ÎNTR-UN PROCES PE CLAUZE ABUZIVE
BURSA 15.02.2018

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * Sumele pe care banca trebuie să le dea înapoi debitorului constituie dobânzile și comisioanele plătite de acesta și reprezintă aproape 70% din valoarea creditului
     * BCR nu a răspuns întrebărilor noastre pe subiect, până la închiderea ediției
       Banca Comercială Română (BCR) va fi obligată să restituie aproape 40.000 de euro unui client al său, dacă o decizie a Judecătoriei Pitești se va menține și la ultimul termen.
     Instanța piteșteană a admis, în 9 februarie, acțiunea formulată în contradictoriu cu BCR, anulând prevederile contractuale referitoare la dobânzi, comisioane și obligația încheierii unei polițe de asigurare cu un asigurător impus de pârâtă, potrivit avocatului Andreea Dumitrescu, apărătorul clientului.
     Specialistul subliniază că instanța piteșteană a dispus restituirea următoarelor sume de bani:
     "- 34.591,48 euro cu titlu de dobândă percepută în mod abuziv;
     - 2.865,49 euro pentru care pârâta nu dă nicio explicație;
     - 1.506,25 euro cu titlu de dobândă contractuală calculată la suma de 2.865,49 euro percepută în mod abuziv de către pârâtă;
     - 2.889,18 euro cu titlu de comision de administrare perceput abuziv;
     - 854,80 lei contravaloarea primelor de asigurare, aceasta reprezentând prejudiciul cauzat de către pârâtă prin utilizarea clauzei abuzive care a obligat consumatorul să încheie polițele de asigurare cu un anumit asigurător, fiind angajată răspunderea civilă delictuală a acesteia".
     Așadar, dosarul este deschis pe clauze abuzive, iar decizia este pe fond, după cum ne-a confirmat doamna Dumitrescu. Domnia sa ne-a mai spus: "Creditul are o valoare de 60.000 de euro și a fost contractat în perioada 2007-2008. Au mai fost dispuse astfel de decizii, dar nu cred că sumele impuse să fie restituite sunt atât de importante. Practic, dobânzile plătite până acum de client reprezintă circa 70% din valoarea împrumutului".
     Conform contractului de împrumut, în primul an de creditare banca a perceput o dobândă fixă în cuantum de 7,4%, urmând ca, ulterior, aceasta să devină variabilă, fiind calculată în funcție de dobânda de referință a băncii și de gradul de îndatorare a împrumutatului, ne-a transmis avocatul Andreea Dumitrescu.
     Domnia sa ne-a declarat: "Conform aceleiași convenții de credit, pentru creditul acordat s-au prevăzut următoarele comisioane: comision de rambursare anticipată, comision de administrare în cuantum de28,06 euro/lună, comision de transformare pentru prima solicitare, comision de transformare pentru următoarele solicitări.
     În acțiunea introductivă s-a solicitat constatarea caracterului abuziv și anularea clauzelor contractuale referitoare la dobândă și la comisioane și restituirea sumelor percepute de către bancă în mod nelegal conform clauzelor în speță.
     De asemenea, am contestat și clauzele contractuale care condiționează acordarea creditului de încheierea unor polițe de asigurare cu un asigurător agreat/impus de către bancă și restituirea sumelor achitate cu titlu de prime de asigurare de către.
     În ipoteza admiterii capetelor de cerere arătate, am solicitat și eliminarea tuturor clauzelor abuzive din convenția de credit și obligarea băncii la stabilirea unei modalități de calcul a dobânzii, compusă din indicele de referință EURIBOR la 3 luni și marja fixă de la data contractării, prin încheierea unui act adițional.
     În susținerea acțiunii am arătat că prevederile în speță comportă caracter abuziv atât prin prisma Legii nr. 193/2000, dar și în lumina Legii nr. 190/1999 (în vigoare la data încheierii convenției de credit) și a OUG nr. 50/2010.
     Astfel, acestea nu au fost negociate cu consumatorii, sunt formulate într-un limbaj pur tehnic, greu de înțeles pentru persoane fără studii economice, creează o vădită disproporție între drepturile consumatorilor și ale băncii în beneficiul acesteia din urmă și în detrimentul celor dintâi, și, nu în ultimul rând, sunt contrare oricăror norme de bună credință.
     Din perspectiva legislației bancare specifice, am arătat că modalitatea de calcul a dobânzii contravine dispozițiilor Legii nr. 190/1999, în sensul că aceasta nu utilizează parametri a căror evoluție este independentă de voința băncii, ci din contră, sunt utilizate repere aflate exclusiv la discreția acesteia, cum ar fi dobânda de referință (a băncii)".
     Printre altele, specialistul ne-a mai spus că banca a perceput concomitent comisionul de administrare credit cu un comision de administrare cont curent, "conduită prohibită de dispozițiile OUG nr. 50/2010".
     Conform avocatului citat, în instanță banca a motivat că prevederile contractuale reclamate au fost negociate cu debitorul, că BCR a adus la cunoștința acestuia conținutul lor, că respectivele clauze sunt exprimate într-un limbaj clar, că ea a acționat cu bună credință și că atât dobânda, cât și comisioanele fac parte din costul creditului și nu pot fi obiect într-un dosar în justiție. "Practica judiciară europeană nu spune, însă, același lucru", a conchis Andreea Dumitrescu.
     Practicile neunitare ale justiției noastre în materie de clauze abuzive sunt dezbătute, într-un caz deschis de un grup de cinci persoane, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Procesele analizate sunt colective (așa numitele G1 și G2) și privesc contractele de credite încheiate de BCR, potrivit unui anunț recent al CEDO.
     Comunicatul Curții Europene arată: "În special, prin decizia atacată din 23 martie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererile reclamanților în întregime și a considerat că termenii contestați ai contractelor de împrumut erau «legali și negociați». (n.r. în dosarul G2) Cu toate acestea, aceeași instanță a pronunțat hotărâri în cauze similare, constatând că termenii contractuali în cauză erau incorecți, ceea ce le dă dreptul reclamanților din acele cauze să obțină de la bancă banii pe care i-au plătit în contul respectivelor clauze contractuale ilegale".
     Amintim că, anul trecut, contestația în anulare pe care Gheorghe Piperea, apărătorul clienților, a depus-o în procesul colectiv deschis împotriva BCR (dosarul G2) a fost respinsă de instanță. Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut, practic, decizia definitivă pronunțată în favoarea BCR în acest dosar, în ciuda faptului că, în procesul colectiv G1 - identic cu cel în discuție -, aceeași instanță de judecată le-a dat dreptate clienților, constatând ca abuzivă clauza privind dobânda de referință variabilă.
     Reprezentanții BCR nu au răspuns solicitării noastre pe marginea deciziei de la Pitești, până la închiderea ediției. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Bcr asigurari
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, ora 01:33)  
 Te obligau sa inchei asigurarea acolo, adica tot la ei. O taxa pe credit. Bcr e campioana in taxe fara numar?
 40 k sa snapeasca Bcr e wau ! Cum sa mai comenteze pe subiect.
 Sunt curiis de cel de la Cedo.
 Bravo.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 11:52)
 
 ......BCR nu a răspuns întrebărilor noastre pe subiect, până la închiderea ediției
 BCR nu a raspuns; domnul Bestea in mod sigur ne poate explica.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Tepes Curcanul , in data de 15.02.2018, ora 12:00)
 
 
  Unde esti tu Bestea Doamne,
 Ca sa-i luminezi pe ei.......
  Dar, grija! nu trimitandu-i pe la BCR Chisinau.


 
  1.3.   Informatie incompleta  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 16:06)
 
 Eu sunt curios care au fost costurile totale suportate de client in aceasta perioada pentru acest credit de 60.000 euro? Care este motivul pentru care aceasta informatie nu apare in articol?


 
  1.4.   Ciudata decizia.  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 16:12)
 
 In articol se mentioneaza ca dobanzile platite de client pana acum au reprezentat 70% din valoarea creditului. De aici eu inteleg ca acel client a platit 42.000 de euro dobanzi. Instanta de judecata a apreciat ca din cele 42.000 de euro platite de client, 34.591 euro au fost percepute in mod abuziv. Sa inteleg ca de fapt banca pentru un credit de 60.000 de euro era indreptatita in 10 ani sa primeasca doar 7.500 de euro? Adica 1,2%/an?


 
  1.5.   ai calculat gresit  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de cristi , in data de 15.02.2018, ora 17:16)
 
 Doar dobanzile sunt 70% din valoarea creditului. Adauga si comisioanele si restul de bani pe care banca i-a luat si nu-i poate justifica de ex 2 .865,49 euro pentru care pârâta nu dă nicio explicație!! :). Daca in 10 ani la 60k a platit 42k doar dobanzi e normal? Adica in aprox 15 ani ar plati dublu pentru un credit ti se pare OK? ( doar dobanzi , fara comisioane, asigurari si alte taxe inventate )


 
2.  banca de lux
    (mesaj trimis de Florin în data de 15.02.2018, ora 08:30)  
 Ce sume Doamne!
 40 000 euro furati numai de la un client...


 
  2.1.   Greci  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 18:28)
 
 Crezi ca sunt nebuni de nu le plac bancile?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, ora 09:33)  
 sa dea Domnul ca judecatorii sa aplice legea si sa faca dreptate si cat mai multe decizii de acest fel sa fie pronuntate.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 11:10
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,79%, comparativ cu valoare înregistrată 2,77% în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 10:45
     Acționarii producătorului de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, vor allege, în ședința din 28, iunie șapte administratori provizorii, ca urmare a expirării mandatelor actualilor membri, arată un document transmis Bursei de Valori București (BVB).  click să citești tot articolul
Internaţional, 10:33
     Principalii indici bursieri europeni au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 10:27
      Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 10:10
     Polițiștii din Prahova și cei ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române efectuează, astăzi, 23 de percheziții la persoane bănuite de furturi din TIR-uri, 29 de persoane urmând să fie conduse la audieri.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.05.2018
BVB
     * Depreciere de aproape 1% pentru BET
     
     Rulajul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 24,9 milioane de lei (5,37 milioane de euro), peste cel...  click să citești tot articolul
24.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul revenirii temerilor generate de tensiunile dintre SUA și China, după ce președintele american Donald Trump a declarat că "nu e chiar...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9757
2.3669
3.0650
3.9869
0.1798
0.6214
0.2202
4.6292
5.2748
1.4510
3.6046
0.2342
0.4864
1.0744
0.0641
0.4503
0.8126
3.9502
0.3129
1.0830
0.6185
0.0578
0.3648
0.1985
2.7262
0.0392
0.1514
1.0754
0.6267
0.1229
164.5489
5.6028
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.