BURSA 15.02.2018

THEODOR STOLOJAN
 
mărește imaginea
     Așa zisa "revoluție fiscală" a generat o confuzie deplină și în sistemul național de asigurări de sănătate. Pe bandă rulantă, se scot ordonanțe de urgență pentru a cârpi acest sistem și a se găsi soluții, astfel încât, potrivit noului principiu de guvernare, "nimeni să nu piardă" la salariul net, ca urmare a aces­tei "revoluții fis­cale". S-a ajuns la aberația economică perfectă: angajații din sectorul IT, cu venituri mari și în plină expansiune, primesc o dublă subvenție din bugetul de stat - scutirea de la plata impozitului pe salariu și suportarea unei părți din contribuția pentru asigurări de sănătate de la bugetul de stat (o nouă categorie de semi-asistați sociali). Un asemenea rezultat al "re­voluției fiscale" poate fi înregistrat de către actuala guvernare în Quinness World Records. Dacă adău­găm și odiseea formularului 600, atunci confuzia fiscală este desă­vârșită.
     Acum, putem observa cu ochiul liber cât de învechit și neadecvat este sistemul național de asigurări de sănătate, în raport cu evoluția economiei românești.
     În primul rând, nu există nicio corelație între un sistem bazat pe o cota procentuală plătită pentru asigurări de sănătate (în prezent, de 10 la sută) și costul real al serviciilor medicale necesare populației, corespunzător structurii maladiilor și probabilității producerii riscului de îmbolnăvire. În consecință, de la an la an, fondurile prevăzute pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt insuficiente, iar tarifele practicate pentru multe proceduri medicale, cum ar fi, de exemplu, tarifele pentru operații, nu acoperă costurile actului medical.
     În al doilea rând, pentru a crește resursele destinate asigurărilor de sănătate, contribuția va fi plătită nu numai la veniturile salariale, cum ar fi normal , ci și la veniturile din inves­tiții, cu limitarea, în acest caz, a calculului la nivelul salariului minim anual pe economie.
      În același timp, salariații angajați pe un program de lucru cu un număr mai mic de ore au obligația de a plăti contribuția pentru asigurări de sănătate la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce a condus la situația de a aduce bani de acasă.
     Iar, pentru ca "nimeni să nu piardă", guvernarea actuală a creat o nouă subvenție de la buget, trans­formându-i și pe aceștia într-o nouă categorie de semi-asistați sociali. În același timp, sunt scutiți de plata acestei contribuții chiar și pensionarii cu pensii mari.
     În al treilea rând, CNAS având practic întreaga populație asigurată - între care peste cinci milioane de pensionari, peste trei milioane de elevi și studenți, peste cinci milioane de salariați- nu are posibilitatea de a urmări fiecare persoană, atât în perioada când nu apelează la serviciile medicale, cât și în timpul când se află sub îngrijire medicală, cu două scopuri: pentru a influența adoptarea unui stil de viață sănătos și pentru a preveni excesul de cheltuieli medicale.
     Mobilitatea persoanelor și a forței de muncă în special, mobilitatea bazei de venituri asupra căreia se calculează cota procentuală de contribuție pentru asigurări de sănătate (să ne amintim numai dificultatea de a urmări veniturile realizate din activități independente, prin celebrul deja formular 600), concomitent cu imposibilitatea CNAS de a urmări evoluția fiecărei persoane asigurate pe tot parcursul vieții impun o reformă profundă a sistemului de asigurări de sănătate pe trei direcții principale:
     a) introducerea competiției în piața asigurărilor de sănătate, prin instituirea dreptului de înființare a caselor private de asigurări de sănătate, în locul actualei CNAS. Aceste case private vor avea un număr mai mic de persoane asigurate și, ca atare, vor putea urmări mai bine și influența starea de sănătate a acestora, prin stabilirea de stimulente, în vederea adoptării unui stil de viață sănătos (cum ar fi, de exemplu, acoperirea integrală a cheltuielilor cu controalele medicale periodice și, corespunzător, penalizarea celor care neglijează efectuarea acestor controale). În cazul persoanelor aflate sub îngrijire medicală, aceste case private vor putea preveni excesele de costuri medicale prin cooperarea în timp real cu furnizorii de servicii medicale. Întrucât casele private de asigurări de sănătate furnizează un bun public-asigurarea de sănătate-, aceste case vor fi monitorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Casele private de asigurări de sănătate vor fi obligate să asigure orice persoană care le solicită acest serviciu, pentru a se evita riscul selecției adverse (respectiv, evitarea asigurării persoanelor cu probleme medicale);
     b) înlocuirea cotei procentuale pentru contribuția de asigurări de sănătate cu o primă de asigurare de sănătate, în sumă absolută, a cărei mărime va fi stabilită de către fiecare casă privată de asigurări de sănătate, aflată în competiție una cu alta. Mărimea primei de asigurare de sănătate va fi determinată de costul serviciilor medicale, structura serviciilor medicale solicitate și de probabilitatea producerii riscului de îmbolnăvire la nivelul mulțimii asigurate. Prima de asigurare de sănătate poate fi diferită ca mărime, în funcție de pachetele de servicii medicale asigurate, de proporția în care persoana asigurată dorește să suporte o parte din costul actelor medicale (în vederea prevenirii abuzului de servicii medicale), precum și de includerea sau neincluderea unor membrii ai familiei persoanei asigurate, care se află în întreținerea acesteia. În pachetele salariale oferite angajaților, an­gajatorii vor prevede obligația angajatului de a se asigura pentru sănătate și, ca un stimulent, vor putea suporta o parte din prima de asigurare de sănătate;
     c) statul poate înființa un sistem de stat de asigurări de sănătate numai pentru persoanele care nu își pot permite plata primei de asigurare de sănătate în sistemul privat, prin acordarea unui ajutor social finanțat din bugetul de stat, condiționat în funcție de veniturile realizate și avuția persoanelor în cauză. Solidaritatea socială va fi asigurată și prin menținerea actualelor programe naționale pentru anumite maladii cronice (ca, de exemplu, diabet, cancer și altele), precum și pentru vaccinarea împotriva bolilor contagioase. O persoană fără asigurare de sănătate va beneficia de servicii medicale în cazul unei urgențe. În această situație, a cazului de urgență, furnizorii de servicii medicale, în colaborare cu administrațiile locale vor urmări recuperarea costului actelor medicale de la persoana neasigurată. Dacă statul dorește să acorde asistență medicală gratuită pentru un anumit grup de persoane, ca, de exemplu, copiii preșcolari în creșe și grădinițe, atunci statul va avea obligația să plătească primele de asigurare de sănătate pentru acel grup din bugetul de stat.
     Întârzierea de a face o reformă reală a sistemului de asigurări de sănătate , în cadrul reformei întregului sistem medical din România, ne va conduce la aceleași rezultate ca și până în prezent: creșterea fondurilor alocate din bugetul de stat pentru sănătate și accentuarea nemulțumirii populației față de sistemul de sănătate. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, ora 00:54)  
 In primul rand doresc sa va dau dreptate in ceea ce priveste prima parte a editorialului dumneavoastra; da, sistemul national de asigurari de sanatatea trebuie regandit si refacut in totalitate.
 Cu toate acestea nu pot fi de acord cu solutia propusa, pe scurt de a implementa sistemul american (Obamacare inclus). Nu i se potriveste Romaniei, un stat social, si nici americanilor acest sistem nu le prieste.
 Apoi, mi s-a urcat parul pe ceafa cand am citit ca ASF-ul ar putea monitoriza aceasta noua piata de asigurari cu o valoare estimata a eventualelor prime de circa 4,5 mld. € (valoarea aproximativa a contributiilor catre CNAS in 2016); prin comparatie valoare primelor pietei nationale de asigurari este de 2,5 mld €.
 As dori sa propun urmatorea solutie, cu mult mai potrivita Romaniei si izvorata din prima parte a editorialului. Astfel, noul sistem national de asigurari de sanantate va trebui sa asigure o corelare intre contributiile asiguratilor si costul serviciilor medicale necesare populatiei, iar CNAS-ul va trebui sa implementeze un sistem pentru a urmari eficient evolutia fiecarei persoane asigurate.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 01:40)
 
 Stolojan nu și-a prezentat aceeași marotă a asigurărilor private de sănătate ca soluție la problemă.
 Mafia din sistemul de sănătate se chinuie din 2011 să transfere cele 4,5 miliarde de euro de la stat la privat, direct în schemele și ingineriile financiare ale asiguratorilor privați.
 Ce poate fi mai frumos decât să încasezi o gârlă de bani de la toți și să decontezi câte o aspirină celor 99% care nu au asigurare premium? :)))


 
  1.2.   Asigurările de sănătate in Roman  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Stolojan , in data de 15.02.2018, ora 07:59)
 
 Va Multumesc pentru comentariu. Important este sa declanșăm o dezbatere serioasă asupra sistemului medical din România si in acest cadru a sistemului de asigurări de sănătate. Evident este ca sistemul actual este total depășit in raport cu evoluția economică a României si cu cerințelor oamenilor la care acest sistem trebuie sa răspundă.


 
  1.3.   Asigurările de sanatatein Romania  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Stolojan , in data de 15.02.2018, ora 08:05)
 
 Va Multumesc pentru comentariu. După cum observați, am evitat sa ma refer in articol la corupția din sistemul medical si de asigurări dominat de stat. Scurgerea banului public din sistemul medical de stat in cel privat creat de același personal care lucrează si in sectorul de stat este un fapt public despre care vorbim foarte puțin mai ales cei cu probleme medicale. Poate soluția propusă nu este cea mai potrivită României. Dar avem nevoie de aceasta dezbatere serioasă , deoarece așa cum funcționează azi sistemul nu facem decât sa mergem si rău in mai rău pentru oameni.


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 08:25)
 
 În ianuarie 2012 Traian Băsescu a declanșat ieșirea oamenilor decenți în stradă tocmai pe tema așa-zisei reformări a sistemului de sănătate.
 În contextul problemelor din sistemul sanitar, de ce propuneți reformarea asigurărilor de sănătate? :))) Adică de ce mă traversați strada dacă sunt cu mașina?
 Sistemul sanitar se află deja la decenii distanță de reforme continue și marote de dreapta. Ați menținut o salarizare batjocoritoare, în anii guvernărilor Boc ați închis spitale, inclusiv proaspăt renovate,ați continuat numirile politice la conducerea spitalelor și a continuat raptul afacerilor pe banii sistemului sanitar.
 Un sistem medical bazat pe profitul spitalelor private sau al asiguratorilor înseamnă boală lungă, moarte sigură.
 Deci, putem începe discuția despre sistemul sanitar închizând din start subiectul asigurărilor private de sănătate.


 
  1.5.   Asigurare de sanatate  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de Stolojan , in data de 15.02.2018, ora 08:41)
 
 Atunci când cel care plătește , cetățeanul si compania de asigurare de sănătate, nu au nimic de spus cum este folosit banul , risipa este legea si corupția prezenta.


 
  1.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 08:59)
 
 Și dacă înlocuim risipa cu profiturile asiguratorilor, zic eu, facem o treabă foarte inteligentă, pe alocuri ireversibilă,
 Asiguratorul privat este lemn în materie de servicii medicale și indiferenre la problemele asiguratului. Sună aproape ca o bună guvernare de dreapta, incompetență și dispreț.


 
2.  preturi medicamente
    (mesaj trimis de ovidiu m în data de 15.02.2018, ora 11:24)  
 Domnule Stolojan, un element important in functionarea unui sistem de asigurari private de sanatate este costul (pretul) medicamentelor. Cata vreme acestea sunt puternic reglementate (prin preturi maxime, taxa de clawback, etc.) firmele de asigurari ar avea probleme majore in determinarea primelor de asigurare. Orice modificare administrativa in ce priveste pretul medicamentelor sau taxelor din domeniu poate afecta substantial costurile asiguratorilor. Ce solutii vedeti pentru aceasta problema?


 
3.  adevăratele implicații
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, ora 14:55)  
 D-le Stolojan, vă prezint implicațiile directe ale sistemului pe care îl propuneți.
 Prestatorul de servicii medicale (spitalul) poate alege liber orice tarif îi trece prin cap, în fond, este economie de piață și trebuie să se întâlnească fraierul în nevoie cu șmenarul care a mânjit sistemul.
 În cazul în care nu ai asigurare medicală, iar intervenția a fost o urgență medicală, deci obligatorie... plătești toată fantezia și dai faliment pe persoană fizică.
 Dacă ești asigurat, te duci cu factura la asigurator care nu are absolut nicio ideea despre costul real al serviciilor medicale, pacientul asigurat scapă de problemă, dar asiguratorul decontează doar parțial pretenția prestatorului de servicii medicale, cel mai probabil, conform meniului aprobat de asociația mafiei asiguratorilor privați.
 As but one example of what I discovered, consider Ondansetron HCl, an anti-nausea medication that both hospitals administered to my son. Good Samaritan (spital) charged $439.90 for the drug; Aetna (asigurator) allowed $77.63. Somerset (alt spital) charged $6.52; Aetna (acelasi asigurator) paid $3.26.
 Medicare pays 17 cents per dose
 Un sistem sanitar bazat pe profit este o crimă la adresa concetățenilor. Personal, nu sunt surprins de susținerea acestor politici de către dvs.


 
  3.1.   Asigurări de sanatate  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Stolojan , in data de 15.02.2018, ora 15:40)
 
 Un asigurator privat va fi prezent zilnic de exemplu in spital . A spune ca nu cunoaște ceea ce asigura nu este real . De ce astăzi rețeaua privată de medicina din România are succes si este in creștere: pentru ca oferă servicii medicale de calitate si are o alta comunicare cu oamenii. Întrebarea esențială in orice sistem medical si de asigurări de sanatate este cum realizam responsabilitatea omului pentru propria sanatate, a prestatorului de servicii medicale pentru o relație profesională si umană cu oamenii si a asiguratorilor pentru prevenirea exceselor si asigurarea solidarității între cei asigurați si vei care au necazul de a se imbolnavi


 
  3.2.   Din sistem  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Medic , in data de 16.02.2018, ora 21:34)
 
 Astea sunt povestioare. Ati auzit de sistemul suveicas din sistemul privat de policlinici? Un pacient vine cu o trimitere de la medicul de familie pentru o durere abdominala. Acolo, pe langa consultul gastro-enterologic, mai face: un brat de analize (de obicei inutile), ecografie (necesara), fibroscopie (posibil necesara), posibil tomograf (in general inutil in acest caz), si pentru ca tuseste este trimis la pneumolog, care ii face alte investigatii (la fel de inutile), si apoi il trimite la cardiolog, pentru ca i s-a parut ca... Omul iese din "sistem" dupa vreo doua-trei saptamani, cautat in toate coarnele, cu niste costuri imense pentru asigurator, insa cu o cifra de afaceri dolofana pentru retea. Cunosc bine sistemul (facand parte din el :), actualmente satul de el si emigrat ).


 
  3.3.   Medic  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de Din sistem , in data de 16.02.2018, ora 21:35)
 
 Corectie: "suveica"


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 12:08
     Statele Unite au avertizat ieri Siria că vor lua "măsuri ferme și potrivit" drept răspuns la o eventuală încălcare a acorudlui de încetare a focului, arătând o îngrijorare față de rapoartele care arată o operațiune militare iminentă în zona demilitarizată din sud-vestul țării, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Internaţional, 11:26
     Sute de mii de argentinieni au ieșit în stradă ieri pentru a-și arăta opoziția față de acordul în negociere între cea de a 3-a economie a Americii latine și Fondul Monetar Internațional (FMI), relatează AFP.  click să citești tot articolul
Internaţional, 10:50
     Fiat Chrysler Automobiles a anunțat ieri că va rechema peste 5,3 milioane de vehicule de pe piața nord-americană, din cauza unui defect care ar putea împiedica șoferii să dezactiveze sistemul de pilot automat, compania avertizând proprietarii să nu folosească funcția respectivă până când nu vor primi actualizări ale softului, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Internaţional, 10:14
     Columbia va căpăta oficial săptămâna viitoare, la Bruxelles, statutul de "partener mondial" al NATO, o premieră pentru o țară din America latină, a anunțat vineri președintele acestei țări, Juan Manuel Santos, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Internaţional, 09:57
HAWAII:
     Numărul caselor și structurilor distruse de erupțiile vulcanului Kilauea a ajuns la 82, conform Agenției Federale de Gestionare a Situațiilor de Urgență, după ce lava a pătruns pe străzile din Hawaii, scrie The Guardian.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.05.2018
BVB
     * BRD - Societe Generale, cel mai lichid emitent
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o nouă scădere a...  click să citești tot articolul
25.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în condițiile în care persistă temerile legate de un război comercial SUA-China.  click să citești tot articolul
24.05.2018
BVB
     * Depreciere de aproape 1% pentru BET
     
     Rulajul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 24,9 milioane de lei (5,37 milioane de euro), peste cel...  click să citești tot articolul
24.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul revenirii temerilor generate de tensiunile dintre SUA și China, după ce președintele american Donald Trump a declarat că "nu e chiar...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9996
2.3667
3.0615
3.9799
0.1793
0.6214
0.2206
4.6288
5.2780
1.4479
3.6100
0.2348
0.4876
1.0752
0.0641
0.4537
0.8331
3.9524
0.3170
1.0830
0.6187
0.0583
0.3668
0.2020
2.7406
0.0392
0.1511
1.0760
0.6259
0.1238
165.7899
5.6050
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
.