DUPĂ CE AVOCATUL A CERUT O DISCUȚIE DESPRE PRACTICA NEUNITARĂ A JUSTIȚIEI ÎN PROCESELE CU BĂNCILE
BURSA 15.02.2018

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * Gheorghe Piperea a reclamat la Comisia Europeană instanța de la Oradea și pe cele din București, pentru încălcarea jurisprudenței CJUE, în special în speța Andriciuc
       Președintele țării Klaus Iohannis l-a pasat pe avocatul Gheorghe Piperea, avocatul clienților în procesele cu băncile, unor consilieri, după ce specialistul solicitase o audiență pentru discutarea pe marginea practicii neunitare a justiției în cazurile deschise împotriva instituțiilor de credit.
     Avocatul Piperea a postat, ieri, pe pagina sa de Facebook: "În urma solicitării de audiență la Președintele României făcută de mine în numele Asociației Parakletos, în vederea unei dezirabile conștientizări de către Președinte a gravelor probleme din justiție relative la consumatori, am primit de la Administrația Președințială o confirmare de întâlnire cu doi dintre consilierii prezidențiali, pentru vineri, 16 februarie, ora 12. Vă rog să observați că audiența nu este la Președinte.
     Din respect pentru instituție și în speranța că cele susținute de noi vor ajunge la urechile destinatarului principal, am confirmat întâlnirea. Vă voi ține la curent (chiar și cu rezultatul, mai mult ca probabil, neutru sau negativ al întâlnirii).
     Vă reamintesc că, printre altele, am ridicat problema celor 1,1 milioane de dosare de executare silită contra consumatorilor, a incredibilei rejectări a legii dării în plată (ca instituție menită a re-echilibra contractele sau a libera consumatorii din sclavie) de către majoritatea instanțelor din țară, a lipsei de unitate și predictibilitate a practicii judiciare în materie de clauze abuzive și practici înșelătoare ale băncilor (situație generată de ilegitimele seminarii ținute de BNR și bancheri «în favoarea» judecătorilor) și, cel mai grav, a disprețului celor mai multe instanțe (dar mai ales, a Curții de Apel București) pentru jurisprudența CJUE, favorabilă consumatorilor.
     În legătură cu acest ultim aspect, trebuie să știți, de asemenea, că cei de la Comisia Europeană mi-au confirmat că au înregistrat scrisoarea noastră în care reclamăm instanța de la Oradea (precum și instanțele din București) pentru încălcarea directă a jurisprudenței CJUE, în special în speța Andriciuc. Am fost anunțați că un răspuns, oricare va fi el, vom primi până la data de 24 februarie, adică de Dragobete".
     Avocatul Piperea a anunțat că dorește să aibă o discuție pe subiectul expus cu președintele țării după ce acesta din urmă l-a primit pe Rainer Seele, șeful OMV, în prima parte a acestei luni.
     Este binecunocută practica companiilor străine prezente în România ca, atunci când întâmpină vreo problemă, să-și trimită șeful la întâlniri stabilite cu oficialități ale statului, de la președinte de țară, la premier sau guvernator BNR, pentru a-și expune punctul de vedere. Foarte rar, aceștia sunt refuzați de autoritățile române.
     În 2015, președintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, s-a adresat, în calitate de șef al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) la acea vreme, lui Klaus Iohannis, solicitând sesizarea Curții Constituționale cu privire la Legea dării în plată.
     În același an, șefii a patru bănci-mamă care dețin instituții financiare la noi i-au transmis lui Iohannis o scrisoare în care îi solicita acestuia să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, avertizând practic România că pot da statul în judecată în instanțele românești, la curțile de arbitraj internaționale și în plan european. Scrisoarea a fost semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Group, banca-mamă a BCR, Carlo Vivaldi, Șef al Diviziei Europa Centrală și de Est a Unicredit Group, banca-mamă a băncii Unicredit din România, Frederic Oudea, președinte al Federației Europene a Băncilor și CEO al Societe Generale, banca-mamă a BRD, precum și de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank Internațional, banca-mamă a Raiffeisen din România.
     În cererea de audiență adresată președintelui țării, Gheorghe Piperea subliniază, printre altele: "Consumatorii apelează in extremis la instituția stingerii obligațiilor de plată prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea profesionistului, pentru a-și crea o situație mai favorabilă și pentru a-și recăpăta libertatea economică. Practica neunitară și contrară intereselor consumatorilor oprește, însă, acest deziderat, ceea ce face excesiv de dificilă sau chiar inutilă exercitarea drepturilor consumatorilor prevăzute în Dreptul Uniunii Europene în favoarea lor. Or, o astfel de situație faptică determină o evidentă încălcare a principiului efectivității Dreptului Uniunii Europene, cu previzibilă consecință a sancționării țării noastre de către CJUE de la Luxemburg".
     Avocatul Piperea amintește, printre altele, că scopul urmărit de legiuitor când a adoptat Legea dării în plată a fost acela ca, prin intermediul prevederilor legislative, să se ajungă la restabilirea unui echilibru contractual între părțile din contractele de credit, în acele cazuri în care, pe de o parte, imobilele achiziționate s-au devalorizat considerabil, iar, pe de altă parte, obligația de plată a creditului s-a mărit semnificativ din cauza creșterii cursului valutar.
     Gheorghe Piperea subliniază: "În prezent, majoritatea soluțiilor instanțelor de judecată sunt în sensul anulării notificărilor de dare în plată, indiferent de faptul că imobilele celor care formulează notificările s-au devalorizat în proporție de peste 50%, iar obligația de plată s-a majorat cu mai mult de 100%. Recent, însă, aceeași Curte Constituțională (prin decizia nr.701/2017) a decis că nimic nu se opune ca instanțele să ia în considerare în care situație a intervenit impreviziunea și devalorizarea imobilelor, iar legiuitorul să intervină în contracte pentru a determina echilibrarea acestora. Cu toate acestea, din nefericire, instanțele de judecată au făcut, practic, zid în favoarea creditorilor și a colectorilor de creanțe, apărându-le așa-zisul drept de proprietate asupra creanței chiar și cu prețul încălcării legii, a deciziilor CCR și a Dreptului Uniunii Europene. (...) În mod aberant, instanțele au ajuns să parifice impreviziunea cu decesul debitorului, ignorând devalorizarea severă a imobilului ipotecat și, mai ales, devalorizarea monedei naționale în raport de valutele străine în care consumatorii sunt (ilegitim) obligați să efectueze plăți ale ratelor. Acest act normativ avea aptitudinea de a veni în ajutorul consumatorilor și, eventual, de a preveni aplicarea Legii privind insolvența persoanelor fizice în ceea ce le privește. În prezent, această aptitudine aproape că a dispărut".
     Avocatul apreciază că un mesaj din partea Președintelui României ar fi de foarte mare ajutor pentru consumatori și că nu ar fi lipsită de interes o dezbatere publică sub patronajul Președintelui României în care consumatorii și băncile "să poată fi reprezentați și să poată discuta onest aceste reale probleme".
     Solicitarea Asociației Parakletos vine în contextul în care, în ultima parte a anului trecut, Curtea de Apel Oradea a trântit cazul Andriciuc versus Banca Românească, ce vizează înghețarea cursului CHF într-un dosar de credit în franci elvețieni (CHF) și asupra căruia s-a exprimat inclusiv Curtea Europeană de Justiție (CJUE). Astfel, Instanța noastră a decis să dea câștig de cauză instituției financiare în cazul invocat de mai bine de zece ori de către Curtea Supremă din Spania într-un dosar pe yeni japonezi, din care a fost eliminată clauza de risc valutar, din cauza lipsei de informare. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, ora 00:10)  
 Nu ar trebui sa vorbeasca nici consilierii cu elefantul bulgaresc. E un demagog care stoarce bani din necazurile unor oameni necajiti. Sa se duca in instanta juristul si sa-i reprezinte gratis pe cei care sunt abuzati de banci.
 Elefantul bulgaresc isi face doar publicitate ca sa mai mulga niste onorarii. Zero rezultate de la o nulitate de jurist.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 00:40)
 
 Oanta nu dormi?Sau esti Suciu?Sau chiar faraonul Manole?


 
  1.2.   I.L.Caragiale...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Investitorul , in data de 15.02.2018, ora 11:11)
 
 Daca taceai, filozof ramaneai !
 Asa, citandu-l pe nenea Iancu, pot sa spun despre tine doar:,,Amice, esti idiot !"


 
  1.3.   pentru pct. 1  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 13:39)
 
 „Elefant bulgaresc”, „demagog”, „nultitate”, nu crezi ca este cam prea mult pentru o singura persoana, indiferent de cine este acea persoana? Apoi, sa nu uitam ca nu te adresei oricui, ci unei anumite persoane care prin forte proprii, prin propriile capacitati intelectuale a ajuns profesor universitar la Universitatea Bucuresti, a ridicat si a infrumusetat un domeniu, si ma refer aici la materia insolventei si falimentului, care si-a adus o contributie extraordinara in materia dezvoltarii dreptului societar si care a adus in prim plan, in ultimii ani, drepturile consumatorilor. Sa nu mai vorbesc aici de faptul ca la cat s-a zbatut Piperea pentru debitorii bancilor, acestea din urma ar trebui sa-i ridice statuie.


 
  1.4.   HABAR N-AI CE VORBESTI  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de valentin , in data de 15.02.2018, ora 15:27)
 
 nu stii pe ce lume traiesti, Piperea a ajutat consumatorii intr-o mare masura...


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de AVOCAT , in data de 17.02.2018, ora 16:32)
 
 Patronul Chimcomplex din Borzesti este un personaj care a avut o ascensiune uluitoare in mediul de afaceri. Ferit de ochii indiscreti ai presei, Vuza a reusit in mai putin de zece ani sa ajunga unul dintre cei mai bogati romani, desi nu are inca nici macar patruzeci de ani. Afacerile sale ridica insa multe semne de intrebare, mai ales din cauza preluarilor spectaculoase a mai multe firme de la AVAS. Ca intotdeauna, afacerile cu statul s-au dovedit a fi cele mai profitabile pentru Vuza. Nu si pentru stat.
 Ascensiunea lui Vuza a inceput in anul 1999, sub umbrela Serviciilor Comerciale Romane (SCR), un grup de societati infiintate de omul de afaceri originar din Roman. Pana la acel moment, numele Stefan Vuza era necunoscut opiniei publice si mass mediei. Prima achizitie de marca pentru omul de afaceri stabilit in Cluj Napoca a fost firma buzoiana Contactoare SA Buzau, preluata de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Tot in acelasi an, Vuza a mai reusit o alta lovitura de piata. Achizitionarea de la acelasi FPS a societatii Sinterom din Cluj. De data aceasta, in schema nu a mai intrat SCR, copilul de suflet a lui Vuza, ci chiar Contactoare Buzau. Firma buzoiana corespundea la acel moment tuturor cerintelor de privatizare ale Fondului Proprietatii de Stat. Valoare tranzactiei a depasit cu putin doua milioane de dolari, o suma care ridica semne de intrebare. In anul 2001, Tehnofrig Cluj Napoca, o firma de traditie pentru industria romaneasca, a intrat si ea sub umbrela Vuza. Pentru aceasta achizitie, omul de afaceri nu s-a mai folosit de Contractoare Buzau, ci de o firma proaspat infiintata: A1 Impex SRL din Cluj Napoca. Interesant este faptul ca la aceasta noua firma, actionar unic este societatea Sinterom. Iar Sinterom are ca asociati, surpriza, sau nu, Contactoare SA Buzau, ca actionar majoritar si SIF Oltenia, ca actionar minoritar. Tavalugul achizitiilor a cuprins si firma Uzuc Ploiesti, care are la acest moment ca actionar majoritar societatea A1 Impex. Privatizarea s-a facut tot cu ajutorul statului, prin Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), iar pentru pachetul majoritar de actiuni, A1 Impex a platit aproximativ 350 000 de euro.
 Chimcomplex, achizitionata la jumatate de pret
 Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de catre SCR in anul 2003, pentru suma de aproximativ 25 de milioane de euro. Si in acest caz, toate datoriile combinatului au fost preluate de catre, ghiciti cine, stat. Prin AVAS. La acea vreme, capitalul social al firmei din Borzesti era de aproape 52 de milioane de euro, mai mare chiar si decat capitalul social al Rompetrolului. Tranzactia a fost efectuata, astfel, la un pret mult mai mic decat valoarea actiunilor de pe piata. In acest moment, actionariatul de la Chimcomplex este format din A2 Impex, majoritar, AVAS si SIF Moldova. A 2 Impex este o alta firma in spatele careia se afla Vuza, actionar oficial fiind Uzuc din Ploiesti. Conform datelor oferite de catre Ministerul Finantelro, Chimcomplex are obligatii restante la bugetul de stat in valoare de 1 205 220 RON. Si fiindca parca nu ar fi fost de ajuns ca datoriile fusesera deja preluate de catre stat in momentul privatizarii, acererea de compensare este in curs de solutionare”.
 Statul cel darnic
 Urmatoarea privatizare de succes pentru conturile lui Vuza si a societatilor controlate din umbra de acesta a fost firma pitesteana Novatex SA, societate din domeniul textilelor. In iunie 2004, Novatex a fost adjudecata la licitatie publica cu unic participant cu suma de 5.802.729,50 dolari. Asta in ciuda faptului ca activele firmei din Pitesti fusesera evaluate de catre o societate de evaluare desemnata prin licitatie publica la suma de aproape zece milioane de euro. Firma prin care s-a desfasurat tranzactia a fost Iasitex din Iasi, societate membra a SCR, si a carei actionar majoritar este A 2 Impex, iar minoritari AVAS si SIF. Un alt semn de intrebare apare in privinta actionariatului A2 Impex. Aici, Uzuc este unul din majoritari. Darnic ca intotdeauna, statul roman a preluat datoriile Novatex, care se ridicau la acea perioada, la aproximativ 15 milioane de dolari. Interesant este faptul ca, desi au fost oferite avantaje de catre stat, Novatex se afla in acest moment in administrarea unei firme de lichidator judiciar, conform datelor Registrului Comertului. Tot din aceste date rezulta ca Iasitex nu se mai afla printre actionari, ci SIF Moldova si Euro Romania Holdings SRL. La fel de interesant este faptul ca ultima firma nu figureaza cu actionariat in Registrul Comertului. SCR s-a implicat si in industria hartiei, prin achizitionarea fabricii Somes Dej, preluata de la o companie austriaca, intreaga afacere perfectandu-se la sediul AVAS.
 Imperiul SCR
 Prin metoda privatizarilor tip suveica, folosindu-se in actionariate de firmele pe care le-a achizitionat de la stat, Vuza a reusit intr-un timp record sa ajunga in topul celor mai bogati romani. Si niciuna din institutiile abilitate nu a fost interesata sa verifice macar, daca nu sa ancheteze, modul in care Vuza a reusit sa fie aprietenul” statului roman. Grupul de firme Serviciile Comerciale Romane reprezinta in acest moment un adevarat imperiu financiar cladit, dupa cum ati putut observa, mai ales cu ajutorul statului roman, prin privatizari ce ridica multe semne de intrebare, esalonari, reesalonari si stergeri ale datoriilor. Conform datelor de la Registrul Comertului, SCR are ca actionariat pe Stefan Vuza, Ioan Popa, Eduard Vuza, A1 Impex, Uzuc, Somes Dej, Nova Textile Bumbac si Iasitex. Vom reveni cu amanunte. Scris de Ionut Avram


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Ion Stan Barbulescu în data de 15.02.2018, ora 00:39)  
 Vaaaaai. Si s-a suparat marele avocat? Heiiii, ce ne facem? Te pomenesti ca i s-o zbarlit si mustata supraponderalului de langa Piata Noua. Cred ca s-au tavalit aia de la Cotroceni de ras. Cand au vazut ca asta vine cu un cherchelit de Berceni, un jandarm ratat si alte poame de teapa astora cred ca l-au implorat pe Johannis sa ii primeasca in audienta ca sa faca misto pe viu de ei. Ce-am mai ras cand am vazut ce cer astia.


 
  2.1.   Jandarm ratat  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 01:47)
 
 ?


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 10:10)
 
 Sa-i pupi in c.ur pe sus-numitii


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 14:10)
 
 Nu stiu la cine te referi cand vorbesti de clienii lui Piperea, dar sa stii de la mine ca si ultimul om de pe Pamant are dreptul sa fie ascultat si sa fie judecat corect.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Consumator CHF în data de 15.02.2018, ora 01:08)  
 Da venim si noi. Da ce ne punem de gat? Streanguri ca la TVR sau copiii ca la BNR? Si de la cine loam banii de participare ca cica domnu Teodorescu nu e in tara?


 
4.  Presedintele uns de banci?
    (mesaj trimis de Fara credit chf în data de 15.02.2018, ora 01:45)  
 Trebuia sa il primeasca obligatoriu daca cu reprezentanti bancilor a baut o cafea. Reprezinta ceva oameni.
 Parca presedintele e vandut bancilor sau mi se pare?


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Cu credit chf , in data de 15.02.2018, ora 07:17)
 
 Da ce-ai patit de ai o singura intrebare, ti-ai luat medicamentele? Prajitura.


 
5.  presedinte sau papagal?
    (mesaj trimis de Florin în data de 15.02.2018, ora 08:26)  
 Asta este atitudine de presedinte cand vine vorba despre problemele cetatenilor. NU ii pasa.
 Asa a facut si data trecuta cu aceasta problema.
 Cu siguranta prededintele cunoaste abuzurile bancilor(care fac profituri duble in Ro) dar le accepta senin.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 08:38)
 
 Pai n-avea o banca in casa din Sibiu pe care i-o daduse in chirie, desi casa nu era a lui?


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 09:00)
 
 Care fac profituri duble fata de ce, neinitiatilor? Vai de mama voastra.


 
  5.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 14:54)
 
 Fata de ce, logicianule?
 A spus "in Ro", deci, fata de ce?


 
  5.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de Sibi Sibian , in data de 16.02.2018, ora 12:51)
 
 
  Nu; avea o banca in fata portii, pe care motaia toata ziulica.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 18:00
ROMÂNIA:
     
     Numărul de carduri active din România a ajuns, în primul trimestru al anului, la 12,81 milioane, cu 2,9% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:35
TĂRICEANU:
     Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, astăzi, că a fost la Guvern pentru a o asigura pe Viorica Dăncilă de sprijinul său și de soliditatea majorității parlamentare, informează News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 17:20
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 17:10
COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA:
     Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a raportat anul trecut o cifră de afaceri mai mare cu 28,5%, de la 2,28 miliarde lei în 2016, la 2,93 miliarde lei, informează News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:52
     Ambasada Statelor Unite în Israel s-a distanțat miercuri de un montaj fotografic prezentat marți ambasadorului David Friedman, în care locurile sfinte musulmane din Ierusalim au dispărut și au fost înlocuite cu un templu evreiesc, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
21.05.2018
BVB
     * Volum de 6,9 milioane de euro
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat o săptămână de tranzacționare negativă din punctul de vedere al cotațiilor, principalul coș de...  click să citești tot articolul
21.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul incertitudinilor privind situația politică din Italia, respectiv al tensiunilor comerciale dintre China și SUA. Vineri, Mișcarea 5 Stele din Italia...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9757
2.3669
3.0650
3.9869
0.1798
0.6214
0.2202
4.6292
5.2748
1.4510
3.6046
0.2342
0.4864
1.0744
0.0641
0.4503
0.8126
3.9502
0.3129
1.0830
0.6185
0.0578
0.3648
0.1985
2.7262
0.0392
0.1514
1.0754
0.6267
0.1229
164.5489
5.6028
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.