Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 31.08.2018

V.D.
 
mărește imaginea
     Adevărul
     *  Trump a convins tineretul că presa minte
     Publicația Adevărul despre "atacurile" lui Trump: "De la câștigarea președinției, Donald Trump a atacat neîncetat media, a calificat presă drept ,,dușmanul americanilor" și a popularizat termenul ,,fake news" (știri false) pentru a denigra articole altfel credibile, dar care îl criticau. Iar acest lucru nu a rămas fără efecte: încrederea publicului în presă a ajuns la un minim istoric".
     De asemenea, Adevarul scrie că: "Potrivit unui raport recent al Knight- Gallup, citat de "The Atlantic", doar unul din trei americani au o percepție pozitivă despre presă. Mai grav este că tinerii împărtășesc sentimentele negative ale lui Trump cu privire la presă. În interviuri luate de "The Atlantic", mulți tineri și-au exprimat scepticismul cu privire la acuratețea știrilor din media tradițională, reiterând caracterizarea subiectivă a lui Trump când vine vorba despre multe dintre sursele de știri. Rețelele sociale oferă tinerilor un grad de acces în timp real la știri care nu are precedent. Majoritatea adolescenților americani urmăresc pe rețele sociale nu doar președintele țării, ci și alți politicieni, jurnaliști și canale de știri. Cei care nu îl urmăresc direct pe Trump spun că sunt la curent cu tot ce postează acesta din postările prietenilor lor".
     Bancherul
     *  Bancile continua sa creasca dobanzile la finantarile pentru firme si creditele ipotecare, dar le scad la creditele de consum
     Conform datelor Băncii Naționale a României: "Bancile continua sa majoreze dobanzile la creditele ipotecare si la finantarile pentru firme, din cauza cresterii ratelor de referinta ale pietei interbancare (ROBOR), dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte in acest an".
     Publicație susține că: "Exista cel putin doua explicatii pentru asta: multe credite de consum au dobanzi fixe, care nu depind de evolutia ROBOR, iar promotiile pentru credite de consum sunt mai frecvente decat cele pentru alte tipuri de imprumuturi. Conform statisticilor BNR, in cazul creditelor de consum, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, incluzand atat dobanda cat si comisioanele, a scazut in iulie la 10,95%, de la 10,98% in iunie. In urma cu un an, adica in iulie 2017, in urma cu un an, DAE era 10,37%, ceea ce inseamna ca in ultimul an a crescut cu 0,58 puncte procentuale, mai putin decat cresterea dobanzii BNR, de 0,75 puncte si decat ROBOR, care a crescut cu peste 3 puncte. Asadar, impactul ROBOR in cazul creditelor de consum se poate spune ca a fost neglijabil. Poate ca si din acest motiv, la care se adauga, fireste, cresterea salariilor, volumul creditelor noi pentru consum acordate de banci continua sa se mentina ridicat".
     Cotidianul
     *  Primarul de la Sectorul 3 o imită pe Firea
     Cotidianul anunță că: "Primăria Sectorului 3 București, condusă de primarul Robert Negoiță, a cumpărat firma de construcții Delta ACM, controlată de omul de afaceri Florea Diaconu, una dintre cele mai mari din țară, care a lucrat, printre altele, și la Metroul de Drumul Taberei. Prețul tranzacției pentru 51% din acțiuni a fost unul simbolic - 1 leu, pentru că Delta are datorii de 316 milioane de lei și este în insolvență. Având în vedere că PS3 este în proces de cumpărare, pentru 5 milioane de euro, a unei unități de producție de pavele de beton din Popești-Leordeni, de la aceeași Delta ACM, avem practic un nou trust de construcții născut în România. Și este al PS3, prin primarul PSD Negoiță. Firma va efectua lucrările încredințate de Primărie, pe modelul echivalentelor sale de la Primăria Generală. De precizat, PS3 mai are și alte firme în subordine, 7 în total, care primesc lucrăriale sectorului.
     Reamintim aici că superiorul lui Negoiță, edilul Bucureștiului Gabriela Firea, a coordonat înființarea a 22 de companii municipale, inclusiv de construcții și reparații străzi, poduri, locuințe, care funcționează tot în regim de executant de lucrări pentru Primărie. Vedem astfel un model de comportament prin care municipalitățile încep să preia în regie proprii lucările ce trebuie efectuate, fără a mai apela la piața liberă. Bineînțeles, nu toate tipurile de lucrări pot fi efectuate în regie proprie, însă, în orice caz, privații văd că, cel puțin pe lucrări edilitare, "tortul" din care se hrănesc devine tot mai mic".
     De asemenea, Cotidianul scire că: "Potrivit directorului general al Delta ACM, Ioan Ștefan, decizia de vânzare a fost luată pentru a revigora firma, care se confruntă în prezent cu unele probleme. "S-a decis vânzarea a 51% din firmă pentru revigorarea, creșterea producției și dezvoltarea companiei. Primăriile încep să își dezvolte companii proprii pentru drumuri și lucrări edilitare. Asta înseamnă că ori își fac firme noi, ori cumpără firme care vor să intre în asemenea parteneriate. Prețul de vânzare este simbolic pentru că, în condițiile actuale de piață, noi eram pe pierdere. Noi vrem un nou început. Tot portofoliul de contracte aflate în desfășurare va fi dus la capăt. Florea Diaconu rămâne acționar minoritar, cu 29%, și Ionel Pirpiliu, cu 20%", a declarant Ștefan, citat de Capital".
     Curierul National
     *  Noi fonduri pe frontul pensiilor
     Curierul Național relatează că: "Ne putem lua adio de la pensii decente după zeci de ani de muncă și contribuții la bugetul de stat. Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii afișat de Ministerul Muncii schimbă modul de calcul al punctului de pensie, stagiul minim de cotizare, grupe de lucru etc., înainte și după 1 aprilie 2001".
     Printre cele mai importante schimbări aduse în Legea privind sistemul public de pensii sunt două articole, pe care le cităm:
     ,,Art. 13 - Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii: a) perioadele de vechime în muncă realizată până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat contribuție de asigurări sociale;
     b) perioada de la data de 1 aprilie 2001 până la data intrării în vigoare a prezentei legi, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii;
     Art. 25 - (1) Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datorează și plătesc, după caz, contribuția de asigurări sociale, respectiv:
     a) persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform Codului fiscal;
     b) persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, definite conform Codului fiscal;
     c) persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite conform Codului fiscal;
     d) persoanele fizice care beneficiază de drepturi bănești lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile legii;
     e) persoanele fizice care beneficiază de indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
     f) persoanele juridice și fizice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorilor".
     Art. 35 alin. (1) din Legea sistemului public de pensii prevede că, cităm: ,,Contribuția de asigurări sociale prevăzută de lege pentru persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale conform Codului fiscal, se plătește lunar de către angajator împreună cu contribuția de asigurări sociale pe care acesta o datorează, după caz, în calitate de contribuabil, bugetului asigurărilor sociale de stat".
     Jurnalul National
     *  Ce spun medicii despre gripa porcina la oameni. Ce simptome prezintă și cum se tratează
     Publicația informează că: "Gripa porcină este o boală respiratorie deosebit de contagioasă în rândul porcilor, fiind cauzată de virusul gripal A/H1N1. Transmiterea acestui virus la oameni este destul de neobișnuită. Cu toate acestea, gripa porcină poate fi transmisă la oameni prin contact direct cu porcii infectați sau cu mediul contaminat cu virusul gripal A/H1N1, explică Medscape".
     Semne și simptome
     Virusul gripal A/H1N1 se manifestă ca orice altă gripă sezonieră. Pacienții se prezintă cu simptome repiratorii acute, inclusiv cu cel puțin alte două semne ale gripei:
     Febră
     Tuse
     Durere în gât
     Dureri musculare
     Dureri de cap
     Frisoane și oboseală
     Diaree și vărsături
     În cazul copiilor, semnele severe includ apnee (pauze respiratorii frecvente), tahipnee (accelerare a ritmului de repirație), dispnee (greutate în respirație), cianoză (colorație albastră-vineție a pielii și a mucoaselor), deshidratare, stare mentală alterată și iritabilitate extremă.
     Diagnosticare
     Criteriile urmărite pentru a fi considerat suspect de gripă porcină:
     Debutul bolii respiratorii acute la șapte zile după un contact apropiat cu o persoană infectată cu virusul gripal A/H1N1.
     Debutul bolii respiratorii acute la șapte zile după călătoria într-o comunitate unde unul sau mai multe persoane au fost diagnosticate cu virusul gripal A/H1N1.
     Probleme respiratorii acute la o persoană care stă într-o comunitate unde există cel puțin un caz confirmat de H1N1.
     Tratament
     Tratamentul constă în mare parte în somn, consum mare de lichide, inhibatoare tuse, antipiretice și analgezice pentru febră și mialgie. Cazurile severe pot necesita hidratare intravenoasă și alte măsuri. De asemenea, pot fi folosiți și agenți antivirali sau profilaxie, fapt ce reprezintă un ansamblu de măsuri medico-sanitare menite să prevină apariția și răspândirea bolilor.
     National
     *  "Adormitii" lui Oprea din Servicii!
     Publicația National scrie că: "Au fost vremuri nu chiar atat de indepartate in care puterea lui Gabriel Oprea era atat de uriasa incat acesta isi permitea, la propriu, sa-l scoale de pe scaunul din avion pe reprezentantul FBI in Romania pe motiv ca sta prea aproape de el si nu-i place moaca lui! Poveste pe care o stiu foarte bine, desi nu si-o asuma public, cam toti "greucenii" sistemului care erau in aeronava militara cu care se deplasa delegatia guvernamentala romaneasca la Washington, pe cand premier era "finul" Victor Ponta. Iar tocmai acela a fost momentul in care generalul Florian Coldea si-a asumat in fata partii americane misiunea ingrata de a-l "praji" pe Oprea inainte ca acesta sa se suie cu totul cu bocancii sai de ofiter "izmenar" de intendenta pe Soarele Puterii. Si, in mare parte, dincolo de celelate pacate ale sale, fostul sef operativ al SRI a si reusit, intr-un timp record, sa-l readuca cu picioarele pe pamant pe fostul vicepremier. Cel caruia Victor Ponta ii jurase nu doar functia de director general al Serviciului Roman de Informatii, dar si arestarea "in masa" a generalilor care s-ar fi opus unui asemenea demers". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 5,19 milioane lei (1,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     
      * Dolarul s-a depreciat cu 0,01 bani în fața monedei naționale.
      * Francul s-a depreciat la 4,0984 lei.
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6605 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6603 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,15%, de la 3,14% valoare înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2018
BVB
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 41,75 milioane de lei, apropiată de valoarea medie a acestui an, de circa 41,35 milioane...  click să citești tot articolul
26.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul avansului cotațiilor petroliere.  click să citești tot articolul
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8741
2.3829
3.0582
4.0984
0.1821
0.6249
0.2209
4.6605
5.2134
1.4381
3.5082
0.2355
0.4881
1.0875
0.0602
0.4491
0.6459
3.9612
0.2770
0.9719
0.5763
0.0545
0.3549
0.2088
2.6356
0.0394
0.1407
1.0784
0.6274
0.1221
152.5446
5.5616
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.