Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
DUPĂ CE AVOCATUL A CERUT O DISCUȚIE DESPRE PRACTICA NEUNITARĂ A JUSTIȚIEI ÎN PROCESELE CU BĂNCILE
BURSA 15.02.2018

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * Gheorghe Piperea a reclamat la Comisia Europeană instanța de la Oradea și pe cele din București, pentru încălcarea jurisprudenței CJUE, în special în speța Andriciuc
       Președintele țării Klaus Iohannis l-a pasat pe avocatul Gheorghe Piperea, avocatul clienților în procesele cu băncile, unor consilieri, după ce specialistul solicitase o audiență pentru discutarea pe marginea practicii neunitare a justiției în cazurile deschise împotriva instituțiilor de credit.
     Avocatul Piperea a postat, ieri, pe pagina sa de Facebook: "În urma solicitării de audiență la Președintele României făcută de mine în numele Asociației Parakletos, în vederea unei dezirabile conștientizări de către Președinte a gravelor probleme din justiție relative la consumatori, am primit de la Administrația Președințială o confirmare de întâlnire cu doi dintre consilierii prezidențiali, pentru vineri, 16 februarie, ora 12. Vă rog să observați că audiența nu este la Președinte.
     Din respect pentru instituție și în speranța că cele susținute de noi vor ajunge la urechile destinatarului principal, am confirmat întâlnirea. Vă voi ține la curent (chiar și cu rezultatul, mai mult ca probabil, neutru sau negativ al întâlnirii).
     Vă reamintesc că, printre altele, am ridicat problema celor 1,1 milioane de dosare de executare silită contra consumatorilor, a incredibilei rejectări a legii dării în plată (ca instituție menită a re-echilibra contractele sau a libera consumatorii din sclavie) de către majoritatea instanțelor din țară, a lipsei de unitate și predictibilitate a practicii judiciare în materie de clauze abuzive și practici înșelătoare ale băncilor (situație generată de ilegitimele seminarii ținute de BNR și bancheri «în favoarea» judecătorilor) și, cel mai grav, a disprețului celor mai multe instanțe (dar mai ales, a Curții de Apel București) pentru jurisprudența CJUE, favorabilă consumatorilor.
     În legătură cu acest ultim aspect, trebuie să știți, de asemenea, că cei de la Comisia Europeană mi-au confirmat că au înregistrat scrisoarea noastră în care reclamăm instanța de la Oradea (precum și instanțele din București) pentru încălcarea directă a jurisprudenței CJUE, în special în speța Andriciuc. Am fost anunțați că un răspuns, oricare va fi el, vom primi până la data de 24 februarie, adică de Dragobete".
     Avocatul Piperea a anunțat că dorește să aibă o discuție pe subiectul expus cu președintele țării după ce acesta din urmă l-a primit pe Rainer Seele, șeful OMV, în prima parte a acestei luni.
     Este binecunocută practica companiilor străine prezente în România ca, atunci când întâmpină vreo problemă, să-și trimită șeful la întâlniri stabilite cu oficialități ale statului, de la președinte de țară, la premier sau guvernator BNR, pentru a-și expune punctul de vedere. Foarte rar, aceștia sunt refuzați de autoritățile române.
     În 2015, președintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, s-a adresat, în calitate de șef al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) la acea vreme, lui Klaus Iohannis, solicitând sesizarea Curții Constituționale cu privire la Legea dării în plată.
     În același an, șefii a patru bănci-mamă care dețin instituții financiare la noi i-au transmis lui Iohannis o scrisoare în care îi solicita acestuia să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, avertizând practic România că pot da statul în judecată în instanțele românești, la curțile de arbitraj internaționale și în plan european. Scrisoarea a fost semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Group, banca-mamă a BCR, Carlo Vivaldi, Șef al Diviziei Europa Centrală și de Est a Unicredit Group, banca-mamă a băncii Unicredit din România, Frederic Oudea, președinte al Federației Europene a Băncilor și CEO al Societe Generale, banca-mamă a BRD, precum și de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank Internațional, banca-mamă a Raiffeisen din România.
     În cererea de audiență adresată președintelui țării, Gheorghe Piperea subliniază, printre altele: "Consumatorii apelează in extremis la instituția stingerii obligațiilor de plată prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea profesionistului, pentru a-și crea o situație mai favorabilă și pentru a-și recăpăta libertatea economică. Practica neunitară și contrară intereselor consumatorilor oprește, însă, acest deziderat, ceea ce face excesiv de dificilă sau chiar inutilă exercitarea drepturilor consumatorilor prevăzute în Dreptul Uniunii Europene în favoarea lor. Or, o astfel de situație faptică determină o evidentă încălcare a principiului efectivității Dreptului Uniunii Europene, cu previzibilă consecință a sancționării țării noastre de către CJUE de la Luxemburg".
     Avocatul Piperea amintește, printre altele, că scopul urmărit de legiuitor când a adoptat Legea dării în plată a fost acela ca, prin intermediul prevederilor legislative, să se ajungă la restabilirea unui echilibru contractual între părțile din contractele de credit, în acele cazuri în care, pe de o parte, imobilele achiziționate s-au devalorizat considerabil, iar, pe de altă parte, obligația de plată a creditului s-a mărit semnificativ din cauza creșterii cursului valutar.
     Gheorghe Piperea subliniază: "În prezent, majoritatea soluțiilor instanțelor de judecată sunt în sensul anulării notificărilor de dare în plată, indiferent de faptul că imobilele celor care formulează notificările s-au devalorizat în proporție de peste 50%, iar obligația de plată s-a majorat cu mai mult de 100%. Recent, însă, aceeași Curte Constituțională (prin decizia nr.701/2017) a decis că nimic nu se opune ca instanțele să ia în considerare în care situație a intervenit impreviziunea și devalorizarea imobilelor, iar legiuitorul să intervină în contracte pentru a determina echilibrarea acestora. Cu toate acestea, din nefericire, instanțele de judecată au făcut, practic, zid în favoarea creditorilor și a colectorilor de creanțe, apărându-le așa-zisul drept de proprietate asupra creanței chiar și cu prețul încălcării legii, a deciziilor CCR și a Dreptului Uniunii Europene. (...) În mod aberant, instanțele au ajuns să parifice impreviziunea cu decesul debitorului, ignorând devalorizarea severă a imobilului ipotecat și, mai ales, devalorizarea monedei naționale în raport de valutele străine în care consumatorii sunt (ilegitim) obligați să efectueze plăți ale ratelor. Acest act normativ avea aptitudinea de a veni în ajutorul consumatorilor și, eventual, de a preveni aplicarea Legii privind insolvența persoanelor fizice în ceea ce le privește. În prezent, această aptitudine aproape că a dispărut".
     Avocatul apreciază că un mesaj din partea Președintelui României ar fi de foarte mare ajutor pentru consumatori și că nu ar fi lipsită de interes o dezbatere publică sub patronajul Președintelui României în care consumatorii și băncile "să poată fi reprezentați și să poată discuta onest aceste reale probleme".
     Solicitarea Asociației Parakletos vine în contextul în care, în ultima parte a anului trecut, Curtea de Apel Oradea a trântit cazul Andriciuc versus Banca Românească, ce vizează înghețarea cursului CHF într-un dosar de credit în franci elvețieni (CHF) și asupra căruia s-a exprimat inclusiv Curtea Europeană de Justiție (CJUE). Astfel, Instanța noastră a decis să dea câștig de cauză instituției financiare în cazul invocat de mai bine de zece ori de către Curtea Supremă din Spania într-un dosar pe yeni japonezi, din care a fost eliminată clauza de risc valutar, din cauza lipsei de informare. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, ora 00:10)  
 Nu ar trebui sa vorbeasca nici consilierii cu elefantul bulgaresc. E un demagog care stoarce bani din necazurile unor oameni necajiti. Sa se duca in instanta juristul si sa-i reprezinte gratis pe cei care sunt abuzati de banci.
 Elefantul bulgaresc isi face doar publicitate ca sa mai mulga niste onorarii. Zero rezultate de la o nulitate de jurist.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 00:40)
 
 Oanta nu dormi?Sau esti Suciu?Sau chiar faraonul Manole?


 
  1.2.   I.L.Caragiale...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Investitorul , in data de 15.02.2018, ora 11:11)
 
 Daca taceai, filozof ramaneai !
 Asa, citandu-l pe nenea Iancu, pot sa spun despre tine doar:,,Amice, esti idiot !"


 
  1.3.   pentru pct. 1  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 13:39)
 
 „Elefant bulgaresc”, „demagog”, „nultitate”, nu crezi ca este cam prea mult pentru o singura persoana, indiferent de cine este acea persoana? Apoi, sa nu uitam ca nu te adresei oricui, ci unei anumite persoane care prin forte proprii, prin propriile capacitati intelectuale a ajuns profesor universitar la Universitatea Bucuresti, a ridicat si a infrumusetat un domeniu, si ma refer aici la materia insolventei si falimentului, care si-a adus o contributie extraordinara in materia dezvoltarii dreptului societar si care a adus in prim plan, in ultimii ani, drepturile consumatorilor. Sa nu mai vorbesc aici de faptul ca la cat s-a zbatut Piperea pentru debitorii bancilor, acestea din urma ar trebui sa-i ridice statuie.


 
  1.4.   HABAR N-AI CE VORBESTI  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de valentin , in data de 15.02.2018, ora 15:27)
 
 nu stii pe ce lume traiesti, Piperea a ajutat consumatorii intr-o mare masura...


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de AVOCAT , in data de 17.02.2018, ora 16:32)
 
 Patronul Chimcomplex din Borzesti este un personaj care a avut o ascensiune uluitoare in mediul de afaceri. Ferit de ochii indiscreti ai presei, Vuza a reusit in mai putin de zece ani sa ajunga unul dintre cei mai bogati romani, desi nu are inca nici macar patruzeci de ani. Afacerile sale ridica insa multe semne de intrebare, mai ales din cauza preluarilor spectaculoase a mai multe firme de la AVAS. Ca intotdeauna, afacerile cu statul s-au dovedit a fi cele mai profitabile pentru Vuza. Nu si pentru stat.
 Ascensiunea lui Vuza a inceput in anul 1999, sub umbrela Serviciilor Comerciale Romane (SCR), un grup de societati infiintate de omul de afaceri originar din Roman. Pana la acel moment, numele Stefan Vuza era necunoscut opiniei publice si mass mediei. Prima achizitie de marca pentru omul de afaceri stabilit in Cluj Napoca a fost firma buzoiana Contactoare SA Buzau, preluata de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Tot in acelasi an, Vuza a mai reusit o alta lovitura de piata. Achizitionarea de la acelasi FPS a societatii Sinterom din Cluj. De data aceasta, in schema nu a mai intrat SCR, copilul de suflet a lui Vuza, ci chiar Contactoare Buzau. Firma buzoiana corespundea la acel moment tuturor cerintelor de privatizare ale Fondului Proprietatii de Stat. Valoare tranzactiei a depasit cu putin doua milioane de dolari, o suma care ridica semne de intrebare. In anul 2001, Tehnofrig Cluj Napoca, o firma de traditie pentru industria romaneasca, a intrat si ea sub umbrela Vuza. Pentru aceasta achizitie, omul de afaceri nu s-a mai folosit de Contractoare Buzau, ci de o firma proaspat infiintata: A1 Impex SRL din Cluj Napoca. Interesant este faptul ca la aceasta noua firma, actionar unic este societatea Sinterom. Iar Sinterom are ca asociati, surpriza, sau nu, Contactoare SA Buzau, ca actionar majoritar si SIF Oltenia, ca actionar minoritar. Tavalugul achizitiilor a cuprins si firma Uzuc Ploiesti, care are la acest moment ca actionar majoritar societatea A1 Impex. Privatizarea s-a facut tot cu ajutorul statului, prin Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), iar pentru pachetul majoritar de actiuni, A1 Impex a platit aproximativ 350 000 de euro.
 Chimcomplex, achizitionata la jumatate de pret
 Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de catre SCR in anul 2003, pentru suma de aproximativ 25 de milioane de euro. Si in acest caz, toate datoriile combinatului au fost preluate de catre, ghiciti cine, stat. Prin AVAS. La acea vreme, capitalul social al firmei din Borzesti era de aproape 52 de milioane de euro, mai mare chiar si decat capitalul social al Rompetrolului. Tranzactia a fost efectuata, astfel, la un pret mult mai mic decat valoarea actiunilor de pe piata. In acest moment, actionariatul de la Chimcomplex este format din A2 Impex, majoritar, AVAS si SIF Moldova. A 2 Impex este o alta firma in spatele careia se afla Vuza, actionar oficial fiind Uzuc din Ploiesti. Conform datelor oferite de catre Ministerul Finantelro, Chimcomplex are obligatii restante la bugetul de stat in valoare de 1 205 220 RON. Si fiindca parca nu ar fi fost de ajuns ca datoriile fusesera deja preluate de catre stat in momentul privatizarii, acererea de compensare este in curs de solutionare”.
 Statul cel darnic
 Urmatoarea privatizare de succes pentru conturile lui Vuza si a societatilor controlate din umbra de acesta a fost firma pitesteana Novatex SA, societate din domeniul textilelor. In iunie 2004, Novatex a fost adjudecata la licitatie publica cu unic participant cu suma de 5.802.729,50 dolari. Asta in ciuda faptului ca activele firmei din Pitesti fusesera evaluate de catre o societate de evaluare desemnata prin licitatie publica la suma de aproape zece milioane de euro. Firma prin care s-a desfasurat tranzactia a fost Iasitex din Iasi, societate membra a SCR, si a carei actionar majoritar este A 2 Impex, iar minoritari AVAS si SIF. Un alt semn de intrebare apare in privinta actionariatului A2 Impex. Aici, Uzuc este unul din majoritari. Darnic ca intotdeauna, statul roman a preluat datoriile Novatex, care se ridicau la acea perioada, la aproximativ 15 milioane de dolari. Interesant este faptul ca, desi au fost oferite avantaje de catre stat, Novatex se afla in acest moment in administrarea unei firme de lichidator judiciar, conform datelor Registrului Comertului. Tot din aceste date rezulta ca Iasitex nu se mai afla printre actionari, ci SIF Moldova si Euro Romania Holdings SRL. La fel de interesant este faptul ca ultima firma nu figureaza cu actionariat in Registrul Comertului. SCR s-a implicat si in industria hartiei, prin achizitionarea fabricii Somes Dej, preluata de la o companie austriaca, intreaga afacere perfectandu-se la sediul AVAS.
 Imperiul SCR
 Prin metoda privatizarilor tip suveica, folosindu-se in actionariate de firmele pe care le-a achizitionat de la stat, Vuza a reusit intr-un timp record sa ajunga in topul celor mai bogati romani. Si niciuna din institutiile abilitate nu a fost interesata sa verifice macar, daca nu sa ancheteze, modul in care Vuza a reusit sa fie aprietenul” statului roman. Grupul de firme Serviciile Comerciale Romane reprezinta in acest moment un adevarat imperiu financiar cladit, dupa cum ati putut observa, mai ales cu ajutorul statului roman, prin privatizari ce ridica multe semne de intrebare, esalonari, reesalonari si stergeri ale datoriilor. Conform datelor de la Registrul Comertului, SCR are ca actionariat pe Stefan Vuza, Ioan Popa, Eduard Vuza, A1 Impex, Uzuc, Somes Dej, Nova Textile Bumbac si Iasitex. Vom reveni cu amanunte. Scris de Ionut Avram


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Ion Stan Barbulescu în data de 15.02.2018, ora 00:39)  
 Vaaaaai. Si s-a suparat marele avocat? Heiiii, ce ne facem? Te pomenesti ca i s-o zbarlit si mustata supraponderalului de langa Piata Noua. Cred ca s-au tavalit aia de la Cotroceni de ras. Cand au vazut ca asta vine cu un cherchelit de Berceni, un jandarm ratat si alte poame de teapa astora cred ca l-au implorat pe Johannis sa ii primeasca in audienta ca sa faca misto pe viu de ei. Ce-am mai ras cand am vazut ce cer astia.


 
  2.1.   Jandarm ratat  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 01:47)
 
 ?


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 10:10)
 
 Sa-i pupi in c.ur pe sus-numitii


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 14:10)
 
 Nu stiu la cine te referi cand vorbesti de clienii lui Piperea, dar sa stii de la mine ca si ultimul om de pe Pamant are dreptul sa fie ascultat si sa fie judecat corect.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Consumator CHF în data de 15.02.2018, ora 01:08)  
 Da venim si noi. Da ce ne punem de gat? Streanguri ca la TVR sau copiii ca la BNR? Si de la cine loam banii de participare ca cica domnu Teodorescu nu e in tara?


 
4.  Presedintele uns de banci?
    (mesaj trimis de Fara credit chf în data de 15.02.2018, ora 01:45)  
 Trebuia sa il primeasca obligatoriu daca cu reprezentanti bancilor a baut o cafea. Reprezinta ceva oameni.
 Parca presedintele e vandut bancilor sau mi se pare?


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Cu credit chf , in data de 15.02.2018, ora 07:17)
 
 Da ce-ai patit de ai o singura intrebare, ti-ai luat medicamentele? Prajitura.


 
5.  presedinte sau papagal?
    (mesaj trimis de Florin în data de 15.02.2018, ora 08:26)  
 Asta este atitudine de presedinte cand vine vorba despre problemele cetatenilor. NU ii pasa.
 Asa a facut si data trecuta cu aceasta problema.
 Cu siguranta prededintele cunoaste abuzurile bancilor(care fac profituri duble in Ro) dar le accepta senin.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 08:38)
 
 Pai n-avea o banca in casa din Sibiu pe care i-o daduse in chirie, desi casa nu era a lui?


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 09:00)
 
 Care fac profituri duble fata de ce, neinitiatilor? Vai de mama voastra.


 
  5.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 14:54)
 
 Fata de ce, logicianule?
 A spus "in Ro", deci, fata de ce?


 
  5.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de Sibi Sibian , in data de 16.02.2018, ora 12:51)
 
 
  Nu; avea o banca in fata portii, pe care motaia toata ziulica.


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,17%, de la 3,18%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
      Principalii indici bursieri asiatici au deschis în teritoriu mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au închis în teritoriu negativ.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
15.10.2018
BVB
     * Rulaj de 36,9 milioane de lei
       * Rulaj de 36,9 milioane de lei
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii în teritoriul pozitiv, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt vineri, după declinul puternic din cele două zile anterioare.  click să citești tot articolul
12.10.2018
BVB
     * Rulaj de 717 milioane de lei, ca urmare a înregistrării emisiunii de obligațiuni ale International Investment Bank (IIB)
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de scăderi ale tuturor...  click să citești tot articolul
11.10.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost marcată de un rulaj de numai 25,6 milioane de lei, circa jumătate (48,2%) din...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8752
2.3858
3.0949
4.0863
0.1810
0.6255
0.2245
4.6663
5.2963
1.4392
3.6053
0.2370
0.4939
1.0866
0.0614
0.4493
0.6891
4.0270
0.2787
1.0645
0.5818
0.0544
0.3556
0.2140
2.6321
0.0395
0.1446
1.0964
0.6291
0.1233
159.4518
5.6265
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.