Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 
BREXIT - PRIMA CONFERINȚĂ DIN ROMÂNIA

mărește imaginea
    Gurile rele spun că Regina Elizabeth a II-a ar fi cerut într-o discuție, privată, desigur, trei motive pentru care Marea Britanie ar trebui, să continue, să fie membră a Uniunii Europene. Pentru că nu le-a primit, jumătate și un pic din poporul peste care este suverană a votat în favoarea ieșirii UK din UE punîndu-se, astfel, pe picior de război cu cealaltă jumătate, care a votat pentru rămînere!! Scepticismul Suveranei, altfel bine temperat și aparent benign, a generat un vot care a făcut-o deja să își piardă Poporul, e pe cale să determine pierderea Regatului (deja dez-unit!) și în cele din urmă, inevitabil, a Coroanei! Poate că, pentru un suveran care a domnit, deja, mai bine de 60 de ani, pierderile acestea să nu fie chiar atît de grave! Pentru noi, însă, cei care avem o dificultate să pricepem cum ar putea fi expulzați din Europa Shakespeare, Keynes și Churchill, pe baza unui vot al englezilor, fie el și referendal, această pierdere este greu de măsurat și imposibil de acceptat. Deși poate părea tardiv, astăzi, suntem în măsură să-i oferim Suveranei britanice, de aici, de la București, motivele căutate. Cum am dat de ele? Simplu!
    Ziarul "BURSA" a organizat prima dezbatere publică pe tema Brexit-consecințe, dînd tonul la ceea ce va fi o amplă muzică de comentarii și încrucișări de argumente și plasînd ștacheta dezbaterii sus...sus de tot, la nivelul argumentelor economice structurale, susținute de fapte și de dinamica lor, la nivelul explorării unora dintre cele mai creative concepte și perspective de analiză. Prin urmare, cele mai multe dintre ideile pe care cititorul le va găsi în aceste rînduri nu sunt ale mele, ci ale participanților la dezbatere.
    Cîteva date și fapte tulburătoare, în jurul temei cauzelor care au dus la votul de joi. Prima este o observație în jurul votului generațional. "Bătrînii au votat împotriva tinerilor" au titrat nu puține dintre analizele, la cald, ale evenimentelor.
    Faptul, trecut cu vederea, însă, este altul: Bătrînii care au votat astăzi ieșirea din UE sunt tinerii cei care au votat, în 1975, în favoarea aderării Marii Britanii la UE!!! Votul este semnificativ, dar nu pentru un presupus "război al generațiilor", ci pentru dezmăgirea unei generații!!!! Este sau nu întemeiată această dezamăgire? Dacă ne uităm la valorile indicelui de polarizare socială în UK, 1975 vs 2016, atunci DA, dezamăgirea este întemeiată. Și, cu siguranță, cei care au votat pentru ieșire, joi, nu sunt printre cei care monopolizează polul bogăției din regat. Întrebarea este dacă accentuarea polarizării sociale în UK și mai peste tot în Europa are drept cauză mașinăria UE sau mai degrabă politicile neo-liberale și ultra-liberale promovate cu atîta ardoare de doamna Thatcher și thatcherismul pe care l-a lăsat moștenire nu doar britanicilor, ci și Uniunii Europene în ansamblu. A doua interpretare neconvențională a votului în favoarea Brexit este legată de reacția, nu doar a britanicilor, ci și altor multor cetățeni europeni, față de ceea ce reprezintă astăzi mașinăria decizional-birocratică de la Bruxelles. Înființarea și dezvoltarea instituției care astăzi se numește Uniunea Europeană s-a făcut în numele unei promisiuni: pace și egalitate întru dezvoltare și prosperitate. Votul britanicilor este un mod de a spune, foarte radical și acuzator, că Bruxelles-ul de astăzi și instituțiile sale nu livreză, mai rău au devenit incapabile să mai livreze vreodată, ceea ceea ce stă promis în actele lor de întemeiere. Amenințarea conflictelor și chiar a războiului a redevenit o realitate palpabilă în Europa; dezvoltarea, cîtă s-a realizat, este amenințată de valul distrugător al celei mai mari crize economico-financiare, din istoria continentului și a lumii, iar prosperitatea dacă este o promisiunea îndeplinită, atunci este pentru tot mai puțini și pentru mult prea puțini dintre cetățenii Europei!!! Sunt adevăruri pe care mulți europeni le recunosc, dar, iată, doar englezii au avut curajul să le spună, deschis, prin vot, asumîndu-și consecințe dramatice pentru ei și chiar pentru urmașii lor. Din această perspectivă, votul "bătrînilor" apare în cu totul altă lumină! Este un vot al curajului de a spune politic, despre "Proiectul European", ceea ce tinerii nu au tăria sau interesul să spună, ori poate nu au capacitatea și experiența să înțeleagă, în profunzime, la nivelul Marilor Valori ale Europei!
    La un alt nivel de analiză, apare evident faptul că universul de fenomene și dezvoltări sociale, politice, economice, deschis de votul britanic pro-brexit, reprezintă un teritoriu complet necunoscut și mai mult, cu structuri ale complexității pentru care instrumentele analitice utilizate curent de economie, ca să nu mai vorbesc despre politică, sunt pur și simplu neadecvate. Este ca și cînd ai încerca să deschizi cea mai complicată încuietoare a unei safe cu o sticlă de bere!!! Pe de altă parte, matematica ne arată că universuri de evenimente și manifestări ale realității foarte complexe pot fi generate de reguli și algoritmi de construcție surprinzător de simpli. Șirurile de tip Fibonacci, Markov sau ecuația Mandelbrot sunt cele mai convingătoare exemple. Realitatea hiper-complexă a modului în care se organizează, sub ochii noștri, consecințele economice și politice ale celui mai mare experiment social scăpat de sub control, din istoria Europei, ridică în fața cercetării întrebarea tulburătoare dacă nu cumva există și, deci, putem găsi, formula relativ simplă după care se generează aceste evenimente extrem de complexe în ramificațiile lor terminale. Acum, poate mai mult decît în oricare moment al istorie recente a Europei, se vede cîtă dreptate avea Popper să spună că "viitorul", istoria care se prăvale peste noi nu este niciodată, nici nu poate fi, rezultatul unui concept, al unei construcții teoretice pusă în operă de un "constructor" minuțios. "Rezultatul final va fi întotdeauna diferit de construcția rațională. Va fi întotdeauna rezultatul constelației momentane al forțelor care se confruntă. În plus, rezultatul planificării raționale nu poate deveni, în nici o circumstanță, o structură stabilă, pentru că echilibrul forțelor este (permanent) în schimbare." (K. Popper. Mizeria Istoricismului).
    Pentru uzul Majestății Sale Regina Elizabeth a II-a a Regatului (pîn deunăzi) Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și pentru cine o mai avea urechi de auzit pe meleagurile Europei din care, spre mirarea unora, deloc puțini, face parte și România!
 
Cornel Codiță

    RADU TOIA, AAF: "Nu este clar ce se va întâmpla cu proiectul uniunii piețelor de capital"
    LUDWIK SOBOLEWSKI, BVB: "Listările companiilor românești pe piețe străine nu au sens"
    FLORIN POGONARU, AOAR: "Apare un scenariu foarte posibil al unei piețe de capital cu centre pe zone"
    DAN ARMEANU, PROFESOR ASE: "Avem nevoie de o altă abordare în UE, care să includă mai mult periferia"
    ADRIAN MITROI, ANALIST: "Prioritatea României trebuie să devină aderarea la zona euro"
    MIHAI IONESCU, ANEIR: "Modul de lucru al UE trebuie radical schimbat după lecția numită Brexit"
    CRISTIAN PÂRVAN: "Brexitul este cea mai recentă reacție la globalizare"
    MAKE, "BURSA": "Decizia de la Bruxelles se manifestă la fel ca în fosta Uniune Sovietică"
    RĂZVAN NICOLESCU, DELOITTE: "Suntem mulți cei care pierdem în urma Brexit-ului"
    IONEL BLĂNCULESCU: "Trebuie să vedem care sunt oportunitățile Brexitului și să ni le însușim"


.