Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
Parteneri Media
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Conferința "AGRI-BUSINESS PE PROFIT" - a III-a ediție

DANIEL CONSTANTIN: "Viitorul Guvern va putea aloca anual bani pentru irigații"

mărește imaginea
Este securizată finanțarea infrastructurii principale de irigații pe următorii cinci ani

  Oficialul ne-a precizat că aceste lucrări urmează să fie derulate în paralel cu cele aferente infrastructurii secundare de irigații.

  Camera Deputaților a adoptat, ieri după-amiază, alocarea unor investiții de peste un miliard de euro pentru sistemul irigațiilor, în perioada 2016-2020, după cum se aștepta ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent, ieri, la cea de-a treia ediție a Conferinței BURSA "AGRI-BUSINESS PE PROFIT".

  Domnia sa a anunțat, în cadrul conferinței, că este optimist că Legea Irigațiilor va trece de votul în plenul Parlamentului, spunând că a reușit să convingă și opoziția.

  Daniel Constantin a spus, în cadrul conferinței BURSA: "Aprobarea acestei legi este mai mult decât un acord politic. Actul normativ ne va permite să asigurăm sursele de finanțare atât pentru infrastructura principală de irigații, cât și pentru cea secundară. Viitorul Guvern nu va mai depinde de Ministerul Finanțelor și va putea aloca anual suma necesară infrastructurii principale a irigațiilor".

  Aceasta nu poate fi transferată fermierilor, ci va rămâne în proprietatea statului, întrucât sunt alocate fonduri bugetare în următorii cinci ani.

  Ministrul a precizat că noua lege introduce, pentru fermieri, plata unui abonament, astfel încât să se asigure că beneficiază la timp de apa de care au nevoie pentru irigații. Plata abonamentului va fi efectuată doar de către cei care sunt în amenajări de irigații și care lucrează terenul.

  Ministerul Agriculturii vizează și dezvoltarea infrastructurilor alternative de irigații, pentru că în prezent Dunărea este sursa principală de alimentare cu apă. În aceste condiții, se pune problema zonelor unde nu există posibilitatea irigării cu apă din Dunăre.

  Daniel Constantin a completat: "Trebuie să ne gândim la sisteme gravitaționale. Pregătim o ordonanță prin care Institutul de Proiectări pentru Îmbunătățiri Funciare va trece în subordinea Ministerului Agriculturii și va avea ca temă principală proiectarea de noi sisteme, care să vină cu anumite costuri mult mai reduse folosind apa în sistem gravitațional. Costurile pe care le suportă fermierii la noile pompe performante de irigații sunt de 50 de ori mai mici decât la vechile pompe".

  Domnia sa susține că mai pot fi folosite barajele de colectare a apei, care acum sunt folosite doar la alimentarea cu apă a populației și producția de energie electrică.

  Întrebat când o să avem o lege care să promoveze produsele românești, ministrul Agriculturii a răspuns: "Nu vreau să mă substitui Parlamentului. Avem nevoie cu toți să promovăm produsele românești, pe care să le găsim pe rafturile magazinelor. Atitudinea consumatorilor s-a schimbat și este foarte bine. Sunt un susținător al acestei idei, de a avea din ce în ce mai multe produse românești. Politicile pe care le promovăm sunt în acest sens, să creștem productivitatea, să integrăm producția. Trebuie să ne asigurăm că avem constanță în producție. Am discutat cu hypermarketurile, care se plâng că nu găsesc tot timpul anului produse, pentru că ar vrea să le vândă, având în vedere că în cazul acestora costurile sunt mai mici. Trebuie să stimulăm apariția cooperativelor, să ne organizăm mai bine. Există deschidere în acest sens".

  Domnul Constantin le-a transmis fermierilor că a susținut crearea camerelor agricole, care au fost afectate de un blocaj politic în 2013: "Însă, zilele trecute am depus amendamente la proiect. Vrem să avem astfel de camere agricole în toate județele, nu doar în 14, cum este acum".

  Legea Irigațiilor a fost adoptată ieri de Camera Deputaților cu 307 voturi "pentru" și un singur vot "împotrivă". Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin proiectul legislativ se suplimentează cu 995 numărul angajaților Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, se introduce pentru prima dată plata unui abonament pentru zona de irigare și de desecare pentru reducerea costurilor și se reglementează regimul de proprietate.

  Ministrul a spus, în Camera Deputaților, citat de Agerpres: "Cei care preiau acea infrastructură, dacă nu fac investițiile necesare, dacă nu păsŹtrează în sistemul de îmbunătățiri funciare infrastructura care a fost dată în proprietate prin clauzele rezolutorii care au fost introduse, acea infrastructură se întoarce la bugetul de stat. În egală măsură, prin păstrarea infrastructurii principale în proprietatea statului avem datoria să reabilităm infrastructura astfel încât să nu genereze costuri foarte mari pentru energie, dar nici pierderi foarte mari".

  Domnul Constantin a subliniat că prin această lege se alocă un buget multianual, care începe în 2016 și se finalizează în 2020, de 1,15 miliarde de euro. Pentru 2016, autoritățile vor să prevadă în buget suma de 145 de milioane de euro.

  În replică, deputatul PNL George Scarlat a anunțat că grupul parlamentar liberal susține acest proiect, dar i-a solicitat ministrului Constantin să prezinte modul în care vor fi cheltuiți banii.


    LAURENȚIU BACIU, LAPAR: "Seceta a redus șansele multor agricultori să-și continue activitatea"
    EMIL DUMITRU, PROAGRO: "Crearea unui fond mutual în agricultură ar fi un eșec"
    LAURA DANIELA MIHAI, CEC BANK: "Ne concentrăm pe finanțarea IMM-urilor și a proiectelor din agricultură"
    CĂLIN POP, AZOMUREȘ: "Valorificăm pe piața internă 70% din producția noastră de îngrășăminte"
    CĂTĂLIN PĂDURARU, ADAR: "Sectorul viti-vinicol oferă oportunități imense pentru dezvoltarea unor afaceri conexe"
    IULIAN BUCĂTARU, AFIR: "Avem 318.000 hectare irigate și în curs de irigare"
    ALEXANDRU COITA, BRM: "România poate deveni un nod de tranzacții cu grâu pentru regiunea Mării Negre"


.