute valori în Maramureș. Izolat, dimineața și noaptea, va fi ceață.
     Prognoza pentru București
     Vremea se va menține deosebit de rece. Cerul va fi mai mult noros și mai ales după-amiaza și seara temporar vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare și condiții de polei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 1 grad, iar cea minimă va fi de -3...-2 grade.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9210
2.3854
2.8995
3.9781
0.1834
0.6264
0.2152
4.6655
5.3165
1.4988
3.5608
0.2303
0.4911
1.1029
0.0655
0.4629
0.9597
3.7891
0.3154
1.1532
0.5987
0.0581
0.3541
0.2020
2.7350
0.0394
0.1435
1.0316
0.6270
0.1215
159.9577
5.5012
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
.