GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 31.08.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Proiectul de modificare a legilor justiției a fost publicat de Ministerul Justiției
     Ministerul Justiției a făcut public proiectul de modificare a legilor justiției, miercuri seară, în ziua în care ministrul Tudorel Toader a anunțat că documentul a fost trimis CSM pentru avizul consultativ. Proiectul de modificare legilor justiției a fost anunțat de Toader săptămână trecută, generând critici din partea magistraților, a societății civile, dar și din partea președintelui Klaus Iohannis, Ambasadei SUA și Comisiei Europene. Proiectul de lege privind legile justiției, care conține modificări semnificative ce vizează statutul procurorilor și judecătorilor, organizarea judiciară și cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), are 46 de pagini.
     * Vlad Voiculescu: Fie Tudose nu și-a declarat corect averea, fie legislația permite "bani la saltea"
     Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în guvernul Cioloș, a afirmat că în cazul premierului Mihai Tudose, care a declarat că nu are bani în banci, sunt două posibilități, ambele problematice din punct de vedere legal. "Are două Mercedesuri, o colecție de timbre de 30.000 euro, dar nici măcar un rest din chenzină. Avem deci una din cele două situații de mai jos: 1. Fie premierul României nu și-a declarat corect averea (și cred că asta are o încadrare juridică destul de clară); 2. Fie avem o ditamai problema în legislație, una care permite să ai și câteva mii dar și câteva milioane de lei/euro/dolari la saltea fără să trebuiască să îi declari. Practic, ce e la saltea/pivniță/mătușa Tamara nu trebuie declarat dacă e cash.
     * Ala, bala, portocala cu Pilonul II de pensii
     Guvernul ia în considerare trei măsuri ce au în vizor Pilonul pensiilor private: una care va sărăci conturile de pensii private ale românilor, una care îi va sărăci pe administratorii fondurilor sau, cea mai inofensivă, alegerea cetățeanului în privința banilor săi. Guvernul nu renunță la planurile privind Pilonul II de pensii. După nenumărate atacuri la adresa acestuia și a administratorilor săi, Executivul dezvăluie ce intenții de modificare are. Premierul Mihai Tudose a fost cel care a arătat, marți seară, care sunt cele trei variante de lucru pe care le ia în considerare Guvernul, în ceea ce privește pensiile private. Varianta finală va fi decisă în legea pensiilor care, potrivit lui Tudose, "săptămâna viitoare sau poate la sfârșitul acestei săptămâni va fi lansat într-o dezbatere internă".
     * Cum poate ajunge România o "țară ca afară"
     O comisie înființată de președintele Klaus Iohannis lucrează de un an la "Proiectul de Țară", menit să transforme România. Unul dintre specialiștii implicați este Daniel David, autorul lucrării "Pshiologia poporului român". Acesta propune emiterea unui ordin de ministru care ar urma să schimbe întreaga societate românească în următorii 20 de ani. Ordinul trebuie să prevadă că nu se mai intră în sistemul de învățământ superior - mai ales pe poziții pe perioadă nedeterminată - dacă viitorul cadru didactic nu s-a validat în comunitatea științifică internațională pe domeniul lui, sigur, conform nivelului academic pe care îl țintește", explică David.
     * Ce vor învăța copiii din manualul de Sport
     Complexitatea manualelor a ajuns într-o notă a penibilului, după cum explică specialiștii, iar asta pentru că școlarilor de clasa a V-a le sunt oferite definiții complicate ale unor activități pe care ei le-au deprins deja în primii ani de viață precum mersul, târâtul sau săritul. Elevii vor avea acces la definiții despre aparatul locomotor, atitudine cifotică, atitudinea lordotică sau indicatorii morfologici ai organismului. În plus, copiii de 11 ani vor deprinde și cunoștiințe filozofice, unde sunt prezente inclusiv citate din Platon, Aristotel sau din civilizația latină. "Cele 4 lucruri cu ajutorul cărora oamenii obișnuiau să facă educație sunt știința de carte, gimnastica, muzica, desenul", este citat ce apaține lui Aristotel în pagina 10.
     * Primarul care a tăiat subvențiile pentru 500 de asistați social
     Ștefăneștiul este o localitate de graniță din nordul extrem al Moldovei. A fost o comună transformată în oraș în anul 2004. Localitatea nu și-a schimbat aspectul rural, oportunitățile sunt reduse, iar sărăcia în floare. De altfel, în 2016, dintr-o populație de 5.000 de locuitori, 1.000 erau asistați social, depășind numărul celor angajați. Primarul a tăiat subvențiile pentru jumătate dintre asistații social înregistrați în localitate. Planul a început să fie pus în aplicare progresiv încă din vara anului 2016, atunci când Florin Buțura (PNL) a câștigat mandatul de primar. În acest moment, aproape 500 de persoane aflate pe lista persoanelor nevoiașe nu mai primesc ajutorul de subzistență. Majoritatea asistaților social refuzau să presteze muncă în folosul comunității, activitate obligatorie în schimbul banilor luați de la stat.
     * Se pregătește Rusia de invazie?
     Exercițiile de la Zapad-2017, care vor avea loc luna viitoare, au provocat o neliniște în unele țări, deoarece trupele rusești și echipamentul militar se vor instrui în interiorul Belarusului, un aliat rus care se învecinează cu Ucraina, Polonia, Letonia și Lituania. Rusia a folosit astfel de exerciții în trecut ca precursor sau ca o acoperire pentru a-și trimite trupele în țări precum Georgia și Ucraina. De această dată exercițiul are loc într-un moment în care tensiunile Est-Vest sunt foarte ridicate. Locotenentul general Ben Hodges, comandantul armatei americane din Europa, a declarat pentru Reuters luna trecută că aliații americani din Europa de Est și Ucraina s-au îngrijorat că exercițiile ar putea fi un "cal troian" menit să lase în urmă echipamentele militare aduse în Belarus.
     * Camionul de luptă prezentat la Moreni oficialilor Armatei Române
     Oficialii Rheinmetall, producător german de autovehicule militare, și cei ai Uzinei Automecanica Moreni (județul Dâmbovița) au anunțat pe 14 iunie 2017 parafarea unui parteneriat vizând producerea în România a unor transportoare blindate 8x8 extrem de performante. În acest context, a fost înființată și o societate cu numele "Romanian Military Vehicle Systems". În cursul zilei de miercuri, 30 august, a avut loc la Moreni o demonstrație pentru oficiali români organizată de conducerea societății Rheinmetall. Cu această ocazie, a fost prezentat însă un model de camion militar produs deja de Rheinmetall, și nu un transportor blindat. Oficialii prezenți la demonstrație au văzut modelul MAN HX, un camion echipat și convertit special pentru acțiuni militare.
     * Cine sunt posibilii succesori ai lui Vladimir Putin
     Fiindcă alegerile prezidențiale din Rusia se apropie, iar Vladimir Putin nu a anunțat dacă va mai candida pentru un nou mandat de președinte, politologii ruși din cadrul Fondului de politică de la Sankt Petersburg au întocmit o listă de candidați pentru succesiunea liderului de la Kremlin. Cel mai bine plasat ar fi, în opinia politologilor de la Fondul de politică din Sankt Petersburg, premierul rus Dmitri Medvedev, care a mai deținut funcția de președinte din 2008 până în 2012. Apoi urmează primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care câștigă popularitate după ce a trecut printr-o criză din cauza "modernizării Capitalei". Locul al treilea a fost atribuit guvernatorului regiunii Tula, Aleksei Dumin, care se bucură de o popularitate ridicată în regiunea sa. Al patrulea candidat, potrivit clasamentului, este Serghei Șoigou, ministrul rus al Apărării.
     * Șantaj la CSM. Șeful Inspecției Judiciare, protejat prin boicotarea ședinței
     Scandal fără precendent în sânul CSM. Mai mulți judecători, membri ai forului, au refuzat să participe la ședința de plen, acuzând că se încearcă demiterea șefului Inspecției Judiciare. CSM urma să ia în discuție, printre altele, raportul privind auditul făcut la Inspecția Judiciară, concluziile acestuia nefiind favorabile. Plenul CSM ar fi trebuit să analizeze, miercuri, raportul auditului extern al managementului Inspecției Judiciare (IJ), efectuat de o firmă specializată. Pe baza acestui raport putea fi dispusă o eventuală revocare a inspectorului șef, Lucian Netejoru, deoarece concluziile raportului se pare că sunt defavorabile managementului IJ.
     * BANCHERUL
     * Creditele noi acordate de bănci populației se mențin la niveluri record, deși bancherii spun că au început sa le restricționeze
     Creditele noi in lei acordate de bănci populației s-au menținut si in iulie apropiate de nivelurile record înregistrate in precedentele două luni, in ciuda faptului că bancherii au raportat BNR in ultimul sondaj privind creditarea ca in trimestrul doi al acestui an au înăsprit "semnificativ" cerințele cu privire la gradul de îndatorare al clienților, adică valoarea împrumutului raportata la nivelul salariului. Astfel, băncile au acordat in luna iulie populației credite noi in lei in valoare de 3,2 miliarde lei, la fel ca luna precedentă, iunie, si aproape de nivelul din mai, de 3,1 miliarde lei. Si finanțările in lei pentru firme au crescut in iulie la 2,5 miliarde lei, de la 2,1 miliarde lei in iunie si 978 milioane lei in iulie 2016, arată statisticile BNR.
     * COTIDIANUL
     * Tudose - premier de ochii lumii - Cornel Nistorescu
     Ne aflăm în fața unui personaj care pare a fi rezultat dintr-o încrucișare între un personaj din Caragiale și un soldat sovietic. Grobian, flecar, superficial, gata să traducă în limbaj de mahala sau de tavernă orice problemă națională, Tudose se avîntă mereu într-o antologie a gîndirii șchioape. Nici un premier al Românei n-a spus atîtea prostii pitorești. Cine le adună poate scoate o antologie de tot hazul, așa cum în SUA a apărut volumul de Bush-isme, cu o mare parte din prostiile și enormitățile rostite de George Bush jr. Orice apariție a lui Mihai Tudose lasă în urmă ceva bun de antologat, bun de mintea lui Garcea. Mai ieri-alaltăieri s-a legat de bănci. Nici Gheorghe Piperea, consilierul său onorific în acest moment, nu și-a permis niciodată să rostească enormitățile pe care le-a scăpat Mihai Tudose.
     * Susținătorii Roșiei Montane anunță proteste
     Membrii Alburnus Maior vor ieși în stradă, vineri, alături de susținători ai proiectului de conservare a zonei Roșia Montană, la București, Cluj, Iași și în alte orașe și îi solicită premierului să nu ajungă la un compromis cu Gabriel Resources, după ce Mihai Tudose a susținut că se va încerca retragerea candidaturii Roșiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO, anunță Salvați Roșia Montană."La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieșim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obținut în toți acești ani, pentru Roșia Montană și în lupta împotriva corupției", se arată într-un comunicat al Campaniei Salvați Roșia Montană.
     * Nicio dezbatere și o singură necunoscută. Cea mai stranie campanie din Germania
     Germania a fost în ultimul deceniu liderul UE. Germania a fost cea care a deschis porțile Europei pentru milioane de imigranți, care a împrumutat țările europene aflate în criză, care a rescris regulile europene ale austerității și disciplinei bugetare. Acum, UE este în plină febră a reformulării proiectului european și a parteneriatului cu SUA, iar toți ochii se îndreaptă către Germania, unde vor avea loc alegeri pe 24 septembrie. Răspunsul primit de Europa și lume din partea Germaniei este o tăcere mormântală. "Profitați de vară pentru a face o alegere bună în toamnă", își îndeamnă la relaxare CDU, partidul lui Merkel, alegătorii. "Campania nu e nici caldă, nici rece, nu e nimic. Este cea mai bizară campanie din istoria republicii", scrie pentru Suddeutsche Zeitung comentatorul Heribert Prantl. Campania nu a adus nicio dezbatere despre migrație, viitorul UE, integrare, relația comercială cu China, protecționismul lui Donald Trump.
     * CURENTUL
     * Soția fondatorului Școlii libaneze din București, Rodica Nassar, a fost numită secretar de stat la Ministerul Sănătății
     Rodica Nassar a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății (MS), printr-o decizie a premierului Mihai Tudose. Șeful Executivului a decis și eliberarea, la cerere, a lui Rareș Trișcă din funcția de secretar de stat la MS. Deși a fost timp de 16 ani deputată PSD, Nassar a devenit celebră abia în 2016 când fosta soție a lui Dan Condrea a spus că aceasta a luat șpagă de la Hexi Pharma. Deputata a negat. Măritată cu Nassar Nassar fondatorul Școlii libaneze din București, Rodica are 60 de ani și e economistă. Singura tangență a ei cu sistemul sanitar e apartenența pentru ultimul mandat de deputat la Comisia de Sănătate. CV-ul ei e unul mediocru: în 1983 a absolvit Facultatea de Finanțe-contabilitate Iași 1983 - 1984 - economist Combinatul Chimic Giurgiu. În rest, niciun curs, nicio specializare, niciun atestat de expertiză.
     * CURIERUL NATIONAL
     * Primul clasament al celor mai valoroase branduri românești
     În fiecare an, firma de evaluare și strategie Brand Finance evaluează mii de branduri globale și naționale. Cele mai valoroase branduri românești în 2017 sunt incluse în raportul Brand Finance România 50. Dacia este cel mai valoros brand românesc, cu o valoare de 1,2 miliarde euro. Cu o valoare de 206 milioane euro, Dedeman este cel mai valoros brand cu acționariat 100% românesc. Sectorul de retail a generat cea mai mare valoare de brand, cu 10 branduri valorând cumulat 796 milioane euro. Succesul noilor branduri dezvoltate de antreprenori, neglijarea brandurilor deținute de stat. Ursus Breweries are cel mai valoros portofoliu multi-brand local, evaluat la 115 milioane euro.
     * Plata defalcată a TVA împovărează mediul de afaceri
     Proiectul de Ordonanță privind plata defalcată a TVA, prin care Ministerul Finanțelor Publice urmează să introducă obligativitatea contribuabililor plătitori de TVA ca de la 1 ianuarie 2018 să plătească și să încaseze TVA-ul în conturi distincte este privit de către mediul de afaceri ca o măsură cu impact negativ asupra funcționării lor viitoare. Nici breasla constructorilor nu agreează această măsură, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) luând poziție în această privință și transmițând punctul său de vedere către ministerul de resort, ca și către Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
     * Angela Merkel, acuzată de înaltă trădare: Germanii, tot mai sătui de favorizarea refugiaților
     Peste 1.000 de plângeri pentru înaltă trădare au fost depuse împotriva cancelarului german Angela Merkel de la începutul crizei refugiaților în 2015, provenind din partea unor simpatizanți ai Alternativei pentru Germania (AfD, dreapta radicală, partid populist și antiimigrație), relatează miercuri AFP, citată de Agerpres. "Plângerile împotriva cancelarului s-au dovedit a fi nefondate", a declarat Frauke Kähler, purtătoare de cuvânt a Parchetului din Karlsruhe (sud-vest) - având competențe în această chestiune - pentru ziarul Mannheimer Morgen. Simpatizanți și militanți ai AfD reproșează liderei conservatoare că a deschis porțile Germaniei într-un mod necontrolat la peste un milion de migranți în 2015 și în 2016.
     * Paradoxul insolvențelor din România
     Numărul insolvențelor din prima jumătate a anului curent este la minimul ultimilor zece ani, însă pierderile generate creditorilor se află la cel mai ridicat nivel din perioada analizată. Paradoxul, și anume un minim al insolvențelor corelat cu un maxim al pierderilor cauzate mediului de afaceri, este explicat prin profilul firmelor. Mai exact, din totalul companiilor insolvente în primul semestru al anului curent, un număr de 20 de firme au avut venituri mai mari de 10 mil. EUR în anul anterior, dintre care 11 desfășurau o activitate de distribuție, comerț sau furnizare de energie.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Demiterea lui Kövesi plutește în aer
     Avocatul Aurelian Pavelescu susține că ce s-a întâmplat, ieri, la CSM seamănă cu o lovitură de stat pe care CSM a încercat să o pună la cale. Astfel, conform opiniei avocatului, postată pe contul său de socializare, judecătorii s-au revoltat împotiva conspirației procurorilor și au decis să-i pună la punct pe procurori. Mai mult acesta susține că deține informații cum că raportul întocmit de Inspecția Judiciară ar fi unul dezastruos pentru DNA și Laura Codruța Kovesi. Povestea începe cu controlul dispus de Ministrul justiției, Tudorel Toader, cu privire la activitatea DNA, DNA nemaifiind controlat, potrivit legii, de 10 ani! Dacă acest control va ajunge la concluzia că la DNA activitatea a fost deficitară, atunci consecință firească va fi demiterea Laurei Codruța Kovesi.
     * PLAN DEMONIC al Guvernului PSD. Vremuri grele pentru români
     În laboratoarele Guvernului se pregătește o măsură care vizează băncile și companiile de asigurări, a dezvăluit vicepreședintele PNL, Florin Cîțu. Prin introducerea unei taxe de 0,5 pe activele bancare, ale băncilor și asiguratorilor, precum și ale celorlalte instituții din sectorul bancar, Cabinetul Tudose speră să acopere gaura în bugetul de stat. Senatorul liberal a precizat că toate atacurile din ultima perioadă la adresa băncilor și fondurilor de pensii sunt pentru a justifica această taxă. "O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înțeles de 0,5%, aplicată pe active", a spus Cîțu, într-un interviu.
     * Procurorul "Portocală", MAESTRUL PREJUDICIILOR FABRICATE
     Fostul procuror al DNA, Mircea Negulescu, va rămâne în istorie Justiției pentru modul incredibil în care și-a permis să afecteze viețile unor oameni printr-o simplă fractură de pix. Conform luju.ro, Negulescu, cunoscut și ca "procurorul Portocală" au fabricat prejudiciile în trei mari dosare: Lukoil, Chiliman și Cosma. Primul dintre acestea a fost restituit de instanță pentru "nedescrierea modului de calcul al prejudiciului". Cel mai ghinionist a fost Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1, căruia i s-au adăugat patru zerouri în prejudiciul calculat în dosarul său. Astfel, cifra imputată acestuia a ajuns la incredibila sumă de 670 milioane euro.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Zoe Petre a suferit un accident vascular cerebral
     Zoe Petre, unul dintre cei mai importanți consilieri ai lui Emil Constantinescu, a suferit un accident vascular cerebral și a fost intrernată de urgență la Spitalul Elias din Capitală, relatează Antena 3. Zoe Petre este un istoric, publicist și om politic român. În perioada 1990-1996 a fost decan al Facultății de Istorie a Universității din București. Între 1996-2000, în mandatul Emil Constantinescu, a îndeplinit funcția de consilier prezidențial pentru politică internă și externă.
     * SCANDAL URIAȘ Ședința de plen a CSM AMĂNATĂ - LIPSA CVORUM
     Ședința de plen a CSM, PROGRAMATĂ ieri, a fost amânată deoarece nu a avut cvorum . Cinci judecători au refuzat să intre în ședință pentru a bloca discutarea unei evaluări a Inspecției judiciare. Raportul fusese analizat anterior în ședința unei comisii a CSM unde s-a cerut demiterea conducerii inspecției judiciare. Sursele JN afirmă că în votul din Comisia 1, majoritatea a fost asigurata de votul procurorilor si al unor judecători care doresc blocarea raportului inspecției judiciare la DNA, cu concluzii drastice pentru managementul Codruței Kövesi. Judecătorii care s-au retras de la ședință sunt Cristina Tarcea, președinta ICCJ, Lia Savonea, Nicoleta Țînț, Evelina Oprina. Cele patru judecătoare au difuzat un comunicat care explică situația creată în CSM.
     * Economia neagră înghite peste un sfert din PIB
     Economia subterană va înghiți în acest an circa 228 miliarde de lei, mai mult de un sfert din PIB-ul estimat la 815 miliarde de lei. Acești bani scapă impozitării statului român, care pierde astfel 81 de miliarde de lei, circa 18 miliarde de euro, din care mai mult de jumătate provine din frauda cu TVA. România se întrece cu Bulgaria pentru primul loc în Uniunea Europeană la economia subterană. Țara noastră figurează cu un procent de 28% din PIB, iar bulgarii cu 30%, într-o estimare realizată de Comisia Europeană. Totuși, țara noastră conduce detașat la evaziunea cu TVA, conform PwC. Datele arată că, în 2016, România era pe primul loc la frauda pe TVA, cu 8 miliarde de euro, adică 39,6%, urmată de Polonia (29,2%), Slovacia (28,3%) si Ungaria (20,15%).
     * Controale la groapa de la Vâlcea care arde de nouă zile
     Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a trimis Corpul de Control la Vâlcea, pentru a ancheta situația gropii de gunoi de la Măldărești, care arde de o săptămână și jumătate. Autoritățile au instituit stare de alertă, iar aerul a devenit irespirabil, dar ministrul a spus că nu se impune și evacuarea populației. Peste 100 de mașini cu apă au fost aduse pentru stingerea incendiului, dar operațiunea este extreme de dificlă, pentru că ard gunoaie aflate la mare adâncime. Cazul de la Măldărești readuce în discuție problema gravă a deșeurilor din România. Opt localități, de pe o suprafață de 30 de kilometri pătrați, printre care și orașul Horezu, sunt afectate de incendiul care a izbucnit în urmă cu mai bine de o săptămână la groapa de gunoi de la Măldărești.
     * NATIONAL
     * Începe războiul celor două Americi in România
     Mandatele succesive ale președinților americani democrați si-au pus aproape decisiv amprenta si asupra relațiilor cu tara noastră si chiar a politicii interne. Iar in toata aceasta îndelungată perioadă, democrații americani au exportat in Romania mai mult "democrație si spirit civic", totul la pachet cu rețeaua sorosista care s-a bucurat de nespuse privilegii din partea Casei Albe, atâta timp căt aceasta s-a aflat in posesia democraților. Iată însă că asaltul nebunesc al lui Donald Trump asupra Casei Albe a reușit si republicanii au revenit la butoanele lumii. Iar acum ni se dau semnale tot mai puternice din partea emisarilor republicani ca prioritatea noii Administrații Trump este strict mediul de afaceri.
     * Mayweather, la shopping: bon fiscal de un metru
     După ce a încasat circa 350 de milioane de dolari, boxerul Flyod "Money" Mayweather s-a gândit ca e cazul sa își răsfețe un pic si staff-ul care l-a ajutat să-l înfrângă pe luptătorul UFC irlandez Conor McGregor. După meci, Floyd a umplut niscai valize cu valuta forte si a descins in forță la un magazin Gucci, unde a făcut foarte multe cumpărături. De altfel puteți vedea si cât de lung este bonul cu care s-a ales după ședința de shopping. Nu a fost dezvăluită suma cheltuită de campion, dar se știe cu siguranță că el a sosit însoțit de nouă oameni, toți din staff-ul sau. Aceștia si-au ales tot ce au vrut, inclusiv ceva încălțări, din cate am înțeles, iar Mayweather, ca un domn in adevăratul sens al cuvântului, le-a plătit.
     * Primăria Capitalei a dat lovitura: face hotel si cimitir pentru animale
     Consiliul General al Municipiului București muncește. El, consiliul, a rezolvat, la propunerea primăriei Capitalei, o chestiune care nu suferea amânare si este vitală pentru tot bucureșteanul. Bref, vor fi demarate studiile necesare înființării si amenajării unor facilitați de cazare, dar si de înhumare, pentru câini si pisici. Ura! Da, avem tichie de mărgăritar. Toate problemele Capitalei, de la faptul că devine Veneția când plouă la oamenii fără adăpost care sosesc zilnic in București, pot să mai aștepte, pentru că acum vom avea un hotel pentru câini si pisici, dublat de un cimitir si un incinerator.
     * PUTEREA
     * IOHANNIS, laude pentru trei MINIȘTRI din Guvernul TUDOSE
     Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri că, prin prezența în Guvern a lui Teodor Meleșcanu, ministru de Externe, și a lui Victor Negrescu, ministru delegat al Afacerilor Europene, a "renăscut speranța unei abordări serioase" în ceea ce privește politica externă, adăugând că are "speranțe" și cu ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, care pare hotărât să pună în practică alocarea a 2% din PIB pentru acest domeniu.
     * Guvernul a APROBAT majorarea accizelor la carburanți
     Guvernul a luat miercuri decizia care lovește în buzunarele tuturor românilor. Accizele pentru carburanți vor crește începând de la 15 septembrie, cu 16 bani pe litru, iar începând cu 1 octombrie va fi o nouă mărire cu încă 16 bani pe litru. "Am făcut o analiză, termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, unde va fi o creștere cu 0,16 bani pe litru, pentru benzină, benzină fără plumb și motorină, iar de la 1 octombrie va fi o mărire cu aceeași valoare, pentru cele trei categorii.", a susținut ministrul Finanțelor în ședința de Guvern, citat de Antena 3. Acesta a adăugat că măsura se produce în etape pentru nu a crea un șoc la nivelul consumului, șoc care va genera creșteri de preț și automat scăderi de consum ce pot afecta bugetul de stat.
     ROMANIA LIBERA
     * Ministerul Economiei a publicat raportul ANPC privind controalele la bănci. În document nu apar unitățile bancare cu probleme
     Ministerul Economiei a publicat, miercuri seară. raportul controalelor făcute de Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), după ce premierul Tudose a solicitat acest lucru în ședința de Guvern, potrivit Mediafax. Documentul de 108 pagini prezintă o sinteză a controalelor făcute la unitățile bancare, din 2015 până în prezent. În perioada 27 noiembrie 2015 - 31 martie 2016, s-a desfășurat o acțiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la încheierea contractelor de credit de consum, cu sau fără ipotecă, de către societățile bancare. Au fost încheiate 249 de procese verbale de constatare a contravenției, cu amenzi în valoare totală de 1.743.000 lei.
     * Premierul Tudose reînvie sloganul naționalist "Nu ne vindem țara!"
     Declarațiile și soluțiile date în ultima săptămâna de premierul Mihai Tudose la diverse probleme ale societății românești au șocat opinia publică. Prim-ministrul nu a ratat nici un subiect sensibil, de la sistemul bancar până la exploatarea auriferă de la Roșia Montană. În traducere, Mihai Tudose readuce în discuție vechiul slogan al anilor ‚90, care spunea că "nu ne vindem țara". Băncile trebuie puse la zid pentru că încasează comisioane, pensiile private trebuie să treacă la stat, manualele școlare trebuie tipărite la Monitorul Oficial, iar Institutul Cantacuzino trebuie trecut la MApN.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Florin Cîțu, PNL: Va fi introdusă o taxă de 0,5% pe activele bancare
     Guvernul PSD condus de Mihai Tudose pregătește o taxă de 0,5% pe activele băncilor și ale companiilor de asigurări, de pe urma căreia ar încasa în total circa 2,1 miliarde de lei (circa 500 mil. euro), bani ce vor avea ca destinație acoperirea găurilor din buget, a declarat Florin Cîțu, senator PNL și vicepreședinte al Comisiei de buget-finanțe, în cadrul emisiunii ZF Live. Iminența acestei taxe a circulat în mediul financiar-bancar, dar până acum niciun oficial nu a făcut vreo declarație în acest sens. "Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezintă execuția bugetară, lipsa banilor la buget.. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înțeles de 0,5%, aplicată pe active", a precizat Florin Cîțu.
     * Ce se află în spatele misterioasei creșteri a valorii acțiunilor Băncii Centrale elvețiene?
     Prețul acțiunilor SNB a depășit pragul de 3.000 de franci elvețieni pentru prima dată, mai mult decât dublul nivelului de acum un an și cu 50% peste cel atins chiar la mijlocul lunii trecute. Faptul că este posibil să achiziționezi acțiuni ale unei bănci centrale ar putea surprinde. De fapt, banca centrală elvețiană a fost creată ca societate pe acțiuni în 1907, iar acțiunile sale sunt tranzacționate pe bursa locală. Aproximativ 48% dintre acționarii acesteia, cu 25% din drepturile de vot, sunt privați. Restul acțiunilor sunt deținute de cantoane elvețiene, bănci și alte organizații din sectorul public. O explicație a creșterii este că newsletterul german Actien Borse a încurajat achizițiile asemănând acțiunile în iulie cu timbre ultra rare din secolul XIX. Investitorii ar putea de asemenea privi acțiunile SNB ca pe un refugiu în vremuri de turbulențe geo-politice.
     * Din dedesubturile uneia dintre cele mai spectaculoase operațiuni de bailout bancar din Rusia
     Banca Otkritie, adusă în pragul falimentului de o hemoragie de depozite, a fost folosită ca instrument pentru salvarea industriei petroliere ruse și ajutată de stat să cumpere băncile oligarhilor. Cu credite ieftine de la banca centrală a Rusiei, Otkritie și-a dublat activele peste noapte. A devenit chiar creditor al statului rus, iar printr-o schemă de tranzacții complexe și riscante, la limita siguranței naționale, a salvat Rosneft, compania petrolieră de stat a Rusiei. Observatorii spun că ținta băncii era să devină "to big to fail". Acum, banca centrală a Rusiei a lansat una dintre cele mai ample operațiuni de bailout bancar din istoria sa pentru a salva banca privată Otkritie, care în ultimele luni și-a pierdut un sfert din depozite. Este primul bailout al unei bănci cu importanță sistemică din Rusia. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  adevarul
    (mesaj trimis de radu în data de 31.08.2017, ora 08:52)  
 NU MAI SCRIETI CA SEFUL INSPECTIEI JUDICIARE A FOST PROTEJAT . scrieti adevarul ca i sa refuzat dreptul la o aparare , adica o prezentare a punctului de vedere inainte de a se propune vreo solutie demitere sau raminere in functie . vremea diversiunilor trece anaconda a iesit la pensie


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Radu1 în data de 31.08.2017, ora 10:16)  
 1. Oare domnul prim ministru a cumparat cu cash cele doua masini? Sau a facut troc, oferind altceva la schimb? Banii sunt totusi o notiune prea moderna...
 2. Manualul de sport ar trebui sa ii informeze pe elevi si cum sa respire, nu doar cum sa mearga. Respiratia este totusi mai importanta decat mersul. De ce? Daea. Similar cu principiul filozofic ca langa o oaie gasesti o frunza dar langa o frunza nu gasesti o oaie (sau invers), tot la fel, cand mergi, si respiri, pe cand atunci cand respiri nu intotdeauna si mergi.
 Deci, in editia viitoare a manualului, sa apara lectii despre cum se respira, despre cum se priveste, despre cum se urineaza corect. Ba ar putea fi utile chiar lectii despre cum se poate rezista in clasele inghetate iarna, despre cum se foloseste corect un WC din fundul curtii scolii etc.
 3. A facut foarte bine acel primar care a taiat fondurile pentru asistatii sociali care *nu vor sa munceasca*. In Romania exista persoane cu dizabilitati care muncesc, ba care ar vrea sa munceasca dar nu li se ofera sansa, iar altor persoane valide li se ofera si bani si este si nevoie de munca lor dar totusi nu vor sa munceasca, iar asta nu este OK.
 4. Daca acum un sfert din PIB este reprezentat de economia subterana, oare la ce cote va ajunge daca populatia ar renunta la platile prin banci si carti de credit, asa cum ar vrea primul ministru?
 5. Va urma probabil si o biserica pentru caini la Bucuresti. Ortodoxa, evident. Ce cimitir e ala fara biserica? De scoli si spitale pentru cani nu este nevoie.
 6. Daca toti actualii ministrii ar demisiona, ar merita cu totii laude, nu doar trei dintre ei. Ca o adevarata karatista, Olguta si-ar putea face sepuku inainte de a demisiona, spre a se retrage mai onorabil.
 7. Adevarat. Nu ne vindem tara! Sa vinzi inseamna sa capeti contravaloarea ei la pretul pietei.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 16:46
     Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, răspunzând unei întrebări, că nu este exclusă declanșarea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, spunânând că acesata a întârziat nepermis de mult cu decizia privind revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.  click să citești tot articolul
Politică, 16:17
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, astăzi, după ședința coaliției, că parlamentarii coaliției vor asigura cvorumul, dar nu vor participa la votul privind moțiunea de cenzură  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 15:41
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 18,56 milioane lei (3,97 milioane euro).  click să citești tot articolul
Politică, 15:31
     Adoptarea unei ordonanțe de urgență privind Codurile penale este exclusă, potrivit președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD.  click să citești tot articolul
Politică, 15:21
VICTOR PONTA:
     Președintele partidului Pro România, Victor Ponta, a spus astăzi că formațiunea sa nu susține un Guvern condus de liderul PNL, Ludovic Orban, și l-a propus pentru funcția de premier pe fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.06.2018
BVB
     * Rulaj de numai 4 milioane de euro
     
     Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 4 milioane de euro, mai puțin de jumătate din valoarea medie a acestei...  click să citești tot articolul
25.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat vineri, după publicarea unor date din care rezultă că activitatea întreprinzătorilor din zona euro este în creștere. O influență pozitivă asupra piețelor din regiune a...  click să citești tot articolul
22.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție preponderent negativă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de...  click să citești tot articolul
22.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, după apariția informației conform căreia cei mai mari producători auto din Germania nu mai susțin eliminarea taxelor de import dintre Uniunea...  click să citești tot articolul
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9739
2.3859
3.0154
4.0527
0.1807
0.6262
0.2239
4.6665
5.3031
1.4372
3.6581
0.2367
0.4931
1.0782
0.0637
0.4506
0.8612
4.0058
0.2967
1.0580
0.6123
0.0588
0.3589
0.1991
2.7626
0.0395
0.1527
1.0906
0.6324
0.1215
163.4997
5.6520
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.