Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
ÎNTR-UN PROCES PE CLAUZE ABUZIVE
BURSA 15.02.2018

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * Sumele pe care banca trebuie să le dea înapoi debitorului constituie dobânzile și comisioanele plătite de acesta și reprezintă aproape 70% din valoarea creditului
     * BCR nu a răspuns întrebărilor noastre pe subiect, până la închiderea ediției
       Banca Comercială Română (BCR) va fi obligată să restituie aproape 40.000 de euro unui client al său, dacă o decizie a Judecătoriei Pitești se va menține și la ultimul termen.
     Instanța piteșteană a admis, în 9 februarie, acțiunea formulată în contradictoriu cu BCR, anulând prevederile contractuale referitoare la dobânzi, comisioane și obligația încheierii unei polițe de asigurare cu un asigurător impus de pârâtă, potrivit avocatului Andreea Dumitrescu, apărătorul clientului.
     Specialistul subliniază că instanța piteșteană a dispus restituirea următoarelor sume de bani:
     "- 34.591,48 euro cu titlu de dobândă percepută în mod abuziv;
     - 2.865,49 euro pentru care pârâta nu dă nicio explicație;
     - 1.506,25 euro cu titlu de dobândă contractuală calculată la suma de 2.865,49 euro percepută în mod abuziv de către pârâtă;
     - 2.889,18 euro cu titlu de comision de administrare perceput abuziv;
     - 854,80 lei contravaloarea primelor de asigurare, aceasta reprezentând prejudiciul cauzat de către pârâtă prin utilizarea clauzei abuzive care a obligat consumatorul să încheie polițele de asigurare cu un anumit asigurător, fiind angajată răspunderea civilă delictuală a acesteia".
     Așadar, dosarul este deschis pe clauze abuzive, iar decizia este pe fond, după cum ne-a confirmat doamna Dumitrescu. Domnia sa ne-a mai spus: "Creditul are o valoare de 60.000 de euro și a fost contractat în perioada 2007-2008. Au mai fost dispuse astfel de decizii, dar nu cred că sumele impuse să fie restituite sunt atât de importante. Practic, dobânzile plătite până acum de client reprezintă circa 70% din valoarea împrumutului".
     Conform contractului de împrumut, în primul an de creditare banca a perceput o dobândă fixă în cuantum de 7,4%, urmând ca, ulterior, aceasta să devină variabilă, fiind calculată în funcție de dobânda de referință a băncii și de gradul de îndatorare a împrumutatului, ne-a transmis avocatul Andreea Dumitrescu.
     Domnia sa ne-a declarat: "Conform aceleiași convenții de credit, pentru creditul acordat s-au prevăzut următoarele comisioane: comision de rambursare anticipată, comision de administrare în cuantum de28,06 euro/lună, comision de transformare pentru prima solicitare, comision de transformare pentru următoarele solicitări.
     În acțiunea introductivă s-a solicitat constatarea caracterului abuziv și anularea clauzelor contractuale referitoare la dobândă și la comisioane și restituirea sumelor percepute de către bancă în mod nelegal conform clauzelor în speță.
     De asemenea, am contestat și clauzele contractuale care condiționează acordarea creditului de încheierea unor polițe de asigurare cu un asigurător agreat/impus de către bancă și restituirea sumelor achitate cu titlu de prime de asigurare de către.
     În ipoteza admiterii capetelor de cerere arătate, am solicitat și eliminarea tuturor clauzelor abuzive din convenția de credit și obligarea băncii la stabilirea unei modalități de calcul a dobânzii, compusă din indicele de referință EURIBOR la 3 luni și marja fixă de la data contractării, prin încheierea unui act adițional.
     În susținerea acțiunii am arătat că prevederile în speță comportă caracter abuziv atât prin prisma Legii nr. 193/2000, dar și în lumina Legii nr. 190/1999 (în vigoare la data încheierii convenției de credit) și a OUG nr. 50/2010.
     Astfel, acestea nu au fost negociate cu consumatorii, sunt formulate într-un limbaj pur tehnic, greu de înțeles pentru persoane fără studii economice, creează o vădită disproporție între drepturile consumatorilor și ale băncii în beneficiul acesteia din urmă și în detrimentul celor dintâi, și, nu în ultimul rând, sunt contrare oricăror norme de bună credință.
     Din perspectiva legislației bancare specifice, am arătat că modalitatea de calcul a dobânzii contravine dispozițiilor Legii nr. 190/1999, în sensul că aceasta nu utilizează parametri a căror evoluție este independentă de voința băncii, ci din contră, sunt utilizate repere aflate exclusiv la discreția acesteia, cum ar fi dobânda de referință (a băncii)".
     Printre altele, specialistul ne-a mai spus că banca a perceput concomitent comisionul de administrare credit cu un comision de administrare cont curent, "conduită prohibită de dispozițiile OUG nr. 50/2010".
     Conform avocatului citat, în instanță banca a motivat că prevederile contractuale reclamate au fost negociate cu debitorul, că BCR a adus la cunoștința acestuia conținutul lor, că respectivele clauze sunt exprimate într-un limbaj clar, că ea a acționat cu bună credință și că atât dobânda, cât și comisioanele fac parte din costul creditului și nu pot fi obiect într-un dosar în justiție. "Practica judiciară europeană nu spune, însă, același lucru", a conchis Andreea Dumitrescu.
     Practicile neunitare ale justiției noastre în materie de clauze abuzive sunt dezbătute, într-un caz deschis de un grup de cinci persoane, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Procesele analizate sunt colective (așa numitele G1 și G2) și privesc contractele de credite încheiate de BCR, potrivit unui anunț recent al CEDO.
     Comunicatul Curții Europene arată: "În special, prin decizia atacată din 23 martie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererile reclamanților în întregime și a considerat că termenii contestați ai contractelor de împrumut erau «legali și negociați». (n.r. în dosarul G2) Cu toate acestea, aceeași instanță a pronunțat hotărâri în cauze similare, constatând că termenii contractuali în cauză erau incorecți, ceea ce le dă dreptul reclamanților din acele cauze să obțină de la bancă banii pe care i-au plătit în contul respectivelor clauze contractuale ilegale".
     Amintim că, anul trecut, contestația în anulare pe care Gheorghe Piperea, apărătorul clienților, a depus-o în procesul colectiv deschis împotriva BCR (dosarul G2) a fost respinsă de instanță. Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut, practic, decizia definitivă pronunțată în favoarea BCR în acest dosar, în ciuda faptului că, în procesul colectiv G1 - identic cu cel în discuție -, aceeași instanță de judecată le-a dat dreptate clienților, constatând ca abuzivă clauza privind dobânda de referință variabilă.
     Reprezentanții BCR nu au răspuns solicitării noastre pe marginea deciziei de la Pitești, până la închiderea ediției. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Bcr asigurari
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, ora 01:33)  
 Te obligau sa inchei asigurarea acolo, adica tot la ei. O taxa pe credit. Bcr e campioana in taxe fara numar?
 40 k sa snapeasca Bcr e wau ! Cum sa mai comenteze pe subiect.
 Sunt curiis de cel de la Cedo.
 Bravo.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 11:52)
 
 ......BCR nu a răspuns întrebărilor noastre pe subiect, până la închiderea ediției
 BCR nu a raspuns; domnul Bestea in mod sigur ne poate explica.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Tepes Curcanul , in data de 15.02.2018, ora 12:00)
 
 
  Unde esti tu Bestea Doamne,
 Ca sa-i luminezi pe ei.......
  Dar, grija! nu trimitandu-i pe la BCR Chisinau.


 
  1.3.   Informatie incompleta  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 16:06)
 
 Eu sunt curios care au fost costurile totale suportate de client in aceasta perioada pentru acest credit de 60.000 euro? Care este motivul pentru care aceasta informatie nu apare in articol?


 
  1.4.   Ciudata decizia.  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 16:12)
 
 In articol se mentioneaza ca dobanzile platite de client pana acum au reprezentat 70% din valoarea creditului. De aici eu inteleg ca acel client a platit 42.000 de euro dobanzi. Instanta de judecata a apreciat ca din cele 42.000 de euro platite de client, 34.591 euro au fost percepute in mod abuziv. Sa inteleg ca de fapt banca pentru un credit de 60.000 de euro era indreptatita in 10 ani sa primeasca doar 7.500 de euro? Adica 1,2%/an?


 
  1.5.   ai calculat gresit  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de cristi , in data de 15.02.2018, ora 17:16)
 
 Doar dobanzile sunt 70% din valoarea creditului. Adauga si comisioanele si restul de bani pe care banca i-a luat si nu-i poate justifica de ex 2 .865,49 euro pentru care pârâta nu dă nicio explicație!! :). Daca in 10 ani la 60k a platit 42k doar dobanzi e normal? Adica in aprox 15 ani ar plati dublu pentru un credit ti se pare OK? ( doar dobanzi , fara comisioane, asigurari si alte taxe inventate )


 
2.  banca de lux
    (mesaj trimis de Florin în data de 15.02.2018, ora 08:30)  
 Ce sume Doamne!
 40 000 euro furati numai de la un client...


 
  2.1.   Greci  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 18:28)
 
 Crezi ca sunt nebuni de nu le plac bancile?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, ora 09:33)  
 sa dea Domnul ca judecatorii sa aplice legea si sa faca dreptate si cat mai multe decizii de acest fel sa fie pronuntate.


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,17%, de la 3,18%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
      Principalii indici bursieri asiatici au deschis în teritoriu mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au închis în teritoriu negativ.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
15.10.2018
BVB
     * Rulaj de 36,9 milioane de lei
       * Rulaj de 36,9 milioane de lei
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii în teritoriul pozitiv, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt vineri, după declinul puternic din cele două zile anterioare.  click să citești tot articolul
12.10.2018
BVB
     * Rulaj de 717 milioane de lei, ca urmare a înregistrării emisiunii de obligațiuni ale International Investment Bank (IIB)
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de scăderi ale tuturor...  click să citești tot articolul
11.10.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost marcată de un rulaj de numai 25,6 milioane de lei, circa jumătate (48,2%) din...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8752
2.3858
3.0949
4.0863
0.1810
0.6255
0.2245
4.6663
5.2963
1.4392
3.6053
0.2370
0.4939
1.0866
0.0614
0.4493
0.6891
4.0270
0.2787
1.0645
0.5818
0.0544
0.3556
0.2140
2.6321
0.0395
0.1446
1.0964
0.6291
0.1233
159.4518
5.6265
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.