Organizator: Ziarul BURSA
 

 
Eveniment sub egida

MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE


MINISTERUL ECONOMIEI

 

 
  Parteneri
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 

 
 

 

 
  Parteneri Media
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
CONFERINȚA "Rolul băncilor în restructurarea companiilor" - Ediția a III-a

Fără încredere nu există credit
    Înainte de conferința "Rolul băncilor în restructurarea companiilor" scriam că este "prea târziu pentru restructurarea creditelor bancare". Din păcate, doar după ce am asistat la dezbateri am realizat că, de fapt, este mult mai târziu decât am anticipat.
    De ce? Pentru că băncile nu pot să participe la restructurarea companiilor în condițiile actuale, fie în calitate de partener sau de creditor care încearcă să-și recupereze creditele neperformante, deoarece s-a dovedit că se confruntă cu greutăți aproape insurmontabile cu propria restructurare. Și atunci, de unde să vină expertiza?
    În intervenția sa, Eugen Lascu, managing partner la Thepesia Corporate Advisory, a declarat că "băncile au creditat, deseori, iluzii", pe fondul cunoașterii deficitare a clienților.
    Pe vremea boom-ului creditării, exuberanța clientului s-a suprapus peste cea a băncii, nefiind nimeni interesat să se uite pe fereastră pentru a observa norii negri care se adunau deasupra piețelor internaționale.
    Liniștiți de declarațiile oficialilor guvernamentali și ai BNR, oamenii de afaceri au realizat mult prea târziu pericolul, iar atunci au început să-și scoată banii din firme. Participanții la conferință au subliniat că proprietarii firmelor nu doresc să ofere și garanții personale atunci când solicită credite.
    De ce? Pentru că se comportă rațional, în condițiile în care văd direct mediul economic și fiscal în care își desfășoară activitatea. În acest fel, ei aduc un mare serviciu și Băncii Naționale: nu "tulbură" ipoteza raționalității agenților economici, ipoteză care intră în modelele sale macroeconomice.
    Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat că "lipsa capitalului propriu este principala piedică în calea finanțării companiilor", această lipsă fiind rezultatul "luării acasă a banilor în anii buni". Este vorba, din nou, de același comportament rațional, pe fondul încrederii scăzute în perspectivele companiilor.
    Dar lipsa capitalului nu se manifestă, oare, și la nivelul sistemului bancar? Este adevărat că rata de adecvare a capitalului este aproape de 14%, dar aceasta se calculează pe baza activelor ponderate în funcție de risc și am văzut cât de bine a fost evaluat riscul în trecut.
    Conform unui articol din ziarul "BURSA" de la sfârșitul săptămânii trecute, oficiali ai BNR au declarat că "unele bănci încearcă să păcălească sistemul prin restructurarea creditelor". Motivul este, în mod evident, îmbunătățirea artificială a indicatorilor de capitalizare.
    Unii dintre participanții la conferință au încercat să justifice reticența băncilor în acordarea creditelor prin responsabilitatea pe care o au față de protejarea depozitelor populației. Oare de ce nu am văzut, în anii de creștere explozivă a creditării, nici măcar declarații privind această responsabilitate?
    În aceste condiții, cercul vicios al lipsei de încredere din economia noastră nu poate fi rupt prin apeluri adresate Băncii Naționale și băncilor comerciale pentru schimbarea politicii de creditare.
    Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește creditul drept "procurare de capital prin împrumut, făcut pe baza încrederii sau a solvabilității".
    Etimologia cuvântului "credit" vine din latină, unde "creditum" înseamnă "a crede" dar și "împrumut". Este greu de crezut că lipsa de încredere, probabil generalizată la nivelul economiei, poate fi eliminată prin noi legi, reglementări sau declarații ale autorităților.
    Tot ce rămâne este încăpățânarea antreprenorilor de a rezista într-un mediu deosebit de ostil. Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, a declarat că "antreprenorii trebuie lăudați pentru eforturile eroice de a-și ține în viață afacerile", iar alți reprezentanți ai mediului de afaceri au susținut acest punct de vedere, amintind de presiunile fiscale la care sunt supuși, dar și de instabilitatea cadrului fiscal.
    Încăpățânarea antreprenorilor existenți nu este, însă, suficientă. România are nevoie de orice idee, oricât de năstrușnică, pentru a-și valorifica potențialul, iar pentru aceasta este necesar doar de un cadru legislativ stabil pe termen mediu și lung, cadru care să nu-i privească pe antreprenori doar ca pe niște potențiali evazioniști. Nimeni nu își va asuma, altfel, riscul unor investiții majore în industrie sau agricultură.
    Economia mondială trece, în prezent, printr-un proces de restructurare, care se poate dovedi, într-un viitor apropiat, fără precedent istoric. Orice iluzie privind "administrarea" restructurării de către autorități, fie ele naționale sau internaționale, este deșartă. Companii care, până în urmă cu câțiva ani, își făceau planuri de extindere globală, acum se grăbesc să se întoarcă în țările de origine și caută mijloace pentru restructurarea ordonată a creditelor contractate în anii de boom.
    Această dinamică este mult prea rapidă și complexă pentru a permite guvernelor să stabilească sectoare strategice pentru care să încurajeze finanțarea. Tot ce le mai rămâne autorităților noastre este să dea dovadă de încredere în capacitățile întreprinzătorilor și să-i elibereze de sub povara prezumției de vinovăție.
    Pentru un asemenea "act de credință" nu este prea târziu.

    BOGDAN OLTEANU, BNR:
"Lipsa capitalului propriu, principala piedică în calea finanțării companiilor"
    ANDREI GEREA, MINISTRUL ECONOMIEI:
"Fac apel la bănci să-și schimbe politica de creditare a companiilor"
    GHEORGHE PIPEREA, PIPEREA ȘI ASOCIAȚII:
"Restructurarea companiilor trebuie văzută în dimensiunea sa socială"
    PETRU VĂDUVA, TRANSGAZ:
"Trebuie să creăm plusvaloare"
    GRUIA STOICA, GRAMPET:
"Doar împreună, statul și mediul de afaceri pot crea o economie durabilă"
    DAN SANDU, NEXTEBANK:
"Băncilor românești le lipsește capacitatea să restructureze companii"
    CRISTIAN PÂRVAN, AOAR:
"Problema creditării companiilor devine extrem de grea"
    CAGRI MEMISOGLU, GARANTIBANK:
"Transparența - deviza sub care trebuie să se desfășoare colaborarea dintre bănci și companii"
     ILEANA BRATU, FGCR:
"Interes mare al băncilor pentru finanțarea achiziției de terenuri agricole"
    EUGEN LASCU, THEPESIA:
"Băncile își cunosc foarte puțin clienții"
    FRANK MICHAEL BEITZ, BCR:
"Cunoașterea companiei este esențială pentru succesul restructurării"
    MIHAI IONESCU, ANEIR:
"România are o mare criză de finanțare"
    REMUS VULPESCU, MFP:
"Băncile au, și ele, nevoie să se restructureze"
    ADRIAN VOLINTIRU, MINISTERUL ECONOMIEI:
"Viitorul economiei noastre depinde de noul Cod al Insolvenței"
    ANDREI CIONCA, CITR:
"O companie poate fi restructurată fără să intre în insolvență"


.