Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 14.03.2008

Corina Driga
 
Radiografia unei francize: Dulce D`or
     Cifra de afaceri pentru 2007 a rețelelor de franciză din România a fost estimată la aproximativ 1,75 milioane USD pentru cele cca 1200 unități francizate existente în țara noastră. Ca domenii de activitate ale acestor afaceri, cele care au ca obiect alimentația publică sunt 17% din totalul francizelor, ceea ce indică tendința crescândă a românilor de a mânca tot mai mult în oraș. Restaurantele cu specific au succes în țara noastră, însă ponderea cea mai mare, între francizele de alimentație publică, o au cele de fast-food și patiserie - produse care se comandă rapid, se produc rapid și se pot consuma la fel de rapid.
     În spatele unei francize de succes se află întotdeauna o idee bună de afacere. Produsele tradiționale, deja cunoscute și apreciate de public pot sta la baza unor idei excelente de afaceri. În vremurile noastre, ce altă modalitate mai rapidă și mai de efect ar putea fi găsită pentru promovarea unor produse trandiționale, dacă nu francizarea? Produse avem, de la tradiții și obiceiuri, ofertă de turism, până la produse alimentare. Unul dintre acestea din urmă este cozonacul ardelenesc (sau secuiesc) sau kürtőskalács, cum este el cunos­cut în zona Transilvaniei, care este produs și vândut de franciza Dulce D`or. Pregătit în trecut cu ocazia unor evenimente, serbări, cozonacul secuiesc este considerat astăzi o delicatesă, suficient de consistent pentru a fi o masă rapidă pentru persoanele ocupate, însă o masă sănătoasă deoarece este preparat din ingrediente naturale, fără conservanți. De asemenea, cozonacii sunt proaspeți, fiind preparați pe loc, la locație, și nu pregătiți în alt loc, congelați și aduși la locație.
     Franciza Dulce D`or nu oferă doar un produs gustat de consumatorii din România și din Europa Centrală și de Est, dar și o afacere adaptată specificului țării noastre. Nu este vorba numai de specificul economic, afacerea putând fi demarată cu o investiție inițială de maxim 10.000 Euro, dar și de obiceiurile noastre. Astfel, cozonacul secuiesc poate fi mâncat și în perioadele de post alimentar, deoarece nu conține ouă sau lapte. Cozonacul secuiesc Dulce D`or este pregătit dupa rețeta tradițională, cu diferite glazuri: nucă, scorțișoară, nucă de cocos, susan și ciocolată și cocos.
     Francizatul poate alege tipul de afacere pe care dorește și poate să o conducă, el putând opta între "magazinul" de tip clasic (caz în care taxa de intrare în sistem este de 4.000 Euro) și a deține și opera o unitate mobilă. Unitatea mobilă este în fapt o rulotă complet echipată cu linia tehnologică de producere a cozonacilor secuiești, dar și cu toate elementele exterioare de identitate vizuală. Taxa de intrare în sistem pentru această opțiune este de 6.000 de euro, în schimbul căreia francizatul primește unitatea mobilă, plus training, manuale operaționale și amplasarea pavilionului la locația dorită. La aceasta se adaugă sumele pentru diferite ustensile auxiliare și uniforme, pentru racordare la curent electric, implementarea HACCP etc. De asemenea, francizatul nu plătește redevențe către francizor, ci doar o sumă fixă pentru chiria pentru exploatarea rulotei și a liniei tehnologice puse la dispoziție de către francizor.
     Care sunt însă avantajele locației mobile? În primul rând francizatul are posibilitatea de a alege o locație cu trafic pietonal intens, cu vad bun pentru vânzare, însă în momentul în care are acces la o locație și mai bună, afacerea se poate deplasa cu totul la noua locație. Rulota poate fi amplasată în vecinatatea unor obiective care atrag public, precum școli, hypermarket-uri, gări, ștranduri, etc, unde se pot vinde ușor câteva sute de cozonaci secuiești pe zi.
     Rulota permite deplasarea rapidă de la locația unui eveniment cu public la altul, evenimente la care se adună, de obicei, grupuri mari de oameni (târguri, expoziții, concerte în aer liber etc). În astfel de locații se pot vinde între 1000 și 2000 de cozonaci secuiești pe zi. Rulota se poate monta/demonta în 10 minute, are rezervor propriu de apă, recipient propriu pentru apele uzate și legăturile pentru racordul electric. Se poa­te alimenta, în lipsa curentului electric, și de la un generator propriu. Atât rulota, cât și linia tehnologică sunt fabricate conform normelor de siguranță alimentară și au agrement U.E. Rulota se poate închiria cu sau fără șasiu, în funcție de opțiunea francizatului.
     Dacă francizatul alege ca tip de afacere magazinul, taxei inițiale i se adaugă sumele necesare amenajării spațiului, chiriei pentru locație, pe trei luni, diferite ustensile suplimentare și uniforme, implementare HACCP ș.a.m.d. Și în acest caz, francizatul nu plătește francizorului niciun fel de redevență, ci doar o chirie lunară pentru linia tehnologică de producere a cozonacilor. De asemenea, în această situație, francizatul poate servi și băuturi (sucuri, bere), dacă unitatea sa întrunește condițiile legale servirii de băuturi, iar francizorul nu îi impune furnizorii pentru aceste produse.
     imooffice@gmail.com 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de MONICA în data de 14.03.2008, ora 14:07)  
 Eu as fi interesata de aceasta afacere,dar in orasul unde locuiesc eu gasesc foarte greu o aprobare pentru o zona cu trafic pietonal intens ,si ca urmare exista riscul sa nu vand 200 buc/zi.As vrea sa stiu daca pot sa vand ambulator in incinta unor facultati sau scoli acesti cozonaci,pentru ca astfel pot si eu sa-mi fac necesarul pe zi.Eu locuiesc in Ploiesti si m-am gandit si la SELGROS dar sunt foarte putini clienti si nu cred ca renteaza.Va multumesc pentru atentie si va astept cu un posibil raspuns.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de vlad , in data de 13.05.2008, ora 14:57)
 
 De ce sa gasesti greu?? Si eu sunt din ploiesti si nu cred ca e asa de greu. Declari locurile unde stai si intervalul orar...si platesti chirie.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de baran m în data de 25.09.2008, ora 10:58)  
 cine ma poate ajuta cu datele de contact pentru a deveni francizat de dulce d'or...multumec


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de grecu beatrice , in data de 27.10.2008, ora 14:00)
 
 Eu te sfatuiesc sa iti iei tu o rulota speciala si sa iti faci tu propria afacere, caci cu franciza muncesti doar pt a plati franciza, si sa fim seriosi cozonacul secuiesc se vinde indiferent ce nume poarta, daca doresti relatii poti suna la 0742143087 , eu predau o afacere de genul asta pentru ca as vrea sa plec din tara.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de ana-maria , in data de 22.07.2009, ora 12:06)
 
 pt informatii depre preluare franciza dulce d'or , unitate mobila, va rog sa ma contactati la nr de tel: 0766259013-ivan ana-maria


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de dani în data de 10.11.2008, ora 02:51)  
 as fi interesat de reteta asta traditionala fara oua sau lapte...


 
4.  franciza
    (mesaj trimis de bodea în data de 21.01.2009, ora 00:09)  
 doresc detalii despre franciza, locatie Oradea,Bihor


 
  4.1.   franciza dulce d'or  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.06.2009, ora 08:54)
 
 Vand franciza dulce d'or. Pentru relatii ma puteti contacta la nr de tel 0755.059.825


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de tuty , in data de 14.07.2014, ora 03:42)
 
 buna ziua.dar de ce vindeti franciza? nu mergea? ati reusit s-o vindeti? cum este francizorul?este ok?


 
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Ediții precedente
Jurnal Bursier
17.11.2017
BVB
     * SIF5 a cumpărat 7,57% din "Turism Felix", printr-un "deal" de 7,5 milioane lei
     * Rulaj de 10 milioane euro, în ședința de joi
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 46,21 milioane lei (9,96 milioane euro), puțin peste rulajul de miercuri...  detalii
17.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele din Europa au urcat ieri, cele mai importante câștiguri fiind înregistrate în sectorul construcțiilor, după ce firma franceză "Bouygues" SA a raportat...  detalii
16.11.2017
BVB
     * Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni de pe piața reglementată, sub media anuală"
     * Schimburile cu titluri "Banca Transilvania" și BRD au asigurat peste 71% din lichiditatea totală
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 44,2 milioane lei (9,54 milioane euro), în scădere față de rulajul de...  detalii
16.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa au scăzut ieri din cauza declinului cotațiilor țițeiului.  detalii
15.11.2017
BVB
     * Tranzacțiile cu acțiuni "Banca Transilvania" au asigurat peste 50% din lichiditatea de 16,6 milioane euro
       Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în a doua ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 77,47 milioane de lei (16,66 milioane de euro), peste media zilnică a acestui an...  detalii
15.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, datorită unor date economice favorabile publicate de Germania și a rezultatelor financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
30.10.2017
     Ludwik Sobolewski handed in his resignation.
     Wow!
     Friday, the Bucharest Stock Exchange (BVB) posted on its website the text of a "Current report":
     "The Bucharest Stock Exchange is announcing that on October 27th, 2017, Mr. Ludwik Sobolewski has notified the company about his resignation from the position of CEO of the company".  details
27.10.2017
RUMORS: THE NEW CEO OF THE BSE, SOUGHT IN THE BANKING INDUSTRY
     * Two months have passed since Sobolewski's term expired
       Even though the management of the Bucharest Stock Exchange has not been officially announced, the result of the interviews for the position of CEO held on September 25th, it seems that already a new search has been launched, which focuses on the banking sector.  details
27.10.2017
     * Lucian Bode: "I have great doubts that the state will come out a winner from the FP-Electrica transaction and I don't think that this acquisition constitutes a zero priority for the company"
     * Gabriel Dumitrașcu: "I hope that by tomorrow (ed. note: today) at 10:00, the ASF will issue a statement, otherwise it means Mircea Ursache is reckless"
       The General Shareholder Meeting of Electrica set to take place today announces itself very interesting as, on the agenda, it includes the election of the members of the Board of Directors by applying the cumulative voting method, as well as approving the acquisition by Electrica of the stakes of the Proprietatea Fund (21% each) in the distribution subsidiaries of Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud and Electrica Furnizare, for a price of 752,031,841 lei, a cost higher by 60 million for the company compared to the failed negotiation of March 2016.  details
23.10.2017
THE ANPC STARTS THE REVOLUTION ON THE BANKING MARKET
     The National Consumer Protection Agency (ANPC) recently fined no less than 15 commercial banks, on charges of misleading advertising, according to sources close to the situation.  details
.