Organizator: Ziarul BURSA
 

 
si


  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
Aniversare 20 de ani de reglementare a pieței de capital

FLORIAN GOLDSTEIN: "Elitismul ne obligă la moralitate, la conștiința de sine a comunității pieței de capital"

mărește imaginea
Ziarul "BURSA" și Centrul de Pregătire Financiară "Millenium" au aniversat, în luna octombrie, 20 de ani de supraveghere a pieței de capital, la Palatul Parlamentului, o festivitate apreciată de invitați ca având clasă și fiind foarte reușită.

Florian Goldstein, președintele Grupului de Presă "BURSA", a spus, în deschiderea evenimentului, că activitatea de reglementare a fost precedată de proiectele de lege pentru piața valorilor mobiliare, inițiate, în Banca Națională a României, încă din 1991-1992, iar CNVM a fost moștenitoare instituțională a Agenției Valorilor Mobiliare (ulterior, Agenția Națională a Valorilor Mobiliare), creată, în 1993, în cadrul Ministerului Finanțelor, astfel că, de fapt, numărăm mai mult de douazeci de ani.

Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), actualmente absorbită în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost înființată în octombrie 1994, având drept scop reglementarea, supravegherea și dezvoltarea pieței de capital.
Potrivit lui Florian Goldstein, sunt numeroase reproșurile care pot fi aduse activității de reglementare, iar ziarul "BURSA" le-a formulat, ori de câte ori a crezut că a fost cazul, ajungând, chiar, la conflicte deschise cu oameni din instituția de supraveghere.

"Tot așa, activitatea de supraveghere este criticabilă, în anumite episoade, iar, în cazul lor, critica nu a mai formulat-o doar ziarul BURSA, ci și Justiția", a mai spus domnul Goldstein.

Domnia sa a adăugat: "Indiferent de scăderi și indiferent de aversitatea periodică dintre instituția de supraveghere și ziarul nostru, mi-a plăcut propunerea, venită de la fostul vicepreședinte CNVM Mihai Radu, să organizăm împreună festivitatea de acum, pentru că mi se pare valoros să accentuăm că aparținem, cu toții, unei comunități de elită, în finanțe.

Iar elitismul ne obligă la moralitate, la conștiința de sine a comunității noastre - supraveghetori, supravegheați, legislatori și ziariști -, ne obligă la conștiința rolului pe care ar trebui să îl jucăm în viața economică și socială a țării.

În această idee, a conștiinței de sine a comunității pieței de capital, încerc să sugerez că indiferent că o oaie e albă sau neagră, ea aparține, totuși, turmei (recunosc, aici, că metafora nu este tocmai elitistă).

De aceea, am invitat la festivitate pe toată lumea și când am fost întrebat ce înseamnă «toată lumea», am reformulat așa: < toată lumea care este liberă >.

Cine intră în piață, poartă o pecete care îl face să fie al nostru.

Și chiar dacă iese din piață, rămâne al nostru și al istoriei noastre.

Fie să poarte pecetea toți cei douăzeci de milioane de cetățeni ai țării și să devină ai noștri!

Așteptăm și restul planetei, fără să refuzăm gândul la extratereștri. La mulți ani!"

Mircea Ursache: "Eu nu sunt adeptul ideii că nimic nu a fost bun până acum"

Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, pentru piața de capital, a declarat, marți seară, că nu este adeptul ideii că nimic nu a fost bun până acum: "ASF nu este un nou început în reglementarea și supravegherea pieței. Noi continuăm munca de 20 de ani a unor oameni, într-o altă formă organizatorică".

Domnia sa a ținut să menționeze că evenimentul nu marchează o sărbătoare a ASF, ci una a fostei Comisii Naționale a Valorilor Mobiliare, a unei armate de 300 de oameni care au muncit acolo zi de zi - experți, specialiști în reglementare, autorizare și supraveghere, șefi de servicii și directori.

Mircea Ursache a mulțumit celor care au lucrat în fosta CNVM pentru performanța lor.

Mihai Radu, vicepreședinte al CNVM în perioada 1994-2000 și președintele onorific al Centrului de Pregătire Financiară "Millenium", a făcut o scurtă istorie a CNVM.

Domnia sa a relatat: "În primii cinci ani ai Comisiei, s-au înființat circa 240 de societăți de valori mobiliare, actuale SSIF-uri, din care, astăzi, mai sunt circa 40, s-au creat 15 fonduri de investiții și s-a inaugurat bursa de la noi".

Mihai Radu a recomandat ASF să fie mai maleabilă cu entitățile pe care le supraveghează, deoarece, în opinia sa, echipele de control sunt, de multe ori, prea aspre pentru greșeli minore. "Societățile ar trebuie sancționate pentru prejudicierea investitorului, indiferent că acesta este în piața de capital, în asigurări sau în pensii private", a spus domnul Radu, adăugând: "În rest, ASF ar trebui să sprijine și emitenții, fiindcă numărul lor scade pe zi ce trece și mi-e teamă să nu se desființeze instituția".

Mișu Negrițoiu: "Mai sunt multe lucruri de curățat, dar sunt convins că nu suntem departe de succesul final"

Președintele ASF Mișu Negrițoiu a transmis, într-un mesaj video, că piața de capital a apărut, în România, ca rezultat al entuziasmului unor indivizi.

"Din păcate, piața de capital nu este rezultatul unui proiect coerent, de lungă durată, cu obiective fixe și spun asta eu, care am participat în fazele preliminare la inițierea pieței de capital", a declarat domnul Negrițoiu, adăugând: "Astăzi, va trebui să revizuim ce am făcut, mai în grabă sau mai așezat, de-a lungul anilor, și să finalizăm un proiect care a început din entuziasm și care trebuie integrat într-o lume ordonată, o piață europeană. Mai sunt multe lucruri de curățat, dar sunt convins că nu suntem departe de succesul final".

În 2013, supravegherea pieței de capital, a asigurărilor și a pensiilor private s-a reunit sub umbrela Autorității de Supraveghere Financiară.

Le mulțumim partenerilor noștri:
Centrul de Pregătire Financiară MILLENIUM
SIF BANAT CRIȘANA
SIF MUNTENIA
SAI MUNTENIA INVEST
SIF MOLDOVA
SIF OLTENIA
PETROM
TRANSGAZ
ALPHA BANK
PIPEREA ȘI ASOCIAȚII
ȚUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII
COCO RICO
EGO MEN'S FASHION
NISSA
CASA DE VINURI COTNARI
NEUMANN KEY ACCOUNT MANAGEMENT (REPREZENTANT SCHLUMBERGER ÎN ROMÂNIA)
BROWN FORMAN (REPREZENTANT JACK DANIEL'S ÎN ROMÂNIA)
HEINRIG DISTRIBUTION
EDITURA RAO
STIROM
BRANDS INTERNATIONAL (reprezentant EL UNICO ÎN ROMÂNIA)
ȘCOALA DE DANS ARTHUR MURRAY
CONFERENCE SYSTEMS
Trupa HYPNOTIQUE.