Warning: preg_match(): Unknown modifier '2' in /home/bursaexp/public_html/bursa_ro/_config/class.mobile.inc.php on line 69

Warning: preg_match(): Unknown modifier 't' in /home/bursaexp/public_html/bursa_ro/_config/class.mobile.inc.php on line 69
REVISTA PRESEI 30.01.2017 - Revista presei - Ziarul BURSA
Gala BURSA Construcțiilor 20 de ani
BURSA 30.01.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Peste 50.000 de oameni au protestat în Capitală
     Peste 50.000 de oameni au protestat în București, duminică seara, față de intenția Guvernului de a adopta cele două ordonanțe privind grațierea și modificarea Codului Penal. Manifestanții au mărșăluit mai întâi pe traseul Universitate - CNA - Ministerul Justiției, pentru ca mai apoi să treacă pe lângă sediul Avocatului Poporului. Protestul s-a încheiat în Piața Victoriei, la sediul Guvernului. Alte zeci de mii de oameni au manifestat în țară. La ora 20:30, coloana de manifestanți din Capitală a ajuns la sediul Guvernului, în Piața Victoriei. Protestatarii au scandat "Jos Guvernul", "Dragnea, nu uita, te așteaptă Laura", "Hoții","Iliescu lângă Vișinescu", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "La închisoare, nu la guvernare", "DNA să vină să vă ia". Coloana de manifestanți se întindea, la acea oră, de la Piața Victoriei până aproape de cinematograful Patria, pe bulevardul Magheru.
     * Grindeanu, despre grațiere: Ministrul Justiției să vină cu soluția cea mai bună
     Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seară, că nu știe cu ce fel de propunere privind grațierea va veni ministrul Justiției, Florin Iordache, fiind în întregime responsabilitatea acestuia. De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a precizat că grațierea e prevăzută în programul de guvernare deoarece Cabinetul său arată "respect pentru cetățean".
     * Din etica protestantă a președintelui Iohannis
     Mesajul lansat de președinte cu ocazia aniversării a 500 de ani de la reforma inițiată de Martin Luther este optica prin care putem analiza oricând omul politic Klaus Iohannis. Citatul următor, în speță, oferă exact perspectiva necesară: "Într-o Europă a sângelui vărsat în numele credinței, chiar dacă ignora ortodoxia românilor din Transilvania, Edictul consacra pentru prima dată principiul toleranței religioase, lansând o nouă perspectivă, umanistă, asupra rolului religiei în societate." Klaus Iohannis nu este ortodox. Este membru al bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, care pe românește se traduce drept luteran. Este spiritul reformator al lui Luther care schimbă complet perspectiva asupra omului.
     * Noua conducere a PNL, aleasă cel târziu în iunie
     Liderii PNL au hotărât ca alegerile pentru noua conducere vor fi făcute de jos în sus, adică mai întâi în organizațiile de bază, iar într-o ultima etapă va avea loc și competiția pentru șefia partidului, organizarea Congresului fiind cel mai târziu în luna iunie. În urma unei ședințe cu președinții de organizații județene ai PNL, președintele interimar Raluca Turcan a anunțat că în urma consultărilor s-a stabilit ca alegerile să fie făcute începând cu baza partidului pentru ca viitoarea conducere a partidului să aibă legitimitate.
     * Dan Motreanu va fi noul secretar general al PNL, în locul lui Marian Petrache
     Dan Motreanu urmează să preia funcția de secretar general interimar al PNL, în locul lui Marian Petrache, care se va retrage din funcție din cauza unor probleme de sănătate, potrivit unor surse liberale. Dan Motreanu va fi votat în funcția de secretar general interimar de către viitorul Birou Permanent Național al partidului, în cadrul căruia va fi stabilit și calendarul alegerilor interne în PNL. Numele lui Motreanu este vehiculat și pentru șefia PNL, surse din partid declarând pentru News.ro că, în cazul în care acesta s-ar hotărî să candideze, va fi și favorit pentru funcția de lider al formațiunii. Dan Motreanu a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015, alături de deputatul George Scutaru, pentru spălare de bani, fiind acuzați că au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanțarea campaniei electorale din 2008.
     * Într-o săptămână, Donald Trump a dat peste cap America
     Linii aeriene, companii multinaționale și avocați luptă de sâmbătă cu consecințele ordinului președintelui american care a interzis accesul în SUA cetățenilor din șapte state. După prima săptămână cu Donald Trump la Casa Albă, opoziția democrată susține că noul locatar de la Casa Albă a schimbat direcția și prioritățile politicii americane din ultimii 75 de ani. Mii de persoane s-au adunat sâmbătă noaptea în principalele aeroporturi americane pentru a protesta față de ultimul ordin executiv semnat de președintele Donald Trump, care suspendă temporar programele de primire a refugiaților și blochează intrarea în țară a cetățenilor din șapte țări musulmane. Nici persoanele care dețin viză de rezidență permanentă în SUA, așa-numita "carte verde", nu sunt la adăpost față de ordinul executiv care interzice temporar intrarea pe teritoriul american a persoanelor din cele șapte state.
     * Theresa May, pe axa Washington-Ankara
     Premierul britanic, Theresa May, a fost în vizită în Statele Unite și, apoi, în Turcia, în căutarea unor noi acorduri comerciale. Premierul Regatului Unit, Theresa May, care pregătește ieșirea țării sale din Uniunea Europeană căutând să semneze noi acorduri comerciale care să-i ajute pe britanici după ieșirea din blocul comunitar, a devenit primul lider străin care a fost primit de noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, la Casa Albă. Și, spre deosebire de liderii din blocul comunitar care nu sunt tocmai satisfăcuți de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea (Brexit), președintele Statelor Unite pare cum nu se poate mai încântat de acest demers.
     * Pădurile Bucovinei vor fi supravegheate cu drone
     Oficialii Direcției Silvice Suceava și Garda Forestieră Suceava au la dispoziție cinci drone pe care le vor putea folosi pentru combaterea tăierilor ilegale, depistarea și stingerea incendiilor forestiere, precum și pentru identificarea și monitorizarea zonelor afectate de calamități naturale. Suprafața totală a fondului forestier gestionat de Direcția Silvică Suceava este 341.986 de hectare. La sfârșitul anului trecut, Garda Forestieră Suceava a achiziționat o dronă și un număr de 47 de tablete ce vor fi folosite pentru eficientizarea activității. Gărzile Forestiere Suceava și Ploiești sunt primele gărzi din cele nouă existente la nivel național, la care se va testa utilizarea dronei și a tehnicii de calcul moderne în depistarea zonelor afectate de tăieri ilegale.
     * BANCHERUL
     * Raiffeisen Bank pierde la Curtea Constituțională procesul cu ANPC privind clauzele abuzive
     Unele bănci nu au înțeles nici acum, după aproape șapte ani de conflicte cu clienții in justiție, in Parlament, pe strada, in propriile sucursale sau online, pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit sau conversia creditelor in CHF, că singura soluție este o înțelegere amiabilă pentru împărțirea echitabilă a poverii crizei si recunoașterea cu fair-play a greșelilor. In timp ce banca raportează profituri substanțiale, ba chiar plătind diverse publicații străine sau locale pentru a o lauda si a-i da diverse premii, continuă procesele cu clienții si Protecția Consumatorilor (ANPC), refuzând să admită ca a greșit si să le acorde niște despăgubiri care nici nu sunt atât de mari încât să ia prea mult din strălucirea profiturilor trimestriale. Este vorba de Raiffeisen Bank, condusă de fostul olimpic Steven van Groningen, cel care a condus ostilitățile împotriva legii dării in plată.
     * CAPITAL
     * Cu sau fără grațiere, costurile cu deținuții cresc
     În prezent alocăm aproape 50.000 de lei pe an pentru un condamnat. Indiferent dacă va urma sau nu o grațiere, suma va trebui să crească pentru a schimba din temelii sistemul penitenciar. Ceea ce este cert este că, indiferent dacă ar fi sau nu adoptat, proiectul grațierii nu rezolvă problema (ar putea beneficia de el în jur de 10-12% din deținuți, adică supraaglomerarea s-ar menține la cote un pic mai mici) și, oricum, în câțiva ani ne-am întoarce acolo de unde am plecat. Așa că soluția reală este ca bugetul ANP să crească astfel încât să permită investițiile în locuri noi de cazare și renovarea celor deja existente.
     * Uimitoarele aventuri ale economiei sub mandatul nebunului Trump
     Indicele Dow Jones se află la un maximum istoric! Acesta este un semn de netăgăduit că încrederea în economia americană se află și ea la cote foarte mari. De ce se întâmplă toate acestea? Pentru că a început mandatul de președinte al lui Donald Trump. Noul președinte american și-a început "domnia" în plin scandal. Lipsa oamenilor de la ceremonia de învestire, marșul femeilor, teoria conspirației legată de corectitudinea votului la prezidențiale sunt tot atâtea motive care îl arată pe "The Donald" ca pe un individ care nu se află în deplinătatea capacităților mentale. Cu toate acestea, măsurile de dreapta pe care acesta le promovează - micșorări de taxe și reduceri ale cheltuielilor guvernamentale - fac banii din piețe să zburde veseli către companiile americane.
     * Grânele, amenințate de producție: cafeaua, zahărul și soia vor primi ajutor
     Ole Hansen, director strategie mărfuri la Saxo Bank, analizează evoluția prețului principalelor mărfuri tranzacționate pe piețele globale, de la petrol la zahar și cafea. Hansen crede că statele membre OPEC au dat deja semne bune privind reducerea producției, dar trebuie să treaca și Rusia la fapte și să reducă producția cu 300.000 barili/zi, cum a promis în noiembrie 2016. Vremea proasta din America de Sud va influența prețul cafelei și al zahărului, iar China va continua să alimenteze cererea de metale industriale, cu o schimbare semnificativă - o cerere îndreptată spre consum și clasa de mijloc, nu una spre industria grea.
     * Miliardarul Carlos Slim: "Trump este un negociator, nu un «Terminator»"
     În general o figură mai degrabă discretă, Carlos Slim a convocat o conferință de presă pentru a-și face cunoscută părerea în plină criză diplomatică între SUA și Mexic în legătură cu zidul la frontiera dintre cele două țări pe care președintele american Donald Trump dorește să-l construiască pentru a opri imigrația ilegală. Trump insistă ca Mexicul să plătească construcția zidului, ceea ce autoritățile mexicane resping cu vehemență. "Dacă este să mă exprim în termeni cinematografici, cred că Trump nu este un «Terminator», el este un negociator", a declarat Slim, referindu-se la filmul science-fiction cu același nume despre un ucigaș android venit din viitor. In opinia miliardarului mexican, președintele SUA încearcă să "provoace pentru a negocia". "Noi suntem într-o poziție de forță, fără să ne enervăm, însă și fără să cedăm", a mai spus el.
     * COTIDIANUL
     * Prea mult, domnule Liiceanu! -Cornel Nistorescu
     Toată trupa de comando a lui Traian Băsescu trăiește în regim de alarmă. De la Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu la Andreea Pora și Moise Guran, toți au trecut de partea lui Klaus Iohannis și au devenit dușmani de moarte ai alianței PSD - ALDE. Pe aceiași i-am regăsit ca promotori ai demonstrației de duminică. De cîteva săptămîni - și pe fondul unui PNL prăbușit în mediocritate -, vocile vechii societăți civile au luat locul opoziției. Ele dau tonul în campania contra PSD - ALDE. Sunt cam aceleași voci care au făcut parte din faimoasa echipă a băsiștilor. Doar Mircea Mihăieș nu pare a se fi trezit și nici H.R. Patapievici nu și-a găsit locul de unde să combată. Cu mici diferențe, am revenit în situația de la începutul anului 2005, când vîrfuri de lance erau tot Liiceanu și Cărtărescu.
     * Lovitură: Ce face Grindeanu cu bugetul serviciilor
     Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică, la Antena 3, că Guvernul nu își va schimba punctul de vedere cu privire la reducerea bugetelor instituțiilor de securitate națională în ședința CSAT de marți. Premierul l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că nu i-a oferit Guvernului său un tratament egal ca în cazul Guvernului Cioloș, avizarea bugetelor din 2015. "Vom merge marți la CSAT. Cu toată fermitatea, ne susținem punctele de vedere și nu există schimbări. Asta este viziunea noastră pentru 2017", a spus premierul. Întrebat dacă se aștepta ca președintele să se opună, premierul a spus că, la începutul mandatului său, ar fi fost "mai constructiv", însă începe să devină "sceptic". "Aș vrea să am o surpriză marți, și lucrurile să fie constructive", a spus el.
     * Oficial: Schulz, contracandidatul lui Merkel
     Partidul Social-Democrat (SPD) l-a desemnat duminică, la Berlin, pe fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, candidat al formațiunii la postul de cancelar al Germaniei, la alegerile generale din 24 septembrie, transmite agenția DPA, citată de Agerpres. Nominalizarea lui Schulz a întrunit unanimitatea. Liderul SPD, Sigmar Gabriel, vicecancelar în prezent, a decis să nu mai candideze, lăsându-i astfel calea liberă lui Schulz, situat mult mai bine în sondajele de opinie. În plus, Gabriel va ceda președinția partidului lui Schulz, care însă va trebui să obțină votul formațiunii sale în timpul unui congres programat pentru luna martie. Potrivit Reuters, Schulz, în vârstă de 61 de ani, a cerut o mai mare solidaritate în Europa, apreciind că acțiunile premierului ungar Viktor Orban în chestiunea imigranților sunt "un afront la unitatea UE".
     * CURIERUL NATIONAL
     * Românii nu sunt prea interesați de "Prima mașină"
     De la lansarea programului au fost acordate doar 268 de garanții, în valoare totală de 4,668 milioane lei. Plafonul total alocat în cei doi ani a fost de 450 milioane lei, din care 350 milioane lei în 2015 și 100 milioane lei în 2016. Având în vedere rezultatele dezastruoase, în ciuda comasării programului "Prima mașină" cu "Rabla", pentru 2017 se vor aloca doar 50 milioane lei. În ciuda sumelor mari alocate drept garanții pentru programul "Prima mașină" și a comasării acestuia, anul trecut, cu "Rabla", românii par tot mai dezinteresați de achiziția unei mașini cu ajutorul statului.
     * În Italia, după grațiere, a crescut de trei ori numărul infracțiunilor
     Nicoleta Popescu, avocat APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki) avertizează, într-o emisiune realizată de Digi24, că ordonanța de urgență privind grațierea, promovată de PSD, nu este benefică României, arătând că, în Italia, o măsură similară a rezultat în triplarea numărului infracțiunilor și o rată de recidivă de 50%. Nicoleta Popescu mai atrage atenția că de această ordonanță ar beneficia și criminalii, pedofilii, traficanții de persoane și de droguri și cei care au săvârșit crime împotriva umanității. Avocatul APADOR-CH mai arată că supraaglomerarea în România este de 103%, existând țări cu o rată mai ridicată, precum Ungaria - cu 148% și Franța - cu 113%.
     * 11 firme românești prezintă rochii de mireasă în Abu Dhabi
     Târgul internațional din industria rochiilor de mireasă The Bride Show, desfășurat în perioada 25-28 ianuarie a.c. în Abu Dhabi, găzduiește și exponatele a 11 firme românești. Potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, firmele din România expun în hala specializată în design pentru rochii de mireasă și accesorii, iar oamenii de afaceri români prezenți la târg au avut, încă din prima zi, numeroase întâlniri de lucru cu firme de distribuție atât din zona Orientului Mijlociu, cât și din alte țări europene, precum și cu reprezentanți ai presei de specialitate. O premieră în acest an este participarea producătorilor de bijuterii din România la secțiunea de accesorii de lux, una dintre cele mai importante ale târgului.
     * Scandalul in care este implicat François Fillon
     Presa, posturile franceze de televiziune anuntau vineri, sub titluri-bomba, prabusirea drastica in sondajele de opinie a popularitatii candidatului Dreptei franceze, François Fillon,la alegrile prezidentiale din Prilie, dupa seismul provocat in lumea politica de dezvaluirile publicatiei satirice "Le Canard Enchaine" referitoare la o pretinsa remunerare ilegala a dnei Fillon, printr-o angajare fictiva ca asistent parlamentar al sotului. Fillon a promis in interventia sa la postul de televiziune TF1 ca nu va apara culorile Dreptei franceze la viitoarele alegeri prezidentiale in cazul in care impotriva sa va fi inceputa o ancheta judiciara.
     * Rezultate rușinoase pentru Microsoft pe piața smartphone la final de 2016
     Eforturile Microsoft de a deveni un nume important pe piața smartphone din ultimii ani par să fie fără rezultate. Compania a cumpărat divizia de telefoane mobile de la Nokia, blocând pentru doi ani brandul finlandez pe piața de profil, de teamă că fostul partener va deveni concurent direct pe această piață. Și-a pus mari speranțe în lansarea platformei Windows 10 Mobile, care ar fi trebuit să se integreze perfect în ecosistemul Windows 10 și să aducă o revigorare pe segmentul telefoanelor cu Windows la bord. Compania a coborât sub pragul de 1 milion de telefoane Lumia vândute, în ultimele trei luni ale anului trecut. În 2015, în aceeași perioadă, Microsoft vânduse 4,5 milioane de telefoane. Încasările generate de vânzările de telefoane au scăzut astfel cu 81% față de nivelul atins în 2015
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Lupta între Palate ține România fără buget
     Președintele Klaus Iohannis întârzie adoptarea bugetului de stat, invocând motive de securitate națională. PSD acuză o manevră electorală a Cotroceniului. Guvernul a amânat adoptarea bugetului de stat pe 2017 până după ședința CSAT de mâine, în care așteaptă să primească un aviz cerut de președintele Klaus Iohannis. Disputa dintre Palatul Victoria și Cotroceni a început după ce Executivul a tăiat bugetele SRI-ului și al Administrației Prezidențiale. "Nu ne putem juca niciodată cu siguranța cetățenilor, cu securitatea României", a acuzat Iohannis. Premierul Sorin Grindeanu a declarat aseară că bugetul pe 2016 a fost acceptat fără probleme în lipsa unui aviz prealabil al CSAT și că în ședința de mâine e hotărât să nu cedeze.
     * Fraudele în achiziții publice, mai mari ca bugetul Ministerului Justiției
     O adevărată gaură neagră în bugetul României au produs fraudele comise în anul 2016. Poliția Română a transmis că, anul trecut, polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice au întocmit 946 de dosare penale. Paguba produsă statului prin aceste fraude depășește 5 miliarde de lei, jumătate din suma reclamată de Liviu Dragnea, ca fiind dispărută de la buget. Dintre dosarele penale înregistrate de polițiștii, 840 au au fost fraude specifice achizițiilor publice în domeniul administrație publică, 65 în domeniul sănătații și 44 în domeniul învățământului.
     * Călin Popescu Tăriceanu în urma protestelor masive din țară: "E o manipulare uriașă!"
     Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost prezent, duminică seară, la B1 TV, unde a transmis că oamenii care au ieșit în stradă fac parte dintr-o "manipulare uriașă". "Sistemul vrea să închidă televiziuni. Se discută de un protest de amnistie. Nu s-a discutat deloc în arcul guvernamental. Foarte mulți de pe stradă sunt de bună credință, dar e o manipulare uriașă. E expresia luptei pentru putere. Ar trebui o revenire la normalitate. România e a treia țară după Rusia și Turcia care pierde procese la CEDO. Klaus Iohannis este prizonierul instituțiilor de putere care l-au adus la putere în 2014 și le este dator acestora.", a precizat Tăriceanu.
     * Înțelegere istorică între Kremlin și Washington
     Cel mai așteptat dialog între doi lideri politici a avut loc în cursul serii de sîmbătă. Conform Reuters, Donald Trump și Vladimir Putin au avut o primă discuție interesantă despre o nouă alianță și au ajuns la un numitor comun. Cei doi lideri ai lumii au stabilit să coopereze pe plan militar împotriva militanților Statului Islamic din Siria. "Ambele părți au demostrat o atitudine activă pentru stabilirea și dezvoltarea unei cooperări ruso-americane. Convorbirea a avut loc într-un ton pozitiv și orientat spre rezolvarea problemelor", se arată într-un comunicat al Kremlinului. De asemenea, cei doi lideri au menționat că vor colabora pentru a organiza prima întâlnire dintre noua administrație americană și reprezentanții Moscovei.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Grindeanu: Nu am de gând să mai accept decât o colaborare de tip instituțional cu președintele
     Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică, la Antena 3, că nu va mai accepta decât o colaborare de tip instituțional cu președintele Klaus Iohannis. "Eu nu o să merg la Cotroceni, să dau buzna să urc dealul fără să mă anunț sau să-l anunțe aghiotantul meu pe aghiotantul domnului președinte. Eu am înțeles această colaborare de tip instituțional se pare că într-un alt mod. Se pare că modul în care am înțeles această colaborare a fost speculat politic și nu am de gând să mai accept decât o colaborare de tip instituțional", a spus Grindeanu. Premierul a precizat că în dimineața în care șeful statului a venit la Guvern, el a aflat de venirea președintelui de la aghiotant.
     * Numirea Codruței Kovesi, CRITICATĂ în Raportul MCV
     Horațius Dumbravă, fost membru CSM, într-o lectură ,,la cald a documentului" relevă că numirile în funcție a procurorului-șef DIICOT și procurorului general al României au fost respectate criteriile de transparență de către ministrul justitiei (Raluca Prună). Nu același lucru se poate vorbi despre numirea în funcție a procurorului șef DNA(martie 2016) și a prim-procurorului general adj de la PG și a procurorului general adjunct de la PG. ÎN CAZUL PROCURORULUI ȘEF al DNA s-a CONSEMNAT ÎN RAPORT, că PROPUNEREA DE NUMIRE a fost făcută de ministrul Prună FĂRĂ A TRECE PRIN FILTRUL TRANSPARENȚEI ȘI COMPETITIVITĂȚII NUMIRII (a fost desemnată direct, fără o procedură ca în cazul procurorului sef DIICOT și Procurorului general).
     * Sevil Shhaideh: "Anul acesta finalizăm 90,3 kilometri de autostradă"
     Vicepremierul Sevil Shhaideh a explicat, într-o ediție specială Exces de Putere, realizată de Oana Zamfir și Adrian Ursu, care sunt țintele pe care guvernul și le-a asumat, la nivel de infrastructură în România. "Anul acesta finalizăm 90,3 kilometri de autostradă. Lugoj - Deva, lotul 2, lotul 3, lotul 4, Sebeș - Turda, lotul 3, lotul 4 și pe București - Brașov, tronsonul București - Ploiești, legătura cu orașul. Anul acesta vor fi construite. Noi le finalizăm. Pe drumurile naționale, finalizăm modernizarea a 275 de kilometri, cu finanțare 100% asigurată, fie că este din fonduri europene sau buget de stat"...
     * NATIONAL
     * Hai la NUBA, sa te ia cu duba!
     De la deschiderea sa in fițoasa zonă de Nord a Capitalei si prezentat drept " un business 100% RO", după cum sună si reclama, restaurantul NUBA a umilit concurenta, băgând in streche "high- life"-ul dâmbovițean. Așa ca miliardari, politicieni si demnitari deopotrivă, dar mai ale odraslele acestora au abandonat instant celelalte locații de fițe din Capitala, mutându-si cuibul la NUBA. Putini știu ca NUBA este, într-adevăr, "o afacere 100% RO", numai că deținută de cel mai căutat român al momentului, Sebastian Ghiță. Culmea este însă că, in timp ce toate structurile romanești se agită sau se fac ca vor sa dea de urma lui, proprietarul NUBA tocmai ce își amenajează noul "studio de înregistrare" amplasat pe strada Radu Beller. Pentru că, după cum reiese din informațiile intrate in posesia National, Ghiță tocmai ce a preluat fostul restaurant "Chocolat" si amenajează acum aici o noua locație NUBA.
     * CEC BANK, smulsă din ghearele lui Rothschild!
     Iată că, pe ultima sută de metri, in urma seriei de dezvăluiri din "National" privind punerea singurei bănci românești de stat la dispoziția monopolului de pe piața recrutării deținut de către cetățeanul german Johannes Burghold, noile autorități de la București par să se fi trezit la timp. Astfel că, după cum reiese din informațiile intrate in posesia National, au fost declanșate demersurile de suspendare a controversatului contract încredințat de către fostul ministru tehnocrat al Finanțelor, Anca Dragu, către firma de apartament din Voluntari, Transeach International.
     * Nicușor Dan, sponsorizat de ... oamenii strazii!
     După ce Autoritatea Electorala Permanenta a semnalat o serie de nereguli privind finanțarea campaniei Uniunii Salvați Bucureștiul pentru alegerile locale, pe fir au intrat si procurorii. Si nu mică le-a fost mirarea să constate ca Nicușor Dan a primit bani gârla de la persoane fără adăpost. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, s-a descoperit ca mai bine de un milion de lei a ajuns din străinătate in conturi deschise pe numele unor persoane din categorie "homeless", respectiv oameni fără venituri si fără domiciliu. Săraci lipiți pământului dar disperați sa-l salveze pe Nicușor Dan de pericolul de a rămâne in afara scenei politice din moment ce au transferat imediat banii intrați in conturile lor in contul de campanie al Uniunii Salvați Bucureștiul cu titlul de sponsorizare.
     * PUTEREA
     * GRINDEANU: "Prezența lui IOHANNIS în piață, o surpriză neplăcută!"
     Prezența președintelui Klaus Iohannis la protestele din stradă de săptămâna trecută a fost "o surpriză neplăcută", a afirmat premierul Sorin Grindeanu. "Pentru mine, a fost o surpriză neplăcută prezența președintelui în stradă săptămâna trecută. Eu am încercat, și nu cred că mă poate acuza nimeni, am încercat în această perioadă să am o relație instituțională corectă cu Administrația Prezidențială. Ba chiar, poate de multe ori, am lăsat de la mine anumite lucruri, tocmai pentru a avea dialog", a declarat Grindeanu la Antena 3, citat de Agerpres. Prim-ministrul a mai spus că există "semnale" că protestele au fost politizate.
     * TĂRICEANU, despre proteste: "Am subestimat reacția SISTEMULUI!"
     Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că PSD și ALDE "au subestimat reacția sistemului" propunând ordonanțele privind grațierea și modificarea Codurilor penale. El a precizat că Guvernul, care deși are "unele sincope", va merge înainte. "Am avut o discuție astăzi nu numai cu Liviu Dragnea, dar și cu alți colegi din PSD șI ALDE. Nu avem de gând să renunțăm. Avem această legitimitate politică care este mai puternică decât orice alt guvern", a punctat Tăriceanu. "Mergând pe inconștiența celor care astăzi fac această propagandă și manipulare și reacționând cu aceleași arme, riscul este să ajungem într-un război civil până la urmă. (...) Nu se poate să acceptăm mereu ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, acum iarăși să acceptăm o formulă din asta de presiune nelegitimă, ca să ce?", a mai spus Tăriceanu.
     * PROCURORII generali din 16 state americane îl sfidează pe TRUMP
     Procurorii generali din 16 state americane, reprezentând aproape o treime din populația SUA, au condamnat, duminică, decretul împotriva imigrației semnat de președintele Donald Trump, și au promis să îl "combată cu toate mijloacele de care dispun", relatează AFP, preluată de Agerpres. Reamintind că mai mulți judecători au blocat deja o parte a decretului, cei 16 procurori generali au promis să facă totul "pentru ca un număr cât mai mic de persoane să sufere din cauza situației haotice pe care a provocat-o". Pe lângă Procurorul general din Illinois, care a luat inițiativa acestei declarații, au mai semnat procurorii generali din California, Connecticut, Districtul Columbia (capitala), Hawaii, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Mexico, New York, Oregon, Pennsylvania, Vermont, Virginia și Washington.
     * ROMANIA LIBERA
     * Iliescu, Dragnea, Ponta, Năstase, Tăriceanu, Hrebenciuc și alți politicieni cu dosare penale vor beneficia de ordonanțele hulite în stradă
     Liviu Dragnea susține eroic că va "muri în picioare", dar își va pune în aplicare programul de guvernare, program care începe cu promovarea ordonanțelor de grațiere și de golire de conținut a abuzului în serviciu, a conflictului de interese și a neglijenței în serviciu, infracțiuni care au sărăcit bugetul țării de sute de miliarde de dolari în ultimii 27 de ani. Dragnea se salvează pe sine și salvează armate de politruci, în frunte cu celebrii Ion Iliescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc. Toți vor fi salvați fie prin închiderea dosarelor, fie înjumătățirea pedepselor sau ștergerea termenului de încercare.
     * Inculpat recuperat de PSD. Mădălin Voicu, noul secretar de stat la Ministerul Culturii
     Mădălin Ștefan Voicu, fost deputat PSD, este noul secretar de stat la Ministerul Culturii. Mădălin Voicu apare ca inculpat într-un dosar de fraudarea a fondurilor europene destinate reinserției sociale a rromilor. Indiferent de soluția care va fi pronunțată de instanța de judecată în acest dosar penal, interceptările arată modul în care Voicu înțelege să folosească pârghiile statului pentru rezolvarea problemelor personale. Acum, Mădălin Voicu se va ocupa de fondurile destinate Culturii. Politicianul Mădălin Voicu completează galeria politicienilor PSD și ALDE care sunt numiți pe funcții publice, deși sunt acuzați de corupție.
     * Ordinul lui Trump afectează și România
     Ordinul executiv semnat vineri de președintele american, Donald Trump, privind intrarea în Statele Unite a refugiaților prevede revizuirea amplă a informațiilor solicitate din toate țările pentru a aproba vizele pentru SUA, precum și suspendarea imediată a programului Visa Waiver. De asemenea, este avută în vedere o revizuire a regimurilor de vize între națiuni pentru a se asigura că acestea sunt "cu adevărat reciproce" pentru cetățenii americani, transmite BBC. Dacă o țară nu tratează într-o manieră reciprocă cetățenii americani care solicită o viză pentru non-imigranți, Secretarul de Stat va ajusta perioada de valabilitate, comisioanele și alte aspecte", pentru a corespunde condițiilor țării străine, se arată în documentul oficial, publicat de The Guardian.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Revolta investitorilor străini: Noi am venit aici acum două decenii, am adus bani, am făcut investiții, iar acum suntem expulzați
     Care credeți că este cea mai mare amenințare pentru Europa Centrală și de Est în următorii ani? Creșterea naționalismului, care se vede tot mai des, a fost răspunsul direct al lui Karl Sevelda, CEO-ul grupului austriac Raiffeisen International, cel care deține rețeaua de bănci din fostele țările comuniste, inclusiv din România, la Forumul Euromoney de la Viena, de acum două săptămâni. Opinia lui este împărtășită de o bună parte dintre investitorii din Europa Centrală și de Est, în special cei din sectorul bancar, care sunt cel mai expuși la naționalismul politicienilor și mulțimilor. Sevelda constată că investitorii străini, cei care au venit în aceste țări acum două decenii și au făcut primele investiții, încep să fie expulzați, nu mai sunt bineveniți: "suntem tratați incorect."
     * Americanii întorc banii la americani. FP pune pe masă peste 500 milioane de lei pentru a-și răscumpăra 5,9% din capital
     Administratorul Fondului Proprietatea este grupul american Franklin Templeton, iar principalul acționar al Fondului Proprietatea este fondul american Elliot. Unul dintre managerii ofertei de răscumpărare este banca americană Goldman Sachs. Franklin Templeton, administratorul FP, vrea să lanseze o ofertă publică de răscumpărare a până la 640 milioane acțiuni proprii și a a depus în acest sens o cerere de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Pachetul ar însemna 5,9% din capitalul social al Fondului, iar oferta se va derula atât la BVB, cât și pentru certificatele de depozit având suport acțiuni ale Fondului listate la Londra. În condițiile în care prețul unei acțiuni FP este de circa 0,8 lei, valoarea totală a ofertei ar depăși 500 milioane lei.
     * Tranzacții de peste 1 mld. euro au schimbat la față retailul alimentar românesc în ultimul deceniu
     Discounterul german Lidl este în discuții să preia două magazine XXL Mega Discount de la grupul Rewe din aceeași țară, într-o tranzacție de 5-10 mil. euro, potrivit sur­se­lor din piață. Acordul, care ar uma să se semneze în circa o lună, ar completa tabloul de tranzacții încheiate în ultimul de­ceniu în retailul alimentar local. Aceasta ar fi de altfel a doua tranzacție din retailul alimentar din acest an după ce recent grupul german Metro a vândut ultimele patru hipermarketuri Real către un grup de profesioniști din retail. Comerțul alimentar, o piață de 17-18 mld. euro, a devenit în ultimii ani scena mai multor tranzacții, unele chiar de peste 100 de milioane de euro. Acestea au fost încheiate atât între investitori strategici, cât și între jucători fi­nanciari. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 16:22
NOU REGULAMENT AL CCR:
     Curtea Constituțională a adoptat joi o hotărâre prin care președintele forului va putea bloca publicarea oricărei opinii separate sau concurente dacă se consideră că ele aduc critici CCR sau au caracter "sentențios", "ostentativ" sau cu "tentă politică". Decizia a fost luată ca urmare a publicării unor opinii separate în cazurile privind abuzul în serviciu și a Legii 90, care sunt criticate ca afectând caracterul obligatoriu al hotărârilor Curții, potrivit unui comunicat de presă.  detalii
Internaţional, 15:34
     Liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn vrea "să încerce să impună noi alegeri" legislative, după ce a ieșit consolidat din scrutinul de pe 8 iunie, în care premierul Theresa May și-a pierdut majoritatea absolută în Parlament, potrivit ediției de sâmbătă a ziarului Daily Mirror, citat de AFP.  detalii
Macroeconomie, 14:53
ANAF:
     Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au verificat 652 contribuabili în perioada 22-23 iunie, aceștia plătind la bugetul de stat, după efectuarea controalelor, 15,77 milioane lei (3,45 milioane euro), a anunțat ieri Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).  detalii
Companii-Afaceri, 13:56
     Începând cu data de 15 iulie 2017, Ravinder Takkar va prelua funcția de Președinte al Vodafone Group Services, Regional Business Development, rol în care va fi responsabil de reprezentarea intereselor Vodafone în India, inclusiv de crearea și integrarea cu succes a noului joint-venture (companie cu capital comun) dintre Vodafone India și Idea. În plus, el va fi responsabil de dezvoltarea business-ului Vodafone în regiunea Africa, Orientul Mijlociu și Asia Pacific (AMAP), raportându-i lui Vivek Badrinath, CEO pentru regiunea AMAP. Takkar își încheie astfel mandatul de trei ani de CEO și Președinte al Vodafone România, rol pe care l-a preluat în luna mai 2014, potrivit unui comunicat de pres[.  detalii
Internaţional, 13:34
     Actorul și fostul guvernator al Californiei Arnold Schwarzenegger a îndemnat la finalul unei întâlniri cu președintele francez Emmanuel Macron, vineri, să nu se facă din problema modificărilor climatice o miză politicianistă, la trei săptămâni după decizia președintelui american Donald Trump de a părăsi Acordul de la Paris, relatează Reuters.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.06.2017
BVB
     * Titlurile "BRD - Groupe Societe Generale", cele mai lichide
       Piața a încheiat, din nou, ședința de tranzacționare în teritoriul negativ, toți indicii Bursei de Valori București (BVB) înregistrând scăderi, în contextul în care s-a înregistrat un volumul de de...  detalii
22.06.2017
     * Aproape 28% din volumul de tranzacționare, realizat pe piața "deal"
       Piața a încheiat ședința de tranzacționare de ieri în teritoriul negativ, toți indicii Bursei de Valori București (BVB) închizând în scădere, pe fondul unui volum de tranzacționare de 62,6 milioane...  detalii
22.06.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au scăzut ieri, trase în jos de randamentele bondurilor.  detalii
21.06.2017
BVB
     * Titlurile "Transgaz", cele mai lichide
       Piața a încheiat ședința de tranzacționare de ieri în teritoriul negativ, opt dintre indicii Bursei de Valori București (BVB) închizând în scădere, pe fondul unui volum de tranzacționare de 49...  detalii
21.06.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa au scăzut ieri, din cauza declinului din sectorul energetic și cel minier.
     Titlurile companiei petroliere britanice BP Plc s-au depreciat cu 1,5%, la 465,55 pence, iar cele ale...  detalii
20.06.2017
BVB
     Opt dintre indicii Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ședința de tranzacționare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregis¬trat un volum de tranzacționare de 8,1...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 iunie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0951
2,3352
3,0923
4,2091
0,1738
0,6141
0,2255
4,5673
5,2034
1,4773
3,6772
0,2236
0,4830
1,0795
0,0687
0,4675
1,1670
4,0905
0,3163
1,2242
0,5980
0,0634
0,3596
0,2264
2,9784
0,0376
0,1572
1,1137
0,6158
0,1205
165,1775
5,6423
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.06.2017
     The motion of no-confidence did not decapitate the Grindeanu cabinet, because through the mass resignations of its ministers one week ago, all that was left of the Government was precisely the head...  details
21.06.2017
ONE EURO - ALMOST 4.6 LEI
     * The national currency - at its weakest in the last five years
       The National Bank of Romania yesterday announced a reference exchange rate of 4.5957 lei/Euro, the lowest level since August 3rd, 2012, when it stood at 4.6481 lei for an Euro, as, since the...  details
20.06.2017
COUNTRY PROJECT
     * Update 11:56 The deal between the UDMR and the PSD on the vote of no-confidence fell through
     -----------
     For PSD president Liviu Dragnea it isn't enough to turn...  details
19.06.2017
     As Pope of the PSD, Liviu Dragnea has issued a vicious Papal "Bull" whereby he authorizes anybody to obstruct the government and grants anybody the permission to hurt PM Sorin Grindeanu,...  details
17.06.2017
     The global crisis at the end of the last decade has been "resolved" through an unprecedented stimulation of lending, but the turnaround of the real economy, whose sustainable character is...  details
13.06.2017
     The reception of president Klaus Iohannis in the White House in a working visit has been analyzed as a state one, following the good agreement that the two leaders had.  details
08.06.2017
"GOOD LORD. GOOD LORD, GOOD LORD!..."
     * Ioan Bendei placed under court supervision
     * Assets of RCS&RDS worth 13.7 million lei seized
       The National Anti-Corruption Department yesterday announced the placing of Ioan Bendei, vice-president of RCS&RDS under court supervision for offering bribes and complicity to money laundering,...  details
07.06.2017
     A good starting point in analyzing the current domestic politics is the visit of president Iohannis to the United States, which will take place between June 4th and June 10th. It is important not...  details
31.05.2017
GOVERNMENT SOURCES:
     * MFP: "The legislative draft which stipulates the exchange of fiscal information between countries, for a stricter control of the profit of multinationals, will probably be approved in the coming days"
       Most likely this week, the government is set to approve the draft law which, according to the European directive in the sector, provides the exchange of fiscal information between countries, in...  details
26.05.2017
ROMANIA'S DEVELOPMENT STRATEGY "BETWEEN THE EUROZONE AND THE SIGN OF THE LEU" 3RD EDITION / ADRIAN VASILESCU, BNR:
     In 2007, we had a EU-facing strategy, and now we need a Eurozone-facing strategy, said Adrian Vasilescu, strategy consultant with the National Bank of Romania (NBR).  details
24.05.2017
     The public agenda in Romania is dominated by the SIPA scandal, and, more recently, by the activity of the Parliamentary Investigation Commission concerning the presidential elections of 2009. There...  details
24.05.2017
THE MINISTRY OF ENERGY HAS PROPOSED THE AMENDMENT OF THE LEGISLATION ON SHARE CAPITAL INCREASES WITH THE PLOTS OF LAND CONTRIBUTED BY THE STATE, IN THE PRIVATIZED COMPANIES
     * The former head of the privatization department: "OMV needs to bring in to Petrom 12.7 million Euros, instead of 165 million Euros"
     * Veridio reports unclear factors in the draft Government decision drawn up by the Ministry of Energy
     * In November 2016, Petrom still had to obtain ownership certificates for 0.78% of the total plots of land
       After neglecting its own interest for years and despite the warnings of the Court of Auditors, the authorities of the state have accepted the postponement of the share capital increase, with the...  details
22.05.2017
     * Three foreign players - Abu Dhabi Investment Council, VARDE and a Canadian investment fund - are rumored to be interested in Bancpost
      * The bank is also attractive to some lenders operating in Romania
       Aside from the banks in Romania interested in acquiring Bancpost, there are also apparently some foreign entities that have set their sights on Bancpost, according to some market sources. They are...  details
19.05.2017
FOLLOWING THE ARTICLE PUBLISHED YESTERDAY IN BURSA
     BCR yesterday apologized to one of its customers, after BURSA reported that their performing loan with no arrears is registered with the Cadastre Office as having been assigned to a company...  details
18.05.2017
THE EUROPEAN COMMISSION CRITICIZING THE MONOPOLY IN THE TRADING OF NATIONAL GAS
     * BRM accuses the intention to nationalize the trading of natural gas
     * The commission for industries and services: "The European model: one exchange for the transparent, competitive and non-discriminatory trading of natural gas"
     * Sources: The European Commission and the PEGAS pan-European platform for the trading of natural gas warns that the amendments are not compatible with the competition regulations
     * Virgil Popescu, PNL: "We will be asking for the draft law to be sent back to the commission"
       The European Commission reacted on Tuesday, after the deputies of the Commission for Industries and Services have passed a series of amendments to the Natural Gas Law, according to which the gas...  details
.