Organizator: Ziarul BURSA
 

 în parteneriat cu


  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
Conferința "Codul Insolvenței"


Alin Antochi: "Trebuie evaluat impactul legii falimentului personal asupra sistemului financiar"
 
mărește imaginea
    Ministerul Justiției a solicitat, în cadrul dezbaterilor proiectului de lege privind insolvența persoanelor fizice, evaluarea volumului de cauze de acest tip, care pot fi în competența instanțelor, ne-a declarat secretarul de stat Alin Antochi, prezent, ieri, la a doua ediție a Conferinței "Codul Insolvenței", organizată de ziarul BURSA în parteneriat cu Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (INPPI).

    Domnia sa ne-a precizat: "Ministerul dorește identificarea unor soluții legislative de echilibru din această perspectivă, între celeritatea care trebuie să guverneze acest tip de procedură și gradul de încărcătură al instanțelor, astfel încât acestea să fie eficiente și efective. Mai trebuie evaluat impactul asupra sistemului financiar și compatibilizarea cu politicile sociale ale statului, dar și pregătirea prealabilă și corespunzătoare a specialiștilor care vor fi implicați în derularea acestui tip de procedură (judecători, funcționari, profesioniști ai dreptului)".

    Secretarul de stat în Ministerul Justiției a amintit că inițiativa legislativă privind insolvența persoanelor fizice a fost depusă de doamna deputat Ana Birchall și de un grup de 151 de senatori și deputați. Guvernul a însușit, în punctul său de vedere asupra acestei inițiative legislative, observațiile tehnice formulate de Ministerul Justiției, care, în esență, au vizat aspecte legate de compatibilitatea soluțiilor concepute de inițiator cu legislația națională și impactul propunerii de reglementare asupra activității instanțelor judecătorești.

    Alin Antochi ne-a mai spus că dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaților asupra acestui proiect de lege vor fi reluate în cursul acestei săptămâni, după ce le-a fost acordat un răgaz entităților și persoanelor interesate să depună amendamente, dar și inițiatorului să vină cu noi propuneri de soluții privind competențele de soluționare.

Reacții pozitive pe Codul Insolvenței

    În deschiderea celei de-a doua ediții a Conferinței "Codul Insolvenței", domnul Antochi a declarat că Ministerul Justiției a primit reacții pozitive din aplicarea Codului Insolvenței, care a fost adoptat în urmă cu aproape un an.

    Domnia sa a adăugat: "Poate că este devreme pentru un bilanț al Codului Insolvenței, dar avem primele reacții pozitive și este momentul potrivit să aflăm de la specialiștii din domeniu și mediul de afaceri care sunt aspectele negative din practică, pentru a le putea corecta astfel încât să avem o legislație eficientă".

    Secretarul de stat a amintit că subiectele tratate de Codul Insolvenței sunt finanțarea companiilor aflate în cadrul procedurii, schimbarea filosofiei de protecție a intereselor creditorilor, egalizarea regimului de deschidere a procedurii, limitarea perioadei de observație și introducerea votului pe categorii de creditori.

    Ministerul Justiției a demarat, recent, o campanie de informare a companiilor pe tema legislației de afaceri, întâlniri având loc deja în Pitești și Ploiești.

    SIMONA MILOȘ, INPPI: "Procesele penale nu trebuie să blocheze insolvențele"
    HORAȚIUS DUMBRAVĂ, CSM: "Bine ar fi ca intervenția statului în economie să aibă succesul Simonei Halep"
    LAURA GÎLCEVESCU, BORZA ȘI ASOCIAȚII: "Foarte multe insolvențe sunt frauduloase"
    MIRELA IOVU, ASOCIAȚIA ROMÂNĂ A BĂNCILOR: "Noul Cod al Insolvenței va crește numărul afacerilor salvate prin reorganizare"
    IONEL TUDOR, AVOCAT FINCONTA CONSULTING: "Reorganizarea judiciară permite supraviețuirea unui debitor în insolvență"
    IRINA ȘARCANE, PARTENER FIVE SPRL: "Cea mai importantă măsură adusă de noul Cod al Insolvenței privește vânzarea activelor"
    AVOCAT NICOLETA GRIGORESCU: "Procedura insolvenței nu are nicio legătură cu aplicarea măsurilor asigurătorii"
    STAN TÎRNOVEANU, ZAMFIRESCU, RACOȚI&PARTNERS: "Codul Insolvenței - efecte pozitive în aplicare, dar mai necesită ajustări"
    DIANA DELEANU, CASA DE AVOCATURĂ DELEANU ȘI GRIGORESCU: "Insolvența primăriilor, o ramă frumoasă lipsită de conținut"


.