BURSA 29.09.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * CSM a avizat negativ proiectul de modificare a legilor Justiției
     Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ joi propunerilor de modificare a legilor Justiției. Avizul CSM este consultativ. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că "unii nu doresc reformarea sistemului. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observații s-au exprimat 8 voturi, anunță un comunicat al CSM. "Argumentele și motivele care fundamentează avizul negativ vor fi redactate în termen legal, comunicate Ministerului Justiției și publicate pe site-ul oficial al CSM", mai arată sursa citată. Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea, a spus că una dintre modificările contestate este trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției.
     * Surse: PSD a vrut să-l facă de râs pe Tudorel Toader și ca ministru, și ca profesor
     Pentru a putea ataca public procurorii în dosarul Belina, PSD a lansat, pe surse, dinadins, o informație eronată, cum că ministrul Justiției ar susține ideea că Hotărârile de Guvern sunt egale cu legile și ordonanțele de urgență, ceea ce e o aberație juridică. Toader a ripostat cu jumătate de gură. "Afirmația este absolut incorectă", a spus ministrul Justiției, joi dimineață, într-o conferință de presă. Apoi, a explicat că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere: palierul superior - ordonanțe și legi, adoptate de către Guvern și Parlament; palierul al doilea: referitor la Hotărâri de Guvern; și palierul al treilea, care include ordinele de ministru. Tudorel Toader s-a revoltat doar ca profesor, când a venit vorba de teoria dreptului constituțional. Însă când discuția s-a mutat strict către decizia politică, ministrul Tudorel Toader a cedat imediat în fața PSD.
     * Care este interesul lui Putin în descinderea Patriarhului Kirill al Rusiei la aniversarea Preafericitului Daniel
     Specialiștii români consideră că descinderea în România la aniversarea de zece ani în fruntea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a Patriarhului Daniel anunță și creșterea intereselor Kremlinului în zonă. Asta pentru că în baza obiceiurilor din Federația Rusă, patriarhul rus face vizite externe doar cu aprobarea Kremlinului, chiar dacă, oficial, puterea politică și Biserica din Rusia sunt separate și nu au relații de subordonare. Importanța vizitei este susținută prin faptul că este prima a unui patriarh al Bisericii Ruse în România după 1989. Sosirea în România a Patriarhului Kirill este prilejuită de evenimentele organizate între 26 și 28 octombrie de BOR cu ocazia Anului Comemorativ din Patriarhia Română.
     * Iohannis pune benzină pe foc în relația cu Tăriceanu
     Călin Popescu-Tăriceanu și Administrația Prezidențială și-au aruncat vorbe grele pe tema Guvernului Tudose și a creșterii prețului la carburanți, la doar o zi după ce Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea, avuseseră o dispută verbală. Președintele Senatului a comentat, joi, declarațiile recente ale președintelui Klaus Iohannis privind justiția și lupta anticorupție, spunând că are senzația că "s-a pogorât Duhul Sfânt" care dă sfaturi "păcătoșilor". În același timp, Tăriceanu a negat și realitatea creșterii prețurilor la carburant, pe care liderul ALDE nu a putut s-o vadă. Replica de la Cotroceni a venit la scurt timp, din partea Mădălinei Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis. "Domnia sa pare pur și simplu rupt de realitate, chiar de realitatea economică, ceea ce este foarte straniu pentru un fost prim-ministru", a subliniat Dobrovolschi.
     * Ministrul Energiei nu cunoaște prețul la carburanți: N-am carnet, nu alimentez
     Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat joi că nu cunoaște dacă prețul carburanților s-a majorat, deoarece nu are carnet și nu alimentează, precizând că ministerul pe care îl conduce nu are competențe în acest domeniu. "Ministerul Energiei nu are competențe în acest domeniu, legat de majorarea prețului la carburanți. Din ce am înțeles eu de la ministrul de Finanțe, în urma unor discuții cu operatorii privați din piață, a fost o decizie de a aplica această acciză, în rest, de evoluția prețurilor și dacă ele au fost aplicate corect de către operatori sunt alte instituții ale statului care se pot pronunța", a precizat Petcu, întrebat cum comentează majorarea prețului la carburanți.
     * Ce e mit și ce nu când vorbim despre răceală
     Răcelile sunt produse de virusuri care se pot transmite prin vorbit, strânsul mâinii sau pur și simplu ținându-te de bară în metrou. Schimbările de anotimpuri sunt perioade propice pentru ca virusurile să se răspândească. Prejudecățile pe care le avem față de răceli nu sunt puține. Reușim să răcim cam de 2 ori pe an, potrivit statisticilor medicale, iar supa de pui, vitamina C cu zinc sunt cele mai eficiente și mai testate leacuri care grăbesc însănătoșirea. Potrivit dr. Michael F. Roizen, medic la Clinica din Cleveland, autorul cărții Real Age, avem față de răceală o serie de prejudecăți, multe din ele venite de la bunica. Astfel, una din ele este aceea că poți răci dacă îți este frig sau dacă ești ud. Ei bine, nici pe departe, susține medicul american. Cercetările au arătat că senzația de frig și de umezeală nu au nicio legătură cu faptul că oamenii răcesc.
     * Industria de apărare vrea să pună mâna pe cât mai mulți bani din bugetul de înzestrare a Armatei
     Ministerul Apărării Naționale s-a angajat recent în fața unor oficiali ai SUA că va aloca, în următorii 10 ani, 2% din PIB înzestrării armatei. Ministrul Apărării le-a spus americanilor că România va iniția contractele multianuale și multiple de achiziții militare, în valoare de peste 6 miliarde de dolari pentru următorii 3 ani. Ministrul Economiei spune că o parte din această sumă ar putea ajunge la companiile de resort. Afirmația a fost făcută în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții companiilor pe tema activitățior de management și fezabilitatea economică a acestor societăți. O parte importantă a discuțiilor a vizat necesitatea participării companiilor românești, în condiții de competitivitate, la integrarea finală a produselor realizate în cooperare cu parteneri străini.
     * BANCHERUL
     * De ce cresc dobânzile ROBOR si de ce se scumpesc creditele?
     Definiția ROBOR-ului, acronimul pentru Romanian Interbank Offer Rate, este următoarea: rata medie a dobânzii la depozitele plasate pe piața monetară interbancară, adică dobânda cu care băncile sunt dispuse să ofere depozite altor bănci, adică să împrumute alte bănci. Așadar, deși pare greu de crezut, si băncile obțin credite de la alte bănci, nu doar populația si firmele, întrucât si băncile au uneori nevoie de mai mulți bani decât dețin intr-un anumit moment, pentru a putea să realizeze operațiunile uzuale, precum plățile către clienți, retragerile de numerar etc. sau pur si simplu pentru ca au nevoie de bani pentru a acorda credite clienților. Conform legii nescrise a piețelor libere, dobânzile ROBOR reflecta oferta si cererea de bani de pe piața bancara: cu cât există mai mulți bani (exces de lichiditate, in jargonul bancar), cu atât exista mai multe oferte de plasare de depozite, astfel că prețul acestor depozite, adică ROBOR-ul, scade.
     * COTIDIANUL
     * Premier de show - Cornel Nistorescu
     Domnul Tudose este un politician cu state vechi. A trecut prin atîtea guverne, că suferințele i-au brăzdat fața. Are relații bune cu atîtea instituții, este tolerat de președintele României și de poporul PSD. Se vede după fața lui, nu după felul în care îngaimă propozițiile și amenințările. Are program de guvernare, are priorități (care au cam dispărut imediat după instalare) și are și el ambiția de a ne arăta cu ce talent actoricesc a fost hărăzit la naștere. Ce piesă și ce rol joacă premierul Tudose? De macho politic, de om ferm, de gospodar practic, de caracter scurt pe doi și la obiect. Omul este atît de clar, încît ai impresia că ar face ordine și în Uniunea Europeană și ar putea, la fel de bine, să conducă și trupele NATO, zicînd direct: - Ia săriți pe ei, ce mai tura-vura!
     * Cu drumuri mai proaste ca în Burundi sau Zimbabwe, România taie 3,76 miliarde de lei de la autostrăzi
     Cu drumuri mai proaste ca în Burundi, Zimbabwe, Nepal sau Tanzania - potrivit raportului publicat de Forumul Economic Mondial- România rămâne fără o sumă consistentă alocată la începutul anului pentru realizarea drumurilor de mare viteză precum și întreținerii rețelei rutiere existente. Datele oficiale arată că prin rectificarea bugetară de la jumătatea lunii Compania de Drumuri pierde 3,7 miliarde de lei, bani pentru cofinanțarea proiectelor de autostrăzi care se construiesc prin programele europene. Practic, prin slaba pregătire a proiectelor lansate în licitație, probleme birocratice cu avize de mediu și construire sau litigii între constructor și beneficiar, Compania de Drumuri nu reușeste să utilizeze banii de la buget și mai ales miliardele de euro din fonduri europene nerambursabile.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Mediul ne pregătește noi taxe
     Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică o ordonanță privind aprobarea Metodologiei de calcul al contribuțiilor și taxelor datorate la Fondul pentru mediu. Taxă de 3% pe vânzarea de deșeuri feroase și neferoase. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului - Administrația Fondului pentru Mediu.
     * Noi sporuri salariale în atenția Guvernului
     Guvernul a emis un proiect de act normativ pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare "ADMINISTRAȚIE" din administrația publică centrală și unitățile teritoriale. Proiectul are în vedere și respectarea principiilor egalității de șanse și tratament și al nediscriminării în domeniul stabilirii și acordării de drepturi salariale și de natură salarială. Reglementările vizează toate categoriile de personal pentru familia ocupațională de funcții bugetare "ADMINISTRAȚIE". Mai exact, beneficiază de sporul pentru condiții de muncă următoarele categorii de personal: a) funcționari publici; b) personal contractual.
     * Tendințe: Economia crește, prețurile la fel
     Sectoarele de activitate din România par a fi într-o etapă de dezvoltare diferită, unele dintre acestea cunoscând o evoluție moderată, altele prezentând doar o oarecare stabilitate. Astfel, se observă o tendință de creștere moderată a activității în industrie, comerțul cu amănuntul și servicii, numărul de salariați va înregistra stabilitate în industrie, construcții și servicii, iar prețurile vor avea o creștere moderată în industrie și construcții, conform prognozei Institutului Național de Statistică (INS).
     * Georgescu, BNR: Dobânda Instituțiilor Financiare Nebancare (IFN) este exagerată și nejustificată
     "De multe ori, din examinarea pe care am făcut-o, într-adevăr dobânda (practicată de Instituțiile Financiare Nebancare - n.n.) este exagerată. Este foarte mare și este nejustificată. La IFN-uri se duc cei care nu au acces la bănci. Păi și de ce nu au fișe de muncă? De ce nu iau salarii? De ce nu au loc de muncă?", a declarat miercuri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR în timpul audierilor de la Comisia Economică din Senat, condusă de Daniel Zamfir. Instituțiile Financiare Nebancare sunt acele firme (Provident, EasyCredit, ca să le menționăm pe cele mai cunoscute) care nu pot constitui depozite și care se adresează în principal clienților refuzați de bănci.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Sporuri pentru bugetari din 2018
     Anul 2018 vine cu sporuri consistente pentru bugetarii din administrație și personalul contractual. Ministerul Dezvoltării a publicat proiect care stabilește ce fel de sporuri primesc angajații din administrația publică centrală și unitățile teritoriale. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, sporurile se acordă dacă există factori nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului, intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi, "existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă".
     * FBI în ALERTĂ: se pregătesc atacuri cu DRONE
     Grupuri teroriste încearcă să folosească drone pentru a lansa atacuri în SUA: alarma a fost lansată de către directorul FBI, Christopher Wray, în Congres. "Gândesc că știm că organizații teroriste sunt interesate să folosească drone", a spus Wray la o audiție în comisia pentru securitate internă și afaceri guvernamentale a Senatului. "Am văzut că în străinătate acest lucru se întâmplă deja cu frecvență crescută, iar bănuiala că se va întâmpla și aici în scurt timp, este aproape certă", a adăugat acesta. Directorul FBI a precizat apoi că dronele sunt "relativ ușor de gestionat și îndeajuns de dificil de monitorizat".
     * Amazon, ar putea cumpăra Carrefour
     Cea mai mare companie de comerț online din lume, Amazon, ar putea cumpăra Carrefour, potrivit unui zvon care circulă în rândul investitorilor și traderilor de pe bursa de la PAcțiunile Carrefour au închis, marți, în creștere cu 3,45% pe bursa de la Paris, la 17,09 euro, datorită zvonurilor privind interesul Amazon pentru companie. Miercuri, acțiunile retailerului francez erau în scădere cu 0,6%, în timp ce indicele principal CAC 40 al pieței afișează o creștere de 0,35%, potrivit economica.net.aris. Gigantul american controlat de miliardarul Jeff Bezos nu este la prima achiziție de acest get, în luna august finalizând preluarea lanțului american de magazine alimentare bio Whole Foods Market. Grupul Carrefour are 303 de magazine în România.
     * Purtătorul de cuvânt al PSD, ANGAJAT la Guvern
     Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Marius Dobre, a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, printr-o decizie a premierului Mihai Tudose, publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Dobre revine în aparatul guvernamental, după ce în mandatul de premier al lui Sorin Grindeanu fusese tot secretar de stat, dar la Ministerul Muncii, potrivit agerpres.ro. Printr-o altă decizie a premierului, Sterică Fudulea a fost eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Lugano - FCSB 1-2. Pustiul Man, decisiv in revenirea echipei lui Dică
     Echipa de fotbal FCSB a învins formația elvețiană FC Lugano cu scorul de 2-1 (0-1), joi seara, pe Luzern Arena din Lucerna, în Grupa G a Europa League. ''Roș-albaștrii'' s-au impus prin golurile marcate de Constantin Budescu (58) și Junior Morais (64), respectiv Mattia Bottani (14), la capătul unui meci cu două reprize complet diferite. FCSB a făcut o primă jumătate de meci foarte slabă, dar și-a revenit după pauză și a reușit să întoarcă scorul. Repriza a doua a fost complet diferită, un impact important avându-l introducerea lui Man în locul lui Popescu.
     * Plaja din Eforie Sud A DISPĂRUT
     De câteva zile județul Constanța de află sub cod galben de furtună astfel că Marea Neagră este deosebit de agitată. Furtuna care a avut loc pe litoral în ultimele zile a făcut ca valurile să înghită plaja din Eforie Sud. Imagini dramatice cu furtuna deosebit de puternică au fost publicate pe Facebook de Eforie Online.
     * HAOS pe mai multe aeroporturi din lume după ce sistemele de check-in au picat
     Pasagerii din mai multe aeroporturi din lume au probleme cu îmbarcarea din cauza sistemelor de check-in care au picat. Călători din aeroporturi precum, Heathrow si Gatwick (Londra), Charles de Gaulle din Paris, Changi din Singapore, Johannesburg, Zurich, Melbourne și Reagan Airport din Washington DC au relatat despre această problemă. Oamenii au fost nevoiți să suporte lungi așteptări la birourile check-in după ce sistemele au picat inexplicabil, joi dimineață. Problema afectează sistemele Amadeus Altea care sunt folosite de 125 de linii aeriene, atât în aeroporturi cât și online.
     * Aberațiile de la Finanțe, penalizate retroactiv de justiție
     Obligarea proprietarilor de parcuri eoliene de a plăti celebra taxă de stâlp a fost taxată de instanță la aproape 10 luni după ce aceasta a fost anulată. Curtea de Apel București a hotărât anularea deciziei din noiembrie 2014 a Comisiei fiscale centrale din Ministerul Finanțelor prin care se stabilea că stâlpii de susținere ai turbinelor eoliene sunt clădiri în sens fiscal, pentru care este datorat impozit local primăriilor. Această controversată taxa a fost introdusă la începutul lui 2014 ca o măsură de consolidare fiscală și a fost în vigoare până la începutul acestui an când a fost anulată. Verdictul instanței nu este definitiv, dar ea ar putea fi un prim pas în declanșarea unor noi procese prin care proprietarii acestor parcuri eoliene să-și recupereze banii plătiți.
     * eBanking-ul din România și problemele sale
     România este una dintre piețele europene cu cel mai mare potențial de creștere în zona serviciilor financiare digitale, iar odată cu deschiderea pieței serviciilor de plăți la nivelul UE băncile locale vor avea de-a face cu schimbări majore ale modelelor de business. Va apărea concurența unor startupuri din alte țări sau servicii de plată dezvoltate de producători de smartphone-uri sau operatori telecom. Pentru că tot mai mulți consumatori adoptă smartphone-ul, investițiile în tehnologie devin obligatorii pentru supraviețuirea băncilor, nu doar pentru creștere. Potrivit unui studiu recent al Eurostat, România împarte cu Bulgaria ultimul loc din UE în ceea ce privește consumul de servicii de internet banking.
     * NATIONAL
     * Forțele speciale ale NATO se instalează in Romănia
     Prezent la Global SOF Symposium Europe (un summit privind forțele speciale) ambasadorul american, Hans Klemm, a anunțat înființarea unui centru de antrenament al forțelor special NATO pe teritoriul României. Totodată, Klemm a apreciat că transformarea Forțelor pentru Operații Speciale din România "a fost impresionantă si devine rapid un model de cum poti aplica abordarea guvernamentala pentru a crea capabilități pentru Operații Speciale, ce răspund nevoilor de securitate națională". Rambo, varianta românească. Ambasadorul a adăugat că Forțele pentru Operații Speciale romane "au creat o soluție, au obținut aprobare guvernamentala, inclusiv amendarea legislației si au început execuția proiectului in mai puțin de un an".
     * Firea își da singura una-n freză
     Blonda de la PMB a făcut plângere penală împotriva persoanelor care au generat panica in rândul bucureștenilor pe 20 septembrie. Zi in care o furtună de toamnă a refuzat să ia proporțiile apocaliptice pe care le-a anticipat nimeni alta decât primărița Capitalei. Ziua de 20 septembrie a rămas întipărită in memoria bucureștenilor doar prin paralizarea traficului Capitalei si panica generată chiar de distinsa primăriță. Care in ziua cu pricina s-a preumblat de la o televiziune la alta pentru a trâmbița chiar ea avertizările meteorologice si masurile de urgenta luate, evident, tot de ea. Ca urmare, plângerea penală depusă, ieri, de Firea trebuie tratată de fapt ca un autodenunț. Un gest care merită salutat chiar daca a fost făcut nu din responsabilitate ci din pura prostie.
     * Primul sfânt gay
     Mychal Judge, preotul care si-a declarat homosexualitatea si care si-a pierdut viața in 11 septembrie 2001, alături de pompierii din New York, face obiectul unui foarte activ lobby in favoarea canonizării sale. In 1990, Judge devine capelanul pompierilor din New York, o sarcină tradițional rezervata catolicilor. Moartea l-a surprins in timp ce împărtășea un pompier rănit mortal de un "jumper", cum au foști denumiți cei care s-au aruncat din turnurile World Trade Center pe care flăcările le transformaseră in iad. O fotografie Reuters, in care Mychal Judge este scos din dărâmăturile turnului nord WTC a fost denumita "Pieta moderna". Înainte ca o strada din New York si un feribot sa fie botezate cu numele lui, la 68 de ani, Judge a fost prima victima oficiala a atentatelor din 9/11.
     * PUTEREA
     * Aviz negativ al CSM pe modificările la legile Justiției. REACȚIA lui Lazăr
     Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ joi propunerilor de modificare a legilor Justiției. Avizul CSM este consultativ. Procurorul general al României, Augustin Lazăr susține că avizul negativ pe legile justiției a fost dat pentru că s-a considerat că acestea produc schimbări de fond și aduc atingere independenței justiției. "CSM, care este garantul independenței, justiției, a avizat negativ acest proiect de lege, care își propunea modificări de substanță a legilor justiției și care s-a considerat că aducea atingere independenței justiției", a declarat Augustin Lazăr, potrivit stiripesurse.ro. Avizul CSM este unul consultativ, iar Lazăr a explicat că rămâne la latitudinea lui Tudorel Toader dacă va lua în considerare observațiile CSM.
     * PANICĂ în Germania: un bărbat amenință că va OTRĂVI mâncarea din țară și din Europa
     Autoritățile de la Konstanz, in sudul Germaniei, au anunțat joi ca îl caută pe un bărbat care le șantajează că va otrăvi produse alimentare distribuite in tară si in Europa dacă nu i se va plăti suma pe care o cere - câteva milioane de euro. Potrivit politiei si parchetului, bărbatul a trimis un e-mail in care anunța că va otrăvi aproximativ 20 de produse de supermarket, relatează AFP. Iar pentru a arăta că nu glumește, el a oferit indicii care au condus la confiscarea - in magazine din Friedrichshafen, in sudul tarii - a cinci produse pentru bebeluși alterate. Politia a confiscat produsele respective si a constatat că acestea conțineau etilenglicol, un produs care se găsește in general in antigel si lichid de frână. Acest produs poate sa fie mortal in cazul in care este consumat in cantități importante si in absenta tratamentului medical.
     * ROMANIA LIBERA
     * Kelemen Hunor: "A existat această iluzie sau naivitate" că Iohannis va înțelege nevoile maghiarilor
     Kelemen Hunor (49 de ani) îi laudă pe Liviu Dragnea și pe Călin Popescu Tăriceanu, liderii coaliției de guvernământ, pentru toleranța și deschiderea pe care o arată acestei minorități. Președintele UDMR a văzut la cei doi "voința politică" de a reduce pragul pentru localitățile în care locuiesc maghiari, dar și ei au dat înapoi din cauza "atacurilor extrem de incorecte" venite din partea PMP și PNL, care l-au acuzat pe Dragnea că "trădează România". Kelemen Hunor se întreabă și el cui ar putea "să vândă" Ardealul. Într-un fel, Unirea de la 1918 nu e terminată, sugerează fruntașul UDMR: "Constat și eu ce poate vedea oricine că în 100 de ani noi, nu spun românii, ci noi ca stat, nu am fost în stare să legăm provinciile istorice cu niște autostrăzi.
     * Sancțiuni. China închide toate companiile nord coreene din țară
     China a transmis companiilor nord-coreene, care funcționează în interiorul țării, să își înceteze activitatea. Se implementează astfel sancțiunile propuse în această luna de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Companiile vor fi închise până la începutul lunii ianuarie, transmite BBC. Mininistrul chinez pentru comerț a spus că a hotărât un termen limita de 120 de zile de la adoptarea rezoluție ONU pentru închiderea oricăror companii nord-coreene din interiorul granițelor Chinei. China, principalul aliat al Coreei de Nord, a interzis deja comerțul cu textile și a limitat exporturile de petrol, că răspuns la al șaselea și cel mai puternic test nuclear efectuat de Coreea de Nord la începutul lunii septembrie. Prețul benzinei a crescut mult în ultimele luni, în Coreea de Nord, și a ajuns la 7-8000 de won (circa 6,1-7 dolari) litrul.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Florin Georgescu explică de ce vrea BNR să limiteze creditarea IFN-urilor
     Creditele noi acordate populației de instituțiile financiar nebancare (IFN-uri) au avansat amețitor cu un ritm de 63% în perioada iunie 2016-iunie 2017, de trei ori peste rit­mul de creștere al împrumuturilor noi acor­date de bănci, potrivit unei prezentări a prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu. Creditele acordate de IFN-uri au luat amploare, în pofida faptului că dobânzile percepute de acestea sunt de cel puțin zece ori mai mari decât dobânzile băncilor. Finanțările noi acordate de IFN-uri a cumulat circa 3,7 miliarde de lei în perioada iunie 2016-iunie 2017. Spre comparație, în urmă cu zece ani creditele noi acordate de IFN însumau doar 600 mil. lei. Avântul luat de finanțarea IFN-urilor la dobânzi foarte mari a de­terminat BNR să ia mă­suri. BNR a decis astfel să majoreze din octom­brie cerința de capital, proporțional cu riscurile.
     * Vasile Pușcaș, fost negociator-șef cu UE: Nu mai avem de ales, trebuie să grăbim convergența reală cu UE ca să nu rămânem pe dinafară
     Pare departe acum și dintr-un alt film: dar propunerile privind reformarea Uniunii Europene avansate marți de Emannuel Macron, noul președinte al Franței și starul actual al Europei, privesc direct România. Este frumos când președintele Franței popune ca fiecare elev sau student din UE să petreacă șase luni într-o altă țară și să învețe cel puțin două dintre limbile vorbite în Uniunea Europeană. Dar cât de acceptabilă este unificarea unor taxe pe care o sugerează ambițiosul președinte francez?
     * Sfârșitul unei ere. Schaeuble, temutul ministru de finanțe al Germaniei, se retrage
     Wolfgang Schaeuble este un veteran în guvernul cancelarului Angela Merkel. Este temut și respectat, în Germania și în toată Europa. Este arhitectul unității germane, descoperitorul bugetului echilibrat și pumnul de fier din criza euro. În urma declinului partidelor tradiționale, vizibil în alegerile de duminică, Schaeuble intenționează să se retragă din poziția de ministru de finanțe al Germaniei pentru a deveni președinte al parlamentului național, un moment crucial în politica țării, care marchează sfârșitul unui mandat lung și controversat la cârma finanțelor celei mai mari economii a Europei, scrie Politico.eu. Schaeuble a fost de acord să facă această schimbare după ce acest lucru i-a fost cerut de cancelarul Angela Merkel și alți membri ai Uniunii Creștin-Democrate, potrivit unor oficiali ai partidului. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu, lichiditatea totală fiind de 40.5 milioane de lei (8.71 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 23.34 milioane lei (5,01milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9785
2.3819
3.1211
4.1247
0.1811
0.6248
0.2290
4.6586
5.2037
1.4388
3.6983
0.2478
0.4836
1.0818
0.0613
0.4452
0.7073
4.0976
0.2828
1.0500
0.5938
0.0583
0.3625
0.2147
2.6970
0.0395
0.1481
1.1156
0.6276
0.1231
155.3364
5.6800
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.